הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 27
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ה' באב התשע"ה (21 ביולי 2015), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/07/2015
חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה) (הפטר לחייב מוגבל באמצעים), התשע"ה–2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: ניסן סלומינסקי – היו"ר
זאב בנימין בגין – מ"מ היו"ר
מיכאל אורן
יואב בן צור
ציפי לבני
רויטל סויד
אוסאמה סעדי
נורית קורן
מוזמנים
¶
אבי ליכט - המשנה ליועץ המשפטי לממשלה
מיכל אלבז - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שירן ברזילי גלוטר - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
איתי הס - מנהל המחלקה המשפטית, אגף האפוטרופוס הכללי, משרד המשפטים
ברק לייזר - היועץ המשפטי, הנהלת בתי המשפט, משרד המשפטים
שירי לנג - ממונה חקיקה בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט, משרד המשפטים
דרור מיטלמן - מתמחה, משרד המשפטים
בן-ציון פיגלסון - עוזר בכיר, האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי, משרד המשפטים
דן בן סימון - מ"מ מנהל רשות האכיפה והגבייה
רבקה אהרוני - סמנכ"לית תכנון ומדיניות, רשות האכיפה והגבייה
מאיה גרינברג - סמנכ"לית אכיפה וגבייה, רשות האכיפה והגבייה
ענת הר-אבן - היועצת המשפטית, רשות האכיפה והגבייה
שמרית רגב שרייבר - דוברת, רשות האכיפה והגבייה
משה אשר - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
אורי ברוק - יועץ למנהל רשות המסים, משרד האוצר
שאול כהן - ממונה אכיפת הגבייה, הוצל"פ וכינוסים, רשות המסים, משרד האוצר
יעל נוה - ממונה פירוקים וגבייה מיוחדת מע"מ, רשות המסים, משרד האוצר
זאב פורת - סמנכ"ל בכיר לאכיפה וגבייה, רשות המסים, משרד האוצר
זכריא קאסם - עוזר ראשי, יחידת פירוקים, רשות המסים, משרד האוצר
מזי רנצלר - ממונה פירוקים ופשיטות רגל, רשות המסים, משרד האוצר
שרה זילברשטיין-היפש - ראש תחום פניות הציבור, המשרד לאזרחים ותיקים
אפי נוה - ראש לשכת עורכי הדין
גיא גולדפרב - חבר פורום הוצל"פ, לשכת עורכי הדין
יוסף ויצמן - חבר פורום הוצל"פ, לשכת עורכי הדין
חני קומט - חברת פורום הוצל"פ, לשכת עורכי הדין
ליאור שפירא - חבר פורום הוצל"פ, לשכת עורכי הדין
רן מלמד - סמנכ"ל "ידיד" – עמותה לסיוע הדדי וקידום פעולות חברתיות וקהילתיות
נירה שלו - עו"ד, "ידיד" – עמותה לסיוע הדדי וקידום פעולות חברתיות וקהילתיות
מירב אביטל-מגן - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל
דניאל וקס - יועץ, איגוד הבנקים בישראל
אסף מירוז - עו"ד, מייצג חייבים
גלעד פז - עו"ד, מייצג חייבים
אליסה דברה - מנהלת "בנקים לא מעל החוק"
ליזה בוקר - נציגת אזור דרום, "בנקים לא מעל החוק"
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל המועצה לשלום הילד
רחלי הכהן - עו"ד, המועצה לשלום הילד
משה בר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
דני טובול - מנהל מח' בקרה וגביית חובות, בנק הפועלים
מרב פורת ניסנהולץ - מנהלת הקליניקה להוצל"פ, הקריה האקדמית אונו
רומן גרביץ - לוביסט (פוליסי), מייצג את לשכת עורכי הדין
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
רונית יצחק
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה) (הפטר לחייב מוגבל באמצעים), התשע"ה–2015
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב. שני דברים. א', אנחנו נעשה כל מאמץ לסיים את ההכנה של החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית, ולכן בסדר היום הודענו שהישיבה צפויה להיות ארוכה, לפחות עד 16:00 ואולי יותר. בכל אופן, אנחנו צריכים לסיים, כי אני רוצה שהחוק הזה יעבור במושב הזה. כל כך הרבה אנשים מצפים לזה, ואנחנו מבינים את החשיבות הגדולה לאותם אנשים, שהגיע הזמן שנפתח להם חיים חדשים, ולכן חבל על כל יום.
דבר שני, עדיין ישנם כמה חילוקי דעות, יכול להיות שהם ייפתרו תוך כדי ויכול להיות שנצטרך לעשות הפסקה, לסגור, ולחזור. נראה איך הדברים יתפתחו.
אנחנו לא נחזור על מה שעשינו כבר, נתקדם מאיפה שהגענו. יש מאחורה דבר או שניים שנשארו בסימני שאלה, ויש לנו פתרונות אליהם, אבל נעשה אותם כבר בסוף.
נועה ברודסקי לוי
¶
היה את הנושא של ערובה לאמצעים, שאמרנו שנשאיר לסוף. הגענו לעמוד 8, לנושא של החוב של 400,000 שקלים. אבל לפני שנמצא את זה, יכול להיות שיש כמה נקודות שכן אפשר כבר להסדיר, לפי מה שהבנתי ממשרד המשפטים. קודם כול, עלתה שאלה לגבי התקופה שבמהלכה יידרש שאדם מוגבל באמצעים... דובר בהתחלה על חמש שנים ולהסמיך את השרה לקצר לארבע שנים. אנחנו הסברנו בדיון הקודם שאי אפשר לעשות את זה בצורה כזאת, ומשרד המשפטים אמר שהוא יחשוב על פתרון אחר. מדובר על עמוד 3.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרנו שאנחנו, המחוקק, כתפיסת עולם, לא רוצים להשאיר לשר משהו במסגרת החוק. ודאי שאנחנו מכבדים מאוד את השרים, ובפרט את שרת המשפטים, אבל אנחנו לא רוצים להשאיר את זה בחוק. אמרנו שאם יהיה צורך, יבואו ויבקשו. בכל אופן, נענינו לבקשה, כולל של מרב, לקצר, ויש לנו הבנה שבמקום חמש מדברים על ארבע, כן?
אבי ליכט
¶
זאת פשרה. היכולת שלנו לרדת מחמש... שלוש מרחיב מאוד את הכמות והופך את זה למשהו רחב ממה שרצינו. מכיוון שאתם לא נתתם לנו את האפשרות לשיקול דעת, אז בעצם הפעלנו את שיקול הדעת כבר עכשיו והורדנו לארבע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רק רוצה להזכיר לכולם שאנחנו לא מדברים אחד בתוך השני. מי שיקבל רשות דיבור יוכל לדבר, האחרים ירשמו. אנחנו משתדלים לתת לאנשים לדבר, אבל בואו נתקדם.
נועה ברודסקי לוי
¶
נקודה נוספת שעלתה בפעם הקודמת: הנושא של הדוחות שהחייב נדרש להגיש. אמרנו שלא נשאיר את זה בתנאי הסף אלא זה יעבור למקום אחר.
נועה ברודסקי לוי
¶
אם כך, אנחנו ממשיכים. עצרנו בעמוד 8, בנושא של החוב של 400,000 שקלים. הוצע על ידי הממשלה שחוב של 400,000 שקלים ומעלה לנושה אחד, יראו אותו אוטומטית כגורם לפגיעה כלכלית משמעותית, ולכן בעצם אי אפשר יהיה לתת הפטר. זו הנקודה שבה עצרנו, והיו עליה הערות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הייתה גם בקשה – אני לא יודע אם פה או ב-800 – שכמו ששמים חסם עליון, שתהיה גם תחתית. זה יהיה פה?
מרב מיכאלי
¶
אבל לפחות להכניס את זה להיות שיקול, ולא חזקה. את העניין של ה-400,000. כי אמרנו שתלוי למי זו פגיעה משמעותית ולמי לא. הרי אין דין 400,000 לבנק לאומי כדין 400,000 לחנות רהיטים כלשהי.
אבי ליכט
¶
רגע, אני רוצה להסביר. אם זו מכולת וזה 50,000 והם מצליחים לשכנע שמבחינתם זה משמעותי – זה בפנים.
אבי ליכט
¶
הרעיון אומר שמעל 400,000 זו כבר פגיעה משמעותית. אם יש אדם שיש לו חוב של 400,000 שקל, אז מבחינתנו זה כבר חוב גדול וזו פגיעה משמעותית. אני רוצה לומר שזה גם מדבר עם החוב לרשות המסים, כלומר, זה יוצר שוויון מול רשות המסים. אם החלטנו שחוב של 400,000 הוא חוב שממנו והלאה אין הפטר בכלל, בגלל חוב לרשות המסים, חשבנו ליצור הקבלה גם לחוב פרטי, כדי ליצור שוויון מול רשויות המדינה. זה נראה לנו הסדר מאוזן.
מרב מיכאלי
¶
אבל אי אפשר להקביל בין רשות המסים, המדינה, לבין כל מיני גופים פרטיים. זה לא הגיוני לעשות את השוואה הזאת כאילו מדובר באותו דבר.
ענת הר-אבן
¶
אני יכולה להגיד שיש 4,000 חייבים שחייבים מעל 400,000, אבל זה לא אומר כלום. אין לנו את הפילוח של כל חייב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד הערה שאני מפחד שנשכח: הרגשנו שגם יש איזושהי תחתית למטה שאם מישהו חייב פחות ממנה אז לא צריך הפטר. הרי אין אדם שלא יוכל להחזיר סכום כזה. דיברנו על 15,000 שקל, שאם מישהו חייב את זה או פחות מזה, אז לא יהיה הפטר – הוא יחזיר את זה.
אבי ליכט
¶
יו"ר הוועדה, אני חושב שזה רעיון לא טוב, כי זה בעצם הפוך על הפוך. בעצם מה אנחנו אומרים? נגיד יש לבן אדם חוב נמוך, נגיד של 50,000 שקל, והוא לא מצליח לשלם אותו כבר חמש שנים, ואין לו נכסים – ועדיין מוטלות עליו מגבלות. זה בעצם אומר שדווקא האנשים שחייבים מעט כסף, שיכול להיות שהם הכי מסכנים והם לא מסוגלים לשלם – דווקא עליהם ההסדר לא יחול והם ייפגעו מהדבר הזה. אני פשוט לא מצליח להבין את ההיגיון של הדבר הזה. זה בדיוק ההפך. אלה האנשים שאנחנו אומרים עליהם שאם חמש שנים הם לא הצליחו להחזיר 50,000 שקל, אז למה נחכה? שיצברו עוד חובות ועוד ריבית?
מרב מיכאלי
¶
אבל אדוני, למה בכלל אתה רוצה את הרצפה הזאת? הרי כשיש מישהו שלא מסוגל להחזיר, הוא לא מסוגל להחזיר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל הפוך. זה סכום שחייבים למכולת או למישהו. בסוף נכניס את בעל המכולת למצב של פשיטת רגל.
אבי ליכט
¶
תנו לי רגע להסביר. אם הוא חייב לבעל המכולת 25,000 שקלים ובעל המכולת ישכנע שהחוב הזה הוא חוב שיפיל אותו, אז הוא לא יקבל הפטר, מהטעם שזה פוגע במישהו. אבל לומר על מישהו שבגלל שיש לו חוב נמוך... חוב מתחת ל-25,000 יש ליותר מ-900 אנשים.
אבי ליכט
¶
אני זכרתי נתון שמתחת ל-25,000 יש קרוב ל-900 איש. עכשיו הם אומרים לי נתון מעודכן שיש 700 איש שחייבים פחות מ-18,000 שקלים כבר חמש שנים ולא הצליחו לצאת מזה. אז אנחנו עכשיו נוציא אותם מההסדר? את האנשים הכי מסכנים? לא ניתן להם הפטר? זה לא נראה לי הגיוני.
מרב מיכאלי
¶
אני רוצה להזכיר לאדוני שגם האנשים האלה כבר עומדים בתשלומים שנקבעו להם, כבר נעשתה להם חקירת יכולת. לא מדובר במישהו שעכשיו בא עם חוב של 15,000 שקל ואנחנו מתחילים מאפס. זה אנשים שכבר שנים בתוך האירוע הזה ועדיין לא מצליחים לשלם את זה. תחשוב כמה נמוך הם צריכים להיות כדי להיות במצב כזה.
אפי נוה
¶
תשובה לאבי ומרב. אתם צריכים לזכור שהחובות הקטנים הם לא חובות של בנקים ולא של גופים מוסדיים. זה אותו אחד שקנה רהיטים, אותו אחד שקנה מכשירי חשמל בבתי עסקים. כלומר, צריך לחשוב גם על האינטרס של בעלי החוב. מישהו שבהסדר תשלומים משלם כל חודש 300 או 400 שקלים, בסוף הוא יפרע את ה-15,000 שקלים. לטעמי 15,000 שקלים זה מעט מאוד. זה צריך להיות יותר, כי צריך להגן גם על הצד שכנגד, לא רק על אותם חייבים. אתה לא יכול להגיד "נפטור את כולם", בסוף אותם 15,000 ישולמו. צריך לחשוב גם על הצד שכנגד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, אבל יכול להיות שגם רן רוצה לומר משהו ואז כבר תסביר לשניהם ביחד. אני אתן לך להסביר.
רן מלמד
¶
אני רוצה להשתמש במילים של אבי ליכט עצמו, שאמר "אם יבוא בעל המכולת, הנושה הקטן, ויוכיח שאכן ההפטר פוגע בו אנושות כלכלית, הבן אדם לא יקבל הפטר". אבי, אני חושב שמהטעם הזה בדיוק לא צריך בכלל לקבוע את התקרה של 400,000 או כל תקרה אחרת. יבוא הנושה והזוכה ויגיד שהפגיעה בו הולכת להיות פגיעה אנושה, יהיה סוברני הרשם לקבוע ולהחליט האם הוא נותן את ההפטר או לא נותן. אני חושב שבהקשר הזה, הנושא של שיקול הדעת הוא הדבר החשוב.
משה בר
¶
אני משה בר, יושב-ראש עמותת תנו יד לחירש, נכים למען נכים. יש הרבה מאוד נכים שחיים על 2,400 שקל, כך שגם 15,000 זה קשה. אז אם תחייבו אותם, לפחות תורידו את הריבית, תורידו את ההצמדה ותנו לו להחזיר את הקרן, ואז יכול להיות שהוא יוכל לעמוד בזה. אבל כשהוא חייב 15,000 והוא מחזיר 45,000 או 50,000, הוא לא יוכל לעמוד בזה.
אוסאמה סעדי
¶
לכן שאלתי זאת. האם אנחנו מדברים על קרן ולא על הצמדות וריביות, שאז זה כבר מגיע ל-40,000 ו-50,000 - - -
אבי ליכט
¶
השאלה מה המוטיבציה של לעשות את הרצפה. אם המוטיבציה של הרצפה זה האינטרס של לשכת עורכי הדין להגן על הנושים החלשים, אני מקבל את זה, אני חושב שזה אינטרס נכון. אבל הכלי שבו הם משתמשים הוא כלי לא נכון. כי בדיוק בשביל הנושים החלשים הוספנו את שיקול הדעת. בשביל לטפל בנושים החלשים הוספנו סעיף שאומר שאם הרשם רואה שהנושה חלש ואפילו סכום נמוך יכול להועיל לו, האיש לא יקבל הפטר. אבל לבוא ולומר קטגורית "בואו נחריג את החובות הקטנים", זה אומר שאדם שהחוב שלו נמוך והוא תקוע כבר חמש שנים ויש עליו מגבלות והוא רק צובר ריבית... אנחנו פוגעים בחלשים ביותר. זה פשוט בדיוק ההפך ממה שהתכוונו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, דיברנו על זה ואני לא רוצה לפתוח את זה עוד פעם. מה נעשה, יש לנו כאן מגבלות.
אבי ליכט
¶
הנוהל הוא שאנחנו מקריאים. זו לא הצעת חוק פרטית, זו לא הצעת חוק של הוועדה, זו הצעת חוק ממשלתית.
אבי ליכט
¶
זה לא נכון. אני נמצא בוועדת חוקה כבר כמה שנים ומעולם לא הקריאו... אני לא מוכן, זו הצעת חוק שלנו.
אבי ליכט
¶
לא, זאת לא מחלוקת. אני לא זוכר הצעת חוק שלי שהוועדה הקריאה. אני לא מוכן לזה. אני רק רוצה להזכיר שבדיון הקודם אנחנו הקראנו.
אבי ליכט
¶
זאת הצעת חוק שנכתבה על ידי הממשלה, זאת הצעת חוק ממשלתית, ואין שום סיבה שהוועדה תקריא אותה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי, רק תסביר לי מה נפקא מינה. כי אני רואה ששני הצדדים מתעקשים מאוד, אז כנראה שיש נפקא מינה, אז תן לי להבין למה.
אבי ליכט
¶
הנפקא מינה היא מאוד פשוטה: אנחנו מקריאים ואנחנו מסבירים, כי זאת הצעת חוק ממשלתית. כמו שכשיש הצעת חוק פרטית או של הוועדה, הממשלה לא תקריא. אני לא רואה שום סיבה שהיועצת המשפטית של הוועדה תקריא הצעה שלא היא כתבה ותנהל את הדיון. זו הצעת חוק שלנו, אנחנו מסבירים ומקריאים, ונקשיב לכל ההערות, גם להערות של היועצת המשפטית של הוועדה.
אגב, זה לא נכון שזה הנוהל, כי אני נמצא פה די הרבה, ואנחנו תמיד מקריאים את הצעות החוק שלנו.
אוסאמה סעדי
¶
כבוד היושב-ראש, בוועדות אחרות שאנחנו מופיעים בהן, כשיש הצעת חוק ממשלתית, אנחנו בוועדה סוברנים, אנחנו מנהלים את העניינים, ולא הממשלה.
זאב בנימין בגין
¶
אוסיף מזיכרוני: הבאתי הצעת חוק ממשלתית לוועדת הפנים, ואנחנו הקראנו, זאת אומרת, הממשלה.
זאב בנימין בגין
¶
הבאתי את הצעת החוק להסדרת התיישבות הבדואים לוועדת הפנים, ואם זיכרוני לא מטעה אותי, נציג הממשלה, לדעתי זה היה היועץ המשפטי של רשות הבדואים, הוא זה שקרא. ככה אני זוכר. האם זה תקדים? חברים אמרו שהם זוכרים, אז גם אני מביא מזיכרוני.
אבי ליכט
¶
יושב-ראש הוועדה, אני נמצא די הרבה בוועדת החוקה, והצעות חוק שאנחנו מביאים לוועדה, אנחנו אלה שמקריאים, ואני מבקש לשמור על זה, אני לא מוכן אחרת.
אבי ליכט
¶
אני לא בורח משום הערה שלכם, אבל אני חושב שהפוזיציה של יועצת משפטית של ועדה זה שהיא מעירה להצעת חוק ממשלתית. זאת לא הצעת חוק של - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא יהיה תקדים, אבל אני לא רוצה לעצור את הדיון. אני אעשה בירור – אשב בין כל החכמים ונקבע הלכה.
מיכל אלבז
¶
אני אקריא את סעיף 69י5, שעוסק בבקשת ההפטר. הסעיף קובע אילו פרטים החייב צריך לפרט בבקשה שלו ואיזה מסמכים הוא צריך לצרף לה.
קוראת
¶
"בקשת הפטר
69י5.
בקשת הפטר תכלול את כל אלה:
(1) תצהיר בדבר התקיימות התנאים למתן צו הפטר כאמור בסעיף 69י3 ובדבר אי-התקיימות הסייגים למתן צו כאמור בסעיף 69י4(1) עד (3); בתצהיר כאמור יפרט החייב את כלל נכסיו, חובותיו לרבות חובות שאינם בני-הפטר," – אנחנו רוצים להוסיף כאן "הכנסותיו", לבקשת איגוד הבנקים – "הוצאותיו, נושיו וכל מי שהחייב חב לו חוב שאינו בר-הפטר, כפי שיקבע שר המשפטים;"
מיכל אלבז
¶
קוראת: "(2) רשימה הכוללת פרטי התקשרות עדכניים עם הנושים כאמור בפסקה (1); שר המשפטים יקבע הוראות לעניין הפרטים שיש לכלול ברשימה;
(3) העתק מן ההחלטה על הכרזתו של החייב, חייב מוגבל באמצעים, וכן העתק מכל חקירת יכולת שנערכה לחייב לאחר הכרזתו כאמור;
(4) כתב ויתור על סודיות."
נועה ברודסקי לוי
¶
רצינו לשאול אם הם רוצים... טוב, אחר כך יעלה הנושא של המידע שמועבר על ידי רשות המסים – האם רוצים שזה יהיה כתוב במפורש שכתב ויתור סודיות יכלול גם ויתור על סודיות כלפי רשות המסים.
משה אשר
¶
אנחנו הסברנו שהסודיות של רשות המסים היא לא סודיות ששייכת לנישום או ללקוח, אלא היא סודיות שמוטלת על עובדי הרשות. זה משהו אחר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אבל אנחנו מדברים כאן לא על אינפורמציה שאנחנו מקבלים ממקורות אחרים, אנחנו מדברים על אינפורמציה שאתה מקבל מהנישום כתוצאה מהדוחות שהוא מגיש; וכאן הוא מגיש כתב ויתור. אז מה שאתה יונק מהאינפורמציה הזאת, בוודאי שאין על זה שום חיסיון, כי אתה יונק את זה מהדוחות והוא כותב לך שהוא מאפשר את זה.
מרב מיכאלי
¶
אני רוצה להבין ואני שואלת את רשות האכיפה והגבייה: חייב מוגבל באמצעים, כשעושים לו חקירת יכולת, האם הוא לא ויתר כבר על סודיות? למה זה נדרש שוב? מה יש פה יותר ממה שהיה קודם? למה צריך שוב לוותר על סודיות?
ענת הר-אבן
¶
אנחנו מצפים שהוא יגיש שאלון חדש. מדובר פה בחייב בן חמש שנים, שיגיש שאלון חדש, לפחות חמש שנים - - -
ענת הר-אבן
¶
ארבע, נכון. אז שיפרט את כל המצב שלו מחדש, את כל ההכנסות, את כל הנכסים; הרי יכול להיות שדברים השתנו. אני חושבת שזה מצריך בדיקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה בסדר. לפני שפוטרים אותו לחלוטין, רוצים שיהיה איזשהו... זה בסדר מהבחינה הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, אם זה ילך ככה אז יכול להיות שנפסיק עם זה וניתן לכולם לדבר רק בסוף, אחרי שנקרא את הכול. אז אני מבקש.
יוסף ויצמן
¶
אני יוסף ויצמן, ראש הוועדה של ההוצאה לפועל בלשכת עורכי הדין. אני מציע שבסעיף 69י5 הבקשה תהיה דומה לבקשה בפשיטת רגל. יש כבר בקשה שהכנ"ר הכין, בקשה מוכנה עם כל הסעיפים, ואין שום סיבה שנעשה בקשה חדשה. יש פשיטת רגל? אז בקשה מוסדרת, עם כל החובות, מכל הסוגים וכל המינים - - -
אבי ליכט
¶
אם אתה חושב שיש נתון שחסר, אז תגיד ונוסיף. אין לנו התנגדות עקרונית. הרעיון הוא שזה יהיה אותו מידע, רק שאנחנו לא רוצים להתחיל להפנות לטפסים של מערכת אחרת, כי כל מערכת עובדת עם מחשוב - - -
יוסף ויצמן
¶
מצוין. אז שיירשם שזה אותו רעיון, כך שאם בעתיד נמצא דברים שיש פה ואין שם, נוכל לבקש להוסיף אותם. אז נרשם שזה אותו רעיון.
רן מלמד
¶
שתי הערות קצרות. אחת, אני חושב שצריך לעשות הבחנה בין הנושים שכבר יש לגביהם תיקים בתוך האיחוד ושלגביהם... כל הפרטים הכי עדכניים צריכים להיות אצל רשות האכיפה והגבייה; אז למה להטיל עכשיו על החייב את החובה להביא פרטים שיכול להיות שהוא יטעה בהם? יכול להיות שנושה החליף את עורך הדין שלו, יכול להיות שהוא החליף מייצג. לכן אני חושב שלגבי כל התיקים שכרגע פעילים ברשות האכיפה והגבייה, הרשימה העדכנית של הפרטים תינתן על ידי רשות האכיפה והגבייה, ולא להטיל את זה על החייב, שאני לא בטוח שאחרי ארבע או חמש שנים הוא יודע בדיוק מי וכמה ואיך. הוא רק יודע שהוא משלם כסדרו את התשלום החודשי שלו.
הדבר השני נוגע לסעיף (1), לגבי הפירוט של כלל הנכסים והחובות. אני יודע שאני מתפרץ לדלת פתוחה, אבל זה נוגע גם לסעיף שעברנו עליו ואמרת שנדון בו לקראת סוף הדיון, וזה הנושא של נכסים שצריך לפטור אותם מתוך הנושא הזה, כולל במקרים חריגים – וצריך לרשום את זה באיזושהי צורה – דירות מגורים; נכסים שהתועלת בלקחת אותם תהיה הרסנית מבחינה כלכלית, או כספי פנסיה שיכול להיות הרסני אם הם יילקחו מאדם שאמור להגיע לגיל הזה.
רן מלמד
¶
אני משאיר את סעיף (2), שאני מבקש לעשות את ההבחנה ושכל הנתונים שנמצאים ברשות האכיפה והגבייה יימסרו לחייב.
אליסה דברה
¶
אני אליסה, מקבוצת "בנקים לא מעל החוק, נפגעי בנקים והוצאה לפועל", אנשים שרוצים שתהיה פה בנקאות הוגנת וגבייה של חובות בהגינות; חובות אמת בלבד.
אני רוצה להעיר שתי הערות. ברשותכם אני אקום - - -
אליסה דברה
¶
השבוע חל יום השנה השלישי לשריפתו של משה סילמן זיכרונו לברכה, השם ייקום דמו. כשאנחנו יושבים כאן ודנים, רבותיי, תדעו לכם שמשה סילמן, כששרף את עצמו, לא הוא הצית את האש; את האש הציתו, סליחה, לשכת עורכי הדין, המוסד לביטוח לאומי, מחילה, והבנקים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבקש, חבר'ה, באמת, נו, תנו לאישה להגיד, ואחר כך מי שירצה יגיב. אבל זה בכלל לא רלוונטי לכאן.
אליסה דברה
¶
אני מייצגת קבוצה מסוימת של אנשים שחושבת כך. מותר לציבור להשמיע את קולו, הרי ממילא אתם חזקים, אתם כותבים את החוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אליסה, אני מבקש, זה לא שייך בכלל לדיון ואני נותן לך לפנים משורת הדין, אבל תעשי את זה ממש קצר.
אליסה דברה
¶
לגבי הטופס. אנחנו נתקלים בבעיה, החייבים מביאים אלינו את הקושי למלא טפסים שוב ושוב. הרבה פעמים כל מיני הליכים מסוכלים כי הם אינם מסוגלים. מדובר פעמים רבות באנשים מאוד פגועים, ולא רק כלכלית, כי הפגיעה הכלכלית וההסתבכות בחובות יוצרות פגיעות נוספות. רבותיי, אם אפשר להקל באיזשהו טופס ולרשות האכיפה יש כבר את הנתונים, אז יאללה, להקל על החייבים. זאת הייתה ההערה שלי לגבי הפרטים. תודה רבה.
אסף מירוז
¶
אני עורך-דין אסף מירוז, עוסק בייצוג חייבים וסיוע למעוטי יכולת. בקשר לסעיף 69י5 אני סבור שצריך להוסיף החרגה של נכסים שמוגנים מפני עיקול לפי סעיף 50 לחוק ו/או כל סעיף אחר. יש בסעיף 50 לחוק ההוצאה לפועל רשימת נכסים מוחרגים, וכדי למנוע לקונות בחוק יש עוד מקורות חקיקה שמחריגים נכסים מעיקולים. לכן צריך שיהיה ברור שנכסים שהדין הגן עליהם בפני עיקול, לא ייכללו לצורך הסעיף הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מערבבים שני דברים. פה לא מדברים... כשהוא עושה את הרשימה מה יעקלו ומה לא - - -
מיכל אלבז
¶
סעיף 69י6 קובע באילו לשכות הוצאה לפועל החייב יוכל להגיש בקשה להפטר ובאילו לשכות יתקיים הדיון. זו מעין סעיף סמכות מקומית.
קוראת
¶
"הגשת בקשת הפטר והלשכה שבה יתנהל התיק
69י6.
(א) חייב רשאי להגיש בקשת הפטר וכן להגיש בקשות ומסמכים ולקבל מידע הנוגע לבקשה כאמור, בלשכת הוצאה לפועל שבה פועל מסלול הפטר; שר המשפטים יפרסם ברשומות הודעה על לשכות ההוצאה לפועל שבהן פועל מסלול הפטר."
מיכל אלבז
¶
קוראת: "(ב) הוגשה בקשת הפטר כאמור בסעיף קטן (א), יתנהל התיק בלשכת ההוצאה לפועל שבה פועל מסלול הפטר, במחוז כהגדרתו בסעיף 2(ג) (בסעיף זה – מחוז) שבו נפתחו מרבית תיקי ההוצאה לפועל נגד החייב, ואם ניתן לחייב צו איחוד כמשמעותו בפרק ז'3 – במחוז שבו מתנהל תיק האיחוד של החייב; אין באותו מחוז לשכת הוצאה לפועל שבה פועל מסלול הפטר, יתנהל התיק במחוז אחר, בלשכת הוצאה לפועל שבה פועל מסלול כאמור, כפי שיפורסם בהודעה לפי סעיף קטן (א).
(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות סעיף 11."
ענת הר-אבן
¶
באר שבע, תל-אביב, ירושלים, נתניה והקריות. נעשָה פילוח של כל החייבים הפוטנציאליים מבחינת הכמויות, אנחנו מכירים את המספרים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לי שתי שאלות. אחת, יש מצב שאם אנשים צריכים למלא טפסים, שלא יצטרכו ללכת אלא לעשות את זה באמצעים יותר חדשים?
ענת הר-אבן
¶
אנחנו סבורים שזו בקשה מאוד משמעותית בחיים של החייב, ואמנם אנחנו הארגון הממשלתי הראשון שהוקמה בו חטיבת - - -
ענת הר-אבן
¶
אני חושבת שההקלה יכולה להיות בעוכריו של החייב. מדובר פה בהליך מאוד משמעותי וחדשני. המוכוונות שלנו כלפי החייב היא כזאת שאנחנו מצפים שהוא יבוא, שנסביר לו, שנעשה תיאום ציפיות. חייב כזה שמגיש בקשה, אם הוא יצפה לקבל הפטר באופן אוטומטי והוא לא יבין שזה תהליך שיכול לקחת כמה חודשים ויכול להיות שבסופו של דבר הוא אולי לא יקבל הפטר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. זאת אומרת שהוא ישב ויקבל הסברים וכולי. זה לא רק למלא טופס. אם כך, אם אנחנו מדברים על 22,000 איש לפחות – הרי יכול להיות שיהיו יותר וייפסלו – זאת אומרת שאתם צריכים הרבה מאוד כוח אדם שיעמוד מולם, יסביר להם, יטפל בהם, ואחר כך יבדוק שהדברים באמת נכונים ושאין להם שום דבר מוחבא. האם יש לכם כוח אדם כזה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל היום אין לכם קשר אתם. ענת הסבירה יפה מאוד שכשהוא מגיע צריכים לדבר אתו, להסביר לו במאור פנים - - -
אוסאמה סעדי
¶
התקציב הזה, אם היה הולך לנושים, היינו פותרים את הבעיות? היינו נותנים 20% לנושים וגמרנו.
זאב בנימין בגין
¶
אני מבקש לשאול מהי מסגרת הזמן שבה על פי הבנתכם ייגמר הטיפול ב-22,000 החייבים. עשר שנים? שמונה שנים?
ענת הר-אבן
¶
הוראת השעה היא לשלוש שנים, אבל חייב שמגיש את הבקשה גם ביום האחרון, החוק מסמיך את רשם ההוצאה לפועל להמשיך ולטפל בו. מאחר שהסעיפים כרגע קובעים שרשות המסים יכולה להאריך את המועדים גם עד תשעה חודשים, אז הצפי של הטיפול הוא שהחייב מגיש בקשה, עובר כחודש עד שהרשם בודק את סעיפי המידע ומחליט אם החייב מתאים לכאורה להיכנס למסלול או לא, ואחר כך יש צורך לשלוח... זה פחות או יותר תהליך שיכול לקחת בין חצי שנה לשנה ושלושה חודשים.
זאב בנימין בגין
¶
אני מבין שהתהליך הוא מסובך, וזה מחריף את הנחתי עקב תשובתכם. אם 22,000 חייבים, ונגיד שמחצית מהמספר הזה צריכים לעבור את הטיפול המסור באמצעות הפקידות, ככל שיהיה תקציב, אז החשבון הוא... נניח שמדובר ב-18,000 חייבים ו-4,000 יישארו לסיבוב הבא, לחוק הקבוע. אז זה אומר 6,000 חייבים בשנה. בשנה יש בערך 250 ימי עבודה, נכון? אז אני מבקש לעשות את החשבון הזה: חמש לשכות, כפול 250 ימי עבודה, שזה בערך 1,000 ימי עבודה בשנה בלשכות, כפול שלוש. אז אני מבקש דווקא על רקע ההליך המאוד נאה ומפורט שאתם מדברים עליו, לשאול האם הציפייה הזאת מציאותית?
דן בן סימון
¶
צריך להבין, אנחנו היום ברשות האכיפה מטפלים בערך ב-400,000 תיקים בשנה. אנחנו פרוסים על פני כל הארץ. יש לנו 59 רשמים, שמטפלים בכל הבקשות. גם היום אנחנו נערכים לאפשרות שאדם יוכל לזמן תור כדי להגיש את הבקשה הזאת, כדי לפרוס אותם. לגבי השאלה מה אורך הזמן – זה תלוי מאוד בתיק, בכמות התיקים, בנושים, בהתנגדויות שהנושים יגישו. יש תיקים שהטיפול בהם יהיה מהיר, וזה גם מתקשר לסף הנמוך, דווקא למקרים שכן צריך לטפל בהם, של אותה אישה שיש לה רק 10,000 שקל והיא משלמת היום 300 שקל, כך שהחוק הזה לא ייגמר עוד הרבה שנים – אז כן, אנחנו צריכים לנסות לראות איך אנחנו מכניסים אותם למסלול חדש בחיים. וזאת מטרת החוק.
דן בן סימון
¶
אנחנו נערכים לדבר הזה, ואם נצטרך גם נגיש בקשה להגדלה. אבל אנחנו חושבים שאנחנו ערוכים, וגם קיבלנו הסדר תקציבי, ואם נצטרך אז נבוא לפה לבקש את עזרתכם כדי לקבל תקציב נוסף.
אוסאמה סעדי
¶
אבי, למה רק חמש לשכות, ואין בנצרת? בנצרת יש בית משפט מחוזי, יש היכל משפט, וכל הצפון בנצרת. אז למה הוא צריך ללכת לנתניה או לקריות?
אבי ליכט
¶
יו"ר הוועדה, הבעיה היא תקציבית-תפעולית, אין פה איזה עניין עקרוני. אנחנו כן מוכנים להעביר את הרשם של הקריות לנצרת.
