הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 165
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ז בחשון התשע"ו (09 בנובמבר 2015), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 09/11/2015
פרק ה' (מסים) למעט סעיפים 13(12)(א), 16(3)(א) ו-24(2)(א) (קנס גירעון) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015, הטבות במס לישובים – בעקבות בג"צ 8300/02 גדבאן נסר ואח' נ' ממשלת ישראל
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 20152016), התשע"ה-2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
מנואל טרכטנברג
אלי כהן
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
אראל מרגלית
בצלאל סמוטריץ
רחל עזריה
רועי פולקמן
טלי פלוסקוב
יואב קיש
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
משה אשר - מנהל רשות המיסים
ערן יעקב - משנה למנהל רשות המסים
ליאת גרבר - ממונה חקיקה, רשות המיסים
דורון סמיש - רכז ממשל, אגף התקציבים, משרד האוצר
ניר אמסל - רפרנט ממשל ומנהל, אגף התקציבים, משרד האוצר
ספי זינגר - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ירון גינדי - נשיא לשכת יועצי המס
ג'ק בלנגה - לשכת רואי החשבון
צביקה זאבי - יועץ נשיא לשכת רואי החשבון
יוסי אלישע
עו"ד ורו"ח, לשכת עורכי הדין
טל עצמון - יו"ר פורום המסים, לשכת עורכי הדין
מיטל שחר - לשכת עורכי הדין
איתן צחור - יו"ר מסים, לה"ב- לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
אילן שוחט - ראש עיריית צפת
שלמה אדלר - ע' ראש עיריית צפת
עדי אלדר - ראש עיריית כרמיאל
ניסן בן חמו - ראש עיריית ערד
דודי אוחנינה - מ"מ ראש עיריית ערד
שמעון סוויסה - ראש עיריית חצור
יוסי בן דוד - ראש עיריית טבריה
אילן אוחנה - דובר עיריית טבריה
רון שני - ראש המועצה האזורית משגב
דב ליטבינוף - ראש המועצה האזורית תמר
שחף חומרי - ע' ראש המועצה האזורית תמר
חובב ינאי - המשמר החברתי
חזי לאון
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 20152016), התשע"ה-2015
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
נודע לנו שהיית בדרכך ליועץ המשפטי של הכנסת. אני רוצה להבין האם בהיעדר תקציב הביטחון – זאת אומרת, שהצביעו נגדו – אנחנו יכולים, חוקית, לדון בתקציב המדינה ולגדר אותו? מה המצב המשפטי? אלא אם כן אדוני הלך לנושאים שהם נושאים אחרים, הייתי שמח לשמוע עליהם.
היו"ר משה גפני
¶
דיברתי אתו על העניין של תקציב הביטחון, שלא אושר בוועדה המשותפת לוועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון. שאלתי אותו האם אני יכול להביא את תקציב המדינה בצורה הזאת. לא קיבלתי תשובה, מתקיימים דיונים על העניין הזה, הלשכה המשפטית דנה על כך. היה דבר כזה בעבר, היה תקדים כזה.
היו"ר משה גפני
¶
היתה בעבר בעיה, שהיא לא אותו דבר כמו הבעיה הזאת, אבל היא דומה. הוא אמר שבמשך היום הוא ייתן לי תשובה. אם התשובה תהיה חיובית כנראה אבקש לכנס את הוועדה למחר. לא ישיבה מהיום להיום.
היו"ר משה גפני
¶
חיובית, הפירוש שהבעיה נפתרת. הוא אמר לי שיושבים על העניין הזה וברגע שתהיה תשובה חיובית ואני אחשוב שאני יכול לכנס את הוועדה אז אכנס אותה מחר. כרגע אין לי תשובה אז אני לא מכנס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בואו נמתין ונראה אם המשפטנים הפעם יתיישרו לפי הסרגל של היושרה והמשפט או ימצאו לנו איזה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מטיל דופי בלשכה המשפטית של הכנסת או ביועץ המשפטי של הכנסת. הוא ייתן את חוות הדעת הנכונה ביותר.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עדיין בסעיף של חוק ההתייעלות הכלכלית. נשארו לנו שני דברים שלא קיבלנו החלטה לגביהם. הראשון זה שומה לפי מיטב השפיטה. יש לי בקשה, אם אתם רוצים להיות ענייניים בנושא הזה, בגלל שהלשכה המשפטית כבר מותשת לגמרי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אז אם אפשר, לדון עניינית. אפשר להצביע בעד או נגד, אבל לסיים את זה. שומה לפי מיטב השפיטה ושומה חלקית, פרק ה' – מיסים. בבקשה, היועצת המשפטית, איפה אנחנו עומדים עם העניין הזה?
