הכנסת העשרים
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ב בסיון התשע"ה (09 ביוני 2015), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 09/06/2015
הנחות במחירי החשמל לציבור העיוורים
פרוטוקול
סדר היום
הנחות במחירי החשמל לציבור העיוורים – ישיבה לציון יום העיוור הבין-לאומי
נכחו
¶
חברי הוועדה: יצחק וקנין – מ"מ היו"ר
נאוה בוקר
דוד ביטן
עבד אל חכים חאג' יחיא
דב חנין
טלי פלוסקוב
יעקב פרי
עיסאווי פריג'
קארין אלהרר
מוזמנים
¶
שבתי אלבוחר - עוזר ראשי יעוץ משפטי, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
חגית בן-חמו - מנהלת תחום בכירה (כלכלה), משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
שלום מקונן - עוזר מנכ"ל, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
שניר ניב - רפרנט אנרגיה, אגף התקציבים, משרד האוצר
מירב יוסף - ראש אגף צרכנות, רשות החשמל
דבורה לילך בן ישעיהו - מינהל הגמלאות, המוסד לביטוח לאומי
רועי קרת - עו"ד, סגן היועמ"ש, המוסד לביטוח לאומי
אופיר פינטו - מנהל המחקר, המוסד לביטוח לאומי
מירב הירש - סמנכ"ל המרכז לעיוור בישראל
עובדיה כורש - לקוי ראייה, המרכז לעיוור
רפי כהן - יו"ר צמד – אגודת העיוורים הנעזרים בכלבי נחייה, המרכז לעיוור
עינב חשאי - מנהל תחום רגולציה, חברת החשמל
אבנר עורקבי - יו"ר ארגון אהב"ה – ארגון הנכים בישראל המיוחד
אלי שרוני - מנכ"ל עמותת פעיל"ה – פותחים עיניים ולב לצרכי העיוורים
חיים פוקס - מנכ"ל עמותת מכון בית דוד, המרכז לחרש-עיוור
משה בר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הנחות במחירי החשמל לציבור העיוורים – ישיבה לציון יום העיוור הבין-לאומי
היו"ר יצחק וקנין
¶
בוקר טוב. היום יום שלישי, כ"ב סיון התשע"ה, 9 ביוני 2014, אני מתכבד לפתוח את ועדת הכלכלה. הנושא שלנו: הנחות במחירי החשמל לציבור העיוורים, אבל זה במסגרת יום העיוור הבין-לאומי שמקיימת הכנסת, כמעט בכל ועדות הכנסת יתקיימו דיונים. הנושא שאנחנו אמורים לעסוק בו הוא מאוד חשוב לציבור הזה, מכיוון שבשנת 2012 נקבעו איזה כללים של הנחות לזכאים, ועל-פי זה חברת החשמל פועלת כיום, על-פי זה היא נותנת את ההנחות. לצערנו ציבור העיוורים לא נכנס לתוך הקטגוריה הזאת.
באנו בדברים בימים האחרונים עם הגורמים בחברת החשמל וניסינו כן לתת איזה בשורה היום לציבור הזה שאני חושב שמגיע לו אכן לקבל את אותן הנחות שניתנו לכלל האזרחים שזכאים בנכויות: משפחות חד-הוריות, כל מיני מצבים שחברת החשמל כן מצאה לנכון לתת להם את ההנחה, נכים וכדו'.
נאפשר למספר חברים פה לדבר, להגיד בעצם למה אנחנו מביאים את הנושא הזה לפה ולמה אנחנו חושבים שצריך שיהיה פתרון היום לנושא הזה. אאפשר גם לחברי הכנסת להביע את דעתם בנושא. וכולי תקווה שבסוף הדיון היום תהיה לנו בשורה, אם לא לכלל העיוורים, כי גם פה יש איזה קטגוריות מסוימות, של עיוורים ב-100%, 90% עיוורון. ואנחנו נשתדל לתת פתרון. חשבנו על מספר דברים לפני הישיבה, כולי תקווה שאכן יהיה פתרון הולם למרבית האוכלוסייה הזו.
הייתי רוצה לפתוח את הדיון, דב חנין ביקש הראשון לדבר, ואחרי כן אאפשר גם כן לשירות לעיוור ושאר חברי הכנסת שירצו על-פי הרישום שמנהלת הוועדה תבצע.
דב חנין
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש, ותודה על כינוס הדיון החשוב הזה. השאלה שלכאורה נמצאת על שולחננו נראית כשאלה מוגבלת: הנחות בתעריפי חשמל לעיוורים, אבל למעשה, כאשר אנחנו עוברים על החומרים שהוכנו לקראת הדיון, אנחנו בעצם רואים פה קצה של קרחון שבמהות שלו משקף חוסר התייחסות רלוונטית ואמיתית לסוגיית לקות הראייה כסוגיה של נכות מאוד מאוד קשה ומגבילה.
אנחנו רואים בשורה של מקרים דוגמאות לכך שהפתרונות שקיימים היום אפילו בהסדרים הקיימים לא מתאימים לצרכים של העיוורים, העיוורים מופלים לעומת בעלי נכויות אחרות. ואני רוצה לתת כמה דוגמאות מאוד מאוד בקיצור. סוגיית הניידות, הנחה למקבלי קצבת ניידות. אז קצבת ניידות משולמת על-ידי המוסד לביטוח לאומי, מי שמקבל קצבת ניידות גם מקבל הנחה. אבל מי שמקבל דמי ליווי לא יקבל הנחה.
אדוני היושב-ראש, הדבר הזה מאוד מרגיז אותי, גם מכיוון שאני מעורב באחד מהחוקים שהעברנו בכנסת לעגן את המעמד של דמי הליווי ולהגן עליהם. ודמי הליווי זה בעצם מנגנון הניידות של עיוורים. כמו שנכה שמוגבל בהליכה מקבל איזשהו מנגנון שעוזר לו ללכת, דמי הליווי זה בעצם מנגנון הניידות שמאפשר לעיוור ללכת לסופרמרקט ולקנות בו, או ללכת ולהסדיר את ענייניו ביום-יום. זו קצבת ניידות per say. זאת אומרת, מי שמקבל דמי ליווי ודאי וודאי צריך לקבל את ההנחה, על אחת כמה וכמה אפילו יותר מאשר קצבת ניידות רגילה.
נקודה נוספת שהיא מאוד מאוד מקוממת זו העובדה שעיוורים שלוקים בעיוורון או בהגבלת ראייה קשה עם הגיל, שזו לפי המחקרים שאני קורא כנראה אחת התופעות הרווחות והשכיחות ביותר, נופלים בין הכיסאות. אדם שאיבד את ראייתו אחרי שהגיע לגיל פרישה לא נקבעים לו אחוזי נכות. וזה מוביל לכך שבעלי תעודות עיוור שהוציאו את תעודות העיוור שלהם אחרי גיל הפרישה מקופחים בזכויות שלהם.
הדבר הזה הוא דבר מאוד מאוד מקומם ומאוד מאוד מרגיז. אני מבין, אדוני היושב-ראש, ש-60% מבעלי תעודות העיוור הינם מעל לגיל פרישה.
דב חנין
¶
עוד יותר. זה אומר שבעצם רוב העיוורים שהם גם קשישים, וממילא בוודאי מצבם פחות טוב, מופלים פעמיים, גם כעיוורים, גם כקשישים, והמערכת לא נותנת להם פתרונות.
