הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 43
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ח בתמוז התשע"ה (15 ביולי 2015), שעה 10:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/07/2015
חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 51 והוראת שעה), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"ה-2015
מוזמנים
¶
עופר שרון - ממונה מע"מ, משרד האוצר
שי דותן - מנהל תחום בכיר מע"מ, משרד האוצר
גיא גולדמן - עוזר ראשי ליועמ"ש, משרד האוצר
היו"ר משה גפני
¶
שלום. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"ה-2015.
הגעתם להסכמה?
שגית אפיק
¶
כן, נכון, גיא?
67א קובע דוח תקופתי לעוסק החייב בדיווח מפורט. עכשיו אנחנו קובעים סעיף הוראת שעה במקומו.
(הקראה)
¶
חוק מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"ה–2015
הוראת שעה
1.
בתקופה שמיום תחילתו של חוק זה עד יום ב' בטבת התשע"ז (31 בדצמבר 2016), יקראו את חוק מס ערך מוסף, התשל"ו–1975, כך:
(1) במקום סעיף 67א יבוא:
"דוח מיוחד לעוסק החייב בדיווח מפורט
67א.
(א) עוסק החייב בדיווח מפורט כאמור בסעיף 69א(ז) יגיש, נוסף על כל דוח תקופתי שהוא מגיש, דוח מיוחד, בתוך 15 ימים ממועד הגשת הדוח התקופתי או במועד מאוחר יותר שיורה המנהל.
(ב) עוסק רשאי להגיש דוח כאמור בסעיף קטן (א) במקום הדוח התקופתי, אם אישר זאת המנהל, בתיאומים ובתנאים שיורה, ובלבד שדוח כאמור יוגש במועד שבו יש להגיש דוח תקופתי לפי חוק זה.
(ג) המנהל רשאי לפטור סוגי עוסקים שמתקיים לגביהם האמור בסעיף 69א(ז), מהגשת דוח מיוחד לפי אותו סעיף, וכן רשאי הוא לפטור כאמור עוסק מסוים, דרך כלל או במקרה מיוחד, אם מצא כי קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים זאת בנסיבות העניין.";
(2) בסעיף 69א –
(א) בכל מקום, במקום "תקופתי" יבוא "מיוחד" ובמקום "התקופתי" יבוא "המיוחד";
(ב) בסעיף קטן (א), המילים "על אף האמור בסעיף 69" – לא ייקראו;
(ג) אחרי סעיף קטן (ז) יקראו:
"(ח) בסעיף זה, "תקופת הדוח" – תקופה כאמור בסעיף 67(א).";
(3) בסעיף 75א –
(א) בסעיף קטן (א), במקום "תקופתי" יבוא "מיוחד";
(ב) בסעיף קטן (ב), המילים "בדוח התקופתי" - לא ייקראו;
(4) בסעיף 117(א)(6ב), אחרי "בדוח מיוחד" יבוא "למלכ"ר, מוסד כספי ועוסק החייב בדיווח מפורט".
תחילה
2.
תחילתו של חוק זה ביום י"ד בתמוז התשע"ה (1 ביולי 2015).
שגית אפיק
¶
למעשה, הבקשה כאן היא להאריך את הוראת השעה שפקעה בסוף שנת 2014, והוארכה מכוח סעיף 38 עד 30 ביוני 2015. אתם מבקשים להאריך אותה לשנה וחצי נוספות, שיסתיימו מתי?
שגית אפיק
¶
שיסתיימו ב-31 בדצמבר 2016. בתקופה הזאת עוסקים שיש להם מחזור של 1.5 מיליון שקלים לשנה, תמשיך לחול עליהם אותה הקלה לגבי הדיווח המפורט והדוח התקופתי. אחרי התקופה הזאת – למעשה, אדוני היושב-ראש, אתה ויתרת על העלאת הסכום ל-2 מיליון שקלים. לכן לגבי 2 מיליון שקלים תחול ההוראה הקבועה; 1.5 מיליון זאת גם הוראת קבע.
שגית אפיק
¶
אתמול עלו שני עניינים שהוועדה מבקשת להוסיף: א', התחייבותכם להביא הצעה בפני הוועדה – רצוי הצעת חוק, שתאחד את שני הדוחות האלה לכדי דוח אחד כדי שהבירוקרטיה ביחס לעוסקים תופחת.
