הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 67
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"א בכסלו התשע"ו (23 בנובמבר 2015), שעה 10:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/11/2015
חוק המאבק בטרור, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המאבק בטרור, התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
רז נזרי - המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
נעמה פויכטונגר - מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
עמית מררי - עורכת דין, משרד המשפטים
עדי טל-נוסבוים - מתמחה, ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
נעה לוזנר - עורכת דין, משרד המשפטים
סא"ל מוריס הירש - פצ"ר, פרקליט איו"ש, צה"ל, משרד הביטחון
נצ"מ אלעזר כהנא - משנה ליועמ"ש, משטרה, המשרד לביטחון פנים
לין לרר - מתמחה, הרשות לאיסור הלבנת הון
ישי שרון - עוזר משפטי לסניגור הארצי, הסנגוריה הציבורית
דורון סלע - אחראית קשרי ממשל, המכון הישראלי לדמוקרטיה
ד"ר עמיר פוקס - חוקר, המכון הישראלי לדמוקרטיה
לורנס דריי - רמ"ד מחקר מדיניות וניהול ידע בלוט"ר, משרד ראש הממשלה
מיכל תותחני - מתמחה בלשכה המשפטית במטה לביטחון לאומי, משרד ראש הממשלה
אבי - משרד ראש הממשלה
מיכל - משרד ראש הממשלה
ירון - משרד ראש הממשלה
אורלי בן ארי - פרקליטות המדינה
שלומי אברמזון - פרקליטות המדינה
אורי בן יעקב - חוקר בכיר, המכון למדיניות נגד טרור
דניאל הברפלד - חוקרת, המכון למדיניות נגד טרור
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. בוקר טוב, שוב, לחברי, חבר הכנסת, ולכם, אתם כבר האורחים הקבועים פה. שלום גם לכם, בוקר טוב. אנחנו נתחיל בנושא של העבירות. סיגל.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו סיימנו את הדיון בפעם הקודמת כשדנו בעבירה של מילוי תפקיד ניהולי או פיקודי בארגון טרור. כלומר, דרג הביניים. זה סעיף 24. כאן, מאחר שלא רצו להבחין בין ארגון טרור ראשי לבין ארגון מעטפת, גם מסיבות מעשיות, אז הצענו הבחנה אחרת שנקטנו אותה גם בסעיפים אחרים. כאן הצענו שההבחנה תהיה לפי פעילות ולא לפי השאלה אם מדובר בארגון מעטפת או בארגון ראשי. הצענו להבחין כמו בארגוני פשיעה – במיוחד כשמדובר כאן על עבירה של 15 שנות מאסר – בין מי שמנהל את הפעילות הפלילית של הארגון לבין מי שמנהל פעילות אחרת. כאמור, מדובר פה בדרג ביניים. לגבי הדרג הראשי אנחנו לא סיכמנו סופית עם הממשלה איך לנסח את זה, אבל הכוונה היא למישהו שיש לו סמכות על כלל הארגון. דרג הביניים הוא מח"טים כאלה, שכאן רצינו להבחין.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו לא מזלזלים, 15 שנה זה עוד לא ללכת עם פרחים הביתה. מאחר שמדובר על חבר פעיל, שזה שבע שנים, מה שיוצא פה שמי שלא מנהל את הפעילות הפלילית, זה שבע שנות מאסר, ומי שמנהל את הפעילות הפלילית, זה 15 שנות מאסר. פה עצרנו את הדיון.
נעמה פויכטונגר
¶
אנחנו רצינו להעיר שתי הערות, קודם כל לחזור למשהו בסעיף 23. תודה לייעוץ המשפטי על הנוסח שהם העבירו, שחידד את הנקודות שבהן רצינו עוד – הערה אחת שאני חושבת שהיא לא בעייתית, אני מקווה. דובר על כלל פעילות הארגון, כשהמטרה הייתה להבהיר שמדובר על הדרג הבכיר ביותר, אחרי שהשב"כ הבהירו שהמבנה הוא לא בדיוק פירמידה כל כך נוחה לזיהוי. עלה החשש – ואנחנו חשבנו שיש בזה ממש – שכשאנחנו אומרים המכוון את כלל פעילות הארגון, לכאורה יהיה צריך להוכיח שהוא מודע לכל חבילת טישו שמישהו קונה באיזשהו סניף, כמובן, על דרך ההגזמה. שהוא פשוט מעורב בכל פעילות ופעילות. חשבנו שיותר נכון ללכת על נוסח אחר, שמופיע אצלכם בסוגריים, שהוא מכוון את פעילות הארגון בכללותו. זאת אומרת, לא כלל הפעילות, אלא הארגון כולו.
נעמה פויכטונגר
¶
כך הבנו, ולכן סברנו שזה לא בעייתי. הערה נוספת, שהיא רלוונטית גם לסעיף 23 וגם לסעיף 24 – אולי אבי ירצה להרחיב בזה – יש פה איזשהו חשש שמכיוון שזה מנוסח בלשון יחיד, המנהל המכוון, שהסעיף יתפרש כאילו הוא מדבר על קודקוד אחד ויחיד, בעוד שבנוסח שלנו למשל, בסעיף 24, דובר על ממלא תפקיד ניהולי או פיקודי. זאת אומרת, יכולים להיות כמה פונקציונרים שהם כולם חלק מהקודקוד ממש. ולכן רצינו להציע לחזור למשהו כמו "הנוטל חלק בהכוונת פעילות הארגון בכללו". זאת אומרת, זו יכולה להיות קבוצה של אנשים שהם מה שאת אמרת, בתור הממשלה. אבי, אם אתה רוצה לחדד.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו נבהיר שזה גם ראש וזה גם ממשלה או כנסת. לגבי 24, זה שונה, כי מלכתחילה אף אחד לא חשב שיש רק אחד. יש הרבה חטיבות בארגון.
נעמה פויכטונגר
¶
אנחנו יודעים שזו הכוונה, אבל מי שקורא את הסעיף בלי להיות פה בכל הדיונים, עדיין יכול להישמע כאילו מדובר על אדם יחיד. מכיוון שאין לנו ויכוח על המהות, אנחנו - - - יותר אם זה היה מקבל ביטוי בניסוח.
נעמה פויכטונגר
¶
רגע, אבל יש את העניין המהותי של סעיף 24, שנדמה לי שלא הגענו לגביו להכרעה. מה שסיגל הציעה בכמה משפטים – סעיף 24 מדבר על דרג הביניים. לא על המנהלים הבכירים ביותר, אבל על האנשים שמחזיקים בסמכות מסוימת מטעם הארגון, ולכן אין דינם סתם בתור חברים, אפילו לא כמו חברים פעילים. היה פה דיון בוועדה בשבוע שעבר על הרצון להבחין בין אלה שאחראיים על מה שכונה פה הפעילות הפלילית של הארגון לבין מנהלי בתי הספר. קודם כל, בניגוד למה שאנחנו הבנו בדיון, או בניגוד למה שאנחנו היינו מבקשים, אנחנו לא חשבנו שהמנהלים האחרים צריכים להיות פטורים מהסעיף הזה לגמרי. אנחנו חשבנו שיש מקום לקבל את ההבחנה ברמות החומרה שלהם. זאת אומרת, מי שמוציא חוליה לפיגוע, אין דינו כמו מנהל בית הספר, אבל זה לא אומר שמנהל בית הספר הוא סתם חבר בארגון. הוא עדיין מחזיק בסמכות, הוא ממלא תפקיד. ולכן חשבנו שיש מקום לסעיף קטן (א) וסעיף קטן (ב). סעיף קטן (ב), למשל, קובע עבירה מופחתת של עשר שנות מאסר על מנהלים בדרג הביניים שעוסקים בפעילות שהיא לא הפעילות הרצחנית, נקרא לזה. מעבר לזה, אנחנו עדיין מתלבטים בינינו קצת לגבי המונח "פעילותו הפלילית". זו תיבה קצת סתומה. אנחנו לא רוצים שישתמע כאילו התנהגות אחרת במסגרת הארגון היא פעילות לגיטימית. אומנם אנחנו מייצרים פה עבירה, זאת אומרת שהמחוקק אומר שמניה וביה שזה אסור - - -
סיגל קוגוט
¶
אגב, אם תתקבל ההערה הראשונה שלך, ודאי שלא יוכלו להגיד את זה. כי אם את אומרת עשר שנים למישהו, זה מראה שכל התנהגות של ניהול היא פלילית.
סיגל קוגוט
¶
לקחנו את זה מארגוני פשיעה, ויש לזה כבר איזה מטען. לכן חשבנו שזה בסדר. לי זה לא משנה, הוועדה, תחליטו אתם לגבי העונש של מישהו שמנהל פעילות אחרת. כרגע, אם לא נקבע משהו מיוחד, זה ייחשב חבר פעיל, וזה שבע שנים. הם מציעים שמנהל יקבל עשר.
עמיר פוקס
¶
אבל זו עדיין פעילות פלילית. זו עדיין פעילות פלילית. זו עבירה אחרת, עבירות של גיוס וכולי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מדברים על דרגה אחרת. מישהו שלא עוסק בזה, נניח שהוא מנהל בית ספר, אבל גם הוא - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני אומר את זה לשב"כ – יש לכם היסוסים, היו לכם היסוסים. המטרה העיקרית, כפי שאני מבין, ההרחבה של הצעת החוק הזאת לעומת החוקים הקודמים, היא בכך – סיכמנו, פחות או יותר, לא היו כאן כל חברי הוועדה – שעצם החברות בארגון הזה היא עבירה שעונש לא קצר בבית הסוהר בצדה. כן פעיל, לא פעיל – עצם החברות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אם היית אומר חמש, זה גם לא מעט. אני חושב שבזאת סיכמנו שאיננו מבחינים בבסיס בין פעילות לבניית הכוח של התשתית, כפי שקראת לזה, לבין פעילות בארגון טרור כפי שאנחנו מבינים אותו והבנו אותו קודם. אני חושב שבזאת הושגה מטרה חשובה של מנסחי הצעת החוק מלכתחילה. השאר הם פרטים שראויים לדיון, אבל פחות חשובים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בשבוע שעבר דיברנו על הבדל בין רמטכ"ל או חברי המטה הכללי, לבין דרג ביניים, שזה נקרא המג"דים, או המח"טים. שלכל אחד מהם יהיה עונש אחר, לפי עוצמת ההשפעה שלו בארגון. ולכן יש כאן שלושה סוגי עונש – יש את המטה הכללי, כמה זה?
אבי
¶
הכול טוב ויפה, אבל במלחמה בטרור, אנחנו כנראה לא ניפגש בתנאי מעצר לא עם המח"טים ולא עם המג"דים ולא עם הרמטכ"ל. ולכן אני בכוונה מדבר על דרג ביניים שהוא בניין הכוח. אם נצא למבצע "חומת מגן", למשל, אלה הראשונים שתצטרך לתפוס אותם כדי לשבור את בניין הכוח של החמאס. את המח"טים והמג"דים אנחנו לא נראה עם אישומים פליליים.
עמיר פוקס
¶
ד"ר עמיר פוקס, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. כל הנקודה של אחריות מפקדים, אני חושב שהיא הופכת כמעט לא רלוונטית ככל שמדובר באנשים שמכווינים פעילות של רצח וכולי בדרג הביניים. העבירה הזאת תהיה לא רלוונטית, כי הרי אף אחד לא יאשים אותו בעבירה של 15 שנות מאסר, יאשימו אותו כמעורב ברצח, הוא הכווין רצח. מי שמכווין רצח הוא רוצח, והוא ילך למאסר עולם, ואם יותר, אז לכמה מאסרי עולם. כל הצורך בעבירה הזו של אחריות מפקדים היא לקודקודים גדולים מאוד שמצליחים לנתק את עצמם וקשה להרשיע אותם, כמו שהיה עם ברגותי, שקשה למצוא את הקשר הישיר. לכן מי שבאמת יופלל מהעבירות האלה הם דווקא מנהלי בתי הספר כי הם לא מעורבים בעבירות חמורות שאפשר להרשיע אותם כשותפים, ולכן אנחנו צריכים לזכור שעליהם תחול העבירה. זו הקבוצה האמתית שתופלל מהעבירה.
סיגל קוגוט
¶
העבירה תחול עליהם ממילא, אז כל השאלה היא אם זה שבע שנים או עשר. כי הם בכל מקרה פעילים בארגון.
עמיר פוקס
¶
הם פעילים, נכון. ודאי, לכן השאלה היא אם אנחנו רוצים להחמיר את זה – ואנחנו מדברים פה על מנהלים של תיכון וכאלה. החוק הזה לא יחול על מח"טים של רציחות. המח"טים של רציחות יהיו רוצחים וילכו למאסרי עולם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נעשה את זה שבע ועשר, ומאחר וזה עד – וכאן יש את שיקול הדעת של השופט. השופט כבר ידע להבין אם האיש הזה הוא עולה תמימה, צדיק יסוד עולם, או שהוא – וכולי.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו עוברים לסעיף 26 – מתן שירות או העמדת אמצעים, בטבלה. אני אקרא קודם את הסעיף המקורי מההצעה.
"26. הנותן לארגון טרור שירות או המעמיד לרשותו אמצעים, ויש במתן השירות או בהעמדת האמצעים כאמור כדי לאפשר, לסייע, או לקדם את פעילות הארגון, דינו – מאסר חמש שנים".
היו לנו כמה הערות על הסעיף הזה. ראשית, רציתי - - -
נעמה פויכטונגר
¶
עד עכשיו, סעיפים 23, 24 ו-25 דיברו על רמות שונות של מעורבות בתוך הארגון. מהחברים שכונו פה חברים פסיביים או חברים שרק הספיקו להצטרף לארגון ועוד לא הספיקו "ללכלך את הידיים", במירכאות, ועד לראש הארגון עצמו. כמובן, רמת הענישה היא בהתאם. יש גם איזשהו מעגל שהוא חיצוני לארגון של אנשים שהם לא בהכרח חברי הארגון, אבל הם יכולים לעשות מעשים שונים – לפעמים על רקע כלכלי לגמרי – שתומכים בפעילות הארגון ומאפשרים את הפעילות שלו. זה יכול להיות החשמלאים וטכנאי המחשבים שנותנים להם שירות משמעותי, שמתחזקים להם את התשתיות, שמשכירים להם בתים.
נעמה פויכטונגר
¶
כמובן, זה מחבר אותי לדברי יסוד שדיברנו עליהם בתחילת החוק כולו – אחת התכליות המרכזיות של החוק הזה היא להעביר מסר חד-משמעי וברור לאוכלוסייה שהיא גם האוכלוסייה האזרחית, ולהגיד מארגון טרור מתרחקים, נקודה. בלי תירוצים. אתה יודע שזה ארגון טרור, אתה חושד שזה ארגון טרור, בטח אם הוא הוכרז וכולם יודעים. אתה נותן את השירותים שלך לגופים אחרים, אפשר להתפרנס גם בלי להיות מחובר בטבורך לארגון הטרור ולספק לו את החמצן שהוא זקוק לו. כי ברור לנו שארגון טרור, בשביל להתקיים, צריך גם את התשתיות, גם את המשרדים, גם את החשמל, גם את המחשבים וגם את כל שאר הדוגמאות שחברי פה יוכלו לתת טוב ממני. על הקבוצה הזאת מדבר סעיף 26. על רקע זה נוכל להתייחס להערות של סיגל.
סיגל קוגוט
¶
ראשית, רציתי להגיד שלכל נושא של מימון ופעולות ברכוש יש עבירות נפרדות. העבירה הזאת לא מיועדת לזה. נדבר עליהם כשנדבר על המימון. עכשיו אנחנו מדברים על שירות אחר. כאן, בגלל אי-ההבחנה בין ארגון מעטפת לארגון ראשי, אנחנו יכולים להגיע למצב שמעגלים רחוקים מקבלים עונש כמו חברים בארגון טרור. אנחנו רצינו לאפשר הכרזה על הארגון כדי לחסל את שני סוגי הארגונים. גם את ארגון המעטפת צריך לחסל. אבל הייתה לנו בעיה עם מי שנותן שירות כשהוא לא מתכוון, ואין שום קשר בין השירות לקידום של מעשה טרור. לא נדרש כאן שהוא ירצה או יפעל כדי לקדם מעשה טרור. העונש שיש לו הוא כאילו עכשיו הוא חבר בארגון הזה, במיוחד כשמדובר בארגון מעטפת, שאז יוצא שהבן אדם הוא במעגל השלישי – הוא לא מבצע מעשי טרור, הוא לא חבר בזרוע האזרחית, הוא לא חלק מארגון שתומך.
סיגל קוגוט
¶
חבר פעיל, שבע, חבר רגיל, חמש. לכן רצינו להציע שמתן השירות הזה יהיה קשור לארגון שמבצע מעשי טרור, או לרצון, חפץ, ידיעה, חשד. למרות שאני כתבתי את זה כמטרה, אבל גם אם זה יהיה נסיבות, כלומר, שמי שנותן את השירות הזה לפחות חושד שהשירות הזה יקדם מעשה טרור, אז אני יכולה להבין עבירה שעונשה חמש שנות מאסר. אם אתה מקדם מעשה טרור באיזושהי צורה, גם עקיפה, גם לא כחבר, גם אם אתה רק חושד בזה, או אם אתה עוזר לארגון שהוא ארגון רצחני, אז אני יכולה להבין את זה.
סיגל קוגוט
¶
אבל להגיד שאין שום קשר בין המעשה שלך לקידום של מעשה טרור, ואתה יכול לתת שירות גם לארגון מעטפת כשאתה - - -
סיגל קוגוט
¶
אני מתכוונת לזה שאם אתה ארגון מעטפת ואתה קיבלת איזשהו שירות אזרחי ממישהו עבור פעילות אזרחית שלך, אתה מגיע למעגל רחוק מאוד. לא מימון – למימון יש לי עבירות אחרות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
נהג אוטובוס שמוביל ילדים לקייטנה, שאנחנו יודעים שאת הקייטנה מפעיל ארגון מעטפת שאחר-כך יכול לאתר שם את המועמדים.
נעמה פויכטונגר
¶
אנחנו נשמח להתייחס רגע. קודם כל, אני מציעה לא להתבלבל עם סעיף 28, שעוד נדבר עליו – שגם הוא, אני חושבת, יעבור פה שינויים משמעותיים.
נעמה פויכטונגר
¶
הנושא של סיוע למעשי הטרור עצמם מקבל ביטוי נפרד, ונגיע לזה. הסעיף הזה מדבר על תמיכה בארגון עצמו ולאפשר את הפעילות של הארגון עצמו. ולכן, שוב אנחנו חוזרים ואומרים, ההבחנה בין ארגון עיקרי לבין ארגון מעטפת, היא הבחנה לא רלוונטית ככל שאמרנו שארגון מעטפת הופך לארגון טרור רק אחרי שהוכרז ואנחנו דורשים שהיסוד הנפשי של מי שמועמד לדין הוא שהוא יודע, הוא מודע לזה שזה ארגון מעטפת – אכן גם מנהג חברת ההסעות. אנחנו רוצים שחברת ההסעות תוריד מרשימת הלקוחות שלה את ארגוני הטרור באשר הם, שארגון טרור ידע שהוא לא יכול לפעול כי הוא מתקשה מאוד לקבל שירותים. שכל אזרח וכל בעל עסקים יודע שהם לא קליינטים לגיטימיים שלו. זה בפירוש אחת מהמטרות הראשוניות ביותר של הצעת החוק הזאת, מה גם שהעונש פה הוא לא עונש של בכירים בארגון. עונש המקסימום פה הוא חמש שנות מאסר. הוא מבטא - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
סיגל, איך את מבחינה בין מי שבאמת ידע שהוא נותן את הסיוע לאותו ארגון, בין אם הוא ארגון הטרור או המעטפת, לבין מי שנתן לו סיוע והוא לא ידע?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה משהו אחר. יעל, זה משהו אחר. ההוכחה שהוא יודע קשורה לאורך כמה סעיפים. זה סעיף אחר, לא לזה הכוונה פה.
סיגל קוגוט
¶
ההצעה שלי, נעמה, לא קשורה לעבירות האחרות, כי אני לא דורשת כאן שזה יהיה קשור למעשי טרור, אבל לפחות שהבן אדם הזה יודע או רוצה שזה יקדם איזשהו מעשה טרור.
נעמה פויכטונגר
¶
יודע או רוצה אלו שני דברים שונים. אם המוטיבציה שלו היא כלכלית, הוא מקבל המון כסף - - -
סיגל קוגוט
¶
אני יודעת. לא משנה, אמרתי לכם, אני כתבתי את זה כיסוד נפשי של מטרה. אבל גם אם הייתי כותבת את זה כנסיבות, ואז הייתם מקבלים את עצימת העיניים, עדיין לפחות זה לא סתם מתן שירות – או שזה מתן שירות לחמאס, ואז לא מעניין אותי כלום, או שזה מתן שירות, לפחות בידיעה, שזה יכול לקדם מעשה טרור.
נעמה פויכטונגר
¶
לשיטתך, הסעות לקייטנה של ארגון המעטפת, כשאני יודע שהוא ארגון מעטפת, זאת פעילות לגיטימית. במסגרת העסקים של חברת ההסעות, מותר לו לעשות את זה.
נעמה פויכטונגר
¶
המבחן אצלנו בסעיף הוא כן מבחן ממשי, ויש במתן השירות כדי לאפשר, לסייע או לקדם את פעילות הארגון.
סיגל קוגוט
¶
תמיד יש, כל דבר שהוא לא אפס מוחלט מקדם את פעילות הארגון. הרי ההגדרה בסעיף ההגדרות של פעילות היא פעילות בין פלילית ובין לא פלילית.
אבי
¶
העבירה הזאת תהיה קבוצה ריקה. אני לא מכיר נותני שירותים שרוצים לקדם מעשה טרור. אף אחד לא רוצה להסתבך בזה. מעדיפים לחזק את הארגון, כן, אבל להתכוון למעשה טרור ספציפי?
אבי
¶
זו עבירה ריקה, לא יהיו העמדות לדין לפי הסעיף הזה. זו חלופה בלתי רלוונטית, היא לא קיימת בכלל. אנשים מודעים לזה שהם מחזקים את הארגון, זה נכון, אבל לקשור את זה למעשה ספציפי? נראה לי שהלכנו פה - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
- - כל מעונות היום, או כל הפעילות החברתית, תרבותית, חינוכית שהם מפעילים – אני רוצה את ההגדרה של אותה גננת שמפעילה עכשיו את הגן של מי שתומך עכשיו בטרור.
נעמה פויכטונגר
¶
- - וההכרזה הזאת נכנסה לתוקף, והיא ממשיכה להיות פעילה בתוך הארגון הזה, אז היא חברת ארגון טרור.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
עכשיו זה לא הגננת, זה מי שמכר לה קרטונים לפעילות. מי שמכר בריסטולים לפעילות של הילדים.
סיגל קוגוט
¶
הגננת היא חברה בארגון ויכול להיות שהיא פעילה בארגון. זה בין חמש לשבע שנים. עכשיו מי שמוכר ציוד לגן.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
בסדר, אני אתכם, אני זורם אתכם. באותו רגע שמשביתים את כל מערכת החינוך של הגנים ושל מעונות היום, ולאותם ילדים אין מקום להיות – הטענה שלי היא שהחוק עושה את הפעולה ההפוכה. עכשיו אנחנו נקבל עוד 100,000 טרוריסטים. אין להם מה לעשות, הם יהיה פשוט בבתים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חיים, אני רוצה להגיד לך על המציאות. בגנים הם לומדים להיות טרוריסטים. ראינו את הסרטים של השב"כ.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כך שאם הם לא ילמדו את זה, לא יקרה כלום. ב', הציפייה של המדינה ושל החוק היא שמאותו רגע – יכול להיות שארגון מעונות היום הזה יפרוש מהפלג הצפוני ויתארגן כעמותה נפרדת. שיתארגן כעמותה נפרדת, לא קשורה לפלג הצפוני.
