הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 135
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, י"ט בחשון התשע"ו (01 בנובמבר 2015), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/11/2015
פרק י', סעיפים 342 עד 347 ו-349 (הגבלת כיסוי קופות החולים וחברות ביטוח עבור השתתפות בעלות ניתוח פרטי) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
פרק י', סעיפים 342 עד 347 ו-349 (הגבלת כיסוי קופות החולים וחברות ביטוח עבור השתתפות בעלות ניתוח פרטי) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015 (כ/951)
מוזמנים
¶
משה בר סימן טוב - מנכ"ל משרד הבריאות
רויטל טופר חבר טוב - סמנכ"לית לפיקוח לקופות חולים ושב"ן, משרד הבריאות
נתן סמוך - המשנה ליועצת משפטית, משרד הבריאות
מתן אונגר - כלכלן, משרד הבריאות
אייל חסידים - כלכלן, משרד הבריאות
איתי קלטניק - כלכלן, משרד הבריאות
שרונה פלדמן - מנהלת מחלקת ביטוח בריאות באגף שוק ההון, משרד האוצר
רן רידניק - משרד האוצר
ינון גוטגליק - לשכה משפטית, משרד האוצר
שלמה פשקוס - רפרנט בריאות, משרד האוצר
נעמי ברנפלד - משרד האוצר
אפרת פרוקצ'יה - משרד האוצר
חן שמילו - עו"ד, תחום מדיניות ציבורית, ההסתדרות הרפואית בישראל
הלל דשן - ראש אגף תקציבים, שירותי בריאות כללית
ציון אוליאל - סמנכ"ל מכבי שירותי בריאות
עידו הדרי - קשרי ממשל, מכבי שירותי בריאות
רועי בן משה - ראש אגף תקצוב, תכנון ומידע, קופת-חולים מאוחדת
ימימה מזוז - יועמ"ש לאומית שירותי בריאות, קופת-חולים לאומית
מידד גיסין - יו"ר צב"י - צרכני בריאות ישראל
פלורה קוך דבידוביץ' - חוקרת, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
שאול בשור - משקיף, המשמר החברתי
לוטם בכר - לוביסט, מייצג את קופת-חולים מאוחדת
עפרה שקד - לוביסטית (גורן עמיר), מייצגת את קופת-חולים כללית
במבי צורי - לוביסטית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצגת את הר"י
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
פרק י', סעיפים 342 עד 347 ו-349 (הגבלת כיסוי קופות החולים וחברות ביטוח עבור השתתפות בעלות ניתוח פרטי) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015 (כ/951)
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו בסעיף האחרון בסדר-היום: פרק י', בריאות (הגבלת כיסוי קופות החולים וחברות ביטוח עבור השתתפות בעלות ניתוח פרטי). אני מקדם בברכה את מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, שהצטרף אלינו לישיבה בסעיף הזה.
הסעיף הזה הוא סעיף שנוי במחלוקת באופן דרמטי. יכול להיות שבסוף נאשר אותו, אבל יש פה קשיים רבים מאוד. קודם כול, נתחיל בנושא עצמו. למה צריך לעשות את זה? למה אי-אפשר שחולה שמצבו לא טוב, הוא לא איש בריא, הוא חולה, והוא רוצה לעשות ניתוח אצל רופא ב"סורוקה", למשל, הוא גר ברמת-השרון, הרופא ב"סורוקה" מתאים לו יותר, למה להתערב? למה? מה יש אם הוא יעשה את הניתוח אצל הרופא ב"סורוקה" שלא הגיע להסדר? בגלל סיבות טכניות הוא לא הגיע להסדר עם הקופה.
דבר נוסף, 50 חריגים שאפשר לאשר זה מעט מאוד. מעט מאוד מכיוון שבסופו של דבר אנחנו מדברים על אלפי רופאים, אנחנו מדברים על הסדר שאנחנו עדיין לא יודעים בדיוק את מי זה כולל וכו'.
הדבר השלישי זה הנושא של הפריפריה. מה זאת אומרת "ילך להסדר"? ילך להסדר שבו בפריפריה גם ככה אין הרבה רופאים. אם לא יהיה את המבחר, שיתחילו להתערב בעניין הזה. כשמדברים על תל-אביב, מדברים על מרכז הארץ, מדברים על ירושלים – יש הרבה רופאים, בפריפריה אין.
יושבת חברת הכנסת אורלי לוי – את מרשה לי להביא דוגמה? – כמה רופאים יש שמה בכל האזור ההוא? אז תתחילו להגביל? הרופא הזה בהסדר, הרופא הזה לא בהסדר?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יותר מכך, נאמר לי על-ידי אחת הקופות, שהם לא מצליחים לגייס רופאים להסדר בפריפריה. הרופאים לא רוצים להגיע, תשאל אותם, גם כשמציעים להם איזשהו תמריץ. מה אמור לעשות המבוטח?
היו"ר משה גפני
¶
ברור. מה קורה במקום שאין הסדר לגבי קוד מסוים? זאת אומרת, אז מה, אז החולה הזה עכשיו יחכה ברפואה הציבורית הרגילה, אני לא יודע למתי? יש הרבה קשיים בחוק הזה. אבקש ממך, אדוני, אלא אם כן אתם רוצים לשאול קודם, בגלל שאני רוצה שהמנכ"ל ישיב.
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה. חברת הכנסת יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר. היא מחליפה את חבר הכנסת מיקי לוי כנציגת יש עתיד בוועדת הכספים. ואני מבקש, תיקח אותה ברצינות.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה קצת להסביר על הסדר החזר, אני חושבת שלא כולם מבינים. אני חושבת שהמצב שקיים היום, שבו אנשים שמגיעים לייעוץ או לניתוח, מגיעים לרופא מסוים מטעם הקופה, אבל שם הם צריכים לשלם לרופא מכיסם, והרופא בדרך כלל גובה, כמו שכולנו יודעים, סכומים גבוהים, אני חושבת שאין פחות מ-900-600, ואני כבר שמעתי שגובים גם סכומים של 1,500 ו-2,000 שקלים.
אחר כך אותו מבוטח צריך ללכת אל הקופה שלו ולבקש מה שנקרא החזר. הקופה יכולה לתת לו 50% ויכולה גם לתת רק 30%. בכל מקרה קורים שני דברים: אחד, המטופל, המבוטח, מוציא מכיסו מאות שקלים שלא כולם מוחזרים לו. שניים, הרופא יכול להאמיר את המחירים שלו, וזה מה שקורה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זה בהחזר. וזו השיטה שקיימת היום. היום זו השיטה המקובלת בדרך כלל בקופות החולים. השיטה היא החזר. באים כאן ומבקשים לשנות את השיטה. אומרים: המבוטח שמגיע לרופא לא יצטרך לשלם מכיסו. וגם הרופא לא יוכל לקבוע כמה הוא לוקח, אלא יהיה הסדר מראש שהוא יהיה הסדר בין המבטח, שזאת קופת החולים, לבין הרופא, והרופא יידע כמה הוא מקבל. והמבוטח לא ישלם מכיסו - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
נכון, את צודקת, אורלי, למעט השתתפות עצמית ידועה מראשי, ברורה ומזערית. כמה כבר ייקחו השתתפות עצמית? אז השתתפות עצמית יכולה לנוע בין 50 שקלים ל-100 שקלים, אבל לא מדובר על מאות שקלים.
אז דבר ראשון, אני רוצה לומר שזה אחד מהחוקים המבורכים שמשרד - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
האמת היא שאני מופתעת שלקח לך כל כך הרבה זמן לשים לב שזה הכיוון. אבל אני מצטרפת לשרת הבריאות לשעבר, אני מסכימה מאוד, ואני חושבת שזו עבודה מאוד קשה שגם אתם עשיתם יחדיו. נכון, עבודה מאוד מאוד קשה ומאוד רצינית.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
יכול להיות שצריך לעשות שם חריג, מפני שהפריפריה סובלת ממחסור ברופאים בכלל ובפרט ממומחים. אני שמה רגע את הפריפריה בצד. אבל הפריפריה היא אחוז מאוד קטן מכלל הארץ ומכלל הרופאים.
הרי מה המטרה של החוק הזה? המטרה של החוק היא שניים, שזה אחד. זה לחזק את הרפואה הציבורית על-ידי כך שאנשים יצטרכו לשלם פחות. ואני רוצה לומר פה דבר נורא לא פופולרי, אדוני היושב-ראש: וגם לרסן את המחירים הבלתי מתקבלים על הדעת של הרפואה הפרטית. וזה הא בהא תליא.
ולכן כאשר החוק הזה מבקש להחריג 50 רופאים בכל קופה, זאת אומרת כפול ארבע זה 200, ועוד 50 רופאים בביטוח הפרטי, שזה גם עוד אני לא יודעת כמה, להערכתי זה לעשות חוכא ואטלולא ממטרת החוק. אסור להחריג.
וכל הרופאים, אני שמה את הפריפריה בצד, כל הרופאים צריכים להיות בהסדר, והרופאים צריכים לדעת כמה הם מקבלים, וזה צריך להיות מחירים מתקבלים על הדעת. וכאשר המבוטח מגיע אליהם הוא לא צריך לשלם מאומה למעט ההשתתפות העצמית.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ועוד הערה מאוד מאוד חשובה. יש כאן בסוף סעיף שהוא בעיני אחד הסעיפים המסוכנים ביותר, שקשור לרפורמה הזו, וצריך לתת עליו את הדעת ולדעתי הוא מעקר את כל החוק, זה 349. מה זאת אומרת תחילתם של הסעיפים זה מיום 1 ביולי 2016, והם יחולו על פוליסות ביטוח שהוצאו או יחודשו? אני לא יודעת, פוליסות הביטוח של המשלים מחודשות?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני לא יודעת. אני רוצה שיהיה ברור, כי אחרת 80% מהמבוטחים לא כלולים בחוק הזה, וסתם עשינו מזה צחוק.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה. עדיין לא זכות דיבור, אם אפשר רק שאלה. אני חושבת שמה שיצר את כל הכאוס הזה זה שלפני שבע שנים יצאה הוראה ממשרד הבריאות והאוצר, שפתאום את ההשתתפות העצמית – זאת אומרת את החובה של המבוטח לשלם חלק מהעלות.
ואז נפתח פה איזשהו פתח, שאולי הסוסים יצאו מהאורווה ואולי גם התיאבון של חלק מהרופאים, להגיד: אוקיי, גם ככה מחייבים את המבוטח לשלם משהו, אז בוא נהיה אנחנו חזירים ונגיד לו אחר כך: כל מה שאתה מקבל באיזשהו אופן עדיין הקופה מחזירה לך חלק. אז הם קובעים ישירות את התעריף מאוד גבוה לעומת מה שזה.
המחדל פה הוא מחדל שלפני שבע שנים נוצר. אנחנו באים לתקן את הבעיה, אבל אני לא בטוחה שזו הדרך, אני באמת לא בטוחה שזו הדרך.
משה בר סימן טוב
¶
אני חושב שהדיון צריך להתחיל בשלב יותר מוקדם בדיון, כלומר בהיבט הזה שבסוף אנחנו מדברים פה על השב"ן וזה שירותי הבריאות הנוספים. אנחנו כמדינה, וזה מרכז הכובד של הפעילות שלנו, וגם הצגנו את זה פה בוועדה אצלך, אדוני היושב-ראש, עוסקים דבר ראשון בלחזק את הסל הציבורי. החולים, המטופלים, צריכים לקבל את המענה שלהם. הם צריכים לקבל רפואה טובה במרכז, בפריפריה, ובכל מקום אחר בארץ, שמה הם צריכים לקבל את המענה.
השב"ן זו לא המהות, זה לא הלב, זה לא העיקר, לשם הולכים בשביל האקטסרה, לא בשביל הדברים העיקריים, לא בשביל הניתוחים החשובים. לשם הולכים בשביל הדברים,באמת זה צריך להיות שירותי בריאות נוספים, הם אמורים להיות באמת הדבר הפחות מרכזי.
זה בעיני הלב של העניין, וגם בזה אנחנו עוסקים. גם במשאבים שהקצינו והצגנו פה, בעזרת השם גם נשיג עוד משאבים בהמשך הדרך, גם את זה הצגנו בפני הכנסת בהזדמנויות שונות, כדי שיהיה אפשר לתת מענה. כלומר אנחנו גם בסוף רוצים להעביר מסה גדולה של פעילות שהיום מתבצעת בשב"ן לתוך הסל הציבורי, כי זו הדרך השוויונית, זו הדרך הבטוחה, וזו הדרך גם בסוף לגרום לרופאים לעשות את מרכז הפעילות שלהם במסגרת הסל הציבורי.
עכשיו, אחרי שאמרתי את כל הדבר הזה, אני גם אומר לכם: אנחנו כרגולטור של קופות החולים וכרגולטור של תוכניות השב"ן נבחן גם את ההסדרים שהם מציעים למבוטחים שלהם. ואם יהיה צריך להעיר, ואם נראה שיש זמינות לא טובה או איכות לא טובה, נממש את החובה שלנו, כמו שאנחנו עושים על בסיס יומי ביחסים הרגולטוריים שלנו עם קופות החולים. נמצאת פה רויטל טופר, היא הרגולטורית שלהם, ועל בסיס יומי היא מוציאה להם התראות ומבקשת דיווחים, ואנחנו עושים את כל הדברים האלה ונמשיך לעשות את זה.
יש הקלות לקופות הקטנות. מה שחל על הקופות הגדולות זה לא מה שחל על הקופות הקטנות, בגלל הקושי היחסי של קופה קטנה להגיע להסדרים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הניתוחים של הכפתורים, של השקדים, של הפוליפים האלו, אמורים להתבצע אחר הצהריים. הם לא מתבצעים כי הם לא כלכליים בציבורי.
משה בר סימן טוב
¶
באמת בראייה שלי אנחנו עושים פה קודם פעילויות אחרות שלא מצוינות פה, וזה להביא יותר פעילות לסל הציבורי. לחזק את הסל הציבורי, שעיקר הפעילות - - -
משה בר סימן טוב
¶
לא משנה. היינו בדיון שם. ואני אומר לך שנדאג לזה שיגיעו משאבים, לזה שיהיה קיצור תורים יותר מסיבי לכפתורים ולשקדים ולכל הדברים האחרים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
השאלה אם אנחנו מקריבים פה ילדים כדי להציל את המערכת הציבורית, אבל בינתיים אין פתרונות אחרים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זו שאלה שאני נורא רוצה לשאול. אם אני נאלצת עם הילד שלי, אם זה אוזניים או אם זה - - -
משה בר סימן טוב
¶
אומנם קראנו את פרשת וירא והייתה שם עקידת יצחק, וגם היא הסתיימה בטוב. אז גם פה לא נקריב - - -
משה בר סימן טוב
¶
לגבי הפריפריה, שוב אני אומר: אנחנו דואגים לזה שתהיה זמינות בציבורי בפריפריה ובמרכז הארץ. עכשיו, הפריפריה, מה לעשות, זה לא סוד, כולכם יכולים לראות את זה, מי שבעיקר פעיל זה "כללית". היא 70 ומשהו אחוז מהפריפריה, כשיש לה את בתי-החולים ואת "סורוקה" ואת "העמק" ואת הדברים האחרים. והיא תוכל להגיע והיא תגיע להסדרים עם הרופאים של הקופה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עד היום גם הייתה לכם סמכות רגולטורית, והמצב לא מי יודע מה, תסלח לי.
