הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 47
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י"ג באב התשע"ה (29 ביולי 2015), שעה 09:03
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/07/2015
אזלת ידם של משרדי ורשויות הממשלה בטיפול ומניעת קדחת מלטה – דיון מעקב
פרוטוקול
סדר היום
אזלת ידם של משרדי ורשויות הממשלה בטיפול ומניעת קדחת מלטה בנגב
מוזמנים
¶
ד"ר פרחאן אלסאנע - רופא אחראי, מחוז דרום, משרד הבריאות
ד"ר מיכאל גדלביץ - רופא מחוז דרום, משרד הבריאות
ד"ר ענת צוראל פרבר - רופאת לשכה, משרד הבריאות
ד"ר נדב גלאון - מנהל השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר אניאלה גלבוע - יועצת בכירה למנהל השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר מרסלו מיקוליצקי - מנהל הלשכה הווטרינרית בנגב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר מוחמד עבד אל חאלק - רופא ראשי בבית המטבחיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
גלעד אלירז - יועץ מנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עלי בינג - רפרנט חקלאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
פרופ' נדב דוידוביץ - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית
ד"ר אליס גרוס - וטרינר, הסתדרות הרופאים הווטרינריים
מוטי חדד - מועצה אזורית נווה מדבר
ברק חרמש - סטודנט, אוניברסיטת בן גוריון
ד"ר מאזן אבו סיאם - וטרינר
ד"ר אלסאנע סלימאן - וטרינר, רופא רשותי של מועצה אזורית נווה מדבר
מעיטל אל הואשע - המועצה האזורית לכפרים הבלתי מוכרים
חיים הירש הדר - מגדל צאן, מושב לכיש
שי דרומי - מגדל צאן
מוחמד אבו פריחה - מגדל צאן, יו"ר אגודת מגדלי הצאן הבדואים בנגב
עיאד אבו סבילה - מגדל צאן, חבר אגודת מגדלי הצאן הבדואים בנגב
מוחמד אבו שודה - מגדל צאן
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון - חבר המתרגמים
אזלת ידם של משרדי ורשויות הממשלה בטיפול ומניעת קדחת מלטה בנגב
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. ה-29 ביולי 2015, י"ג באב התשע"ה, השעה 09:03. אני פותח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אני שמח לציין את נוכחות חברי הכנסת מאיר כהן אישה הנגב, דוקטור אחמד טיבי לא איש הנגב אבל אני בטוח שאוהב את הנגב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ואני איש באר שבע.
אנחנו מתכנסים ביוזמתו של דוקטור אחמד טיבי שהביא לידיעתנו את המצב המאוד קשה של מחלת מלטה כפי שמופיעה בז'רגון היום יומי ושבסוף פוגעת באוכלוסייה. בהתחלה היא מתעוררת בדרך כלל בצאן.
אנחנו נצפה בסרטון ואחר כך ניתן את רשות הדיבור לחבר הכנסת טיבי.
אחמד טיבי
¶
בוקר טוב אדוני. יש עלייה בהידבקות והיפגעות ממחלת הברוצלוזיס, הרי היא קדחת מלטה. הייתה כתבה, נדמה לי בערוץ 1, שחשפה את ההתפשטות שחלה לאחרונה אבל אנחנו יודעים על עליות ומורדות בשיעור התחלואה בקדחת מלטה בשש, שבע, שמונה השנים האחרונות בצורה גלית. רוב הנפגעים מהמחלה הם עקב התפשטות המחלה לאחרונה באזור הדרום אך קיימים גם נפגעים באזור ואדי ערה, גם באזור ירושלים וגם באזור הצפון. דווח על עשרות מקרים באזורים אלה.
המחלה היא מחלה שמועברת לאדם מבעלי חיים על ידי מגע ישיר או על ידי אכילת מוצרי חלב לא מפוסטרים או על ידי מגע ישיר עם הפרשות נגועות של צאן וגמלים, אבל בעיקר צאן. תיתכן גם הדבקה דרך טיפות אוויר למשל בזמן השחיטה. על פי פקודת הבריאות מ-1940 יש להודיע על כל מקרה ולדווח עליו החל משנת 1951.
אני רוצה לדבר על מגמות התחלואה ונדמה לי שאלה מספרים שנמצאים בפניכם.
בשנת 2009-2010 דווחו לאגף לאפידמיולוגיה – ואלה נתונים שקיבלנו מדוקטור סילביה פסח חי, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה – על 1,785 מקרים של ברוצלוזיס בבני אדם. בשנת 2012 דווח על 182 מקרים שזה שיעור של2.3 למאה אלף. שנה אחרי כן, בשנת 2013, דווח על 322 מקרים ברוצלוזיס. בשנת 2014 דווח על 598 מקרים בבני אדם כמובן. מה-1 בינואר 2015 ועד 30 ביוני 2015 דווח לאגף לאפידמיולוגיה על 217 מקרי ברוצלוזיס בבני אדם. כלומר, בשנת 2014 חלה עלייה משמעותית של 83 אחוזים במספר המקרים לעומת שנת 2013 וכן חלה עלייה בשיעור התחלואה מארבעה למאה אלף ל-7.3 למאה אלף.
נשאלת השאלה למה זה קורה, למה יש התפרצויות ולמה אנחנו כאן. ברשותך, אדוני, אני אבקש מאחמד, העוזר שלי, להציג את הכתבה הזאת ששודרה בערוץ הראשון ולאחר מכן נאמר כמה מלים.
אחמד טיבי
¶
לפני כחודש. בעקבות הכתבה פנו אלי אנשים מהדרום, גם יהודים וגם ערבים, כדי להעלות את הנושא בפני הוועדה.
יש כאן כמה שאלות. מה האחריות של משרד החקלאות ומשרד הבריאות לנושא ומה הם עושים. מה עושה הממשלה באמצעות שני המשרדים שיש להם נגיעה ישירה לנושא כדי להדביר את המחלה בצורה ברורה. התפשטות מחלת קדחת מלטה בצורה כזאת מזכירה מדינות עולם שלישי וזה לא מצב הרפואה בארץ. מצב הרפואה בארץ הוא מצב טוב יחסית למדינות אחרות אבל בנקודה הזאת המצב הוא כפי שקיים במדינות עולם שלישי וקדחת המלטה פוגעת בכולם. היא לא מבדילה בין איקס ל-וואי.
כבר היו תקופות שהייתה ירידה דרסטית בהתפשטות המחלה הזאת אבל עכשיו היא עולה. זה מחייב את כולנו ולכן יזמתי את הדיון הזה ולכן הזמנו את כל הנוכחים מהדרום הנוגעים בדבר יחד עם הגורמים המתאימים במשרדי הממשלה. נדמה לי שנמצאים כאן גם נציגי משרד הבריאות וגם משרד החקלאות. אני אומר שהגיע הזמן שהוועדה בראשותו של חבר הכנסת אלאלוף תשמע דיווח, נתונים ומה אתם מתכוונים לעשות.
עד כאן ההקדמה אדוני היושב ראש. נמצאים כאן נציגים ישירים מהדרום, נציגי אגודת מגדלי הצאן הבדואים ועוד. הייתה בעיה של פתיחת תיקים במס הכנסה והקשר של זה לחיסון- אנחנו נרצה לשמוע על כ - והאם עדיף חיסון או השמדת עדרים שלמים נגועים עם פיצוי מלא וכדומה. תודה רבה לך אדוני היושב ראש.
אחמד טיבי
¶
אגב, לפרוטוקול. עמיתי חבר הכנסת טלב אבו עראר היה צריך להיות כאן כי גם הוא מהדרום, אבל אביו חלה ולכן הוא מתעכב. אני מתנצל בשמו.