אורלי בן ארי
¶
כדאי לקרוא את ההכרזה הזו באופן פרטני בילקוט הפרסום כפי שהיא פורסמה כי היא משתדלת מאוד להתמקד קודם כל בישויות המשמעותיות, כדאי לראות, וגם בעמותות מסוימות שהמובהקות שלהן בעיסוק שלהן בין במימון טרור ובין בטרור היא מובהקת יותר. גורמי האכיפה אמורים לכוון לשם. מה שרציתי לומר קודם, הסעיף הזה הוא סעיף חשוב מאוד מאוד מבחינתנו כרשות אכיפה. המקבילה שלו נמצאת בתקנה 85 לתקנות ההגנה. אנחנו אומנם לא רוצים להשוות את עצמנו למצב אחורנית, אלא ללכת קדימה, ובפירוש הניסוח שלו הוא הרבה יותר מצר, כי אם קוראים את תקנה 85 על כל האפשרויות שלה, היא הרבה הרבה יותר רחבה. כלומר, אם מסתכלים על תקנה 85, היא מדברת על כל אחד שאפילו כותב, מכין, מייצר, מדפיס, עושה כל מיני פעולות שלכאורה נראות פעולות לגיטימיות.
אורלי בן ארי
¶
אפשר להצר, ראוי להצר, כי אנחנו רוצים לצעוד קדימה. אבל בסופו של דבר, הסעיף הזה משיג את המטרה ברגע שמטרתו לסייע ולקדם את הפעילות של הארגון. ולכן לא יכולה להיות איזושהי פעילות אזוטרית שהיא לכאורה אזרחית ולא פלילית שתילכד בעניין הזה, גם לא מבחינת מדיניות האכיפה, אבל גם לא בלשון החוק.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני חושב שהמחלוקת מהסוג הזה תלווה אותנו לכל אורך הסעיף. אני חושב שאני יכול להגדיר את המחלוקת כך: משהסכמנו וסיכמנו – אני מדבר על שני צדי השולחן – שעצם החברות בארגון היא עבירה פלילית ובין אם הוא ארגון טרור שיורה, ובין אם הוא ארגון בונה הכוח. את זאת סיכמנו. עכשיו, מה שעמד לדיון גם בפעם הקודמת וגם עכשיו, האם מאותו רגע ואילך בכל העבירות לגבי שני סוגי הארגונים, בכל העבירות האלה, כל אדם ראוי לאותה ענישה? אני שמעתי את דברי המשנה ליועץ המשפטי בשבוע שעבר. אני לא רוצה שתי טבלאות. אני רוצה טבלה אחת. אני לא רוצה להבחין, אתם לא רוצים להבחין. לא נוח להבחין. צריך לנהל דיונים יעילים בבתי המשפט. אני לא יכול לדבר בשם חברי. לי, אי-ההבחנה הזאת לכל האורך, אחרי שהבחנו בהבחנה היסודית, כפי שאמרתי בהערתי הראשונה הבוקר עוד כשהתנעתי, היא נראית משהו שקשה לקבל מבחינת הענישה. כי להניח שהרי זה כהרי זה בדיוק לתכלית של ענישה, נראה משהו שהוא מרחיק לכת. מרחיק לכת.
אני נוטל את נפשי בכפי, ואני רוצה לומר עוד דבר, ואם תשכנעו אותי שזה לא נכון, בייחוד אבי, אני אקח את דברי בחזרה. אני חושב שזה במידה מסוימת דומה לעבירות פליליות אחרות. מישהו בארגון הטרור כפי שאנחנו מבינים אותו, אלה שמארגנים את מעשי הרצח, בשבילו אין נפקא מינה עשר שנים, 15 שנים – הוא יודע, ככה הוא חי. לגבי אדם בדוגמה שנתנה סיגל בפעם הקודמת, שהוא מנהל בית הספר, בשביל אדם כזה, שהוא גם בעיני סובביו – הוא אדם שעושה פעילות כזאת, פחות או יותר רגילה, למרות שאנחנו יודעים למה זה עלול להביא. אדם כזה, דחוף אותו לבית סוהר לחמש שנים או לשמונה שנים – אני מניח שעצם האיום הזה או הענישה הזאת היא מרחיקת לכת לגבי הסוג הזה של האנשים. נדמה לי שאפשר גם להניח הנחה כזאת.
אבי
¶
מי העמיד לדין פקידה? אנחנו מסתכלים על שני ארגונים שונים. אני לא זוכר אי-פעם שהעמדנו פקידה או מנהל בית ספר. אנחנו רואים שני ארגונים שהם כנראה שונים לגמרי. אני לא מצליח להבין את הדוגמאות האלה, הן לא קיימות בפועל. גם בלי החוק הזה הן לא היו קיימות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
מה שאנחנו אומרים, מה שנאמר, גם בפעם הקודמת – ואני חושב שזאת אמירה שלי קשה להסכים אתה באופן עקרוני – הבה ניתן לתביעה או לבתי המשפט לעשות את מלאכתם. אני חושב שבזאת אנחנו עושים את מלאכתנו קצת קלה. אני חושב שהמחוקק צריך להסביר בערך למה כוונתנו, אחרת נעשה סל אחד גדול ובית המשפט יחליט לפי החומרה. עובדה שאנחנו לא עושים את זה. לי נראה שאין מנוס מטבלה שיש בה שני טורים. אבל הדיון הזה יהיה לכל אורך הדרך – פעם יהיה על ההבדל בין שבע לחמש, פעם על ההבדל בין חמש לשלוש.
סיגל קוגוט
¶
לא לכל אורך הדרך, כי לא כל העבירות מתעסקות עם ארגון. לא כל העבירות, אפילו רוב העבירות אפשר לנסח אותן כך שהן לא בהכרח קשורות לארגון, או לחילופין זה עניין של אימונים או נשק, או דברים כאלה, שברורה הפעילות האסורה. כאן, דווקא בגלל שזו עבירה כללית של מתן שירות וזה מעגל הולך ומתרחב, זה מעגל שלישי, כאן כן יש מקום לשאול את השאלה הזאת.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ראשית, אני ממש מסכימה עם חבר הכנסת בגין. אם אנחנו לא נשב ולא נדון בזה, לא צריך את החוק. יש היום מספיק חוקים שמגנים על המדינה ועל מקרים כאלה ואחרים, ואפשר להקיש מחוקים אחרים לגבי החוק הזה, ולא צריך את החוק. אם אנחנו כבר דנים, אז אני בהחלט מסכימה שאנחנו צריכים להיכנס לזה. אני רוצה להתעכב על סעיף 26. האמת היא, סיגל, שאני לא רואה את ההבדל בין הניסוח המקורי לבין הניסוח שלך. בשני המקומות יש את העיקרון הזה של מטרה ושל כוונה - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
בדיוק, אני רק רוצה להבהיר. מה שאותי מטריד זה אותו מעגל שאין לו שום כוונה לעסוק בטרור, ואין לו שום כוונה לעזור לארגון טרור ולא למעטפת של טרור, והוא נותן את השירותים מפני שהוא מתפרנס מזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זה המעגל שמטריד אותי. אני שמעתי שאתם אומרים אנחנו רוצים שברגע שאנחנו מכריזים על ארגון טרור, אף אחד לא - - -
אורלי בן ארי
¶
אבל עדיין צריכה להיות מוכחת מודעות. כאן, ככל שהארגון הוא ארגון יותר אזרחי ופחות עוסק בליבה של הטרור, יהיה הרבה יותר קשה להוכיח את המודעות הזו ברמה של המשפט.
סיגל קוגוט
¶
אוקיי, אז אני אגיד לך רק את ההבדל. הדבר הזה, למרות שאולי אפשר לתקוף אותו בעוד צורות – רציתי לקשור בין הסיוע לבין – או שאתה מסייע לארגון, שהדבר מדבר בעדו, כי אתה מסייע לארגון רצחני, אז אני יותר שקטה להגיד בין אם סייעתי לפלג האזרחי שלו, או למעשים הצבאיים שלו, זה לא משנה. או שאתה צריך באיזושהי צורה לקדם, להיות מודע, לחשוד, לרצות שבסיוע הזה אתה מסייע למעשים פליליים. או הארגון הרצחני או המעשים הפליליים, זה מה שזה אמור לשקף, למרות שאפשר לכתוב את זה גם בצורות אחרות.
ישי שרון
¶
ישי שרון מהסנגוריה הציבורית. אני רוצה לחדד נקודה אחת. האלמנט שסיגל מדברת עליו, בין אם זה אלמנט של רצייה או ידיעה ממשית, הוא קריטי כשמדובר בסעיף הזה. אנחנו צריכים להיזהר לא להכניס את המעגל השלישי, ואולי אפילו את הרביעי. בנוסח הנוכחי, כל שירות שיועמד לרשות אותו ארגון – אגב, זה יכול להיות טכנאי טלוויזיה או קייטרינג, ואפילו הרשות שמספקת חשמל או מים. ברור שהדבר הזה מסייע לעצם קיומו של הארגון. לכן אותו אלמנט של רצייה, הוא זה שנותן את ההצדקה להפליל את המעשה ולגזור בגינו חמש שנות מאסר. אנחנו לא רוצים להכניס את המעגלים הרביעיים והחמישיים – אני לא יודע מי מספק מים וחשמל לדברים האלה, אבל זה נראה לי שצריך לשים קו ברור, ולכן האלמנט של הרצייה או המטרה הוא אלמנט קריטי וחיוני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש כאן שני אלמנטים. מצד אחד, הארגון הזה, מהרגע שהוא הוגדר מחוץ לחוק או ארגון טרור, אנחנו רוצים למוטט אותו. אחת הדרכים למוטט היא שלאט לאט אנשים מתבדלים ממנו.
סיגל קוגוט
¶
אם כי דרך המלך למוטט היא לסגור את המשרדים, לחלק את כל מה, ואז לא נשאר לאנשים למי לתת שירות. ואת זה עושים. את זה עושים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל הפלג הצפוני עדיין קיים. סגרת את המשרדים שלו, והוא קיים. למה הוא קיים? כי הוא קיים בכל גן ובכל בית ספר, ובכל מקום הוא קיים עדיין. מאחר וזו לא פירמידה שתפסת, נניח, את המבנה המרכזי, את המטה, אז הארגון מתמוטט. אז הוא קיים, ואנחנו רוצים שאנשים יתרחקו מזה. אין דרך אחרת למוטט את הארגון שפרוס בכל המקומות, אלא אם כן יתבדלו ממנו. אז יותר הורים לא ישלחו את הילדים לגן שלהם, או שרשת הגנים תפרוש ממנו, וממילא לא תקבל את ההשפעה שלו, בתי הספר וכל הדברים האחרים. זו מטרה אחת מרכזית. ולכן כל קשר שישנו לדבר הזה מחזק אותו, ואנחנו רוצים – מצד שני, נניח ניקח את מי שמוכר לו מחשבים. א', הוא מחזק, ב' הוא מחזק בפועל גם את הארגון עצמו. כי כתוצאה מזה הארגון באיזושהי דרך מצליח לשמור על חיות מסוימת. המטרה היא לנתק. נכון שככל שהמעגל מתרחק יותר, גם העונש קטן יותר. זה בסדר, העונש קטן יותר, על זה אנחנו מסכימים, אבל עדיין אנחנו משאירים את זה במסגרת הזו, אם אנחנו חפצי חיים ורוצים שהארגון הזה יתמוטט. אחרת החרבנו את המטה, החרבנו כמה דברים שאנחנו יודעים, אבל הוא ימשיך לתפקד בכל מסגד, ובכל גן.
סיגל קוגוט
¶
יש כל מיני סוגים של פעולות שאפשר לעשות נגד ארגון – מינהליות, פליליות. כשאתה מחסל ארגון, אתה לא רק מקפיא לו את הכספים, סוגר לו את המשרדים, עושה פעולות מינהליות וצווים שונים נגד הפעילות שלו. אתה מעמיד לדין את אלה שמנהלים אותו, וגם בזה אתה מחסל את החיות שלו. כפי שראינו בסעיפים הקודמים, לא רק את המנהלים הגדולים, אלא גם את המנהלים הקטנים.
סיגל קוגוט
¶
מה שקורה זה שכאתה עושה עבירות פליליות, אתה צריך לחשוב על כל הכלים שהחוק הזה מאפשר לך. עכשיו אנחנו מדברים על הכלי להעמיד לדין פלילי של חמש שנות מאסר אנשים חיצוניים.
מוריס הירש
¶
שנתנו שירות לארגון טרור ביודעין שזה ארגון טרור, סיגל. זה הרכיב המרכזי פה. - - - ביודעין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בקהילה היהודית היה את העונש שנקרא נידוי. למה הכוונה נידוי? לאף אחד אין קשר אתו. שום קשר. כתוצאה מזה, אתה שם את האיש במקום. א', אתה מעניש אותו, ב', אתה מאלץ אותו – אם הוא לא נתן גט לאישה, שייתן את הגט. בנידוי הכוונה הכול, כלומר כלום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי שהפר, היה לו גם כן סיפור. אבל הקהילה עצמה הבינה את זה, ושמרו. כשהיה נידוי, אז היה נידוי. היום זה כבר סיפור אחר, היום הנידוי, אם יש, הוא פוליטי, זה משהו אחר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איך תיכנסי ותגידי – מנהל בית ספר, נניח, סתם. אז אם זה מנהל בית ספר שמחנך באווירה של הפלג הצפוני, זה יהיה עד חמש שנים. אם זה יהיה מנהל בית ספר שמחנך רק - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ניסן, לא ייתנו להם לאכול? מישהו מספק לו אוכל. מישהו מספק לו אוכל. היו כאן שתי דוגמאות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שוב, אם אתם רוצים לשים עונשי מינימום – אם היינו שמים עונשי מינימום, אז הדיון בינינו היה איפה שמים את עונש המינימום. אבל אם שמים עונש מקסימום, אני מניח, א', שגם השב"כ עצמו עושה את המיון הראשוני והוא לא מגיש, כמו שאתה שומע ממנו, על הרבה מאוד מהדברים האלו. ב', אם הוא כבר מגיש, אז השופט גם כן נמצא, והשופט מסתכל ואומר: נכון, עד חמש, יש לי פריבילגיה. קשה לנו מאוד להיכנס למיון פנימי פנימי פנימי. וברגע שאתה תיכנס לזה, הרי נפספס המון דברים, ואם נפספס אותם, זה יהיה עוד יותר גרוע. אם אתה כותב כלל, זה מילא, אם אתה מתחיל לפרט, אז כל מה שלא פירטת – כמו שאתה מציג אנשים ואתה מתחיל להזכיר את השם הזה ואת השם הזה. אם אתה לא מזכיר אף אחד, כולם מכוסים. ברגע שאמרת יעקב ומוישה, אתה בבעיה כי את ראובן ושמעון שכחת. לכן אני אומר, קשה מאוד יהיה לפרט, כאן צריכים לתת שיקול דעת גם לשירות מצד אחד, גם לשופט, שהוא מסתכל ואומר עד כאן, אבל אני לא הגבלתי אותו במינימום בגלל זה. אז יכול להיות שלזה הוא ייתן חצי שנה, ולזה הוא ייתן שלוש שנים כי הוא יראה מה כל אחד עושה. אבל פה בחוק לפרט עד כדי כך - - -
סיגל קוגוט
¶
זה לא עד כדי כך. זו השאלה אם אתה קושר את האנשים שנותנים שירות או לארגון טרור שמבצע מעשי טרור – ואז אתה לא מפרט יותר מדי, אתה פשוט אומר נותן שירות לארגון כמו החמאס. זה לא פירוט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שנייה, אני אומר, אם הגדרנו שמהרגע – נניח הפלג הצפוני. הפלג הצפוני הוא לא ארגון טרור במובן של חמאס. הוא נזהר עד היום לא לעבור את הקו. נכון, יש לו הסתה, אבל הוא נזהר לא לעבור את הקו. אבל כולנו מבינים וכולנו הרגשנו שחייבים – מאותו רגע שהוא הוגדר, מבחינתנו אין הבדל בין החמאס לבינו. וכך צריך להיות. ההבדלים יהיו בדירוגים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אחרי מה שאמרת, האם אין הבדל לכל דבר ועניין? זו השאלה. גישתי, לא לכל דבר ועניין, כאשר הדבר והעניין נוגע לרמת הענישה. לא של המסייעים במעגל לאותו הארגון.
נעמה פויכטונגר
¶
אני מבקשת להתייחס לכמה מההערות שעלו פה. נדמה לי שהרבה מהדיון הזה מושפע מהדוגמאות האבסורדיות שהובאו פה לגבי אספקת הבריסטולים לגננת, שכמובן, מאוד קל להבין.
נעמה פויכטונגר
¶
כמובן שקל מאוד להבין למה זה מבין אותנו לאיזושהי קיצוניות. דפדפתי עכשיו בתור תרגיל בחוק העונשין. הגעתי לעבירה של הקמת שאון במקום ציבורי, שהעונש עליה הוא שלושה חודשי מאסר. תיאורטית, ילד בן 12, שזה גיל האחריות הפלילית, עומד במדרחוב ומתעצבן על אימא שלו בקול רם, אפשר להכניס אותו לבית סוהר לשלושה חודשים. כל עבירה אפשר להביא לאיזושהי קיצוניות דמגוגית שהופכת אותה לריקה מתוכן, ותמיד אנחנו נחזור לטיעון הזה – תסמכו על רשויות התביעה שמפעילות איזשהו שקול דעת סביר. טיעון שבאופן טבעי אני מבינה שיש הסתייגות ממנו, אבל גם במידה רבה אי-אפשר להתחמק ממנו, כי בסוף, העבירה צריכה לכסות את מה שאנחנו מבקשים. באלטרנטיבה שעולה פה – שלפי דעתי מייצגת הרבה יותר את נקודת המבט של מי שמסתכל מתוך הארגון – כמו שאפיינו את בעלי התפקידים בארגון, כך אנחנו רוצים את המעגלים שהם חברים אמתיים של הארגון. זה בדיוק מחמיץ את המטרה שעליה דיברנו קודם, של הרתעת האוכלוסייה האזרחית. של מישהו שיש לו חברת הסעות או חברת מחשבים, שאין לו כוונות טרוריסטיות, הוא באמת רוצה להתפרנס במהלך העסקים הרגיל שלו. אבל אנחנו רוצים שהמסר כלפיו יהיה חד-משמעי, שארגון הטרור הזה – ואם זה ארגון מעטפת, אני מזכירה שוב, זה ארגון שהוכרז, זה ארגון שהקשר שלו - - -
נעמה פויכטונגר
¶
זה השיקול שבית המשפט צריך לעשות כשהוא כותב מה הסיוע שהוא נתן. על הבריסטולים האלה שהגיעו לגננת, לא רק שאף אחד לא יעמיד לדין, גם בית המשפט, לפי דעתי, יתרגז שאנחנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בגלל זה אנחנו לא עושים עונשי מינימום, אחרת בעונשי המינימום היינו צריכים לחשוב על כל הדברים האלו.
נעמה פויכטונגר
¶
לא יתכן שאדם ימשיך להתפרנס מאספקת שירותים לארגון רק בגלל שהארגון הזה לכאורה עוסק בדברים לגיטימיים. לגבי ילדי הגן, הם לא ירעבו. אנחנו מצפים מההורים שלהם – שיודעים שהארגון הזה הוכרז כארגון טרור – להוציא אותם מיד ולשים אותם בגן ילדים אחר. יש מספיק אלטרנטיבות כשרות.
נעמה פויכטונגר
¶
מיד למחרת הגן הזה נמצא בבעיה – אין לו שירותי ניקיון, אין לו מזון, הוא לא יכול להמשיך לתפקד, הגננת עזבה כי היא חברת ארגון טרור.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לא, לא יודעים. לא יודעים. עזוב, ההורים לא יודעים. הם לא קוראים. של מי האחריות?
נעמה פויכטונגר
¶
כשדיברנו על פרק ההכרזות, יש לנו סעיף שמוודא שההודעה הזאת עוברת לארגונים ולציבור באמצעות פרסום באינטרנט. יש גם את התקנות שמכוחן צריך להודיע הודעות, אפילו החובה בחוק הורחבה כאן בדיון בוועדה.
נעמה פויכטונגר
¶
בפועל הדבר הזה הוא ידע ציבורי. את ההכרזה האחרונה אי-אפשר היה להחמיץ אם אתה חי במדינת ישראל. אין לנו הרבה ארגונים הרבה יותר אזוטריים מזה, שאתה לא יודע - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אבל לא חייבים לדעת שהגן הוא כלול. הקורא לא מבין שזה הארגון יצא מן החוק, גם הגן יצא מן החוק.
נעמה פויכטונגר
¶
בדיוק את זה אנחנו רוצים להשיג, שבתוך יומיים האפקט הוא כזה שאתה לא יכול להעמיד פנים שאתה לא יודע. אם הגן סגור והוא לא יכול לתפקד והמנהלים והמפעילים נעצרו, גמרנו, כולם יודעים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
גמרנו, הוא לא יקבל שירותים. אם הגן סוגר, נותני השירותים לא ייתנו לו שירות, נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הוא ייסגר בגלל שלא יהיו לו שירותים שיינתנו לו. בגלל זה הוא ייסגר. אתה לא יכול ללכת לסגור אותו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אתה סוגר אותו כי הוא חלק מארגון המעטפת. את זה כבר סגרת, על זה סיכמנו כבר. והם מקבלים חמש שנים על עצם החברות.
ישי שרון
¶
אני רק רוצה לומר שהדוגמה של חברת ההסעות מתקיימת גם בנוסח של סיגל, במיוחד אם נסתכל על הסיפה, שמטרה מוגדרת גם כראיה מראש כאפשרות קרובה לוודאי שמתן השירות כמוה כמטרה. גם לפי הנוסח של סיגל, זה ככל הנראה תופס את המקרה שמטריד את - - -
נעמה פויכטונגר
¶
הבעיה העקרונית שעליה כן דיברנו בהרחבה לפני שבועיים בדיון הקודם – שוב, הדרישה פה להבחין בבית המשפט בין סוגי הארגונים, בין ארגון עיקרי לארגון מעטפת. זה שוב מחזיר אותנו לאותה בעיה להביא בפני בית המשפט את כל הראיות לגבי מהו הארגון הזה, ושוב להתווכח - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
נעמה, על זה - - - בסעיף הקודם ארגון טרור, חמש שנים. גמרת את זה, זה מאחוריך, בהכרזה. זה מאחוריך, הכרזת. עכשיו השאלה האם אני - - -
נעמה פויכטונגר
¶
אני הכרזתי על ארגון טרור, אבל פה הסעיף דורש ממני להבחין האם הוא ארגון עיקרי או שזה ארגון כאמור בפסקה (1).
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אם אנחנו מניחים שהשופט ידע להבין, מי יעזור לו להבחין? או שהתביעה תצטרך להביא ראיות, או שהסנגור יאמר – או שניהם יאמרו – אבל זה לא זה.
נעמה פויכטונגר
¶
נכון להיום, החוק קובע שאם הכרזנו על ארגון טרור, בית המשפט לא פותח מחדש לדיון את השאלה איזה מין ארגון זה. הוא מוכרז וזהו, מי שיכול לדון בזה זה בג"ץ. אבל כאן, אם אני מעמידה אותו לדין באשמה של אספקת הסעות או מחשבים לארגון הטרור, הוא יטען שזה רק ארגון מעטפת, ולכן לא הייתה לו מטרה, ולגבי ארגון מעטפת הוא צריך מטרה, ולכן מעמדו קל יותר. ואז אני מייבא את כל הדיון הזה לבית המשפט.
