הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 62
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ז בחשון התשע"ו (09 בנובמבר 2015), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 09/11/2015
חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 41), התשע"ו-2015, הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 42) (חיוב חבר הכנסת בנזק כספי שגרם לרכוש הכנסת), התשע"ו-2015, הרכב הוועדה המשותפת של ועדת הכלכלה וועדת החינוך, התרבות והספורט לפי חוק הרשות השניה לטלויזיה ורדיו, קביעת סדרי הדיון בקריאה השניה והשלישית בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות
פרוטוקול
סדר היום
1. הרכב הוועדה המשותפת של ועדת הכלכלה וועדת החינוך, התרבות והספורט לפי חוק הרשות השניה לטלויזיה ורדיו
2. קביעת סדרי הדיון בקריאה השניה והשלישית בהצעת חוק התקציב והצעות החוק הנלוות
3. הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 41) (הרחבת סמכויות ועדת האתיקה), התשע"ו-2015
4. הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 42) (חיוב חבר הכנסת בנזק כספי שגרם לרכוש הכנסת), התשע"ו-2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
רוברט אילטוב
יואב בן צור
צחי הנגבי
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
ינון מגל
מרב מיכאלי
רועי פולקמן
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
נאוה בוקר
איל בן-ראובן
יוסף ג'בארין
אבי דיכטר
דב חנין
יוסי יונה
חיים ילין
מנחם אליעזר מוזס
קסניה סבטלובה
מיקי רוזנטל
שולי מועלם רפאלי
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
1. רביזיה על החלטת ועדת הכנסת בדבר הרכב הוועדה המשותפת של ועדת הכלכלה וועדת החינוך, התרבות והספורט לפי חוק הרשות השניה לטלויזיה ורדיו
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. נתחיל קודם כול ברביזיה מכיוון שחבר הכנסת יוסי יונה הודיע לי עכשיו שהוא מסיר את הרביזיה.
אני מקריא שוב את ההרכב שנקבע מטעם הוועדה המשותפת של ועדת החינוך, התרבות והספורט לפי חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. שימו לב, זה אמנם מוועדות אבל זה הולך לפי סיעות. אני מקריא את ההרכב. אני מודיע על ההרכב, לא צריך להצביע.
הוועדה תהיה בת שישה עשר חברים, שמונה מכל ועדה. מטעם הכלכלה: איתן כבל, דוד ביטן, נורית קורן, יצחק וקנין, רועי פולקמן, יעקב פרי, דב חנין ועיסאווי פריג'; מטעם ועדת החינוך, התרבות והספורט: יעקב מרגי, מנחם אליעזר מוזס, מרדכי יוגב, מירב בן-ארי, מיקי זהר, עודד פורר, איציק שמולי, מסעוד גנאים. יושב-ראש הוועדה הוא חבר הכנסת איתן כבל. אנחנו כבר הצבענו על זה אבל אמרתי לכם את זה שוב. לכל הסיעות יש פה חברים, כולם מיוצגים.
2. קביעת סדרי הדיון בקריאה השניה והשלישית בהצעת חוק התקציב
והצעות החוק הנלוות
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו עוברים לקביעת סדרי הדיון בקריאה שנייה ושלישית בהצעות החוק הבאות: הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2016-2015, הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2016-2015), הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2016-2015). בלשון אחרת: בדיונים על אישור התקציב וחוק ההסדרים מקובל לקבוע סדרי דיון גם על-פי התקנון וגם על-פי המקובל בכנסת כדי שלא נישאר פה חודשיים ולא נשמע את אלפי ההסתייגויות.
גברתי היועצת המשפטית, אולי תגידי מה היה בשנים עברו.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
היועצת המשפטית תהיה אתנו ותלווה אותנו בדיון, אבל זה, למעשה, דיון פוליטי ולא משפטי. המטרה היא להגיע להסכמה. כך היה בעבר, למעט חריגים, כדי להשיג שתי מטרות: א', לאפשר לאופוזיציה את הניהול המרבי של הקרב המתנהל בנושא הזה שהוא נושא מרכזי עבור האופוזיציה וגם עבור הקואליציה; אבל לא לחרוג מלוח הזמנים שנקבע בחוק שאומר שאנחנו צריכים לסיים עד 19 בחודש כולל. מה שקורה בוועדת הכספים זה לא דוגמה הכי טובה לדיון. אני חושב שאני אומר את זה די על דעת האופוזיציה. הדיון שם די התבדר תרתי משמע – גם נהיה מפוזר לכל רוח וגם בידור - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
עייפות החומר. בכל אופן המטרה היא לקיים דיון שהאופוזיציה תרגיש שהיה לה her day in court, נגיד.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
יש פה הרבה ותיקים, ואני בטוח שמפריע להם וגם לצעירים. לי תמיד מפריע הסיפור המגוחך הזה שהאופוזיציה מדברת ללמפה. יושבת כל הלילה בגלל שהיא צריכה לעמוד במכסת - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני הצבעתי עשרים ושבע פעם מ-1988. אפשר להוריד קצת כי היה פעם תקציב דו-שנתי. בקיצור, אם אפשרי שהאופוזיציה לא תשב ותדבר סתם בלילה - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
את רוצה גם לבדר את הדיון הזה? אני מציע לכם הצעה. אם אתם רוצים לדבר בלילה אין בעיה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני אשאר, ואעשה להם שמח, אל תדאג. אני מבטיח לך שהם יתייאשו לפני שאני אתייאש.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני ביקשתי וקיבלתי מהלשכה המשפטית את ההחלטות של סדרי הדיון כפי שהיו לאורך התקציבים מ-2009. מה שהכי מתאים לנו זה מה שהיה בתקציב האחרון ב-2014-2013. אני הייתי מאמץ את זה בשינויים המחויבים. אני אקריא מה שהוחלט אז.