לכן אני חושב, אדוני היושב-ראש, שאנחנו חייבים בסוף הדיון הזה לצאת בהחלטה מאוד חדה וברורה עם לוחות זמנים לתיקון העוולות האלה, כדי לאפשר לאזרחים עיוורים במדינה הזו לחיות בצורה יותר ראויה. תודה רבה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
טוב. לסדר הדיון הייתי רוצה, כדי שאנחנו גם נשמע את הנציגים שבעצם צריכים לתת לנו תשובות לשאלות שאנחנו מעלים פה, אאפשר עוד חבר כנסת ואחרי כן נציג חברת החשמל, אחרי כן הרשות לעיוור, ועוד חבר כנסת, ככה נתקדם. אז דוד ביטן ביקש.
דוד ביטן
¶
טוב, קודם כול, אני מסכים לכל מה שאמר דב חנין. אני רוצה לתת דוגמה מהמוניציפלי. ברשויות המקומיות בתקנות אישרו לעיוורים 90% הנחה. ואין סיבה שבחברת החשמל במצרך מאוד מאוד חשוב מבחינתם, גם בגלל המצב שלהם, במיוחד שרובם עברו את גיל 65, לאשר בתקנות הנחה קבועה מראש, ולא להתחיל לעבור כל מיני ועדות וכל מיני דברים שלא יוצאים מהם וכל מיני קריטריונים.
עיוור זה אחד הדברים הקשים ביותר שיש, ואני חושב שצריך ללכת לקראתם. כמו שהלכו לטובתם בנושא המוניציפלי של הארנונה, צריכים ללכת לקראתם גם בנושא של החשמל. וגם של המים, לא רק של החשמל. אז אני מקווה שתצא החלטה בעד.
עינב חשאי
¶
בגלל זה כבר בירכתי.
ראשית, אני רוצה לפתוח ולומר שבאופן עקרוני חברת חשמל היום היא אחד המעסיקים הכי גדולים של בעלי מוגבלויות בכלל. היא מעסיקה כיום קרוב ל-265 בעלי מוגבלויות, בין היתר גם האוכלוסייה של העיוורים. זו מדיניות שמוכתבת מהדירקטוריון, מההנהלה, אבל אנחנו רואים בזה שליחות. וכאחד שגם יש אצלו בחטיבה עובדים בעלי מוגבלות, אני מבין את החשיבות ואת הרגישות שצריכה להיות בעניין הזה. זה קודם כול כאמירה כללית לגבי מדיניות החברה.
דבר שני, רק כדי לסבר את האוזן, חברת חשמל פועלת על-פי חוק משק החשמל והתקנות שלו, והנושא של ההנחה לאוכלוסיות שונות נקבעו בתקנות החשמל. מדובר על 50% ל-400 קוט"ש הראשונים, זה יוצא 200 קוט"ש לצרכן ביתי בחשבון דו-חודשי. וההנחות האלה למעשה מוחלות מהרגע שתחולת החוק נכנסת ומרגע שתקנות נקבעות.
התקנות לא נקבעות על-ידי חברת חשמל, אנחנו בעניין הזה גוף מבצע. התקנות האלה נקבעות על-ידי רשויות המדינה, על-ידי משרד האנרגיה, משרד האוצר. אנחנו מקבלים קבוצות אוכלוסייה מאותם גופים שהחליטו עליהם במסגרת אותן תקנות. כיום יש תשע קבוצות, פלוס עוד שתי קבוצות שאמורות להיכנס, ולמיטב זכרוני - - -
עינב חשאי
¶
תראה, אדוני, אנחנו פועלים על בסיס החוק. וקבוצות שאנחנו מקבלים ממשרד האנרגיה ומשרד האוצר – זאת אומרת, הקבוצות נקבעות בתקנות – אותן אנחנו מחילים. כיום למיטב זכרוני יש שלוש קבוצות, יש קבוצות שצה"ל מעביר לנו רשימות עליהם, שבעיקר זה נכי צה"ל או חיילים בודדים שזכאים לשכר דירה כיוון שיש להם קושי לשכור דירה באופן עצמאי; קבוצות של ביטוח לאומי, נכים; ומהרשות לניצולי השואה. אלה פחות או יותר שלוש הקבוצות או יותר נכון שלושת הגופים שאנחנו מקבלים מהם את מקורות המידע.
ברגע שאנחנו מקבלים את המידע מאותן רשויות אנחנו למעשה בודקים את הטענות בתוך חברת חשמל לגבי שם ותעודת זהות, ומיידית נותנים להם את ההנחה בתעריף החשמל.
יעקב פרי
¶
אני מבין. זאת אומרת, אלה שצה"ל מעביר לכם את הרשימה, לצורך הדוגמה, הם כבר כאלה שיש להם זכאות שהוכרה בחוק מסוים?
היו"ר יצחק וקנין
¶
השאלה שלי כרגע לגבי העיוורים: אני מבין שב-2012 זה לא הוכנס, ולכן אתם לא פועלים בנושא הזה. כרגע אתה אומר שאתם אמורים להכניס קבוצות נוספות.
עינב חשאי
¶
כל קבוצה שתוחלט על-ידי משרדי הממשלה בתקנות, שהיא קבוצה שאמורה לקבל הנחה בתעריף החשמל, אנחנו בעניין הזה, אני אומר את המילה אדישים במובן החיובי. אין לנו שום בעיה אם זאת תהיה קבוצה כזו או קבוצה כזאת, כל עוד אנחנו פועלים במסגרת חוק משק החשמל, ובהקצאה שנקבעה.
מירב הירש
¶
אסביר. שמי מירב הירש ואני סמנכ"לית במרכז לעיוור ואני גם מנהלת את תחום הזכויות. הבעיה של האוכלוסייה שלנו, כמו שחבר הכנסת חנין - - -
מירב הירש
¶
מהסיבה הפשוטה, שזה נראה על פניו מאוד ברור, שאדם עם עיוורון אמור להיות מטופל ולהיות מוכר על-ידי הביטוח הלאומי. אבל לצערנו, זה לא ככה, מהסיבה הפשוטה, כפי שחבר הכנסת חנין סקר בהתחלה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
רק רגע, מי נציג הביטוח הלאומי פה? יש נציג? יש מקום ליד השולחן, לא צריך לשבת רחוק.
מירב הירש
¶
אדוני, אני בדיוק חוזרת עכשיו מהוועדה לענייני ביקורת המדינה. כבר ב-99' מבקר המדינה העיר שלא יכול להיות שעיוורים, שאין הכרה משותפת בין נוהל העבודה של השירות לעיוור לבין נוהל העבודה של הביטוח הלאומי, שהם בעצם לא מכירים באוכלוסייה. כלומר, בן-אדם יכול לקבל תעודת עיוור אבל לא להיות מוכר בזכויות שלו על-ידי הביטוח הלאומי. מ-99' מנסים לטפל בדבר הזה, אני אומרת את זה כאן - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
אני מקשה עלייך, רק רגע, אני לא מתכוון שהדיון הזה יתמסמס. אני רוצה להבין: כשנותנים הנחה כרגע על-פי הביטוח הלאומי לחברת החשמל בהגדרות - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
אם עיוור לא מוכר כנכות רפואית, אז אני לא יודע מה כן מוכר. לא רציתי לפתוח בדבר תורה כדי לא להלאות אתכם, אז הייתי מסביר על מה אנחנו מדברים. בהגדרות, חלילה וחס אני לא רוצה לקחת את זה, עני נחשב כמת, עיוור נחשב כ - - -
מירב הירש
¶
צריך להבין שמאחר שאין את ההכרה המשותפת הזאת, אז האוכלוסייה שלנו, שמטופלת על-ידי השירות לעיוור - - -
מירב הירש
¶
אשמח שתיתנו לי להסביר ואז נסיים את זה. בעלי תעודת עיוור, כל מי שיש לו תעודת עיוור במדינת ישראל שקיבל אותה דרך השירות לעיוור במשרד הרווחה, למעשה אמור להיות זכאי בביטוח הלאומי ל-90% נכות רפואית במינימום. בפועל זה לא קורה.