מאיר כהן
¶
בוקר טוב, שלום לכולם. אני בקיא בתופעה. אני ניהלתי בזמנו שיח, עת זה לא היה בממדים האלה של שניים ביום. נאמר בצדק שמתנהל סחר שהוא פרוץ לכל מקום. כלומר, יש כבר דבר שניתן לעשות לפני שאנחנו מפעילים את משרד הבריאות וזה פשוט למחוק את השוק הזה. ברהט בשעה 5:00 בבוקר יש שוק וראינו זאת בכתבה כאשר יודעים מראש שיש סחר בבעלי חיים נגועים. אמרתי שהדבר הראשון שצריך לעשות זה להביא את המשטרה, להביא את רשויות האכיפה ולדאוג שהשוק הזה ייסגר.
מעבר לכך. אני לא בטוח – ויענו לי אנשי משרד הבריאות - שהיום הפריסה של משרד הבריאות מגיעה לכל הפזורה הבדואית, לרבות למקומות הלא מוכרים. אני לא יודע. האם אנחנו מטפלים רק כאשר זה מגיע לחדר המיון בסורוקה או שבשילוב מערכות אנחנו יכולים להגיע לכל פינה בנגב? אפשר להגיד שזה בצפון ובירושלים, אבל המספרים הם זניחים לעומת מה שקורה בנגב. ליבת העניין היא בנגב. אנחנו רוצים לשמוע תשובות של משרד החקלאות ומשרד הבריאות אבל שזה לא יתווסף לעוד הרבה מאוד נושאים שבנגב שהם מוזנחים. כל פעם אנחנו מוצאים עוד ועוד למרות שאני חייב לציין שבבית חולים סורוקה שאני מאוד אוהב אותו, עושים כמיטב יכולתם אבל גודש הבעיות הוא ממש מדאיג.
תודה לאחמד טיבי שהעלה את הנושא הזה שהוא חשוב מאוד ואמרת משפט נכון, שהוא לא מאפיין.
נדב גלאון
¶
אני דיברתי על סדרי עדיפות אבל.
תודה רבה כבוד היושב ראש. שמי נדב גלאון ואני מנהל השירותים הווטרינריים. נמצא אתי כאן המנהל המכהן של לשכת הנגב בשירותים הווטרינריים, דוקטור מרסלו מיקוליצקי, גלעד אלירז שהוא עוזר מנכ"ל משרד החקלאות, דוקטור דניאלה גלבוע שמקדישה 95 אחוזים מזמנה רק למחלת הברוצלוזיס ובעיקר בנגב.
נדב גלאון
¶
אני אתחיל בכתבה. הכתבה, כדרכן של כתבות, הכתבת ראיינה אותי חצי שעה אבל בחרה מה שהיא רוצה.
נדב גלאון
¶
תודה. אני אציין שזה לא מה אנחנו מתכננים לעשות אלא אנחנו כבר עושים. העובדה שאנחנו כבר עושים היא העובדה שאנחנו הגדרנו תכנית חומש של משרד החקלאות שלמעשה התחילה כבר בתחילת 2014, הגדרנו אזור ואזור הנגוע בנגב. יש אזור מוגדר מיוחד ומשרדי הממשלה, כולל האוצר, מודעים לו.
נדב גלאון
¶
האזור הזה שתחום כאן שהוא בעצם הנגב. זה הקו הצפוני שלו, זה הקו הדרומי שלו וגבולות ירדן ומצרים. מגדירים אזור שהוא במיוחד נגוע במחלה. לא נתייחס כאן כרגע לגבי שאר המדינה שחבר הכנסת טיבי התייחס. ברגע שיש אירוע, מתייחסים בישראל כאל מדינה חופשית מהמחלה.
מאיר כהן
¶
סליחה שאני מתפרץ, אבל אני צריך ללכת. היום זה יום מוטרף בכנסת. השוק הזה ברהט שהוא תחת אחריות שלכם, מה קורה אתו?
נדב גלאון
¶
הוא שוק עירוני. ראש העיר רהט נפגש אתי לפחות חמש פעמים בשנתיים אחרונות. ברהט בשבוע הבא מתחילים לנקות את העדרים ממחלת הברוצלה. יחד עם ניקוי העדרים ממחלת הברוצלה בעיר רהט, ביקשנו מראש העיר גם למנוע את קיומו של השוק הבלתי חוקי, כי זאת סמכותו, והדבר השני הוא למנוע את השחיטה השחורה שנעשית כמעט תחת כל עץ רענן. אלה משימות של הפיקוח העירוני שבהחלט משרד החקלאות מוכן לעזור בהן.
מאיר כהן
¶
אני לא מדבר אתך על גבעה. תדייק. אני מדבר אתך על שטח במרכז רהט שיש בו סחר, שרואים את בעלי החיים, שיודעים שהם חולים. אתה אומר לי שבעצם אתה לא יכול לעשות כלום.
נדב גלאון
¶
אני אומר שכמו שראינו, ברגע שמנסים לעשות ברהט דברים בכוח, ראינו מה התגובות. יש לנו יחידת אכיפה במשרד החקלאות. עדיין זה לא פשוט לבוא לרהט - - -
מאיר כהן
¶
הייתי ראש עיר בדימונה במשך עשר שנים. היחידות שלכם כנראה שבישובים היהודיים עובדות מצוין ומדויק. מה קרה? למה אתם לא יכולים לעשות את זה ברהט?
נדב גלאון
¶
אני בוודאי לא מטיל ספק. אני רק אומר שצריך להיות שיתוף פעולה. השוק הזה מתקיים כנראה מימי אברהם אבינו וזה לא משהו שהתחיל בשנתיים האחרונות. לפני שנה הייתה פתיחה של השוק באופן רשמי. פתחנו אותו והסתבר שמכיוון שאין להם זכויות על הקרקע והשטח הוא שטח פרטי, יש שם בעיות חוקיות. בשבוע הבא אנחנו מתחילים לנקות את רהט.
נדב גלאון
¶
אני אומר שאנחנו התחלנו תכנית לפני שנה וחצי. דבר ראשון שעשינו, אמרנו שצריך ללמוד את מצב המחלה בנגב. מצב המחלה בנגב לא היה ידוע. התכנית הקודמת, כפי שציין חבר הכנסת טיבי, התקיימה בשנות ה-90 וגם אמרו זאת בכתבה. עד שנת 2012 לא הייתה תכנית סדורה. היה מה שנקרא מתווה פה ומתווה שם. נתקלו בעדר, ניקו אותו. הדברים לא נבדקו על ידי דגימות, החיסון היה חלש וכל הדבר מגובה בנתונים. אמרנו שלפני שמתחילים להוציא כספי ציבור צריך לבדוק מהו המצב לאשורו ולעשות מיפוי. אני חושב שכל רופא בקהל יודע שלפני שמתחילים לטפל במחלה, צריך להבין איך היא מועברת ואיך היא נגרמת. תנועת העדרים בנגב היא לא כמו תנועת העדרים בצפון הארץ.
זאת לא רפת של קיבוץ שיודעים איפה היא נמצאת והיא לא זזה. יש תנועה בלתי סדורה. הרבה העברות נעשות ללא ידיעה של הרשויות וזה בניגוד לחוק. לכן גם פיצוי לא יכול להינתן במסגרת פקודת מחלות בעלי חיים שיודעת לפצות מכיוון שברגע שיש הפרות של הפקודה, לא ניתן לפצות.
