הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 12
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ב בתמוז התשע"ה (29 ביוני 2015), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/06/2015
חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 24 - הוראת שעה), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה), התשע"ה–2015
נכחו
¶
חברי הוועדה: ניסן סלומינסקי – היו"ר
זאב בנימין בגין
יעל גרמן
מאיר כהן
אורי מקלב
רויטל סויד
מיכל רוזין
שלי יחימוביץ
חיים ילין
מוזמנים
¶
גילה בן בסט - ר' היח' הכלכלית במנה"ר, משרד הביטחון
חוה וינגוט - עוזרת ראשית למשפט, משרד הביטחון
יצחק וכטל - ס' היועץ המשפטי, משרד הביטחון
שרון צימרין - מנמ"ח משפטי בכיר לרכש, משרד הביטחון
דני קריבו - סמנכ"ל, המשרד לביטחון פנים
רויטל גור - ייעוץ משפטי, המשרד לביטחון פנים
אילן גולדברג - רמ"ח רכישות, שב"ס, המשרד לביטחון פנים
חנני קאפח - ייעוץ משפטי, שב"ס, המשרד לביטחון פנים
שחר מנשה - רמ"ד קניות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עפרה פויר - ייעוץ משפטי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
ינון אלרועי - משנה ומ"מ מנכ"ל, משרד הכלכלה
מורן הרשקוביץ - הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה
ארנון יוסף - מנהל תחום כלי סיוע לתעשייה, משרד הכלכלה
ירון גולן - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלון קינסט - מרכז בכיר כלכלה ורכש, מינהל הרכש הממשלתי, משרד האוצר
ענבר חן-מאירי - מנהלת מטה "מיוצר בישראל", התאחדות התעשיינים
חזקיה ישראל - מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
צבי ליברמן - מנהל איגוד הטקסטיל והאופנה, התאחדות התעשיינים
שאול בשור - המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה), התשע"ה–2015
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה. אני מקבל בבוקר טוב את חברתי, בעלת החוק, שלי, ואת כל המשתתפים. שלי, תציגי.
שלי יחימוביץ'
¶
התכנסנו כאן כדי להאריך בפעם השלישית את הוראת השעה שאנחנו מכנים אותה "חוק הטקסטיל הביטחוני" – הצעת חוק חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה). החוק נחקק ב-2010 בפעם הראשונה, והוארך שוב ב-2013, ועכשיו אנחנו מבקשים לאריך אותו שוב, בחמש שנים. מדובר בחוק שיצר למעלה מ-1,000 מקומות עבודה, בעיקר בפריפריה, ביישובים דרוזיים. יעילותו ותועלתו הן למעלה מכל ספק, והוא גם משתלב ברצון כן של מערכת הביטחון להוציא מכרזים בתוך ישראל. הוא עוקב אחרי חקיקה בין-לאומית, אחרי חקיקה בארצות הברית, שלוקחת לאקונה בהסכמי הסחר ומאפשרת לכוחות הביטחון לרכוש תוצרת מקומית במקום זרה, גם אם היא יותר זולה במכרז. החוק עבר בהסכמה מלאה בוועדת שרים לחקיקה, בלא התנגדות. אנחנו מסכימים לתיאום בהמשך החקיקה; אנחנו נמצאים בתיאום תמידי, וכמובן שנמשיך בתיאום הזה, גם עם המשטרה, גם עם משרד הביטחון וגם עם המשרד לביטחון פנים. בקשתי היא שנאשר אותו עכשיו בלי השגות, כיוון שהזמן דוחק, ואחר כך נמשיך לנהל בינינו התדיינות על ניואנסים, אם יש, ואני אשמח לקיים אותם אפילו מחוץ לחדר הישיבות, כדי שנגיע בהסכמות לשלבים הבאים של החקיקה. החוק עומד לפוג... מתי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שלי, יש לי שאלה אחת. אם זה כל כך טוב וכולם רוצים את זה, אז למה זה הוראת שעה ולא חוק?
שלי יחימוביץ'
¶
שאלה מצוינת. אני הבנתי שבוועדת שרים נאמר, וכך גם השר השיב לי, שיש כוונה להפוך את זה לחקיקה ממשלתית.
שלי יחימוביץ'
¶
וגם עכשיו נאמר שיש כוונה כזאת, וברגע שתהיה חקיקה ממשלתית אני אשמח מאוד להפסיק את החקיקה הנוספת של הוראת השעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מכירים שברגע שיש הוראת שעה, סימן שלפחות משרד ממשלתי, בדרך כלל האוצר, מתנגד, ולכן כפשרה עושים את זה הוראת שעה.