שגית אפיק
¶
ניסחנו את מה שסוכם אתמול בוועדה. אחזור על הסיכום: הסיכום הוא שבמקום שלוש פלוס אחד יהיה ארבע שנים. לגבי פעולה חייבת בדיווח - יישאר המצב הקיים. לגבי כל יתר הפעולות שנכללו בכחול – אפשר יהיה לקבוע שומה חלקית לגבי חלק אחד בשנת מס אחת ולגבי אותו דוח. אקריא את זה.
שגית אפיק
¶
ונשארה שאלה לגבי התחולה. אנחנו סוברים, אדוני היושב-ראש, להחיל את זה באופן רטרואקטיבי לגבי דוח משנת 2011 זאת רטרואקטיביות שהיא לא נכון. אפשר לקבוע תחילה - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מ-2012 יש לו ממילא שלוש פלוס אחד. 2011 – אני אומר לך, גם בתפקידי בעבר לא הסכמתי, ומנהל רשות המסים שזה עושה שכל 2012.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני, אני רוצה להעיר. אנחנו לא עושים חקיקה רטרואקטיבית, צריכה להיות סיבה דרמטית. אין שום דרמה, בכל הכבוד להצעת החוק הזאת, ואין שום סיבה לחקיקה רטרואקטיבית ואני מבקשת שלא תאפשר את זה.
שגית אפיק
¶
אז שיישאר לו שלוש פלוס אחד לגבי הדוחות האלה. אין שום בעיה. יישאר לו שלוש פלוס אחד לגבי 2012.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
כן. אז אני אומרת שאם רוצים להשאיר לו את הסמכות של השלוש פלוס אחת – בבקשה. אבל אנחנו לא צריכים לעגן בחקיקה רטרואקטיביות. יש הבדל.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, כאשר אנחנו קובעים חוק אנחנו גם רוצים לראות שהציבור יכול לעמוד בו. כשעכשיו אנחנו קובעים חוק אחורנית – גם ככה מלחיץ את המערכת, ואני לא יודעת עד כמה הנסיבות שבהן אנחנו נמצאים מצדיקות חקיקה רטרואקטיבית. אנחנו באים לקבוע פה נוהל חדש, בואו נקבע מעכשיו ואילך. הנסיבות שבהן אנחנו דנים ממש לא מצדיקות את הרטרואקטיביות בנושא הזה. אני ממש עם הייעוץ המשפטי של הוועדה.
משה אשר
¶
אני חושב שלא כולם הבינו את הסיטואציה, אסביר אותה, וגם משרד המשפטים יוכל להסביר את הדברים. בסופו של דבר מדובר באיזה תקופה אפשר לבדוק את הדוח. דוחות 2011 למעשה עוד חודש ומשהו מתיישנים; דוחות 2012 - יש עוד שנה שלמה לבדוק אותם. מכיוון שאנחנו עוברים לארבע שנים, אנחנו אומרים שארבע שנים יכלו מדוחות 2012, זאת אומרת שאפשר לבדוק אותם לא עוד שנה אלא עוד שנתיים. זה הכול. ממילא אפשר לבדוק אותם עוד שנה, ואם אפשר להאריך בהארכת מנהל אז עוד שנתיים. אז אין פה הבדל גדול, ובוודאי שזה לא רטרואקטיבי. הייתי שמח שמשרד המשפטים - - -
שגית אפיק
¶
אז אם הוא לא צריך אותנו אז לא צריך לכתוב הוראת תחילה. אם הוא לא צריך אותנו לטעמכם, אז לא צריך לכתוב הוראת תחילה. נשאיר את זה פתוח. הכחול הוא 2011, ערן. אז אל תגיד הכחול, וזה כן רטרואקטיבי בעיניכם.
היו"ר משה גפני
¶
יש סיכוי שאדבר בוועדה? היתה הצעה, אתם באתם עם משהו חדש. פורשים את זה, עושים את זה באופן כזה שבאים פעם בשנה ואפשר לפתוח את הדוח. עשיתם בעיה מבחינת נישום. אמרנו שצריך להוריד את זה לשנתיים – בגלל שאתה יוצר בעיה אתה צריך לצמצם את הזמן. בדיון היה שזה יישאר שלוש פלוס אחד – שזאת היתה פשרה.
היו"ר משה גפני
¶
שניה, שגית. הסמכנו בסוף למה שדרשתם, מופיע בנוסח ארבע שנים ולא שלוש פלוס אחת. על מה נשאר הוויכוח? הוויכוח נשאר האם יהיה כתוב בחוק רטרואקטיבי או שזה יהיה בעצם אותה שנה, רק זה יהיה שלוש פלוס אחת - זה יהיה ארבע. האם צריך לכתוב בתוך החוק שהכנסת מוציאה תחת ידה חקיקה, כשמתחיל ויכוח אם זה רטרואקטיבי או לא?
