הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 16
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית
יום רביעי, כ"ב בחשון התשע"ו (4 בנובמבר 2015), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/11/2015
פרק ח' (הקמת רשות החשמל) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
פרק ח' (הקמת רשות החשמל) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
אהוד אדירי - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
שניר ניב - רפרנט אנרגיה באגף תקציבים, משרד האוצר
אפרת נחלון - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
עדי חכמון - רכזת אנרגיה, משרד האוצר
שאול מרידור - מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
דרורה ליפשיץ
–
היועצת המשפטית, משרד התשתיות הלאומית, האנרגיה והמים
עינב סולטן-גוטגליק - עוזרת ראשית ליועצת המשפטית, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
עו"ד עדנה הראל - משרד המשפטים
גלי דינס - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
אורי קאופמן - רכז מחלקת כלכלה ומחקר בתנועה למען איכות השלטון בישראל ע"ר
ניסן כספי - מנכ"ל חברת גלובל פאוור
נורית גל - סמנכ"לית חטיבת חשמל, רשות החשמל
דבורה קטאשוילי - מתמחה, רשות החשמל
תמר עדיאל זכאי - משפטנית, רשות החשמל
נורית פלתר - ראש אגף אסטרטגיה, רשות החשמל
עודד אגמון - רשות החשמל
עו"ד יעל נבו - היועצת המשפטית, חברת חשמל לישראל בע"מ
איתן פרנס - איגוד חברות אנרגיה ירוקה
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
פרק ח' (הקמת רשות החשמל) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
היו"ר אלי כהן
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את הישיבה בנושא של הקמת רשות החשמל. אני מזכיר לכם שנותרו לנו עוד שלושה סעיפים, ואנחנו נתכנס ונדון בהם. אנחנו נעבור להקראות ולהצבעות.
אודי, מי מציג את סעיף 22?
אהוד אדירי
¶
בסעיף 22 דובר על הרכב הרשות, אז אמרנו שהרכב הרשות לא משתנה במובן הזה שיש בו עדיין יושב ראש רשות, נציג מבין עובדי משרד התשתיות, נציג מבין עובדי משרד האוצר ושני נציגי ציבור. ההבדלים הם ההבדלים הבאים: אחד – לא אופן מינוי יושב הראש אלא מי שממליץ לממשלה על מינוי היושב ראש; בחוק הקיים מי שממליץ לממשלה על מינוי יושב הראש הם שני השרים, שר האוצר ושר האנרגיה והמים, ובחוק החדש מי שימליץ על מינוי יושב הראש הוא אך ורק שר האנרגיה והמים. זה תיקון אחד. תיקון שני, שאני חושב שהוא תיקון יותר טכני – שנציגי הציבור בחוק הקיים, שני השרים יחדיו ממנים את שני נציגי הציבור, ובחוק החדש למעשה כל שר ממליץ על מינוי נציג הציבור שלו. עוד פעם, המנגנון לא השתנה, מה שהשתנה - - -
האורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
השתנה, גם היושב ראש וגם החברים שלושה מתוך חמישה נטו, שכל האינטרס שלהם לדאוג לשר התשתיות.
אהוד אדירי
¶
שינוי נוסף הוא שחודד בחוק, שגם פקידים בכירים ברמת המנהל הכללי של משרד האנרגיה והמים או הממונה על התקציבים, גם הם רשאים לשבת במליאת הרשות. אנחנו לא חושבים שהחוק הקיים אסר על זה, אבל על מנת למנוע אי-בהירות בהקשר הזה, מחודד כאן שגם הפקידים הבכירים האלה רשאים להיות נציגים מבין עובדי המשרד בכל אחד מהמשרדים מתוקף תפקידם בלי שיש צורך במינוי מיוחד, רשאים להיות חברים במועצת הרשות. אלה למעשה התיקונים ביחס לנוסח הקיים.
אתי בנדלר
¶
אדוני היושב ראש, אני פונה כאן בעיקר למנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. כשאני ראיתי את הנוסח המוצע, אני מוכרחה לומר שאני חששתי – והייתי מבקשת לשמוע את התייחסותך לחשש הזה – האם לא עלול להיות ניגוד עניינים מוסדי בין העובדה שאתה כאיש אמונו של שר התשתיות, האנרגיה והמים, מתוקף תפקידך כמנכ"ל המשרד, תפקיד אמון של השר, האם המחויבות שלך לשר לא תגבר על מחויבותך לתפקידי הרשות?
שאול מרידור
¶
אני מייצג פה את עמדת הממשלה, אין הבדל בעיניי בין הממונה על התקציבים לבין משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים בהקשר הזה. הרעיון פה, בדומה להבנתנו למודל הקיים ברשות המים, הוא מודל שבו אנחנו חושבים שנכון להציב את האנשים הבכירים ביותר ברשות, שבסוף מחליטה על 25 מיליארד שקלים והחלטות מאוד מאוד גדולות, כמו שכולנו הבנו. ברור לחלוטין, ולי זה כמובן ברור מהחוק, שבעניינים שלא כפופים לשר, גם בהקשר הזה, כשאני נמצא שם – וזה קרה לי בלא מעט דירקטוריונים שישבתי בעבר – הנאמנות לצורך העניין היא לגוף הזה. מכיוון שהשר לא יכול להתערב, קודם כל אני מניח שהוא יעמוד בחוק וגם לא יתערב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אנחנו לא מכירים את הפוליטיקה הישראלית, אנחנו חיים באיזושהי אוטופיה...
שאול מרידור
¶
אני יכול להגיד לך שישבתי ברשות המים שלוש שנים. היא קובעת תעריפים כמו הגוף הזה, ועברתי לדעתי בזמן כהונתי שם שלושה שרי אוצר. אחד, בחיים לא קיבלתי הנחיה בנושא תעריפים. שניים, לו הייתי מקבל כזאת הנחיה, הייתי מזכיר לשר שלפי החוק הוא לא יכול, ואני מציע לו בשבילו לא לעשות את זה; ועוד פעם, אני חושב שהפוליטיקה הישראלית גם מתקדמת עם הזמן.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כן, ואבא שלך מסכים אתך? לא יודעים לאן, אם במסלול עלייה, ירידה, מיתון, אבל היא בתנועה...
