הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 65
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, כ"ח בחשון התשע"ו (10 בנובמבר 2015), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 10/11/2015
המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת, ערעורים על החלטת נשיאות הכנסת שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום, קביעת סדרי הדיון בקריאה השניה והשלישית בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות
פרוטוקול
סדר היום
שכר חברי הכנסת – דיון בהמלצה נוספת של הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת
ערעורים על החלטת נשיאות הכנסת שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום
תיקון להחלטה בדבר סדרי הדיון בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות בעניין הצבעות שמיות
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
ישראל אייכלר
רוברט אילטוב
יואב בן צור
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
יואל חסון
ינון מגל
מרב מיכאלי
אלעזר שטרן
חברי הכנסת
¶
דוד אמסלם
נאוה בוקר
באסל גטאס
יעל גרמן
תמר זנדברג
יוסי יונה
חיים ילין
שלי יחימוביץ
עליזה לביא
עבדאללה אבו מערוף
אוסאמה סעדי
טלי פלוסקוב
נורית קורן
מוזמנים
¶
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
חשב הכנסת חיים אבידור
חגי סיטון - עו"ד, חבר הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת
יגאל ביבי - חבר כנסת לשעבר
אלי סולם - מנכ"ל התנועה לאיכות השלטון
טובי חכימיאן - ראש מדור בכיר תנאי חברי הכנסת, חשבות הכנסת
ד"ר שירלי אברמי - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
שרה צוובנר - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
עמי צדיק - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את הישיבה. רבותי, אני רק רוצה לעשות סדר ואחר כן אאפשר לחברים להתייחס. אתם יודעים שבבקשה הראשונה שהוחלטה על-ידי הוועדה הציבורית נתבקשנו לשנות את שיטת ההצמדה מהשיטה הנהוגה היום שהיא טייס אוטומטי של הצמדה לשכר הממוצע להצמדה למדד. אנחנו לא קיבלנו בפעם שעברה את הבקשה הזו. הודענו שברגע שוועדת הכספים תצליח בכך שתהיה אחידות בהצמדה של הבכירים במגזר הציבור, אנחנו נתיישר עם אותה החלטה.
חזר העניין לוועדה הציבורית. לפי החוק, זה חוזר אליהם והם רשאים להחזיר לנו את זה לדיון נוסף. לאחר שגם פנו אליי חברת הכנסת יחימוביץ וגם חברת הכנסת גרמן, וגם חבר הכנסת מיקי לוי פנה אליי בעניין הזה, פניתי לוועדה הציבורית שוב על מנת לזרז אותם בעניין הזה. גם הופעתי בפני הוועדה. בסופו של דבר, הם כתבו לי בקשה נוספת או תגובה להחלטה הקודמת כאשר בגדול הוועדה הציבורית הלכה לקראת הוועדה במובן הזה שקיבלה את העמדה שצריך לאפשר לכנסת לעשות איזושהי השוואה של ההצמדה בבכירים של המגזר הציבורי. אם כי היא אמרה שאם תוך שנה הנושא לא יוסדר אז היא חוזרת על עמדתה שצריך לעשות הצמדה למדד המחירים לצרכן, ובשנת הביניים – כלומר, ל-1.1.2016, על כל ה-2016 שהיא מתייחסת ל-2015 - שם היא מבקשת שהשכר יוקפא. אם כן, על זה הדיון היום. אני מקווה שהדיון כרגע הוא לא על כל שיטת ההצמדה, אם כי אפשר להתייחס גם לזה כי זה משמעותי גם להחלטה של 2015.
אני הודעתי שאני נגד העברה של השיטה לשיטה אחרת. ב-2015, מה שאני אעמיד להצבעה, מבחינתי, כמובן שהאחרים יכולים להגיש הצעה אחרת – אני קורא לזה הצמדה שקשורה ל-2015 - 2016. אבל מה שאני רוצה לבקש מהחברים הוא שאנחנו נשאיר כפי שהיא, אבל אנחנו נעקר מההצמדה שתחול ב-2016 את ההשפעה של עליית שכר המינימום על המדד שלנו. אין שום סיבה שאנחנו נקבל תוספת שכר שקשורה לעליית שכר המינימום.
ביקשתי ממרכז המחקר והמידע לעשות לי בדיקה מה ההשפעה של שכר המינימום על המדד שמתייחס אלינו. המצאתי לכם את חוות הדעת הזו. שכר המינימום עלה ב-8.1%. הם טוענים ש-10%, 0.8%, זה מידת ההשפעה על המדד שיהיה בסופו של תהליך שיתפרסם ב-15 לראשון 2016 על-ידי הביטוח הלאומי.
לכן, ההמלצה שלי זה להפחית אחוז מכל מדד שלא יהיה, שיפורסם ב-15 לראשון 2016 על-ידי הביטוח הלאומי. כלומר, אם זה יהיה 4% זה יהיה 3%, אם זה יהיה 2% זה יהיה 1%, ואם זה יהיה 1% אז זה יהיה 0.
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה, אני רק אומר מה זה. אני לא רוצה להתייחס כרגע לגופו של עניין, אני אתייחס בסוף. לפי שיטת ההצמדה שמדובר, כשיורד המדד גם יורד השכר. אבל לא ניכנס לזה. אין שום מגבלה בהמלצה של הוועדה הציבורית, אבל לא נתייחס לזה כרגע. אפשר להתייחס לזה אחר כך. זאת ההמלצה שתהיה, שאני אגיש אותה לוועדה, בסופו של דבר. כמובן אנחנו נאפשר לוועדת הכספים במהלך 2016 לעשות את מה שביקשנו. דהיינו, להשוות וליצור אחידות במשק בשכר הבכירים בסקטור הציבורי.
שנית, אני המצאתי לכם גם את ההתייחסות של מרכז המחקר והמידע, מחקר השוואתי, על מקבלי שכר, בכירים בסקטור הציבור. חברי כנסת לא צריכים להיות מושווים לעובדים. היו לי כמה ראיונות שטענו והשוו אותנו לעובדים בתעשייה. אבל אנחנו לא עובדי תעשייה, אנחנו עובדים בכירים בסקטור הציבורי. לכן, צריך להשוות את השכר שלנו לסקטור הזה ולא לסקטור אחר. שם אנחנו לא הגבוהים ביותר ולא הנמוכים ביותר אומנם, אבל אנחנו משהו באמצע.
לפני שאני מעביר את זכות הדיבור לחברי הכנסת, הגיע עו"ד סיטון שהוא חבר הוועדה הציבורית ואני אאפשר לו, אם הוא רוצה, לומר כמה דברים. גם בסוף אתה יכול וגם בהתחלה.
חגי סיטון
¶
ברשותכם, אומר רק דבר קצר. הוועדה הציבורית עומדת על דעתה שיש להצמיד את שכר חברי הכנסת למדד ולא לשכר הממוצע במשק, וזאת לאור המחקר הגדול והעמוק שהכנו בהשוואה לשכר חברי פרלמנטרים אחרים במדינות המערב. יחד עם זאת, עוד הסברנו שאין במנדט שלנו על-פי החוק בכלל סמכות לדון בשכר של בכירים בסקטורים אחרים.
חגי סיטון
¶
מי שהכניס את הנושא של שכר השופטים ובכירים אחרים במשק, זה לא אנחנו. על כל פנים, זה לא בסמכותנו. אמרנו בפעם הקודמת שאולי ראוי באמת לעשות השוואה כזו, אבל זה לא אנחנו. זו ועדת הכספים.
לכן, כאשר הוחזרה ההמלצה שלנו אלינו לדיון מחודש חזרנו ואמרנו שאנחנו עומדים על המלצתנו כפי שהיא. יחד עם זאת, לאור המגמה של ועדת הכנסת להעביר את הנושא לוועדת הכספים בכדי שהיא תדון באפשרות של הצמדה של בכירים אחרים במשק, אמרנו לשנה הנוכחית ב-2016 תהיה הקפאה כוללת. כלומר, השכר יוקפא ללא כל הצמדה איזושהי. אתם תצטרכו לשים לב עוד מעט בכמה המדד צפוי לעלות עם הייקור או בלי הייקור שהוא יהיה כנראה לגמרי לא מבוטל, ובמשך השנה הזו תוכל ועדת הכספים לבדוק את האפשרות לעשות השוואה של בכירים בסקטורים האחרים. היה וזה יצלח, אדרבא ואדרבא. ולא – אנחנו חוזרים על המלצתנו בהמשך לכך שזה יישאר צמוד רק למדד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו נעשה בכל מקרה דיון גם לפי ההמלצה שלכם על שינוי או לא שינוי בספטמבר 2016 שיתייחס לאור המאמצים שתעשה ועדת הכספים.
אני רוצה להדגיש עוד משהו לפני שאני נותן לחברי הכנסת להתייחס לעניין. ההצעה שלנו בעצם היא לא מקפיאה, היא מבטלת את האחוז הזה. אני ראיתי כבר, עברתי על פרוטוקולים של הכנסת לאורך שנים. מקפיאים ובסוף מבטלים את ההקפאות ומחזירים את השכר. כך זה היה ב-2012, ביטלו את כל ההקפאות של השנים הקודמות והחזירו את השכר בבסיס לשכר הח"כים.
אנחנו מציעים לבטל. זאת אומרת, את האחוז הזה שהוא בעצם השפעת שכר המינימום על המדד שלנו, אני מציע לבטל לגמרי. זאת אומרת, גם בשנים הבאות אי-אפשר יהיה לחדש את זה בחזרה. אנחנו לא נהנה מעליית שכר המינימום באופן יסודי. זאת אומרת, זה לא יחזור. אם ועדת הכנסת תתכנס בעוד שלוש שנים לא תוכל לבטל. זה לא הקפאה, זה ביטול. אבל יתר ההצמדה, אני מציע להשאיר אותה כפי שהיא, ואני אסביר בסוף למה. אני לא רוצה לדבר פעמיים, אני אתייחס גם למה שהח"כים אומרים.