שלי יחימוביץ'
¶
דווקא לא. בפעם הקודמת שהוארך החוק, יו"ר המפלגה שלך, שר הכלכלה דאז נפתלי בנט, אמר לי שזה חוק מצוין, הוא הסכים להאריך את החוק, אבל הוא אמר שבשנתיים של ההארכה "אני אייצר מקומות חלופיים לפועלי הטקסטיל". אמרתי לו "קדימה", אבל מה לעשות שהמציאות לפעמים מכה בנו, והעובדים האלה, קשה מאוד לעשות להם הסבה מקצועית, ובעצם החלופה היחידה שלהם זו אבטלה, דבר שיעיק על קופת המדינה פי כמה וכמה מהעדפה שלהם בעבודה, וגם יש בו היבטים מוסריים ולאומיים. אני מבינה את האידיאל של להפוך את כל עובדי הטקסטיל לעובדי היי-טק, גם אני הייתי רוצה זאת, אבל בסוף אנחנו מתנפצים אל סלע המציאות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע מה היה בקדנציות הקודמות, אני מתחיל את זה מעכשיו. אני מבין שיש פה נציגים גם של משרד הביטחון, גם של המשרד לביטחון פנים וגם של האוצר. אז תאמרו לי, אתם ניסיתם לבדוק בחמש השנים שזה עובד מה היה בפועל? כי הרי החוק הזה מצד אחד הוא חוק מצוין, הוא באמת מאפשר להרבה מאוד דברים טובים לקרות, אבל טמון בו גם פוטנציאל לניצול המערכת, בפרט אם יש רק יצרן אחד, שיכול לנצל את המערכת ולהוציא מחירים הרבה יותר גבוהים ממה שבאמת ראוי וצריך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע. אבל תוכלו לומר לי מה קרה בפועל בחמש השנים האחרונות? מי יוביל, האוצר? הביטחון? ביטחון פנים?
יצחק וכטל
¶
כן, אני אתן נתונים בפועל. במשרד הביטחון, בתחום הטקסטיל, גם דברים שלא נכללים בחוק, אנחנו רוכשים בשנת 2012 75 מיליון, ב-2013 88 מיליון וב-2014 150 מיליון, כשרוב הרכישות נעשות בארץ. אנחנו בדרך כלל יוצאים למכרזים בין יצרנים. ישנם דברים שאנחנו ישירות מוציאים ל... למשל, המדים, אנחנו מוציאים כל הזמן הזמנות, כדי שהמתפרות יישארו בחיים, וכשיש עומס הן מעלות תפוקה. ויש עוד דברים.
יש רק שלושה מיליון שקל בשנה הזמנות שבהן אנשים זוכים בגלל חוק הטקסטיל; שהוא אותו פער שבין 35% ל-50%. בנוסף, בבדיקה שנעשתה, 50% מהסכום הזה היו זוכים בכל מקרה, גם אם לא היה חוק הטקסטיל, כי הם היו נמוכים במחיר. כך שיש רק איזה 1.5 מיליון שקל מכלל ה-150 מיליון שזוכים בגלל חוק הטקסטיל. אנחנו מוציאים הרבה מאוד טקסטיל בארץ – אפודים, מדים וכולי – אבל יוצאים ישירות ליצרנים. אני אגיד שבאותם מקרים - - -
יצחק וכטל
¶
זה השם בעם לתיקון הזה, לשורה הזאת, השורה שבה המרכיב הישראלי, שכולל גם עלות ייצור וגם רווח וגם מסים וגם הכול, צריך להגיע ל-50%. כלומר, כל היצרנים שלא מגיעים ל-50% לא נכללים בזה. וזה מאפשר גם מקרים שבהם אנשים מגדילים את הרווח, בשביל ליצור 50%. האירוע הזה נובע אצלנו, כי להבדיל מביטחון פנים, אנחנו לא יכולים לעשות השוואה למחיר קודם שעשינו ביבוא. אנחנו רק במחיר של הארץ, והספקים יודעים את המחיר של המוצר בארץ, ואז הם גם מעלים את המחיר ב-25% מעל המחיר הנהוג בארץ בשביל לזכות.
יצחק וכטל
¶
אני רק אומר שיש לנו אירועים של העלאות באחוזים רבים של המחיר, במקום שבו שהיצרנים המצהירים מרגישים שהם יחידים, ואנחנו משלמים יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לכם יצרנים שהם יצרן יחיד ולמעשה אין תחרות, כך שהוא יכול לעשות מה שהוא רוצה בגבולות ה-25%?
יצחק וכטל
¶
לא, עם יצרנים יחידים אנחנו יודעים להסתדר בלי החוק. עם יצרן יחידי אין לי בעיה; הבעיה שלנו היא במכרז שיש בו חוק טקסטיל, ואז הוא יכול לעלות במחיר. עם יצרן יחיד אני יכול לנהל משא ומתן ולהוריד אותו במחיר.
יצחק וכטל
¶
כי אני מנהל משא ומתן עם יצרן יחיד, אני אומר לו "המחיר שלך גבוה, ואם אתה לא תרד במחיר, אני אלך ליבוא". אבל כשאתה הולך למכרז, אדם יכול להכניס מרכיב רווח יותר גדול. נגיד שהמוצר שלו הוא איקס עבודה בארץ והוא יכול להגדיל את ה-50% באמצעות הגדלת הרווח, ונגיד שהוא יחיד במכרז או בין היחידים – אז הוא מעלה את המחיר.