מירב הירש
¶
כי יש איזושהי בעיה של איזשהו חוסר התאמה מבחינה בירוקרטית ברשימות, במי שבודק. בודקים פעמיים, לפעמים נותנים נכות רפואית נמוכה יותר. יצא נוהל בפברואר 2015 שאמור להסדיר את הדבר הזה.
מירב הירש
¶
מתמטיקה מסובכת מדי, בירוקרטיה מסובכת מדי. זה אומר: אנחנו מנסים להסדיר את זה מהיום קדימה, כלומר שכל אחד שמקבל היום תעודה, לא יהיה מצב שהנתונים שלו בביטוח הלאומי לא יהיו זהים למה שיש לו בשירות לעיוור. אבל מה קורה עם כל ה-24,000 שכבר מסתובבים בחוץ ויש להם תעודות? אנחנו מנסים לטפל גם בדבר הזה.
לכן הגענו לכאן כדי לראות, כי אתם קובעים הטבות שהן מבורכות ואמורות לתת סיוע לאוכלוסייה שנדרשת, והאוכלוסייה שלנו נשכחת, מהסיבה הפשוטה שחושבים שאוכלוסיית העיוורים נכללת בתוך הרשימות של הביטוח הלאומי, ולא כך הדבר.
ולכן הגענו לכאן. וגם הצגנו בטבלה שהנחנו לפניכם איפה בדיוק הכשלים. כמו שאמר חבר הכנסת דב חנין, לא יכול להיות שמקבלי קצבת ניידות יקבלו ומקבלי קצבת דמי ליווי לא יקבלו, שזה אקוויוולנט, זה מתאים אחד לאחד. מקבלי שר"מ, אתם קובעים שיקבלו מעל 105%, אבל עיוורים זכאים לקבל רק 50%, אז הם לא נכללים פעם נוספת.
נכות רפואית – אתם קובעים שאנשים שיש להם נכות רפואית של 70% לפחות - - -
מירב הירש
¶
הוועדה קבעה יחד עם הנציגים המוסמכים, שלצורך העניין מי שיש לו נכות רפואית של 70% לפחות – זה מה שנקבע פה בוועדה – יקבלו את ההטבה, ואנשים שיש להם תעודת עיוור, אם הם לא מוכרים בביטוח הלאומי, אז הם לא יכולים ליהנות מההטבה הזאת.
מעבר לזה, צריך להבין שנכות רפואית רק עד לגיל העבודה נקבעת בביטוח הלאומי. משמע שמי שהתעוור, לצורך העניין, אחרי הגיל הזה, בכלל לא מכירים. או קשיש בכלל שיש לו נכות, לא מכירים בבעיה שלו. זו לא רק בעיה שלנו, דרך אגב.
לאה ורון
¶
אני רוצה רק להעיר הערת ביניים, חבר הכנסת וקנין. נושא הביטוח הלאומי, כמו גם הקצבאות שמעניק הביטוח הלאומי, אינם נושאים שנדונים בוועדת הכלכלה. ועדת העבודה, הרווחה והבריאות היא הוועדה שאמונה על כל ענייני הביטוח הלאומי והקצבאות.
מירב הירש
¶
ברור, בזה אנחנו מטפלים. אבל אנחנו רק אומרים שכשמגיעות אליכם החלטות שקשורות למתן הטבות לאוכלוסיות נזקקות, בין היתר לאוכלוסיות נכים, צריך לקחת בחשבון שהאוכלוסייה שלנו, עד שלא יוסדר נוהל ההכרה המשותף, למעשה לא נכללת. וצריך לזכור לבקש גם נתונים מהשירות לעיוור שיעבירו, כי אחרת כל אוכלוסיית העיוורים במדינת ישראל, שזה 24,000 איש בעלי תעודות עיוור, לא נכללים בהטבה הזאת.
מירב הירש
¶
כן. בסדר? עכשיו, מה שאנחנו מבקשים בעצם זה לכלול אותם. ודיברנו פה לפני זה באמת אתכם כדי לראות איך אפשר לאפשר את הדבר הזה. וקיבלנו פה, ונשמח שתאשרו את זה, שקודם כול מי שמקבל דמי ליווי – אעשה רגע סדר, בתוך אוכלוסיית בעלי תעודות העיוור יש בעצם שתי אוכלוסיות: אוכלוסייה אחת שיש לה לקות ראייה, שמורכבת מאנשים שיש להם צמצום שדה ראייה ל-20 מעלות, או שחדות הראייה שלהם היא 3 חלקי 60. זה שווה בביטוח הלאומי ל-90% נכות רפואית.
יש אוכלוסייה עם קושי חמור יותר, שאומר שחדות הראייה שלהם היא 1 חלקי 60 או שדה ראייה מצומצם מ-10 מעלות או עיוורון מוחלט. כאלה יש בערך קרוב ל-8,000 איש. דיברנו אתכם כרגע, שאם זה מקביל לניידות, אז זה יהיה המנגנון הראשון, הקבוצה הראשונה שתיכנס לתוך ההטבה הזאת. ונשמח שתקבלו את זה.
מירב הירש
¶
כן, בקריטריונים האלה. בעצם שמי שמקבל דמי ליווי מהשירות לעיוור, והשירות לעיוור יעביר את הרשימות באופן מסודר כדי שהם יקבלו את זה אוטומטית לחברת החשמל, הם יוכלו ליהנות מההטבה הזאת במיידי.
האוכלוסייה הנוספת שהיינו רוצים לאפשר, יש אוכלוסייה שלא נכנסת בתוך ה-8,000 איש של מקבלי דמי הליווי, כי מסתבר שדמי הליווי מגיעים לך כל עוד אתה נמצא בגיל עבודה. אם אתה מעבר לגיל אתה לא נהנה מהקצבה הזאת, שזה אבסורד בפני עצמו, אבל - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
שאלה רק רגע כדי להבין. אם התחלת את המציאות של הליווי כשאתה עדיין בגיל עבודה - - -
מירב הירש
¶
אחרי לא מקבל, נכון. ואז מה שהיינו רוצים בעצם לבקש זה שאנחנו נעביר אליכם את הנתונים, אבל אם יש מישהו שנמצא בקריטריונים של מה שאמרתי, 1 חלקי 60 או קטן מ-10 מעלות, ולא מקבל דמי ליווי, אז גם להכניס אותו. ואנחנו נעביר לכם את הנתונים בצורה מסודרת.
רפי כהן
¶
אוקיי. שמי כהן רפי, אני יושב-ראש עמותת "צמד", עמותת העיוורים הנעזרים בכלבי נחייה. בחיי הפרטיים אני מהנדס תוכנה. אני חושב שאני לא צריך להתנצל על העובדה שמרבית זמני עבדתי והשתלבתי, אבל עדיין נשארתי אדם עיוור, שצריך את הצרכים המינימליים, אם לא יותר, של אדם עיוור.
וכשאני מדבר על הנושא של הנחה בחשמל, אני יכול גם לציין שחייתי לא מעט שנים לבד, עד שלפני 16 שנה התחתנתי, אבל גם אז כשחייתי לבד, אחד הדברים למשל המינימליים ביותר זה שאני צריך בבית אור על מנת לפחות שתהיה תחושה של נוכחות בבית כדי לא להסתכן שמישהו חס וחלילה יפרוץ לי, או כדי מצד שני לא לחשוב שמישהו מוכר מגיע אלי וחושב שאני לא בבית.
