הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 3
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, י"ג בתמוז התשע"ה (30 ביוני 2015), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 30/06/2015
פניות ציבור לגבי השרות הניתן לאזרחים בלשכות רשות האוכלוסין ברחבי הארץ
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור לגבי השרות הניתן לאזרחים בלשכות רשות האוכלוסין ברחבי הארץ
מוזמנים
¶
נאיף הנו - סמנכ"ל בכיר במינהל ובמשאבי אנוש, רשות האוכלוסין וההגירה
נירית אלקלעי - מבקרת פנים, רשות האוכלוסין וההגירה
יהודית דובינקי - מנהלת מחלקת פניות ציבור, רשות האוכלוסין וההגירה
חיים אהרון יוספי - פונים
יעקב לנדא - פונים
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו פותחים את הישיבה של הוועדה לפניות הציבור בעניין פניות ציבור לגבי השרות שניתן לאזרחים בלשכות רשות האוכלוסין ברחבי הארץ.
אני רוצה לפתוח דווקא במכתב שקיבלתי השבוע, שמשבח, לא תאמינו, את הטיפול שקיבלה הפונה ברשות האוכלוסין בירושלים: "אני פונה בפנייה יוצאת דופן משאר הפניות, כאשר רובן מגיעות עכב בירוקרטיה קשה בה פוגשים אזרחי ישראל בכל התחומים. אני רוצה לחרוג ולהביע דווקא את תודתי העמוקה לעזרה שקיבלתי מעובד ציבור שחסך ממני את הבירוקרטיה המיותרת. נגשנו למרשם האוכלוסין בירושלים כדי להנפיק תעודת לידה לילדיי. ניתן להנפיק תעודת לידות אוטומטיות בקומה התחתונה, אך המכונה לא עבדה. עליתי לקומה העליונה בה מוציאים דרכונים וכדומה. עיני חשכו מהתור הארוך שאין לו סוף שקידם את פניי. רק המחשבה שאני צריכה להמתין שעות כדי להנפיק משהו טכני שניתן לעשות אוטומטית במכונה כמעט הכריעה אותי. ניגשתי לפקיד, ראש ענף במשרד הפנים, ושאלתי אם אני צריכה להמתין בסוף התור בשביל להנפיק את הטופס הנדרש. במקום להרבות בדיבורים הוא מיד עזר לי בהנפקת התעודות במקום, ללא שום צורך בהמתנה בתור. אבקשכם להעביר את תודתי לאותו איש יקר שחסך ממני המתנה ארוכה, כל זאת ללא בקשתי ובלי להפעיל פרוטקציה כלשהי. ירבו כמוהו בישראל". זה היה מעשה שהיה השבוע. היא לא ידעה שהולך להיות פה דיון. הוא לא ידע מי היא, שום דבר. אני אעביר לו באופן אישי את המכתב. לא רציתי בוועדה להגיד את השמות.
אנחנו נדבר על הבעיה המרכזית שאני רואה בטופס, בתשובה שקיבלה המנהלת שלומית אבינח מאבי לקח, מנהל אגף בכיר בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה, ולפיו ברוב המקומות מחכים בין שעה וחצי ל-3 שעות. זה פשוט לא נורמאלי. מה שנראה לכם נורמאלי וטבעי הוא בלתי אפשרי. אין, לדעתי, שום סיבה בעידן הטכנולוגי והשירות הציבורי במדינות המפותחות - אולי בהודו צריך לקחת הרבה זמן - לחכות 3 שעות לתעודת זהות ולדרכון. זה לא נראה סביר. אנחנו נדון בנושא. יש לנו 2 פונים. כל מה שהם יגידו מייצג אלפי אנשים, כי אין הרי שירות שונה שניתן להם מאשר לאחרים.
חיים אהרון יוספי
¶
אני אתן רק דוגמה מהשבוע. כולנו יודעים שיש כוכבית 3450, שזה מרכז המידע של משרד הפנים. אני באופן אישי התקשרתי, גם מיניתי עוד שני אנשים שהתקשרו.
חיים אהרון יוספי
¶
אוקי, רשות האוכלוסין. לא ניכנס לפרטים כמה זמן לוקח ממתי שמטלפנים עד מתי שאותה פקידה אדיבה עונה.
חיים אהרון יוספי
¶
זה היה סך הכל 7 דקות. כולנו יודעים שבית המחוקקים, שבו אנחנו יושבים כעת, חוקק חוק שבכל הרשויות הפרטיות והאחרות תוך 3 או 4 דקות חייבים לענות.
חיים אהרון יוספי
¶
זה היה 7 או 8 דקות. עונה לי פקיד אדיב בשאלה: מה אדוני רוצה. אמרתי שיש לי פה אדם שרוצה להזמין תור לבקשת אשרת שהייה כסטודנט, הנה הפרטים שלו וכו'. הוא אומר: אין שום בעיה, יחזרו אליך תוך 3 ימי עסקים. תוך כדי דיבור הוא גם אומר: אבל אם לא יחזרו אליך, קח כבר את כל הפרטים של תלונות הציבור כדי שתוכל להתלונן. כשאני אומר שאין לי עניין להתלונן אבל אולי אני אתקשר עוד פעם, הוא אומר: לא, חבל לך להתקשר עוד פעם, בכל מקרה הם לא חוזרים. אני מצטט ציטוט.
