הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ח' בתשרי התשע"ו (21 בספטמבר 2015), שעה 11:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/09/2015
חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצגת הצעת חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ה-2015 וסקירה על המדיניות הכלכלית
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
מכלוף מיקי זוהר – מ"מ היו"ר
מיכל בירן
איתן ברושי
יצחק וקנין
אורן אסף חזן
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
אורלי לוי אבקסיס
מנחם אליעזר מוזס
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
רועי פולקמן
נורית קורן
יואב קיש
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
שר האוצר משה כחלון
סגן שר האוצר יצחק כהן
שי באב"ד - מנכ"ל, משרד האוצר
מיכל עבאדי-בויאנג'ו - החשבת הכללית, משרד האוצר
אמיר לוי - הממונה על התקציבים, משרד האוצר
נח הקר - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
תמיר כהן - רפרנט מאקרו, תקציב וספורט, אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד אסי מסינג - המשנה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
אורי כץ - מתמחה בלשכה המשפטית, משרד האוצר
לב דרוקר - סגן בכיר לכלכלן הראשי, משרד האוצר
אביגדור יצחקי - ראש מטה הדיור הלאומי, משרד האוצר
נדב שמש - יועץ לשר, משרד האוצר
דוד עציוני - יועץ לשר, משרד האוצר
תום יונאי - יועץ לשר, משרד האוצר
עומרי הרוש - יועץ לשר, משרד האוצר
נירית איבי - עוזרת מקצועית למנכ"ל, משרד האוצר
שאול כהן - יועץ למנכ"ל, משרד האוצר
ערן פוליצר - כלכלן, אגף מקרו מדיניות, בנק ישראל
רו"ח יזהר קנה - נשיא, לשכת רואי החשבון בישראל
עו"ד עדי גרינבאום - יועמ"ש, לשכת רואי החשבון בישראל
חזקיה ישראל - מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
פיני קבלו - סמנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
עפר בן אליעזר - ראש המועצה המקומית רמת ישי, מרכז השלטון המקומי
חנה שטרום כהן - יו"ר פורום הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים בבריאות הנפש בישראל, העמותה לבריאות נפש טובה בישראל
אתי ירדן - ייעוץ וליווי פרויקטים של התחדשות עירונית, נדל"ן ומלואו
רבקה כהן בנלולו - פעילה, פורום הדיור הציבורי
כרמן אלמקייס - פעילה, פורום הדיור הציבורי
נתן שרקזי - פעיל, פורום הדיור הציבורי
עו"ד יפעת סולל - תוכנית לזכויות אדם
חובב ינאי - רכז כנסת, המשמר החברתי
עמי צדיק - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
איתמר מילרד - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
ז'קלין ויזמן אלפסי - מנהלת סיעת כולנו
קרן ברק - לוביסטית (קונטקט)
לירן בן הרוש - לוביסט (לירן בן הרוש לובינג)
יובל יפת - לוביסט, מייצג את אדם טבע ודין
רומן גרביץ - לוביסט (פוליסי), מייצג את לשכת רואי החשבון
גל גולן זילברמן - לוביסטית (ברדוגו יועצים), מייצגת את גמ"א
מתן אלקלעי - לוביסט (ברדוגו יועצים), מייצג את בית חם לכל חייל
זכריה רייך - לוביסט (פרילוג)
ענת אלון - לוביסטית (גויסקי לובינג), מייצגת את "להב"
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
הצגת הצעת חוק התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016, התשע"ה-2015
וסקירה על המדיניות הכלכלית
היו"ר משה גפני
¶
אני מקדם בברכה את שר האוצר, שמופיע בוועדה כדי להציג את המדיניות הכלכלית ואת התקציב לשנת 2015-2016. השר היה אמור להגיע קודם. עקב שינויים שהיו, כי חששו מכך שישתנה יעד הגירעון ודברים שנוגעים לעניין, זה נדחה והוא מגיע לאחר השינוי שנעשה בעניין הזה.
אני מבקש שיהיה שקט. יש דברים שאני לא יכול לסבול. אני פשוט אוציא אנשים. עם כל הכבוד, השר מגיע לראשונה לוועדת הכספים. יש לנו קדנציה, אני רוצה שהוא ירגיש כאן בנוח, אני רוצה שהוא יוכל לבוא ושכל אחד יוכל- - -
היו"ר משה גפני
¶
כל אחד יוכל לקבל רשות דיבור, להגיד את הדברים באופן מתורבת. יכולים להגיד את הדברים הנוקבים ביותר אבל זה צריך להיעשות באופן מתורבת, עם וויכוח נכון ואידיאולוגי ותרבותי שהוועדה תקיים ושלא יהיו דברים מעבר לכך.
על כל פנים, אני מבקש לומר, המשק הישראלי הוא משק חזק. אנחנו נמצאים במצב שבו גם שיעור האבטלה נמוך, גם הצמיחה עד היום – לאחרונה זה באמת הולך ומשתנה – היתה גבוהה. בכל אופן, עברנו שנתיים שהיו קשות מבחינת המשק הישראלי. התוצאות של הצמיחה, שנמצאת בירידה, נובעות כתוצאה ממדיניות כלכלית שאני התרעתי עליה כל הזמן בקדנציה הקודמת. אבל הוצג בפנינו, וראינו את זה כבר בשלהי הקדנציה הקודמת – המצב שבו מפעלים עוזבים את הארץ ועוברים לסין, לאירופה ולארצות-הברית, המשמעות של העניין, שבתוך זמן לא ארוך ניקלע למצוקה, גם מבחינת התעשייה בארץ, גם מבחינת האבטלה מכיוון שלעובדים לא יהיה מקום עבודה. ראינו את זה בקדנציה הקודמת, ואני אומר את זה לא בגלל שאני רוצה לדבר על פוליטיקה אלא בגלל שזאת היתה המציאות, שלא היתה קיימת בעבר. מפעלים נסגרו – נסגר "נעלי בריל", נסגר "נגב טקסטיל", נסגר "מגבות ערד". יש מפעלים שנסגרו במהלך הקדנציה הקודמת, שלא ניתן להם פתרון והתוצאה מכך אנחנו סובלים ממנה היום. הממשלה הנוכחית לא תוכל להגיד שזה היה בקדנציה הקודמת.
היו"ר משה גפני
¶
היום אנחנו צריכים להתמודד עם התופעה הזאת.
לכן אנחנו מביאים תקציב, שהוא בעצם תקציב דו-שנתי. אגב, שנדע, אין תקציב דו-שנתי. יש שני תקציבים שמביאים אותם בהצבעה אחת, אבל היות ואנחנו נסיים את הדיון ואת ההצבעה רק בחודש נובמבר אנחנו בעצם דנים בעיקר על תקציב 2016.
אדוני שר האוצר, אני מברך אותך. פעם ראשונה שאתה בוועדה. אני מאחל לך הצלחה. ההצלחה שלך היא ההצלחה שלנו.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. פעם ראשונה כשר אוצר בקדנציה הזאת. אני מברך אותך על כך. אני מאפשר לך את רשות הדיבור. אדוני השר, הבמה לרשותך.
שר האוצר משה כחלון
¶
בוקר טוב. אדוני היושב-ראש, תודה רבה על ההזמנה, חברות הכנסת, חברי הכנסת, עיתונאים, אנשי משרד האוצר, כל מי שמתעניין בתקציב.
כפי שאמר יושב-ראש הוועדה, היינו אמורים להגיע לכאן קודם. הגענו קצת באיחור. כל עוד לא וידאנו שכל הנתונים סופיים ומעודכנים לא הגענו לכאן, אבל עכשיו אנחנו פה ואני שמח להיות פה. אני מכיר בחשיבות של הכנסת. אני נבחרתי לכנסת בשנת 2003 והייתי חבר בוועדות עד שנת 2009, וגם כשר עבדתי הרבה עם הכנסת ולכן אני חושב שאני מכיר בחשיבות של הבית הזה, מכיר בחשיבות של הביקורת של הבית הזה, זה התפקיד שלו. התפקיד של הכנסת לבקר את הממשלה, וטוב שכך, והתפקיד של האופוזיציה לבקר, וטוב שכך, ואוי ואבוי אם לא, והתפקיד שלנו כממשלה לשמוע את הביקורת, והיכן שאתם צודקים להתייחס ואיפה שפחות צודקים אז פחות צודקים.
שר האוצר משה כחלון
¶
לכן אני מרגיש נוח מאוד להיות פה, גם מבחינה אישית וגם מבחינת חשיבות העניין. כמובן שאני וכל החברים שנמצאים פה מצד משרד האוצר – שרים, חברי כנסת – פתוחים לביקורת, לא נעלבים ממנה, לא נפגעים. אם היא נכונה – היא נכונה, אנחנו נדע להגיד שאנחנו נתקן, ומה שלא נכון – אנחנו נגיד שהוא לא נכון. לי ממש אין שום רגשות אישיים בעניין הזה, תרגישו בנוח.
על כל פנים, התקציב שמוגש היום שונה משמעותית מהתקציב הקודם, מה שהתגבש בממשלה הקודמת. התקציב הזה הוא ללא גזירות וללא הכבדות. נכון, יש עשירון עליון שקצת נפגע בכמה מאות שקלים בחודש, אבל אלה אנשים שמשתכרים 4 פעמים השכר הממוצע, אני חושב שזה בסדר.
שר האוצר משה כחלון
¶
התקציב שאנחנו מציגים היום מביא בשורה אמיתית לכל אחת ואחד מאזרחי ישראל. התקציב הוא לא רק חשבונאות, הוא קודם כול ערכים. אני מאמין שהכלכלה נועדה לשרת אנשים, ולא להיפך. מאחורי המספרים שאנחנו מציגים היום עומדים אנשים ולאנשים האלה יש מטרות. אנחנו צריכים לעזור להם להתגבר על הקשיים ולהשיג את המטרות. האחריות שלנו היא שהאדם העובד יתפרנס בכבוד ויוכל "לסגור את החודש".
התקציב הזה רואה את החלש, רואה את הקשיש, רואה את חיילי החובה שלנו, ובהמשך יראה גם את חיילי הקבע עם המשכורות הנמוכות. הוא רואה את העצמאיים שעד היום לא זכו להתייחסות, לא בדמי אבטלה לעצמאיים, לא בפנסיה ולא בכל הזכויות המינימליות שמגיעות להם.
התקציב הזה, לפי תפיסתי, הוא לא תקציב של ימין ושמאל, הוא לא תקציב של קואליציה ואופוזיציה. אין לי ספק, ובאמת אני מכיר את רוב האנשים שיושבים כאן וגם את תפיסות העולם שלהם, שהם לא יכלו לצפות לתקציב טוב יותר מזה. אני מדבר על האגף החברתי שנמצא פה בכנסת.
יכול להיות עוד שיפור פה, עוד שיפור שם, הרי אף אחד מאתנו לא מושלם ובטח עשינו טעויות, ואני גם יכול להתחייב בפניכם שנעשה עוד טעויות, אבל כשאנחנו מסתכלים בגדול, זה תקציב שכל אדם בחלק החברתי של מדינת ישראל היה שמח להיות חלק ממנו.
שר האוצר משה כחלון
¶
תוואי הגירעון עומד היום על 2.9. הוא נמוך משמעותית מן התוואי שנקבע ל-2015, חצי אחוז. זה בגבולות ה-6-7 מיליארד שקלים.
שר האוצר משה כחלון
¶
בתקציב הקודם, רק שאנחנו הורדנו את זה ב-0.5, שזה קצת מעל 6 מיליארד שקלים. יכול להיות שנסיים עם קצת פחות אבל בואו נהיה בצד הבטוח של העניין.
בתקופה האחרונה, לצערי, כפי שאמר יושב-ראש הוועדה, אנחנו עדים להאטה בשיעורי הצמיחה בעולם, וכך גם בישראל. ישראל היא כלכלה יציבה אבל היא כלכלה קטנה. היא תלויה במה שקורה בעולם.
למרות שיכולתי לומר היום שהפירות הם של שנת 2015, הרי העצים הללו ניטעו בשנת 2014. אנחנו ניבחן בשנת 2016 כי אנחנו עושים את התקציב היום. אנחנו באים להגיש בפניכם את התקציב ואתם תחליטו אם אתם מעבירים אותו, אם אתם מאשרים אותו, אבל את הפירות שלו ואת התוצאות שלו נראה בשנת 2016 כי עדיין אין לנו תקציב, רק ב-19 בנובמבר בעזרת-השם נעביר את התקציב. לכן אני לא מתחשבן פה לגבי הצמיחה באשמת מי היא, מי אשם ומי לא אשם, זה ממש לא חשוב. התפקיד שלנו להכין חבילת צעדים כדי להצמיח את המשק.
ישראל היא כלכלה קטנה אבל היא תלויה במה שקורה בעולם. מי שמגיע לסליחות יודע שאנחנו קוראים "אלוהינו שבשמים, תן שלום בארץ ותן שובע בעולם". "שלום בארץ" זה הפוליטיקה, אנחנו מחליטים, אבל הכלכלה- - -
היו"ר משה גפני
¶
אמרו פעם לספיר שיש בצורת. הוא שאל: איפה בצורת? אם בארצות-הברית אז אני מודאג, אבל אם פה – לא נורא.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא סתם כתבו לנו: "אלוהים שבשמים, תן שובע בעולם". מה שקורה בעולם משפיע עלינו. באמת עם כל הכבוד לנו שאנחנו מדינה חזקה, עם יוזמה, עם חדשנות, עם היי-טק, יש השפעה גלובלית על מה שקורה ולא שר אוצר כזה ולא אחר לפעמים יכול לעזור. לכן אנחנו לא מחפשים אשמים ולא מעניקים פרסים לאף אחד.
השכר הריאלי עלה הרבה מעבר לתחזיות. נתוני הגבייה ממסים גבוהים בהרבה מן ההערכות הקודמות. זה דבר שאִפשר לנו להוריד מסים, ואין לי ספק שנישאל על זה ואני כמובן גם אשיב.
העובדה שיש האטה בצמיחה לא נעלמה מעינינו, מעיני כל צוות המשרד. גם חברי אופוזיציה שלפעמים אני מתייעץ איתם, שיש להם מה להגיד, אנחנו שומעים את כולם. יש לנו חבילת צעדים שגובשה ותוצג היום לראשונה מולכם. היא הוצגה טיפין-טיפין, אבל היום לראשונה בצורה מרוכזת היא מוצגת כאן.
אני מבקש למנות חלק מן הצעדים.
הרחבת ערבויות המדינה ליצואנים בסך 800 מיליון דולר;
הקמת קרן ערבויות לחקלאים בעידוד המדינה;
תוקם קרן אשראי חדשה לעידוד ביצוע ערבויות שנדרשות מחברות ישראליות קטנות ובינוניות על-ידי קניינים בחוץ לארץ. אפרט פה רק בשניים-שלושה משפטים. יש חברות בינוניות, לא ענקיות, שצריכות לספק סחורה לחו"ל או לייצר עבור חו"ל והן צריכות לספק ערבויות. לחברות קטנות לפעמים הערבות הזאת היא כל הכסף שיש להן וקשה להן. אם מספקים ערבות אז כל ההון העצמי שלהן מתכלה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כמו בדירה הראשונה, ההון העצמי של המשפחה מתכלה, ושם אף אחד לא נותן סיוע.
שר האוצר משה כחלון
¶
על הרקע הזה, המדינה פה צריכה לעזור לקבוצות האלה, למפעלים הקטנים והבינוניים כדי שיוכלו לספק את הסחורה, לייצר, לשווק אותה ואנחנו נעזור להם בערבויות.
תוקם קרן הלוואה חדשה לעסקים קטנים ובינוניים בסכום ערבות של 600 מיליון ש"ח. לדעתי היא כבר הוקמה. החשבת הכללית, הקרן כבר הוקמה או שהיא תוקם?
שר האוצר משה כחלון
¶
הקרן תוקם. אז אנחנו בסדר, דייקנו;
יש לנו עידוד פעילות של IP, של קניין רוחני. אנחנו רואים חשיבות גדולה מאוד לכך שהחברות האלה יירשמו בארץ. כרגע רבות נרשמות בחוץ לארץ וזה סוג נוסף של תמריץ;
קרנות הון צמיחה שינוהלו על-ידי שותף כללי במגזר העסקי וישקיעו בחברות מטרה, בתקציב של 225 מיליון שקל, שימונף להלוואות בסך עד מיליארד שקל;
חיבור מפעלים קטנים לגז.
הצעדים הבאים יצטרכו להיות צעדים שכבר נקטנו: הפחתת מע"מ והפחתת מס חברות, שאנחנו רואים בהם מחוללי צמיחה.
שר האוצר משה כחלון
¶
תפיסת העולם שלי, וכרגע של משרד האוצר, היא שיש שני סוסים שצריכים לסחוב את העגלה שנקראת צמיחה. דבר אחד זה מסים נמוכים, דבר שני זה רפורמות ושינויים מבניים במשק, וכמובן השקעות וכל מה שבא מסביב. זו תפיסת העולם.
חוק יסודות התקציב קובע ששר האוצר אחראי על תקציב המדינה. אף אחד אחר לא, זה שר האוצר.
שר האוצר משה כחלון
¶
אנחנו נגיע הרבה. נמצאים פה באמת כל בכירי משרד האוצר. אף אחד לא יכול להגיד: "אני אבדוק". את כל התשובות תקבלו. לא אתן לאף אחד להגיד: "אנחנו נבדוק ונחזור אליכם". בסדר?
ברפורמות יש פה צעדים חסרי תקדים בתחום הדיור הכוללים ויתור על הכנסות של מיליארדי שקלים. חברי הכנסת, אני רוצה לומר לכם, זו הפעם הראשונה ששינינו את שיטת המכרזים. אין יותר ספסרות בקרקע. מדינת ישראל לא מספסרת בקרקע. כל קרקעות המדינה שנמכרות או משווקות הן רק לזוגות צעירים חסרי דיור. זה חסר תקדים, זה לא היה קודם. אין זה סוד שהקרקע היתה מקור הכנסה משמעותי במכירה. כרגע זה בוטל, אין יותר, אין ספסרות בקרקע, אין שקבלן נותן 100 והשני נותן 120 או 150 או 160 ואותו זוג צעיר בסוף לא מצליח להגיע לדירה.