היו"ר דוד ביטן
¶
ההסכמות הן כמו בשנה שעברה עם שינויים. בשנה שעברה קיבלו החלטה על מסגרת דיון. אנחנו רוצים את אותה החלטה בשינויים מסוימים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה כתוב בתקנון. הנושא הזה יש סעיף תקנה מיוחדת בתקנון. בנושא הזה חשבו מראש שיש בעיה עם עומס החוקים וההסתייגויות שמחייבים מסגרת, ואי אפשר לדון עד הסוף.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
המסגרת זה בסדר גמור, אבל אני לא רוצה שעת הצבעה מראש. בתקנון כתוב שצריכה להינתן שעת הצבעה מראש?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא כתוב בתקנון. אבל אנחנו יכולים להחליט שההצבעה תהיה בשלוש בבוקר, ואז אנחנו יכולים ללכת ולחזור.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אין צורך לקרוא את כל הפרטים כי חלק גדול מהם זה דברים שהם מה שנקרא מצוות כנסת מלומדה – שלא יהיו הצעות אי אמון ולא תהיה חקיקה במהלך הדיונים על התקציב.
אני רוצה לדבר על העקרונות. שוחחתי עם מרב, ולא נראה לי שתהיינה מחלוקות גדולות. מה שמתוכנן זה ימים שני, שלישי ורביעי – 16, 17, 18 בחודש. אבל יש לנו יום סְפֶּר, יום חמישי עד חצות הליל. המטרה היא לא להגיע לשם, אבל זה למקרה חירום. אנחנו מתחילים את היום הזה בהבאת התיקונים לחוק הגיוס שביום ראשון עולה בממשלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לא? גם לעבודה יש דילים וגם למרצ יש דילים, גם ליש עתיד היה דיל לאחרונה. אתמול גיליתי אותו. אז לא צריך להתרגש מזה שיש - - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
הסיפור של חוק הגיוס לא קשור לנושא התקציב. התקציב זה תקציב. אני רק מספר לכם לידיעתכם שביום שני הממשלה תציב בקריאה ראשונה על שולחן הכנסת ביום שני את התיקונים לחוק הגיוס. זאת עובדה, והיא לא קשורה לתקציב.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
צחי, שאלה: אמרת שהדיון הוא רק פוליטי, נכון? אז מותר לי להתייחס פוליטית, לא ניהולית, על מה שאמרת עכשיו? אני מחבר בין החוק לשוויון בנטל לתקציב. חד משמעית.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אין ספק שהתיקון לחוק הגיוס קשור בעבותות לנושא התקציב. בהסכם הקואליציוני כל סיעות הקואליציה הסכימו שהחוק הזה יחוקק ויסתיים עד התקציב.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני מקווה שנצליח לשכנע את מי שצריך לשכנע שהחקיקה תהיה בקריאה ראשונה לפני התקציב. הנושא יעבור לוועדת החוץ והביטחון, יתקיים דיון רציני בנושא, והקריאה השנייה והשלישית תהיה לאחר התקציב ולא בשבוע הקרוב. זאת המטרה שלי, וזה הגיוני ונכון. אני מקווה לשכנע את מי שצריך לשכנע. אבל אנחנו בכל מקרה נמצאים בשלב שאנחנו כוועדת כנסת צריכים לתכנן את השבוע הבא. אז הוא מתחיל בכך שאם הממשלה תאשר ביום ראשון את הצעת החוק כפי שגובשה ונשלחה לשרי הממשלה זה יהיה הנושא היחיד שאיננו נושא התקציב על סדר היום ביום שני - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
- - אם יהיה פטור מחובת הנחה, וועדת הכנסת תצטרך להתכנס ולהחליט אם יש פטור מחובת הנחה. הדיון הזה הוא לא ארוך, הוא סך הכול קריאה ראשונה פלוס דוברים. בהנחה שכל דוברי האופוזיציה או מרביתם יירשמו לדיבור אז זה שלוש דקות כפול איקס זה נותן לנו כמה שעות. המטרה היא להתחיל ביום שני מוקדם כדי להרוויח את היום הזה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אם תסתכלו על הסעיף האחרון של ההחלטה הקודמת של תקציב 14-2013', נאמר שם שלא יהיו ישיבות של ועדות הכנסת, אלא דיונים בחוק התקציב.
אם אנחנו מתחילים ב-10:00, אני מניח שנסיים לכל המאוחר בהצבעה בקריאה ראשונה ב-13:00. אין סיבה שזה יהיה יותר משלוש שעות. אחר כך אנחנו מתחילים את מרתון הדיונים על התקציב ב-13:00 ביום שני.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אנחנו צריכים לקבל החלטות. כמו שאומרת מרב – מחליטות מראש. כל הנשים בוועדה יחליטו.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אז ביום שני עד מתי שאתם רוצים. ביום שלישי כנ"ל – ממתי שאתם רוצים עד מתי שאתם רוצים בלילה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני רוצה שהאופוזיציה תציע סיום. הם יכולים לכאורה לדבר כל הלילה. זאת זכותם, יש להם המון הסתייגויות. זה מספיק לחודשים. ההצעה שלי בתחילת הדיון הייתה שזה לא יהיה בלילות. אבל זאת החלטה שלכם.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
רגע, אני מסיים. ההצעה שלנו זהה להצעה של הפעם הקודמת: שלושת רבעי דוברים מהאופוזיציה, רבע מהדוברים מהקואליציה. רואים את זה פה בסעיף 5.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
נכון. אבל לאפשר לנו. יש גם אנשים מהקואליציה שרוצים לדבר. זה טבעי, אבל זאת הפרופורציה. במקום שתהיה פרופורציה לטובת הקואליציה כי יש לנו רוב חברי הבית, שיהיה ההפך. זה תמיד היה. שעת סיום – תכף נשמע מכם מה נראה לכם.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
תחילה מוקדם. זה יכול להיות אותו דבר – 20:00-10:00 זה המון שעות. ביום רביעי הצבעות. אנחנו מציעים להתחיל ב-10:00. האם תרצו שזה יתחיל ב-11:00 – זה לא משנה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
גם יושב-ראש ועדת הכספים שמציג חלק מהחוקים. יש גם יושבי-ראש ועדות שמציגים את החוקים שלהם, ואפשר לתת גם להם לסכם לפי לוח זמנים מסוים.
