הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 46
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, ו' בחשון התשע"ו (19 באוקטובר 2015), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/10/2015
בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר תקציב ייעוץ לוועדות הכנסת., פניית ועדת הכנסת לוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: איחוד תקציבים ואפשרות ניוד תקציב המיועד לחברי הכנסת (ללא שינוי מסגרת התקציב), בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק, לפני הקריאה ראשונה
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה הראשונה
2. בקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר תקציב ייעוץ לוועדות הכנסת.
3. פניית ועדת הכנסת לוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: איחוד תקציבים ואפשרות ניוד תקציב המיועד לחברי הכנסת (ללא שינוי מסגרת התקציב)
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
יואב בן צור
צחי הנגבי
מכלוף מיקי זוהר
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
ינון מגל
רועי פולקמן
יואב קיש
מוזמנים
¶
חשב הכנסת חיים אבידור
יואל הדר - יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
ליאת גלזר - לשכה משפטית, משרד התקשורת
רן שטרית - ראש מטה שר התקשורת, משרד התקשורת
ד"ר שירלי אברמי - מנהלת מרכז המחקר והמידע, הכנסת
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. קודם כל אני רוצה להודיע: תקפו אותי בעיתון היום על כך שדחיתי את הדיון בנושא חוק המזומנים והחוק להלבנת הון, אז אני לא דוחה כלום, זו היתה בקשה של לשכת השר שביקשו לדחות עד לפגישה עם גפני. בזמנו דחינו את זה כדי שהם יפגשו והפגישה לא הסתייעה אז שיפסיקו להאשים את הוועדות כל הזמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, מכיוון שיו"ר ועדת הפנים צריך ללכת לדיון אז יש פה בקשה שהוא הגיש, לצבוע לכל ועדה 50,000 שקל מתקציב הכנסת, מהתקציב שהולך ליועצים בכל מקרה, זה לא שיש איזו תוספת תקציב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא מגדילים, צובעים אותו באופן שליו"ר הוועדה תהיה אמירה בנושא של יועצים לפי החוקים שמובאים בפניו. תסביר את הבקשה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
שמת לב שאני מדבר רק כשאתה נותן לי. דרך אגב, אצלי בוועדה הוא מדבר מתי שהוא רוצה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
טוב, רבותי, אני ביקשתי בעצם להעלות את הנושא הזה, אני אסביר גם מה בעצם הרציונל סביב העניין. בעיקר בוועדה שלי, אני נתקל הרבה פעמים בנושאים שאנחנו מבקשים מהפקידות לעשות עבודה כזאת או אחרת ואו שהיא לא עושה אותה או שהיא עושה אותה ולדעתי היא לא טובה. אני צריך איזשהו יועץ חיצוני שיבחן לי את הנושא. אני אתן דוגמה: למשל, היום עשינו דיון בנושא של הסעות ילדים עם מוגבלויות בבתי ספר, צריך להתקין תקנות, בינתיים התקנות לא מותקנות. אני ביקשתי מהמשרדים להתקין תוך 3 חודשים ואם לא אנחנו כוועדה נתקין את התקנות, נגיש את זה כהצעת חוק, אז אני צריך מישהו שיגבש לי את התקנות האלה, מישהו שיעשה.
למשל, עוד דוגמה
¶
אנחנו עושים דיון עוד מעט בנושא תעריפי המים מול התאגידים, הם נתנו לי תחשיבים, בעיקר הנדסיים, כמה עולה להניח תשתית וכו'. אני יודע שהסכומים מופרזים בגלל שאני הנחתי פעם את התשתיות. אני צריך מהנדס שייתן לי עבודה נגדית, חוות דעת נגדית כדי לקדם את הנושא וכן הלאה. ולכן, אני צריך שיהיה לי פול של שעות ייעוץ שישב בממ"מ.