נקטנו צעדים שמרסנים משקיעים. גם פה, אני יודע, "חטפתי" על זה ביקורת אבל, חברים, לא יכול להיות שאנשים שמשקיעים – ואין לי טענה: אין אפיק השקעה אחר, הריביות נמוכות, הכול אנחנו יודעים. אני אומר את מה שאני מאמין בו ואני גם מוכן "לחטוף" על זה, אבל זה מה שאני מאמין. אני מאמין שצריכים להסתכל על עוד אחרים בצדדים, לא: "אם יש לי אני אוכֵל הכול ולא אכפת לי מה קורה עם אחרים". לכן גם בעניין של המשקיעים העלינו את מס הרכישה. כן, העלינו את מס הרכישה ו"חטפתי" על זה, אבל לא יכול להיות שאנשים עומדים עם כל ההכנסות שיש להם, ולא חשוב כרגע מאיפה, וזוג צעיר לעולם לא יוכל לעמוד מולם. תחשבו על זה, הזוג הצעיר נאבק על 10,000 ומולו בא אדם עם הדירה השנייה והשלישית ואחרי 30-40 שנות עבודה, פנסיות, הכול בסדר, הוא מסודר, אלוהים אהב אותו, אז הוא מעלה את המחיר ב-100,000 שקלים. מה יעשה הזוג הצעיר? ההוא בשביל להילחם על 5,000 שקל יורד לו דם מן האצבעות. לכן העלינו עוד טיפה את מס הרכישה, הכבדנו קצת על המשקיעים כדי לפנות מקום לזוגות הצעירים. נכון, זה מהלך לא קל, מהלך לא פופולרי, אבל "מי שמאמין לא מפחד".
שר האוצר משה כחלון
¶
על הרקע הזה אני חוזר אל האמרה: "מי שמאמין לא מפחד". זה מה שאנחנו מאמינים. זה מה שאנחנו עושים.
אנחנו הולכים לצעדים מרחיקי-לכת בתחום הבנקאות, וזו הזדמנות פה באמת לברך את בנק ישראל על כך שהוא הצטרף אלינו. לא אכפת לי להגיד שהצטרפתי אליו. במשך עשרות שנים מדברים על הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים וזה לא קרה, וחבר הכנסת קיש גם שותף לעניין. אני שמח שזה שם. זאת רפורמה משמעותית בשוק הפיננסים. זה עשרות מיליארדי שקלים בשנה.
רפורמה בפנסיה – חברי הכנסת, חשוב שמי שפחות מכיר את זה יידע, לכל אחד מאתנו יש קרנות פה, קרנות שם, פנסיה פה, פנסיה שם. עד היום רק חברות הביטוח נהנו מזה כי אלה כספים שהיו רדומים, שנעלמו. היום משרד האוצר בנה מנגנון- -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נכון, הוא גם לא הכניס את הדיור הציבורי לפרויקט "דירה להשכיר". הוא באמת הגן על התוכנית שלכם ב"דירה להשכיר".
שר האוצר משה כחלון
¶
ראשית, מיקי לוי, קודם כול מגיע לך מזל טוב על נישואי הבת. באמת תודה, אבל אמרתי את זה. אני הולך להגיד עכשיו, ואמרתי את זה מעל בימת הכנסת, אתה שמעת את זה ואני חוזר על זה כאן, רפורמת הקורנפלקס הולכת להוזיל את מחירי המזון היבש בעשרות אחוזים. בעזרת-השם נעביר אותה. קשה לי לבקש מכם לתמוך בה, למרות שאתם בניתם אותה, אבל יש קואליציה ואופוזיציה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רק בקואליציה לא ענייניים. באופוזיציה אנחנו ענייניים. בקואליציה לא ענייניים.
שר האוצר משה כחלון
¶
סגן שר האוצר לשעבר, רפורמת הקורנפלקס היא שלכם. אנחנו מצאנו לנכון להעביר אותה, כי היא חשובה והיא תוזיל את יוקר המחיה.
אני רוצה לומר לך, קשה לתפוס אותי במילת ביקורת על משרד האוצר, על שר האוצר או סגן שר האוצר הקודמים, זה לא נכון. היו דברים שעשיתם שאני חושב שהם מצוינים והיו דברים שחשבתי שלא אז הזזתי אותם, וזה בסדר. אני גם מצפה משר האוצר הבא להגיד: הכחלון הזה אני לא יודע מה הוא חשב ואז להעיף דברים ואילו דברים שהוא יחשוב כנכונים להעביר אותם. זה לא קואליציה ואופוזיציה. יש לנו מספיק מאבקים באולם ובמליאה כקואליציה ואופוזיציה.
יש פה גידול משמעותי בהוצאות האזרחיות. יש פה תוספות משמעותיות – שוב, שחלקן התחילו אצלכם, אצל שר האוצר הקודם, לא הכול שלנו, אבל כפי שאמרתי, מה שיכולנו הוספנו. בשנתיים הבאות – אני רוצה לדייק, לא רק בשנה הבאה – 6.5 מיליארד שקלים לחינוך, 5.9 מיליארד שקלים לבריאות, 800 מיליון שקלים לרווחה, כ-600 מיליון שקלים לטובת השלמת הכנסה לקשישים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אגיד לך למה, בגלל המס על העובדים הזרים. הם הטילו את המס וביקשו סליחה. אבל שר האוצר ביטל את המס על האלכוהול.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני שאלתי את זה קודם ולא אמרת. ולא הכניסו דיור ציבורי ל"דירה להשכיר".
היו"ר משה גפני
¶
אגב, אני רוצה לתקן טעות. באמת הממשלה הקודמת עשתה את הרפורמה של הקורנפלקס, אבל למען האמת ההיסטורית צריך לזכור שזה התחיל עם ועדת קדמי בכנסת השמונה-עשרה, זאת האמת.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
את המסקנה הכי חשובה של ועדת קדמי גם הם לא אימצו, לפרק את המונופולים. שר האוצר הבטיח לפרק את המונופולים במזון. אל תחוקק חוק של 150 עמודים שזה לא כלול בו. אין לזה שום משמעות, זה לא יוריד את המחירים. גם החקיקה לגבי רשתות המזון בכנסת הקודמת אמרו שתוריד את המחירים, אבל היא לא הורידה.
שר האוצר משה כחלון
¶
חבר הכנסת לוי, אני חייב לומר לך שמה שאתה אומר בסדר, אבל השרה לשעבר גרמן צודקת כי התפנית הגיעה במשרד הבריאות, ואגיד לך גם למה. כל הזמן הרגולציה הכבידה בנושא הבריאות ובאה השרה גרמן ופתחה את זה, כי אחרת לעולם לא היתה רפורמת הקורנפלקס, לא עם יאיר לפיד, לא עם משה כחלון ולא עם אף אחד אחר, לא היתה. זה נכון, מה שנכון נכון. זה מה שאנחנו מצפים מן המשרדים, לעזור לנו, איפה שיש רגולציה לפתוח אותה, איפה שיש הכבדה לפתוח אותה. ותראו במהלך פשוט מה קרה פה, איך השוק נפתח.
אנחנו שמחים שאנחנו יכולים לעזור לחיילים, אנחנו שמחים שאנחנו יכולים לעזור לקשישים.
שר האוצר משה כחלון
¶
החרדים הם חלק מן החברה, ואני גדלתי בבית שבו ילדים היו ברכה, ילדים הם לא נטל, ואנחנו בעד ילדים, שיהיו כמה שיותר ילדים בעם ישראל.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יהיו תיקונים בנוגע לדיור הציבורי ולפרויקט שיקום השכונות החברתי? אדוני השר, זה תקציב סופי או יהיו לנו תיקונים בו? לא סתם אני שואלת על הדיור הציבורי. אני רוצה התחייבות. אני רוצה לדעת האם בכוונת השר לטפל בנושא פרויקט שיקום השכונות החברתי והדיור הציבורי. זה חשוב מאוד.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה, אדוני השר, על הסקירה המקיפה. אני רוצה שתדע – אתה יודע את זה, אתה ותיק בבית הזה – ועדת הכספים היא ועדת הבית שלך. אתה מוזמן בכל עת שתרצה להופיע כאן. אנחנו נתברך בכך ונעשה את הדברים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש דברים שאנחנו ממש מברכים עליהם, שלא יצטייר אחרת, אבל יש דברים שלדעתי נשכחו או נעלמו מן העין ולכן תפקידנו לבוא ולהסביר, גם אם תוקפים אותי על זה.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת איתן ברושי הוא ראשון הדוברים. נעבור במהירות על דברי חברי הכנסת על מנת שהשר יוכל להשיב. לאחר מכן אורלי לוי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, במסגרת מגבלת הזמן, אני תמיד אומר שאנחנו לא אופוזיציה למדינה אז אני רוצה לברך את שר האוצר ואת הצוות שלו. גם בהזדמנויות קודמות אני תמכתי ותומך בהזדמנות שניתנה פה לרכז את הסמכות ואת האחריות בידי שר שבא מן העם כדי להוביל שינויים גם בתחום התקציב וגם בתחום הבנייה. אבל זאת הזדמנות לטווח זמן קצר, שאם לא תנוצל אז הביקורת, בצדק, תופנה על בזבוז ההזדמנות חסרת התקדים שהמדינה העניקה לשר אחד במשרד אחד, עם כל מה שסביבו. לכן לפי דעתי התקציב הזה הוא תקציב של מבחן ולא רק שינויים על הנייר.
השר אומר שתקציב הוא לא רק מספרים אלא גם ערכים. אני בטוח, כמי שצמח בגן שמואל, שהוא מתכוון קודם כול לחקלאות ולהתיישבות. השר יודע שהתקציב מרע עם ההתיישבות והחקלאות. מעל דוכן הכנסת השר דיבר שעה ארוכה על הרפורמות וההישגים ושכח את האדם ואת האדמה ואת החקלאות, שמייצרת בעצמה 30 מיליארד שקלים, מתוכם 4-5 מיליארד שקלים לייצוא. גם הייצוא הזה קטֵן, לא רק הייצוא התעשייתי. לא רק שיש בעיות של קיום, יש גם עקירת מטעים וסגירת רפתות ויש אִיום על ההתיישבות ועל החקלאות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני יודע, נחכה ונראה.
אבל אני רוצה להגיד משהו לממשלה. לפי דעתי לא מספיק ברור, אדוני השר, מהדברים שפורסמו, מה הם באמת היעדים. היעדים הם לא רק הגירעון והצמיחה, אלא קודם כול האוכלוסייה. בעיניי התקציב לא מבטא מספיק את ההיערכות לגידול האוכלוסייה ולפיזור האוכלוסייה. הרי אנחנו רוצים לעודד את הריבוי הטבעי, ואנחנו רוצים לעודד עלייה של יהודים לארץ ישראל, ואנחנו רוצים לחזק את הנגב, את הגליל ואת הפריפריה. אין בתוכנית מספיק דגשים, אין בתוכנית מספיק מקורות, אין בתוכנית גם מספרים, מה שמצפים מכל מנהיג ומכל ראש רשות מקומית שיגיד לאילו יעדים אנחנו חותרים מבחינת גידול האוכלוסייה ובעיקר מה הם התנאים, שבראש ובראשונה זה הדיור, ודובר על זה לא מעט, וכמעט לא מדובר בכלל על תעסוקה ופרנסה.
הייתי אתמול בגליל העליון. אני מסתובב ברחבי הארץ, וגם אתה מכיר את זה, אדוני השר. אין לממשלה פתרון לתעסוקה מתקדמת שמאפשרת גם פיזור אוכלוסייה וגם לקיים אותה כאוכלוסייה חזקה.
אני רוצה לסיים בכל זאת בבקשה ממך, אדוני השר, על דעת היושב-ראש גפני. ועדת הכספים באופן חסר תקדים החליטה פה אחד שעל האוצר לבטל את המסים שהוטלו, לדעתו של סגן שר האוצר הקודם, ללא הצדקה על העובדים הזרים בחקלאות. מדינה שמבטלת את המס על אלכוהול אחרי שאושר תקציב המדינה, אחרי שהיא הורידה את המע"מ, מה זה אומר? באמת עניין המס על האלכוהול הוא תיקון שהממשלה הקודמת קיבלה, אבל זאת השאלה המרכזית כאשר סוגרים משקים ועוקרים מטעים? על מס שמיקי לוי הודה פה שהיה טעות. אני חושב שזה לא כל-כך היה טעות אבל בכל מקרה לקראת יום כיפור נסלח לו. אבל עכשיו, מיקי לוי, תגיד שאת זה צריך לבטל. מדובר פה על מס לא צודק.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
זה גם התחייבות של השר לשר החקלאות. הוא לא עולה להר הבית אלא הוא מטפל בזה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש ואדוני השר, היינו עם של צוענים וסוחרים ורצינו להיות עם נורמלי. כך הוקמה המדינה, ואתה יודע את זה – לחזור לחיבור של אדם ואדמה, לחזור לחקלאות. הנה מגיעה ממשלה שאין בה אף בשורה וישנן גזירות שמאיימות על המשך קיומה של החקלאות וההתיישבות. אני קורא לך לבחון מחדש, ותתכנס היום ישיבת ועדה בראשות אמיר לוי. אל תטיל גזירות ואל תפגע בכבשת הרש. אם התקציב הוא ערכים אז קודם כול התיישבות וחקלאות. תודה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כשביטלת את המס על האלכוהול לא שאלת מי עשה. חשבת שלא מזיק לבטל את המס על האלכוהול.
שר האוצר משה כחלון
¶
אנחנו דנים כרגע בתקציב לשנים 2015-2016. תגיד לי איזו גזירה יש על החקלאים בתקציב 2015-2016, גזירה שאנחנו עשינו. גזירות היסטוריות – בסדר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני השר, אם אתם אומרים שהפטם הוא כמו הגז אני מציע שגם נמצא סיבות לדחות את ההחלטה. הפטם הוא לא הגז והמספרים לא נכונים. המחסור בשוק עכשיו אומר לכם שפקידי משרד האוצר לא יודעים לגדל עגבניות. הפטם הופיע בתקציב ועבר לוועדת הכלכלה מתוך הבנה שזה יגמר שם. סגרתם עשרות רפתות בגולן, לא בתל-אביב.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני השר, לא הכול מתחיל בקדנציה שלך וגם לא כל ההישגים הם בקדנציה שלך. כרגע בירכת.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא הכתרתי את עצמי בשום כתר. חבר הכנסת ברושי, הקשב, אני מבקש, ואני מוכן להתעמת עם הכול, אבל שיהיה אמת. אני מוכן גם 50% אמת. אתה לא יכול לתת פה הרצאה, כאילו עשינו איזו גזירה, כאשר לא עשינו שום דבר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל אתה יודע שהמס על העובדים הזרים הורג את החקלאים. הייתי אתמול ביסוד המעלה, חקלאים שמשפחותיהם שם למעלה מ-100 שנים סוגרים משקים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה יכול לפנות לשר והשר ישקול את זה. אגב, הטענה לגבי המיסוי על העובדים הזרים נכונה.
היו"ר משה גפני
¶
אורלי לוי, בבקשה, ואחריה חבר הכנסת מיקי רוזנטל. אני מבקש דבר אחד, אני לא מגביל אף אחד בזמן אבל יש פה רשימה ארוכה של חברי כנסת. אני מבקש שכולם יתחשבו האחד בשני. תנסו למקד את הנושאים במה שהשר צריך להשיב עליו. אורלי לוי, בבקשה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לומר כמה דברים. אפתח דווקא עם הדברים הטובים. חשוב לי להקדים ולומר שיש פה דברים שלא רק שאני תומכת בהם אלא אני מברכת עליהם, אבל יש דברים שבעיניי- - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נכון. אני עניינית מאוד. הייתי עניינית כאשר הייתי בקואליציה ופעמים רבות רצו להעניש אותי על כך שהייתי עניינית, ואני עניינית כאשר אני באופוזיציה. כאשר צריך לתמוך אני תומכת. כשצריך לומר שיש פה עוולה, זה תפקידי, זה תפקיד כולנו, בין אם אתה בקואליציה ובין אם אתה באופוזיציה, אחרת לא תשנה פה כלום.
אני באמת פונה אל השר. יכול להיות שנעשו טעויות ויכול להיות שאתה לא יודע על כל הרזולוציות הקטנות. קורה, זה תקציב גדול מאוד, כל אחד גם אחראי על תחום מסוים. כשהיית יושב-ראש ועדת הכלכלה תקפת בחריפות גדולה מאוד את ממשלת קדימה על כך שהיא הורידה את פרויקט שיקום השכונות החברתי ל-48 מיליון שקלים בשנה. בהיותך שר האוצר, ב-2016 לא הוקצה ולו שקל לשיקום שכונות חברתי. ראית את הטעות – תיקנת. תיקנת ל-11 מיליון שקלים. כשזה היה 48 מיליון שקלים לשנה אמרת: "לא רק שזה אכזרי, זה ציני". יש לי פה ציטטות שלך. תקפת אז את החברים בקואליציה שנתנו יד לכך. האם היום 11 מיליון שקלים בפרישה ארצית זה לא ציני? כמה זה יוצר? 2 שקלים לילד לחודש או לשנה? מה יוכלו לעשות בזה? זה אותו פרויקט שהיה ספינת הדגל החברתית של מדינת ישראל – ילדים שנולדו לאוכלוסיות לא חזקות מבחינה סוציו-אקונומית יכלו להרשות לעצמם חוגים, נבנו מתנ"סים בעיירות פיתוח.
שר האוצר משה כחלון
¶
היות ואני אחד הילדים האלה אז קראנו לזה "בית תלמיד", לא קראנו לזה "חוגים". זה היה "בית תלמיד". הלכנו לבית התלמיד בגלל שהיתה שם ארוחה חמה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו הלכנו לחוג כתיבה יוצרת כי שם יכולנו להיחשף לסופרים ולאותם ספרים שיכול להיות שלא יכולנו לקנות אותם. לא אני, אבל חלקנו הגדול בבית-שאן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להגיד לך יותר מכך, אדוני היושב-ראש. כאשר נבנו מגרשי הטניס בעיירות הפיתוח חלק מפקידי האוצר אמרו שמביאים את הספורט הלבן, למי? לשחורים של החברה? זו התפיסה המעוותת, שלצערי הרב עדיין מחזיקים בה חלק מפקידי האוצר, ולצערי הרב יש שרים שפשוט מורידים את הראש ומוותרים, או לא יודעים.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל פקידי האוצר הם שחורים... אני מבקש מפקידי האוצר השחורים להעביר את הכסף גם ללבנים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לכן אני בוערת. אותם אנשים שאמורים היום לשאת את הדגל הזה, כי הם הרוויחו ממנו, כי הם יצאו מתוך מקומות מסוימים ופתאום ניתנה להם ההזדמנות השווה, היום במו ידיהם גודעים את אותו ענף שהם הרוויחו ממנו וראו מה זה עשה לאוכלוסיות האלה. זה לגבי פרויקט שיקום השכונות החברתי.