משה בר סימן טוב
¶
אנחנו מאשרים את תוכניות השב"ן שלהם, וזו באמת עבודה יום-יומית שלנו מולן בכל דבר.
עכשיו, אומר פה עוד משהו. תראו, אני מגיע לפה כמובן כמנכ"ל משרד הבריאות, באגף התקציבים אין לנו שום רומן בתקופה האחרונה. אני לא בא לפה כמשרד האוצר לשעבר.
משה בר סימן טוב
¶
אנחנו בכלל לא זוכרים שעבדנו אי פעם ביחד. אבל אני אומר לכם, אנחנו מאוד שלמים עם הדבר הזה. הדבר הזה הוא בסוף מה שיאפשר לנו לקחת את הרופאים, ודבר ראשון לא להביא אותם מההחזר להסדר אלא להביא אותם מהשב"ן לסל הציבורי. זאת המהות בעיני. הצעד הזה, אין לו שום משמעות אם אנחנו בסוף לא עושים את הצעדים שאנחנו עושים ונעשה בחיזוק הסל הציבורי.
לגבי שאלת ה-50 רופאים, והאם זה יותר מדי? אני אומר: בעולם אידיאלי הייתי עושה אפס. אבל אנחנו לא בעולם אידיאלי, ויש מציאות שבה יש הרבה מאוד רופאים שהתרגלו לעבוד ככה.
היו"ר משה גפני
¶
יעל, דקה. אם אתה מציג את עצמכם באופן כזה שיש לכם סמכות ואתם הרגולטור, למה אתם צריכים את החוק? תפעילו את הסמכות.
משה בר סימן טוב
¶
אגיד לך. יש פה מהלך שבסוף בנוי על כלים שלובים בינינו לבין חברות הביטוח. כדי שאוכל לעשות את המהלך הזה ולשמור על השקילות של השב"נים ביחס לחברת הביטוח, אני צריך שגם אגף שוק ההון יעשה את זה אצלו.
משה בר סימן טוב
¶
אני לא רוצה להגביל את מבוטחי השב"ן מלקבל שירותים, אבל ייפתח לי פתח שאין מגבלות בכלל בחברות הביטוח, כי אז תהיה לי תנועה של כל המבוטחים מעולם השב"ן לחברות הביטוח – עשינו נזק הרבה יותר גדול מכל התועלת שתכננו לעשות. אנחנו רוצים ליצור פה מערכת של כללים אחידים ככל הניתן בין עולם השב"ן לבין עולם חברות הביטוח.
(היו"ר רחל עזריה, 13:29)
ולכן יש לכם פה בתיקון החקיקה תיקון חקיקה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, ויש לכם במקביל גם בחוק הביטוח את התיקון המקביל שם - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
למה צריך את ה-50 כפול 4, שאני טוענת שזה יהיה 200 ו-400, ועוד יש סמכות לשר להגדיל את המספר?
משה בר סימן טוב
¶
חברת הכנסת גרמן, אמרתי, אני שלם עם הדבר הזה מהטעם האחד. אני חושב שאנחנו לא יודעים לכבוש את הדבר הזה באופן מלא עכשיו. יש פה תהליך שינוי, במקביל הרי אנחנו עושים "פול-טיימרים", ואנחנו מתגברים את העבודה אחר הצהריים של הרופאים. הרופאים יצטרכו ללמוד, יצטרך לגדול פה דור חדש שגדל לכך שמרכז הכובד של העבודה שלו הוא במערכת הציבורית.
יש היום, מה לעשות, הרבה מאוד רופאים שהתרגלו לכך שהעבודה שלהם היא אחר הצהריים. אנחנו לא יכולים במחי החלטה לשנות את הדבר הזה מן היסוד. אנחנו כן צריכים גם להתחשב בשיקולים האחרים - - - להשאיר זמינות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נו, ברור שאני מסכימה. ברעיון. עכשיו, שוב פעם, אנחנו צריכים להיזהר בפרקטיקה. באידאולוגיה לחלוטין, מי כמוני רוצה לשמר ולחזק את המערכת הציבורית. תסביר לי איך אתה עוזר ל"מכבי" לגייס עובדים להסדר בפריפריה. הם לא מצליחים אפילו אם הם נותנים להם תמריצים, הרופאים לא רוצים להגיע לשם. אתה יכול להסביר לי מה קורה שם?
היו"ר רחל עזריה
¶
שנייה, אורלי. אז יש לנו נושא אחד שזה הנושא של הפריפריה. האם יש נושאים נוספים שאנחנו - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
סליחה שאני מתפרץ, אבל אנחנו עושים רפורמה, צריך לעשות אותה איכשהו הדרגתית - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רק רוצה להבהיר שיש פה שלושה דברים: אל"ף, 50 כפול 4 פלוס אותם רופאים שאנחנו מחריגים אותם בביטוחים הפרטיים, שאני לא יודעת כמה, אתם תאמרו לי, אבל זה בוודאי לפחות עוד 200. זאת אומרת אנחנו מדברים על 400, זה מספרים לא יאומנו.
בי"ת, יש כאן אפשרות לשרים להעלות את המספר הזה. ולזה אני מתנגדת התנגדות מוחלטת. לא יכול להיות. אם אנחנו עושים רפורמה, בוא נעשה רפורמה. אני מבינה את מה שמשה אומר, שהוא אומר: אנחנו לא יכולים לבוא ובבת אחת – אז הייתי נותנת 10 רופאים. אבל בשום פנים ואופן לא 50, לא 200, לא 400, ובשום פנים ואופן לא לאפשר לשרים.
אני רוצה להבהיר משהו, שיהיה ברור: יש כאן מלחמה של הרופאים הבכירים על המשכורות שלהם. שזה יהיה ברור, אני שמה את זה כאן על השולחן. זה פיל שעומד בחדר, בבקשה בוא נכיר אותו. לפיל יש צורה: רופאים בכירים שהיום מקבלים סכומי עתק ורוצים לשמור על הסכומים שלהם. והחוק הזה בא ורוצה לרסן את זה. לא נוכל לרסן אם נאפשר ל-400 רופאים בכירים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
איך אנחנו באמת מנסים לקצר את התורים במערכת הציבורית? לדוגמה, לילדים אין סבלנות, אין זמן. אתה גם לא יכול להסביר להם: אנחנו נחכה עד שיגיע התור. כשהם סובלים בלילה – הם סובלים, ואיתם כל הבית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
גם לילדים, גם למבוגרים, לחלוטין זה אוכלוסיות שצריכים לשמור על האינטרס שלהן.
משה בר סימן טוב
¶
אתחיל מה-50 כפול 4, אסביר למה זה לא 200. כולנו יכולים לחשוב, בלי לציין שמות, על קבוצה לא מבוטלת של רופאים, שאת מכירה אותם כשרת בריאות לשעבר, וכולנו מכירים אותם בלי קשר אם היינו במערכת הבריאות או לא, שיהיו בכל הרשימות. כל קופה תרצה שמספר רופאים יהיו אצלה ברשימה. ככה זה. ולכן זה לא 50 כפול 4, אפשר להגיד זה הסכום - - -
משה בר סימן טוב
¶
כל קופה תעשה 50. אבל רופא, ד"ר כהן, לצורך העניין, יכול להיות גם ברשימה של "כללית" וגם ברשימה של "מכבי". כי כולם רוצים שד"ר כהן יהיה אצלם, כל קופה תרצה להציג למבוטחים - - -
משה בר סימן טוב
¶
תראו, ה-50 נולד מתוך איזשהו שיח שלנו עם השטח. אני גם אומר: תראו, אני הולך להגיד עכשיו משפט שגם יהיה קשה לשמוע ממני, אבל אני לא חושב שהאווירה פה צריכה להיות עכשיו: אנחנו במלחמה עם הרופאים הבכירים – אנחנו לא.
ולכן אני אומר
¶
צריך גם אותם, והם גם צריכים להרגיש שאנחנו לא עושים פה איזשהו מהלך דורסני כלפיהם.
עכשיו, את אמרת, חברת הכנסת גרמן, שיהיו 10?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן. הרי בסופו של דבר גם מזה נחתך אורך התור. בואו נשים את זה על השולחן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עדיין בתוך ההוראות שלכם, במה שנוגע למשל לחלק מהטיפולים בתוך המערכת הציבורית, החלק שקשור לילדים, יש הגבלה של זמן. היה וציר הזמן הזה נגמר, והקופה לא הספיקה או לא הצליחה תוך חודשיים או שלושה, אם אינני טועה, לספק את השירות הזה, המבוטחים יכולים ללכת באופן פרטי ולקבל את - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - כדי שלקופות יהיה את התמריץ להגיע לכמה שיותר רופאים ולשירות - - -
משה בר סימן טוב
¶
אני לא מוכן שהשב"ן יהיה המקום לקיצור תורים. ואם יש תורים, אתם צריכים לבוא לפה ולצלוב אותנו וגם אותם על זה שיש תורים במערכת הציבורית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה התור הממוצע היום לניתוח שבר של ילד, לניתוח פוליפים, לניתוח שקדים ואוזניים וכדומה? מה הזמן הממוצע היום בתוך מערכת הבריאות, נקודה?
משה בר סימן טוב
¶
אני לא מוכן שהתכלית של השב"ן תהיה קיצור תורים לסל הציבורי. אני יודע שזאת אמירה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כשיש לי ילד חולה בבית, כל הורה, כל אמא תעשה את המקסימום לקצר לו את התור.
היו"ר רחל עזריה
¶
אוקיי, אז זאת השאלה של הקיצור תורים. שנייה, אבל אנחנו עדיין ב-50 רופאים, ואני מבקשת לשמוע את עמדת האוצר. מאיפה הגעתם ל-50? למה?
רן רידניק
¶
רן רידניק, משרד האוצר. קודם כול נגיד, אני מצטרף לדבריו של מנכ"ל משרד הבריאות, זו חקיקה חשובה. באמת זו חקיקה חשובה, אני גם חושב שאמרו את זה מקודם, היא יכולה ליצור שיווי משקל חדש במערכת, בעולם השב"נים, שמוביל להוזלת יוקר המחיה, להוזלת המחירים. זו בהחלט אני חושב בשורה צרכנית. זו לא בשורה יצרנית, אנחנו לא רואים מזה שקל, אבל לצרכן זו בשורה חשובה, גם בעולם של ריסון המחירים במערכת הפרטית, גם בעולם של שיפור איכות השירות שניתנת דרך הקופות.
עכשיו, לגבי ההסדר עצמו - - -
רן רידניק
¶
לגבי ההסדר עצמו, כן נגיד שזה הסדר מורכב שמשנה מצב עולם קיים ויוצר שיווי משקל חדש ומאוזן יותר. כמו שאמר מנכ"ל משרד הבריאות, יכול להיות שבעולם אידיאלי ובלי - - - היה אפשר להגיע לאפס, כי זה היה פשוט יותר זול. עדיין אני חושב שהאיזון שיש בתוך הצעת החוק הממשלתית שמשנה מצב עולם הוא איזון סביר.
לכן אני חושב שהנוסח הקיים הוא לא אידיאלי, הוא לא מושלם – החיים לא מושלמים. הוא כן מביא לשינוי משקל הרבה יותר בריא, הוא נותן לנו טיפה יכולת לראות שלא עשינו נזק, אם אנחנו במקרים נקודתיים.
כן נגיד שלגבי כל שינוי נוסף מעבר לזה, חריגים נוספים בחברות, כן אני חושב שזה יעשה נזק. הפריפריה תשלם יותר או ייצור מצב של מסמוס ההסדר.
לכן הנוסח הקיים שגובש בשיתוף פעולה בין המשרדים, בין כולם, אני חושב שהוא נוסח מאוזן. ואני חושב שהוא יביא בשורה למערכת.
רן רידניק
¶
קודם כול - - - אתה לא מאבד שליטה, זה סמכות של שני משרדים. ולמיטב ידיעתי, זה גם דו כיווני. שני השרים אחראים, המשרדים עדיין רלוונטיים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אין סמכות. אני מתנגדת ל-50 ואגיש על זה גם כמובן הסתייגות. אני ממש מתנגדת לזה. אבל אם כבר נתנו 50, בשום פנים ואופן לא לאפשר למישהו לפתוח את זה, כי זו פרצה שקוראת לפתיחה – אני לא רוצה לומר את השלמת המשפט הזה, למרות שהוא עלה במוחי. וזה פשוט יגרום לכך שהיום אנחנו מוצאים 200, 400, לא משנה כמה, ותוך שנתיים-שלוש-ארבע נמצא שמה מאות – מאות – כי השרים לא יעמדו בלחץ של רופאים, קופות החולים וכו'.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לדעתי צריך לסגור את הפתח הזה ולא לאפשר לאף אחד להעלות את זה, זהו. לשנות את החוק.
היו"ר רחל עזריה
¶
למה אפשרתם את האופציה הזו? בהתחלה חשבתי: אוקיי, אולי יצטרכו עוד אחד או שניים, אבל הנחת העבודה היא שתהיה תחלופה בתוך ה-50.
משה בר סימן טוב
¶
אתייחס, ברשותך. קבענו את ה-50 מתוך איזושהי הנחה שהדבר הזה יספיק. אבל יכול להיות שיהיו מקרים נקודתיים באזורים מסוימים, לאו דווקא פריפריה, או במקצועות מסוימים, שבהם זה לא יספיק. ואנחנו נראה שתחום מסוים, לא ניתן בו מענה. אז אנחנו נצטרך להשתמש בסמכות הזאת. השימוש בסמכות לא יהיה באופן שרירותי, הוא יהיה רק לצורך מתן מענה הולם ולא לצורך סתם לתת צ'ופרים לאנשים.
היו"ר רחל עזריה
¶
רגע, בואו נשמע למה אתה מתנגד שזה יגיע לוועדת הכספים. הרי מבחינה זו אנחנו, לפחות היושבים סביב השולחן, מעוניינים שזה לא יגדל בצורה דרמטית ולא מבוקרת. ואחד הדרכים - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
כבוד מנכ"ל משרד הבריאות, יעל גרמן אומרת בעצם למנוע את זה בכלל. עכשיו, כמו שאתה אומר, יכול להיות מקרה נקודתי שצריך איזשהו שינוי ברופא אף-אוזן-גרון, רופא ניתוח לב, לא יודעת, וכו', משהו ספציפי.