דרך אגב, אני לא חושב שזה צריך להיות מהתקציב של הממ"מ היום, אני מבקש תוספת בגלל שאני הולך להפעיל את זה מעבר לרגיל. שם, ברגע שאני צריך מהנדס, אני פונה לשירלי ואומר לה: שירלי, אני צריך מהנדס בנושא כך וכך, אנא תביאי לי אותו. היא תבוא, תוציא את הצעות המחיר שלה – לא משנה, אני לא נכנס לפרוצדורה – תגיד לי: תשמע, פלוני אלמוני הוא הבן אדם, דודי, היקף העבודה הוא 30 שעות, נביא אותו ל-30 שעות.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני היום פונה לממ"מ, אני אומר להם: רבותי, תנו לי חומרים. הם עושים את המאמצים, באמת הם עובדים מאוד קשה, באמת הם מפתיעים אותי, אבל אני לא יכול לבקש ממנה נושא הנדסי, אין לה אותו פה. לכן אני אומר, בכל גוף, כל מנהל מדור בעיריית זרנוגה, יש לו תקציב לייעוץ.
חיים אבידור
¶
אבל אין בעיה של תקציב. אין בעיה של תקציב, תבין, אדרבה, מה שאתה מבקש רק יגביל אותך, אני אסביר לך למה. לנו יש תקציב של כמיליון שקל לכל מיני יעוצים. קח, אם אתה רוצה 50,000 שקל לכל ועדה, אתה מיד מוריד את זה ל-600,000 שקל. יש לנו תקציב של מיליון שקל ואיזה יועץ שאתה רוצה תיקח, מבחינתי אין לי בעיה תקציבית. אני אף פעם לא אמרתי לממ"מ: אין לך כסף ליועצים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
לא, לא סתם. אני רגיל לעבוד במערכת שכשיש לי איזו דרישה והיא לא מגובה תקציבית אני צריך לדאוג לה לתקציב. אם שירלי אומרת לי: תשמע, דודי, העסק סגור תקציבית, אין בעיה, אז מבחינתי נפתרה הבעיה, אני צריך לשמוע את זה ממנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
שירלי, הם פונים אליך עכשיו למהנדס, יש למשל חוק בנושא תכנון ובניה ורוצים יועץ שהוא אדריכל – אין לך בעיה לתת את זה מיד?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הים קיבלתי מכתב ממישהו שדיבר איתי על סטייה ניכרת בנושא מרפסות למשל, אני רוצה לקחת תדריך היום, להגיד לו: תשמע, תן לי חוות דעת בגלל שאני רוצה להביא את זה לוועדת התכנון כדי להתווכח אתם על הנושא.
שירלי אברמי
¶
התשובה היא לא, כפי שאמר החשב. אני רוצה לעשות קצת סדר: המצב היום הוא שכאשר ועדה מבקשת יועץ היא אכן פונה למרכז המחקר והמידע ומבקשת יועץ לנושא מסוים, ואז, מה שאנחנו בודקים זה האם מדובר בייעוץ שאנחנו, הממ"מ, יכולים לתת, או שמדובר בתחום, כפי שאתה דיברת, חבר הכנסת אמסלם, בתחום התמחות ספציפי שאין לנו אותו ולכן אנחנו יוצאים לייעוץ חיצוני.
מה שקורה בנקודת הזמן הזאת – כאשר אנחנו אומרים שבכנסת אין את אנשי המקצוע והמלצתנו היא לצאת לייעוץ חיצוני – שלפי ההיקף הנדרש אנחנו פועלים בהתאם לפרוצדורה. יש היקף מסוים שמבקש שלוש הצעות ויש היקף מסוים שמבקש יציאה למכרז. אם ההיקפים הם גדולים ומדובר כבר על מכרז זה אומר פרסום פומבי ואז הדברים ייקחו יותר זמן. אם מדובר על היקפים שדורשים שלוש הצעות, שנדמה לי שאלה הדברים שעליהם אתם מדברים בסך הכול - - -
שירלי אברמי
¶
אנחנו לא הולכים לקולא ולא הולכים לחומרא, אנחנו הולכים לפי הדרישות המקצועיות, לפי ההיקף הנדרש. לפעמים גם הוועדה יכולה להגיד: תגידו לנו מה ההיקף הנדרש, מה אתם חושבים שההיקף הנדרש ואז אנחנו נותנים את עמדתנו המקצועית.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
תודה לחשב הכנסת.