שאול מרידור
¶
אני חושב שהיום העולם של שקיפות בהחלטות וכו', מציב את החובה עלי, אבל בעיני אין בעיה כזאת. בעיני ברור לחלוטין, שלמשל בנושא תעריפים השר לא יתערב, וגם אם הוא יתערב, אני אזכיר לו.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל אתם פתחתם פה פתח בנושא של התעריפים, כשהרשות היום אחראית על המחיר, ויש מאבק אמיתי בין חברת החשמל לבין רשות החשמל, כשרשות החשמל רוצה להוריד את מחיר החשמל. חברת החשמל עומדת על הרגליים האחוריות, יש לה גם מנגנון גדול, יש לה עובדים, ועד חזק, יכול להיות מתפקדים למפלגה כזאת או אחרת, לא רוצה להטיל דופי, אבל הכנסתם פה סעיף שהעלויות יעברו דרך השר, זאת אומרת שאפשר להעמיס על המחיר במסלול השני ובעצם לשבור את העצמאות של הרשות.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי אבקסיס, שהיא חברה קבועה בוועדה, בגלל עומס הדיונים שהיו, כנראה נבצר ממנה - - -
היו"ר אלי כהן
¶
כן, אני יודע. מכיוון שהיא גם שותפה בוועדת הכספים ובוועדות חשובות אחרות, אבל חברת הכנסת לוי אבקסיס, אני מבקש להאיר את עיניך ולומר לך שנכנסו במסגרת הדיונים בוועדה מספר סעיפים שמחדדים את עצמאות הרשות.
היו"ר אלי כהן
¶
אבל יחד עם זה – ומיד יוכל להתייחס לזה אודי אדירי ממשרד האוצר – כשבאים לקבוע את התעריפים, בהחלט צריך להתחשב בעלויות.
אהוד אדירי
¶
התפקיד של הרשות זה לקבוע תעריפים. אני חושב שגם אם זה לא היה כתוב בחוק, זה אמור להיות כמעט מובן מאליו, שאם יש עלויות במשק החשמל, שנגזרות מהמדיניות של הממשלה - -
אהוד אדירי
¶
הרשות, כשהיא בונה תעריף, היא לא בונה אותו בחלל ריק. היא בונה אותו בהתבסס על עלויות. אבל מה עשינו כאן? עשינו כאן מארג, אני חושב, מאוד נכון ומאוד מחזק את הרשות בהקשר הזה. השר, הוא קובע עקרונות מדיניות. עקרון מדיניות לא יכול להיות לשמר את שכר עובדי חברת החשמל, זה לא עיקרון מדיניות. לשמר את מספר העובדים זה לא עיקרון מדיניות. השר יכול לקבוע עקרונות מדיניות. כשהוא קובע עקרונות מדיניות, שזאת סמכות שלו, הוא חייב להיוועץ ברשות לעניין העלויות.
היו"ר אלי כהן
¶
אנחנו כבר אחרי ארבעה דיונים, אנחנו בשלב של ההקראות, ההצבעות וההסתייגויות ולא בשלב של הדילים, ולכן חברים לגבי סעיף 22, אני מבקש הצעות, תיקונים, הסתייגויות, הערות למי שיש בבקשה להעלות אותם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לומר כמה הערות. אני חושבת שחוסר האיזון בהרכב הוועדה לא יכול לתת לנו לעבור על זה לסדר היום. אנחנו נותנים פה שליטה כמעט מוחלטת של הפוליטיקאים על ההתנהלות. אם השר באופן ברור, יש לו הרוב הנדרש, שהוא ממנה גם את היושב ראש וגם את שני החברים, זאת אומרת שלושה מתוך חמישה שלו, כל מה שירצה השר יקרה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
בדיוק, אני לא יודעת למה משרד האוצר נותן לזה יד, אבל נשאיר את ההערה הזו בצד.
יש נקודות מסוימות שצריכות להדליק לנו נורות אדומות. יש ברפורמה הזו חובת ההתייעצות. יש ברפורמה הזו, שהמינהלת יכולה לשבת, לקבל החלטה מסוימת, מקצועית לחלוטין, בהחלטות מקצועיות יקבלו החלטה מסוימת שלא מתיישבת, לא יודעת אם בגלל הפוליטיקה או אם בגלל השקפת עולם כזו או אחרת של השר באותו זמן – לשר יש סמכות להחזיר אותם בחזרה, עד אשר יעלה עשן לבן, ומה זה עשן לבן מבחינת השר? עד שיקבלו את ההחלטה שמוצאת חן בעיניו. אם תיקנתם את זה, אני אשמח לשמוע, מצוין.
היו"ר אלי כהן
¶
בעקבות הערות של חברי הוועדה, אחרי לא מעט התנסחויות, הגענו לסופיות החלטה. חברת הכנסת לוי אבקסיס, אנא נסחי את ההסתייגות שלך כדי שנוכל להצביע על זה.
היו"ר אלי כהן
¶
יש עוד הערות? בבקשה, חברת הכנסת זנדברג. אני מבקש לא דיונים פילוסופיים, היו מספיק שעות דיונים שכל אחד יכול היה לתת את כל הערותיו לנושא. בבקשה גברתי.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה, אני רק רוצה להדגיש לפרוטוקול, שההסתייגויות שהצגתי אתמול ונדחו, אני מבקשת כמובן להעלות אותן למליאה. זה היה לי מובן מאליו.
אתי בנדלר
¶
כל הסתייגות שהוצבע עליה או כל הצעה שהעלית בוועדה, הוצבע עליה ונדחתה, תירשם כהסתייגות, ברור.
היו"ר אלי כהן
¶
אני רק רוצה לומר לפרוטוקול, למען הסר ספק, מכיוון שחברת הכנסת זנדברג שוחחה עמי בנושא, שהיא מבקשת שההסתייגות שלה, למען הסר ספק, בעניין נציג המשרד להגנת הסביבה תעלה להצבעה במליאה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אדוני היושב ראש, אתמול הצבענו, על הסעיף הזה לא הצבענו, אז עכשיו אני רוצה להציג את ההסתייגות על הנציג של המשרד להגנת הסביבה. אם תרצה נצביע עליה או שנדחה את ההצבעה או שנצביע במליאה.
היו"ר אלי כהן
¶
קיימנו את הדיונים, אנחנו עכשיו עוברים להסתייגויות. מי שיש לו הסתייגות, יגיד, נחליט ונצביע.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני מבקשת להציג את ההסתייגות, שנציג המשרד להגנת הסביבה יהיה חבר קבוע, והיושב ראש יקבל קול כפול, כך שמספר החברים מעבר לנציג למשרד להגנת הסביבה לא יצטרך להשתנות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ההסתייגות שלי במקביל שיהיה חבר שיציג את הפן החברתי. מבחינתי, הוא יכול להיות ממונה על ידי שר הרווחה, כי בסופו של דבר נגזרת מתוך ההחלטות האלה עלות המחיה של הציבור, של החלשים ושל מעמד הביניים וגם של החזקים. אי אפשר שוב פעם להשאיר אותם בחוץ. נציג חברתי. מבחינתי, ימנה אותו שר הרווחה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, זה אומר שאנחנו מזמינים אליו עכשיו סנקציות? למה אמרנו לפרוטוקול שהוא נגד הקואליציה? מה, זה איומים?
עדי חכמון
¶
אני חושבת שכבר הקראנו והסברנו את הסעיף הזה. זה אומר שמהאחד בינואר 2016 הרשות החדשה תחל לפעול, סעיף תחולה.