שלומי אברמזון
¶
חבר הכנסת בגין, מה שנוצר כתוצאה מיצירת הטבלאות כמו שאתה מתאר, זה להכניס בדלת האחורית, בעיני, את ארגון המעטפת חזרה, כשרצינו לשים אותו בצד. אנחנו רוצים להגיד חד הם, כי ברגע שאנחנו יוצרים שתי טבלאות, אנחנו מכניסים את זה חזרה בדלת האחורית, וזה מה שאנחנו לא רוצים להגיד. לכן אנחנו מתעקשים על זה. חברת הכנסת גרמן, אני מבין את מה שמטריד אותך. אבל מה שאומר פה הסעיף – וזה המשפט הפלילי, וזה מה שאנחנו רוצים להוכיח, את המודעות – אם אותו אדם לא יודע שהוא עובד בשביל ארגון הטרור, שהוא עושה הסעות לארגון הטרור, שהוא דואג למחשבים לארגון הטרור, הוא לא יועמד לדין. הוא לא מודע לזה, אין לו את המודעות הבסיסית.
סיגל קוגוט
¶
לפני שחברי הכנסת מכריעים בסוגיה הזאת, אני חושבת שזו ההזדמנות החגיגית לשאול האם זו באמת עבירת מודעות? כי זה לא בהכרח כך.
סיגל קוגוט
¶
אני רוצה להציג את השאלה המשפטית שיכולה להתעורר פה. היא התעוררה בבית הדין הצבאי בשתי פרשות – בפרשת עוואד ובפרשת הודלי. כדי שיבינו כאן, ככל שהולכים להרחיב כאן, הדבר הזה מועצם עוד יותר. האם באמת צריכה להיות מודעות להכרזה? האם באמת? אם זה כפי שנאמר פה, אין לי שום מחלוקת אתכם. אם זה כפי שנאמר פה עכשיו, שהאיש הזה שנתן את השירות צריך לדעת שהייתה הכרזה על הארגון הזה. לא כך פסק בית הדין הצבאי. ועכשיו אנחנו נדון בזה בגלל שזה מאוד חשוב. ובכל העבירות שקשורות לארגון, הסוגיה הזאת תחצה. דווקא בגלל שהעבירה הזאת היא העבירה שלוקחת מעגלים רביעיים וחמישיים, צריכים לשים את זה על השולחן. אני רוצה להציג את הסוגיה.
הסוגיה היא מי צריך להוכיח ואיזה סוג מודעות צריך להוכיח. נניח שאני לוקחת את הסעיף לשיטת הממשלה. בשיטה שלי, מאחר ואני חושבת שצריך שהוא יהיה קשור לארגון רצחני, או לפחות שהוא יבין שהוא מקדם מעשה טרור, הסוגיה הזאת לא מתעוררת. בניסוח הממשלתי היא מתעוררת. ומה הסוגיה? הסוגיה קרויה פה "טעות בדין", "טעות בעובדה" ואם מדובר בנסיבה או אם מדובר בדין. אני אסביר בדיוק מה הנפקא מינה של הדברים האלה. אחרי תיקון 39, שאגב, לא תוקן בשטחים. שם הדין זהה לחוק העונשין הישן, ולכן הבעיה הזאת מוחמרת - - -
סיגל קוגוט
¶
יפה. אז לא ידעתי. תודה רבה. תודה על התיקון. זה משמח לגופו, וגם על העדכון. אז עכשיו הדין זהה. יש סוגיה שנקראת טעות בדין. סוגיה שנקראת טעות בדין היא שהאדם טוען אני לא ידעתי שהמעשה שעשיתי הוא אסור. היום, ככלל – זה כמעט חזקה חלוטה, יש איזה סדק, אבל כמעט חזקה חלוטה – שהוא לא יישמע בטענה הזאת. כלומר, אם אני אגיד לא ידעתי שהסם הזה הוא בתוספת לפקודה, לא ידעתי שהמעשה הוא אסור, ככלל, בית המשפט לא שומע אותו. יש בחוק העונשין אפשרות – אם זה היה בלתי נמנע באופן סביר – זה משהו שבית המשפט כמעט לא נותן לו שום משקל בגלל שני עקרונות: אחד, עיקרון הרצון להביא אנשים לציות לחוק. ככל שאני אכיר יותר בטענות כאלה – לא ידעתי, חשבתי שזה מותר – כל אחד יטען את זה. הפכנו לבוקה ומבולקה. והשני הוא עיקרון האשמה. חוק העונשין בדרך כלל אוסר על מעשים שרוב האנשים יודעים שהם לא בסדר. קשה שמישהו יגיד חשבתי שזה מותר. יש מקרים שזה קשה יותר להגיד שבטוח שכל אחד היה יודע, כגון בנושאים של תמרורים – כן ידעתי שמוצב תמרור, לא ידעתי.
ועכשיו הדבר הזה יתעורר גם בשאלת ההכרזה. האם כשהמדינה מכריזה על ארגון כארגון טרור אפשר – והמדינה טענה את זה בבית משפט צבאי – שזה דבר שלא צריך להוכיח אותו כי הוא דין? הוא כמו סם שמוכנס לתוספת לפקודת הסמים. הוא כמו תמרור שמוצב בפינת הרחוב, למרות שלפחות ככל שמדובר פה – גם בסמים האמת – ההשלכות הן רציניות מאוד מאוד. ואז מה זה אומר? שמה שנאמר פה, שלפחות נדרש כאן בסעיף שהבן אדם שנתן את השירות ידע שהוא נתן שירות לארגון טרור, זה לא מה שהמדינה טוענת בבית משפט. מה שהמדינה טענה בבית המשפט הצבאי, בגלל שהולכים לפי תקנה 85 לתקנות ההגנה, ויש שם הגנה של תום לב, שם יש הגנה, ופה – תיכף נראה מה הוועדה תחליט על זה, כי זה צריך להיות כתוב פה בסעיף. לא יכול להיות שהסוגיה הזאת תהיה בסימן שאלה ותובא אחר-כך לבתי משפט. זאת לא סוגיה שתהיה בסימון שאלה, לא כשמחוקקים עכשיו את החוק הזה. מה שנטען – שם יש הגנה. אדם היה חלפן כספים, נתן שירות לאיזה ארגון. טענו שנתת שירות להתאחדות בלתי מותרת. שם בתקנות ההגנה היה כתוב שאם הוא מראה שהוא היה תם לב, הוא לא עבריין. שם בית המשפט לא האמין לו שהוא היה תם לב. אבל באגב אורחא בית המשפט גם אמר שההכרזה היא דין, ולכן אפילו אם הוא לא היה יודע שהמדינה הכריזה על הארגון כארגון טרור, הוא היה מואשם בעבירה.
סיגל קוגוט
¶
לא. לא. פרשה אחרת הייתה פרשה של אגודת צדקה. גם פה בית המשפט יכול היה לצאת מזה בכך שהוא פשוט לא היה מאמין שמישהי הקימה את אגודת הצדקה הזאת. אני אגיד לכם למה זה היה כל כך קשה, הפרשה השנייה, פרשת הודלי. המקרה שם הוא של מישהי שהייתה לה אגודת צדקה והעמידו אותה לדין. אבל שם זה היה בין המצב של ההכרזה למצב של הפעולה של המדינה נגד הארגון. כלומר, לא היו סממנים חיצוניים. בדרך כלל – מה שנאמר לנו בעבר על-ידי נציגי הצבא – שכשמכריזים על ארגון, יש לזה בדרך כלל סממנים חיצוניים – שמים לו פלומבה על הדלת, שמים צו או מנשר, מקפיאים לו חשבונות כספים. קשה לאנשים, בטח אנשים שהם בקשר עם הארגון, להגיד לא ידענו. מה לא ידעת? סגרו לך בפלומבה ושמו לך שלט על הדלת, מה לא ידעת? אבל שם העמידו לדין – מראה שלפעמים כן מעמידים לדין גם במקומות שהם סימני שאלה – לפני שהמדינה נקטה פעילות נגד הארגון, כאשר רק הייתה הכרזה נקייה, ובית המשפט פסק שזה דין. ברגע שפוסקים שזה דין, זה אומר שהאדם – ופה כתוב שאתה נותן שירות לארגון טרור, די בזה שאתה מקדם את פעילות הארגון. לפי ההגדרות פה בחוק, פעילות זו פעילות פלילית ופעילות לא פלילית. אם מלבישים על זה עכשיו את הפסיקה שמדובר בדין, זה אומר שאתה גם לא צריך לדעת שהמדינה הכריזה על הארגון הזה, מאחר שזו חזקה, זה כמו ידיעת הדין. ידיעת הדין לא פוטרת מעונש.
ולכן, כשדנים כבר בדבר הזה, מאחר שרוצים לשקול את הנוסח המקורי, ולא את הנוסח שלי – הנוסח שלי ממילא פוטר את זה, כי אני ממילא רוצה לקשור את האיש שנתן שירות לארגון רצחני או למעשים פליליים בעייתיים. אבל אם הוועדה רוצה לשקול את הטקסט המקורי שאומר שמספיק שהכריזו על ארגון ואתה היית קשור לארגון הזה כי אתה צריך להחרים אותו, כי אתה ידעת שגם אם אתה לא יודע מספיק פרטים על הארגון, מדינת ישראל בהליך מסודר חשבה שזה ארגון טרור, די לך בזה כדי שתתרחק מכל מתן שירות לארגון הזה. אם זה מה שרוצים לטעון, וזה מה שעומד כאן ביסוד העבירה המקורית, אז לפחות צריך להבין האם באמת הכוונה היא שהאדם יודע שהמדינה הכריזה על הארגון הזה, או שעל זה מלבישים את זה שהאדם לא צריך לדעת שמדינת ישראל הכריזה על הארגון הזה, והוא נתן שירות לאיזשהו ארגון, ועכשיו אומרים לו ידיעת הדין.
נעמה פויכטונגר
¶
אני אתחיל, ואני אשמח אם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ימשיך. קודם כל, אני רוצה להעיר לגבי הפתיח של סיגל. במקרה הזה, אני חושבת שלא נכון להוליד את הדוגמאות מתוך המצב של הדין הצבאי, מפני שמשפטית המצב המשפטי שם הוא שונה. המפקד הצבאי הוא גם המחוקק, ולכן - - -
נעמה פויכטונגר
¶
כי שם הוא באמת חלק ממעשה החקיקה, וזה מה שאומר פסק הדין גם. אם תרצי, נחדד את זה, אבל אני מציעה שנדבר כרגע על מה שקורה בישראל כי החוק הזה הוא חוק ישראלי. לכאורה, על פניו – וזו הייתה התחושה האינטואיטיבית של רבים מאתנו לאורך הדרך – ההכרזה היא לא רק מעשה של שר הביטחון. היא מעשה של גורם ממשלתי שמתפרסם ברשומות, יש בזה אקט פומבי, והוא בוודאי לא סוד. ועל פניו, יש פה איזושהי הנחה שאנשים מודעים לעובדה שהייתה הכרזה. אחרי שהשאלה הזאת התחדדה כבר בכנסת הקודמת ובדיונים מקדימים שלנו עם סיגל – ליבנו את זה בינינו רבות – חשבנו על שני פתרונות בהקשר הזה שמשתלבים יחד. קודם כל, ברמה הפורמליסטית, ככל שיש טענה או ויכוח בשאלת המעמד של ההכרזה בטענה שהוא לא דין – אני לא יודעת אם רצוי או לא רצוי, אבל בהחלט אפשר מבחינתנו לקבוע שכל הכרזה שמוכרזת תתפרסם כחלק מהתוספת לחוק ותהפוך אינהרנטית לחלק מהדין הפלילי, ולכן מעמדה הוא כשל העבירה עצמה.
נעמה פויכטונגר
¶
אבל אנחנו לא רוצים להעמיד אדם לדין על סמך עיקרון פורמלי, אנחנו רוצים לתפוס בכף רק את אלו שראויים להיות מועמדים לדין. ולכן, על אף שנוצרת חזקה שההכרזה היא חלק מהדין, אנחנו חושבים שאפשר בעבירות האלה לעשות את מה שעשתה הוועדה לגבי הגדרת חבר בארגון טרור ולקבוע פוזיטיבית שאותו נאשם או מי שמואשם בעבירות כאלה יכול להוכיח שהוא לא ידע שמדובר בארגון טרור. זה בניגוד לחזקה הרגילה, אדם שיוכיח בבית משפט שהוא לא ידע שהתמרור הזה אומר כך או אחרת, זה לא יעזור לו כי זה לא מעניין את בית המשפט. כאן אנחנו חושבים שהמטריה מצדיקה להתייחס לדברים באופן ענייני ולקבוע תוצאה אחרת שאומרת שאדם יכול לטעון טענת הגנה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה, דקה. שנייה, רק רגע. אבי, אני זוכר שכשהצגת את הדברים אמרת שאם מישהו נותן שירות, אתם לא תופסים אותו בהפתעה, אתם נותנים לו – המטרה היא שהוא יפסיק. אתם נותנים לו ברוב המקרים גם התרעה בפעם הראשונה, אומרים לו תפסיק. או שתופסים אותו בהפתעה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אחרי שמכריזים. מי שנותן שירות לגוף המעטפת, למשל חשמלאי שמתקן אצלם, או מישהו אחר, האם נותנים לו לפני כן התראה פעם אחת, תעצור, רד מזה, או שאין צורך?
אבי
¶
הדברים שלי היו מכוונים לארגונים כאלה שעמדו לפני הכרזה. אלו היו האמירות, לא לכאלה שנותנים שירות, לא התייחסתי אליהם. האמירה הייתה לגבי ארגונים - - -
אבי
¶
אם יש לנו ראיות שהאיש יודע – מודיעין לצורך העניין, עזוב רגע ראיות. אם יש לנו מודיעין שאדם מסוים יודע, מודע או חושד, אנחנו נכנסים לתמונה. אני אומר את זה קטגורית. במקרים שבהם אנחנו חושבים שאדם לא מודע, מישהו מנסה להתל בו, יש מקרים שאנחנו גם מזהירים ואומרים לו תדע לך, מה שאתה עושה, אתה נותן שירות, אתה מסייע.
אבי
¶
כן, בוודאי. כשאנחנו מתכננים חקירה, והמידע שבידינו – וכרגע אני לא מתייחס אם אלו ראיות או מודיעין – מצביע על כך שהדבר הזה נעשה מתוך מודעות, אלה מקרים שבהם אנחנו נמשיך הלאה. אנחנו לא נבזבז את המשאבים והכוחות שלנו במקרים שבהם – לא על נותני שירותים, ויש הרבה כאלה. היכולת שלנו לטפל בעברייני טרור היא מוגבלת מאוד. אף אחד לא ילך לגננת, אף אחד לא ילך לסוג הזה של העבריינים, במירכאות. זה לא מעניין, וגם לא ניתן להגיע לכולם. ולכן מבחינת האכיפה, זה נכון שאנחנו הולכים על אותם מקרים שבהם אנחנו גם חושבים שנגרם נזק וגם שיש מודעות. אחרת לא שווה להפעיל את כל הכלים. יש מקרים שבהם מספיקה האזהרה. אם זה היקף נמוך יחסית, בוודאי, או שבכלל לא אוכפים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני חושב שלאור מה שאתה אומר, אם נכניס כאן את הנושא שיש לנאשם זכות להוכיח - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש מישהו שלא ידע? אני לא יודע לגבי 200 הארגונים האלו, ו-200 הארגונים האלו. אני לא יודע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל למרות הכול, נותנים לו את האפשרות להוכיח שהוא לא ידע מזה. נותנים לו את האפשרות להוכיח שהוא לא ידע, אבל לא לעורר ספק.
סיגל קוגוט
¶
לעורר ספק זה שאני מעבירה אליו את נטל הבאת הראיות, שזה כבר חריג. בכל זאת אנחנו במשפט הפלילי.
סיגל קוגוט
¶
לא, זו לא הכוונה להוכיח. כי אחרי שאתה מעביר לו את נטל הבאת הראיות, אחרי שאתה מקבל את זה שהוא זה שצריך לספק את ההסברים, השאלה אם הוא עורר ספק סביר או לא.
סיגל קוגוט
¶
זה לא אלף אחוז. ספק סביר זה לא אלף אחוז. באותו משפט כתבו מה זה ספק סביר. בשורה של פסקי דין כתבו מה זה ספק סביר. זה לא אלף אחוז.
סיגל קוגוט
¶
הוא יספר סיפור. את הסיפור שלו, את הגרסה שלו. הוא יספר את הגרסה שלו. אם בית המשפט יאמין לו, אז זו תהיה הוכחה, אבל אם בית המשפט לא יאמין לו, אז זה גם לא יהיה ספק סביר. אבל אני משדרת פה שמאחר שכאן רוצים לראות את ההכרזה כדין, אפילו במקרים שיש בה רק פרסום ברשומות – וראינו את זה כבר בפרשיה ההיא, שציינתי פה בפני הוועדה, שהרשות עוד לא הספיקה לפעול נגד הארגון ולא היה מצופה שכל אחד ידע שהארגון הזה הוא אסור, אלא רק מי שקורא רשומות, שזה אף אחד, פחות או יותר, חוץ מכמה משפטנים - - -
סיגל קוגוט
¶
בחברות אני הבדלתי בין חבר פעיל לחבר סביל. על חבר סביל אני אמרתי – בסוף הגענו להסכמה – ששם הוא יכול רק לעורר ספק. עכשיו פה זה מתן שירות. אם זה במעגלים הרחוקים יותר – הרי אני מדברת על זה שאתם רוצים פה מעגלים רחוקים. אם לא הייתם רוצים מעגלים רחוקים, כל השאלה אם זה דין או לא דין לא הייתה מתעוררת פה בכלל, כי אני רציתי שזה יהיה על ארגון רצחני או לקדם מעשה טרור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לומר שכדי שאדם יוכל להוכיח, זה לא רק סיפור. תהיו איתי רק שנייה ותגידו לי אם הדוגמה שאני נותן היא נכונה. נניח שאדם מראה שהוא היה בחוץ לארץ כשהכריזו. עכשיו הוא חזר והוא ממשיך לתת את שירות החשמלאי שלו. הוא יכול להגיד לא הייתי בארץ בכלל, והוא מוכיח שהוא לא היה בארץ. השופט יחשוב ויגיד – להערכתי, גם השב"כ לא ייקח. דוגמה נוספת, נניח שתפסו אותו, ואחרי שתפסו אותו הוא הפסיק כל קשר אתם, ניתק מגע והכול. הוא אומר לא ידעתי קודם, הנה, ברגע שנודע לי, הפסקתי את הכול. אנחנו יודעים שהוא הפסיק, אז הוא יכול להוכיח את זה. זה לא ספק סביר, הוא יכול להוכיח שהוא לא. אבל אם הוא ממשיך הלאה, אנחנו יוצאים מתוך הנחה שהוא יודע כי אין לנו ברירה. הוא יודע את זה טוב יותר מאשר תמרור חדש שהציבו, תאמיני לי.
רז נזרי
¶
מה ששאלתי, הערתי קודם על הדברים של סיגל, הרי דיברנו בנושאים האלו כשדיברנו על חברות בארגון טרור. שם כתבנו מי שהוכיח שלא היה מודע לכך. מה שאת ענית לי עכשיו, לעורר ספק סביר, ששם הוא צריך לעורר ספק לגבי חבר שלא נטל חלק פעיל, זה לא לגבי העבירה, זה לגבי השאלה בהגדרות האם מישהו שהיה חבר בארגון טרור יראו אותו כחבר בארגון טרור, אלא אם כן הוכיח כי חדל להיות חבר בו. שם הסתפקנו בלעורר ספק סביר. אבל לגבי עצם השאלה אם אדם הוא חבר או לא חבר, לא ייחשב חבר מי שהוכיח שהוא לא היה מודע. לכן אני אומר למה שלא נעשה בצורה מותאמת? הרי גם שם את יכולה לשאול את אותה שאלה ולומר לי אולי הוא לא יודע שהוא חבר בארגון טרור כי זה ארגון מעטפת, והוא לא שמע, הוא לא קרא?
סיגל קוגוט
¶
אדם שהוא חבר בארגון, אתה מצפה שיהיה לו יותר קשר למה שקורה בארגון מאשר אנשים במעגלים רביעיים וחמישיים. פשוט מאוד בגלל הקרבה והריחוק מהארגון.
רז נזרי
¶
אנחנו יודעים מה נכנס בחברות. לא תמיד חברות זה ברמה הזאת בהכרח. לכן התשובה הזאת היא חלקית. לא בכל סיטואציה אתה יכול לומר שאותו חבר בארגון – הרי חבר זה לא כמו שחברי ועדת חוקה שכל אחד מהם קיבל הודעה על כך שהכריזו על הישיבה עכשיו. חברות בארגון טרור זה ספקטרום רחב יותר. זה ספקטרום רחב יותר, ולכן גם שם את יכולה את אותה שאלה ששאלת – ולשיטתך יכול להיות שאת תהי עקבית, אבל זאת לא העמדה שהתקבלה. גם שם אפשר לשאול ולומר אותו חבר – זה ספקטרום רחב – לא בהכרח קרא בבוקר את הרשומות ולמד על כך שהארגון שלו הוכרז אתמול.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני בכל זאת רואה את הבעייתיות בכך שהחלטנו בבסיס לא להבדיל בין ארגון כזה וארגון כזה לצורך הגדרתו. לצורך ההגדרה ולצורך ההרתעה, זה מאחורינו. לא הבנתי – אני שואל את שב"כ – ארגון שהגדרנו אותו כארגון טרור ובכל זאת אנחנו יודעים שהוא מה שקראנו קודם, ארגון מעטפת. סגרת אותו, סגרת לו את המשרדים, סגרת לו את גן הילדים, נכון. נותני השירות, למי הם ייתנו שירות?
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אז אני שואל – למה הוא מעניין אותי? אני שואל – במה זה חשוב למלחמה בטרור שאני אתפוס את האדם הזה דווקא, אחר כך אני אתכתש אתו? למי הוא נותן שירות?
אבי
¶
אני אסביר לך בדיוק. בדרך כלל הם לא נמצאים בשטח. אין לי נגישות, אני לא תופס את הראשים שלו, אלא אני תופס את הנציגים שלו שאולי מגיעים לשטח. זו החשיבות, לטפל לא בראשים - - -
אבי
¶
- - הוא לא יישב בשטח. הוא נותן שירות בשלט רחוק. אני לא שולט, אני לא סוגר לו את המשרדים, אני לא מחרים לו רכוש. תשכחו מזה, זה לא קיים. כל מה שיש לי לעשות זה להילחם בנציגים שלו בשטח, אנשים שפועלים מטעמו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אבל החשמלאי, גם הוא בחוץ לארץ. אמרת שאתה לא יכול לטפל בו, אז איך אתה מטפל דווקא בבחור שנתן שירות? קשה לי לראות את זה.
אבי
¶
לארגון מעטפת בדרך כלל לא יהיה חשמלאי. אלו סוגים אחרים של ארגונים. בגלל זה אני כל כך משוכנע – אני כנראה לא עשיתי את העבודה להסביר מהם הארגונים האלה. הדוגמאות פשוט לא קיימות במציאות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אני רוצה לשאול יותר מזה. בואו ניקח את הפלג הצפוני. לפלג הצפוני יש כל כך הרבה מוסדות – אני לא יודע, גני ילדים וכולי. המון דברים שאני לא יודע אם אתם יודעים להגיע לכולם ואם אתם יודעים אם להגדיר את זה או לא. אבל הם נמצאים, ויש להם נותני שירותים גם. עד שתגיע לסגור אותו, אתה לא תדע לעשות את זה, אתה מנסה לייבש אותו. לכן אני אומר, יש כל כך הרבה דברים שאתה לא יודע לסגור את הגן, אבל אתה מנסה לייבש אותו. או מסגד.