אבי ליכט
¶
לא, לא לשקול. שקלנו. אבל העניין שאז תהיה בעיה עם הקריות. כלומר, אנחנו לא רוצים שיהיה מצב שיחשבו שיש רק ביישובים ערביים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נסכם שאתם תעבירו את זה לנצרת, ואנחנו נשקול לגבי הקריות. כלומר, נשקול להוסיף בקריות.
אבי ליכט
¶
זו לא שאלה משפטית, זו שאלה של כסף, ונמצא פה בחור מאגף תקציבים. צריך עוד רשם, וזה עולה כסף.
רן מלמד
¶
בסעיף (א) אני רוצה להפריד בין הגשת הבקשה לבין קבלת מידע. גם היום אתה יכול לקבל מידע בכל לשכה של רשות האכיפה והגבייה. אני חושב שאת המידע הבסיסי, את ההסברים הבסיסיים של מה צריך לעשות... לא צריך לטרטר בן אדם למקומות שרחוקים ממקום מגוריו. אני חושב שקבלת המידע הבסיסי, הטפסים והסבר בסיסי ראשוני, כולל אולי אפילו בשפה שהאדם מבין, חייבת להיעשות בלשכה שקרובה למקום מגוריו, כדי שהוא ידע אם הוא בכלל יכול לעמוד בתנאים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
א', הוא יכול להערכתי לקבל בכל מקום, זאת לא תהיה בעיה. ב', כשאדם בא להגיש את הטופס, זה הזמן שאתה מסביר לו מה המשמעיות, מה צריך לעשות, וגם את האחריות. כי אם האיש ממלא ושוכח לדווח על כל החובות, כל ההפטר יתבטל. ולכן צריכים מישהו שיסביר לו, יגיד לו את האחריות, וזה טוב - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רן, בוא לא נתווכח. אמרנו שלקבל מידע הוא יוכל, אבל אנחנו מדברים כרגע על כך שבזמן שהאיש ממלא את הטופס... אני חשבתי שאולי אפשר לעשות את זה דרך האינטרנט או משהו כזה, אבל הבנתי שזה לטובתו שהוא יבוא ויסבירו לו - - -
דן בן סימון
¶
רן, אני חוסך לך את הדיון. קודם כול, תודה רבה לרן על השאלה המוזמנת. כי אחד הדברים שאנחנו עושים בחוק הזה זה שאנחנו גם יוזמים דברים, וחלק מהיוזמה זה שנשלח איגרת לא בנוסח של חבריי המשפטנים אלא בנוסח שברור לכל אדם, על מטרת החוק ומה האפשרויות שעומדות בפניו, ועל תהליך העבודה, וזאת כדי לעשות תיאום ציפיות. האיגרת הזאת נשלחת לכל האנשים שאנחנו חושבים שעומדים ל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
באיזה שפה אתם שולחים? יש דרך לשלוח ביותר משפה אחת? בעיקר באוכלוסיות מסוימות - - -
דן בן סימון
¶
מעבר לזה, האיגרת הזאת והטפסים נמצאים בכל לשכה ולשכה. צריך להבין שהמפגש הראשוני הזה... למה אנחנו נותנים את זה רק בחמש לשכות? כי המפגש הראשוני בין הרשות לבין החייב הוא מפגש חשוב, כי זה תהליך - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רן, אני רוצה שנגדיר, כי אני רואה שזה הולך לאורך כל היום. יש לך הערות באמת מצוינות, והן נשמעות, אבל בוא נדע גם - - -
נירה שלו
¶
זה לא המידע המדובר. המידע שהתכוונו אליו זה החלטות לגבי סטטוס הטיפול בבקשה, שאת זה אפשר לקבל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, לא, רבותיי, בואו נגדיר את ההליך, כי אחרת אנחנו לא נגמור, וחבל שאני אעצור. אתם מעירים הערות באמת טובות; הם שומעים, חברי הכנסת שומעים, אבל אני לא רוצה שנתחיל לדון ולדון ולדון. שומעים, אנשים קולטים את זה טוב, זה משכנע, וכפי שראית, תוך כדי דיון כבר משנים, וגם אם לא, אולי חברי הכנסת יחליטו שכן, ואז הם יכולים לרשום את זה ולהגיש הסתייגויות או שאנחנו יכולים אחר כך לשנות. אבל אני לא רוצה מצב שאנחנו כל היום דנים על אותו דבר וחוזרים וחוזרים וחוזרים.
רן מלמד
¶
הנוהל מקובל עליי לחלוטין, אדוני. אני רוצה להבהיר. המרכזים של "ידיד" פרוסים מקריית שמונה ועד רהט בדרום. אנחנו מכירים את האוכלוסיות ואנחנו יודעים לאן הם יכולים להגיע. השלב המקדמי הוא לקבל מידע בסיסי על עצם קיום המסלול. אומרים פה ברשות האכיפה והגבייה "אנחנו נשלח מכתב". אבל אנחנו יודעים מה עושים אנשים שמקבלים מכתב מרשות האכיפה והגבייה. אבל גם אם נניח שהמכתב ישכנע אותם, השלב הבא זה שמישהו בטובא זנגריה או בחצור הגלילית או בקריית שמונה צריך לנסוע לנצרת או לקריות, והוא צריך להבין מה הוא צריך לקחת אתו, כדי שלא יהיה מצב שהוא לוקח חופש מיום העבודה שלו, מאבד כסף, נוסע, מקבל מידע, ואז הוא חוזר הביתה והוא צריך להכין את האינפורמציה ולשוב שוב כדי לתת אותה. אם בלשכת ההוצאה לפועל בעיר שבה הוא גר או הקרובה אליו ייתנו לו את המידע הבסיסי ויסבירו לו בדיוק מה הוא צריך להכין, אז המפגש שלו עם הרשם או פקיד של הרשם יהיה הרבה יותר פשוט והרבה יותר הגיוני.
מיכל אלבז
¶
אני אקריא את סעיף 69י7, דרישת מידע עדכני. זה סעיף שמחייב את הרשם לערוך בדיקה מדגמית של מידע עדכני לגבי החייב שמתקיימים בו התנאים לכאורה.
קוראת
¶
"דרישת מידע עדכני
69י7.
הוגשה בקשת הפטר וסבר רשם ההוצאה לפועל, על סמך העיון בבקשה ובמסמכים שצורפו לה, כי מתקיימים לכאורה התנאים למתן צו הפטר כאמור בסעיף 69י3(א), ידרוש הרשם מידע על החייב כאמור בסעיף 7ב(א) ו-(א2) עד (ט). "
נתבקשנו על ידי הוועדה לוותר על הסיפא, ואנחנו - - -
מיכל אלבז
¶
כמו שהסברנו לדעתי בדיון הקודם, יש איזשהו מידע ממוחשב שרשם יכול לדרוש לפי חוק ההוצאה לפועל. אנחנו מציעים שרק אם החייב פונה אליו ומתקיימים בו התנאים לכאורה, הוא יערוך בירור מקיף וחדש לגבי הנכסים שעומדים לרשותו ולגבי - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. אני שואל שוב, כי אם את אומרת שאת כל המידע שלו הוא יונק רק מהמסמך שכותב הנישום, אז אנחנו בבעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אפשר להניח שאתם קצת פחות מרשות המסים מהבחינה הזאת. זאת אומרת, יש לכם מידע אמין, ואתם מנסים כמה שיותר לצמצם את אותם אנשים ש... אני לא רוצה לקרוא להם רמאים, אבל דומים לנושא הזה. זו המשמעות?
נועה ברודסקי לוי
¶
הסיפא של הסעיף שמיכל בסופו של דבר לא הקריאה ציין שאם הייתה בדיקה כזאת בחצי השנה האחרונה, היא לא תיעשה שוב. אנחנו חשבנו שיש צורך שהמידע יהיה כן עדכני, ולכן הצענו כמה חלופות: או לקבוע שבכל מקרה תיעשה ברגע האחרון בדיקה כזאת, או לקבוע שלא תיעשה בדיקה רק אם זה בחודשיים האחרונים, או לקבוע שאם בחצי השנה האחרונה נעשתה בדיקה אז זה יהיה שיקול דעת של הרשם אם לערוך את הבדיקה עוד פעם. חשבנו שהוועדה צריכה להחליט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא הבנתי. את אומרת שאם ההוצאה לפועל עשתה לפני ארבעה חודשים את הבדיקה, אז הם לא צריכים לעשות עכשיו את הבדיקה?
נועה ברודסקי לוי
¶
ההצעה הממשלתית הייתה שאם בחצי השנה האחרונה נעשתה בדיקה, אז לא יעשו אותה שוב. אנחנו חשבנו שכן חשוב שתהיה בדיקה עדכנית, ולכן הצענו כמה חלופות: או להגיד שבכל מקרה - - -
אפי נוה
¶
רבותיי, כמו שדנו בישיבה הקודמת וגם למדנו עכשיו מהשאלות של חברי הכנסת הנכבדים, אנחנו מבינים שיש עומס על הרשמים, הם צריכים לטפל בכמויות גדולות. עכשיו, בואו נעמיד את הדברים על דיוקם: היכולת של רשם, של ההוצאה לפועל, לבצע "חקירה", כלומר, להתחבר למאגרי מידע... הוא יכול להתחבר למאגר המידע במשרד הרישוי ולראות אם יש מכונית שרשומה על שם החייב, או לטאבו, לראות אם יש לו נכסים, או לבנקים, לראות את חשבונות הבנק. אבל זה שונה לחלוטין מחקירה אמתית. כי אנחנו כולנו מכירים את החייבים שאין על שמם שום דבר והם נוסעים במכוניות שרשומות על שם האח, האחות או החבר, ומתגוררים בבתים שרשומים על שם אחרים ומנהלים רמת חיים מאוד נאותה. לכן הצענו מנגנון של נאמן שיעשה בדיקה. אפשר גם מנגנון נוסף: היום, במסגרת ההוצאה לפועל, יש עורך-דין חוקר - - -
אפי נוה
¶
אז היה. שרת המשפטים מינתה ועדה בראשות שופט, שהיו חברים בה לשכת רואי החשבון ולשכת עורכי הדין, ומונו עורכי דין ורואי חשבון ששימשו כחוקרים. רבותי, מי שבאמת רוצה לוודא שהאנשים שמקבלים את הפטור הזה לצמיתות באמת זכאים לו – רק בחקירה אמתית. כי אתה רוצה לדעת באיזו מכונית הוא נוסע ביום-יום, היכן הוא מתגורר; בעוד שבנתונים שיש במחשב של הרשם, עם כל העומס והלחץ שיש אצלו... הוא יסתכל במחשב ויראה שאין מכונית רשומה על שמו, אבל זה לא מבטיח לנו שום דבר. ואנחנו באמת צריכים לחשוב גם על בעלי החוב. לפני שאנחנו אומרים להם "רבותיי, החוב שלכם נמחק ואין לכם יותר חייב", בואו נוודא שאותו אחד הוא באמת מסכן, באמת לא מנהל רמת חיים שאנחנו יכולים להתקנא בה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה. אבל אפי, אני מבקש שהיום אתה לא מדבר יותר על הסעיף הזה. זה סעיף מאוד מרכזי, אבל אני לא רוצה שבכל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שנייה, אפי, אני לא רוצה שבכל סעיף רלוונטי זה יעלה שוב. הטיעונים שאמרת נשמעים, וגם אני עשיתי בירור אתם. אני אתן לכם לענות בעצמכם: איך אתם מבררים שאכן האיש באמת מסכן כמו שהוא אומר?
דן בן סימון
¶
אני אנסה להסביר. קודם כול, צריך לזכור שהאנשים האלה, למרות שחברת הכנסת תגיד לי ארבע שנים ולא חמש שנים, אבל אני אגיד ארבע שנים, כדי שלא תעיר לי - - -
דן בן סימון
¶
בסדר. צריך לזכור שהנושים האלה מלווים את התיק הזה כבר כמה שנים. אם הם היו יודעים על מידע שלפיו קיימים נכסים לחייב הזה במהלך השנים, אז הם היו מודיעים עליו והיו פועלים. כי הנושים האלה רוצים לקבל את מלוא החוב. עכשיו, כשאנחנו מגיעים לתיק הזה, אנחנו מסתכלים על מכלול החובות שיש לו, מסתכלים על מכלול הפרטים שהוא מסר בתצהיר, על החובות שמחוץ, על החובות שיש ברשות המסים, ומנסים לראות את התמונה הכוללת ומסתכלים אם יש סיכוי שהבן אדם הזה יצליח להחזיר את החוב בטווח הנראה לעין. צריך לזכור את המטרה של החוק הזה: לתת הזדמנות חדשה לאנשים. אנחנו נמנה עוד חוקרים, נאריך את התהליך. אני חושב שהרשות מסוגלת לחקור. אנחנו לא צריכים לטפל באנשים שהם בקצוות. מי שרוצה לרמות, אז גם אם נשים חוקר וגם אם נשים 18 חוקרים פרטיים, הוא עדיין יצליח לרמות. צריך לזכור: אם לנושה יש מידע, הוא יביא אותו בפני הרשם, והבן אדם הזה לא יקבל הפטר.
זאב בנימין בגין
¶
הנושה הרי מקבל הודעה על פתיחת התיק. אמנם עלתה שאלה מתי הוא יקבל, אבל הוא כן מקבל הודעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שנייה, אני רוצה לסכם את מה שאתם אומרים, כדי לסגור את הסעיף הזה, שהוא סעיף מאוד מרכזי. א', ההסדר שהיה פעם, שאתם מקבלים סיוע של עורכי דין חוקרים, לא קיים. אם יהיה קיים, יכול להיות שאתם תאמצו את זה ויהיה לכם כוח עזר. אבל נכון לרגע זה הוא לא קיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ב', אתם מתבססים על שתי רגליים מרכזיות. אחת, מה שהאיש מדווח. הוא יודע, אחרי שהסבירו לו, שאם יימצא שהוא דיווח לא נכון, אז אפילו אם הוא הצליח לרמות ועשו לו את ההפטר, כל ההפטר הזה יתבטל מלכתחילה. זה מקור אחד, ולזה אני מוסיף את המקורות שיש לכם, שאתם מחוברים לבנקים ולעוד כל מיני מקומות לקבלת אינפורמציות. מצד שני, אתם מתבססים גם על הנושים. אתם סומכים על זה שהם עושים את הבדיקות, ומאחר שמדובר על ארבע שנים שהאיש נמצא בהליך הזה... אצלכם הוא נמצא כבר חמש שנים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא משנה. הוא נמצא כמה שנים, לפחות ארבע. אז גם בונים על זה שהנושים עושים את העבודה, כי הם האינטרסנטים והם מחפשים, כך שאם היה משהו, זה היה צץ כבר באיזשהו מקום. אבל כולנו מודים שיכול להיות שאחרי הכול עדיין ישנם... אז גם אם ישנם כאלה, זה יתגלה. הרי האיש הזה, אם נניח יש לו בית שמוסתר, אם הבית הזה מוסתר עד סוף ימיו, אז מה הוא הרוויח מזה שיש לו בית מוסתר? הרי הוא יצטרך באיזשהו שלב להשתמש בזה, ויכול להיות שאז זה יתגלה ואז הכול יתבטל. אז נכון שזה לא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
די, הסברתם את זה כל כך טוב, ושמענו. אני מבין שזו הגישה הכוללת שלכם, שיכול להיות שלצורך זה רשות המסים תיכנס לתמונה כשנגיע לזה בהמשך, ולה יש מקורות יותר טובים. נדבר על זה כשנגיע לזה. אבל זה נותן עוד איזושהי בקרה, לפחות על חלק מהאנשים, גם מרשות נוספת שתעשה עליהם את הביקורת שלה.
אוסאמה סעדי
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שכאשר רוצים לתת הפטר סופי ולפטור את האנשים האלה ושיצאו לדרך חדשה, שאנחנו בעד המטרה הזאת, במיוחד לאנשים המסכנים שכבר שנים על גבי שנים לא מצליחים לצאת לדרך חדשה עם כל ההגבלות, על רישיון נהיגה, על דרכון וכל הדברים האלה... אבל גם בפשיטת רגל, כאשר מישהו מגיש פשיטת רגל, ממנים לו נאמן, שבודק את הדברים האלה. ואני יודע שבתיקים של ההוצאה לפועל, הארגזים שמגישים לרשם, 1,000 בקשות ביום, הוא בקושי יכול לקרוא את הבקשות, לעבור על זה ולחתום – ולכן אולי תבדקו בכל זאת את האפשרות שיהיה נאמן לדברים האלה, שיבדוק את זה. כי אנחנו ראינו מקרים שהבן אדם היה ארבע או חמש שנים מוגבל באמצעים, אבל כאשר מינו לו נאמן פתאום מצאו לו דברים, מצאו לו שתיים-שלוש דירות, כשהנאמן חיפש. ולמה הנושים לא עושים את זה? כי לא כל נושה מוכן להשקיע כסף כדי לבדוק אם יש לו נכסים או אין לו. אבל כאשר אנחנו רוצים לתת הפטר סופי, בפשיטת רגל הוא צריך להציע 20% או 15%, אולי 30%, והנושים מצביעים על זה, ואילו פה אנחנו נותנים לו הפטר 100%, ובכל זאת צריך לחשוב על בעל המכולת או דברים מהסוג הזה, שכאשר אנחנו רוצים לתת הפטר אז לפחות שיהיה סוג של נאמן, כי אני, עם כל הכבוד, לא סומך על כך שהרשם יכול לעשות את זה. לרשם יש את הניירת, יש לו את המחשב, אבל במחשב אנחנו לא נמצא את כל הדברים האלה. השאלה, אבי, אם יש מנגנון שיכול לאזן בין הדברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוסאמה, מאחר שאני כבר כמה ימים מסתובב סביב הנושא הזה איתם, אני יכול להגיד לך שאם נדרוש נאמן או חוקר, החוק הזה לא יהיה, חד וחלק. העלויות יהיו כאלה שהחוק הזה לא יהיה. נכון שזה הרבה יותר טוב, אבל הוא פשוט לא יהיה. לכן אני הגדרתי את האמצעים שהם עושים כבדיקה על בדיקה על בדיקה, וזה ייתן 80%, אולי 90%, של ביטחון, אבל תמיד יהיו כאלה ש... גם עם חוקרים יכולים להיות. אז זה עדיף מכך שבסוף לא יהיה כלום.
אפי נוה
¶
אז לא לכל אחד, ניסן, רק למקרים מיוחדים. לפי שיקול דעת הרשם אפשר יהיה למנות חקר, במקרים שבהם יש ראשית ראיה, ראשית חשד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. מה הם יעשו עם האינפורמציה? הם יבדקו אותה. למרות שזה לא כתוב בחוק. כי בכל זאת יש שכל.
אפי נוה
¶
ניקח מישהו שהוא חייב מוגבל באמצעים, ויש לו, נגיד, שלושה תיקים. בהחלט יכול להיות שיש עוד חמישה תיקים שלא נמצאים בהוצאה לפועל, כי הוא צבר חובות שעדיין לא נפתחו. כשהוא מבקש את ההפטר, הוא מגיש רשימה של כל התיקים, כולל התיקים שעדיין לא ידועים בהוצאה לפועל. מה קורה עם הנושים שפתאום אומרים להם: "רבותיי, יש לכם חוב, הוא עדיין לא מתנהל בהוצאה לפועל, כי עוד לא פתחתם תיק, אבל דעו לכם שהוא מבקש הפטר על החוב הזה, שאפילו לא קיים עדיין בהוצאה לפועל ואין עדיין חקירות ואין נתונים, והחוב הזה נמחק"? איך אנחנו מגינים גם על הנושים האלה?
מיכל אלבז
¶
לטובת הנושים האלה מפורסמת בקשת ההפטר בעיתון או ברשומות, הם גם מזומנים לדיון, והם יכולים להגיש התנגדות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אפי, די. אני רוצה להבין: מאחר שהאיש חייב לרשום את כל רשימת החובות שיש לו, אז אם הוא לא יעשה את הרשימה המדויקת, אם הוא לא יכתוב על חוב מסוים, אותו נושה יגיע באיזשהו שלב ויגיד על כך, ואז כל ההפטר מתבטל. זאת אומרת שזה כבר מחייב לגלות את כל החובות. כך שגם חובות שלא היו אצלכם, אתם מודיעים לנושים האלה ונותנים להם את הזמן לעשות את כל הדברים. אותו נושה הרי עשה את הבדיקות לגביו, בלי קשר אליכם, ואם הוא היה מוצא שיש לו נכסים הוא היה כבר תובע אותם. אבל גם עכשיו הוא יעשה עוד פעם. כך שזה אמנם לא 100%, אבל זה נותן לנו 80% ואולי אפילו יותר. די, אני חושב שמיצינו את הנושא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן יושבים אתו ומסבירים לו את זה, כדי שידע שיש לו אחריות עצומה במה שהוא ממלא. תמשיכי הלאה.
מיכל אלבז
¶
סעיף 69י8 זה סעיף שקובע מתי הרשם יורה על פתיחת תיק במסלול הפטר. סעיף קטן (ב) מאפשר לרשם להעביר מידע על נכסים, אם התגלו, ובכפוף לדרישות החוק.
קוראת
¶
"החלטה בעניין פתיחת תיק במסלול הפטר
69י8.
(א) סבר רשם ההוצאה לפועל, על סמך בקשת ההפטר והמידע שנמסר לו לפי הוראות סעיף 69י7, כי מתקיימים התנאים למתן צו הפטר, יורה על פתיחת תיק במסלול הפטר; סבר הרשם כי לא מתקיימים התנאים כאמור, ידחה את הבקשה.
(ב) דחה רשם ההוצאה לפועל את בקשת ההפטר כאמור בסעיף קטן (א), ומצא על סמך המידע שנמסר לו לפי הוראות סעיף 69י7 כי לחייב נכסים בעלי ערך הניתנים לעיקול, מכירה או מימוש בדרך אחרת, רשאי הוא להעביר את המידע לזוכים בהתאם להוראות סעיף 7ב(ד)."
מיכל אלבז
¶
אם הרשם סובר, על בסיס המידע שיש לו גם מהבקשה של החייב וגם מהמידע שהוא אסף, שמתקיים התנאי, הוא יכול לפתוח בקשה - - -
מיכל אלבז
¶
אם הבדיקה שלו מעלה שלחייב כן יש נכסים, אז כמו בבדיקות אחרות, הוא יכול להעביר את המידע הזה לנושים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז תסבירי את זה. קודם כול הוא דוחה את הבקשה, ודבר שני, הוא גם רשאי להודיע... בסדר.
מיכל אלבז
¶
לחייב יש שתי אפשרויות. דבר ראשון, הוא יכול לערער אם הוא חושב שכן מתקיימים התנאים ונעשתה טעות. דבר שני, הוא יכול לפתוח בהליכי פשיטת רגל, אם הוא חושב שבאמת לא מתקיימים בו התנאים אבל הוא רוצה בכל זאת לקבל הפטר, באמצעות מערכת פשיטת רגל.
רן מלמד
¶
אנחנו סבורים שמכיוון שההחלטה הזאת היא החלטה מהותית מאוד, צריך לקבוע בתוכה זכות ערעור, שמגובה במתן סיוע משפטי לחייב, כי אין לו דרך לקנות או לקבל סיוע משפטי בתשלום. כמו כן צריך ליידע אותו על הזכות שלו. וכמובן שאם הרשם נותן חוות דעת שלילית או דוחה את הבקשה, כבר במעמד הבקשה יש לתת לחייב ייצוג שיוכל לעמוד יחד אתו מול הרשם ולנסות לשכנע אותו שלא לתת תשובה שלילית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר שיש בתוך החוק הזה את השלב של הערעורים, אז כשנגיע לערעורים נראה. אולי זה ייתן פתרון.
ליאור שפירא
¶
אני ליאור שפירא, סגן ראש הלשכה. בסעיף (ב) כתוב שבמידה שהוא רוצה משהו, הוא רשאי להעביר את המידע לנושה בהתאם להוראת סעיף 7ב. אנחנו רוצים שזה לא יהיה "רשאי", אלא שיהיה ברור שהוא מעביר. אם סוף כל סוף מצאו משהו אצל החייבים, אז שיחלוק עם הנושים את העובדה הזאת.
שירן ברזילי גלוטר
¶
יש פה הפניה לסעיף 7ב(ד) מכיוון, אם אני לא טועה, שיש פה חשש לפרטיות החייב, ולכן אני חושבת שכשמדובר בשיקולים - - -
שירן ברזילי גלוטר
¶
לא, הוא צריך לעשות את זה בכפוף להוראות שמנויות בסעיף, וברור שהוא צריך להפעיל שיקול דעת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שוב, אני לא יודע אם תמיד, אבל בעיקרון הוא מעביר. יכול להיות שיש איזה משהו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אבל יכול להיות שיהיו סיבות שבגינן... אני לא יודע להגיד. בדרך כלל "רשאי" זה "חייב", אבל זה נותן לו אפשרות שאם יש פה משהו - - -
ליאור שפירא
¶
כשכתוב "רשאי" בהוצאה לפועל ו"שיקול דעת", זה "לעולם לא מעביר". חוץ מזה, זה גם מופנה לסעיף 7ב, אז מה זה משנה? יש הפוך על הפוך. אז תעשה "יעביר", והוא יפנה לשיקול דעת בסעיף 7ב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, יוסף. משרד המשפטים, אתם אמרתם שיש סיטואציה מסוימת שבה המציאות אומרת שלא להעביר. יש לכם דוגמה לכך?
שירן ברזילי גלוטר
¶
מכיוון שבכל זאת יש עניין של שיקול דעת. כמו שאמרתי, הסעיף הוא סעיף שמאפשר שיקול דעת לרשם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תני לי להבין. איזה שיקול דעת יכול להיות? אם תיתנו לי סברה כלשהי – בסדר גמור. אבל אם אתם אומרים שאין סיבה, אז למה להשאיר את זה?
מרב פורת ניסנהולץ
¶
אני מרב, מהקליניקות המשפטיות בקריה האקדמית אונו. אנחנו מייצגים חייבים בהליכי הוצאה לפועל ופשיטות רגל. אני רוצה לבקש שהבקשה תהיה מנומקת. הרבה פעמים הבקשות של רשם ההוצאה לפועל לא מנומקות - - -
מרב פורת ניסנהולץ
¶
סליחה, ההחלטה. שההחלטה תהיה מנומקת. הרבה פעמים ההחלטות לא מנומקות, ומכיוון שמרבית החייבים לא מיוצגים ומכיוון שגם בהליך הזה אנחנו מעריכים שהרבה חייבים יגישו לבד, אז כדי שיוכלו להיערך להמשך, לגשת לפשיטת רגל או לא – שההחלטה תהיה מנומקת.
ענת הר-אבן
¶
החלטות מהותיות הן תמיד מנומקות. זה גם הליך שנתון לערעור בזכות, כך שחזקה על הרשם כשהוא נותן החלטה שהיא נתונה על ערעור בזכות - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
זה יהיה ערעור בזכות? כי לפי הנוסח הקיים כרגע, זה ערעור ברשות. יהיה ערעור בזכות על הכול?
ענת הר-אבן
¶
אין בחוק ההוצאה לפועל החלטות שכותבים עליהן שהן יהיה מנומקות והחלטות שלא יהיו מנומקות, ולכן זה לא נכון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אם הוא דוחה ומאפשר זכות ערעור, אז ברור שחייב להיות נימוק, אחרת איך אפשר לערער?
דן בן סימון
¶
כמו שחברת הכנסת מרב אמרה, זאת החלטה מהותית, ובהחלטות מהותיות הרשמים מנמקים את החלטותיהם. אני לא חושב ש - - -
דן בן סימון
¶
זה לא ראוי שבחוק יהיה כתוב שההחלטה חייבת להיות מנומקת, כי זו הציפייה מההחלטות האלה. בגלל שהן מהותיות, הן מנומקות, מטבע הדברים. יש גם שכל ישר הרי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אנחנו לפחות אומרים במפורש לפרוטוקול שכל ההחלטות האלה יהיו החלטות מנומקות, וזה לא נכתב בחוק בגלל שזו פשיטא וזה הגיוני.
מיכל אלבז
¶
אני ממשיכה לקרוא. סעיף 69י9 קובע שיש לפרסם את הבקשה על פתיחת התיק. זה הליך קולקטיבי, ולכן הבקשה תפורסם.
קוראת
¶
"פרסום הודעה על פתיחת תיק במסלול הפטר
69י9.
(א) הודעה על פתיחת תיק במסלול הפטר תפורסם, בתוך 30 ימים ממועד פתיחת התיק כאמור בסעיף 69י8, ברשומות ובעיתון יומי, ואם קבע שר המשפטים תקנות לפי סעיף קטן (ב) – באתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה; בהודעה שתפורסם כאמור ברשומות ובעיתון יצוינו שמו ומענו של החייב, הלשכה שבה יתנהל התיק, והמועד האחרון להגשת התנגדות לפי סעיף 69י11.
(ב) שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות הוראות לעניין פרסום באינטרנט לפי סעיף זה, ובכלל זה הוראות לעניין פרטיו המזהים של החייב שיצוינו בהודעה על פתיחת תיק במסלול הפטר, תקופת הפרסום, ואמצעים שיינקטו כדי למנוע, ככל האפשר, את העיון באינטרנט בפרטים כאמור בתום תקופת הפרסום, והכול כדי להבטיח את אמינותו וזמינותו של המידע ואת ההגנה על פרטיות החייב."
מיכל אלבז
¶
אנחנו מציעים שכאשר הרשם מחליט על פתיחת תיק במסלול הפטר, תפורסם בתוך 30 ימים ממועד פתיחת התיק, ברשומות ובעיתון יומי, הודעה על פתיחת התיק. אנחנו מציעים כאן את הפרטים שיפורסמו בהודעה. אם שר המשפטים יקבע תקנות לגבי פרסום באינטרנט, אז אפשר יהיה לפרסם באינטרנט, וסעיף (ב) מסביר איך יהיה אפשר לקבוע את התקנות לגבי פרסום באינטרנט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פתיחת התיק, כבר היא מפורסמת, כדי שנושים וכולי ידעו על זה. אבל זה לא פוטר אתכם מלשלוח לנושים - - -
מרב מיכאלי
¶
אדוני, בסעיף הזה אני מציעה שהתקנות האלה יהיו באישור הוועדה, כי בכל זאת, זה נוגע לפרטיות. הכוונה היא לסעיף (ב) של התקנות, שיהיה באישור ועדת החוקה.
קריאה
¶
אנחנו לא זוכרות את השמות של העיתונים, אבל בהמלצת "לפמ", כשאנחנו מבקשים בעיתון יומי, הם מפרסמים לנו בעיתון יומי.
דניאל וקס
¶
כמו שנקבע קודם על ידי חברת הכנסת ציפי לבני שיהיה כתוב "יקבע שר המשפטים" ולא רשות, השאלה היא אם יהיה אינטרנט או לא יהיה, כי חשוב מאוד שהאינפורמציה הזאת תגיע לנושים שלא פתחו תיק הוצאה לפועל.
נועה ברודסקי לוי
¶
כרגע יש חובה, לפי מה שמוצע, בעיתון וברשומות. אבל לגבי האינטרנט – כרגע זה לא משהו שקורה, עד שמשרד המשפטים יחליט לקדם את הנושא.
שירן ברזילי גלוטר
¶
כרגע החובה היא לפרסם את זה בעיתונים, כמו שמתחייב גם מפקודת פשיטת הרגל. זה מה שקורה וזה מה שאנחנו עושים. בהנחה שאנחנו מחליטים שנקדם פרסום גם באינטרנט, נגיע כמובן אליכם ונעשה את זה.
מיכל אלבז
¶
69י10 מסדיר את ההודעות שיישלחו לנושים עם פתיחת התיק. אנחנו רוצים להוסיף כאן שינוי קטן לגבי פגרות, ואני אקריא גם אותו.
קוראת
¶
"הודעה לנושים
69י10.
(א) לשכת ההוצאה לפועל שבה מתנהל תיק במסלול הפטר, תשלח הודעה על פתיחת תיק במסלול הפטר לכל הנושים שפורטו בבקשת ההפטר כאמור בסעיף 69י5, בתוך 10 ימים ממועד החלטת הרשם על פתיחת התיק במסלול הפטר; לעניין זה פגרת סוכות, פגרת פסח כהגדרתן בתקנות ההוצאה לפועל (פגרות), ומועדים בפגרת הקיץ הקבועים בהוראות בדבר שמיעת סוגי עניינים בימי הפגרה שנקבעו מכוח אותן תקנות, לא יובאו במניין הימים."
מיכל אלבז
¶
אנחנו מבקשים להוסיף פה סעיף קטן (ב), שיקבע שלשכת הוצאה לפועל תאפשר לכל נושה לעיין... סליחה, זו בקשה שלכם בעצם.
נועה ברודסקי לוי
¶
רק שלגבי הנושא הזה עלתה השאלה במה הוא יוכל בעצם לעיין – האם בכל תיקי החייב או רק במה שהוגש מאז הגשת הבקשה.
שירן ברזילי גלוטר
¶
בוודאי. אין לנו בכלל ספק שצריך לעיין בחומרים שמונחים בבקשה עצמה. לגבי כלל התיקים, אנחנו לא בטוחים לגבי מה זה יכול לעשות לפרטיות של החייב. מדובר פה בתיקים אחרים, אולי תיק מזונות שאפילו נמצא, ואנחנו לא רוצים להגיע לזה. זה לא נבחן, ולכן אנחנו מבקשים - - -
אוסאמה סעדי
¶
השאלה איך אנחנו מודיעים לנושים שלא פתחו תיק הוצאה לפועל. כי מי שפתח תיק בהוצאה לפועל, אז ישר הוא יכול - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ענינו על זה קודם. מדובר בשתי דרכים: א', הפרסום, ב', האיש חייב לדווח על זה. ואם הוא לא דיווח על אחד מהם, הוא מפסיד בסוף את כל ההפטר.
אוסאמה סעדי
¶
לא. אם הוא דיווח שיש לו חוב שלא נפתח בתיק הוצאה לפועל ולא הוגשה תביעה, איך הנושה הזה יודע?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ברגע שהאיש ממלא את הטפסים והוא מודיע, נניח, שיש לו גם חובות שנמצאים אצלכם וגם הוא חייב ליעקב, למשה ולראובן, באותו רגע אתם מדווחים גם ליעקב, משה וראובן, נכון?
דן בן סימון
¶
ההודעה הראשונית על קיום החוב, בהנחה שהוא אמר שיש לו חוב, ולא סתם חוב ערטילאי אלא ליעקב וראובן - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, רגע, אם מישהו אחר הגיש התנגדות, אז ברור שהם מוזמנים לדיון. אבל אם אף אחד לא הגיש התנגדות ויש דיון שהוא רק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה נקרא "חוסר תום לב" והכול נופל. לכן המחויבות של מי שרוצה לקבל את ההפטר, לרשום את הכול, היא גדולה מאוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני מבקש לא לדבר עוד פעם ככה.
