הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 78
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, ז' בתשרי התשע"ו (20 בספטמבר 2015), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/09/2015
פרק ד' (מיסוי מקרקעין) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015 , חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 82), התשע"ו-2015
פרוטוקול
סדר היום
פרק ד' (מיסוי מקרקעין) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
יניב כהן - מנהל אגף א' מיסוי מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
מיכל סופר - מנהלת תחום בכיר מקצועית מיוסי מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
שוש שחם - לשכת עורכי הדין
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
פרק ד' (מיסוי מקרקעין) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ה-2015
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו בסעיף השני, פרק ד (מיסוי מקרקעין), סעיפים 9, 2, 10, פטור ממס על שבח אינפלציוני. אני לא צריך אפילו לומר, הכול במסגרת חוק ההתייעלות. מי קורא את החוק? בבקשה.
יניב כהן
¶
לסעיף 48א(ג) לחוק מיסוי מקרקעין אנחנו מוסיפים סעיף קטן (2) שאומר: "על אף האמור בפסקה (1), במכירת דירת מגורים מזכה שחלות עליה הוראות סעיף קטן (ב2), ובכלל זה בנסיבות האמורות בסעיף קטן (ב3)(1), יהיה המס על הסכום האינפלציוני החייב, בשיעור 0% ושיעור זה יהיה גם השיעור לעניין השומה לפי פקודת מס הכנסה".
אני אסביר. כשנמכרת זכות במקרקעין, כולל דירה, אנחנו מטילים מס על השבח הריאלי ועל האינפלציוני בעיקרון. כל השבח האינפלציוני שנצבר החל מה-1 לינואר 1994 פטור, ומה שנצבר עד 1993 חייב ב-10%.
בדירת מגורים מזכה שנמכרת בפטור, פטור אישי, פטור של דירה יחידה, הכול פטור, גם הסכום האינפלציוני החייב. לעומת זאת, אם הדירה הזאת נמכרת בחיוב, החל מתיקון 76, החל מה-1 בינואר 2014, אנחנו מפצלים את החלק הריאלי – עד ה-1 בינואר 2014 פטור ומה-1 בינואר 2014 ואילך חייב, כאשר לחלק האינפלציוני לא בוצע תיקון מתאים באותו תיקון, כך שנוצר מצב שהסכום האינפלציוני החייב ממשיך להיות חייב.
זה לא היה אמור להיות כך, ולכן אנחנו מבקשים לתקן את זה בתחולה רטרואקטיבית מה-1 בינואר 2014, ולכל אותן שומות שחויבו בסכום אינפלציוני אנחנו נבצע תיקון, נחזיר את המס, והכול באופן - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בחלק מהמקרים נגבו סכומים לא גדולים, לפעמים כמה חודשים, האם ההחזר יהיה ביוזמה שלכם?
יניב כהן
¶
לא יכולנו להוציא אישורי מסים לטאבו בלי לגבות את הסכום הזה. מה שכן, אפשרנו באותם מקרים שאנשים לא רצו לשלם את הסכום, אפילו לצורך העניין הסכמנו בחלק מהמקרים לקחת צ'ק. בכל מקרה מבחינת סכומים זה בערך בין 6,000 ל-7,000 שקל בממוצע לשומה, כך שהסכומים הם לא כל-כך גדולים, אבל אנחנו נחזיר הכול בתוספת ריבית והצמדה.
היו"ר משה גפני
¶
התכוונתי שאני לא עשיתי את החוק הזה. הייתי באופוזיציה, אפילו הצבעתי נגד. היועצת המשפטית, האם היו עוד טעויות?
יניב כהן
¶
היתה סוגיה אחת, רק הנושא של השוואת הזמנים בין מס רכישה למס שבח, שכרגע יש במס שבח שנה וחצי ובמס רכישה שנתיים. רצינו להשוות. עלתה הצעה להוריד לשנה וכרגע היא ירדה מהפרק.
היו"ר משה גפני
¶
אחת שאני מכיר פה ממקרה שהיה עם אחת שפנתה ללשכה לפניות הציבור של מזכירות ועדת הכספים.
שגית אפיק
¶
זה לא נכנס לחוק ההסדרים למעשה. אגב, היתה שאלה באותו דיון של המס על שלושה אחים, והם הבטיחו לנו תשובה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, תן להם זמן הם יפתרו את זה. כמו שאני מכיר אותם, תן להם זמן, הם יפתרו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
יש לי בקשה אליכם. בממשלה יש הרבה עובדים חכמים, אי-אפשר לזלזל בעניין הזה, הכול בסדר, אבל אנשים הם בשר ודם, הם שוכחים דברים וטועים לפעמים ותפקיד הוועדה זה להשלים את העבודה שלכם. אני מאוד מבקש, אם תוכלו לעשות את זה בזמן הקצר, לדבר עם אנשים המוסמכים לגבי הנושא של שלושה אחים, כי באמת יש טעות וצריך לתקן אותה.