יצחק וכטל
¶
כלל המשקל של הקבוצות שזוכות בעקבות זה הוא קטן. אמרתי, יש לנו 150 מיליון רכש טקסטיל ב-2014, ומתוכם רק שלושה מיליון זכו כתוצאה מהעדפה.
חוה וינגוט
¶
אני חוה וינגוט, יועמ"ש במשרד הביטחון. אפילו המחזיק של המימייה, זה שהוא עשוי מבד זה הופך את זה לאיזשהו מרכיב טקסטילי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל זה נכנס בתוך השלושה מיליון? אז משהו לא בסדר, זה צריך להיות הרבה יותר.
המשרד לביטחון פנים, בבקשה.
דני קריבו
¶
אני דני קריבו, סמנכ"ל המשרד לביטחון פנים. כפי שהוצג, הוראת השעה היא אכן מ-2010, וכבר אז, כשהוכנה הוראת השעה המקורית, החששות האלה עלו לדיון מעמיק ונכנסו לתוך הוראת השעה ככל שהיה ניתן, כדי למנוע את המצב שבו יצרנים ינצלו לרעה את הדבר. ולכן בבסיס ההוראה יש איזונים ואפשרויות ככל שניתן למנוע את המצבים האלה, כפי שאמר גם נציג משרד הביטחון.
ההיקפים שלנו טיפה קטנים יותר – אם במשרד הביטחון מדברים על 150 מיליון שקל, אצלנו מדברים על כמה עשרות מיליונים ובהתאמה המספרים. אנחנו - - -
דני קריבו
¶
אני לא יודע להגיד לך מספרים מדויקים. אנחנו לא פגשנו בשנים האחרונות תופעות חריגות שעלו לדיון מהותי לגבי איזו בעיה. אז ייתכן שפה ושם יש מספרים קטנים, אבל איכשהו מתגלגלים עם הדבר.
כפי שציינה חברת הכנסת יחימוביץ, גם אנחנו חושבים שנכון לנסות לעשות את ההסבה לעובדי הענף, וזה גם היה חלק מהסיכום המקורי ב-2010 – שמשרד הכלכלה באמת ינסה. אנחנו טיפה מרגישים שיש עוד מה לעשות בתחום הזה, ואנחנו סומכים על זה שמשרד הכלכלה אכן יעשה את המאמץ, גם בשנים הקרובות, כדי לפתור את בעיית התעסוקה בצורה טובה יותר, למרות שגם הפתרון הזה חי, קיים ופועל, אבל הוא לא בהכרח האידיאלי, כי היינו רוצים לראות את אנשי הענף עובדים בהיי-טק, מה שמייתר את הצורך בחוק הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה שאתם תומכים זה בסדר, אבל אני שאלתי אם בדקתם שאין ניצול לרעה של החוק הזה או דברים מהסוג הזה.
אלון קינסט
¶
בדקנו דרך המשרדים הרלוונטיים, קיבלנו את הנתונים מביטחון ובט"פ, והבנו שכמו בכל דבר, יש פה איזשהו יחס של עלות מול תועלת, ומכיוון שהעלות בשלב הזה היא לא חריגה, החלטנו שאנחנו בעד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין שהמגמה הייתה לתת עדיפות למשרד הביטחון ובדרגה שנייה למשרד לביטחון פנים, נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל זה גם יכול להיות מצב הפוך, כלומר, משהו כאן... א', למה עשו את ההבדל? ב', אם עשו את ההבדל, ההבדל היה צריך לתת לכם עדיפות יותר גדולה מאשר כאן, שיכול להיות מצב שהעדיפות אצלם תהיה יותר, כלומר, שאת אותו דבר הוא יוכל למכור אצלם ביותר יקר מאשר את אצלכם. כלומר, את אותו מוצר הוא יכול למכור אצלם ביותר יקר מאשר אצלכם.
יצחק וכטל
¶
לא, הוא לא יכול, כי יש לו את האיזון שלנו אין. הוא יכול למכור עד 50% מהמחיר הזול, בעוד אני לא יכול לבדוק אותו מול המחיר הזול שהוא תוצרת יבוא, אלא אני יכול לבדוק אותו רק לעומת האומדן של תוצרת הארץ, שזה מחיר גבוה יותר. כלומר, אצלי הוא יכול לעלות יותר.
יצחק וכטל
¶
אנחנו קובעים את האומדן, אבל אני לא יכול לקבוע אומדן בשמיים, אני צריך ללכת למחירים שיש בשוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נו, אז אם יש אומדן, ואצלכם הוא נותן עד 25% גבוה מהאומדן, אז אתם חייבים לקנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שהאומדן הוא איקס, אז הוא יכול לבוא אליכם ולתת לכם הצעה של איקס פלוס 25% – אתם חייבים לקנות. אבל אם זה יהיה איקס פלוס 30% – לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אתם לא חייבים. אבל בביטחון פנים, גם אם הוא ייתן איקס פלוס 40%, הם חייבים לקנות את זה.