רבותיי, אם אדם לא עשה את רשימת החובות האמתית והוא ניסה להעלים כמה חובות, אז כל ההפטר שלו בסכנה ומירב הסיכויים שהוא יאבד את כל ההפטר. לכן יש אחריות גדולה, וגם יסבירו לו את זה, וגם יש חשיבות לרשימה הזאת, כדי לדעת את הסכומים, כי יכול להיות שפתאום יתברר למשל שהאיש חייב מעל 800,000; יכול להיות שיש פתאום חוב של יותר מ-400,000 לאדם אחד, ואז בכלל לא מגיע לו. וחוץ מזה, רוצים להודיע לנושים כדי שיידעו. ולכן זה נושא מהותי, ומי שיפספס כאן יאבד את כל ההפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יוסף, לא נפתור את הכול, אבל הם הודיעו שקודם כול יש דואר רגיל, ואחר כך, כשמזמנים אותו, מזמנים אותו בדואר רשום. כלומר, יש כאן מערכת כפולה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתה רוצה, אני מוכן לקיים עכשיו דיון על הנושא של הדואר. אני לא בטוח שדואר רשום יותר טוב מדואר רגיל.
יוסף ויצמן
¶
הפרטים של האנשים ידועים, אדוני. הולכים למחוק לו מאות אלפי שקלים, אז למה שלא יהיה חובה להביא לו את זה ביד?
מירב אביטל-מגן
¶
אנחנו חושבים שההודעה הזאת צריכה להישלח על ידי הלשכה להוצאה לפועל לכל הנושים בכל התיקים שתלויים ועומדים נגד החייב בהוצאה לפועל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני חוזר, אני לא רוצה... הסברתי את זה כבר כמה פעמים. בואו נשמע אחד את השני, כי אנחנו באמת רוצים להתקדם. כל מי שירשום, יקבל. אם הוא לא רושם, אז א', הם לא יכולים להודיע, ו-ב', האיש הזה יפסיד את ההפטר שלו. אז די, נעזוב את זה.
בנצי, בבקשה.
בן-ציון פיגלסון
¶
אני בנצי פייגלסון, הכונס הרשמי. שתי הערות. אחת, לגבי פרסום ההודעה שחייב קיבל הפטר או הגיש בקשה. יש היום בפקודת פשיטת הרגל הגבלה על חייב: בשעה שהוא קיבל הפטר הוא לא יכול לקבל הפטר שוב.
בן-ציון פיגלסון
¶
שנייה, חבר'ה, תנו לסיים, מה קרה?
אדוני, אנחנו מבקשים שרשות האכיפה והגבייה תודיע לנו באופן מקוון על חייב שקיבל הפטר, כדי שאנחנו נוכל לעמוד בחובות המוטלות עלינו לפי חוק. אנחנו מבקשים שיירשם "באופן מקוון", במילים הללו, כי אנחנו לא נוכל לקבל את זה ידני, ושרשות האכיפה תוכל לעמוד בזה בהוראת החוק.
דבר שני, הצעה כללית שאולי תשקלו אותה: אם חייב לא הצהיר על חוב, אולי שהחוב הזה לא יהיה מופטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אנחנו הולכים על כך שכל ההפטר בסכנה, כי זה לא רק זה, צריך גם לבדוק את הקריטריון שאמרתי קודם.
אז רבותיי, שמעתם? מקובל עליכם? שהמערכת בינים לבין הכונס - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
במערכת שבין שני הגופים המכובדים האלה... אני לא חושב שאנחנו צריכים לקיים את הדיון הזה פה, אתם צריכים לסגור את זה ביניכם.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני רוצה להעלות עוד נקודה לגבי ההודעה לנושים. בעיקרון, ההודעה תירשם לנושים שהחייב רשם. אנחנו נדון בהמשך בנושא של רשות המסים, ובגלל שחשבנו שאת כל הנושא של תנאי הסף לגבי הדוחות נוריד מתנאי הסף ונעביר למקום אחר, האם יש צורך מבחינת רשות המסים לקבוע פה שתקבלו הודעה על כל חייב שביקש בקשה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, אבל האם גם סגרתם אתם את הכיוון ההפוך, שהם צריכים לתת לכם את חוות דעתם, במובן הזה שאם יש להם אינפורמציות שעשויות לעזור לעניין... אנחנו נדבר על זה כשנגיע לזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את הרשימה? בוודאי שהיא צריכה לתת. אבל אני רוצה גם הפוך. לרשות המסים יש יכולת בדיקה יותר חזקה, ואם יש אנשים שבודקים ומוצאים שלאיש הזה יש כל מיני דברים, אז אני כן רוצה שתהיה כאן מערכת מסוימת... יש רגישות, כי יכול להיות שיש אצלם דברים שאסורים מבחינת החוק, אבל אותם דברים שכן מותר, בוודאי שאני רוצה שהיא תעביר; א', כדי שידעו שלאיש הזה אולי לא מגיע הפטר, ו-ב', אם יש לו נכסים או דברים אחרים אז למה שלא יגבו את זה מהחייבים? אבל על זה נדבר כשנגיע לרשות המסים, ואולי נעשה את זה בהפסקה.
הלאה.
מיכל אלבז
¶
קוראת: "התנגדות לבקשת הפטר
69י11.
(א) נפתח תיק במסלול הפטר, רשאי נושה להגיש התנגדות לבקשת הפטר מהטעם שלא מתקיים לגבי החייב תנאי מן התנאים כאמור בסעיף 69י3 או שמתקיים סייג מן הסייגים כאמור בסעיף 69י4; להתנגדות יצורף תצהיר המפרט את העובדות ונימוקי ההתנגדות."
זה סעיף שמסדיר מהם הטעמים להגשת התנגדות ואת אופן ההגשה.
קוראת
¶
"(ב) התנגדות לפי סעיף קטן (א) תוגש בתוך שלושה חודשים מיום פרסום ההודעה" – כאן יש בקשה של הוועדה – "על פתיחת תיק במסלול הפטר כאמור בסעיף 69י9; רשם ההוצאה לפועל רשאי, לבקשת נושה ומטעמים שיירשמו, לדחות לאותו נושה את המועד להגשת התנגדות לתקופה נוספת שלא תעלה על שלושה חודשים, אם מצא שמתקיימות נסיבות מיוחדות שבשלהן נמנע מהנושה להגיש את ההתנגדות במועד."
מיכל אלבז
¶
הסברנו שאלה הטעמים שהנושה יכול להגיש לגביהם התנגדות. אלה בעצם הטעמים שהרשם יכול לתת הפטר או לא לתת הפטר, ולכן אלה הטעמים המתאימים להגשת ההתנגדות. סעיף קטן (ב) מדבר על התקופה להגשת התנגדויות. מדובר על תקופה של שלושה חודשים, עם אפשרות להארכה אם יש נסיבות מיוחדות. זה ההסבר שלנו. הוועדה ביקשה - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אסביר. ההצעה הייתה לקבוע שהם יוכלו להגיש התנגדות תוך שלושה חודשים מיום פרסום ההודעה. אלא שאותם נושים שהחייב כן רשם, מקבלים את ההודעה בדואר והם לא בהכרח יודעים מה היה יום הפרסום. לכן חשבנו שצריך שיהיה מועד ברור. עכשיו, הסיבה שכתבתי שלושה/ארבעה חודשים ומוצע שהוועדה תקבל החלטה על זה, היא שאולי זה יקצר להם קצת את התקופה, כי זה אומר... הם אמורים לקבל את ההודעה, לפעמים, לפני שזה מתפרסם בעיתון.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, הפוך. מבחינת הפרסום, יש להם 30 יום לפרסם, בעוד הודעה לנושים צריכה להינתן בתוך עשרה ימים.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, יכול להיות שצריך שלושה חודשים. מה שאנחנו חשבנו זה שצריך להיות מועד ברור, זה הכול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם מתפלאים שזה לוקח חודש? אני פה בוועדה, כשהיה לנו דיון על הדואר, הבאתי הזמנה לחתונה שקיבלתי, שהחותמת שלה הייתה בתאריך כלשהו ואליי זה הגיע חודשיים לאחר מכן, כאשר החתונה הייתה חודש אחרי כן. זה היה דווקא של הרב לאו, וקצת התבזיתי בזה שלא ידעתי ולא הגעתי. הבאתי את ההוכחות, עם החותמות והכול. אז שנבין שזה בהחלט קורה.
אוסאמה סעדי
¶
אבל בעניין הזה, אדוני היושב-ראש, כאשר מוגשת תביעה ב-50 מיליון, 30 מיליון או עשרה מיליון, יש לו זכות להגיש כתב הגנה תוך 30 יום, ואילו פה אנחנו נותנים לו שלושה חודשים וגם נותנים לרשם אפשרות להאריך את זה בשלושה חודשים. כך שלא צריך לקחת את כל התקופה הזאת... צריך לקצר תהליך. לכן אני חושב ששלושה חודשים ועוד שלושה חודשים לרשם זו תקופה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנושה טוען "רבותיי, אני מתנגד לתת לו את ההפטר", ועכשיו הוא צריך להוכיח. אז צריך לתת לו זמן להתארגן כדי להוכיח את הסיבה שהוא מתנגד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא רלוונטי, כי פה הוא צריך לבוא לרשם ולהסביר למה לא לתת את ההפטר, שזה בדיוק הפוך - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל התנגדות שהוא לא ייכנס להפטר. למשל, אתה צריך להסביר שזה יהרוס אותך כלכלית ואתה צריך להביא הוכחות מרואה חשבון. לכן זה לוקח קצת זמן.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, לא ביקשתי ארבעה. אני עוד פעם אסביר. ההערה שלנו נגעה ליום שממנו סופרים את התקופה. בגלל שחשבנו שזה אולי מקצר, אז כתבתי שלושה/ארבעה, שתחליטו.
מרב מיכאלי
¶
אבל מה שחבר הכנסת סעדי רוצה זה לתקן את הסעיף באופן שלא יהיו עוד שלושה חודשים, בלי קשר להערה שלך, נועה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, זה צריך להיות שלושה חודשים. אם הוא שכנע את הרשם שיש כאן משהו מצטבר אז בטח שניתן לו.
חני קומט
¶
לגבי התקופה, מן הראוי היה לקבוע שהתקופה, ככל שתהיה, תימנה מיום שמקבלים הודעה. זה מקובל תמיד, גם בחוק ההוצאה לפועל. התנגדות, כמו כל דבר, נמנית ונספרת מיום שמקבלים בפועל הודעה. אפשר לכתוב "מיום שהחייב קיבל את ההודעה".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אין כאן דואר רשום עם אישור מסירה. כבר הסברנו קודם שהודעה ראשונה לא מגיעה בדואר רשום. הזימון לדיון אחר כך כן יהיה, אבל בזה אין דואר רשום. בימים כתיקונם זה מגיע למחרת, אבל רק עכשיו הסברתי שלפעמים זה יכול לקחת שבוע ושבועיים וכולי. להערכתי צריך לכתוב תאריך כלשהו. כך זה לא יהיה תלוי באיזה יום כל אחד קיבל, ואז יתחיל ויכוח, הוא יגיד "אני קיבלתי את זה היום", ולא נצא מזה. צריך להיות תאריך, נקודה.
חני קומט
¶
הבעיה היא שאם אדם צריך להתארגן לעניין, כלומר, לא רק לחפש את המידע שיש לו על עצמו, אלא אולי אם הוא רואה שהחייב הולך לקבל הפטר והוא רוצה לעשות חקירה ולברר מה קורה – אלה דברים שלוקחים זמן. אם אנחנו מאוד שרירותיים ולא ניתן לו את פרק הזמן הראוי מיום שהוא באמת יודע, יש לנו בעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מהיום שאתם מחליטים ושולחים את המכתב תכתבו את התאריך שזה יתחיל. קחו שלושה ימים קדימה וזהו, נגמר הסיפור. אז יגיע יום לפני או יום אחרי. תעשו שהתאריך תמיד יהיה שלושה ימים קדימה.
נועה ברודסקי לוי
¶
בתוך עשרה ימים, למעט במקרים שיש פגרות, שזה הסעיף שקראנו קודם. יש להם עשרה יום מיום ההחלטה כדי לשלוח את ההודעות, אלא אם כן זו תקופה של פגרה - - -
ענת הר-אבן
¶
צריך לזכור שגם בפקודת פשיטת הרגל, את תביעת החוב אפשר להגיש שישה חודשים מיום צו הכינוס. אנחנו נצמדנו לאותה טרמינולוגיה שיש בפקודת פשיטת הרגל. כמו שבפקודת פשיטת הרגל זה שישה חודשים מיום צו הכינוס, ככה פה זה נספר מיום מתן ההחלטה להיכנס למסלול. זו הלוגיקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אפשר לקחת שבעה ימים אחרי יום ההחלטה, קבוע, לכולם, ואז בטוח שיהיו לו את שלושת החודשים המלאים וכולי. אבל זה לא משנה. נמשיך הלאה.
אסף מירוז
¶
שתי הערות, אחת לפרקטיקה, בסוף סעיף (א) של 69י11: "העתק להתנגדות כאמור יועבר מיד עם ההגשה לחייב" – בפרקטיקה זה לא קורה, אז כדאי שתהיה הוראה שמחייבת את זה.
אסף מירוז
¶
והדבר השני: שלחייב תהיה גם זכות תגובה בכתב. אמנם סעיף אחרי זה כתוב שהרשם יקבע דיון, אבל אם עולה התנגדות, צריך לאפשר לחייב שרוצה בכך להגיש תגובה בכתב, וזה גם מקובל בהליכים משפטיים.
אסף מירוז
¶
לא, בנוסף. יש התנגדות? אז שלרשם תהיה גם את תגובת החייב בכתב. אם הוא לא רוצה, אז לא. אבל שתהיה לו הזכות הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הוא ישלח תגובה בכתב... מה הבעיה? רוצים לכתוב את זה פה? אם יקבלו את זה, יכניסו את זה לתיק.
אסף מירוז
¶
אין לבעל דין זכות להגיש סתם ככה תגובות לבקשות. הזכות להגיש תגובות מוקנית או בחקיקה ראשית או בחקיקת משנה. אני חושב שזה גם חלק מזכות הטיעון שבמשפט המינהלי. ולכן צריך לאפשר לחייב שרוצה בכך להגיש תגובה בכתב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שפרסמתם ויש חמישה נושים שמגישים התנגדות – מה אתם עושים עם זה? אתם קוראים לחייב?
מירב אביטל-מגן
¶
אנחנו רוצים להוסיף כך שיהיה כתוב במפורש בחוק אפשרות להתנגד על בסיס טענות אחרות, כמו גיל, כושר השתכרות עתידי.
מירב אביטל-מגן
¶
עילות התנגדות אחרות בסעיף קטן (א). לנושים. לא רק תנאי סף, גם כושר השתכרות עתידי - - -
מיכל אלבז
¶
כי זה מה שהרשם רשאי לשקול. שיקולים אחרים, הוא לא רשאי לשקול אותם, אז איך אפשר להגיש התנגדות?
אסף מירוז
¶
כל הדברים האלו כבר קיבלו ביטוי בצו התשלומים שלו. לא צריך סתם לסבך את התהליך הזה ולהפוך אותו לאות מתה.
שירן ברזילי גלוטר
¶
אנחנו חוזרים לרעיון של הליך מאוד פשוט ומאוד קל להפעלה. אנחנו נמצאים עדיין במערכת ההוצאה לפועל, יש פה רשם הוצאה לפועל, שהוא גורם מינהלי מעין שיפוטי, ולכן אם יש פה משהו שהוא טיפה יותר מורכב, בעינינו הוא לא מתאים למסלול הזה. אם יש פה איזושהי מורכבות אחרת – אני לא יודעת מה, את מוזמנת להגיד מה את חושבת שלא קשור לסייגים ולתנאי הסף – אז הוא יכול להגיש בקשה לפשיטת רגל במסלול הרגיל. פה זה מסלול מינהלי, וכאן אנחנו לא חושבים שיש מקום להוסיף את זה.
יואב בן צור
¶
אמנם לא הייתי בכל הדיון, אבל אני רוצה לומר שני דברים. לפני שמדברים על חובות במאות אלפי שקלים... הרי ראש ההוצאה לפועל לא יכול לבדוק מה באמת קורה אצל החייב, ולכן אולי צריך למנות נאמן, כמו בפשיטת רגל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עסקנו בזה חצי שעה לפחות, גם הפעם וגם בפעם הקודמת, וגם הגעתי לסיכום עם לשכת עורכי הדין שיותר זה לא עולה. דנו בזה, ליבנו את זה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז כשנגיע לזה, מי שירצה, שיגיש הסתייגות. אני רק אומר שאם נדרוש נאמן, החוק הזה פשוט לא יהיה. גם הסברנו שהצורך בנאמן במקרה הזה כמעט מתייתר, ואני לא רוצה לחזור על זה, כי זה היה דיון ארוך מאוד. אבל כל מערכת הבדיקות שהם עושים בשני הכיוונים, כולל הבדיקות של הנושים... כבר הסברנו את זה, אני לא רוצה לחזור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כרגע אין רצפה. אני הצעתי רצפה אבל השארנו את זה לסוף. אני הצעתי רצפה מסוימת, יש כאן התנגדות, ואמרתי ש - - -
קוראת
¶
"(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב) ידחה רשם ההוצאה לפועל לרשות המסים בישראל, לבקשתה, את המועד להגשת התנגדות, לתקופה נוספת שלא תעלה על תשעה חודשים."
מיכל אלבז
¶
זה סעיף שמחייב את הרשם שכאשר רשות המסים סבורה שיש לה בדיקה נוספת שהיא צריכה לערוך, היא תוכל לקבל שנה לערוך את הבדיקה הזאת.
מיכל אלבז
¶
שלושה חודשים, לבקשת רשות המסים, אם היא סבורה שיש לה עוד בדיקות לערוך היא יכולה לקבל תשעה חודשים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כי לכל מקום אנחנו מגישים לנושים, פה הרי אנחנו לא יודעים ברשות המסים מי נושה בכלל. אנחנו נותנים לה את הרשימה, והיא צריכה לבדוק מי מתוכם הוא נושה ומי לא.
משה אשר
¶
אתייחס. אם היה מדובר רק במצבת החובות למועד הבקשה כמו כל נושה אחר, אז באמת פרק הזמן של השלושה חודשים היה מספיק. אלא מה? שאנחנו, כפי שכולם יודעים, עושים גם שומות, וכשעושים שומות זה בגין התקופות הקודמות, ואז, א', צריך לוודא שכל הדיווחים הוגשו וכל הדברים; ב', יש הליך של ביקורת.
הליך של ביקורת זה הליך יותר מורכב מאשר – יש חוב, אין חוב, זה לא דיגיטלי. אלו שאלות של ביקורות ובדיקות. ומכיוון שאנחנו מתייחסים בסוף לתקופה ההיא, אז אנחנו צריכים לעשות הליכי שומה בצורה מסודרת, אבל לא כלפי כולם, אלא כלפי מי שאנחנו חושבים שיש פוטנציאל וכל הדברים האלה.
ולכן, בכמויות שמדובר סברנו שלהוסיף עוד תשעה חודשים זה המינימום שבמינימום שנוכל לבצע הליך שומה, ולייצר שומה שגם תוכל לימים לעמוד בעוצמה מול בית-משפט. צריך להוכיח אותה בראיות, בהליך בירור העובדות, וזה לוקח זמן. לכן ביקשנו את התקופה הזאת.
משה אשר
¶
בדרך כלל יש לנו שלוש שנים מתום שנת המס, ארבע שנים לעשות ביקורת. פה הבנו את זה, צמצמנו את לוחות הזמנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר: מאחר שכל נושה מקבל לעשות בדיקות על אדם אחד, נניח, שהוא צריך לעשות, אתם מקבלים בבת-אחת 22,000.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא חשוב, אני אומר שבגדול אני נותן רק – אם עשינו כמו שבני עשה, תחלקי את ה-22,000 לשלוש שנים.
מרב מיכאלי
¶
האם הטיעון הוא המספר הגדול של התיקים שיוגשו או הטיעון הוא משך הזמן שלוקח אפילו תיק אחד של בדיקה על שום השומות?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, ליזה, פעם שלישית כבר שאת עושה את זה ואת מתנצלת, אז אל תעשי ואל תתנצלי. תבקשי לדבר אחר כך.
משה אשר
¶
זה גם וגם. זה קודם כל הליך השומה שלוקח את הזמן שלו; ו-ב', יש גם את הכמות. אז נכון שבגלל הכמות נצטרך לתעדף.
משה אשר
¶
מספר, סליחה. כיוון שנצטרך לתעדף, ויש חלק מהמקרים שגם אם יש פוטנציאל, נצטרך לוותר עליו, ולהגיד: אוקיי, אנחנו לא עושים בדיקה, אין חוב במערכת, ולהשאיר את זה כמו שזה. ויהיו מקרים שכן נרצה לעשות בדיקה. אז זה תלוי, בסוף זה שקלול של גם וגם.
זאב בנימין בגין
¶
זה גם וגם. לעניין ההצפה בתיקים בתקופה הראשונה, אחר כך נדבר על הגם השני, אבל לעניין זה. לו יתואר שזה הנימוק, הצעתי היא לאפשר לרשות המסים את התקופה הנוספת של שלושה חודשים ועוד תשעה חודשים לשנה הראשונה של תחולת החוק. תתגברו על ההצפה, ואחר כך תהיו נושה אחר. מפני שאני חושב שיש כאן החמצה. עלולה להיות החמצה של כוונת החוק שאתם מביאים, לגמור את הדברים האלה. מה יותר מהר? לשחרר אותם ולהחזיר את התקציב העודף של כוח-האדם העודף ששכרתם לאוצר. אז אני חושב שזה יכול להיות פתרון נאות, כי התקדים פה לא סימפטי, כאילו הרשות נותנת לעצמה איזה היתר שהוא מופלג במידה רבה. זו הצעתי. רק לסייג את התקופה שאורכה – אכן היתרון הזה או הצורך הזה של רשות המסים יתבטא.
מרב מיכאלי
¶
אדוני, אני מבקשת לבטל את כל ההחרגה של רשות המסים בחוק הזה. אני רוצה להגיד שמשרד המשפטים – דיברנו בישיבה הקודמת, לבקשתו, העלה את זה ד"ר יצחק קדמן שעכשיו יצא – ביקש להחריג מסכומים ברי ההפטר פיצויים לקורבנות נפגעי עבירה. והתשובה של משרד המשפטים – שציערה אותי, אבל אני מקבלת אותה – אמרה: אנחנו הולכים פה בצמוד למה שמקובל בפשיטת רגל. ומשום שבפשיטת רגל זה לא נכנס, אז נכניס את זה. כשנתקן את הכול, נתקן את זה גם כאן, אבל אנחנו רוצים להיות עקביים עם אותם סטנדרטיים שנהוגים בפשיטת רגל.
רשות המסים לא נהנית מההתערבות הלא מתקבלת על הדעת הזאת והפריבילגיות הלא מידתיות, ובאמת המסוכנות האלה בחוק במה שקשור לפשיטת רגל. אני לא רואה סיבה לחרוג מהרציונל שמנחה את משרד המשפטים בעיצוב החוק הזה לגבי רשות המסים בהקשרים האלה.
מרב מיכאלי
¶
אם זה הרציונל של החוק, צריך להיצמד אליו. אם זה פתוח ופרוץ ואנחנו לא נצמדות לדבר הזה, אז אפשר באמת להכניס גם החרגות אחרות.
אוסאמה סעדי
¶
אני גם מצטרף לעמדה של חברתי מרב. אני חושב שאנחנו מרוקנים מתוכן את החוק הזה אם אנחנו משאירים החרגות לפה או לפה, במיוחד אם לחייבים יש את החוב לרשות המסים, למס רכוש, לקנסות וכל הדברים האלה.
משה אשר
¶
הייתי רוצה, ברשותך, רק לשים את הנתונים כדי שיתייחסו אליהם בצורה מסודרת. יש פה בעיה עקרונית בהבנה של הנושאים.
אוסאמה סעדי
¶
אבל מבחינת התקופה, אין לי בעיה לתת להם קצת יותר זמן. תשעה חודשים, אני חושב שזה המון זמן. דיברתי על שלושה ושלושה לנושים רגילים, אפשר לתת להם עוד שלושה, עוד ארבעה חודשים, אבל שיבואו ויגישו את ההתנגדות שלהם כמו נושים אחרים, אבל לא להחריג אותם. אם יש להם נימוקים טובים כמו שאר הנושים, בבקשה, אבל להחריג אותם ושיקבלו זכות וטו, זה לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מרב, כמו ששמרתי על זכותך לדבר בלי הפרעה ארצה שנשמע את משה ונשמע את אבי. אבי, בבקשה.
אבי ליכט
¶
משה, רצית להציג נתונים. על בסיס הנתונים אני רוצה להגיד גם משהו יותר עקרוני על רשות המסים, כי נראה לי שכולנו נתפסנו פה לאיזושהי אי הבנה. משה, אתה רוצה להגיד קודם כול משהו.
משה אשר
¶
רק משפט אחד. החוק הזה אמור לתת הפטר בסופו של יום, ואז רשות המסים לא תוכל לחזור לאותה תקופה שמתייחס אליה ההפטר.
משה אשר
¶
תארו לעצמכם שיש פה איזשהו עוסק שמעלים מסים בכמויות גדולות, במסגרת השומה הזאת חשפנו את זה, למעשה כל הבקשה שלו גם כלפי אחרים אולי היא מאוד בעייתית, אבל מדינת ישראל לא תוכל - - -
משה אשר
¶
זה ציבור קטן, ואנחנו רוצים לדעת שהם משלמים מסים כמו כולם ולא מתחבאים מאחורי החוק הזה, ואי-אפשר אחרי זה להגיע אליהם, ואתם לא צריכים לתת להם הגנה, עם כל הכבוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה, בואו נשמע, כי יש כמה החרגות לגבי רשות המסים, אז אולי הוא יציג את זה כבר בעיקרון.
אבי ליכט
¶
אני מבקש רגע להציג לכם את הנושא של רשות המסים במבט על, ואז לדבר על - . ההפטר בהוצאה לפועל, נקודת המוצא – וזאת נקודת המוצא שהתחלנו בה את כל הדיון – היה לחובות בהוצאה לפועל. חובות בהוצאה לפועל אלו חובות בדרך כלל בין שני אנשים פרטיים, ורשם ההוצאה לפועל מטפל בהם, והרעיון המקורי, אמרנו: בואו ניתן הפטר מחובות בהוצאה לפועל.
רשות המסים, גביית החובות שלה לא מתנהלת בכלל בהוצאה לפועל.
אבי ליכט
¶
היא מתנהלת לפי פקודת המסים (גבייה). ולכן, רשם ההוצאה לפועל מלכתחילה בכלל לא מתעסק עם רשות המסים.
אבי ליכט
¶
היינו יכולים בעצם לבחור בין שני מסלולים: מסלול אחד, לומר: תראו, אנחנו הולכים על חובות בהוצאה לפועל, זה הרשם יודע, ניתן הפטר מחובות בהוצאה לפועל. וזה היה אומר שהאיש היה ממשיך להתדיין עם רשות המסים לפי ההליכים בפקודת המסים (גבייה). אבל אז התועלת החברתית מכל המהלך הזה לא הייתה מושגת, כי בעצם מה היה קורה? החובות של האנשים הפרטיים היו מופטרים, ואז יכול להיות שהיה לו עוד כסף, ואת זה הייתה לוקחת רשות המסים לעצמה. כי הנושים הפרטיים היו מופטרים ואנחנו היינו ממשיכים להתנהל, המדינה מול האיש הזה, וגם חלק מהכסף, הנושים האלה היו מספידים, רשות המסים הייתה לוקחת, כי בכל זאת היה נותר לו כסף. זה דבר אחד.
ודבר שני, כל האימפקט החברתי - - -
זאב בנימין בגין
¶
על כמה מדובר מבחינת אימפקט? על כמה מדובר? כמה תיקים הם לעניין רשות המסים וכמה הם כלליים?
אבי ליכט
¶
אדוני, ואז גם האימפקט החברתי של להגיד לבן-אדם: יצאת לדרך חדשה, גמרנו, לא נתעסק אתך, גם היה יורד, כי בעצם היינו מחליפים סוס בחמור.
אבי ליכט
¶
לכן, אמרנו: בוא נלך על מהלך משולב. ניקח את כל החובות של האיש ונביא אותם להוצאה לפועל, אבל ההוצאה לפועל לא יודעת לטפל בחוב של רשות המסים, היא לא נועדה לזה, ולכן, מלכתחילה להגיד לרשם ההוצאה לפועל: תן הפטר מחובות של רשות מסים, זה לערבב מין בשאינו מינו, כי הם לא עובדים מולו. אבל אמרנו, בכל זאת, בואו ננסה לרבע את המעגל, להכניס אותו פנימה לכל החבילה, אבל עדיין מכיוון שהם נושה ייחודי, ניתן להם סוג מסוים של הוראות שמצד אחד לא יפגעו במודל, אבל מצד שני יכירו בעובדה שיש פה חוב מיוחד ונושה מיוחד שלא עובד עם מערכת ההוצאה לפועל. מזה הכול נולד.
עכשיו למה אתם דוחפים אותנו? אתם אומרים: בסדר, אנחנו רוצים הוצאה לפועל, ושרשות המסים לא תהיה בתמונה, אז זה בסדר. אם ככה, למה בכלל אנחנו מתעסקים אתם? הם יחזרו למערכת הגבייה שלהם.
אבי ליכט
¶
אבל אם אתם רוצים להכניס אותם לתוך מערכת ההוצאה לפועל, אתם חייבים להבין שמלכתחילה רשם ההוצאה לפועל לא מתעסק עם חובות, הוא לא מכיר וגם הלגיטימציה שונה.
אבי ליכט
¶
מערכת ההוצאה לפועל לא נועדה לרשות המסים. אבל אם אתם אומרים: בכל זאת, יש פה משהו מיוחד, אז תבינו את המגבלות שלנו. המגבלות שלנו הן בכל זאת להביא למצב שהגבייה של רשות המסים לא תיפגע.
ולכן, המודל שהלכנו עליו אומר
¶
בואו נראה איפה רשות המסים שונה. קודם כול היא שונה במסות, כי ההנחה שלנו הייתה שכמעט כל אדם שיש לו חוב להוצאה לפועל, לא כל אדם, אבל כמות מאוד גדולה של אוכלוסיית היעד יהיו לה חובות גם לרשות המסים, שתבינו, אלו בערך הנתונים שלנו.
אבי ליכט
¶
לכן, תסתכלו על מה שעשינו, על הוויתורים שעשינו. הוויתור הוא קודם כול בזמן. גם יש פה עוד משהו שצריך להבין, יש הבדל בין חוב פרטי לבין חוב של רשות המסים ברמה העקרונית. כי חוב פרטי, בדרך כלל כשאתה בא להוצאה לפועל, בגדול, אתה יודע מה החוב, יש לך פסק-דין, יש לך צ'ק שלא שילמת, אתה יודע מה החוב ואתו אתה רץ; רשות המסים, עד שהבן-אדם לא מגיש את הדוחות שלו, היא לא יודעת מה החוב שלו כלפיה. ולכן, זה לא הגיוני לבוא לבן-אדם, וזאת ההוראה הראשונה, ולהגיד לו: תקשיב, אתה מקבל הפטר, אבל את הדוחות אתה לא מגיש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד מעט נדבר על זה. יש לנו כמה נקודות שבהן יש עדיפות, חלק מהן בסדר, על חלק נדבר.
אבי ליכט
¶
בסדר, אבל אני רק מסביר לכם בגדול לאן הלכנו. דבר שני, דיברנו על הארכת התקופה, כמו שעכשיו דנתם, וגם אמרנו: יש פה כמות מאוד גדולה, יש פה חוב שקצת יותר בעייתי לגבש, ולכן מוצדק לתת ארכה. הם רצו יותר, אנחנו סגרנו בסוף על שנה, על זה אתם מדברים.
דבר נוסף שאמרנו, זה באמת הלינקג' הזה למערכת ההוצאה לפועל. מכיוון שרשם ההוצאה לפועל לא מתעסק בדרך כלל בחובות של רשות המסים, אמרנו: אם רשות המסים אומרת: תקשיב, אלה התנאים, האיש לא עומד בתנאים של החוק, אז בעצם הוא יוצא מהמערכת. כי רשם ההוצאה לפועל עד היום לא התעסק עם חוב של רשות המסים, ואנחנו לא רוצים עכשיו דרך הדבר הזה לעשות משהו שהוא לא עשה עד היום, וזה מה שנקרא "זכות הווטו". זה לא באמת זכות וטו, זה בעצם אומר: תקשיב, רשם ההוצאה לפועל, האיש לא עומד בתנאים.
אבי ליכט
¶
בפשיטת רגל זה משהו אחר. רק שתבינו, לרשות המסים יש בכלל יתרון בגביית חובות. לפני שנושה רגיל מקבל את הכסף, קודם כול רשות המסים לוקחת את הכסף, זה נקרא "דין קדימה". ולכן, גם בפשיטת רגל בכלל יש להם עדיפות.
אבי ליכט
¶
בסדר, אבל עדיין יש לרשות המסים יחס מיוחד, כי הטענה אומרת – אגב, אני לא כל כך מסכים אתה, אבל זה הדין הקיים – אומרת שחוב למדינה הוא חוב מיוחד, ולכן ראוי שהוא יהיה בדרגה יותר גבוהה. אני אומר לכם שאני אידיאולוגית לא מסכים לזה, אבל זה המצב הקיים היום. לכן, להגיד: לרשות המסים יש משהו מיוחד, זה לא, כי גם בפשיטת רגל הם מקבלים את הכסף קודם כול, לפני שהנושים האחרים מקבלים את הכסף.
אבי ליכט
¶
מערכת פשיטת הרגל מיועדת להסתכל על האדם כמכלול. היא בודקת את כלל החובות שלו, ויש הליך מיוחד. מערכת ההוצאה לפועל לא נועדה לזה מלכתחילה, היא נועדה לגבות חוב של נושים פרטיים. ולכן, לעשות הקבלה בין הפטר בהוצאה לפועל לבין הפטר פשיטת רגל זה גם לא נכון משפטית, זה לא אותו עולם. אנחנו מנסים בכל זאת בגלל המצוקה של הבן-אדם כן לחבר.
אבי ליכט
¶
אבל אי-אפשר לעשות חיבור מלא, אלו לא אותן מערכות. ולכן, חייב להיות יחס מיוחד בסוף לרשות המסים. אתם יכולים להתווכח אם היחס שנתנו הוא מספק או לא, וזה הכיוון.
אבי ליכט
¶
אבל אני חושב שמה שחברת הכנסת מיכאלי מנסה לומר: זה אותו חוב, בואו נחיל עליו את אותם כללים, בעיני זה גם לא נכון משפטית. זה לא נכון, כי זה לא אותו חוק, זה לא יעזור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שכן, כן. אבל מאחר שיש כאן כמה החרגות, ארבע החרגות שישנן, אז נדבר על כל אחת במקומה. כרגע אנחנו מדברים על ההחרגה – על חלק כבר דיברנו – ההחרגה הזו של הזמן, בוא נתמקד בה. נגיע בהמשך להחרגה, שלי מפריעה יותר מהכול, זה הנושא של הווטו שנדבר עליו.