לגבי פרויקט שיקום השכונות הפיזי, גם שם יש קיצוץ לאורך השנים. לצערי הרב, גם היום ההוצאה של 55 מיליון שקלים – ותבדוק אותי – תלויה בהכנסה של 30 מיליון שקלים. ממי? מאותם דיירים שאמורים לשפץ להם את המקום. אז בשורה התחתונה גם פה יש קיצוץ כי המדינה תיתן רק 20 מיליון שקלים. זה מעוות.
עכשיו בואו נתקדם הלאה. דיור ציבורי – אין שום בשורה אמיתית, בטח לא בכך שניקח את נכסי הדיור הציבורי, מה שנשאר מהם, וניתן את זה לחברת "עמידר" ונהפוך אותה להיות אדון, בעל הבית. שמעתי בכלל על כוונות לסחור בבורסה בחברה הזו, בנכסים של מדינת ישראל שמיועדים וצפויים לדיור ציבורי. אין לנו משרד בינוי במדינת ישראל? מה תפקידו? הרי הוציאו משם הכול. מה הוא? חברה לאישור תוכניות בנייה? הרי, בשורה התחתונה, קבינט הדיור הוציא הכול ממשרד הבינוי. השאירו שם דיור ציבורי. גם את זה רוצים להוציא ולהפריט? אני לא יודעת מה לעשות בזה. "עמידר" והחברות המשכנות הן רק קבלן ביצוע של מדיניות ממשלתית. מה היא אותה מדיניות של הממשלה הנוכחית?
לא ייתכן שבפרויקט "דירה להשכיר", שאני נלחמתי בו כחברה בקואליציה כי לא נכללה בו אוכלוסייה מסוימת, של החרדים, וגם לא אוכלוסייה נוספת, של הדיור הציבורי. בהתחלה אמרו לי במשרד האוצר: היזמים לא רוצים את זה כי זה מוריד להם את ערך הפרויקט. נפגשתי איתם, שאלתי אותם. אמרו לי: אדרבה, שלא יפילו את זה עלינו כי חלקנו באים מהדיור הציבורי, ויותר מזה, זה הכסף הכי בטוח שיש, X אחוזים מאותו פרויקט. כשהמדינה מוותרת על מיליארדי שקלים בקרקעות, בהכנסה מקרקע, כדי לקדם איזו תוכנית שבאמת תביא פתרון, מדוע אנחנו לא מקצים X אחוזים לדיור ציבורי, שהמדינה תשכור מהיזמים ותשכיר בשכירות משנה לאותם זכאים שמסתובבים עם תעודה? תעודת הזכאות לא מקנה כלום. אותם אנשים היום מסתובבים עם תעודת זכאות, עם השתתפות לא ריאלית בשכר דירה ומוציאים את הכסף שאין להם ונזרקים מבתים כי בשוק החופשי אף אחד לא מחכה להם ואף אחד לא מוכן להבין ואין להם כסף לשכור את הדירות היקרות מדי ואין דירות אחרות. זה יכול להיות נתיב מצוין לפתור את הבעיה. אנחנו מדברים על עשרות אלפי יחידות דיור לטווח ארוך. יותר מכך, רק 25% יהיו בשכר דירה מופחת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני מנסה להבין מה קורה במשרד הרווחה, כמה הלכה למעשה זה "הטייס האוטומטי" וכמה הלכה למעשה זה כסף חדש.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
האם ה"פלאט" של השירותים שהמדינה אמורה לתת לאזרח, אם קיצצנו שם אז אי אפשר לומר שאין גזירות. יש גזירות. השאלה אם אנחנו יכולים לחיות עם חלק מהן או לא, והשאלה איפה יש את אותן גזירות. אם עושים קיצוץ "פלאט" של 3% - אני יודעת שהכוונה ליותר – אנחנו מקצצים באותם שירותים והאזרח צריך להכניס את היד לכיס שלו ולהוציא משם כסף ולממן את אותם שירותים בעצמו. לכן זה סוג של מס ישיר. פה אני שואלת, אותו אדם שצריך עכשיו לממן את השירותים מהכיס שלו, מה הוא אמור לעשות בעניינים של רווחה ובעניינים אחרים?
יש עוד נקודות לדון בהן. איפה שצריך לברך אנחנו מברכים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
חשוב לי מאוד הנושא של הדיור הציבורי. אני חושבת שלא מספיק קולות נשמעים, וגם כאשר יש קולות משתיקים אותם בצורה כזו או אחרת. אני יודעת אילו לחצים היו עליי כחברה בקואליציה להסיר אז, בכנסת הקודמת, את התנגדותי לכך שלא הופיע דיור ציבורי ב"דירה להשכיר". זה פתרון מצוין, זה טוב ליזמים וטוב לאזרחים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אדוני השר, אני מסתכל על התקציב הזה ואני באמת מנסה לראות את הצדדים החיוביים שלו, שיש בו, ויש בו כמה צדדים חיוביים ויש כמה רפורמות ראויות מאוד וכולי וכולי, אבל התקציב עצמו לא מתמודד עם הבעיות האמיתיות של מדינת ישראל כפי שאתה הגדרת אותן, לא כפי שאני חושב עליהן.
אציין רק 2-3 בעיות של המשק הישראלי, שגם אתה מסכים שהן בעיות. בעיה אחת היא הדשדוש והחשש שהצמיחה תרד עוד יותר, והשאלה איך פותרים את זה. יש כמה פתרונות אפשריים. אחד הפתרונות הוא עידוד הייצוא, השקעה בעניינים שמעודדים צמיחה, בתעשייה וכולי, והשני הוא עידוד הצריכה. תראה כמה השקעתם בעידוד הצריכה, בהורדת המע"מ, השקעתם 5 מיליארד שקל. כמה אתם משקיעים בעידוד הייצוא? רבע או חצי מזה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הדבר הזה לא מתמודד באמת עם בעיות היסוד של מדינת ישראל. עד לפני 5 שנים נפתחו פה בכל שנה 70 מפעלים. כמה מפעלים פתחו בשנה האחרונה, אדוני? אפס. כמה נסגרו בשנה האחרונה? עשרות. אני מדבר על מפעלים, לא על עסקים קטנים. איפה הם נסגרו? בפריפריה. מה אתם עושים עם הפריפריה? איפה הטבות המס על פריפריה? למה אתם גונבים אותן? אתה נותן ידך לקחת את הטבת המס מערד וקריית שמונה. אני לא מבין אותך.
שר האוצר משה כחלון
¶
חברינו לקואליציה, אם לא תבינו את תפקיד האופוזיציה לא נוכל להתקדם. תנו להם. הם לא מחויבים לאמת עד הסוף.
שר האוצר משה כחלון
¶
בחיים לא הכול מן האפס, לפעמים יש 80%-20%. לכן כל החלטה שמתקבלת היא בעייתית. יש דברים שאנחנו צריכים בשבילם זמן. כרגע לא נוגעים בכלום, כל אחד במקומו יושב, על כיסאו נח. יש ועדה יעילה וזריזה, שקצבנו לה גם זמן. עד שנצטרך לקבל החלטות, אם חלילה להזיז לכאן או לכאן, נקבל פה את הדבר הכי מאוזן שיש.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לומר לך שחברים בקואליציה עכשיו הצביעו על "דירה להשכיר" למרות שהם אמרו- - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, אתה צודק לחלוטין. לכן אמרתי, למה אנחנו צריכים להצביע בעד- - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בואו נתקן את התוכנית. איך שאתה מגיש אותה – זאת אותה תוכנית, היא לא משכנעת.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי רוזנטל ברשות דיבור. אני רק מבקש הערת ביניים. בסדר היום של הוועדה – קיבלת את זה – מפורט שייערכו מספר דיונים על הטבות מס ליישובים. לא נעשה דבר כזה בלי שר האוצר. הוא באמת לא העביר את זה בהחלטת ממשלה אבל הוא נתן לי "אור ירוק". נפגשתי אתו. אנחנו נשתדל להגיע לפתרון.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
היא הנותנת. בא שר האוצר ואמר כל מיני דברים על מה שהוא עושה, והוא גם מספר לנו מה הוא יעשה. אני יכול להתייחס רק למה שהוא הבטיח שהוא עושה, לא למה שהוא יעשה. מה שהוא יעשה או מה שהוועדה תעשה – אלוהים גדול, נעבור את יום כיפור, נראה מי יישאר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל הטבות המס בפריפריה הן רק דוגמה לזה. שמעתי בקשב את מה שאמרת, ואמרת גם כמה דברים של טעם, אין ספק, רק לא אמרת דבר אחד, כמה עניים יהיו פחות? באיזה שיעור יצטמצמו ממדי העוני אחרי שנת התקציב 2015-2016? בכמה? ב-1%? ב-2%? ב-3%? קראתי את כל הדוח של הוועדה בראשות חבר מפלגתך, חבר הכנסת אלאלוף, והיו שם כל מיני הצעות, רבות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אז גם פה אתה אומר: לקחתי קצת מזה, קצת מזה, קצת מזה. בסוף כמה עניים יהיו פחות? אני לא יודע. אני יודע כמה עשירים יהיו יותר. הרבה יותר, כי את מסקנות ועדת שישינסקי ראש הממשלה רוצה לבטל. אני יודע שאתה בעד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כן, זה גם בסדר היום של הוועדה, תיכף תגיד לי. נכון, זה בסדר היום של הוועדה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה ייחשב משאב טבע, מה ייחשב מוצר תעשייתי? אני את משפחת עופר מכיר, איך הם עושים את ה"עיגולים" האלה, ואני יודע גם מי עובד אצלם בממשלה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל אני רוצה לשאול על התקציב. יש שני יעדים מרכזיים. אחד, צמצום אי-השוויון בחברה הישראלית. התקציב הזה, לא שהוא לא עושה כלום, אבל הוא עושה מעט מדי, מעט מדי מול ההבטחות שאתה הבטחת ומעט מדי מול האפשרויות שהיו. לא אמרתי שלא עשו כלום. אמרתי שעשו מעט מדי.
דבר שני, לגבי הצמיחה. די בשינוי קטן בסביבת הריבית, די במשבר בינלאומי שבּוּעת הנדל"ן שלנו תתפוצץ לנו, ולכם אין שום תשובה. אין לכם באמת תשובות למשבר אמיתי. יש לכם תוכניות להורדת מחירי הדיור, שאולי יעבדו, או שאולי יעבדו קצת פחות, אני מקווה מאוד שיעבדו, אבל בסוף אין אף רפורמה אמיתית אחת בתוך הדבר הזה. קצת שינוי בבנקים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
איך? בזה שאתם מטילים קנסות על מי שרוצה להפעיל את הביטוח הפרטי שלו? זו גם שאלה בפני עצמה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל הוא באמצע רשות דיבור. אני מברך אותו על נושא ה-MRI, נקודה. זה לא עומד לדיון בכלל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש לא מעט רפורמות חשובות בתקציב, אבל אלה רפורמות של מה שאפשר ולא מה שצריך. אין שום רפורמה אחת יסודית. אין תקצוב דיפרנציאלי בחינוך; אין למשל שינוי אמיתי בשוק התעסוקה הישראלי, שבאמת יש בו אבטלה נמוכה, וטוב שכך, אבל כושר ההשתכרות של הישראלים עלוב ועידוד של מקצועות שיש בהם הכנסה גבוהה יותר – זה רפורמה אמיתית, העלאת התפוקה במשק הישראלי – זה רפורמה אמיתית. כל זה איננו. יש חשש גדול באמת שאם הצמיחה תמשיך לדשדש – ויש סכנה אמיתית כזאת – ניקלע למיתון קשה ואנחנו לא מוכנים לזה. אם אתה חושב שהתקציב הזה עונה על הבעיות שתיארתי, אני אומר לך אדוני שהוא לא עונה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כי רוב הביקורת שנאמרה פה, ככל הנראה, בכלל תתייתר. רוב הדברים שנאמרו פה הם דברים שאני באופן אישי יודע שיש בכוונתך לטפל בהם, ואני חושב שכבר הרגישו את זה מיידית, אז תמתינו עם הביקורת כי להערכתי אתם תתבדו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בבחינה שאני עשיתי לתקציב, והיא לא כל-כך מדוקדקת כי נתנו לנו המון ספרים, לקח הרבה זמן לקרוא את זה, לקחתי לעצמי שתי שבתות בעניין הזה. לקרוא בשבת זה בסדר גמור. אגב, אני לא עושה כלום בשבת למעט לקרוא, וזה דבר טוב ומבורך לקרוא בשבת. אני יכול לומר, מדובר בתקציב טוב, בתקציב שיכול לחזק את המדינה ברמה החברתית, קודם כול, והוא גם לא פוגע ביכולת הכלכלית של המדינה ויש לזה ערך חשוב.
אני חושב שכולנו צריכים להודות על העובדה שסוף-סוף יש לנו שר חברתי ואנחנו מברכים על כך. אני יכול לומר לך כמרכז הקואליציה של הוועדה שאנחנו מתכוונים לתת אמון גדול בך. אנחנו רוצים לחזק את האג'נדה הכלכלית שלך במסגרת הוועדה שלנו וניתן למדיניות שלך, בעזרת-השם, רוח גבית.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה גם להדגיש בפניך שני דברים משמעותיים. אנחנו פשוט, בשונה מכם, לא עושים את זה ברעש. אנחנו מדברים עם השר, מקדמים תהליכים. זו המהות של הדמוקרטיה. לא ברעש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבל אסור לנו לשכוח, אדוני השר, ואני רוצה להדגיש את הדברים, התחייבנו בבחירות לשני נושאים חשובים, ואתה יודע את זה, ואני רואה שאתה גם מטפל בזה. אסור לנו להזניח את מחירי הדיור ואת יוקר המחיה. אנחנו מחויבים לעניין הזה. בסופו של דבר ניבחן על זה ביום הדין הבא.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אל תדאג, בפעם הבאה, חבר הכנסת עיסאווי פריג', אני מבטיח לך שאנחנו לא נדבר על ערבים שנוהרים לקלפיות. אנחנו נדבר על מצביעי מרצ שנוהרים לקלפיות.
לצד זה אני רוצה לדבר על נושא נוסף, על נושא החוסן הלאומי שלנו. אין ספק שהתעשייה המקומית, החקלאות המקומית, שוק החלב והבשר – אלה דברים שמהווים חוסן לאומי. מעבר לרעיון הכלכלי הרציונלי, אם נרוויח יותר או נרוויח פחות, החוסן הלאומי שלנו הוא דבר ממש חשוב ועל זה הייתי שמח אם נוכל לשים דגש.
אנחנו נמצאים במדינה מורכבת. להיות שר במדינה כזאת זה לא דבר פשוט בכלל, אולי אחד התפקידים המורכבים בעולם. לכן אני מאחל לך המון-המון בהצלחה, גמר חתימה טובה ושתיחתם בספר כלכלה, שפע ופרנסה. זה דבר חשוב, לפחות מבחינתך כשר האוצר של מדינת ישראל.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אפטור את עצמי מלהצטרף לדבריו של מיקי מכלוף זוהר. אני רוצה להתייחס כרגע לנושא שכר החיילים. אנחנו יודעים שיש מאמץ להעלות את שכר החיילים, ואנחנו שומעים בימים האחרונים שיש מחלוקת. זה נושא חשוב מאוד. בעבר ההורים ידעו שברגע שהילד מגיע לגיל 18 ומתגייס העול הכלכלי או ההשקעה הכלכלית פוחתת, לכן גם נקודות הזיכוי משתנות. מכיוון שזה השתנה והיום המעמסה הכלכלית היא משמעותית גם כשהנער מתגייס, ואפילו יותר מזה, היום להיות חייל קרבי זה סוג של פריבילגיה רק למי שיכול להרשות לעצמו, אני שואלת איפה הדברים עומדים ואיך אנחנו יכולים לדאוג לקדם אותם.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, השר משה כחלון, למען האמת לא נוח לי להשמיע כלפיך ביקורת, ואני חייב לעשות זאת, מכיוון שאני מכיר אותך, מוקיר אותך ויודע שבאת לתפקיד בכוונות טובות ובלב חפץ, אי אפשר לקחת את זה ממך, אבל לא לילד הזה פיללנו, לצערי הרב, ואני אומר את זה בכאב רב.
אני רוצה להתייחס דווקא לנושא הפיסקלי. בוועדה הזאת – בדרך כלל באופוזיציה לא מדברים על זה, בדרך כלל זה הפוך, האופוזיציה רוצה לפרוץ- - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
מה קרה כאן? פרצתם את הכלל הפיסקלי, ועשיתם את זה בצורה כזאת שבעצם אין כלל. אז צריך לקרוא לילד בשמו. זהו, נגמר, אין כלל אוצר במדינת ישראל. יכול להיות שהגיעה השעה שלא יהיה כלל ויפעלו לפי הצרכים, אבל עשיתם את זה לא אחרי דיון רציני שבו הגענו לנחלה ולמנוחה ואפשר לנהוג כך. צר לי מאוד על כך. זה דורש התייחסות רצינית ולא רק פופוליזם.