חיים אהרון יוספי
¶
מאוד מאוד לא נעים לי להגיד פה שאחד מראשי מרשם האוכלוסין, ממש מההנהלה הבכירה - אם כבוד היו"ר ירצה לדעת את השם, אני אתן אותו כי יש לי את הפלאפון שלו וגם את הטלפון שלו במשרד. התקשרתי אליו ואמרתי לו: תשמע, אדוני הנכבד, אתה יודע שיש איזה ליקוי בדבר הזה. הוא אמר: טוב, עזוב אותך, בוא לא ניכנס לפרטים, אם אתה רוצה קח בבקשה את הפקס של פניות ציבור ותתלונן. הייתי קצת המום, אפילו מזועזע, אבל זה השירות. אין שום מציאות שגם אם אומרים במרכז המידע: "אנחנו נחזור אליך" - יחזרו אליך. בכל מקום יש דד ליין – 24 שעות, 48 . הנציבות אומרת שאם אתה פונה במכתב זה 30. יש קריטריונים, יש משבצות תחומות מאוד כמה זמן עד שעונים לך. אם אדם מתקשר להזמין תור לכל שירות, אומרים לו: יחזרו אליך תוך מספר ימים. לא עומדים בזה. צריכים לבדוק – זה אולי בסמכותה של הוועדה או ועדות אחרות – את העניין של דד ליין. אני התקשרתי לירושלים על שני אזרחים שפנו לקבל תור לאשרת שהייה כסטודנטים. עברו רק שבועיים שלושה, הם עדיין לא קיבלו. התקשרתי למי שהתקשרתי, שזה אחד הבכירים ברשות האוכלוסין בשלומציון המלכה שיש לי היכרות אישית איתו. הם אמרו: תן לנו את הפרטים, את אותו טלפון של אותו פונה. חזרו אליו אחרי 24 שעות, אמרו לו שיש לו תור בעוד 60 יום לעשות אשרת שהייה כחוק וכנדרש. חשוב מאוד להדגיש בוועדה, אולי לפרגן - -
חיים אהרון יוספי
¶
משהו כמו חודשיים. גם אם הוא הולך פיזית לרשות מרשם האוכלוסין, כמו למשל ללשכה בשלומציון המלכה, ומבקש תור, אומרים לו שזה בערך חודשיים. האם זה נשמע נורמאלי, סביר? האם אי אפשר לתחום את זה? לא ייתכן מצב שאדם מחכה פרק זמן כל כך ארוך. אני רוצה להוסיף ולומר ולפרגן לרשות האוכלוסין. אין אדם הולך על שתיים, אין ייצור שהולך על שתיים שנמצא בתוך תחומי מדינת ישראל ולא זקוק לרשות האוכלוסין, לא משנה אם הוא ערבי, בדואי, הודי. אין כזאת מציאות. למה? כי כל אדם הולך על שתיים, זכר או נקבה, לא משנה הגיל, החל משעת הלידה ועד יום הפטירה חייב את השירות של רשות האוכלוסין. הוא לא יכול להיות בתחומי מדינת ישראל ולא להזדקק לשירות שלהם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה זה לשבחה של הרשות שאנשים צריכים להגיע אליה? זאת המציאות. זה לא עניין של שבח או גנאי. אתה רוצה להגיד כמה חשוב שיהיה שם שירות טוב.
חיים אהרון יוספי
¶
אם נכנסת למדינת ישראל אתה חייב את הרשות, אתה לא יכול להיות פה לא לגאלי. אני רוצה להסביר מה הנזקים שיכולים להיות כתוצאה מהמחדלים שציינתי. אדם מגיע למדינת ישראל. הוא מגיע ללימודים. הוא רוצה שמאותו היום שהוא הגיע, מאותה השעה הראשונה שהוא הגיע יהיה לו כחוק ביטוח לאומי, הקצבה לאותו מוסד שבו הוא לומד, קופת חולים וכדומה. נניח שהוא קיבל תור לעוד חודש, לעוד שבועיים, לא משנה. אם הוא יבוא עם המסמכים ויאמר: אני נכנסתי ב-1.5, יגידו לו: זה ממש לא מעניין אותנו. גם אם הוא יביא את כל האישורים - -
חיים אהרון יוספי
¶
כשאני אומר להם: כולם יעידו שנכנסתי למדינת ישראל ב-1.5, הם אומרים לי: לא, אנחנו מצטערים.
חיים אהרון יוספי
¶
ביטוח לאומי וקופת חולים לא מכירים בתייר. זאת בעיה מאוד מהותית. אנשים פשוט עושים את כל הקומבינות שבעולם. רשות האוכלוסין גורמת לזה שנצטרך להיות מתואמים עם ביטוח לאומי, עם קופת חולים, עם משרדי הממשלה, עם גני ילדים. .
ייזקף לזכותו של שר הפנים לפני שתי קדנציות, השר אלי ישי, שקבע שזכאי מכוח חוק השבות רשאי לעבוד מחוץ לשעות הלימודים. בוא נאמר שמישהו קיבל את האשרה ועכשיו, תודה לאל, הוא מצא עבודה, אז הוא צריך עוד פעם לחכות חודשיים. בוויזה אוטומטית כתוב שאינו רשאי לעבוד. אם היום, תודה לאל, מצאת עבודה ואתה רוצה לעבוד, אתה צריך לחכות עוד פעם חודשיים. עד עכשיו דיברתי ברמה הפרטנית.
אני מדבר על מוסדות. בירושלים שוררת אנדרלמוסיה. ירושלים, כולנו יודעים, זאת עיר הבירה של מדינת ישראל, עיר הקודש של המקדש. יש עשרות אלפים. אני חושב שזאת הלשכה הכי גדולה.
שלומית אבינח
¶
הייתי בלשכה באשדוד ביום ראשון שעבר. אני יכולה לספר את החוויות שלי. זה לא רק בירושלים.
חיים אהרון יוספי
¶
אני מדבר על כך שבירושלים יש את הכי הרבה מוסדות, עם ההיקף הכי גדול של אנשים שזקוקים לאשרה. אין שום הסדר מניח את הדעת שמוסדות יכולים לבוא בכלליות ולקבל את השירות כנדרש.
חיים אהרון יוספי
¶
לישיבת בלעז יש 40 תלמידים שהגיעו מחו"ל ולומדים היום בישיבה . לא כל תלמיד צריך לבוא בנפרד, המזכירות יכולה לבוא בשם כל התלמידים.