היו"ר אלי כהן
¶
עדי, אני מבקש בכל זאת, לטובת הנוכחים, שתסבירי שוב את הסעיף בבקשה, על אף שהקראנו אותו.
עדי חכמון
¶
הסעיף זה הוראות המעבר. דבר ראשון, הסעיף אומר שכל ההחלטות שהתקבלו על ידי הרשות הקודמת ימשיכו להיות בתוקף, אלא אם כן תתקבל החלטה אחרת. יש כאן סעיף מעבר בנוגע ליושב ראש הרשות החדש ולאופן המינוי שלו, כשהמינוי הראשון יהיה ללא מכרז ותקופות הכהונה שלו, שיכולה להיות רק תקופה אחת, מאחר שהוא מונה ללא מכרז.
מוקם כאן איזשהו צוות, שיוכל לקבל החלטות שלא בנושא תעריפים עד שימונו כל הנציגים, שהם אותם שני נציגי עובדי מדינה, אחד מטעם משרד האוצר ואחד מטעם משרד האנרגיה והמים, שיוכלו לקבל החלטות של הרשות שלא בנושא תעריפים עד להקמת הרשות החדשה – ככל שהיא לא תוקם, עד האחד בינואר 2016.
היו"ר אלי כהן
¶
אני רק רוצה להגיד לחברת הכנסת לוי אבקסיס, שאחד התיקונים המרכזיים שהיה במסגרת הסעיף הזה היה הערה של חברת הכנסת שולי מועלם, לפיו לא יוכל השר למנות יושב ראש לתקופה בלתי קצובה, וזאת היתה הערה של חברת הכנסת שולי מועלם, ולכן ההערה הזאת נכנסה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל כתוב פה "לעניין יושב ראש רשות החשמל הראשון שימונה לאחר פרסומו של חוק זה...על אף האמור בחוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959, מינוי יהיה בפטור ממלא ממכרז". זאת לא פעולה קיצונית?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אחרי התיקונים, אני יודעת, הגשתי גם את ההסתייגות הזו אתמול עם מי ששלחתי. אני מבינה שהיא התקבלה, תודה. השאלה היא פשוטה, למה פטור ממכרז. אני שואלת את גברתי היועצת המשפטית, כמה זו פעולה שכיחה, כמה זה לא קיצוני הסעיף הזה.
אתי בנדלר
¶
דווקא בתפקידים בכירים יש לא מעט מקרים שבהם יש ועדות איתור, שיש כל מיני דרכים אחרות למינוי לפטור ממכרז. אני מציעה שמר מרידור יענה איך מתכוונים למנות הפעם את היושב ראש הראשון.
שאול מרידור
¶
דיברנו על זה כבר אתמול ושאלת את השכיחות. הרבה פעמים כשמקימים גופים חדשים בממשלה, נותנים פטור מלא ממכרז.
שאול מרידור
¶
פטור מלא ממכרז זה בלי ועדת איתור. יש גם ועדת איתור, יש גם פטור מלא ממכרז, יש הרבה מאוד דרכים. פטור מלא ממכרז שעליו שאלת שכיח בעיקר במקרים בהם מקימים גופים חדשים, רוצים לשנות להם את ה-DNA , עושים רפורמה. הרבה פעמים היושב ראש הראשון עומד בדיוק במה שכתוב פה. דרך אגב, זה גם בהחלטת הממשלה, זאת אומרת זה לא משהו שקרה עכשיו, זה נכנס לחוק אחרי דיונים בממשלה עם הנציגים המשפטיים וכו', שחשבו שזאת הדרך היותר נכונה. אפרופו הדיון הציבורי והשקיפות, שזה יהיה בחוק ולא אחר כך דרך ועדות וכו', ולכן זה מגיע לפה עכשיו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כמו שאני ראיתי, גם בהצעה שלכם בסעיף הזה, אתם יוצרים פה חלופה, אם ייקח זמן עד שיקימו את הרשות וכו'. אתם ממנים בעצם שניים – אחד נציג האנרגיה, אחד האוצר שיהיו בעלי הבית.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ועדיין לא הסברתם לנו איך העובדה שיש כפיפות מלאה לשר במפורש מסתדרת עם זה שהם לא עוסקים בתעריפים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בדיוק, ויותר מזה, הרצון שלכם לוותר על מנגנון אחר, שבא להבטיח את – אני לא אגיד את כשרות המהלך, אבל שיהיו עיניים נוספות פרט לעיניים של הפוליטיקאים; אין פה ועדת מכרז, אין פה מכרז על התפקיד, אין פה ועדת איתור, אין פה נציגים, אפילו לא של משרד המשפטים, אני לא יודעת, של איזושהי סמכות שאמורה להיות אולי שומרת הסף, אבל עוד איזושהי משוכה כדי למנוע פה, אתה יודע מה? אני לא רוצה לומר מילים שאני אצטער עליהן.
שאול מרידור
¶
גם בפטור מלא ממכרז כל מינוי עובר ועדת מינויים. לאחרונה אנחנו מכירים אותה, כי היא יצרה כל מיני מינויים אחרים. במסגרת זאת יושבים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תכתבו שתהיה ועדת מינויים. גברתי היועצת משפטית, אנחנו מבררים סוגיה מאוד מאוד חשובה, כי יש פה פטור מחובת מכרזים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה בא להבטיח את האינטרס הציבורי? אם לא חובת מכרז, מה במקום? אז שיכניסו פה שתהיה ועדת איתור, יהיה מנגנון אחר, תכניסו ותגידו לנו מה המנגנון.
שאול מרידור
¶
אז אני מצהיר לפרוטוקול, שזה אחרי המשנה ליועץ המשפטי דינה זילבר והנציב – ואני אומר את זה אחרי שבדקתי את זה עם כולם – אותו מינוי שיבוא, חייב לעבור - - -
שאול מרידור
¶
גם אני הייתי בפטור מלא ממכרז. עברתי ועדת מינויים. אני יכול להבטיח לך, ישבה ועדה, אין בה בכלל פוליטיקאים, אלה רק נציגי ציבור והנציב, הם עוברים חוות דעת משפטית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, אפשר להכניס את זה פה. אם הוא אומר שגם ככה זה הליך, כדי שאנחנו נהיה שקטים, תהיה ועדת מינויים.
היו"ר אלי כהן
¶
אני חושב שחברת הכנסת לוי אבקסיס מעלה נקודה חשובה, אבל יחד עם זאת, אנחנו דנו בנושאים האלה. אני חושב ששמענו גם את ההתייחסות של היועצת המשפטית של הוועדה וגם של מנכ"ל המשרד.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני גם שמעתי, ואני שמעתי צליל אחר, אדוני היושב ראש. אני שמעתי בקול שלה צליל מודאג, אלא אם כן אני טועה. היא אומרת שבמסלולים כאלה יש חלופה שתבטיח שהדרך תיעשה כמו שצריך. אני לא מבינה, משרד המשפטים צריך דווקא לתת את דעתו על הסעיף הזה יותר מכולם. אנחנו מבטלים פה את חובת המכרז.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש לי ביקורות נוספות על דברים אחרים שאישרו, אבל השאלה המהותית פה, מה הן החלופות שאנחנו כחברי כנסת נוכל לומר עוד הכנסנו איזשהו חישוק לפוליטיקאים, כדי שאינטרס הציבור לא יופקר. האם אדוני היושב ראש לא חושב שצריך להיות פה באיזשהו סעיף, שבמקום ועדת מכרזים – יהיה משהו.