כל הדברים האלה לפעמים, אפילו התחושה המינימלית הזאת שאדם עיוור כאילו לא צריך אור, זה איזשהו מין מיתוס מאוד מאוד מוזר, ואני על אחת כמה וכמה צריך אור בבית על מנת שתהיה מודעות לכך שאני קיים. אני כבר לא מדבר על העובדה שאני משתמש בטכנולוגיה על מנת לתקשר, על מנת לשלוח חומרים במחשב, על מנת כל מיני דברים.
רפי כהן
¶
כולם – מזגנים, כל הדברים האלה, שיותר מכל אחד אחר, משום שאני צריך את המחשב פי כמה וכמה יותר דלוק על מנת להשתמש בו. אני צריך לטעון את הטלפון הסלולרי פי כמה וכמה יותר, כי הוא משמש לי לכל כך הרבה דברים, לכל כך הרבה תקשורת, שאני חושב שהנושא של הנחה בחברת החשמל הוא דבר כל כך חשוב, הוא דבר כל כך עקרוני.
ואני כאן שומע את כל הדברים על איך אנחנו נופלים בין הכיסאות – ביטוח לאומי, לא ביטוח לאומי, שירות לעיוור, לא שירות לעיוור, דברים שכבר 16 שנה, אם לא יותר, מטפלים בהם, ועדיין אין להם פתרונות. ואני שוב שומע כאן, מגיע לוועדת הכלכלה, ושוב אומרים: הדברים האלה צריכים לדון בוועדת הרווחה – אולי כן, אולי לא, אבל בסופו של דבר אף אחד פה לא ניגש לפתרון המעשי, וזו פה הנקודה המרכזית.
אני חושב שבסופו של דבר בו ברגע שנגיע ליכולת לשוויון עם נכויות אחרות – אני לא מדבר על שוויון מוחלט, אבל לפחות איזשהו שוויון למראית עין עם נכויות אחרות – על-פי קריטריונים מתאימים, אני חושב שכל הבעיות האלה גם ייפתרו ונוכל לקבל את מה שמגיע לנו כבר מזה שנים.
רועי קרת
¶
בוקר טוב, עורך-דין רועי קרת מהמוסד לביטוח לאומי. אני רוצה להתחבר למה שאמרה הגב' מירב. אם רוצים לתקן, זה לא עניין שאנחנו יכולים להביע בו דעה, כי חוק משק החשמל, שהוא החוק שאנחנו מדברים עליו, הוא לא חלק מהביטוח הלאומי.
רועי קרת
¶
כדי לטפל בבעיה שדנים בה עכשיו צריך לתקן את חוק משק החשמל, משום שנכון להיום חוק משק החשמל בחלקו מפנה להטבות שנותן הביטוח הלאומי.
עכשיו, הטבות שנתן הביטוח הלאומי ניתנות לפי חוקים ותקנות שאת כולם קבעה הכנסת. אם למשל החוק קובע שנכות כללית תינתן לבן-אדם שנפגע כושרו להשתכר, אז יכול להיות מצב, כפי שדיברו אלה שדיברו לפני, של אדם עיוור עם נכות של 100%, והוא לא מוגדר נכה לעניין הביטוח הלאומי. הוא לא מוגדר נכה משום שנכות כללית – הגמלה מותנית לא רק במצב הרפואי, שהוא 100% נכות, אלא גם במצב התפקודי.
ויכול להיות מצב שאדם שלמרות נכותו הקשה ולמרות עיוורונו לצורך העניין, הוא עובד, ואז הוא לא מוגדר נכה לפי חוק הביטוח הלאומי.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אני מדבר כרגע על הנחה שהוא זכאי לקבל אותה כמו כל נכה אחר. מה אתה אומר? אעניש אותו פעמיים - פעם אחת בגלל שהוא משתכר בכוחות עצמו. אז אני מעניש אותו לא לקבל את ההנחה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אני רוצה שתבין: לו הייתי יושב במקום שלך, לא הייתי מסתכל על זה בזווית ואיך שאתה עונה לי כרגע. הייתי מסתכל איך אני פותר את הבעיה לאוכלוסייה הזאת, מאיפה אני בא. אתה שם כעובד צריך להבין את המצוקה הזאת, ולהבין שאתה צריך לדאוג שהאנשים האלו לא יהיו במצב שהם נמצאים בו כרגע, שהם מקופחים לדעתי בצורה הכי קשה שיכולה להיות.
פעם אחת הם רוצים קצת לחיות. אז הם יוצאים לעבוד כדי לתת משהו לנשמה שלהם. ואז הוא לא מקבל את הגמלה של הביטוח הלאומי. פעם שנייה אתה גם לא נותן לו את ההנחה. בואו, חבר'ה, אני לא מבין אתכם, איפה אנחנו נמצאים? הרי זאת הנקודה המרכזית.
אם היינו מבינים את הנפש של כל אחד מאלה שיושבים, חלקם יושבים פה, שיושבים בבית, ואולי יוצאים לכל מיני עבודות אחרות. שמע, אני לא רוצה להיות במקום אף אחד כזה, שכל היום סגור בתוך ארבע קירות. ולהגיד: הוא משתכר, אני לא נותן לו קצבה, ופעם שנייה אני גם תוקע אותו בהנחה שהוא צריך לקבל.
אז אני לא מבין. חבר'ה, אתם יושבים שם, זה חלק מהתפקיד שלכם. אתם לא צריכים לעשות אותנו איזה נביאים גדולים. הכנסת, נכון, היא המחוקק, היא צריכה לקבוע את אמות המידה ודברים כאלו. אבל אתם צריכים גם להיות הפידבק שלנו. אתם לא צריכים לחכות שמישהו יבוא ויחוקק, שיבין את הצרה של אנשים כדי לפתור את הבעיה.
ומפה אני בא. וזאת הנקודה שהכי מכעיסה אותי, כי אני יושב פה המון זמן בכנסת. וכל פעם אני נתקל בדברים שהדעת לא סובלת אותם.
רועי קרת
¶
אדוני, העניין הוא שאין בינינו מחלוקת. ואני מגיע פה לנקודה: כדי שההנחה תינתן צריך היה לכתוב – זה לא חוק שלנו – צריך היה לכתוב שאו שאת ההנחה יקבלו מי שיש לו תעודת עיוור שנותן משרד הרווחה – לא אנחנו, אדוני, משום שלא כל מי שיש לו תעודת עיוור מוכר אצלנו, או לכתוב אוכלוסייה קצת יותר קטנה, שמי שזכאי לקצבת שר"מ, קצבת שירותים מיוחדים, בשיעור 50%. זה לא מה שהחוק קובע ולא בגללנו, אדוני.
רועי קרת
¶
אנחנו לא קשורים לניסוח של החוק הזה. אם זה מה שהיה כתוב, וזה מה שהיה צריך להיות כתוב כדי שהעניין הזה יוסדר, אז לא הייתה בעיה. הבעיה נובעת מעירוב מין בשאינו מינו.
רועי קרת
¶
את החוקים שלנו מנסחים בוועדת העבודה והרווחה, לא כאן. ואת קביעת גובה הגמלאות שלנו קובעים בוועדת העבודה והרווחה או בכנסת. אצלנו אין נהלים, הכול בחקיקה.
דוד ביטן
¶
אין קשר לגמלה. אין קשר לזה שאתה לא נותן קצבת נכות. אתה צריך לעשות קובץ אחר, שבו אתה מעביר את הנתונים על העיוורים. זה הכול, לא צריך בשביל זה חוק ולא צריך כלום.