לכן אמרנו שקודם מיפוי ואחר כך ניקוי. הגענו לשלב הניקוי. בשלב הניקוי צריך תקציב ייחודי של האוצר, ראשית, מכיוון שהסכומים גדולים, ושנית, מכיוון שזה לא יכול להיעשות במסגרת הפקודה - זה הייעוץ המשפטי והוא נשמע הגיוני - מכיוון שרוב העדרים ברהט שהולכים לנקות אותם עכשיו פעלו בניגוד לפקודה. היו שם הפרות של העברת בעלי חיים, יש שם חוסר סימון, יש שם חוסר חיסון ואלה הכול חובות של המגדל. לכן התחלנו לחסן. אחד הדברים שעשינו לפני שנה ומעלה, נותנים את כל החיסון והסימון חינם וגם החלפנו את מנהל הלשכה ועכשיו יש לנו מנהל לשכה רציני, דינאמי, עובד ויוזם לא מחכה שיתקשרו אליו.
נדב גלאון
¶
כבוד היושב ראש, אפשר לראות בשקף הזה שבשנות ה-90 הייתה תכנית שליטה מכיוון שהתחלואה הייתה גבוהה על פי נתוני משרד הבריאות. באותן שנים, אותו דוקטור שיש לו שם טוב, אמר שהחיסון הוא פלסטר וכולי וכולי. אגב, אני אציין שכל מדינה בעולם שמתמודדת עם מחלת קדחת מלטה עושה את זה קודם כל על ידי חיסון והחיסון הוא לגדיות ולטליות הצעירות וזה מונע יחסית את ההדבקה אבל לא לחלוטין.
נדב גלאון
¶
זה תלוי תקציב. אנחנו ביקשנו לעשות את רהט, קראנו לזה רהט תחילה, שהיא עיר גדולה ושיתוף הפעולה עם ראש העיר הוא מצוין וכך גם עם הרופא העירוני ועם הרופא המטפל. אנחנו מתחילי בשבוע הבא. להערכתנו תוך מספר שבועות – זה תקציב של 1.3 מיליון שקלים – מנקים את רהט. רהט צריכה להוות דוגמה לשאר המקומות.
נדב גלאון
¶
אנחנו ביקשנו מאה מיליון שקלים לכלל הפעילות. בתכנית בשנות ה-90 הוציאו שלושים מיליון שקלים.
נדב גלאון
¶
אנחנו ביקשנו לעשות אותה בזמן הקצר ביותר שזה אומר תך שנה-שנתיים. כמובן שזה גם מייקר את ההוצאות כי יידרשו יותר משאבים של תקציב וכוח אדם כדי לעשות את זה בבת אחת. אין כאן עניין של כל הארץ. בשאר הארץ, אמרתי, כל עדר שאני מגלה, אנחנו מנקים אותו במסגרת הפקודה.
נדב גלאון
¶
כן. אנחנו הזכרנו. התכנית חמש שנתית אמרה קודם כל שנה ראשונה עושים מיפוי, חסיון, הגברת ההסברה ואחר כך עוברים לשלב הניקוי. בשלב הניקוי אחרי רהט אנחנו מתכוונים להיכנס לחורה, לביר אדר, לאותם עדרים, 250 עדרים שמקבלים היתרי מרעה והם גם מסכנים על ידי המעבר צפונה וגורמים להפצת המחלה.
עלי בינג
¶
רפרנט חקלאות באגף התקציבים, משרד האוצר. כמו שאמר דוקטור נדב גלאון, אנחנו כבר במשא ומתן עם המשרד מזה זמן מה על הנושא הזה.
עלי בינג
¶
אני חושב שמספר חודשים אנחנו יודעים על הנושא. הבנו את החשיבות שלו ולכן עוד במציאות של תקציב המשכי אישרנו תקציב בשביל רהט תחילה. כמו שאמר דוקטור גלאון מדובר במאה מיליון שקלים שאושרו במציאות שהין לנו תקציב. כיום אנחנו נמצאים עם משרד החקלאות במשא ומתן על כלל תקציב המשרד כאשר הדרישה הזאת לכלל הנושא היא חלק מהדרישות. אני מניח שבשבועיים הקרובים נדע.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אין ניסיון? צריך להתחיל מיד בכמה מקומות בבת אחת ולא להסתפק בפסיק כזה. לדעתי זה חוסר אחריות. אתם מסכנים את תושבי המדינה. מה שלא תיתן למשרד החקלאות, אוטומטית ללא חשיבה, ילך לבריאות ולבתי קברות. זה מה שאנחנו רוצים? זה מה שאתם רוצים?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא. תיכנסו לטיפול דחוף עם התקציב הנדרש. אני מוכן להיות יחד עם חבר הכנסת אחמד טיבי להשפיע על זה. זאת מחלה מדבקת. קראתי על זה במדינות אחרות בים התיכון, כולל צרפת, וחברים, לא משאירים את זה יום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ואילו כאן לא ממהרים. מה זה ניסיון ברהט? אני מקנא ברהט. כל הכבוד לראש העיר רהט אבל מה עם ראש שלי? האם הוא ישן בעמידה? אם זה כך, אנחנו התושבים צריכים לסבול מכך? או בפזורה הבדואית שזה עוד יותר קשה?
אני מבקש ממך נציג האוצר, לעשות שנתחיל לא במקום אחד. זאת לא פעולה ניסיונית. לפי החומר שקראתי, יש לנו ניסיון מוצלח מזה שנים רבות. אני בטוח שהידע נשאר במשרד החקלאות.
גלעד אלירז
¶
אני יועץ למנכ"ל משרד החקלאות. המשך לדבריו של דוקטור גלאון, אנחנו מבינים את דחיפות הבעיה. אנחנו הכנו תכנית עבודה מסודרת שמצמצמת את טווח הזמנים. מדובר כאן על תכנית של שנה אחת בלבד. המשמעות היא כמובן משמעות תקציבית של מאה מיליון שקלים. התכנית מפרטת גם מבחינת לוחות זמנים וגם מבחינת דרישות כוח אדם ודרישות אחרות. אנחנו כמובן רואים את הסוגיה כמו שכבוד היושב ראש ציין וחושבים שמאה מיליון השקלים האלה צריכים להינתן מידית לטובת תחילת הטיפול בבעיה. אנחנו לא חושבים שזה במסגרת הדיונים והמשא ומתן בין משרד החקלאות למשרד האוצר על תקציב 2015-2016 אלא אנחנו חושבים שזה צריך להיות תקציב חריג שמיועד כולו ובמידי לטובת הטיפול בבעיה.
נדב גלאון
¶
אני אסביר. אחת הבעיות הגדולות היא למנוע את חזרתה של המחלה וזה צריך לעשות עם הרבה מאוד הסברה והרבה מאוד הבנה של האוכלוסייה הבדואית.
נדב גלאון
¶
אני את מוחמד אבו פריחה ואת אנשי נווה במדבר פגשתי מספר רב של פעמים, אין ספור פעמים, בשנתיים האחרונות ואנחנו משתדלים להגיע לכל עז ולכל כבש. אם יינתנו מאה מיליון שקלים, שזה כולל גיוס של כוח אדם כי בכוח האדם הקיים לא ניתן לעשות את כל הנגב בבת אחת. לדוקטור מיקוליצקי יש היום תשעה אנשים לכל המשימות. זה כוח אדם של מדינה.
מיכאל גדלביץ
¶
אני רופא מחוז דרום. אני מבקש להציג, הנתונים שהמשרד שלנו אוסף. לגבי הרקע של מחלת הברוצלוזיס, חבר הכנסת טיבי הציג את השקף הזה. אני רוצה לומר מילה לגבי החיידקים שגורמים למחלה הזאת.
