הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 137
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ' בחשון התשע"ו (02 בנובמבר 2015), שעה 13:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/11/2015
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 207), התשע"ו-2015
פרוטוקול
סדר היום
סעיף 13 (14) (15) – (חילופי מידע עם רשויות מס זרות) מתוך פרק ה' (מסים) למעט סעיפים 13(12)(א), 16(3)(א) ו-24(2)(א) (קנס גירעון) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
פרידה ישראלי - המשנה לממונה על אגף הכלכלה והכנסות המדינה, משרד האוצר
טל ישראל - מנהלת תחום מיסוי בינ"ל, משרד האוצר
הראל ישראלי - ממונה מיסוי בינלאומי, משרד האוצר
שרון אהרוני - מנהל תחום בכיר מיסוי בינלאומי, משרד האוצר
דני שפר - מנהל תחום בכיר מיסוי גז ונפט, משרד האוצר
אלברט גמליאל - ועדה מקצועית, לשכת יועצי המס
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה
סעיף 13 (14) (15) – (חילופי מידע עם רשויות מס זרות) מתוך פרק ה' (מסים) למעט סעיפים 13(12)(א), 16(3)(א) ו-24(2)(א) (קנס גירעון) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
היו"ר משה גפני
¶
שלום, אני פותח את הישיבה. אנחנו עוברים לסעיף של חילופי מידע לפי הסכמים בין-לאומיים. אפשר להגיד מה שביקשנו בישיבה הקודמת ומה הוסכם. בבקשה.
אייל לב-ארי
¶
בישיבה הקודמת נותרה עדיין השאלה לגבי העברת המידע האוטומטי, אם לסייג את זה לגבי העברת מידע במפורש - שזו אמנם הכוונה כפי שהוצהר על-ידי האוצר - לתושבי חוץ או להשאיר את זה בנוסח הקיים היום. מה שכן הוכרע בוועדה זה נושא ההסמכה של עובד רשות המיסים על-ידי מנהל הרשות, שיוכל להפעיל את סמכויותיו לפי התיקון בפני הוועדה וההתחייבות בעל פה בפני הוועדה שזה יהיה אכן - - -
אייל לב-ארי
¶
התיקונים שהוצעו על-ידי האוצר הם מחיקת הסכם FATCA ואת הסכם היישום, שהם ההסכמים החדשים יותר.
פרידה ישראלי
¶
כל הדברים שקשורים להסכמי FATCA והסכם היישום, שהוא ההסכם שה-OECD ייצר ומצטרף אליו, יהיו בחוק.
פרידה ישראלי
¶
אז יהיה את התוכן הספציפי לנושא של הליך איסוף גורף של מידע פיננסי מהמוסדות הפיננסיים, העברה לרשות המיסים לצורך העברתו בהמשך. זו הסדרה באופן כללי של הליך חילופי מידע עם מדינות, אפשרות לחתום הסכמים בין-לאומיים לחילופי מידע וכל כללי הזהירות שחלים בהקשר לזה שדיברנו עליהם, כמו חובת היידוע, אבטחת המידע וכו'.
שגית אפיק
¶
היו שני עניינים בישיבה הקודמת. האחד הוא כל הנושא של הפרטים של הסכם FATCA והסכם היישום והעברת מידע אוטומטית. הנושא השני שהעלתה הוועדה, בעקבות הערה של יועצי המס אלברט גמליאל, שיועבר מידע באופן אוטומטי לגבי תושב ישראל למרות שהכוונה היא שידובר אך ורק בתושב חוץ. אבל כיוון שהמבחנים שלהם לפעמים עלולים להיות מבחנים טיפה כוללניים, היה חשש שאולי תושב ישראל ייפול בגדר הנושא הזה. באה רשות המיסים, מנהל הכנסות המדינה, והם מציעים עכשיו את התיקון הזה – שאנחנו מורידים מכאן את כל האזכורים של הסכם FATCA, הסכם היישום והנושא של ההעברה האוטומטית. הכול יעבור לדיון בחקיקה הבאה שתבוא בפניכם, ומה שנשאר זה התיקונים שביקשתים קודם: הודעה 14 ימים קודם; שההעברה תיעשה על-ידי בעל תפקיד בכיר, שיהיה מנהל האגף למיסוי.
שגית אפיק
¶
נכון. הסעיף עצמו אומר שההסמכה תפורסם ברשומות, אבל בעצם ניתנה כאן הצהרה של האוצר שבפועל המינוי יהיה של בעל תפקיד בכיר מהסוג הזה.
התחילה היא ב-1 בינואר 2016 מכיוון שזה מפוצל מחוק ההסדרים. אבל יחד עם זאת, ביקשו שהחוק יעבור עוד קודם לכן בגלל - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אבל אסור. יצאה הוראה מהיועץ המשפטי לכנסת, ביחד עם יושב-ראש הכנסת, שלא דנים בנושאים שפוצלו עד אחרי התקציב.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה רק שתדעי, תמונת המצב היא שיש חוקים שפוצלו מחוק ההסדרים והם לא מגיעים עד אחרי התקציב. זה לא נמצא כאן בוועדות, זה פוצל. יש חוקים שעברו לוועדות - אושרו במליאת הכנסת והועברו לוועדות. סמכותה של ועדה להחליט שהיא מפצלת את החוק – לא קשור לפיצול הקודם שדיברתי עליו. היא לא מספיקה לעשות את זה, היא חושבת שצריך דיון יותר ארוך – היא מפצלת את הסעיף הזה, היא מעבירה את זה לוועדת הכנסת ומביאה את זה למליאה. היא אומרת: אני מפצלת את זה, לא רוצה לדון בזה עכשיו, רוצה לדון בזה אחר כך.
