הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 154
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, כ"ו בחשון התשע"ו (08 בנובמבר 2015), שעה 13:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/11/2015
פרק ג' כולו (מיסוי רווחים ממשאבי טבע) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
פרק ג' כולו (מיסוי רווחים ממשאבי טבע) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
נאוה בוקר
איתן ברושי
באסל גטאס
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
עבד אל חכים חאג' יחיא
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
אלי כהן
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
אראל מרגלית
רחל עזריה
נורית קורן
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
שי באב"ד - מנכ"ל משרד האוצר
אמיר ברקן - סמנכ"ל כלכלה, משרד ראש הממשלה
ערן יעקב - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
ליאת גרבר - עו"ד, ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, עוזר ראשי, המחלקה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
רוני מר - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
יעל מבורך - סגנית הממונה על התקציבים, משרד האוצר
אודי אדירי - סגן המונה על התקציבים, משרד האוצר
אסי מסינג - עו"ד, המשנה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
ליאור צור - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
טלי ארפי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
דורון סמיש - רכז ממשל ומינהל, אגף התקציבים, משרד האוצר
רן רידניק - רכז בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
יעל אגמון - רפרנטית ביטוח לאומי, אגף התקציבים, משרד האוצר
איתי טמקין - אגף התקציבים, משרד האוצר
ינון אלרועי - משנה למנכ"ל משרד הכלכלה
דורון אברהמי - מינהל סביבה, משרד הכלכלה
זאב ברל - מינהל סביבה, משרד הכלכלה
ספי זינגר - עו"ד, משרד המשפטים
נילי אבן חן - התנועה לאיכות השלטון
ירון גינדי - יועץ מס, נשיא לשכת יועצי המס
חופית ולר - לשכת יועצי המס
ג'ק בלנגה - רו"ח ועו"ד, סגן נשיא לשכת רואי חשבון
עדי גרינבאום - עו"ד, היועצת המשפטית, לשכת רואי חשבון
צביקה זאבי - רו"ח, לשכת רואי חשבון
יוסי אלישע - עו"ד ורו"ח, לשכת עורכי הדין
אורין לביא - עו"ד, לשכת עורכי הדין
מיטל שחר - עו"ד, לשכת עורכי הדין
אריאל קצובר - עו"ד, לשכת רואי חשבון
טל עצמון - עו"ד, לשכת עורכי הדין
איתן צחור - עו"ד, לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
ניר גלעד - יו"ר דירקטוריון כי"ל
הרצל בר-ניב - סמנכ"ל מיסים, כי"ל
רני לובנשטיין - מנהל רגולציה וקשרי ממשל, כי"ל
יוסי שניר - ערבה מיינס
טל אלוביץ' - לוביסט (פוליסי), מייצג את איגוד חברות הביטוח, קופת חולים מכבי, נשיאות הארגונים העסקיים, לשכת רואי חשבון
עידית סידיס שבתאי - לוביסטית (פוליסי), מייצגת את איגוד חברות הביטוח, קופת חולים מכבי, נשיאות הארגונים העסקיים, לשכת רואי חשבון
חניתה חפץ - לוביסטית (פוליסי), מייצגת את איגוד חברות הביטוח, קופת חולים מכבי, נשיאות הארגונים העסקיים, לשכת רואי חשבון
יעל גויסקי - עו"ד, לוביסטית, מייצגת את לה"ב ולשכת עורכי הדין
יובל יפת - לוביסט, מייצג את אדם טבע ודין
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
פרק ג' כולו (מיסוי רווחים ממשאבי טבע) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
היו"ר משה גפני
¶
בואו נעשה סדר. אנחנו סיימנו את הדיון בחוק ששינסקי. אמרנו שיש שלוש בעיות. בעיה אחת היא שאפשרתי לגופים, לפני שמצביעים, להגיד את דבריהם בעניין אבל זה יהיה רק לאחר שהממשלה תאמר את דעתה לגבי ועדת הארבעה ויש הסתייגויות לגבי ערבה מיינס ואנחנו רוצים לגבי העניין הזה לקבל תשובות. הממשלה קודם מקבלת את רשות הדיבור. אדוני המנכ"ל ואחרי כן משרד ראש הממשלה, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
מר ברקן, תגיד את עמדתך. אני מחכה לעמדתכם. אמרתי שלא ביקשתי. אתם יכולים לא להגיד כלום.