שגית אפיק
¶
כי הדוחות של 2012 כבר הוגשו, ואין מקום להשאיר הנישום בחוסר ודאות כזה גדול בגלל חקיקה שמתרחשת במהלך השנה. זאת הסיבה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני מציעה לקבל את מה שהם מבקשים, אני לא מבינה למה לא. השאלה היא מה אנחנו מייצגים, מה חשוב לוועדה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
העולם הזה הוא עולם של ודאות? אני לא מבינה את זה. תשלם כמו שצריך, לא יהיה לך חוסר ודאות.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, מה זה הדבר הזה? ספי, אתחיל להוציא את אנשי הממשלה. אתם כל היום מדברים. מה אתה אומר, אראל?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להבין. דוחות שכבר הוגשו – נניח שהוגשו עכשיו 2011, 2012 גם כן - - -
משה אשר
¶
אנחנו לא פותחים מחדש. השאלה היא מה תקופת הבדיקה שלהם, זה הכול. את דוחות 2012 ממילא אפשר לבדוק עוד שנה, ממילא הם בחוסר ודאות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז למה אתה רוצה עוד? אתם רוצים שאנחנו ניתן לכם אישור לעבוד בעצלתיים. זה מה שאתם מבקשים.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
זה לא הדיון, משה. אתה מסיט את הדיון למקום אחר. יש לך סמכות לעשות את מה שאתה רוצה. מה שאתה מבקש מאתנו זה לעגן בחקיקה - - -
אלי כהן (כולנו)
¶
אין כאן תקדים. יש כאן קביעה שמי שצריך לשלם מיסים – שישלם, לטובת המטרות החברתיות שכבוד היו"ר רוצה, את רוצה ואני רוצה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל אתה צריך להבין: יש פה עכשיו איזושהי מגמה של חקיקה רטרואקטיבית. אם נאשר פה נצטרך לאשר את זה גם במקומות אחרים. השאלה היא אם זה - - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להבין עד הסוף כדי שלא נעשה פה טעות בהצבעה, חלילה. כרגע המצב הוא, לפני התיקון הזה, שלוש פלוס אחת. האם אני מבין נכון, שמי שהגיש שומה ל-2011, תקופת הבדיקה מסתיימת בסוף השנה הזאת?
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אלה שהגישו ב-2012, יש להם על פי זה וגם על פי הקודם ארבע שנים, כלומר עד סוף 2016. אין לך בעיה עם זה. נכון?
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
עד כה איך נהגתם, כשהיה שלוש פלוס אחת, כל השנים האלה? הסתדרתם, הכול היה בסדר.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
כל הוויכוח כאן הוא על מה קורה עם הנישומים של 2011, שהשומה שלהם לא נסגרה עד היום, כמה זמן יש לכם מולם. נכון, אני מדייק?
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
כל מה שאני בא ואומר זה הדבר הבא: מכיוון שעם הנישומים האלה – עכשיו תיקנת אותי בצדק, כי זה שנת מס של 2011 - יש לך עד סוף 2016, אין לך באמת בעיה. אז בוא נאשר את זה ככה, ארבע שנים, וגמרנו את הסיפור. מה הבעיה?
משה אשר
¶
השאלה היא על איזה שנת מס אתה מחיל את ההוראה הזאת. אם אתה מחיל את זה על שנת מס 2011, אז דה פקטו אנשים שציפו שהשומה תתיישן להם בסוף השנה, אפשר לבדוק אותה גם בשנה הבאה. עזוב את הפלוס אחת.
משה אשר
¶
כי אנחנו עוברים עכשיו מודל אחר, של בדיקת עומק יותר ותיקים, ולכן בדברים האלה צריך להגיע ליותר. זה קדימה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני מציע לכם להתקדם הלאה. מי שהגיש, לא הגיש – נגמר, תתקדמו הלאה. די, תנו לו לעבוד. מקסימום הוא הרוויח כמה גרושים, הפסיד כמה גרושים. תנו לו לעבוד.
ספי זינגר
¶
מנקודת מבטנו לא מדובר בחקיקה רטרואקטיבית, היא פרוספקטיבית או אקטיבית. היא צופה פני עתיד, לא צופה פני עבר. היא מתייחסת אמנם לדוח שניתן, אבל היא קובעת דברים ביחס לעתיד. הסתכלנו גם על הצעת חוק ההתיישנות, שלא התקבלה, וגם האריכו את התקופה של חובות שלא התיישנו והאריכו אותה מעבר. כלומר, גם בחקיקה אזרחית שבה האריכו תקופת התיישנות, הצעת החוק האריכה את התקופה מעבר לתקופה המקורית.