אבל היא יכולה לעשות את הפעולה ההפוכה: אם זה אצלה על שולחן הוועדה היא מפצלת ואומרת: אני לא מחכה להצבעה של חוק ההסדרים שיהיה ב-19, אני הולכת לאשר את זה עכשיו. כבר עשינו את זה עם שלושה חוקים – הוצאנו את זה מחוק ההסדרים, פיצלנו את זה, הבאנו למליאה לאישור וזה אושר. זה מה שאנחנו רוצים לעשות כאן. אני לא יודע אם זה מה שנעשה בסוף, אבל זאת הכוונה – לקדם את זה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אתה יודע מה היה בוועדת הבריאות – באותו יום בוטל הדיון. היועץ המשפטי לכנסת ויושב ראש הכנסת שלחו מכתב. יש לי אותו בווטסאפ, כי התלוננתי על ההתנהלות שהיתה בוועדת הבריאות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נכון, לכן אמרתי לך שאני סומכת עליך שתעשה את זה ולא תהיה חותמת גומי.
"אכן, כפי שצוין במכתבך, על אף ההחלטה לפצל את הנושא הוא הובא לדיון - - - "
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
את איל ינון. "- - - הובא לדיון והצבעה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בשבוע שעבר ולא לאחר סיום הדיונים בחוק ההסדרים. בכך יש כדי לאיין בפועל את ההסכמות בין הכנסת לבין האוצר ולהעביר את הנושא למסלול של חקיקה רגילה, והדבר אף נוגד את הנוהג בכנסת שלא לדון בתקופת הדיונים בחוק ההסדרים בנושאים שפוצלו ממנו."
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
"נוכח האמור החליט יושב-ראש הכנסת שלא להביא נושא זה לדיון במליאת הכנסת בקריאה השניה והשלישית, אלא רק לאחר אישור התקציב והצעת חוק ההסדרים במליאת הכנסת".
זה על מה שהיה בוועדת הבריאות, השאלה אם זה לא אותו משקל פה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
"כמו כן, הנחה אותי יושב-ראש הכנסת להסב את תשומת ליבם של כל יושבי-ראש הוועדות ושל משרד האוצר לחומרה שבהתנהלות הזו ולכך שלהבא נוודא שההסכמות בין האוצר לכנסת והחלטות הכנסת בעניין פיצול נושאים מחוק ההסדרים אינן הופכות לפלסתר".
שגית אפיק
¶
מיד לאחר הקריאה הראשונה קיימה ועדת הכנסת דיונים לאן יועברו נושאי הצעת חוק ההסדרים, לאיזה ועדות. בין יתר הדיונים עלו בוועדת הכנסת נושאים שוועדת הכנסת סברה שלא נכון שיהיו חלק מחוק ההסדרים, והיא החליטה שהם יפוצלו ויועברו לוועדה בהליך רגיל. מה שאת מתארת זה שיושב-ראש הוועדה, ככל הנראה, ניסה לעקוף את החלטת ועדת הכנסת ולהעביר - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
וקבעו את זה ביום חמישי אחר הצהרים, בלי שתהיה נוכחות של הציבור בכלל.
שגית אפיק
¶
המקרה שלנו שונה לחלוטין. להיפך, אנחנו מרפאים את הפגם שלכאורה יש בחוק ההסדרים, מכיוון שאנחנו לא מצביעים - - -
היו"ר משה גפני
¶
ועדת הכנסת העבירה אלינו את החוק הזה. עכשיו אנחנו מחליטים שאנחנו רוצים לאשר את זה קודם. למה אנחנו רוצים לאשר את זה קודם?
פרידה ישראלי
¶
יש התחייבות שחתומים עליה מנהל רשות המסים והכלכלן הראשי במענה לדרישות של ה-OECD, הגלובל פורום לשקיפות וחילופי מידע שפועל בחסות ה-OECD. יש לנו התחייבות לתקן את הליקויים שיש לנו בחקיקה בנוגע לשקיפות וחילופי מידע. הנושא של היעדר סעיף הסמכה לחתימה על הסכמים בין-לאומיים הוא אחד הנושאים המרכזיים. היינו אמורים לפנות אליהם עד סוף אוקטובר, אנחנו בדיליי.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מתחשבים בבקשתך. אנחנו גם חושבים שזה נכון, צריך לעמוד בהסכמים אחרי שתוקן כאן העניין, ובעזרת השם, כשיהיה דיון בחוק עצמו שתביאו, בעזרת השם, בחוק הבא נקיים את הדיון המעמיק בעניין הזה.
אני מביא את הצעת החוק לקריאה שניה ושלישית - חילופי מידע עם רשויות מס זרות. מי בעד אישור הצעת החוק? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת החוק נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה, הצעת החוק אושרה. אני מבקש להגיש על זה רביזיה.
תודה רבה, אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:40.