דבר שני, התייחסת לגירעון, אמרת 2.9. אני רוצה להזכיר לכולנו, 2.9 ב-2015 זה יותר ממה שהיה צריך להיות, ובטח הרבה יותר ממה שהיה צריך להיות ב-2016, וה-IMF, קרן המטבע הבינלאומית פרסמה דוח וטוענת שאפילו הגירעון הזה הוא לא הגירעון הריאלי. איך אתם מתכוונים להגיע לשם – וזו נקודה שמפריעה לי מאוד – על-ידי משיכות חד-פעמיות? זה לא סגירת גירעון. אתם לוקחים מרשות שדות התעופה, שבשבוע שעבר אישרנו לה משיכה של יותר מחצי מיליארד שקל.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
חברת רפא"ל – היתה לי הזכות הגדולה להיות חלק ממנה במשך 5 שנים תמימות. יש ממנה דיבידנדים של מאות מיליוני שקלים. זה פוגע במחקר ובפיתוח ובייצוא העתידי של רפא"ל, אחת התעשיות המדהימות שיש במדינת ישראל, ובקק"ל, וכולי וכולי. הכול טוב, אלא שזה חד-פעמי. כלומר, כשאתה טוען – ואני באמת מצר על כך – שאין גזירות בתקציב הזה, זה לא נכון. הגזירות נדחו כי ברור שברגע שאותן משיכות חד-פעמיות לא יהיו על השולחן אז נטיל את הגזירות הבלתי נמנעות בעוד שנה ובעוד שנתיים. אז לא נכון להגיד שאין גזירות. קל מאוד לומר שאין גזירות כאשר אתה פורץ את מגבלת ההוצאה, כאשר אתה עושה גירעון שהוא כאילו וכאשר אתה עושה משיכות חד-פעמיות, אז קל מאוד להגיד את האמירה הזאת.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
על פי מתווה הגירעון בשנת 2015 היה צריך להיות 2.5 וב-2016 היה צריך להיות 2.
שר האוצר משה כחלון
¶
הגירעון לפי תפיסת מפלגת העבודה צריך להיות בגופים האזרחיים, וזה מה שקרה. לא לקחנו כסף לשום דבר. אני יכול להשית מסים בדקה, ופרופסור טרכטנברג תומך בזה, להגיד: יהיו מסים כדי להוריד גירעון. לא. במע"מ אותו דבר. רבותי, זה כסף של הציבור והוא יחזור לציבור. בביטוח חובה לרכב מה שלקחו יותר יחזור לציבור. זה תפיסת עולם. יש לנו מחלוקת קטנה בתפיסת העולם, זה הכול. אתה חושב שצריך לצמצם גירעון ולהרעיב את העם ואני חושב שצריך לתת לעם ולהרחיב את הגירעון. זה הכול.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה בסדר, אבל אומרים שיש הכנסות בשנה הזאת שנוגסות מן ההכנסות של 3 השנים הבאות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רשות שדות התעופה זה 3 שנים. לקחת חצי מיליארד מן ההכנסות של 3 השנים הבאות.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
מה, אני רוצה לקחת מהעם? אני אומר שצריך לקבוע סדר עדיפויות, וזה מה שלא עשיתם. עשיתם קיצוץ רוחבי חסר תקדים של 4.5%.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא. עשינו התייעלות של 3%. כל גוף צריך להתייעל. עשינו קיטוּן בגידול. אתה מכיר את המספרים. זאת התייעלות. גוף שלא יודע להתייעל ב-3%, אוי ואבוי לו.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
כשחברי במשרד אוצר לא יודעים איך לקרוא לקיצוץ, קוראים לזה התייעלות. באמת, לא צריך להתייפות בדברים האלה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
והדבר המרכזי, מעבר לעניין הפיסקלי, אין בשורה בתחום מנועי צמיחה. המשק מקרטע. אנחנו עכשיו נמצאים במצב, אני רוצה שאנחנו נבין, זה לא עניין סטטיסטי, שפתאום יש אצלנו צמיחה של פחות מ-3%. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לאורך זמן לצמוח בפחות מ-4% לשנה. אני יכול לפתח את הנושא, למה ואיך.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
בעצם התקציב הזה, ואני אומר לך אחרי שלמדתי אותו, משלים עם הדבר הזה, הוא לא משנה מצב. למה? מכיוון שהמפתח לצמיחה נמצא בשני מקומות, ובשני מקומות בלבד: בפריון, ובפריון צריך לעבוד בצורה הרבה יותר תוקפנית ונרחבת, ובהון האנושי.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אתם לא מטפלים לעומק בדברים האלה. יש צעדים בתקציב, אני לא סותר את זה, יש, אבל לא בצורה מסיבית.
יתרה מזאת, בעניין הדיור, אתה לקחת את זה באמת בכל הכוח, ובצדק, וריכזת סמכויות. אני אומר לך בצער רב, אני לא רואה באופק שמחירי הדיור יתחילו לרדת.
אני רוצה להגיד רק מילה אחת על העניין שהוצג היום, עניין "דירה להשכיר". נמחק המושג "דיור בר-השגה" כי גם ההנחה של 20% ממחיר השוק לא מתואמת לכושר התשלום של הדיירים. לזה צריך לשים לב. אין פתרון לדבר הזה. אני מאוד מצר על כך כי, אתה יודע, אתה תיפגע פוליטית, אבל זו לא הנקודה, אלא מדינת ישראל תיפגע מהדבר הזה.
לבסוף, אני רוצה לסכם, דחיתם את תקציב 2015 ועדיין אין תקציב מאושר ל-2015. זאת תהיה פעם ראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ששנה תמימה תעבור ללא תקציב מאושר. זה גורם לנזקים כל יום ויום, על אף המאמצים האדירים של מיכל עבאדי-בויאנג'ו, שאני מכיר ומוקיר, החשבת הכללית. למה עשיתם את זה? אמרתם שאתם צריכים זמן להביא תקציב דו-שנתי ביחד עם שנת 2016. אבל, סליחה, משה כחלון, הצגתם תקציב לפני שבועיים ולמחרת היום כבר הכרזתם שהוא לא זה. עכשיו אתה מדבר על ועדה כדי אולי להביא מנועי צמיחה. כלומר, מה קרה פה? למה לא העברת תקציב ל-2015 לפני 2-3 חודשים? המדינה היתה מתנהלת והיית ממשיך באותה תוכנית.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אני רוצה שהשר ישיב. אני מבקש שאנשים ידברו בקצרה רבה יותר. עפר שלח, ואחריו נורית קורן.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אני רוצה להמשיך את דבריו של פרופסור טרכטנברג ולעגן את זה. מה לעשות, המספרים שמונחים בפנינו – אין לי אלא את אשר עיני האחת רואה וזה המספרים שמוצגים כאן בפנינו. אני טוען שהמספרים האלה הופכים את התקציב שמוצג לנו פשוט למסמך ריק. אני מסתכל על הטבלה שמופיעה בחומר שחולק לנו היום, כתוב עמוד 1 אבל זה בעצם עמוד 2, ואני רואה שלמשל בייצוא סחורות ושירותים תחזית ההוצאה לשנת 2014 היתה 4.7 אך בפועל היה 1.5. אגב, בניגוד למה שמופיע בעמוד לאחר מכן. זה לא החטאה של 3.2%, זה החטאה של בערך 70%. זה אומר שלשנת 2015 – שזה לא תחזית, אנחנו באוקטובר, זה נתונים אמיתיים – זה במינוס 1.1. מאיפה בשנה הבאה הצמיחה בייצוא תהיה 4.2?
עפר שלח (יש עתיד)
¶
תסתכלי בטבלה בייצוא סחורות ושירותים. תחזית משרד האוצר לשנת 2015 היא ירידה של 1.1 והתחזית לשנה הבאה היא עלייה של 4.2. איך במגמה הזאת יגיעו לתחזית? כנ"ל בייבוא. התחזית לשנה – ושוב אני אומר, זה לא תחזית, אנחנו בסוף השנה, אלה מספרים שנמצאים אצלנו ביד – היא 0.3 ולשנה הבאה היא 3.9. לאור זה מאיפה שתחזית ההכנסות, תהיה מה שתהיה, אני רוצה להזכיר שיעד הגירעון ותוצאת הגירעון של השנה היא תוצאה של שני דברים עיקריים. לא של 3.4 שהיה צריך להיות בתקציב ולא של 2.5 שמופיע במתווה שפרופסור טרכטנברג התייחס אליו. היא תוצאה של זה שהיינו רוב הזמן בשנה שבה התקציב היה 1/12 והיו הכנסות חד-פעמיות ממסים, בעיקר בשוק הדיור, מכל מיני דברים, שאני בספק גדול אם יחזרו בשנת 2016.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא רוצה להפריע לך אבל אני חולק עליך. לא משנה, בסדר. אתם הלכתם אידיאולוגית על יעד הגירעון הזה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
בסדר, זה לא שייך ליעד הגירעון. 3.4 זה מספר, אל תביא לי אותו עכשיו. אני אומר שזה לא שייך לתוצאה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
חבר הכנסת גפני, אתה יודע היטב שהרי התקציב הזה לא אושר והתוצאה של 2015 לא שייכת אליו בכלל. היה תקציב של 1/12 והיו הכנסות חד-פעמיות ממסים.
ישב פה לפני שנייה וקם חברי הטוב באמת ואיש שאני מעריך מאוד, ראש אגף התקציבים אמיר לוי. אני חושב שהמספרים שמוצגים לנו פה, כשאתם מסתכלים על המספרים האלה, על המגמה שלהם, הם מספרים ריקים לחלוטין.
לכן השאלה היא בנוסף, כדי לא לחזור על מה שנאמר פה ועל הצורך בהשקעה במנועי צמיחה – אם זה החקלאות, ואני רוצה להתייחס פה גם לתעשייה המסורתית. כולם מדברים על ההיי-טק אבל התעשייה המסורתית במדינת ישראל בגוויעה, ודיבר על זה גם חבר הכנסת רוזנטל. אני רוצה להתייחס לזה, אפרופו לאן הלך הכסף, בשני דברים. לאן הלך הכסף ולאן ילך הכסף, כי יש עוד מספר ריק גדול מאוד שמופיע במספרים שאנחנו רואים פה, וזה המספר שמופיע תחת תקציב הביטחון. אגב, בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל נקבע תקציב ביטחון בלי שנערך בכלל דיון בקבינט מה צריך להיות תקציב הביטחון. המספר הזה, כבוד השר, יגידו לך אנשיך – אני לא קורא בשבת כי אני רואה כדורגל בשבת, חבר הכנסת זוהר, אבל אני עוסק בזה יומם וליל.
היו"ר משה גפני
¶
אין מסורת כזאת. אנחנו מבטלים אותה. שכל אחד יעשה מה שהוא רוצה בשבת. זה לא עניינו של אף אחד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זו היתה האמירה הכי חשובה שנאמרה עד עכשיו בוועדת הכספים: כל אחד יעשה בשבת מה שהוא רוצה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
מכיוון שכך, קודם כול לגבי תקציב הביטחון, המספר הזה ריק מפני שהוא לא נלקח משום תוכנית שנוגעת למרכיבי תקציב הביטחון. לצערי קולך ועוצמתך לא באו לידי ביטוי בדיון על דוח לוקר, שאני אומר לכם: מת, אין דוח לוקר בעולם. הוא מת כהזדמנות. אני לאו דווקא אומר שכל דבר שהיה כתוב בדוח לוקר היה צריך ליישם.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
והסיכוי לשינוי. לכן הכסף הזה, שאנחנו אפילו לא יודעים שיש לנו, שאני טוען שהנתונים המקרו-כלכליים שאתם מניחים פה בכלל לא מוכיחים שהוא יהיה, הכסף הזה ילך לא למקומות שאתה רוצה ואנחנו לא נראה צמיחה ואנחנו לא נראה רווחה אלא נראה אותו דבר שראינו קודם.
דבר אחרון, יש פה כבר – תסתכלו על הנתונים ל-2017 – הסתכלות של האוצר לכיוון 2017 עם אמירה שב-2017 תידרש התכנסות פיסקלית – אורלי לוי, זה כמעט כמו התייעלות, פשוט בשם אחר – 5.3 מיליארד שקלים לעמידה ביעד הוצאה, שכפי שאמר פרופסור טרכטנברג בכלל לא קיים, ו-5.7 מיליארד שקלים לגירעון. זה 11 מיליארד שקלים. מה שהנחתם לנו זה לאן הלך הכסף שלא היה צריך ומה לא יהיה לנו ב-2016-2017.
נורית קורן (הליכוד)
¶
כבוד השר, כבוד סגן השר, אני שמחה שאתם פה ומציגים את התוכנית, ומנכ"ל המשרד, גם כן, כל הכבוד.
אני רוצה לדבר על חוק יום לימודים ארוך. אמרת שזה דיון על תקציב, על ערכים. איפה? זה עניין חברתי. החוק נחקק בשנת 1997, 5 מיליארד שקל, זה הסכום ש"התגלגל" פה כאשר שאלתי כמה זה צריך לעלות. אני חושבת שאנחנו פוגעים בחברה וצריך לתקן את זה וסוף-סוף להחיל את יום לימודים ארוך.
נושא המכשירים של ה-MRI, אני חושבת שצריך להדגיש פה שהם מכשיר מציל חיים. ביקשתי להקדים תור לאיזה חולה ולצערי הוא הגיע באיחור של יומיים, אם היה מגיע קודם יכלו למנוע את מה שאירע ולהוציא את הגידול לפני כן, כך אמר הרופא. אתמול פורסם מה יקרה עם מכשירי ה-MRI והרפורמה של השר ליצמן. הבוקר שמעתי שיש הסכם נסתר עם משרד האוצר, שרק חלק מן הרפורמה הזאת יבוצע. אני רוצה לומר שאני אעמוד על הרגליים האחוריות כדי שהדברים האלה יבוצעו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני חושבת שאנחנו עושים דברים, פוגעים באנשים והגיע הזמן, די, מספיק. הגיע הזמן שהמדינה תחשוב לפני שהיא עושה. אני דורשת שהדברים האלה יהיו על שולחנך, על סדר היום, לחשוב איך התקציב מאפשר את כל הדברים האלה.
נושא נוסף הוא נפגעי עבודה, שהולכים להעביר אותם מהביטוח הלאומי לקופות-החולים. לצערי הרב, יש את הרפורמה בבריאות הנפש שאנחנו דנים בה כבר מתחילת המושב. לא הייתי בכנסת הקודמת.
נורית קורן (הליכוד)
¶
עכשיו אנחנו רואים שהרפורמה הזאת היא חשובה, יש בה כמה דברים, אבל יש גם דברים שגורמים לכך שנרמס הכבוד של החולים. אם אנחנו נעביר את נפגעי העבודה לקופות-החולים הם לא יקבלו טיפול. הרפורמה בבריאות הנפש היתה אמורה לעגן שמה שקיבלו במשרד הבריאות יקבלו אותו דבר בקופות-החולים. אני כבר אומרת לך כדי לסבר את האוזן, היה צריך להיות חסיון לחולה – הדבר הזה לא קורה, הכול מפורסם, כולם יכולים לקרוא מה כתוב; היה צריך לקבל שעה טיפול – לא מקבלים שעה טיפול, קובעים טיפול לשני אנשים באותה שעה; משלמים עבור זה, מה שלא שילמו; וקופות-החולים מציעות 120 שקלים טיפול חיצוני, כאשר ביקשנו שזה לא יקרה. ויש עוד שלל רב שדרוש תיקון.
נורית קורן (הליכוד)
¶
עזוב את שר הבריאות. קודם כול ששר האוצר יבין, כי משרד הבריאות מבין אבל לא מתקן.
נורית קורן (הליכוד)
¶
נושא נפגעי עבודה, מה שיקרה, הם לא יקבלו טיפול כי את כל הדברים האלה יחסכו על גבם.
בעצם ה-MRI, למה לא נותנים אותו? שאלתי את משרד הבריאות. משרד הבריאות אמר לי שהבדיקה עולה 1,700 שקלים ובדיקה ב-CT עולה 300 שקל. אבל הקרינה ב-CT גדולה לאין ערוך. אז אנחנו נהרוג את החולה ולא ניתן לו את ה-MRI. זה מה שיקרה גם לנפגעי עבודה ואנחנו לא צריכים להתעלל באנשים האלה. זה חשוב מאוד כי האנשים האלה נכים ומוגבלים.
עוד דבר אחד- - -
נורית קורן (הליכוד)
¶
זה לא הוגן, אורלי לוי ומיקי רוזנטל דיברו המון זמן. עוד 2 דקות. אני ממש קיצרתי בדבריי.
נורית קורן (הליכוד)
¶
נושא הפגיעה בחקלאים. חייבים לבטל את כל עניין המסים על עובדים זרים. אני רוצה שתיקח לתשומת לבך את הנושא הזה, את הפער בין המחירים של הירקות. אנחנו כבר רואים. את החקלאים אנחנו צריכים לשמר, אנחנו לא צריכים להרוג אותם. אנחנו צריכים לעשות את זה.
דבר נוסף, "דירה להשכיר". היום אישרתי "דירה להשכיר" מתוך מחאה. עם 40 מיליון השקלים האלה היה אפשר לעשות הרבה-הרבה דברים טובים, כמו להביא סייעות אישיות לילדים עם החלב, שהם לא צריכים להסתובב.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אתם לא רוצים שיהיו לנו לוחמים גם בקואליציה? תשבחו אותה על זה. עד שיש מישהו אמיץ בקואליציה.
שר האוצר משה כחלון
¶
חוג הבית בביתה היה ביום שגמרתי את ה"צינון". הייתי עוזר שר ואסור היה לי לדבר, ולראשונה היה מותר לי לדבר כשחלפו 100 הימים וזה היה בביתה של נורית קורן.
נורית קורן (הליכוד)
¶
תזכור לי חסר נעורים ותתקן את הדברים שאני מבקשת. בנושא "דירה להשכיר" המנגנון הזה – תהיה קצת "מפוקס" עכשיו.
שר האוצר משה כחלון
¶
מה זה "תהיה מפוקס"? הזכרתי לך עכשיו דברים מ-2001. אני אפילו זוכר את המרק התימני שאכלנו. אף אחד פה לא "מפוקס" כמוני.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אז כשהוא היה אצלי הוא לא תיאר לעצמו שאני אגיע לכאן ואהיה חברת כנסת.
אדוני השר, עוד שתי נקודות ואני מסיימת. אני חושבת שהגוף הזה, "דירה להשכיר", זה פשוט בזבוז כסף. אפשר להכניס אותו כאגף מתחת למינהל התכנון. אני מבקשת ממך. אפשר לעשות בכסף הזה הרבה מאוד דברים אחרים, כולל קידום הצעת החוק שלי בדבר מבחן ההכנסה לנכי צה"ל, שאת זה גם צריך לשקול ולהיטיב עם הנכים האלה.
היו"ר משה גפני
¶
עוד מעט ניכנס פה לאווירה של הליכוד, אז בכלל אני לא יודע לאן נגיע...