חיים אהרון יוספי
¶
להגיש רשימות מסודרות עם תמונות. יש נהלים מסודרים. לוקח המון זמן עד שאתה מקבל תור. בתקופה האחרונה העבירו את הכל למסילת ישרים.
חיים אהרון יוספי
¶
הייתה צריכה לבוא לפה נציגה של המוסד הכי גדול בארץ לתלמידי חו"ל, שזאת ישיבת מיר. הם לא בארץ, הם נסעו לצורך שליחות המוסד. הם ציינו שהם הרבה פעמים היו צריכים להפעיל אנשי ממשל בארצות הברית כדי שיטלפנו לכל מיני נציגים פה בישראל, אם זה בממשלה או ברשויות, כדי לקדם ולעזור להם בנושא הזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לציין, בגלל שהרחבת את הנושא על שאר הנושאים של הרשות, שהרשות ביקשה לדחות את הדיון כי המנהל בחו"ל. אמרנו שבגלל שהנושא כל כך דחוף מבחינת התפקוד בתחנות כי אנשים עושים עכשיו דרכונים לקראת הקיץ, אנחנו נעשה דיון ראשוני, לא נסכם היום. אנחנו נעשה דיון נוסף בו יוכלו להשתתף ראשי רשות האוכלוסין, כדי להגיע לפתרונות מעשיים בשבועות האלה מבחינת הצפיפות של התחנות.
שלומית אבינח
¶
אני גרה בגדרה. באתי לאשדוד להאריך דרכון. בדקתי באינטרנט, ראיתי שזה נפתח ב-08:00 בבוקר. באתי ב-08:05.
שלומית אבינח
¶
רחובות או אשדוד. יש לי פה תמונות, אני יכולה להראות למי שמעוניין. 30 איש היו בשעה 08:00 בבוקר מחוץ לדלת.
שלומית אבינח
¶
כן, ממש מחוץ לדלת. לא נתנו להיכנס ללשכה. חברה סיפרה שהיא עם תינוק חיכתה 3 שעות בתל אביב. כשנכנסים לשומר עוברים את הבידוק, אחר כך מודיעין. במודיעין שואלים אם רגיל או ביומטרי. הפקידה לא מסבירה. אני במקרה אמרתי שאני רוצה רגיל. היא הקלידה לי מספר. כל השורות מלאות להמתנה לרגיל. בביומטרי יש 3 פקידים בעמדות ריקות. רוב האנשים הולכים לרגיל, בכלל לא מבינים את המשמעות של הביומטרי. היו 3 עמדות. אני חיכיתי שעה ורבע. לא כל העמדות היו מאושיות. אני יצאתי מהר יחסית, אבל עצם השאלה של רגיל או ביומטרי - -
שלומית אבינח
¶
לא היו אנשים. אני כאזרחית, לא כמנהלת הוועדה, באתי. השאלה הייתה רגיל או ביומטרי, ככה בסרט נע. זה אחרי ש- 30 איש חיכו בחום. זה ליד המעליות, ממש ככה במסדרון. גם אם הכוונה של המדינה לעודד ביומטרי, צריך להסביר לאנשים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא יודע אם יש למדינה תפקיד לכוון אזרחים לכיוון כזה או אחר. אין חוק שחייבים לקחת ביומטרי.
נירית אלקלעי
¶
בישיבה אתמול שהייתה על הביומטרי טענו שאנחנו מסבירים יותר מידי, שאנחנו מטים אנשים לטובת הביומטרי.
שלומית אבינח
¶
ב-07:30 יצאתי מהבית בשביל להאריך דרכון. מכיוון שיש לי ויזה לארצות הברית בתוך הדרכון פחדתי לשלוח בדואר שמא זה ילך לאיבוד. זה סיוט יותר גדול.
יעקב לנדא
¶
אני לא אזרח ישראלי, אני אזרח אמריקאי. באתי לפה ללמוד. התחתנתי פה. אני כבר פה קרוב ל-5 שנים. הגעתי לישיבה שאין בה הרבה בחורים מחוץ לארץ. אמרו לי שאני צריך לסדר לבד את הוויזה לסטודנט. נתנו לי את המספר של רשות האוכלוסין. הבעיה במספר שאי אפשר להגיע עם מספר דרכון, לכל שירות צריכים להקיש מספר תעודת זהות. בגלל שאין לי תעודת זהות לא יכולתי להזמין תור. הייתי צריך להגיע לשם כדי להזמין תור. לא ידעתי את השעות. אני בחור אמריקאי שאף אחד לא עזר לו.
יעקב לנדא
¶
אולי זה השתנה. אז אמרו לי שאני יכול לשלוח פקס. קיבלתי את מספר הפקס. שלחתי פקס. שלחתי פעם אחת, פעמיים, 3 פעמים, אבל שום דבר לא עזר, אף אחד לא חזר אלי. בינתיים הייתי פה בארץ, אף אחד לא תפס אותי ברחוב, אף שוטר לא תפס אותי ברחוב. אם אשתי לא הייתה עומדת אחרי החתונה על כך שאני אעשה אשרת סטודנט, לא הייתי עושה. אשתי לחצה עלי, אז עשיתי את זה. כדי לעשות את זה הייתי צריך להגיע לשם להזמין תור. כשהגעתי ב-12:01 זה היה נעול. הגעתי ביום אחר. נתנו לי תור לעוד חודשיים.
יעקב לנדא
¶
אין לי טענות, פשוט רציתי לספר את החוויה שלי גם בעניין הזה. ככה זה נמשך חודשיים. כשהגעתי היה חסר לי מסמך אחד. לא יכולתי לדעת לפני זה כי לא דיברתי עם פקידה, רק הזמנתי תור.