סיגל קוגוט
¶
מה ששמעת כאן – וזה היה גם במצגת של אבי – ארגון הפלג הצפוני זה נדיר. זה ארגון מעטפת נדיר. וכן יש מה לעשות נגדו גם בלי נותני השירות. אני רוצה להבין את הדברים הנפוצים. אבי נתן במצגת שלו ארגוני ענק שיושבים בכל מיני מדינות ומעבירים כספים, ויש להם כל מיני – ככלל שזה מישהו שהוא שליח של הארגון, זו עבירה הרבה יותר חמורה, כבר דנו בה. תן דוגמה למתן שירות.
אורי בן יעקב
¶
אני יכול לתת דוגמה שהיא תתאים לך בנושא של המימון, אבל מהצד השני של המטבע. כמו שיש גופים שמשמשים פלטפורמה לנושא של מימון טרור, יש גופים שמשמשים פלטפורמה לנושא של מעבר מידע, לחיפוש מידע או להעברה של מידע בין פעילים כאלה ואחרים. מי שנותן שירותי אינטרנט, מי שנותן שירותי טלפוניה לדוגמה. זה בדיוק אותו דבר. ההבדל הוא רק הבדל מקצועי, אבל הם עושים את אותו דבר בדיוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני מציע – תגידו לי אם אתם מסכימים – לסעיף שלכם, ל-26, להוסיף את החלק שאמרתם שיש לו אפשרות. זאת אומרת, להוכיח שהוא לא ידע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואז זה ירגיע את אותם אלה שיש להם חשש שמא האיש לא מודע או לא יודע. אז הנה, אם אתה לא יודע, תנסה להוכיח את זה. אם תצליח להוכיח – אני מניח שברוב המקרים בפועל זה כמעט לא יגיע כי שמענו מאבי איך זה עובד. לא לוקחים סתם מישהו הזוי שלא היה לו שום קשר ומכניסים אותו לזה. זה תהליך שיש מודיעין שיודעים עליו, יכול להיות שיש כאלה שכבר אמרו להם פעם אל תתקרבו לזה, והוא ממשיך. אני מניח שברוב המקרים. בכל אופן, שתהיה לו את האפשרות הזאת, שאם הוא באמת תמים ולא ידע – היה בחוץ לארץ, היה בבית סוהר, או לא יודע איפה, או דברים כאלה – או שהוא הפסיק את הפעילות אחרי שהסבירו לו. להוסיף את זה ב-26, ואז נוכל להתקדם.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני רואה פה פער גדול מאוד בין אנשי השטח, איך הם מזהים את הטרור, לבין מה שאנחנו עכשיו דנים בו. פער אדיר. הדיסוננס הזה, הפער הזה שקיים, אנחנו צריכים לסגור אותו עכשיו על-ידי איזושהי חקיקה. מה זה חקיקה? כמו שיש לנו צבא, יש לנו מדיניות ממשלתית, יש לנו גם מדיניות חוקתית. אלו שלוש הזרועות שצריכות לבוא - - -
אבי
¶
אני אגיד לך איפה הטעות. אני אגיד לך בדיוק איפה הטעות. נעשות פה הרבה השלכות מארגוני פשיעה. נעשות פה הרבה השלכות מזירות שנמצאות בתוך השטח, שכאילו אנחנו נגישים לכל הקבוצות וכל האזרחים נתונים תחת שליטתנו. מרבית ההכרזות שלנו, מרבית הטרור מגיע מחוץ, ולא נקרא כרגע מחוץ לקו הירוק, ומול התשתיות האלה אנחנו נלחמים. כל ויתור שעושים פה בעבור קבוצה כזאת או אחרת – נניח קבוצה שמטרידה מישהו כאן – המשמעות היא – במכפלות – לוותר על סיכול טרור קשה, אכזרי, שנמצא מעבר - - -
אבי
¶
מה שאתם רואים כחשמלאי, כתופרת, כטבח – אני לא מכיר את זה בכלל מהנוף שלנו. אם אני מדבר על אגודה למשל, אז יש שם רואה חשבון שעושה את כל התחכום, יש שם את מנהל הפרויקטים, שהוא זה שעושה את הקשר עם כל העמותות בחוץ. יש שם גם מנהל בית הספר שתחתיו כל האידיאולוגיה של החמאס וכל הסרטונים שראיתם מתבצעים. אלה הדמויות. אף אחד לא מדבר עם פקידה שזה התפקיד שלה, פקידה, לא עם רופא, אף אחד לא עצר רופא, ולא עצרו חשמלאי. לכן אני אומר, כאשר הולכים לדוגמאות האלה, הן בלתי רלוונטיות לחלוטין, פשוט חבל לדבר על זה. זה לא קיים.
אבי
¶
הנוסח שלך מנסה לדייק כמו מלטשה את החוק. זה בלתי אפשרי, אתם לא נותנים לנו שום מרחב של שיקול דעת.
סיגל קוגוט
¶
למה לא שיקול דעת? הרי כל מה שאתה אמרת הם אנשים שרוצים לקדם פעילות של ארגון טרור כאמור בסעיף 1.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
התחושה היא שברגע שאנחנו מכריזים עכשיו על ארגון טרור שהוא מחוץ לחוק, אז באופן אוטומטי אנחנו הולכים עם כל הוורידים ועם כל הזרימה, עד הנימים הכי קטנים, ועכשיו אנחנו עוצרים את כל הפעילות הזאת. אנחנו נמצאים עכשיו במעגל השלישי, הרביעי והחמישי, דברים שכנראה בשלב זה את השב"כ זה בכלל לא מעניין. לא מעניין בגלל סיבה אחת – כי סטטיסטית - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני רוצה להסביר. אחת הבעיות שלנו, בכלל בכל דיון, מה המטרות ואילו כלים יש לנו בשביל ליישם את המטרות. ואני אוהב את הדיון ברגע שהוא הופך להיות אסטרטגי. אתה מנתח את הדברים באופן אסטרטגי, ואנחנו מנסים לנתח את הדברים לא באופן אסטרטגי, אלא מה עם אותו אחד שהעביר עכשיו ס.מ.ס? למה? כי הרי מה המסר שאנחנו כמחוקקים מקבלים? שבטרור העכשווי אין שום יד מכוונת. יש הסתה, יש הרבה מאוד דברים, שאתה כשב"כ כרגע לא יכול לטפל בהם כי אפילו אין לך את הכלים לטפל בהם. עדיף לך לטפל עכשיו במיליארד דולר שצריכים להיכנס מחוץ לארץ, שאתה יודע בדיוק מה הנזק אם הוא ייכנס פנימה, לבין אותו מנהל בית ספר שמסית את התלמידים שלו בני 14-12 ללכת לפגע.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני מנסה להביא לפה לדיון את הפער שקיים. סלח לי, אנחנו לא מתעסקים עכשיו במיליארד דולר. אנחנו לא מסוגלים, זו עבודה שלך.
אבי
¶
למה? כי הוא יצר דברים שאין מה לעשות אתם, עם החוק הזה. תהליכים, הליכים, פרוצדורות שאין מה לעשות אתם. עבירות שיש להן הרבה דרישות, שאין מה לעשות אתן. לי כגוף אכיפה היה הרבה הרבה יותר נוח ללכת לתקנות ההגנה, תקנה 85, מאשר לחוק איסור מימון טרור. הוא לא שימש אותי בכלל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין מה שאתה אומר, אבל הטעות – לא הטעות. אנחנו, המחוקקים, נותנים את האפשרות למעגל רביעי. אנחנו אצלנו בראש מתרגמים את המעגל הזה ל-X, Y ו-Z. בפועל הוא אומר עזבו אותי, X, Y ו-Z לא מעניינים אותי בפועל, במעגל הזה יש לי 1, 2, 3 שאתם אני מתעסק. אני לא מתעסק עם המזכירה, נניח, אני מתעסק עם רואה החשבון, שהוא חשוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, שנייה. מה שאני אומר, אנחנו נותנים את המעגל. במעגל אנחנו לוקחים תמיד דוגמאות הכי קיצוניות שאתה יכול להגיד שייך או לא שייך, אבל במעגל הזה יש גם דוגמאות שהוא כן עובד אתן, אז אין כאן פער במובן הזה. אני אתן לך דוגמה – אני לא יודע אם זה חוק – נניח שעל כל טיל שיירו מהרצועה, או על כל ירייה שתהיה, אנחנו מיד מחזירים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
- - - עם האדם הלא נכון. אם היינו מכסחים להם את הצורה, 15 שנה לא היה פיגוע אחד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, שנייה. רגע, שנייה. נניח שזה כלל שעשו. קיים הכלל הזה. זה אומר שתמיד, על כל כדור, יעשו את זה? אחר כך יש את התרגום של זה בשטח. מה שאני רוצה לומר, שברגע שאנחנו קובעים, אנחנו נותנים להם את האפשרות להגיע למעגל הרביעי. אתה מתרגם שהם יגיעו לכל מיני מקומות כאלה, הוא אומר לך, חבר'ה, למקומות האלה אנחנו לא מתכוונים להגיע. אבל יש לי במעגל הרביעי כאלה שאני כן מתכוון להגיע אליהם. אנחנו לא נתחיל לפרט – המזכירה, לא. למה? יכול להיות שיש מזכירה שהיא פעילה מאוד והיא דווקא כן. אנחנו לא יכולים להתחיל לפרט – רואה החשבון כן, מנהל החשבונות. אנחנו לא יכולים. אנחנו נותנים להם את העסק הזה. אמרנו כבר שפה אנחנו נותנים את האופציה. יש להם את שיקול הדעת ואתה רואה שהוא כבר אומר לך שהם מפעילים את זה ואומר לחלק מזה אנחנו בכלל לא מתקרבים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אבל זה נכון. הוא לא יכול לטפל במיליון איש, הוא יכול לטפל ב-100,000 איש. הוא מעדיף לשים את הדגש על 100,000 איש שהם הבעיה העיקרית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הוא מתכוון לטפל בכאלה שהם גם במעגל הרביעי. הפער הוא לא פער שחייב להיות, זה פער שאנחנו יוצרים.
רז נזרי
¶
הבעיה היא שבשיח שנמצא בחלק מדיוני הוועדה – קיימנו גם דיונים פנימיים אצלנו במקביל בעקבות ההערות שהתקבלו. חלק מההערות והתיקונים שמבקשים לעשות הם בגלל דוגמאות, כמו שאתה אומר, לאחרון - - - לאותה קבוצה שאף אחד, וגם אנחנו, לא חושבים. הבעיה היא שאם אנחנו עושים סייגים מסוימים בתוך מה שאנחנו רואים מול עינינו, את אותה מזכירה, או אותו רופא, או אותה אחות, בסופו של דבר, זה מסכל את היכולת להתמודד גם - -
רז נזרי
¶
עד לפני שבועיים הוויכוחים היו תיאורטיים. תמיד היינו אומרים לכם תסמכו על המדיניות שלנו וכולי, כי האמינו או לא האמינו. בהקשר הזה, כמו שכבר הוזכר במילה, בשבוע שעבר הייתה הכרזה משמעותית ביותר על התנועה האסלאמית. התנועה האסלאמית מונה במספרים עשרות, אם לא מאות אלפים. אף אחד עדיין - - -
רז נזרי
¶
גם הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, שלגביו הייתה ההכרזה, מונה – אם אתה רואה מי מזדהה, מיהם בתי ספר ומיהם הגנים, הייתה עבודה סופר משמעותית שנעשתה בשב"כ בהקשר הזה. ישבו אתנו בלא מעט ישיבות כדי לעשות את הרזולוציות האלה. למרות שבאופן פורמלי, עם ההכרזה הזאת, כביכול אני יכול ללכת עד אחרונת המזכירות בבית הספר, או ראשונת הגננות.
רז נזרי
¶
אני יודע. כשאתה אומר רק, זה עדיין אלפים. אלפים רבים, וכנראה עשרות אלפים. אני מראה לך שמה שאנחנו מנסים להסביר לכם כל הזמן אכן מתממש. אנחנו לא באנו עם ההכרזה הזאת בשבוע שעבר, ולא כי לא הספקנו, אלא כי זו הגדרת המדיניות, גם מטעמים פרקטיים וגם מטעמים משפטיים. אנחנו לא הולכים לאחרונה, אנחנו הולכים לאותו גרעין, לאותה קבוצה. אני מתרה בפניכם, שימו לב שכשאתם בוחנים דרך משקפיים כאלה, בגלל הדוגמה שהיא דוגמת הקצה, ואתם רוצים לכתוב – בסוף החוק הוא אחד, לא יהיה חוק לזה וחוק לזה – זה יסכל את היכולת להתמודד עם האנשים האלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה מה שאני אומר, - - - אותו המעגל. אני אתן לבני לדבר, אבל מה שאני מבקש, יש מה שנקרא סופיות הדיון. צריך להתקדם. אחרי שבני ידבר נתקדם, ונשתדל מאוד לא בכל סעיף לחזור על אותו דיון שוב.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני אינני בקי בכל הצעדים הנדרשים למאבק החשוב בטרור. חשיבה מופשטת היא קשה עלי. אז אני נזקק לדוגמאות. הדוגמאות שלנו הן לא טובות, או שהדוגמאות שהובאו לא טובות. אני מבקש להעיר, נעמה, השתמשת בביטוי לא נאות בלי כוונה – דמגוגיות או לא. לא לזה התכוונת. אני מציע גם פה להיזהר.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
שמעתי את הדוגמאות של שב"כ. שאלתי היא האם לדוגמאות האלה, לרואה החשבון, דרוש לי הסעיף הזה? אם הוא רואה חשבון, אם הוא נתן את השירותים, מכיר, אז הוא מופלל. לדידי, בקירוב ראשון, הוא חבר, כמוהו כחבר. וגם הדוגמאות האחרות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אז רואה החשבון, בסעיף הראשון של ההגדרה, או סעיף שני של ההגדרה, לדעתי, הוא נפל ברשת. אז יכול שהדוגמה הזאת היא גם כן לא הכי מוצלחת. קשה לי עם דוגמאות, אני מודה.
אבי
¶
אם אני מנסה לתרחש את הדבר הזה – אני עומד בראש ארגון, אני כמובן ארצה לקבל שירותים מאנשים שלא מזוהים כל כך עם הארגון כדי להסתיר אצוות, כדי להרחיק חשד. והדבר הזה עובד יופי.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
בחוק, כפי שקיבלנו עד עכשיו, הבעיה איננה כבר במי ראש הארגון משתמש. האיש הלא מזוהה שנתן שירותים כאלה לארגון, מלכתחילה, הוא, לדידי, לאורך זמן, חבר הארגון. אם הוא נתן אותם לאורך זמן, הוא חבר הארגון. אני מדבר על ארגון בונה הכוח.
אבי
¶
אני לא חבר הארגון, אני מקבל כסף טוב, אני יודע מה אני עושה, נוח לי להישאר מחוץ לארגון, אבל אני נותן את השירות המקצועי והטוב ביותר, עם המוניטין שיש לי. אני לא חבר בארגון.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אתה תגיד עשר פעמים אני רק רואה חשבון שנותן שירותים. הפללתי אותך לפי סעיף - - -
אבי
¶
לא, לא, לא. אני יושב בלונדון, יש לי חברה של רואי חשבון. אני יודע עם מי אני עושה עסקים, למה? כי אני יודע. אבל אני לא רוצה להיות חלק מהארגון. נוח לי בפוזיציה שבה אני נמצא. אני לא משתתף בקבלת החלטות, אני לא עושה פעילות של כל חבר בצורה גבוהה. אני נותן לו שירות ממוקד, ואני יודע שהוא צריך את השירות הזה. אני נותן לו את המוניטין, את המקצועיות - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אם ככה, אני מבקש - - - איך אדם כזה איננו נכלל בהגדרות היסודיות של ארגון הטרור.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
לא, לא, אני שואל. אני לא צריך לפתוח אותה, אני שואל. אני שואל עכשיו את נציגי משרד המשפטים, הייעוץ המשפטים, מדוע האנשים האלה שעלו בדוגמאות של שב"כ, אינם נופלים כבר בהגדרה היסודית?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בני, אני אתן לך דוגמה. נניח שיש רואה חשבון חיצוני שאפילו כתב מאמרים נגד הפלג הצפוני, שהם מסיתים וכולי. אבל הוא רואה חשבון, הוא מקבל מהם כסף טוב, הוא עושה להם עבודה. רואה חשבון חיצוני, והוא הביע את דעתו שהוא נגד במאמרים שלא קשורים. הוא לא חבר, כי הוא גם פרסם מאמרים שהוא נגד. סתם, מכיוון אחר, בלשכת רואי החשבון - - -
רז נזרי
¶
כשאתה מנתח את זה ברמה של שכל ישר וכולי, זה יכול להיכנס בהגדרה של נוטל חלק פעיל. כי אם אותו רואה חשבון מגיש דוחות עבור הארגון ומנהל את הכספים של הארגון, אתה יכול להסתכל על זה מילולית לכאורה באמירה שהוא נוטל חלק בפעילות הארגון. דא עקא שהמסגרת המשפטית – בטח בעולם הפלילי – היא יותר מצומצמת ויותר מורכבת. אם אני שופט, ובא אלי אותו נאשם, אותו רואה חשבון, והסנגור שלו יטען בלהט, ויגיד בדיוק את הדברים האלה – סליחה, אין לך עבירה של מתן שירותים. העבירה היא חברות בארגון טרור.
רז נזרי
¶
נכון שבהגדרות כתוב נוטל חלק, אבל רואה החשבון שלי הוא רואה חשבון מסודר שיש לו משרד פה בלונדון, אין לו שום קשר.
רז נזרי
¶
הוא רחוק ת"ק פרסה מהאדם הזה. באופן טבעי, כשופט, לא בהכרח. אם זו העבירה שיש לי, אני כנראה אזכה אותו, למה? כי אני לא אוכל להוכיח מעבר לכל ספק סביר שהדבר הזה מגדיר אותו לחברות.
רז נזרי
¶
רואה חשבון זה לא דג רקק, סליחה. רואה חשבון הוא לא דג רקק. דג רקק – דיברנו על המנהל ועל האחות.
עמיר פוקס
¶
אפשר להגיד משהו? אני רוצה לחזור לנקודת המודעות. בחלק שהיה של הדיון, שחבר הכנסת בגין ביקש שיסבירו לנו למה נורא חשוב להפליל גם את מי שנותן שירותים לארגון מעטפת, נאמר פה ארבע פעמים "ביודעין", "ביודעין", "ביודעין". אני שאלתי אותך, אבי, בטוח? "ביודעין", "ביודעין", "ביודעין". ונעמה אמרה "ביודעין", "ביודעין", "ביודעין". וככה זה היה נשמע מאוד משכנע. אבל ברגע שאת מקשה עליהם, האם הם באמת צריכים להוכיח את "ביודעין", פתאום זה כבר חזקה שהצד השני צריך לא סתם לעורר ספק סביר, אלא להוכיח את ההיפך. כי זה לא היה באמת ביודעין, כי מדובר בנסיבה שבדין.
אבי
¶
אתה יודע, מה בוא נלך לדוגמה שאתה נתת. בדוגמה שאתה נתת פורסמו דוחות נגד הארגון הזה. זה לא עניין אותם.
עמיר פוקס
¶
עזוב את הדוחות. כל ההנמקה הייתה על זה שאדם נותן ביודעין שירות לארגון שהוא ארגון טרור, צריך להוכיח את הנקודה שזה ביודעין. אי-אפשר לוותר על ההוכחה הזאת.
סיגל קוגוט
¶
העבירה הבאה – אני הולכת מהקל אל הכבד – איומים. סיוע ברשלנות, אני חושבת שלא צריך להיות דבר כזה. עדיף קודם שיהיו כמה דברים - - -
סיגל קוגוט
¶
יפה. אז תגידו מה כן רציתם שיהיה, אולי נגמור כבר את הדבר הזה וזהו. 28 – סיוע ברשלנות. קודם תגידו מה ההצעה העדכנית שלכם.
נעמה פויכטונגר
¶
דיברנו פה די הרבה על הנושא יסודות עקרוניים במשפט הפלילי. בדרך כלל, כדי להרשיע אדם בעבירה, צריך להוכיח שהוא היה מודע לכל הרכיבים של העבירה. יסוד נפשי של רשלנות הוא שונה במובן הזה שיש מספר עבירות לא רבות בהן אנחנו אומרים אתה יכול להימצא אשם בעבירה גם אם לא היית מודע בעצמך, אבל אנחנו סבורים שהיית צריך לדעת, או שהיית יכול לדעת. מלכתחילה, בנוסח של הצעת החוק הממשלתית, סעיף 28 נוסח כעבירת רשלנות. זאת אומרת, אדם יכול להיות מואשם בעבירה – "הנותן שירות לאחר או המעמיד אמצעים לרשותו, כמפורט להלן, בנסיבות שבהן יש יסוד סביר לחשד שיהיה בכך כדי לסייע לאותו אדם לבצע מעשה טרור או להימלט מהדין". בפסקאות (1) ו-(2) יש פירוט של סוגי מעשי הסיוע האלה. הכוונה למשל הייתה לאדם שעומד בתחנת דלק ומתדלק. מחבל שנמצא בבריחה, ואנחנו חושבים שכל הסיטואציה – המעיל מגואל בדם, הוא בלחץ והוא מזיע, ובדיוק היה פיגוע במרחק של שני רחובות – היא כזאת שאנחנו מצפים ממנו לדעת שהוא בעצם נותן בזה סיוע. ולכן לא דרשנו פה מודעות.
עמדתו של הייעוץ המשפטי של הוועדה, שדנו בה גם בינינו בכנסת הקודמת, הייתה שזה קצת מרחיק לכת. זאת אומרת, להעמיד אדם לדין על משהו שהוא לא באמת ידע אותו, אלא כי אנחנו רק סבורים שבסיטואציה הוא צריך היה לדעת, זה לא ראוי. אחרי דיונים מקיפים אצלנו סברנו שאפשר לקבל את העמדה הזאת. אפשר להפוך את העבירה הזאת לעבירה של מודעות, של מחשבה פלילית כמו ברירת המחדל בכלל בדין הפלילי. כמובן שזה מחייב העלאה משמעותית של עונש המאסר הצפוי שאמור לשקף את רמת המעורבות של אותו אדם בעבירה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לדוגמה שנתת נניח. אם אמרת שהגיע מישהו ואת רואה שהוא פצוע, זב דם – אני לא יודע.
רז נזרי
¶
לא, הרעיון של הרשלנות היה שגם אם לא הצלחתי להוכיח בחקירה, אין לי ראיות קבילות לבית משפט, אז אני אומר בנסיבות האלה היית אמור לדעת.
נעמה פויכטונגר
¶
עם זאת, לפני שאנחנו נעבור לגרסה של הוועדה, בדיונים המקדימים שלנו עכשיו, אנחנו פתאום רואים שבגלל סוגי הסיוע שמוזכרים פה – אנחנו לא רוצים ליצור מצב שאנחנו מקלים פה יחסית לנגזרת הרגילה של המסייע בחוק העונשין. הרי גם היום סיוע לעבירה בחוק העונשין היא עבירה. יכול להיות שבנסיבות מסוימות, אם סייעת לעבירת רצח, דינך יהיה חמור יותר מהעונש שאנחנו מציעים פה. לכן את העניין הזה אנחנו מבקשים - - -
סיגל קוגוט
¶
לכן אנחנו מחקנו את המילה "לסייע". בגלל זה. כי זה באמת מגוחך. אנחנו פשוט לקחנו – הרי יש בתקנות ההגנה וגם בפקודת מניעת טרור מנייה של דברים מסוימים שנקראים העמדת אמצעים לפשע. ולא קוראים לזה סיוע. דיני הסיוע ממשיכים לחול בצד הדבר הזה. אז אולי נקריא את זה.