להערכתנו, ההצבעות – אם לא עושים פיליבסטר – זה כחמש שעות. אלה הצבעות על כל אחד ואחד מהסעיפים. מהלך ההצבעות המקובל הוא לוותר על הסתייגויות, אבל זה בידכם. זה יקצר או לא יקצר, לפי החלטה שלכם. זאת ההצעה שלנו בגדול.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה לסיים ביום שני ב-20:00; להתחיל ביום שלישי ב-9:00 ולסיים ב-20:00 בערב; וביום רביעי להתחיל ב-10:00 בבוקר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
דוד, סליחה. הייתה לי שאלה לצחי. קראתי את הדף שחילקתם, וטוב שיש מסורת של שנים. אני בעד.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
יכול להיות שהיה אחרת, אני לא מכיר. זאת הפעם הראשונה שאני נמצא בדיוני תקציב. אבל כשאני בא לדיוני תקציב אני רוצה לדעת שזה נטו דיוני תקציב. זה לא יעזור כלום, צחי, ככה אני רואה את זה. אתם יכולים להסתכל על זה בעיניים אחרות שלפני זה יצביעו בקריאה ראשונה על השוויון בנטל, שהוא אחד הנושאים הטעונים ביותר. ערכית הוא שווה הרבה יותר מתקציב כי אני טוען שערכים בסופו של דבר מכתיבים איך המדינה תיראה. לא אם יש עוד מיליארד או פחות מיליארד. תסלח לי, ככה גדלתי. לכן החיבור שאתם עושים – לוקחים ערך של שוויון בנטל, והופכים אותו למסחרה בתקציב – זה לא ערכי בכלל. נכון שזאת פוליטיקה אבל זה לא ערכי.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אתה יודע, אנחנו תמיד היינו מתאמנים לפני כן. זאת הכנה. יכול להיות שאם תורידו את זה גם נוריד באופוזיציה את ההסתייגויות, ויהיה יותר קצר. זה בדיוק הדיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, מקובל.
אז ההצעה היא לפי ההחלטה משנה שעברה בשינויים המחויבים. ביום שני מתחילים ב-10:00 ומסיימים ב-20:00 בערב- -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. זאת ההצעה. אתם לא רוצים, אז לא.
ביום שלישי מתחילים ב-10:00 ומסיימים ב-20:00; יום רביעי מתחילים ב-9:00 עד גמר ההצבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, ב-9:00. מישהו רוצה להתייחס? דב, אתה רוצה להתייחס לזה?
אני מודיע לכם שביום ראשון יהיה דיון על פטור מחובת הנחה לחוק בני הישיבות.
היו"ר דוד ביטן
¶
כי זה עניין של ניסוחים. אולי לא יספיקו. אנשים צריכים לעבוד על זה. אם זה יהיה ביום רביעי אני אביא את זה. ביום רביעי גם לא צריך פטור – מגישים את זה וזהו.
היו"ר דוד ביטן
¶
ביום ראשון כינוס ועדת כנסת אם יהיה צורך לתת פטור מחובת הנחה גם לנושא הזה של חוק ההסדרים. והתקציב לא צריך.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
רק שתבינו מה אמר היושב-ראש שלא יהיו הפתעות. יש ארבעה חוקים: חוק התקציב, חוק ההתייעלות הכלכלית, חוק התכנית הכלכלית וחוק הפחתת הגירעון. המחלקות המשפטיות עובדות על הניסוח של כל החוקים האלה. המטרה היא להניח את זה על שולחן הכנסת לכל המאוחר עם סיום הישיבה ביום רביעי. אם מניחים את זה על שולחן הכנסת אין צורך בפטור מחובת הנחה; אם לא יספיקו – זה לא בידינו, זה עניין לוגיסטי – אז נצטרך פטור מחובת הנחה, והדיון על כך יהיה ביום ראשון בוועדת הכנסת
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש ואדוני יושב-ראש הקואליציה, קודם כול בחלק מהדברים אנחנו כאופוזיציה מסכימים לגישתך. קודם כול ראוי שדיון על תקציב יהיה דיון רציני, ודיון רציני זה אומר לא דיון באמצע הלילה כשאף אחד לא שומע ואף אחד לא מקשיב. בכלל, דיונים של אמצע הלילה זה דיונים למצבים מאוד חריגים ולא צפויים מראש. התקציב צפוי מראש. אנחנו יכולים להתארגן מראש. כולנו יודעים שיש תקציב, ידענו את זה מראש, אתם ידעתם, אנחנו ידענו. צריך להתארגן לדיון רגיל ונורמלי. ודיון רגיל ונורמלי זה בשעות יום ולא בשעות לילה – נקודה ראשונה שבה אנחנו מסכימים.