עופר שרון
¶
נביא הצעה לאחר שנדבר עם הגופים הרלוונטיים שאותם גם שמענו, ולבקשתם, גם הפרדנו את הדוחות. אנחנו רוצים לדבר איתם, ואנחנו נגיש הצעה לפי המבוקש.
גיא גולדמן
¶
הסכמנו, לבקשתו של אדוני, להכניס סייג שלפיו בחקיקה ראשית יעוגן ששר האוצר לא יוכל לקבוע לגבי עוסקים שמחזור העסקאות שלהם קטן מ-1.5 מיליון תקופת דיווח קצרה יותר מחודשיים. זאת אומרת יהיו להם לפחות חודשיים. אולי בעתיד אפילו יותר.
גיא גולדמן
¶
אבל אני רוצה להסביר: הסמכות של השר להיטיב באישור ועדת הכספים נמצאת בחוק כבר היום. אבל כיום, לפי החוק, השר יכול להחמיר באמצעות חקיקת משנה. את הדבר הזה אנחנו מסכימים לבטל, ולקבוע שהוא לא יוכל להחמיר עם עוסקים שמחזור העסקאות שלהם קטן מ-1.5 מיליון באמצעות חקיקת משנה. ירצה – יעשו את זה באמצעות חקיקה ראשית. את החוק אפשר תמיד לשנות.
גיא גולדמן
¶
שגית, הסעיפים של תקופת הדיווח הם הסעיפים הכי חשובים בחוק, למעט אולי הסעיף שנקבע בו שיעור המס. אנחנו העדפנו לעשות את זה בצורה של סייג לסמכות שר האוצר. היועצים המשפטיים העדיפו להחיל, לקבוע את הסמכות מחדש של שר האוצר לקבוע תקופות דיווח. זה קצת לא עולה בקנה אחד עם הוראות שקיימות היום בתקנות על התפעול – דברים שלא מעניינים כל-כך את חברי הוועדה - -
גיא גולדמן
¶
לא יודע להגיד אם ערן בדק אותה עם השר, אבל המנהלים שלנו מסכימים לה. מנהל רשות המסים מסכים לה.
היו"ר משה גפני
¶
אני ביקשתי את זה אתמול. אני לא חושב שזה צריך להגיע לשר. זה לא רלוונטי. לא מורידים את סמכויותיו. אפשר לא לאשר את זה, ולחכות. לא מקובל דבר כזה בוועדת הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
רחל, אני לא יודע.
אני מבקש להביא את זה להצבעה. רחל, עזבי, יהיו דברים הרבה יותר משמעותיים. אנחנו לא נוגעים בסמכותו של השר. אנחנו מקלים על האנשים.
היו"ר משה גפני
¶
ההצעה היא שהדיווח יהיה אחת לחודשיים. זה יהיה בחקיקה. כמו שהיום השר רשאי לעשות בתקנות, הוא רשאי בחוק לשנות, להיטיב כלפי מעלה. אפשר לעשות יותר טוב ממה שיש בתקנות. זה נמצא בחקיקה ראשית. השר לא מאבד מסמכויותיו. מה שיש לו בתקנות יש לו עכשיו בחקיקה הראשית.
