הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ז בתמוז התשע"ה (14 ביולי 2015), שעה 12:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 14/07/2015
תקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב) (הוראת שעה), התשע״ו-2015
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב)(הוראת שעה), התשע"ה – 2015
מוזמנים
¶
נטליה מירנצוב - מנהלת תחום מפקח ארצי, משרד האוצר
גיא גולדמן - עוזר ראשי מחלקה משפטית, משרד האוצר
זאב פורת - סמנכ"ל בכיר גבייה ואכיפה
ערן יעקב - משנה למנהל, משרד האוצר
ברוניסלבה חירמן - מנהלת תחום כלכלת תחבורה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ישראלה מאני - סמנ"כלית אגף מיסים וכלכלה, איגוד לשכות המסחר
דוידי הימן - מנכ"ל, התאחדות האיכרים
בני קיויתי - חבר הנהלה, לשכת יועצי המס
נועם קום - פורום נהגים היי-טק
נטליה מירנצוב
¶
אציג את הנושא. עד עכשיו היינו בעולם של מע"מ, אנחנו עוברים לעולם של מס הכנסה, של מיסוי הכנסות של הרכב הצמוד. הוארכו התקנות הקודמות שנתנו הפחתה בזקיפת שווי שימוש לרכב היברידי בסכום של 560 שקלים בחודש עד סוף יוני. הסיבה שאנחנו נותנים את ההפחתה היא לעשות שוויון במיסוי בין רכב היברידי לרכב רגיל, מכיוון שהשיטה של קביעת האחוזים ממחיר המחירון ברכב היברידי נותנת הערכת יתר בגלל שזה רכב יקר – הוא יותר זול בשימוש, יותר חסכוני בדלק, אבל הוא יקר בבסיס. אם לוקחים אחוזים מהבסיס מקבלים סכום יותר גבוה ממה שצריך להיות ואנחנו מתקנים את זה, מפחיתים את הזקיפה למה שאנחנו מאמינים שהוא סכום יותר נכון. אז דבר ראשון, אנחנו מבקשים להאריך את זה.
מיקי לוי
¶
אני רוצה לשאול שאלה קשה. רצינו לעודד את ההיברידי וכשישבתי שם, בצד שלכם, זו היתה המגמה. אז מה עכשיו התהפכנו?
שגית אפיק
¶
נניח שאנחנו ב-30 ביוני היום. הגשתם לנו ב-23 ביוני ואנחנו השתהינו, ונניח שהיום אנחנו ב-30 ביוני. מה המצב הקיים?
שגית אפיק
¶
23 ביוני, השתהינו שבוע והיום אנחנו ב-30 ביוני. תסבירי לנו מה המצב המשפטי הקיים לגבי רכב היברידי ירוק שלקח עובד ממעסיקו והוא צריך לשלם עליו שווי שימוש.
נטליה מירנצוב
¶
אסביר. כשאנחנו רוצים לעודד רכב היברידי, אנחנו רוצים לעודד את זה לכל האוכלוסייה, אנחנו נותנים מס קנייה מופחת ב-30%, הארכנו את זה עד 2017. זו דרך לעודד את השימוש. דבר שני, אנחנו פה בעולם של מס הכנסה, אנחנו לא מדברים פה על הטבות, אנחנו מדברים על מיסוי נכון ומדויק ואין לנו סמכות בכלל לתת פה הקלות. כלומר, זה לא נועד לעודד, זה נועד לתת מיסוי נכון ושוויוני. החישובים שאנחנו עושים מצביעים על כך שהסכום של 500 שקלים מספיק. בתחום של רכב היברידי רגיל אין הצדקה ליותר.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל אתם מורידים מ-560 ל-500. זאת אומרת, אם מישהו יש לו יותר מ-500 אז אין לו. אתם חוסכים בזה כסף, נכון? מה אתם עושים עם הכסף הזה? אתם מעבירים את זה לרכב אחר.
נטליה מירנצוב
¶
אנחנו מסתכלים על שתי קטגוריות נוספות, שזה רכב היברידי מסוג פלאג אין - רכב שנטען מרשת החשמל. ודבר שני, רכב חשמלי. רכב מסוג פלאג אין עד עכשיו קיבל כמו היברידי רגיל ואין לזה הצדקה, כי זה רכב יקר במיוחד. ברכב חשמלי עד עכשיו לא היתה הפחתה בכלל. אנחנו נותנים הפחתה של 1,000 שקל - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה, תודה. מיקי, אתה חבר הכנסת היחיד פה חוץ ממני.
סליחה, ביקשת לדבר. אם אפשר בקצרה.