דני קריבו
¶
אדוני היושב-ראש, בשעתו, כבר ב-2010, שיטות העבודה השונות של משרד הביטחון והמשרד לביטחון פנים על גופיו, כולל המוצרים שכל אחד קונה, יצרו מצב שבעצם הלכנו על שני מסלולים מקבילים. צריך גם לזכור שחוק חובת המכרזים זה לא אותו חוק בעבור משרד הביטחון והמשרד לביטחון פנים, אלה שני חוקים שונים.
דני קריבו
¶
התקנות שונות, סליחה. וככה בעצם סוכם: שני מתווים מקבילים, כשכל אחד עובד בשיטה שמתאימה לו.
זאב בנימין בגין
¶
אני מקווה שאני מייצג את חברת הכנסת יחימוביץ כהלכה. הרי מהי מטרת החוק? מטרת החוק היא לסייע למפעלים תוצרת הארץ. אחת השיטות, ככל הנראה, מסייעת יותר מהשיטה האחרת. היות שמדובר בינתיים באותה ממשלה ואלה משרדים ידידותיים, אז אני חושב שצריך לדאוג לכך שהשיטה המיטיבה עם תוצרת הארץ היא זאת שתוחל על שני המשרדים, אחרת אנחנו מחמיצים במידה מסוימת את מטרת החוק.
יצחק וכטל
¶
לא, זה היה היסטורית. אצלנו הסכימו עם חברת הכנסת יחימוביץ; הנציגה שלנו הסכימה על הנוסח של החוק בהתחלה, אבל המשרד לביטחון פנים סירב, אז כדי להכניס את המשרד לביטחון פנים סגרו אתו על נוסח שמקל עליו, וסירבו להחיל אותו עלינו. וזאת הסיבה הפרוזאית מדוע נוצרו הבדלים. זה לא קשור לתקנות - - -
זאב בנימין בגין
¶
אדוני היושב-ראש, זו תגובה מצוינת לתאר את המצב, אבל זו כבר היסטוריה, ולחמש השנים הבאות אני חושב שצריך לדאוג שמטרת החוק תושג ביעילות הרבה ביותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין אפשרות לאחד את זה? וגם ראיתם שלא מדובר על משהו שימוטט... אולי את משרד הביטחון זה יכול למוטט, הסכום של שלושה מיליון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא חשוב. אתם מקילים ברמה מסוימת, והם מקילים ברמה מסוימת. אז אני שואל: אין אפשרות לשבת ולהגיע למשהו מאחד?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני אומר לקחת את הדברים הטובים למפעלים מפה ואת הדברים הטובים משם, ומזה עושים.
דני קריבו
¶
אני לא בטוח ששיטה אחידה של שני המשרדים תהיה המצב המיטבי מבחינת הענף, גם מתוקף זה שיש שוני במוצרים ויש מסורת הרבה יותר רחבה של משרד הביטחון לקנות רק בארץ, וגם יש אמנות בין-לאומיות שגם בהן צריך לעמוד, וגם לא ליצור מצב שבו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דני, יצחק, תשבו ביניכם. מאחר שאני חושב ששניכם רוצים את טובת המפעלים, ואתם אומרים שסדרי הגודל זה לא משהו שימוטט אתכם ומצד שני זה יכול ממש לחזק את המפעלים, אז תשבו ביניכם ותנסו לראות אם אפשר לעבד משתי השיטות האלה איזושהי שיטה שתהיה טובה יותר – לקחת את הטוב בשני הדברים, מה שהמשרדים יכולים, כדי שתהיה שיטה אחת ושלא יצטרכו לרוץ גם עם זה וגם עם זה. אם תצליחו, נודה לכם מאוד. אם לא, נישאר עם זה. אבל לטובת כולם, שבו ביניכם ישיבה או שתיים ודווחו לנו אם הצלחתם. לא הצלחתם – בסדר, לפחות תעשו את המאמץ הזה.
אלון קינסט
¶
אפשר משפט אחד על השאלה הזאת? אני רוצה להעיר שעל תיקון יותר קטן בתקנות שתוקנו מכוח הוראת השעה, תיקון הרבה יותר קטן, וסמנטי, לא הצלחנו להגיע להסכמות בין המשרדים במשך כמעט שנתיים. כך שלעשות תיקון כזה, שהוא תיקון יותר משמעותי בתקנות, להערכתי, אם זה יצליח, זה ייקח הרבה - - -
אלון קינסט
¶
הגענו להסכמה, אבל זה לקח הרבה מאוד זמן, ועוד לתיקון שהוא הרבה יותר ניואנסי. איחוד של שניהם, כך שכל משרד יצטרך ללמוד לחיות עם משהו שהמשרד האחר חי אתו כרגע – זה יכול להיות תהליך שייקח הרבה יותר זמן. זאת ההערכה שלי, ותגידו אתם אם...