מי רוצה לדבר ראשון? מי נרשם? חבר הכנסת ילין, ברשותך אתן לשניהם כי הם גם הגישו. יחימוביץ גם הגישה את המכתב הראשוני לוועדה הציבורית אז מן הראוי שאני אתן לה ראשונה. אחר כך גרמן תהיה שנייה ואחר כך אתה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כל, אני מודה לך על כך שנעתרת לבקשה שלנו וכינסת שוב את הוועדה וגם פנית שוב בשם הוועדה לוועדה הציבורית. אני לא רוצה להתייחס למנגנון ההצמדה הכללי של שכר הח"כים. אני חושבת שהוא לקוי.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
ההצמדה לשכר הממוצע היא הצמדה מטיבה בצורה חריגה. השכר הממוצע לא משקף באמת את השכר במשק. ממוצעים משקרים. השכר האמיתי הוא השכר החציוני. חצי מהעובדים במדינת ישראל מרוויחים פחות מ-6,200 שקלים. חצי מהעצמאים פחות מ-4,700 שקלים. לכן, ההצמדה של השכר שלנו לשכר הממוצע היא ההצמדה הטובה ביותר שכל סוג עובדים, בין אם בסקטור הציבורי ובין אם בתעשייה, ובין אם עובדי קבלן, היו מתפללים בוקר בוקר לקבל הצמדה דומה. זו האמירה הכללית שלי. אני מקבלת את זה שאנחנו צריכים לדון על כך בנפרד ולייצר מנגנון הצמדה שהוא יותר מחובר לחיים האמיתיים של בני אדם במדינה הזו.
לגופו של עניין, היום ההצמדה המטיבה הזו גורמת לקפיצה שהיא לא פרופורציונלית בצורה חריגה ומנקרת עיניים, השנה במיוחד. היא נובעת מכל מיני דברים. היא נובעת גם מהעלייה בשכר המינימום שבוודאי אנחנו לא צריכים להיות מושפעים לטובה ממנה. מה גם שאותה עלייה בשכר המינימום גם לא חלה על מקבלי שכר הממוצע במשק. היא לא חלה על מי שמשתכר יותר.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני שמחה שהזמנת את המחקר הזה ממחלקת המחקר וקראתי אותו היטב. ראיתי שההשפעה של העלאת שכר המינימום על השכר הממוצע היא 0.8% בלבד. לכן, ניכוי העלייה שנובעת אך ורק מעלייה בשכר המינימום, העלייה בשכר שלנו, היא בטלה בשישים.
אדוני היושב-ראש, אני מפצירה בך, באמת מפצירה בך, לא להתחכם, לא לייצר מנגנונים חלופיים. לקבל את המלצת הוועדה הציבורית כפי שהיא והשנה להקפיא את השכר שלנו, נקודה. השכר שלנו הוא גבוה. זאת לא פגיעה בשכר שלנו, זה רק ויתור על העלאה מטיבה בצורה חריגה, כל כך חריגה עד שהיא מביישת אותנו כציבור וככנסת.
לכן, אני מפצירה בך להוריד מסדר היום את ההצעה שלך שהיא סוג של הצעת פשרה, ופשוט לאמץ את הצעת הוועדה הציבורית כפי שהיא לטובת הציבור, לטובתנו, ולטובת כבודה של הכנסת. תודה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני אתחיל דווקא מההשוואה ומההצמדה. אתה מבקש לשנות ולקבל החלטה קצת יותר מאוזנת על-ידי כך שאתה מבקש לנכות את ההשפעה של שכר המינימום. אבל אני רוצה להסב את תשומת ליבך ואת תשומת ליבם של חברי הכנסת וחברות הכנסת שגם ככל שיש יותר מובטלים השכר עולה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם אנחנו משאירים את ההצמדה כפי שאתה רוצה, ההצמדה לממוצע של השכר במשק, הרי ברגע שיהיו יותר מבוטלים השכר הממוצע יעלה וגם השכר שלנו יעלה. זה נראה לך צודק ונכון?
אני מדברת למעשה אל חבריי חברי הכנסת כי הם אלה שיצטרכו בסופו של דבר לקבוע. אני חושבת שזה בכלל לא הגיוני שאנחנו נקבע לעצמנו את השכר. לא קיים דבר כזה. לא קיים דבר כזה במשק, לא בציבורי ולא בפרטי. אולי מנכ"לים קובעים לעצמם. גם כן אם יש להם board אז לא הם קובעים את זה. מי קובע לעצמו את השכר? אנחנו נמצאים בניגוד עניינים אפריורי מובנה ברגע שאנחנו יושבים וקובעים לעצמנו את השכר.
קבענו, הכנסת קבעה על-ידי חוק שתקום ועדה מקצועית ציבורית, נטולת כל עניין, באמת אובייקטיבית, שהיא יושבת על המדוכה וחושבת. הזמינה הוועדה הציבורית מחקר ממרכז המחקר והמידע של הכנסת שכולם סומכים את ידנו עליהם. הראה לנו מרכז המחקר והמידע שאנחנו כחברי כנסת או כחברי פרלמנט מקבלים את אחד מהשכר הגבוה ביותר מבין חברי פרלמנט בעולם. הראו לנו את זה. ראינו שהשכר שלנו כפי שהוא - - -
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
במחקר גם היה שחברי פרלמנט אחרים יכולים לעסוק בעיסוק נוסף ויש להם תוספות אחרות - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חוזרת ואומרת, מונתה ועדה ציבורית. הוועדה הציבורית באה ואמרה לנו פעמיים: פעם אחת היא באה ואמרה: בואו תצמידו את השכר שלכם לממוצע, ואי-לכך אל תעלו את השכר. ופעם שנייה היא אמרה: אתם רוצים שהשכר שלכם יהיה מוצמד לשופטים, תדונו בזה במהלך השנה, ועכשיו בבקשה להקפיא. פעמיים חוזרת ועדה ציבורית על אותה המלצה, ואנחנו יושבים ודנים במשכורות שלנו ואומרים לוועדה הציבורית: תודה רבה, שמענו אותך. אנחנו רוצים להעלות לעצמנו את השכר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
בדיוק, אין דבר כזה. אתה מחליט שלא לקבל את ההמלצה הוועדה הציבורית. הוועדה הציבורית באה ואמרה במפורש: אנחנו ממליצים בפניכם להקפיא את השכר, ואתה בא ואומר: אני לא מקבל את ההמלצה של הוועדה הציבורית, אני כן רוצה להעלות. נכון שאתה אומר: אני רוצה להוריד מפה ומשם, ואולי לא נעלה לעצמנו ב-2,000 שקל, ואולי גם לא ב-1,200 אלא רק ב-800 או ב-1,000 - יפה מאוד. אבל מה שאומרת הוועדה הציבורית: תקפיאו.
אני חושבת באמת שזו – אין לי מילה לזה, אני לא רוצה סתם לומר מילים שיפגעו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ועדת שרים לענייני חקיקה ישבה אתמול על הצעת חוק של חבר הכנסת יעקב פרי שביקשה להעלות את שכר החיילים ב-700 שקל. לא ב-800, לא ב-1,000, לא ב-1,200, לא ב-2,000, לא בממוצע של השכר במשק, הציעו להעלות - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את יודעת מה העניין? שאת לא רלוונטית בכלל. אם קשה לך להיות לא רלוונטית, אז תפנימי. תמר זנדברג, את לא רלוונטית היום. את בספסלי האופוזיציה ואת לא רלוונטית. את לא יכולה להיות בלב העשייה- - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מיקי, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. קורא לך פעם ראשונה לסדר. מי שיפריע אני אוציא אותו, אני מודיע לכם, ולא משנה מי זה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שהדברים שלך הם חמורים ומוטב - - - מהם. בושה וחרפה לדבר כך לחברת כנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני אוציא את מי שמפריע. זנדברג, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה גם כן. אין הפרעות בדיון הזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שכל אדם שנבחר על-ידי הציבור הוא רלוונטי, הוא מאוד רלוונטי. אנחנו מאוד רלוונטיים, אפילו אם אתה לא חושב כך.
בכל מקרה, במצב שבו דוחים העלאה של חיילים ב-700 שקלים, איך אנחנו מעזים לחשוב על העלאה שלנו?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כבוד היושב-ראש, אולי אני אפתח בזה שקודם כל התפקיד שלנו, של כל מי שיושב פה, הוא לשרת - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אל תביא לו עט. שיקבל עט מהקואליציה, מה זה? הוא מהאופוזיציה, לא מקבל. לא, לא, לא – אני לא מאפשרת את זה, אני מצטערת. לך תקבל עט ממישהו מהקואליציה, יש פה מספיק אנשים. מה זאת אומרת?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
מה זה "לא רלוונטית"? מה זה הביטוי? אישה שנבחרה על-ידי הציבור, הציבור. אתה אומר שהציבור לא רלוונטי, חבר הכנסת זוהר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני? אני אחזור על דבריי. סליחה, אני מתנצלת בפנייך. את ממש ממש לא רלוונטית.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אם חבר הכנסת מיקי זוהר לא יתנצל אז זה לא רק תמר, זה כל הח"כים באופוזיציה הם לא רלוונטיים ואין לנו מה לעשות בדיון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אם אתם רוצים דיקטטורה, דוד, בבקשה חבר הכנסת דוד ביטן. דיקטטורה, זה בדיוק מה שמיקי רוצה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ילין, ילין, ביקשתי ממנו להתנצל, הוא לא רצה. אני מתנצל בשם חברי הליכוד האחרים בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה אני יכול לעשות? אני לא הבייביסיטר של אף חבר כנסת. אתה יכול לדבר. אני בשם סיעת הליכוד מתנצל. כולם רלוונטיים, כל אחד עושה את העבודה שלו. אבל לא להפריע, זה הכול.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כבוד היושב-ראש, אני חושב שזה רק מראה בדיוק את האטימות. המשפט הזה של החבר מיקי זוהר מראה את האטימות שיש ואת חוסר הקשב שיש כלפי העם. כי אם אנחנו לא רלוונטיים אז חצי מהעם לא רלוונטי. זה המשמעות של דמוקרטיה. לפסול אנשים בגלל דעותיהם או בגלל שהם נמצאים באופוזיציה זה לבוא ולהגיד לחצי מהעם: חבר'ה, אתם לא שווים.