היו"ר אלי כהן
¶
ואני חושב שהגיע הזמן שהשר יבוא ויקבע את המדיניות של הדברים, ואני חושב שיש עוד לא מעט דברים לתקן, אבל אמרה לך כאן היועצת המשפטית של הוועדה - -
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי אבקסיס, הנקודה ברורה. נציגת משרד המשפטים, יש לך עד דקה להגיב, אחרי זה למר שאול מרידור עוד דקה להגיב ואחרי זה הדיון מסתיים.
עדנה הראל
¶
אני רק אומר שחוק שירות המדינה (מינויים) מתווה כמה אפשרויות של מינויים של עובדי מדינה. יש נסיבות שבהן לפי חוק שירות המדינה (מינויים) באופן סדור מתקבלות החלטות על פטור ממכרז. זה עדיין תקין, עדיין כפוף לחוק שירות המדינה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
האם משרד המשפטים אומר: כן, אני עשיתי את חובתי, אנחנו מאשרים פטור מחובת מכרזים בלי ליצור חלופה?
עדנה הראל
¶
הסעיף הזה נוסח במתואם ועל דעת משרד המשפטים, בנסיבות הספציפיות האלה, שבהן יש חשיבות למינוי דחוף של יושב ראש.
עדנה הראל
¶
שזה אומר: אחד - הדרישות שהחוק הזה קובע לגבי כשירות יושב הראש; שניים – כל ההליכים שציין מר שאול מרידור, שכוללים ועדת בוחנים והפעלת שיקול - - -
עדנה הראל
¶
זה כתוב בחוק שירות המדינה (מינויים). כל מילה שאני אוסיף תגרע מחוק שירות המדינה (מינויים).
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה. אני חושב שנתת לנו תשובה מנומקת ועניינית. אני מבקש לקבל הסתייגויות לסעיף, ככל שישנן. חברת הכנסת לוי בבקשה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לקבוע פה בחוק שתהיה ועדת מינויים שתבדוק את המינוי. אם אנחנו פוטרים מחובת המכרזים, לפחות שיהיה לנו גוף שנגיד: יש איזושהי רשת ביטחון ציבורית.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זו הערה לסעיף 340. בסוף הסעיף הפער בין עצמאות הרשות לבין עצמאות בנושא התעריפים, לא ממש קיימנו על זה דיון אתמול. אני גם רוצה את ההתייחסות של היועצת המשפטית.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה אחד הסעיפים שדיברנו עליהם אתמול, אדוני היושב ראש, בהקשר של עצמאות הרשות אל מול התעריפים, דיברתם על זה כרגע.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תיכף נסגנן אותה. אני די מבינה את הנושא, הנושא של התעריפים לא יהיה רק בידי הרשות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, גם כולנו, גם ישראל ביתנו וגם מרצ לפעמים יכולים להחזיק בדעה אחת בנושאים חברתיים, וטוב שאפשר לגשר על דברים אחרים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
יש לנו סתירה בין העצמאות המובטחת והמוצהרת, לרבות בנושא התעריפים שמוצהרת שוב ושוב כולל בסעיף הזה, לבין האמירה שהרשות תהיה כפופה במישרין לשר.
היו"ר אלי כהן
¶
מה שאת אומרת לא מופיע בסעיף הזה, אנא תקראי הסתייגות ליועצת המשפטית, אנחנו נרשום אותה ונצביע עליה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הסתייגות ראשונה – לבטל את הסעיף הזה.
לחלופין, לבטל את הפטור ממכרז ולהעמיד את המנהל הראשון של החמש שנים הראשונות למכרז.
לחלופין, להקים ועדת איתור שמשותפת למשרד האנרגיה, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה לאיתור המנכ"ל הראשון.
לסעיף (ד), אני מבקשת לרשום הסתייגות שלא לפטר את חברי המליאה, אלא להמשיך את הכהונה של חברי המליאה היוצאת, ולחלופין - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חבר הכנסת בן צור, אם החוק הזה זה חוק לפיטורי יושבת ראש רשות החשמל, בוא נכתוב את זה. אתה יודע מה, אני רוצה להוסיף הסתייגות לשם החוק, אדוני היושב ראש. הוא הזכיר לי, שאני רוצה להוסיף הסתייגות לשם החוק.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
נכון, אני מציעה לבטל את הסעיף. לחלופין, אם ההסתייגות הזו לא מתקבלת, אני מבקשת בסיפא, שאם לא ימונה יושב ראש זמני כאמור, במקום הפיטורים ובמקום הכהונה הזמנית, שנציגי המליאה היוצאת ימשיכו בכהונתם עד שימונה. בסיפא של הסעיף כתוב שאם לא ימונה יושב ראש זמני, המנהל הכללי של המשרד או נציג השר והממונה על התקציבים יהיו רשאים למלא יחד את תפקידי הרשות. במקום זה, במקומם המליאה היוצאת.
אני רוצה להוסיף הסתייגות נוספת לשם החוק. במקום הקמת רשות החשמל, אני מבקשת לכתוב: החוק לפיטורי יושבת ראש הרשות לשירותים ציבוריים – חשמל.
היו"ר אלי כהן
¶
אני לא רוצה כאן דברים פרסונליים. אגב, אני חושב שאתם גורמים נזק, ואני חושב שזה לא מכובד, אבל כל אחד יעשה מה שהוא חושב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אחת ההסתייגויות, ראשית ביטול הסעיף, או לחלופין ההסתייגות שנתתי קודם לגבי הוועדה.
אני רוצה להכניס פה הסתייגות נוספות, להוסיף סעיף שמדבר על העובדים. כולם דיברו פה על המליאה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, העובדים המועסקים ברשות החשמל ומנהל החשמל ערב כינון הרשות יהיו ביום כינון הרשות לעובדיה ולא ייגרע מעמדם ותנאי העסקתם לתקופה של לפחות 12 חודשים.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי אבקסיס, אני רוצה לומר משהו לגבי הסעיף הזה. הסעיף הזה הוא חשוב, שאני כן חושב שצריך לתת עליו את הדעת. אני מבקש שאת ההסתייגות הזאת תשמרי לסעיף הבא, מכיוון שאני כן רוצה שיעשו מאמץ, מתוך מטרה שכן יקבלו את זה. ברשותך, אני מבקש שתמשכי את ההסתייגות הזאת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל אני חושבת שבגלל שזו הוראת מעבר, זה המקום להסתייגות, אין מקום אחר, תסתכל גם ב-(ד).