אמיר ברקן
¶
באתי לדווח על עבודת צוות הארבעה. חשוב לי להדגיש שבחודשיים האחרונים כל משרדי הממשלה פעלו ביחד ובתיאום לבחינת ההשקעות העתידיות במשאבי הטבע בנגב כפי שהונחינו על ידי הממשלה בהחלטתה.
כל אחד מחברי הצוות תרם מהידע המקצועי שלו, בין אם בהיבט המס, החשבונאות, בין אם לגבי הסביבה התחרותית והתעסוקה בארץ. בצוות המקצועי של רשות המסים, אגף התקציבים, משרד הכלכלה, היועץ המשפטי לממשלה ושלנו במשרד ראש הממשלה, יש הסכמה מוחלטת לגבי נתוני ההשקעות ולגבי המתודולוגיה מבחינתם. יש הסכמה כמעט מוחלטת לגבי מסקנות הצוות ונותרה התלבטות מינורית בהיבט של ניהול הסיכונים של הממשלה.
לכן הצגתי תתייחס רק לעבודת הצוות ולעובדות.
לגבי עבודת הצוות. הצוות נפגש עם כל החברות הרלוונטיות מספר פעמים. חיפה כימיקלים, ערבה מיינס וכי"ל. אני חייב לציין שהצוות זכה לשיתוף פעולה מלא מצד החברות וקיבל נתונים מסודרים ככל שביקש.
אמיר ברקן
¶
הצוות סבור שאין צורך לשנות את המלצות ועדת ששינסקי 2 ובנוסחה שבהצעת החוק הנדונה בכל הנוגע לפעילויות קיימות. יחד עם זאת, הצוות בחן את נושא ההשקעות החדשות וסבור שיש לממשלה אינטרס עליון שיבוצעו.
קיים לחברות חוסר ודאות להשקיע מיליארדי שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
לא. הוא קודם צריך לסיים את דבריו. תני לו לסיים, נראה את התמונה ואחר כך תוכלי להתייחס.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אל תסתכלו עליו ככה. הוא כבר מזמן עשה את התכניות הראשונות לתעסוקת חרדים ותעסוקת ערבים יחד עם רענן דינור. זה לזכותו.
אמיר ברקן
¶
אני אחזור פסקה אחורה. הצוות בחן את נושא ההשקעות החדשות וסבור שיש לממשלה אינטרס עליון שיבוצעו. אני אבהיר את דבריי בהמשך. אני מדבר על ההשקעות החדשות.
אמיר ברקן
¶
דיברתי על חוסר ודאות להשקיע מיליארדי שקלים ושחוסר ודאות זה ניתן לצמצם מאוד בוויתור על חלק מזערי מתוספת ההכנסות לממשלה שתנבע מביצוען כפי שאני אבהיר. מדובר בהשקעות של מיליארדי שקלים. שני מיליארד שקלים בפרויקטי אשלג, למעלה משלושה מיליארד שקלים במפעלי המשך של הפוספטים.
אמיר ברקן
¶
דיברתי על שני מיליארד שקלים לפרויקטי אשלג, למעלה משלושה מיליארד שקלים במפעלי המשך בתחום הפוספטים ולמעלה ממיליארד שקלים במכרה הנחושת בתמנע.