נקודה שנייה שגם בה אנחנו מסכימים היא שראוי מאוד שאנחנו נכבד את צורת העבודה בכנסת, בוודאי בדברים שמתוכננים מראש, שימי העבודה בכנסת הם ימי שני, שלישי ורביעי ולא נאפשר לעצמנו חריגות. אני אומר את הדברים האלה כי החלטות של ועדת הכנסת גם משמשות בעתיד לפרשנות ולהזדקקות, ואני רוצה שאנחנו ננסה לעגן את הנורמות המשותפות של העבודה כדי שבעתיד כשיבואו ויידרשו לשאלות האלה יוכלו להיעזר בדיונים שלנו שנעשים פה בהסכמה.
יש נקודה אחת שאנחנו מבקשים לשנות מהתקדים של השנה שעברה. אני אסביר למה אנחנו מבקשים לשנות. בשנים האחרונות נמצאנו במגמה מאוד חיובית של צמצום בחוק ההסדרים. השנה מסיבות שונות ומגוונות חוק ההסדרים חזר והתרחב מאוד. לכן אנחנו מציעים שהשנה נקיים שני סבבים – לא דיון משולב – במסגרת הזמן הזאת של שני, שלישי ורביעי. סבב אחד של דיון על חוק ההסדרים והצבעה וסבב דיון שני על התקציב והצבעה. הדבר הזה משמש סוג של מכשיר להתריע בפני העובדה שהממשלה, אחרי כמה שנים שבהם חוק ההסדרים הלך והצטמצם, פתאום אנחנו חוזרים למצב שחוק ההסדרים חוזר ומתרחב.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אבל גם בצורת התנהלות הדיון אני חושב שזה יותר נכון. לכן ההצעה שלנו בגדול היא דיון ביום שני - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אין בעיה לעשות כך שההצבעות יתחילו על חוק ההסדרים, ובזאת תדגישו את המחאה שלכם. אבל - - - לא יהיה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אדוני. מבחינת מסגרות זמנים – כיוון שבאותם ימים של התקציב אנחנו מסכמים כולנו יחד שלא תהיינה ועדות אין מניעה להתחיל את הדיונים בשעה 9:00 בבוקר. בכל מקרה זה לא מתחיל בהצבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ביום שלישי זה מתחיל ב-9:00, ברביעי ב-9:00 ורק בשני ב-10:00. זה מה שסיכמנו. אז יש לך בעיה שיום אחד זה יהיה ב-10:00? זה גם מתחיל בחוק הגיוס. אז מה זה משנה. זה לא מתחיל על התקציב, אין שום בעיה עם זה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני באמת מנסה להבין – אם אנחנו גם ככה נמצאים ורוצים לייצר דיון פורה שבו אנשים שנמצאים כדי להקשיב לדעות של האופוזיציה, קואליציה, שרים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יש הצעה של האופוזיציה להראות לנו עד כמה חוק ההסדרים הוא גדול וארוך בניגוד לשנים קודמות. אנחנו חושבים שהם יכולים להביע את זה בדרך אחרת, לא בדרך שהם מציעים. אז אתה רוצה לתמוך באופוזיציה?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה בדיוק אותו דבר.
התייעצות סיעתית ואחר כך הצבעה. חמש דקות התייעצות סיעתית. מיד אחרי זה הצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:45 ונתחדשה בשעה 12:00.)
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מחדש את הישיבה. יש לי רק שינוי קטן להוסיף למה שאמרתי קודם. ראשית אנחנו חייבים לקבוע את שעת ההצבעה. אנחנו נתחיל את הישיבה ביום רביעי ב-9:00, וההצבעה תתחיל מ-11:00.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, מה פתאום. זה לא היה הסיכום מלכתחילה. אני אגיד מה ההצעה שלנו, דב יגיד מה ההצעה שלנו - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
סליחה, בפעם הקודמת כתוב במפורש: "עם סיום הדיון ולא לפני השעה 10:00 יתקיימו הצבעות".
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להגיד למען הפרוטוקול. אנחנו עושים מאמץ מאוד גדול כדי להגיע להסכמה כי אנחנו חושבים שהפעלה של סדרי דיון מיוחדים זה דבר שראוי גם לקואליציה וגם לאופוזיציה לנסות להימנע ממנו ככל האפשר. לכן אנחנו ויתרנו על ההצעה שלנו שאתה, יושב-ראש הקואליציה, מתנגד לה, לשני סיבובי הצבעות נפרדים.