היו"ר אלי כהן
¶
מבין ההסתייגויות שנאמרו כאן, ההסתייגות הזאת של חברת הכנסת לוי אבקסיס היא הסתייגות חשובה.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי אבקסיס, אנחנו קשובים לדברים העניינים והחשובים, וזה דבר ענייני וחשוב, ולכן אני מבקש שאנחנו לא נסגור את החוק עד שנשמע את ההתייחסות הזאת. לכן אני לא רוצה לדחות את בקשתך, אני כן רוצה שנמצא את הדרך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
התייעצתי עם היועצים המשפטיים של הוועדה, רציתי להציע תוספת. אם תגיד לי שזה לא הזמן, אני אחכה שיגיע הזמן.
היו"ר אלי כהן
¶
היתה הצבעה על הנושא הזה. עוד מעט תהיה הפסקה. אני מניח שבנושא של החברה של מזרח ירושלים, אם לכך אדוני מכוון, תהיה התייחסות של מנכ"ל המשרד, ואני חושב שהיתה התייחסות עניינית ורצינית לטובת הנושא הזה. אבל זה לא הסעיף שאנחנו דנים עליו עכשיו. אני מבקש שבזמן ההפסקה – עוד שלוש דקות נצא להפסקה – מנכ"ל המשרד, שאול מרידור, אני מבקש ממך שתדבר עם חבר הכנסת טיבי על הנושא הזה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הבקשה שלי היא להוסיף סעיף חדש, סעיף 3, זה מה שאמר לי היועץ המשפטי: ניתן לתת לחברה שאינה חברה ממשלתית או חברת בת ממשלתית רישיון אספקה יחד עם - - -
היו"ר אלי כהן
¶
אז זה לא לגבי סעיף 340. אם לא תגיעו להסכמה בהפסקה אתה ומר מרידור, תעלה את הסעיף ונצביע לגביו.
היו"ר אלי כהן
¶
יש סעיף אחד שאין בו קואליציה ואופוזיציה, שזה נושא העובדים, ואני באמת חושב שזה נושא שצריך לבוא ולתת עליו את הדעת. אבקש בבקשה שתקראו את ההצעה לגבי הסעיף הזה.
שאול מרידור
¶
אנחנו נקרא כרגע נוסח, יכול להיות שיהיו בו תיקוני נוסח לאור הדיון שיש לנו עם הממונה על השכר בהיבט המשפטי. בהנחה שתאשרו לאתי בנדלר ועדנה בסוף תסגור את הניואנסים של הנוסח אחר כך, אפשר לקרוא כרגע את מה שיש, להצביע על זה, ואם יהיו תיקוני נוסח שבמהות לא משנים את העניין אבל קשורים לכל הדברים של שכר שאני מבין בהם פחות, אין בעיה לקרוא אותו עכשיו.
אתי בנדלר
¶
אני עושה הרבה מאוד שינוים בנוסח, זה ברור, הוועדה לא צריכה לתת לי סמכות לזה, אבל המהות צריכה להיות מספיק ברורה ומספיק מסוימת, כי בנוסח אני לא אעשה סטיות מהמהות.
עדנה הראל
¶
ברשותכם, הנוסח שניסינו לגבש ברבע שעה האחרונה משקף, להבנתנו, באופן מלא את מה שגם הממשלה החליטה עליו:
עובדי המדינה שהיו עובדי הרשות לשירותים ציבוריים – חשמל, כמשמעותה לפי חוק משק החשמל כנוסחו ערב יום התחילה, בהתאם להוראת סעיף 43 לחוק, שקובע את מעמד העובדים, ועובדים שהיו ביחידת מנהל מינהל החשמל במשרד האנרגיה ערב יום התחילה, יהיו לעובדי הרשות כמשמעותה לפי סעיף 335(1)(ג), שזו הרשות שמוקמת, וייוותרו עובדי מדינה, הכול בהתאם להוראות סעיף 43 לחוק משק החשמל, שזה אומר שזה שומר על המעמד שלהם כפי שהוא היום.
שאול מרידור
¶
כדי שיהיה ברור, אין הדבר אומר, שאם מחר בבוקר יגיע מנהל חדש לרשות החדשה וירצה לעשות שינוי מבני, שזה מונע ממנו לעשות אותו, הוא יכול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם הסיבה קשורה למעבר, אז הוא לא יכול לפטר, אבל אם הוא רוצה לעשות שינוי, הוא יכול לעשות.
היו"ר אלי כהן
¶
אני חייב להגיד לחברי הוועדה שלא היו נוכחים בדיונים הקודמים, על מנת למצות את הנושא, שאין במהלך הקמת רשות החשמל במבנה החדש שלה לעניין העובדים – ואמר את זה גם מנכ"ל משרד התשתיות, האנרגיה והמים וגם אמר את זה נציג האוצר, אודי אדירי – שאין במהלך הזה משום כוונה לפטר את העובדים. זה נאמר לפרוטוקול, ועכשיו למען הסר ספק, לגבי ההערה של חברת הכנסת לוי אבקסיס, הנושא הזה גם הוכנס לחוק.
שאול מרידור
¶
אבל כן רציתי להגיד את ההבהרה, כדי שלא תחשבו שהדבר אומר משהו אחר. כשנכנס היום מנהל, כמו שנכנסה המנהלת הקיימת של רשות החשמל, היא עשתה ומותר לכל מנהל לעשות, כמו שלי מותר אם הייתי רוצה במשרד האנרגיה, לעשות שינויים ארגוניים – להזיז יחידה מפה לשם, לשנות סמכויות, הכול דרך אגב בהתאם לחוק, הוא צריך לדבר עם הנציבות ועם אגף תקציבים ולקיים שיח עם העובדים, שום דבר לא משתנה. חשוב להבהיר את זה, אנחנו לא מצרים את צעדיהם כי אין פה שינוי, אבל מכיוון שהעובדים חששו שמא יש פה אי בהירות, רצינו להבהיר שהם נשארים עובדי מדינה והם יהיו עובדי רשות החשמל.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הטענה שבגלל המעבר, הקמת הרשות החדשה, לא צריכים לפטר, מקובלת עלי, אבל ברגע שנכתוב את זה, אנחנו קושרים את הידיים.
היו"ר אלי כהן
¶
נציגת משרד המשפטים, האם הנוסח קושר את הידיים או מאפשר את מה שאמר מנכ"ל משרד התשתיות?
עדנה הראל
¶
הנוסח מבהיר שהעובדים האלה, שתי היחידות יחד, הם עובדי מדינה ביום ההקמה, כפופים ליושב ראש הרשות ולאחריות שלו, ולכן כמו שהיום יושב ראש הרשות יכול לעשות שינויים ארגוניים, גם מחר הוא יכול לעשות שינויים ארגוניים, לפי הנהלים המקובלים, אבל עצם המעבר הוא לא פיטורים.