עכשיו, חשבתי שזה שיש שני שרים זה יכול לגרום לאיזון. אבל אם רוצים איזון נוסף, למה לא ועדת הכספים? זה איזון מקובל שמאפשר באמת – ואז תבוא, תגיד: צריך ככה. בעצם זה מה שמאפשר את השמירה על המתח.
משה בר סימן טוב
¶
תראו, קודם כול, הכנסנו פה, כמו שאתם קוראים בטקסט: השרים כאחד רשאים לשנות בצו את המספר. כלומר, זה לא כל שר יכול מחר לומר: אני רוצה לשנות את זה ולהעלות את זה מ-50 ל-100. כל דבר שהוא יעשה ישפיע על המערכת המקבילה. הוא רואה מחיר באופן מובנה למה שהוא עושה במערכת אחרת. כלומר יש פה איזשהו איזון ויש פה בלם. באמת יש פה מערכת של איזון ובלם.
עכשיו, מה לעשות, אני חושב שיש סוג החלטות שצריכות להיות עדיין נתונות לרשות המבצעת באופן בלעדי, כי יש מקרים נקודתיים שיהיה צריך לתת עליהם מענה, ואני לא חושב שעל מקרים כאלה נצטרך לבוא לפה בחזרה לוועדה כדי לקבל את האישור. זה נראה לי - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. רגע, זה אחד, זה לגבי ה-50. בוא נעבור לנושא הפריפריה. הבנו שהנושא המרכזי זה הנושא של הוספה. אני לא רואה איך המספר 50 - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני לא בטוחה שהנושא של ה-50 הוא הנושא שאמור לתת את הפתרון לפריפריה.
היו"ר רחל עזריה
¶
עכשיו סיימנו את הנושא של ה-50, הבנו מהן נקודות המחלוקת, אנחנו עוברים לנושא הפריפריה. נשמח לשמוע התייחסות בנושא הפריפריה. אתה רוצה לציין את הנושא? תציג את עצמך.
היו"ר רחל עזריה
¶
יש לנו פה כמה נושאים. טיפלנו בנושא אחד. נשמח לשמוע אם יש נושא אחר שאתה חושב שחשוב שנתייחס אליו.
מידד גיסין
¶
המנכ"ל אמר, ואני מקבל את זה, שהמטרה של משרד הבריאות זה קיצור תורים. רק על-ידי קיצור תורים יבטלו את הצורך בשב"ן. ככה אני הבנתי מהמנכ"ל.
מידד גיסין
¶
התהליך הזה ייקח המון זמן, לא שנה ולא שנתיים. עכשיו, יש קופות, כמו "כללית", שהחולה משלם 100 שקל, והוא מקבל רופא מקצועי. בקופות אחרות יש נושא של החזרים.
משה בר סימן טוב
¶
רק נאמר: המענה לאדון גיסין יהיה דומה למענה לחברת הכנסת אורלי לוי. ההסדר הזה הוא על ניתוחים, הוא לא על ייעוצים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
- - ובלבד שאנחנו נקבע את האחוז של הרופאים שחייבים להיות בפריפריה, חייבים להיות בפריפריה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, כרגולטור הוא יכול לקבוע כמה איקס אחוזים מהרופאים בכל קופה יהיו במכסה בפריפריה.
משה בר סימן טוב
¶
לא, ה-50 זה לא פתרון לפריפריה. בואו, צריך לומר את הדברים כמו שהם. זה לא חל על ייעוצים, זה חל על ניתוחים. עכשיו, מה המשמעות שזה לא חל על ייעוצים, זה חל על ניתוחים? ניתוחים מתבצעים במרכז הארץ. גם לתושבי הפריפריה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
שאני אבין: אתם סוגרים לנו עכשיו את האופציה במפרץ בחיפה? ואת "בני ציון" בחיפה?
היו"ר משה גפני
¶
רגע. והוא רוצה את ד"ר לווינטל, לא שיש מישהו כזה. הוא רוצה את ד"ר לווינטל שהוא ינתח אותו, הוא מומחה בדיוק במקרה הזה. זה לא ניתוח מסובך, אבל הוא רוצה את ד"ר לווינטל. הוא הלך אליו לבית-החולים, הוא גר באופקים, אין לו מבחר גדול של רופאים, יש לו את "סורוקה". מה אז קורה מבחינת החוק?
משה בר סימן טוב
¶
אין שום אפשרות היום, לא דרך השב"ן ולא דרך חברות הביטוח לומר: אני רוצה עם כספי השב"ן או עם כספי חברות הביטוח לממן ניתוח פרטי עם ד"ר - - -
משה בר סימן טוב
¶
אבל זה המימון הפרטי. אין אפשרות. הפעילות היחידה של "סורוקה" היא פעילות ציבורית דרך הסל. אך ורק דרך הסל.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, תקשיב. כמי שגרה בפריפריה, הכי קרוב לי לנסוע לבית-חולים שייתן לי השירות הזה באיזושהי מסגרת זה "לב המפרץ". אז כן, אז אומנם זה לא פריפריה, אבל אני כפריפריה, אין לי פתרון בפריפריה, נאלצת לנסוע.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לי יש רכב פרטי, יש אנשים שנוסעים בתחבורה ציבורית. לך תנייד אותם אחר כך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
השאלה איך אתה מקצר לי את התורים בפריפריה כשסגרת לי את הברז של האופציה ללכת לרופא מסוים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
המקומות האלו היו מביאים מנתחים בעלי שם שעושים סבב בתוך המקומות האלה.
שמרית שקד גיטלין
¶
ככל שמדובר בניתוחים זה צריך להיות במרפאות כירורגיות או במוסדות רפואיים. באמת ברשימה הזאת יש רשימה של מקומות שחלקם הקטן מאוד בפריפריה. לא נתחיל להתווכח מה זה פריפריה - -
שמרית שקד גיטלין
¶
יש "אסותא" אשדוד, יש באר-שבע, יש הבנתי מרפאת עיניים בצפון שעושים בה ניתוחים – אני לא זוכרת אם זה בנהריה או בראש-פינה, משהו כזה.
שמרית שקד גיטלין
¶
יש מרפאות כירורגיות. ככל שאנחנו מדברים על התייעצויות, התייעצויות הן בכל רחבי הארץ, הן לא מוגבלות למוסדות רפואיים, ולכן הן יכולות להיות גם - - -
מידד גיסין
¶
אני חושב שכדאי להזכיר את המילה בתי-חולים פרטיים בלבד, שכל מה שדיברנו עכשיו מדובר על בתי-חולים פרטיים בלבד.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ממי, אם היה לי משהו באזור שלי של הפריפריה, לא הייתי צריכה להתנייד לשם. זה ההכרח. תפתחו את השירותים בפריפריה. איך אתה יכול לחייב אותם לגייס רופאים לפריפריה? איך תתמרץ אותם כדי שיתמרצו את הרופאים להגיע לפריפריה? אני לא יודעת. צריך לפתור את זה איכשהו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ראשית, אמרת שזה לא יחול על ייעוצים, ולמיטב ידיעתי ההחלטה שלנו הייתה שזה כן יחול על ייעוצים.
היו"ר משה גפני
¶
חברת הכנסת גרמן, שנייה, תיכף תסבירי, אבל רק דקה. אני לא אוהב לחלוק עלייך. לא אוהב. זאת אומרת, אני משתדל להיות אתך כל הזמן יחד. אני חולק עלייך בעניין הזה, פשוט חולק.
היו"ר משה גפני
¶
כל החוק הזה, אני חולק עלייך. אבל אני סבור שיש פה פגיעה. נכון שהרעיון הוא מצוין, הכיוון הוא נכון, בדרך יש בעיות מאוד קשות. הבעיה הקשה היא למשל, אמרתי את זה בתחילת הדברים, שיש חולה שמבקש – אני מדבר על מרכז הארץ, אני לא מדבר על הפריפריה, שזאת סוגיה שכולנו מסכימים שצריך למצוא לה איזה פתרון, אני עוד לא יודע בדיוק איך.
היו"ר משה גפני
¶
המציאות היא שאני רוצה, זה מה שקיים היום, שאת הניתוח יעשה מישהו שאני חושב שמבחינת הרפואה של אותו חולה זה הרופא הכי מתאים. והיום אני יכול לעשות את זה. נכון שבראייה לטווח הארוך יש בזה בעיה, אבל בראייה העכשווית זה הפתרון שלי.
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה, רק אני משלים את זה. עכשיו אם את מגבילה את זה, את אומרת: אפילו את ה-50 לא לאפשר, אז גם על ייעוץ זה יהיה? אני לא יכול ללכת לייעוץ אצל רופא שאני רוצה אותו?
משה בר סימן טוב
¶
אז בואו נחדד, צודקת שמרית. זה חל על יועצים שהם גם מנתחים, כי לא רצינו שהייעוץ - - -
שמרית שקד גיטלין
¶
אני רוצה ללכת לרופא מסוים ולהתייעץ אתו. אותו רופא נמצא ברשימת המנתחים בהסדר של הקופה – אני לא אוכל לקבל החזר, אוכל ללכת להתייעצות אתו. אלא אם כן יהיה לו הסדר, אוכל ללכת אליו - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
איך חיים אלה שמשלמים? אתה משלם כמו העשיר, רק העשיר בסוף לא מעניין אותו, הוא יכול להכניס את היד לכיס ולקבל את הרפואה הטובה.
היו"ר משה גפני
¶
בטח, מה השאלה. אם אני עובד בכי"ל ואני מנהל שם, אני יכול. וזה גם תנאי, שאעבוד בכי"ל ואהיה מנהל.
רויטל טופר חבר טוב
¶
יועצים שהם לא מנתחים – אין שום בעיה, תוכל להמשיך לקבל החזר בגינם. יועצים שהם מנתחים – אם הם בהסדר, אז אתה לא תוכל לקבל בגינם החזר.
היו"ר משה גפני
¶
אני הולך לרופא מנתח, יש לי חבר שצריך להתייעץ על איזשהו נושא. הוא רק מתייעץ אתו, הוא לא מנתח אצלו. הוא יכול או לא יכול?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה? רגע, שנייה, לא הבנתי. תקשיבו, יש לי פה באמת בעיה גדולה גדולה עם מה שהיה. תראו, סעיף 344 די מתנגש עם הדיון שהיה בוועדת הבריאות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא. למשל התייעצות רפואית. עכשיו, תסבירו לי. תראו: מבטח ישלם לפי תכנית ביטוח או במסגרת שירותי בריאות נוספים בעבור התייעצות עם רופא או עם מוסד רפואי שיש לו הסדר ניתוח עמם, רק אם קיים הסדר התייעצות בין אותו רופא או מוסד רפואי לבין המבטח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל אתם בוועדת הבריאות אומרים: אני לא יכולה ללכת למייעץ, כלומר גם רופא שהוא בהסדר, אם חלילה וחס הוא גם מנתח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
גם אם הוא בהסדר – תקשיב, גפני, פיצלו את זה, בגלל זה יש פה בעיה – סליחה, אדוני היושב-ראש, אם הוא בהסדר אני לא יכולה ללכת אליו להתייעצות והוא אחר כך ינתח.
רחל עזריה (כולנו)
¶
בוודאי שהייתי אתך בוועדת הבריאות, ואת השארת אותנו עם הרוויזיה שלך והלכת הביתה וחיכינו את העוד חצי שעה. אין שום בעיה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לומר לך יותר מזה: היועץ המשפטי לכנסת ביטל את הדיון, חד וחלק. לא ידונו בו עד אחרי חוק התקציב. אסור. פיצלו כדי לדון בו לעומק ולא דנו בו לעומק, לכן ראו זאת כמבוטל. קיבלתם את המכתב גם מהיושב-ראש. סימן שצדקתי.
רחל עזריה (כולנו)
¶
את לא צריכה ללכת להתייעצות אצל הרופא הזה. את לא צריכה ללכת להתייעצות אם את כבר פגשת את הרופא הזה בשירות הציבורי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה בכל זאת לחזור להצעה שלי ולומר שזה בהחלט אפשרי לקחת את ה-50 ולהחליט שחלק מן ה-50 הם בפריפריה. נכון שאין בתי-חולים גדולים, אבל הרבה יותר פרוצדורות רפואיות מתבצעות מחוץ לבתי-החולים בכל המרפאות הכירורגיות, החל מקולונוסקופיה וכל מיני בדיקות כאלו ואחרות, והן מתבצעות בפריפריה, ויש בפריפריה הרבה מאוד מרפאות.
ואם באמת ניקח ונקצה חלק מה-50 לפריפריה זה ייתן יתרון לפריפריה, יגיעו לשם רופאים כי הם יידעו ששם יש להם החזר ושם הם יכולים לקבל - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לומר משהו על הנחת העבודה, וזה אליך אישית, כבוד היו"ר גפני. הנחת העבודה שיש יתרון מאוד גדול ללכת לרופא שאנחנו בוחרים אותו ומשלמים באופן פרטי ומקבלים את ההחזר. אחד האתגרים הכי גדולים היום בעולם הרפואה זה התכלול של התיקים הרפואיים, זה רפואת המשפחה.
וכשאתה הולך במסלול הרגיל, ויש לך את הרופא שאתה פוגש במסלול הרגיל, ובמיוחד אצל אנשים מבוגרים, הסיכוי שאצל רופא המשפחה התכלול ייעשה כמו שצריך הוא גדול יותר. בשנים האחרונות בגלל מצבים משפחתיים יצא לי לטפל באנשים מבוגרים – חמי – שראיתי את זה, שברגע שהלכנו למסלול באיזשהו אופן יותר פרטי, אחר כך המשך הטיפול בעצם היה פחות טוב.
לעומת זאת, כשאתה נמצא במסלול הרגיל, המשך הטיפול דרך רופא המשפחה הוא טוב יותר, בגלל היכולת לתכלל. ואצל אנשים מבוגרים זה אחד הדברים הכי חשובים.
לכן העניין הזה שזה כאילו אנחנו פוגעים באפשרות של אנשים לקבל רפואה טובה יותר. אנחנו יודעים טוב מאוד, כשאנשים מפחדים - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
שנייה. כשאנשים יודעים ואנשים חושבים שככה הם ידאגו ליקיריהם – כשהם דואגים לעצמם, עוד מילא, הם מוותרים – כשהם חושבים שככה הם ידאגו טוב יותר ליקיריהם הם מוכנים לשלם הרבה מאוד כסף. ואנחנו צריכים את הראייה המערכתית הזו כדי להבין, קודם כול, שלא תמיד זה באמת נותן את הרפואה הטובה יותר, אבל כן תמיד אנשים מוכנים לשלם יותר.
ולכן בעיני ההצעה הזאת באמת לוקחת בחשבון את כל המורכבות.