זאב בנימין בגין
¶
חשבתי לתת – קבלו תשעה חודשים, אבל זה לתקופת המעבר. בסדר, אין פה איזה בוויכוח אדיר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי ומשה, שנבין, אנחנו צופים שהשמות יגיעו לרשות המסים בבת-אחת במכה או בפיזור סביר על שלוש שנים? כלומר, אם הם מגיעים במכה אחת, אז אני מבין שאנחנו נותנים להם באמת את התקופה הזאת, וזאת תקופה באמת סבירה כשפתאום מגיעה בוכטה כזאת גדולה. אבל אם אתם חושבים שהפיזור יהיה על שלוש שנים, נניח, והם יקבלו כל שנה מתוך ה-22,000 – כמה זה לחלק?
אבי ליכט
¶
רגע, צריך להבין את הנתונים כדי לא להתבלבל במספרים. קפצנו מ-17,000, 18,000 ל-22,000 בגלל שקיצרנו לארבע שנים. ייכנסו בשלב ראשון 22,000.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כי באמת הנושא שאתם אומרים הוא נכון, גם עצם הבדיקות, ובעיקר המסה הגדולה שמגיעה. לכן, בשנה הראשונה שמגיעה מסה גדולה מאוד – אני הולך בכיוון שבני הלך - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר ההפך, הרי לקחנו בחשבון את זה שבשנה הראשונה יגיעו 22,000, אנחנו לוקחים שנה. עכשיו שאני מבין שלשנה הראשונה אולי יגיעו 22,000, אולי לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בכל אופן, להשאיר לכם את השנה הזאת. אבל בשנה השנייה שיגיעו רק 8,000, בואו נוריד את זה בשלושה חודשים. ניתן לכם את היתרון, רק במקום שנה, בסך הכול יהיו לכם תשעה חודשים.
משה אשר
¶
אם בשנה הראשונה יגיעו מסות גדולות, אז אולי צריך להגדיל את זה ליותר מאשר תשעה חודשים, זה אחד, כדי להתמודד עם הכמות הגדולה. אבל אני אומר שוב, בסוף יש תקופה מינימלית לבצע הליך שומה, והליך שומה זה בדיקות, זה תכתובות, זה תבוא ותגיד, זה לוקח זמן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש הרבה, נכון? ואתם חיים עם זה, מה שנקרא, אתם לא עושים להם שומה שלוקחת יותר משנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכון, אבל אתם לא עושים להם שומה שכל ההליך הזה לוקח יותר משנה. כלומר, אתם עושים את זה בפחות זמן הרי, אחרת זה ייגרר לשנה אחרת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה הרי יש לכם קבוצה הרבה יותר קטנה מכלל האוכלוסייה, אז אני אומר: עזוב, שנה ראשונה יש לכם את השנה, בכבוד; שנה שנייה, מציעים פה להוריד שלושה חודשים, נשארו לכם תשעה חודשים. ואללה, תשעה חודשים זה המון. בסדר? אני חושב שזה סביר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שנייה, רן. כן, זאב. באמת לא אכפת לי, אבל אני רואה את חברי, שזה מפריע להם, אז אני חושב שדווקא זה יהיה מקובל.
זאב פורת
¶
אני רוצה להסביר מילה אחת. תראה, אנחנו לא מתעקשים לחינם. ברשימה שקיבלנו רבע הם בעלי חובות ודאיים, שני שליש הם בעלי תיקים ברשות המסים. כלומר, היתרה אין לה חוב לרגע זה. יכול להיות שהוגשה בקשת הפטר. במעמד בקשת ההפטר אין חוב לרשות המסים, ואלה למעשה מרבית מרביתם של מגישי הבקשה. חובה עליו כשהוא הגיש הפטר, לבדוק מייד שלוש שנים לאחור, לערוך שומה, לבדוק, כיוון שההפטר כבר נכנס לתוקף. לפני שהוא נכנס לתוקף אני בודק את העבר, את התקופה שההפטר יחול עליה, זאת המשמעות של התקופה שאנחנו מבקשים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאה אחוז. אבל אחרי שנה שהלחץ הגדול ירד ונשארו 8,000, כבר לא 22,000, אפשר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע, אבל אני רואה שלחברי זה מפריע, אז במקום ללכת ולהגיד שאתם מקבלים את זה רק לשנה הראשונה ואחר כך זה נשאר.
מרב מיכאלי
¶
רגע, סליחה, אני רוצה להבין. הרי חוב לרשות המסים, אם יש, הוא לא נעלם לשום מקום, נכון? חוב, אם חלילה בשנה מסוימת נהיה לי.
מרב מיכאלי
¶
אבל אם אתם לוקחים אחורה – איך יכול להיות מצב, באמת אני שואלת, ברצינות, לא בהתרסה בשום אופן, איך יכול להיות שברגע נתון אתם אומרים: אין חוב לרשות המסים, אבל אם נסתכל אחורה נגלה שיש?
מרב מיכאלי
¶
סליחה רגע, משה, מה שאתה בעצם אומר: מי שמבקש הפטר אני הולך לבדוק אם הוא לא רימה אותי קודם, זה מה שאתה מבקש לבדוק.
רן מלמד
¶
חברת הכנסת מיכאלי, רובם בכלל שכירים, אז בואו קודם נוציא את השכירים מהמערכת הזאת. עכשיו נדבר על האחרים, איך עושים את הנתונים. צריך לדבר על איך המערכת של ההוצאה לפועל - - -
משה אשר
¶
החוק הזה נותן לו, למעשה, חסינות בהליך שומה, זה המשמעות של החוק. אם הבן-אדם הזה בסופו של יום יתברר – גם אין לנו עניין אחר שנתנו לו הפטר לעשות לו שומות, להפך, בואו נעשה את זה בזמן. להפך, אנחנו אומרים: נעזוב את הדברים האחרים, נטפל בזה, זה לתת clearance.
מרב מיכאלי
¶
אבל משה לא רוצה את זה, משה רוצה ללכת לראות אם הדוחות שלו היו דוחות אמת. הוא אומר: יכול להיות שברגיל - - -
משה אשר
¶
אבל חברת הכנסת מרב, אני מסביר. ברגיל יש לנו חמש שנים לטפל, במע"מ זה חמש שנים ובמס הכנסה זה שלוש שנים מתום שנת המס, ארבע שנים, זה בגדול התקופה שיש לנו. אז מארבע וחמש שנים ירדנו לשנה.
מרב מיכאלי
¶
אני לא מדברת אתך על התקופה, אני מדברת על העיקרון. אני מנסה להבין אם זה עושה היגיון, באמת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אני מציע שנתמקד בזה, כי יש בהמשך משהו שהוא יותר בעייתי עם רשות המסים, אז בואו נישאר עם הלחץ שם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נעשה כך, משה, האם אנחנו יכולים לשנה שנייה ושלישית להוריד בשלושה חודשים כדי שכאן יהיה רצון – שנה ראשונה יש לכם.
משה אשר
¶
לא הייתי רוצה שבדקה האחרונה נוציא שמות שעדיין לא נבדקו עד הסוף, ויש דברים שגם לטובת האזרח. לא הייתי רוצה שבגלל זה נביא את זה לשם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
משה, כמו יהודים, בוא נעשה כך, יש לנו כמה נושאים, פה ויתרנו, בפעם הבאה אתם תוותרו. בסדר, בוא נמשיך הלאה.
רן מלמד
¶
אדוני, אני רוצה להביע את המחאה שלנו ואת ההתנגדות שלנו למשך הזמן הזה, ואסביר מדוע. צריך קודם כול להבין מי האוכלוסייה שעליה אנחנו מדברים. רוב האוכלוסייה היא אנשים שכירים, אנשים שלא מגישים היום דוחות ממילא.
רן מלמד
¶
ונדמה לי שיש פה ניסיון של רשות המסים לעשות "פישינג" כדי לראות מה ייתפס. אני חושב שאם רוצים לעבוד נכון צריך לעשות חלוקה בין אנשים שכירים שבשנייה ורבע אפשר לאתר אותם, לדעת אם יש בעיה או אין בעיה ולאשר אותם, ולזה לא צריך יותר משלושה חודשים.
רן מלמד
¶
אדוני, אני, ברשותך, רוצה להסביר. היום אדם שכיר מדווח במערכת לרשות המסים שמית עם תעודת זהות אחת לשנה. רשות המסים, אם היא רוצה לדעת אם יש לו מספר מקומות עבודה או מקומות שבהם היו לו הכנסות, היא רואה במחשב שתעודת הזהות שלו רצה במספר מקומות, ואז באופן אוטומטי היא אומרת לו: יש לך חוב אלי כי לא שילמת. היא לא עושה את ההצלבות היום בפועל על מה ההכנסה שלו, היא באופן אוטומטי קובעת: לא עשית תיאום מס, יש לך חובות, למרות שהאדם אולי במקור שילם את כל מה שהוא צריך, כי עשו לו ניכוי במקור במקום אחד והורידו לו את כל מה שצריך. זה מתווסף ומתווסף ומתווסף.
כשמדברים על אנשים שכירים שטוענים שיש להם חובות, אלה חובות נטענים, אלה הרבה פעמים לא חובות סופיים, חלוטים שאנשים צריכים לשלם עבורם. בדיוק הפוך, הרבה פעמים מגיע להם זיכוי או החזר מס ממס הכנסה.
לכן, ההצעה שאנחנו מבקשים היא לעשות הבחנה במשך הזמן בין אנשים שהיו שכירים, ואפשר להגדיר בתקופת המוגבל חייב באמצעים, ואולי שנה או שנתיים לפני זה, לבין הנושא של העצמאיים.
אתה תראה שזה מצמצם לך את מספר האנשים שעליהם רשות המסים צריכה לעשות את הבדיקות הארוכות - - -
משה אשר
¶
נעשה דבר כזה, נשמור את הדבר הזה, אני מציע, שוב, אם הבן-אדם שכיר ואין לו תיק פעיל במס הכנסה זה יהיה לפי הכללים הרגילים של כולם; אם הוא תיק שיש לו עסק, בעל עסק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אחרי הכול, אם אתם גומרים את הבדיקה של בעל עסק אחרי חודשיים אז אתם מעבירים את זה אחרי חודשיים.
מרב מיכאלי
¶
אבל צריך להוסיף בנוסח. אז מה אנחנו אומרים? רק עד תשעה חודשים זה רק לחייבים בדיווח? או כל האחרים - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
זה צריך להיות מצוין בנוסח, וצריך שזה יהיה מאוד מאוד ברור. צריך לציין את זה בסעיף, שההגדרות של מי נכנס יהיו ברורות מאוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רשות המסים, כמו כל חייב אחר, רשאית להגיש בקשה לקבל ארכה. כל נושה אחר יכול לקבל עד שלושה חודשים. אם הם יגישו בקשה על שכירים רגילים הם יכולים לקבל שלושה חודשים, אם זה בעלי עסק הם יכולים לקבל עוד תשעה חודשים. ושוב, מתי שהם יגמרו. התשעה זה המקסימום, יכול להיות שהם לא יבקשו.
משה אשר
¶
זאת לא בקשה. אם זאת קטגוריה שהוא שכיר אז אנחנו כמו כולם שלושה חודשים, אם הוא עצמאי זאת לא בקשה, זה עובר לתשעה חודשים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לבקשתה, אז אתה צריך לבקש, מה הבעיה? אם אתה מבקש. יכול להיות שבכלל לא תבקש, כמו אחרים. אם תבקש, לשכיר תקבל עד שלושה חודשים, לבעל עסק תקבל עד תשעה חודשים.
נועה ברודסקי-לוי
¶
אנחנו מדברים על זה ששכיר יהיה בכללים הרגילים, ומי שבעל עסק שחייב בדיווח ייכנס להסדר של התשעה חודשים, אבל זה צריך להיות מאוד מאוד ברור. אני מבקשת שהוועדה תסמיך אותנו למצוא את הדרך לנסח את זה ככה שיהיה מאוד ברור מי נכנס לאיזה סעיף.
נועה ברודסקי-לוי
¶
יש כאן סעיף שביקשנו, נוכח ההצעה שהייתה במקור, להכניס כתנאי סף את הנושא של הדוחות לרשות המסים, ואנחנו כאן בוועדה חשבנו שזה לא נכון.
נועה ברודסקי-לוי
¶
הצענו סעיף אחר – הכנסנו את זה פה בעניין הזה, במקום הזה – סעיף שמעביר את הנושא של הדוחות מתנאי הסף למקום של הגשת ההתנגדות על-ידי רשות המסים. ולכן, מה שהצענו זה לקבוע ש"הודיעה רשות המסים כי חסר דוח שעל החייב היה להגיש לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה או פרק י"א לחוק מס ערך מוסף, מאז הוכרז החייב כמוגבל באמצעים או במספר השנים שייקבעו על-ידי הוועדה, יעוכב המשך ההליך עד להגשת הדוח על-ידו, ופרק הזמן להגשת ההתנגדות של רשות המסים ימנה מיום הגשת הדוח".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה רק להסביר שבמקור היה כך שאם האיש לא הגיש דוח שהוא חייב לרשות המסים אז גמרנו, הוא לא נכנס להפטר, הוא לא נכנס למסלול. הגענו בסיכום, בהבנה, למצב לא שהוא לא נכנס, אלא מקפיאים את הבקשה שלו, ואומרים לו: אדוני, יש לך שנה. כמה זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שנה. תגיש את הדוחות שאתה צריך, כדי שהם ידעו באמת אם אתה חייב או לא חייב וכו', ואז תיכנס. כלומר, אנחנו לא זורקים אותו מהמסלול, אלא מקפיאים, ונותנים לו את ההזדמנות להגיש את זה, כי כל אדם צריך להגיש. זה מקובל.
רן מלמד
¶
עוד הערה לנושא רשות המסים. אדוני, אם הרשות עושה בדיקה על החובות של הנישום או האזרח, שתעשה את אותה בדיקה גם על הזכויות שלו. אני לא מדבר על החזרי מס, אני מדבר בעיקר על מס הכנסה שלילי, שאנחנו יודעים היום שחלק מהאוכלוסייה הזכאית לא מקבלת, לא מגישה אפילו בקשה כי היא לא יודעת איך ואם מגיע לה.
רן מלמד
¶
בצורה כזאת אפשר להפחית את החובות שלה באופן עקרוני, ואז אם אתם תדווחו לרשות האכיפה שיש כסף שנמצא אצלכם לזכותו של החייב, עוד תצליחו להפחית את החובות שלו.
משה אשר
¶
לא הייתי מערבב, אוכל להסביר את זה. מענק עבודה או מס הכנסה שלילי זה מצב שבו בן-אדם שיוצא לעבודה או בעל עסק, זה לא חשוב, גם שכיר גם עצמאי, ולא מגיע לסכום הכנסה מסוים חודשית, אז הוא זכאי להגיש בקשה, אחרי שנגמרת השנה כמובן, במועדים מסוימים, והוא מקבל - - -
משה אשר
¶
גברתי, אני יכול לתת לך תיקים שאנחנו עושים כל כך הרבה פעולות ושולחים מכתבים לאנשים ושולחים קמפיינים במיליונים של שקלים כל שנה רק שיגישו את הדברים האלה, והבקשות נשלחות בדואר ולא ברשות המסים, המון פעילות, רק שיגישו. אבל לא הייתי מערבב את זה.
רן מלמד
¶
אבל, אדוני, יש כסף שמגיע לאנשים שהם יכולים לקבל. אני חייב להגיד, זה נורא חשוב. תראו, הנוהל הרגיל של מענק עבודה זה נוהל פשוט של ללכת לדואר למלא טופס, אבל אפשר להגיש בקשה מיוחדת לקבל כסף שנתיים אחורה אם לא ידעת, אם פספסת, כל דבר. זה נוהל יותר מורכב, יותר מסובך, אבל הנתונים נמצאים ברשות המסים. אז את הכספים האלה של שנה ושנתיים אחורה, שיכולים להיות כספים של אלפי שקלים לכל אדם, אין שום סיבה שאם כבר אתם בודקים, לא תבדקו את הזכאות שלו לדבר הזה, ואם מגיע לו תתנו לו, זה יקטין את החובות, זה יעזור למערכת.
משה אשר
¶
אין מתן אוטומטי של מענק עבודה לאף אחד, לא בהליך הרגיל ולא בהליך המאוחר. תמיד זאת בקשה ותביעה שמגיעה מצד אותו אדם. הוא צריך לבוא, בין אם זה לבוא לדואר ובין אם זה לרשות המסים. ולכן, אם שלחו לו מכתב בשעתו שנראה על פניו שאולי מגיע לו, אז הוא צריך להגיש את התביעה. אין לי בעיה שיגיש אותה מאוחר יותר ויעשו את הבדיקה, אבל הוא צריך להגיש.
מרב מיכאלי
¶
השאלה למה אי-אפשר להודיע לו. לא לתת לו, אני לא אומרת לתת לו את זה, אבל למה אי-אפשר, אם כבר עושים את הבדיקה, להודיע לו גם.
מיכל אלבז
¶
אני רק רוצה להבהיר נקודה בהקשר הזה. אם יתגלה שלחייב יש נכסים, אין קופת כינוס שמתחלקת לנושים, הוא פשוט יוצא אוטומטית מההפטר. הוא לא יכול להיות בהפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שרצו רק לומר, שאם אתם עושים כבר את הבדיקה, יכול להיות שימצאו אצלכם מקור לא של חוב אלא של זכות שיכול לעבור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
על זה מדברים. ההפך, אז תעזרו לעם ישראל בנושא הזה, זה הכול, כמו שאתם בודקים, פה אתם בודקים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, משה, אני מבקש שתחשבו על זה. תרשמי לך את זה, נראה לקראת הסוף. תבקש מזאב שמחייך, תחשבו על זה בינתיים, תראו, אולי.
נועה ברודסקי-לוי
¶
משרד המשפטים מציע סעיף שמנוסח קצת אחרת, אז אולי הם יקראו אותו ואז אסביר את ההבדלים, כי אני חושבת שיש כאן דברים שמעוררים שאלות.
מיכל אלבז
¶
"(ד) הודיעה רשות המסים כי חסר דוח שעל החייב היה להגיש לפי סעיף 131 או סעיף 135(1)(א) לפקודת מס הכנסה או פרק י"א לחוק מס ערך מוסף, יעוכב המשך ההליך עד להגשת הדוח על ידו, ופרק הזמן להגשת ההתנגדות של רשות המסים, ימנה מיום הגשת הדוח על ידו. סעיף זה יחול לעניין דוח לפי סעיף 135(1)(א) רק אם פקיד השומה דרש את מילוי הדוח בטרם הוגשה בקשת ההפטר על ידי החייב; לא הגיש החייב את הדוחות האמורים בסעיף זה בתוך שנה ממועד הודעת רשות המסים, ידחה הרשם את הבקשה להפטר".
נועה ברודסקי-לוי
¶
אז יש פה כמה הבדלים ממה שהוצע על ידינו לעומת משרד המשפטים. 1. זה שהוסיפו פה הצהרת הון שלא הייתה קיימת.
מיכל אלבז
¶
הוספנו את סעיף הצהרת ההון, כמו שהתבקשנו להוסיף. כמו שאפשר לראות, זה יחול רק אם רשות המסים דרשה את הצהרת ההון לפני הגשת ההפטר. זאת אומרת שזה גם דוח שעל החייב להגיש. בעצם, זה דוח שהוא היה חייב להגיש לפי חוק.
נועה ברודסקי-לוי
¶
דבר נוסף זה שביקשנו שהדוחות יתייחסו רק לתקופה שתיקבע על-ידי הוועדה, בין אם זה מאז שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים או בשנתיים האחרונות, אבל שאלו לא יהיו דוחות שהיו לפני 20 שנה. זאת אומרת שזה יתייחס לתקופה הרלוונטית.
משה אשר
¶
נניח שבן-אדם לא הגיש דוח שש שנים, ביום שהוא יגיש את הדוח אז יש לי חמש שנים קדימה לבדוק את הדוח הזה. בן-אדם שהוא סרבן דוחות, אז מה אתם רוצים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תקופה, שלא יתחיל כאן – הרי גם הוא עצמו כבר לא זוכר מה היה לפני חמש או שש או שבע שנים, ולא רוצים לעכב את כל הנושא.
נועה ברודסקי-לוי
¶
התבקש כאן שבעצם אם הוא לא הגיש את הדוח תוך שנה אז בכל מקרה הבקשה שלו תימחק. אני מציעה שיובהר שאין בזה כדי למנוע ממנו להגיש שוב בקשת הפטר אחרי שהוא מגיש את הדוח, אז זה יהיה ברור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה יהיה לפרוטוקול כדי לא לכתוב בחוק שאם הוא לא מגיש - אנחנו לא נותנים אופציה כזאת.
מרב מיכאלי
¶
אבל זאת לא דחייה של הבקשה, זה לא אותו דבר. אני מתכוונת שאם נדחית בקשה אז אין מניעה להגיש מחדש.
משה אשר
¶
אני מסביר. חמש שנים זה אם הוא הגיש דוחות, אז אין בעיה, אז חמש שנים אני צריך לבדוק אותו. אבל אם, נניח, חמש שנים הוא לא הגיש דוחות, סרבן דוחות, עכשיו הוא חוזר ומגיש דוחות, אז יש לי חמש שנים על התקופה ההיא, אני יכול לבדוק אותו על התקופה ההיא. מבינים שיש פה דילמה?
נועה ברודסקי-לוי
¶
יש פה בעצם שלוש נקודות שאנחנו צריכים להחליט עליהם בסוף: זה העניין של הצהרת ההון, העניין של התקופה והעניין של - - -
אבי ליכט
¶
נכנסתי בסערה. אני רק רוצה להסביר לחברת הכנסת מיכאלי. חברת הכנסת מיכאלי, אני רק רוצה להבהיר, אנחנו מדברים עכשיו על משהו שבעיני הוא טעות שלנו, כי משה אשר אומר, בצדק, שאם ביקשתי ממישהו הצהרת הון והוא לא ענה לי, ויכול להיות שאם הוא יענה לי יתברר שיש לו נכסים, אז אין היגיון לעשות איזושהי הבחנה בין זה לבין דוחות רגילים של הכנסה. ולכן, אנחנו לא מתכוונים לבקש דוח הצהרת הון מכל חייב כזה, אלא להגיד: אם ביקשתי ממך בלי קשר להפטר - - -
אבי ליכט
¶
ביקשתי הצהרת הון ולא ענית לי, נחיל עליך את אותו הסדר הקפאה, זה כל הסיפור. זה נראה לי סביר מאוד.
נועה ברודסקי-לוי
¶
היושב-ראש ביקש שנדון בזה בסוף, אמרנו: הצהרת הון, העניין של התקופה של אי הגשת הדוחות, והעניין של מס הכנסה שלילי, ההודעה.
מיכל אלבז
¶
"דיון והחלטה בהתנגדות לבקשת הפטר 69י12. (א) הוגשה התנגדות לבקשת הפטר לפי הוראות סעיף 69י11 (בסימן זה – התנגדות), יקבע רשם ההוצאה לפועל דיון בבקשה במעמד הצדדים והודעה על כך תישלח בדואר רשום, 14 ימים לפחות לפני המועד שנקבע לדיון, לכל מי שהגיש התנגדות וכן לנושים שפורטו בבקשת ההפטר כאמור בסעיף 69י5 ולא הגישו התנגדות".
מיכל אלבז
¶
בסעיף (ב) נכתבה המילה "בתום", אנחנו משנים אותה ל"לאחר הדיון" ולא בתום הדיון כי הבנו שככה מקובל.
"(ב) לאחר הדיון כאמור בסעיף קטן (א), יכריע רשם ההוצאה לפועל בהתנגדות; מצא הרשם כי יש יסוד סביר להתנגדות, יקבל את ההתנגדות; מצא הרשם כי אין יסוד סביר להתנגדות, ידחה את ההתנגדות.
(ג) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו–(ב), רשאי רשם ההוצאה לפועל לקבל את ההתנגדות אף בלא שקיים דיון כאמור בסעיף קטן (א), אם שוכנע, לאחר שנתן לחייב הזדמנות לטעון את טענותיו, כי לא מתקיים לגבי החייב תנאי מן התנאים למתן הפטר כאמור בסעיף 69י3, או שמתקיים סייג מן הסייגים למתן הפטר כאמור בסעיף 69י4".
מיכל אלבז
¶
הסעיף הזה עוסק בעצם בדיון בהתנגדויות להפטר, הוא מסביר שכאשר הוגשה התנגדות, רשם ההוצאה לפועל קובע דיון בבקשה במעמד הצדדים. שולחים על כך הודעה 14 ימים לפני המועד שנקבע לדיון למי שהגיש התנגדות ולשאר הנושים שלא הגישו התנגדות, שהם יכולים גם להגיע לדיון.
הסעיף הבא קובע בעצם את רף ההוכחה שיש להוכיח לגבי ההתנגדויות, לגבי הסייגים. מדובר כאן על רף הוכחה נמוך יחסית של יסוד סביר להניח להתנגדות. זה רף הוכחה נמוך מהמקובל במשפט אזרחי, כי בעצם לרשם אין פה את כל הכלים לביטול עסקאות כמו שיש לשופט מחוזי בבקשת פשיטת רגל. ולכן, אם יש יסוד סביר להתנגדות, הרשם צריך לדחות את הבקשה להפטר.
נועה ברודסקי-לוי
¶
שני דברים, קודם כול ביקשנו בסעיף קטן (ג) – מדובר שם בעצם על קבלת התנגדות ללא דיון, וביקשנו שזה יהיה רק מטעמים מיוחדים שיירשמו.
נועה ברודסקי-לוי
¶
דבר נוסף, שאני מבינה שמוסכם על משרד המשפטים, זה שייאמר במפורש שאין בהחלטה של קבלת התנגדות ודחיית בקשה להפטר כדי להוות מעשה בית-דין. זאת אומרת, החייב רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל.
אוסאמה סעדי
¶
מה זה לפחות? כאשר אנחנו מדברים על דואר שלפעמים מגיע – אמרת אחרי חודש, ואנחנו מדברים פה על דיונים בהוצאה לפועל. זה לא שקובעים עכשיו דיון לעוד חודש, אלא קובעים את זה אחרי חצי שנה.
אוסאמה סעדי
¶
אני מבקש שהתקופה של 14 יום, אם אפשר להאריך את זה. ובסעיף (ב), למה "בהתנגדות"? "בהתנגדויות". אם הוגשה יותר מהתנגדות אז הוא יכריע בהתנגדויות, לא בהתנגדות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עם עורכי-הדין יש לי בעיה, אתם כל הזמן מחליפים כוח. יוצא מישהו, הולכים לנוח, חוזרים, אתם עושים ככה – זה לא הולך ככה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דרך אגב, הגיע מישהו שדיבר על זה אחריכם, רצה לפתוח את הכול מהתחלה, אתה לא היית פה, יואב. אבל קצר, אני מזכיר לכולם.
ליאור שפירא
¶
יש לי פשוט איזו דילמה שאני לא יודע את התשובה, הסביר לנו קודם המשנה ליועץ המשפטי באריכות מה תפקידה של לשכת ההוצאה לפועל.
ליאור שפירא
¶
בהחלט. מה תפקידה של לשכת ההוצאה לפועל, או יותר נכון, במה היא יודעת לטפל. היא יודעת לטפל בצ'קים, בפסקי-דין, היא יודעת לטפל בדברים מוחלטים. ולכן, הקושי שהיה מול רשות המסים זה ששם יש דברים שעדיין לא התגבשו, לכן היה צריך יותר זמן לטפל. למה הדבר דומה, אגב? הדבר דומה לאותן חובות שאנחנו רוצים לפטור, שבכלל לא הגיעו ללשכת ההוצאה לפועל. למה הדבר, אדוני, דומה? לחובות של החייב שאנחנו רוצים לפטור, שבכלל לא נדונו בבית-המשפט או לא הגיעו להוצאה לפועל.
וכאן השאלה שלי – דיברנו על זה כבר רבות – אם אותו חייב מצהיר שהחוב, לדוגמה, בגין שכר דירה שהוא לא שילם, שבכלל לא הגיע לדיון, הוא 100,000 שקל, ואותו נושה אומר: לא, מה פתאום, יש דמי פינוי ויש הפרה ויש ו-ו-ו, בכלל החוב שלו הוא לא 100,000, הוא 300,000 שקל. הם מגיעים לאותו דיון, האם זה ברור כאן לכולם שלראש ההוצאה לפועל אין את הסמכות לדון? זה בכלל לא תיק שנמצא מולו. איך הוא יכריע בכלל בעניין הזה אם התיק הזה מתאים להפטר או לא מתאים להפטר? אם ההתנגדות כן ראויה או לא ראויה כשהתיק בכלל לא נדון?
מיכל אלבז
¶
אז לעניין הזה בדיוק מיועד רף ההוכחה הנמוך כאן. אנחנו לא מצפים שרשם ההוצאה לפועל ידון לגופו של עניין בגובה החוב. כל שהנושה צריך לעשות בשלב הזה זה לעורר אצלו יסוד סביר להניח שבאמת החוב לא כמו שאמר החייב, ואם זה נכון, אם יש יסוד סביר להניח, הרשם ידחה את הבקשה להפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא ידחה. הדוגמה שהוא נתן - זה אומר 100,000 וזה אומר 300,000, נניח, זה לא משנה שום דבר בקריטריון של ה-400,000 או ה-800,000, אז אין שום סיבה לדחות. הוא יגיד: אני בן כה וכה נותן לו הפטר גם על זה וגם על זה, רק אם המחלוקת הזאת תביא אותנו למצב שיכול להיות 400,000 לאדם אחד - -
ליאור שפירא
¶
אז אני מניח, אדוני, במקרה הזה תבוא חברת הכנסת מיכאלי ותגיד שהיום כל הנושים יגידו שהחוב שלהם הוא מ-401,000 שקלים. יבוא עכשיו כל נושה שרוצה להכשיל את ההפטר ויגיד שהחוב שלו הוא מעל 401,000.
מרב מיכאלי
¶
אבל חברת הכנסת מיכאלי בדיוק בגלל זה מודה לך שאתה מסייע לה להוריד את ה-400,000 כחזקה שבאמת תגרום לנו לעקר מתוכנו חלק ניכר מהחוק, חד-משמעית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא גם יכול להיות 900,000 ולהוציא, לא צריכים דווקא 400,000. אבל אני מניח שהנושה כבר חמש שנים נמצא במערכת הזאת וכבר בדקו אותו כמה פעמים.
ליאור שפירא
¶
החובות האלה לא במערכת. אם הם היו במערכת אין בעיה, אז באמת אנחנו יודעים מה הם שווים. הם לא במערכת, הם נולדו דקה לפני שהוא בא. הם אגב נולדו אתמול. ברגע שעבר החוק הזה החובות האלה נולדו.
מרב מיכאלי
¶
אדוני המשנה ליועמ"ש, אני חושבת שהנקודה הזאת חשובה לעניין ה-400,000, באמת עכשיו, אולי היא לא לנקודה של היסוד הסביר. אני חושבת שהיסוד הסביר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא רק ל-400,000, זה תלוי גם ב-800,000. הוא יכול להגיד משהו מעל 800,000 והוא גם מוציא אותו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אני שוב שואל, אם מגיע חוב שהוא לא חוב חדש, חוב שלא היה קודם בהוצאה לפועל, ויש מחלוקת בין אותו אחד שרוצה את ההפטר לבין הנושה, כמובן שהאינטרס של הנושה זה שלא יהיה הפטר. אז הנושה הזה יכול להגיד שהוא חייב לי לא 100,000 אלא 450,000 והוא מוציא אותו מההפטר, או לחילופין, הוא יכול להגיד שהוא חייב לי 900,000 ואז נגמר.
מיכל אלבז
¶
זה תפקידו של רשם. רשם הוא גורם שהוא מעין שיפוטי ויש לו סמכויות, ובדיוק בגלל זה יש שם רשם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אפי, לא, הם לא יענו למי שידבר לא ברשות, בבקשה, נו. מיכל, בבקשה. תנו לאנשים לגמור להסביר.
מיכל אלבז
¶
זאת פשוט אותה תשובה של קודם, אין לי משהו חדש לומר. אם הרשם מכריע במאזן הסתברויות שהן לטובת הנושה כאן, זה הכול. ולכן, זאת לא הכרעה שיש לה משמעות של מעשה בית-דין.
מרב מיכאלי
¶
צריך להגיד רק, ברשותכם, כל כך הרבה פעמים חוזרים ואומרים: יש פה חייבים רמאים, שנוסעים במכוניות שלא רשומות על שמם וכו' וכו'.
מרב מיכאלי
¶
יש מצב שיש גם נושים רמאים, עם כל הכבוד, וגם זה יכול לקרות, למרות שזה באמת לא מועלה כאן, אבל גם זה דבר שצריך להגן על החייבים מפניו.
מרב מיכאלי
¶
אז אני מסכימה, מאה אחוז. לכן, אנחנו חוזרות וחוזרים לזה שיסוד סביר – וברגע שיש לנו זכות ערעור, ויש זכות ערעור - -
יוסף ויצמן
¶
יש לי משהו קצר, אדוני, הייתי רק רוצה להוסיף שההודעה תישלח 14 יום לפני המועד, שוב בדואר רשום.
יוסף ויצמן
¶
אמרנו הודעה שנייה, אבל שזה יהיה רשום, ומצוין שפה כן יהיה בדואר רשום, כי אני עובד בהוצאה לפועל, וקורה שמקבלים את ההודעות גם חודשיים אחרי, אז לפחות שזה יהיה רשום ומצוין בצורה ברורה שזה דואר רשום, שלא יהיה מצב שכבר נהיה אחרי ההפטר וזה מה שיקרה.
ענת הר-אבן
¶
קודם כול, יוסי, אמרנו לפרוטוקול את זה; ודבר שני, תיאמנו עם היועצת המשפטית של הוועדה שנבדוק איך הניסוח ביתר סעיפי הדיון שמופיעים בחוק, ותהיה אחידות בנוסח.
אסף מירוז
¶
אפשר גם לצד הזה, ממש בקצרה שתי נקודות. יסוד סביר להניח זה רף נמוך מאוד, זה מספיק שמועה לזה. אני חושב שהיסוד שצריך - - -
אסף מירוז
¶
ואני חושב שהרף שצריך להידרש פה זה בדיוק כמו שנדרש נושה כשהוא מתנגד לבקשת הפטר בהליך פש"ט כי זה מאוד דומה. אי-אפשר פה להסתפק ביסוד סביר להניח, הרף צריך להיות אותו רף, בעצם הרף הרגיל של המשפט האזרחי.
הנקודה השנייה שאני רוצה להעלות, שאני חושב שהאפשרות של לדחות ללא דיון צריכה להתייחס דווקא לדחיית התנגדות. ולמה אני אומר את זה? כי מבחינת האיזון, הדחייה של בקשה כזאת יש לה משמעות מאוד גדולה כלפי החייב. ובהיקש גם מתקנה 205(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, כאשר חייב מבקש רשות להתגונן בפני תביעה, רשאי בית-המשפט לקבל את הבקשה לתת לו רשות להתגונן ללא דיון נקודה; ואם הוא רוצה לדחות את הבקשה ללא דיון הוא חייב בטעמים מיוחדים שיירשמו. כלומר, הדחייה של הבקשה כלפי החייב או הקבלה של ההתנגדות היא אקט יותר חמור שדורש רף יותר גבוה.