מיקי לוי
¶
חבר'ה, לאחד שקבעת 1.5 מיליון – תאמינו לי – אני הרי מעורב ב-1.5 מיליון עד כאן. זה בסדר גמור. עזבו את זה. אם יבוא בעוד חמש שנים שר אוצר אחר, ויגיד מיליון שקל – מה שלא נראה לי כי גם ככה היה ויכוח – הם רצו 2.5 מיליון. ירדתי ל-2 מיליון לשנה, ועכשיו יורדים ל-1.5 מיליון. זה אחלה סף, תעזבו אתכם. אם הייתי עכשיו סגן שר האוצר לא הייתי מגן - - -
היו"ר משה גפני
¶
כל הכבוד. אני חולק על עצמי – ומיקי אמר את זה עכשיו נכון – אני לא הייתי צריך להסכים להוריד את זה מ-2 מיליון שקל. זאת החמרה. הסכמתי תמורת העובדה שאנחנו מקלים בדיווח, שאנחנו שמים בחקיקה הראשית, וקובעים את זה בהוראת קבע. זה היה אתמול הדיון. השר לא מאבד מסמכויותיו. אני מכיר את שר האוצר הנוכחי – הוא אדם עם היגיון. אם הוא היה יושב פה כחבר בוועדה הוא היה קופץ על זה בשתי ידיים. לא מורידים מסמכויותיו. להוריד מסמכויותיו זאת אמירה כדי שאולי את תחששי מהעניין. אין לך מה לחשוש, תאמיני לי. זה טובת שר האוצר, זה טובת משרד האוצר. יושב פה סגן שר האוצר לשעבר – הוא יודע בדיוק על מה אני ויתרתי פה. ויתרתי יותר מדי, תאמיני לי. אבל בסדר, בשביל השלום.
שגית אפיק
¶
כיוון שממילא 1.5 מיליון וחודשיים קבועים היום בתקנות, והתקנות האלה הן באישור ועדת הכספים, גם אם לכאורה השר היה רוצה להרע – כשעכשיו הוא כאילו לא יוכל – הוא היה צריך להגיע לכאן.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. הצעת חוק מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"ה-2015, כפי שהוקראה על-ידי היועצת המשפטית של הוועדה עם התוספות שנאמרו בעניין הזה. העקרונות נקבעו, ועל זה אנחנו מצביעים. אנחנו מבקשים - -
היו"ר משה גפני
¶
אני אם לא תסתדרו בניסוח תחזרו לכאן. אנחנו פה.
מי בעד אישור הצעת החוק כפי שאמרתי אותה עכשיו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה-אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"ה-2015 התקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- פה-אחד, נגד- אין, נמנעים- אין. הצעת החוק אושרה.
אני מודה לכם. אני מודה ליועצת המשפטית וללשכה המשפטית. אני מודה לכם על העבודה בעניין הזה. ולא צריך להוציא לעיתונים שאני עוזר לכל מיני גופים ברשות המסים כשיש ויכוח.
שגית אפיק
¶
אפשר שאלה, אדוני היושב-ראש, על תקנות שווי שימוש - - -
אתמול אישרנו כאן תקנות שווי שימוש שבהן הורדנו את ההטבה לרכבים ירוקים מ-560 ל-500 שקלים, והוספתם שני רכבים ירוקים חדשים שלהם לא הייתה עד עכשיו הטבה, ולהם העליתם את ההטבה ל-1,000 שקלים. היום התפרסמה כתבה שלפיה, שני הרכבים שהוספתם שמקבלים את ההטבה של 1,000 שקלים הם רכבים שכמעט לא קיימים בישראל; אחד מהם, עלותו גבוהה מאוד, והאחר, נרכשו ממנו אך ורק שישה רכבים בשנה האחרונה. לעומת זאת הרכבים שהורדתם להם את ההטבה מ-560 ל-500 שקלים הם רכבים ממוצעים שנרכשות יחידות רבות מהם בישראל. אם זה המצב הייתם צריכים להציג את הדברים בפני הוועדה. אני רוצה שתבדקו ותחזרו אלי עם תגובה.
מיקי לוי
¶
בנושא הטרקטורונים גם מוסכם על החקלאים ריינג'ר. זאת אומרת זה שיש לו מאחורה מטען הוא זה שיכול לשמש לעבודה חקלאית, אבל לא כל הטרקטורונים שבחופים ומסכנים את האנשים. זה גם מקובל עליהם? אתמול קיימנו דיון גם עם חברי הכנסת בחוץ. ניתן להם טרקטורון אחד שישמש לעבודה חקלאית, אבל השאר יוצאו. שמעתם? חבר'ה, תגידו גם לערן.
שגית אפיק
¶
אם העלינו את ההטבה לגבי שני רכבים שכמעט לא קיימים בארץ, והורדנו את ההטבה מכל יתר הרכבים שכן קיימים זה מעורר שאלה מאוד גדולה.
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי, תודה רבה. אני מודה ליושב-ראש הכנסת שאפשר לנו להמשיך את הדיון עד 11:15. נסיים את זה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:15.