נועם קום
אני יושב-ראש פורום "נוהגים היי-טק" ומייצג פה את ארגוני התחבורה. בסך הכול אנחנו הצרכנים המשמעותיים ביותר של רכבים צמודים – ליסינג ורכבים היברידיים. קודם כול, אנחנו מברכים את הרצון והמחשבה להאריך את הצו, אבל עם זאת יש לנו ערעור - למה מקזזים את סכום ההטבה, כמו שאמר חבר הכנסת לוי. צריך להבין שעשיתם פה תחשיב ונראה לי שפספסתם באיזשהו מקום כשלא לקחתם את תעריפי הליסינג. בליסינג המכוניות האלה יקרות משמעותית והיום המעביד מחייב את העובד בדלתה שבין רכב ליסינג רגיל קונבנציונלי לרכב היברידי. מדובר פה בסכומים שהם סדר גודל של 500 שקלים פלוס מע"מ בין רכב היברידי לרכב רגיל, והעובד פשוט מחויב ביותר אבל הוא מפוצה בשווי השימוש. ברגע שמורידים את זה ל-500 שקלים ולא 560 יש עם זה בעיה בנקודת האיזון.
נועם קום
¶
חבל. זה לא הרבה, אבל עדיין. צריך להבין, כ-6,000 רכבים היברידיים נמכרים בשנה, רובם – 70% מהם - - -
ישראלה מאני
¶
רשות המסים הגיעה ל-560 שקלים בגלל שהסכום המקורי הוצמד למדד. זה בדיוק כמו שכל עובד שיש לו שווי שימוש, הסכום שהוא משלם לרשות המסים גם מוצמד למדד. מה שרשות המסים עושה כרגע, היא מנכה את כל עלויות המדד שהיו מאחורה ומחזירה את זה לסכום נומינלי בתואנה – לא ראיתי, אבל בתואנה – שהתחשיב הוא תחשיב לא נכון וצריך לתקן אותו. מה קורה? רשות המסים מכירה בהוצאות מנוכות ממע"מ בעוד שאנחנו, האזרחים שיש להם שווי שימוש, משלמים לרשות המסים שווי שימוש צמוד למדד. זה בדיוק ה-60 שקל.
נטליה מירנצוב
¶
אנחנו עושים מעקב מדי פעם, ולכן זה בהוראת שעה, של מחירי הרכב ההיברידי שירדו בשנים האחרונות, ולכן אין הצדקה יותר ל-500.
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי. תקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב)(הוראת שעה), התשע"ה – 2015, מי בעד אישור התקנות? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
התקנות נתקבלו.
היו"ר משה גפני
¶
לא, התקנות זה מה שסיכמנו. התקנות זו שאלה מקצועית, אנחנו רוצים שישבו כדי להגיע עם משהו מוסכם ונצביע על מה שיהיה מוסכם.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי הנושא של התקנות האחרונות - אישרנו. לגבי סעיף קודם של התקנות שעליהן מדברים כל הזמן – ביקשנו שיבואו עם משהו מוסכם. אני לא חושב שראוי שוועדת הכספים תתחיל לדון על רכב כזה ורכב דו-גלגלי כזה ורכב הצלה וכל מה שנקבע לעניין. צריך להגיע עם משהו מוסכם ואז אני אפילו לא חושב לקיים דיון, אלא אם יש הסכמה אז אנחנו מצביעים וזהו.
לגבי הסעיף הראשון של החוק, אני דוחה את ההצבעה למחר. ביקשתי בקשות, אתם יכולים לתת תשובה שלילית, אתם יכולים לתת תשובה חיובית. אני מבקש שהתשובה תהיה חיובית, אני מוותר על ה-2 מיליון. אם תהיה תשובה חיובית נצביע מחר, אני אצביע בעד.
רועי פולקמן
¶
היו כאן שני ויכוחים; היה ויכוח שהוא יותר עקרוני – האם זה נשאר בתקנות או שזה בסמכות השר. בבוקר היה דיון ארוך, דיון עקרוני על הבעיה של שני דוחות, מתי מדווחים, איך מדווחים.
היו"ר משה גפני
¶
אני נגד 1.5 מיליון, אני סבור שהוראת השעה צריכה להיות 2 מיליון. אני רוצה לעבור להוראת קבע – זה מה שהצעתי. אחרי זה יש את התקנות, שהתקנות מקלות. אני אומר: תנו לי את ההקלה בחוק, אני אתן לכם את ההפחתה של ה-2 מיליון. אבל אני רוצה את הדיווח.
רועי פולקמן
¶
המצב שבו מגישים שני דוחות הוא מצב לא סביר בקנה מידה בין-לאומי. הבנו את הבעיה גם בין ה-15 ל-30 ושתהליך ההתכנסות הזה בין התאריכים עולה בגישור, זה לא ב-steady state.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שתדברו על העניין הזה, אני מבקש גם מהיועצת המשפטית. אני מבקש לדבר על העניין הזה, להגיע להסכמה ותביאו את זה מחר להצבעה. אל תלכו נגדי.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:48.