היו"ר משה גפני
¶
עכשיו אני מבקש עוד דבר. אתם לא נותנים פטור ממס שבח, אתם לא נותנים אם אח אחד מוכר לאחיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
בתקופת המעבר, בגלל שאז זה נראה כאילו הם עשו איזה קנוניה, לכן יש החרגה. גם בתקופת המעבר יש החרגה של שני אחים. כמובן אנשים שמאוד קרובים, אח ואחיו, הם רוצים להיות פטורים או לקבל את זה במס לינארי - - -
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. אני מבין שאתם אומרים ששני אחים ילכו ויעשו ביניהם קנוניה ויונו את רשות המסים ויקבלו פטור או שיקבלו את הלינארי המוטב הזה.
השאלה – לפי דעתי היתה טעות אצלכם ולא הבאתם את זה בחשבון, עד שהתברר לנו פה ממקרה שראינו שזו עובדה – אם הם מקבלים את זה בירושה. קיבלו בירושה שני אחים, שלושה אחים, ארבעה אחים והם אומרים: אחד מהם קונה מאתנו את זה, זה יכול להיות בכל מיני אופנים טכניים. דירה או כל נכס אחר שעליו מדובר בליאנרי המוטב, ובירושה זה לא קיים. לכן ביקשתי מהיועצת המשפטית שתבוא אתכם בדברים ולהגיע לזה שאנחנו פה בשבח האינפלציוני נכניס את זה, שהייתם צריכים להכניס את זה אז. האם יש התנגדות?
שגית אפיק
¶
זה תיקון לסעיף 44ד(1)(ג) – 'בסופו יבוא "למעט חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים, כשמשמעותה בסעיף 5(ג)(4) לחוק מיסוי מקרקעין, שבמסגרתה תמורה בכסף או בשווה כסף שאינם נכס הנמנה על נכסי העיזבון".'
אני אקרא גם את סעיף 10, ואז זה יהיה "תחילתם של סעיף 44ד(1)(ג9 ו-48א(ג) לחוק מיסוי מקרקעין, ביום כ"ט בטבת התשע"ד (1 בינואר 2014)", כיוון שמדובר בשני תיקונים.
שגית אפיק
¶
סעיף 10, עמ' 598, יש לכם? אני מקריאה את התחילה. כיוון שמדובר, כפי שהוסבר כאן, בתיקון טעות, משלבים אותו עם תחילתה של הרפורמה מתיקון 76, שהיתה בחוק ההסדרים ל-2013-2014, והתחילה ב-1 בינואר 2014, תיקון הטעות שמבקש היושב-ראש להוסיף לגבי אחים יורשים, שגם הם יקבלו את הפטור במסגרת חלוקת נכסי ירושה, גם הוא תיקון של טעות להוראת המעבר של אותה רפורמה, וגם הוא צריך להשתלב ל-1 בינואר 2014.
שוש שחם
¶
אני מלשכת עורכי הדין. קודם כול, כמו שאמר כבוד היושב-ראש, צריך לברך אתכם שהבאתם סוף-סוף את התיקון הזה, זה תיקון חשוב, רק הנקודה היא איך אפשר ליידע את כל אותם אנשים שזכאים להחזר.
יניב כהן
¶
אנחנו באופן אוטומטי נתקן את השומות, אנשים יקבלו שומה בהחזר, ויקבלו את ההחזר הביתה אחרי שהם יעדכנו מספר חשבון ברשות.
היו"ר משה גפני
¶
חברי הכנסת, אני רוצה את ההסכמה שלכם, היות שמדובר על דבר שהוא בתקלה ויצטרכו להודיע לאנשים, כל יום שעובר הוא בעיה. אני מבקש להביא את זה למליאה, ולכן אני מבקש שנצביע גם על הפיצול וגם על החוק עצמו. מי בעד אישור הפיצול, ירים את ידו. נגד – אין. מי נמנע? – אין.
הצבעה
בעד הפיצול – פה אחד
הפיצול אושר
היו"ר משה גפני
¶
הפיצול אושר.
אם הכנסת תאשר את הפיצול, מי בעד אישור החוק כפי שהוא נוסח כאן על-ידי היועצת המשפטית של הוועדה, ירים את ידו. מי נגד? – אין. מי נמנע? – אין.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת החוק אושרה ותעלה למליאה לפיצול.
היו"ר משה גפני
¶
החוק אושר וצריך להביא אותו למליאה לפיצול ולאישור. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:57.