פניית ועדת הכנסת לוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא: איחוד תקציבים ואפשרות ניוד תקציב המיועד לחברי הכנסת (ללא שינוי מסגרת התקציב)
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו עוברים לסעיף 3. אני, מהשהות הקצרה שלי בכנסת, ראיתי שחלק גדול מהתקציבים שמיועדים לפעילות של חברי הכנסת, פעילות חיצונית, משרד, קשר עם הציבור, דואר וכו', לא ממומשים וגם אי אפשר לנייד מסעיף לסעיף, אני רוצה לעשות סדר בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
למשל, התקציב של דואר הולך לדואר. מפלגות שיש להן ציבור פריימריז מנצלות יותר את הדואר ומפלגות שבהן לח"כים אין את הצורך הזה לא מנצלות בכלל את הדואר. זו דוגמה אחת. אני הייתי רוצה שיהיה פול אחד גדול - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
זה מזכיר לי את ההסעות של בתי הספר, את הכרטיסיות – שמתקצבים את זה באוצר אבל אף רשות לא מוציאה את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בקיצור, אני רוצה לפשט את התהליך: או שזה יהיה סכום אחד גדול שאפשר להשתמש בו להרבה מאוד שימושים, או שיאופשר לנו לנייד איזושהי רמה של סכום ממקום למקום כדי שחברי הכנסת יוכלו יותר לתפקד. אין לזה שום היגיון שיתנו לנו כסף ואנחנו לא יכולים לעשות אתו כלום.
היו"ר דוד ביטן
¶
או סכום אחד. אני חשבתי שאין לזה בכלל עלות תקציבית, מתברר שהם בחשבון כבר לוקחים שלא משתמשים וזה כבר בתוך התקציב. זה אחד.
שניים, יש תקנה אחת שהיא קשורה לעבר, נושא הפלאפונים. יש לנו 23,000 שקל וברור שאף אחד לא משתמש, אלא אם כן קצת בחו"ל. פה אני רוצה לתקן אותה, להפחית.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אבל הוצאנו כבר הודעה לוועדה, אני כבר פניתי במאי לוועדה הציבורית והם קיבלו החלטה כבר ביולי שהם הולכים לעדכן את זה עוד השנה, להוריד 75% מתוך זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
75% זה הרבה, חבל שפנית לוועדה, אני מעדיף שאנחנו נגבש החלטה ונפנה לוועדה ביחד ולא בשיטה הזאת. מכיוון שזה גם כולל נסיעות לחו"ל אז ברור שבחו"ל אתה יכול להוציא כסף על אינטרנט.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מתפעל מרמת ההיי-קיו שנפלה עליכם בבוקר. ג'אוול לא מכוסה על ידי הכנסת.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה מנהל פה דיון, תנהל את השיחה בצורה עניינית לכולם, אל תעשה פה איפה ואיפה, עם כל הכבוד.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
מה זה "בחייך"? אתה מדבר על נושא שאני עובד עליו 6 חודשים, אתה רוצה לשמוע את דעתי? תשמע.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
חבר הכנסת חזן, משהו קוליגייאלי – מזה הרבה שנים, בכנסות רבות, ועדת הכנסת דנה בנושאים האלה וחברי הכנסת לא פונים ישירות לוועדה הציבורית, משיקולים קוליגייאליים, גם כלפי היושב-ראש וגם - - -
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
קוליגייאלים? אני הייתי היחיד פה שדיבר בקול שלא צריך להילחם נגד שכר חברי הכנסת אז תלמד אותי על קוליגייאליות.
חיים אבידור
¶
אם אני אקח את הנתונים לשנת 2014, היו שני חברי כנסת שניצלו 100% מהמכסה. אני יודע שבמקרים הפרטיים האלה הם ניצלו 100% מהמכסה בגלל איזו בעיה שהיתה להם בגלישה בחו"ל וזה לא חזר על עצמו.