אני מבקש רק להודיע לחברי הוועדה שקיבלנו עכשיו הודעה שהכסף של עובדי "תדמור" עבר לחשבת הכללית ובתוך שעה הכסף יועבר לעובדים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז יש לנו כוח. אז בואו נכניס גם דיור ציבורי. כשאתה מתעקש – מצליחים.
היו"ר משה גפני
¶
מיכל בירן, היתה לך רביזיה על העניין הזה. ביקשנו שתחכי עם ביטול הרביזיה. אני מבקש ממך, אם את יכולה, לבטל את הרביזיה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לפני שאני מתחיל, אורלי לוי, אני לא הולך לדבר על דיור ציבורי כי זה פשוט לא הנושא.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני רוצה רק מילה אחרונה לגבי זה. השר כחלון, ידידי, קראתי הבוקר ב"ידיעות אחרונות" שאתה לא חוזר לליכוד וקראתי את שאר הדברים שעליהם דיברת. אני פוליטיקאי צעיר אבל אני אומר שבדרך כלל כשאומרים הצהרות צריך להוסיף תאריך. לא חוזר לליכוד בחודש הזה, עד סוף השנה, עד סוף הקדנציה? תאמר תאריך, שנדע.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לגבי התקציב, אני חושב שזה נכון לשר כחלון ולכל מפלגת כולנו, כששאלו אותי בפריימריז מה אני חושב על כחלון אמרתי: "חבר'ה, זה אותה אג'נדה". אני חושב שצריך לעשות את זה בליכוד, אך הוא בחר לעשות את זה במקום אחר ואני חושב שאנחנו רואים את זה בתקציב. באים לטפל בדברים החשובים, החברתיים, בדיור, ביוקר המחיה. בסך הכול אנחנו עובדים יחד, יודעים לעבוד היטב ביחד, וכך צריך להמשיך.
אני רוצה להתייחס לנושא שהוא בעיני מהותי מאוד, שקשור לצמיחה, וזה הקלת הבירוקרטיה והורדת נטל המס במדינת ישראל, שזה המפתח לכל תקציב. דיברו פה על מס האלכוהול. אני חושב שזה הדוגמה הקלסית. כשזה קרה בכנסת הקודמת אמרתי: "חבר'ה, אנחנו יורים לעצמנו ברגל, הגזמנו," ואתם ראיתם את זה בעצמכם, גם במספרים, ובטח בנזק שגרמנו לנוער שהתחיל לשתות כל מיני תחליפי אלכוהול מזויפים ופגע בעצמו. אנחנו צריכים לחשוב היטב לפני כל העלאות מס. אני מברך על ההחלטה לביטול המס. לדעתי היה צריך לרדת נמוך יותר בביטול. אני חושב שזה הכיוון. אותו דבר בנושא חוק הספרים, דרך אגב, שהוא גם כן מיותר.
אני רוצה להתייחס למשהו דרמטי שלא מופיע בתקציב הזה, לנושא הגז ומתווה הגז. אחד החסמים שלנו היום הוא מחירי הדלק. אמיר לוי, מצד אחד, אתם נהנים ממס גבוה מאוד על הדלק. חלק ניכר מאוד מן ההכנסות מגיע בסופו של דבר למשרד האוצר. מצד שני, אנחנו רוצים להכניס את הגז – 2.5 שקלים מול 6.5 שקלים, משהו כזה. רוב הכסף הזה יעלם מתישהו אם אנחנו ניטיב עם הציבור. אנחנו הולכים לכיוון הזה, הגז ייכנס וצריך להבין את זה. אתם צריכים להיערך לזה. צריך לעודד את צריכת הגז, כולל לרכבים. אני חושב שזה דבר דרמטי שלא מופיע בתקציב שלנו. אני לא יודע אם היתה חשיבה בעניין הזה במשרד האוצר אבל בעיניי זה דבר משמעותי. יש לנו היום גז מ"תמר". אפשר להגדיל את הצריכה, צריך להגדיל את הצריכה, על אף שזה יוריד לכם את ההכנסות.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לגבי מתווה הגז, אם כבר דיברנו, נכון שיש לנו גז מ"תמר" אבל אנחנו צריכים להסתכל קדימה, להבין מה יקרה פה בעוד 5 ו-10 שנים. אם היום לא נזוז נעשה טעות קשה. הבנתי שכתבת שאתה לא מתעסק בזה אבל אני עדיין אומר, ואני מרגיש, אני רוצה שהמסר הזה יועבר גם לכל הפקידים, חבר'ה אם היום לא נקדם את מתווה הגז אז בעוד 5 שנים נבכה, נגיד: "איך לא עשינו את הדברים האלה?"
הרפורמה האחרונה החשובה מאוד, שגם פה אנחנו שותפים לדרך, היא הרפורמה בתחום הבנקאות, בפרט תיק האשראי של הלקוחות, הפרדת כרטיסי האשראי מן הבנקים, ביטוח פיקדונות. בשורה התחתונה, זה יעודד תחרות בשוק הבנקאות. נגידת בנק ישראל לא נמצאת פה אבל אני מצאתי שהיא מתנגדת לזה. היא רוצה לשמור על הבנקים כדואופול, אפשר לקרוא לזה כך, או כשוק יציב על הגב של האזרח ועל הגב שלנו. אמרתי לך אז שלא אתן לזה יד. אני שמח לראות שאתה לא מוותר. אנחנו נעשה רפורמה בשוק הבנקאות כי זה לטובת אזרחי מדינת ישראל. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ', אם אפשר בקצרה. אני מבקש לקצר על מנת שהשר יוכל להשיב.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אשתדל מאוד לקצר בדבריי. אדוני השר, אני מצטער שאני רוצה לקלקל טיפה את החגיגה של הקואליציה אבל אני רוצה לומר את התפיסה הקטנה שלי איך הדברים צריכים להתנהל בתוך הקואליציה. בסופו של יום, תקציב אמור לשקף גם עדיפויות של חברה, וכשמדברים עכשיו על החברה בהקשר קואליציוני – זה של סך כל מפלגות הקואליציה.
אם מדברים במציאות של סכום אפס, אין כסף ובאמת אי אפשר, אז חותכים ומקצצים ומוותרים על הרבה דברים שהשותפים הקואליציוניים שלך מאוד-מאוד רוצים.
אני לא מומחה גדול לכלכלה כמו פרופסור טרכטנברג אבל לקרוא את המספרים שמונחים פה בפנינו אפילו אני יודע, וגם אני למדתי, כפי שציין קודם נכון פרופסור טרכטנברג, שהתחזיות והציפיות הן לא יותר ממין השערה לא מחייבת.
יותר מזה, אחרי שעשיתם קיצוץ "פלאט" של 4% או 4.5% בתקציבי כל המשרדים – אני חולק לחלוטין על ההגדרה "התייעלות". אתה יודע יפה מאוד שהכסף הזה לא הולך להתנהלות אלא בסוף הוא ירד מהשירותים שהמשרדים האלה אמורים לתת לאזרח כי זה הדבר שהכי קל לקצץ בו, הרבה יותר קשה להתייעל במשכורות ובשכירויות ובאני-לא-יודע-מה. זה הרבה מאוד, 4% מתקציב הפעילות של המשרד, בהינתן שרוב תקציב המשרד הרי "נעול" על משכורות ודברים אחרים. זה המון-המון-המון כסף.
קיצצתם 40% בהסכמים הקואליציוניים, שאני לא מתבייש לשים אותם פה על השולחן ולומר שהם משקפים את סולם העדיפויות שלי. מה לעשות, גם אני שותף בקואליציה ואתה רוצה שגם אני ארים אצבע בעד התקציב, גם בוועדה וגם אחר-כך במליאה. אני רוצה לוודא שהתקציב הזה משקף גם את אותו סולם עדיפויות שאני רוצה וגם את הדברים החשובים לי. יש דברים שחשובים לחבר הכנסת גפני ויש דברים שחשובים לי.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אחרי שבנו תחזיות מסוימות ואמרו שאין כסף וקיצצו בהסכמים הקואליציוניים וקיצצו בתקציב המשרדים, פתאום יש רזרבות. אז יש כסף להורדת המע"מ, פתאום גילינו, ויש כסף להורדת המס, ועוד פעם, אף אחד לא יכול להיות נגד הורדת המסים, וירים יד מי שמאמין שתקציב הביטחון שמוצג פה לא יגדל ב-2, 3, 4, 5, לך תדע כמה מיליארדים, ובינינו – הוא יגדל, ובהרבה, ויש כסף לגדר במזרח, ויש כסף לקבינט הדיור, שמקבל היום החלטות שעלותן מיליארדי שקלים רבים מתקציב המדינה שעוד לא נמצאים היום בספרים שבפנינו. ושוב, אני לא בוחן את זה כרגע בשאלה של טוב או לא טוב.
היו"ר משה גפני
¶
הוא שואל למה הכסף הקואליציוני לא מופיע בתקציב. הוא כתב לי מכתב שהוא יצביע נגד התקציב אם לא יהיה כסף קואליציוני.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא שואל. אני אומר שלא יכול להיות שהתקציב ישקף רק את מה שאתם רוצים. אני מתכוון למשרד האוצר, לצורך העניין. לפעמים זה אתה באופן פוליטי, וזה בסדר גמור, יש לך אג'נדה, אג'נדה חיובית, מה אתה חושב שטוב למשק, ולפעמים זו האג'נדה של פקידי משרד האוצר. לא יכול להיות שרק מה שנמצא באג'נדה שלכם מתקדם ובשביל זה יש כסף, לדברים שאתם חושבים כחשובים יש כסף, וזה לא שאין כסף כפי שאמרתם לפני חודש כאשר דרשתם מכולם לקצץ במה שחשוב לנו. אלה גם דברים שחשובים לנו. אני אומר פה, אם הם לא יופיעו בתקציב- - -
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אתן דוגמה. דובר פה קודם, לדוגמה, על ביטול המס על עובדים זרים, התחייבות שלכם לשר החקלאות מהמפלגה שלי. לא אצביע בעד התקציב, אני אומר לכם, אם זה לא יקרה, נקודה. אני אומר לכם את זה פה בוועדה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
קיצצתם בהסכמים. יש קרוב ל-500 מיליון שקל – אתה מכיר את זה מצוין – שהיו אמורים להגיע להתיישבות ביהודה ושומרון ואתם קיצצתם אותם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אם תשימו חצי מיליארד שקל בדיור ציבורי, אני מצביעה במקומו בעד. בואו נעשה טרייד-אין, נעביר כסף לדיור הציבורי, אז אני כחברת אופוזיציה אצביע בעד.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני ממש לא מתנצל על זה. אתם בקצבאות הילדים יצרתם – אני אומר לאדוני היושב-ראש, חבר מפלגתך הסכים לזה, אני לא מבין איך. קצבאות הילדים הן אחד הדברים הכי חשובים. אם מדברים על תקציב חברתי, זה מיועד למשפחות שצריכות את הסיוע הזה מהמדינה. הפכתם את זה למעין קופות חיסכון לא ברורות, והרי יבוא השר הבא ויבטל את זה כי אין חוק שקובע שאי אפשר לבטל. עוד פעם, אם אין כסף, קטונתי, אני חבר כנסת חדש. אמרו אס-או-אס, מדליקים נורות אדומות, אין כסף – אני "מתקפל". אבל אני לא מכריע. פתאום אני מגלה שיש כסף.
ואמירה אחרונה לגבי אותה החלטת ממשלה שרמזת עליה קודם. אכן הוצאתי מכתב ולא קיבלתי התייחסות גם מאדוני. הוצאתי אותו גם ליושב-ראש. ברוך-השם הוא לפחות התייחס אליי. אותה החלטת ממשלה, שהיית אמור להביא לממשלה עד 16 באוגוסט, אני סתם שואל שאלה של רצינות, איך אפשר לדון בתקציב כשיש 4 מיליארד שקלים שלא נמצאים בו? הם אמורים להיות בו, הרי הוסכם, אחרי שהורדתם 40% מההסכמים הקואליציוניים יש 4 מיליארד שקל של הסכמים קואליציוניים על-פי החלטת הממשלה שאתה היית אמור להביא אל הממשלה עד 16 באוגוסט והיא עדיין לא הובאה. אז עכשיו נערוך פה דיון על תקציב- - -
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
על חלוקה של ההסכמים הקואליציוניים לסעיפי תקציב. זה שינוי של 4 מיליארד שקל.
היו"ר משה גפני
¶
אמיר לוי, אני היושב-ראש ואתה תשיב מתי שאני אומר לך להשיב. אני מבקש ממך שתשיב לו עכשיו.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
כנראה דרכתי פה על איזו מהמורה. תביאו את זה לממשלה. אני רוצה לראות שר אחד שיתנגד לזה. אתה יודע יפה מאוד שזה לא תקוע אצל השרים, זה תקוע אצל היועצים המשפטיים. תעלה את זה לממשלה, תראה שהשר שלי מצביע בעד. תביאו את זה לממשלה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
תגמרו את זה. תפתרו את זה. בשום מקום לא כתוב שיועץ משפטי יכול למנוע להעביר את ההחלטה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
גם ההחלטה הזאת היא אחרי קיצוץ גדול מאוד בהסכמים עצמם, היא אחרי קיצוץ "פלאט" שעשית עכשיו של 4.5% בתוך התקציב. אני חוזר ואומר, אני לא מכריז הכרזות עכשיו לפרוטוקול, אבל אני אומר לך שיהיה קשה לי מאוד להרים את היד בעד התקציב בלי שהתיקונים האלה יוכנסו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לי יהיה קל מאוד להרים את היד בעד התקציב אם יהיה דיור ציבורי בפרויקט "שיקום שכונות". ככה זה עובד, כבוד השר?
אמיר לוי
¶
אני אומר חד-משמעית, הכדור נמצא במשרד החינוך ובמשרד החקלאות. פנינו למפלגות, קיבלנו את הרשימה, העברנו טיוטת "מחליטים". כל עוד שר החינוך ושר החקלאות, עם היועצים המשפטיים שלהם, לא יתנו אישור זה לא יוכל לעלות לממשלה. הכדור לא נמצא במשרד האוצר, אני אומר את זה באופן חד ובהיר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, אדוני השר, אחד הדברים שכולם מדברים עליו ושנוגע בעצם לכל רוחב המשק הוא נושא יוקר המחיה. אני בא מהמגזר החקלאי. אתמול מישהו דיבר פה על העגבניות, מה פתאום הן עולות 15 שקל לקילוגרם. כמה אתה חושבים מקבל החקלאי עבורו העגבניות? 1.20 שקל לקילוגרם.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
רבותי, אני בא משם. אני לא אומר את זה סתם. אדוני השר, אם היה לך אומץ להוריד את המע"מ צריך להיות לך אומץ להוריד את מס המעסיקים, ואגיד לך למה. אתה ואני באים מאותו מקום. אם אנחנו רוצים להוריד את יוקר המחיה – מס מעסיקים זה יוקר מחיה, לא יעזור לך. אם אתה מטיל אותו על החקלאי זה מתגלגל הלאה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
רבותי, בשנים האחרונות אמרתי דברים, קחו אותם מן הפרוטוקולים, אם אני שוגה במשהו תגידו לי, למשל ברפורמה בחלב אני זוכר מילה במילה מה אמרתי בוועדת הכלכלה. אמרתי: "רבותי, אתם תגרמו ברפורמה הזאת שהמושבניקים ייפלטו והקיבוצניקים ייקחו את כל החלב אליהם". אם אתם חושבים שטעיתי – בבקשה, יותר מ-210 משקים חקלאיים של המושבים "הלכו". עכשיו נדבר על הפטם עם כל המומחים הגדולים במשרד האוצר. אם הדבר הזה היה משפיע ברוחב, שזה יורד מלמעלה למטה ומוריד לנו את המחירים – אהלן וסהלן. קחו פרוטוקול מן הכנסת מלפני 6 שנים. הקימו את ועדת קדמי. אמרתי את הדבר הפשוט ביותר. רבותי, ביום שהורידו את הפיקוח על מחירי הגבינה והקוטג' המשווקים הגדולים, המחלבות, העלו את המחירים. עד שקמה מחאת הקוטג'. גם אם לא היתה מחאה, המחיר היה ממשיך להיות 8 שקלים. הבעיה זה לא החקלאי המסכן. משק אחר משק נסגרים.
אספר לכם סיפור. עֵד לכך סגן שר האוצר. לפני כשבועיים היינו בשבת ביחד באחד המושבים על גבול הצפון, מאה מטר מן הגבול, במושב שתולה. אירחתי את ידידי סגן שר האוצר. שנינו הלכנו ברגל במושב. אמרתי לו: שים לב, אפשר לבוא לפה להתארח בצימרים, זה פסטורלי, כל מה שאתה רוצה, אבל אם אתה לוקח מהם את התכנון בענף ההטלה – חיסלת את כל ההתיישבות הזאת, אף אחד לא יגור שם ולו דקה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הוא רוצה שתעשה דברים שישפרו את המצב. הם מצפים שתתקן את מה שלפיד עשה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
השר משה כחלון, אני רוצה שתבין, שזה יחדור לך לראש משום שבאים החבר'ה מסביב, כל הרפרנטים למיניהם ואומרים לך דברים. דע לך שבסופו של יום מה שאתה תעשה – הטייקונים ייקחו הכול אליהם, יקימו גם רפתות גדולות וגם לולים גדולים והמחירים לא ירדו כי יש עובדה מנצחת.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אומר לך, אם חקלאי מקבל 1.20 שקל עבור קילו עגבניות וההן נמכרות ב-15 שקל לקילו, חפש איפה הבעיה, ואת זה אנחנו לא מסוגלים לעשות. אני אומר את זה חזור ושנו.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני מאחל לך, ידידי – אתה יודע למה אני יודע שתצליחו שניכם? בכל התורה כשמופיעים שמות הם מופיעים בחיבור. כשאתה אומר "אברהם" יש הפסקה ואז "אברהם", כשאומרים "יעקב" יש הפסקה ואז "יעקב", אבל כשכתוב "משה" אין הפסקה. "משה משה". אז אני מאמין שיש לכם- - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
בכל אופן, אני אישית מספיק ותיק פה בוועדת הכספים ואני חבר גם בוועדת הכלכלה, אעשה הכול כדי שהממשלה הזאת תצליח ושאתה כשר האוצר תצליח בתפקיד שלך. זה התפקיד שלנו, לעזור לכם, לא חלילה וחס להיות מכשול. רק מה, אנחנו צריכים להיות תמרור אזהרה במקומות שאנחנו חושבים, שלא נעשה טעויות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש לדעת, אדוני שר האוצר, ואני מקווה שזה מופיע במצגת, איך התקציב ל-2015-2016 יעודד צמיחה. אני מוטרד מאוד מהנתונים של הרבעון הראשון והרבעון השני של שנת 2015. אני מבקש מאוד שהפקידים הבכירים- - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מאוד מבקש לקבל תשובה בעניין הזה.