רחל עזריה (כולנו)
¶
מצד אחד היא מאפשרת כן את הבחירה, ואפילו בהסדר, ואני מקווה שההסדרים יגדלו, כי סביר להניח שזה מה שיקרה בתוך המערך הזה. מצד שני, היא גם מאפשרת איזושהי אפשרות של החזר. אבל בכל מקרה המהלך הוא חיזוק הרפואה הציבורית, כי חיזוק הרפואה הציבורית הוא גם בעיני – וגם אנחנו רואים יותר ויותר את המעמד של רופא המשפחה, שצריך להיות טוב יותר ומקדמים את זה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
איך אנחנו דואגים שהתורים יתקצרו? כי היום אתה סוגר להם את האופציה למשהו שהוא דחוף או משהו שהוא בלתי נסבל, גם אם הוא לא דחוף מבחינה רפואית, לא מסכן חיים, אבל הוא מאוד מאוד דחוף מבחינת איכות חיים, כי הבן-אדם לא יכול לתפקד. זה אפילו יכול להיות מניתוח של פיסורה – הכי פשוט, אבל גומר לאנשים את החיים, הם לא יכולים לתפקד.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לכן השאלה איך אנחנו מבטיחים שהמהלך הזה בעצם לא יגרום לאנשים פשוט לסבול יותר זמן. יש לכם ציר זמן, אתם יכולים לתחום אותו? עשיתם את זה בשירותים לילדים, האם אפשר לעשות את זה פה?
חן שמילו
¶
עורך-דין חן שמילו, אני מההסתדרות הרפואית. קודם כול, הערה מקדמית, אני מתנצל בשם ד"ר אידלמן, הוא בחדר ניתוח היום, הודיעו לנו על הדיון ביום חמישי, לא ניתן היה לדחות.
חשוב לנו גם מבחינה כללית, הייתה פה קצת תחושה של הכתמה של ציבור הרופאים, כאילו מדובר בשכר הרופאים בכלל. קודם כול, זה לא הנושא, זו תחושה לא נעימה של הרופאים שאני מייצג אותם, שמדובר על כאילו התנהגות לא הוגנת של כלל ציבור הרופאים כלפי המטופלים, לא משם הם מגיעים.
התכלית של השב"ן היא כמובן לא קיצור תורים. זו תוצאה. תוצאה של היעדר זמינות ונגישות במערכת הציבורית, ובאמת אותה צריך לחזק. ושם הרופאים הם שותפים אמיתיים למטרה הזאת. זה לא מה שקורה כאן היום. יש לי את הנתונים של מספר הרופאים המומחים. 50 בכל קופה, בוודאי אם מדובר גם ברשימות חופפות בחלק מהקופות, זה פחות מ-1% מהרופאים הכירורגיים המומחים במדינה.
לעומת זאת, אם לוקחים מקצועות מאוד מאוד ספציפיים, כמו כירורגיית כף יד, יש 75 בכל הארץ, רשומים כמומחים. לא ניתן מענה.
חן שמילו
¶
אני מכוון גם לזה שה-50 באמת לא מספיקים. ובנוסף, כפי שיש לנו בנוסח המוצע מלפני שלוש שעות שקיבלנו, צריכה להיות החרגה של הפריפריה. אנחנו בהחלט עומדים מאחורי ההצעה שתהיה החרגה של הפריפריה ספציפית.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אוקיי. אז אם אפשר לקבל את הנוסח המעודכן. כי לי יש מה-29. אפשר לקבל? תודה, יש לי.
שמרית שקד גיטלין
¶
הגדרות
342.
בפרק זה –
"הסדר התייעצות" – הסכם בין מבטח ובין רופא או מוסד רפואי, ולפיו מלוא התשלום המגיע לרופא או למוסד הרפואי בעד התייעצות רפואית נקבע באותו הסכם, ימומן על ידי המבטח, למעט השתתפות עצמית ככל שנקבעה בתכנית לשירותי בריאות נוספים או בתכנית הביטוח, ויכול שישולם על ידי המבטח או על ידי המטופל;
שמרית שקד גיטלין
¶
"הסדר ניתוח" – הסכם בין מבטח ובין רופא או מוסד רפואי, ולפיו מלוא התשלומים הקשורים לניתוח שבוצע בישראל, לרבות התשלומים לרופא ולמוסד הרפואי, וכן התשלומים בעבור הציוד, האבזרים והתכשירים המשמשים בביצוע הניתוח ובמהלך הטיפול, ישולמו על ידי המבטח, למעט השתתפות עצמית ככל שנקבעה בתכנית לשירותי בריאות נוספים או בתכנית הביטוח;
"חבר" ו"קופת-חולים" – כהגדרתם בחוק ביטוח בריאות;
"חברת ביטוח" – מבטח כהגדרתו בחוק הפיקוח על הביטוח;
היו"ר משה גפני
¶
לא לא, היא צודקת בהערה הזו. היה לנו את זה גם בישיבה הקודמת. לא חשוב, אבל זכותו של כל אחד לבוא או לא לבוא.
עידו הדרי
¶
כבוד היושב-ראש, אני מ"מכבי". אנחנו מבקשים להעיר: אנחנו לא רוצים להיכלל תחת הגדרת מבטח. יש לכך משמעויות לא רק לחוק הזה אלא בכלל.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אתה לא מנהל דיאלוג, כבר אין לי זמן. אני רוצה להפיל את הממשלה – לא לא לא, לא לרשום את זה בפרוטוקול.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא מפילים את הממשלה בשביל לתת למישהו אחר מקום. לא, סתם אני צוחק, ממש לא לרשום את זה בפרוטוקול, זה לא קשור בכלל לעניין, זה דווקא קשור לטיפולי שיניים.
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיות, אבל לא הולכים להפיל את הממשלה. אבל יש בעיות, חבל על הזמן. לא היה דבר כזה. חוק הסדרים כזה לא זוכר אף פעם שהיה. בצורה הזאת? יש מחר דיון על ששינסקי, אני לא יודע – יש דיון. מה אתה רוצה להיות?
שמרית שקד גיטלין
¶
"מוסד רפואי" – בית חולים או מרפאה כירורגית;
"מטופל" – עמית או מבוטח, לפי העניין;
"מרפאה כירורגית" – מרפאה כהגדרתה בסעיף 34(ג) לפקודת בריאות העם, הטעונה רישום בהתאם להוראות לפי סעיף 34(א)(2) לפקודה האמורה ואשר מתבצעות בה פעולות כירורגיות;
"עמית" ו"שירותי בריאות נוספים" – כמשמעותם בסעיף 10 לחוק ביטוח בריאות;
"פוליסת ביטוח" – פוליסה שהוצאה לפי תכנית ביטוח לניתוחים או להתייעצויות רפואיות;
"רופא מומחה" – רופא בעל תואר מומחה לפי פקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל"ז–1976;
"תכנית ביטוח" – כהגדרתה בסעיף 40 לחוק הפיקוח על הביטוח;
"השרים" – שר הבריאות ושר האוצר.
שמרית שקד גיטלין
¶
344, כבר נגיע לזה.
תשלומים בשל ניתוח
343.
(א) מבטח ישלם לפי תכנית ביטוח או לפי תכנית לשירותי בריאות נוספים, בשל ניתוח, לרופא או למוסד הרפואי שבו בוצע הניתוח ולפי הסדר ניתוח בלבד; המבטח לא ייתן למטופל החזר כספי או תשלום בשל הניתוח.
(ב) רופא או מוסד רפואי או מי מטעמם לא ידרשו ולא יקבלו מהמטופל כל תשלום, במישרין או בעקיפין, בשל הניתוח או בשל בחירת המנתח, אם הניתוח בוצע במסגרת הסדר ניתוח, למעט השתתפות עצמית ככל שנקבעה לפי התכנית לשירותי בריאות נוספים או לפי תכנית הביטוח.
בעצם הסעיף הזה אוסר על המבטחים לתת למבוטחים כל החזר כספי בשל ניתוח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
גפני, אתה יודע מה יצא מפה? – סליחה, אדוני היושב-ראש – מה שייצא מפה זה שהעשירים יקנו שירותי בריאות לעילא ולעילא, והאחרים שיחכו שנה, שנתיים, בשם חיזוק הרפואה הציבורית.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם אנחנו משאירים את המצב הקיים רק עשירים יכולים לשלם ואחר כך לקבל החזר, והעניים לא יכולים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
וואלה, חברות הביטוח, איזה כיף להם, שילמו להם פרמיות כל החיים, ועכשיו הם אומרים: וואלה, אנחנו פטורים, לא מחזירים לכם שקל.
היו"ר משה גפני
¶
רק נכונות. יש ויכוח, אני חוזר ואומר, לא צריך למחות על מה שאורלי אומרת, לא צריך להגיד שזה לא נכון – זה נכון ויש להגיד את האמת. יש מצב שבו על-פי החוק הזה אנחנו מקצינים לגבי מעמד הביניים והשכבות החלשות, אנחנו לא נוגעים ואי-אפשר לגעת בעשירים. יש מצב שאם איש ממעמד הביניים רוצה רופא מסוים – אם הוא עשיר הוא יקבל, ואם הוא מעמד ביניים הוא לא יקבל. הלאה.
היו"ר משה גפני
¶
אגיד בשמך. אומרת חברת הכנסת יעל גרמן, ומצטרפת אליה חברת הכנסת רחל עזריה: אנחנו חייבים לתקן את המצב המעוות הזה שבסופו של דבר העניים סובלים ממנו. צריך לחזק - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני מסביר אתכן עכשיו. לחזק את הרפואה הציבורית, ושלא יהיה מצב שבו איש ממעמד הביניים או מהשכבות החלשות יצטרך לחכות יותר זמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא. אז אני רוצה לומר מה שיעל גרמן אומרת, ברשותך, אדוני, ליושב-ראש. אז יעל גרמן אומרת דבר כזה. היא אומרת שהיום המצב הוא שרק מי שהפרוטה מצויה בכיסו יכול להרשות לעצמו לקבל ייעוץ, מפני שהוא משלם מכיסו.
היו"ר משה גפני
¶
אורלי, מה הוויכוח? אבל ויכוח עקר לחלוטין. מה שקורה עכשיו זה שאני עוד יכול לחזור לקופת-חולים, אני משלם מכיסי, לקחתי גמ"ח, בגלל שאין לי כסף, עליו אנחנו מדברים, ואקבל החזר מקופת-חולים. לפי החוק הזה אני החזר כבר לא מקבל. אלא מה? אני משפר את הרפואה הציבורית ואז לא יצטרכו בכלל לשלם.
היו"ר משה גפני
¶
לא אוהב את הפטרונות הזאת, אני רוצה ללכת לרופא מסוים. המערכת הציבורית לא צריכה להגיד לי למי לא ללכת.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. את יודעת כמה אני חושב על פיצולים? אני מתעורר בלילה, אשתי שואלת אותי: למה אמרת את המילה פיצול בחלום?
שמרית שקד גיטלין
¶
אני רק רוצה לומר שהחוק הזה בעצם לא מחייב את קופות-החולים להציע למבוטחים שלהן הסדרים, הוא רק אוסר לתת החזרים. אבל אין פה חובה בעצם ליצור הסדרים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אז לא יוצרים הסדרים, אבל גם לא ייתנו החזרים. אין פה חובות, העיקר רק עוצרים.
משה בר סימן טוב
¶
המיינסטרים היום הוא הסדרים, לא החזרים. יש פתח של החזרים. וזה סוג של קטר שדוחף את זה קדימה. אני באמת מבקש מכם, אל תתערבו לנו - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כאילו, תנו לנו לדאוג להכי טוב בשבילכם. אני יכולה להגיד לכם אותו דבר: אל תדאגו לנו, נדאג לעצמנו. אתם לא עושים את זה מי יודע מה טוב, סליחה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כמו שאתם יודעים לקבוע 50 להחרגה, תקבעו לי כמה רופאים להסדר. מינימום רופאים להסדר בפריפריה.
היו"ר משה גפני
¶
משה, כבר הייתי צריך לסיים את הדיון. אני מבקש למצוא ניסוח מתואם על זה שיש חובה לעשות הסדר. אי-אפשר להשאיר את המצב ככה מבחינת החקיקה.
נתן סמוך
¶
לא, רק להסביר. היום כאשר תוכנית השב"ן מוכרת לך שירות היא מוכרת לך שירות מסוים, שהתוכן שלו נקבע מעצם העובדה שזה השירות שהיא מוכרת, דהיינו שירות ניתוח - - -
משה בר סימן טוב
¶
אומר משהו אחר. תראו, החוק שמתייחס לשב"ן בכלל אומר שהשב"ן הוא "שירות בעין", כלומר הוא שירות של הסדרים. המהות של השב"ן בהגדרה בחוק היא שירות – ההחזר הוא החריג. זאת אומרת, ההסדר הזה, מכיוון שראינו שהוא יצר איזשהו קטר שלוקח את המערכת קדימה מבחינת עלויות ומוריד דווקא זמינות, לא מגדיל זמינות - - - לצמצם את זה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
היום אתה לא סופר את כל אלה שהולכים לפרטי, אז הם היום לא מחכים ברשימה הארוכה.
משה בר סימן טוב
¶
אני סופר את הכול. ברגע שהם יודעים שיש את האופציה של החזר, הם הולכים להחזר ולא הולכים להסדר.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מנהל יותר את הדיון הזה. לא משנה. אני מבקש, גברתי היועצת המשפטית, מבלי לפגוע בחוק - - -
היו"ר משה גפני
¶
אורלי, רויטל, אני לא מסכים יותר, באמת. מבלי לפגוע בחוק ובכוונת המחוקק בעניין הזה, שזו הממשלה, אני מבקש שיהיה משפט, אם למשל פתאום כל קופות-החולים לא עושות הסדר, אז מה, אז אין - - -
משה בר סימן טוב
¶
אפשר ברשותך? אני מבקש מהוועדה, אם אפשר, שיסתפקו באמירה שלנו לפרוטוקול פה בכנסת, לא במקום אחר, שהחובה שלנו זה לדאוג שלשירותים יש כיסוי. זו החובה הבסיסית שלנו בלי קשר לחוק.
רויטל טופר חבר טוב
¶
אתם משאירים את הקופות עם יכולת מיקוח מאוד קטנה מול אותם רופאים, כי הם חייבים להכניס אותם פנימה לתוך ההסדר ולשלם עשרות אלפי שקלים, הרבה יותר ממה שבהחזר.