ההצעה שלנו, אם כך – ואני חושב שאנחנו הולכים כברת דרך מאוד ארוכה לקראת הקואליציה – היא שהדיונים ביום שני ייפתחו בשעה 10:00 בבוקר בקריאה ראשונה של חוק הגיוס. לאחר מכן אנחנו מתחילים בדיון משולב של התקציב וההסדרים. הדיון המשולב הזה נמשך ביום שני עד השעה 20:00 בערב, ולמחרת הוא מתחדש ביום שלישי בשעה 10:00 וכדיון הוא מסתיים בשעה 20:00 בערב. לאחר הדיון באותו יום, באותו ערב ביום שלישי יהיו הסיכומים. ביום רביעי נתכנס ב-10:00 בבוקר להתחלת הצבעות עד אשר ייצא עשן לבן. זאת ההצעה שלנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש יושב-ראש קואליציה – הוא יגיד את העמדה של הקואליציה. אני לא יושב-ראש. אני אומר שזה לא בא בחשבון.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
נתחיל מהסוף – לי זה נראה יותר טוב מההצעה הקודמת; לא בהקשר קואליציה / לא קואליציה. אני לא יודע מה עמדת הקואליציה. אני חושב שהגיוני שביום שלישי בערב יהיו סיכומים. הם רוצים להביא את ראש הממשלה ואת השרים. זה מחיר לגיטימי לתת מעמד רציני לכל התהליך. זה לא נראה לי בעייתי.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אישית אני חושב שזה נכון עניינית לאיכות הדיון. מה חשוב לנו? חשוב לנו שיום ההצבעות של יום רביעי לא יהיה בהפתעה. לכן אנחנו רוצים לקבוע - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני רוצה לעדכן כדי שנהיה בלי הפתעות. קודם כול אנחנו רוצים היום לאשר במסגרת סדרי הדיון מתן פטור לחוקים האלה - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
דבר אחרון: אני קיבלתי קריאה מוועדת שרים לחקיקה שהתקבלה היום החלטה במסגרת הסיפור הפוליטי הכולל, על-פי מחויבות קואליציונית, להעלות בשבוע של התקציב – זה יכול להיות לפני חוק הגיוס או אחרי – מה שחשוב לכם, לנו זה לא משנה – אנחנו צריכים להעלות ביום שני בקריאה ראשונה את מה שוועדת השרים לחקיקה הכינה בהקשר של החטיבה להתיישבות. יכול להיות שלא יצטרכו. היום יש דיונים עם היועץ המשפטי לממשלה - - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
בשעתו הייתה הצעה טרומית של בצלאל סמוטריץ' שעברה בקריאה טרומית במליאה ועברה לוועדת חוקה- -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני אסביר לכם: זה היה צריך לעלות ביום רביעי הזה. אין פה קומבינות. הקואליציה הייתה אמורה - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
קריאה ראשונה ביום רביעי? אתם שוברים את כל הכללים. אנחנו אומרים, אנחנו הולכים לקראת הכללים - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מה זה משנה? קריאה ראשונה אף פעם לא ביום רביעי. ביום רביעי זה רק קריאה טרומית.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
שולי מעירה לי, וזה נכון. אני טעיתי. זה היה אמור להיות היום. אתה צודק – קריאה ראשונה היא לא ביום רביעי, היא ביום שני. היום הוחלט בגלל נסיעת ראש הממשלה שלא יעלו נושאים - - -
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
גם דב חנין הבין. בקיצור, זה לא יעלה היום. בוועדת השרים לחקיקה הנושא הזה אושר היום, ונציגי היועץ המשפטי לממשלה להימנע מלהעלות את זה עד שתושג הסכמה בנושאים מחוץ להקשרי החקיקה. אבל זה יכול להיות רק עד יום שני הבא. אם ישיגו הסכמה זה לא יהיה בסדר היום. אבל אנחנו חייבים לשים את זה על סדר היום כי זאת המחויבות של הממשלה.
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אני אסביר לרב מוזס: קריאה ראשונה ביום שני. אנחנו עוד לא יודעים לגבי קריאה שנייה ושלישית. אנחנו רוצים לגבש הסכמה עם המפלגות החרדיות שיאפשרו לוועדת החוץ והביטחון דיון רציני בעניין ולא לרוץ לזה ביום רביעי. זאת המטרה שלנו. אני מקווה שאני אצליח לשכנע אותם כי אני עומד בראש ועדת החוץ והביטחון, אז הם יודעים שהמטרה היא לא למרוח את העניין.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אתה מודע לזה שזה אמור להיות בוועדת שקד ולא בוועדת החוץ והביטחון? זאת הוועדה שהייתה ועדת שקד, ועכשיו היא ועדת הנגבי, למעשה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני אשמח לתשובה רצינית. הבנתי – הסכם קואליציוני לגבי השוויון בנטל. מה הטיעון לגבי החטיבה להתיישבות? מה קרה?
צחי הנגבי (הליכוד)
¶
אתם לא רוצים לחזק את ההתיישבות? זה גם בנגב, זה גם בגליל. החטיבה להתיישבות זה לא רק יהודה ושומרון.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם אתם שמתם תנאים בהסכם הקואליציוני כשהייתם עם הליכוד. לא רק הם, גם אתם; כולל חוק בני הישיבות בזמנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, אדוני, אני מבקשת סליחה. אנחנו יצאנו להתייעצות על סמך הנתונים שקיבלנו פה מיושב-ראש הקואליציה - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, אני לא חוזרת בי. מי שחזר בו זה יושב-ראש הקואליציה. אבל תן לי לסיים משפט.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
תן לי לסיים משפט. משום שיושב-ראש הקואליציה הביא נתון חדש אנחנו מבקשות לדחות את ההצבעה. יש לנו ב-13:00 ישיבת הנהלת אופוזיציה – נראה מה אנחנו יכולים לעשות עם זה. כי אנחנו לא יכולים להוסיף את זה כאילו כלום - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
חבל, אנחנו לא רוצות ללכת ככה. יש לנו ב-13:00 ישיבה. אנחנו יכולים לחזור עם הצעה אלטרנטיבית - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ביום שני ב-10:00 המליאה מתכנסת. דנים בחוק הגיוס ובחוק מעמדן של ההסתדרות הציונית העולמית ושל הסוכנות היהודית לארץ ישראל. הכוונה לחטיבה להתיישבות. דנים בשתי הצעות אלה בקריאה ראשונה.