עדנה הראל
¶
זה מה שכתוב וזה גם מה שהממשלה החליטה, שכולם עוברים והתנאים וההסדר לפי החוק הקיים הוא אותו הסדר.
היו"ר אלי כהן
¶
חבר הכנסת ביטן, נמצאים כאן גם נציגי העובדים. אני חושב שהשינוי הזה לא קושר את ידיהם, אבל נותן להם - - -
עודד אגמון
¶
אני דבר אחד רוצה לחזק, אנחנו כולנו עובדי חוזה ברשות החשמל, ועובדי חוזה זה אומר שכל שנה מתחדש לנו מחדש החוזה, ולכן התוספת של ה-12 חודשים האלה היא תוספת משמעותית.
עודד אגמון
¶
לא, אנחנו עובדים בחוזה, והחוזים שלנו כל שנה מתחדשים מחדש, זאת אומרת: התהליך שלנו הוא תהליך שונה, אז עם כל הכבוד, צודקת חברת הכנסת אבקסיס.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה לך, עודד, תודה רבה לכולם. אנחנו עוד מעט נעבור להצבעה. חברת הכנסת לוי, האם אחרי שנכנסה התוספת את רוצה להוסיף עוד משהו?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, מאחר שהתוספת מדברת רק על עובדי מדינה ומקובלת עלי לחלוטין התוספת, אני אפילו תומכת בה, אני רוצה לדבר על העובדים המוחלשים שלהם אין ההגנה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל החוזה שלהם מתחדש אחת ל-12 חודשים. לפחות תן להם את ההגנה של ה-12 חודשים הראשונים, את השקט התעשייתי הזה.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי, נכנס הסעיף של העובדים על מנת לשמור על העובדים, ואני חושב שזאת בהחלט תוספת משמעותית, שכולנו יכולים לברך, ואני חושב שגם את היית שותפה לזה. אם יש לך עוד הערה, בבקשה נצביע עליה. אני מבקש לא להגיב, אנחנו סיימנו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו צריכים להבין שברגע שמדובר בעובדים בחוזה, אנחנו רוצים לשמר, לפחות עד שהרשות תדע מי - - -
שאול מרידור
¶
זה קצת התהפך פה. עובדי החוזים של רשות החשמל, אחת הסיבות שקבעו אותם כעובדי חוזים, בין היתר, היא היכולת לתת להם בדרגות שהם נמצאים שכר גבוה משמעותית מעובדי מדינה רגילים. לקרוא להם עובדים מוחלשים?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אל תשחק אותה ראש קטן, אדירי, כשאנחנו היינו בוועדת הכספים על העובדים ורצינו להעביר אותם מירושלים למודיעין, הבנתם שהחוק לא יעבור בלי הגנה על העובדים. אני רוצה אותו דבר גם פה.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת לוי, תודה רבה לך. נעבור להצבעות. גברתי היועצת המשפטית, נתחיל בהסתייגויות אחת אחת ונעלה אותן להצבעה.
אתי בנדלר
¶
לסעיף 340, הסתייגות ראשונה של חברת הכנסת לוי אבקסיס - בכפוף לבדיקת ועדת המינויים המינוי הראשון.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד ההסתייגות של חברת הכנסת לוי? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – רוב
ההסתייגות הראשונה של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 340 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד - רוב
ההסתייגות של חברת הכנסת זנדברג לסעיף 340 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד - רוב
ההסתייגות לחלופין של חברת הכנסת זנדברג לסעיף 340 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
ההסתייגות נדחתה. פרופ' יונה, הטרחת את עצמך לבוא להצביע, פרופ' יונה שאני כל כך מכבד ומעריך אותך...
אתי בנדלר
¶
לחלופין נוסף – בחירתו של היושב ראש הראשון תהיה באמצעות ועדת איתור שבה יישבו נציגי משרד האנרגיה, האוצר והגנת הסביבה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – רוב
ההסתייגות לחלופין השנייה של חברת הכנסת זנדברג לא נתקבלה.
אתי בנדלר
¶
לחלופין, כל עוד לא מונה יושב ראש ראשון, ימשיכו לכהן חברי רשות החשמל – אני מקווה שאני מדייקת.
אתי בנדלר
¶
הכול היו הסתייגויות של חברת הכנסת זנדברג, היא מציעה גם – זה לא בדיוק לסעיף הזה –הסתייגות נוספת שהשם של הפרק ישונה ל"החוק לפיטורי יו"ר הרשות לשירותים ציבוריים – חשמל".
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
רוב - רוב
ההסתייגות של חברת הכנסת זנדברג לשם החוק לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד– רוב
ההסתייגות של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 340 לא נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
גם לזה אתם לא בעד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד - רוב
ההסתייגות בנושא ועדת המינויים לא נתקבלה.
אתי בנדלר
¶
אני צריכה לבדוק, זה לא עובר בלאו הכי את הוועדה הזאת? אני צריכה לבדוק, אם המינוי בלאו הכי עובר את הוועדה הזאת, אין צורך בהסתייגות הזאת. אם הוא עובר בדיקה של ועדה אחרת, אנחנו נכתוב את זה כהסתייגות שלך.
אתי בנדלר
¶
את מציעה בהקשר להצעת הממשלה בנוגע לרשות לשירותים ציבוריים – חשמל ועובדי מנהל החשמל שיהיו עובדי רשות החשמל, שזו הצעת הממשלה, את מציעה תוספת שהם יועסקו באותם תנאים, 12 חודשים ממועד תחילת החוק.
שאול מרידור
¶
אני מוכן להסביר עוד פעם, יש לכל אחד חוזה אישי, הוא מקבל שכר הרבה יותר גבוה, כי הוא בחוזה אישי. יש אנשים שיש להם חוזה אישי ל-12 חודשים, יש אנשים שיש להם שנתיים, אין לי מושג כמה.
שאול מרידור
¶
על מה ההגנה? כי הם עברו מיחידה אחת לאחרת? אותו משרד, אותה סמכות, אותו תפקיד, על מה ההגנה צריכה להיות? תסבירו לי על מה ההגנה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני קודם כל מקווה שהוא יהיה יושב ראש נטול אינטרסים, והאינטרס היחידי יהיה הציבורי.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה לומר שלגבי ההסתייגויות, אני מייצג את המחנה הציוני ושותף להסתייגויות של מרצ ושל ישראל ביתנו. חשוב לי שזה יהיה רשום בפרוטוקול.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להבהיר, שבאחד בינואר אמורים לחדש את החוזים, כי הם פוקעים אוטומטית, לכן אני אומרת ביום של ההקמה, שזה פחות או יותר ינואר, שיחדשו את החוזים ולא פתאום ימנעו לגמרי ואז אלה פיטורים הלכה למעשה בגלל הקמת הרשות, בגלל הרפורמה. את ההגנה הזאת אני רוצה לתת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו מחוקקים, זה יכול להיות. אם אתם עושים חוקים מוזרים ואתם מציעים אותם כהצעות חוק ממשלתיות, אנחנו כמחוקקים זכותנו וחובתנו לתקן את העיוותים שלכם.