סיגל קוגוט
¶
יש לך גם היום עבירות ספציפיות לא רק בתקנות ההגנה, אלא בחוק השב"חים של הכניסה לישראל – סעיפים על גבי סעיפים, עמודים על גבי עמודים. בכל חצי שנה מתקנים שם בוועדת הפנים, מוסיפים עוד סיטואציה. אז יש לך עבירות ספציפיות של הלנה והסעה, ועדיין זה לא פגע לך בדיני הסיוע. כלומר, יש לך עבירות ספציפיות, נכון, עם עונשים יותר קלים מאשר סיוע ל - - -
רז נזרי
¶
לכן אנחנו לא אמרנו שאנחנו לא מסכימים, אנחנו רצינו לבדוק יותר. החשש שלנו שעבירה ספציפית פה בחוק טרור דרמטי – שאנחנו הצהרנו ואמרנו שזה נועד להחליף הרבה דברים – תחלישו לנו את היכולת מחר בבוקר - - -
רז נזרי
¶
ארבע-חמש שנים, בגדול, זה כן צריך להיות. רק שלא יכול להיות מצב שבו ארבע-חמש שנים מחליף עבירה אחרת שברגיל הייתה עשר שנים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
היה לכם סעיף – אני לא זוכר אותו בדיוק – אם הוא מורשע על יסוד עבירה שעונשה יותר חמור, הוא יקבל את העונש החמור. היה סעיף כזה. זה באחד הסעיפים פה, אז תביאו גם את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה "קים ליה בדרבה מיניה". כלומר, כשאדם מחויב בשני עונשים, על-פי ההלכה, בדין הפלילי, אז נותנים לו את החמור. נותנים לו את העונש החמור, ולא את הקל.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
עובדה שאין שום צורך להביא את זה במפורש באחד הסעיפים הקודמים. לו יתואר שנענש מישהו באופן - - -
סיגל קוגוט
¶
אני אקרא את הסעיף ונשפץ אותו אחר כך, אבל לפחות שהוועדה תראה איך כתבנו את זה. קראנו לזה "העמדת אמצעים שישמשו לביצוע מעשה טרור".
"(א) הנותן שירות לאחר או המעמיד אמצעים לרשותו" – יש רשימה למה הכוונה – "כמפורט להלן, בנסיבות שבהן יש בכך כדי לשמש במישרין או בעקיפין לביצוע מעשה טרור או להימלט מהדין לאחר ביצוע מעשה כאמור" – תיכף נדבר על ההגנות, אבל לא בנוסח כרגע" – דינו – מאסר" – הוועדה צריכה להחליט ארבע או חמש – שנים":
(1) מתן שירות הסעה או העמדת מקום לינה, שהייה או מסתור לרשותו של אחר או העמדת אמצעים כדי להשיג מקום לינה, שהייה או מסתור;
(2) העמדת כסף, מזון, בגדים, אמצעי תקשורת, מסמכים, כלי תחבורה, דלק, מקרקעין או מבנה, לרשותו של אחר.
(ב) לעניין סעיף זה, אין נפקא מינה אם מתן השירות או העמדת האמצעים כאמור בסעיף קטן (א) נעשו בתמורה או שלא בתמורה, ואם בוצע מעשה הטרור, כאמור בסעיף קטן (א), אם לאו".
אנחנו לא מדברים פה על סיוע, אנחנו מדברים פה על העמדת אמצעים. עבירת הסיוע כצורה נגזרת עומדת בעינה. ברור שאם מישהו סייע למעשה רצח, אז דינו לא יהיה ארבע או חמש שנים, וגם לא אם הוא סייע לחטיפה. הכוונה פה היא לסיטואציות שאתה פשוט מעמיד אמצעים. אגב, כשיש לכם בחוק העונשין כל מיני עבירות - - -
סיגל קוגוט
¶
הייתה לכם אי-פעם איזושהי בעיה עם זה שבפקודת מניעת טרור שאומרים שמי שנותן כסף או מקום - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם בהתייעצות פנימית, אז רק שנייה. בינתיים תעני לי, את מתכוונת פה שיש לו ממילא ידיעה, כלומר, זה יותר מספק סביר.
נעמה פויכטונגר
¶
רק שתי הערות ספציפיות. קודם כל, יכול להיות שלמוטיבים של הסיוע ב-(1) ו-(2) כדאי להוסיף גם מתן מידע, שהוא גם מאוד רלוונטי לצורך השלמת - - -
נעמה פויכטונגר
¶
497. עוד דבר לגבי הנוסח שאת מציעה, לאור מה שהסברת, שהמונח "לסייע" ירד כדי לא להתנגש עם הסיוע. עדיין, הנוסח - - -
רז נזרי
¶
היא הביאה את זה כדוגמה לכך שגם בחוק העונשין יש עבירה ספציפית של מתן כלים וכולי, ועדיין, לצורך העניין, העבירה שאתם רואים שם, סיגל - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
מבחינת התוצאה, סיגל. הוא העמיד לרשותו – אלו אמצעים. מידע, להבנתי, הוא אמצעים. הוא לא אמצעי פיזי, אבל אמצעי המסייע לעבריין להימלט.
רז נזרי
¶
אם אני אומר שבפתח הזה אין מפתח ודרכו תוכל להיכנס, בוודאי שזה מידע שהוא כמו לתת אקדח למישהו.
נעמה פויכטונגר
¶
סיגל, זה דווקא כן מתחבר להערת הנוסח שרציתי להעיר. בנוסח שלכם, אמרנו, ירדנו מ"לסייע", אבל כתבתם "בנסיבות שבהן יש בכך כדי לשמש במישרין או בעקיפין לביצוע מעשה טרור". המונח לשמש לביצוע עבירה ממש נשמע ממנו סיוע באמצעים פיזיים. האמצעי שאני נותנת לך ישמש אותך.
נעמה פויכטונגר
¶
אבל לא כל אחת מצורות הסיוע שתיארנו פה, אפשר להגיד שהיא משמשת לביצוע פשע. שזה נשמע משהו מאוד פיזי.
נעמה פויכטונגר
¶
סיגל, כשאני נותנת לך לישון אצלי בבית אחרי שביצעת את העבירה, האם זה נקרא שהסיוע שלי שימש אותך לביצוע הפשע? לא בדיוק.
(היו"ר ניסן סלומינסקי, 12:23)
סיגל קוגוט
¶
רגע, יש לי את 498. אם אני אומרת יש לי עבירה בחוק העונשין של העמדת – הרי ברור שמעשה טרור זה פשע. פה העונשים זולגים מהשרוול. להגיד שזה פשע זו לא בעיה. אז למה אני צריכה בכלל את חוק - - -
אורלי בן ארי
¶
כשנגיע לתיקון חוק העונשין, זה אחד הסעיפים שצריך אולי לתקן אותו. אבל ברגע שאתה עוסק במטריה הזאת של חוק הטרור, זה הגיוני שהעמדת אמצעים לצורך ביצוע מעשה טרור צריכה להביא להחמרת עונשו.
סיגל קוגוט
¶
אם אני בסך הכול רוצה להגיד שאני לוקחת את 498 ומחמירה אותו בענישה לעניין טרור, אני יכולה – טוב, אולי נדבר על זה ביחד, איך כדאי לנסח את זה.
סיגל קוגוט
¶
אולי נעתיק. בחוק העונשין יש עוד כמה סעיפים שאני יכולה להעתיק לחוק הטרור. זה לא היחיד שבהם.
סיגל קוגוט
¶
ממילא לא תרכז בחוק אחד את הכול, אבל אנחנו רוצים לכלול הרבה. אם ככה, אם אנחנו מתחילים להעתיק את כל סעיף 498, אז מה הבעיה להגיד שבהקשר של טרור העונש יותר חמור ודי? בחוק הטרור. מה אני צריכה? גם אני עושה רשימה, גם אני מעתיקה את כל הרשימה של 498.
רז נזרי
¶
גם הרשימה לא נמצאת פה, סיגל. אנחנו הסכמנו לקבל את הרישה – לשמש במישרין או בעקיפין להקל על ביצועו, אבל הפירוט של הדוגמאות, גם לפי הנוסח שלך - - -
אורלי בן ארי
¶
אני חושבת שהמחשבה היא להכניס 498 לעולם של חוק הטרור ולעשות הכפלת עונש. זה הרעיון שכנראה כרגע מסתמן, ואז כל - - -
אורלי בן ארי
¶
לא, להכניס את 498 לחוק הזה, ולומר שככל שזה נוגע למעשה טרור, תהיה הכפלת עונש. אז ההגדרה שם מיותרת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא אותו. לא אותו, ארגון אחר שתרצה. יהיה כבר ארגון טרור - - - שמוצאים אותו לא חוקי?
סיגל קוגוט
¶
נכון, אבל יש פה הוראת מעבר, שאישרנו אותה, שכל ההכרזות הישנות יראו אותן כאילו נעשו לפי החוק הזה.
סיגל קוגוט
¶
אני רק אומרת שיש לך הוראת מעבר שמאמצת את ההכרזות הקודמות. לכן אל תדאג, אתה תקרא לו ארגון טרור, לא תקרא לו התאחדות בלתי מותרת.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
ניסן, אם אתה רוצה להעביר את זה מהר, תביא את כל היועצים המשפטיים, שישבו ביחד, יוציאו משהו מסודר ויביאו לח"כים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני מבקש לחלוק על ההצעה הזאת, חברי. אנחנו צריכים להיות בדיון. יש לי טעם אישי בדבר. אני לומד. אני לומד מן הדיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
המהירות שלנו היא בקצב של צב. תראה כמה זמן אנחנו עוסקים בחוק הזה, וזה בסדר. אנחנו יורדים לעומק, ויורדים, ויורדים, ועולים וכולי. בעזר ה'.
סיגל קוגוט
¶
יהיה בסדר, נגמור את זה. איום בביצוע מעשה טרור. אני אקרא את הסעיף, נעמה תסביר אותו, ואז אני אעיר עליו. סעיף 30.
סיגל קוגוט
¶
אני רוצה שהוא יראה שיש משהו שמאשרים די מהר.
"המאיים לבצע עבירה שהיא מעשה טרור, דינו – מחצית העונש הקבוע לעבירה שאיים בביצועה בלא החמרת הענישה הקבועה בסימן ד', או מאסר חמש שנים, לפי הגבוה מביניהם; הייתה העבירה שאיים בביצועה עבירה שדינה מאסר עולם חובה, דינו – מאסר 15 שנים". נעמה, את יכולה להסביר?
נעמה פויכטונגר
¶
כמו שדיברנו כבר כשדיברנו על הגדרה של מעשה טרור, האפקט של הטרור ותחושת הטרור בשטח לפעמים מתרחשת גם כשכל מה שקרה זה בינתיים איום. כאשר הציבור יודע שהוא מאוים, כשיש איום קונקרטי, שיש לנו גורמים טרוריסטים שמאיימים עלינו בביצוע מעשה טרור, הדבר הזה כשלעצמו יוצר אפקט מאוד משמעותי מבחינת פחד הציבור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בריסל זה לא בעיה שלי, הם משלמים על הפשלה שלהם. או שכיכר העיר ריקה בירושלים. כל הדברים האלו. אמרנו שכל אלה זה חלק מהטרור עצמו. זה עצמו טרור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא לא חבר בשום ארגון טרור, הוא רק איים שיש פצצה בבית קולנוע. זה נקרא איום במעשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ולא רק זה, באמת הוא מתכוון לעשות את זה. אם לא היית עוצר אותו, הוא מתכוון לעשות את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נעשה הבחנה. יש כאן הבחנה בין מי שסתם מאיים, לבין מי שמאיים כשהוא מתכוון לבצע, רק עצרו אותו לפני כן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן אני אומר, אם אתם אומרים שכאן העבירה מדברת על מישהו שמאיים, אבל הוא לא מתכוון לבצע, זה סיפור אחד. אם הוא מאיים ומתכוון לבצע, רק חסמו אותו לפני כן, אבל הוא התכוון לבצע, להערכתי, זה כאילו שהוא ביצע.
סיגל קוגוט
¶
אם הוא התכוון לבצע והתחיל לעשות מעשים, זה בכלל ניסיון ואז בכלל אתה לא צריך את עבירת האיומים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש כאן שני סוגי מאיים, ואני רוצה לדעת למה זה מתכוון. יש מאיים שרוצה רק ליצור פחד וכולי, אבל הוא לא מתכוון לבצע.
סיגל קוגוט
¶
העבירה היא רק על הפחד. העבירה לא מתייחסת בכלל לאדם שרוצה לבצע. לא מתייחסת. לא זו המטריה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האם אדם שמאיים ומתכוון לבצע – הוא יוצר גם פחד וכולי, אבל הוא מתכוון, רק חסמו אותו, עצרתם אותו לפני כן.
רז נזרי
¶
התשובה שלנו היא שהעבירה הושלמה בזה שהוא איים. אני לא צריך להוכיח שהוא כן התכוון או לא התכוון. אם אני כבר בסיטואציה אחרת שבה אני רואה שאכן הוא התכוון, ואולי גם עשה כל מיני דברים כאלה, יכול להיות שהוא יגיע לעבירה אחרת, להכנה, או דברים מהסוג הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן אני רוצה לעשות הבחנה, אם כל מה שאדם רצה זה לאיים וליצור פאניקה, זו העבירה, ואני מבין שנותנים לו כאן. אני רוצה רק לומר שאם האיש איים והתכוון לבצע את זה, רק חסמו אותו, שהוא לא הספיק אבל הוא התכוון - - -
רז נזרי
¶
זה מה שאמרתי, אם הוא הגיע למצב אחר, ואני יכול להוכיח ראייתית שהוא עשה עוד דברים חוץ מלדבר, שבאופן אמתי, אז יש עבירה של הכנה.
רז נזרי
¶
אלו עבירות אחרות. אלו עבירות חמורות יותר. פה, הרעיון הוא שאני תופס אותו בעבירה כבר בשלב מוקדם יותר, למה? כי הרציונל הוא עצם זה שאתה זורע פחד דרך האיום שלך, אפילו חמת הרצון היא כבר עבירה. אפרופו פצצה שכבר עלתה לי, הטרדת קווי חירום.
סיגל קוגוט
¶
בהקשר לזה בדיוק ההערות שלי לסעיף הזה. בגלל שלתת למישהו 15 שנות מאסר, ואפילו פחות מזה, על דיבורים, אתה חייב לקשור את זה – אני לא מדברת על זה שהוא רצה לעשות את המעשה. זה בכלל גם לא לפי הגרסה שלי. מי שהתחיל לעשות מעשים, השאלה אם זה יצא כבר משלב - - -
סיגל קוגוט
¶
זה משהו אחר. אילו מעשים אתה צריך להתחיל להוציא מן הכוח אל הפועל כדי שאתה תיחשב כבר מישהו שמתחיל לקדם את המעשה עצמו? האם הגעת לרמה של ניסיון, והאם אתה רוצה להעניש מישהו עוד לפני שהוא הגיע לרמת הניסיון? זה לא קשור בכלל לפה. פה קשור אדם שכל מה שהוא עושה זה רק הדיבורים, והוא לא התכוון כרגע לעשות מעשה.
סיגל קוגוט
¶
אבל בחוק העונשין כשיש לך עבירה של איומים, יש שם שני יסודות שלא מופיעים פה. אחד, שהבן אדם התכוון להפחיד או להקניט, זה מה שכתוב היום בחוק העונשין. מי שעובר עבירה של איומים זה אדם שהתכוון להפחיד או להקניט. ב', פלוני. כלומר שהוא כיוון את האיום כלפי פלוני.
סיגל קוגוט
¶
ההערה שלי היא שאני צריכה לקשור את האיום באיזושהי צורה לא למעשה הטרור, אלא למטרות שבגללן אני רוצה לאסור טרור, שזה הפחד והבהלה בציבור. ולכן מה שאני מציעה: "המאיים לבצע עבירה שהיא מעשה טרור, במטרה לעורר פחד ובהלה בציבור או במטרה לאלץ ממשלה לעשות מעשה כאמור בפסקה (2) להגדרת "מעשה טרור"" – כלומר, שזה בעצם הטרור. אני הולך עכשיו לאיים כי אני רוצה שיהיה בלגן, שכיכר העיר תהיה ריקה, שהממשלה תוציא הוצאות, או שהממשלה אולי תעשה מעשים. אז זה הגיוני להגיד שאני נותנת למישהו עונש שהוא חמור יותר ממה שיש לי היום בחוק העונשין, שזה עונש של שלוש שנים. ואז, אם רוצים 15 שנה – מתי מוצדק לתת 15 שנה על איומים? זה מה שאני מציעה פה, אם גרם האיום לפחד ובהלה בציבור, או גרם לכך שהממשלה תעשה מעשה. כלומר, היה נזק. והעבירה שאיים בביצועה, בדרך כלל זה קורה בעבירות החמורות. אז אני יכולה להבין שאתה נותן על איום גרידא 15 שנות מאסר. אבל אם אתה נותן 15 שנות מאסר בלי שיש מטרה, בלי שנגרמה בהלה בציבור – כלומר, גם נזק אין לי וגם מטרה אין לי - - -
סיגל קוגוט
¶
אבל אז 15 שנה – הרישה שלי לא דורשת תוצאה, אבל היא לפחות דורשת שהסוג של האיום – זה לא סוג איום של משוגעים, אלא סוג איום שבאמת גורם לפחד ובהלה.
נעמה פויכטונגר
¶
אני אשמח להתייחס. לתפיסתנו, שתי הערות של סיגל, ברישה ובסיפה, אלו שני עניינים שונים שצריך לדבר עליהם בנפרד. לגבי המטרה לעורר פחד ובהלה, להבנתנו, זה מובנה בתוך האופן שבו הסעיף כבר כתוב, ואני אסביר למה אני מתכוונת. כתבנו: המאיים לבצע עבירה שהיא מעשה טרור. מעשה טרור הוא מעשה שהוא, או האיום לבצע אותו, מתאפיינים במניע, במטרה הזו ממש. זאת אומרת שכשאנחנו כותבים את זה כאן עוד פעם בסעיף, אז אני מאיים לבצע מעשה שהמטרה שלו היא לעורר פחד ובהלה בציבור, ואת האיום אני עושה גם כן מתוך אותה מטרה - - -
סיגל קוגוט
¶
זה לא נכון, נעמה. אנחנו קיימנו על זה דיון מפורט. בחוק איסור מימון טרור אנחנו רצינו שכדי שהאיום ייחשב מעשה טרור, יהיו לו את אותם מאפיינים של מעשה טרור. ואז דובר כאן שלא יהיו לאיום את אותם המאפיינים של מעשה טרור, אלא שזה רק יהיה איום במעשה העובדתי. אז מה אכפת לך? אז אני לא הבנתי את זה ככה. מה זה משנה? אם זה ממילא מובנה, בואו נכתוב את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הבנתי נכון את נעמה, נעמה אמרה שכשכתוב המאיים לבצע עבירה שהיא מעשה טרור – בסוגריים, מה זה מעשה טרור? זה איום ופחד גם כן – במטרה לעורר פחד ובהלה. כאילו כתוב את זה - - -
סיגל קוגוט
¶
כן, מה שהיא אמרה, אבל חלקתם עלי אז. אמרתם שאתם לא רוצים שלאיום יהיה את כל המאפיינים של מעשה טרור. חוץ מזה, אם אנחנו מסכימות על המהות, אז מה זה משנה לכתוב את זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דקה, שנייה. בתוך הנושא של טרור יש כמה דברים. יש פחד ובהלה, ויש גם בלי קשר לפחד ובהלה בציבור, אלא הוא מאיים לרצוח. מבחינתך, אין הבדל אם מישהו מאיים לרצוח. הוא לא יוצר פחד ובהלה, אבל הוא מאיים שירצח, או מאיים בפצצה - - -
סיגל קוגוט
¶
למה שמישהו יאיים אם הוא לא מתכוון לעשות את המעשה? אז אנחנו בסעיפים אחרים? למה בן אדם מאיים שהוא הולך לעשות מעשה טרור? למה? כדי לעורר פחד ובהלה בציבור ולשתק את החיים, או כדי לאלץ ממשלה לעשות מעשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. מה פתאום? בדרך כלל הסיבה העיקרית היא בגלל שהוא צריך להראות לבעלי הבית שלו שהוא חלק מהעניין, שהוא גם עושה. זה לא תמיד ככה. נניח, למה הוא מאיים על מטוסים? למה הוא מאיים שיש פצצה במטוס?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם מסכימים אתך, אז זה בסדר. ההיפך, אני רק אומר שבמעשה טרור יש כמה אלמנטים. אתם מסכימים כולם שכאן אנחנו מדברים רק באיום שמעורר פחד ובהלה?
רז נזרי
¶
זה הקונטקסט. הקונטקסט של המטרה לעורר, זה הקונטקסט שדיברנו עליו. כמו שנעמה אמרה, אם זו הגדרה מעגלית. הוא ממילא נמצא במעשה טרור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הוא מאיים לרצוח מישהו, אז הוא לא יוצר פחד ובהלה, אולי הוא יוצר את זה שכל אחד - - -
נעמה פויכטונגר
¶
סליחה, מה שכן חשוב להבהיר, שהלכת הצפיות חלה גם פה. זאת אומרת, אדם שעשה את זה מתוך שיגעון גדלות כי הוא רוצה להיות בכל כותרות העיתונים, אבל בפועל הוא יודע שברור שהמטרה תהיה לקרקע את המטוס - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה, לאט-לאט. אם כך, המאיים לבצע עבירה שהיא מעשה טרור במטרה לעורר פחד ובהלה בציבור, מהבחינה הזאת אין לכם מחלוקת.
סיגל קוגוט
¶
או במטרה לאלץ ממשלה לעשות מעשה, וכאן מחילים את הלכת הצפיות. גם אם הוא יודע ברמה גבוהה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. לאט-לאט נגיע לזה. לאט-לאט. דינו מאסר חמש שנים. זה מקובל גם עליכם, נכון? כן.
נעמה פויכטונגר
¶
לא, מבחינתנו, זה לפי הגבוה. או מחצית העונש או - - -, לפי הגבוה. זאת אומרת שאם הוא איים לבצע עבירה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אם זה חלק מהטרור, אם מישהו רוצה ליצור פחד ובהלה בציבור, כמה העונש עליו אם הוא עושה את זה בפועל? אם הוא עושה מעשה שגורם לפחד ובהלה בציבור?
נעמה פויכטונגר
¶
תלוי מה הוא איים לעשות. זה לא דומה – אני מאיים שעכשיו אני אשפוך דליי מים ברחוב, או שאני מאיים - - -
סיגל קוגוט
¶
מי איים שהוא ישפוך דליי מים ברחוב? תמיד האיומים הם אותם איומים, באמת. אנחנו יודעים במה מאיימים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דליי מים זה לא טרור. אם זה חלק מהטרור, ועל הטרור יש לנו עונש כבד יותר, אם זה מחצית, תמיד זה צריך להיות יותר מחמש.
נעמה פויכטונגר
¶
לא, פה כתבנו דינו מחצית העונש הקבוע על העבירה בלא החמרת הענישה הכתובה בסימן ד'. אנחנו חוזרים לעונש הגרעיני של העבירה.