אבי ליכט
¶
דווקא בגלל שההליך הזה הוא לא הליך שיפוטי לגמרי, הוא הליך מאוד חריג, קבענו בכוונה יסוד סביר בדיוק מהטעמים שלשכת עורכי-הדין העלתה. אני חושב שעדיין מהטעמים של לשכת עורכי-הדין זה גם צריך להישאר כך.
מיכל אלבז
¶
הגענו לסעיף 69 י13: "החלטה בבקשת ההפטר (א) דחה רשם ההוצאה לפועל התנגדות לפי הוראות סעיף 69י12, או שחלף המועד להגשת התנגדות כאמור בסעיף 69י11 ולא הוגשה התנגדות, רשאי הרשם, לאחר שערך דיון במעמד החייב וערך לו חקירת יכולת ושוכנע כי מתקיימים לגביו התנאים למתן צו הפטר לפי הוראות סימן זה, לתת לחייב צו הפטר בהתאם להוראות סעיף 69י".
שירן ברזילי גלוטר
¶
אנחנו רוצים פשוט להוסיף שיהיה ברור שמה שעושים במסגרת הדיון זה גם לערוך חקירת יכולת. בסדר? אז "וערך לו חקירת יכולת כאמור בסעיף 67". זאת הבהרה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
לא, לא, חלילה. אבל רק רצינו להוסיף פה שכל האנשים יוזמנו לדיון שציינתם קודם, כי זה כן כתוב בסעיף הקודם, זה עלה בשיחה שלנו קודם.
ענת הר-אבן
¶
מזמינים רק את החייב כדי לא לתת לו הפטר באופן אוטומטי, כדי לתהות על קנקנו, אבל אף אחד מהנושים לא גילה פה התעניינות, אז אין טעם להטריח אותם לדיון כזה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
סליחה, פשוט הנושא של הנושים שמוזמנים לדיון זה כן משהו שהיושב-ראש קודם העלה, ולכן אני חושבת שאולי כדאי שנעלה את זה שוב, כי אני חושבת שזה היה חשוב לו.
נועה ברודסקי-לוי
¶
כן, אשאל. עלה קודם בדיון שהנושים יוזמנו לדיון. כאן נעשתה בהצעה הבחנה במקרה שבו הוגשה התנגדות, ואז לא משנה מי מהנושים, כל הנושים יקבלו הזמנה לדיון, אבל אם לא הוגשה התנגדות, בכל זאת הרשם יקיים איזשהו דיון כדי להתרשם מהחייב לפני שהוא נותן לו את ההפטר, ואז בעיקרון לא אומרים להזמין את הנושים כי רצינו רק שזה יהיה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל איך יודעים שהוא לא התעניין בגלל שהוא מסכים ולא בגלל שהוא לא קיבל שום דבר? הוא בכלל out מה שנקרא, הוא עבר דירה וממשיכים לשלוח לו לכתובת הישנה.
ענת הר-אבן
¶
והסבירות שהוא יקבל דואר רגיל יותר גבוהה מזה שהוא ילך לקחת דואר רשום, ויש פרסום בעיתון ויש פרסום - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא מדבר על דואר רשום. אם הוא לא מגיב ולא כלום אז זה בסדר שלא מזמינים אותו, אבל צריך לוודא שהוא יודע, השאלה איך עושים את זה. שלא יהיה מצב שאנשים עוברים ולא מקבלים את ההודעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בלי קשר. זאת לא הנקודה. האיש עבר דירה, הם המקום האחרון שהוא מודיע, הם ממשיכים לשלוח לכתובת הישנה, הוא כבר מזמן, לפני שנתיים עבר דירה או הלך לגור בקרוואן או באוהל, אני יודע איפה, ויכול להיות שהוא לא יקבל את ההודעות והוא לא הגיב בגלל שהוא פשוט לא יודע. אז אני לא יודע אם גם דואר רשום יעזור במקרה הזה. השאלה איך אפשר ליידע לפחות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה, מי קורא את זה? כולנו קוראים, נניח, מישהו חייב לך כסף, אז את כל יום מסתכלת?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מקובל שהפוליטיקאים מסתכלים במדור של מודעות אבל, מעשה בורג, לראות ששמו לא מופיע שם, אבל ברשימת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע, אבל אני מנסה כאן לומר שזה שהוא שתק כל הזמן או שכולם שתקו – לא יודע, צריכים לחשוב אם יש איזו דרך רק לוודא שהאיש יודע. אם הוא לא מגיב זה בסדר גמור, אז לא צריכים להזמין אותו, אבל בעוד שהוא - - -
שירן ברזילי גלוטר
¶
השאלה, האם הוועדה לא מסתפקת בזה שגם העניין מפורסם בעיתונים וגם נשלחת הודעה לכל הנושים להגיש התנגדות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אשאל אותך, אפילו האדם המצוי, אם הוא לא מקבל את ההודעה בגלל שהוא עבר דירה – והוא לא בסדר שהוא לא שינה כתובת – אבל אתם יודעים, איך אומרים, אם הוא עבר באותה עיר אז אין נפקא מינה גדולה, זה לא בחירות וכו', בעיתון, איך אומרים, על זה לא הייתי סומך, אף אחד מאתנו אני חושב שלא מסתכל - - -
ענת הר-אבן
¶
בתזכיר הסעיף הזה לא היה קיים בכלל. אם הנושים לא הגישו התנגדות, כביכול הרשם היה יכול לקבל את הבקשה גם ללא דיון. בשלב יותר מאוחר הוספנו את הסעיף הזה כדי שלא ייווצר מצב שלפני שנותנים את ההיתר לא עושים דיון ותוהים על קנקנו של החייב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הם לא הגישו אז לא מזמינים. אני רק שאלתי, אם האיש עבר דירה? הוא לא הגיב בגלל שהוא פשוט לא קיבל את הדואר כי הוא עבר דירה. רק לוודא שהוא יודע.
ענת הר-אבן
¶
אין לזה סוף. אז זה בעילות של אולי ביטול הפטר, אם הוא יגיד שהוא לא ידע ולא היה יכול לדעת אז - - -
מרב מיכאלי
¶
הוא יוכיח שיש עילה לערעור, כן. אדוני, זה לגמרי בגדר גבולות הסביר. ואם מישהו לא הגיש התנגדות, אין שום סיבה שיוזמן לדיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא אפילו לא ידע מזה. אין לכם מערכת של אס.אם.אס או משהו, מה שמקובל אצלנו בפריימריז וכו', שמפלגה אחת מוציאה, אנשים מקבלים, זה עולה כמה גרושים, אבל זה רק כמה גרושים יותר זול - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
אז אנחנו לא מכניסים את זה פה. אז אנשים לא יוזמנו לדיון הזה, אלא אם כן הוגשה איזושהי התנגדות.
נועה ברודסקי-לוי
¶
נקודה אחרת – אומנם היא לא קיימת בנוסח, ורצינו להעלות אותה לדיון – לפי הסעיף, איך שהוא מנוסח עכשיו, אז בעיקרון גם אם לא הוגשה התנגדות הוא בודק כמובן שהתקיימו התנאים והוא רשאי לתת הפטר. השאלה הייתה אם לא לכתוב שהוא גם צריך להתרשם שזה מוצדק בנסיבות העניין.
מיכל אלבז
¶
סעיף קטן (ב): "הודיעה רשות המסים בישראל לרשם ההוצאה לפועל, לפני חלוף המועד להגשת התנגדות כאמור בסעיף 69י11, כי יש יסוד סביר להניח שלא מתקיים לגבי החייב תנאי מן התנאים הקבועים בסעיף 69י3(2), (3) או (7) או שמתקיים הסייג הקבוע בסעיף 69י4(4)(ב) לעניין גובה החוב, ידחה את בקשת ההפטר".
זה הסעיף שמדבר על ההודעה של רשות המסים, דיברנו עליו הרבה.
מיכל אלבז
¶
כאשר רשות המסים מודיעה לרשם ההוצאה לפועל שלא מתקיים אחד התנאים או שמתקיים סייג מהסייגים שכתובים פה, אז רשם ההוצאה לפועל דוחה את הבקשה. וזה בגלל מה שאמרנו על הכיבוד ההדדי בין רשויות מינהליות ובגלל רף ההוכחה שהוא ממילא נמוך, וכאן מוגשת לנו הוכחה על-ידי רשות המסים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שוב, זאת הנקודה השלישית או הרביעית שנותן שאמרתי, שזאת הנקודה שבה קודם ויתרנו כדי שפה רשות המסים תוותר בנושא הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, חברי חברי הכנסת, פה יש מעין נקרא לזה "זכות וטו", כאילו, לרשות המסים שברגע שהיא בדקה אצלה מצאה על מישהו שהוא לא זכאי היא מודיעה לרשם: האיש הזה לא זכאי להפטר, ואז הוא לא מקבל הפטר. זאת אומרת, מעין איזו זכות וטו שבעיני היא נראתה קשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתן לך להסביר, אני רק רוצה להגיד את נקודת המחלוקת. רבותי, אם רשות המסים מודיעה לרשם: תשמע, האיש הזה, נניח, בדקנו, לא ניתן לך יותר פרטים, אבל נניח שיש לו רכוש – מכובד; או שהיא אומרת: האיש הזה, רימה בנתונים שהוא נתן, נניח; או נותן את ההסבר, איזשהו הסבר, אז הרשם יכול – א', זה יותר מכובד שלא נותנים לו איזה וטו שהוא לא יודע, ועל סמך זה הוא עובד.
דבר נוסף, הרי ברגע שנניח, רשות המסים מסיבות שהיא מוגבלת אולי, שתכף נדבר על זה, מרגישה שיש לו רכוש או שיש לו משהו, אבל היא לא יכולה להגיד, כי היא קיבלה את זה ממקורות שאסור לה לחשוף אותם וכו', ואז הרשם אומר: רגע, יש כאן מקרה כזה, אז אם בדרך כלל הרשם לא מפעיל חוקרים ולא נאמנים וכו'. אבל אם, נניח, הצטברה לו אינפורמציה על 20 איש מרשות המסים שלא ראויים להיכנס בגלל שיש להם רכוש, אז פה אני חושב שהרשם יכול לקחת חוקר – זה גרושים על 20 איש, לא מדובר על 22,000 – 20 איש שיעשו עליהם חקירה יותר יסודית וינסו למצוא את מה שיש לאיש הזה, ו-א', לדעת אם באמת הוא יוצא או לא יוצא מההפטר; וב', יותר חשוב, אם יש לו רכוש לדוגמה, אפשר לממש את הרכוש לטובת הנושאים.
לכן אני אומר, פה אנחנו רוצים שרשות המסים, מצד אחד, לא סתם תגיד: האיש יוצא, נקודה. למה? הקדוש-ברוך-הוא. א', שתהיה; אבל ב', יותר מזה, אתם שיש לכם יותר מקורות, בואו תעזרו לנו לטובת הנושים. אז אם יש לכם אינפורמציה על האיש, אל תגלו מה שאתם לא יכולים, אבל תנו איזשהו כיוון.
דבר שני, אם האינפורמציות שיש לרשות המסים נובעות מהדוחות שהאיש מגיש ומהצהרת ההון וכו', והאיש שרוצה את ההפטר חותם שהוא מוותר על הסודיות ומרשה, אז ודאי שהאינפורמציות שלוקחים מהדוחות שלו הן לא סודיות ואותן ודאי שאפשר להעביר לרשם, ולהגיד: תשמע, לפי הדוחות, לפי כל זה, לאיש יש רכוש, לא יכול להיכנס, או הפוך, לא משנה מה, ואז זה גם יותר מכובד שרשות אחת מכבדת את השנייה ונותנת לה. אבל, ב', היא עוזרת כדי שאפשר יהיה לממש דברים מהדבר הזה, מהחייב לטובת הנושים שלו. לכן, אני חושב שצריך כאן להוסיף תוספת.
משה אשר
¶
תראו, האמת שזה מתקשר למה שאבי הציע מקודם של הממשק בין חוק ההוצאה לפועל לבין פקודת המסים (גבייה), הליכים, ולמעשה עד לוקחים את כל מה שיש בסמכויות של פקידי הגבייה של רשות המסים ושמים אותם בתוך התהליך הזה, ועד כמה מערבבים את הנתונים ואת המידע. והאיזון שבאמת ניסינו לעשות אותו בחוק הוא כזה שנותן נגיעות מסוימות, אבל עדיין שומר על איזשהם דברים מופרדים.
כמו שציינו מקודם, יש לרשות המסים מיידעים, חלקם כמובן מידע שאותו עוסק או אותו נישום מוסר במסגרת הדוחות, במסגרת ההתדיינות השוטפת וכן הלאה; ויש מיידעים שאנחנו אוספים, ויש לנו מקורות, בין אם זה ביקורות בעסקים, בין אם זה הצלבות, בין אם זה מיידעים ממערכות בנקאיות, וכן הלאה. כולל לרבות אם בן-אדם רושם את הנכסים שלו, לדוגמה את האוטו על שם מישהו אחר, אבל משתמש בו בפועל, ואנחנו עושים מעקבים, ויכולים בסוף לומר שהוא הבעלים שביושר, שאמיתי של המכונית הזאת, של הרכב הזה, של הבית הזה, גם אם הוא רשום על שם מישהו אחר. או שהוא מגלגל, אנחנו קוראים לזה "גלגול חברות", לדוגמה, הוא פותח עסק, סוגר עסק, ולמעשה זה עסק שלו, והוא רק משאיר חובות ועובר לעסק הנוסף. כל הדברים האלה אלו דברים שהם מיידעים שלנו שאנחנו אוספים, מצליבים, עושים ביקורות וכדומה.
לכן, כאשר אנחנו נותנים את האינדיקציה לאותו תהליך, אז אנחנו מסתמכים על פעולות נוספות שאנחנו עושים. ונכון שאם זה דברים שעולים מדוחות שהוא נתן: הצהרת ההון, פתאום בהצהרת הון הוא כותב שיש לו הרבה מאוד רכוש, שאם הנושים ידעו שיש לו כל כך הרבה רכוש, הם בכלל לא היו מסכימים שייכנס לתהליך, גם לא ראוי שייכנס לתהליך הזה.
אז אנחנו בהקשר הזה של מה שציינת, הרי על עובדי רשות המסים יש חובת סודיות, מצד אחד; מצד שני, זה נתונים שהאדם נתן, והוא ויתר על הסודיות. לכן, בנקודה הזאת למה שציינת, אנחנו נראה איך עושים את זה. אבל נתונים שמקורם בדוחות ודיווחים שהוא מסר נוכל להעביר בתהליך הזה כדי שבאמת הרשם יוכל להתרשם. וצריך להבין, האם מדובר פה באחד שמציג מצג מסוים כלפי הנושים, אבל כלפי רשות המסים הוא מציג שיש לו יותר רכוש, ואולי לא מגיע לו להיכנס לתהליך הזה. נראה איך לעשות את זה, וצריך לראות את הניסוחים, אבל לראות איך ניתן את אותם דיווחים שהוא מוסר לרשות.
משה אשר
¶
מכיוון שהוא כבר חתם על ויתור על סודיות ויש דיווחים מתוך הרשות שהוא מסר, שיכולים להיכנס לתוך סל המידע שיש לאותו רשם שעוסק בעניין שלו. נמצא את הדרך לנסח את זה בצורה כזאת שנוכל להעביר את המידע הזה לרשם שיבחן את הנושא.
משה אשר
¶
זה דבר אחד שניסן ביקש ובדקנו ונתקדם עם זה. אבל יש מיידעים נוספים שקשורים לדברים שאנחנו יודעים אותם שהם לא קשורים, מידע שאנחנו אוספים אותו שיכול לחשוף את הדברים שלנו, שאנחנו לא מוסרים אותו, הוא גם לא נובע מאותו אדם, אלא להפך. לכן את הדברים האלה אנחנו שומרים לעצמנו.
משה אשר
¶
מה זאת אומרת? אם הוא נוסע על אוטו והוא רושם אותו על שם איזה שכן שלו, ואנחנו אומרים לו: תשמע, זה לא שלך, הוא יגיד - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, עשו לי טובה, שנייה. מרב, תני לי. התקדמנו צד אחד, עכשיו אני הולך לצד השני. מאחר שפה באמת אתה רואה שבחוק הזה גם אנחנו הולכים באמת לקראת רשות המסים בדברים, מה שאנחנו מבקשים, לעשות עוד צעד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, נכון, הדדיות. ומה הצד השני? מיידעים שאתם מקבלים באמת ממקורות חסויים ואתם לא יכולים - מה שאנחנו מבקשים, כשאתם מודיעים לרשם, אל תודיעו לו: האיש לא זכאי, נקודה. אלא במקרים יוצאי דופן שבאמת זה חריג, תגידו גם את הסיבה, נניח, הוא לא רשאי, יש לו נכסים, אל תפרטו יותר כלום. תנו לרשם לדעת על מה מדובר, כשהצפי הוא אחר כך שהרשם קיבל את זה, ואתם רשות מכובדת מאוד, והוא ייקח את זה מאוד ברצינות.
ואני אומר שוב, יהיו 20 כאלה, 30, יכול להיות שהוא יחליט שהוא מוציא חוקר לדברים האלו, הוא יאתר בלי קשר אליכם, אולי יאתר חלק, לא משנה, מה שהוא יצליח לאתר, ואז, א', יודעים ומוציאים אותו מההפטר באופן מכובד, לא סתם; ו-ב', זה בעיקר, יוכלו לממש את הנכסים האלו לטובת הנושים.
ולכן, העזרה הזאת היא עזרה חשובה מאוד. ואנחנו בסך הכול כאן הולכים ביחד ורוצים לעזור. אז יהיה מצב אבסורד שאנחנו מוציאים אותו מההפטר, אתה מבין, בגלל בקשה שלכם, אבל לא מנצלים את הידע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע, לכן אני מנסה רק להסביר. אני גם מסביר את זה ביושר, כי הרי גם אתם כמונו רוצים פה ללכת מצד אחד לקראת אותו אדם שאנחנו רוצים לתת לו את ההפטר אם מגיע לו; ומצד שני, אנחנו גם רוצים שאם יש לו נכסים, שאפשר יהיה לממש את זה לטובת החייבים.
משה אשר
¶
אני מציע, צריך גם לבדוק את זה מבחינה תפעולית, כי את זה לא בדקנו, כמה זה יעמיס. אבל ככל שמדובר בעילה שנובעת מהדוחות הכספיים שהוא דיווח לנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה כבר סיכמנו, את זה אני מבין. אני מדבר רק דווקא על דברים שאתה לא יכול לדווח, נניח, אתה ממקורות שלך, שלא קשורים לדיווח שלו, איתרת את זה שיש לו בית פה ויכטה שם וכו', אבל אתה לא יכול לגלות את המקורות, כי זה בדברים שנניח יש עליך חובת סודיות, בסדר, לא מבקש. ובגין זה אתה מודיע לרשם: האיש הזה לא זכאי להפטר, נכון? זה מה שמופיע פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז מה שאני מבקש, תודיע: האיש הזה לא זכאי להפטר בגלל שיש לו נכסים, זה הכול, לא מעבר לזה. אבל אסביר לך למה, כי ברגע שאתה עושה את זה, מה שאנחנו מצפים - - -
(הישיבה נפסקה בשעה 13:24 ונתחדשה בשעה 13:25.)
אבי ליכט
¶
אז רק אגיד מה גדר החשש, ואני חושב שיש לו בסיס מסוים. בעצם, יש פה את החשש העקרוני שדיברתי עליו מלכתחילה, שבעצם מחבר את מערכת רשות המסים אל תוך מערכת ההוצאה לפועל, שזה מעלה קושי מסוים בכלל בעובדה שמערבבים, יכול להיות, מין בשאינו מינו, זה דבר אחד.
אבי ליכט
¶
דבר שני שמטריד, וגם פה צריך לחשוב בדיוק מה עושים, זה שחלק מהמידע שלהם הוא באמת מידע שמתקבל מכל מיני מקורות שאנחנו לא רוצים שהם ידעו שאנחנו יודעים עליהם דברים. ברגע שאתה אומר: לאיש יש נכסים, אז אתה בעצם חושף שיש לך עליו מידע, ואתה יכול לגרום לכך שזה יכול לחשוף גם את מקור המידע וגם את העובדה שיש לך עליו מידע, וזה פוגע בחסיון, זה פוגע גם בפעולות האכיפה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
משה ואבי, תשמעו אותי – אבי זה אברהם, אז אברהם ומשה, אברהם היה לפני – אני לא מתכוון שנלך, איזה עיתון נגיד את זה – בתוך רשות המסים תיקחו רשם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רשם שהוא הכי קרוב כמעט לשפיטה, כלומר, שהוא כמעט כבר שופט, מה שנקרא, או מיועד, כי לרשמים יש - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב הרשמים, אבל רשם ספציפי, ולו אתה מודיע, ממנו זה לא יצא, כי אני מניח שהוא אדם מכובד וכו', כמו שלא יצא מכם, לא יצא ממנו, אבל לפי זה הוא ידע לפעול בחכמה. כלומר, הוא לא הולך לספר: תשמע, רשות המסים סיפרה לי שיש לך וכל זה. ואז, לפי הבנתו, הוא ייקח חוקר, יעשה מה שיעשה.
משה אשר
¶
אם היו נותנים אינדיקציות – יש לי דוגמה, חשש להברחת נכסים, רישומים על פה, על שם, וזה, מה - - -
משה אשר
¶
אני כבר אומר לך שאם זה אחד שמסתבר שהוא לא רשם את ההכנסות שלו ועשה עסקים גדולים, כנראה שהוא הבריח את הנכסים שלו, אז אנחנו בעולם הזה כבר. השאלה אם אנחנו צריכים פה לתת את האינדיקציות האלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
א', אתה נותן את זה לרשם; ו-ב', תבין, המרחק בין זה לבין זה האיש לא נכנס להפטר הוא כמעט לא, כי ברגע שאתה אומר את זה - - -
נירה שלו
¶
מצטערת, אני פשוט רק רוצה להעיר משהו קטן. אני רק רוצה להגיד לגבי הסעיף הזה, שבכל מקרה יש כאן בעצם וטו שלדעתי הוא גורף מדי, ולכל הפחות צריך לתת זכות טיעון לחייב לפני שלגמרי מקבלים את הווטו של רשות המסים, כי אי-אפשר בעצם לדחות את הבקשה שלו בלי לתת לו הזדמנות בכלל להגיב לטענות שמועלות נגדו.
מרב מיכאלי
¶
הכול בסדר אם זה יהיה חלק מהבניית שיקול הדעת של הרשם ולא וטו, זה כל הסיפור, ואז בפנים תגידו, לא תגידו, מה תגידו לרשם, הכול בסדר, אבל שזה יהיה בחלק מהבניית שיקול הדעת של הרשם.
מרב מיכאלי
¶
לא הגיוני שלסמכות מעין שיפוטית, היא תהיה רשות אחת במדינה שיכולה to overrule, כאילו למחוק אותו. זה לא נכון גם מבחינת ההסתכלות הכללית, כאילו מה שאתה אומר - רוחב, השלכות רוחב, זה לא נכון.
מרב מיכאלי
¶
אני מבינה, לך, משה, שזה נוח, גם בהשלכות רוחב זה נוח לך, אבל לנו זה לא יכול להיות נוח. באמת, כל הטיעונים שלך הם פיקס, כאילו אם זה בתוך שיקול הדעת של הרשם.
זאב בנימין בגין
¶
אני שותף לקושי, כפי שהעלה היושב-ראש והעלתה מרב, אני גם בכל זאת מסכים שיש מקרים שבהם, אני אומר את זה כלפי הנציגה שלידי, יש מקרים שבהם הרשות באופן כללי איננה חושפת את מקורות המידע שלה, איננה חושפת בפני האדם שקשור בעניין את מלוא המידע שיש בידם בסיוג זה או אחר.
מאידך גיסא, אני חוזר על מה שרמזתי קודם בקריאות ביניים. בכל זאת הרשם הוא גם נציג הרשות, ואנחנו צריכים להיות מסוגלים לתת בו אמון במידה שהוא בכיר מספיק כדי שיעשה או שלא ישתמש לרעה במידע המגיע לידיו. אז עד כאן אין פה חידוש.
אני רוצה עכשיו רק להרים דרגה אחת לא לגבי הרשם אלא לגבי הרשות. הודיעה רשות המסים, מיהו המודיע? הייתי רוצה להיות במצב שבו אם המידע הוא המידע הרגיל הלא מסווג הנובע מתוך הדוחות, אז מעבירים אותו, אבל לגבי שיקול הדעת ברשות, איזה מידע או האם לא להעביר מידע, הייתי רוצה לדעת ושיהיה כתוב שהאיש שמודיע לרשם הוא אדם בכיר ברשות המסים או ברשות האכיפה. אדם בכיר, לא ראש חוליה, משה.
זאב בנימין בגין
¶
אבל הנחתנו היא שלא מדובר במספרים גדולים, אבל להחלטה הזאת יש משמעות גם בעקבות הדברים של חברת הכנסת מיכאלי. ואנחנו צריכים לדעת וגם הציבור צריך לדעת שהיא התקבלה לאחר שיקול דעת מעמיק, והאיש שמודיע הוא אדם בכיר ביותר, ולא יהיו רבים.
משה אשר
¶
לגבי שיקול הדעת, בכוונתנו – זאביק פה, סמנכ"ל לאכיפה וגבייה ברשות המסים – נוציא נוהל עבודה שלמעשה מבנה את שיקול הדעת, ואומר: מה לבדוק, איך לבדוק, מתי לבדוק, ואיזה דברים צריך כדי שידעו לתפעל את החוק הזה. בתוך זה גם נרשום דוגמאות איך לתפעל את הדברים. עוד לא גיבשנו סופית את כל נוהל העבודה, אבל ניכנס לזה.
לגבי הבכירות, שוב, זה עניין של כמויות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני רוצה, שאם בגלל נושא רגיש מאוד עד כדי כך שאי-אפשר אפילו למסור, נגיד, שכן נמצא את הדרך עם הרשם. אבל נניח שתהיה כאן אחריות של סמכות, מה שבני אומר בצדק, שאני לא יודע בדיוק איך הדרגות פה, ראש חוליה או מה, ועם כל הכבוד, אני אומר שתהיה אחריות שאני יודע שמשה ראה את זה, אתה ראית, אז אני יודע שזה אחריות שמישהו ראה. הרי במקרים שפתאום מתברר שיש לו עסקים חובקי עולם, זה לא מי יודע כמה. זאת אומרת, אם זה מידע שבסופו של דבר יהיה שמור אצלך גם אם תודיע, אז זה יהיה באחריות, נקרא לזה, לא מישהו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני רוצה, מאחר שאמרנו שתהיה עוד חשיבה, ראינו את הכיוון, נתקדם הלאה. בסוף נעשה איזושהי הפסקה, ופה כבר כמעט סגרנו את זה, אבל אני רואה שזה צורך עוד איזה ליבון מסוים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אגיד מה שכבר סיכמנו, שכל אינפורמציה שמגיעה מתוך הדוחות שהאיש הגיש, אם זה הדוחות הרגילים או הצהרות ההון, כאן אין שום בעיה, ורשות המסים מעבירה את זה מסודר, מאחר שהאיש חתם על הסכם ויתור סודיות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, ודאי. ב', אינפורמציה - אם יש לרשות המסים, מידע שיכול לשנות את העניין, כלומר, שכאילו תשובתם שהאיש יוצא מההפטר, שהוא לא נובע מהדוחות והם מרגישים שחל על זה חיסיון. כלומר, יכול להיות שיש להם מידע שאין להם שום בעיה גם להעביר, אבל הם מרגישים שחל החיסיון, מה שציפינו, שיהיו שני דברים: א', שמי שיקבע את זה שבאמת זה משהו שיש בו חיסוי, תיקבע סמכות גבוהה ברשות המסים, דבר אחד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דבר שני, שרשות האכיפה תגדיר רשם בכיר, מה שנקרא, רק אחד לצורך העניין, שאליו תועבר האינפורמציה. אבל שוב, לא האינפורמציה, אלא האינפורמציה במקרה הזה תהיה: אנחנו מבקשים שהאיש לא ראוי להיכנס להפטר בגלל שיש לו נכסים, נניח, או סיבה אחרת, לא יודע מה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ללא חשיפת אפילו על איזה, וזה יהיה רק אצל הרשם, שאותו רשם יש עליו את חובת הסודיות, כמו שיש עליהם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
א', יכול להיות שהוא יגיד: זה מספיק לי, והאיש יוצא מההפטר, נניח. אבל מאחר שהוא יצטרך להסביר למה הוא יצא מההפטר, אם הייתי אז דן או הרשם הייתי אומר: חבר'ה, יש לי עשרה מקרים כאלו, פה אעשה עבודה קצת יותר רצינית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אאתר את הדברים, מה שאאתר, ואז כשיבוא אותו אדם, ויגיד: למה הוצאתם אותי מההפטר? אגיד לו: אנחנו, לא רשות המסים, אין כלום, אנחנו עשינו בדיקה, יש לך את זה, את זה ואת זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל הבנתי שגם לכם יש כלים, תיקחו מישהו שימצא את זה, ויכול להיות שהוא ימצא אפילו יותר מרשות המסים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש אפשרות אחת שהרשם קיבל ממנו כמו שמופיע כאן בחוק, וקיבל את זה, ואמר: אוקיי, כזה ראה וקדש, מוציא. אני רק אומר שהרי יצטרכו להסביר – גם לפי החוק הזה, יצטרכו להסביר לאיש - למה הוצאתם אותי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז מה יגידו? בגלל רשות המסים? אז זה יותר גרוע בשבילם, אז האיש ידע שרשות המסים עלתה עליו. משה, אתה אתי? אתה עוקב אחרי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר הפוך, אם הוא יגיד: בגלל רשות המסים, אז ידעו שרשות המסים עלתה עליו, זה הכי גרוע. לכן אני אומר, הרשם לוקח את זה על עצמו, לא רשות המסים ולא כלום.
אבי ליכט
¶
רגע, חשוב מאוד שנבין על מה אנחנו מדברים, זה חשוב מאוד. לרשם הוצאה לפועל, גם אם הוא ימנה חוקר, מה החוקר יעשה? הוא יפעיל סמכויות מעקב אחרי האיש הזה?
אבי ליכט
¶
זה לא יקרה. המדינה לא הולכת ובולשת אחרי נושים או חייבים, היא לא עושה את זה. אפילו אם החוקרים האלה שדיברנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרתי, שני מצבים: מצב אחד שהוא יכול לקבל את מה שהוא אומר, ולהגיד: תודה, מספיק לי, כמו שהחוק אומר, ואני מוציא אותו מההפטר, אבל לפחות הוא יודע למה. אני אומר דבר נוסף, אם אני הייתי הרשם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רק אומר שאם אני הייתי הרשם ומצטברים לי, נניח, עשרה מקרים כאלה שקיבלתי כחסוי מרשות המסים שלאיש יש כנראה נכסים, נניח, על עשרה מקרים כאלה, בעצמי, לפני שאני מדבר עם מישהו, לפני שאני אומר לו, הייתי לוקח מישהו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה, תשמע לי. הרי מה אנחנו רוצים שהנושה יעשה, הרי מה עושה הנושה? ייקח חוקר או עורך-הדין, לא חשוב, לוקח חוקר שבודק כמה שהוא יכול לבדוק, או שהוא ימצא או שהוא לא ימצא. אם לא ימצא, לא קרה כלום, אז הוא מסתמך על זה שהוא קיבל, איך אומרים, מה שהחוק אומר, קיבל מכם, מרשות המסים הודעה, מבחינתו זה מספיק. יכול להיות שהוא כן ימצא. יכול להיות שיש נכסים שהוא מוצא, ואז יהיה לו הרבה יותר פשוט, לא צריך להגיד, לא רשות המסים, לא כלום. הוא יגיד: אדוני, יש לך את הנכס הזה, הנכס הזה, מצאנו את זה, אתה יוצא מההפטר; ו-ב', לנושים יהיה מאיפה לגבות, שזה דבר הכי טוב. אז עשיתי כאן שלוש דרגות.
אבי ליכט
¶
אני רוצה רק למקד. אז קודם כול, הדרגה הראשונה זה אם אין בעיה למסור את המידע, אני חושב שרשות מינהלית צריכה לנמק.
אבי ליכט
¶
ברמה השנייה יש בעיה במידע. אתה מציע, אני רק רוצה למקד, אתה מציע שאפשר יהיה לפנות לרשם, להגיד לו: תראה, יש פה מידע מסוים - - -
אבי ליכט
¶
ואז הרשם יכול להחליט אחת מהשתיים: הוא יכול, ואת זה נכתוב, הוא יכול לשיטתך לומר: קיבלתי מרשות המסים, מה שרשות המסים אומרת נאמן עלי, וזאת עילה מבחינתי לדחות את הבקשה.
אבי ליכט
¶
חלופה שנייה שהצעת, זה אומר, אם הוא קיבל את המידע וזה מידע מסווג שאי-אפשר לחשוף הוא יכול מיוזמתו להפעיל חוקר - - -
אבי ליכט
¶
א', אין לנו בכלל היום מנגנון של חוקרים כאלה. אבל נניח שהיה, החוקרים האלה בסוף מסתמכים על מה שיש לרשם, הם כמו הרשם, אין להם סמכויות חיפוש, מעקב, לא נשלח אותם להפעיל סמכויות פוגעניות שאין בדין.
אבי ליכט
¶
בסדר, אז עכשיו את המידע הזה, בגלל שהלכת לרשם ואמרת לו והכל, הרשם, א', לא יכול להפעיל סמכויות, הוא גם לא יכול להגיד את זה לנושה, כי זה מידע מסווג, ולכן, גם הנושה לא יוכל להשתמש בזה. ולכן, אם אתה מסתפק בעמדה שאומרת: יש רשם מיוחד - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מציע, אני אומר מה אני הייתי עושה כרשם, ותבין למה, הנושה – הרי הבנתי כאן גם מלשכת עורכי-הדין וגם מאחרים שכשמדובר כאן בסכומים, נושים לוקחים חוקר, והחוקר מוצא להם הרבה מאוד דברים פשוטים, שהוא נוסע ברכב שלמעשה רשום על שם מישהו אחר וזה רכב שלו.
אבי ליכט
¶
מה שהחוק מרשה לא יעזור, כי זה אותו נייר שהוא בדק קודם, כשהוא בדק יכולת הוא כבר עשה את זה.
אבי ליכט
¶
הוא אוסף את הנכסים, הוא לא יכול לחקור. מי שחוקר זה או בית-משפט או כנ"ר, הם לא חוקרים נאמנים.
אבי ליכט
¶
באמת, צריך גם להבין, כשנצא החוצה, מבחינתך אתה רק רוצה שיהיה רשם שיסתכל על הנייר שיגיע מרשות המסים ויגיד: יש לנו מידע מסווג - x,y ,z , וזאת מבחינתך עילה לדחות את הבקשה, זה מה שאתה רוצה.