עכשיו אפשר להתחיל את הדיון. הדיון מתחיל מזה שאם יש שר, שניים ושלושה, שברחו מהאחריות על מתווה הגז, אם יש שר שבגלל סעיף 52 עוזב את המשרד שלו וראש הממשלה בכיף קולט את כל הטוב הזה אליו - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
רגע, אל תענה לי. הוא קולט הכול אליו, אין עכשיו מצב כזה של ניגוד אינטרסים. אבל הח"כים שצריכים לבוא, תסלח לי, לבחור לעצמם ולהגיד מה השכר, גם טייס אוטומטי יש לו טייס. יש לו קברניט שמוביל בסופו של דבר ממקום למקום.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כמומחה למזל"טים אני אומר לך שאני פשוט שומע אותם בלילה, כמעט כל לילה. הם מגנים על הבית שלי. גם למזל"ט יש קברניט שמוביל אותו מנקודה מסוימת לנקודה. לבוא ולהאשים את הטייס האוטומטי בכל דבר, זה לא מכובד באמת.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני חושב שחברי הכנסת לא צריכים להיות בכלל בדיון כזה, אלא אם יש כבר דיון כזה לבוא ולהגיד: חברים יקרים, אנחנו בכלל לא צריכים לקבוע את השכר שלנו. יש פה ועדה ציבורית.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
הדיון הזה נמצא לפני תקציב המדינה והוא מחובר גם לשוויון בנטל והוא מחובר בהמון ערכים לפוליטיקה שהיא רדודה לחלוטין, ואני חושב שמחובתנו לקיים דיון יחד עם הוועדה להקפיא את השכר שלנו.
אתם תפעילו את הטייס האוטומטי? אני נמצא בניגוד אינטרסים. אני הקמתי את האגודה למען החייל במועצה אזורית אשכול. כל תוספת שכר עוברת לשם. אנחנו מאכילים 2,500 חיילים כל בוקר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לא נדבה. כל עוד שבטייס האוטומטי אתם תעלו ולא יהיה דיון ציבורי על השכר שלנו – ציבורי, לא שלנו על עצמנו – אז אנחנו נמשיך לתרום את התרומה הזו. מישהו אחר ייהנה ממנה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני אומר את זה כמחאה. גם לנו ביש עתיד יש טייס אוטומטי שכל העלאה עוברת למקום שאנחנו חושבים שחברתית צריך לעשות אותו. אסור בשום פנים ואופן להביא לדיון שאנחנו מעמידים את עצמנו מעל העם וקובעים לעצמנו את השכר.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
לפי הרמב"ם המעלה הגבוהה ביותר של תרומה היא מתן בסתר – קואליציה כאופוזיציה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מסכים עם שלי יחימוביץ בעניין הזה. מי שרוצה לתרום – שיתרום. אנחנו דנים עכשיו בדיון עקרוני, לא קשור - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אף אחד לא ידע שתרמנו עשרה חודשים. העלו את זה על השולחן אז אמרנו. לא אנחנו העלינו את זה. עשרה חודשים אף אחד לא ידע מזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא. מישהו בא ואמר: למה אתם לא תורמים אם אתה מתנגדים? אז מה נגיד? אנחנו לא תורמים? אז אמרנו: אנחנו תורמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
את לא היית חברת כנסת ב-2012. אבל ב-2012 כינסו את ועדת הכנסת והחליטו לבטל את כל ההקפאות והחזירו. זה היה בסדר גמור. עושים הצגה של הקפאה ואחרי זה מחזירים. לפחות אנחנו אומרים את האמת. מדברים באופן עקרוני.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
דוד, אתה היית בראשון לציון. אתה ראית פעם עיר או מועצה שמעלה לעצמה שכר? אתה ראית דבר כזה? אין חיה כזו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אמר היושב-ראש: למה לא פעלנו ב-2012? אני חייבת לציין שמהרגע שנכנסנו, מי שהוביל את המאבק זה שמעון סולומון, חבר כנסת. הוא פנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, היו תמיד ח"כים שהובילו את המאבק הזה. זה לא שייך. כל שנה יש מישהו תורן בעניין הזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני מדברת על 2013. מהרגע שנכנסנו פנינו לוועדה. ביקשנו לשנות את ההחלטה. מהרגע שלא שינו עשינו מה שעשינו ולא אומר כי זה מתן בסתר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, לא. אני לא רוצה לדבר אישית. אני חושב שכל הדיון הזה הוא דיון שבתשתית שלו יש לא רלוונטי. אדוני היושב-ראש, כשאתה מכנס את הוועדה הזו אתה אומר לוועדה המייעצת: אתם לא רלוונטיים.
אנחנו לא יכולים כחברי כנסת, גם אם קודמנו מינו ועדה מייעצת, לקבל את ההמלצות שלה כשזה נוח לנו או כשזה לא נוח לנו, וזה בדיוק העניין. אני ממש חושב שהעניין הוא הרבה יותר תרבותי מאשר עניין שקלי וכספי בהקשרים האלה.
מה אנחנו משדרים לציבור? אנחנו משדרים לציבור שמדינת ישראל או הדרג המחליט ימנה ועדות. ואם המסקנות יתאימו לנו, נקבל אותן. ואם לא יתאימו לנו, במיוחד לא באופן אישי, אז לא נקבל אותן.
מי האנשים הבאים שיסכימו ללכת לוועדות כאלה? איזה רמה של אנשים אנחנו רוצים שילכו לאייש אותן כשהם יודעים שאנחנו יותר חזקים מהם?
התרבות הזו של למנות ועדה ולתת לה את כל הסמכות ואחרי זה להגיד לה: אתם לא רלוונטיים – שלא נתפלא אחר כך שאת דפוס מחשבה הזה שביטא פה עכשיו - - -
אתה התנצלת אני מקבל את ההתנצלות שלך.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני חושב שזאת לא התנהגות. זו אמירה תרבותית מעליבה. אתה יודע, פרט שהיה בכלל ויצא מן הכלל ללמד, לא ללמד על עצמו יצא, אלא על הכלל כולו יצא ללמד. בהקשר הזה אני חובש את אותם ספסלים, גם אם מצד אחר, כמו חבר הכנסת מיקי זוהר. כשחבר כנסת אומר על חבר כנסת אחר: אתה לא רלוונטי, זה פוגע גם בי וגם ב - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני רוצה לדעת רק אם הפנסיה התקציבית שהוא מקבל רלוונטית או לא רלוונטית לנושא הזה. הפופוליזם הזה נמאס כבר, מספיק.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אנשים יושבים בבית, לא מגיעים לוועדות, לא מגיעים למליאה. גם ככה ממנים אותם בלי התמודדות. מפלגה לא דמוקרטית, והם עושים פופוליזם על הכנסת ועושים לכולנו דה-לגיטימציה. תתחילו לעבוד, אחרי זה תהיה לכם זכות לדבר. חבורה של - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
לאחר הדיון המתלהם באמת שמתקיים כאן, יש לנו פה הזדמנות לשמור על הכבוד שלנו גם בגינוי של אמירות שכאלה. חברי באמת הטוב מיקי זוהר, זה לא לעניין.
כבוד היושב-ראש, אתה מגלה רגישות ואתה מנסה להגיע לאיזושהי פשרה מאוזנת. אבל עדיין אני מפציר בך ובחברות ובחברי הכנסת שיושבים סביב השולחן הזה לגלות אף רגישות גדולה יותר בעניין הזה. הציבור מסתכל עלינו והחברה הישראלית מאופיינת באחד מפערי השכר הגדולים. כפי אנחנו יודעים, המחקר הבין-לאומי של פערי השכר תורמים לפערים בכלל חברתיים וכלכליים. לכן, כשאנחנו יושבים בהזדמנות שכזו ודנים בהעלאת השכר שלנו יש בזה טעם לפגם. מה גם, כפי שצוין לפני כן, אנחנו יודעים שחצי מהמשתכרים במשק היום, משתכרים פחות מ-6,000 שקל, והנה אנחנו פה דנים בהעלאה כזו או אחרת של השכר שלנו, שאנחנו דנים בכך יש בעיה.
אני מצטרף לאלה שחושבים שאנחנו צריכים לכבד את הוועדה הציבורית, לקבל את ההמלצה שלה באמת באופן בלתי תלוי במדד א' או במדד ב', בין אם זה מדד לצרכן או בין אם זה ההצמדה.