שגית אפיק
¶
לרטרואקטיביות יש מספר חוליים שבגללם לא קובעים אותה בחקיקה. כאן מדובר בדוח שכבר הוגש, ולכן גם אם זאת לא רטרואקטיביות במובן המלא של המילה בהחלט מדובר ברטרואקטיביות שהיא לא ראויה ולא נכון לעשות אותה בחקיקה, בייחוד במצב הנוכחי, כשבחוק הקיים נותן פתרון למנהל רשות המיסים, ויש לו את האפשרות לתת את השנה הנוספת. אני לא חושבת שצריך, לגבי דוח שכבר הוגש, להשאיר את הנישום בחוסר ודאות בגלל חקיקה שהתרחשה לקראת סוף התקופה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד משהו, כראש השדולה לעסקים קטנים. משה, שימו לב, בסטטיסטיקה שהסתכלו עליה לאחרונה – 62% מהזמן של בעל עסק קטן הוא מבלה עם הרשויות. עכשיו אנחנו רוצים טיפה להוריד את זה, זה הכול. כל העניין הרטרואקטיבי הזה מוסיף לו עוד איזה 10%. תנו לאנשים לנהל את הביזנס, יביאו לכם יותר הכנסות.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
להם מוסיף אופציה לבדוק. לבעלי העסקים זה לא מוסיף, הם נשארים תלויים באוויר. אילו היתה לך טענה - - - הייתי יכולה להבין את הדרישה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להגיד לכם ככה – אפשר שקט פה? באתם בחוק הזה עם כמה דברים. אני מבקש להפסיק לדבר.
הדבר הראשון היה שביקשתם לשנות משלוש פלוס אחת לארבע. השני זה שיהיה אפשר להגיש מחלק מהדוחות – מה שאנחנו קוראים פרוסות.
היו"ר משה גפני
¶
שומה חלקית. הדבר השלישי שאתם מבקשים, שהתחולה תהיה מ-2012, שזה יהיה כתוב בחוק, אף על פי שזה ויכוח על שנה נוספת – כן או לא, אחרי שהוא כבר הגיש דוחות. אנחנו נותנים לכם את הדבר הראשון - את הארבע שנים; אנחנו נותנים לכם את הדבר השני – את הפרוסות; אנחנו נותנים לכם גם את הדבר השלישי, מכיוון שאתם מקבלים את התחולה מ-2012, בגלל שיש לכם ארבע שנים. אתם מתעקשים שגם את זה יהיה כתוב בחוק, בניגוד לדעתם של רוב חברי הוועדה. אני מציע לכם לרדת מהעניין הזה ולאשר את החוק.
היו"ר משה גפני
¶
פרופ' טרכטנברג הציע הצעה. אני שואל את רשות המיסים אם הם מסכימים לזה, אז הם אומרים שיש בעיה עם הנוסח.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. נצביע, נכריע בהצבעה.
משה, אתה יכול להגיד מה הבעיה בנוסח? ליאת, לא קיבלת את הנוסח?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אנחנו רוצים לעצור את החוק הזה ואנחנו רוצים נושא חדש - ראשי הרשויות שהגיעו הנה, שרוצים להגיע להטבת המס. אנחנו רוצים לעשות הפסקה ונשמע את ראשי הרשויות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בואו נעשה רטרואקטיבי בהטבות המס על 400 יישובים, בבקשה. אם אנחנו עושים רטרואקטיבי – רטרואקטיבי על כל המועצות החדשות שנכנסו בבקשה.
(מחיאות כפיים)
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
ועכשיו, ראשי הרשויות, אנחנו מבקשים לשמוע אתכם. קומו, דברו, רוצים לשמוע אתכם. בבקשה, דבר. אנחנו עכשיו לוקחים יושב-ראש מתוקף הנושא. נשמע אותם, הם נמצאים פה וכבר מחכים - - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אז תנהל את הישיבה, ואנחנו באופוזיציה. אתה בקואליציה, אנחנו באופוזיציה; לך יש say, גם לנו יש say.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה דעתך על רטרואקטיבי בהטבות המס ליישובים החדשים? רטרואקטיבי בהטבות המס לרשויות החדשות שנכנסו למתווה החדש. נאשר פה רטרואקטיבי – נאשר גם שם.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אפשר להקשיב? אני מבקש, היות שהגיעו לכאן ראשי עיריות וראשי רשויות מקומיות, אאפשר לכמה מהם להביע את עמדתם. אבקש בינתיים שהיועצת המשפטית של הוועדה עם היועצת המשפטית של רשות המיסים ינסו להגיע לנוסח.