אבי ליכט
¶
שוב, תבינו, כשאת אומרת שיקול דעת, איזה שיקול דעת הוא יפעיל? הוא לא רואה את החומר, הוא לא יכול לראות את החומר, כי ניסן אמר שהוא לא יראה. אז בואי נניח עכשיו שאני הרשם של ההוצאה לפועל, מגיע אלי נייר מרשות המסים שאומר: יש לנו מידע שלאיש יש נכסים, לצורך העניין, מה הוא יעשה עם זה? איזה שיקול דעת יש פה? זה בעצם, או שהוא מאמין, או שהוא לא מאמין. כי אם את אומרת שהוא יפעיל שיקול דעת, את רוצה להראות לו את החומר, וניסן אמר שהוא לא יראה לו את החומר, אז אין פה אלמנט של שיקול דעת באמת, זה העניין.
זאב בנימין בגין
¶
יש מצבים כאלה בחיים, בייחוד במדינתנו, שבהם לא נמסר כל המידע, ודאי לא כזה שיגיע לנאשם או מי שיש ממנו חשד.
זאב בנימין בגין
¶
תביא לי, כמה מקרים שאתם בשנה מתבססים בהם על איזה מודיעין מי-יודע-מה מתוך הכלל, הרי הם לא מאוד רבים.
משה אשר
¶
- - ובדקתי שהתוצאה הכלכלית שלו, התוצאה העסקית שלו היא בלתי סבירה, והספרים שלו נוהלו בצורה לא נכונה, זאת אומרת שכבר אולי הספרים שלו פסולים, ואז אני בודק מבחינה ענפית כמה הוא - אני כבר לא מאמין להכנסות שלו, ואני בונה שומה חליפית, ואני עושה הצלבות עם ספקים ועם לקוחות. אז מה, זה לא מידע מודיעיני במובן הביטחוני, אבל זה מידע שאני על בסיסו בונה את השומה ואת ההכנסה החדשה החייבת שלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - מעבר לזה הוא לא יכול. הוא נמצא בהליך, הם בודקים אותו, יכול להיות שהוא מבריח, יכול להיות שיש נאמנויות, יש לו כל מיני דברים, אנחנו לא רוצים להכניס – רק שנייה, נועה רוצה לחדד.
אבי ליכט
¶
בסיטואציה כזאת, וגם אמרתי לכם את זה, זה לא איזה משהו שאני – בסיטואציה כזאת שהרשם קיבל ודחה תהיה זכות ערעור לבית-המשפט, ושבית-המשפט כן יוכל לראות את זה במעמד צד אחד, ואז תהיה על זה ביקורת, כך שזה לא סתם מישהו בא ואמר, אלא בית-משפט יוכל לראות את זה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
היו פה ארבעה דברים שאליהם התייחס הסעיף: הנושא של גובה החוב לרשות המסים, שהוא יהיה מעל 400,000 שקל או גובה החוב בכלל שעובר את ה-800,000 שקל, על זה אין סיבה שתהיה בעיה בכלל להעביר את המידע. אנחנו מדברים על גובה החוב.
אוסאמה סעדי
¶
כי שומה, על-פי מיטב השיקול הזה, זה לפעמים 2 מיליון שקל, אבל זה יכול להיות 100,00 שקל. אל תתני להם שיהיה להם את הסכומים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קודם כול, אם אתם יודעים להגיד, בעצם, אתם תעשו את החשבון הרי גם, נניח, אתם יודעים על חייב גיליתם שיש לו רכוש ששווה 100,000 שקל, ה-100,000 שקל האלה בעיקרון – ואתם לא רוצים להגיד מאיפה כי זה מהמקורות שלכם – אבל הם לא עילה להוציא אותו מהפטור, למה? כי 100,000 הם עדיין לא סיבה להוציא. אבל יש כאן שתי אפשרויות: אחת, יכול להיות שה-100,000 האלה יצטרפו ל-750,000 שיש בהוצאה לפועל, ואז פתאום האיש קופץ ל-850,000, ובגין זה הוא יוצא, לא בגין ה-100,000.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חוב. דבר נוסף, נניח, יכול להיות שהוא יוצא מהפטור לא בגלל הסכומים אלא בגלל שהאיש משקר.
נועה ברודסקי-לוי
¶
קודם כול לגבי גובה החוב שאמרנו שמדובר פה גם על 400,000 וגם על ה-800,000, שלא ברור למה יש בעיה להעביר את המידע.
אוסאמה סעדי
¶
אם הוא אומר שזה מעל 800,000 אז הוא אומר – אבל אם זה 100,000 אז הוא אומר 100,000, שלא יגיד 800,000 שקל וסתם יזרוק שומה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שני דברים. אם מגלים, נניח, שיש לו רכוש שהוא היה צריך לשלם עליו מסים, אז זה יוצר חוב, וזה כבר סיפור שיכול לחשוף, כי פתאום האיש המסכן הוא לא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה קשור אחד בשני, זה גם רכוש, אבל הרכוש הזה אצלם יוצר חוב שהאיש לא שילם בגין זה מסים כל הזמן, הוא הבריח נכסים. תנו להם רגע מה המקסימום שהם יכולים ועם זה הם נתקדם. תגידו מה המקסימום שאפשר ונתקדם.
אוסאמה סעדי
¶
אבל הוא יכול תיאורטית להגיד לך: החוב שלי הוא 800,000, ואז הוא מייד יוצא מזה, אבל אם הוא מגדיר את זה - 200,000, אז זה לטובת - - -
מרב מיכאלי
¶
לא הבנתי. אם אתה יכול לתת סכום, אז למה אתה יכול לתת סכום רק מתחת ל-400,000 ולא מעל ל-400,000?
מרב מיכאלי
¶
לא משנה, אבל אם מבחינת רשות המסים יכולים לתת סכום, מה זה משנה, אם הם יכולים לתת את הסכום כאן או כאן? למה ההבחנה הזאת? אני לא מבינה. אני מבינה את – באמת, מהו - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
ושזה יהיה במסגרת ההתנגדות שמגישה רשות המסים כמו כל נושה אחר. זאת אומרת, לא במסגרת של וטו כמו שזה מנוסח עכשיו שמודיעים לרשם והוא חייב לדחות. זה צריך להיות בהליך כמו כל נושה אחר.
נועה ברודסקי-לוי
¶
רשות המסים מצאה שכלפיה יש חוב של מעל 400,000 שקל, ולכן מתקיים לכאורה אותו סייג שלא מאשרים לו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שנתתם את הסכום. הסכום הזה הוא לא סכום וטו אלא סכום שעכשיו הרשם מחשב אותו ויודע, וזה בסדר גמור, זה אתם מודיעים. יש מצב שבו לא נתתם סכום, יש לכם את הסיבות שלכם, ואז אתם אומרים: רבותי, האיש הזה לא זכאי להפטר, ואז במצב הזה חוזרים למה שדיברנו קודם, שיש רשם שאתם מודיעים לו את הסיבה, לא מפרטים את הסיבה, ואחר כך הרשם יעשה מה שהוא מבין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה השלב השני, זה בנוסף, אסביר לך למה. ברגע שאתה מודיע לאיש: אתה יוצא מההפטר, האיש אומר: מה פתאום, מגיש התנגדות. הרשם לא יכול להסביר לו, והוא גם לא רוצה להסביר לו: "רשות המסים אמרה", ואז אנחנו נותנים את האופציה: אתה יכול לערער, נלך לבית-משפט השלום - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואז נניח שהוא אומר לו: אדוני, אתה מגיש ערעור, בבקשה, הולכים לבית-משפט השלום, לשופט אתם כן פותחים את מה שצריך, והשופט במעמד צד אחד קובע ונגמר הסיפור. רק אם האיש מערער.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אתם רק אומרים לרשם: האיש הזה לא זכאי בגלל ריבוי נכסים, נניח, נקודה. לא חושפים יותר מזה. הרשם אומר לאיש: אתה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז איך מגיעה זכות הערעור? אני מסביר איך זה יגיע. הרשם עכשיו קורא לאיש, אומר לו: אתה יוצא מההפטר, האיש אומר לו: מה פתאום. אז הוא לא יחשוף ויגיד: כי רשות המסים, הוא אומר: אתה מערער - - -
מרב מיכאלי
¶
אבל אנחנו חוזרים לתנאי הסף, זה כל הזמן הולכים בין שני – ניסן אוהב, כי הוא תלמיד חכם, אז הוא כל הזמן הולך בין הסעיפים הלוך וחזור.
מרב מיכאלי
¶
כן, הכול נרשם. אם נחזור רגע לתנאי הסף, להתחלה, ל-400,000 כתנאי סף, אז קודם כול סיכמנו שאתם מעבירים את הסכומים מעל 400,000, מאה אחוז.
אוסאמה סעדי
¶
הם מגישים התנגדות, אדוני, לא מביאים לרשם. הם מגישים התנגדות, נתנו להם שנה, אומרים: זה 400,000, זה 200,000, זה - - -
אוסאמה סעדי
¶
משה, יש לי שאלה, נגיד שבאתם והגשתם התנגדות תוך נגיד תשעה חודשים או תוך שנה, אמרתם: הבן-אדם הזה חייב לנו 500,000 שקל.
אוסאמה סעדי
¶
ואז יכול להיות שאתם אומרים: אנחנו מתנגדים או לא מתנגדים, בדקתם שהוא שכיר, שהכול בסדר, ואז אין לכם התנגדות ואז הוא בהפטר. אם העליתם בחקירה שלכם שהוא מעלים נכסים, שהוא העלים הכנסות, שיש לו עוד מקורות, אז אתם באים לרשם ואומרים לו: אנחנו מתנגדים להפטר בלי לפרט את הסיבות, נכון?
אוסאמה סעדי
¶
את הסיבה העיקרית. ואז הרשם דוחה את ההפטר, ואז הוא יכול ללכת ולערער. הגעתם לשופט, ואז אתם מציגים את החומר במעמד צד אחד.
אוסאמה סעדי
¶
השאלה שלי אליך, אם כשאתם באים לרשם ועשיתם חקירה והעליתם דברים: אחד, שתיים, שלוש, למה אי-אפשר לעשות את הדבר הזה במעמד צד אחד בפני הרשם, שהרשם כבר יבחן את זה במסגרת דיני הראיות – ולכן, טוב שאבי נכנס פה – והחיסיון, אם הוא יכול לגלות, לא לגלות, כל הדברים האלה, למה צריך שהרשם ידחה ושהוא ילך ויגיש ערעור?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
על זה דיברנו. שבחקירות מהסוג הזה הם לא רשאים והם לא רוצים להעביר. רק לשופט הם יכולים, לא לרשם או מישהו אחר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה יש לנו גם קצת מחלוקת עם רשות המסים, שהם רואים אותו יותר כפקיד, ואנחנו רואים אותו יותר כזה, אבל בכל מקרה הוא לא שופט, ולכן אנחנו מסכימים להצעה הזאת מהבחינה הזאת.
נועה ברודסקי-לוי
¶
יש פה עדיין כמה נקודות שצריך להבהיר. השאלה היא כזאת, הפריע לוועדה שהסעיף בעצם קובע הליך שהוא שונה לרשות המסים, כי היא יכולה לבוא ופשוט להודיע לרשם והוא - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
נכון, אבל השאלה לגבי, נגיד, גובה החוב, שעל זה אמרנו שאין בעיה להעביר, אז למה זה לא כמו כל הליך של כל נושה אחר שבא בטענה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
זאת ההתנגדות שלהם, שזה לא יהיה בהודעה להתנגדות כמו שביטוח לאומי יגיש, לצורך העניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד פעם, נניח שהעבירו לכם, בדקתם שם אחד, ומבחינתכם האיש הזה חייב לכם 300,000, שום דבר כאן, אין וטו ואין כלום, גם לא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן אמרתי, על הסכום זה מסלול שונה, אתם כמו כל דבר מודיעים לרשם, מה שנקרא, כמו כל אחד: רבותי, האיש חייב לנו 300,000. עכשיו הרשם יודע, האם ה-300,000 - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - זאת סיבה שבגינה הם קפצו מעל 800,000 והוא יוצא מההפטר, האם לא, אז עדיין זה בסדר. לעומת זאת, אם נניח הוא חייב לו 500,000, הוא מודיע 500,000, נגמר, אז הוא יוצא מההפטר. בגלל שאם חייבים לאדם אחד - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
בסדר, אבל בהחלטה של הרשם. נכון, ברור שברגע שיש תנאי כזה, הסעיף מנוסח אחרת לגמרי, שזה יהיה כמו כל חייב אחר.
משה אשר
¶
אחד, נניח שבן-אדם רשום אצלנו עם חוב של 300,000 שקל, אבל הוא מרושש, אין לו כלום, אין לו נכסים, שכיר, לא יודע מה.
משה אשר
¶
אז באמת, כמו נושה רגיל, אנחנו שמים את הסכום והוא משתקלל, לא משתקלל ל-800,000, 400,00 לא יודע, משתקלל, נגמר הדיון.
משה אשר
¶
יש מקרים שבהם הוא עוסק, לצורך העניין, כדוגמה, ואולי יש לנו מיידעים נוספים, שהוא נוסע - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
אני רוצה לשמוע את זה, אבל רק שנעצור כדי להבין. לגבי גובה החוב, זה יהיה כמו כל נושה אחר?
אבי ליכט
¶
משה אומר, אני מוכן להגיד שגובה החוב הוא x, נקודה. את זה הוא מוכן להגיד. השלב השני זה, מה יעשה עם זה הרשם? כי אם משה אומר לו: תקשיב, גובה החוב הוא 450,000 לרשות המסים, השאלה מה עושה עם זה הרשם.
מרב מיכאלי
¶
מה שתיארת כרגע על החייב שיש לו חוב של 300,000 לרשות המסים, והוא בן-אדם גמור, באמת, מסיבות אישיות, אחרות, לא יודעת מה, לא יקרה, לא ישלם את ה-300,000 שקל האלה לעולם.
מרב מיכאלי
¶
למה המצב הזה שונה אם החוב שלו – אם זה מצבו העגום, החמור, באמת, אני לא אומרת את זה בקלות ראש, אבל החוב שלו לרשות המסים הוא 500,000 שקל, למה לא יכול להיות לרשם שיקול הדעת הזה?
מרב מיכאלי
¶
אני רוצה להפריד בין שני הסעיפים. אני רוצה לשים רגע בצד את העניין של ההתנגדות. כל מה שדיברנו בתוך ההתנגדות דיברנו על ההתנגדות. אני חוזרת לתנאי הסף. אני מבקשת ממך, אני רוצה להבין ממך, למה 400,000 זה תנאי סף שרירותי? למה דין מישהו שיש לו חוב של 300,000, וברור לכל בר דעת שלעולם לא ישולם החוב הזה, לא משנה מה, למה שונה המצב שלו מאותו בן-אדם שהחוב שלו 500,000 לרשות המסים? למה רשות המסים לא יכולה להיכנס, ככל נושה אחר בגדרי ה-800,000 סך הכול שהחוק מתיר, ולא להחריג את עצמה בכזה תנאי סף שרירותי? באמת, משה.
משה אשר
¶
בנושא הזה אני חושב שאבי ענה, וענה אפילו בצורה רחבה מקודם כשהוא ניסה להשוות בין ה-400,000 המשמעותי של הנושה הבודד אל מול ה-400,000 של רשות המסים, אז אני חושב שזה כבר נענה.
מרב מיכאלי
¶
כשהוא דיבר על ה-400,000 ההם, אמרתי, אבל לא מקובלים עלי ה-400,000 של רשות המסים ואותם צריך להוריד, ובהתאמה צריך להוריד אותם גם שם. זה סתם, באמת עכשיו, אם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מרב, אבל ההמשך שלך זה גם יהיה עם הבנקים, כי בבנקים 400,000 בכלל לא רלוונטי, לא משפיע. אז גם לבנקים לא יהיה וגם לזה לא, אבל פה הרסנו את החוק.
מרב מיכאלי
¶
בכל מקרה יש פה עלות תקציבית גדולה, עלולה להיות פה עלות תקציבית גדולה. הוסכם על 800,000 שקל בתור תקרה מוחלטת, טוטלית, אפילו לא הסכמתם לנו להפריד בין ריבית לקרן, אז אין סיבה לעשות באמצע עוד מדרגות קשיחות ולא הגיוניות. אם יש הסכמה ל-800,000, תן בתוך ה-800,000 הזה את מקסימום הגמישות לרשם ההוצאה לפועל לעשות באמת, להגשים את המטרה החברתית של החוק הזה במיטבה. אין צורך בעוד מין אילוץ כזה, מכשול. תן את השפיל הזה, באמת, זה לא כזה דרמטי, זה לא מה שיעשה את ההבדל.
מרב מיכאלי
¶
שלא לדבר על זה שזאת עלות תקציבית על הנייר, משום שכשציבור לא יכול לשלם את החוב הזה, הוא לא יכול לשלם את החוב הזה. זה שזה ימשיך, עדיף לך למחוק את החוב הזה. אם הוא לא רמאי ואין לך איך, למה להגביל את זה ל-400,000, תפתח את זה.
מרב מיכאלי
¶
אני חושבת שגם וגם, וזה צריך להיות בשיקול דעת בשני המקרים אם יש מקום שאפשר להגיע למצב שבן-אדם ישלם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אם אדם שחייבים לו 400,000 אומר: רבותי, מה אתם הולכים למחוק לו את החוב? וזה בסדר גמור, שאמרנו: יש איזה גבול. את יכולה לשאול למה 400,000 ולא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הוא מסביר על רשות המסים. אני אומר, אם את רוצה בכלל על האדם הפרטי, זה בכלל לא רלוונטי, זה לא שייך. את יכולה להגיד שאם את רוצה להפריד, אז הוא ייתן לך תשובה.
זאב פורת
¶
סקירה קלה במקרו. רשות המסים דיברה בארבע שנים האחרונות על 46 מיליארד שקל בלי שום קשר לחוק הזה. כלומר, קבענו כללים עם החשב, עם חשבת הכללית, על-פיהם החוב מוגדר אצלנו כבר כחוב אבוד. מיצינו את כל התהליכים, לאיש אין רכוש, סוס מת, חבל על הזמן.
זאב פורת
¶
אנחנו לא אינטרסנטיים לרוץ אחריו, חבל על הכסף. אז יש מועדים, כאן באים ומקלים בצורה משמעותית מאוד על הכללים שלנו. את יוצרת שתי קבוצות אוכלוסייה עכשיו: כאלה שלכאורה נכנסים בתחולת החוק, שמקלים עליהם בצורה משמעותית, על שאר חייבי רשות המסים שעליהם אני מקשה, למה עכשיו? כי החוב במקרה דנן יכול להיות גם חוב שיצרתי אותו רק לפני שלושה חודשים, הוא מתייחס לעבר, עוד לא עשיתי פעולות אכיפה בכלל, לא עשיתי כלום.
זאב פורת
¶
רגע, לא עשיתי שום פעולה, סליחה, שנייה, יש לי מיליון נישומים, אני לא בא רק על ה-5,000 האלה - -
זאב פורת
¶
- - עוד לא עשיתי פעולות אכיפה. אם היית אומרת לי: תשמע, זאב, חובות שנוצרו בעת שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים, אבל מכיוון שהרשם לא יכול לדון בחובות רשות המסים, לא הבאת בפניו את החוב הזה. אני אומר, את יודעת מה, סחטין, בוא נראה בו כאילו הוא נכנס והרשם דן בו, אתה כבר בינתיים ארבע-חמש שנים מיצית את כל הפעולות, לא הצלחת, בוא תוותר, תוותר מעל 400,000. אם ניסיתי ארבע-חמש שנים לגבות ולא הצלחתי, קדימה, אין בעיה בכלל, אני מוכן לוויתור הזה.
אבל מה שקורה כאן, כאן יכולה להיות סיטואציה שהחוב נוצר לפני שנה ומתייחס ללפני שלוש שנים, כי עשיתי שומה על העבר, עוד לא ביצעתי פעולות אכיפתיות, עוד לא ביררתי בכלל מה אני יכול ומה אני לא יכול - - -
מרב מיכאלי
¶
זה שייך להתנגדות. תבוא בהתנגדות ותגיד את זה לרשם, ולצורך העניין אפשר יהיה לדחות את בקשת ההפטר.
מרב מיכאלי
¶
אני מפצירה בך לקראת ההפסקה הנכספת שכולנו מחכים לה בכיליון עיניים, לשקול שוב את זה. אני מבינה, אני באמת אומרת, מה שזאב אומר הגיוני, וכשמגיעים להתנגדות, הגיוני להציג את הדבר הזה, ולהגיד: לא הגיוני עדיין לתת הפטר אם רק לפני שנה גילינו את החוב ועוד לא התחלנו בכלל בפעולות.
למרות שאגב, אני רוצה רק להגיד, סליחה, שזה גם עובד הפוך, הרי גם בשבילכם – סליחה שאני אומרת את זה ככה – אבל גם בשבילכם, כשאתם נכנסים כאילו ללופ הזה כשמוגשת, כשמובאת לכם בקשת הפטר, גם לכם חלק מהעבודה של הבירור של מה יש, מה אין לחייב הזה היא בעצם כבר נעשתה על-ידי ההוצאה לפועל. אולי מישהו שלא היה אצלכם על הרדאר קודם, עוד לא הספקתם להתחיל, ועכשיו בזכות זה שהוא ביקש הפטר וההוצאה לפועל הביאה את זה לפתחכם, חלק מהאינפורמציה שתוכלו לאסוף כבר תהיה נגישה לכם וזמינה לכם, אז גם אתם תוכלו לשקול.
מרב מיכאלי
¶
אבל זה לא ככה, זה אין לי כלום בהרבה מאוד מסמכים ובהרבה מאוד דברים, זה לא נכון, זה חקירות יכולת של הוצאה לפועל. משה, אני ממש מרגישה שאתה לא מכיר מספיק טוב לעומק את ההוצאה לפועל ואת יכולות החקירה שלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מרב, אני רוצה לענות ונתקדם הלאה. מה שאת חותרת למעשה זה לא על רשות המסים, את רוצה שהסכום הזה יבוטל כלפי כולם. וכאן, בואו נתחיל מהאמת, כי רק על רשות המסים אני יודע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את לא יוצאת מההפטר, זה בסדר. אם להגיד רק רשות מסים, אני נגד זה שנפריד בינה לבין האחרים, כי מחר יבואו הבנקים שנפריד ביניהם, מחר יבואו חברות הביטוח, ונתחיל לעשות כאן הפרדות. אין, לכולם יהיה אותו דין, אם זאת נקודת המוצא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה אני הולך בדיוק הפוך. קחי אדם שחייבים לו 400,000 שקל, ואת רוצה עכשיו, לא אישית, ואת רוצה עכשיו לפטור את החייב מהכול, אין כזה דבר., מה פתאום, זה סכום גדול. אומר האיש: חבר'ה, אתם השתגעתם? אז צריך תמיד להיות סכום. את יכולה לשאול למה 400,000 ולא 350,000, אפשר גם, אבל כבר אמרנו פעם, על דא אפקוהו לרבי ירמיה מבית-המדרש, כי אין לזה סוף. אז קבעו 400,000, אבל צריך להיות איזשהו סכום - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מדבר על האדם הפרטי שחייבים לו. אני מסתכל גם על זה שחייבים לו. גם הוא אדם שצריכים להסתכל עליו. אם החוב כלפי אדם אחד הוא 400,000 ויותר, אי-אפשר ככה לבוא סתם ולהגיד: אנחנו מבטלים את זה. אם את זה אנחנו מבינים, ואת זה אני מבין, וחייב להיות איזה סכום, אז קבעו 400,000. מאחר שמ-400,000 אני לא הולך על פטור, שיחיה על פשיטת רגל, שימצאו את הדרך איך הוא ישלם את זה, אבל אי-אפשר לפגוע באדם שחייבים לו 400,000 ולוותר על הסכום ככה. אם זה כך לגבי אדם, אז זה משליך על כל האחרים. אז בואו נתקדם הלאה.
מרב מיכאלי
¶
אבל זה לא נכון, אנחנו כל הזמן אומרים שזה לא אותו דבר. בוא ניקח את ההיגיון של מה שאתה אומר, ההיגיון האנושי המצוין, ונגיד בסעיף ההוא שאומר ש-400,000 ייחשב פגיעה כלכלית ממשית, שם נגיד לא כולל תאגידים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא נגמור, לא. לא יודע, יכול להיות, אני לא הולך להפרדה כזאת, לא נצא מזה וזה היה הבסיס של זה.
מרב מיכאלי
¶
אבל אם משה ואבי יסכימו להפרדה הזאת, כי אז זאת הפרדה הרבה יותר הגיונית, מאשר לעשות כזאת הגבלה שרירותית שפוגעת ביסוד של ההסדר הזה בשביל להימנע מההפרדה הזאת.
מרב מיכאלי
¶
זהו, שלא עברנו, השארת להיום, אמרת שנחזור לזה, נחשוב על זה, והנה, אנחנו פה, ישורת אחרונה, זה הזמן, ניסן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, מה, את ביצירת החוק, וכל הדיונים האלה, לא על זה, לא על הסכום הזה, זה ממש לא. יש לנו כמה דברים אחרים.
מרב מיכאלי
¶
אני רק אומרת, אם אבי ומשה יסכימו, בוא, אתה יודע, תתלה באילנות גבוהים, לא גבוהים ממך, חלילה, אבל באותו גובה פחות או יותר, אז אני חושבת שזה יהיה הפתרון הרבה יותר טוב, באמת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, הם שמעו את זה, די. בוא נמשיך הלאה, כי אני רוצה שבסוף נגמור כי אחרת בסוף לא יישאר לנו שום דבר. אז בואי תתקדמי. כי מה שלא נגמור היום לא יהיה חוק בסוף.
נועה ברודסקי-לוי
¶
יש לי הצעה לניסוח של הנושא הזה של העברת המידע לגבי גובה החוב. אם אתם לא רוצים שזה יהיה במסגרת ההתנגדות, אז נכתוב סעיף שבו קובעים שמצאה רשות המסים שיש לך חוב כלשהו לרשות המסים, תעביר הודעה בנושא לרשם, ולא שנכתוב באותו סעיף שזה יידחה. זאת אומרת, זה ייכנס לתוך כל השיקולים שלו בלי הסיפה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
כי רציתם שזה לא יהיה במסגרת ההתנגדות. בסדר, זה לא יהיה במסגרת ההתנגדות, אבל רק תשלחו הודעה על זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי, מסוכם על כולם שיש שני מסלולים מבחינת רשות המסים: יש את המסלול הרגיל שחייבים להם סכום, ואז הם כל נושה רגיל שבא ומודיע: רבותי, זה הסכום שחייבים לי, ועכשיו הרשם עושה את החשבונות מה המשמעות של זה, נקודה. זאת נקודה אחת.
הדבר השני, זה כשיש להם נושא שהם יודעים עליו אינפורמציות מסוימות, אם זה רכוש, אם זה כל מיני דברים, שפה נכנס הסיפור השני שאמרנו, במידה הזאת הם מודיעים לרשם והכל בסדר. ואם האיש מתנגד, האיש בא לרשם, ואומר: רבותי, מה פתאום. אז הולכים לשופט ונגמר כמו שדיברנו. זהו, אלה שני המסלולים.
נועה ברודסקי-לוי
¶
בעצם ההצעה של משרד המשפטים היא שאוטומטית ברגע שיש הודעה מרשות המסים על גובה החוב יהיה כתוב ש"ידחה הרשם את הבקשה".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרי שינינו את זה, כמו כל חייב אחר. אם זה מתחת ל-400,000 אז הרשם עושה את החשבונות שלו ורואה מה קורה, אם זה מעל 400,00 אז כמו כל חייב רגיל. אם אני מודיע: רבותי - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה זה כתוב אחרת לגמרי. לעומת זאת, במסלול אחר יש לנו תהליך אחר. הלאה, בואו נרוץ. נוכל למשוך הלאה?
אבי ליכט
¶
ניסן, יש פה עמימות שחשוב מאוד להבהיר. מבחינתנו, השאלה שנותרה, ואותה אני מבקש להבהיר, אם החוב הוא מעל 400,000 שקל רשות המסים מודיעה לרשם וזה דוחה את הבקשה, אין לרשם שיקול דעת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי, אני רוצה שנבין, מאחר שרשות המסים היא רשות ממלכתית שאנחנו לוקחים אותה כאמינה ביותר, אין לרשם מה לבדוק אותה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז ברגע שהיא מודיעה שהחוב אליה, נניח, הוא 500,000, אז נגמר, זה כמו חייב רגיל שמודיע שחייבים לו 500,000, שמה קורה אז? גם הוא יוצא מההליך, הוא יוצא מהנקודה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
המחלוקת בינינו הייתה אם במצב כזה – קודם כול יש את מה שמרב דיברה על עצם הרעיון של ה-400,000. והדבר השני שאני מדברת עליו גם בנוסף, זה האם במצב כזה הם פשוט מגישים התנגדות כמו כל נושה.
מרב מיכאלי
¶
ניסן, סליחה, רגע, אני רוצה להבדיל, ברשותך, בין שני דברים. מה שאתה אומר הוא כמובן נכון ומקובל על כולנו, רשות המסים, אנחנו לא באים לבדוק אותה, אם היא באה ואומרת: החוב הוא 300,000 שקל או 400,000 שקל, או 600,000 שקל, הרשם לא בודק, לא שוקל, לא שום דבר, זה דבר נתון.
מרב מיכאלי
¶
הוויכוח היחידי, וזה מה שנועה ואני אומרות בניסוחים אחרים, זה איפה עובר הקו. האם הוא עובר ב-800,000 או שהוא עובר ב-400,000?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה היא לא אומרת, זה לא. לא פותחים את זה מחדש, די, רבותי. 800,000 ו-400,000 נשארים, לא פותחים את זה מחדש.
מרב מיכאלי
¶
הם שוקלים, ניסן, באמת הם שוקלים. לא ראית מקודם את משה, הוא נשאר בלי מילים. היה לי העונג לראות אותו לשנייה בלי מילים, זאב נאלץ לחלץ אותו. לא, בחייאת, באמת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי, אם אדם רגיל, נניח, אני אומר: האיש הזה חייב לי 500,000 שקל, לרשם, והרשם רשאי אולי אז לבקש ממני הוכחות, רשות המסים, אמרנו, לא צריכה הוכחות, אם היא אומרת - - -
אבי ליכט
¶
ניסן, תקשיב, זה לא. נועה סוחבת לכיוון שאנחנו לא מסכימים אליו, נקודה. עכשיו תן לי רגע להסביר מה אנחנו רוצים, כי אני חושב שזה לא בסדר. תקשיבו לי שנייה.
אבי ליכט
¶
יפה. אז את זה אני רוצה לחדד. מבחינתנו, וזה ההבדל, אם למשל אדם רגיל אומר: יש לי חוב מעל 400,000 שקל, יבוא הרשם, יכול לשאול אותו, הוא צריך להוכיח יסוד סביר, יגיד לו: איך הגעת ל-400,000?
משה אשר
¶
אני רוצה שוב להבהיר, אבי, שלא נחזור, אם הודענו מעל 400,000 שקל נגמר התיק, זהו, לא חוזרים לזה.
מיכל אלבז
¶
זה לא כתוב אצלכם, זאת בקשה שלנו לתוספת הבהרה אחרי שקיבלנו הערות, בעמוד 16. ב-69י13(ג), אנחנו מבקשים להוסיף סעיף קטן (ג): "אין בדחיית הבקשה להפטר לפי סעיף 69י12, וזה 69י13, כדי למנוע מהחייב להגיש כל בקשה לפי פקודת פשיטת הרגל". הבהרה.
מיכל אלבז
¶
"אין בדחיית הבקשה להפטר לפי סעיף 69י12 ו-69י13 כדי למנוע מהחייב להגיש כל בקשה לפי פקודת פשיטת הרגל".
אנחנו עוברים לפעולת ההפטר, סעיף 69י14: "צו ההפטר יפטור את החייב מכל חוב פסוק וכן מכל חוב קיים או עתידי, ודאי או מותנה שהוא חוב בר-תביעה, למעט חובות שאינם בני–הפטר ויראו את החייב לעניין חוב כאמור, כאילו קיבל הפטר לפי סעיף 69 לפקודת פשיטת הרגל, בשינויים המחויבים; בסעיף זה, "חוב בר-תביעה" – כמשמעותו בסעיף 71(א) לפקודת פשיטת הרגל, ואולם במקום "ביום מתן צו הכינוס" יקראו "ביום הגשת בקשת ההפטר"".
נועה ברודסקי-לוי
¶
אז פה גם הייתה בקשה של המועצה לשלום הילד לגבי נפגעי עבירה, שאמרו שיבדקו אותה במשרד המשפטים בדיון הקודם.
אבי ליכט
¶
את כל הנושא של ההחרגות של כל מיני חובות נפתור בתיקון לפקודת פשיטת הרגל שנביא אותו במהרה בימינו אמן. אני לא רוצה לפתוח את זה עכשיו. ובלי קשר לעובדה שאני מזדהה עם הטענה, אבל זאת פשוט לא נראית לי המסגרת הנכונה.
יצחק קדמן
¶
יש פה התנגדות פרקטית, וזה בלתי נסבל בעיני. אם אין התנגדות עקרונית, רק בגלל עניינים פורמליסטים לדחות את העניין הצודק הזה – אבל אני רוצה לחכות שאדוני היושב-ראש יקשיב לי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי, רק שנייה, אבי, סיימת? כלומר, תחזור על המשפט האחרון כי שמעתי חלק, תפתרו את זה באיזה מסגרת?
אבי ליכט
¶
אנחנו רוצים את כל הנושא הזה של חובות שמוחרגים בנושא פשיטת רגל להביא במסגרת תיקון פשיטת רגל, בלי קשר לעובדה שיש לי הזדהות עם הטענה, אני לא חושב שהיא לא נכונה, אבל זה פשוט לא נראית לי המטריה הנכונה. בכל מקרה, אפשר להגיש התנגדות, אפשר לדון בזה, זה עניין שבשיקול דעת.
אני לא רואה למה עכשיו דווקא הדבר הזה, כי בעצם חלק גדול – לכל קבוצת התייחסות יש רצון להחריג את החוב הזה או להגיד דברים אחרים, אני לא חושב שיש פה משהו שמאפיין שלא צריך להיות מטופל במסגרת כל אלה. אני לא מתנגד לזה עקרונית, אני חושב שיש צדק במה שאומר ד"ר קדמן, היא פשוט נראית לי לא המטריה הנכונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני מבין נכון, לא שאני חושב כן או לא, אבל אם עושים לאיש הפטר, אז הוא פטור גם מהחובות האלו, ועל זה אולי הוא רוצה להחריג. כלומר, לא לגבי פשיטת רגל. אבי, כן?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואתה אומר שלגבי ההפטר אין מה, כל אלה שאין להם הפטר יהיו פטורים גם מדמי מזונות, מכל הדברים?
מיכל אלבז
¶
מה שכתוב כאן זה שהפעולה של ההפטר כוללת את כל החובות למעט חובות שאינם בני הפטר לפי פקודת פשיטת הרגל. פקודת פשיטת הרגל מחריגה בעצמה כמה סוגים של חובות שמהם אין הפטר במסגרת הפקודה.
מיכל אלבז
¶
הדוגמאות זה מזונות, חוב מזונות, דוגמה נוספת זה קנס, והחוב האחרון זה מרמה, וזה חוב שנוצר במרמה. אלו לא דוגמאות, זה רשימה סגורה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, אני רק שואל. הבנתי. מה שיצחק מדבר זה משהו שלא נמצא בתוך המסגרת של ההפטר.