דובר כאן על נושא מפת עדיפויות המס. אני רוצה לחזור לעניין הזה. למה זה לא הוכנס אל תוך חוק ההסדרים? זה כל-כך חשוב. יש התרעמות עלינו, על כל חברי הכנסת, לא רק על הממשלה, שאנחנו מתחמקים מאחריות. אני לא יודע מי במשרד האוצר- - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ומה אתם עושים? אתם שולחים את זה לפתחו של בית-המשפט העליון, שהוא יפתור את הבעיה? אנחנו מפחדים לפתור את הבעיה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני ראש אגף התקציבים, אני לא מבין אתכם. למה זה לא בא לפתחכם? למה זה הולך לבית-המשפט העליון? אני חושב שזה לא מכבד, לא אותך אדוני שר האוצר, לא את הממשלה ולא אותנו כחברי הכנסת.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם לא נתקבלו שום החלטות, היועץ המשפטי לממשלה התחייב בפני בג"ץ עד מועד מסוים. אם לא נעמוד במועד הזה בית-המשפט יפסוק. יהיה חבל מאוד שבית-המשפט יפסוק.
ביטול מס מעסיקים – אני מודה, כאשר באו היועצים במשרד האוצר ואמרו שזה פיסקלי, שצריך כסף, שיש "בור" של 39 מיליארד שקל וצריך לראות מאיפה מביאים את הכסף, ויתרה מכך, אם אנחנו לא נאשר את הבאת העובדים הזרים – ואני שמח על העובדים הזרים שאישרת, הנה, אני נותן לך קומפלימנט – הנושא הזה נועד למנוע כניסה של עובדים זרים בתחום החקלאות והוטל מס מעסיקים. זה לא הוכיח את עצמו. אני מטפל ביישובי הערבה, גם בתפקידי הקודם. יש שם 15 בתי-אב שפשטו את הרגל. לכן אני מבקש מכם לבטל את מס המעסיקים, לבטל אותו. הוא לא מביא כסף אלא רק הורג את החקלאים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הבנתי שתגידי. את לא היית פה, את לא מבינה בזה אז תני קצת כבוד. האמיני לי, זה נועד להביא עובדים ישראלים אבל זה לא הביא עובדים ישראלים, אף עובד ישראלי לא יורד לערבה בחום של 48 מעלות צלזיוס, אף עובד ישראלי.
היו"ר משה גפני
¶
ייאמר לשבחו של מיקי לוי, נדיר שבוועדה הוא מצביע נגד, באמת, הוא מצביע לגופו של עניין. הוא עדיין בנעליים כסגן שר האוצר וזה יפה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
נראה לי שאתם תיכנסו לקואליציה לפנינו. אפילו שר האוצר אמר: אני מוכן לתת לבוז'י את תפקידי כשר האוצר. משאירים לבוז'י את תפקיד שר החוץ.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, אני מבקש ממך, דחיתם את נושא המשפחות החד-הוריות ל-2017. הם לא יכולים להגיש לשנה זו. עוד פעם פיסקלי? אלה החבר'ה הכי "דפוקים". הגדלנו כדי לעודד אותם לצאת לעבודה. אתם "דופקים" את האימהות החד-הוריות? בחייכם, תעשו טובה, תחזירו את זה או לרשות המסים או לאגף התקציבים. אני מבקש מכם, יש את המדרגות ששחררנו אותם מתשלומי מס. גם כך קשה להם.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כפי שעשיתם בחוק לרון צריך לעשות עם החד-הוריות, נקודה. אתם פשוט מתעללים בילדים שלהם כי מה שלא נשאר להם פנוי הם מורידים מהילדים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
המדרגות של השכר שלהם מצויות ברשות המסים. אני מוכן להקריא אותן: מ-2,070 שקל ל-6,250 שקל. ביקשנו להעלות את זה ל-11,500 שקל. אימהות חד-הוריות עם 3 ילדים. מה נרוויח מהם? מה, זה פיסקלי? באמת. אני מבקש מכם, בעניין הזה אני מתחנן אליכם.
זה בינתיים. לא אחזור על דברים שנאמרו כבר.
(היו"ר מכלוף מיקי זוהר)
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדוני שר האוצר, כמו רבים אחרים גם אני מאוד-מאוד מעריכה – אני ממתינה לתשומת לבו של שר האוצר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אין ספק שיש כאן רצון טוב ויש כאן כמה רפורמות טובות, בעיקר רפורמת המזון, בכלל לא רק הקורנפלקס אלא כל רפורמת המזון. צריך יהיה לוודא שבסוף ההקלות האלה יגיעו לכיס של האזרח, זה עדיין לא ברור. אבל פספסו בחוק ההסדרים את אחת הרפורמות החשובות ביותר שהיתה צריכה לעבור והיתה יכולה להוריד את יוקר המחיה, וזאת הרפורמה של ביטוחי הבריאות.
ביטוחי הבריאות הם אחת ההוצאות הגדולות ביותר, בתחום הבריאות ובכלל, של כל משפחה ישראלית. אנשים משלמים על ביטוחי בריאות תשלומים כפולים ומשולשים ולא יודעים עבור מה הם משלמים. היתה לנו רפורמה נהדרת. הלכתם חצי דרך, אותה חצי דרך שנמצאת אצל הממונה על שוק ההון ועל הביטוחים, שלא היתה צריכה את חוק ההסדרים. אבל כל עוד לא ישלימו את הרפורמה הזאת ויגעו בקופות החולים, כן, ב"פרה הקדושה" הזאת, ויגעו בשב"נים, שהם הביטוחים של קופות-החולים, כל עוד לא ניגע בהם אי אפשר יהיה לעשות פה עיסה אחידה, אי אפשר יהיה להגיע באמת לכך שאדם יידע מה יש לו, יוכל לבטל את הכפילות ויוכל להוריד בצורה משמעותית את העלויות הבלתי מוצדקות על ביטוחי בריאות. אז אני קוראת לך להשלים את הרפורמה, לגעת בשב"נים. לא נורא, זה אמנם לגעת בקופות-החולים. אפשר לעשות את זה, וצריך לעשות את זה.
עכשיו אני רוצה להגיע לתקציב. אדוני שר האוצר, התקציב הזה גזל מתושבי מדינת ישראל שנה שלמה. למעשה ברגע שאמרתם שאתם מעבירים תקציב כפול, 2015-2016, הסתכלתי על המספרים, השוויתי אותם לתקציב שאושר בקריאה הראשונה בסוף 2014, תקציב 2015, ולא ראיתי – לא רק שאין שום תוספת אלא יש אפילו ירידה. פשוט הסתכלתי על הכספים והיום אני יורדת אתך לרזולוציות של המספרים.
בואו נתחיל קודם כול מתקציב הבריאות, שבו באמת אני מתמצאת. אנחנו אישרנו בסוף שנת 2014, בתקציב 2015, למערכת הבריאות סכום של כ-28 מיליארד שקל, קצת יותר. אני מדברת על נטו. נוסיף לזה את ההצמדות, זה 190, נוסיף לזה "על שינויה". אתה רואה, בלוח מספר 9 יש תקציב מקורי ותקציב המאושר. ההפרש הוא בין 4.5 ל-5 אחוזים.
שר האוצר משה כחלון
¶
התפרקה הממשלה ובחרו באחרים כדי שיעשו תקציב אחר. אם היו רוצים את התקציב הזה היו בוחרים באותם אנשים.
שר האוצר משה כחלון
¶
תוספת ממה? בוודאי, מ-2014-2015 יש תוספת. יש דברים שהצגתם ואני אימצתי ויש דברים שלא אימצתי.
שר האוצר משה כחלון
¶
השרה לשעבר גרמן, בואו נעשה סדר ונגיד איפה יש הפחתה ואיפה יש תוספת, ניתן את כל הנתונים.
תשובה אחת גורפת לכל מי שטוענים על תקציב 2015, ואם אני טועה אני מבקש מהחשבת הכללית לתקן אותי. זה לא היה תקציב של 1/12. היו כאן הרחבות משמעותיות מעבר ל-1/12. אף אחד לא ניסה לחסוך כסף. אם תרצו, אחר-כך החשבת הכללית תפרט. אני דאגתי לכך שיהיו תוספות.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדבר אתך על מספרים. דיברו כאן על ה-MRI. חברת הכנסת נורית קורן דיברה על כמה חשוב להוסיף MRI. הסתכלתי על תקציב 2015 ו-2016 – 60 מיליון שקל. מה זה 60 מיליון שקל? זה יפתור את בעיית ה-MRI? אנחנו נתנו 75 מיליון שקל בשנת 2014 וזה לא פתר. אז באמת, למה לדבר ולא לשים מספרים? או לא לדבר, או לדבר ולשים מספרים, אבל עם 60 מיליון שקל אף אחד לא יפתור את בעיית ה-MRI.
מדברים על כך שיפתרו את הבעיה של התורים הבלתי נסבלים בחדרי המיון, מה שנקרא מלר"דים – המרכזים לרפואה דחופה. אנחנו הקצבנו מיליארד שקל עבור זה. אתם יודעים מה הקציבו בתקציב הזה? 100 מיליון שקל במקום מיליארד שקל. זה תוספת למערכת הבריאות? אני מצטערת מאוד, אין כאן תוספת למערכת הבריאות, יש פה הפחתה.
(היו"ר משה גפני)
שר האוצר משה כחלון
¶
השרה לשעבר גרמן, אני מבקש לפתוח את עמוד 11 בשורה השנייה. למשרד הבריאות בתקופתך היה ביצוע של 23.9 מיליארד שקל, בשנת 2015 – 27.8 מיליארד שקל, הצעה לשנת 2016 – 29.8 מיליארד שקל.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
שר האוצר אמר שאציין איפה היתה תוספת. מסרתי בדיוק בפרטים. ולא רק זה, אני חוזרת שוב ואומרת, התקציב נטו שאושר ב-2014 לקראת 2015 היה 28 מיליארד שקל, שהיה מגיע ל-30 מיליארד עד סוף השנה. התקציב שמאושר כרגע הוא 27 מיליארד שקל.
שר האוצר משה כחלון
¶
חברת הכנסת גרמן, אני מוכן להתייחס לדברים באמת על בסיס נתונים, אבל לא להפריח דברים באוויר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לעבור למקרו. דיברתי על מערכת הבריאות, ואנחנו נעבור על המספרים ונראה אותם. אני רוצה לעבור ללוח 9. הנתונים נמצאים כאן. אנחנו רואים שבשנת 2014, התקציב המאושר עמד על 424.9 מיליארד שקל. ב-2015 אנחנו רואים 384 מיליארד שקל. זו תוספת? חברים יקרים, הממשלה הזו מחקה את שנת 2015. אין תקציב ל-2015. התקציב שהיה צריך להיות ב-2015 היה צריך לעמוד היום על מה שאתם הולכים לאשר ל-2016, וגם יותר מזה.
אחזור ואומר שוב את המספרים. התקציב המאושר שלנו לשנת 2015 עמד על 395 מיליארד שקל נטו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
בהנחה שהאישור היה כולל עוד 4.5% או עוד 5%, שזה ההבדל בין נטו למאושר, ואנחנו יכולים לראות את זה כאן לאורך כל השנים מ-2005 ועד 2015, היינו מגיעים לתקציב של 436 מיליארד שקל. התקציב המאושר ל-2016 הוא 424 מיליארד שקל. אז אני מבקשת להפסיק לדבר על תוספות. אין כאן תוספות. הממשלה הזאת מחקה שנה שלמה ואין תוספות. זה התבטא בבריאות ובחינוך וברווחה ובכל מה שכל-כך חשוב לכל מי שיושב כאן.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך. אני רק מצטער על כך שלא אושר התקציב ההוא כי היה שם גם את מע"מ אפס בשיכון. חבל שאין את זה. חבר הכנסת מוזס, ממש בקצרה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
טלגרפית. אדוני השר, אדוני היושב-ראש, משה משה לגזירה שווה. אגב, הציבור לא מודע לכך שיש עיתון חרדי ששמו "משפחה" והיום משותף לשני- - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני מציע לקרוא את זה. השר משה כחלון אומר על משה גפני: אני מוכן- - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
השר, אתה מוכן לומר שהוא מייצג את כולם. הוא איש חברתי וילדים חשובים לו, חשוב לו כל העניין הזה. השאלה היא, אנחנו יודעים שיש עודפי תקציב של 8 מיליארד שקל, עודפי גבייה. מדוע צריכים לדחות את קצבאות הילדים לעוד 18 שנים? למה לא לקחת את מיליארד השקלים האלה ולתת את זה מיידית ולא לחכות שהילדים האלה יגדלו?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
יש לו 8 מיליארד שקל. אדוני השר, יש את הכלל: עדיף ציפור ביד משתי ציפורים על העץ. אני אומר, עדיף ציפור ביד מפרה על הגג. נתנו לנו פרה על הגג בעוד 18 שנים. אדוני השר, אנחנו רוצים את הציפור מיידית כי אני לא יודע מה יהיה עם הפרה הזאת בעוד 18 שנים.
גמר חתימה טובה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
עכשיו ערב יום כיפור.
כבוד השר, עם חברים כמו סמוטריץ' אני לא חושב שאתה צריך מתנגדים, אחרי שאני שומע את הדברים שלו. אני מאמין בכוונות הטובות שלך, אבל מניסיוני עם ראש הממשלה והשכפ"צים שהיו בשנים האחרונות אני מקווה מאוד שכבודו לא יהיה שם, כי אין חכם כבעל ניסיון. היה גלעד ארדן, היה יאיר לפיד, היו כולם. שכפ"צים, ובסוף ראינו.
למה אני אומר את זה? בישיבות שהשתתפתי בהן עם אמיר לוי ועם חברים ממשרד האוצר, כשדנו על המגזר הערבי, על הציבור הערבי שהוא חלק מן הציבור הישראלי, בעיניי, אמיר לוי ואחרים אמרו: אנחנו רוצים לפַתֵח כמשחק Win-Win, כי זה טוב לחברה הערבית וגם טוב למשק. כל הכלכלנים בדעה אחידה, שהמשך הצמיחה תלוי בשאלה איך משלבים את הציבור הערבי ואת הציבור החרדי במשק. זאת הנוסחה שמשרד האוצר מאמץ, אבל בינה ובין המציאות יש מרחק רב.
נכון לעכשיו, אחרי 20 ימים, בתי-הספר, שהם מנועי הצמיחה בחברה הערבית, שובתים. בעוד 10 מיליון שקל אתה יכול לפתור את הבעיה, אבל כל משחקי הכוח האלה: "שימשיכו לשבות".
היו"ר משה גפני
¶
התנצלתי במליאה בפני בתי-הספר הנוצריים. כאשר רצו לפגוע בנו החרדים אז גם הנוצרים סבלו. אני מתנצל, אם לא היו החרדים לא הייתם נפגעים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
משרד האוצר יוכל לפתור את זה על-ידי הקצבה של עוד 10-20 מיליון שקלים ולהחזיר אותם למסלול.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
ויהיה זמן להקמת ועדה ולהגיע למסקנות. אבל 20 ימים ילדים יושבים בבית. אז מה? שיישבו 30,000 ילדים בבית, העיקר שהם לא משלנו, הם לא מבני משה, הם מבני ישמעאל, שיישבו, שיישבו. כך זה מתפרש כי אי אפשר לישון בשקט כחבר ממשלה כאשר 30,000 תלמידים במשך 20 ימים לא הולכים לבית-הספר, אי אפשר להשלים עם זה והדברים נמשכים, וכעת ערב יום כיפור, שצריך לבקש סליחה על זה. מכאן אני פונה אליך אדוני השר, עם צעד קטן אחד אתם פותרים בעיה גדולה ומוסיפים מנועי צמיחה.
פרופסור טרכטנברג אמר, בצדק, ששני דברים צריכים להתקיים: פריון עבודה והון אנושי. איך אתה מייצר הון אנושי? איך אתה מתייחס ל-20% מהאוכלוסייה שאתה לא מנצל אותה ולא מחשיב אותה כחלק מן ההון האנושי, כחלק מפוטנציאל הצמיחה? אם לא תשקיע בחינוך איך תייצר הון אנושי?
אמרתי היום במליאה, וזה חשוב, אני אומר לכל חברי הכנסת שיושבים כאן ולאדוני השר, אני שואל אתכם: נוסחה פשוטה – בתי-הספר שמקבלים הכי פחות כסף במדינת ישראל הם בתי-הספר הנוצריים.
היו"ר משה גפני
¶
תשכח מהעניין הזה. תלמודי התורה החרדיים מקבלים חצי ממה שמקבלים בתי-הספר של הנוצרים. אנחנו אתכם, אבל זה לא נכון.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
חבר הכנסת גפני, תן לי להשלים את דבריי. מספרית, בכסף, הכי פחות מקבלים 47 בתי-ספר הנוצריים. אבל האבסורד, מבחינת ההישגים הם מספר אחת בכל המדינה, בקרב יהודים וערבים כאחד. איזה אבסורד זה: משקיעים בהם הכי פחות ובהישגים בבחינות הבגרות הם ראשונים בארץ.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני שואל אותך, אדוני השר, ורוצה לשמוע את תשובתך, ברשותך, אתה לא חייב. כרואה חשבון כשאני קורא את התקציב אני רואה עודפי גביית מסים בזמן שהצמיחה שלילית. זה לא מתיישב לי, שגבו יותר משכירים או לא משכירים. אני מתקדם. מאחר והלוגיקה לא מתיישבת וכל התחזיות – היום אנחנו נמצאים בצמיחה שלילית אם אתה מקזז את 2% הגידול של האוכלוסייה. כל הכלכלנים צופים שלא נתקדם בצמיחה. יש אתגרים, והכלכלה הישראלית היא אחת הכלכלות הגדולות, שחיה באי-ודאות בגלל המצב המדיני, יש אי-ודאות גדולה. אני שואל אותך, אדוני השר, בסוף השנה קבעת יעד גירעון של 2.9, בסוף שנת 2016 יהיה לך "בור תקציבי", כך אני צופה. האם אתה מתחייב לא להעלות מסים שוב?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
תענה, כי הכול בנוי על-פי תחזיות. אני חושב וחוזה שיהיה לך "בור תקציבי". אתה מתחייב לא להעלות מסים?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
למה היפותטיות? כל הנתונים נמצאים אצלך, כך צופים כל הכלכלנים.