חיים אבידור
¶
בחלק, לפחות אצל אחד מהם, היא נשאה בחלק נכבד מהאחריות. זה דבר אחד. הבא בתור, אחרי השניים האלה, ניצל 81%, הבא בתור אחריו ניצל 66%, אחר כך זה ירד ל-62%, ל-47%, 39%.
חיים אבידור
¶
אני רוצה לדבר באופן כללי על הניוד של הדברים וגם על הסכומים שנקבעו. בזמנו, כשנקבעו הסכומים, השיקול היה הממוצע שהשתמשו כל חברי הכנסת. נקבעו סכומים גבוהים על מנת לפתור בעיה לכמות קטנה של חברי כנסת שניצלה את המקסימום - - -
חיים אבידור
¶
אני לא מדבר רק על טלפונים, תכף אני אתייחס לכל. אבל בממוצע, בגלל התקציבים, לא ניצלו את הכול.
חיים אבידור
¶
אני מדבר על דואר, אני מדבר על לשכה, אני מדבר על קשר לציבור ואני מדבר על טלפון, על הכול. אז לכן, אם אתם לוקחים את הטלפון, את הדואר ואת הלשכה ביחד כתקציב אחד, סך כל התקציב שיש לשלושת הדברים האלה וסך הכול מה שמנוצל – הניצול הוא 25%.
חיים אבידור
¶
על טלפון זה 5,000 ומשהו שקל, כפי שאמרתי לכם, הלשכה זה 8,000 ומשהו שקל – הממוצע של ניצול לשכה הוא 40 חברי כנסת שפותחים לשכה מתוך סך כל חברי הכנסת שזכאים. נכון להיום המצב הוא 23 חברי כנסת אבל זה בגלל שאנחנו בכנסת חדשה, העסק עוד לא התפתח.
חיים אבידור
¶
הסכום הכולל של כלל ההטבות שמגיע לחבר כנסת אחד מסתכם ב: דואר - 31,000 שקלים, נייד- 23,000 שקלים, לשכות – 19,000 שקלים, ביחד זה 73,000 שקלים, בנוסף על 49,000. הניצול של כל ה-73,000 שקלים האלה מסתכם ב-18,900, זאת אומרת 25%.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
זה לא נכון לצייר את זה כך בגלל שרוב האחוזים שלא מנוצלים זה בסלולר, זה הסכום הגדול, ובלשכות הרוב לא מנצלים כי אי אפשר להשתמש.
חיים אבידור
¶
חבר הכנסת חזן, תן לי רק לסיים את הנתונים, אחר כך תקבלו איזו החלטה שאתם רוצים. על הדואר מנצלים 5,000 מתוך 31,500 שקל, על הנייד מנצלים 5,400 מתוך ה-23,000, ועל הלשכות מנצלים 8,500 מתוך 19,000 שקלים. אלה הניצולים. לגבי הניוד – כבר היום קיים ניוד, הניוד לגבי הלשכות, הרי אתם לא מקבלים תקציב ללשכה, אתם מקבלים הגדלה של קשר לציבור על התקציב שלכם.
חיים אבידור
¶
תנו לי שניה, זה לא כל כך פשוט גם מבחינתכם. קודם כל, הדואר זה בכלל חוק החסינות, צריך לשנות את חוק החסינות ואז לקבל החלטה שאין דואר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
במקום לשנות את החוק אנחנו יכולים להחליט שההצעה בסעיף החוק הזה תהיה שקל אחד – אנחנו יכולים, נכון?
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני רק רוצה להגיד שאנחנו מדברים כרגע, ואני רוצה שזה יהיה ברור, לא על התקציב של ה-49,000, הוא בצד.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל אז אתה עושה טעות כי את התקציב של ה-49,000, שיש לך גמישות, אתה מכניס לקיצוץ שאתה רוצה לעשות. אתה רוצה – תקצץ בהטבות.
היו"ר דוד ביטן
¶
122,000. אנחנו רוצים שיהיה סל אחיד, אי אפשר להתעסק בזה כל היום. מי שרוצה לשלוח דואר שישלח, מי שלא רוצה ישתמש בזה למשהו אחר לפי כללים מוגדרים: קשר עם הבוחר, דואר וכו'.