השקעות חדשות אלה צפויות להביא אלפי מקומות עבודה חדשים בנגב, להגדיל את התוצר וגם את היצוא. במידה וההשקעות האלה תבוצענה, גם תגדלנה הכנסות הממשלה ביחס להכנסותיה ביחס לתיקון החוק המוצע כאן אך לא ההשקעות החדשות. אני מדבר עכשיו במיליארדי שקלים. באשלג מדובר בתוספת של כשני מיליארד שקלים עד שנת 2030, תוספת הכנסות למדינה, שזה מועד תום הזיכיון של מפעלי ים המלח ועוד 650 מיליון שקלים בנחושת, שזה רק ממס חברות ותמלוגים כי לפי הנוסחה הם לא אמורים להגיע לרווחים.
אמיר ברקן
¶
לאור תועלות אלו, האינטרס לציבור, לנגב ולממשלה כי ההשקעות תבוצענה, הוא ברור. לכן הצוות דן בהגדלת הסיכוי שתבוצענה.
לגבי ההשקעות במפעלי ים המלח. אחת הטענות המהותיות שעלו בפני הצוות נגעה לעלות אי הוודאות הרגולטורית בהיבטי המס עד לתום הזיכיון. אי ודאות זו מקשה על החברה להחליט על ביצוע השקעות חדשות בים המלח. בתיאום עם החשבת הכללית הצוות סבר שכבר כעת יש לתת ודאות לשווי נכסי ההשקעות החדשות, לכל הפחות שווי הנכסים החדשים יהיה שווה לערכם החשבונאי. בתיאום עם רשות המסים תינתנה הבהרות לגבי סוגיות מיסוי שאינן קשורות למס רווחי היתר.
היו"ר משה גפני
¶
מה אתה מציע לנו? יש הצעת חוק שמונחת על שולחן הכנסת שהממשלה הביאה ואושרה בקריאה ראשונה. מה אתה מציע לנו לעשות אתה?
היו"ר משה גפני
¶
אתם ממש לא מנומסים. תמשיך. רק בסוף תגיד לי מה לעשות. אני אחכה. מנחה התפלתי, ערבית עוד לא.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה להסתכל על הסיפוק הרב בפניו של ניר גלעד בזמן שהוא מדבר. באמת.
היו"ר משה גפני
¶
כל מי שרוצה להצביע בעד, יצביע בעד, ומי שרוצה להצביע נגד, יצביע נגד. מר ברקן, תתמקד.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אבל אתה נמצא כאן כדי לומר את עמדתה של ועדת הארבעה ביחס לחוק ששינסקי 2. מה העמדה שלכם?
אמיר ברקן
¶
אמרתי שבתיאום עם רשות המסים, תינתנה הבהרות לגבי סוגיות מיסוי שאינן קשורות למס רווחי יתר ונוגעות במהלך עבודה רגיל של רשות המסים.
חישוב שהצוות המקצועי הממשלתי ערך תחת ההנחות הללו מראה כי ישנה סבירות כי השקעות לא תבוצענה וכי הממשלה לא תקבל שני מיליארד שקלים הכנסות ותושבי הנגב יפסידו תעסוקה. לכן כחלק מניהול הסיכונים ניתן לשקול ביצוע התאמות שוליות מבחינת הממשלה כדי להגדיל משמעותית את הסבירות שההשקעות תבוצענה.
אמיר ברקן
¶
התאמות הלו לא סוטות מצורת החישוב של ועדת ששינסקי. חשבו לי להגיד את זה. ביצוע ההתאמות יכול ויקטין באחוזים בודדים את תוספת ההכנסות למדינה, את אותה תוספת של שני מיליארד שקלים. באחוזים בודדים אבל מגדיל משמעותית את הוודאות לביצוע ההשקעות החדשות ולקבלת תוספת ההכנסות והתעסוקה בנגב. כמובן שאם לא תבוצע ההשקעה, ההתאמות הנשקלות לא רלוונטיות ולכן הממשלה והנגב בראייתנו יכולים רק להרוויח מכך.