אילן שוחט
¶
מכובדי יושב-ראש הוועדה, אני קודם כול מודה לך על שהסכמת לתת לנו את רשות הדיבור. אני ראש עיריית צפת, ואנחנו נמצאים פה היום - - -
אילן שוחט
¶
אנחנו נמצאים פה היום למעלה מ-50 ראשי רשויות שהגיעו מכל רחבי הארץ. יש לנו השבתה כללית ברשויות שלנו, ואנחנו מוצאים את עצמנו באים לפתחה של הוועדה הזאת. אנחנו רואים בוועדה הזאת הוועדה החשובה ביותר והקריטית ביותר, ואני רוצה להסביר את הדברים. אתם, בוועדת הכספים בגלגוליה השונים בעשר השנים האחרונות, ישבתם על מתווה. המתווה הזה הוגש על-ידי פקידי האוצר, והמתווה הזה בנה נוסחה שיש מאחוריה מדיניות אחידה, שוויונית, שקובעת פרמטרים לקבלת הטבות מס. היא מדברת על מרחק ממרכז הארץ, היא מדברת על מצב סוציואקונומי והיא מרחק מגבולות.
היום יש עוולה וחוסר צדק גם בדרך שזה מחולק וגם לערים שזה מחולק. לא תשמע פה ויכוח של אף אחד מראשי הרשויות על הפורמולה, על הנוסחה הזאת. כולנו פה מסכימים על הנוסחה הזאת. יש כאלה שמקבלים קצת יותר ויש כאלה שמקבלים קצת פחות, יש כאלה שירד להם ויש כאלה שקיבלו. הפורמולה מקובלת, מוסכמת. היא היתה פה ערב הצבעה ולצערי הרב - - -
אילן שוחט
¶
היא גם הוסיפה הרבה רשויות, היא מתקנת עוול. אם תשאלו אותי אם זאת הנוסחה הכי טובה, אני אומר לכם: לא, הייתי עושה משהו אחר. אבל גמרנו, דשנו בזה כבר עשר שנים. הנושא עלה חפה להצבעה ובדקה ה-90, בגלל שלוש רשויות - שזכותן להפגין – שנפגעו ב-2%–3%: עכו, נהרייה ומעלות. הן נפגעו, תפגינו.
אילן שוחט
¶
בגלל הדבר הזה, ראש הממשלה ראה את הוויכוח, ובצורה שרירותית ובלי חשיבה, הודיע על דחייה של ההחלטה פה לשלושה חושים אחרים תקציב המדינה. אני אומר לך בשם כל ראשי הרשויות שיושבים פה: אנחנו לא מוכנים לחכות שלושה חודשים אחרי תקציב המדינה. אנחנו קוראים לך, חבר הכנסת גפני, ידידי ורעי – אתה גם היחידי שאין לו פריימריס, ואתה יכול לעשות דברים - - -
אילן שוחט
¶
גם לא היה פריימריס. אבל אני אומר: אתה היחיד שיכול להוביל את זה. אני קורא לחברי הקואליציה: כל חבר הכנסת של הליכוד, של כחלון ושל דרעי – אתם קוראים לעצמכם חברתיים? תהיו אמיצים, תגידו: לא מצביעים על תקציב המדינה עד שלא עוברות הטבות המס במתווה הזה, וכל מי שלא יצביע בעד נבוא אתו בפוליטיקה ובבחירות. לתושבים הגיע עד פה. תהיו אמיצים, תקבלו החלטה, תגאלו אותנו כבר מהמסכנות הזאת, שאנחנו כמו עניים בפתח. איפה כל החברתיים? איפה השקופים? איפה כחלון? איפה כולכם? תצביעו נגד, תגידו לביבי נתניהו - - -
אילן שוחט
¶
אני לא מייצג פה את ליברמן. אני מדבר בשם תושבי צפת. - - - את הטבות המס. רבותי, אנחנו ניפגש עם כולכם.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא אאפשר יותר. אני רוצה להמשיך את הדיון כאן, אני תיכף רוצה לסכם. עדי אלדר, בבקשה. בקצרה.
עדי אלדר
¶
הגענו ממרחקים לכאן כי אנחנו מכבדים את חברי הכנסת. אני אומר לחברי הכנסת: יש לכם הזדמנות היסטורית לתקן עוול ולהביא צדק לגליל ולנגב. אנחנו רשויות שמחכות כבר שנים רבות שיתקנו את העוולה שעשו לנו, שחלק מקבל וחלק לא מקבל ביישובים סמוכים. אין שום הצדקה. יש לכם פה הזדמנות לבוא לאנשי הגליל והנגב ולומר להם: אנחנו אתכם, אנחנו רוצים לעודד אתכם, רוצים שהיישובים שלנו יגדלו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל אדון אלדר, איך אתה מצפה שזה יעבור אם האצבעות שלחצו על ההדק נמצאות עכשיו בשלטון?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אל תהיי חצופה. המסיתה הראשית - לא מתביישת? המסיתה הראשית, אני בגלל אנשים כמוה מתבייש להיות בכנסת.