שרונה פלדמן
¶
אם הרופא יודע שהם חייבים לעשות אתו הסדר, אז הוא יעלה את המחיר, כי הוא יודע שהם חייבים להכניס אותו. זה נוגד את כל הרעיון של החקיקה, שזה להוזיל את המחירים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לנסח את זה כמו שביקשתי. נגיע להצבעה, רחל עזריה תציע את ההצעה שלה לדווח לוועדה כל חצי שנה, ואני אציע שיהיה כתוב איזשהו משפט שיחייב את ההסדר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני מתנגדת לזה. אם זה מה שיוריד את כוח המיקוח של קופות-החולים, אז אני מתנגדת לתוספת המשפטית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מצד שני, סידרתם להם אחלה קופה. הם לא צריכים להחזיר עכשיו, אז יהיה להם מאיפה.
שמרית שקד גיטלין
¶
תשלומים בשל התייעצות רפואית
344.
מבטח ישלם לפי תכנית ביטוח או במסגרת שירותי בריאות נוספים, בעבור התייעצות עם רופא או עם מוסד רפואי שיש לו הסדר ניתוח עמם, רק אם קיים הסדר התייעצות בין אותו רופא או מוסד רפואי ובין המבטח.
שוב, אני חוזרת על ההסבר.
שמרית שקד גיטלין
¶
אתה רוצה ללכת לרופא, ולבקש החזר מהקופה או מהביטוח הפרטי שלך על ההתייעצות עם הרופא. אז זה מתחלק לשניים: אם אותו רופא בין היתר נכלל ברשימת המנתחים של ההסדר, אתה לא תוכל לקבל החזר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז חבר'ה, אתם לא נורמליים. אז הוא יקבע לכם 20,000 שקל על הייעוץ, ונתקע הבן-אדם עכשיו, מאיפה הוא יביא את הכסף? אז במקום על ההליך של הניתוח הוא ייקח על הייעוץ.
משה בר סימן טוב
¶
בוא רגע נסביר גם מה התכלית של הסעיף הזה. למה חיברנו אותם? כי לא רצינו שדרך הייעוץ הוא ייקח ממנו את הכסף העודף על הניתוח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע. אם זה ככה, אז תסבירו את זה: כל מנתח בהסדר הוא גם מייעץ בהסדר? אין מצב שהוא מנתח - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כל מנתח בהסדר חייב להיות גם יועץ בהסדר, כי אחרת כמה שהוא שם הוא ייקח לכם פה.
שמרית שקד גיטלין
¶
יש מנתח שיש לו הסדר עם הקופה, בסדר? אם את רוצה לבוא אליו להתייעצות, והוא נמצא בהסדר – עכשיו כבר אני התבלבלתי, סליחה. יש מנתח - - -
היו"ר משה גפני
¶
אענה, רגע. רופא שמנתח ונמצא ברשימה הזאת של המנתחים והוא גם מייעץ – אם הוא נמצא בהסדר, אז גם על הייעוץ הוא נמצא בהסדר. נותנים השתתפות עצמית לפי מה שנקבע ואפשר להתייעץ אתו ואפשר לעבור ניתוח אצלו. אם הרופא הזה הוא מנתח ולא נמצא בהסדר, גם ללכת אליו להתייעצות את לא יכולה. אין אותו בהסדר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא לא לא, יש בעיה בניסוח. תגיד לי מה אתה מבין מזה: בעבור התייעצות עם רופא או עם מוסד רפואי שיש לו הסדר ניתוח עימם, רק אם קיים הסדר התייעצות בין אותו רופא או מוסד רפואי לבין המבטח.
היו"ר משה גפני
¶
אורלי, אני מבקש ניסוח כפי שאמר עכשיו משה בר סימן טוב וכפי ששאלה חברת הכנסת אורלי לוי. אם הוא לא נמצא ברשימת המנתחים, על ייעוץ לא משלמים כסף.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע. משה, יש מצב שבו מנתח יהיה במסגרת ההסדר של הניתוח אבל לא במסגרת ההסדר של ההתייעצות?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ואז האנשים ישלמו את מלוא ההתייעצות במאה אחוז על אותו אחד שאמור לנתח אותם?
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אני לא מסכים לכל הדבר הזה. מהבוקר אנחנו יושבים פה כדי לשמוע את בר סימן טוב אומר: אני מקבל את ההערה שלכם. ואתם מפריעים.
משה בר סימן טוב
¶
אנחנו מקבלים את ההערה. וכל מי שירצה להיות ברשימה של המנתחים יהיה חייב לתת ייעוץ גם בהסדר. בסדר? ננסח את זה ככה.
שמרית שקד גיטלין
¶
קביעת חריגים להסדר
345.
(א) קופת-חולים רשאית להגיש לאישור שר הבריאות רשימה של עד – בישיבה הקודמת ביקשת - - -
שמרית שקד גיטלין
¶
שבהם קיים מספר מצומצם של רופאים מומחים – אגב, אני פשוט חייבת להבהיר, ה-50 רופאים זה רק בנושא של תחומים ייחודיים שבהם קיים מספר מצומצם של רופאים – ולגביהם תהיה הקופה רשאית להציע החזר כספי אם אין לקופה הסדר ניתוח או אם חלות הוראות סעיף 344 – אם אין לקופה הסדר התייעצות אתם;
אני מבינה שלאור התיקון שנעשה זה לא רלוונטי, כי לכולם יהיה הסדר התייעצות איתם. אבדוק אם צריך את זה או לא, בסדר? אם צריך את הסעיף.
שמרית שקד גיטלין
¶
הרשימה תעודכן מעת לעת, באישור השר; כל קופת-חולים תגיש לאישור השר, רשימה של רופאים מומחים נוספים, מעבר למכסה האמורה, שלגביהם הקופה תהיה רשאית להציע החזר כספי, לגבי התייעצויות או ניתוחים אשר אותם רופאים מקיימים באזורי הפריפריה, בשים לב להסדרי הניתוח והסדרי ההתייעצות שיש לקופת החולים באותם אזורים, וליכולת של הקופה ליצור הסדרים כאמור.
שמרית שקד גיטלין
¶
אסביר. בישיבה קודמת יושב-ראש הוועדה ביקש ממני להחריג את הפריפריה. יש שתי אפשרויות להחריג את הפריפריה: או לומר בסעיף התחולה, הסעיף הזה בכלל לא חל על ניתוחים והתייעצויות שמתקיימות בפריפריה – זו אופציה אחת.
ההצעה כפי שהיא מנוסחת כרגע אומרת שקופת-החולים רשאית להגיש לאישור השר, מעבר למכסה שקבעתם רופאים מומחים לגבי ניתוחים שהם מקיימים בפריפריה או לגבי התייעצויות שהם מקיימים בפריפריה.
עכשיו, השר יאשר את זה בשים לב להסדרי הניתוח שיש לקופה ובשים לב ליכולת של הקופה ליצור הסדרים כאמור. כלומר, השר ישקול אם הייתה יכולת והיא לא הגיעה להסדרים - - -
משה בר סימן טוב
¶
אנחנו רוצים לתת מענה לצורך שעלה פה בוועדה. ברשותכם, נעשה את זה ככה: קופת-חולים רשאית להגיש לאישור שר הבריאות רשימה של עד – מספר הרופאים – 50 רופאים מומחים בתחומים ייחודיים או אזורים ייחודיים. ואז זה נותן מענה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כי במקביל אני רוצה ליצור שבהסדר של הקופות 30%-20% מההסדרים יהיו רופאים בפריפריה. כן, תפתו אותם איך להגיע לפריפריה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
למה הסדר – אני מדברת עכשיו על הסדר. שאיקס מההסדרים יהיו חייבים להיות הסדרים בפריפריה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז בוא אומר לך משהו, ותתקנו אותי, יש מחקר של הר"י שאתם מתעלמים ממנו לחלוטין.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, חבר'ה, פרמיות – הפריפריה היום מסבסדת את המרכז. אתם יודעים את זה או לא? בכל השב"נים, תוציא את המחקר של הר"י, ההסתדרות הרפואית בישראל הוכיחה שלמעלה מ-80% שמשלמים שב"נים בפריפריה לא משתמשים בהם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ומה שקורה, הכסף, הפרמיה שלהם מממנת את שירותי הבריאות בפריפריה של החזקים. זה היפוך יוצרות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, עכשיו הפרמיות של כולנו ייפגעו. אני נורא מצטערת, היפוך היוצרות, עכשיו בבקשה תדאגו שבתוך ההסדרים יהיו 30% לפחות בכל קופה הסדרים עם רופאים שיגיעו לפריפריה, נקודה. אז פתרת גם בתוך ה-50 של ההחזרים וגם דאגת שיהיה הסדרים - - -
משה בר סימן טוב
¶
דאגנו לכך, ובאמת תודה לאל זה גם הצליח, שרופאים יגיעו לפריפריה. יש היום הרבה יותר רופאים בפריפריה ממה שהיה פעם. בזכות הסכם הרופאים - - -
משה בר סימן טוב
¶
אני מציע שכממשלה נדאג, אנחנו דואגים לזה שתהיה זמינות בפריפריה, נקודה. ההצעה שעלתה פה - - -
היו"ר משה גפני
¶
קואליציה שדואגת – עוד פחות – עוד יותר. היית אומר: שר הבריאות דואג, אז היית משתיק אותי לגמרי.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אתה צריך לתת מענה מבחינת החוק לפריפריה. זה לא מספיק מה שאתה אומר. התקדמת אבל זה לא מספיק. אזורים - - - זה לא מספיק.
משה בר סימן טוב
¶
אני אומר לכם בכנות: זה לא באמת רלוונטי, כי אין את הניתוחים האלה באזור הפריפריה. זה לא ניתוחים שעושים בפריפריה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
משה, זה לא נכון. יש לך ניתוחים לא בבתי-חולים – במרפאות, ויש מרפאות בפריפריה. ומרבית הפרוצדורות הן במרפאות ולא בבתי-החולים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא לא, לא רק בהחזר, גם בהסדר שתהיה אופציה בפריפריה. תהיה אופציה בהסדר ואופציה בהחזר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אין. אתה לא מכריח אותם. איך עכשיו תפתה לי את אותו רופא שלא רוצה להגיע אליך לפריפריה, לבית-שאן? אמרת: אני מציע לו כמעט כפול 2 והוא לא רוצה להגיע לבית-שאן. איך תצליח?
היו"ר משה גפני
¶
נחשוב על פתרון, לא עכשיו. בסדר, תודה רבה, אנחנו מודים לך. תחשוב על פתרון, זה לא מספיק.
חן שמילו
¶
באמת רק הערה קטנה, חן מההסתדרות הרפואית. אנחנו חושבים שצריך להבדיל בין שני דברים: אחד זה ההחרגות של רופאים שלא ייכנסו להסדר. היום הם בהחזר, זה יבוטל, לא ייכנסו להסדר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל למה? אבל זו אמירה שאין להם גבול. רופא בהחזר שלא יעבור להסדר. למה הוא לא יעבור להסדר?
חן שמילו
¶
מבחינתנו צריך רק להבדיל בהחרגה בין שני דברים. אחד זה לתת רשימת חריגים בהחזר של רופאים שהם בתחומים ייחודיים. זה באמת אני חושב הייתה תכלית כוונת מי שניסח את הצעת החוק.
שניים זה הסיפור של הפריפריה. זה שונה. עכשיו, אם ייצרו trade off בין שניהם, אנחנו מצמצמים בסופו של דבר, כי אז הקופה תצטרך להחליט: רגע, זה רופא ייחודי שאנחנו רוצים אותו בהחזר או שאנחנו בוחרים ברופא אחר שהוא לא בתחום ייחודי אבל הוא בפריפריה. אלה שני דברים שצריך להפריד ביניהם.
היו"ר משה גפני
¶
אני ממש מודה לך - - - רחל עזריה שזה יהיה בדו קיום. קודם שיהיה לי דו קיום אתכם, לא איתה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תקשיבו, אם יש פה איום על רפואת השיניים, אתקזז עם רחל עזריה, ספור אותי. גם אם אני באופוזיציה, אתן לך את הקול שלי במקום הקול שלה.
עידו הדרי
¶
עידו מ"מכבי". רק עולה סוגיית הפריפריה. יש אתגר גדול לגייס רופאים שיבואו לעבוד בפריפריה. זה נכון בכל קופות החולים, אולי פחות ב"כללית" על רקע זה שיש לה בתי-חולים ויש לה עומק כוח אדם הרבה יותר משמעותי בפריפריה. לשאר קופות החולים יש אתגר מאוד גדול לגייס רופאים לפריפריה, גם תחת תמריצים כלכליים משמעותיים, שבדרך כלל לא מביאים הרבה תוצאות. כך שאם יש פה כוונה לתת איזשהו רף לפריפריה, יכול להיות שלא נעמוד בו פשוט מחוסר רופאים.
עידו הדרי
¶
זו לא רק שאלה של תשלום. אני יכול עכשיו לשלם 1,000,000 שקל לרופא שיבוא לעבוד בבית-שאן, והוא ישב כל הבוקר ומרפאתו תהיה ריקה, הוא יגיד לי באיזשהו שלב: הכסף מצוין, אבל אני רוצה לטפל בחולים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
שים אותו בעפולה, שים אותו בטבריה. אדם מבית-שאן יכול להגיע גם לטבריה וגם לעפולה. זה לא נורא, זה לא מרחק גדול.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תחבורה ציבורית עולה כסף, אלא אם כן מישהו ישלם לו החזרים על הנסיעות.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר להמשיך הלאה? ביקשתי ממנכ"ל משרד הבריאות לבוא עם פתרון שיחזק את ההצעה שלו לחזק את הפריפריה, נראה עם מה הוא יבוא לפני ההצבעה.
שמרית שקד גיטלין
¶
סעיף 346, אזור פריפריה. יש פה שתי הצעות להגדיר אזור פריפריה. הגדרה אחת לקוחה מתוך הגדרת אזור פריפריה בתקנות הכניסה לישראל, קביעת אזורים גאוגרפיים להעסקת עובדים זרים בענף הסיעוד. שם מוגדר אזור פריפריה - - -
שרונה פלדמן
¶
אגב, רק אם התוספת נשארת, אבל היא סותרת את סעיף (ג), כי זה אומר שהשרים כאחד מאשרים את ה-50, אבל כל שר יכול לאשר את הנוספים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בכל מקרה תצטרך להיות התייחסות לפריפריה, השאלה היא אם בהחזר או בחובה להסכמים של הסדר. בכל מקרה פריפריה תהיה פה בתוך החוק, השאלה איך אנחנו מכניסים אותה.
שמרית שקד גיטלין
¶
"אזור פריפריה" – מחוזות הצפון והדרום כמשמעותם בהודעה על חלוקת שטח המדינה למחוזות וכן אזור יהודה והשומרון.
יש הגדרה חילופית שיכולה להיות
¶
"אזור פריפריה"– רשות מקומית המסווגת תחת אחד מארבעת האשכולות התחתונים של "מדד פריפריאליות של רשויות מקומיות", שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
שמרית שקד גיטלין
¶
בסדר.