רז נזרי
¶
יש פה שני מהלכים של הגדלת העונש. אחד, לפי החמור ביניהם, אם המעשה הוא יותר מעשר. והשני זה 15 שנה. 15 שנה, על פניו, יכול להיות שזה מוגזם. 15 שנה כשזה נשאר רק ברמת האיומים. אבל הכפלת - - -
רז נזרי
¶
אם יבוא תובע, ויביא עשרה אנשים משוק "מחנה יהודה" ויעלה אותם לדוכן העדים שאכן באותו יום הם לא באו לשוק בגלל אותו איום. זה לא דבר שאתה מכניס לחוק. או להוכיח – נגיד ראש הממשלה. מזכיר הממשלה יגיד אכן בגלל שאיימו עלינו, החלטנו לא - - -
סיגל קוגוט
¶
אני אומרת שאם אתה רוצה עונש כזה כבד – אם אתה רוצה עונש שנסכם עליו, אני חשבתי שחמש שנים מספיק בשביל - - -
סיגל קוגוט
¶
לא, אני אומרת שצריך להבדיל בעונש בין מצב שהאיש איים, אבל לא קרה כלום, שאז אתה נותן לו עונש, אבל מדוד יותר, לבין מצב שנגרם איזשהו נזק. נזק. נזק זה אומר שהוצאו הוצאות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני מתייחס לזה, להערה של אבי. נציגת הייעוץ המשפטי לממשלה, נכון שנתת קודם דוגמה לאיום בשפיכת מים? נכון שיכולתי לומר שהיא דוגמה אבסורדית? אז כל אחד מאתנו חוטא - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני נזקקתי לדוגמה אבסורדית וחטפתי על כך. זה חלק מהדיון. אנחנו נזקקים לעתים לדוגמאות. אבי, תוכל להסביר שוב מה בפרקטיקה שלכם מניע אותך לדרוש את המאסר הגבוה? זה אמור להרתיע? כי 15 שנים אנחנו מטילים על העבירה.
אבי
¶
נורא קל, באווירה שבה אנו חיים, להקפיץ את כולם. להקפיץ את כוחות הביטחון, להקפיץ את האזרחים, לערער את תחושת הביטחון של האזרחים. זה לא דבר שהיינו רוצים שישחקו בו. זה לא דבר שהיינו בכלל רוצים לעודד אותו. שלא יקרה בכלל, שאף אחד לא יאיים, נקודה. ופה צריך להיות מסר מאוד מאוד ברור. כי כל דבר כזה זה משאבים, זה כוח אדם, זה מעמיס על המדינה, ויש לך שמיכה קצרה. ופה מאיימים עליך, ושם מאיימים עליך, מה תעשה? אז אנחנו רוצים לעודד סוג מסוים של איומים?
רז נזרי
¶
הזכרתי קודם ש-15 זה מוגזם. אבל אנחנו לא רוצים לרדת ל – אז בואו נוריד את ה-15, בסדר. ה-15, כשמדובר בעבירת רצח, עם הסיפה, סיגל, עם הסיפה שדיברנו אנחנו על מאסר עולם. אני לא רוצה את הסיפה שמכניסה אותנו לתוך דיוני ההוכחות אם הממשלה רצתה או לא רצתה. נישאר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הנה דוגמה לכם שאנחנו מתעסקים רק בדברים מאוד מאוד חריגים וקיצוניים. אני חושב שדווקא ההצעה הזאת היא הצעה קיצונית מאוד, כמו שכתוב פה, 15 שנים. אני מבין מה זה נקרא פחד ובהלה, ומה רוצים למנוע. אני מבין – אני לא בטוח שאתם מבינים ככה, היום, אחרי מה שאתה אמרת, נציג השב"כ. אני מבין שהיום לסגור את המטרו, לסגור רכבת תחתית, פעולה כזאת – ואני מבין שזה נעשה על-ידי ארגון טרור. אם היו מגדירים מראש שאם זה נעשה על-ידי ארגון טרור, הייתי מבין את זה, היה יותר קל לי. על-ידי ארגון טרור. מדוע? בפעולות הטרור שיש היום, זה לאו דווקא לשים ממש פצצה, זה גם יכול לאיים לשבש את - - - לסגור שדה תעופה גדול. זו מכה כלכלית, זו מכה שמכניסה פחד בתוך הציבור, זה חלק ממטרות הארגון. ולזה 15 שנה, אם אתה שואל אותי – אני לא יודע. אני לא יודע למדוד את זה, אבל זה גם נשמע לי המון, אבל זה גם חלק מענישה גדולה מאוד שצריכה להיות. אנחנו עכשיו הלכנו בסעיף 30 – בכלל אנחנו לא נמצאים פה. אנחנו נמצאים באדם שהרים טלפון ואמר אני הנחתי פצצה באיזה מקום.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
נכון. אם אתה לא יודע להבדיל, אז אל תבוא אלי. אם אתה לא יודע להבדיל בין פעולה כזאת - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אל תבואו אלי. אל תבקשו ממני לחוקק חוק אחד דין אחד גם למי שסוגר שדה תעופה ולמי שאמר הנחתי פצצה והוא גרם פחד ובהלה לשלושה אנשים שהיו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אותו דין. חכה שאני אסיים לא תבין, אני אשמח, אבל באמצע – עוד לא גמרתי. עוד לא סיימתי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לכן אני חושב שדווקא בעניין הזה אתם הולכים – וזה מה שייתפס מאוד. איום בטרור זה גם איומים שמחר מישהו מרים טלפון למשרד "בצלם" ואומר להם אני אשרוף אתכם, אני אחסל אתכם. זה איום בטרור, וזה איום של 15 שנה. הוא גרם לפחד ובהלה. הם פחדו. או שהוא אמר הנחתי פצצה, ובמשרד הזה אנשים יצאו. הוא עורר פחד ובהלה. הוא עורר פחד ובהלה. ואנחנו נותנים לו 15 שנה על רצח בגלל דבר כזה. אחד ששולח מעטפה עם חומר לבן, וזה גרם לפחד ובהלה, או בדואר או באותו משרד שהוא שלח אליו. מי ששולח מעטפה עם חומר אבקה לבנה, הפירוש שאם הוא באמת היה שולח את האבקה הזו למישהו, אולי רצה לגרום למוות של אנשים, והוא יקבל 15 שנה על זה שהוא גרם – אז אם אנחנו הולכים על זה ואנחנו יודעים שאנחנו הולכים על זה, ואנחנו חושבים שהוא מידתי, העונש הזה, אז אנחנו צריכים להגיד שאנחנו חושבים שמעשים כאלה - - - אם הייתם מסייגים את זה רק לפעולה של ארגון טרור, מכוון כחלק מכוונה, או שהנזקים היו בעקבות פעולה שלו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אמרה היועצת המשפטית שזה גם גרם. צריך לא רק שזה גרם – שזה גרם באופן מעשי. אבל לגרום לפחד ובהלה, אלו נזקים שאנחנו לא מודדים אותם. כל מקרה של נזק יכול להיגרם גם בנזק - - - נסגר המשרד, ביקשו מהעובדים לצאת, ביקשו מבית המלון לצאת, ביקשו מהאסיפה שהייתה לצאת. הייתה אסיפה באיזה מקום, ומישהו הודיע משהו בטלפון, והייתה איזו הפסקה בדיון, קרה משהו מעין זה, ואנחנו יודעים, הוא יהיה 15 שנה בגלל שהוא גרם לזה. גם כוחות הביטחון הגיעו, באו כוחות משטרה לסגור את המקום, לבדוק. אם הגיעה ניידת אחת, זה גם כן. הגיעו קציני ביטחון, לא משנה, מה, זה יכול להיות עוד כמה דברים, - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - גם קצין הביטחון - - - לכן בעניין הזה, אני אומר אני מבין שאתם לא רוצים לסייג את זה רק לארגון טרור. אתם גם חושבים שמישהו שאיים - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - - הוא לא התכוון. שאלו אותו למה עשית את זה? מעשה קונדס. מה רצית? צחקתי. מה חשבת שזה יעשה? בלגן. מה זה בלגן? זה פחד ובהלה.
רז נזרי
¶
אני אענה, ברשותך, חבר הכנסת מקלב. לדעתי, אין בינינו פער כל כך דרמטי, אם אני מבין נכון את הדבר הזה. הדוגמה שאמרת, שמישהו מתקשר ל"בצלם", אם זה כדי לאיים על "בצלם" וכולי, זה לא בהכרח נכנס לדבר מהסוג הזה. לשיטתנו, בין אם בנוסח המקורי שלנו, בין בנוסח שהסכמנו להצעת הייעוץ המשפטי כאן, במטרה לעורר פחד ובהלה, במטרה - - - כאמור בהגדרות שם, זה לא סתם כדי לעורר בגוף שאני נגדו, אלא במטרה להניע ממשלה או רשות שלטונית אחרת לגרום למשהו כזה. לכן שאלתי אותך קודם כשאמרת את הדברים, אתה בעצמך אמרת שלסגור שדה תעופה זה דבר דרמטי. אבל לפעמים, איך נסגר שדה תעופה? מטלפון שאדם הרים למשרדי הרשות ויגיד יש פצצה כרגע במטוס. לא לוקחים סיכון וסוגרים את שדה התעופה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ארגון טרור עושה את זה. לשבש את החיים הנורמליים. הוא לא התכוון לשבש לכם - - -
רז נזרי
¶
אני חושב שאין בינינו מחלוקת בהקשר הזה. גם אנחנו מסכימים שזה לא טלפון שאני רוצה עכשיו לגרום לפחד באיזה ארגון - - -
רז נזרי
¶
אני רוצה להסביר, פלוס את הצעתנו. ברשותכם, אני אסביר בשתי דקות את ההבדל, פלוס הצעתנו לפתרון, שהיא מתחשבת בהערות שנשמעו פה על-ידי חברי הכנסת. קודם כל, אנחנו לא יכולים להסתמך על הדין הפלילי הרגיל של איומים, כי שם מדובר על איום קונקרטי כלפי פלוני. אני מאיים עליך. בטרור אנחנו לא נאיים על פלוני אלמוני מרחוב זה וזה, אני מאיים על הציבור.
רז נזרי
¶
למה אנחנו מצמידים את זה? אנחנו מצמידים את זה להגדרות שקיימות לנו כבר, שהוועדה כבר אישרה. הגדרות של מעשה טרור. אני מאיים, המטרה שלי היא לגרום לאותה מטרה שתכננת בסעיף ההגדרות – מטרה לעורר פחד או בהלה בציבור, או מטרה להניא ממשלה מלעשות פעולה. כלומר, אני כן בשכונה של טרור ולא בשכונה שעכשיו הסתבכתי עם חבר, ואני מתקשר אליו הביתה ורוצה לאיים עליו, זה משהו אחר. זה פעם אחת. פעם שנייה, אני מקבל את מה שנאמר פה, ש-15 שנה זה מוגזם. לכן הצעתנו היא – אנחנו לא רוצים לחלוטין להגיע לסיפה שהוצעה פה, שנצטרך להוכיח שאכן נגרם נזק, או שנביא עדים לבהלה או שנביא עדים לפחד, או שנביא את מזכיר הממשלה שיעיד אם אכן החלטת הממשלה התקבלה בעקבות האיום, כן או לא. אנחנו לא רוצים להגיע למקומות האלה. אנחנו מעדיפים להישאר בנוסח הממשלתי שמדבר על הבחנה בין רישה לסיפה. אנחנו כן מקבלים שהעונש של 15 שנה, כשמדובר על עבירה של מאסר עולם, ירד ויהיה עשר שנים. ועדיין אנחנו לא עושים את זה על כל מקרה ומקרה. זה יהיה על מקרים כאלה מהסוג שאני מתקשר שיש עכשיו פצצה בשדה התעופה, או פצצה בשוק, או במקום אחר, ואני כן עושה את זה במטרה לעורר פחד ובהלה בציבור. פה, בהקשר הזה, יהיה הבדל אם אני אומר שיש פצצה ואני הולך להרוג אנשים, או שאני מאיים בפעולה שהיא לא מגיעה לכדי מאסר עולם. אני מאיים שאני הולך לעשות מה שדובר פה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דקה. אורי, אני אתן לך. אורי. אורי, אני אתן לך לדבר. רק שנייה. אבי, אתה רצית להוסיף?
אבי
¶
רק דבר אחד. אני מסכים לחלוטין עם מה שרז אמר. אני גם מעדיף ענישה פחותה יותר מאשר לעשות דיפרנציאציה בין סוגי האיומים, מה גרם ומה לא גרם. גם אמירה שמשהו גרם נזק בסוף, זה מסר לארגון הטרור, או לאיש היחיד, אגב, הבודד שעשה את זה – אלו מסוג האיומים שמצליחים, זה טוב, תמשיכו ככה. לכן אני אומר, אני לא רוצה את המחיר הזה של התוצאה. אני מוכן בעניין הזה לרדת בענישה.
סיגל קוגוט
¶
רגע, לא. הוא הציע שהעונש יהיה יותר חמור אם מי שאיים את האיום הוא ארגון או חבר. זה מה שהוא אומר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתה מוזיל את הכבוד שאנחנו נותנים לארגון שלך, תאמין לי. אנחנו חושבים שהארגון שלך יושב מאוד - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
יש לי שאלה. לפני פחות משנה חייל ביים את חטיפתו. כל צה"ל עמד על הרגליים, ובסופו של דבר התברר שהוא התחבא מפחד מפני פושעים. מה העונש של אותו חייל? הוא הזעיק את כל כוחות הביטחון, כולם היו על הרגליים. הממשלה התכנסה. מה יהיה עונשו בחוק?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני לא אומרת שזה דומה, אני רוצה לדעת בגין מה הוא יישפט ומה יהיה עונש המקסימום של אותו חייל שהעמיד על הרגליים את כל כוחות הביטחון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אם הוא איים שהוא חטף חייל, והוא העמיד את כל הצבא על הרגליים. הוא אומר חטפתי חייל.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אנחנו לעתים השתמשנו בחוק הזה בנוסחת כפל, נכון? אמרנו כפל העונש. אם בדרך כלל שלוש שנים, שש שנים זה לא טוב?
סיגל קוגוט
¶
בואו תראו את פרסום ידיעות כוזבות – "המפרסם או משעתק אמרה, שמועה או ידיעה העלולות לעורר פחד ובהלה בציבור או להפריע את שלומו, והוא יודע שהן כוזבות, דינו - מאסר שלוש שנים". איומים זה שלוש שנים, אז פתאום עכשיו עשר? נו, באמת.
רז נזרי
¶
חברים, אני אמרתי מיד, עוד לפני שסיגל אמרה פה בשקט, ש-15 נראה לי מוגזם. ירדנו לעשר. הכפל – יש גם עבירות של חמש, שבע. זה יכול להיות שבע שנים מבחינתנו.
רז נזרי
¶
כשאנחנו עוסקים בטרור, הסיטואציה בכל זאת – התחלנו מ-15 בגלל שזה היה חצי מהעבירה של מאסר עולם, 30 שנה, שזה קציבת מאסר עולם. לכן זה היה המבנה הראשוני של ה-15. קיבלנו, שמענו, לכן יש משהו בהורדה הזאת. חברי הכנסת בגין וגרמן, אני עונה לכם. אני מסביר, התחלנו מ-15 כי זה על בסיס תבנית שנקבעה של חצי מהעבירה העיקרית, 30 שנה זה קציבה של מאסר עולם, לכן זה נהיה 15. מיד אמרנו שזה נראה לנו הרבה, ירדנו לעשר. אנחנו מדברים פה עכשיו – אם זה כפל או שבע שנים. אני אומר עכשיו ששבע שנים זה גם נראה לנו בסדר. אני חושב שנשאיר את זה ברמה של שבע שנים, בכל זאת זה מבטא משהו אחר. בלי לחטוא בדמגוגיה או בפופוליזם, אני חושב שאנחנו יותר מבינים עכשיו מה זה סיטואציות שמשתקות מערכות חיים בדבר שהוא פשוט, בדבר שאפשר לעשות אותו בעידן המודרני במייל או בטלפון, לשתק מערכות חיים שלמות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני יכול להעיר על זה? קודם כל, אני מופתע איך שזה יורד כאן מעשר לשבע אחרי 15.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא יודע, אני לא יוצא עם הרגשה טובה מדיון כזה כשאני רואה באיזה קלות עפים פה מספרים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני יוצא מנקודת הנחה שכשבאים עם 15 שנה, זה אחרי שחשבו ולא עשו ככה, חצי מזה. כל יום זה משהו. כל שנה זה משהו. אני מסתכל על זה ככה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכון. אתה מסתכל על צד אחד, תסתכל על הצד השני, של המדינה. תסתכל על המדינה שלנו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בין אם הוא לומד להיות טרוריסט בכלא - - - ויותר מדי שנים אני גם לא רוצה לתת לו בפנים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני בכל אופן חושב שלארגון טרור שעושה את זה – אני כן ער לדבר שיכול להיות שיטה אדישה, ואני חשבתי שזו נקודת המבט שלכם, משם אתם באים, שלשתק מערכות ציבוריות או כלליות במדינה זה יכול להיות כחלק מיעד של טרור. אני בהחלט מבין את זה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אני רוצה לעשות עוד פעם את ההבדל, וזה גם לאורי וגם לכם. יש מצבים שאדם מאיים בפיגוע במישהו וכולי. יש סיטואציה שאנחנו במכת מדינה. צריכים להבין, כל חוק הטרור, וגם העונשים שקבענו כשהיו אבנים – ברגע שיש מכת מדינה, אתה אומר אני צריך לחסום. ולכן אתה אומר אני קובע עונשים שהם חמורים יותר מהעונש הרגיל ביום שגרה, נקודה. קודם כל, לכן זה ברור שאנחנו רוצים לתת יותר. לכן זה בסדר. אורי מנסה לעשות כאן איזושהי הבחנה, ולהגיד האם זה נעשה מטעם ארגון טרור, או סתם אדם פרטי. אדם פרטי, שהוא לא קשור לשום ארגון טרור ולא לכלום, איים בפצצה - -
רז נזרי
¶
הוא מדבר על החמרה אם מדובר באדם מטעם ארגון טרור. קודם כל, אני שומע את זה עכשיו, ועל פניו אפשר לחשוב – עד עכשיו דיברנו על אדם שלאו דווקא הוכחה זיקתו לארגון טרור, מטעם ארגון טרור. על זה דיברנו, על השבע. אפשר לחשוב – אם זה מה שעוד אנשים חושבים, כמו שחבר הכנסת מקלב – על עבירה נפרדת, שבה העונש יהיה יותר חמור כאשר הוא אמר - - -
רז נזרי
¶
חשוב לי לומר לפרוטוקול גם ביחס לרישה של הדברים שאמרת. אנחנו לא מזלזלים לא רק ביום של מאסר, אלא גם בשעה של מאסר, ומעשינו הוכיחו. אנחנו עוסקים בזה בהרבה הקשרים, מעבר לדבר הזה פה, בהרבה עניינים, ולחלוטין לא מזלזלים בשום דבר. ב', גם בהקשר של החוק הזה, יש עשרות ישיבות שהיו ושיש תוך כדי ואון-ליין. במקביל לישיבות שלנו, נערכות ישיבות אצלי ואצל עורכי הדין שמתעסקים בדבר הזה. זה שאנחנו נכונים ומגלים פתיחות תוך כדי – כי לא כל החוכמה אצלנו. אמרתי בדיון הראשון שיש הערות ופותחים את הדיון, בעצם זה רק דיבורים. לדעתי, צריך לזקוף את זה לזכותנו, לא לחובתנו על זה שאנחנו כן – לא להגיד פתאום עשר.
רז נזרי
¶
כי היה בזה נימה שאנחנו פועלים פה – העבודה היא סופר רצינית. עדיין, לא כל החוכמה אצלנו, ולכן יש את התהליך הזה. באים נציגי הממשלה, שומעים את הכנסת. זה לא נעשה רק פה, אמרתי, זה נעשה גם – הנה, דיברנו קודם על סעיף על רשלנות. אחרי דיון שהיה אצלי, באנו והסכמנו מראש לדבר הזה. שיח הדדי זה א'-ב' לתוצר חשוב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - שלי, אבל אני חושב שגם שלנו, כמו שאתם רואים את זה מהעמדה שלכם, אנחנו דווקא רואים – אני שוחחתי עם חברת הכנסת גרמן. בצורה שאתם הבאתם כאן, כמה יפלו, שאנחנו לא התכוונו לזה. אתם רואים את המעשה הקיצוני, שוב פעם, המעשה החמור - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - וכמה יפלו לעונש גבוה, גם אם אסור לעשות את זה, אבל הוא נפל לתוך משהו – הוא עורר פחד ובהלה, אבל הכוונה שלו לא - - -
רז נזרי
¶
אני אענה לך, זה חשוב. הייתם בחוץ, אני חושב, כשדיברנו על זה קודם, חברי הכנסת גרמן ומקלב. הסיטואציה שבה אנחנו מנסים דרך סעיף שמופיע – לא רק הסעיף הזה, זה נכון להרבה סעיפים, להסתכל דרך מה שאת אומרת, כמה יפלו ברשת, יוצרת גם בעיה. למה? כי אם אתה מנסח את הסעיף מראש בצורה כזאת כי אתה נזהר מאותו מקרה קיצון, מאותה גולגולת רכה שאתה לא רוצה שתיפול, אז אני מאבד את היכולת להתמודד עם זה. מה הפתרון שיש בהקשר הזה? א', למצוא איזונים עם הזמן. ב', הרי הכול זה עונש מקסימום. בסופו של דבר, יש גם מדיניות תביעה את מי להעמיד לדין. אמרתי קודם, הוכרזה התנועה האסלאמית. לא באנו ועצרנו את כל אלפי הפעילים על זה שהם שייכים לתנועה האסלאמית, הפלג הצפוני. בשביל זה יש פעם ראשונה. אתה מתמודד ברמה של מדיניות אכיפה רק עם אותם אנשים, לא את אותם אנשים שייפלו ברשת. דבר שני, גם במדיניות ענישה יש עבירה של עשר, חמש, שבע שנים. יש מתחם ענישה. במקרה קל, אני אבקש עונש קל יותר, למקרה חמור, אני אבקש עונש חמור יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
די, רבותי. בואו נסכם. אנחנו נשארנו בסעיף 30. אתם תעשו את המחשבה. קודם כל, במקום 15, דיברנו על שבע. ואתם תעשו גם את המחשבה על מה שאורי אמר - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - אם יש אפשרות לפצל בין זה לזה, בין אדם פרטי. אם אדם פרטי עושה את זה סתם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה להבהיר לעצמי עוד פעם שאנחנו כאן מדברים על מישהו שהוא רק מאיים, שכל המטרה שלו היא איום. זה לא מישהו שהמטרה שלו היא גם לממש את זה. אתם אומרים שזה סעיף אחר. שאם הוא אומר שהוא הולך לעשות, והמטרה שלו היא באמת לשים פצצה, זה סיפור אחר. גם אם תפסו אותו לפני כן.
סיגל קוגוט
¶
הורדנו את הסיפה. רציתי לדעת, כדי לנסח את זה, האם בדרך כלל כשיש איומים, יש זיהוי עם ארגון?
אבי
¶
יש תמיד. יש משמעות לעובדה אם אדם אומר אני חבר בארגון דאע"ש, אז אני מאיים עליכם. גם אם הוא לא חבר דאע"ש, יש לזה משמעות, משום - - -
אבי
¶
בדיוק. לכן גם האיום הוא יותר גדול. הוא גם ייתפס בצורה יותר גדולה, נניח, אם אתה בא לכאורה בשם של ארגון. לכן זה לא בהכרח מישהו שהוא חבר בארגון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי עשה תיקון טוב למה שאורי הציע. זאת אומרת, זה לא שהוא חייב להיות חבר בארגון, אלא אם הוא מתחזה כחבר, זה גם כן נותן, כי האפקט הוא אותו דבר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זו גם יכולה להיות מתיחה. זה גם יכול להיות איזשהו ניסיון להעמיד על הרגליים של ילד. של ילד.