יעקב לנדא
¶
ידעתי שאני צריך להביא אישור לימודים ודרכון, אבל חוץ מזה לא ידעתי מה עוד אני צריך להביא. אמרו לי שאני צריך גם להביא תעודת נישואין, אני לא יודע למה. אם לא הייתי נשוי, לא הייתי צריך את זה.
יעקב לנדא
¶
אני לא זוכר איזה מסמך היה חסר לי. זה היה יותר משנתיים. הייתי צריך להזמין עוד תור. נתנו לי לעוד חודש. ביקשתי שיעשו את זה יותר מהר. אמרו לי שעוד חודש יותר מהר מאשר בעוד חודשיים. זה היה הדבר.
ביום רביעי שעבר הייתי צריך לקבל אישור כניסות ויציאות מרשות האוכלוסין כדי לסדר את הביטוח הלאומי שלא ידעתי שכסטודנט יש לי חוב פה בארץ. נודע לי מזה לפני שבועיים. אשתי התקשרה לביטוח לאומי, הקישה את תעודת הזהות שלה וקיבלה מענה שהדבר היחיד שאפשר לעשות זה להגיע לביטוח לאומי. הגעתי לביטוח לאומי. נתנו לי את הרשימה של המסמכים שאני צריך להביא.
יעקב לנדא
¶
אני לא יודע, אני מקווה שזאת הרשימה המלאה. שאלתי את הפקיד אם יש איזו שהיא דרך לדעת איזה מסמכים אני צריך להביא לביטוח לאומי. הוא אמר לי: כן, כוכבית 6050. כשאשתי דיברה איתם, הם אמרו שאני צריך לדבר עם פקיד. הפקיד אמר: אני לא יודע, זה לא קשור אלי, לך תדווח על זה. אני לא אזרח ישראלי. אולי זה השירות שנותנים לאזרחי חו"ל. הלכתי לקבל אישור כניסות ויציאות. ביום רביעי זה נפתח ב-13:30. ב-14:05 הגעתי לבניין. לעלות לקומה 3 לקח לי יותר מ-20 דקות.
יעקב לנדא
¶
כשהגעתי למעלה ראיתי שעם המעלית יכולתי לעקוף את התור. לא ידעתי. למי שעקף את התור צעקו במדרגות: אתה חצוף, אתה חצוף. זה פשוט ההנאה לעמוד 20 דקות בתור כדי להגיע למודיעין. הגעתי ב-14:25 למודיעין. קיבלתי את המספר 101. אמרתי שייתכן שב-14:25, אחרי 55 דקות שזה פתוח, זה כבר הגיע למספר 101. כשאני נכנס לחדר - יש שם 2 חדרי המתנה – המספר היה 33. השירות התחיל ב-13:30, כאשר אני מספר 101. המתנתי שעה ורבע. באותו זמן קיבלתי את המספר של פניות הציבור. התקשרתי ל-144, התקשרתי לכנסת. נתנו לי כתובת מייל כדי לכתוב את המכתב. הגעתי לפקיד. אצל הפקידה ישבתי פחות מחצי דקה. הבאתי את הדרכון. ביקשתי אישור כניסות ויציאות. הוציאו את זה מהמחשב. חיכיתי מעבר לשעה וחצי כדי לראות פקידה למשך חצי דקה על מנת לקבל אישור יציאות וכניסות, שזה דף אחד. אני לא צריך טפסים ושום דבר על זה. כשיצאתי ראיתי שהשירות הזה שאנחנו מקבלים זה לא רק שירות שניתן לאזרחים שמגיעים פעם בכמה זמן. ראיתי מודעה שבה נכתב שעכב העומס הרב, עכב אי התייחסות המנהלים מלמעלה, השירות למי שנכנס לפני 17:00, שאז הדלתות נסגרות, יינתן רק עד 18:00 והאנשים יתבקשו לצאת מהבניין.
יעקב לנדא
¶
לא. צריך לבוא עוד פעם. הבנתי שעד עכשיו מה שהיה זה שמי שנכנס בזמן קיבל את השירות, לא משנה כמה זמן זה היה לוקח.
יעקב לנדא
¶
חשבתי שיותר טוב שבאתי בזמן והפסדתי את הלימודים אחר הצהריים מאשר אם הייתי מגיע ב-17:00 והייתי מפסיד עוד יום .
אוסאמה סעדי
¶
אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אורחים נכבדים. אני מכיר , סופה, את העניין הזה. לא צריך לשמוע את הסיפור של יעקב. 25 שנים הייתי עורך דין בירושלים. הדבר היחידי שלא התקרבתי אליו ולא עסקתי בו, למרות שיש בו הרבה כסף, זה העניין של משרד הפנים. צריך לחכות. אני מדבר על משרד הפנים הישן, לפני שעברו לואדי ג'וז. היה צריך ללכת ב-04:00 לפנות בוקר על מנת לתפוס תור. הייתה תופעה של סחר מכר על מנת לקנות תורים. היו אנשים שהעבודה שלהם הייתה לבוא ב-03:00 לפנות בוקר, ב-04:00 לפנות בוקר, לתפוס תור, לקחת מספרים ולמכור את התורים.
אוסאמה סעדי
¶
לא, זה היה בדרך שכם. היום זה עבר לואדי ג'וז. יעקב היה יכול להיכנס לבניין, לשבת באולם מרווח עם מיזוג.
אוסאמה סעדי
¶
בלשכת מרשם האוכלוסין במזרח ירושלים עומדים בחוץ, אדוני היושב-ראש. לא מכניסים אותם עד שמגיע התור שלהם.
אוסאמה סעדי
¶
3 שעות למזרח ירושלים זה מצחיק. אני מבקש לעשות דין מיוחד לעניין מזרח ירושלים, לראות איך הם יושבים 5,6 שעות. הם חוזרים הרבה פעמים כי כל פעם מבקשים מהם מסמך כזה או מסמך אחר. הם כל פעם צריכים לעבור את המסע הזה. זה לגבי מזרח ירושלים.