(ב) חברת ביטוח רשאית להגיש לאישור שר האוצר רשימה של עד – פה אותו מספר אני מניחה, 50 - - -
היו"ר משה גפני
¶
חשבת רק איך לנצח אותי, כשאת לא יודעת שבסוף גם לא יהיה עימות, כי אבקש ממשרד הבריאות לבוא עם פתרון. אמרתי לה להוריד את אזור הפריפריה.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה. יש פה איזה נושא שהוא בעייתי? רחל, אני מבקש שתחליפי אותי, אני חייב לצאת. אם יהיה נושא שהוא בוויכוח ממש, אז אני רוצה להוסיף מחר בסדר-היום. אם לא, אז נגמר העניין.
שמרית שקד גיטלין
¶
רגע, רק אגיד לך עכשיו שיש את הוראת התחולה, שזה הוראות סעיף זה לא יחולו בכלל על ניתוחים והתייעצויות המתקיימות באזור הפריפריה. זה כאילו קשור לאותו דבר. זה הוראה שבעצם מחריגה לגמרי את הפריפריה מהחוק הזה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אז זה אנחנו מחכים למשרד הבריאות. אם יש איזשהו סעיף בעייתי - - - בסדר, תודה רבה.
(היו"ר רחל עזריה, 14:37)
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רק רוצה, אדוני היושב-ראש, לפני שאתה הולך, סעיף 347 – את מי הוא בא לשרת?
שרונה פלדמן
¶
זה בא לשרת את טובת המבוטחים שבחרו ללכת ולהתבטח בחברת ביטוח, ולא לשמר את הריכוזיות של חברות הביטוח הגדולות, כי חברות ביטוח קטנות, שאנחנו מאוד רוצים שייכנסו לשוק ויעודדו - - -
שמרית שקד גיטלין
¶
(ב) חברת ביטוח רשאית להגיש לאישור שר האוצר רשימה של עד – פה נשאר קו נטוי, אני מניחה שהחלופות הן אותן חלופות כמו למעלה.
שמרית שקד גיטלין
¶
וחברת הכנסת גרמן מציעה שהסעיף יימחק.
רופאים מומחים בתחומים ייחודיים שבהם קיים מספר מצומצם של רופאים מומחים, ולגביהם תהיה החברה רשאית להציע החזר כספי אם אין לחברת הביטוח הסדר ניתוח או אם חלות הוראות סעיף 344 – שוב נבדוק אם זה רלוונטי.
שמרית שקד גיטלין
¶
משרד הבריאות, אתם אומרים שעכשיו אין יותר איסור על קבלת החזר על התייעצות? משרד האוצר, אין יותר איסור על קבלת החזר על התייעצות, נכון?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז לשנות את זה. אני לא מבינה, אז מה אתם עושים פה? תסלחו לי, רחל, מעקרים את החוק הזה. סליחה, אם לא מחילים את זה גם על התייעצות, אז כל מה שדיברנו לא שווה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, רחל, את צריכה להבין. מרבית המבוטחים משתמשים בהתייעצות הרבה יותר מאשר בניתוחים. כמה מישהו מתנתח? אבל כמה אנחנו מתייעצים. צריך לעשות את ההסדר על ההתייעצות יותר מאשר על הניתוחים, אחרת מה עשינו. מה קרה לכם?
נתן סמוך
¶
חברת הכנסת גרמן, אגיד מה הטריד אותנו בתוך משרד הבריאות, דווקא בתור מי שהתמודד עם הצעה - -
נתן סמוך
¶
- - עם הצעה ברוח הזאת של משרד האוצר. החשש שלנו היה הפוך. החשש שלנו היה שבסופו של דבר זה ייצור פתח להסטת רופאים מהסל הבסיסי לביטוח המשלים, משום שהשתתפות עצמית מסוימת שתהיה גבוהה במכפלה לא גבוהה מההשתתפות העצמית הנהוגה היום, יכולה להפוך את הביטוח המשלים רק למדרגה - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אל תתנו. זה בידיים שלכם, ההשתתפות העצמית. אל תאשרו השתתפות עצמית גדולה. על מה אתם מדברים? זה בדיוק להיפך.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם אנחנו לא מחילים את ההסדר על ההתייעצות, תסלחו לי, החוק הזה לא שווה כלום. לא שווה כלום. מי מתנתח? כמה פעמים מתנתחים? הרי רוצים להוריד מחירים. את לא תורידי ככה מחירים.
רויטל טופר חבר טוב
¶
נסביר. כשאנחנו נעשה בייעוצים, כמו שקורה היום לדוגמה ב"כללית", ששם יש הרבה הסדרים, וההסדר הוא רק 120 שקל השתתפות עצמית, המשמעות תהיה שבסוף כל הייעוצים יעברו מהסל לשב"ן.
רויטל טופר חבר טוב
¶
למה עד היום זה לא עבר? כי היום קופות-חולים אחרות, חוץ מ"כללית", היה להן קשה לגייס רופאים לתוך מסלולי ההסדר האלה שלהן בתוך השב"ן. "כללית" הצליחה לעשות את זה בגלל שיש לה בתי-חולים שלה. אז היא עושה איתם הסכמים, ובאמת הייתה בבתי-החולים. ולכן היא עשתה את זה.
עכשיו, זה היה פוגע במהלך שלנו לחזק את הרפואה הציבורית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
75%. האם יש הצעה של שר הבריאות בעצם לתת כיסויים מצילי חיים בתוך השב"נים לאלה שאין להם כסף?
שלמה פשקוס
¶
שלמה פשקוס, רפרנט בריאות, משרד האוצר. שוב אומר: כל רופא שבהסדר ניתוח, מאחר שלבקשת היושב-ראש והוועדה נחייב אותו להיות בהסדר התייעצות, משמע שכל רופא שבהסדר ניתוח יהיה אך ורק בהסדר בכל מה שקשור להתייעצות.
הדבר היחיד שמוחרג זה מי שהולך לייעוץ לרופא שהוא לא מנתח. מדובר לא בהיקפים מאוד גדולים, רוב הרפואה הפרטית, כמו שאנחנו מכירים אותה, היא בתחום הכירורגיה, הכירורגים הבכירים, ושם יהיה אך ורק הסדר גם בהתייעצות.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני מבקשת לדעת נתונים, רויטל. כמה הולכים להתייעצות ללא ניתוח וכמה הולכים להתייעצות בגלל הניתוח? אני בטוחה שיש לך נתונים. ואני בתחושת בטן יכולה לומר, פשוט זה הגיוני: כמה אנשים מתנתחים? מעט מאוד. כמה אנשים מתייעצים? הרוב.
ולכן להערכתי זה בדיוק להיפך. הרבה יותר הולכים להתייעצות בלי ניתוח מאשר להתייעצות עם ניתוח, ואתם פשוט פספסתם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה מה שתיקנו מקודם. אז על מה מדבר הסעיף עכשיו, על אלה שלא נמצאים בהסדר ניתוח?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
שמנו בצד את החריגים. אבל אם כרגע התייעצות שלא לצורך ניתוח או לא עם מישהו שנמצא בהסדר ניתוח, אם ההתייעצות אתו נמצאת בהחזר – פספסנו בגדול, לא הורדנו את המחירים. לא הורדנו את המחירים. ואני גם לא יכולה להבין את ההיגיון, אם כבר הלכנו, זה כאילו ללכת חצי צעד ולא ללכת - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הלכנו חצי צעד ואמרנו שכל מי שנמצא בהסדר ניתוח יהיה גם בהסדר התייעצות. וזה יופי, זה טוב מאוד. עכשיו, אני לא מבינה. אם אני רק רוצה ללכת להתייעצות עם מישהו שאין לו הסדר ניתוח. אין לו הסדר ניתוח, אני רוצה להתייעץ. למה שאשלם לו את ה-900 ואת ה-1,200 שקל ואקבל בחזרה 500 שקל? למה? זה פוגע בי, זה פוגע בכל מי שאין לו כסף ובכל מעמד הביניים. זה פוגע בנו. אנחנו הרי רוצים להוריד את המחירים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
רחל, אתן לך דוגמה. אני רוצה ללכת עם הבן שלי, הנכד שלי, לרופא אוזניים. עכשיו, רופא האוזניים הזה לא נמצא בהסדר ניתוח. זאת אומרת, שאם אני הולכת אתו לייעוץ, עם הנכד, עם הבן, אני צריכה לשלם כסף, כי הוא לא בהסדר. אז אני משלמת, את יודעת כמה? אגיד לך: 900 שקל, זה מה שלוקחים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
רגע, רחל, אני מוכרחה להסביר, כי באמת, זה חומר כל כך קשה וכל כך קשה להבין אותו. ברגע שאנחנו משאירים את ההחזר, יש להם תמריץ להעלות את המחיר שהם גובים ממני. ואין גבול למחיר שהוא גובה ממני. היום הוא גובה ממני 900, מחר הוא יגבה ממני 1,200 ומחרתיים 2,000.
נתן סמוך
¶
חברת הכנסת גרמן, יש שני נושאים שנמצאים באיזשהו כיוון מנוגד. הנושא של הורדת יוקר המחיה, יכול להיות שיש צדק בדברייך. מה שהטריד אותנו לא היה הורדת יוקר המחיה.
נתן סמוך
¶
לא, בהקשר של הניתוחים. מה שהטריד אותנו עוד יותר מהנושא של יוקר המחיה הייתה האפשרות שתהיה הסטה של שירותים, יכול להיות גם על-ידי פעילות יזומה של קופות-החולים, מהסל הבסיסי לשב"ן.
הרי מה אומרת הורדת יוקר המחיה? הורדת יוקר המחיה אומרת שהכסף שהבן-אדם יצטרך להוציא מכיסו עבור התייעצות פרטית יהפוך להיות נמוך יותר ויותר ממה שקיים היום. ככל שיהיה נמוך יותר ויותר ממה שקיים היום, הוא יהיה קרוב יותר ויותר למה שמשולם בסל הבסיסי, המשמעות היא שזה יהפוך להיות שירות אלטרנטיבי לכל דבר ועניין - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
רגע, שנייה. אני מבקשת שתשיבי, ואז אני מבקשת שנתקדם הלאה, כי את בעצם מציעה להרחיב את החוק לנושא שהוא לא - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אבל קודם כול, בואו נסתכל, ב-342 כתוב במפורש בעד התייעצות רפואית. ולא ראיתי עד עכשיו משהו שמסייג - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
בדיוק, נכון. ובכלל אוכל להעביר אותה.
נתן, ההנחה היא שגויה לחלוטין מסיבה אחת, מאוד מאוד עצובה, שהסוסים ברחו מזמן מן האורווה. אתה לא תחזיר את הסוסים לאורווה על-ידי זה שתאפשר החזר. אם יש סיכוי שתחזיר את הסוסים לאורווה זה רק – אני מתכוונת, אתה תחזיר בחזרה לייעוץ הציבורי, מה שאני לא מאמינה שבכלל אפשר, לדעתי זה כבר אבוד, זה כבר fait complete, עכשיו אתה צריך רק לרסן עד כמה שאתה יכול את המחירים שמשלמים לרופאים שנמצאים מחוץ לציבורי, שנמצאים בהסדר.
ואם לא תכניס את כל הרופאים המייעצים להסדר ותשאיר אותם בהחזר, אתה גורם לאקסלרציה בלתי רגילה, להאצה של המחירים שלהם ללא גבול, בעוד שההחזר יישאר אותו דבר. אנחנו נשלם הון תועפות אם לא נכניס אותם להסדר.
היו"ר רחל עזריה
¶
טוב, בסדר. פער בחשיבה איך השוק יתנהל, זה מה שיש לנו עכשיו סביב השולחן. בואו נמשיך לקרוא.
שמרית שקד גיטלין
¶
אוקיי. אתחיל מהתחלה, כי כבר נקטענו באמצע.
(ב) חברת ביטוח רשאית להגיש לאישור שר האוצר רשימה של עד – מספר שייקבע – רופאים מומחים בתחומים ייחודיים שבהם קיים מספר מצומצם של רופאים מומחים, ולגביהם תהיה החברה רשאית להציע החזר כספי אם אין לחברת הביטוח הסדר ניתוח – אמרנו שנבדוק אם צריך – או אם חלות הוראות סעיף 344 – אם אין לחברת הביטוח הסדר התייעצות אתם; הרשימה תעודכן מעת לעת, באישור השר;
פה זה סעיף שהוא סעיף מקביל לסעיף הפריפריה, שחבר הכנסת גפני ביקש שנחזור אליו אחר כך. אקרא אותו שוב.
כל חברת ביטוח תגיש לאישור השר, רשימה של רופאים מומחים נוספים, מעבר למכסה האמורה, שלגביהם חברת הביטוח תהיה רשאית להציע החזר כספי, לגבי התייעצויות או ניתוחים - - -
שמרית שקד גיטלין
¶
(ג) השרים כאחד, רשאים לשנות בצו את המספר הקבוע בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), וכן רשאים הם לקבוע כי מספר הרופאים המרבי בכל רשימה כאמור בסעיפים קטנים אלו, ייקבע כשיעור מרבי ממספר הרופאים שאתם יש לכל אחד מהמבטחים הסדר.
הוראות בעניין קופת-חולים שחלקה בסך העמיתים נמוך מחמישה עשר אחוזים
346.
שר הבריאות רשאי, אם ראה שהדבר נדרש לשם הבטחת התחרות, לקבוע כי הוראות סעיפים 343 עד 345, או חלקן, לא יחולו על קופת-חולים שחלקה בסך העמיתים מכלל העמיתים בקופות החולים נמוך מ-15 אחוזים, ובלבד שמספר הרופאים שלגביהם הקופה יכולה להציע החזר כספי במסגרת תכנית לשירותי בריאות נוספים בלא שיש אתם הסדר ניתוח או הסדר התייעצות לא יעלה על חמישה אחוזים מכלל הרופאים שיש לקופה הסדר ניתוח אתם.
שמרית שקד גיטלין
¶
בעצם הסעיף הזה אומר שלשר הבריאות יש שיקול דעת. הוא רשאי לקבוע שהחוק הזה לא יחול על קופות חולים קטנות מה שנקרא, שהחלק שלהן בעמיתים זה פחות מ-15%.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, אבל הם גם ככה במרכז. למבוטח במרכז יש אופציה לבחור גם חברה אחרת, קופה אחרת.
היו"ר רחל עזריה
¶
איך אנחנו מוודאים שבכל המהלך שאנחנו מדברים על הפריפריה, שלא נמצא את עצמנו עם רופאים מהמרכז שהולכים לפריפריה יום בשבוע, ושולחים אנשים מהמרכז אל הפריפריה?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זה לא יקרה, מפני שתמיד יש לך הרבה יותר רופאים במרכז. אבל החלק הראשון שאמרת יקרה, הרישה לא הסיפה. אם באמת ניתן איזשהו יתרון לקופות הקטנות, וחייבים לתת. רק כדי להבין, אז 75% מהשוק – למעלה מ-75% – נמצא בידי שתי קופות: "כללית" ו"מכבי". ופחות מ-25% – 24% נמצא בידי - - - אין להן בכלל כוח תחרות. כאן זה נותן איזושהי החרגה.