אלון קינסט
¶
הם למדו במשך חמש שנים לחיות עם איזושהי פרקטיקה – איך בדיוק מקבלים את ההצעות, איך בודקים וכולי. זה נשמע טכני, אבל העבודה הזאת - - -
אלון קינסט
¶
עבודת ועדות המכרזים היא עבודה לא פשוטה, בלשון המעטה. יש המון כללים והמון חוקים שצריכים לבוא לידי ביטוי ולהיות מיושמים, ובסוף בשטח לומדים לחיות עם איזושהי ערימה של כללים שקבע המחוקק, והדבר הזה של העדפת תוצרת הארץ הוא עוד איזשהו נדבך נוסף, עוד איזשהו מנגנון בירוקרטי נוסף שהם צריכים להפעיל. אני מניח שהם יכולים לדון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלון, אז אולי אתה תצטרף לשניהם. תנסו. לא ילך – לא ילך. אבל אם המגמה של כולנו היא באמת להיטיב, אז תנסו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמת, אישרנו אותו, בנושא של המכרזים. שם יש סוג מסוים של הטבות וגם פה יש – אז איך זה הולך? הולכים או לפי החוק הזה או לפי זה, או שאחד הולך עם השני?
יצחק וכטל
¶
החוק ההוא ייצור בעיה. החוק ההוא מתייחס תלוי כלפי מי: אם יש יבואן, אז אחד שלא היה מוכר בחוק הטקסטיל במרכז הארץ, כן יוכר בחוק הטקסטיל בעוטף הזה, בגלל שעל ידי שינוי קטן שהוא יעשה בחומר גלם - - -
יצחק וכטל
¶
השינוי הכפול שהוא עושה, אז הוא יוכר שם בחוק הטקסטיל, ופה הוא לא יוכר בחוק הטקסטיל, ואז לכאורה... עוד לא הגענו לזה. נראה איך נסתדר בין כל הגורמים. הריבוי של חקיקות בודדות של הטבות יוצר מצב של... ניסינו לְמַחשֵב בשביל מכרזים דינמיים את ההטבות, ואחרי חוק עוטף עזה הרמנו ידיים ואמרנו שזה לא יהיה מכרז דינמי, זה יהיה מכרז רגיל, כי אי אפשר להתגבר - - -
זאב בנימין בגין
¶
אני חוזר בעניין של עוטף עזה למה שאמרתי קודם. אנחנו צריכים לזכור והפקידות צריכה לזכור: מטרת התיקונים האלה היא לסייע למפעלי הטקסטיל בארץ ולסייע לעוטף עזה. זאת אומרת, צריך בכל עניין להחליט על פי השיטה שמיטיבה יותר עם המפעלים שעומדים לדיון באותו רגע, כדי שחלילה לא יצא שמנצלים את זה לחיסכון של 50,000.
יצחק וכטל
¶
מפעל בשלומי לא יגיע לחוק הטקסטיל, כי הוא לא יגיע ל-50% אלא ל-47% מרכיב ישראלי, בעוד מפעל מקביל בעוטף עזה כן יקבל העדפה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בעוטף עשינו שתי הטבות. הטבה אחת, שבמקום 15% זה יהיה 20%, כלומר הוא יכול להיות ב-20% יקר יותר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודבר שני, בהגדרה של "תוצרת הארץ". תוצרת הארץ בדרך כלל צריכה להיות 35% מהסך הכול של המוצר, ויש אפשרות לשינוי אחד בארץ שעדיין ייחשב תוצרת הארץ. למשל, אם אתה מייבא כבלים חשמליים ואתה מבצע שינוי אחד, עדיין זה נחשב תוצרת הארץ. ובעוטף עזה, גם אם עושים שינוי לשינוי, כלומר שינוי שני, עדיין זה ייחשב תוצרת הארץ. אז אלה ההטבות שיש לעוטף עזה, ואני שאלתי אם יש כאן הטבה על הטבה - - -
יצחק וכטל
¶
מול יבואן, מפעל טקסטיל מעוטף עזה ייחשב כעונה לחוק הטקסטיל, כאשר מול יצרן טקסטיל אחר הוא לא ייחשב בחוק הטקסטיל, כי אל מול יצרן אחר בארץ אין לו את היתרון של הכפול, אלא רק מול יבואן. ואז זה - - -
ינון אלרועי
¶
אני ינון אלרועי, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה. אני מבקש להעיר שעורך דין וכטל חוזר שוב על אותה התבטאות שאינה מתואמת אתנו ועם החלטת הממשלה מלפני חודש. ההטבה שניתנה במסגרת עוטף עזה היא יוזמה לאור לאקונה שקיימת כרגע בתקנות, ואם באמת באיזשהו מצב חריג – וחשוב מאוד להגיד שזה לא עניין שליבואנים יש איזו יכולת מניפולציה – שבו חומר הגלם הוא קומודיטי ובגלל שינויים בבורסות העולם פתאום הוא עלה מאוד ואז המוצר לא מגיע ל-35% ערך ישראלי, אז על מנת להימנע מהעיוות שמפעלים שעפים עליהם קסאמים לא נחשבים ישראליים, בעצם אימצנו פרקטיקה שקיימת בהסכם הסחר החופשי בין ישראל לארצות הברית. אני לא רואה את הבעיה בלעשות מכרז דינמי במקרה הזה, ואם אתה רוצה, נשמח לדבר, כמו שקבענו שנדבר.