לגבי לשכות מרשם האוכלוסין בכלל. יש כאן 24 לשכות. אדוני היושב-ראש, איך אתה רוצה שלא נרגיש מופלים אם אין אפילו לשכת מרשם אוכלוסין אחת לרפואה במגזר הערבי? אין. חדרה, שמשרתת את כל המשולש - -
אוסאמה סעדי
¶
בנצרת עילית יש. בנצרת, שהיא העיר הגדולה ביותר, יש 100 אלף תושבים. אין שם סניף של מרשם האוכלוסין. צריכים ללכת לנצרת עילית. זה לא מתקבל על הדעת. בנהריה, שזה רבע שעה מעכו, הולכים לעירייה כדי להוציא תעודת זהות. צעיר ערבי או צעירה ערבית בני 16 שצריכים לקבל תעודת זהות, צריכים ללכת לעכו, לחדרה או לנתניה עם ההורים. למה?
אוסאמה סעדי
¶
כל הגליל צריך לבוא לעכו. למה אי אפשר שיהיה מרשם אוכלוסין כדי להוציא תעודת זהות, שזה שירות רגיל לאזרח, בסכנין? אני מבקש לקיים דיון בנושא הזה, להזמין את האחראים. לא יכול להיות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גדעון סער, שר הפנים לשעבר, הבטיח לי אישית שהוא יוזיל את הדבר הזה כי זאת שערורייה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בסניפים לא נותנים לך דרכון כאשר מדובר ב-3 ימים. אם את באה ביום חמישי בבוקר, כשהטיסה ביום ראשון בערב, אין לך אפשרות לקבל בסניפים כי זה מאוחר. הם צריכים שבוע או 10 ימים. האפשרות היחידה שלך היא לעשות את זה בנתב"ג. בנתב"ג זה 1200 שקל.
אוסאמה סעדי
¶
אנחנו יודעים שרק אלה שזקוקים באופן דחוף כי יש להם טיסה הולכים ומשלמים 1200 שקל. אם תגיד להם 400 שקל ויש להם אפשרות ללכת לרגיל, הם ילכו לרגיל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הצעתי לו שאם הוא לא רוצה להוזיל בנתב"ג, שיתנו בלשכות הרגילות באותו היום או יום לפני זה. לא יכול להיות שביום חמישי בבוקר אומרים לו שאם הוא טס ביום ראשון בערב הוא לא יכול לקבל. יש את יום חמישי, שישי, שבת, ראשון. זה בלתי אפשרי. הוא הבטיח להוזיל את זה, אבל זה לא בוצע. אנחנו נצטרך להעלות את זה.
חיים אהרון יוספי
¶
שמעתי על מישהו שנסע לשדה התעופה, מה שאמר חבר הכנסת, עם 1200 שקל. דרשו ממנו להראות כרטיס שהוא נוסע. הוא אמר שאין לו כרטיס כי הוא נוסע רק למחרת. הוא רצה להיות רגוע לפני הנסיעה, אשתו לחצה אותו, אז הוא הגיע במיוחד מירושלים.
נאיף הנו
¶
לא. אמנם אני מכהן כסמנכ"ל חצי שנה, אבל אני לוקח את האחריות. אני אתן סקירה קצרה על רשות האוכלוסין וההגירה.
נאיף הנו
¶
אני אתחיל עם העניין של עלות הדרכון בשדה התעופה. ברור לכולם שאם נוזיל את זה מחר ל-280 שקל, אף אחד לא יגיע ללשכות, כולם ימתינו שם.
אוסאמה סעדי
¶
המספרים שלכם מדברים בעד עצמם. הזמן הממוצע של 3 שעות וברגיל 4 שעות לא קיים באף מדינה מתוקנת.
נאיף הנו
¶
אנחנו לא מתכחשים. הנתונים הם נתונים מדויקים. אני אתייחס לסוגיה של מזרח ירושלים, מה שחבר הכנסת העלה. במזרח ירושלים ההמתנה היא 5,6 שעות כי ממתינים בחוץ לבידוק. ההמתנה באולם היא בסביבות השעתיים.
נאיף הנו
¶
רק בגלל שהוא תושב. הלשכה הזאת מטפלת באוכלוסייה של מזרח ירושלים. אנחנו מודעים לבעיה. הבעיה היא יותר בעיית ביטחון. כל שבוע יש שם אירוע של זריקת בקבוקי תבערה, יידוי אבנים.
אוסאמה סעדי
¶
לא במשרד הפנים. אני אומר לך ששנים כבר לא זורקים לכיוון משרד הפנים. אתה מדבר על כל ירושלים. אם זורקים בשער יפו - -
נאיף הנו
¶
אני אחרון האנשים שרוצה שימתינו שם. אתמול במקרה הייתי שם כדי לבדוק את האפשרויות, לבדוק איך מסדרים את האבטחה, איך מרחיבים את הלשכה, איך מכניסים כוח אדם בשביל לשפר. אתמול הייתי שם שעתיים. נראה לי לא סביר שאנשים ימתינו 3 שעות בחוץ ו-3 שעות בקבלת קהל.
לגבי פתיחת לשכות חדשות. רשות האוכלוסין וההגירה לא יכולה לקום בוקר אחד ולהגיד: אני רוצה לפתוח לשכה. יש כרגע על שולחן משרד האוצר - לפני חצי שנה קיימנו דיונים במשרד האוצר - הוספת 10 לשכות חדשות ו- 150 תקנים לרשות הזאת. הדיון הזה נמשך חצי שנה בגלל תקציב המדינה.
סופה לנדבר
¶
העובדות מדברות בעד עצמן. תסביר לנו איך אתם מתכננים לקצר את שעות ההמתנה בכל לשכה ולשכה? כמה ימים אתם מקבלים קהל? האם כל השבוע, או שיש הפסקה באמצע?