מיכאל גדלביץ
¶
יש את החיידק ברוצלה שמאפיין את הפרות, את הבקר, והחיידק מנוטנסיס שמאפיין את הצאן. הבורטוס לא קיים היום בארץ. יש ניטור אבל באמצעות השמדה וחיסון, החיידק הזה מוגר והמחלה במדינת ישראל מוגרה בבקר. ברקע גם צריך לציין שלמחלה קוראים גם קדחת מלטה והיא לא קיימת במלטה כי שם היא מוגרה וכך גם באירופה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מה ההיערכות של משרד הבריאות בנושא הזה? אנחנו עשינו שיעורי בית וקראנו את כל החומר. תאמר לנו מה אתם עושים ותתייחס לפעולות מעשיות.
מיכאל גדלביץ
¶
מבחינת פעולות מעשיות, אנחנו קודם כל אוספים את המידע כבר שנים וגם את ההתפרצות הזאת זיהינו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כמו שראינו, מגיע ילד לבית החולים סורוקה, סיפור כואב מאוד, לא ידעו לטפל בו והתוצאה ברורה וקשה. מה, במחלה הזאתלא יודעים לטפל היום בסורוקה או במקומות אחרים?
מיכאל גדלביץ
¶
יודעים לטפל במחלה. הטיפול הוא אנטיביוטי. הטיפול לא פשוט. אלה שבועות ארוכים של טיפול אנטיביוטי, להבדיל מהרבה מחלות אחרות שצריך לקחת. הטיפול לא קל. התוצאה לא מבוטחת מראש ויכולים להיות סיבוכים. אלה מקרים לא שכיחים אבל יכולים לקרות.
נדב דוידוביץ
¶
אני יושב ראש איגוד רופאי בריאות הציבור ומאוניברסיטת בן גוריון בנגב, עוסק הרבה בפערים של בריאות וגם עובד הרבה עם החברה הבדואית.
אני רק אציין שעשינו מחקר בו בדקנו רק לגבי עלויות ישירות של טיפול תרופתי ולא אובדן הכנסה של המשפחה שכמובן מגדיל אותן. עלות הטיפול במישהו שאובחן עם ברוצולוזיס, בשנה הראשונה שעקבנו, היא פי ארבע מאשר אדם רגיל. אנחנו מדברים על עלות של כ-5,000 שקלים לשנה. אנחנו מדברים כאן בדרך כלל על ילדים שהם אוכלוסייה צעירה ובריאה ואלה לא אנשים מבוגרים חולי סוכרת או משהו כזה. עלות הטיפול היא פי ארבע מאשר אצל אדם רגיל בביקורת.
נדב דוידוביץ
¶
אנחנו מדברים בממוצע. כמובן שיש כאלה שהעלויות יכולות להיות הרבה יותר גבוהות כמו המקרה המצער שראינו כאן. אנחנו מדברים בממוצע על עלות של פי ארבע שמגיעה ל-5,000 שקלים לעומת כ-1,200-1,300 שקלים באדם רגיל.
יותר חשוב, על פי מחקרים בעולם אנחנו יודעים שכל שקל שמכניסים – מדובר כאן על מאה מיליון שקלים – ההחזר הוא בין שניים לשלושה שקלים. עשינו סימולציה של מה יקרה אם יוציאו לפועל את אותה תכנית שדוקטור נדב גלאון דיבר עליה. זה יחזיר למשק, הוצאות ישירות - בהוצאות עקיפות זה יהיה עוד יותר - על כל שקל שמשקיעים, חיסכון של בין שניים לשלושה שקלים. לכן זאת פשוט איוולת לא להשקיע עכשיו את הכסף הזה.
נדב דוידוביץ
¶
נפגשנו עכשיו פעם ראשונה. נשמח להעביר את הנתונים לנציג האוצר. אני חושב שכולנו יודעים – וחבר הכנסת טיבי יכול להגיד כרופא – שמניעה זה דבר שהוא הכי חסכוני.
אני רוצה להוסיף משפט אחרון. מדובר כאן במחלה שנקראת מחלה זונוטית שעוברת מבעלי חיים לבני אדם. חייבים ליצור את המערכת הנכונה של שיתוף הפעולה המתמשך בין הגורמים במשרד הבריאות, הווטרינריה, שזה דבר שכבר קורה בצורה טובה, אבל יותר חשוב בעיני, עם האוכלוסייה עצמה כדי לבוא ולראות איך מנהיגי קהילות של האוכלוסייה הבדואית – שזאת אוכלוסייה שלצערנו כרגע נפגעת הכי הרבה כאשר שיעורי התחלואה באוכלוסייה הבדואית הם פי מאתיים מאשר באוכלוסייה הרגילה ואלה שיעורים שאין אותם בעולם באף מדינה – ושיתוף הפעולה הבין-מגזרי הזה, כולל הקהילות עצמן, כדי להבין איך הן רואות את הדברים ולא רק לגבי הדברים המתועשים אלא גם לגבי אותם אנשים שמבחינה תרבותית יש להם את אותו מספר מועט של בקר או צאן. לראות איך הם רואים את הדברים ואיך הם יכולים לשתף פעולה.
משרד הבריאות כבר הרבה שנים עושה תכניות של הסברה אבל אנחנו רוצים לעבוד יחד עם בחורות בדואיות שנמצאות בשירות אזרחי ועובדות גם עם משרד הבריאות וגם עם החברה להגנת הטבע.
מיכאל גדלביץ
¶
אני מבקש להדגיש. תראו, מאז זיהינו את העלייה בהתפרצות האחרונה, באמת הכנסנו מערכי שיעור ועמיתי דוקטור פרחאן אלסאנע שנמצא כאן מוביל את זה. הכנסנו הדרכות בבתי הספר ובטיפול חלב אבל הדגש העיקרי הוא על בתי הספר, בתקווה שמשם הנושא הזה עובר למשפחות.
מוטי חדד
¶
מועצה האזורית נווה במדבר, מועצה ממונה על המגזר הבדואי שהתפצלה מאבו בסמה. נמצא אתי כאן דוקטור סלימאן שעסק בהיבט של החינוך. אין ספק שכמועצה שיש בה מעל 65 אלף ראשי צאן, בעיקר ביישוב בילדד, אנחנו מאוד סובלים מהתופעה. בהחלט נפגשנו גם עם דוקטור נדב כדי לראות איך מקדמים את הטיפול בעניין הזה.
אני חושב שאני מצטרף לדעתו של היושב ראש. אי אפשר להגיד רהט תחילה אלא לפעול באופן רב מוקדי. מדובר בבעלי חיים. היום עשית לו פה אבל מחר הוא מכר אותו במקום אחר. לכן צריך לפעול באופן רב מוקדי.
הדבר השני הוא שההשמדה היא מרכיב מאוד מאוד קריטי. הדבר השלישי והיותר חשוב בעניין הזה, לכולם נוח לומר שכולם רק בעלי משקים אבל במגזר הבדואי מחזיקים גם הרבה בעלי חיים בצריכה אישית. אתה יכול למצוא בית עם חמישה-שישה כבשים. צריך לדעת לתת מענה גם ברמה של רזולוציה כזאת של מספר פרטים שהם לא בהכרח עסק. אדם פרטי שמחזיק, צריך לדעת לפצות גם אותו אם לוקחים לו את שני הכבשים החולים שלו ולא לומר שרק מי שיש לו עוסק מורשה, יש לו חיסונים, ורק אותו מפצים. זה מרכיב מאוד חשוב בפתרון הבעיה כי אתה יכול תמיד לפתור בעיה של משק גדול אבל בבית השכן יש ארבעה כבשים ולא פתרת את הבעיה.
נקודה אחרונה היא רשות דיבור לדוקטור סלימאן קטע של הפעילות האינטנסיבית שעשינו בחינוך יחד עם משרד הבריאות.