לגבי מה ששאל היושב-ראש, אני מבקש להדגיש שמבחינתו לפחות מדובר על קבוצת חיתוך. זאת אומרת, אם יש מפעל בעוטף עזה שמגיע לו 20%, אז לעניין הטקסטיל ה-20% לא משנה, בגלל ש - - -
ינון אלרועי
¶
בדיוק. אז במקרה הזה, כל זמן שיש לו הטבה במקום מסוים, הוא נהנה מההטבה. אף אחד לא יצא מופסד בגלל השינוי הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנקודה היחידה היא רק ההגדרה של מה זה תוצרת הארץ. זאת אומרת, ייגשו שניים, אחד משלומי ואחד מהעוטף, ומבחינת שלומי זה לא ייחשב תוצרת הארץ, ואז ממילא הוא לא נכנס לחוק הזה, בעוד שהעוטף כן ייכנס - - -
ינון אלרועי
¶
זה מה שהסברנו בפעם שעברה – זה לא בין שניים, זה רק מול יבואן. אם התופר בשלומי לא נכנס בכל מקרה בחוק שלהם, אז הוא לא במשחק. ואז, אם יש תופר בעוטף עזה שבגלל שינוי מהותי כפול הוא כן נכנס – הרווחנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אתה טועה, כי הוא לא נכנס בגלל שזה לא תוצר הארץ, אבל אם אין תוצר הארץ אז כן לוקחים יבואנים ומשחקים אתם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרתי, אם הם נחשבים כיבוא. אם עוטף עזה, בגלל השינוי הכפול הוא נחשב תוצר הארץ, בעוד שזה משלומי, השינוי הכפול לא חל לגביו ולכן הוא לא נחשב כתוצר הארץ, אז הוא יצא מהתמונה וזה מהעוטף יזכה.
ינון אלרועי
¶
כבוד היושב-ראש, אם הוועדה לא הייתה משנה בשבוע שעבר, אז אף אחד לא היה נכנס. לכן עשיתם פה מעשה לטובת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאה אחוז. אני רק רציתי לדעת שההטבות לא מבטלות אחת את השנייה אלא חלות אחת על השנייה. אלון, יכול להיות שיום אחד צריכים לשבת ולראות את כל ההטבות ולעשות איזשהו סדר. כי אנחנו כל הזמן דנים במשהו קטן, בהטבה ספציפית, ולא רואים את הראייה הכוללת, ולא רואים מה המשמעויות ביחס להעדפות אחרות. יכול להיות שיש כאן אחד על השני ואחד סותר את השני וכולי, אני לא יודע; ובסוף, מי שצריך לנהל את המכרז, אני לא מקנא בו, כי הוא אומר "רגע, יש לי כאן העדפה של קו עימות ופה העדפה של עוטף ופה הטבה של טקסטיל" וכולי – ויכול להיות שהוא ייצא נבוך מאוד ולא יידע למצוא את ידיו ורגליו. לכן ההיגיון אומר שיום אחד תשבו ותעשו סדר בכל ההעדפות. עכשיו, מכאן ולהבא, בכל פעם שיבואו לבקש איזו העדפה, אנחנו נבין מה המשמעות שלה בתוך הסך הכולל של ההעדפות – אם זה חל או לא חל, אם זה סותר או לא סותר וכולי.
ינון אלרועי
¶
אנחנו בדיוק שם, אדוני היושב-ראש. יש לנו ועדה משותפת עם מינהל הרכש, והזמנו את החברים ממשרד הביטחון לשבת בעוד שבועיים או שלושה, בשביל ללטש את הדברים.
אני מציע לזכור שכשאתה בא עם ההצעה לבחון את הדברים ואת מידת היכולת לסנכרן יותר, אנא קחו בחשבון שבתוך יום-יומיים התקנה פגה, שזה אומר שאם יש מכרזים ויש סחורה יותר זולה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא קובע את הסדר, וגם אם יהיו כמה ימים של הפסקה, לא קרה כלום, בכמה ימים האלה לא תהיה מהפכה.