אבי ליכט
¶
לא נמצא היום. אנחנו בעצם מייבאים את ההסדר של פקודת פשיטת הרגל לתוך המקום הזה. ולכן, מה שקדמן אומר: אני רוצה שתיתנו לי כבר בפקודת פשיטת הרגל את הדבר הזה, ואז דרך הטכניקה היא לייבא את הכול לפה. אז אני אומר, בסדר, אני לא פוסל את מה שהוא אומר, אני מנסה עכשיו לתקן את פקודת פשיטת הרגל שאנחנו מתקנים.
יצחק קדמן
¶
אדוני, במיוחד לאור הדברים שאמר עכשיו מר אבי ליכט, שאין התנגדות עקרונית, אני פונה אליכם כוועדה, לא בכל דבר צריך ללכת עם משרד המשפטים עד הסוף, לפעמים משרד המשפטים יכול גם לטעות בשיקול הדעת, וזאת דוגמה לכך. מה יהיה, מתי יוגש החוק האחר, אנחנו יודעים, זה בוקרה פיל מישמיש, אני יודע מה יהיה מחר? הכנסת תתפזר, לא תתפזר, כן ידונו, לא ידונו, יהיו דברים אחרים, בינתיים יש מציאות, יש פה הצעת חוק חדשה. אי-אפשר בעניין הזה להסתיר את העיניים מתחת לשטיח ולא לראות את הבעיה.
אגב, זאת לא רק שאלה של מתי זה יקרה. נאמר לי על-ידי מקורות יודעי דבר שגם בחוק ההוא שהם אמורים לתקן זה לא יהיה אוטומטי, שאם נפסקו פיצויים לקורבן עבירה, אלא זה יהיה נתון לשיקול דעת והנפגע או הנפגעת עצמם יצטרכו להגיש בקשה מיוחדת. אתם יודעים מה תעשה ילדה בת 12 שנקבעו לה פיצויים כי אבא שלה אנס אותה, היא תגיש בקשה מיוחדת, יעשו שיקול דעת, למה? אל תהיו ערלי לב.
אני מדבר על מהלך משפטי שבו בית-משפט הרשיע אדם בעבירת מין כלפי ילד או ילדה, ושבמקרים האלה הפיצויים שנפסקו כחלק מהדין העונשי נחוצים כדי לשקם את הקורבן. למה לתת למנוול הזה, תסלחו לי, את ההנחה הזאת שהוא לא יצטרך לשלם את חוב הפיצויים בעוול שהוא גרם לבת שלו או לבת אחרת? למה? אל תתפסו פה לנימוקים פורמליים, תהיו קצת עם הקורבנות, תוסיפו פה את הפיצויים שנקבעו לקורבן בהליך פלילי ותתחשבו בנפגעים. הרי החוק הזה כולו בא לעזור לחלשים, אבל לא על חשבונם של אלה שהם חלשי החלשים שהחלשים פגעו בהם ועכשיו הם יהיו פטורים גם ממתן הפיצויים למי שהם פגעו בו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יצחק, תודה. אם כי אנחנו צריכים לדעת באמת שכבר חמש שנים ואי-אפשר לגבות ממנו כספים, זה לא שעכשיו אפשר לגבות ואנחנו משחררים אותו. אם היה אפשר לגבות לא היו משחררים אותו. כלומר, גם ככה הוא לא משלם את החובות.
אבי ליכט
¶
אני רק אומר, בסופו של דבר בן-אדם יכול להגיש התנגדות. מה שאני חושש פה באמת זה לא מהנושא עצמו שבאמת יש לי הזדהות אליו, זה הנושא שבמסגרת החוק הזה נתחיל לדאוג לנושאים ספציפיים. אנחנו מדברים על משהו הרבה יותר גנרי, ולכן, שוב, אני גם לא חושב שיש הרבה כאלה, דרך אגב, ההערכה שלנו שאפשר לספור אותם כנראה על כף יד אחת, המקרה הזה שהוא מדבר. ואת זה אולי אפשר יהיה לפתור בדרך פרטנית, לא במסגרת תיקון חקיקה שעכשיו יתחיל להחריג, שיבואו לנו עוד כל מיני קבוצות. יש הרבה מאוד אנשים מסכנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשאתה מדבר על פרטנית, הכוונה שהרשם יכול לבוא ולהגיד: אני נותן הפטר להכול פרט לזה?
נועה ברודסקי-לוי
¶
אם אי-אפשר להצביע על שום סייג שמתקיים באותו מקרה, האם הוא יכול בכל זאת להחליט לא לתת את ההפטר?
אבי ליכט
¶
יש פה נימוק שאומר: אם אתה נפגע מזה כלכלית, אתה יכול לבוא ולהתנגד. אומר קדמן שיש לו את המקרה הספציפי הזה של אותה ילדה, לא יודע אם בכלל יש את המקרה הזה, אז היא תבוא ותגיד: מבחינתי אני חושבת שהאיש לא ראוי, זה גורם לי לפגיעה, ואז הרשם יפעיל שיקול דעת, ויגיד: פה אני לא נותן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נעשה ככה, יש שני מצבים: יש מצב אחד בדרך שאתה אומר, הכוונה שאם יפעילו שיקול דעת, לא יהיה הפטר בכלל.
אבי ליכט
¶
ניסן, כל החוק הזה, וזה מה שקצת מתסכל אותי, החוק הזה בא לפטור מסה גדולה מאוד של אנשים, ובמקום לדון במסה אנחנו כל הזמן דנים – אפילו רשות המסים בסוף לוקחת עוד מקרים.
אבי ליכט
¶
לכן, שוב, בהיבט העקרוני אני חושב שהוא צודק, אני חושב שהוא צודק במקרה הפרטני, שאם יבוא המקרה המזעזע הזה, בעיני הרשם יגיד: פה במקרה הזה שיקול הדעת הוא לא לתת הפטר, לא מגיע לאיש הפטר, והאיש יוצא החוצה. בעיני זה עוד יותר מרחיק לכת, וזה בעיני מקרה קלאסי להפעלת שיקול הדעת. אבל להתחיל דרך תיקון כזה לתקן את פקודת פשיטת הרגל בלי שהבאנו את זה בצורה מסודרת, זה נראה לי לא נכון, זה הכול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש אפשרות נוספת, שיכול להיות שבגין זה, מה שראינו לגבי הדוחות, יגיד הרשם שמאחר שהחוק שלכם צריך להגיע, וכשהוא יגיע הוא יפטור את המקרים האלה וזה ייכנס פנימה, אז אני בינתיים מקפיא. לא מבטל ולא מפעיל, אבל חצי שנה נחכה. לעצור את זה. גם את זה יכול הרשם לעשות בשיקול דעת, נכון?
אבי ליכט
¶
מה שאני מנסה לומר, ניסן, שאני רוצה לפטור את המקרה הזה. המקרה הזה הוא מקרה שלא צריך לתת הפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק אסביר ליצחק את ההצעה שאני אומר, וזה אפשרי. נניח, יש מקרה שיש חוב לנפגעי עבירה מהסוג הזה שאתה אומר. יבוא לרשם - - -
יצחק קדמן
¶
לא, אבל צריך לפתור את זה. פטרתם קנס, באותו משפט השופט הטיל קנס לחובת המדינה, פטרתם אותה. אמרתם, המדינה לא תוותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יצחק, אז אני מסביר. אני אומר, מגיעים לרשם, הרשם ששומע את זה יש לו שלוש אפשרויות: יש לו אפשרות אחת לדחות את הבקשה; יש לו אפשרות שנייה לקבל ולבטל את ההפטר; ואני מציע אפשרות שלישית שהוא יקפיא. כלומר, בינתיים לא יבטל ולא יכניס, יקפיא את הבקשה של ההפטר עד שתוך שנה – ואסביר לך שזה חייב להיות, כי החוק הזה מותנה במה – הוא צריך להגיש את החוק שלו לפשיטת רגל וכל זה - - -
ענת הר-אבן
¶
במסגרת כלל הקידום שלנו של הנושא של נפגע עבירה הרי המרכז לגביית קנסות הוא גם סוג של נושה, אומנם פה זה משהו שמטופל על-ידי מערכת ההוצאה לפועל, אבל המרכז הוא נושה. המרכז הרי גובה עבור קורבנות העבירה את הכספים מהמעוולים, מהנאשמים. מקרים שנזהה אותם כמקרים, אותם מקרים שקדמן מתייחס אליהם, כי נפגעי עבירה יכולים להיות גם דברים, סליחה שאני אומרת, זניחים, אבל עבירות רכוש, גניבות - - -
ענת הר-אבן
¶
במקביל, אנחנו גם שולחים לכל נפגעי העבירה הודעה – כמו שאנחנו שולחים הודעה שהחייב נמצא בהליך פשיטת רגל, כי אולי נפגע עבירה שהוא נפגע רכוש רוצה להגיש איזושהי התנגדות או תביעת חוב או כל דבר – אותו דבר גם פה, אנחנו נודיע לכל נפגעי העבירה על קיום ההליך.
ליאור שפירא
¶
אדוני, יש לי הערה לסעיף הזה, שלדעתי היא הכי עקרונית כאן היום. היא מאוד עקרונית, אדוני, היא קצרה.
ליאור שפירא
¶
אני מקריא מסעיף 14: "צו ההפטר יפטור את החייב מכל חוב פסוק וכן מכל חוב קיים", חוב קיים אני מניח זאת הרשימה שהוא ייתן, אז יש כאן תוספת: "או עתידי". מה זאת אומרת? get out of jail card, מה זה עתידי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה. מאחר שאין מחלוקת, עכשיו צריכים לדעת איך לנסח את זה בצורה נכונה. מיכל, איך אפשר לנסח?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, מאחר שגם שם זאת הכוונה, אז זה יישאר כך ויש כאן גם את ההעתק של זה למטה, אז זה בסדר. הלאה, מיכל.
דני וקס
¶
עם בפשיטת רגל יש הרבה פסקי-דין שמתייחסים לעובדה הזאת שצריך שיהיה סכום קצוב. הוגשה תביעת נזיקין על - - -
מיכל אלבז
¶
נראה לי שיש כאן שתי שאלות אחרות. אם אי-אפשר לאמוד את הסכום, אז הוא יכול להיות בסייג של מעל 800,000, ואז הוא לא ייכנס בכלל.
מיכל אלבז
¶
המילה עתידי זה חוב שהעילה שלו כבר קרתה לפני הגשת הבקשה, אבל יכול להיות שמועד פירעונו עדיין לא הגיע.
אבי ליכט
¶
אם יש נזק שעוד אין לו הכרעה, אז אתה חושב שהכוונה שלנו הייתה שאפילו לפני שהוגשה תביעה ולפני שיש פסק-דין הוא כבר יקבל הפטר? זאת הכוונה שיש בחוק?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי, רק שנייה, תגידו לי אם אני מבין נכון ואז נוכל להתקדם. אם הכוונה, נניח שיש פסק-דין והאיש חייב, אבל המועד שבו הוא צריך לשלם יגיע נניח בעוד שלושה חודשים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חייב. קבע השופט, נניח סתם, שהוא חייב, והתשלום יהיה בעוד שלושה חודשים לבקשה, נתן לו ארכה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, מאה אחוז. אבל בכל מקרה, אם יש פסק-דין והתשלום לפי פסק-הדין צריך להיות יותר מאוחר, זה ודאי שנכנס.
מיכל אלבז
¶
אז אנחנו בסעיף 69י15: "ביטול צו הפטר – רשם ההוצאה לפועל רשאי, בכל עת, לבטל צו הפטר שנתן לחייב לפי הוראות סימן זה, אם מצא כי צו ההפטר ניתן על סמך מידע שגוי או כוזב וכי יש בכך להצדיק את ביטולו".
מרב מיכאלי
¶
ברשותכם, השאלה אם שגוי – כוזב, אין שאלה ואין דיון שחייב להתבטל לאלתר וכל מה שצריך – השאלה, שגוי, אם מדובר בתום לב? אם מדובר בשגוי בתום לב? משהו שלא ידע, שלא הייתה לו דרך לדעת.
מיכל אלבז
¶
אבל כאן את בעצם מתייחסת למשפט האחרון, ו"יש בכך כדי להצדיק את ביטולו", זאת אומרת שאם הוא בתום לב לא - - -
מיכל אלבז
¶
סעיף 69י16: "השהיית הליכים בתיק במסלול הפטר עקב הגשת בקשת פשיטת רגל. (א) הגיש נושה בקשת פשיטת רגל כאמור בפרק ב' לפקודת פשיטת הרגל, נגד חייב שהגיש בקשת הפטר לפי הוראות סימן זה, לפני חלוף המועד להגשת התנגדות כאמור בסעיף 69י11, יצווה רשם ההוצאה לפועל על השהיית ההליכים בתיק במסלול הפטר. נושה שהגיש בקשת פשיטת רגל כאמור, יודיע על כך מייד לרשם ההוצאה לפועל; להודעה כאמור יצרף הנושה העתק מן הבקשה".
מרב מיכאלי
¶
שאלה, איך אני מונעת מבנק לאומי – שאני נטפלת אליו כדוגמה – פשוט עם יום יציאת החוק להוציא בקשות פשיטות רגל על כל החייבים שבטיפולו, בשביל למנוע את ההפטר?
אבי ליכט
¶
יש לנו פתרון לדבר הזה. בוודאי. נקריא תכף סעיף בעקבות דרישה שקיבלנו, ואז תראי אם זה מספק אותך.
נועה ברודסקי-לוי
¶
ביקשנו להוסיף פה שהרשם ימסור הודעה או שמערכת ההוצאה לפועל תמסור הודעה לבית-המשפט שאליו הוגשה בקשת פשיטת הרגל. זאת אומרת שהוא גם ידע שיש בקשה להפטר שבינתיים ממתינה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
א', לשיקול הדעת שלו באמת, באופן כללי של בית-המשפט, וגם את זה שזה מעכב בעצם בינתיים הליכים אחרים.
נועה ברודסקי-לוי
¶
נכון, בדיוק, אז אנחנו רוצים שבית-המשפט ידע שיש הליך אחר שמתעכב עד שהוא יקבל החלטה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
אבל גם אתם חשבתם שזה אחד הדברים שבית-המשפט כן צריך לדעת, נכון? שהנושה הזה פנה גם בעקבות אותה בקשת הפטר.
מיכל אלבז
¶
סעיף קטן (ב) "דחה בית-המשפט בקשת פשיטת רגל של נושה כאמור בסעיף קטן (א), יורה רשם ההוצאה לפועל, לבקשת החייב, על ביטול צו השהיית ההליכים שנתן לפי סעיף קטן (א)".
זה אומר בעצם שאם בית-המשפט החליט שאין ממש בבקשה לפשיטת רגל והוא דחה אותה, אפשר לבטל את השעיית ההליכים ולהמשיך במסלול הזה.
מיכל אלבז
¶
סעיף 69י17: "הודעה לחייבים על האפשרות להגיש בקשת הפטר. (א) רשות האכיפה והגבייה תשלח לחייבים שמתקיים לגביהם התנאי שבסעיף 69י3(א)(1), ויתרת החובות בתיקי ההוצאה לפועל התלויים ועומדים נגדם אינה עולה על 800,000 שקלים חדשים, הודעה על האפשרות להגיש בקשת הפטר לפי הוראות סימן זה.
(ב) לצורך משלוח הודעה כאמור בסעיף קטן (א), תבדוק רשות האכיפה והגבייה, אחת לשנה לפחות, מיהם החייבים שמתקיים לגביהם האמור בסעיף קטן (א).";"
זה כאן הסעיף שמדבר על ההודעה שרשות האכיפה תשלח לחייבים כדי שהם ידעו איך למצות את הזכויות שלהם.
מרב מיכאלי
¶
אז אם יורשה לי, רשות האכיפה והגבייה, מה אכפת לכן אם אתם בלאו הכי עושות בדיקה פעם בשנה, לשלוח פעם בשנה, בסך הכול אנחנו על שלוש שנים פה, בכל שנה לשלוח הודעה. אולי כמו שאמרנו קודם על הנושים, אולי לא הגיעה ההודעה, אולי לא התקבלה, אולי לא הבינו, אולי לא – אם כבר עושים את הבדיקה, הרי עושים את הבדיקה פעם בשנה, אז שתישלח הודעה.
שמרית רגב שרייבר
¶
אבל הוא תמיד יוכל להגיש את הבקשה. אני מניחה שהחייב לאורך זמן ידע על זה. מי שלא יודע על זה עכשיו, ידע על זה בעוד חודש או בעוד חודשיים או בעוד שנה, הוא תמיד יוכל להגיש את הבקשה, לא צריך לחכות לפנייה שלי.
ענת הר-אבן
¶
המטרה הייתה לשלוח פעם אחת לכל חייב הודעה מעבר לזה שלכל הלשכות יהיה חומר על זה, מעבר לזה שיהיה איזשהו פרסום באתר, פרסום ברדיו.
ליאור שפירא
¶
יש לי שאלה, אולי זה למשרד המשפטים, האם הסעיף הזה אומר איזו קביעה פוזיטיבית שאותם חייבים עומדים - - -
נועה ברודסקי-לוי
¶
לפני זה, כי הייתה לנו הצעה להוסיף פה סעיף של דיווח לכנסת, הצענו ש"שר המשפטים ימסור לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, אחת לשנה, דיווח על יישום הוראות פרק זה; הדיווח יכלול, בין היתר, פירוט לגבי מספר החייבים שהגישו בקשות להפטר, גובה החובות של אותם חייבים, מספר החייבים שהוגשו בעניינם התנגדויות, מספר התיקים בהם הושהו ההליכים במסלול הפטר בשל הגשת בקשה לפשיטת רגל, מספר החייבים שבקשותיהם להפטר התקבלו ומספר הערעורים שהוגשו בעניין מתן או דחיית בקשת הפטר". ואם אפשר גם לבדוק האם לגבי אותם חייבים נפתחו תיקים חדשים בהוצאה לפועל אחרי שכבר ניתן להם הפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו רוצים שיהיה דיווח שאכן העסק הזה מתקדם. סך הכול אנחנו רוצים שזה יהיה דבר חי, לא אות מתה.
ענת הר-אבן
¶
גובה החובות זה גובה החובות ביום הגשת הבקשה, כדי שיהיה ברור. ערעורים זה משהו שהוא לא בידיעת רשות האכיפה והגבייה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
האם אחרי שניתן להם הפטר הם עוד פעם עם חובות חדשים, וחזרו להוצאה לפועל עם חובות אחרים.
ענת הר-אבן
¶
רק להגיד שהדיווח הזה יימסר במסגרת הדיווח השנתי שאנחנו מוסרים לוועדה, יש לנו כמה דיווחים.
ברק לייזר
¶
שירי הייתה צריכה ללכת, אני פה. כדי שנוכל לשלוף את הנתון הזה על כמות הערעורים צריך בעצם שהערעור יוגש בכותרת מסוימת כדי שנוכל לאבחן את זה בעצם במערכות המידע שלנו. אז אני מציע לכלול איזושהי הוראה שהערעור על החלטת רשם למתן הפטר, וכך הלאה, יוכתר בכותרת כזאת וכזאת, כי אחרת לא נוכל לאתר את המידע אצלנו במערכות המידע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה אני חושב שתעשו במסגרתכם. אני לא יודע אם זה צריך להיות בחוק. זה בתוככם תסכמו את הנהלים, איך זה יהיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צריך לנסח את זה שאתם תעלו על זה. אני חושב שזה לא המקום להכניס את זה בחוק, דווקא.
נועה ברודסקי-לוי
¶
השאלה מה אתה צריך בתיקון בנוסח בחקיקה עצמה, השאלה אם יש צורך כאן לתקן משהו לצורך זה.
ברק לייזר
¶
על פניו, אם לא תהיה הוראה שמחייבת את האופן שבו יוגש הערעור ומה תהיה הכותרת, כי זה לא יכול להיות ערעור על החלטת רשם הוצאה לפועל, כי אחרת אנחנו לא נדע לאבחן את הערעור הזה מערעורים אחרים.
ברק לייזר
¶
אנחנו מבינים את התכלית שבחובת הדיווח, אנחנו חושבים שזה חשוב, זאת גם הוראת שעה, אנחנו רוצים לבחון את המהלך. אבל כדי שנוכל לשלוף את הנתון הספציפי ולהציג אותו בצורה רצינית, אנחנו צריכים להבחן אותו מההליכים האחרים. ולכן, כן נכון שתהיה הוראה שתגיד שערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל הוכתר כערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל לפי תיקון למתן הפטר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, חבל, אנחנו בסוף, ובגלל זה לא יהיה חוק בסוף. אם לא נגמור היום לא יהיה חוק בסוף וזה חבל. הלאה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
עוד תיקון שהצענו זה לגבי סעיף 77א לחוק ההוצאה לפועל, שאם אחרי חקירה יכולת הרשם מתרשם שהבן-אדם חדל פירעון ומתאים להליכים של פשיטת רגל, להסביר לו על זה שהוא יכול לפנות להליכים של פשיטת רגל. וחשבנו שנכון שגם במקרה שבו הרשם דוחה בקשה להפטר והוא רואה שיכול להיות שפשיטת רגל יכולה להתאים למקרה, הוא גם יפנה אותו להליך הזה. ואז יצאנו לקבוע, להוסיף בסעיף 77א לחוק העיקרי, אחרי "הבאה" יבוא או "לאחר שדחה בקשה להפטר" לפי סעיפים 69י12.
אבי ליכט
¶
אני רוצה להסביר. מהנהלת בתי-המשפט הביעו חשש שכזה דבר יוביל להעמסה על המערכת של בתי-המשפט, שלא ערוכה היום לטפל במסות כאלה. קשה לי להתנגד רק להעברת מידע. אני רק אומר שאני לא בטוח כמה זה יהיה אפקטיבי ואם זה יהיה אפקטיבי. לא בטוח שנדע להתמודד עם מסות שיעברו עכשיו לפשיטת הרגל, וגם את זה חייבים להבין.
אבי ליכט
¶
הבעיה שלנו עכשיו זה שעד שלא נקים מערכת יותר יעילה של פשיטת רגל, אנחנו יכולים לדחוף את כל האנשים האלה למערכת פשיטת הרגל בלי שאנחנו ערוכים לדבר הזה, זה העניין.
מרב מיכאלי
¶
אבל אם כבר אנחנו בדיון הזה, ברשותך, אדוני, השאלה היא מה יקרה לאלה שיוכרזו חייבים מוגבלים באמצעים בתקופת הוראת השעה, אבל היא תפקע בעוד שלוש שנים.
מרב מיכאלי
¶
אז אני שואלת, מה יהיה עם אלה שמצטברים במהלך הוראת החוק שאחר כך – ולהפנות אותם באמת לפשיטת רגל ישר מההתחלה.
מרב מיכאלי
¶
ברור שזאת הגנה. אבל אני אומרת, יש שאלה, אם אחר כך לא יהיה – אחר כך אי-אפשר להציע להם הפטר, אז - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו צריכים עוד לחזור לסעיף הזה, זה הסעיף הראשון, סעיף 2, ונחזור אליו. מיכל, רוצי.
אבי ליכט
¶
אנחנו מעדיפים שלא, אני לא רואה את היתרון של זה. אבל קשה לי באמת להביע התנגדות, כי בסך הכול זה מסירת מידע. אני אמביוולנטי, אני מעדיף שלא.
מיכל אלבז
¶
"בסעיף 80(ב) לחוק העיקרי, אחרי "66א(1) ו-(2)" יקראו 69י13(א)"."
זה סעיף שמדבר על ערעור בזכות. בהוצאה לפועל יש כמה מקרים בהם החייב יכול לערער בזכות על החלטה שניתנה לגביו. מוצע שגם על מתן הפטר תהיה אפשרות לערער בזכות ולא ברשות לבית-משפט.
מיכל אלבז
¶
"3. תיקון פקודת פשיטת הרגל. בפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], (בחוק זה – פקודת פשיטת הרגל), בסעיף 90א, במקום הרישה עד המילים "וקיבל הפטר" יקראו "חייב שקיבל צו הפטר לפי הוראות סימן ב' לפרק ז'1 בחוק ההוצאה לפועל, כנוסחו בסעיף 2(3) לחוק ההוצאה לפועל, או חייב שהוכרז פושט רגל על פי בקשתו וקיבל הפטר לפי הוראות פקודה זו" והמילה "נוספת" – תימחק".
זה היה קצת מבולגן, אז אני אסביר. הכוונה היא כאן להשוות את התנאים של חייב שקיבל הפטר לפי פקודת פשיטת הרגל לחייב שקיבל הפטר לפי חוק זה, כך שחייב שקיבל הפטר לפי חוק זה לא יוכל גם הוא להגיש בקשה נוספת לפשיטת רגל בתוך חמש שנים מיום ההפטר, כמו בפשיטת רגל.
כאן אנחנו מבקשים להוסיף סעיף קטן (ב): "בסעיף 7 אחרי פסקת משנה (4), יבוא: "(5) לגבי חייב שהגיש בקשת הפטר לפי חוק ההוצאה לפועל, יפרט הנושה מדוע יש צורך בניהול ההליך בבית-המשפט ולא במסגרת חוק ההוצאה לפועל; בית-המשפט רשאי לאשר הגשת בקשת פשיטת רגל אם סבר שמתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות הפעלת הסמכויות המוקנות לבית-המשפט בהליכי פשיטת הרגל."
מיכל אלבז
¶
סעיף 7 לפקודת פשיטת הרגל קובע את העילות להגשת בקשת נושה לפשיטת רגל. אנחנו מבקשים משיקולי יעילות שכאשר נושה מבקש פשיטת רגל לגבי חייב שכבר הגיש בקשה להפטר בהוצאה לפועל, שהוא יהיה חייב במסגרת הבקשה להסביר מדוע יש צורך בניהול ההליך בבית-המשפט ואי-אפשר להסתפק בהתנגדויות שמוגשות בהוצאה לפועל. ובית-המשפט יאשר את הגשת הבקשה בפשיטת רגל, ולא דיון בהוצאה לפועל, רק אם יש נסיבות מיוחדות שמצדיקות את הסמכות של בית-המשפט. סמכויות שאין לרשם ההוצאה לפועל.
אבי ליכט
¶
אני אזכיר את זה, קצר. יש סיטואציה שבה מתנהל הליך עכשיו בהפטר בהסדר החדש שעכשיו אנחנו, בעזרת השם, עוד מעט ניצור. יש חשש שנושים יגידו: בסדר, אנחנו רואים עכשיו שהאיש הולך לקבל הפטר, הם ירוצו, יגישו מסה של בקשות להפטר לבתי-המשפט, וככה יעקפו את כל מה שניסינו לעשות עכשיו.
אבי ליכט
¶
פשיטות רגל. ולכן, מה שאנחנו רוצים פה זה לבוא ולתת לבית-משפט סמכות שבשיקול להגיד כדי למנוע שימוש לרעה בריצה הזאת אל ההפטר, לתת לבית-משפט סמכות להגיד: רבותי, יש עכשיו הליך בהפטר בהוצאה לפועל, אין צורך לפתוח הליך מקביל, ולדחות את הבקשה להפטר כדי בעצם למנוע חתירה תחת המנגנון הזה.
דני וקס
¶
אדוני, זו בעיה. אני עדיין לא הגשתי תביעה, חייבים לי כסף, בהוצאה לפועל יפתיעו אותי מכיוון שיפטירו מכל חוב, מה אני יכול לעשות? להגיש היום תביעה, עד שאני אקבל פסק-דין, לא, זה כבר לא יעיל. אפילו אין לי תיק בהוצאה לפועל. הדבר היחידי שאני אוכל לעשות זה להגיש בקשה בהליכי פשיטת רגל. בהליכי פשיטת רגל מגישים הוכחת חוב, יש מנהל מיוחד, או יש נאמן שהוא יבדוק את הוכחת החוב, אבל אין פרוצדורה כזו של בדיקת התביעות.
דני וקס
¶
אבל אז אני בידיים של הרשם, אני לא בידיים של שופט בית-משפט מחוזי. אני בידיים של הרשם. הפעם אני צריך נימוקים מיוחדים לבית-המשפט המחוזי.
אבי ליכט
¶
אז זה מה שרציתי לומר. בדיוק בשביל המקרים האלה, בית-המשפט, יש לו שיקול דעת, ואם הוא ישכנע אותו שבאמת זה ההליך המתאים מכל הנימוקים האלה, בית-משפט לא ידחה את הבקשה שלו, זה לא אוטומטי, זה שיקול דעת לבית-המשפט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבי, מה שמבקשים, אולי רק מאחר שהגיע הרגע, לכתוב: בית-המשפט רשאי לאשר הגשת בקשת פשיטת רגל אם סבר שמתקיימות נסיבות המצדיקות.
ברק לייזר
¶
רגע, לפני התחילה ותחולה. אנחנו מבקשים לכלול בנוסח הוראה שתסמיך את שרת המשפטים לקבוע בצו בתי-משפט מסוימים שאליהם יוגש הערעור, גם כדי לשרת בעניין הזה את החייבים וגם כדי ליצור התמחויות בתחומים האלה, לוודא שלא מטופלים ערעורים כאלה בכל בתי-המשפט בארץ. לא מבקשים לכלול הוראה כזאת כבר עכשיו, אלא רק להסמיך את שרת המשפטים במקרה הצורך שהיא תורה בצו על הסמכת בתי-משפט ספציפיים במחוזות. יש דוגמאות כאלה בחקיקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ברק, אבל השאלה, אין להם התנגדות, הבעיה רק שזה יהיה בפיזור מתאים, שלא יהיה מצב שמישהו, נניח, מחדרה יצטרך לנסוע עד נצרת.
מיכל אלבז
¶
הגענו לסעיף התחילה והתחולה. "תחילתו של חוק זה בתום שלושה חודשים מיום פרסומו". אנחנו מבקשים לשנות כאן ולכתוב 6 בספטמבר 2015.
ענת הר-אבן
¶
ב-6 בספטמבר 2015. ראש השנה יוצא ב-13 בספטמבר וחשבנו שזה נכון שחוק השמיטה ייכנס בשנת השמיטה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יפה מאוד. שיש שמיטת כספים זה מכובד. דרך אגב, אני רוצה רק להגיד לכם שהיום יצא לי לדבר עם עובדת סוציאלית. אמרתי לה שהיום אנחנו עוסקים בחוק הזה. באיזה שמחה היא אומרת: וואוו, שמיטת כספים, יש לנו כל כך הרבה אנשים שאנחנו מטפלים בהם וכולם מחכים ומתים כבר לחוק הזה. אצלם זה נקרא "חוק שמיטת כספים" במובן הזה, וזה יפה מאוד. אז יישר כוח. אני מציע גם לכתוב בסוגריים תאריך עברי.
מיכל אלבז
¶
"(ב) סעיפים 69ה(ב), 69י2 עד 69י16 ו–80(ב) לחוק העיקרי, כנוסחם בסעיף 2(2) עד (4) לחוק זה, וסעיף 90א לפקודת פשיטת הרגל כתיקונו בסעיף 3 לחוק זה, ימשיכו לחול גם לאחר תום תקופת הוראת השעה על חייב מוגבל באמצעים שהגיש בקשת הפטר או שקיבל צו הפטר, לפי הוראות סימן ב' בפרק ז' לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 2(3) לחוק זה, בתקופת הוראת השעה".
הכוונה כאן היא שחייב שהגיש את הבקשה שלו בתקופת הוראת השעה ניתן יהיה לדון בה גם לאחר שעברה הוראת השעה.
אבי ליכט
¶
מה פוטרים ומה לא פוטרים? את זה אמרנו כמו שהסברתי, את זה אנחנו לוקחים מפקודת פשיטת הרגל, מה שחל שם, חל כאן.
נורית קורן
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש, אני מבינה שאת העניין שיהיה נאמן או חוקר הורדתם. אפשר רק לדעת למה ההתנגדות?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דיברנו על זה הרבה. כי אם זה יהיה, החוק הזה לא קיים. העלויות הכספיות, הכול, זאת פרוצדורה.
אוסאמה סעדי
¶
ניסן, יש לי הצעה. בכל זאת, אם אפשר להכניס את העניין הזה כשיקול דעת של הרשם לא בכל התיקים, אבל שיהיה את העניין הזה. אם יש תיק של 700,000 ואפשר בכל זאת לנסות להציל משהו, שתהיה סמכות של - - -
אוסאמה סעדי
¶
לא בכל תיק, לא כדבר שבחובה, אלא סמכות של רשם אם חלק מהנושים יכולים לבקש ולברר ולהצדיק את זה והרשם ישתכנע, יעשה את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אם אנחנו רוצים לתת לו סמכות של נאמן, הכוונה שהוא יכול לקבל כל מיני אינפורמציה וכל זה, זה לא קיים וזה לא יהיה, זה לא. אבל אם רוצה, מחליט הרשם לקחת חוקר שיעשה בדיקה של כל נושה לוקח חוקר ורוצה לעשות, ודאי שהוא יכול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה, זה לא יעזור, אני אומר שוב, לא נחזור לזה עוד פעם. אמרנו שזה לא ייכנס בחוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה, אתם עוד פעם – אנחנו מבחינים וביקשנו שלא נעלה את זה עוד פעם. פשוט לא נעלה את זה עוד פעם, אז עזבו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני אומר, ואבי, תשמע אותי, נניח, הרשם מחליט בתיק מסוים, לא מוצא חן בעיניו, הוא רוצה לקחת מישהו שיבדוק, לא בסמכויות של נאמן או כל זה, שיעשה לו בדיקות, אם הוא רוצה הוא יכול לעשות?
אוסאמה סעדי
¶
- - בינתיים אין לו סמכות. אם אני מראה נסיבות מיוחדת ואני מנסה לשכנע את הרשם, למה אתם מתנגדים? אני לא מבין.
מרב מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, אמרת שאתה לא מסכים להעלות כבר את הנושא הזה שוב. אדוני, סגרת את הנושא הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם הסבירו שאין להם את זה, הם לא רוצים להכניס. אפשר להכניס את זה בהסתייגות. אני רק אומר שאנחנו ברגע האחרון הולכים לקראת פירוק כל העסק הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה להסביר לך, החוק הזה מורכב מכמה משרדים שישבו על זה עם הבנות והסכמות ביניהם, ואנחנו כבר עשינו כאן שינויים הרבה מעבר לזה, אני רק אראה לכם - - -
יוסף ויצמן
¶
עוד מההצעה של לבני - - - מלבד רשות המסים שבאו לקראתם כל כך הרבה, אני לא רואה הרבה שינויים שנעשו פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני פעם אחרונה, ופעם הבאה אבקש שלא תבוא, אתה רוצה את זה ככה? לא מבין, באמת, נו, אני רוצה להכניס אתכם, רוצה שתשתתפו, אבל יש גבול. באמת יש גבול. אז אם אתה רוצה שהחוק הזה לא יעבור, תגיד מראש שאתה לא רוצה שהוא יעבור. לא, אבל אם זאת החתירה, תגיד שאתה לא רוצה שהוא יעבור, נדע, זה מכובד. אבל תגיד את האמת אם אתה לא רוצה. אבל פה אי-אפשר כל הזמן לעשות ולעשות ולעשות, די, דיברנו, הסברנו, ראינו את הנקודה.