סופה לנדבר
¶
כשרת העלייה והקליטה אמרתי שלא יכול להיות שבמשרד יש דלת סגורה. אנחנו למען הציבור, אתם למען הציבור. אתם חייבים לשרת את הציבור. אני מאמינה, אדוני היושב-ראש, שאנחנו רוצים לשמוע על תכנית. קבענו עובדות. אנשים שהגיעו לוועדה סיפרו לנו דברים שלדעתי הם קשים ומשפילים את האזרח. לאזרח מגיע לקבל את השירות. אני רוצה, בתור חברת כנסת וחברה בוועדה, לשמוע תכנית איך ותוך כמה זמן תקצרו את התור הזה.
נאיף הנו
¶
אנחנו בדיונים עם האוצר. מונחת שם בקשה של 10 לשכות חדשות עם 150 משרות חדשות. זה אמור לקצר את התהליכים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
התקציב לא יהיה לפני נובמבר. מה שאתה מדבר לא יהיה לפני שנה הבאה, במידה והם יקבלו את הבקשה שלכם. מה אתם עושים הקיץ הזה? אפשר להאריך את הפעילות של הלשכות עד 20:00 בערב יומיים בשבוע?
נאיף הנו
¶
איפה כוח האדם? לכל קליטה צריך אישור של האוצר. הבעיה היא בעיה תקציבית, היא לא בעיה של לפתוח את זה לאזרח. אני אשמח שהוועדה תסייע לנו לקבל את כל התקנים שדרושים. אני מדבר על 150 תקנים.
אוסאמה סעדי
¶
אנחנו מבינים שצריך תקצוב. בחודשים האלה של השיא אפשר להרחיב את שעות הקבלה כך שבמקום מ-8:00 עד 12:00 יהיה עד 13:00 או עד 14:00.
נאיף הנו
¶
אני רוצה לקשור את זה למה שהאדון יעקב אמר. הוא הגיע ללשכה ומצא שלט שכתוב שהאנשים יעזבו את העמדות ב-18:00. הסיבה לכך הייתה כי האנשים היו מגיעים ב-19:30 וחצי ונשארים עד 20:00 ,21:00 ו-22:00 בלילה על מנת לעבוד. לא נורמאלי שפקיד מדינה, על מנת לקבל את כל הקהל - -
נאיף הנו
¶
בסדר, אבל על מנת לקלוט תקן חדש אני צריך את האישור של האוצר והנציבות. בשעות נוספות אני חורג מהתקציב שלי. הפקידים באו ואמרו: די, אנחנו לא עומדים בעומס, אנחנו קורסים, אנחנו רוצים שכניסת הקהל תהיה עד 17:00 ושנטפל עד שעה 18:00.
נאיף הנו
¶
ברור שכל העמדות מאוישות. ברור שאם יש מישהו בחופשת מחלה או מישהו ביום חופש, אני לא יכול להגיד: עכשיו אני מביא אחר במקומו. זה לא משהו שהוא תחלופתי, שאני יכול להביא מהיום להיום.
חיים אהרון יוספי
¶
עשיתי בדיקה. אני מודיע לך שבירושלים שלחתי אנשים עם מצלמות. מתוך 12 או 14 עמדות היו רק 7 או 8 מאוישות.
נאיף הנו
¶
אלו מערכות שלא כל אחד יכול להיכנס אליהן. לא כל סטודנט שנמצא יומיים במערכת יכול לעבור את הסינון הביטחוני בשביל להנפיק תיעוד. הם עושים את כל המעטפת, לכן לא רואים אותם שם. הם עושים את הדרכונים, עושים את הביול, את המכתבים, את המעטפות.
נאיף הנו
¶
אמרתי שהפקידים יושבים. יכול להיות שבאותה תחנה ספציפית יש 2 או 3 שלא נמצאים. זה לא שיש לנו פקידים שאנחנו שומרים בצד.
יעקב לנדא
¶
הדלתות נסגרות ב-17:00. איך יכול להיות שבן אדם שנכנס ב-17:00 צריך לחכות עד 22:00 בלילה כדי לקבל שירות?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי צריך את הביומטרי הזה? האח הגדול צריך לדעת את כל הפרטים, אני יודע, אבל למה - -
נאיף הנו
¶
אזרח שנכנס לשם ואומר: אני רוצה לעשות תיעוד ביומטרי, הטיפול בו לוקח פי 3. אם זה היה 6 דקות, היום זה 18 דקות.
סופה לנדבר
¶
אם משרד הפנים לא מוכן לביומטרי, למה נכנסו לזה? בזמן שנכנסים לאיזו שהיא פרוגרמה, לאיזו שהיא תכנית, צריך להיכנס מוכנים עם תקנים, עם עובדים.
שלומית אבינח
¶
באשדוד ראיתי 3 עובדים שישבו ומלא אנשים שחיכו. האם יש הוראה של מנהל הסניף שברגע שיש מצב של לחץ, והיה ב-08:00 בבוקר לחץ, פשוט לנתב, להשאיר עובד אחד בביומטרי ולנייד את האחרים? הם בטח יודעים לעשות את שתי הפעולות.
נאיף הנו
¶
אל"ף, אנחנו נחדד את ההנחיה שהם יעשו. אני מניח שהם עושים. כשמנהל סניף רואה שיש לו עומס כזה גדול ויש לו מצוקה, הוא לא ישאיר אנשים שלא יעשו כלום. אני מתפלא שאת אומרת ש-3 עמדות מתעסקות עם הביומטרי. בכל העמדות מותקן מכשור ביומטרי. הפקיד אמור לעשות גם וגם, לא שעכשיו אני מווסת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני הבנתי מהיועצת המשפטית שאין שום חוק או תקנה שיכולה להעדיף מישהו שרוצה ביומטרי על מישהו שלא רוצה ביומטרי.