בואו באמת ונשמור על כבודנו. בואו נראה לציבור הרחב שאנחנו רגישים ושאנחנו יכולים להוות דוגמה. אנחנו אכן עובדים קשה. השכר שלנו הוא שכר נאה, ולטעמי אין מקום שנעלה אותו. אני ממליץ לך, אדוני היושב-ראש, ולחברות ולחברי הכנסת, לקבל את ההמלצה של הוועדה הציבורית ולהקפיא את שכרנו. אם נצטרך להעלות אותו בעתיד עדיין תהיה לנו הזדמנות. תודה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, לא רוצה לפגוע. אני רק רוצה לומר דברים. אני רק מבקש מאדוני לא לתת לאף אחד להפריע לי וכמו שקראת לי לסדר - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני באמת מרחם על כולנו שאתם נמצאים בקואליציה כזו עם אנשים כאלה, באמת אני מרחם.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
- - - חתיכת חצוף. שכחת את הקסאם בבית. שכחת בבית עוד כמה דברים חוץ מאת הקסאם.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לא יודע, יש פה אנשים שבאו מחו"ל. אבל באו מאיזשהו מקום שאני לא יודע מה עשו שם באמת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בואו נדבר על דברים רציניים עכשיו. ראשית, שיהיה ברור למי שלא היה ברור, אין בכלל שאלה שלאופוזיציה יש ערך חשוב ומהותי בדמוקרטיה הישראלית. אך יש כמה באופוזיציה שהם באמת לא רלוונטיים. לכן, חשוב שאני אבהיר. מי שאני חושב שהוא לא רלוונטי, אמרתי לו. כי לצערי הרב, אנחנו מזהים מצב שהאופוזיציה איבדה כבר את ההגינות שלה. אני גם חוויתי את זה בוועדת הכספים כמרכז הקואליציה בוועדה. ראיתי את התנהלות האופוזיציה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מה ראית? את האופוזיציה שעובדת, שמבטלת כל מיני חוקים שאתם רוצים להפיל על העם הזה?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ראיתי את ההתנהלות של האופוזיציה. שום דבר היא לא השיגה, שום דבר היא לא השיגה. כל מה שהיא השיגה זה בזכות מה שאנחנו בקואליציה רצינו והסכמנו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
היה לנו רוב, אתה לא מבין כמה היה לנו רוב. אני גייסתי את הרוב. אבל מה קרה בסוף? אנחנו ויתרנו ונתנו לאופוזיציה צ'ופרים והיא אפילו לא הצביעה אתנו. אפילו פעם אחת היא לא הצביעה אותנו.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
כי לא היה לכם רוב. אני מכיר אותך. אם היה לכם רוב, לא הייתם מתפשרים בכלום.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה שקורה זה דבר פשוט. האופוזיציה כל היום עוסקת בפופוליזם זול. היא זורה חול בעיני הציבור והיא משקרת את הציבור. לי זה נמאס. אני לא מוכן לקבל את זה יותר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
מיקי, אתה הצבעת נגד ניצולי השואה. אתה יודע את זה? אתה הצבעת נגד ניצולי השואה. אחמד טיבי הצביע בעד. אותם אנשים שאתם מתעלמים, אחמד טיבי הצביע בעד ואתם נגד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה הפופוליזם שלכם. אנחנו ניתן לחיילים ואנחנו ניתן לניצולי השואה. לא אתם תיתנו להם. אתם קיבלתם תשובה מהציבור שאתם לא רצויים בקואליציה. זה גם מה שימשיך להיות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנחנו ממשיכים לעבוד בקואליציה ועובדים יום יום שעה שעה למען כל הציבור במדינת ישראל והתוצאות בשטח ברורות.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אולי יורידו את השכר של חברי כנסת של האופוזיציה שהם לא עושים כלום - נראה לי הכי טוב. ככה יעלו את חברי הכנסת של הקואליציה, יורידו של האופוזיציה שהם לא עושים כלום.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא נכון, הם שתקו בסוף. כן, בבקשה. יש לך עוד דקה לדבר. בגלל שהפריעו לך, הוספתי לך דקה למרות שהאמת היא שלא הגבלתי אף אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
זנדברג, עם כל הכבוד, אני זוכר שהוצאת את כל הקהל כמעט שמחא כפיים נגד מה שאמרת בוועדת הסמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר חד-וחלק, כל מי שבצד פה יידבר ויכנה את הח"כים בכינויים או יפריע להם, ייצא החוצה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר דבר פשוט. הקואליציה עובדים יום יום, שעה שעה, למען כלל הציבור במדינת ישראל, וזה לא משנה מאיפה הוא מגיע. גם אם זה איש שמאל מתל-אביב וגם אם זה ערבי מאום אל פחם כולם מקבלים את השירות ואת הטיפול הממלכתי ביותר והם נהנים מהעשייה הממלכתית שלנו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
שיהיה ברור, ושלא יהיה למישהו ספק, העשייה שלנו היא ממלכתית למען כלל הציבור במדינת ישראל. אבל היא לא מושפעת מהפופוליזם הזול של האופוזיציה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מבחינתנו, אנחנו נמשיך באמת לעשות למען העם והוא גם, בעזרת השם, ימשיך לתמוך בנו. לשורש העניין, לשכר חברי הכנסת, אני רוצה לומר - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, לא. זה ממש לא הסתה, אפילו לא קרוב להסתה. הסתה זה בדיוק מה שאתם עושים בשמאל יום יום, שעה שעה. אני מרגיש את זה כל יום, שעה שעה. מה לעשות, אני חבר כנסת ימני אז בשמאל תמיד ינסו לתקוף - - -, מה לעשות?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תתפלאי, אבל גם הרוב מרגיש את עריצות השמאל. אנחנו מרגישים אותו עד היום. התחלנו בתקופת מפא"י, אנחנו אנשים מזרחיים הרי ויודעים מה זה קיפוח. התחלנו בתקופת מפא"י וזה עדיין ממשיך גם היום. אבל אנחנו מטפלים בזה ואנחנו גם מנצחים. ברוך השם, אנחנו גם מושלים, וזה מה שיהיה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
זה לא ייאמן שהוא במפלגה שבה הייתי פעם. לא ייאמן, זה הליכוד של היום. זה לא הליכוד שאני גדלתי עליו.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אנחנו כבר שכחנו שהיית בה פעם אחרי כל המפלגות שעברת בדרך. שכחנו איפה התחלת אחרי כל מה שעברת בדרך.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אנשים כמוך השתלטו על הליכוד. אתה נציג הדרום שמדבר על ההתנחלויות מהבוקר עד הלילה. אתה לא עושה כלום בשביל הדרום שאתה בא ממנו. כל היום אתה מטייל בהתנחלויות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
400 מיליון שקל הבאתי לפיתוח הנגב. זה אני הבאתי את זה לוועדת הכספים, לא אף אחד אחר. אני לא עושה למען הנגב? אני כל היום עושה למען הנגב.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לשורש העניין – יש כאן את חברי יש עתיד שהרי יש עתיד מתאפיינים בעיקר בפופוליזם זול.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הרי כל מה שעושה ראש המפלגה שלהם זה לומר בדיוק את מה שהציבור רוצה לשמוע. הוא שובר ימינה, שמאלה, מרכזה. זה יאיר לפיד ויש עתיד אז אני לא מתפלא. יש פה עוד כמה חברים שגם מנסים לגזור הון פוליטי בהקשר של שכר חברי הכנסת.
לי זה ממש לא משנה אם השכר יעלה או לא יעלה. ברוך השם לא חסר לי פרנסה. אשתי מרוויחה אפילו טוב יותר ממני, ברוך השם. לא מעניין אותי אם זה יעלה או לא. אבל כואב לי שיש הרבה חברי כנסת, אלה הרלוונטיים כמובן, לא הלא רלוונטיים, שמצדיקים את השכר שלהם ועובדים קשה מאוד גם באופוזיציה, גם בקואליציה, ועובדים מבוקר עד ערב.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אלה שעובדים קשה לא צריכים להתבזות פה היום כי ייתנו להם עוד 700 או 800 שקל בחודש שהם יוכלו להמשיך לעשות את עשייתם בצורה טובה ומכובדת למען עם ישראל. אבל יש את הפופוליסטים, אנחנו מכירים אותם. אנחנו גם נדע איך להתמודד איתם. בסוף הציבור נותן את התשובות בקלפי, והוא ימשיך לתת אותן, בעזרת השם.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תן לי לדבר. אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, אני חושב שיש פה כמה חברים שקצת התבלבלו. הנושא הוא בכלל לא שכר הח"כים. השיח הוא בכלל עזות המצח שיש אצל חלק מהחברים, לא רק בכנסת הזו, שהם ממשיכים מסורת עגומה רצופת שנים של חברי כנסת שבשביל איזשהו סינק או כותרת או שהשם שלהם יופיע כי אף אחד לא באמת מכיר אותם אז הם בוחרים לייצר דה-לגיטימציה לחברי הכנסת ולכנסת ישראל.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אורן חזן, הפעם אני איתך. אני מבקש שהעלאת המשכורת שלנו תהיה בז'יטונים. אני ממש איתך.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
בוא, הנה, זה מרגיש כאילו חנוך דאום רשם לך פאנצ'ים. יש לך עוד כמה בשרוול? כי לבד אתה לא מסוגל, חיים ילין.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לפגוע? גם אתה פגעת. מה זה רלוונטי לדיון? עזוב. זה פגיעה אישית. לא צריך לפגוע, מספיק.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא, אני מדבר ענייני. הייתי שמח לדעת האם לראש המועצה יש פנסיה תקציבית או לא. זה דבר שהוא מאוד מעניין אותי.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אין לו פנסיה תקציבית במילימטר. יש לי פנסיה צוברת בדיוק כמו כל ח"כ, ואתה לא תוכל להגיד.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
יותר מזה אני אגיד לך, אני פתחתי חשבון בנק לפני שמונה חודשים. אין לי שקל, אין לי רכוש. לא היה לי קזינו, לא ניהלתי קזינו, ומעולם לא עזבתי את מדינת ישראל בשביל להעשיר את המשפחה שלי. תודה רבה לך.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
חיים, זה נשמע כאילו אתה מקנא בי. אל תקנא, נשמה. יש לך עוד סיכוי להגיע לאנשהו בחיים. אל תקנא.