דבורה לילך בן ישעיהו
¶
דבורה בן ישעיהו, מינהל הגמלאות בביטוח לאומי. אדוני, אנחנו באמת לא חולקים פה. כמו שאמר עינב מחברת החשמל, אנחנו פה במסגרת הביצוע של החוק והתקנות. אנחנו מעבירים קבצים ככל שמורות לנו התקנות והחוקים להרבה גופים. ושוב, במסגרת הקריטריונים שנקבעו - - -
דבורה לילך בן ישעיהו
¶
אנחנו לא יכולים להעביר קבצים, היועץ המשפטי יגיד לי אם מותר לי, של אנשים שלא מופיעים בתקנות, אלא אם כן שוב זה יהיה - - - חברת החשמל מוכנים לתת הנחה לאנשים שלא נמצאים - - -
מירב הירש
¶
אז השירות לעיוור יעביר. השירות לעיוור במשרד הרווחה זה גוף מוכר, והוא יכול להעביר את הרשימות, כי בסופו של דבר גם האנשים שנמצאים בקובץ שלו יוכרו באיזשהו שלב בביטוח הלאומי. ואני מחזיקה פה את נוהל ההכרה ההדדי שגם ייתן פתרון לזה.
מירב הירש
¶
אני חייבת להעיר משהו, באמת. היה ראוי שאם הביטוח הלאומי יודע שאוכלוסיית העיוורים לא נכללת בתוך האוכלוסיות - - -
מירב הירש
¶
יכלו להגיד את זה ולהגיד - - - גם את השירות לעיוור, כי לא יכול להיות שהביטוח הלאומי על פניו אמור לייצג את כל אוכלוסיות הנכויות בישראל – זה ביטוח לאומי – ואוכלוסייה של עיוורים ולקויי ראייה לא נכללת בו ואף אחד לא אומר את זה. זה אני חייבת בהערה שלנו להתנהלות של הביטוח הלאומי.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אני שואל אותך: אם היום לא היה פה דיון, זה בכלל היה עולה באיזשהו מקום, באיזשהו פורום?
היו"ר יצחק וקנין
¶
יש לך תפקיד, כמו שיש לי תפקיד ולכל אחד אחר. התפקיד שלך לא מונע, אלא ההיפך, מחייב אותך לראות מצוקה של מישהו אחר ולהעלות אותה על השולחן ולהביא את זה. חבר'ה, אני לא תופס.
דב חנין
¶
אתה לא פקיד. אתה עובד מדינה בתחום של רגישות ציבורית ממדרגה ראשונה. אם אתה חושב שמשהו לא בסדר, תשמיע צעקה. זו חובתך.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אנחנו בעד, כן, אבל אתם לא עושים כלום. תודה. חבר'ה, אם זה רק קריטריונים, מעבר לקריטריונים יש דברים שההיגיון רואה את זה. אל תהיו ראש קטן, אמרתי את זה כמה פעמים. להיות ראש קטן זה הדבר הקל ביותר. חבר'ה, אני לא חושב – אדם מקבל 100% נכות ולא זכאי לשום הנחה? לא יכול להיות דבר כזה. חברי הכנסת, לפני שנמשיך - - -
חיים פוקס
¶
סליחה, היושב-ראש, הם כפופים למשרד הרווחה. שר הרווחה אחראי על הביטוח הלאומי. אז איפה שר הרווחה?
יעקב פרי
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני קודם כול חושב שזה דיון באמת חשוב, ונפלאה בעיני, שכל כך הרבה זמן עיוורים ולקויי ראייה לא התחילו בשנה, שנתיים או שלוש האחרונות, לצערנו – או לשמחתנו, לא יודע. על כל פנים, אני מקבל את כל מה שנאמר פה. אין צורך לחזור על הדברים החשובים של חברי הכנסת חנין וביטן וכל מי שאמר כאן.
אני רואה רק שהדיון, אדוני היושב-ראש, מתחיל לסטות לכיוון של חיפוש האשמות ולא חיפוש פתרון.
יעקב פרי
¶
בסדר, אז הביטוח הלאומי לא ביצע את תפקידו לטעמנו, ומשרד הרווחה שמחלק את תעודות העיוור לא עשה את הרשימות, וחברת חשמל בכלל, איך אומרים, חפה מפשע, כי אתה רק גוף מבצע ואתה מקבל את הרשימות. ואין לי טענות, אני מכיר את הדברים, וגם אם יש לי טענות זה לא יהיה בסופו של דבר יעיל.
אנחנו צריכים, לפי דעתי, להציע פתרון. פתרון מהיר, פתרון יעיל, שבו רשימות מגוף רגולטורי – יהיה זה משרד הרווחה, יהיה זה משרד הרווחה באמצעות ביטוח לאומי – יעבירו את הרשימות לחברת חשמל, וחברת חשמל מחר או בשבוע הבא תתחיל לתת את ההנחות או את הפטור למי שצריך.
אני חושב, אם מדובר באוכלוסייה של 24,000 ומתוכם 8,000, כפי שציינת, גברתי, אני חושב שאפשר למצוא פתרון מהיר, יעיל, שלא ידרוש לפי עניות דעתי גם חקיקות סבוכות וארוכות. ולפי דעתי בוא נמצה את תפקידנו במציאות הפתרון ולא במציאת מי לא היה בסדר עד כה. זה ברור שלא היינו בסדר, זה ברור שזאת שערורייה.
יעקב פרי
¶
מקובל לחלוטין. מיותר לומר שזה נורא בעיני, שאנשים עיוורים, ואנחנו יודעים בדיוק שעולמם חשוך, לא יכולים ליהנות ממה ש – אתה יודע, חסר היגיון, אתם מבינים על מה אני מדבר. בואו נמצא פתרון, בואו לא נחפש אשמים.
טלי פלוסקוב
¶
אדוני היושב-ראש, ראשית אני רוצה לברך את קארין שנכנסה כרגע, חברת הכנסת קארין אלהרר, על היוזמה של היום הזה. ואני חושבת שתסיימי את היום הזה עם הרבה הצלחות והרבה דברים נפלאים לטובת הקהילה.
אני בכלל עכשיו שומעת את הצדדים ולא מבינה למה יש פילוג כזה בטיפול. למה מרכז לעיוור זה משהו נפרד וביטוח לאומי שמטפל בנכים זה משהו אחר? אני לא מבינה את זה.
מירב הירש
¶
זה לא המרכז לעיוור, זה השירות לעיוור. חבל שאין פה נציג של השירות לעיוור, שביקשנו שיהיה כאן.
טלי פלוסקוב
¶
לא, יעקב, זה נכון מה שאתה אומר, אבל יחד עם זאת, אנחנו צריכים להציף את הדברים כאן. ולמה? כי אני צופה בעוד חודש דיון נוסף בעוד נושא שביטוח לאומי לא טיפל, ושוב פעם, כי ככה כתוב בתקנון. רגע, אני לא באה להאשים אתכם, ממש לא, אני לא נמצאת שם, כי אני מבינה שאתם פועלים על-פי התקנון.
אבל יחד עם זאת, אני בטוחה שהאנשים האלה הגיעו אליכם לבקש ולקבל הנחה באחת, שתיים, שלוש, ובטח יש עוד קבוצות אוכלוסייה.
טלי פלוסקוב
¶
שנייה. מה אני רוצה להגיד כאן, רבותי? סליחה, אני אומרת עכשיו דבר קשה, אבל זה מה שמדברים על ביטוח לאומי: גוף יבש של אנשים שלא יודעים מה זה חיוך ולא יודעים מה זה חמלה. זה מה שמדברים על ביטוח לאומי. אתם צריכים לדאוג שהתדמית הזאת תשתנה. זה אולי לא נושא לוועדת הכלכלה, אבל אני מנצלת את ההזדמנות הזאת, שאני כרגע יושבת מולכם ואני אומרת לכם את זה: תחשבו איך אתם משנים את המצב. זה אחד.