אלסאנע סלימאן
¶
אני רופא רשותי של מועצה אזורית נווה מדבר. לפני שאני אגע בחינוך, אני אומר לנדב גלאון שאנחנו התחלנו בפרויקט שלך לפני כשלוש שנים, אז נפגשנו, ותודה לך על שהתחלת בפרויקט הזה, למדת את הנושא מקרוב ומרחוק, התייעצות שמאלה וימינה, למדת מהפרויקט של שנת 1995 עם הפקת לקחים, עלות ויעילות הפרויקט שלך.
אבל שכחנו דבר אחד שנפל בין הכיסאות. שכחנו את הכאב של התינוקות שחולים במחלה וסבל האימהות. התינוק שלה רועד בגלל המחלה. במחלה הזאת החום מגיע ל-41 מעלות ולפעמים הוא רועד ורוקד עד המוות, כפי שראינו. אנחנו במדינה כל כך מתקדמת בחקלאות ובבריאות אבל במצב הזה אני לא חושב שאנחנו בעולם שלישי אלא בעולם רביעי. החיסון והשמדת העדר הנגוע הוא הטיפול היחידי.
החיסון מצמצם את המחלה והפעילות של משרד הבריאות והשירותים הווטרינריים היא צמצום המחלה ולא ביעורה. אני חושב שאנחנו חייבים לבער את המחלה וזה אומר השמדת העדר, לא עדר של חמישים אלף ראש שיוצא למרעה אלא כמו שאמר נדב גלאון, השמדת כל ראש צאן באופן כולל. צריך להגיע אליו בכל מקום ואני אחד החיילים שלך בשטח ומוכן לתרום כל מה שאתה רוצה.
בעניין החינוך. בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, עם דוקטור פרחאן, אנחנו מגיעים לבתי ספר כמעט כל שבוע עם תכנית שנתית של משרד הבריאות. אני אחראי על כמעט 22 אלף תלמידים ו-2,500 תלמידים בגני הילדים. אנחנו מגיעים כמעט כל שבוע עם תכנית שנתית ועושים זאת מתחילת שנת הלימודים. תודה.
מיכאל גדלביץ
¶
מבחינת התכנית. התכנית חייבת להתבסס על שיתוף פעולה אבל אני רוצה להדגיש כאן, וזה כבר נאמר, את הדברים החיוניים של השמדת בעלי חיים נגועים. אני מבקש להדגיש את הנקודה שהדגשתי גם בפני החברים מהשירותים הווטרינריים. לגבי החיסון לכשעצמו, אני כרופא בריאות הציבור של בני אדם, חושש מהתכנית שיש בה רק את החיסון של הכבשים והעזים. אני חושש ממנה כי החיסון הזה לא מונע הדבקה ולא מונע העברה. החיסון שנותנים לכבשים מונע הפלות של כבשה אבל לא מונע הדבקה מכבשה לכבשה ולא מונע הדבקה מהכבשה לבעלים.
מיכאל גדלביץ
¶
אני חושש, וזה אמרתי, שהמהלך הזה לבד, ללא השמדה של הנגועים, אין לי מידע אבל זה עלול להיות מסוכן לבריאות הציבור כשהמהלך הזה מתבצע לבד. זה חייב להיות מלווה בהשמדה.
נדב גלאון
¶
אמרנו שיהיה גם חיסון וגם ביעור. זה לא זה או זה אלא זה גם וגם. קודם התחלנו בחיסון ועלינו רמה גם הודות לבדואים וגם הודות לתקציב שנתן את זה בחינם. יש היענות. עלינו בעשרות מונים וחיסנו פי שלוש או פי ארבע מכפי שחיסנו בשנה הקודמת, אז החיסון עלה שמונה שקלים לראש.
דבר נוסף. גם אם החיסון אינו מושלם, זה החיסון היחיד שהיום משתמשות בו כל המדינות שמתמודדות עם המחלה הזאת.
נדב גלאון
¶
מדינת ישראל לא מייצרת ולא מפתחת חיסונים וטרינריים לצאן אלא קונה את זה ממדינות אחרות. יש מדינות באירופה שעד היום מחסנות כמו יוון, פורטוגל, איטליה, ספרד. יוון חולה, ספרד חולה, פורטוגל חולה. זאת מחלה שהיא גם סביבתית וחברתית במידה מסוימת ואכן שיתוף הקהילה הוא מאוד מאוד חשוב ואני חושב שנעשים צעדים טובים, אבל החיסון הוא חיוני.
מוחמד אבו פריחה
¶
אני יושב ראש האגודה. אני מברך על המפגש הזה ומודה לדוקטור טיבי על שיזם את הנושא על שהוזמנו על ידו לשמוע ולהשמיע על הבעיה מקרוב.
אדוני, ברור לנו וגם לשירותים הווטרינריים שהשווקים סגורים מאז שלוש שנים. השווקים שאתה ראית ברהט, זה שוק מקומי כמעט יחידי בדרום בו מוכרים וקונים המקומיים בתוך רהט.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא. הוא קיים. כביכול הוא לא חוקי אבל כל בוקר ביום חמישי בשעה 5:00 הוא פתוח. אני יוצא מהבית בשעה 6:00 בבוקר, אומר להם שלום וממשיך. יש וזה לא המקום היחיד.
מוחמד אבו פריחה
¶
השווקים סגורים לחלוטין. לא מוכרים תוצרת בגלל שכולם מפחדים מהמחלה. בשנה שעברה חלק מהכבשים נבדקו ומצאו כמה כבשים נגועות בתוך העדרים. עד היום בעלי הכבשים לא קיבלו פיצוי ולא ידעו מה לעשות עם הכבשים האלה. השאירו אותם בבית. זה הוסיף לא רק למי שהולך עם העדר אלא גם למי שנשאר בבית.
אמר נדב גלאון שמתחילים ברהט אבל אני חושב שזה טיפת מים בים. יותר מ-250 אלף ראשים הם לא ברהט אלא מחוץ לרהט.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תרשה לי לשאול שאלה ואנא, אל תפרשו את זה יותר משאלה פשוטה. האם השירותים הווטרינריים מפחדים להגיע למקומות מסוימים?
נדב גלאון
¶
מספר רכיבים. רהט מסודרת, יש שיתוף פעולה, באוכלוסייה העירונית שיעור הנגיעות נמוך, רהט היא דוגמה לקהילה מסביב. בכל מקרה צריך להתחיל באיזה מקום.
נדב גלאון
¶
לכן אמרתי שהשלב הבא שמתוכנן לחצי השני של שנת 2015 – ותזכרו שאין תקציב וגם לא היה שר וגם המנכ"ל התחלף – וזה כתוב והוגש לאוצר לעשות גם את ביר עבאש שבחורה וגם את חורה וגם את 250 העדרים שיוצאים למרעה. זאת מרבית האוכלוסייה הבדואית בנגב. אחר כך נגיע גם לאוכלוסיות הקטנות של העדרים הקטנים שליד הבית של מישהו באיזושהי עיירה או בפזורה. אין לנו פחד. מרסלו ואנשיו, חלק מהאנשים הם בדואים ומה יש להם לפחד? הם מגיעים לכל מקום. החיסון והסימון ניתנים היום חינם. ההסברה ניתנת תוך כדי. ברגע שמתחילים לעסוק בבעיה, היא עולה וצצה ופתאום אומרים למה לא עשו קודם. מבורך.
מוחמד אבו פריחה
¶
עם כל הכבוד למנהל השירותים הווטרינריים, נכון, נפגשנו כמה פעמים בשנים שחלפו, דיברנו והוא ביקש ממני להסביר לאוכלוסייה כמה המחלה קשה וחולים בה בני אדם ולא רק בעלי חיים. אני חושב שזה לא די לאוכלוסייה גדולה וכל כך רחבה. השירותים הווטרינרים לא עושים די כדי להעיר את האוכלוסייה לגבי המחלה הזאת ולהסביר להם שהמחלה הזאת היא יותר קשה ממה שהם חושבים. בני אדם נדבקים בה ואי אפשר להבריא ממנה לחלוטין.