היו"ר דוד ביטן
¶
רשימה סגורה. אבל אנחנו צריכים להפחית משהו. קחו בחשבון שמה שאנחנו מחליטים, אנחנו צריכים לפנות לוועדה הציבורית. לפי החוק היא צריכה לתת לנו את העמדה, אנחנו צריכים אחר כך לדון בזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, אנחנו נפחית 15% מהתקציב לחברי הכנסת, זו תהיה התרומה שלנו לקיצוץ אבל כל הסעיפים יתאחדו. יש כאלה שרוצים יותר דואר ויש כאלה פחות.
חיים אבידור
¶
לפני כן אני רוצה להגיד שכבר היום יש לכם רמה מסוימת של ניידות, כי מי שגולש מהטלפון הסלולרי אנחנו מתחילים לחייב את הקשר עם הציבור. אנחנו מאפשרים את זה. מי שגולש מהדואר, אנחנו מאפשרים לו על קשר עם הציבור.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
זו ניידות לרעה, לא לטובה, כי אתה לא נוגע בתקציב הסלולר ואתה מקצץ את הקשר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא יכול להעביר ל-19,000, אתה יכול לקחת מה-49,000. זאת אומרת, אם אתה לא משתמש ב-19,000 אין לך אותו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא הבנת, יהיו 105,000 שקל, יעשו בהם כל מה שהם מבינים בהתאם למה שנקבע. לכלול את הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין ניוד, יש סל אחד, סכום אחד.
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה ראשונה
היו"ר דוד ביטן
¶
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק הבאות לפני הקריאה ראשונה: הצעת חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור (תיקון מס' 5) (סמכות חיפוש לשוטר לשם מניעת אלימות), התשע"ו-2015. מי מציג את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
במקרה הזה אין בעיה, דרך אגב, זה באמת דחוף לאור המצב אז אתה לא צריך גם להסביר. מישהו רוצה להתייחס? מי בעד לקבל את המלצת הממשלה? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה להקדמת דיון אושרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד.
הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון מס' 33) (תיקון מס' 3), התשע"ו-2015. מי נציג הממשלה? תסבירי למה זה דחוף מכיוון שאת רוצה קיצור פז"ם, כך אני קורא לזה.
ליאת גלזר
¶
מדובר פה באיזשהו תיקון לחוק הרשות השנייה שאמור להיכנס לתוקף ב-1 בנובמבר. בזמנו התאריך הזה היה אמור להיות התאריך שבו עוברים מזיכיונות של טלוויזיה לרישיונות של טלוויזיה. באותו מועד אמור להיכנס תיקון לחוק שבעצם מעלים מהחוק את העולם של הזיכיונות. מה שקרה, שהזיכיונות של הטלוויזיה הוארכו בשנתיים נוספות, לשנת 2017, ולכן אנחנו כרגע מבקשים לבטל את התיקון הזה שאמור להיכנס. זה דחוף מכיוון שאנחנו צריכים להעביר את זה עד ה-1 לנובמבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
פה אחד.
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 3), התשע"ו-2015. תסבירי לנו למה זה דחוף. בגלל שהתקשורת לוחצת אז זה נהיה דחוף?
ליאת גלזר
¶
אני אסביר. זה דחוף מכיוון שמלכתחילה, הסעיף עצמו גם כשהוא עבר, הוא היה לתקופת זמן מוגבלת עד שיוקם תאגיד - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למרות שזה לא דחוף אנחנו נלך לקראתך. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה להקדמת דיון אושרה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, זה חוק של משרד הכלכלה, חוק ממשלתי שהציעה הרשות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה, שרוצה להסדיר את המעמד שלה. זה אמור לדון בוועדת הכלכלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אסביר: מכיוון שהעסקים הקטנים הולכים להתמוטט תחת נטל הרגולציה וכל מה שקורה, הבנקים, המסים וכו', אנחנו צריכים להעביר את זה כמה שיותר למהר על מנת לקדם את החוק. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה להקדמת דיון אושרה.