נאיף הנו
¶
את זה בדיוק עשינו כשסגרנו את הלשכות ב-18:00. אמרנו להם לא לעשות, על מנת להוציא את האנשים בזמן, לא לעכב. טיפלנו גם שם.
לגבי כוכבית 3450. יש לי נתונים מאוד מעניינים שקיבלתי בדרך לכאן ממרכז המידע על החודשים מאי ואפריל. במאי נענו 90 אלף שיחות, באפריל היו 80 אלף שיחות. זמן ההמתנה היה 3.3 דקות ו-2.66, שזה פחות מהממוצע, בחודש אפריל. דרך האינטרנט מוציאים הרבה שירותים החוצה. היו 10 או 11 אלף פניות ובקשות דרך מערכות המחשוב שלנו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש אנשים שמתייאשים, הם לא מתלוננים. על כל תלונה יש 10 אנשים שלא מתלוננים, שמיואשים מהשירות הציבורי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם סידרתם את כל הסיפור של הכניסות והיציאות, למה זה לא צריך להיות זמין באופן אוטומטי?
נאיף הנו
¶
מרכז המידע שאנחנו מפעילים כרגע עם מעל 150 עובדים נותן מענה טלפוני לציבור בשפות עברית, אנגלית, ערבית, רוסית. שדרגנו את זה. יש שם מענה. צריך להבין, ללשכות האוכלוסין נכנסים בין 15 ל-20 אלף אנשים ביום.
נאיף הנו
¶
אני אשמח שהוועדה תלחץ. אני מוכן להכפיל את כוח האדם שיש לי. יש לי בסביבות 500 אנשים. אם נקבל 1000, ברור שנוריד את זמן ההמתנה מ-180 דקות ל-90 דקות.
נאיף הנו
¶
הכתובת היא משרד האוצר. 3 החודשים של הקיץ זה שיא העומס. בחורף אין. בא משרד האוצר ואמר: בוא נטיל כרגע עוד מס, או נוריד בחורף ונעלה בקיץ.
נאיף הנו
¶
השר שלנו הצהיר חד משמעית שהוא לא רוצה להעלות שום אגרה בנתב"ג ובשום מקום אחר. העומסים הם לא כל השנה, הם ב-3 החודשים הקריטיים שבהם כל מדינת ישראל יוצאת לחופשה.
סופה לנדבר
¶
אני אסביר לך למה. אתה באת לקבוע לנו עובדות. אנחנו יודעים שהעובדות חמורות. הנה, תסתכל. אם בן אדם צריך לבלות חצי יום כדי לקבל איזה שהוא מסמך או איזה שהוא אישור ממשרד הפנים, זאת פשוט קטסטרופה. אתה באת לכאן לספר לנו סיפור שהכל חמור? הכל חמור. לא אנחנו כוועדה צריכים לדאוג לך לתוספת של משרות. אתם צריכים לדאוג לשירות סדיר. אתם צריכים לדאוג שהשירות יספק את הציבור הזה. זה ציבור שנמצא בתור שעות ארוכות. אני לא רוצה לשמוע עובדות, אני רוצה לשמוע מה אתה מתכוון לעשות. אתה חצי שנה בתפקיד. אני לא באה אליך בטענות. אני פשוט שואלת מה התכניות שלך לחצי השנה הקרובה. אתה יודע, יכול להיות שהייתי ממליצה שבסכנין או במקום אחר, איפה שהאזרחים חייבים לנסוע, במקום שהם ייסעו אתם תגיעו לשם.
סופה לנדבר
¶
נכון. תעשו לשכה על גלגלים. זה אפשרי. אין שום דבר שהוא בלתי אפשרי, רק רצון. יש לכם שר חזק שנתמוך בו. אנחנו נתמוך בדרישות האלו בוועדות השונות. הייתי עכשיו בוועדת כספים. מישהו סיפר איך משפילים את האזרחים במדינת ישראל, איזו בירוקרטיה יש. סגן שר לשעבר אמר :מה פתאום, איפה שאני הייתי אין בירוקרטיה. אני לוקחת על עצמי, ואני מאמינה שגם אתה תיקח על עצמך, להילחם בקדנציה הזאת בבירוקרטיה. האזרחים צריכים לדעת שיש להם כתובת. אם הם פונים לפקיד, הפקיד חייב לתת שירות נכון. אני שאלתי אותך אם אמרו לך ללכת ולחזור. לפחות לא אמרו לך ללכת ולחזור, אלא נתנו לך בכתב את מה שאתה צריך להביא.
סופה לנדבר
¶
לעיתים קרובות לא נותנים לך, אומרים לך הפקידים: תלך, תביא. מה זה? אנחנו צריכים להילחם עבור שירות טוב. אני רוצה לשמוע ממך מה אתה מתכוון לעשות בחצי השנה הקרובה או ב-3 הקרובים כדי שנוכל לחזור לישיבה הזאת בידיעה שיש שיפור.
נאיף הנו
¶
פתחנו כפול. פתחנו במודיעין וגם בנהריה. הייתי בפגישה עם ראש העיר אלעד כדי לפתוח שם לשכה. היינו גם במגעים עם ראש עיריית ראש העין על מנת לפתוח לשכה וגם בקריות. אני אשמח להגיע לסכנין על-מנת לפתוח לשכה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חבר הכנסת סעדי, האם העיריות במקומות האלה, כמו שיש בביתר ובנהריה, יהיו מוכנות לפתוח דלפק? אולי זה הפתרון. מי אומר שצריכה להיות לשכה נפרדת? תיכנסו לעירייה, תתנו שלוחה.
נאיף הנו
¶
יש לך בסעיף 2, בנוסף ל-33 לשכות, 212 תחנות רישום. אני מניח שחלקן גם בכפרים הערביים. יש בירכא. אנחנו נפתח. יש תחנות רישום. אנחנו בימים אלה הולכים לקלוט עוד 30 אנשים כתוספת.