חברים, בוא נשים את הדברים על השולחן. יש פה חברי כנסת בבית הזה שנהנים מפנסיה תקציבית על חשבון הקופה הציבורית. למי שבחדר ולא יודע, פנסיה תקציבית היא כזו שכאשר הם ישבו בכובע הקודם שלהם, בין אם בכיסא ראש עיר, בין אם בצבא, בין אם במשטרה, אז המדינה הרימה להם כסף במרוצת השנים, ומהכסף הזה הם נהנים היום.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
חלקם אפילו לא מקבלים משכורת מהכנסת, אלא רק השלמה של מאות או אלפי שקלים בודדים. ההעלאה הנוכחית או העלאות קודמות או בעתיד בכלל לא משפיעה עליהם. אז בן אדם שבכלל לא יקבל את הכסף שבא ואומר כלפי הציבור: חברים, אני מוכן לתרום – איך תתרום את מה שלא שלך בכלל? אם אותם חברי כנסת יהיו הגונים מספיק לקום ולהגיד: כן, אני מרוויח 30,000, 32,000, 35,000 שקל מפנסיה תקציבית על חשבון המדינה - חברים, זה על חשבון החלשים ועל חשבון הפריפריה. זה על חשבון אותן צעקות שאתם צועקים בוועדת הכספים שאין להעביר כסף – מספיק.
אתם מדברים על הוועדה הציבורית? אני חושב שהוועדה הציבורית הזאת היא לא אובייקטיבית והיא לא רלוונטית והיא לא עושה עבודתה נאמנה. כי אם אני פניתי לוועדה הציבורית בחודש מאי, בחודש מאי, ואמרתי: 23,142 שקל מיועד לתקציב סלולר לחברי כנסת, והוועדה התכנסה פעמיים כדי להגיד לי שהיא תתכנס כדי לדון בנושא. אז איפה השיניים של הוועדה הציבורית? רק כשזה פופולרי לפגוע בחברי הכנסת? אבל בפועל דה-פקטו כשאפשר לחסוך מיליונים ולייעד אותם למקומות אחרים היא לא עושה את עבודתה? נאה דורש, נאה מקיים. הוועדה הציבורית צריכה, קודם כל, לבדוק את עצמה, לבחון את עצמה, ולתת תשובות על נושאים ענייניים, ואחרי זה תעז לבקר את חברי הכנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, חזן, עם כל הכבוד, אני צריך להגן גם על כבוד הוועדה הציבורית. לאט, לאט – מספיק.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עכשיו יעל גרמן ואלעזר שטרן יעשו גילוי נאות על הפנסיה התקציבית שלהם. יעל גרמן, תעשי גילוי נאות על הפנסיה התקציבית שאת זכאית לה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לי אין פנסיה תקציבית. כשאני נכנסתי לכהן כראש עיר היתה פנסיה צוברת, ואין לי פנסיה תקציבית.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אתם שקרנים, אתם לא יודעים את הנתונים. גם לטלי יש פנסיה תקציבית. פנסיה צוברת יש לכולם לפי חוק.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יעל, אני מוזמן להפנות אותך לשיח שלי ולך היה אתמול בגל"צ ובו אמרת: אורן, צודק. צריך לבחון את הנושא הזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שאתה צודק לגבי הסלולר, לא לגבי הפנסיה התקציבית. בסלולר אני חושבת שצריך - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
ברשותך, אדוני היושב-ראש, אתה לא הגון. אתה לא הגון. כשאני מדבר אז כולם יכולים לצעוק.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני אחזור ואומר, אני מפנה את גרמן לדברים שיצאו לה אתמול מהפה. אני לא השתמשתי ב- - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אפשר להוציא את ההקלטה ולשמוע.
אסכם ואומר שאני חושב שאחרי כל כך הרבה שנים שהדה-לגיטימציה לכנסת ולחברי הכנסת, חוסר האמון שנבנה בציבור, נובע קודם כל מתוך חברי כנסת בבית הזה שכמו שאמרתי בשביל שמם, בשביל איזה כותרת זוטרה בעיתון עושים את הדבר הזה. הגיע הזמן לעשות די.
אני חושב שההצעה שלך היא הצעה נבונה ונכונה. יתרה מזאת, זה יכול להיות גם שבאיזשהו שלב צריך לעצור. אבל לבוא ולהכפיש פה אנשים, ואני לא בא להעיד על עצמי, שעובדים מהבוקר עד הלילה, מניחים עשרות חוקים, נמצאים בדיונים, מגישים הצעות לסדר, מתרוצצים בכל מקום וגם מתמודדים אחרי זה ונפגשים עם הציבור, ולא כאלה שממנים אותם על-ידי הנהג או האישה של יו"ר מפלגה כזה או אחר. הגיע הזמן לעצור את הפארסה הזו.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה רבה. נמצא אתנו מנכ"ל התנועה לאיכות השלטון. מכיוון שהם התייחסו לזה בפייסבוק אמרתי שהם יכולים לבוא ולהתייחס לזה גם פה. זה המקום שצריך להתייחס ולא בפייסבוק. אז בבקשה.
אלי סולם
¶
כבוד היושב-ראש, אני מודה על ההזדמנות להציג את הנושא. התנועה לאיכות השלטון מונה היום 40,000 חברים. אנחנו פועלים בנושא של שכר חברי הכנסת מספר שנים. פנינו לחברי הוועדה.
אלי סולם
¶
לא, זה חברים משלמים דמי חבר. חברים שהם חברים בתנועה. יש אחורינו עורף ציבורי רחב. זה לא שהפוסטים בפייסבוק היו הדבר היחידי. הקמנו עצומה ועצומה על הדבר הספציפי הזה שקורה גם עכשיו. אני חייב להגיד שכרגע מהצד זה נראה הרבה יותר גרוע ממה שחשבנו שהוא. אולי נתייחס לזה בסוף. יש 50,000 חותמים וכדאי לכם בתור חברי כנסת לקרוא מה האנשים האלה אומרים כשהם אומרים מה זה ניתוק מהעם. אתם מוצאים תקציב לקשר עם הבוחר, תקראו מה חושבים אנשים, אזרחים תמימים שיושבים ורואים. אגב, לחלק מהאנשים שאומרים שהם עובדים מאוד קשה, אני רוצה לספר לכם. אולי אתם לא יודעים. יש הרבה מאוד אנשים שעובדים מהבוקר עד הלילה בשתי משרות קשה מאוד והם מקבלים 8,000 שקל. הם עובדים קשה לפחות כמו חלק מהאנשים פה, והם לא מעזים לחשוב שהם בעצמם יכולים להעלות לעצמם את השכר.
התהליך הזה שבו אתם מקבלים המלצה מוועדה חיצונית ואומרים: רק שנייה, לא. ניתן לה עוד פעם מקצה חוזר. ואחר כך עושים מקצה חוזר ואז אומרים לה: לא, בוא נעשה איזשהו דיל ביניים, הוא בעיני הציבור נראה ישראבלוף.
אלעזר שטרן, אתה מכיר את הנושא ממני תראו וכן תעשו. זה מה שמצפים מכם. תנו דוגמה אישית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש לא לתת ציונים. חזן, אל תיתן ציונים לתנועה לאיכות השלטון והם גם לא יתנו לח"כים ציונים, זה הכול.
אלי סולם
¶
אני חוזר שוב ואומר, הדרך הזו שבה חברי הכנסת כרגע גם בדיון כאן, במקום לדון בנושא העקרוני שהוא נושא עקרוני אחד: האם אתם כחברי כנסת תצביעו בעד העלאת השכר שלכם או תקבלו המלצה של ועדה חיצונית? ומה שיש פה זה ויכוחים שאני לא יודע מה הם קשורים לכאן – כן רלוונטיים או לא רלוונטיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה רבה. אני אגיב בסוף, רק התייחסות אחת. עו"ד חזן, אתה לא עורך דין, נכון? אז מה אתה רוצה מהתנועה לאיכות השלטון?
קודם כל, אני חייב להגן על הוועדה הציבורית. את הבעיה של הסלולר אנחנו פתרנו באיחוד תקציבים והורדנו. הוועדה הפחיתה 15%, ואנחנו ממתינים להחלטת הוועדה הציבורית בעניין הזה. אבל הנושא הזה נפתר, לכן לא צריך להציג דברים שכבר נפתרו.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
זו הפעם הראשונה שאני יושבת בוועדת הכנסת ואני רואה פה כל כך הרבה פופוליזם. אני לא אתייחס לשכר הח"כים כי יש פה אנשי מקצוע שיקבלו החלטה. אני אתייחס לשכר החיילים. בטח אתם יודעים שבהסכם הקואליציוני של מפלגת כולנו הנושא של העלאת שכר הח"כים עלה, ועכשיו הוויכוח הוא בין האוצר לבין משרד הביטחון. כי משרד הביטחון רוצה לתת את זה כמענק אחרי שירות בצבא ושר האוצר לוחץ על כך שהחיילים יקבלו כל חודש העלאת שכר - זה לידיעתכם. תפסיקו כבר לדבר ולהשוות את הדברים. אנחנו עושים ונעשה למען החיילים שלנו כי רואים את זה כמשהו מאוד מאוד חשוב.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
אני אומרת עוד פעם, ההתייחסות שלי כרגע כי עלה פה נושא החיילים ועלה פה הנושא בצורה מעוותת. לכן, מצאתי לנכון לעדכן אתכם.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. למרות מה שאמרת קודם שמיד יראו בהצבעה, אני רוצה להגיד לפרוטוקול שסיעת המחנה הציוני תומכת בקבלת ההמלצה של הוועדה הציבורית בלי כחל וסרק.
חגי סיטון
¶
אני מצטער שנקלעתי למין ויכוחים בסוג שאני לא מכיר. אני רק רוצה לבוא ולומר לחבר הכנסת חזן, בכל הכבוד לא אתייחס לסגנון ולצורת הדיבור על מה שאמרת. אומר רק שהפנייה שלך אלינו, כשהיא הגיעה היא היתה כבר על שולחן הדיונים שלנו עוד לפני שפנית אלינו.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הוא פונה אליי. צריך להגיד את האמת - - -. זה פשוט לא היה מספיק זמן כדי לטפל בה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
טופל או לא טופל? זו השאלה. מה זה הסיפורים האלה? נו, באמת. מספיק לעבוד על הציבור, אדוני היושב-ראש.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא יכול להיות שנוסיף חטא על פשע, ועכשיו גם נשפיל את חברי הוועדה הציבורית? האם זה השלב הבא?