אלעזר שטרן
¶
אולי כדאי לחדד את הנקודה. הדיון שנערך פה קודם, שהעלו יושב-ראש הוועדה וחבר הכנסת בגין, הוא בעצם דיון שנוגע לתקנות. כרגע, החוק של חברת הכנסת יחימוביץ עושה שני דברים. דבר ראשון, הוא מחוקק מחדש את הוראת השעה, כי בעצם היא תפוג מחר וצריך לחוקק אותה מחדש. ודבר שני, עד לזמן שיוציאו את התקנות החדשות - -
מיכל רוזין
¶
אחת הבעיות זה לראות תקנות ממשרד ממשלתי. גם את זה כבר שמעתי, "יש לנו", "יש לנו", אלא שאז - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אם תעשי תנאי אז הם לא יביאו והחוק הזה ייפול, ואנחנו לא רוצים את זה.
טוב רבותיי, כבר ראינו והבנו ודיברנו גם על כפל הטבות, שיחולו ולא יסתרו. צביקה, בבקשה.
צביקה ליברמן
¶
אני צביקה ליברמן, מנהל איגוד הטקסטיל בהתאחדות התעשיינים. אז קודם כול תודה רבה על הדיון, אני מודה לכל חברי הכנסת שתומכים בעניין הזה וליושב-ראש.
צביקה ליברמן
¶
בוודאי. אני רוצה לספר לכם מהשטח שהחוק הזה באמת מביא תוצרים טובים מאוד, במיוחד בפריפריה. לפני שבוע וחצי ערכתי סיור במתפרות טקסטיל עם אנשי הרכש של המשטרה, ונפקחו להם העיניים והם ראו כמה חשוב הדבר הזה. אני אתן לכם שתי דוגמאות. היינו בחברת "המשקם" בנצרת עילית, שיש שם למעלה מ-28 תופרות. "המשקם" זה אנשים מוגבלים, ויש להם תוצרת יוצאת מן הכלל, ואנשי הרכש של המשטרה מאוד הודו על החוק הזה, שמאפשר לתת להם עבודה. אחרי זה היינו במפעלים של 180 תופרות מהמגזר הדרוזי, בבית ג'אן, ופשוט שפתיים יישקו ממה שהחוק הזה עשה למגזר הזה, לטקסטיל, ובכלל לגאווה הלאומית שלנו על כך שמדים של השוטרים והצבא לא ייתפרו בסין אלא בארץ. אין בן אדם ברחוב שאני מספר לו על זה ולא אומר "שאפו, כל הכבוד, בשביל מה צריך בכלל חוק, זה צריך להיות ברור מאליו". אז אני אומר לכם מהשטח, בתור נציג של המפעלים – לא ביקשנו מהמפעלים לבוא היום ולהצדיע, כי הם עסוקים, אז אני אומר בשמם: שאפו, תודה רבה, זה חוק חיובי מאוד, ואנחנו צריכים להמשיך אותו לאלתר. והלוואי שזה יהיה חוק ממשלתי ונזכה לימים טובים. תודה רבה.
זאב בנימין בגין
¶
אני שמעתי בתשומת לב את ההערה של אלון, נציג האוצר, לגבי היכולת להגיע לנוסח בתקנות שיהיה משותף לשני המשרדים. שמעתי את הפקפוק בקולו ואת הספקנות בדבריו - - -
זאב בנימין בגין
¶
אני לא מציע להרפות מהניסיון, אבל אני חושב שניתן יהיה ביתר קלות לאמץ את הצעתי: לבדוק בשני המשרדים, או במשרד הכלכלה או האוצר, איזו שיטה עונה טוב יותר על מטרת החוק, מועילה יותר לענף הטקסטיל, ולאמץ אותה, להחיל אותה על המשרד שבו השיטה השנייה, החלופית, הפחות מועילה היא זו שנוהגים בה היום. אני מציע לנסות ללכת בדרך הזאת. קודם כול לברר האם יש הבדל בין השיטות מבחינת התועלת לענף הטקסטיל, ומהי השיטה המועילה יותר. אם יהיו נתונים, נוכל להתקדם.
חיים ילין
¶
קודם כול, אני רוצה לברך. אני מכיר את הראש של שלי, למה היא באה דרך הטקסטיל. כי צריך לשפר את רמת האבטלה בפריפריה ולתת תעסוקה נוספת.