לגבי מכרה הנחושת בתמנע. הצוות נפגש מספר רב של פעמים עם חברת ערב מיינס. לחברה אין יתרון בכריית הנחושת בישראל לעומת מכרות אחרים בעולם בהם הכרייה מתבצעת במכרה פתוח. לראיה, אף אחד לא פיתח את המכרות למעלה משלושה עשורים מאז ננטשו. מדובר בפרויקט משמעותי מאוד לנגב הדרומי שאינו משופע במקומות עבודה. אם ההשקעה תבוצע, הפרויקט צפוי להגדיל את ההכנסות של הממשלה ב-650 מיליון שקלים.
לעניות דעת חברי הצוות ההעברות וההתאמות עליהן דיברתי קודם בנוגע לאשלג, מסייעות מאוד גם לפרויקט זה. עם זאת, מבלי להיכנס לפרטים, כיוון שמדובר בפרויקט חדש, נדרשת גם הכרה בהפסדי העבר של הפרויקט כי אחרת ישלמו מס רווחי יתר גם כשאין רווחי יתר.
שקלול כל ההנחות הלו במודל מגדיל משמעותית את הסבירות שההשקעה תבוצע. עם זאת, אני חייב להסתייג כאן. למרות שהסיכונים הפיננסיים לערבה מיינס קטנים בעקבות כך, לחלק מחברי הצוות יש עדיין ספק שזה מבטיח בוודאות מספקת את ביצוע ההשקעה. מדובר במיזם של חברה זרה שהתחילה לבצע תחת הנחות מסוימות ולא בטוח שהחברה הזרה תרצה להתמודד עם חוסר הוודאות הרגולטורית שנוצר.
אמיר ברקן
¶
לעניין ההתאמות, בגלל שהצוות המקצועי נמצא עדיין במה שנקרא בהתלבטות, כמו שאמרתי, של ניהול סיכונים, אני חושב שזה לא ראוי שאני אגיד לכם כאן את ההתאמות.
שי באב"ד
¶
לא. לא הייתי חבר. ראש אגף תקציבים היה חבר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הכלכלה היה חבר ואבי ליכט, סגן היועץ המשפטי לממשלה. אלה היו חברים בוועדת הארבעה.
שי באב"ד
¶
בוודאי. אני חושב שאני מביא את עמדתו של שר האוצר. על פי שר האוצר והעמדה של משרד האוצר ושר האוצר, מאחר וגם הוועדה לא הגיעה להחלטות ויש כאן ניהול סיכונים, לכן להשאיר את ששינסקי כמות שהוא ולהעביר אותו. יש הבנות מסוימות שנצטרך להגיע לגבי ערבה מיינס, יש עוד דיונים ואני מקווה שעד ההצבעה הסיפור הזה ייסגר אבל מעבר לזה, כמו שהוא, כלשונו, יעבור. ישבה הוועדה, עשתה את עבודתה. זאת עמדת שר האוצר ואני אומר אותה בצורה ברורה ונהירה.
אודי אדירי
¶
אני רק אבהיר משהו שאולי לא היה ברור כי ראיתי את התגובות. לעניין שווי הנכסים, צריך להבין שאחד הדברים שעלו בדיונים מול כי"ל היה שכי"ל אמרה שהם לא יודעים מה באמת יקרה ב-2030, לצורך העניין אנחנו מעריכים את הנכסים באפס. בחישוב הכדאיות ההשקעה, אנחנו מניחים את הגרוע מכל, שפשוט ב-2030 יאמרו לנו תנו את הנכסים ולכו הביתה.
אודי אדירי
¶
בכלל הנכסים של כי"ל וזה רלוונטי להשקעות החדשות. נכון. הדבר הזה לא היה מצוי בסמכות ועדת הארבעה. זאת עבודה שהחשבת הכללית עושה והיא עדיין לא סיימה אותה, לקביעת שווי הנכסים לתום תקופת הזיכיון. מה שנאמר כאן על ידי אמיר ברקן זה שהערכה שמרנית היא שלכל הפחות כי"ל יכולה לקחת בחשבון את השווי כפי שהוא בספרים. כאן לא מדובר בקביעה סופית אבל זאת הנחה שמרנית שאמרנו שפחות מזה, זה לא יהיה.
