הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 46
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ב באב התשע"ה (28 ביולי 2015), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 28/07/2015
חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 13), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 13) (היעדרות בשל מחלה קשה), התשע"ה-2014
מוזמנים
¶
שמואל טביב - עו"ד, אכיפה מנהלית, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה
אורי שיינין - אגף התקציבים, משרד האוצר
איה דביר - עו"ד, משרד המשפטים
רוני בלקינד - עו"ד, משרד המשפטים
עידית סגל - מינהל רפואה, משרד הבריאות
נאצר אלקאסם - נציבות שירות המדינה
דן בן חיים - ראש מינהל שכר והסכמי עבודה, מרכז השלטון המקומי
דפנה אזרזר - מנכ"ל אהב"ה
נירית סעדון - סמנכ"ל אהב"ה
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 13) (היעדרות בשל מחלה קשה), התשע"ה-2014
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ה-28 ביולי 2015, י"ב באב התשע"ה, השעה 13:11 דקות ואנחנו פותחים את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אנחנו באים לדבר על הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 13) (היעדרו בשל מחלה קשה), התשע"ה-2014 ביוזמתו של חבר הכנסת אורי מקלב, חיים כץ – שכבר לא יכול להיות בין היוזמים – משה גפני, יעקב אשר – שגם הוא לא יכול - יריב לוין - שגם הוא לא יכול - ישראל אייכלר, קארין אלהרר, איציק שמולי ועדי קול שגם היא לא יכולה להיות בין היוזמים אבל נזכיר את שמותיהם לטובה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי אני שאצטט את בגין.
ברשותך, חבר הכנסת מקלב, בבקשה תציג לנו את הנושא.
נמצאים אתנו חברי הכנסת ישראל אייכלר, ענת ברקו ואורי מקלב.
אורי מקלב
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. לא התאפשר לי לברך אותך על התפקיד החשוב כיושב ראש ועדת הרווחה ואני עושה זאת עכשיו. לא זכיתי הפעם להיות חבר בוועדת הרווחה.
אורי מקלב
¶
מה לעשות, יש לנו עוד כמה ועדות. כמעט כל פעם אנחנו רוצים להיות בוועדה אבל לא מצליחים להגיע.
אורי מקלב
¶
אנחנו עושים רוטציות. אנחנו מייצגים האחד את השני בכל מקום. האדמו"ר מבעלז אמר שמי שלא תופס מקום, תופס מקום בכל מקום. אנחנו לא תופסים מקום אבל נמצאים בכל מקום.
אדוני היושב ראש, הייתה לו עגמת נפש וצער בלב כי זאת אחת מהצעות החוק הבודדות שכבר עברו את כל התהליך, בשונה מחוקים שעברו קריאה ראשונה והן באמצע תהליך החקיקה ולקראת קריאה שנייה ושלישית. החוק הזה עבר בוועדה החשובה הזאת, אצל היושב ראש הקודם, את כל מסלול החקיקה וכבר היה מוכן לקריאה שנייה ושלישית. כבר הצבענו בקריאה שנייה ושלישית אבל זה לא עלה למליאה בגלל לחץ הזמנים וחוקים אחרים שעלו.
אורי מקלב
¶
הוא עבר כאן. כנראה שהחוק הזה היה צריך לצאת תחת ידך והיה צריך להתגלגל כך שאתה תהיה שותף לו כיושב ראש וחברי הכנסת החדשים. החוק הזה בא להוסיף ימי מחלה להורים לילדים עד גיל 18 שהם חולי כליות. כפי שידוע, ילד חולה כליות, כמו כל חולה כליות, נזקק לדיאליזה צמודה שמתבצעת שלוש פעמים בשבוע או ארבע פעמים בשבוע. הילדים בכל הגילים כמעט לא יכולים ללכת לבד אלא נדרש ליווי הורים. בעקבות כך ההורים זקוקים ליותר ימי מחלה.
החוק מחריג חולי מחלה ממארת שיש להם יותר ימי מחלה. בעבר החוק החריג חוק שנותן תשעים ימים בצורה כזו ובצורה אחרת להורים לילדים שחולים במחלה ממארת.
בישיבה בה דנו בחוק הזה הגיעו לכאן הורים לילדים חולי כליות שזקוקים לדיאליזה והם הציגו את הדרישה שלהם ואת הצורך שיש להם כמו שיש צורך להורים לילדים חולים במחלה ממארת. כולנו הסכמנו לכך והייתה הסכמה של המשרדים שהוועדה תחיל על זה דין רציפות כדי שנוכל לחזור לוועדה ולדון בהצעה לקראת קריאה שנייה ושלישית. תודה.
אורי שיינין
¶
משרד האוצר, אגף התקציבים. ההצעה עברה כמובן את ועדת שרים בכפוף לתיאום הליכי חקיקה. אנחנו ביקשנו במקור שתיאום הליכי החקיקה יהיו עוד לפני תהליך הרציפות.
אורי שיינין
¶
לבקשת היועצת המשפטית של הוועדה. נענינו לבקשה כך שתיאום הליכי חקיקה לגבי נוסח ולגבי נושאים שהיו חשובים לנו, שחלקם המציע מכיר, יהיו בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
נעה בן שבת
¶
כיום מדובר רק במחלה ממארת. רק במחלה ממארת מותר להיעדר עד תשעים ימים על חשבון ימי המחלה. לכן אמרו שנרחיב את ההגדרה למחלות קשות נוספות, כרגע למחלת כליות ואפשר באמת להרחיב את זה בתקנות שייקבעו.
אורי שיינין
¶
יש נושא אחד שבסוף הוא סובב והוא עד כמה בעצם אנחנו מרחיבים את האפשרות לשר הכלכלה להכניס בתקנות מחלות נוספות. כרגע לצורך העניין הנוסח מאפשר כל מחלה שהיא. יכול להגיע שר הכלכלה ולקבוע ששפעת או צינון גם יזכו בתשעים ימי מחלה. אני בטוח שזאת לא כוונת המחוקק.
נאצר אלקאסם
¶
נציבות שירות המדינה. אם מרחיבים את המושג של מחלה ממארת וקשה יתר על המידה, יש את הנושא של מחלה שמיועדת לעובד עצמו. המחלה היא בעיקרון מיועדת לעובד והיא נקראת מחלת עובד. בהרבה מכסות מסוימות אנחנו מאפשרים לעובד לנצל את ימי המחלה שלא לטובת בן משפחה – זה לא רק לילד אלא יש גם להורים ולבן זוג – כך שאם נרחיב על המידה, את היתרון שנתנו בגין ילד עם המחלה הממארת, אנחנו מאבדים אותו. זאת הופכת להיות מחלה באופן רגיל. לכן הגישה כאן היא להרחיב את זה במידתיות כך שלא יהיה להיות יום מחלה רגיל כי אז אנחנו מאבדים את היתרון שאנחנו רוצים לתת למחלות קשות באמת.
אורי מקלב
¶
ודאי שלא. הטענות האלה, עת דיברנו על מחלה ממארת, נטענו ונאמרו הדברים האלה. הבנו את הדברים ושמענו את המגבלות. אפשר להרחיב את היריעה עכשיו אבל אנחנו בסך הכול מבקשים להחיל על זה דין רציפות. הכול יהיה על השולחן וכל אחד יוכל להתבטא.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מודה לכם. נעבור להצבעה.
מי בעד החלת דין רציפות?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להחיל דין רציפות אושרה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אושר להחיל דין רציפות על הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 13) (היעדרות בשל מחלה קשה), התשע"ה-2014.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:25.