אני חייב להגיד שלפני שבוע היינו פה בדיון על עוטף עזה, על 20% מול יצוא, ואני הגעתי אמנם באיחור, אבל שמעתי את הסיפא של הדברים והבנתי שמה שחסר לנו זה מטרה, אסטרטגיה. זה לא סתם שיש חוקים פרטיים שמגיעים מתוך מצוקה; חבר הכנסת מביא את המצוקה של השטח ומנסה לפתור אותה. אבל בהיעדר מדיניות ממשלתית וחזון לאן רוצים להוביל, אנחנו נמצאים בחקיקות פרטיות. אני חושב שממשלת ישראל – ואם זה לא יקרה אז אנחנו נצטרך להוביל את זה מלמטה – צריכה להוביל חקיקה שנותנת העדפה לכל קווי העימות, ולא בגלל שהם קווי עימות אלא בגלל שאל מול האויב שנמצא בצד השני אנחנו רוצים שתהיה אוכלוסייה לא דלה, אלא התיישבות וציונות. ואני לא מתבייש להגיד את המילה ציונות. ולכן ה-20%, או כל דבר שנותן העדפה לאותם מקומות – זה מה שצריך לעשות. אפשר לעשות את זה על ידי תקנה של השר, ואני כבר פניתי אליו; ואפשר לעשות את זה גם דרך חקיקה. בסוף, המטרה שלנו היא לעשות טוב. פשוט לעשות טוב, זה הכול. זה נראה כל כך פשוט, אבל הפוליטיקה הורסת הכול כנראה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז עכשיו אני אסכם את הדברים ונצביע. דבר ראשון, אנחנו פונים אליכם בבקשה לשבת ולנסות לאחד. ואני לא מתכוון למצוא את הנמוך, אלא למצוא את הגבוה. וזה לא מחייב לקחת שיטה אחת שאולי היא טובה יותר וללכת אתה בשני המשרדים, כי יכול להיות שיש דברים טובים גם בשיטה השנייה. אז צריך לנסות ללקט משתי השיטות את הדברים הטובים, ואם אפשר, לאחד את זה לשיטה אחת שלוקחת את הטוב בשני הדברים, כדי שבסך הכול יהיה יותר טוב למפעלים. זו בקשה אחת שלנו.
בקשה שנייה
¶
תשבו ותנסו למפות את כל ההעדפות שאנחנו נותנים, כדי שלא יימצא שהעדפה אחת סותרת את השנייה, אחת עולה על השנייה וכולי. לכן הזכרנו את ההעדפה שאישרנו רק לפני שבוע לגבי העוטף. אז לגבי ה-20% זה לא רלוונטי, כי פה יש יותר, אבל לגבי תוצר הארץ בוודאי שזה רלוונטי.
שלי יחימוביץ'
¶
אתה יודע מה, ניסן, אם איזה מפעל טקסטיל באיזה מקום שסובל מאבטלה עמוקה יקבל בטעות כפל הטבות...
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה סיכמנו שנותנים, רק שלפעמים יש הטבות שסותרות כך שהם לא ידעו איך לעבוד. לכן תנסו למפות את זה, ולהבא, כל פעם שנבוא לדבר על הטבה, נדע איך זה מסתדר עם כל ההטבות האחרות, שלא יהיה מצב שכשיוצא מכרז לא יֵדעו בכלל איך לפעול. אז זה הדבר השני.
דבר שלישי, התקנות. אנחנו נאשר את זה עם התקנות הישנות, רק כדי שלא תהיה הפסקה; ונחכה לתקנות החדשות. אבל אנחנו מבקשים מכם להזדרז מאוד להעביר לנו את התקנות החדשות, ואנחנו נדון בהן כשהחוק ממשיך לפעול על סמך התקנות הישנות, כדי שלא תהיה הפסקה. תזדרזו בנושא זה.
אחרי שנאשר את זה בקריאה ראשונה, זה יעבור לידיים של יושב-ראש הכנסת או יושב-ראש הקואליציה, שיצטרך לראות מתי הוא מעלה את זה לאישור המליאה, כדי שאנחנו נוכל להזדרז ולדון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה שם קוד, ויש גם חשבונות נוספים. לכן אנחנו צריכים שיעלו את זה בזריזות, כדי שאנחנו נוכל לדון ולאשר לקריאה שנייה ושלישית, ויכול להיות שיהיה איזה פסק זמן קצר, כי החוק הזה, פג תוקפו ביום שלישי. אבל אנחנו נעשה את מה שאנחנו צריכים.
אז אנחנו מעלים את זה לאישור. צריך להקריא את זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז לא צריך. הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה), התשע"ה–2015.
אלעזר שטרן
¶
אני רק רוצה לחדד נקודה קטנה וטכנית. אמנם הוראת השעה פגה מחר ואנחנו לכאורה – אני מדבר כרגע ברמה טכנית ניסוחית – היינו צריכים להאריך את הוראת השעה, אבל בגלל שככל הנראה הוועדה לא תספיק לסיים את החקיקה עד מחר, הנוסח כבר עכשיו הוא נוסח שבעצם מחוקק את הוראת השעה מחדש ולא רק מאריך את התוקף שלה. כי סביר להניח שבינתיים הוראת השעה תפקע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי, אז לכולם ברור? לכולם ברורות כל התוספות? לכולם ברור שאנחנו מצביעים פה וגם מממשיכים להפעיל את זה על סמך התקנות הישנות, עד יבואו התקנות החדשות? מי בעד לאשר?
הצבעה
בעד אישור ההצעה – פה אחד
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון – העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה), התשע"ה–2015, אושרה לקריאה ראשונה.