עדי אלדר
¶
אני רוצה לומר לחבר הכנסת בצלאל על מה שהוא אמר, במשפט אחד: האמת כואבת. שמעת אותי? האמת כואבת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בצלאל, בנט החליט ל- - - את המתווה. למה אתה עוד פעם עושה יחסי ציבור רעים?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שבוועדת הכספים יש קונצנזוס בנוגע למתווה. בואו לא נהרוס את התחושה של הקונצנזוס. בוא נעלה להצבעה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לומר לכם את תמונת המצב כמות שהיא. אני מבקש שיהיה שקט. מה שקרה זה שהממשלה היתה אמורה לחוקק את החוק הזה, כבר הרבה שנים שזה קורה. אמרתי בקדנציה הקודמת, כשהייתי יושב-ראש הוועדה, שאם הממשלה לא תחוקק את החוק הזה ועדת הכספים תחוקק. עזבתי ועברתי לאופוזיציה, העניין הזה לא התקדם. בתחילת הקדנציה הזאת אמרתי שעומד להיות פסק דין של בג"ץ, שקודם כול מוציא בפועל חמישה יישובים. ההערכה שלי - אמרתי את זה כאן בוועדה, החברים גם יודעים את זה - שבסופו של דבר כולם יודעים שההטבות שניתנות היום הן בלי קריטריונים ולכן הכול ייפסל. בג"ץ יהיה צודק. אני חולק על בג"ץ בהמון דברים; במקרה הזה כאילו לוקחים כספי ציבור ומחלקים את זה לפי מי שקרוב יותר לוועדה ומי שקרוב יותר להחלטות. אמרתי: נעביר החלטה כאן.
ישבתי עם אנשים שעסקו בעניין הזה גם ברשות המסים, ישבה היועצת המשפטית של הוועדה, הכנו תוכנית שהיא קריטריונית, היא בנויה משלושה חלקים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא, אנחנו לא רוצים. גפני, לא רוצים להרוס. אנחנו תומכים, אבל כשאתה מדבר על קריטריון, שתרעד לך קצת הלשון. סליחה ידידי הטוב.
היו"ר משה גפני
¶
הנזק שאתם עשיתם כשהייתם בממשלה – עדיף שלא אדבר על זה. אתם יושבים ומצביעים פה על קצבאות הילדים, בעד, כשאתם הרסתם את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל עם כל הכבוד, לי לא רועד שום דבר כשאני מדבר על קריטריונים, כשאני מדבר על הטבות מס וכשאני מדבר על דברים שהם לדאוג לכלל האוכלוסייה. לא רועד לי כלום, אבל לא חשוב. לי יש קבלות; לך, כחבר כנסת וכשר, אין. אתם, מה שעשיתם בממשלה הקודמת - למה לא הבאתם את זה? למה לא פתרתם את הבעיה?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
הבאנו את זה, ועוד איך הבאנו את זה. הבאנו ולא עשינו עם זה משחקים פוליטיים. אל תגיד שלא הבאנו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אתה, אל תגיד לי - - - שתהיה. הבאנו מתווה, המתווה הזה מורכב משלושה חלקים. החלק האחד הוא מצב הפריפריאלי – המרחק ממרכז הארץ או מעיר גדולה; החלק השני הוא המצב הסוציואקונומי של היישוב, והחלק השלישי הוא קרבה לגבול. אלה פרמטרים שבכל מקרה עומדים בבג"ץ. בעניין הזה אנחנו חרדים לעניין שבג"ץ לא יפסול גם את זה ואז אנחנו במצב רע מאוד.
לאחר שהקריטריונים האלה הוכנו, התברר לנו שיש כמה יישובים שנפגעו - מי יותר ומי פחות. חיפשנו דרכים בתוך המתווה לתקן את זה. למשל, כפר ורדים – לפי הקריטריונים הקיימים, על פי המתווה, יוצא מהטבות המס. אמרנו: נמשיך את זה שנתיים, בגלל שהוא היישוב היחידי שיוצא לחלוטין מהמתווה הזה. הוא ימשיך לקבל את ה-11% - שזה אחוז גבוה - שנתיים. אמרתי שבמהלך השנתיים האלה ננסה להכניס אותו לחוק של ההעדפה, גם בנושא של תעשייה, בעידוד השקעות הון – בכל הדברים שכפר ורדים יכול להיכנס. הציעו לי אז לשנות את קו הגבול – במקום תשעה ק"מ שיהיה 10 ק"מ. לא הסכמתי. זה דבר שאסור לעשות אותו בגלל שזה נראה מלאכותי לחלוטין. אני גם לא חושב שזה נכון מבחינה ציבורית שהזזנו את קו הגבול בגלל כפר ורדים. לכפר ורדים מצאנו פתרון. הפתרון הוא גם שיש בנייה עכשיו, השנתיים האלה חשובות, הם מקבלים 11% ולאחר מכן בעידוד השקעות הון ובכמה דברים של חקיקה. גם דיברתי עם אריה דרעי, כשהוא עדיין היה שר הכלכלה, ללכת לכיוון הזה. נראה מי שר הכלכלה הבא, אם החוק הזה יעבור, ונפתור את הבעיה של כפר ורדים.