נאיף הנו
¶
יכול להיות שהשר לוחץ לפתוח את ה-10 לשכות ולהוסיף את ה-150 תקנים, שזה דבר שישנה את כל כללי המשחק.
נירית אלקלעי
¶
רציתי להשלים את מה שנאיף אמר. אני רוצה להתחבר אליו לכמות המאוד גדולה של הפונים שמגיעה מידי יום. אנחנו, יהודית ואני, מקבלות את הצד השני של כל האזרחים והאזרחיות שלא היו מרוצים מהשירות. אני יודעת שלא כולם פונים, מתלוננים ומתייאשים, אבל אני יכולה להניח שבסופו של דבר כל אחד מקבל את השירות שהוא היה צריך, בין אם להמתין 3 וחצי שעות בתור ובין אם על ידי פנייה שהוא שולח. אנחנו תמונת הראי של כל האזרחים הלא מרוצים בעליל שיצאו מהלשכות ומשאר היחידות שלנו. יהודית יכולה לתת פה נתון על כמה תלונות אנחנו מקבלים בשנה. משהו כמו 2% שולחים תלונות.
יהודית דובינקי
¶
נאיף אמר 20 אלף אזרחים ביום בלשכות מינהל האוכלוסין בלבד. אנחנו נותנים היתרים, אנחנו נותנים מעברי גבול.
יהודית דובינקי
¶
הייתי יותר ממכפילה את מקבלי השירות בכל רשות האוכלוסין, ואז גוזרת משם את פניות הציבור. רק 400 פניות בשנה הגיעו למבקר המדינה.
נירית אלקלעי
¶
אתם מדברים על נובמבר, במקרה הטוב, לגבי תגבור כוח האדם כאן. נעשו המון פעולות בחודשים האחרונים על מנת להוציא פעולות – אני מדברת על רשות האוכלוסין - שעד עכשיו אנשים חיכו בתור.
נירית אלקלעי
¶
להוציא אותן כשירות לקוחות באמצעות האינטרנט. אדוני דיבר על תעודת לידה. לא צריך להגיע בשביל זה לסניפון של ביתר עילית, אלא פשוט - -
נירית אלקלעי
¶
לא צריך בכלל להגיע לסניפון. כל סניף של כל רשות מקומית אמור לשרת את התושבים של אותו מקום. אמרנו שלא צריך שאנשים יצאו מהבית, אפשר לשלוח בדואר. לעניין תינוק שנולד, שולחים את הספח של טופס הלידה של בית החולים.
נירית אלקלעי
¶
לגבי הנושא של בחורי ישיבה. כדי לצמצם את העומס בלשכות נקבע שהשירות הזה יצא מהלשכות עצמן, כאשר נציג מוסכם של כל ישיבה שקיבל מינוי מאת הישיבה יגיע במרוכז עם כל הדרכונים של אותם בחורי ישיבה לירושלים. זה שירות שאמור לקחת מספר ימים. אחרי 3,4 ימים הוא מקבל את הדרכונים עם האשרה בפנים. זה שירות שהולך להקל.
נירית אלקלעי
¶
הכמות הגדולה היא בחורי הישיבות. זה ירד מהלשכות. אנשים לא יצטרכו להמתין, לא יצטרכו - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
קיימנו ישיבה ראשונה מתוך שתי ישיבות לפחות, כי אנחנו רוצים להשלים עוד כמה נושאים בישיבה הבאה. יש עוד חברים בוועדה לפניות הציבור שביקשו להשתתף וביקשו עוד ישיבה. גם מצד משרד הפנים רצו לבוא. לפני שהשר מגיע יגיעו המנהלים.
אנחנו מבקשים הוזלת מחיר הדרכון בנתב"ג. אנחנו נפנה לשר סילבן שלום. אנחנו מבינים שזה צריך להיות מחיר כפול מהרגיל, אבל לא יותר מכפול. אנחנו נקיים ישיבת מעקב עם מענה למגזר הערבי בקשר לפתיחת לשכות בעיריות. כתבתי בסכנין ובנצרת, אבל אני חושב שבכל העיריות שיש בהן מספר מסוים של תושבים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כתבתי בכל הערים. צריך לתאם עם העיריות. אנחנו נפנה לשר בעניין שיפור התנאים בהמתנה במזרח ירושלים. אנחנו מבקשים שיהיה חידוד נהלים לכל מנהלי הסניפים בלשכות כך שיניידו את העובדים כדי שהעמדות תהיינה תמיד מאוישות. אני רוצה שלא תהיה אפליה בין דרכון ביומטרי לבין דרכון רגיל, ואם קיים דבר כזה, לבטל אותו מיד. צריך להוסיף שעות קבלה בחודשי הקיץ עד אחרי החגים עד השעה 20:00 בערב, והנגשת השירות לאזרחים על ידי רכב - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לביטוח הלאומי יש את זה? ראיתי ספריות עירוניות ניידות. יכולה להיות תחנה ניידת בימי לחץ. יכול להיות שנקיים סיור בלשכות. אנחנו מבקשים לפרסם את העובדה שקבוצות יכולות לבוא באופן מרוכז.
סופה לנדבר
¶
בתור שרה לעלייה וקליטה לחצתי והגענו לזה שאחרי כמה דקות מהנחיתה העולים מקבלים תעודת עולה ותעודת זהות. זה אף פעם לא היה במדינת ישראל. אם רוצים אין זו אגדה. אם אתם רוצים נסייע ותצליחו להגיע. תודה לך.
אוסאמה סעדי
¶
אולי אחת ההמלצות צריכה להיות שנקדם תחנת רישום אחת לפחות בסכנין. זה יחסוך את כל הזמן בעכו, את כל הלחץ בעכו.