היו"ר דוד ביטן
¶
חזן, אני קורא לך לסדר פעם שנייה. אני אקרא לך שלישית ונגמור את הסיפור הזה. יש גבול, מספיק.
חגי סיטון
¶
כפי שאמרתי, כשהבקשה הזו הובאה אלינו היא כבר היתה על שולחן הדיונים, ובינתיים ישנה כבר בכלל המלצה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אמרתי שבדיון הקודם נוהל דיון אתכם והיו לנו השגות לגבי מה שהיה. אמרתי שהיו לנו השגות. לא שאתם אמורים להסכים אתנו על ההשגות האלה, אבל זה מה שהיה בדיון הקודם.
חגי סיטון
¶
בסדר, אני רק רוצה לתקן אותך מבחינה עובדתית שנושא של עבודה נוספת של חברי פרלמנטרים אחרים כן הובא בחשבון.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
תן לו לדבר. נו, באמת - זה לא נעים. בסוף אף אחד לא ירצה לכהן בוועדה הזו – באמת.
חגי סיטון
¶
אנחנו ביקשנו ממחלקת המחקר נתונים לכל הפרמטרים האפשריים: לגבי התל"ג הלאומי, לגבי המטבע, לגבי אפשרות של עבודה נוספת. מצאנו שבאמת בפרלמנטים אחרים מותר לעבוד עבודה נוספת, ובשתי מדינות קיבלנו גם את הנתונים כמה מותר לעבוד. זה היה בארצות-הברית ובצרפת. באחד יש עד 3,000 דולר לחודש ובשני עד 15% מהשכר. לקחנו את המקסימום של שני הנתונים האלה. הוספנו אותם כאילו מותר לחברי הכנסת כאן לעשות גם את העבודה הנוספת במקסימום האפשרי הזה, ואז למרות הכול הגענו לתוצאה שהשכר של חברי הכנסת פה הוא מן הגבוהים ביותר, עם הפרמטרים האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא רוצים להתחיל דיון על השלב הקודם, אני רק רוצה לומר שהיו לנו השגות. אומנם הוועדה לא קיבלה את ההשגות האלה, אבל זה מה שהיה. לא אכנס לגופו של עניין.
דבר נוסף, קחו בחשבון ששכר הח"כים הולך להיות מקוצץ ב-700 - 800 שקל בעקבות ההחלטה על מיסוי של קופות גמל - - - , מ-1.1.2016, מ-4 לפי 2.5. זה החלטה של ועדת הכספים. זה יעבור במסגרת חוק ההסדרים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שזה מקובל, ואורן בבקשה, שאנחנו – חברי הכנסת וחברות הכנסת – מאמינים שהוועדה הציבורית עושה את העבודה שלה באמת בנאמנות, ללא משוא פנים, באובייקטיביות ובמקצועיות, גם אם חלים איזה חילוקי דעות איתה. אבל זה המינימום, אורן בבקשה, שאנחנו פה לא חלוקים בנושא הזה שנעשית כאן עבודה מקצועית, אובייקטיבית, ללא משוא פנים, גם אם יש מישהו שחולק על המסקנות וההמלצות שלה, ושזה יהיה פה ברור לכולם.
היו"ר דוד ביטן
¶
נציג הפנסיונרים שלנו, בבקשה. גם זה חשוב כי אנחנו נהיה פנסיונרים עוד שנתיים וחצי-שלוש.
יגאל ביבי
¶
הבעיה היא שחברי הכנסת חושבים שאף פעם לא הם לא יהיו פנסיונרים.
רבותי, אני רוצה לקרוא רק סעיף אחד מחוק יסוד: השפיטה. בחוק יסוד: השפיטה, בשכר השופטים יש סעיף מאוד מעניין, ואולי יכול להיות שהישיבה הזאת יכולה להיות ישיבה היסטורית אם נעשה את הדבר שאני אציע. כתוב פה: לא תתקבל החלטה המכוונת להפחית ממשכורתם של שופטים בלבד. השופטים בחוק יסוד: השפיטה עיגנו את מעמדם - אסור לקצץ שכר שופטים בלבד. אבל חברי כנסת - אפשר לקצץ את שכרם בלבד. זה לא כתוב בחוק הכנסת.
אני מציע שלא כל שנה נתבזה. כחבר כנסת במשך הרבה שנים אני מתבזה כל שנה כשמדברים על השכר. צריך לקבוע כללים והכללים האלה יהיו קיימים. מה אמרה הוועדה פעם שעברה? ישנם שרים, ישנם שופטים, ישנם חברי כנסת, בואו נקבע כלל אחיד לכולם. היום אלפי השופטים מקבלים לפי ההצמדה במשק. נראה אתכם שמישהו יעז לגעת בהם.
אני נציג הגמלאים. רבותי, הגמלאים של הכנסת, כמו שאמרה חברת הכנסת גרמן, לא מקבלים כבר. אין פנסיה תקציבית. חלק גדול מהם מקבלים 20%, 25% פנסיה. זה לא מה שחושבים שכל מי שהיה קדנציה מקבל כבר 70% פנסיה.
אני אומר, בואו נלך לשיטה אחידה, ריבונו של עולם. שופט מקבל כל שנה בחמש השנים הראשונות 5% תוספת. הוא מקבל 25% בשכר, הוא מקבל כל שנה אחרי כן עוד אחוז אוטומטית. רבותי, הנה החוק כאו לידי. לכן אני בא ואומר, רבותי, תעשו טובה לנו. אני כבר מתבייש להגיד חבר כנסת – אה, סחטנים, כסף רוצים. זה לא נעים. תפסיקו להתבייש, ריבונו של עולם. זה בושה. תקבעו כללים. אנחנו והשופטים צריכים להיות אותו דבר. למה הם לא מתבזים ואתם מתבזים? תקבעו כלל. פרופ' יונה, יש אחידות, יש כללים. תקבעו כללים ולא ביזיון שנתי שממש ממש מבייש אותי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ממש חצי דקה. אני ממש לא מסכימה לדברים. אני מאוד מכבדת אותך בתור פנסיונר, ובכלל. אני לא חושבת שיש קשר בין שופטים. שופטים ממונים, אנחנו נבחרים. לא קובעת הוועדה הציבורית, לשופטים ועדת הכספים. אין שום קשר בין הדברים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא צריכים להתבזות, בזה אני מסכימה איתך. צריך לקבל את ההמלצה של הוועדה הציבורית שממונה על השכר שלנו, לא של השופטים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול אותך, אדוני היושב-ראש, שאלה חשובה. אדוני, עשו כאן כל הזמן מחקרים על נושא השכר וההשוואות בעולם. האם היה במחקרים האלה השוואה ובדיקה איך במקומות אחרים נקבע שכר חברי הפרלמנט?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא ראיתי. אני לא מתחיל דיון על זה, עם כל הכבוד.
רבותי, שיהיה ברור, קודם כל, אני בעד אחידות בהצמדה בבכירים בסקטור הציבורי, לא כל הסקטור הציבורי. זה תפקיד ועדת הכספים. לצערי, למרות שפנינו לוועדת הכספים, ועדת הכספים עדיין לא החלה לטפל בזה. ברגע שתהיה אחידות אנחנו נתיישר עם אותה אחידות. הצהרתי את זה. נביא את זה מיד לדיון ונתיישר.
היו"ר דוד ביטן
¶
דבר נוסף, אנחנו מכבדים את הוועדה הציבורית והם עושים את העבודה שלהם כפי שהם חושבים על הצד הטוב ביותר. יחד עם זה, אני מפנה אתכם לחוק, ובמיוחד את העמותה לאיכות השלטון שהיא תמיד אמונה על קיום החוק. בין אם הוא מוצא חן עיניכם ובין אם הוא לא מוצא חן בעיניכם, אבל החוק נכון להיום שהתהליך הזה של חברי הכנסת יכולים לקבל או לא לקבל את המלצת הוועדה הציבורית, ואני לא מדבר מבחינה ציבורית, אני מדבר מבחינת הליך חוקי כרגע, זה החוק היום. יש היגיון לחוק הזה ואגיד לכם מדוע. אנחנו עוד נתמודד עם הצעת החוק של יעל גרמן בעניין הזה שהיא רוצה לשנות.
חברי הכנסת לא צריכים להתעסק כל שנה עם השכר שלהם. ראשית, ואני יודע שתגידו שזה לא יכול להיות, אבל אני פניתי ליועץ המשפטי של הכנסת ושאלתי אותו האם הוועדה הציבורית, למשל, יכולה להפחית שכר, יכולה להמליץ מחר בבוקר על הפחתת של 50% שכר משכר חברי הכנסת. התוצאה היא שקיבלתי תשובה שלדעתי היא לא נכונה, אבל זו התשובה, שהם כן יכולים לעשות את זה. אין גוף היום, אין עובדים היום, שאפשר להפחית את השכר או לשנות את התנאים בלי שהם מסכימים, אגב, וההסכמה בה מהארגון היציג שלהם. לדוגמה, הארגון היציג של העובדים היא ההסתדרות. אגב, הח"כים הם היחידים שלא צריכים להתעסק עם זה מידי שנה וצריכים להתייחס למה שהוועדה הציבורית אומרת כי זה משפיע גם עלינו. זה לא ניגוד עניינים. זה חל על כל העובדים במשק. לכן, גם אצלנו אנחנו צריכים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תיכף אתייחס לזה. לא הפרעתי לך. אגב, את היחידה שלא הפרעתי, אז תני לי את הקרדיט.
לכן, יש היגיון בעניין הזה וזה ההיגיון. לדעתי, החוק הזה צריך היה להיוותר כפי שהוא, אבל אנחנו נתמודד עם זה בסופו של דבר. אנחנו צריכים להתייחס לעניין הזה.