היו"ר משה גפני
¶
הארגונים, בבקשה. יש לי בקשה מהארגונים. נדמה לי שכבר כולם הבינו מה הוויכוחים, גם בפנים וגם בחוץ. תהיו ממוקדים ותגידו את הדברים בקצרה ולא באריכות.
יוסי שניר
¶
ערבה מיינס. אני מתנצל בשם קרלה המנכ"לית שנמצאת בחוץ לארץ. ה-בורד קרא לה לישיבה. היא צריכה להציג שם את המסקנות.
יוסי שניר
¶
התנצלתי בשמה. זה הכול. אנחנו הגענו לארץ לפני 11 שנים והגענו לארץ במטרה להשקיע. באמת היה בום במחירי הנחושת ואפילו מכרות ישנים. ההנהלה במקסיקו ראתה שכאן אפשר להשקיע במדינת ישראל, גם מדינת חוק, מדיניות יציבה, סל השקעות שמשך אותנו והחליטו להשקיע כאן. אנחנו נעסיק אלפיים עובדים מסביב, גם ישירים וגם עקיפים, בנגב, בפריפריה הרחוקה ביותר שקיימת, סך כל ההשקעה תהיה כאן חצי מיליארד דולר, כשני מיליארד שקלים, נייצר 26 אלף טון נחושת נקייה וזאת פעם ראשונה במדינת ישראל שמייצרים נחושת נקייה. תמנע לא ייצרה נחושת אלא היא ייצרה צמנט נחושת. אנחנו משתמשים היום בטכנולוגיות החדישות ביותר שקיימות וכיום עובדים אצלנו אלפיים עובדים, ערבים מהגליל, בדואים מהפזורה, עולים חדשים וישראלים ותיקים.
לא התראיינו לעיתונות. לא שמעתם אותנו בעיתונות. עובדה שהיושב ראש שאל בישיבה הראשונה מאיפה נפלנו ערבה מיינס. כך החברה שלנו נוהגת, חברה מקסיקנית, בשקט ובצנעה. לא התראיינו לעיתונות, לא הופענו בטלוויזיה, לא שפכנו כסף בטלוויזיה כדי לקדם את הנושא שלנו. כלום לא עשינו אלא רצינו לעבוד. זה הכול. 11 שנים מושכים אותנו כאן עם כל הרישיונות, עם כל משרדי הממשלה, וסוף סוף, ברוך השם, הצלחנו להגיע לנחלה ויש לנו את הקרקע, יש לנו את הזיכיון, יש לנו את התב"ע, יש לנו הכול אבל פתאום, בום, ששינסקי נפל עלינו. מה קרה? רצו למסות חברה גדולה כאן בארץ, ואני אזכיר את שמה, את כי"ל, את האשלג, רצו למסות אותה ולא בדקו, לא קראו לנו אף פעם לשום שיחה, רק עשו לנו אחר כך בסוף שימוע, עשו לנו טובה שעשו לנו שימוע, נפלנו בתוך כל הסיפור של כי"ל. החריגו הכול. החריגו את המחצבין, החריגו את המים, אחר כך עשו כל מיני חישובים לפוספטים, לברום ולמגנזיום. היחידים שנשארו – ערבה מיינס יחד עם האשלג בפנים. זה מה שקרה. אנחנו במקרה שם. במקרה שם, במקרה אלפיים מקומות עבודה בנגב לא יהיו כי המפעל הגיע לאי כדאיות כלכלית אחרי כל מה שקרה.
כל הסיפור של נוסחת של מס רווחי יתר. מה קרה שם? ששינסקי עשו את נוסחת מס רווחי יתר על חברה גדולה, ותיקה, עם יתרון יחסית גדול מאוד במדינת ישראל, חברה שהחזירה את ההשקעה שלה כבר עשרות פעמים. אנחנו לא ראינו אגורה שחוקה אחת. אנחנו רק בעוד חמש שנים נראה את הסנט הראשון מכל ההשקעה שלנו. עכשיו חונקים אותנו כשאנחנו עוד קטנים וכשעוד לא נולדנו. חברי הכנסת, עוד לא נולדנו וכבר חונקים אותנו. כי אפשר להקים את המפעל הזה והוא חסר כדאיות כלכלית.