אוסאמה סעדי
¶
אבל שאלתי את אבי ולא קיבלתי תשובה, למה לשלול את הסמכות על הסף מהרשם שימנה במקרים המתאימים שייראו לרשם, לא דבר שבכל תיק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלנו בהתחלה, הסברנו את זה בהרחבה מכל הכיוונים, מה שהם יכולים לעשות, די, מיצינו את זה כבר. נו, מה אני יכול לעשות?
מיכל אלבז
¶
"הוספת סעיף 69י1 – בחוק ההוצאה לפועל, אחרי סעיף 69י יבוא: "הגבלת האפשרות להכריז על חייב מוגבל באמצעים 69י1(א) החל מתום שלוש שנים מיום תחילתו של סעיף 2 לחוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה) (הפטר לחייב מוגבל באמצעים), לא יוכרז חייב כחייב מוגבל באמצעים לפי פרק ז'1.".
מיכל אלבז
¶
המשמעות היא שבתום הוראת השעה לאחר שלוש שנים לא ניתן יהיה להכריז יותר על חייבים מוגבלים באמצעים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, ואם זה לא יהיה, יש היום גם את חוק פשיטת הרגל. רק אנחנו לא רוצים היום להתנות לפשיטת רגל, כי היא מסובכת. החוק החדש מפשט אותה, מייעל אותה. אז אנחנו אומרים שההליך הזה קיים בינתיים, מאחר שכאן יש אינטרוול של שלוש שנים, בינתיים – אני יודע שכבר אחרי תשעה באב יעברו - -
מרב מיכאלי
¶
אבל השאלה היא, שלא ענית לי עליה, לצערי, זה מה יקרה לאנשים שיוכרזו חייבים מוגבלים באמצעים במהלך השלוש שנים האלה?
מרב מיכאלי
¶
אז השאלה אם לא הגיוני להפסיק את המנגנון של החייב מוגבל באמצעים כבר עכשיו, וכבר עכשיו להפנות את האנשים האלה להליך פשיטת רגל.
אבי ליכט
¶
לא, אבל אז אני חושב שזה יהיה להם פחות טוב, כי דווקא היום בגלל ההסדר הזה, זה בעצם הסדר שנועד להגן עליהם.
אבי ליכט
¶
הם גם לא חייבים. כלומר, אם הם רוצים הם יוכלו ללכת. חשבנו שזה שאנחנו לא מבטלים את זה באופן מיידי אנחנו מיטיבים עם החייבים, כי אנחנו נותנים להם עדיין את המעטפת של חייב מוגבל באמצעים. אם נבטל את זה עכשיו, הם ילכו לפשיטת הרגל לפני שיצרנו להם מסלולים יותר נוחים, אנחנו רק נפגע בהם. כל הרעיון הוא לתת להם את האפשרות לחסות על פריסת תשלומים וכל ההסדרים של חייב מוגבל באמצעים היום. כשתהיה להם אפשרות יותר טובה נעביר אותם אז, אבל נראה לי עכשיו לא נכון.
מרב מיכאלי
¶
אז מה שאתה אומר, שמעוד שלוש שנים יהיה מצב שיש כאלה שהוכרזו כבר חייבים מוגבלים באמצעים והם ימשיכו לחסות להלן, אבל חדשים לא יוכלו לקבל את ההגנה הזאת. זה כאילו עד שיתמעטו וייעלמו מן העולם החייבים המוגבלים באמצעים?
אבי ליכט
¶
לא. מה שאנחנו מעריכים שיקרה ברגע שהחוק החדש יעבור, המסלול לקבלת הפטר בפשיטת רגל יהיה יותר נוח, זה מה שאנחנו מצפים, אנחנו גם נראה לכם את זה. ואז, ההערכה שלנו שחלק מהאנשים האלה פשוט יגידו: במקום להישאר עכשיו פה, אני אלך לפשיטת רגל, ואני אבקש גם הפטר שיהיה מאוד דומה למה שאנחנו עושים פה ממילא. זה מה שאני רוצה לומר.
מרב מיכאלי
¶
זאת אומרת, אתה לא מוטרד מזה, אתה לא רואה בזה בעיה שאנשים יישארו תלויים מכאן ומכאן, כי כולנו מקוות - - -
אבי ליכט
¶
אני לא מרע את מצבו, אני נותן לו את האופציה שיש לו היום, או ללכת לפשיטת רגל ולבקש או להישאר בתור חייב מוגבל באמצעים. אני רק אומר שבעתיד יהיה לו תמריץ יותר חזק לא להיות חייב מוגבל באמצעים, כי אני חושב שעבור אנשים - - -
מרב מיכאלי
¶
סליחה, ולמה צריך לבטל את זה בכלל בחוק הזה? למה לא כשיגיע חדלות פירעון אז שהחדלות פירעון יכלול את הביטול של החייב המוגבל באמצעים, למה בחוק הזה?
אבי ליכט
¶
כי מבחינתנו, וגם מבחינת ההסכמה בתוך הממשלה, זה דמי רצינות. כלומר, זה מראה שאנחנו באמת מתכוונים להביא חלופה אחרת, זאת האמת. אפשר היה לעשות את זה גם בחוק העתידי, אבל זה סוג של דמי רצינות שאנחנו מראים שגם עכשיו מבקשים תקציבים, גם עבור זה. זאת דרך להראות שאנחנו לא מתכוונים להשאיר את זה לעד, זאת האמת.
נועה ברודסקי-לוי
¶
השאלה היא, היה ועד אז לא יעבור עדיין חוק חדלות פירעון, מה יקרה אתם? איך אתם רואים את זה?
נועה ברודסקי-לוי
¶
אבל מה זה מצב כמו היום? אי-אפשר יהיה להכריז עליהם כחייבים מוגבלים באמצעים. האם עדיין יהיה אפשר לתת להם תיקי איחוד עם סכומים נמוכים?
נועה ברודסקי-לוי
¶
כן, אבל המשמעות היא – יש הגבלה לפריסה כשמדובר בתיקי איחוד כשזה לא מוגבל באמצעים. כשזה תיקי איחוד, יש גבול לכמה שאפשר לפרוס אם לא מכריזים עליהם כמוגבלים באמצעים. זאת אומרת, יש פה היבט שיכול להשפיע על הפריסה שיכולים לתת להם, למרות שהסעיף שם מנוסח כך שאפשר גם לחרוג, אבל זה לא מנוסח כחריג אלא מטעמים שיירשמו. השאלה איך אתם רואים את זה.
ענת הר-אבן
¶
ישנם רשמים שגם כשאתה לא עומד ב-3% יאחדו תיקים. אני מודה על האמת שישנם רשמים שלא יאחדו את התיקים, אבל בוודאי שבכל תיק ותיק הם יקבעו צו חיוב בתשלומים בהתאם ליכולת הכלכלית, ואם יש לו עשרה תיקים וכבר נפסק לו בתיק אחד 200,000, אז בתיק אחר צריך לקחת את זה בחשבון.
אבי ליכט
¶
חייב מוגבל באמצעים? בעיני, השאלה למי. חייב מוגבל באמצעים הוא בעיני מסלול רצוי לאדם שיש את הפוטנציאל שהוא ישלם בתוך זמן קצר את החוב שלו. זה מסלול רע לאדם שלא ישלם אף פעם את החוב שלו.
מרב מיכאלי
¶
זה גם לא לגמרי נכון, כי אתה משאיר אותו למי שכאילו כבר הוכרז לפני תום התקופה, ואתה מבטל אותו באופן טוטלי לכל השאר.
אבי ליכט
¶
אני מבטל אותו, אבל עדיין אפשר יהיה לפרוס תשלומים. ומה שאני מנסה, וזה בעיני המסר החשוב, שבחוק החדש יהיו כמה מסלולים חדשים גם בהוצאה לפועל וגם בפשיטת רגל. המטרה שלנו שאנשים שלא מתאימים לפריסת חובות ארוכה לא יהיו שם, הם יקבלו הפטר או ייכנסו למסלולים יותר נוחים, אבל את זה נוכל להראות לכם אחרי שנפרסם. כך שבעיני בעתיד לא יצטרכו את המסלול הזה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
מוצע כאן, כמו שכבר נאמר בדיון הקודם, לקבוע בעצם שתוך שלוש שנים זה יתבטל ושר המשפטים או שרת המשפטים תוכל לדחות, וזה משהו שכבר נאמר כאן על-ידי הוועדה שזה לא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא לשרה, אנחנו צריכים להחליט. למה אנחנו רוצים להאריך את המסלול הזה? המסלול הזה הוא לא טוב.
אוסאמה סעדי
¶
אם חס וחלילה יקרה משהו ולא תיקנו את החוק והמצב קטסטרופלי, אז אולי צריך להאריך את זה. וצריך לכתוב "באישור הוועדה".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא רוצה עם השרה. הוועדה כן, הם יכולים לבוא ולבקש. ייכתב שלוש שנים, ירצו, יבואו ונאריך את זה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
רק לוודא גם עם ענת. גם כשזה לא תיקי איחוד אז אין בעיה לפרוס את החוב לסכומים שקיימים היום לחייבים מוגבלים באמצעים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עכשיו יש שתי אפשרויות: אפשר לעשות הפסקה קטנה ולחשוב או שאפשר לעשות את זה עכשיו במסגרת כזאת.
מרב מיכאלי
¶
לא, לא, מה פתאום לעשות רצפה. אבי הסביר פה באריכות למה לא לעשות רצפה, זה מאוד חשוב לא לעשות רצפה.
מרב מיכאלי
¶
אם לא אכפת לך, אני עומדת בכנסת הזאת בראש שדולת העצמאיות והעצמאים, תשאל את משה אשר את הגיהינום שאנחנו עושות ועושים לו בשביל העצמאיות והעצמאים ועסקים קטנים, אם יש מישהו שיכול להעיד.
אבי ליכט
¶
חשוב להסביר, יש את המוטיבציה ויש את האמצעים. מבחינת המוטיבציה שלא לפגוע בעסקים קטנים ובאנשים קטנים שיש להם חובות, וגם חובות קטנים, הם יקבלו הפטר, החייבים שלהם זה משהו שיכול לפגוע בהם פגיעה קשה. יש לנו סעיף של שיקול דעת לרשם שנועד בדיוק בשביל הדברים האלה.
יחד עם זאת, יש פער בין מה שהטענה אומרת שהרצפה תעשה לבין מה שהיא תעשה בפועל. בעיני מה שהיא תעשה בפועל, היא תשיג בדיוק את המטרה ההפוכה. אנחנו נלך אל האנשים הכי חלשים, מה זה אומר? זה אומר שהאנשים שיש להם חוב קטן, הם כבר חמש שנים לא מצליחים, הם חייב מוגבל באמצעים, הם משלמים סכומים זעומים, ודווקא אותם, אנשים שלא מסוגלים אפילו לשלם סכומים קטנים, להם לא ניתן הפטר. כלומר, נתקע אותם בעולם של הגבלות, נתקע אותם בעולם שלעולם הם לא יצאו ממנו בשם איזו תכלית שבכלל לא תושג. בעיני זה בדיוק ההפך ממה שהחוק רוצה לעשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אולי יש לי כאן. הדיון הוא בינינו עכשיו. רק מחוסר ידע, נניח, זה שהיום נמצא עם חוב של 15,000 שקל, כמה החוב שלו היה לפני שנה?
אבי ליכט
¶
לא, זה לא הולך ויורד. לאנשים האלה הרבה פעמים יכול להיות מצב שהריבית על החוב שלהם יותר גבוהה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, לא, אפי, באמת, אני לא מבין מה שאתה עושה. ביקשתי, אתם רוצים שאני אעשה הפסקה ואנחנו ניכנס לחדר שלי? עכשיו זה דיון בינינו, נגמר. הישיבה הפורמלית כאילו לא נגמרה, אנחנו עכשיו רוצים לברר כמה נקודות כדי לגמור ולעשות את זה. אז גמרנו, לא אכפת לי שתשבו, אבל אני מבקש.
אבי ליכט
¶
אני חוזר שוב, הסיטואציה היא שאדם משלם סכום נמוך מאוד, שאין לו סיכוי, הוא כנראה לא יוכל לשלם אף פעם את החוב שלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה הולך ויורד, אתה רואה שכבר שלוש השנים האחרונות, זה היה, נניח, 50,000, זה הולך ויורד כי הוא משלם, ויכול להיות שבעוד שנתיים זה יגמר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבקש. אני אומר לך, טוב, אנחנו ניכנס לחדר שלי, זה הכול, נו, באמת, אני לא מצליח להבין. נתתי לכם אפשרות להתבטא, התבטאתם פעמיים-שלוש, די, זה לא מכובד עכשיו.
אבי ליכט
¶
האנשים האלה שחייבים סכומים קטנים ומשלמים סכומים קטנים כל חודש, זה אומר שהם לא מסוגלים לשלם את החוב. אז מה היתרון החברתי בלקחת את האנשים שחייבים סכום נמוך ובכל זאת לא מסוגלים לשלם, ודווקא אליהם לבוא ולומר: אתם לא תקבלו הפטר. אני לא מצליח לעקוב אחרי ההיגיון. עכשיו אומרים לי "עסקים קטנים", למה דווקא עסקים קטנים? אולי בכלל חייבים לבנקים או לחברות סלולר, שזה חוב קטן שתפח?
ענת הר-אבן
¶
80% מהחובות בהוצאה לפועל הם עד 10,000, אמרתי את זה גם בדיון הקודם, 90% מהחובות הם חובות לגופים מוסדיים, אז תעשו בעצמכם את החישוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת שבאופן תיאורטי יכול להיות מצב שאם נעשה את התקרה הזאת, אז לחוק הזה בכלל לא יהיה על מה לפעול.
ענת הר-אבן
¶
750 חייבים הם מתחת לתקרה של 18,000, כי האוכלוסייה של החייבים שאנחנו מדברים עליה היא אוכלוסייה שממילא יש לה כמה וכמה תיקים.
שירן ברזילי גלוטר
¶
אבל שוב, אם הנושה נפגע אז יש את הסייג שכבר דיברנו עליו, שזה פגיעה כלכלית בנושה, ומעבר לזה, אנחנו מדברים פה על חייבים באמת, אם חייב חייב 15,000 שקלים והוא כבר חמש שנים חייב מוגבל באמצעים, זה באמת - - -
ענת הר-אבן
¶
יכולה להיות סיטואציה שיש לו 10% ריבית והוא משלם 150 שקל לחודש והריבית שלו לשנה זה 1,500 שקל, והוא תמיד יהיה שם ב-15,000.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ששש, רבותי. אפי, אני מבין, אבל אם אני מסתכל עכשיו על החייבים האלו הם לא יצאו מזה כי הם ישלמו 300 והריבית שלהם תהיה 500.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר רק שברוב המקרים מה שיקרה, יכול להיות שיהיה מישהו שיקבל את ה-300 שקל האלה בחודש, או אני לא יודע בכמה זמן, אבל אם אני מסתכל על האיש עצמו, החייב שבשבילו נוצר החוק, אז האיש הזה ההפך, הוא לא יצא מזה, אנחנו רק מסבכים אותו יותר ויותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מבטלים, אין, בחוק הזה לא מבטלים, אנחנו לא בנויים לזה, לא יכולים להיכנס לזה, זה סיפור אחר. אני בעד לעשות הרבה דברים, אבל לא להתמודד דרך החוק הזה נגד הבנקים ולבטל עמלות וכל זה, זה לא דרך החוק הזה, ואני לא הולך לעשות את זה כרגע. את זה צריכים – שר האוצר אמר שהוא הולך להתמודד עם זה, הלוואי, עם כל העמלות, אבל אני לא יכול לעשות את זה.
ליאור שפירא
¶
אבל האנשים האלה לא עומדים בקריטריון. לכל האנשים יש מינימום עשרה תיקים. כל העשרה תיקים האלה ביחד מגיעים לחוב הרבה יותר גדול של ה-15,000, אנחנו לא מדברים עליהם בכלל.
רן מלמד
¶
אנחנו סבורים שיש מקרים שבהם הביטול של ההפטר בגלל שלמישהו יש דירת מגורים היא נושא שצריך להביא אותו לשיקול דעת הרשם, כי עצם היותה של דירת מגורים, והיא תילקח ממנו בגלל הפטר או בגלל משהו אחר או לא ייתנו לו הפטר בגלל זה, יכולה לגרום נזק כלכלי מאוד מאוד גדול, ואני חושב שצריך למצוא לזה פתרון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני גם, אני מניח שלמי שיש דירה, אם הוא חייב אז מוציאים אותו מהדירה או שיש חוק שאומר - - -
אבי ליכט
¶
יש לו נכס. התנאי הראשון והבסיסי זה שאין לך נכסים. אם יש לך דירה אז יש לך נכס, לכן אתה בכלל לא נכנס לכאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח, לאדם יש דירה שבה הוא גר, אם היא שווה מיליון זה לא רלוונטי בכלל, היא שווה 600,000.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם אם הדירה שווה – נניח, יש לי קרוואן שאני גר בו וזה אמיתי והוא שווה 70,000 שקל אני לא נכנס להפטר?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אבל יש לי חוב, נניח, אני חייב 500,000 שקל, יש לי דירה של 70,000 שאני גר בה, קרוואן, אני לא אכנס להפטר?
ענת הר-אבן
¶
הרשם צריך לשאול את עצמו אם זה נכס בעל ערך. הרשם צריך לשאול את עצמו אם זה עומד בתנאי הסף או לא, אם זה נכס בעל ערך אז זה לא ייכנס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רן, עשה לי טובה. עכשיו גמרנו, הסברת את הנקודה, תן לי עכשיו להבין. כל נכס שיש לחייב, לא חשוב מה השווי שלו, הוא לא נכנס להפטר?
ענת הר-אבן
¶
אם זה רכב, למשל, ששווה 4,000, אז אני חושבת שהרשם יפעיל את שיקול הדעת שזה לא בעל ערך, כי כל ההוצאות של המימוש של זה - - -
אבי ליכט
¶
אני רוצה להסביר. כשאתה הולך להליך מינהלי שאמור לטפל במסות, תמיד בקצה יהיו לך את המקרים, ואנחנו במקום לטפל במסה כל הזמן הולכים לאותו מקרה של דירת המגורים שעשתה ככה וככה. אין מה לעשות, אנחנו לא יודעים בהליך שמטפל במסות לטפל בכל פינה ופינה. בסיטואציה כזאת הוא לא יקבל הפטר כי יש לו נכס. אנחנו לא נתחיל לעשות שומות נכסים, הוא ילך לפשיטת רגל, יבקש את כל התנאים, ואז יש הליך מסודר, או שבית-המשפט ייתן לו הפטר בלי הדירה, או שיחייב אותו לממש. אנחנו לא ערוכים במסה שאנחנו הולכים לטפל בתקופה קצרה לטפל במקרי הקצה האלה. אין ברירה, אנחנו לא יודעים לעשות את זה.
אבי ליכט
¶
אבל זה בדיוק העניין, זה ההבדל בין הליך שאתה קובע תנאי סף שאמורים לטפל במסה, לבין הליך פשיטת רגל שמיועד לבדיקה פרטנית. זה לא מתאים למקרה כזה. הרעיון שלנו הוא לנפות את האנשים שבכלל המספרים הגדולים לא מתאימים. בהגדרה, אדם שיש לו נכסים לא מתאים להפטר, שילך להוצאה לפועל שיעשו לו בדיקות פרטניות. אנחנו רוצים לטפל באנשים שבהגדרה לא מתאימים לשום הליך אחר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רן, כמו שעשיתי קודם, שמענו אותך, הבנתי. כולם מבינים, זאת לא בעיה של חוסר הבנה. אני יודע, יש מחלוקת.
רן מלמד
¶
אבל זאת בעיה של התפיסה פה שהולכת לגרום לאנשים בתוך אותם 22,000 איש וה-8,000 שיבואו אחר כך, אנשים שיצטרכו לבוא ולהגיד: או שאני ממשיך להיות עני עם הדירה הקטנה שיש לי; או שלחילופין ייקחו לי את הדירה בצורה כזאת או אחרת; או שייקחו לי את הדירה אבל אני אהיה יותר עני; או שאני אלך עכשיו לעוד חמש שנים די קשות של פשיטת רגל. אני חושב שפה, אבי, אם אתה מדבר על הקיצוניים, על הדברים שבשוליים, אז תבנה מערכת, תוסיף לה איזשהו מנגנון פשוט של אפשרות לשיקול דעת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רן, תודה. עשית כמיטב יכולתך, באמת, ויכול להיות ששכנעת, אבל יש לנו כאן דברים שאפשר לשנות ויש דברים שלא.
נועה ברודסקי-לוי
¶
רק להבהיר משהו לגבי הנקודה הזאת. בסעיף שקיים היום שקובע בתנאי הסף שאין נכסים שניתנים לעיקול או למימוש, אם זאת דירה שאי-אפשר לעקל או לממש, זה בכל זאת לא ייכנס למסלול?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה שאלתי בהתחלה, אמרתם לי שאי-אפשר. אמרתם שאי-אפשר, לכן שאלתי, מה קרה עם זה כל החמש שנים?
ענת הר-אבן
¶
זה כדאיות של הנושים. לפעמים הנושים לא מקדמים את ההליך הזה. רשם ההוצאה לפועל לא יוזם בעצמו מימוש נכס תפוס או משהו כזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
וכאן לא היה שום נושה שרצה לממש. ואם היה רוצה, אפשר היה לממש? כלומר, למכור את זה יחד אתו בתוך הדירה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשאת מדברת על נושא פרטני אז הוא נושא באמת לא פשוט, הוא נושא כואב, אבל אני מבין גם את הגישה שלהם כשהם מסתכלים על מסגרת כוללת.
משה אשר
¶
אמרנו שזה לא חלק מהחוק, זה לא קשור לחוק. הסברתי את המנגנון של מיצוי הזכויות או מה שאנחנו נוהגים לעשות ברשות המסים, שאנחנו שולחים מכתבים ועושים פרסומות. יש תקופה מסוימת שאפשר להגיש בדואר. בגין שנים מאוד מוקדמות אפשר ללכת לפקיד השומה ברמה פרטנית, אבל זה כבר לא קשור אחד לשני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאנחנו מבקשים זה דבר פשוט, אנחנו אומרים: מאחר שאתם עכשיו, נניח, מבקשים מאדם מסוים שהוא צריך להגיש לכם את הדוחות, הצהרת הון, כל מה שביקשתם שלוש שנים אחורה, קיבלתם, עשיתם את הבדיקות והתברר לכם שהאיש הזה אולי לא חייב לכם, אבל מצד שני יש לו בגלל הנושא של מס הכנסה שלילי וכו', הוא זכאי ל-5,000 שקל, נניח.
משה אשר
¶
דווקא במקרים האלה יש פחות בעיה, מכיוון שאם הוא צריך להגיש דוחות מן הסתם הוא ייקח איש מקצוע והוא כבר ידע למצות לו את הזכויות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני שואל, מצאת, אני לא יודע להגיש את ההגדרה, אני לא בקיא, אבל, נניח, שמצאתם שלאיש יש - - -
משה אשר
¶
אנחנו עושים בדיקות כל הזמן ומריצים, שולחים התראות והולכים לפרסומות, מה יותר מזה? זה כבר לא קשור ל-22,000, זה לאוכלוסייה יותר גדולה אפילו.
אבי ליכט
¶
אני רוצה להשאיר את זה ככה, אני יודע שיכולה להתעורר פה שאלה, אני לא ערוך עכשיו לבדוק את זה, ואני רוצה להישאר צמוד להצעת החוק הממשלתית כולל חוב עתידי.
אבי ליכט
¶
אני לא יכול. לא אוכל להגיד את זה עכשיו. המשמעות של זה זה פשוט לדחות את הדיון, אני לא ערוך לזה.
מרב מיכאלי
¶
לא, לא, זה כמו בפשיטת רגל, והפרשנות אם יגיע לזה בערעורים וכו' בבית-משפט תהיה אותה פרשנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, בואו ננסה לצמצם את הבעיה. אם, נניח, בית-משפט קבע חוב והמימוש שלו יהיה בעוד כמה חודשים, זה ודאי שנכנס בתוכו, על זה אין מחלוקת.
שירן ברזילי גלוטר
¶
כמו שאבי אמר, אנחנו רוצים לבדוק את זה. הכוונה הייתה להיצמד בדיוק למה שהיה כתוב בפקודת פשיטת הרגל, לכן זאת תהיה הפרשנות.
איתי הס
¶
כן. ההבדל העיקרי בין ההליך הזה לבין הליך פשיטת רגל במובן הזה הוא שבהליך פשיטת הרגל מוגשות תביעות חוב ונבדקות, נבדקות על-ידי נאמן שמפוקח על-ידי הכונס הרשמי שמפוקח על-ידי בית-המשפט. כאן אין את תהליך הבדיקה הזה, ולכן יש מקום אולי לחידוד של ההגדרה הזאת. הפרשנות בהליך פשיטת רגל היא שאם עילת החוב נוצרה לפני מועד מתן צו הכינוס, שהוא המועד שמתחיל את הליכי פשיטת הרגל, גם אם מועד התשלום של החוב הזה הוא מאוחר יותר, החוב הזה נכלל במסגרת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
העילה נוצרה לפני כן, אבל עדיין יש תביעה, מישהו צריך להחליט אם בכלל זה קיים או לא קיים.
איתי הס
¶
מה זה ההחלטה? אם מתקיים הליך משפטי וממשיך להתקיים לאחר – במקרה של פשיטת רגל יש צורך באישור מיוחד של בית-המשפט של פשיטת רגל כדי להמשיך כל הליך משפטי שתלוי ועומד. זאת אומרת, נקודת המוצא היא שההליכים המשפטיים נעצרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה במקרה הזה, אבי, אם מתחיל הליך משפטי – הרי כאן אם נגמר ההליך המשפטי אז אין לנו בעיה, כאן מדובר על זה שההליך המשפטי נמשך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם כמו בפשיטת רגל, מהרגע שנותנים לו הפטר אז זה מפסיק את ההליכים, מפסיק את הכול ונגמר?
ליאור שפירא
¶
אדוני, שמענו את ההסבר. בהליך של פשיטת רגל נותנים הוכחת חוב. בהוכחת חוב אתה נוקב את הסכום שהחייב חייב לך. בהליך שלנו אין, זה לא קיים. אנחנו לא יודעים, לא דנו בזה, בית-המשפט לא ראה את זה, אף אחד לא בדק את זה. מעבר לזה, אם אנחנו מקודם שמענו מהמשנה ליועץ המשפטי שאנחנו לא רוצים שהחייבים יעשו, כביכול, תכנון מס בשיטה הזאת, אנחנו מאפשרים להם.
ליאור שפירא
¶
אבל הוא עכשיו בפנים. על-פי תיקי ההוצאה לפועל עכשיו הוא יכול ליצור חובות חדשים, ברגע זה עכשיו, עכשיו, שאנחנו לא יודעים שהם קיימים, שאין להם סכום.
ליאור שפירא
¶
כי זה חוב עתידי, עתידי, אין עליו מספר, לא יודעים מתי הוא קיים, זה חוב עתידי. זה פשוט לתת כרטיס out of jail card חופשי.
אבי ליכט
¶
יש לי תשובה חלקית. אם החוב הוא לא בר תביעה הוא לא נכנס לפה בכלל. סעיף 72 לפקודת פשיטת הרגל אומר ש"תביעות לדמי נזק בלתי קצובים, שאינן נובעות מחוזה או מהבטחה ודרישת מזונות המגיעים עפ"י פסק-דין, וזמן פירעונם חל אחרי מתן צו הכינוס, אינן בנות תביעה בפשיטת הרגל". זה נותן תשובה מסוימת לגבי חובות שהם לא קצובים. אין לי מה לומר פה יותר, ניסן, זה מה שאני יודע לתת עכשיו, כל דבר אחר יחייב אותי לעשות שינוי בהצעת החוק הממשלתית, ואני לא רוצה את זה.
אבי ליכט
¶
אם החוב הוא לא בר תביעה בפשיטת רגל ההפטר לא חל עליו. יש בפקודת פשיטת הרגל כל מיני דברים שהם לא חובות ברי תביעה בפשיטת רגל. אחד מהם זה "תביעות לדמי נזק בלתי קצובים, שאינן נובעות מחוזה או מהבטחה ודרישת מזונות המגיעים עפ"י פסק-דין, וזמן פירעונם חל אחרי מתן צו הכינוס", הם אינן בנות תביעה בפשיטת רגל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז עכשיו אנחנו שומעים, הוא נתן תשובה, ההפך, אלו הנקודות הצדדיות, אלו לא הנקודות המרכזיות.
אוסאמה סעדי
¶
מחר מישהו הולך לפתוח תיקים, ברגע שאתה מוגבל אמצעים כבר הכנסת את כל התיקים פנימה, אז אני מבין שאנחנו רוצים מטרה חברתית, לתת לאנשים האלה לפתוח דרך חדשה. אבל המצב נכון להיום שהוא הכניס את כל התיקים, אבל אני לא רוצה לתת לו עכשיו - -
אוסאמה סעדי
¶
מי שיש לו תיקים היום והוא במסגרת ה-22,000 תיקים, אז אני יכול להבין, אבל אני לא רוצה שמחר – יש כאלה, אין לנו רמאים במדינה? יש רמאים.
אוסאמה סעדי
¶
הוא מוגבל באמצעים עכשיו, אבי, משלם 100 שקל והולך, מרמה את מס הכנסה ומרמה את זה ומרמה אותי ומרמה את זה וצובר עוד 20 תיקים, ואז - - -
אוסאמה סעדי
¶
לא תום לב, זה לא מתום לב. מה תום לב? הוא מסובך עם עסקים. זאב, הוא יגיד לך: הסתבכתי בעסקים. מה, הוא יגיד לך שזה תום לב?
אפי נוה
¶
הוא לא שילם שכר דירה, זה חוסר תום לב? הוא עכשיו ישכור דירה ולא ישלם את שכר הדירה ויוסיף את זה.
אבי ליכט
¶
אנחנו מצלמים בעצם מצב ביום שהוא הגיש את הבקשה שלו, ובעיני זה פותר חלק מהבעיות, כי ברגע שהוא הגיש בקשה הוא לא יכול לצרף - - -
אבי ליכט
¶
יש פה בעיה בסיטואציה שבה אדם כאילו יודע שהוא כבר זכאי להפטר, ובתקופת הביניים הוא צובר עוד חובות, והוא יגיש את הבקשה רק עוד שנה. מבחינתנו התנהלות כזאת היא התנהלות שלא בתום לב.
אבי ליכט
¶
אז בעיני זה שיקול לא לתת לו הפטר בכלל. כלומר, אם יבוא נושה ויגיד: רגע, מה קרה פה? אתה כבר היית זכאי, צברת חובות ואז הגשת את הבקשה, מבחינתי זה חוסר תום לב.
אפי נוה
¶
הוא יכול להגיש יומיים לפני תום השלוש שנים, בשלוש שנים האלו הוא יודע שהוא כבר זכאי - נשכור דירה ולא נשלם עליה, נקנה דברים ולא נשלם עליהם.
אוסאמה סעדי
¶
אבי, למה אי-אפשר עכשיו כשכולם יודעים שהחוק הזה נכנס בספטמבר לתת תקופה מוגבלת בזמן ללכת ולהגיש את זה. לא לתת לאדם הזה שהוא משווע לחוק הזה, האנשים האלה רוצים לפתוח דף חדש, רוצים כבר הוראת שעה לשלוש שנים.
אוסאמה סעדי
¶
כמו שזאב ומשה, עשינו מבצע מוגבל בזמן, חודשיים תלכו ותגישו למס רכוש. אנשים צריכים ללכת.
מרב מיכאלי
¶
אוסאמה, זה לא אותו דבר. יש פה תנאי סף שצריך להיות חייב מוגבל באמצעים ארבע שנים. יכול להיות שאני היום חייב מוגבל באמצעים שנתיים ורבע, רק בעוד שנה ושלושת רבעי אני אהיה ארבע שנים, אז אי-אפשר להגביל את זה. אבל יש הגבלה בארבע שנים, זאת ההגבלה שלך כבר.
מרב מיכאלי
¶
בגלל שזה כבר לא משנה כלום. כי אתם מתעקשים עכשיו על שטות גמורה חסרת משמעות, אתם שוב מביאים את הסיפור הזה של הרמאים, הרמאים, הרמאים, הרמאים, שהרוב הם לא רמאים. זה דבר - - -
מרב מיכאלי
¶
אני לא מוכנה. תודה לך שאתה מוכן לאשר 22,000 באמת, סליחה. ובשנה הבאה זה עוד 8,000, לא, סליחה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
די, אני מבקש, נגמר. יש גבול גם לסופיות הדיון. אי-אפשר, יש לנו חוק לא פשוט, לא ברור, יש חלק שלא מתים עליו ורוצים להפיל אותו. גם בממשלה יש מחלוקות. אנחנו הולכים כאן בעדינות, אז די, יש גבול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יכול למצות את כל מה שאני רוצה, לא תמיד. גמרנו. אז יש דברים שאני יכול, יש דברים שאני יודע כמה אני לא יכול. לא יכול.
מרב מיכאלי
¶
אבל יש תום לב בסעיף, שאפשר לבטל את ההפטר על חוסר תום לב. יש לו שיקול דעת על חוסר תום לב, די כבר עם זה, באמת.
מרב מיכאלי
¶
כן, עוד פעם השיקול דעת. שיקול דעת יכול להיות גם לאנשים שהם לא אתם, סליחה, עם כל הכבוד. יש רשם, הוא סמכות מעין שיפוטית, יש חקירת יכולת, יש הסדר תשלומים.
מרב מיכאלי
¶
יש חקירת יכולת שהביאה את הבן-אדם לקבל בכלל את המעמד של חייב מוגבל באמצעים מלכתחילה והביאה אותו להסדר התשלומים שבו הוא עומד, אחרת הוא לא נכנס בגדרי ההפטר מלכתחילה. ויש שיקול דעת, כן.
אבי ליכט
¶
יש. אנחנו בוחנים עכשיו כמה חלופות. יכול להיות שההצעה הכי טובה זה להוסיף לנוסח אמירה שצבירת חובות בתקופה מכניסת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה עוד נשאר לנו? יש כאן, אבי, שני נסחים. הם רוצים שננסח. אני בדרך כלל סומך על ניסוח, אבל היא מרגישה פה שהיא רוצה לנסח.
אבי ליכט
¶
אתה יכול לשמור לעצמך רוויזיה. מקסימום אתה יכול לפתוח את זה אם אתה רוצה, אם לא נגיע להסכמה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
זה לא בגלל זה. הסיבה שאני אומרת את זה, זה בגלל שאני חושבת שהדברים לא היו עד הסוף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, בשעה טובה ומוצלחת אנחנו מעלים להצבעה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה) (הפטר לחייב מוגבל באמצעים), התשע"ה–2015, בכפוף לכל השינויים שנעשו והנוסח שאתם תכינו.
מי בעד? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק הוצאה לפועל (תיקון מס' 47 והוראת שעה) (הפטר לחייב מוגבל באמצעים), התשע"ה–2015, אושרה.
אבי ליכט
¶
למשה, ולכל האנשים של רשות המסים, של רשות האכיפה והגבייה, ללשכת עורכי-הדין שעשו עבודה מצוינת בהתשה שלנו, אבל ההערות שלהם היו מצוינות.