שניים, אני לגמרי מתחברת לנושא. אני חושבת שמכאן, מהוועדה הזאת היום בבוקר, צריכה לצאת בשורה. אנחנו צריכים לפתור את הבעיה של האנשים האלה, כי אני לא מבינה איך עד עכשיו לא טיפלו בזה. וכולנו כאן מבינים את זה, וכולנו לא מבינים איך זה לא טופל.
אז איך אנחנו נעשה את זה? באמצעות רוויזיה, זמני, שינוי תקנון – אנחנו כבר נחשוב עכשיו. אבל אני באמת רוצה שנצא מכאן ונסתכל בעיניים של האנשים האלה כאשר אין להם זכות לראות את העיניים שלנו, אבל לפחות להבין שיש פה מישהו שגם דואג להם.
אז אדוני היושב-ראש, אני באמת יוצאת פה בקריאה להוציא מכאן החלטה שהיא לטובת האוכלוסייה הזאת.
מירב יוסף
¶
רק לפני שנתייחס ספציפית לאוכלוסייה הזאת, אני רוצה להזכיר שגם בוועדה הזו דנו בשנים קודמות בעניין של זכאות להנחה בחשמל כתוצאה מהנכות שיש לאותו מוגבל או זכאי, ושבעקבות אותה נכות הוא נדרש לשימוש ביותר חשמל.
כמו שרפי פה קודם ציין, אם אנחנו מסתכלים על קבוצת העיוורים, אז הדרישה לשימוש בחשמל כתוצאה מעזרים טכנולוגיים שנדרשים להם וכו' וכו', ובמקום הזה אז אני מרגישה מאוד מאוד נוח שאנחנו דנים בעניין הזה, כי באמת יש דרישה לצריכה מוגברת בחשמל כתוצאה מזה.
בדקנו מבחינת היקף האוכלוסייה הגדול, מה ההשפעה שלו בעצם על הסל של ההנחות? כעיקרון הסל היום מוגדר בחוק כאחד וחצי אחוז מהכנסות מכירת החשמל של חברת החשמל. ומאחר שמדובר באוכלוסייה מאוד מאוד גדולה, לצערי, היקף ההכנסה של כל האוכלוסייה הזאת לתוך הסל בעצם יביא אותנו למיצוי - - -
מירב יוסף
¶
אז כמו שעשינו קודם – אני רוצה לחבר את זה למה שאמרתי קודם, בדיונים הקודמים של הוועדה, גם מול הביטוח הלאומי דיברנו באמת על איזושהי הבחנה, מתוך כל הקבוצה של האנשים שבאמת חלשים וצריך לעזור להם, לקחת מתוך הקבוצה הזאת הגדולה באמת את אלה שהכי הכי צריכים.
ושמעתי קודם שמירב דיברה על הקבוצה של ה-100% של הנכים, שאני חושבת שזה משהו שאפשר בהחלט לקדם ושהוועדה - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
כן, חשבתי, לפני שאאפשר לנאוה בוקר, וגם דוד ביטן ביקש עוד פעם את רשות הדיבור, אני חושב שאפשר לקחת את ה-100%, וחייבים לקחת את כל אלה שהם ב-100% מעל גיל עבודה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
כן כן, אבל מי שהוא ב-100% נכות מעל גיל העבודה. מי שלא היה בתוך הפול הזה, ולכן הוא בכלל לא נכנס לתוך הפול. ככה הבנתי.
מירב הירש
¶
אנחנו רוצים למעשה שבעלי תעודות עיוור שמקבלים דמי ליווי ייכנסו לתוך ההטבה הזאת, שזה בערך 8,000 אנשים. ובנוסף, מי שיש לו, עומד בקריטריונים הרפואיים לקבלת דמי ליווי, אבל לא מקבל אותם בגלל האלמנט של גיל, הוא גם כן ייכלל בתוך ההטבה הזאת. ואנחנו נדאג להעביר - - -
מירב הירש
¶
אני לא יודעת לכמת כרגע את הנתונים של מה זה אומר מבחינה מספרית, אבל זו בהחלט בדיקה שנעשה ונעביר לכם.
מירב הירש
¶
חשוב לי להגיד עוד דבר אחד, קודם כול. אני רוצה להגיד שהביטוח הלאומי הוא באמת שותף שלנו. הוא שותף שלנו לתוך התהליך, כי עובדה שהוא מנסה לתקן היום את הדברים ואת ההכרה שמדברת על זה שיכירו בעצם במי שיש לו תעודת עיוור, שהוא יהיה גם מוכר בביטוח הלאומי.
מירב הירש
¶
ואני באמת רוצה להגיד תודה לאגף נכויות. וצריך לזכור, עדיין אני אומרת, גם הביטוח הלאומי צריך לזכור שיש אוכלוסייה שהוא עדיין לא מטפל בה. יכול להיות שבעתיד הוא בודק עכשיו איך לטפל בה, והוא באמת צריך להגיד: חבר'ה, האוכלוסייה שלנו, של בעלי תעודות עיוור, לא מופיעה אצלנו, כדי להגיד את זה. ורק כדי לקדם את זה, ואני לא מאשימה, חלילה, אני רק אומרת שאתם צריכים לשים את זה על השולחן.
נאוה בוקר
¶
אני רוצה רק לשאול את נציג הביטוח הלאומי: בוא נהיה פרקטיים, מה התיקון בחוק שאתם זקוקים לו לטיפול בבעיה? צריך שיהיה לנו פתרון מהיר לבעיה הזו. אז בוא תגיד לנו מה. בלי התיקון, כל הדיבורים פשוט ריקים מתוכן.
רועי קרת
¶
נכון. צריך לתקן את חוק משק החשמל. אחת מהבעיות שלנו שזה לא חוק של שר הרווחה, ומי שמאשר אותו זה ועדת הכלכלה.
לאה ורון
¶
רועי קרת, תמתין בבקשה רק רגע. גברת יוסף, האם אפשר לכלול בתוספת גם את האוכלוסייה של העיוורים עליה דיברנו, או שיש צורך לתקן את כל החוק של החשמל?
רועי קרת
¶
אדוני, זאת החלטה שלכם. בחוק משק החשמל, בתוספת שלו, מנויים האנשים שזכאים להטבה. נדמה לי שצריך לתקן שם.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אני מבין שהדבר הזה יכול להתבצע מיידי ללא תיקון חקיקה. ככה אני מבין ממנה. ואם זה אפשרי, בכל אופן אני מציע לסיכום של הדיון הזה - - -
מירב יוסף
¶
רק מה שנדרש, בבקשה, קודם כול אנחנו צריכים עוד לקבל מידע ממירב בכמה מדובר בקבוצה של ה-16,000. אבל אנחנו צריכים להיות מאוד מאוד מדויקים במי מעביר את הרשימות לחברת החשמל.
מירב הירש
¶
נכון, בוודאי. צריך שהשירות לעיוור במשרד הרווחה יעביר את הרשימות. זה הטיפול שצריך לעשות. ולקבוע מנגנון אוטומטי.
דוד ביטן
¶
אני פשוט מתנצל, אני צריך ללכת לוועדת הכנסת. כל מה שאתם מדברים זה טוב ויפה אבל זה כפתרון זמני. ממה ששמעתי, לדעתי חייבים ללכת על רוויזיה כמו שעשו בעיריות. לא צריך מורה נבוכים עם קריטריונים וכאלה דברים. צריכים תקנה שתאפשר לעיוורים, במיוחד 100%, עם איזשהן מדרגות גם לגובה ההנחה מגובה של חיוב וגם לפי אחוזי הנכות. שיאפשרו להם לקבל כמו בעיריות, יש תקנה שמאפשרת להם לקבל 90% בלי שום קריטריונים, בעצם הגשת תעודת העיוור.