יש דבר שגם לא אני וגם לא ראש השירותים הווטרינריים יכולים למנוע וזה שחיטה פולחנית אצל האוכלוסייה הבדואית. שחיטה פולחנית תהיה גם אם יהיו אלף שוטרים שיעמדו בכבישים. חשוב לעשות הסברה טובה איך לשחוט. זה יותר חשוב.
מוחמד אבו פריחה
¶
אני חושב שבמחלה לא אסור לאכול את הבשר אם אדם מבשל אותו טוב או שאתה מכניס אותו לקירור במשך 36 שעות. אנחנו בדקנו את הנושא.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נאמר כאן שכאילו השחיטה הבלתי חוקית, תקרא לה איך שבא לך, אם היא מטופלת, היא לא מדבקת. אם ישאירו אותה בקירור במשך 36 שעות, היא לא מדבקת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שיש כאן צורך בהסברה לא פחות גדולה, בנושא של מה שחלק קורא השחיטה הפולחנית.
אחמד טיבי
¶
יכול להיות שמה שאמרת היא הסיבה לכך שיש אנשים שיודעים שיש עדר נגוע והם בכל זאת מוכרים אותו וקונים אותו כי יש מי שאמר להם שאם הם מקררים או מבשלים, זה בסדר. זאת הסיבה. זאת אחת הסיבות להמשך התפשטות המחלה.
מוחמד אבו פריחה
¶
אנשים מחפשים במיוחד את הכבשים הנגועות, קונים אותן בזול ושוחטים.
אדוני, ברשותכם, אנחנו רוצים שכל כבשה נגועה בכל מקום קרוב לאוכלוסייה תימסר לשירותים הווטרינריים תמורת תשלום מתאים. זה מקור הפרנסה של האדם. היום מוכרים כבשה נגועה בתוך השוק ב-300-400 שקלים, למה? הוא רוצה להיפטר ממנה.
מוחמד אבו פריחה
¶
הדבר הנוסף שאנחנו רוצים. פתיחת שווקים היא חיונית. כל מוצר במדינה שמייצרים, יש שוק שמשווקים אותו, חוץ מהכבשים להם אין שוק וכל השווקים סגורים.
פרחאן אלסאנע
¶
אני רופא אחראי לשכה בלשכת הבריאות מחוז דרום. אנחנו מזהים את המחלה, עושים הדרכות והסברה בבית הספר. אתם רואים כאן נאקה שנדבקה במחלה ודרך חקירה שלנו במשרד הבריאות גילינו שהיא חולה והדביקה 14 ילדים ותינוקות. הנאקה הזאת שהדביקה עדיין מסתובבת חופשית.
נדב גלאון
¶
אם אנחנו נמית אותה היום בלי שהמגדל יודע שמחר הוא מקבל פיצוי, הוא יתנגד. אנחנו מוכנים מחר להמית ולשלם בעוד שנה כשיהיה כסף, אם יהיה כסף. מה נעשה אם לא יהיה כסף?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם אתה שם באמצע הכביש מכשול קשה, אתה תחכה עד שתקבל אישור מהבעלים כדי לפנות אותו? אני לא מבין. ההיגיון אומר שקודם כל תחסל. 14 נפשות נפגעו ואתה מדבר על תקציב. אולי נציג האוצר ייתן הוראה שמקרים דחופים כאלה יטופלו במקום. אני מרגיש שאפילו אני עכשיו מבזבז זמן יקר של כולנו, במקום לטפל באנשים שמחר חס וחלילה נלווה אותם למקומות לא נעימים. באמת, אי אפשר. תנו, זה נראה לי דחוף. 14 ילדים נדבקו ואנחנו יושבים כאן? חבר'ה, תיכנסו לאיזה טרנס של טיפול. אי אפשר להתבכיין כל הזמן. אני מצטער, אולי הסדר המינהלי מחייב מה שאתה אומר, אבל חברים, 14 נפשות וזה לא עושה לכם כלום?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני בטוח שלצערי זה לא מקרה בודד. תיכנסו לדחיפות הנדרשת, לטיפול הדחוף הנדרש. אני מבקש מנציג האוצר, ואם אני צריך להתערב בגלל הקשרים האישיים והפוליטיים שלו עם שר האוצר, אני אעשה את זה. אני רוצה דיון דחוף באוצר ותשובה מכם, ואני ארשום את זה כהחלטה ראשונה, לשחרר תקציב עד שבוע הבא. אם מחר נופל לנו עמוד על הראש, אין תקציב ולא מזיזים אותו. זה מזכיר לי עת הייתי בא לבתי ספר ואני אומר למה יש נייר על הרצפה, ואומרים לי כי לא קיבלו תקציב. חבר'ה, מספיק. זה דחוף. אתם תגידו למכבה אש לא לצאת לכבות אש כי אין תקציב? מדובר בנפשות, בבני אדם, בילדים שלנו, מחר זה אנחנו. מה שמרגיז יותר זה שכל הידע קיים אצלכם וזה לא שגיליתם עכשיו את אמריקה. אני קראתי את החומר ואני אומר לכם שנראה לי שכולם יודעים הכול, חוץ מאשר לעשות את מה שצריך.
שי דרומי, בבקשה.
שי דרומי
¶
בוקר טוב. תודה לאחמד טיבי שכינס את הוועדה הזאת. אני מחזיק עדר נגוע במחלה. העדר הזה ידוע כנגוע כבר כמעט שלוש שנים. חשוב לי להדגיש בהקשר למה שנאמר כאן לגבי הנאקה, מה שנדב אמר, האם הבדואים יסכימו להמית בלי לקבל אישור של פיצויים מראש, אצל נדב גלאון יושב מכתב לגבי העדר שלי בו אני מבקש ממנו שימית את הכבשים הנגועות אצלי בעדר ללא בקשת אישור של פיצויים מראש אבל זה לא נעשה. העדר שלי שהוא נגוע, החלק שנגוע, נמצא סמוך לישובים של יהודים, של בדואים, של עדרים אחרים והסיכון הזה ידוע כבר כמעט שלוש שנים ולא נעשה דבר.
שי דרומי
¶
לענייננו. כמו שאמרת אדוני היושב ראש, הפרטים ידועים כבר שנים. היה מבצע ביעור ב-1995 אבל פשוט לא המשיכו לטפל בזה לאחר מכן והדבר חזר על עצמו, אבל יודעים מה לעשות. אחד הדברים הברורים הידועים הוא שללא המתה של הכבשים הנגועות, אי אפשר לבער את המחלה. לא צריך לשבת שלוש שנים בשביל להגיע להחלטה כזאת ועדיין לא הגיעו להחלטה כזאת.
יתרה מזאת. מה שיותר חריף ויותר חמור שנעשה תחת הנהגתו של נדב גלאון זה כך: כמו שאמר אמר, התחילו לעשות חיסוני שטיח ובד בבד לעשות בדיקות דמים אצל העדרים מבלי לתת פתרון לאותן כבשים שנמצאות כנגועות בתוך העדרים שאותן הם מסמנים. הדבר הזה יצר שוק פרוע מאוד של כבשים נגועות שמתפזרות ונמכרות בשוק שחור שהפיקוח לא שולט בזה בכלל. הן מגיעות צפונה, קדמה, ימה, נגבה, רשות פלשתינית, לא משנה לאן. על ההתפרצות הזאת של המחלה בהחלט אפשר לקרוא התפרצות גלאון כי מה שהוא עשה, הוא לא מנע את ההתפרצות, הוא גרם לה להתרחב ולהתפרס.