שמרית שקד גיטלין
¶
הסעיף אומר שבעצם כשיש קופות-חולים שהחלק שלהן נמוך מ-15% לפי הנתונים שיש לי, שנכון לסוף שנת 2013 מדובר ב"מאוחדת" שיש לה 13.7% ו"לאומית" שיש להם 8.9%. בעצם ההוראות לסעיף הזה לא יחולו עליהן, אבל חלה עליהן הוראה אחרת. היא אומרת שהרופאים שהם יכולים לתת איתם החזר לא יעלו על 5% מכלל הרופאים שיש לקופה הסדר ניתוח איתם. זו בעצם ההוראה שתחול עליהם, במקום הסעיפים שקראנו מקודם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אתם לפחות תמימי דעים אם הם כן בהסדר של ה-50 או לא בהסדר? אם הם לא בהסדר של ה-50 - - -
רויטל טופר חבר טוב
¶
סליחה, אני מתנצלת. יש לי את הנתון. מספר המנתחים בהסדר ב"מאוחדת" היום הוא 495, וב"לאומית" הוא 499.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
חבר'ה, לכו תעשו שיעורי בית, תהיו סגורים ביניכם ותחזרו בחזרה אלינו. אני לא יודעת, הנציגה של משרד הבריאות אומרת שזה באמת לא נותן מענה.
שלמה פשקוס
¶
שר הבריאות יחליט או שהם כמו קופה רגילה והם ב-50, יש לה 50 חריגים, או שהם נותנים להם סעיף מיוחד וזה עד 5%. מתי שר הבריאות ישתמש לכאורה בסעיף הזה? – זו החלטה של שר הבריאות כמובן – במצב שכמות ההסדר של הקופה תעלה ל-1,500-1,000, היא תשתפר בכמות ההסדרים שלה, ואז 5% כבר יהיה גבוה מ-50, אז שר הבריאות יוכל לתת לה הקצבה יותר גדולה.
שלמה פשקוס
¶
היה ושר הבריאות יראה ש"כללית" ו"מכבי" מגיעים ל-100% הסדרים או מתקרבים ל-100% הסדרים ו"לאומית" ו"מאוחדת" מגיעים ל-1,000, 1,200, 1,300 אבל זה עדיין 95%-90%, הוא יכול להגיד: אתם לא רק 50 אלא אתם 5% מכלל הרופאים שלכם, שזה יהיה 60, 70 וכדומה.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני מבינה. אני מבקשת שתעשו את העבודה שלכם, משרדי הממשלה, ותחזרו אלינו בעניין הזה, בסדר? כמו הפריפריה, יש פה עוד נקודה שעולה, תודה רבה. בואו נמשיך.
שמרית שקד גיטלין
¶
הוראות בעניין חברת ביטוח בעלת נתח שוק קטן
347.
(א) הוראות סעיפים 343 עד 345 לא יחולו על חברת ביטוח שנתח השוק שלה נמוך משיעור שהורה לגביו המפקח על הביטוח אם ראה כי הדבר נדרש לשם הבטחת התחרות, ושקיבלה אישור מהמפקח על כך, ובלבד ששיעור כאמור לא יעלה על עשרה אחוזים; הודעה בדבר השיעור שעליו הורה המפקח על הביטוח תפורסם ברשומות.
בעצם הסעיף הזה אומר שהמפקח רשאי להורות על שיעור כלשהו של עד 10%, שחברות ביטוח שיש להן פחות מהשיעור הזה, החוק הזה לא יחול עליהן, וגם אין להן את ההגבלה כמו לגבי קופות-החולים הקטנות, שהן צריכות לפעול ב-5%.
שמרית שקד גיטלין
¶
בעצם הסעיף הזה אומר: המפקח על הביטוח רשאי להורות איזשהו שיעור של עד 10% נתח שוק. ברגע שהוא הורה את השיעור זה, חברות ביטוח שיש להן נתח שוק פחות מ-10%, כל ההסדר הזה לא חל עליהן.
שרונה פלדמן
¶
זה חל עליהן. הפוליסות החדשות, כל זמן שהן קטנות, כרגע השיעור שהודענו לחברות עומד על 7%. רק לסבר את האוזן - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יכול להיות שזה יעלה אותן מעל ה-10, ואז מה קורה למי שהתחייב כבר, מי שנכנס לפוליסה מסוימת?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זאת אומרת, אתם מכניסים את המבטח לעולם דמיוני, בלי אופק, בלי לדעת איפה הוא מחר, כי מחר יכול להיות הם לא 7%, הם 10%, אז מתבטל לו כל - - -
שרונה פלדמן
¶
חברת הכנסת לוי, בואי נסבר קצת את האוזן עם הנתונים. אנחנו לא בעולם דמיוני. מזה שנים - - -
שרונה פלדמן
¶
אנחנו נמצאים במצב שבו חמש חברות מחזיקות למעלה מ-90% מהשוק, וכל היתר מתחלקות ביתר האחוזים. זה לא נושק ולא מתקרב ל-7% שהגדרנו, בוודאי לא 10%. זה לא כל כך דמיוני. הלוואי ונגיע למצב שיש תחרות, והחברות הקטנות נותנות fight לגדולות, ואנחנו לא נקלעים לשלטון ההגמוני של החברות הגדולות. זו מטרת החוק, בסופו של דבר להוזיל את המחירים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אל תבלבלי אותי. מטרת החוק היא ליצור תחרות בשוק הביטוחים הפרטיים או מטרת החוק היא לתקן את העיוות שקיים בשוק הבריאות?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בוא נוציא את הפרוטוקול. נו, באמת, מה, את לא יודעת? לא היית פה? מה, אני הזויה? בחייך. מטרת החוק, אמרת לי, להביא לתחרות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, מה שאתם עושים פה זה לערב מין בשאינו מינו. לי הזוי פה כל – אני רוצה להגיד לכם משהו: כל הצעת החוק הזו לא בשלה. משרד הבריאות לא - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אל תחליטי לי איזה שאלות לשאול. גם בתפקיד היושב-ראש את לא יכולה להכתיב לי איזה שאלות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל המענה פה לא מספק. מסתכלת עלי הנציגה של משרד הבריאות, כמעט נחנקת, היא גם מופתעת בדיוק כמוני.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני יודעת מה אמרתי. ונציגת שוק ההון אומרת לה: זה לעשות פה תחרות. חבר'ה, זאת לא מטרת החוק.
אפרת פרוקצ'יה
¶
לעניין השאלה שנשאלה כאן, אם נמשיך בקריאת הסעיף הכול יתבהר. בדיוק קבענו מנגנון כדי שלא יהיו הפתעות כאן, בדיוק לשאלה שלך.
אפרת פרוקצ'יה
¶
המנגנון שעשינו הוא כזה: הממונה יכולה באמת להוציא איזשהו פטור מתחת לשיעור מסוים. את השיעור הזה היא מפרסמת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
היא מספקת קליינטים לחברות ביטוח קטנות כדי לתקן את העיוות בשוק הביטוח.
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. אין בעיה. אבל יש היגיון גם באיך אפשר לשמוע את מה שאנחנו רוצים לשוחח בינינו. שאלת שאלה, בואי נשמע את התשובה. אחר כך נשמע את חברת הכנסת גרמן.
אפרת פרוקצ'יה
¶
לא, אני לא קשורה. אני בחלק של אגף שוק ההון, לא בחלק של בריאות. אבל אני עכשיו אתעניין מה היה שם, עכשיו זה נהיה מעניין.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הממונה תקבע נתח שוק שמתחת לו חברות הביטוח באמת יקבלו פטור מהסעיף הזה. עכשיו, כדי שלא תיווצר האנדרלמוסיה בדיוק שאת מדברת עליה אמרנו ככה: חברת הביטוח תקבל אישור שהיא נמצאת מתחת. היא תקבל את האישור הזה לתקופה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
למה, זה משיקולי תחרות. אבל שנייה, כדי לענות על השאלה שלך, כדי לא ליצור בלבול בין המבוטחים, אם חל שינוי ואם פתאום עלתה מעל הרף שהממונה הציבה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תחרות איפה? בשוק הבריאות או בשוק הביטוח? ליצור תחרות בשוק הבריאות או בשוק הביטוח?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כאן זה חברות ביטוח. את רוצה לתקן את העיוות שיש לכן בשוק הביטוח על הגב של המבוטחים.
היו"ר רחל עזריה
¶
חברת הכנסת גרמן. אני מבקשת להפסיק את ההתדיינות הפנימית. רשות הדיבור נמצאת אצל חברת הכנסת גרמן. בבקשה, חברת הכנסת גרמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
כל מה שצריך זה רק לקרוא, ואורלי צודקת, מדובר "אם ראה כי הדבר נדרש לשם הבטחת התחרות". עם זאת, אני רוצה לומר שזה בעיני מאוד מאוד ראוי. צריכה להיות תחרות. אני חושבת שחברות הביטוח הגדולות "מכסחות לנו את הצורה", סליחה על הביטוי המאוד מאוד לא פרלמנטרי, לוקחות מאתנו פרמיות מאוד גבוהות.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אנחנו משלמים הרבה והן מחזירות מעט מדי, בכל התחומים, במיוחד בתחום הבריאות. ואני חושבת שאנחנו כן צריכים לדאוג לכך שתהיה תחרות, ואם ישנן חברות ביטוח קטנות שלא יכולות לחיות, ושהחברות הגדולות יכולות לסלק אותן מהשוק - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ומכיוון שאני חושבת שמאוד מאוד חשוב שנוריד את מחירי הביטוח שכל עם ישראל משלם ללא צורך, אני חושבת שהרעיון הוא נכון, אבל אני מציעה להשוות את הסעיף הזה, כמובן בשינויים הנדרשים, לסעיף של קופות החולים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
שוב פעם, אני חושבת שזה לא הנתיב שבו אנחנו צריכים לעשות תחרות בכל מה שקשור לשוק הביטוחים במדינת ישראל. יש לכם ארבע חברות גדולות, יש לכם כמעט מונופול כמו שאתם אומרים או איזשהו סוג של ריכוזיות, ואתם באים על-ידי זה שאתם עכשיו מייצרים איזשהו מסלול שבסופו של דבר ישלם עליו המבוטח, כי אתם מפתים אותו עכשיו ללכת לחברת ביטוח קטנה מתוך מחשבה ששם הוא יקבל החזרים.
ואתם מייצרים רק לחברות הביטוח הקטנות את המסלול של ההחזרים. חברות ביטוח אחרות לא מקבלות, הארבע הגדולות לא מקבלות, שיכול להיות שיש להן דווקא את הגב, האיתנות הפיננסית. ואתם בעצם מסכנים פה אנשים ללכת לחברת ביטוח קטנה דרך הצעת חוק שלא מתאימה לזה.
ופה אתם יוצרים איזשהו משהו בלי יכולת חיזוי או פוליסה שאינה מצדיקה את עצמה. כי היום הם 7%, אבל ביום שיצרתם להם את המסלול הזה, יכול להיות שהרבה אנשים ילכו לבטח שם את הביטוחים הפרטיים, אבל הופ, באמצע תקופת הביטוח יהיה לה 10% - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
סליחה, זו השאלה של חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס. היא מבקשת לשמוע מה יקרה ברגע שהם יעברו את ה-10%, איך אנחנו דואגים שהציבור לא יפסיד מזה. בבקשה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הממונה, כשהיא קובעת נתח שוק, היא גם נותנת אישור לחברת ביטוח, שהיא בעצם מצויה מתחת לנתח השוק שהיא קבעה. והיא נותנת את האישור לתקופה מסוימת. זה אומר שכל פוליסה שהופקה עד לתאריך הזה ממשיכה ליהנות מהפטור.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני בתור חברות הביטוח הגדולות, הולכת לבית-משפט ואומרת: אתם יוצרים פה שוק לא שוויוני.
אפרת פרוקצ'יה
¶
פוליסה שהופקה בעצם למעשה אחר כך לא תיהנה מהפטור. מי שהופק לפני כן ייהנה מהפטור - - -
שרונה פלדמן
¶
שמרית, אבל הם מבוטחים קיימים, בואי נקרא את סעיף (ב) לעניין פוליסות ביטוח שהוצאו או חודשו בתקופה שבה אישור המפקח בתוקף.
שרונה פלדמן
¶
כל הפוליסות שהוצאו במהלך התקופה. ניתן לחברה איקס אישור לשנה, כל הפוליסות שהוצאו באותה שנה הן בתוקף לשנתיים, ובתום התקופה - - -
שרונה פלדמן
¶
חברת הכנסת גרמן, לעשות את ההגבלה לקופת-חולים זה כמו להגיד לחברות ביטוח: אתן לא יכולות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תחרות של מה? של חברות הביטוח דרך הבריאות? אתם אומרים: אני מספק לכם קליינטורה. אני מספק לכם את הקליינטים. כדי להוות תחרות אני מספק לכם את הקליינטים. לא אני משלם על זה, הקליינט ישלם על זה, כי אתם זורקים אותו לקופה שלא בטוח שיש לה איתנות פיננסית.
היו"ר רחל עזריה
¶
את יודעת מה? אני חייבת לומר שזה שיש את הדיון הזה זה רק אומר שיש פה דיון אמיתי. בבקשה, בואי נשמע את שרונה.
שרונה פלדמן
¶
זה לא קשור לשיח שלנו.
אני רוצה לחדד: ההחזר הוא לא פיתוי בשום צורה למבוטחים, ואסביר לך למה. אני לא יודעת אם פעם הלכת לרופא שהוא בהחזר ולא בהסדר, כי בהחזר את לא מקבלת את מלוא העלות. היה פה הנציג של "מכבי" שאמר בפעם הקודמת, שמבוטח שהולך לרופא שבהחזר משלם המון כסף. גם קופת-חולים וגם חברת הביטוח נותנות לו מעט. בחברות ביטוח הנוסחה אומרת שזה קרוב ל - - -
שרונה פלדמן
¶
ההחזר שהמבוטח מקבל מתקרב בערך ל-50% משכר מנתח, זה אפילו לא מתקרב לעלות הניתוח. מבוטח שהולך למסלול החזר, הוא חוזר ומתלונן לחברת הביטוח שהוא לא קיבל מספיק. זה לא פיתוי.
שרונה פלדמן
¶
- - שנכנסת לשוק הניתוחים לא יכולה, אין לה מספיק הסדרים, היא לא מספיק פעילה בשוק, הרופאים לא יבואו לעשות איתה הסדר. לתת לחברת ביטוח כזו למכור פוליסה שתואמת את הוראות החוק, רק את העניין של ההסדרים, זה כמו להגיד לה: תמכרי אוויר. המפקחת על הביטוח לא תאשר פוליסה כזאת.