יוסי שניר
¶
אני כבר אגיד מה אני מבקש בדיוק. יש גם את ההסתייגות ואנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו מבקשים.
יש לנו כאן שני נושאים. הנושא הראשון הוא מס רווחי יתר. נוסחה שלא נועדה לנו, אנחנו לא יודעים איך לאכול אותה והאוצר, עם כל הכבוד, הציג לנו כל מיני נוסחאות והדבקות למיניהם. ההנהלה במקסיקו אומרת, חבר'ה, מה זה? אנחנו חברה בינלאומית, אנחנו לא משחקים בדברים האלה. הנוסחה שהציע לנו האוצר, עם כל הכבוד, וישבו אתנו ובאמת הם אנשים טובים, אי אפשר לעבוד אתה. זאת נוסחה שהחברה לוקחת על עצמה סיכונים וסיכונים יותר מדי גדולים.
יוסי שניר
¶
אבל אני רוצה להסביר משהו כי לא כל כך מבינים את העניין. ההסתייגות הראשונה היא שאנחנו מבקשים להחריג אותנו מהחוק כי אנחנו לא שייכים לחוק. לא רוצים את זה. תבואו אלינו כשנתחיל להרוויח, ריבונו של עולם. עוד לא הרווחנו אגורה.
דבר שני. המלצת ועדת ששינסקי לשינוי החוק לעידוד השקעות הון. אמרו שזאת הבהרה של החוק אבל זה תיקון של החוק. פשוט, הפכתם אותנו למכרה. מפעל תעשייתי אלקטרו כימי, עובד 365 ימים בשנה, 24 שעות, מישהו החליט בשלוש מילים להפוך אותנו למכרה. ממתי אנחנו מכרה? בכל העולם זאת תעשייה לתפארת ובישראל זה מכרה. מדינת ישראל שלוש פעמים הכריזה עלינו כמפעל. קיבלנו אישור על זה שאנחנו מפעל שלוש פעמים ופתאום אנחנו מכרה. אתה יודע מה זה עושה לנו? אנחנו לא נוכל להשקיע בעתיד יותר. כבר השקענו עוד שלושים מיליון דולר בטכנולוגיות חדשות ובהרחבת המפעל. לא נוכל לבקש לא הטבת מס, לא מענק, לא כלום.
אנחנו רצינו להקים את המפעל הגדול כאן ודיברנו אתך אישית. אנחנו לא רוצים להגיד את מה שאמרנו לך. יש עוד מקום גדול מאוד, לא רחוק מאתנו, שיכול להעביר לנו את החומר הגולמי ואנחנו רוצים לבנות את המפעל בישראל ולא במקום אחר. תודה רבה. הגשנו הסתייגות בישיבה הקודמת.
ניר גלעד
¶
אני חושב שרגע האמת של ניהול הסיכונים שגם הוועדה צריכה לנהל מגיע. אני שמח ששמעתם בצורה מאוד ברורה את אמיר ברקן לפיו אין כדאיות כלכלית היום להשקיע במדינת ישראל תחת הנחות העבודה של החוק. שמעתם את זה וזה כבר לא איום של כי"ל.
היו"ר משה גפני
¶
מה זה מעניין? אפשרתי פרוצדורלית לגופים לומר את דבריהם. למה צריך להפריע? אנחנו צריכים לסיים את זה כבר. מברקן השתמע כאילו לא כדאי להשקיע במדינת ישראל. הלאה. ניר, בבקשה.