רז נזרי
¶
למה הסעיף הזה חשוב? רציתי להגיד את זה קודם, אבל בלהט הוויכוח לא הספקתי. יש עצורים מינהליים היום שנעצרו, ואנחנו לא אוהבים את זה - -
רז נזרי
¶
- - כאלה שהודיעו ב"פייסבוק" אנחנו הולכים לעשות פיגוע. ניסינו למצוא בחוק העונשין סעיפים רלוונטיים. איומים ירד מהפרק כי הם לא נתנו איום קונקרטי לאף אחד. חשבנו על סעיף 100 לחוק העונשין, שהוא סעיף שמי שמגלה כוונה לעשות מעשה וכולי. הכול היה מאולץ. בסופו של דבר, אין לנו ברירה, הם עצורים מעצר מינהלי. למה? כי הוא הודיע שהוא הולך לעשות פיגוע. אם אני לא מוציא סעיף בחוק העונשין, מחר הוא כן יהרוג מישהו. הוא הודיע לי את זה, ולכן הסעיף החדש הזה יוכל להתמודד עם - - -
רז נזרי
¶
מי אמר שזה כוזב? אני אומר אני הולך להרוג יהודים. היו כאלה. בגל האחרון היו עשרות שכתבו את זה, ויש היום לא מעט עצורים מינהליים. בית המשפט אישר כי לא הייתה ברירה. אדם הודיע אני הולך להרוג. חיפשנו את העבירות. קיימנו דיון מיוחד על סעיף 100 ביחד עם אנשי - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רואה את זה בדיוק הפוך. אני הייתי רוצה שלא תמנע את זה, כדי שמי שאומר ככה, תחקור אותו ותראה מה - - - בלי שהוא יגיד.
סיגל קוגוט
¶
יכול להיות שבשבוע הבא כבר נדון בו, או בישיבה אחר-כך. אגב, אנחנו איחדנו – את זה אני כבר אומרת לכם. בגלל שאני יודעת שהולכת לפוג הוראת השעה על חשוד העצור בעבירות ביטחון, איחדנו את הישיבה של ה-14.12 ל-14 לפרק ה', כי בסוף דצמבר פוקעת - - -
סיגל קוגוט
¶
כן, ה-14 בדצמבר. תהיה ישיבה פה על חוק הטרור. אנחנו איחדנו אותה לפרק ה', שזה עצור החשוד בעבירות ביטחון. תביאו בינתיים את הוראת השעה, ונדון בזה ביחד. שלא נצטרך - - -
סיגל קוגוט
¶
אז אני רק אומרת שנאחד את הדיון. תרשמו לעצמכם שב-14.12 תביאו את החבר'ה שמתעסקים בחשוד העצור בעבירות ביטחון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תמיד יש את אותה דילמה בין לתת כוח לממלכה שצריכה את זה, לבין לשמור על כבודו וצניעותו של הפרט.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש רק הבדל אחד. אנחנו בדיונים סגורים אומרים שהחלק המקצועי חשוב לנו. והחלק המקצועי בדיונים אומרים שהחלק הפוליטי מיותר ורק מטריד. זה כל ההבדל שיש בינינו, תדע לך. אנחנו, גם בדיונים שלא נמצא בו החלק המקצועי, אני חושב שההיבט המקצועי הוא חשוב. אנחנו מכבדים את אנשי המקצוע. הבעיה היא אחרת, שאנשי המקצוע דווקא חושבים שהדיונים האלה הם מיותרים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו דיברנו על אלה? דיברנו עכשיו על משהו כללי, נכון? דיברנו על מערכת האיזונים.
רז נזרי
¶
אני שוב מפנה לדברי בפרוטוקול לפני חמש דקות. אני לא מכיר עבודה רצינית שנעשתה בהקשר הזה, או גם לא בהקשר הזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זו נקודת זכות שלך, אבל זה לא אומר - - - אותו דבר. אתה רואה כרסום במעמד נבחר הציבור – לא משנה פה - - - הוא גישה שנעשית - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מצד שני אתה רואה שיש נבחרי ציבור שמזלזלים כל כך הרבה בנציגים שמגיעים שזה נורא. אנחנו כל פעם מוחים ושומרים על כבודם, אבל יש כאלה שזה ככה, במן זלזול, שזה חבל.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הם לא עושים את זה יותר מאשר הם פוגעים, הנבחרים עצמם, אחד בשני. זו גם לא צריכה להיות אינדיקציה. אל תעשה לחברך מה שאתה עושה לך. במקרה הזה, זה גם מספיק.
סיגל קוגוט
¶
ההצעה המקורית כך אומרת: "29. אי-מניעת מעשה טרור –
מי שהיה בידו מידע שעורר בו חשד ממשי כי עומדת להתבצע עבירה מסוג פשע שהיא מעשה טרור או כי נעברה עבירה כאמור, ולא פעל באופן סביר כדי למנוע את עשייתה, את השלמתה או את תוצאותיה, או כדי לסייע לגילוי זהותו של מי שעומד לבצע את העבירה כאמור, לפי העניין, דינו - מאסר שלוש שנים; לעניין סעיף זה, יראו את מי שמסר את המידע שברשותו לרשות ביטחון בהקדם האפשרי כמי שפעל באופן סביר". נעמה, תסבירי את העבירה.
נעמה פויכטונגר
¶
העבירה הזאת היא פיתוח, או התאמה, של עבירה שקיימת היום בחוק העונשין. בסעיף 262 יש עבירה של אי-מניעת פשע. זאת עבירה יוצאת דופן במובן הזה שהיא מטילה אחריות פלילית על אדם שלא מעורב בעצמו בעבירה הפלילית, אבל הוא היה במצב שהוא יכול היה למנוע עבירה. בדרך כלל אנחנו לא ממהרים להעמיד לדין אנשים כאלה. גם סעיף 262 בחוק העונשין היום הוא סעיף שלא עושים בו שימוש רב. אבל באופן ספציפי אנחנו לקחנו את העבירה הזאת ויצרנו לה איזושהי התאמה במסגרת הצעת חוק המאבק בטרור בגלל המטריה הספציפית שבה אנחנו עוסקים, ובגלל שהפרופורציה בין המאמץ שאנחנו מבקשים לדרוש מאדם בשביל למנוע עבירה, לעומת הנזק הפוטנציאלי שייגרם מהעבירה הזאת אם היא תושלם – היא יכולה לעלות בחיים של אנשים רבים – הפרופורציה הלא סבירה הזאת מצדיקה, להבנתנו, להטיל חובה מסוימת על אדם שיש לו אינפורמציה שיכולה לסייע לנו למנוע את ביצוע מעשה הטרור. העבירה הזאת היא קצת שונה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אבל כאן את אומרת שהוא צריך למנוע. זאת אומרת, זה לא תמיד להעביר את המידע, לפעמים זה למנוע בפועל. זה מה שכתוב פה. יכול להיות שזה גם בסדר, אבל צריכים לחשוב על זה.
נעמה פויכטונגר
¶
לא, יש את הסיפה. הבקשה הבסיסית – וזו הצהרת הכוונות של הסעיף, מה אנחנו רוצים להשיג, את מניעת העבירה. זה באמת סעיף שהוא מניעתי. הוא לא פעל באופן סביר כדי למנוע את עשייתה. בסיפה אנחנו מבהירים, אנחנו לא דורשים ממנו לצאת למלחמה בטרוריסטים. הסיפה אומרת לעניין סעיף זה יראו את מי שמסר את המידע לרשות ביטחון כמי שפעל באופן סביר. אם העברת את המידע לרשויות, אנחנו לא דורשים ממך יותר מזה. אנחנו לא מצפים ממך ללכת ולנטרל את המחבל ולפרק לו את חגורת הנפץ.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עכשיו את הולכת ברחוב – נניח, אתמול. גרשון מסיקה רואה את המחבלת הולכת עם סכין. אין לו זמן להודיע לאף אחד ולמסור שום דבר. הוא צריך להחליט אם לעשות מעשה או לא לעשות מעשה. אז השאלה אם אנחנו מצפים ממנו – שם הוא היה במכונית, אז הוא דרס אותה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, מה שהוא עשה. אבל אם הוא לא היה במכונית? הוא צריך להסתער עליה ולנסות לנטרל אותה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן שאלתי פה. כי פה את אומרת שהוא צריך למסור את המידע. אין לו אפשרות למסור מידע. הנה, עכשיו ברחוב, זה כבר קרה כמה פעמים - - -
רז נזרי
¶
אם הוא פחד ולא עשה, הוא לא יועמד לדין על הדבר הזה. זה לא העניין. אפילו לדעתי, לא תעמוד על דם רעך, אדם שלא הסתער על המחבל – אם הוא הסתער הוא גיבור, אם הוא לא הסתער, הוא לא עבריין. ברור. יש הבדל בין להיות גיבור לבין להיות עבריין.
רז נזרי
¶
זה גם בדרך כלל לא במרחק זמנים שתיארת. הוא שמע על מידע שבשבוע הבא הולכים לעשות משהו והוא נמנע מלהעביר את המידע.
נעמה פויכטונגר
¶
קודם כל, דבר אחד שצריך לשים לב אליו פה הוא שהעבירה בחוק העונשין פורשה בפסיקה כאילו היא רק מי שידע בפועל, לא כולל עצימת עיניים. עצימת עיניים זה מה שאמרנו קודם, שאדם חשד, אבל הוא לא בירר עד הסוף כי היה לו יותר נוח לא לדעת. בדרך כלל עבירה פלילית שהיסוד שלה הוא מודעות, כוללת גם את חשד הזה. כאן, מכיוון שהפסיקה פירשה באופן מצמצם מאוד את סעיף 262, הבהרנו בסעיף שזה כולל אדם שהיה לו חשד ממשי. אני אשמח להתייחס להערות של סיגל.
סיגל קוגוט
¶
היום יש סעיף שנקרא אי-מניעת פשע. זה סעיף שבעיקר נדון בפרשת מרגלית הר-שפי בבית המשפט, ששם היא הואשמה שהיא ידעה שראש הממשלה עומד להירצח והיא לא עשתה כלום. שם פשוט בית המשפט האמין שהיא באמת ידעה ולא רק חשדה. אבל בית המשפט אמר שאם הוא היה חושב שהיא רק חשדה ולא ידעה, הוא לא היה מרשיע אותה בעבירה הזאת. זו עבירה מחדלית. כי בעצם זה אומר שאתה כאדם שהולך ברחוב ושומע דברים, ולא תמיד זה עניינך – אתה נקלעת באופן אקראי לאיזה מקום – מטילים עליך חובת עשה. אתה חייב למנוע את הפשע. וזה דבר נדיר ביותר לעשות את זה. גם כי בדרך כלל אתה לא אשם, וגם כי בדרך כלל אתה לא קשור לעניין הזה, וגם כי לפעמים זה משהו חברתי של הלשנות. מכל מיני סיבות של אשמה ושל עקרונות אחרים, לא מטילים בדרך כלל על בן אדם חובת עשה והופכים אותו לעבריין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה יודע שמי שעובד בשחור, אתה לא חייב ללכת להגיד עליו. אתה יכול אם אתה רוצה, יש מלשינון, אבל אתה לא חייב. אם לא תגיד, אתה לא נכנס לבית הסוהר. מה עוד, שזה שעובד בשחור ימשיך ליהנות ואתה תשב בבית סוהר על זה שלא אמרת.
סיגל קוגוט
¶
גם על פרשת הר-שפי, ששם בית המשפט אמר ששם הוא האמין שהיא ידעה, כי אחרת הוא לא היה מרשיע אותה, הייתה מחלוקת אחר-כך בכתיבה האקדמית בגלל הערכים המתנגשים האלה, עד כמה אתה רוצה שמישהו יתערב במעשה לא לו. עד כמה אתה רוצה שהוא ילשין על השני. עד כמה אתה רוצה להפוך אותו לעבריין אם הוא רוצה להתרחק מעניין שאין לו זיקה אליו. יש תפיסה שאומרת שלא צריך להרחיק עד כדי כך, ויש כאלה שכתבו – הייתה מן מחלוקת בין קרמניצר לבין גור אריה, שניהם מומחים למשפט פלילי. קרמניצר כתב שהוא חושב שכלל עצימת העיניים צריך לחול כאן, אבל הוא צריך לחול על ערכים מוגנים מאוד. מתי זה מוצדק להגיד למישהו גם אם זה לא העסק שלך וסתם שמעת שיחה בין שני אנשים, לך ותגיד את זה למשטרה? כשאתה הולך למנוע מעשה בדרגת חומרה מאוד מאוד גבוהה – מעשה של רצח, חטיפה, פגיעה בגוף, דברים מהסוג הזה. לכן מצד אחד, אני לא חלקתי – גם בנוסח שאני הצעתי פה אימצתי את העניין של החשד. כלומר, את ההכרעה הזאת של חשין בפרשת הר-שפי, שהוא חושב שצריכה להיות ממש ידיעה בשביל להפוך בן אדם לעבריין אם הוא לא הולך להלשין לרשויות, לפחות שהוא ידע שהולך להתבצע מעשה, ולא רק שנדמה לו. אז בסדר, אני הלכתי עם הממשלה על זה שגם אם חשדת ונמנעת מלברר, דינך כדין יודע, כמו בכל דבר אחר בחוק העונשין. אבל בגלל החריגות של העבירה הזאת, שזו באמת עבירה מחדלית, צריך, לדעתי, לייחד אותה רק למעשים חמורים מאוד מאוד, ולא לכל עניין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
למה לא כותבים עבירה מסוג טרור? למה כאן אתם שיניתם את הנוסח שהיה מקובל כאן, שהוא מעשה טרור, והפכתם לסוג פשע שהיא מעשה טרור?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל למה לא מספיק טרור? למה בכל המונחים המשפטים עד היום אתם אומרים ביצוע מעשה טרור, מעשה טרור, אבל כאן - - -
סיגל קוגוט
¶
הממשלה כאן רצתה להגיד – היא רצתה לטובה דווקא. אני לא מכירה הרבה עבירות טרור שהן עוונות, אבל אולי תכירי לי כמה כאלה. היא רצתה להגיד את אותו רעיון שלי, אבל בצורה קצת אחרת. שבגלל שהעבירה הזאת היא עבירת מחדל, ואתה מצפה שאדם ילך לרשויות, זה לא מספיק שזה מעשה טרור, זה צריך להיות עבירה חמורה. בדרך כלל, רוב מעשי הטרור הם עבירות מאוד חמורות. לא עולה על דעתי כרגע דוגמה של עוון של טרור. לא משנה. אני חושבת שצריך לייחד את העבירה הזאת לעבירה באמת של מניעת חטיפה, מניעת רצח, מניעת דקירה, דברים כאלה, ולא לדברים אחרים. בגלל שאתה מצפה שאדם ילך לרשויות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עד היום איום היה עוון. אפילו איום שהוא יודע שהוא הולך לאיים - - - זה לא איום, היה עוון, עכשיו זה נהפך לפשע.
סיגל קוגוט
¶
נכון, שבע שנים. עבירות קלות בטרור, אתה לא תמצא הרבה. הערה אחת שלי שזה צריך להיות דבר חמור מאוד. הדבר השני - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - - אני הולך לשרוף אותם. זה נקרא שהוא מאיים? הוא הולך - - - הוא אומר אני ארצח אותם.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
ואימא שאומרת לילד אם לא תאכל, אני אהרוג אותך, מה נביא - - - זה קורה בכל יום.
סיגל קוגוט
¶
אתה צריך שיהיה לך חשד. אם בעיניך אלו דברים בטלים, אתה לא אמור לרוץ עם זה לשלטונות. אתה צריך שהנסיבות של מה ששמעת יהיו כאלה שאתה אומר רגע, זה משהו שיכול לקרות. כי אם גם אתה חושב שזה סתם- - -
רז נזרי
¶
אנחנו, כפי שסיגל ענתה לחבר הכנסת מקלב, לא רצינו להעביר את זה לכל עבירה, ולכן עשינו את הפשע. זאת אומרת, גם בחוק העונשין הקיים זה אי-מניעת פשע ומעלה, ולכן אנחנו נשארנו גם בטרור עם פשע מצד אחד. מצד שני, החשש שלנו שהנוסח שהציעה סיגל, שהוא יצמצם את זה רק לעבירות מסכנות חיים. א', גם כגישה עקרונית, אנחנו לא רצינו לתת סימנים כמו בתוך עבירות הטרור משעה שהן עבירות חמורות. לתת סימנים נוספים. זאת אומרת, נתנו סימן אחד במובן של פשע, אמרה סיגל, וכנראה שזה די קרוב למציאות, שאין הרבה עבירות עוון, אבל עדיין, אני לא רוצה לתת סימנים לעבירות שלמעלה מזה, שזה יותר חמור. זה גם למנוע עבירת טרור שהיא לא להרוג בן אדם או לסכן את חייו, בעינינו זה מספיק חמור כדי שיהיה כעבירה. שוב, זו עבירה של שלוש שנים, זו לא עבירה שהיא עונש חמור מדי. ב', אני קורא את זה ואני חושש, ואני שואל האם את לא רואה שהנוסח שלך, שהוא נהיה ספציפי בהקשרים של טרור, יביא למצב שאפילו בעבירת אי-מניעת הפשע הרגילה של חוק העונשין, אי-אפשר יהיה להשתמש בה?
סיגל קוגוט
¶
את החשד. את כל הדברים שאין לך בחוק העונשין, בדברים המיוחדים תוכל להשתמש לפי הנוסח הזה. ברור שאם יש לך את הדברים שמתקיימים בחוק העונשין, קרי ידיעה ממש, כמו בפרשת הר-שפי - - -
סיגל קוגוט
¶
לא, מה פתאום. רז, אתה יכול לשאול את זה על עוד עבירות בחוק הזה. אף פעם אנחנו לא נגיד את זה. זה שאיחדתי לסיטואציות מסוימות בחוק הטרור עבירה חמורה, אני לא איינתי בזה עבירות אחרות שקיימות בחוק העונשין.
סיגל קוגוט
¶
בפרשת הר-שפי השופט האמין שהיא ידעה. היא טענה שהיא לא ידעה. היא לא באמת חשבה שהוא יהרוג אותו, ולא האמינו לה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בגלל הקשר שהוא לא היה מקרי. כאן אנחנו מדברים גם על אמירה או שמיעה מקרית, על ידע מקרי. אני לא מכיר אותה, אבל אני מניח שחלק מהסיבה שהשופט שאמר שהוא לא מאמין שרק היה חשד, אלא שהיא ידעה, בגלל הקשר. אני חושב שדיברו על הקשר ביניהם. ולכן אני מבין ששם ההנחה הייתה - - - ידע להבדיל בין אדם שאומר ככה או אומר ככה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, מה שהיא אומרת שהוא אמר שם, שאם הוא לא היה חושב שהיא יודעת, אלא רק שהיה לה חשש, הוא לא היה מאשים אותה בזה. זה משהו אחר, למה ידיעה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - מי שאני מכיר אותו ואני יודע בדיוק שכשהוא אומר משהו, כמה הוא רציני פחות או רציני יותר. לכן אני שואל, אדוני היושב-ראש, אם זה היה מחריג את כל מה שידע מקרי, היה לי הרבה יותר קל.
סיגל קוגוט
¶
זה נכון שכאן יכול להיות ששמעת משהו. אני אגיד לך, יש פה עוד איזה ניואנס שהולך לכיוון הזה שבאמת מתכוונים שזה לא יהיה משהו מאוד קונקרטי, כי היום באי-מניעת פשע אתה צריך לחשוד שפלוני עומד לבצע מעשה. זאת אומרת, צריך להיות קונקרטי. פה ההצעה היא שתחשוד, לא תדע, שעומדת להתבצע עבירה. כלומר, גם אם שמעת משהו וזה לא קונקרטי, וזה לא שמישהו אחד הולך לעשות, מצופה שאתה תלך ותדווח עליה לרשויות הביטחון.
נעמה פויכטונגר
¶
לא עבירת טרור, מעשה טרור. יש הבדל. אני מזכירה, מעשה טרור מורכב ממניע, מטרה וטיב המעשה. לטיב המעשה יש ארבעה סעיפים קטנים. מתוכם הנוסח של הוועדה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, אני בכוונה שואל את זה. נניח שאני שואל שמישהו עומד לצלצל וליצור פאניקה ובהלה, איום. האם פה זה נופל בהבדל בין שניכם?
רז נזרי
¶
קודם כל, גם זה נופל בהבדל, אבל אפשר לראות את מה שנופל בצורה ישירה. הרי דנו לא מעט כאן בכל ההגדרות - - -
רז נזרי
¶
יש עוד כמה דוגמאות חוץ מקודשי דת. דנו פה לא מעט בהגדרות. בסופו של דבר, מיקדנו באותו סעיף שאומר מה זה אותו מעשה טרור, דיברנו על פגיעה חמורה בגופו של אדם, פגיעה חמורה בבטיחות הציבור ובבריאותו, פגיעה חמורה ברכוש, פגיעה בקודשי דת. כל הדברים האלה שהסכמנו, אחרי לא מעט דיונים פה, שהם מספיק חמורים כדי לבטא מעשה טרור, נופלים.
סיגל קוגוט
¶
לא. לא, כי יש הרבה מעשי טרור אחרים שהם גם יכולים בסוף להגיע לפגיעה באדם, והם כן ייכנסו. אבל זה נכון שפגיעה בקודשי דת – נגיד פגיעה בבית כנסת או במסגד. שמעת שמישהו הולך לפגוע במסגד ולא הלכת לדווח לשלטון, או ששמעת שמישהו מצית בית כנסת ריק.
רז נזרי
¶
אני שמעתי שמישהו הולך להפיל את המחשב של חברת החשמל, או להפיל את המחשב של "בזק". זה לא איום, מישהו שאומר אני שמעתי שהם מתכננים - - -
רז נזרי
¶
לא, כי אתה יכול להגיד שבאיום הוא לא בטוח התכוון לעשות. אני יודע, שמעתי עכשיו ששתי חברותי פה תכננו בשבוע הבא לעשות את הדבר הזה. הסכמנו שהפלת המחשב של חברת החשמל או של "בזק" היא אכן מעשה טרור.
סיגל קוגוט
¶
בין חשד לאי-חשד ובין עונש של שלוש שנים לשנתיים, זה ההבדל. מתי אתה אומר שאתה רוצה ידיעה והעונש הוא יותר קטן? בכל הדוגמאות האלה. מתי אתה רוצה רק חשד עם עונש חמור יותר?
נעמה פויכטונגר
¶
אם אנחנו מנסים לבודד את מה שאנחנו מתייחסים אליו כמעשה טרור ולהתייחס אליו במיוחד, זה פה.
רז נזרי
¶
וכבר גידרנו בחוק הזה מה זה מעשה טרור. דיברנו על כל מה שהוא מעשה טרור. אני רוצה למנוע גם את ההוא ששמע שהולכים לשרוף בית כנסת, וגם את ההוא שזורק לשרוף מסגד.
נעמה פויכטונגר
¶
יש פה עוד עניין שהוכנס ברישה, אני מבינה שזה בהשראת חוק העונשין, אבל אנחנו לא חושבים שזה תיקון - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
לעניין מקומות קדושים, בגלגול הבא של שריפת מקום קדוש עלולה להיות פגיעה בחיי אדם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רז, לפני שאתה יוצא, אם מישהו יודע על מישהו שהוא חבר בארגון טרור, או יודע על התארגנות של טרור, גם זה נכנס כאן לעניין? איפה זה נמצא?
רז נזרי
¶
אם הוא חבר, אני לא מונע את הפשע. זאת אומרת, יש כאן למנוע את העבירה. אם הוא כבר במצב קיים – אי-מניעת פשע זה דבר שהוא תמיד צופה פני עתיד. נגיד שאני שמעתי על מישהו שעשה פיגוע, זה לא העבירה הזאת. זו עבירה שהיא צופה פני עתיד, היא נועדה כדי למנוע את הפשע, לא כדי להיות שטינקר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני יודע על ארגון טרור. ארגון הטרור הזה יעשה הרבה פשעים אם אני לא אספר עליו, מה הפירוש? ועוד איך.
סיגל קוגוט
¶
אתה לא יודע מה האיש יעשה, וזה רחוק מדי מפעילות. על עבירה אתה מדווח, לא על רעיונות - - -
סיגל קוגוט
¶
זה משהו אחר. יש לי עוד הערה אחת לסעיף, שזו בדיוק השאלה שרז אמר, צופה פני עבר או פני עתיד. יש כאן אלמנט אחד שאני מחקתי אותו – כתוב לא רק פעל באופן סביר למנוע את עשייתה, את השלמתה, את תוצאותיה, אלא כדי לסייע לגילוי זהותו של מי שעומד לבצע את העבירה.