ולכן אנחנו אומרים, למשך זמן מוגבל, בכפוף לשיעור שתקבע המפקחת, שהוא לא יותר מ-10% והוא יהיה פחות מ-10%, נכון להיום הוא יהיה 7%, היא תאפשר לחברות קטנות, כל זמן שהן קטנות, היא תאפשר להן לתת גם החזרים.
האם זה מספיק? לא, יש עוד המון - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תקשיבי, או שאתם משכנעים אותנו למה אסור ללכת להחזר, או שאתם אומרים לי כדי להציל את החברות וליצור - - -
שרונה פלדמן
¶
אני לא מצילה את החברות הקטנות, ואני לא פותרת את הריכוזיות בשוק ביטוחי הבריאות הפרטית - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני שתקתי. תני לי לומר את המשפטים שלי לפחות לפרוטוקול, כי מחר-מחרתיים אצטרך את זה, תאמיני לי. אז זה שאת לא רוצה לענות לי על זה, מילא.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל עד עכשיו לאורך כל החוק אתם משכנעים אותנו, גם משרד הבריאות וגם משרד האוצר משכנעים אותנו למה אסור ללכת על מסלול של החזר. ופתאום בשם קדושת התחרות בשוק הביטוחי הכולל, אנחנו יוצרים נתיב לחברות הביטוח הקטנות לעשות החזרים.
עכשיו את אומרת לי
¶
בשביל התחרות שווה לי להפקיר את המבוטח. כי קודם אמרתם לי שההחזרים זה הפקרת המבוטח לכוחות שוק, שהוא נאלץ להוציא הרבה כסף. שכנעת אותי עכשיו שהסעיף הזה צריך להימחק.
שרונה פלדמן
¶
אני רוצה לחדד. כמו שנאמר עם קופות-החולים, פשוט ארבע קופות החולים, גם הקופות הקטנות - -
שרונה פלדמן
¶
רגע, ברשותך. - - גם הקופות הקטנות, בגלל זה האחוזים הם שונים. גם הקופות הקטנות שהוחרגו, לשם הבטחת התחרות בין קופות-החולים בכל מה שנוגע לשב"נים. הקופות פה הן לא בכובען כנותנות שירותי סל בסיסיים, הן בכובען כמבטחות.
רויטל טופר חבר טוב
¶
זה משפיע גם על השירותים שלה בסל. אם לקופה תהיה פרמיה יותר גבוהה, כי היא לא תצליח לייצר הסדרים והיא תפגע בתחרות שלה, אז התחרות תיפגע גם בסל וגם בשב"ן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שאנחנו לא יכולים לגמור את ההקראה על החוק הזה בלי לקבל תשובות נוספות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני מבקשת שהממונה על הביטוח תגיע לפה ותסביר לנו מה הרציונל, והאם כדי לסדר את הסמי מונופול שיש לה בביטוח, התפקיד שלנו פה בחוק ההסדרים לספק לחברות האלו מבוטחים פר אקסלנס כדי שיהיה להן מספיק כוח להתחרות בחברות הביטוח הגדולות?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה אחד מהדברים. לא, הוא אמר שיודיעו לו כשיש סעיף במחלוקת, זה אחד הסעיפים במחלוקת.
שמרית שקד גיטלין
¶
אני קוראת שוב מהתחלה.
הוראות בעניין חברת ביטוח בעלת נתח שוק קטן
347.
(א) הוראות סעיפים 343 עד 345 לא יחולו על חברת ביטוח שנתח השוק שלה נמוך משיעור שהורה לגביו המפקח על הביטוח אם ראה כי הדבר נדרש לשם הבטחת התחרות, ושקיבלה אישור מהמפקח על כך, ובלבד ששיעור כאמור לא יעלה על עשרה אחוזים; הודעה בדבר השיעור שעליו הורה המפקח על הביטוח תפורסם ברשומות.
(ב) עלה נתח השוק של חברת ביטוח על השיעור שקבע המפקח על הביטוח, ימשיכו לחול עליה הוראות סעיף קטן (א) לעניין פוליסות ביטוח שהוצאו או שחודשו בתקופה שבה היה אישור המפקח על הביטוח בתוקף.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לומר עוד הפעם: בחוק שבאמת באמת רובו ככולו זה פרק של בריאות, מקסימום אפשר להכניס את האוצר בתור מי שמתקצב, למה אנחנו מכניסים פה באמת את המפקח על הביטוח? אני לא מבינה מה הקשר בין שנת שמיטה להר סיני. באמת שאני לא מבינה, וההסבר שניתן לי פה לא משכנע אותי.
עכשיו, אני שמה לב לאחרונה שיש מין איזה נוהל כזה, שבכל חוק נכנסת המפקחת על הביטוח ומנסים לתקן איזשהו עיוות בשוק דרך הציבור. זו בעיני קטסטרופה לשמה. ככה עושים בדברים נוספים. ואני חושבת שזה לא צריך להיות פה, זה לא הבית. זה לא הבית, זו לא האכסניה.
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. אז אמרתי, אשמח, אתן לך להתייחס. נסיים את הסוף של ההקראה, אקריא את הנושאים שאנחנו מבקשים שיעשו שיעורי בית ויחזרו.
מידד גיסין
¶
אני תומך בדברים של חברת הכנסת אבקסיס, כי אני רוצה להזכיר לכם את הבעיה של הביטוח הסיעודי שתגיע עוד מעט לוועדה הזאת לדיון.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא. אבל יש היגיון מסוים. יש היגיון מסוים. הממונה על הביטוח נתנה את האופציה - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
לא, ההיגיון המסוים הוא אצלך, אשמח שתמשיכו לדבר על זה, אנחנו כרגע מסיימים את הקראת החוק הזה, שלא מדבר על הביטוח הסיעודי. אני מבקשת שתסיימי את ההקראה. בבקשה.
שמרית שקד גיטלין
¶
"נתח שוק" – היחס שבין סך דמי הביטוח שגבתה חברת הביטוח בשנת הכספים הקודמת בעד פוליסות ביטוח ובין סך דמי הביטוח שגבו כלל חברות הביטוח באותה שנה בעד פוליסות ביטוח, והכול לפי הנתונים שבידי המפקח על הביטוח.
שמרית שקד גיטלין
¶
אוקיי.
החלת הוראות
348.
כל הוראה החלה על פי חוק ביטוח בריאות על תכנית לשירותי בריאות נוספים, לרבות הוראה המטילה חובות, המקנה זכויות למבוטח או המעניקה סמכויות לגוף או לאדם כלפי קופות חולים, יראו אותה כחלה גם על שירותי בריאות נוספים שסעיפים 343 עד 346 חלים עליהם.
המשמעות של הסעיף הזה היא שבעצם למשרד הבריאות יהיו סמכויות שהוא מפעיל לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי גם לגבי ההוראות האלו, כי בעצם הסעיף הזה לא נכנס לתוך ביטוח הבריאות.
שמרית שקד גיטלין
¶
יש למשרד הבריאות סמכויות פיקוח על קופות-החולים, שהן בעצם מפעילות את השב"ן. עכשיו, מה שקורה שהסעיף הזה בחוק נשאר בחוק ההסדרים, הוא לא נכנס לתוך חוק ביטוח בריאות ממלכתי. ויכלה להיווצר איזושהי שאלה אם יש להם סמכויות לפקח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עכשיו, יש לי שאלה: בעצם מה שאנחנו עושים, אנחנו מפצלים את האחריות בין משרד הבריאות לבין הממונה על הביטוח.
היו"ר רחל עזריה
¶
חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, אנחנו בדיון שמתארך הרבה יותר מדי. תני לי לסיים את ההקראה. אם תהיה לך שאלה - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
אורלי לוי, נסיים את ההקראה. אם תהיה לך שאלה, תקבלי תשובה לשאלה שלך. בואי נסיים את ההקראה. תקבלי תשובה לשאלה שלך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, שנייה, הודעת ליושב-ראש שיש פה סעיפים פרובלמטיים? הוא ביקש ממך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, הוא ביקש על הסעיפים הלא פרובלמטיים. אתם מחלקים פה את המבוטחים ואת העתיד שלהם בין משרד הבריאות לבין ענף הביטוח. אתם נורמליים?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אתם פשוט – בפניקה שלך מזה שהמפלגה שלך תגיד שאת "יסמנית" כדי שתישארי שמה מחר ברשימה - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
את באיזושהי ריצת אמוק שמפקירה את המחויבות שלך כנבחרת ציבור, לשאול את השאלות האלו ולקבל את התשובות, כי מישהו בוחן את הנאמנות שלך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה עם הנאמנות שלנו לציבור? מה עם הנאמנות שלנו לאוכלוסייה שזקוקה לשירותי בריאות?
היו"ר רחל עזריה
¶
חברת הכנסת אורלי, כהרגלי כשאת מתחילה בדיונים האלו, אני אומרת לך שאני לא עונה, כי אני מכבדת אותך.
שמרית שקד גיטלין
¶
תחילה ותחולה
349.
תחילתם של סעיפים 343 עד 348, ביום כ"ה בסיוון התשע"ו (1 ביולי 2016), והם יחולו על פוליסות ביטוח שהוצאו או שחודשו ועל שירותי בריאות נוספים שיינתנו החל מאותו מועד ואילך.
אנחנו לא קוראים את הנוסח החלופי, אני מבינה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
מחקתם את כל החוק. שמישהו יסביר לי את זה. אם יש לנו היום 30,000 מבוטחים שיש להם פוליסות, חלקן לא מתחדשות בכלל. אנחנו יודעים שדווקא בפוליסות הפרטיות יש את הפוליסות לכל החיים, שלא מתחדשות, ומשלמים עליהן פרמיות אדירות, שם ה-loos ratio הוא מאוד מאוד נמוך. וזאת אומרת שזה לא חל עליהן.
שרונה פלדמן
¶
בדיוק מהסיבה שחברת הכנסת לוי אמרה. מכרו לאנשים חוזה ביד, אמרו להם שזה מה שהם יקבלו לכל החיים, ואנחנו לא משנים להם את החוזה באמצע. משפטית אין בידינו - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז קודם כול, שיהיה ברור שזה חל על כל מבוטחי השב"ן, בין אם הם יודעים שמאריכים, לא יודעים שמאריכים.
שרונה פלדמן
¶
וגם על מבוטחי הביטוח הקבוצתי כשהוא יחודש, רק על פוליסות הפרט, אלא אם כן אותם המבוטחים עוברים לפוליסות החדשות מרצון.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
תקשיבי, בשביל זה אנחנו נמצאים פה, ממלאת מקום היושב-ראש, גברתי. אני רוצה לומר לך. אני מבינה שיש בעיות חוקיות עם מי שחתם, אבל זו בדיוק ההזדמנות לבוא ולהציל את האנשים האלה שחתמו על פוליסה לכל החיים, משלמים מחיר מטורף, ועכשיו הם גם לא יהיו זכאים להסדר הזה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
יש בעיה אמיתית, כי אז זו טענה חוקתית. יש לך אדם שישב ורכש במשך שנים בדיוק את מה שחברת הכנסת לוי אמרה. אנשים ששילמו במשך שנים בעבור פוליסה מסוימת, הם חשבו שהם קיבלו מוצר, אגב זה עניין של טעם אישי אם הוא טוב או רע יותר.
היו"ר רחל עזריה
¶
רגע, אבל שנייה, חברת הכנסת גרמן. שנייה, תקשיבו, אני עוד רגע נועלת את הדיון. אני לא מוכנה יותר לדיון הזה. שאלת שאלה, תני לה לענות לך, תקבלי תשובה וככה נתקדם. בסדר?
אפרת פרוקצ'יה
¶
רק אסיים. יש אנשים שבמשך שנים שילמו בעבור פוליסה מסוימת, כי זה הטעם האישי שלהם, זה מה שהם רוצים לקבל. לכפות עליהם, להגיד להם: חבר'ה, שילמתם עשר שנים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה צביעות שלכם. מתי שנוח לכם התשובה היא כזו, ומתי שנוח לכם אתם - - - את התשובה במשהו אחר.
היו"ר רחל עזריה
¶
חברת הכנסת גרמן, את לא מעוניינת לנהל את הדיון? את לא מעוניינת לנהל את הדיון? את רוצה לנהל את הדיון?
אפרת פרוקצ'יה
¶
התשובה היא מאוד פשוטה. אני לא יכולה לכפות עליהם אבל אני כן מאפשרת להם. ולכן אין לי שום בעיה.
היו"ר רחל עזריה
¶
אוקיי. בואי נבדוק האם – אוקיי, גם בזה. גם בעניין הזה אנחנו נשאל האם יש דרך לחדד את - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
אוקיי. עכשיו נשמע את ההסתייגויות של חברת הכנסת גרמן. סיימנו את ההקראה, נשמע, ואז אגיד את הדברים שעלו בוועדה שצריכים לדון ולמצוא פתרון.
שמרית שקד גיטלין
¶
חברת הכנסת גרמן, מה שהוגש לנו עדיין שרלוונטי זה 345, פסקה 3 – הסעיף יימחק. אציג אותם עכשיו ורק נצביע עליהם אחר כך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אז אל תציגו אתם עכשיו. רגע, שנייה, זה לא פייר, גם לחברת הכנסת גרמן. יש פה חברי כנסת שראוי מן הסתם שגם ישמעו את הטיעונים של חברת הכנסת גרמן, כמו שהייתי רוצה שהם ישמעו גם את הטיעונים שלי. ויכול להיות, יש לה אפשרות לשכנע וליצור רוב. זה שאת עושה - - - עכשיו ואחר כך רק יצביעו ככה, זה קואליציה-אופוזיציה.
היו"ר רחל עזריה
¶
טוב. יש לנו כמה נקודות שאנחנו מבקשים שתבדקו, תחזרו אלינו. אחת לזה לגבי הפריפריה; שתיים זה לגבי ה-50 רופאים, 75 רופאים, אפס רופאים – כן, זה נושא נוסף שעלה; נושא נוסף שעלה זה בקופות הקטנות; עוד עניין שעלה זה הנושא של הביטוחים, אני מבקשת שגם תעשו ביניכם איזו התייעצות.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא. חובת ההסדר שלא כתוב בשום מקום בחוק שבעצם יעשו עכשיו הסדרים. אז היה איזשהו רעיון שעוד חצי שנה תבואו – בסדר?
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. אלה הדברים שאני יודעת. אם יש לך הסתייגויות נוספות, חברת הכנסת אורלי לוי, את מוזמנת - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
אלה הנושאים שעלו.
תודה רבה, הדיון הסתיים. תודה רבה על הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 15:28.