אחר כך מתחילים את הדיון בהצעת חוק התקציב וחוק ההסדרים. אנחנו נותנים פטור מחובת הנחה היום לשלוש הצעות מתוך הארבע - -
היו"ר דוד ביטן
¶
עד 20:00; ביום שלישי הדיון יתחיל ב-10:00 ויסתיים ב-20:00 בערב; ב-20:00 בערב יהיו סיכומים. נסיים את הסיכומים אחרי 20:00 בערב.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, אדוני, אבל זה לא סיכום. אז למה אומרים שמגיעים לסיכומים אם לא מגיעים לסיכומים? סליחה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רשמנו. הכול רשמנו. זאת אומרת אם נרצה גם קריאה שנייה ושלישית נכנס את הוועדה. כרגע ההצעה היא קריאה ראשונה.
מי בעד הצעת היושב-ראש? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההצעה – 9
נגד – 4
נמנעים – אין
הצעת היושב-ראש התקבלה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אנחנו רוצים להגיד קודם כול לפרוטוקול שלמרות שהאופוזיציה הלכה את כל הדרך לקואליציה מכיוון שהאופוזיציה מאוד מאמינה באי הפעלת סעיף 98 באופן חד-צדדי ולשמור על כבוד הכנסת. למרות זאת באתם ברגע האחרון עם הסעיף הזה שלא מוסכם, וכרגע זה דבר שמונחת עלינו לא בהסכמה. חבל ולא ראוי, ולכן חד-משמעית אנחנו מגישים רביזיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרביזיה ב-13:45. ב-13:45 נעשה הצבעה על הרביזיה וגם על התיקונים ועל ההסתייגויות לסעיף 1, 2 לסדר היום. אנחנו נעשה רק דיון.
3. הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 41) (הרחבת סמכויות ועדת האתיקה), התשע"ו-2015
4. הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון מס' 42) (חיוב חבר הכנסת בנזק כספי שגרם לרכוש הכנסת), התשע"ו-2015
היו"ר דוד ביטן
¶
אני עובר לסעיף הבא על סדר היום: הצעת חוק חסינות חברי הכנסת – לגבי תשלום קנסות ולגבי שלילת שכר עד חודש. אני רק רוצה להגיד למרב מיכאלי ולדב חנין שבסעיף הזה עשינו הרבה תיקונים במהלך הדיון בוועדת הכנסת, וכשהיה דיון ברביזיה קיבלתי חלק גדול מהרביזיה בתיאום עם החברים – גם עם חברי המחנה הציוני. לא החברים שלך, אבל המחנה הציוני היה בעניין הזה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הכוונה לא החברים של הסיעה שלו. הם התנגדו מלכתחילה. אבל עם המחנה הציוני הגעתי לסיכומים. אם אתם רוצים שנגיע לסיכומים רק על זה אין בעיה. נתחיל את הדיון.
ארבל אסטרחן
¶
כן. אני רק רוצה להסביר. בעצם אפשר היה לעשות את זה לפני הקריאה הראשונה כי זה נושאים שונים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, ברוח העניינית של הדיון שאתה ניסית להוביל כדי לנסות להגיע להסכמות בכנסת הגישה שלנו, כמו שאמרת בצדק היא שאנחנו מתנגדים לתיקון הזה. אבל אני כן רוצה להגיע לתיקון שיהיה כמה שיותר הגיוני וכמה שיותר מושכל.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר שלושה דברים לגבי החוק הראשון. כאשר הרציונל של הצעת החוק הזאת, כפי שאתה נימקת אותה, אדוני היושב-ראש, היא שבן אדם שמושעה מעבודתו לא צריך לקבל תגמול על העבודה הזאת. זה רציונל שיש בו היגיון גם אם אנחנו מתנגדים. אבל צריך להביא בחשבון, גברתי היועצת המשפטית, שההשעיה בפועל איננה השעיה מלאה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לכן כתבנו שוועדת האתיקה יכולה לשלול לו במלא או חלקי. זאת אומרת אנחנו צריכים לתת לוועדת האתיקה את השיקול הזה. תיקנו את זה בוועדה הקודמת. זה לא חובה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא – ההשעיה היא לא השעיה מלאה בכל מקרה לא רק בגלל ההצבעות שזה דבר מאוד משמעותי, אלא מכיוון שכמו שמי כמוך יודע, אדוני, גם כמי שחבר במפלגה דמוקרטית, עבודת חבר הכנסת לא מתחילה ונגמרת בוועדות ובמליאה. לכן את לא מפסיקה להיות חברת כנסת גם אם את מושעית.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
ההצעה שלי היא שבמה שאנחנו מגדירים כפסקה 5 סעיף קטן (ד) יהיה כתוב: "שלילת מחצית שכר ועד תקופה או חלק מתקופה". זאת אומרת בן אדם מושעה – אתה אומר, אוקיי, אתה לא משתתף בחלק הפרלמנטרי חוץ מההצבעות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו רצינו שישה חודשים. האמת היא שהורדנו את זה לחודש, ואחר כך הורדנו את זה שגם אפשר כלום. 10%, 20% זה הכול תלוי בהחלטת הוועדה. מה שקובע פה, לדעתי, זה פחות העניין הזה, אלא חומרת העבירה. שים לב שאם חומרת העבירה האתית היא קשה ביותר אז צריך לתת לו חודש. אם חומרת העבירה – אף על פי שהיא חמורה – היא באיזשהו רובד יותר קרוב לעבירה רגילה אז הם לא יכולים לתת לו מלא. אבל אתה חייב להשאיר את זה לשיקול הדעת של הוועדה. אני מוכן פשרה: להשאיר חלקי או מלא ובמקום חודש לכתוב שלושה רבעים. זאת אומרת הורדתי רבע.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כול, תודה על ההליכה לקראת. אני רוצה בכל זאת לנסות לשכנע אותך. אתה מדבר על מרחב של גמישות לפי אורך הזמן. אני מציע לחשוב על מרחב של גמישות לפי החלקיות בשכר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אותו דבר, אין הבדל. ועדת האתיקה צריכה להגיע להחלטה פה-אחד. זה התיקון שעשיתי ברביזיה. הסיכויים להגיע לפה-אחד הם ממש קשים. אם הוא שוב עשה עבירה כבר לא צריכים פה-אחד. אז הפה-אחד פה סוגר הכול. הסיכויים להגיע למצב של שלילה הוא מאוד קשה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל המשמעות היא שאין הגדרה לעבירה חמורה. זה עניין של פרשנות פוליטית לפי זמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם הייתי קובע היום וחוסם את ועדת האתיקה – בכל זאת יש ועדת אתיקה עם יועצים משפטיים. לא רציתי שוועדת הכנסת תגדיר בחוק. כתבנו "עבירה חמורה" - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - אבל עם נימוקים חמורים שיירשמו. א מו לב, היא גם צריכה לנמק את העמדה שלה. לכן זה "בגיצ".