נעמה פויכטונגר
¶
לא, לא. נבהיר למה אנחנו מתכוונים. נבהיר למה הכוונה. הכוונה כאן היא לא להקל את החיים של המשטרה, חס וחלילה.
נעמה פויכטונגר
¶
סיגל, שנייה, אני באמצע להגיד את מה שאת אולי רוצה לשמוע. המטרה היא לא לייצר פה מנגנון הלשנה שתפקידו יהיה להביא לנו שלל נחקרים לחדר החקירות. כל המטרה של הסעיף הזה, אמרתי קודם, היא מניעתית. הנושא הזה של גילוי זהותו של מי שעומד לבצע את העבירה, גם זה רק בהקשר המניעתי. כשאין לנו דרך אחרת – אנחנו לא יודעים בדיוק מה הוא מתכוון לעשות, או איפה הפצצה, ואני צריכה להסגיר אותו כדי שאפשר יהיה למנוע את העבירה.
סיגל קוגוט
¶
זה נכנס קודם. ואם את סתם מונה את זה, אז זה כן מעורר את המחשבה שלי. אני רוצה למחוק את זה כי זה ממילא למנוע את עשייתה, השלמתה או - - -
רז נזרי
¶
- - לראות שזה אכן כל הקטגוריות. המטרה, כפי שהציגה נעמה, היא מטרה שיש הבדל – לפעמים אתה מונע דרך זה שאתה אומר לו אל תעשה, ולפעמים אין ברירה, המשטרה מחפשת אחרי מישהו, והדרך היחידה שרק אתה יודע איפה הוא נמצא. השאלה היא אם מילולית זה לא נכנס בלמנות - - -
עמיר פוקס
¶
סליחה? תודה. רציתי לומר קודם כל שגם אנחנו, כמו שכתבנו בחוות הדעת, תמכנו גם בעניין – ככל שמדובר בעבירות ספציפיות בהרחבה לעניין החשד, בהתאם לגישה של קרמניצר שביקר את פסק הדין של הר-שפי. אבל, כל הזמן דובר פה על מניעה ועל עניין סיכולי ומניעתי, וזו גם הכותרת, אבל לא שמנו לב שכתוב פה גם נעברה עבירה. השאלה למה? מה המטרה של זה?
עמיר פוקס
¶
אני חושב שאני מבין, אבל שימי לב שהוא לא פעל באופן סביר כדי למנוע את השלמתה או את תוצאותיה.
עמיר פוקס
¶
אבל תוצאותיה הם חלק מהעבירה. ולכן הוא מונע את העבירה. ככל שאנחנו מדברים בתוצאות לפי ההגדרה של חוק העונשין, וזו עבירה תוצאתית, אז זה חלק מהעבירה. ושוב השתרבב פה משהו מסוכן בהקשר של מה שאת אמרת, סיגל. זה נראה כאילו הסעיף מנסה לגרום לאנשים לעזור לנו לפענח את העבירה אחרי שהיא התקיימה, או למנוע - - -
עמיר פוקס
¶
תמיד אפשר להגיד ההשלכות של העבירה עלולות להיות יותר חמורות, אז אנחנו רוצים גם אחרי שראית מעשה טרור שתדווח לנו ושתגיד לנו מה הזהות של העושה כדי שנמנע הלשכות חמורות של העבירה. אבל אי-אפשר להגיד, כשהכותרת היא אי-מניעה, שנעברה עבירה. היא כבר נעברה, אי-אפשר יותר למנוע אותה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, עוד לא עבירת רצח. מה שאותו אדם עשה, שם את הפצצה, נקודה. אתה יודע מזה. אתה יודע שהוא שם פצצה, אתה יודע מי האיש. עכשיו אתה יכול להגיד, די, המעשה נעשה כבר, נגמר - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - אני לא צריך. הם אומרים אדוני, כל עוד יש אפשרות בעבירה הזאת למנוע את הדבר, גם אם המעשה נעשה כבר - - -
עמיר פוקס
¶
לא מדובר שם שהחלק ההתנהגותי שבעבירה כבר נעשה. כתוב שהעבירה נעברה. ואם מדובר על מעשה טרור שכולל תוצאות – תוצאות זה כולל שהפצצה התפוצצה.
עמיר פוקס
¶
בוודאי שיש. אבל אז כבר אי-אפשר למנוע אותה. מה שאתה יכול למנוע, זה את העבירה היותר חמורה, שהיא רצח, וזה בסדר גמור, ולכן הסעיף – גם אם אתה נשאר עם אי-מניעת מעשה טרור, ממילא זה כולל את המקרה הזה, גם אם החלק ההתנהגותי של הנחת הפצצה כבר נעשה. הבעיה היא שבהרבה מקרים אפשר יהיה לטעון שגם כשהעבירה כבר הושלמה לחלוטין, אני דורש ממך לבוא לדווח לי כדי שלא יהיו תוצאות אחרות יותר - - -
עמיר פוקס
¶
אז זה חלק מהעבירה. חוק העונשין מגדיר לנו מה זה עבירה, והיא כוללת התנהגות, נסיבות ותוצאות. מספיק שאחד מהדברים האלה לא התקיימו, שעוד לא הייתה עבירה. ואם אני מנעתי את התוצאות - - -
נעמה פויכטונגר
¶
בוודאי שאם מישהו הניח מכונית תופת אני יכולה אולי להאשים אותו בניסיון לעבור עבירה, אבל אני רוצה למנוע את העבירה המושלמת.
עמיר פוקס
¶
עובדה שבאי-מניעת פשע לפי חוק העונשין, אין את ההרחבה הזאת. כתוב רק מניעת עבירה, ולא אחרי שהעבירה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, יש אפשרות לחשוב את מה שהוא חושב. יש אפשרות לחשוב כמו שאת חושבת. אנחנו בדילמה מה לעשות. אני חושב שבין האפשרויות האלה אני מעדיף שאני אחשוב כמו שאתם חושבים, ושאני אהיה בטוח יותר שאדם ידע שהוא צריך להגיד גם אם כבר הניחו את הפצצה או את מכונית התופת. נכון שאתה צודק שיש אפשרות לחשוב גם ככה, אבל יש אפשרות לחשוב ככה. אני מעדיף שבסיטואציה הזאת – יותר טוב לי שהאיש יחשוב כמו שהם חושבים, וילך ויגיד את זה.
עמיר פוקס
¶
רק שנהיה מודעים שאי-מניעת פשע לפי חוק העונשין הכללי לא כולל את הנקודה הזאת. הוא באמת מניעתי, כמו שאת הצגת את זה. החוק הזה לא הולך רק בכיוון המניעתי, הוא הולך גם בכיוון אוחר. כי אם מדובר בתוצאות שהן חלק מהעבירה, מספיקה מניעת העבירה, זה חלק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - עדיף לי שיהיה כתוב במפורש וילכו כאן לחומרה, מאשר החשש שלך שאולי כתוצאה מזה יתפרש הדבר.
נעמה פויכטונגר
¶
אני חושבת שכן צריך להגיד, גם הכותרת של הסעיף וגם התוכן שלו, הם כל כך חד-משמעיים מבחינת התכלית של הסעיף הזה, שבעצם מה שאתה חושש הוא לא מזה שהרחבנו את מה שהעבירה כוללת, אלא מפני שימוש לרעה בסעיף הזה, שזה באמת קצת רחוק.
עמיר פוקס
¶
לא. אבל אין שום סיבה לכתוב נעברה עבירה ככל שמדובר באי-מניעת עבירה. למה צריך לכתוב שהיא נעברה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני הבנתי. כן, היא אמרה שזאת הכוונה. היא אומרת שברור מהסעיף שזאת הכוונה. יש גם חשש למה שהוא אומר, אבל מבין את שני החששות האלה, אני מעדיף שיהיה כתוב במפורש. יכול להיות שיהיה לו את החשש הזה, אבל עדיף שיהיה בטוח ושנדע לאתר את הפצצה או את מכונית התופת. שהאיש לא יגיד מאחר וזה נעשה, אז אין עלי מחויבות כבר. הוא לא ידע שזה צריך להיות עד הסוף. לאן אנחנו הולכים?
סיגל קוגוט
¶
בשביל רקע, נלך לסעיף הזה, דווקא בגלל שברור שלא נגמור אותו. סעיף 31, סעיף ההכנה. נתחיל את הדיון בהכנה לביצוע מעשה טרור. אני אקרא את הסעיף.
"31. הכנה לביצוע מעשה טרור –
(א) העושה מעשה שיש בו משום הכנה לביצוע עבירה שהיא מעשה טרור, או שיש בו כדי לסייע לאדם אחר להכין עבירה כאמור, במטרה לאפשר, לסייע או להקל על ביצוע עבירה כאמור, דינו - מחצית העונש הקבוע לעבירה שהכין או שסייע להכנת ביצועה, בלא החמרת הענישה הקבועה בסימן ד', או מאסר חמש שנים, לפי הגבוה מביניהם; הייתה העבירה שהכין או שסייע בהכנתה עבירה שדינה מאסר עולם חובה, דינו – מאסר 15 שנים.
(ב) לעניין סעיף זה, יראו בין השאר בכל אחד מאלה, מעשה הכנה או סיוע כאמור בסעיף קטן (א):
(1) הכשרת מקום לשם התאמתו לביצוע עבירה;
(2) זיוף מסמכים; לעניין זה, "זיוף" ו"מסמך" – כהגדרתם בסעיף 414 לחוק העונשין;
(3) הכנת אמצעים לצורך ביצוע עבירה, לרבות כלי נשק, מסמכים, תחפושות וכלי תחבורה, או החזקת אמצעים כאמור;
(4) איסוף מידע לצורך ביצוע עבירה". נעמה תסבירי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה תמיד הנושא של כלל ופרט. אני יודע, אלו גם הכללים של רבי ישמעאל. אם יש כלל, ואחר-כך יש פרט, אז הפרט אומר שאין בכלל אלא מה שבפרט. זה הכלל, זה מה שאת רוצה.
נעמה פויכטונגר
¶
הסעיף הזה הוא קצת יוצא דופן בנוף של חוק העונשין ושל המשפט הפלילי במובן הזה שאנחנו בדרך כלל מפלילים או התנהגויות שהושלמו – מישהו דקר מישהו אחר – או התנהגויות חלקיות, מישהו ניסה לעשות מעשה, מישהו ניסה ולא הצליח לו. עצם ההכנה הראשונית לביצוע של עבירה, אנחנו בדרך כלל נמנעים מלהעניש מתוך התפיסה שאנחנו רוצים שעדיין תהיה לו מוטיבציה לעצור. אם הוא יודע שהוא כבר עבר את הקו האדום, והוא גם ככה בצרות, אז המוטיבציה שלו לחשוב שוב קטנה יותר. אומנם אלו הגדרות קצת חמקמקות, מה בדיוק הכנה, מה כבר הופך לניסיון, אבל בדרך כלל הכנה כשלעצמה היא לא ענישה. כאן, בהקשר הזה של עבירה שהיא מעשה טרור, אנחנו חושבים שההכנה עצמה היא משהו שהוא כבר יותר מאשר הרהור, הוא התרחשות פיזית בעולם שכבר מראה לנו שחצית את הקו הפסיכולוגי הזה של היערכות לביצוע מעשה טרור. רשימת הדוגמאות פה, אגב, היא רשימה מאוד רלוונטית וקונקרטית. למשל, בחור עומד ליד נתיב תחבורה ואוסף אבנים כדי לזרוק אותם על מכונית, אני לא רוצה להיות במצב שאני צריכה לחכות שהוא יפגע במכונית, שהוא יזרוק את האבן על המכונית, ולראות אם הוא פגע או לא, בשביל להעמיד אותו לדין. אני רוצה להיות מסוגלת לעצור אותו ולהעמיד אותו לדין כבר כשהוא עומד עם ערימת האבנים לרגליו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה חשוב, כי היום כל זמן שהוא לא זורק עליך, אז אף אחד מהחיילים לא עושה שום דבר, הוא מפחד. רק אחרי שהוא מתחיל לזרוק, אז יורים בו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא רחוק מאלון מורה הייתה תופעה כזאת. המח"ט אמר אל תירו, רק אחרי שהוא לקח את האבן וזרק, אז. זה לא טוב.
נעמה פויכטונגר
¶
כמובן שמה שעומד על הפרק הוא פוטנציאל של ביצוע מעשה טרור, עם כל החומרה שעליה דיברנו. עכשיו אנחנו רוצים להיות מסוגלים לעצור את המעשה הזה עוד קודם, וגם להעמיד לדין בגללו. עם זאת, מכיוון שלא מדובר בעבירה מושלמת, רמת הענישה פה היא ענישה פחותה. מה שאנחנו הצענו פה זה מחצית העונש הקבוע על העבירה שלקראתה הוא התארגן.
נעמה פויכטונגר
¶
אולי סיגל תרצה אחר-כך להציג את הנוסח שלה. היה בינינו לבין הייעוץ המשפטי דיון מקדים לפני זמן רב על השאלה אם הרשימה צריכה להיות רשימה סגורה, או רשימה פתוחה. אנחנו חששנו מאוד – הוא חוזר על עצמו בהרבה מהסעיפים פה. לא כל דבר אנחנו יודעים בדיוק לנחש אותו מראש. זה מתבטא – הייתי אומרת מתבטא יפה, אבל זה לא מונח מתאים כל כך – בפסקה (5) שהוסיפה סיגל, שהייתה דוגמה שאנחנו אמרנו, חפירת מנהרות. איזו מן עבירה בדיוק אתה מתכנן? אני לא יכולה להוכיח למה מיועדת המנהרה – לצורך ביצוע רצח, לצורך הברחה של כלי נשק. הצלחנו לתת דוגמה של חפירת מנהרות. אפשר לרפא את הבעיה ולהכניס אותה, אבל באותו רגע יכולות להיות עוד ארבע דוגמאות שלא חשבנו עליהן הרגע, ושיתבררו לנו במבצע הצבאי הבא.
נעמה פויכטונגר
¶
אולי הברחת גבולות היא גם כן יכולה להיות הכנה לביצוע עבירה. בקיצור, אנחנו נמצאים במצב שאנחנו יכולים להגיד - - -
נעמה פויכטונגר
¶
לא, כי את המקרים האופייניים – אנחנו כן רוצים להגיד ברחל בתך הקטנה. אלה הדוגמאות המובהקות של העבירה שאותה אנחנו מגדירים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרמב"ם, זו הגדולה שלו, הוא מביא את ההלכה, והוא מביא תמיד דוגמה. ואז, דרך הדוגמה אתה מבין טוב את המשמעות של ההלכה, אבל זה לא אומר שזו הדוגמה היחידה. מצד שני, יש גם חששות שברגע שאת מתחילה להגיד אבי, ואותו ואותו, אז אחרים תמיד ייפגעו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כתבו בין השאר. כתבו בין השאר. הרמב"ם תמיד כתוב כגון כדי לתת דוגמה. סיגל, עכשיו תורך.
סיגל קוגוט
¶
עכשיו אני אגיד לך למה על אף שאני חושבת שלפעמים אפשר לומר כגון, פה זה לא מתאים. זה לא מתאים, לדעתי, בגלל החריגה מדיני העונשין שיש בענישה של הכנה. מה היום קובע סעיף 25 לחוק העונשין? – שזה מהעקרונות הגדולים של העונשין – מתי אתה מתחיל להגיד שמעשה הוא כבר עבירה? מתי מהרגע שהוא יוצא מהראש של בן אדם – כי על מחשבה הרי אנחנו לא עונשים – מתי אתה מתחיל להגיד שהמעשה הוא מתחיל להיות כזה מעשה שקרבתו לסכנה שאתה רוצה למנוע היא כזאת שאתה אומר אני מתחיל להעניש, גם כשהמעשה לא הושלם? מה שקובע היום חוק העונשין, שזה הניסיון. מה זה ניסיון? מעשים שאינם הכנה גרידא. כלומר, יש לך מבחנים של הקרבה למעשה, של האפשרות להתחרט. יש לך לזה רציונליים. א', אתה רוצה לאפשר לבן אדם להתחרט. ב', אתה רוצה להתחיל להעניש כשיש קרבה לאיזשהו נזק שיכול להיגרם. ולכן להגיד באופן קטגורי שעל הכנה אתה מעניש, זה דבר דרמטי, זה לא דבר פשוט. כשהולכים לדבר מהסוג הזה, שהוא דרמטי, אני רוצה ללכת למקומות אחרים בחוק העונשין – ואני לא אומרת שאין כאלה – שלוקחים מעשי הכנה ומענישים עליהם. יש הרבה מעשים שממילא אתה תוכל להפוך אותם.
ולכן זה מסוג המקרים שהחוק צריך להבהיר בדיוק על איזה מעשים הוא מדבר. כי ברגע שאתה אומר שמצד אחד אתה הולך על מבחנים – א', יש מחלוקת אדירה בפסיקה איזה מבחנים בדיוק, קרבה לביצוע, חד-משמעיות במעשה. אתה לא תצא מזה בחיים שלך. אני אתן לך דוגמה של מעשה שהיית יכול לחשוב שהוא יהיה, שבית משפט אמר לא. פרשת קובקוב. הוא היה מישהו שאחרי הפיגוע ב"דולפינריום" רצה לזרוק בקבוקי תבערה על מסגד חסן-בכ. והוא בא עם בקבוקי התבערה כבר למסגד, ושם הייתה שמירה כל כך הדוקה, שהוא אמר לא כדאי. הוא התחיל להתרחק ואז עלתה השאלה האם זה ניסיון להצתה או לחבלה בכוונה מחמירה, או סעיף אחר בחוק העונשין שיש, הכנת חומרים מסוכנים. השופט ביניש ראתה במעשה הזה אי-ניסיון. למרות שאתה כבר באת עם בקבוקי התבערה עד למסגד, היא אמרה זה עדיין לא ניסיון.
סיגל קוגוט
¶
מה זה אומר? שבסוף יש מספיק עבירות, ברוך ה', אז אפשר גם להעמיד אותו לדין על דברים אחרים ולא צריכים דווקא את הניסיון להצתה ולחבלה בכוונה מחמירה. אז מצאו עבירה אחרת. אבל אתה רואה שגם מעשים שאולי אם הייתי שואלת אותך אם מישהו מתקרב עם בקבוקי תבערה לאיזה מקום, אם אתה לא רואה בזה כבר התחלת ביצוע, היית אומר לי שזאת התחלת ביצוע. הנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
להערכתי, גם השופטת ביניש הייתה אומרת. פה מה שקרה, שהאיש חזר בו. בגלל זה שהוא חזר, סימן שהוא לא ביצע, הוא חזר בתשובה.
סיגל קוגוט
¶
בסדר, אבל מה זה אומר? שאתה רוצה לאפשר להתחרט. אחד מהסימנים שאתה לא אומר על משהו ניסיון, זה עד כמה המעשה עדיין מאפשר להתחרט.
סיגל קוגוט
¶
בסדר, אני לא אומרת שאין עבירות. ההצעה שלי היא כזו – בגלל שאתה חורג פה מעקרונות של דיני העונשין, ואתה אומר אני הולך יותר אחורה, למעשה של הכנה, זה כן צריך להיות מעשים שאתה מפרט פה. בדוגמאות אחרות בחוק העונשין, כשהולכים על דברים שהם בעצם הכנה, כמו החזקת כלי פריצה, או הכנה בחומרים מסוכנים, או אמצעים לביצוע פשע - - -
סיגל קוגוט
¶
אז כתוב בדיוק למה אתה מתכוון, כי אתה הולך אחורה, ובסוף אם רק תכתוב הכנה, אתה תגיע ל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סיגל, אני מסכים אתך שאם מפרטים – אבל, הנה, כמו שאת ראית כדוגמה, הכניסו אותך לתמונה, ואת אמרת רגע, מנהרה. מצוין. אם לא היו שואלים אותך, לא היה עולה על דעתם, זה לא היה נכנס. ואם הייתה מנהרה, היו אומרים מצטערים, זה לא מופיע בחוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלומר, תמיד חייבים לתת איזשהו מקום – הרי זה כל הזמן מתחדש. נניח זה שעבר עם הדאון, לא יודע, כל מיני דברים שמתחדשים שאנחנו לא מעלים על דעתנו.
סיגל קוגוט
¶
אבל מה פתח? השיטה שלי, למה אני הולכת עליה? לא כי אני חושבת שתמיד אתה צריך למנות רשימה. אני לא בעד רשימות. אני בעד לעשות הגדרות, אני יודעת שהמציאות מייצרת דברים שאני לא מעלה על דעתי. בגלל שפה אתה מדבר על מעשי הכנה, ואתה חורג מדיני העונשין בעיקרון רציני מאוד שלהם, שאתה עונש מעשה רק כשהוא מתחיל בניסיון. אז כאן אתה צריך למנות - - -
סיגל קוגוט
¶
- - ואגב, בתוך כל זה יש בעיני הבדל עצום בין כל הרשימה לבין איסוף מידע. אין דין איסוף מידע כדין דברים אחרים, אבל על זה גם נדבר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את צודקת בנקודה אחת. הנקודה השנייה – כי יעלו רעיונות. נניח שיבוא מישהו שהוא יותר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יעלו רעיונות ויבוא מישהו ויגיד המקרה הזה גם, תגידי נכון, לא חשבנו על זה היום. אי-אפשר להשאיר רשימה סגורה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
תשובה אפשרית לשאלתך, לתהייתך, היא כמו שאמרה סיגל בעניין אחר, אז ימצאו סעיף הולם בחוק העונשין.
סיגל קוגוט
¶
לא, אבל יש לך בתוך הפירוט הזה גם סעיפים שרמת הכלליות שלהם מאפשרת התפתחות. כשאתה אומר הכשרת מקום - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן אני אומר, מנהרה, גם את מבינה, וזה בגלל ששאלו אותך. יכול להיות שמחר תקומי עם רעיון נוסף, או עם מישהו אחר.
סיגל קוגוט
¶
אין לי ברירה, אני צריכה לעשות פה איזון בין זה שאני חורגת פה ואני הולכת מאוד אחורה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע. שנייה. צריך שיגדירו שכל מעשה שהוא ברמה של דבר – צריך למצוא איזה נוסח - - -
סיגל קוגוט
¶
אז הצעה אחרת שלי הייתה – אבל גם את זה רז לא אוהב שזה מעשה טרור. אם אתה אומר על רצח, אני יכולה יותר להבין את זה. אבל גם להגיד שזה על כל מעשה טרור, ורשימה לא סגורה, וגם מידע בתוך כל זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר ועבר 14:00, ואת צריכה ללכת, אני אומר, מה שתנסו לעשות לנושא הזה, למצוא דרך שהפירוט לא יסגור אותנו בלי אפשרות להוסיף. צריך להיות איזה סעיף אחר-כך, לא כגון, אלא להגדיר כגון משהו בחומרה או ברמה של הדוגמאות האלה. רק תוספות כאלה, לא כל מיני תוספות אחרות. אז זה יכול להיות אולי. צריכים למצוא איזה נוסח כזה שמגדיר שכל רעיון אחר שיעלה צריך להיות ברמה לפחות של הדוגמאות האלה או של משהו כזה. תמצאו איזה נוסח. קל לנו להגיד, עד שבוע הבא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, יש לנו שתי אפשרויות. סיגל צריכה ללכת. אנחנו יכולים להמשיך, ואז פשוט נוכל לגמור את החוק כמעט עד הסוף. לא נצביע. לא נצביע, נגמור אותו עד הסוף, או לעצור פה. אז מתוך הספק והכבוד שאנחנו נותנים לסיגל, אנחנו נעצור פה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15.