היתה בעיה עם מעלות, היתה בעיה עם נהרייה, היו בעיות עם עכו.
היו"ר משה גפני
¶
היו בעיות עם היישובים האלה - מצאנו דרכים להיטיב אתם, להעלות בעוד 1%. הרי אנחנו מדברים על 1% - בעכו זה 4%, במעלות ובנהרייה זה 2%. מצאנו דרכים להעלות את זה. לא יהיה מתווה מושלם, בגלל שעל מתווה מושלם – כמו שבאים אלי ואומרים שנוסיף פה יישוב, שם יישוב - אין להוסיף יישוב. להוסיף יישוב זה להוסיף את כל המכלול של הישובים – יהודים וערבים – שנמצאים באותו קו רוחב. אנחנו יכולים להגיע למתווה שאפשר למזער בו נזקים באופן כמעט טוטלי. כמעט. הוא לא ימוזער אף פעם מכיוון ששר האוצר, בצדק, לא מוכן ליותר מ-1.2 מיליארד. אפשר פה ושם להוסיף עוד קצת, אבל לא מעבר לעניין הזה. יש לעניין פתרון.
התקיים דיון אצל ראש הממשלה עם שרים וראשי המפלגות. יש כנראה חשש מהעניין של התקציב. בתקציב יכול להיות שאנשים יהיו מרוגזים, יכולות להיות בעיות – זה ניתוח שהוא קשה, זה יכול לפגוע בתקציב.
בהתחלה חבר הכנסת סמוטריץ העלה את הנושא של יהודה ושומרון, ואני בעד יהודה ושומרון.
היו"ר משה גפני
¶
אני בעד ירושלים, אני בעד הנגב, אני בעד הגליל. אמרתי: זה לא נכנס למתווה הזה, זה לא יכול להיכנס. קרית ארבע וחברון לא נמצאת במפת היישובים של הטבות המס היום. במתווה שלנו הם נכנסים.
היו"ר משה גפני
¶
האחידים, מכיוון שבמפה הם בפנים, הם נמצאים בחבל ארץ כזה. לא בגלל שזה חברון או קרית ארבע או בגלל שזה יהודה ושומרון, אלא בגלל שעל-פי המתווה הם בפנים. הפגיעה במתווה הוציאה אותם החוצה, הם נשארו בחוץ. אותו דבר רמת הגולן – רמת הגולן בחוץ, קצרין בחוץ, ללא שום היגיון. לא היה להם לובי מתי שחוקקו את החוקים הקודמים. על פי המתווה הם בפנים בגלל שהם נמצאים בתוך הקריטריונים שעליהם דיברנו. כך זה עשרות יישובים. כרמיאל – כרמיאל זה מקום שלכל הדעות צריך לתת לו הטבות – אני לא אומר ברמה הגבוהה – היא בחוץ.
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה. אשאר חבר של עדי אלדר גם אם אגיד את האמת לגמרי; הוא לא יכול להיות ברמה הגבוהה ביותר, כמו קרית שמונה, אבל הוא יכול להיות ברמה גבוהה. הוא בחוץ. עזבו את הבג"ץ, האם זה נכון מה שאנחנו עושים כאן?
היו"ר משה גפני
¶
לכן אני אומר, יש מתווה. המתווה הזה, צריך עוד קצת לשפר אותו, אנחנו נשפר אותו. לא אביא אותו להצבעה כדי ליפול בו. אתמול חבר הכנסת מיקי רוזנטל ביקש להכניס את זה כהסתייגות בחוק ההסדרים.
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שברגע שראש הממשלה מבקש, וגם שר האוצר ורבים מהשרים, להכניס את זה פה בהסתייגות על חוק של 1.2 מיליארד שקל – הייתי רוצה לעשות את זה - - --
היו"ר משה גפני
¶
ביקשתי להמתין עם זה, וחברי הכנסת נעתרו לבקשתי. ביקשתי כבר מכמה שידברו, וגם אני הולך לדבר, לראות האם אנחנו יכולים. אני לא רוצה לדבר על לוחות זמנים, אבל אביא את זה - - -
היו"ר משה גפני
¶
תנו לי רק להשלים. אני אעשה כל מאמץ. לא אביא את זה אם המצב יישאר כמו שהוא, אעשה כל מאמץ להביא את זה בהקדם האפשרי.