משפט אחד אחרון על הדיור. האינפלציה, אדוני השר, לא מרימה ראש, היא פחות מהיעד וכתוצאה מכך נגידת בנק ישראל ממשיכה עם המדיניות המוניטרית המרחיבה, הריבית נמוכה והכסף חוגג ברחובות. איך בתנאים כאלה אתה רוצה להוריד מחירים? מעניין אותי.
היו"ר משה גפני
¶
אדוני השר, אני מודה לך על ההקשבה. דע לך שאתה תהיה שר האוצר ברגע שיאושר התקציב. עד אישור התקציב יש המון בעיות שאתה אפילו לא יכול להתמודד איתן בגלל שאין לך תקציב. אתה תוכתר כאן, בעזרת-השם, כשר האוצר בעת אישור התקציב. תודה רבה על ההקשבה.
שר האוצר משה כחלון
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, קודם כול, תודה על ההזמנה ועל ההזדמנות להציג את הדברים. אשתדל להשיב לכולם, כמובן בקצרה, אבל אם לא אתייחס למשהו אשמח גם להערות ביניים, ואם צריך להמשיך את השיחה אחר-כך נעשה את זה.
אני מתחיל עם איתן ברושי, שלא נמצא פה כרגע, לצערי, אבל לא חשוב. אנחנו ערים לבעיות של החקלאות וערים לבעיות של החקלאים. דרך אגב, לא תמיד זה אותו דבר, יש עסקנים וכולי, אבל נניח לזה, באמת לא באנו לכאן לריב, באנו לכאן לפתור בעיות.
לומר שאנחנו רוצים שיהיו נזקים לחקלאות – התשובה היא לא. נפגשתי לפחות 20 פגישות בנושא החקלאות. רק תבינו שאין לנו שם כמעט שום דבר בתקציב ולמרות זה נפגשנו 20 פגישות. אבל חייבים להבין, יש את ועד מגדלי הפלפל הירוק, ועד מגדלי הפלפל הצהוב, ועד מגדלי פלפל חריף, ועד מגדלי מושט, ועד מגדלי דניס – דניס בכלובים, דניס מחוץ לכלובים. אתם לא מבינים מה קורה בתחום הזה.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני מבקש את ההזדמנות להשיב. גם קורים דברים בחוץ ויש תקשורת, ולפעמים דברים נראים לא כפי שהם. זו ההזדמנות שלי להגיד את הדברים שלי. אם לא תאפשרו לי אז באמת לא עשינו שום דבר.
שר האוצר משה כחלון
¶
המצב בחקלאות ממש מבולבל. יש 4 בעיות עיקריות לחקלאים, לפי מה שלמדתי. יכול להיות שיש יותר, יכול להיות שיש פחות: ראשית, השיוך. יש להם את המגורים שבהם גרים העובדים הזרים והם מקבלים זיכוי על 250. הם רוצים 700. משרד האוצר בשיחות איתם הגיע כבר ל-540-580. בא ועד אחר ואומר: חבר'ה, את מי מעניין השיוך? אותי מעניין נקודות הזיכוי. אז יש נקודות זיכוי שפסקו עכשיו – זה גם בתקופה הקודמת. באים חקלאים אחרים ואומרים: את מי זה מעניין בכלל? והם מדברים על מחירי המים. הרביעי מדבר על מס מעסיקים. החמישי – רבותי, יש המון בעיות. זה לא clear cut, מה שנקרא.
על רקע זה אין לי ברירה אלא לקחת את הנציגים, לא את העסקנים. רבותי, שימו לב, לא תמיד חקלאים וחקלאות זה אותו דבר. יש לעתים חקלאים אינטרסנטיים ויש חקלאות שהיא חשובה ויש עסקנים. על רקע זה, אני אומר לכם, לא ידעתי כשר האוצר לתת מענה מיידי לבעיה הזאת, שהיא בעיה קשה. אם אתם חושבים שלא נקרע לי הלב לראות את המצוקה שלהם – חבר הכנסת וקנין, שגם לא נמצא פה: נקרע לי הלב, ולראות מה קורה עם העגבניות, ולראות משקים נסגרים. אני לא יודע לתת מענה כי הם יותר מדי גופים שלא הולכים ביחד.
על רקע זה יישבו ביחד נציגים של החקלאים, של משרד החקלאות ושל משרד האוצר, אנחנו קוצבים להם 30-45 ימים: תביאו את הבעיות, אנחנו נפתור אותן. אנחנו רוצים לראות איך החקלאות תיראה גם בעוד 5 שנים במדינת ישראל, לא רק בשנה הקרובה. היות ואין משהו מיידי כרגע בתקציב, כלומר שאם אנחנו מעבירים את התקציב אז חלילה יכול להיגרם נזק, או להיפך, על רקע זה אמרתי: בואו נזיז את זה למסלול צדדי ושם נטפל. האמן לי, חבר הכנסת סמוטריץ', לא צריך לאיים עליי.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
ומה עם הפטם? הכול אותו רעיון. לך על הצאן, על הפטם, תעשה הכול ביחד, אם כבר מקימים ועדה שבאמת רוצה לבחון את הכול.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
איזו ועדה? היתה ועדה בתחום התקשורת. עכשיו ראש הממשלה אומר: "צריך לבחון את זה, נראה". תקבל החלטות. לא ועדות. כל היום ועדות וועדות.
שר האוצר משה כחלון
¶
אענה לך תשובה לגבי הפטם. מי שמכיר את הכנסת יודע ומכיר את השיטות. כשאתה רוצה להעביר משהו – שחבר הכנסת גפני לא ישמע – חזק מאוד ומשמעותי מאוד, אתה מגיע לוועדת הכספים. קצת יותר רך – אתה מגיע לוועדת הכלכלה. העברתי את נושא הפטם לוועדת הכלכלה כשיושב-הראש הוא איש אופוזיציה, ואם יהיו שינויים אנחנו נכבד אותם, ואם יימצאו עוולות נכבד את התיקונים. על רקע זה העברתי את הנושא לדיון שם.
שר האוצר משה כחלון
¶
תכבד את עצמך. אני רוצה שגם אתה תשתתף בדיון. לא הכול פקידוּת. לכנסת יש תפקיד, בכנסת נכנסים דברים. אני אומר לך כשר האוצר, אכבד כל שינוי שיתקבל בוועדות. לא כל השכל נמצא אצלנו. אז כשאני מביא אליך – לא טוב, כשאני לוקח ממך – לא טוב. יש פה ועדות. אורלי לוי אבקסיס יושבת פה ומעלה את נושא הדיור הציבורי. אני אומר לכם, אחרי ההערה שלה הוספתי עוד 11 מיליון שקל.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני אומר לכם כחבר כנסת – והייתי שנים רבות חבר כנסת – אני מכיר את החשיבות של הכנסת ואני מעדיף שהדברים "ייסגרו" כאן. לא סתם העברתי את נושא המיסוי בהתיישבות לוועדת הכספים כי אני צריך שאתם בסוף תקבלו את ההחלטה. יותר קל לי שאתם תקבלו את ההחלטה כי אתם נציגים גם של הקיבוצים וגם של "רבבה ג'" וגם של רחובות, זה נוח לי יותר. יש דברים שהם ציבוריים. לא כל השכל נמצא במשרד האוצר, אני אומר לכם באחריות. אני 4 חודשים שם. יש שם הרבה שכל, אבל לא הכול. לכן גם לכם יש תפקיד.
שר האוצר משה כחלון
¶
חבר הכנסת סמוטריץ' ואני זה מועדון הערצה הדדי: הוא מעריץ אותי ואני מעריץ אותו...
שר האוצר משה כחלון
¶
לחברת הכנסת אורלי לוי, אמרת דבר אחד שנאמץ אותו בוודאות, לגבי השתתפות בשכר דירה ריאלי. אני חושב שלא הגיוני שדיירי הדיור הציבורי יקבלו שכר דירה שמכסה 50% או 60%. דווקא האנשים האלה צריכים לקבל גם כסף כדי לקנות מקרר, לא רק שכר דירה, אבל אסור לנו על-פי החוק אז נעשה מה שמותר. אני מטפל בזה. זה יבוצע.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני לא יודע להגיד לך לגבי הצעת החוק. אני אומר לך שזה יבוצע.
אני גם לא רוצה להתווכח אתך על המספרים. גם ה-56 מיליון שקל לא מותנה בהכנסה, בדקנו את זה תוך כדי הישיבה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה מותנה. בספר התקציב כתוב שכן. זה גם מצולם לי פה. 30 מיליון שקלים. תבדוק ואחר-כך תגיד לי.
שר האוצר משה כחלון
¶
לגבי שיקום חברתי – אומר לכם באמת בצניעות ואפילו בענווה, הדיון פה היה דיון טוב כי למדתי ממנו הרבה דברים. איישם חלק מן הדברים. זה שאמרת שהשיקום החברתי ירד משמעותית, אם אמרת זה כנראה נכון, אבל עליך לדעת, ושהוועדה תדע, ב-2013 זה היה מיליון שקל, ב-2014 היה 5 מיליון שקל, בשנת 2015 זה 11 מיליון שקל.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
נאבקנו ביאיר לפיד. אני הייתי בקואליציה ולא הצבעתי בעד התקציב. אבל באת להחליף אותו ולהביא אג'נדה חדשה.
שר האוצר משה כחלון
¶
את מספיק מנוסה בכנסת לדעת שאני יכול ב-3 דקות לענות לכולם, או לענות בהרחבה ולהתייחס ברצינות. לאט-לאט. תני לי להשיב.
שר האוצר משה כחלון
¶
מיקי רוזנטל שאל על גירעון ומשבר. אני חושב שתפיסת העולם צריכה להיות לקחת מפה סוג של צד. הייתי צריך להחליט לקחת את ה-6 מיליארד שקל או 5 מיליארד שקל ולצמצם בזה גירעון, שזה גם הגיוני, אבל לצמצם בשירותים, והייתי בא לפה ו"חוטף", ואז הייתי אומר שזה בצדק. נכון, לקחנו גירעון סביר, פחות מ-3%, אפשר לחיות אתו, גם העולם קיבל אותו בסדר, ונכון מה שטרכטנברג אמר שצריכים ללכת בכיוון של הורדת הגירעון ולהיערך למשבר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
עשית גירעון, החלטת החלטה, בסדר. מה אתה עושה עם הכסף? זאת השאלה היחידה. תגיד: זה נועד לבנייה ציבורית, זה נועד ליום חינוך ארוך. בזבזת את זה למע"מ.
שר האוצר משה כחלון
¶
אנסה להסביר בדקה וחצי איך בנוי התקציב. מיקי, תקרת הוצאה והכנסה זה לא אותו דבר. זה שעכשיו יש לי יותר הכנסות ואני מונע מעצמי הכנסות כשיש לי הרבה – אתה מכיר את זה. אז למה לשאול אם אתה מכיר את הדברים? מי שאומר לקחת את הכסף הזה ולקנות ולבנות, הוא לא מדבר לעניין, סלח לי שאני אומר לך, הוא לא מדבר לעניין. תגיד לי: היית יכול להוריד מס אחר. בסדר. אפשר להתווכח.
שר האוצר משה כחלון
¶
"חטפנו עכשיו על הראש" מפרופסור טרכטנברג, שהגדלנו את תקרת ההוצאה ב-6 מיליארד שקל. לשם מה הגדלנו אותה? כדי שיהיו יותר תקציבים. זה הכול.
אמיר לוי
¶
תקציב משרד הרווחה גדל במעבר מ-2014 ל-2016 ב-800 מיליון שקל, כאשר 125 מיליון שקל מתוכם זה גידול טבעי וכל השאר זה דברים נוספים שסוכמו עם המשרדים.
אמיר לוי
¶
לא. עם כל ה-4% האלה, עכשיו השר אמר שגדלנו ב-14 מיליארד במעבר מ-2014 ל-2015. פלוס 9 מיליארד שקל – גדלנו ב-23 מיליארד שקל במעבר בין 2014 ו-2016. זה בנטו. אחרי שהורדנו את ה"פלאט" הזה המשרדים גדלו ב-23 מיליארד שקל. ההערה שקיבלנו מחבר הכנסת טרכטנברג היא שפרצנו, במקום לגדול ב-8 מיליארד שקל גדלנו ב-14 מיליארד שקל. אז אחרי ה"פלאט" זה אחד הגידולים הכי משמעותיים שהיו ואתם תראו את זה.
שר האוצר משה כחלון
¶
מיקי, עוד דבר לגבי עידוד תעסוקה. אמיר לוי יפרט את זה. יש פה עידוד תעסוקה משמעותי מאוד, גם במגזר הערבי, גם במגזר החרדי – הכשרוֹת, תחבורה ציבורית.
שר האוצר משה כחלון
¶
אתם תקבלו את הפרטים. אני אומר שיש תקציב לעידוד תעסוקה.
לחברת הכנסת רחל עזריה, לגבי שכר החיילים. יש כאן ויכוח לגבי שכר החיילים. תפיסת העולם שלי אומרת שאותו חייל בן 18 וחצי שאפשר להעלות אותו על טנק ברמת הגולן ולתת לו להוביל חיילים יודע מה הוא רוצה לעשות עם הכסף שלו. כמפלגת כולנו אמרנו בקמפיין שאנחנו רוצים להוסיף לשכר החיילים, רצינו להכפיל אותו. לא הצלחנו, הגענו לתוספת של 50%-60%. אני חושב, וגם חבריי חושבים, שצריך לתת להם את זה בשכר חודש בחודשו. שר הביטחון חושב אחרת. זה ויכוח.
שר האוצר משה כחלון
¶
הדברים לא דומים. אני מוחה על כך שנאמר שהחיילים מבזבזים את הכסף על שתייה בבארים ביום שישי. אני מוחה. זה לא נכון. החיילים שלנו יודעים לנהל את החיים שלהם היטב. אולי האלוף במילואים שטרן יודע להגיד לנו – אצלי אין במילואים ואין לשעברים.
שר האוצר משה כחלון
¶
כמה חיילים מבקשים אישור לעבודה נוספת או משהו כזה וכמה מבקשים חופשה שנתית כדי לעזור למשפחה? אני אומר לכם, גם מה שנתנו להם לא מספיק, הלוואי ויכולנו לתת יותר. יש על זה ויכוח. לא ארד לפסים אישיים, לא ארד לרמה האישית. זה מה שאנחנו חושבים ואני מקווה מאוד שבעזרת-השם גם נצליח בזה ונביא להם בשורה.
חבר הכנסת מיקי זוהר, רק להגיד לך תודה על הדברים. נראה אחר-כך כמה זה יעלה לי...
לחבר הכנסת מנואל טרכטנברג, זה עניין של תפיסת עולם. הוא חושב שצריך להעלות מסים, אני חושב שלא. בסדר, זו התפיסה, אני הגעתי עם התפיסה הזאת. אמרתי בתחילת הדברים, על-פי תפיסת העולם שלי יש שני סוסים או שני מנועים מרכזיים לצמיחה: הורדת מסים ורפורמות. הורדת המסים היא תומכת צריכה. הצריכה היא מחולל צמיחה לא פשוט, והוא משמעותי ביותר. ארצות-הברית כבר שנים רבות חיה על הצמיחה בצריכה. לא שאנחנו רוצים להיות שם. הרגל של התעשייה חשובה, הרגל של החדשנות חשובה, אבל אנחנו יכולים גם להחזיר לציבור את ה-1% הזה. עשינו את זה.
לגבי מס החברות, זה אותו דבר. יש פה עידוד צמיחה בנושא של מס חברות. ברגע שאתה מוריד מס זה נותן תמריצים. עוד פעם, זה תפיסות עולם. כל מי שיגיד שאני לא צודק- - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בארצות-הברית מעדיפים את המדינות הפריפריאליות בכל הקשור לעידוד השקעות הון.
שר האוצר משה כחלון
¶
יש דברים שעליהם בחיים לא נוכל להתווכח כי זה תפיסות, ובסוף נראה מי צודק, אבל אי אפשר להתווכח עליהם. אתה חושב כך, אני חושב כך. אין מה לעשות.
לחבר הכנסת עפר שלח. הוא לא נמצא פה.
שר האוצר משה כחלון
¶
תמסור לו שתחזיות הן דבר לא מדויק. אנחנו קמים בבוקר ושומעים את התחזיות. גם מיקי לוי יכול להגיד לכם, זה מִצְרָף הערכות של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, של בנק ישראל וכולי ואז לפי זה בונים תחזיות.
שר האוצר משה כחלון
¶
לחברת הכנסת נורית קורן, הדברים שאמרת לגבי יום לימודים ארוך – אני חייב להגיד לך שזה פטנט שבכל שנה נדחה. אני לא מבין מה קורה שם.
אמיר לוי
¶
באשכולות 1-3 יש יום לימודים ארוך, הם קיבלו צהרונים עד השעה 16:00. דבר שני, במסגרת סדרי העדיפויות של משרד החינוך הם העדיפו סייעת שנייה והעדיפו צהרונים ולימודי מתמטיקה.
שר האוצר משה כחלון
¶
חבר הכנסת קיש גם לא נמצא פה, הוא דיבר על תחרות בבנקים. אתם רואים, זה יוצא, זה מתקדם, יש לנו הסכמה.
שר האוצר משה כחלון
¶
דרך אגב, מי שזוכר, ועדת בכר, שאפשר להתווכח אם היא טובה או לא, יצאה לדרך ביום שבנק ישראל הצטרף ליוזמה. זאת אומרת, אני רואה ברפורמה בבנקים שיצאה לדרך- - -
שר האוצר משה כחלון
¶
אמרתי שיש על כך ויכוח. אין דבר שאין עליו ויכוח. על הכול יש ויכוח, וזה בסדר. אני לא מדבר כרגע על המהות, אני מדבר על התהליך. התהליך יצא לדרך ברגע שבנק ישראל הצטרף, ואני שמח על ההצטרפות כי אני רואה שהתהליך יוצא לדרך. לקראת אמצא חודש נובמבר ועדת שטרום תגיש את מסקנותיה. אנחנו נטפל ברפורמה בבנקים – אשראי למקורות חוץ, הפרדת כרטיסי אשראי.