ניר גלעד
¶
לכן הצוות הבין-משרדי סבר שצריך לעשות תיקונים מתיקונים שונים ושמעתם את עמדת שר האוצר בצורה נחרצת. אין תיקונים, החוק יישאר כפי שהוא ולכן הסיטואציה בה מביאים את הנגב ומוותרים על השקעות של מיליארדים בנגב, האחריות תיפול על כתפי הממשלה וחברי הכנסת שמצביעים בעד החוק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה זה לא? אם פושע היה בא ואומר לך תן לי מה שאתה רוצה, לא היית אומר שהוא פושע?
היו"ר משה גפני
¶
אני כיושב ראש הוועדה מסתייג מהמילים הקשות. אפשר להגיד את תוכנן ולא צריך להגיד את המילים האלה. אני מסתייג מזה. ניר, אני מבקש שתמשיך.
ניר גלעד
¶
אנחנו כבר הערנו על הסוגיה הזאת. מי שאיים ואילץ את החברה לחתום על הסכמים תוך הבטחות שלא מקוימות זה משרד האוצר, אגף התקציבים ושר האוצר. חברת הכנסת יחימוביץ' ביקשה ושלחנו לה את הדברים בצורה מאוד ברורה.
נושא נוסף. התחייבו לתת כאן תשובות בנושא חוק עידוד השקעות הון. מיסוי יתר מתקן גם את חוק עידוד השקעות הון, תיקון שהכנסת לא אישרה אותו בעבר, מעבירים אותו עכשיו בחטף. זה תיקון ולא הבהרה ולכן אני חושב שהייתה צריכה להינתן לזה התייחסות.
סוגיית המגנזיום. ביקשתם שניתן תשובות והתשובה במצב הנוכחי היא שאין יכולת לשנות את החלטת ה-בורד ואני חושב שהיום הזה הוא יום עצוב לנגב ויום עצוב מאוד גם לחברה.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי הנושא הזה של הבהרה, מבחינתכם זה ברור שזאת הבהרה. אני לא מקבל את זה. אני לא מקבל שזאת הבהרה. אתם הבאתם את החוק הזה וזה בסדר, בזמן האחרון אתם עושים את זה הרבה. אתם אומרים הבהרה אבל מה זאת הבהרה? זה החוק וזה בסדר, תעמדו מאחוריו.
אני הייתי כאן בחוק עידוד השקעות הון. תקראו את הפרוטוקולים. למה אתם נכנסים לזה? לאיזה צורך?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם הייתם ממשלה אמיצה, הייתם מודיעים לאור ההודעה של כי"ל שזאת הפרה של הרישיון ולוקחים להם את ים המלח. לקחת מהם כי הם מתנהגים כמו בריונים והם מאיימים. לקחת מהם. זאת זכות המדינה. דן עופר לא נולד בים המלח.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זאת הפרה מפורשת של מניית הזהב של המדינה. מה זה פה? מי זה האיש הזה שמאיים עלינו? חצוף.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה בסדר, אבל לא קיבלנו תשובה האם סוגרים את מפעל המגנזיום. אני שמעתי איזשהו איום מתחת לשטיח ואני רוצה לשמוע את זה ברור.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
זה ממש לא מתחת לשטיח. זה היה גלוי על השולחן. מאיימים עלינו, משתמשים בעובדים כבני ערובה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
גפני, אל תהיה כל כך סלחן כלפיו. הבן אדם בא לכאן, מתפרע. מאיים עליך, מאיים עלינו. אני מעריכה את אורך הרוח שלך, באמת, זאת תכונה נהדרת שלך.
היו"ר משה גפני
¶
לא נהדרת. אני פשוט איש פרקטי. מה שהוא אומר, לא יעלה ולא יוריד אצלך, ומה שאת אומרת, כנראה גם לא יעלה ולא יוריד אצלו. מה שכן יעלה ויוריד, אם נעמוד בלוחות הזמנים ונצביע על החוק. זה היעד שלי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אנחנו נעמוד ונצביע אבל אני רוצה לדעת מה קורה עם עובדי המגנזיום. חד משמעי אני רוצה לקבל תשובות ולא כאילו. אלה 800 משפחות שעובדות שם.