אתי בנדלר
¶
אני מדלגת כרגע על הסתייגותו של חבר הכנסת אחמד טיבי, כי היא הסתייגות לסעיף אחר לגמרי. נחזור לזה עוד מעט.
חברי הכנסת, אני מבקשת את תשומת לבכם, גם חברת הכנסת לוי אבקסיס, גם זנדברג וגם יוסי יונה. כל מי שנוכח כאן ומודיע שהוא רוצה להסתייג, הסתייגותו נרשמת. אם אתם מגישים הסתייגות גם בשם חברי סיעתכם, אני צריכה חתימה מקורית של כל חברי הסיעה שיאמרו שהם מצטרפים להסתייגות - -
אתי בנדלר
¶
מי שעדיין לא הגיש, חתימה מקורית, מכתב שיאמר שהם מצטרפים להסתייגויותיכם. בלא קבלת מכתב כזה, לא אוכל לכתוב את זה.
היו"ר אלי כהן
¶
אנחנו נצא להפסקה של 10 דקות, בה נדון בדברים הבאים:
1. לגבי סעיף 22, אני רוצה התייחסות לרשות הסביבה; 2. לגבי הנושא של ה-12 חודשים - - -
היו"ר אלי כהן
¶
אני לא רוצה שום הפרעה. נדון על סעיף 1, נשאר לנו סעיף 22 שאנחנו צריכים להצביע לגביו, והסתייגות אחת בסעיף 340 שדנה בנושא של ה-12 חודשים. בסעיף 22 יש נושא של רשות הסביבה, הנושא של זכות ערעור של חבר הכנסת ביטן.
היו"ר אלי כהן
¶
לא צריך להפריע לי, חברת הכנסת אבקסיס, וחבר הכנסת טיבי, אני רוצה שתדבר בעניין החברה של מזרח ירושלים, ההסתייגות שלך יורדת?
היו"ר אלי כהן
¶
אז תציעו את ההצעה לתיקון, יהיה לכם 10 דקות לסכם את זה עם חבר הכנסת טיבי. חברים, אנחנו מתכנסים ב-10:35.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:25 ונתחדשה בשעה 10:31.)
היו"ר אלי כהן
¶
אז חבר הכנסת טיבי, תצטרף לקואליציה ותצביע בעד...אני מבקש בבקשה להקריא את התיקון של טיבי.
עדנה הראל
¶
אני רוצה להסביר רגע ונמצא פתרון משפטי. בהוראת המעבר סעיף 60 לחוק העיקרי פסקה 60 לחוק העיקרי, פסקה (ד12), נכון להיום קובעת שניתן לתת רישיון הספקה ורישיון חלוקה: "על אף האמור בסעיף 4(ב1), ניתן לתת רישיון הספקה לחברה בעלת רישיון חלוקה לפי חוק זה, שאינה חברה ממשלתית או חברת בת ממשלתית, עד יום י' בטבת התשע"ה (1 בינואר 2015)".
כאן הוסכם להאריך את זה ל-2017. הפתרון לבעיה שעליה הצביע חבר הכנסת טיבי הוא להאריך את זה עד לאחד בינואר 2021.
אתי בנדלר
¶
זאת לא הוראת מעבר, זאת רביזיה, אני נורא מצטערת. תחשבו על משהו יצירתי אחר, שלגבי חברה שאינה בבעלות ממשלתית, אבל תתנו את מאפייניה - - -
עדנה הראל
¶
שאינה חברת בת ממשלתית או חברה ממשלתית, שיש לה רישיון לפי סעיף 60(ד12), אפשר לתת עד האחד בינואר 2021. אני יכולה להפנות לסעיף 60(ד12).
אתי בנדלר
¶
בנושא הזה הוצע סעיף על ידי המדינה, שעדיין לא הצביעו עליו, לגבי מעבר העובדים. את חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס רוצה לסעיף הזה, שתיכף יעמוד להצבעה, לומר שבכל מקרה מעמדם ותנאי העסקתם לא ייגרעו לתקופה של 12 חודשים. זאת התוספת.
היו"ר אלי כהן
¶
נכון, מי נגד?
הצבעה
בעד - מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 340 לא נתקבלה.
עדנה הראל
¶
אנחנו רצינו את זה כהוראת מעבר: חברה שהיא בעלת רישיון לפי 60(ד)(12) ערב קבלת חוק זה, ניתן יהיה לתת לה רישיון עד האחד בינואר 2021, שזה נותן אפשרות לחברה הספציפית, וכנראה לעוד חברה אחת שיש לה נכון להיום רישיון מאותו סוג. אנחנו לא יודעים בלוח הזמנים - - -
היו"ר אלי כהן
¶
אני מבקש שהיועצת המשפטית תקרא את הסעיף, שכולם ישמעו, את התוספת שנכנסת להוראות המעבר.
היו"ר אלי כהן
¶
אדוני, השגותיך הרבות התקבלו. אני מבקש לתת ליועצת המשפטית לקרוא את התוספת, ולאחר מכן נצביע על כל הסעיף. בבקשה, גברתי.
אתי בנדלר
¶
מה שעומד עכשיו להצבעה זה סעיף 340, כנוסחו המתוקן המונח בפניכם, בתוספת שני סעיפים קטנים: האחד – עניין מעבר העובדים שנאמר קודם, והשני – הסעיף שהוצע על ידי חבר הכנסת טיבי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז אני רוצה לומר שגם נושא העובדים שהוצע על ידי חברת הכנסת לוי. אם הוא מקבל קרדיט, אני גם אני רוצה.
אתי בנדלר
¶
בשמחה.
"חברה שהיא בעלת רישיון, לפי סעיף 60(ד)(12) ערב תחילת החוק המתקן, ניתן יהיה להאריך את רישיונה עד 1.1.2021". כמובן, נוסח בשינויים המתחייבים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל לא על כל הסעיף, כי לא דיברנו על העובדים, לכן אתה לא יכול להצביע על כל הסעיף.
היו"ר אלי כהן
¶
הסעיף התקבל, תודה רבה. נשארנו עם סעיף 22, רק הסתייגויות לגביו, נצביע על ההסתייגויות. תקראי את ההסתייגויות.