היו"ר דוד ביטן
¶
אין לי גיבוי. גם אני חי ממשכורת. אבל לכן אני צריך לחשוב היטב מה אני עושה כשאני עושה את הצעדים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
קודם כול מראש המעמד הזה מחייב. לא צריך שלילת שכר. כל מי שמגיע לכאן, כדאי שישקול ותשקול היטב מה הוא עושה מלכתחילה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני בכל זאת רוצה לנסות לשכנע אותך, אדוני, בעניין הצעתה של חברת הכנסת מיכאלי על שבועיים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להציע לחילופין ממה שמציע דב. אם אתה לא מקבל את זה שכל שלילת שכר תצטרך להיות פה-אחד בכל פעם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, עשינו פה-אחד לפי הצעה שלכם, של סיעת העבודה, וגם של יושב-ראש ועדת האתיקה. אם אנחנו עושים תמיד פה-אחד אז אין לזה משמעות. הוא יכול לעבור כמה עבירות שהוא רוצה, וחבר ועדה אחד מתנגד, ונגמר הסיפור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אותה עבירה? זה גם בעייתי. אנחנו צריכים חוק שאפשר יהיה לממש כדי שלוועדת האתיקה יהיו שיניים; לא סתם חוק שנכתוב אותו ונופיע בתקשורת שעשינו חוק. יש היגיון שאם פעמיים הוא עשה עבירות חמורות בפעם הראשונה – פה-אחד, אין בעיה; בפעם השנייה יש שלושה מתוך ארבעה. זה לא קל להשיג שלושה מתוך ארבעה. אתם רואים את החלטות ועדת האתיקה. נכון שתמיד ההרכב יכול להיות שונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא בקונטקסט הזה. הוא בכלל אמר שאם זה בהסכמה הוא מוכן להוריד את זה לשבועיים ולהעביר את החוק בהסכמה במליאה ולגמור את העניין. יש נושא של פעם ראשונה פה-אחד, פעם שנייה – שלושה מתוך ארבעה. אנחנו רוצים שיהיה משהו לוועדת האתיקה. אני בכלל חושב שאם אתם נותנים השעיה בלי קנס זה פרס. עלא כיפאק. אני בא רק להצבעות אם אני רוצה, וזהו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
א', היא לא מקובלת עלינו, וב', אני לא חושבת שזה לא באינטרס שלנו כחברי כנסת אפילו להציג את זה ככה. רוב האנשים פה, אחרי הכול, באות ובאים לעבודה. זה לא שהם מחתימים כרטיס.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז סיכמנו? אני רוצה לדעת שאני הולך פה-אחד על זה אז אני מתקן את זה לשבועיים. אם לא נשאיר את זה חודש. מבחינת העמדה שלי זה ויתור רציני. רק בשביל לגמור את זה יפה, ואני לא רוצה ויכוחים על זה. אני רוצה להעביר את זה - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני אציג את עמדתי כך: אנחנו במליאה נצביע נגד, אבל אני בהחלט מעריך את הגישה של אדוני.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אני מעריך את העמדה של אדוני ברמה המעשית. בדברים כאלה אנחנו צריכים לנסות להגיע למקסימום - -
ארבל אסטרחן
¶
אז כרגע יהיה כתוב: "שלילת שכר מהתקופה - - - שלא תעלה על שבועיים". זה אומר שאם הוא הורחק לשבועיים אפשר לשלול את כל השבועיים. אתם לא רוצים את זה או שלא מוכנים לזה. בכל מקרה השלילה תהיה לפי שיקול דעת ועדת האתיקה. לכל התקופה או לחלק מהתקופה סך השלילה לא יעלה על שכר שבועיים לחבר כנסת.
ארבל אסטרחן
¶
אני רציתי להעיר משהו קטן לגבי החוק השני – אני קראתי את הדיון במליאה. הרבה חברי כנסת טענו לפגיעה בחסינות - -
ארבל אסטרחן
¶
אז פה רציתי להעיר. זה משהו שהוא מאוד לא סביר, אבל בכל זאת צריך לשים לב אליו. עד היום אם חבר כנסת היה גורם נזק, לכאורה הכנסת הייתה יכולה להגיש נגדו תביעה אזרחית. אז הוא היה יכול לטעון לחסינות מהותית, שהוא עשה את זה במילוי התפקיד. אני לא חושבת שבמקרים שעליהם דיברנו כאן בפעם שעברה בית המשפט היה מקבל טענה כזאת אבל אפשר היה לטעון את זה. כעת כשזה יגיע לוועדת האתיקה, בה אין טענת חסינות מהותית. כבר נפסק שוועדת האתיקה לא מוגבלת.