דוד ביטן
¶
צריך ללכת על העניין הזה כרוויזיה, להציע אותה לשר הממונה לעשות רוויזיה, בלי קשר לתיקונים הזמניים שאנחנו מציעים עכשיו. לא יכול להיות שהם ילכו עם מורה נבוכים כל היום.
דוד ביטן
¶
- - - החלטה לעשות את זה. ואז לא צריך להתעסק בביטוח לאומי שאומר דבר כזה ואחר או במישהו אחר. פעם אחת ללכת על משהו רדיקלי כמו שעשו בארנונה. זה הכול.
היו"ר יצחק וקנין
¶
תודה, ידידי. רבותי, אני מסיים את זה. אני לא יוצא מהישיבה הזאת בלי שיהיה פתרון לאן אנחנו הולכים. שבתי אלבוחר, אני מבין שאתה עוזר ראשי בייעוץ המשפטי. אני שואל שאלה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
כן. אני מבין, על-פי מה שאומרת לנו נאוה, שלא צריך תיקוני חקיקה אלא מספיק שיוגדרו רשימות. הדבר הזה יובא בתקנות, השר יתקין אותן ובזה יסתיים העניין.
שבתי אלבוחר
¶
לא יהיה צורך בתיקון חקיקה, אבל בחקיקה, אם אני מדבר על התקנות לפי משק החשמל, אם יהיה הסדר עם המוסד לביטוח לאומי כך שהם יוכרו כנכים, אלו אותם נכים שכבר מקבלים את ההנחה, במקרה כזה אין כל צורך לתקן את התקנות, וכבר מיד לאחר - - -
מירב הירש
¶
מהסיבה הפשוטה שיש לנו לצורך העניין באוכלוסייה שלנו, הביטוח הלאומי לא מכיר בעיוורים עד לפברואר 2015, לא הכיר בעיוורים ל-90% נכות רפואית. עיוורים לא מקבלים ניידות - - -
מירב הירש
¶
נכון. אז הם לא מכירים בהם, ולכן הם נופלים ברשימות. עיוורים לא מקבלים. אם קבעתם שאת ההטבה לחשמל יקבלו אנשים שמקבלים שר"מ ברמה של 105% ומעלה, עיוורים מקבלים רק 50% ולא נכללים בזה. אם קבעתם בהטבה, שיקבלו את ההטבה אנשים שמקבלים מהביטוח הלאומי קצבת ניידות – עיוורים לא נכללים במקבלי קצבת ניידות, הם מקבלים דמי ליווי.
היו"ר יצחק וקנין
¶
סליחה, לא קיבלת את רשות הדיבור. רבותי, לא דו-שיח ביניכם. אני רוצה להבין שוב ושוב, ואכבד את זה: נכה רגיל, לא שלוקה בליקוי ראייה, ב-100% נכות, מקבל את ההנחה הזאת?
רועי קרת
¶
- - בתוספת לחוק הסעיף הראשון הוא "צרכן הזכאי לקצבת שירותים מיוחדים לפי תקנה 3(ב) ו-(ג)". אלה תקנות הביטוח הלאומי. תקנות 3(ב) ו-(ג) בתקנות השירותים המיוחדים מתייחסות לרמה הבינונית והגבוהה. העיוורים ברובם מקבלים ברמה הנמוכה, של ה-50%.
רועי קרת
¶
וזה לא קשור לאחוזי נכות, זה קשור לזכות לשירותים מיוחדים. יכול להיות אדם עם נכות של 100% ולא להיות זכאי לשירותים מיוחדים.
שבתי אלבוחר
¶
- - והם לא מצליחים לעבור על ההגדרות, אז הדרך היחידה היא לתקן, אפשר לתקן גם במישור של ביטוח לאומי, להכניס אותם לקטגוריה. זו גם אופציה.
שבתי אלבוחר
¶
אני רק מציג את האופציות המשפטיות. והאופציה השנייה זה לתקן את התקנות לפי חוק משק החשמל.
שבתי אלבוחר
¶
עם הסכמת שר האוצר. זה לא רק החלטה של שר התשתיות הלאומיות, צריך הסכמת שר האוצר. וכמובן נתייעץ, יש חובת התייעצות, עם משרד הרווחה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
רבותי, אני אישית מתכוון, אני אומר לכם, לדבר גם עם השר יובל שטייניץ, שהוא הממונה כרגע, אני מבין, וגם עם שר האוצר בנושא הזה. אני מציע שגם הוועדה תוציא מכתב, אפילו בשם יושב-ראש הוועדה הקבוע, איתן כבל, בנושא הזה, לבקש מהם לתקן את הנושא הזה, על מנת שהדבר הזה יבוא בתקנות, לא צריך חקיקה, ואני חושב שזה יותר מהיר מכל תהליך אחר.
מירב הירש
¶
צריך לבקש לתקן את התקנות באופן שיופיע שבעל תעודת עיוור אשר מקבל דמי ליווי יוכל לקבל את ההטבה. והרשימות יועברו על-ידי - - -
מירב הירש
¶
אוטומטית בעל תעודת עיוור המקבל דמי ליווי. ואנחנו נעשה את הבדיקה לגבי כמות האנשים שהם מעל הגיל, שהם עומדים בקריטריונים הרפואיים אבל לא מקבלים את דמי הליווי.
מירב הירש
¶
הם לא מקבלים דמי ליווי. נבדוק את ההגדרה כמה הם. הם עומדים בקריטריונים הרפואיים ויש להם מאה אחוז נכות רפואית כביכול. זה מה שסיכמנו בהתחלה.
שניר ניב
¶
אם יורשה לי להוסיף – משרד האוצר – היום יש מגבלה בחוק שסך ההנחות לא יכולות לעלות על אחד וחצי אחוז.
היו"ר יצחק וקנין
¶
בדקנו את הנושא, קיבלנו את אמות המידה. האמן לי, עשינו את הדבר. גם אם נכניס 8,000 – 24,000 ודאי זה סוגר את כל המכסה, ברור לנו.
שניר ניב
¶
זה לא מסתכם רק ב-24,000. אם אנחנו מורידים את זה ל-50% שר"מ, שזו דרגה נמוכה של הקצבה, אז יש עוד עשרות אלפים, ציבורים נוספים שנכנסים.
מירב הירש
¶
בדיוק בשביל זה גם לא ביקשנו להכניס את האוכלוסייה של מקבלי שר"מ 50%, כי אנחנו מבינים שזה יתייחס לאוכלוסיות אחרות.
יעקב פרי
¶
הדיון, אדוני ממשרד האוצר, הוא על הטבות או הנחות בחשמל לציבור עיוורים. שערורייה שזה לא מטופל, לא חשוב על-ידי מי ולא חשוב מי האשמים. לבוא עכשיו ולשים לפני הוועדה את השפעות או השלכות הרוחב – תאמין לי, אנחנו מכירים. תפתרו את הבעיה. זו אוכלוסייה שמגיעה לה ההנחה הזאת, לאף אחד אין ספק שמגיעה לה ההנחה הזאת. ואם צריך לפתור את זה באמצעים של חקיקה – חקיקה; אם צריך באמצעים של תקנה - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
חבר הכנסת פרי, אני מתייחס למה שאמרה לי מנהלת הוועדה, שהראשון שהתקין את התקנות כחקיקה זה היה משה כחלון. ואני בטוח שיש לו את הרגישות הזאת, הוא יעשה את מה שצריך. ואני אומר לך את זה באופן אישי, אני הולך לפנות אליו ולדבר אתו. גם אדבר עם יושב-ראש הוועדה הקבוע על מנת שהנושא הזה יבוא על פתרונו המלא. אין פה כוונה לדחוף כמה שיותר אנשים, אלא רק באמת בהתאם לזכאות כפי שהציגה את זה מהשירות לעיוור.