שי דרומי
¶
אלה לא פסים. זאת אמת לאמיתה. תשאל אנשי מקצוע כאן והם יאמרו לך את אותו הדבר. זאת עובדה.
עוד דבר אחד אני רוצה לומר. לפני שלוש שנים גילו שהכבשים שלי פגועות, ואני לא ידעתי שיש מחלה כי היה ביעור לפני כן, פתאום התברר שפרט ידוע הוא שיש קרוב לשישים אחוזים כבשים נגועות בנגב. זאת אומרת, אם טאטאו את זה. במפגש שלי עם נדב גלאון – שב בשקט, אל תעשה רעש. שלוש-ארבע פעמים. זה סגנון הדיבור שלו.
שי דרומי
¶
זה לא אישי. אדוני היושב ראש, במקרה הזה אין מנוס מלהפנות אצבע מאשימה לנדב גלאון שמעכב את הטיפול כבר שלוש שנים ואם לא הייתה מתכנסת הוועדה הזאת, אולי זה היה אורך עוד שלוש שנים.
עוד דבר אחד שאני רוצה לסבר את האוזן.
אניאלה גלבוע
¶
אני מהשירותים הווטרינריים. אני עוסקת במחלה הזאת מאז התגייסתי לשירותים הווטרינריים לפני שנתיים. אני חושבת שיש כאן הסכמה כוללת סביב השולחן שצריך לבער את המחלה ולגבי זה אין עוררין. אחד הלקחים הנלמדים משנות ה-90 הוא שאנחנו באמת צריכים שיתוף פעולה מלא של משרד הבריאות. כמו שהזכיר כאן אדון מוחמד אבו פריחה, אנחנו צריכים לעסוק בהסברה שמעבר להסברה שהאנשים הטובים שיושבים כאן עושים, היא צריכה להיות יותר נרחבת, צריכה להיות תכנית שמדברת ספציפית לאוכלוסייה הבדואית כיוון שגם הם בעצמם אומרים שהם אומרים להם לפסטר אבל הם לא מפסטרים כי זה הורס את הטעם. אחת הדרכים הכי חשובות למניעה של המחלה, בד בבד עם הביעור המחלה בעדרים, היא פסטור החלב, דבר שלא נעשה כיום.
יש עניין של חוסר שוויון בהקצאת משאבים במשרד הבריאות. במחוז הדרום יש לשכה אחת שמתפרסת על פני שישים אחוזים משטח המדינה. יש שם אוכלוסייה שפזורה על כל הנגב וקשה מאוד להגיע אליה וכדי להגיע אליה צריך להשקיע עוד משאבים, עוד אנשים, עוד מסבירות שיהיו בשטח ויקדמו את העניין, צריך תכנית התערבות מסודרת שתסביר לאנשים למה כדאי לצרוך חלב מפוסטר וזה עניין שלוקח שנים ודורש השקעה נוספת, מעבר להסברה שקיימת היום. בזה יש מחסור.
אליס גרוס
¶
פעם הייתי מנהל הלשכה הווטרינרית בבאר שבע. אני האיש הלא דינאמי ולא יוזמתי.
רציתי להביא שתי דעות לפרוטוקול. מומחים במחלה, ראשי המעבדות במשרד החקלאות, השירותים הווטרינריים, לא מוזמנים. הרופא הראשי לצאן, דוקטור שמוליק זמיר, קיבל הזמנה אתמול בערב מראש הוועדה כדי להופיע כאן, הוא הגיע לשער הכנסת וקיבל סמס ושיחת טלפון ממשרד החקלאות: לו אסור להשתתף בישיבה הזאת. כנראה בגלל הדעות של האנשים האלה שהיא שונה מדעות אחרות של אנשים בשירותים הווטרינריים.
התכנית שנעשית היום רק עם חיסון, אני עומד על מה שאמרתי בסרטון. שנה חיסון בלי השמדה, זה לא נותן שום דבר.
מאזן אבו סיאם
¶
מזה 16 שנים אני רופא וטרינר בנגב, אחד שיודע הרבה על המחלה, על העדרים ועל התפרצויות המחלה.
מאזן אבו סיאם
¶
כן. אני במגע עם כמעט כל העדרים של הבדואים ושל היהודים בדרום. אין ספק שחיסון כן מצמצם את ההדבקה בין בעלי החיים אבל במקביל ההשמדה של בעלי החיים חיונית והיא הפתרון. לא צריך שתהיה תכנית חומש אלא תכנית מתמשכת עד שמוכרזת מדינת ישראל כמדינה חופשית מהמחלה, כמו כל מדינה באירופה.
צריך להגביר את הפיקוח על תנועת בעלי חיים במדינה. יש לנו נהלים ישנים ומיושנים. יחידת הפיקוח, מה שנקרא יחידת הפיצוח, של משרד החקלאות מפקחת אך ורק על בעלי חיים בריאים ולא על בעלי חיים נגועים. אין להם שום קשר עם החיות הנגועות והם לא יודעים היכן נמצאים העדרים הנגועים ואלה שנבדקו על ידי משרד החקלאות, מה יהיה הגורל שלהם. סימון בעלי חיים הוא סימון אלקטרוני מאז שהם נולדים, כמו בכל מדינה מפותחת באירופה ואנחנו היום מתחרים אתן ומתקדמים בכל מיני תחומים. כפי שאמרת קודם, יש לנו המון ידע במחלה ואיך לאכוף אותה.
בקשר להסברה. בינתיים אנחנו מוגבלים מבחינת הסברה, אם זה בבתי הספר, במסגדים ובתחומים אחרים. אין ספק שהתכנית הראשונה שנעשתה בשנות ה-90 נכשלה בגלל מחסור של שיתוף פעולה בין משרד החקלאות לבין הקהילה הבדואית. בכל צעד שנעשה באוכלוסייה המסורתית, צריך לשתף אותה בגובה העיניים. צריך לשתף את המנהיגים של הבדואים, את השייחים, את האימאמים, ראשי הרשויות וכל אחד שאכפת לו בריאות העדר.
חיים הירש הדר
¶
אני מגדל צאן ממושב לכיש וכבר מספר שנים אני עוסק בזה. במשפט אחד אני יכול להגיד שאנחנו הישראלים לא צריכים להמציא את הגלגל. אני מציע לנו להעתיק את מודל אנגליה. אנגליה חוותה מגיפה מאוד קשה ב-2005 וב-2006 של הפרה המשוגעת ומחלת הפה והטלפיים. לצד ההשמדה – ולא צריך להגיד שוב שכולם מסכימים שצריך לעשות השמדה – צריך להכניס סדר בניהול העדר. הם קבעו עד ה-31 בדצמבר 2009, פרק זמן של שלוש שנים כאשר כל בעל חי במדינה חייב להיות מסומן בסימון אלקטרוני, כל בעל חי חייב לקבל את כל החיסונים וכל ניידות של בעל חי מתועדת גם אם חוואי או רועה צאן מעביר את הצאן שלו מחלקה אחת אצלו לחלקה אחרת שלו.
הסיפור של קדחת מלטה הוא מחלה אחת. הסיפור הבא יהיה איזושהי התפרצות של מגיפה אחרת. יש לנו בעיה כללית של שליטה וניהול העדר. אמר דוקטור מאזן שיש לנו בעיה, והוא צודק, בפיקוח על מעבר כל בעלי החיים. צריך לסגור את המערכת הזאת מכל הכיוונים. כל בעל חי שנולד, מקבל זיהוי אלקטרוני, כל בעל חי צריך מתי שהוא להיעלם מהמערכת באחת משתי דרכים: או שהוא הגיע לבית מטבחיים ובית המטבחיים ידווח או שהוא הגיע למכון פסדים לשם צריכים להגיע כל הגופות או הגוויות או איזשהו שלב ביניים שרק ווטרינר מורשה יוכל לגרוע אותו מהמערכת.