ניר גלעד
¶
אני רוצה להסב את תשומת הלב של חברי הכנסת למה שנאמר על ידינו בצורה מאוד ברורה ומאוד זהירה. אנחנו נמצאים במצב שבחמש השנים האחרונות פעם אחר פעם תחת האמירה של משאב טבע ששייך לציבור מעבירים חקיקה פוגעת ופרסונלית בחברה. זה התחיל בחוק עידוד השקעות הון - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
תנסה להתפטר מהתפקיד ותראה שהחקיקה תישאר בדיוק אותו הדבר. אין בזה שום דבר פרסונלי.
היו"ר משה גפני
¶
אתם רוצים לשמוע ממני עצה טובה? אני רוצה להצביע על החוק. תאפשרו לו להשלים את דבריו. אל תיכנסו לדבריו כי אז הם ילכו לבג"ץ.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
את זה הם לא יוכלו להגיד. ניר גלעד דיבר כאן בישיבות יותר מכל חבר כנסת אחר.
היו"ר משה גפני
¶
זה נכון. ניר גלעד, בבקשה, תשלים את דבריך ואל תחזור על מה שאמרת קודם כי את זה אנחנו כבר יודעים.
ניר גלעד
¶
אנחנו הבהרנו, עת ניתן לנו להבהיר, שבשנים האחרונות מערכת ההכבדה שהוכבדה על החברה בגין אמירה של משאב הטבע כללה החרגה מחוק עידוד השקעות הון, כללה הטלת עלויות הקציר על החברה, כללה עכשיו את התיקון בששינסקי 2 שמתקן גם מחדש את חוק עידוד השקעות הון. התוצאה היא שפעילויות שלמות שמבצעת החברה היום במדינת ישראל נמצאות על סף אי כדאיות כלכלית. אני חוזר ואומר לכם שסוגיית הפוספטים לא פתורה עד שלא ייפתר שדה בריל, סוגיית תרכובות הברום לא יושבת כאן בשולחן אלא יושבת בשולחנות אחרים ולא נפתרת והופכת לאי כדאיות כלכלית, וכמובן ההבטחות שניתנו למגנזיום נלקחות ביד שנייה בנושא של עלויות חשמל ותמלוגים על ידי החשב הכללי.
התוצאה הסופית היא שהכדאיות הכלכלית להמשך פעילות של חלק מהפעילויות במדינת ישראל הולכת ויורדת.
לגבי השקעות חדשות, שמעתם את עמדת ועדת הארבעה. המצב הוא שבאי הוודאות הנוכחית לא ניתן ב-בורד נורמלי לקבל החלטה לשים דולר בתוך מדינת ישראל. זאת המציאות שהיד שאתם תרימו היא על הנגב. אתם לא מרימים את היד על החברה אלא אתם מרימים את היד על הנגב, אתם מרימים את היד על התעסוקה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אדוני היושב ראש, אני ארצה להגיד אחר כך משהו לפרוטוקול ולא בצעקות. נראה אם לי ייתנו לדבר ואני לא כמו ניר גלעד ולא מקבל משכורת כמו שהוא מקבל.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
איזו עשייה ציבורית הייתה לך? אתה מכרת את ים המלח בשקשוקה ואחרי כן עשית מזה מיליונים. חוצפן. על מה אתה מדבר?
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
תמר, למה הוא מאיים על הנגב? לא הבנתי. הוא אומר שלפי דעתו זה מה שיקרה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא מגן על זה אבל נמאס לי שיש כאן קול אחד בלבד, חבורה של נשים צעקניות. קול אחד בלבד. סליחה, גם מיקי רוזנטל. יש כאן קול אחד בלבד בוועדה כבר חודש. חלאס.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא מגן עליהם. אני אומר את דעתי ואת סותמת פיות. את לא דמוקרטית, את סותמת פיות. כבר חודש שאתם לא נותנים כאן לאף אחד לומר שום דבר.