היו"ר יצחק וקנין
¶
רבותי, אני מאמין שיעבירו בכתב תוך חודש וחצי, ואז אנחנו נהיה בעצם נהיה במעקב. אבל אני רוצה להיות הוגן. חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא ביקש רשות הדיבור, ואני לא רוצה שהוא יהיה מקופח לעומת אחרים.
עבד אל חכים חאג' יחיא
¶
אנחנו רואים שיש הסכמה מכולם שצריך לתקן את המצב. זה אחד. פה לא דנים אם לתקן או לא לתקן אלא איך לתקן. לכן אני מציע להתקדם בכיוון שרשימה של כל בעלי תעודת עיוור תועבר לחברת החשמל ושם יהיה התיקון.
בעצם אתם הגוף שצריך להעביר את הרשימה, שנשנה את התקנון, שיעביר את הרשימה, ולהוריד את ההגבלה או את ההבדל בין מי שהגיל שלו לפני הפרישה או אחרי הפרישה, כי ההבדלה הזו, שמי שמעל גיל הפרישה מחוץ להטבה הזו, זה ממש שערורייתי. כי בגיל הזה, עם ההכנסות הדלות, עם כל התרופות שהוא צריך - -
עבד אל חכים חאג' יחיא
¶
כן. - - עם כל התרופות שהוא צריך, עם כל ההוצאות. מה, הוא יתחיל לחשוב אם להדליק את המזגן או לא להדליק את המזגן, אם בכלל יש לו? כי הוא צריך לבחור היום בין תרופות לאוכל. אז גם נעמיס עליו חשמל ולהיות מחוץ?
אז אני חושב שהעניין של הגיל צריך לרדת מהקריטריונים, מהרשימות. הוא לא צריך לראות את הגיל שלו בכלל ברשימה. יש לו את התעודה – הוא מקבל, אין לו את התעודה – הוא לא מקבל. זה הכול.
נאוה בוקר
¶
אני רוצה לומר שהביטוח הלאומי, ככה אני חושבת, זה החלון לפתרון הבעיה. כי אם הם לא יגידו לנו במדויק מה הם צריכים כדי לפתור את הבעיה - - -
מירב יוסף
¶
אני רוצה בבקשה רק להוסיף דבר אחד לעניין לוחות הזמנים. מהניסיון שצברנו ברשות לניצולי שואה ובצה"ל בעיקר, בדרך כלל כשאנחנו מעבירים את התקנות ובאמת החקיקה מתקבלת והכול בסדר, לוקח עוד קצת זמן עד שהגלגלים, הממשקים האלה, בין הרשויות לבין חברת חשמל מתחילים לעבוד כמו שצריך.
לצורך הדבר הזה קבענו שתהיה תחולה רטרואקטיבית. זאת אומרת, ש-once נקבעו התקנות האוכלוסייה הזכאית, גם אם לוקח קצת זמן לממשק את המערכות הממוחשבות כדי שאפשר יהיה להעביר את הרשימות, הם יקבלו את זה רטרואקטיבית מהרגע שנקבעה הזכאות שלהם.
יעקב פרי
¶
אני רק רוצה לשאול אותך: ברגע שהתקנות יתוקנו, צריך שרשות החשמל תעביר לחברת החשמל או הביטוח הלאומי יעביר לחברת החשמל?
מירב הירש
¶
השירות לעיוור. השירות לעיוור הוא שירות בתוך אגף השיקום במשרד הרווחה, והוא בעצם אמור להעביר את הרשימות, כי הוא מי שנותן את תעודות העיוור לחברת החשמל.
עיסאווי פריג'
¶
שאלה: לפני שנה ולפני שנתיים הרי צוין יום העיוור כאן. למה הסוגיה הזאת טרם טופלה? סתם, בשבילי, ללמוד מהעבר.
היו"ר יצחק וקנין
¶
עיסאווי פריג', אתה שואל שאלה קשה מאוד, אני לא המוסמך לענות עליה. תודה בכל אופן. דובר אחרון ונקריא את הסיכום.
אבנר עורקבי
¶
אבנר עורקבי, יושב-ראש ארגון אהב"ה – ארגון הנכים בישראל המיוחד, וחבר בפורום הנכים. אני רוצה רק לומר שכל המידע הזה רק התחיל לפני שנה בערך, עד כמה שאני זוכר. התחלנו את המאבק שלנו ב-2010 בקשר לזכויות שלנו, הנכים, מול משרד ראש הממשלה. כתוצאה מזה קיבלנו, היות שיש לנו צורך בשר"מים הגבוהים, שיש הרבה נכים שהם מונשמים, הרבה נכים שזקוקים למים חמים, הרבה נכים שזקוקים לקירור. כל זה נוצר והתקבל על-ידי המחוקק כדי לתת לנו את ההנחה.
עכשיו, אנחנו לא אומרים שיצאנו עם תאוותנו בידינו. יש הרבה כאלה גם ב-50% שזקוקים מאוד להנחה הזו. העיוורים נכנסו ברוך השם בתוך המשא ומתן שלנו, נכנסו לתוך השלב של השר"מ. הם קיבלו שר"מ לפני כשנה ב-50%. אם מישהו חושב שצריך להעלות להם את השר"מ, שיעלו להם את השר"מ.
מירב הירש
¶
אם אנחנו רוצים לדייק, אז נותן גם שר"מ וגם סיעוד ברמה הגבוהה, וגם זקנה למי שקיבל קצבת נכות לפני כן. ואני מניחה שחברי הוועדה מבינים שיש אנשים שהופכים להיות נכים גם אחרי גיל העבודה. ואז הם לא יכולים ליהנות מההטבה למרות שהיו מאוד רוצים לתת לזקן וקשיש את ההטבה.
רפי כהן
¶
אני מרגיש שכל הישיבה הזאת אנחנו מדברים לכאורה על הנחה בחשמל, אבל הבעיות טמונות הרבה הרבה הרבה יותר עמוק ובשורשים. ולצערי, אם הם לא ייפתרו, כנראה כל פעם נצטרך לבוא עם איזה הנחה אחרת, מיוחדת, לעיוורים, כאשר עיוורים הם נכים לכל דבר בסופו של דבר.
היו"ר יצחק וקנין
¶
טוב. אדוני צודק לחלוטין, אבל אתה יודע שזה לא ה-case של הוועדה הזאת, מכיוון שכל הדיונים שייכים לוועדת העבודה והרווחה. ואני חושב שהנושא הזה אכן צריך להיות, אני דווקא פונה לשירות לעיוור, אני חושב שאתם צריכים - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
בכל אופן, רבותי, אני מקריא את החלטת הוועדה: הוועדה מבקשת כי שר התשתיות הלאומית, האנרגיה והמים יקבל את הסכמת שר האוצר להרחיב את רשימת הזכאים להנחות בחשמל אשר בתוספת לתקנות משק החשמל, ולתת הנחה גם לאוכלוסיית העיוורים שהוועדה הגדירה את זכאותם.
הוועדה מבקשת מנציגי משרדי הממשלה להעביר אליה בכתב עד ה-15 באוגוסט 2015 את הביצוע האמור. ההנחה במחיר החשמל תינתן מיום שנקבעה הזכאות לעיוור עצמו, על אף שייתכן כי ההליכים הטכניים יימשכו זמן רב יותר.
היו"ר יצחק וקנין
¶
לא, אין צורך. אם אין לנו דיווח בכתב תוך חודש וחצי, וזה יפתור את הבעיה. אם לא, ניזום את זה. אם לא, תאמין לי, אדאג לך בנשיאות שתקבל דיון מהיר.