שר האוצר משה כחלון
¶
חבר הכנסת סמוטריץ', לגבי הכספים הקואליציוניים, נכון, קיצצנו לכולם ב-40%, לא חשוב כרגע מה הסיבות. ההתיישבות לא קוצצה ב-60%. כולם קוצצו ב-40%.
שר האוצר משה כחלון
¶
אמרתי לאורך כל הדרך, ואני ממשיך להגיד, בנושאים החברתיים אני עיוור צבעים. אי אפשר לחשוד בי שאני לא מהמחנה שלך. אני איש המחנה הלאומי אבל אני עיוור צבעים. בשבילי ילד במעלות הוא כמו ילד בהר ברכה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
קיצצתם במה שחשוב לו ולי ולא במה שחשוב לך. בקואליציה אתה לא יכול להתנהל כך.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אבל בסוף לדברים שחשובים לך מצאת כסף. היתה אמירה שאין כסף. אם אין כסף – אין כסף. אם יש כסף- - -
שר האוצר משה כחלון
¶
אני יכול להתווכח על בסיס נתונים אמיתיים. אם אתה אומר שלא קיצצתי ואני אומר לך שקיצצתי 55%- - -
שי באב"ד
¶
חיילים קיבלו 1.3 מיליארד שהיה, דמי אבטלה לעצמאיים קיבלו את ה-500 מיליון שקל שהיה שם, קצבאות קשישים קיבלו.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא טוען שמפלגת כולנו עושה לעצמה דין אחר. אני טוען שבסוף אתה כשר האוצר ומשרד האוצר כולו מתעדפים את הכסף כפי שנראה לכם, ואני חושב שהתעדוף צריך להיות- - -
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל סמוטריץ', הנושא שאתה מעלה חשוב. השר משיב. אפשר לקיים את הדיון הזה, אבל אי אפשר להמשיך אותו פה. יש פה שני חלקים. חלק אחד, אמר אמיר לוי, כן צריך להעביר עבור מה שאתה מבקש. היה אפשר להעביר את זה בהחלטת ממשלה ביום ראשון, אתמול כבר, אבל השרים, שר החינוך והשר מהר הבית, לא העבירו את זה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
הרב גפני, מה שתקוע במשרד החינוך זה דברים שלך ולא דברים שלנו. אנחנו מסודרים מול משרד החינוך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה זה "שלך" ו"שלנו"? ומי דואג למי שלא נמצא במקומות האלה? ואם אני לא בבני-ברק ולא בהתנחלויות?
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא טועה בכלל. האמן לי, בדקתי את זה לפני שבאתי לישיבה. נדון על זה אחר-כך. כאשר שר האוצר רוצה להעביר הוא יודע להעביר. בואו נשב ונראה איך מעבירים את זה.
אלעזר שטרן
¶
אדוני היושב-ראש, מרגע שגם השר משתמש במונחים קואליציוניים, מה אתה רוצה? כל הדיון פה בעיניי הוא עצוב.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
כשאתה נכנסת לקואליציה לא היו לך סדרי עדיפויות? על מה אתה מדבר? מה זה המילה המגונה?
אלעזר שטרן
¶
אתה לא מבין עברית, מה זה כספים קואליציוניים? זה לא סדרי עדיפויות. זה מה שגם השר אמר וגם אתה.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
זה לא כספים קואליציוניים. זה הסכמים קואליציוניים. כסף להתיישבות זה לא כסף קואליציוני. זאת השקפת העולם שלי, להקצות כסף למוסדות תורה ולקצבאות ילדים. זאת האג'נדה שלי ואנחנו נילחם עליה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אומרים את זה עכשיו ללא בושה. אם לפני כן כספים קואליציוניים העבירו במחשכים- - -
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
פעם לא קראו לזה תקציב קואליציוני. לא שמעתי את אלעזר שטרן כועס על התקציב הקואליציוני.
שר האוצר משה כחלון
¶
לגבי הרפורמה בפטם, אמרתי כבר. חבר הכנסת וקנין לה נמצא פה כעת, אבל אני כבר עונה לכולם. זה יידון בוועדת הכלכלה בראשות חבר הכנסת איתן כבל. אם יהיו שינויים אנחנו נכבד אותם. אם אתם כחברי כנסת תחליטו שצריך להיות- - -
שר האוצר משה כחלון
¶
משכנתה בערבות מדינה – כרגע אנחנו עוד לא שם. בונים משהו. אני חושב שלא כדאי לדבר על זה כרגע. בונים משהו, מטפלים בזה. בדברים האלה ברגע שמתחילים להגיד דבר הכי קטן זה יכול לשנות את השוק, לשגע אנשים.
שר האוצר משה כחלון
¶
לכן זה נושא רגיש כלכלית. מצד שני, יש לנו כ-100,000 שקלים מענק לרוכשים בפריפריה, כפי שאת יודעת, 40%-60% על רכישה ועל פיתוח. יש דגש על העניין הזה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו מדברים על פריפריה. אתה רוצה גורדי שחקים בפריפריה? יש שם קרקע.
שר האוצר משה כחלון
¶
אמרתי קודם שהטבות מס הן נושא רגיש מאוד. אין כאן משחק של מאה-אפס. אתה מכיר את זה אם טיפלת בזה. אם אנחנו משאירים כרגע את ערד ואת חצור ואת אילות ובית-שאן אז אנחנו מורידים משמעותית לאחרים, ואם אנחנו משאירים אותם בהנחות- - -
היו"ר משה גפני
¶
הנושא עומד על סדר היום של הוועדה. קבענו שלושה דיונים על זה. אני חבר בקואליציה. כלומר, לא הייתי מביא את זה לדיון לו היתה החלטה בקואליציה לא להביא את זה. הייתי "אוכל את עצמי" אבל לא הייתי מביא. לא הוגן לשאול עכשיו את השר האם זה נמצא על סדר היום. אנחנו נצטרך לקבל הכרעה קשה, וזה יהיה באחריות חברי הכנסת, והשר מאפשר את זה. אתם לא יכולים גם להעיר לו. הרי הייתם יכולים להעביר חוק בקדנציה שלכם.
שר האוצר משה כחלון
¶
מיקי, לגבי החד-הוריות, אני אומר את זה בצורה הכי גלויה לפרוטוקול, השתכנעתי שאין פגיעה. אם יסתבר שיש פגיעה היא תתוקן.
שר האוצר משה כחלון
¶
בואו נעצור את זה כאן. פעם אמרתי שלא כל השכל נמצא פה, אבל בואו לא נחליט שכל השכל נמצא שם. אז תהיו סבלניים.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני אומר שהשתכנעתי שאין פגיעה. אני חושב שמס הכנסה שלילי הוא הדבר הכי חברתי שיש. הוא מעודד תעסוקה, הוא מתמרץ אותם.
היו"ר משה גפני
¶
אומר השר שהוא יבדוק את העניין הזה. אם אכן יתברר שיש פגיעה אנחנו נתקן את זה כאן, בהסכמה שלכם.
שר האוצר משה כחלון
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא הצעה אלא החלטה, שאם אכן יתברר שיש פגיעה זה יתוקן. שאלתי את זה ביחד עם העוזרת שלנו לענייני חינוך ורווחה ואמרו שאין פגיעה. האמנתי. אם יש פגיעה, היא תתוקן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, זה סמנטיקה. אגיד לך למה, כי ניסו לתקן את הפגיעה שהיתה ועכשיו דוחים את קיום התיקון ל-2017. זה פגיעה. זה מה שעשיתם.
שר האוצר משה כחלון
¶
חברת הכנסת גרמן, נושא הבריאות באמת חייב טיפול. את אומרת שחצי עשינו. עשינו פה שינוי משמעותי בביטוחי הבריאות שאת מדברת עליהם.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני שמח, אימצנו אותה. אמרתי בהתחלה שהיו דברים טובים ואימצנו אותם. אני חושב שחיזקנו משמעותית את הבריאות הציבורית. עצם זה שהיום אדם מגיע לרופא והרופא מחויב לטפל בו בבית-החולים עד הסוף ולא אומר לו: ב-7,000 שקלים אצלי בבית תקבל תור קצר יותר.
שר האוצר משה כחלון
¶
האמינו לי, בנושאים החברתיים אני יודע ואני רגיש. חברת הכנסת גרמן, האמיני לי, אני בודק דבר-דבר בנושאים החברתיים. בכל הדברים האחרים אני מתעניין פחות, אני חייב לומר לך, גם כשותף בכיר בקואליציה, יש דברים שאני צריך להתעניין יותר אבל אני מתעניין פחות. הנושאים החברתיים, העוולות, הבריאות הציבורית, איפה שהציבור נפגע – אני שם, אני יודע את הפרטים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדוני שר האוצר, לא ענית לי על כך שכאשר מנתחים את טבלה 9 שאתם פרסמתם רואים ש"בלעתם" את שנת 2015 בלי תוספות.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני לא מסכים אתך. אני מציע שאמיר לוי יענה לך על זה טכנית, היום, לא בעוד 3-4 שבועות. אני לא מסכים אתך.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא הייתי אומר שיש גידול אם לא הייתי בטוח שהיה גידול. היה גידול משמעותי, אבל תבדקו את זה.
בתשובה לחבר הכנסת עיסאווי פריג' לגבי בתי-הספר הנוצריים, הסיפור הוא זה. אנחנו משרד האוצר, אנחנו גוף מטה, אבל היות ואני חיפאי ואני מכיר את כולם, וחלק גדול מבתי-הספר הנוצריים נמצאים בחיפה, אז הם מגיעים אלי הביתה ואנחנו מיודדים. אני באופן אישי נפגשתי איתם במשך 10 פגישות, ואגיד לך גם עם מי, לא חלילה עם זוטרים: נפגשתי עם האב פייר בטיסטה, נציג האפיפיור בארץ, עם עבד אל מסיח, עם טוני בטחיש, עם המוטרני ג'ורג', נפגשתי עם מי שאתה רוצה ולא רוצה, באמת האנשים הבכירים בנצרות בישראל. הגענו איתם לסיכומים, ממש בניגוד להסכמת כולם, על דעת עצמי. השר בנט אמר שיותר מ-20 מיליון שקל אי אפשר לתת, שמגיע להם 10 מיליון שקל.
שר האוצר משה כחלון
¶
אמרתי להם: רבותי, אנחנו רוצים להחזיר את הילדים לבתי-הספר. 33,000 תלמידים – זה המון ילדים שנמצאים בחוץ. בואו נעשה סדר: מתוך 33,000 – 61% נוצרים ו-39% בני עדות אחרות, שזה בסדר.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא אמרתי שזה חשוב. אגיד לך למה, כי אומרים: יש 100,000 נוצרים, איך יש 33,000 תלמידים? אז אני עונה, כדי לעזור להם, כדי שלא יתהו איך כל שלישי אצלם הוא תלמיד. כפי שאמר חבר הכנסת פריג', הם בתי-ספר מעולים, לכן כל אחד רוצה לשלוח את הילדים שלו לשם, וזה בסדר ואנחנו מעודדים את המצוינות הזאת. כפי שאמרת, התוצאות שלהם מעולות.
לא נכון להגיד שלא התייחסנו. בתיאום עם נפתלי בנט, עד כניסת החג ואחרי כניסת החג, כל השיחות היו מתואמות אתו. נתנו מספר מטורף, שגם אגף התקציבים במשרד האוצר לא אהב אותו, גם משרד החינוך לא אהב אותו, אבל אמרתי: בואו נעשה ונתקדם קדימה. החבורה הזאת לחצה לי יד ואמרה: אנחנו הולכים מחר לשר בנט בשעה 5 לגמור את העניין, להחזיר את הילדים לבית-הספר.
שר האוצר משה כחלון
¶
כן. אולי הפגישה עם האב פייר בטיסטה היתה לפני אבל עבד אל מסיח היה ולחץ לי את היד. יש את הגזבר ששמו ג'קי ואקים והוא השתתף בישיבה. אראה לך את האס-אם-אסים ממנו. הכול נסגר, וזה בזכותך ובזכות חבר הכנסת איימן עודה. הוא אמר לי אותו דבר וקיבלתי תודות מפה ועד באר-שבע ותודות גם מן השר בנט. אני לא יודע מה קורה שם. אם אתה חושב שאתה יודע, אני אומר לך שאתה לא יודע ואני לא יודע ואף אחד מאתנו לא יודע. אני לא יודע איך פותרים את זה. הם היו אצל בנט, אמרו: "בסדר", חזרו מן הפגישה ו"פוצצו" את העניין. אני לא רוצה לדבר סרה באף אחד.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני אומר לך מה אני עברתי. אני מוחה על כך שאמרת שזה בגלל שהם לא בני משה. אני אומר לך שנעניתי לכל פגישה שהם ביקשו, עזבתי הכול, במוצאי חג ובערב שבת, מה שאתה לא רוצה, בשעות שהן הכי פרטיות, באתי וישבתי איתם. אמרתי לך את כל השמות. אף אחד לא יגיד שפגשתי רק מנהל בית-ספר ברחוב – לא חלילה שאני מפחית מכבודו או מערכו. נפגשתי עם מנהיגי העדה הנוצרית בישראל והמוטרנוּת היוונית-קתולית, שזה הפלג הכי גדול, נפגשתי גם עם המוטרן, עם ג'ורג', ברחוב הגפן. נפגשתי עם כולם.
בסוף-בסוף הגוף המבצע הוא משרד החינוך בראשות השר בנט, לא אנחנו. אנחנו יכולים לתת כסף, כן או לא. הכול מתואם אתו ועם מיכל כהן. הדברים לא צלחו. אני יודע לפתור משברים ואני איש שיודע להגיע לפשרות ואני מבין את המשמעות של ילדים. אני לא יודע מה קורה שם ואני חושב שגם אתה לא יודע מה קורה שם. אני מקווה מאוד שבימים הקרובים יגיעו לפתרון. לכן כשאתה מדבר על 10 מיליון שקל לכאן, 10 מיליון שקל לשם – אני באמת לא רוצה, מפאת כבודם, להתחיל להקריא פה אס-אם-אסים ומכתבים שאני מקבל מההורים על דברים כמו שקיפות. אני לא רוצה, זה לא ענייני. אינשאללה שיחזרו, שיקבלו מה שמגיע להם. אנחנו רוצים אותם בבתי-הספר. אני ממש מבקש למחוק את הטענה הזאת, שבגלל שהם לא יהודים הם לא מקבלים יחס הוגן. זה לא נכון. אני לא חושב ששר אחר נפגש איתם כל-כך הרבה פעמים בניסיון לפתור את הבעיה, וכל פעם הוספנו. אני לא יודע אם ה-10 מיליון שקל שאתה מדבר עליהם זה מה שיפתור את הבעיה.
שר האוצר משה כחלון
¶
אם אתה רוצה שאענה לך ברצינות אתה חייב להיות רציני. אתה לא יכול לשאול אותי שאלות מן הסוג הזה.
שר האוצר משה כחלון
¶
אתה לא הגעת אליהם. אני נפגשתי איתם ואני אומר לך שהם לא יודעים "לסגור". אתה יודע "לסגור"? הם לא יודעים "לסגור". האב פייר בטיסטה, שומר ארץ הקודש, הנציג הבכיר של הוותיקן, שזאת העיר החשובה לו, הוא לא יודע "לסגור", כשהוא בקו ישיר עם האפיפיור. אתה יודע "לסגור" את זה? אני אומר לך, יש פה בעיה. אנחנו באים לקראת – האוצר, החינוך, כולנו באים לקראת העניין הזה. תוציא לך מהראש שמישהו שם את זה בצד. כואב לנו על הילדים האלה בדיוק כפי שכואב לנו על הילדים שלנו. אנחנו רוצים שכל הילדים האלה יחזרו לבית-הספר. אני רואה אותם בחיפה בבתי-הספר של הנזירות ובבתי-ספר אחרים, באמת האליטה התרבותית והחינוכית של מדינת ישראל, אני אומר את זה.
שר האוצר משה כחלון
¶
לגבי קצבאות ילדים, אני חושב שילד עד גיל 18 הוא לא ילד אחרי גיל 18 אבל זאת היתה הצעה שמקובלת על כל הצדדים. אתם רוצים לנסות לשנות אותה, תשנו אותה, אני לא מאוהב בכלום. מבחינתי זו הצעה טובה ונכונה.
שר האוצר משה כחלון
¶
אי אפשר להגיד שילד בגיל 17 או 18 הוא כמו חייל בן 21 שצריך את הכסף לשתייה, לסיגריות או אני לא יודע לשם מה, כדי לבלות ולחיות בדמי קיום שלו. הדברים לא דומים. עלתה הצעה שתמכתי בה, אני חושב שהיא טובה. תשכנעו שאתם רוצים לקבל החלטה אחרת – תנסו.
אני מודה לך מאוד אדוני היושב-ראש.
חנה שטרום כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אנשים מן הציבור לא קיבלו שום אפשרות לדבר. זו הזדמנות לדבר בפני השר. אנחנו ביקשנו.
היו"ר משה גפני
¶
קודם כול, אני מודה לך, אדוני שר האוצר. אני חושב שהדיון הזה הוא חסר תקדים, הכול באווירה טובה. אנחנו צריכים להמשיך את הדיון, כולל הצגת המצגת וכל מה שנלווה לעניין. אני חושב שלא נמשיך את הדיון כעת. כל העניין הזה היה מרתק. לגבי המשך הישיבה, גם אלה שביקשו רשות דיבור – השר לא יחכה. הוא היה צריך ללכת כבר לפני שעה. אני מתנצל ומצטער ומבקש סליחה מכולם, אבל מי שנרשם לדיון, ההמשך יהיה בישיבה הקרובה של ועדת הכספים, בכ"ג תשרי, 6 באוקטובר, שאז יהיה דיון גם על בתי-הספר של הנוצרים. אני מקווה שהישיבה הזאת תתבטל מכיוון שאני מקווה שכפי ששר האוצר אמר, השביתה תסתיים וזהו. נקיים דיון שבו תוצג המצגת וכל מה שנלווה. תינתן רשות דיבור לחברים לגבי הנושא המקצועי בכ"ג בתשרי בעזרת-השם.
אני מאחל לכולם שנה טובה, גמר חתימה טובה. תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:01.