היו"ר משה גפני
¶
זה שאתם, ראשי הרשויות, הגעתם לכנסת – אתם אנשי ציבור, אתם ראשי רשויות, לכל אחד מכם יש מפלגה, וגם מי שאין לו מפלגה והוא עצמאי יש לו השפעה על ראשי המפלגות שנמצאים כאן. אני מאוד מבקש, אם אתם רוצים בהצלחת המאבק הזה, לא להכניס לזה פוליטיקה. אם נתחיל להתדיין אחד עם השני - זה נמצא במפלגה הזאת, זה נמצא במפלגה הזאת, וזה ימין, וזה שמאל, וזה יהודים, וזה ערבים, וזה חרדים, וזה חילונים – אין בעיה במדינת ישראל לפוצץ קונצנזוס בחמש דקות.
שמעון סוויסה
¶
אבל אנחנו לא עושים פוליטיקה. חבר הכנסת גפני, כולנו מבינים שהמתווה הזה הוא נכון. בואו תחליטו שמאשרים אותו לפני התקציב. זה לא יכול להימשך כך, תחליטו.
יוסי בן דוד
¶
שמי יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה. אני פה עם כל ראשי הרשויות, המועצות, המועצות האזוריות, היישובים, הכפרים - כולם פה. כולם פה מייצגים 750,000 תושבים, הם הצביעו לכל מפלגות הבית, לכל מי שיושב פה. כל אחד מכם נשלח על-ידי האנשים האלה. זה לא אנחנו שנמצאים פה מולכם, זה לא השיקול הפוליטי, מה שעומד פה, אדוני היושב-ראש, זה אותם 750,000 תושבים שעיניהם נשואות אליכם. בטבריה 12 שנים מספרים לנו סיפורים, מאז שביטלו את הטבת המס. 12 שנים מספרים את הסיפור הזה - שהנה זה עומד לקרות, והנה יש תוספת, והנה החליטו - ואז בחירות, ואז בג"ץ. 12 שנים. אני אומר לך, כראש עיר - 7%. יכולתי לטעון: למה לצפת 9% ואני 7%? למה לעמק הירדן 9% ולי 7%? אני מקבל את המתווה הזה. החלטתם עליו, דנתם בו, דשתם בו כל כך הרבה שנים – מבועז סופר, התחלפו ברשות המיסים. וראיתי באיזו נחישות ובאיזה מאמץ רשות המיסים נלחמת פה על הנושא של השומה, באותה נחישות מצופה שאתם תילחמו - - -
יוסי בן דוד
¶
אנחנו לא צריכים לבוא עם צמיגים לירושלים. חבר הכנסת גפני, הגיע הזמן, זה לא יכול להימשך.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו רוצים להגיש הצעה לסדר. האם אנחנו יכולים להגיש הצעה לסדר?
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני לא רוצה שייצא מכאן כאילו הישיבה התפוצצה וכאילו היו פה צעקות. בחדר הזה אין אחד שלא רוצה להעביר את המתווה הזה לפני התקציב. אנחנו נמצאים באמצע דיונים על תקציב, באמצע דיונים על חוק ההסדרים, אין לנו זמן לעניין הזה. זאת בעיה מבחינת לוחות הזמנים. אתם הבעתם את עמדתכם, אני אומר לכם שנעשה כל מאמץ להעביר את החוק הזה לפני התקציב, במסגרת התקציב.
היו"ר משה גפני
¶
כאילו שאתם צריכים לשכנע שאעביר את החוק שאני עובד עליו חודשיים. אתם לא צריכים לשכנע אותי. אני לא רוצה שהעניין הזה ייתקע, אני עושה כל מאמץ על מנת שזה יקרה, לדבר עם כולם. אני מבקש שהישיבה הזאת תסתיים עכשיו, שהיא תסתיים בשקט כפי שראוי, כאשר אין חילוקי דעות. אנחנו אחים בעניין הזה, אין דיון לגבי הנושא.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שהישיבה תסתיים עכשיו. אתם תעשו את מה שאתם רוצים לעשות במקומות, לא כאן עכשיו, מכיוון שכאן כולם תומכים בעניין הזה. השאלה הטקטית – איך להביא את זה ומתי להביא את זה - נעשה יחד מאמץ. אין חילוקי דעות בין חברי ועדת הכספים שצריך להעביר את זה ועכשיו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תקשיבו, לראש הממשלה חשוב מאוד התקציב, כמו שלכם חשוב הטבות המס. תשימו את התקציב בן ערובה להטבות המס, אין לכם אופציה אחרת.