אתי בנדלר
¶
נתחיל עם ההסתייגות של חברת הכנסת לוי אבקסיס, יש לך שתי הסתייגויות לסעיף 22: אחת - את מבקשת להעלות את מספר חברי הרשות לשבעה, כי היום יש חמישה.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת מה לחלופין ומה לא, את תגידי לי מה את מבקשת. אני הבנתי שאת מבקשת להעלות את מספר חברי המועצה לשבעה. הנציג הנוסף יהיה הנציג של המשרד להגנת הסביבה, והנציג השביעי יהיה נציג חברתי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
- - או לחלופין, לא משנה, בהרכב שיהיה, יהיה נציג חברתי, כי אולי לחברתי יהיה לי פה רוב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני אומרת לחלופין, שבהרכב הוועדה יהיה נציג חברתי, לא תלוי בהגדלה ולא תלוי בתוספת נוספת.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
לפני ההצבעה, אנחנו יודעים באופן חד-משמעי שהמשרד להגנת הסביבה רוצה נציג, איך יכול להיות שאתם האוצר מתנגדים? אני לא מבין את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
שאול, לשר אבי גבאי יש קשרים יותר טובים אצל השר כחלון מאשר אצל השר שטייניץ, למה השר לא קובע מדיניות?
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אלי יקר, יש פה נציגה של המשרד, למה לא נותנים לה להגיד משהו? זה מהמפלגה שלך.
אתי בנדלר
¶
חברת הכנסת לוי אבקסיס, יש לך שתי הסתייגויות: אחת – שזה יהיה שבעה חברים; ולחלופין שזה יישאר בהרכב הנוכחי, אבל אחד מקרב הציבור יהיה נציג חברתי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אם יש פה תקשורת, הנציג של אריה דרעי רוצה להפיל את הנציג החברתי כדי שיהיה נציג חרדי. אני הייתי רוצה לשמוע את ההתייחסות שלכם לזה.
היו"ר אלי כהן
¶
נעבור להצבעות. היו דיונים לא מעטים בנושא הזה. עד שהנושא יגיע למליאה, ומכיוון שההסתייגויות האלה יירשמו, גם של חברת הכנסת לוי אבקסיס וגם של חברת הכנסת זנדברג, בעניין נציג המשרד להגנת הסביבה, מכיוון שזה כן הולך לעלות להצבעת המליאה, אני מבקש לצורך העניין שההסתייגויות האלה יובהרו. אני מציע לך, חברת הכנסת לוי אבקסיס, שההסתייגויות שלך יהיו: אחד - נציג להגנת הסביבה; נציג חברתי שימנה שר הרווחה. אני מציע לך לנסח כל סעיף בנפרד, על מנת שזה יעלה במליאה, בלי שזה כרוך אחד בשני. האם את מקבלת את המלצתי? יכול להיות שהיא תידחה.
היו"ר אלי כהן
¶
שגם אפשר להפריד. גם אם זה יידחה כאן, שיהיה זמן של שבועיים להגיע להסכמה, ולכן אני מציע מראש שכל ההסתייגויות ינוסחו בצורה נכונה, כל נציג בנפרד. אדוני מנכ"ל המשרד וגם משרד האוצר, אני חושב שצריך לראות איך כן מגיעים כאן להסכמה בנושאים האלה, וזה יעלה להצבעת המליאה. אני חושב שגם מה שאמר חבר הכנסת ביטן בהחלט חשוב.
אתי בנדלר
¶
ההצבעה הראשונה על הסתייגותה של חברת הכנסת לוי אבקסיס, שהמועצה תמנה שבעה חברים, בתוספת למה שמנוי בחוק, נציג המשרד להגנת הסביבה ונציג חברתי.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות הראשונה של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 22 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות לחלופין של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 22 לא נתקבלה.
אתי בנדלר
¶
הסתייגות לחלופין שלישית, בהרכב המועצה, אחד מנציגי הציבור שיציעו השרים כנציגי ציבור, אחד מהם יהיה נציג מקרב הארגונים החברתיים, שימליץ עליו שר הרווחה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות השלישית לחלופין של חברת הכנסת לוי אבקסיס לסעיף 22 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
מי בעד ההסתייגות של חברת הכנסת זנדברג? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – רוב
ההסתייגות של חברת הכנסת זנדברג לסעיף 22 לא נתקבלה.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה על ההבהרה. מי בעד סעיף 22? מי נגד?
הצבעה
בעד סעיף 22 – רוב
נגד – מיעוט
סעיף 22, בנוסח הממשלתי, בשינויים שמסומנים בנוסח, נתקבל.
היו"ר אלי כהן
¶
הסעיף אושר, תודה רבה לכולכם.
נושא אחרון, ועדת ערר. אני מבקש מחבר הכנסת ביטן להציג אותו בבקשה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כפי שהבהרתי בהסתייגות שלי אתמול, אני בעד שתהיה זכות ערר על החלטת הרשות לגבי המחיר. גם ראיתי את ההתנהגות של הרשות, אין עם מי לדבר אפילו. כל רגולטור יכול להגיע למצב שאין עם מי לדבר. אני בכלל בעד צמצום הסמכויות של הרגולטורים, אבל לא ניכנס לזה כרגע. זכות הערעור היא שלב ראשון בעניין הזה. הבנתי שיש בעיה, מכיוון שאתם מתכוונים לחוקק איזשהו חוק שקשור לזכות ערר על כל ההחלטות מהסוג הזה, וצריך להמתין קצת זמן. אז אני מבקש הצהרה לפרוטוקול, כפי שסיכמנו.
שאול מרידור
¶
כמו שאמרתי בהתחלה, ואני חוזר ואומר, ועכשיו גם עם יתר מחויבות, הממשלה מתכוונת להגיש הצעת חוק ממשלתית בנושא הזה לכנסת, והיא תידון פה, על זכות ערעור לכל הרגולטורים הכלכליים: רשות החשמל, רשות גז, רשות המים, בעניינים הכלכליים שלהם, שלא יכולים להיכנס להליכים המשפטיים הקלאסיים, והעניין הזה תוך שנה יוגש. גם התחייבנו לחבר הכנסת ביטן שאנחנו נגיע לדווח לוועדה, אני מניח שזאת תהיה ועדת הכלכלה, אלא אם תגידו ועדה אחרת, אני לא יודע מי הוועדה שמטפלת בזה.
שאול מרידור
¶
הוועדה שהכנסת תחליט תבוא להציג סטטוס של התקדמות הצעת החוק הממשלתית. נגיע כל שלושה חודשים כדי להציג סטטוס של התקדמות הצעת החוק הממשלתית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
על החוק, על הכול, על כל סעיף בנפרד ולחלופין על החוק כולו. יש לי זכות חוקתית להגיש רביזיה.
אתי בנדלר
¶
אתה תחליט על השעה, אני מניחה שזה יהיה בתיאום עם היושב ראש. אם זה יהיה בשעות מליאה, צריך לקבל היתר של היושב ראש.
היו"ר אלי כהן
¶
קודם כל חברים, אני קודם כל רוצה לברך את כל מי שטרח. אני רוצה להודות למנהלת הוועדה אריאלה מלכה, ליועצת המשפטית אתי בנדלר. כמובן כל סעיפי החוק אושרו, אנחנו נדון ברביזיה, אתם יכולים לדמיין מה יהיה גורלה. תודה רבה לכם ויום טוב.