עם כל הכבוד, ההצעה שמציעים פה להקפיא או לשנות את שיטת ההצמדה היא הצעה להפחית את שכר הח"כים. אנחנו לא דנים בהעלאת שכר. העלאת השכר היא העלאה אוטומטית. זה טייס אוטומטי שנקבע בשנות השמונים, ויש לו סיבה וזה על מנת שהח"כים לא יתעסקו בזה כל הזמן. הפעם כשאנחנו באים ואומרים להקפיא, אנחנו מתכוונים להפחתה, לא להעלאה. קראתי את העיתונים שאומרים: אנחנו דנים בהעלאת שכר. אנחנו לא דנים בהעלאת שכר. אנחנו דנים בהפחתת השכר, לא בהעלאת השכר.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה עניין עקרוני, זה לא קשור לכסף. זה לא קשור לעוד 700 שקל, זה עניין עקרוני. אנחנו לא צריכים להתעסק עם זה כל שנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ריבונו של עולם, למה אתם מפריעים לי? מה קרה? אני נתתי לכם לדבר. שאלתי אתכם אם אתם רוצים עוד הפעם לדבר ויכולתם לדבר גם כן.
אני אומר, אנחנו לא צריכים להתעסק בזה וזה לא ראוי שכל שנה אנחנו עוסקים בזה. אני אתן לכם דוגמה. כמו שלא צריכים לקבוע את שכר הח"כים על-פי העלאה של שכר המינימום, ומסכים לזה, גם לא של אחוז האבטלה, גם לא צריכים לקבוע את שכר הח"כים לפי עליית מחיר העגבנייה כל שנה ושנה. גם זה לא ראוי.
אתן לכם דוגמה. עברנו להצמדה עכשיו וההצמדה היתה 10% אז לא יתקפו אותנו למה זה עולה ב-10%? כל הזמן יתקפו אותנו. זאת אומרת, שמה שקובע זה לא שיטת ההצמדה אלא אחוז ההעלאה – האם הוא סביר או לא סביר? לכן, השיטה של מעבר מהצמדה להצמדה לא תמיד היא נכונה, וצריך להבין את זה. תמיד יתקפו אותנו, תמיד ישוו אותנו עם בעלי שכר מינימום. אנחנו לא צריכים להיות מושווים לבעלי שכר מינימום, אין מה לעשות. ברור שאני לא יכול להתמודד עם הטענה מול אדם שמרוויח 4,000 שקל ששכר הח"כים עולה ב-1,000 שקל. ברור שאני לא יכול להתמודד מולו כי זה עולה ב-25% מהשכר שלו. ודאי, בעניין הזה אני מודה שאני לא יכול להתמודד. אבל אני צריך להתמודד מול אחרים, מול הרשות השופטת, מול פרופסורים באוניברסיטה, מול שרים, מול ראש ממשלה ומול נשיא המדינה. עם כל הכבוד, זה שטח ההתמודדות שלנו בנושא השכר.
אתם צריכים להבין שזה משפיע גם על הפנסיונרים. זה לא רק החלטה שנוגעת אלינו.
יש לי הצעה שתהיה בעוד תשעה חודשים. אני בעד לשנות משהו אם ועדת הכספים לא תעשה את עבודתה. אבל לעשות משהו של איזון בין שתי ההצמדות. מעבר לשיטת הצמדה היא מפחיתה את השכר, אגב. כשיש מינוס בהצמדה אז השכר יורד. לא ראיתי בהמלצה שלכם שזה לא יורד.
היו"ר דוד ביטן
¶
איפה זה כתוב בהמלצה שלך? אתה כתבת לפי הצמדה. לא כתבת בהמלצה שלך שאם זה יורד זה לא יורד. לא כתבת, אבל לא משנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכול להיות שלא שמתי לב.
הרי הדיון המהותי יתבצע בשנה הבאה. אני ממליץ ואני רוצה לקרוא את ההצעה שלנו. אם היא לא תעבור אז זה אומר שזו תהיה - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
בסדר. סליחה, אדוני, על המילה "חייב". הבקשה שלנו היא שתעלה להצבעה את קבלת המלצת הוועדה as is.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אין כנגד. אין דבר כזה בישיבה. מעלים את ההצעה שלנו. אם ההצעה שלנו לא מתקבלת אז בעצם התקבלה ההצעה השנייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רק רגע. אני מעלה כך, זאת הצעת ההחלטה: החלטת שכר חברי הכנסת (הוראת שעה ועדכון השכר), התשע"ו–2015
בתוקף סמכותה לפי סעיף 55 לחוק הכנסת, התשנ"ד, מחליטה ועדת הכנסת לאמור:
1. על אף האמור בסעיף 5(ב) להחלטת שכר חברי הכנסת, התשמ"ז–1986 (להלן – ההחלטה העיקרית), ביום כ' בטבת התשע"ו (1 בינואר 2016), יעלה שכר היסוד כך שהשכר הכולל של נושאי המשרה - - - באותו סעיף באחוז אחד פחות מהשיעור שבו עלה בשנת 2015 השכר הממוצע, כהגדרתו בסעיף 5(א) להחלטה העיקרית.
2. לצורך שינוי שכר היסוד של נושאי המשרה האמורים בסעיף 5(ב) להחלטה העיקרית החל משנת 2017 ואילך, יהיה השכר לעניין שנת 2016 השכר שעודכן לפי סעיף 1.
תסבירי, בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
אני אסביר את סעיף 2. המשמעות של ההצעה כפי שהקריא היושב-ראש היא שבינואר לא יהיה עדכון רגיל לפי השכר הממוצע, אלא לפי השכר הממוצע פחות אחוז, כפי שהובהר כאן.
ארבל אסטרחן
¶
נכון, ושיגיעו לינואר 2017 ו-2018 וכו', בעתיד תמיד החישוב לעומת 2016 יהיה כפי ששולם בפועל, לא כפי שאמור היה להיות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
סליחה, לא הפרעתי לך. כיוון שאם היה מדובר רק עליי אז הייתי שותק בתגובה לאותם שני הח"כים שרמת האמינות של הדברים שלהם באה גם כשהם האשימו את חברת הכנסת גרמן שיש לה פנסיה תקציבית.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא, אני לא האשמתי את גרמן. אתה חובש כיפה, תדייק. תיצמד לאמת, אל תסלף את הדברים. לא תענה ברעך עד שקר. תגיד דברי אמת. אני אומר, שלא ישקר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל כיוון שיחד איתי יש עשרות אלפים או מאות אלפים של אנשים שחיים על פני האדמה, ולא רק על פני האדמה, אז אני חושב שאני צריך להגן גם על אותם אנשים שמקבלים פנסיה תקציבית.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, מה זה נקרא? אבל עלתה פה האשמה. אתה דיברת על מה תוקפים אותנו? תוקפים אותנו, קודם כל, - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני גם לא מתחיל דיון, אבל זה לא יכול להיות. עם כל הכבוד, הרי אתה יודע שאני לא מתפרץ.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל אתה כבר קראת אתם לסדר שמונה פעמים ולא הוצאת. אני לא רוצה לפתוח את זה לדיון.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
למה אתה לא הפרעת לו? אמרת לו שמונה פעמים וגם אחרי זה הוא הפריע - - - מה עשית לו?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
קודם כל, אני מבקש בכלל. אני הייתי מציע לכבד אותו כי הוא מנהל את הישיבה וזה קשה מאוד לנהל ישיבות. אני אומר לך את זה מההיבט שלי. גם אם לפעמים אתה חושב שהוא לא צודק, בוא תשמע.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
האם אנחנו יכולים גם להגיד משהו על זה? אני מאוד מכבד את היושב-ראש וגם אותך. אבל מה שאני דורש הוא שהיושב-ראש יגן יותר. לא יגיד שמונה פעמים, כל פעם מחדש: אני קורא אותך לסדר, אחרי שהוא - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
הרי אתה ראית כמה שתקתי כאן. תאמין לי, דוד, לא צריך להגיד לי לכבד. אבל שהחברים האלה שם בצד, כשהם מתנהגים כך, אז - - - גבולות.
היו"ר דוד ביטן
¶
מספיק, חזן. מספיק כבר. קודם כל, הוא מקבל שכר שמגיע לו, לא שלא מגיע לו. אז מספיק עם זה, די כבר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני חושב שההצעה עצמה היא באמת הצעה פופוליסטית. היא לא רצינית מצד מי שהעלה את הנושא הזה. אני חושב שכל הח"כים פה – לא מעניין אותם עוד 1,000 שקל, פחות 1,000. אני אפילו לא יודע כמה אני מרוויח, זה לא מעניין אותי. מה שמעניין אותי הרבה פעמים זה הצביעות והפופוליזם. לפעמים האינדקסים רצים פעם לפה ופעם לשם. לפעמים השכר הממוצע במשק הוא יותר נמוך מאשר השכר מנושא האינדקס הכללי, ולפעמים זה הפוך. לכן, אם זה נקבע כך – נקבע כך, אני לא מתווכח.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לגשת להצבעה. אני מבהיר את העניין: אנחנו נצביע על ההצעה של היושב-ראש. אם היא לא תתקבל, אני אעבור להצביע על ההצעה ש- - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, רק רגע. אני פונה ליועצת המשפטית, אנשים לא מבינים על מה הם מצביעים. האם זה 100 שקל או זה 1,000 שקל?