אני יכול אולי להצטרף לנושא של שחיטה פולחנית, שיהיה גם אימאם שיגרע בעל חי מהמערכת תחת הכותרת של שחיטה פולחנית בתנאי שבעל החי הזה הוא בעל חי בדוק ובריא. כמובן שכל מי שיהיה לו את הרשות לגרוע בעל חי מהמערכת, העולם מתקדם וברגע שלבעל חיים יש זיהוי אלקטרוני שכתוב היכן הוא נולד, מי המגדל, איזה חיסונים הוא קיבל וכולי וכולי, זה קיים וזה עובד בעולם ולא צריך להמציא את זה. זה עובד מצוין באנגליה וזה עובד מצוין בעוד הרבה מדינות אחרות. צריך ללמוד את זה. לא צריך לנסוע לשם אלא להיכנס לאינטרנט ולראות איך הם עשו את זה.
נכון שזאת פעולה משלימה למהלך הראשון של השמדה עכשיו, אבל צריך להכניס את ניהול העדר של בעלי החיים בארץ לסדר כמו שאני מציג אותו – יש לי כאן מסמך עמדה שהגשתי למזכירות הוועדה - ולצורך כך צריך למצוא את התמריצים הנכונים. המספרים צריכים להיות במקום המספרים שכרגע מספר החקלאות מתקין. הם יכולים להיות אצל המגדל כי הם שמים, עם זיהוי של המגדל, והם צריכים ללכת עם בעל החיים הזה עד שהוא נגרע מהמערכת. מגדל שיהיה לו חוסר של בעלי חיים ולא יהיה לו הסבר לאן הם הלכו, ייקנס. בית מטבחיים או מגדל שהמספרים שלו הגיעו לבית המטבחיים או למכון פסדים, יקבל איזושהי תמורה כספית תמורת זה שהמספר חזר למערכת ונגרע ממנה. ניהול נכון ומסודר של המערכת יעבוד. זה יכול לעבוד בכל המגזרים ובכל המקומות כי כולנו בכל המגזרים ובכל המקומות משתמשים בטלפונים, במחשבים וכולי. הסריקה של המערכת הזאת היא על ידי כל טלפון נייד או קורא ברקוד. העסק הוא פשוט.
מעיטל אל הואשע
¶
אם אפשר להתייחס. אני מהמועצה לכפרים הבלתי מוכרים. אני רוצה לדבר על הסברה. אין שום הסברה לא בישובים המוכרים ולא בישובים הלא מוכרים. אין. אני רכז שטח ואני יודע טוב מאוד. אני מסתובב בכל הכפרים. אני רוצה להגיד לך שאין שיתוף פעולה עם האוכלוסייה עצמה. יש סדר גודל של מאה אלף ראשים שהם לא רשומים, בערך בין עשרים ל-25 אחוזים מהם נגועים במחלה.
הפיצוי שנותנים לבדואי, למה שיהיה שיתוף פעולה? נותנים אלף שקלים ומהסכום הזה לוקחים כ-400 שקלים מס הכנסה ומס ערך מוסף, כך שלבן אדם נשאר ב-600 שקלים. זה לא הגיוני.
פרחאן אלסאנע
¶
ההסברה קיימת מטעם משרד הבריאות. אני בעצמי הייתי בבית ספר אל-אסאם ונתתי שם הדרכה וכך גם בבית ספר אל-עמאל. אנחנו במשרד הבריאות מגיעים ועושים הסברה וחינוך, אבל שוב, זה לא מושלם ובדרך כלל צריכה להיות השמדה כמו שעושים במדינות אחרות בעולם. צריך להשמיד בעלי חיים נגועים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב להודות לך דוקטור אחמד טיבי על העלאת הנושא לפורום הוועדה ובעצם לכנסת. אני חושב שזה די עגום שהמצב הזה לא נדון לפני כן. אמנם אני יכול לומר שאני לא הייתי כאן לפני כן ואחמד טיבי ותיק ממני.
אני חייב להגיד שאני קצת מרגיש לא נוח מהמצב ואפילו מודאג מאוד ממנו בכך ששיתוף הפעולה שקיים כנראה, הוא לא מספיק שיטתי ועמוק כדי להביא לפתרונות. אני לא קובע מי מוביל אבל אני מציע ששני המשרדים יובילו דיון ומעקב בשיטתיות יחד עם המגדלים ויחד עם השלטון המקומי או האזורי כדי להתמודד. אני כבר קובע שדיון חוזר יהיה בוועדה בתחילת נובמבר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן. ישיבת מעקב. נעשה אותה בהתחלת נובמבר. תתכוננו לישיבה. הייתי שמח מאוד לקבל העתקים של הפרוטוקולים של הישיבות ואני מציע שיהיו אחת לחודש לפחות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
דבר שני. אני בעצמי אקיים דיון דחוף עם האוצר, יחד עם דוקטור טיבי, כדי שנראה אפשרות של תקצוב דחוף, כי הסימנים האלה הם סימנים של מגיפה שתהיה אם לא תטופל כמו שצריך ובנוסף לכך מבחינה כלכלית היא מהווה פגיעה קשה באוכלוסייה המגדלת ובמדינה בכלל.
אנחנו רוצים שעם אישור התקציב, ואני מקווה שהוא יהיה בהקדם, לא נחכה רק לתקציב המדינה 2016 שלא יהיה לפני נובמבר למיטב ידיעתנו אלא אני רוצה שיהיה תקציב דחוף שיוכל להיות מופעל מידית. נבקש מאנשי האוצר לעשות כדי שיטופל לא במקום אחד בלבד אלא בכל הארץ. יש כאן השלכות. אני גם מציע שהמשרדים יתגברו את האזור הכי מוכה בנושא הזה, כולל על חשבון האזורים האחרים כי המגיפה הזאת מראה סימנים שמתחילים להיות לא רק סימנים אלא תופעה ארצית.
אנחנו מאוד ממליצים להמשיך בטיפול של החיסונים, שיטה שהצליחה עד עכשיו.
אחמד טיבי
¶
לא, לא, לא, מי שאומר לחבר כנסת דפוק, לא ייכנס לעולם לבניין הזה. מותר לטלב אבו עראר להגיד מה שהוא רוצה, יש לו חסינות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
קודם כל, ברוך הבא לחבר הכנסת טלב אבו עראר.
אני מבקש להמשיך. הייתה התקרית ואל תתנו לה חשיבות יותר מה שהיא צריכה להיות.
אני חוזר ואומר שבמקביל יש להמשיך גם בהתמודדות באמצעות החיסונים וגם באמצעות חיסול החיות הנגועות ובעיקר כמו הדוגמה עליה שמענו כאן.
אנחנו מבקשים מהאוצר לבדוק את נושא הפיצוי וזריזות הפיצוי כדי שנמנע התפשטות המחלה. כמו ששמענו כאן, שמתם לב שיש כאלה שעוד לא קיבלו את הפיצוי בסיבוב הקודם.
לגבי התקציב, אני חוזר ומבקש שתמצאו תקציב בהקדם האפשרי. בעזרת כולנו, כל חברי הכנסת היושבים כאן נעזור, ובמיוחד אני אצל שר האוצר.
אני רוצה התייחסות לתקרית. לא נעים לי המצב הזה והוא לא מהווה כבוד לוועדה. הנושא יותר מדי חשוב כדי שתשומת לב הציבור תוסט לכיוונים של תקרית נקודתית. המצב הוא חמור והוא צריך לקבל את הטיפול ולא כל תקרית מסוג זה שהיא לא משרתת אף אחד מאתנו.
אני מודה לכם על שיתוף הפעולה ועל הישיבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30.