ארבל אסטרחן
¶
לא, אנחנו לא רוצים להגביל את ועדת האתיקה ולהכפיף אותה לכללי החסינות. ועדת האתיקה יכולה להטיל סנקציה על חבר כנסת גם אם - - -
ארבל אסטרחן
¶
אנחנו אמרנו פה שזה רק כאשר חבר הכנסת התכוון לגרום נזק או צפה כאפשרות סבירה את קרות הנזק. במצב כזה קשה לי לראות איך בית משפט יגיד שהנזק היה לפי המבחן - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני לא מבין את ההערה. זה בחוק החסינות, אבל זה לא נוגע לחסינות המהותית. זה הרחבת הסמכויות של ועדת האתיקה. זה הכול.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
ההערה שלי בנוגע לזה, אדוני היושב-ראש, היא שקודם כול אנחנו לא מתנגדים לעיקרון. חבר כנסת גורם לנזק – אנחנו לא מתנגדים ברמת העיקרון לכך שהוא ישלם. השאלה היא מה המטרה שלנו. לדעתי, מספיק לקבוע פה סכום סמלי, אבל עדיין יש לו משמעות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם עשית נזק של שלושים אלף שקל אפשר לתת לך רק עשרת אלפים. אם עשית נזק בשמונת אלפים שקל ייתנו לך שמונת אלפים שקל. אם עשית נזק של עשרת אלפים שקל – עשרת אלפים שקל; אבל אם עשית נזק של מאה אלף שקל – גם עשרת אלפים שקל. מה הבעיה עם זה? אני לא מבין.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא סמלי. הם צריכים לשלם את הנזק שגרמו. אם אני גרמתי נזק אני צריך לשלם, מה זאת אומרת?
היו"ר דוד ביטן
¶
בנושא של - - - אמרתי בסדר, אבל פה הוא צריך לשלם את הנזק. הנזק משולם באמצעות קנס.
להוריד את זה לרמה שזה לא שווה כלום – אז החברים ימשיכו לעשות מה שהם עושים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כאשר סעיף כזה יופעל כלפי חבר כנסת הפגיעה העיקרית בחבר הכנסת זה לאו דווקא הכסף. ברגע שהכנסת החליטה שאתה תשלם קנס על נזק המספר הוא פחות קריטי. לכן אפשר לרדת קצת במספר, ועדיין זה עונש כבד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל יושב-ראש הכנסת וגם מִנהלת הכנסת אומרים שיש בעיה עם זה. משלמים קנס על פעולה שעשה חבר כנסת, כמו גימיק. אם הוא במקרה הלך ונפל והרס ציור מאוד יקר לא נחייב אותו.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לצד עבירה אתית כשהוא עושה פעולה או בכוונה או אדיש לתוצאות של הפעולה הזאת. זה הכול. אני מוכן להוריד את זה לשמונת אלפי שקל כדי להגיע להסכמה. המטרה היא לא רק העניין הסמלי, אלא גם שיבין.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לכן אני מתייחסת לסכום עצמו. אני מפצירה באדוני להוריד את זה עוד. בהנחה, כמו שאומר חברי דב בצדק, שהסעיף הזה יכול לבוא לידי מימוש אז אנשים גם צריכים להיות מסוגלים לעמוד בזה. כחברות וחברי כנסת אנחנו לא רשאיות, בצדק, להכניס הכנסה נוספת. לפחות לחלק מחברות וחברי הכנסת אין כזאת.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
חד משמעית. לכן אין לנו ויכוח על עצם הסעיף. אני באמת אומרת, 5,000 שקל זה סכום מרתיע דיו.
היו"ר דוד ביטן
¶
מחר יש לי דיון על שכר חברי הכנסת, ויש לי ויכוח עם כאלה שיש להם פנסיה תקציבית. לדעתי, הנטו של המשכורת לא גבוה. מה שאתה מקבל בסוף הוא כלום אבל - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אז בהינתן הדבר הזה אני מפצירה באדוני לכתוב חמשת אלפים שקלים ולא שמונת אלפים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני באמת חושבת שזה לא פרופורציוני לשכר של חברי הכנסת. זה רבע מהנטו. זה אפילו יותר מרבע מהנטו. זאת פעם ראשונה שקובעים אפשרות כזאת, וזה מאוד מרחיק לכת.
היו"ר דוד ביטן
¶
תרד מההסתייגות ונגמור את זה כדי שנצביע על זה במליאה. אתה יכול לדבר במליאה מה שאתה רוצה, אבל שנצביע בלי הסתייגויות. אז אני אגמור את זה. אתה רוצה להתייעץ עם עצמך?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם תצאו. אל תצביעו. תדברו נגד ותצאו. גם מהעבודה – אם ירצו לצאת שייצאו. אני לא רוצה לגייס על חוק כזה. תיקנו את זה מאה פעם.
ארבל אסטרחן
¶
זה יאוחד. חמשת אלפים ושבועיים אלה התיקונים שהכנסתי, ואין הסתייגויות. רשות דיבור למרצ ולרשימה המשותפת.
ארבל אסטרחן
¶
בסדר. עוד הערה אחת – אני התלבטתי האם צריך לכתוב במפורש שזה לא יחול על הפרות אתיות שחלו לפני תחילתו של החוק. בעבירות פליליות יש לנו הוראה כללית כזאת בחוק העונשין – שאם קובעים עבירה היא לא תחול על העבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכתבי שזה לא יחול על מעשים או הפרה אתית שקשורה לזה לפני החוק. זה לא יחול גם במכלול. זאת אומרת אם הוא עשה עבירה חמורה לפני שנה הוא חייב פה-אחד.