אתי בן יוסף
¶
(קוראת בשמות חברי הכנסת)
דוד ביטן - בעד
נאוה בוקר (מחליפה את יואב קיש) – בעד
נורית קורן (מחליפה את צחי הנגבי) – בעד
דוד אמסלם (מחליף את אברהם נגוסה) – בעד
אורן חזן – בעד
מיקי זוהר – בעד
מרב מיכאלי - נגד
שלי יחימוביץ (מחליפה את איילת נחמיאס ורבין) - נגד
יוסי יונה (מחליף את יואל חסון) - נגד
איימן עודה – אינו נוכח
אחמד טיבי – אינו נוכח
יעל גרמן (מחליפה את אלעזר שטרן) – נגד
אתי בן יוסף
¶
(קוראת בשמות חברי הכנסת)
טלי פלוסקוב (מחליפה את רועי פולקמן) - בעד
ינון מגל – בעד
יואב בן צור – בעד
רוברט אילטוב - בעד
ישראל אייכלר - בעד
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הם צריכים עכשיו לרוץ לפייסבוק לפרסם את זה. כל הארבעה – נא לרוץ דחוף לפייסבוק ולציין שהצבעתם נגד. לא לשכוח לרוץ לפייסבוק עם הפופוליזם הזול שלכם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שזו גם בושה וחרפה. אנשים גם הצביעו בלי שהם ידעו על מה הם מצביעים ועל איזה שכר הם מצביעים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
את לא החכמה היחידה פה, גברת גרמן. כל היום מזלזלים.
ערעורים על החלטת נשיאות הכנסת שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, נציגי הקואליציה להישאר. יש שתי הצבעות חשובות.
חברת הכנסת זנדברג, הגשת בקשה. הצעת הצעה דחופה לסדר היום בנושא ביקור ראש הממשלה בוושינגטון ומחויבות הממשלה לתהליך השלום. ההצעה שלך לא התקבלה במסגרת הנשיאות. התקבלו הצעות אחרות. נציג הנשיאות נמצא פה. אולי הוא יסביר למה זה לא התקבל.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני אציג תחילה את הערעור. באמת כפי שתיארת, אני ולא רק אני – חמישה חברי כנסת מחמש סיעות שונות בבית – הגשנו כנהוג מידי יום שני הצעה דחופה לסדר היום בנושא שהוא אולי החשוב ביותר או הדחוף ביותר שמתנהל כרגע במדינה, והוא ביקור ראש הממשלה בארצות-הברית.
מדובר בביקור מדיני הראשון מאז שנחתמה עסקת הגרעין, ביקור על רקע אווירה מתוחה ביחסים בין מדינת ישראל, וספציפית ראש הממשלה, לבין ארצות-הברית, וספציפית הנשיא אובמה. זהו הנושא המרכזי שהציבור וכל אמצעי התקשורת עוסקים בו בשבוע הזה. מאז ומעולם הכנסת מידי שבוע דנה בנושאים מהסוג הזה. זה נושא מדיני שנוגע ללב ליבה של המחלוקת הפוליטית כאן בבית. למרבה ההפתעה, לא רק שהנשיאות לא אישרה, אלא למיטב ידיעתי הנושא גם נדחה על הסף ללא דיון בכלל. נשמע לי הזוי שהכנסת תאשר שורה של נושאים שחלקם דחופים, חלקם לא דחופים, קורים בכל מיני מקומות, והנושא המרכזי שמדינת ישראל עוסקת בו יידון בכל מקום אחר, חוץ מאשר כאן בכנסת, בבית הנבחרים.
נדמה לי שהנשיאות לקחה פה לעצמה תפקיד לא לה – לקחת חלק או לקחת עמדה במה שנוח או לא נוח לראש הממשלה שיתקיימו בו דיונים. נדמה לי שכל בר דעת, לא משנה מה עמדתו, ואת ההצעה לסדר הגישו מכל סיעות הבית כך שכל אחד היה אומר את עמדתו – מימין, משמאל, מהמרכז, מכל מקום – נראה לי מוזר לסתום פיות בצורה כזו ובנושא כזה. תודה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
קודם כל, גילוי נאות. אני לא הייתי בישיבת הנשיאות, ואני מחליף כאן את חבר הכנסת מאיר כהן שעדכן אותי ועודכנתי גם על-ידי מזכירת הכנסת. קודם כל, הדיון של הנשיאות היה לפני הפגישה של ראש הממשלה עם הנשיא אובמה, ואי-אפשר היה לדעת מה יהיה, מה לא יהיה. לכן, הנושא לא היה ---
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
חברת הכנסת זנדברג, אני אומר לך את עמדת הנשיאות ואת צריכה לקבל את זה ולהקשיב.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אגב, הערעור היום אם כך מתנהל אחרי שהיתה הפגישה שכבר היתה אתמול בערב. אז הוסר המכשול ואפשר לקבל את הערעור.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל, אדוני היושב-ראש, הגיש חבר הכסת סמוטריץ מהבית היהודי, הגישה חברת הכנסת קסניה סבטלובה. כל אחד אומר את עמדתו, כך נהוג בכנסת מאז ומעולם. אני לא מבינה, האם אנחנו משנים סדרי עולם?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
קודם כל, גם הצעות החלטה אחרות היו מסיעות רבות והיו באמת נושאים שחשבנו שהם דחופים יותר. צריך גם לומר שהפגישה של נשיא ארצות-הברית וראש הממשלה נתניהו זה דיון שיכול להתקיים גם בשבוע הבא, והוא עדיין יהיה רלוונטי. זה לא שזה לא יהיה רלוונטי.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
רגע, יש לי שאלה. החרמת עד של משפחה יהודית זה דחוף ממש להשבוע ופגישה מדינית - - -?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הבנתי שכך חשבה הנשיאות, ולפיכך הערעור. אני רק שואלת באמת את חברי הכנסת, קואליציה ואופוזיציה, מה זה קשור? מה זה מפריע לכם, חברי הקואליציה, שהכנסת תדון בנושא המדיני החשוב ביותר שהמדינה כולה דנה בו בשבוע הזה? באמת אני שואלת. האם זה נראה לכם הגיוני שלא יהיה דיון פה בכנסת?
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו בוחנים את העניין הזה ובאמת מסתכלים על הבקשות ולא רק מהצד הפוליטי. אנחנו מעין ועדה שיפוטית בעניין הזה כי אנחנו ערכאת ערעור על הנשיאות. אנחנו צריכים לנקוט בדרך הזו במקרים יוצאים מהכלל ולא באופן קבוע מכיוון שלכל סיעה יש אפשרות להגיש הצעות לסדר רגילות, וזה בא בנוסף - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אל תגן על זה. זה ששלחו אותך פה להיות קורבן אונס זה לא אומר שצריך ליהנות, עם כל הכבוד.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אתה מוביל את הנושא המדיני בכנסת. אתה רוצה להגיד לי שאתה יושב פה ותומך בזה ומגן על זה? מכיוון שאני שמעתי מה היה בנשיאות, זה לא מקרה ששלחו לפה חבר שלא היה בישיבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אצביע וזהו. את רוצה להקשיב או את רוצה לדבר? את רוצה רק לדבר? אז אנחנו נצביע ולא נשמע אף אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מסביר לך. אנחנו צריכים לנקוט בהליך הזה באופן לא מהיר. אנחנו צריכים לשקול את זה נכון, במיוחד לאור העובדה שיש לסיעות לפי גודל סיעתן אפשרות להגיש הצעות רגילות.
אנחנו גם בוחנים את חמש ההצעות שאושרו – נראה לי סביר מה שאושר.
תמיד אנחנו דנים בנושאים המדיניים, תמיד אפשר לדון בנושא המדיני. אין שום חובה שהכנסת תגיד לראש הממשלה מה להגיד באותה ישיבה. נדון על זה אחר כך.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני יודעת. כיוון שאני שייכת לסיעה הקטנה ביותר בכנסת אני מודעת היטב למכסות ולשימוש בהן.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כולנו מודעים היטב להבדל שבין הצעה דחופה להצעה רגילה ולשיקולים שהנשיאות מאשרת. אפשר לדבר, ואנחנו נדבר גם בכל מקום, גם בכנסת וגם מחוצה לה. אבל העובדה שהנשיאות לא רואה לנכון לאשר כהצעה דחופה את הנושא המשמעותי, המדיני, הפוליטי ביותר שמדינת ישראל דנה בו באותו שבוע, זה מריח סתימת פיות. איך אתם נותנים לזה יד? איך אתם באים לאשר דבר כזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
ההמלצה שלי היא לדחות את הערעור. מי בעד ההמלצה שלי לדחות את הערעור ירים את ידו? מגל, אתה לא בעד לדחות את הערעור? אז מה אם סמוטריץ? אז מה? גם אני הגשתי הצעה ודחו לי, אז מה?
היו"ר דוד ביטן
¶
מי נגד הבקשה לדחות את הערעור, נגד הבקשה שלי לדחות את הערעור?
הצבעה
בעד – 8
נגד – 3
הערעור לא התקבל.
היו"ר דוד ביטן
¶
הערעור לא התקבל.
תיקון להחלטה בדבר סדרי הדיון בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות בעניין הצבעות שמיות
היו"ר דוד ביטן
¶
אגיד לך מה העניין. דנו בזה אומנם בישיבה הקודמת. אני רציתי להכניס את זה וצחי אמר שבינתיים לא להכניס. אבל בסופו של דבר החליטו כן.
העניין הוא כזה. ההצבעה תתחיל ביום רביעי בשעה 11:00. אם יבקשו על כל סעיף וכל הסתייגות קריאה שמית, אנחנו אולי נגמור אחרי שבוע את ההצבעה. לכן, אנחנו רוצים להגביל את האפשרות. זה גם משמש נגד הקואליציה, ואת יודעת את זה. אנחנו מבקשים להגביל את האפשרות להשתמש בהצבעות שמיות ל- 20 לכל צד. זה גם בעיה שלנו שאם אנשים לא יבואו ויישבו וילחצו.
היו"ר דוד ביטן
¶
הסכמה, אז אפשר להצביע. אמרתי - זה גם נגדנו, זה לא רק נגדכם. את יודעת את זה. טעות אחת וכולם זה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הצבעה
בעד – פה אחד.
תיקון להחלטה בדבר סדרי הדיון בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות בעניין הצבעות שמיות, נתקבל.