PAGE
2
ועדת הכלכלה
08/12/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
<פרוטוקול מס' 416>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ט"ז בכסלו התשע"ה (08 בדצמבר 2014), שעה 18:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 08/12/2014
הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון מס' 6) (סיוע ריאלי בשכר דירה), התשע"ה-2014
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון – סיוע ריאלי בשכר דירה), התשע"ד-2014 (פ/2117/19)
מוזמנים
¶
>
מעין נשר - רכז שיכון באגף התקציבים, משרד האוצר
יעקב קארו - ממונה נכסים, חברת פרזות, חברות משכנות
עידן אבידני - פורום דיור ציבורי
רן מלמד - סמנכ"ל, עמותת ידיד, ארגוני סיוע לדיירים
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון – סיוע ריאלי בשכר דירה), התשע"ד-2014 (פ/2117/19)
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון - סיוע ריאלי בשכר דירה), התשע"ד-2014.
יש פה הצעה שיזמה עמותת ידיד ורן מלמד הסמנכ"ל והוא עזר לאורלי אבקסיס - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
ברור שכדי לרדת לרזולוציות, נצטרך לעשות אותן לקראת קריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק הזאת באה להסדיר מצב אבסורדי, שבגלל המחסור הקשה שיש בדיור ציבורי לזכאים של הדיור הציבורי, קרי, זכאים שעומדים בתור במשרד השיכון וזכאים ועומדים בתור במשרד הקליטה ומחזיקים תעודת זכאות לדיור ציבורי. מאחר שחסר מלאי בדיור הציבורי הם לא יכולים לממש את הזכאות שלהם ונאלצים להגיע לשוק שכירת הדירות הדרקוני שקיים במדינת ישראל.
אנחנו באים להביא בשורה לכל אותם זכאים של הדיור הציבורי. אתה יודע, אבישי, שהקריטריונים כל-כך עלו וזאת בגלל שיש מחסור בדיור הציבורי ורצו לצמצם כביכול את התור באופן של אשליה אופטימית. עדיין, אותם זכאים, גם עם התנאים של מיטת סדום, עומדים בתנאי הזכאות. יש להם תעודת זכאות והם לא יכולים לממש אותה כי אין מלאי בדיור הציבורי. אותם אנשים מסתובבים עם תעודה שלא שווה הרבה, שאין להם מה לעשות איתה והם נאלצים להיזרק לשוק החופשי של דירות להשכרה. זה שוק דרקוני במדינת ישראל. הסבסוד שהם מקבלים ממשרד השיכון ומהמדינה, הוא לא ריאלי ולעג לרש. בחלק מהמקרים אנחנו מגלים שהפערים הם כל-כך גדולים. בנוסף לזה, מסתבר שאתה לא מקבל את הסבסוד אלא אם כן הבאת חוזה חתום. כאשר בעלי הדירות בשוק החופשי יודעים שאין להם גב כלכלי, אין להם אשראי בבנק, אין מי שיערוב להם. אם המדינה לא עורבת לשכר הדירה הריאלי בשוק החופשי, הם לא ישכירו להם.
בחוק הזה , לא רק שאנחנו מכירים בזכאות שלהם, אנחנו באים גם להביא להם פתרון אמיתי, כי אנחנו מדברים על ילדים הומלסים במדינת ישראל. אלה אותם ילדים להורים שהם זכאים והמדינה לא מספקת להם דיור שהיתה חייבת לספק. לפחות שהמדינה תספק את שכר הדירה הריאלי. הצעת החוק הזאת עברה בוועדת השרים לענייני חקיקה ברוב גדול, פרט להתנגדות של האוצר. ההתנגדות נפלה ובנוסף לזה, הוגש ערר ביום הדיור הציבורי. אני חשבתי שאין דבר הזוי מזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שום דבר לא מפליא אותי במה שקורה בממשלת ישראל הגרועה ביותר, וזה לא חשוב אם זה ימין או שמאל. זאת הכנסת הגרועה בישראל. יד ימין לא יודעת מיד שמאל, מתערבים בכל דבר. אני פשוט בוש שמדינת ישראל מתנהלת בצורה כזאת, אז בואי נתקדם.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני חייבת לומר גם לפרוטוקול. אם לא היתה התערבות של איווט בנושא הזה, הערר לא היה מוסר. אנחנו כל-כך שמחים שהערר הזה הוסר. סוף סוף נצליח להביא בשורה אמיתית. אם נצליח להציל את החוק הזה בקריאה ראשונה, מחצית מהדרך עשינו.
רן מלמד
¶
היום הזה מבחינתי הוא לא יום קל. אני לא רוצה בחירות. מבחינתי, מה שקורה פה זה יום קשה. אבל אם אני אצא מפה קצת עם חיוך על זה שהצלחנו להעביר את זה כדי שאפשר יהיה לקדם את זה מייד בכנסת הבאה, זה שווה.
מעבר לזה שהצעת החוק צריכה לעבור, אולי אנקדוטה אחת קטנה. בהצעת החוק המקורית, שעליה את חתומה יחד עם אנשים כמו איתן כבל, דב חנין ואנסטסיה מיכאלי וגם אבישי ברוורמן. אז גם אתה חתום על הצעת החוק המקורית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אורלי, את יודעת שאני תמיד הייתי בידידות עם אבא שלך ואני שמח שהתחלנו גם כן ידידות.
עידן אבידני
¶
אני מפורום דיור ציבורי. אני רוצה להגיד שביום שהוא באמת יום קשה למי שנאבק למען קורת גלל, שפקידי ממשלה מפילים חוק של גבעת עמל רק על דברים טכניים. בגלל שידי חברי הכנסת כבולות על בירוקרטיה. אני מצטערת שאני ככה אבל כשאנשים נזרקים לרחוק - - -
עידן אבידני
¶
החוק הזה פשוט בא לא להתעלם מהמצב שלהם ולזרוק אותם לקשיים שהמציאות מכריחה אותם להתחנן לקורת גג מהמדינה, ממשרד השיכון. מבטלים אותם על כל מיני טענות שאין דירות. אף אחד לא נלחם שלאנשים תהיה קורת גג במדינה הזאת. אורלי, אם לא את, באמת, יש פה כמה אנשים שלשמחתי הרבה, בזכות המסר שאת מעבירה תהיה להם את קורת הגג הזאת.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו כמה חברים שהנושאים הללו כל-כך חשובים להם, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה. באמת הייתי רוצה שפקידת האוצר תסתכל על האנשים ושתבין שלא מדובר פה במספרים.
הבחורה הזאת היא בן אדם ולבן אדם הזה יש תעודת זכאות. לאנשים האלה יש ילדים. הילדים האלה, אתם תרצו לגדל אותם ולגייס אותם בגיל 18. תסתכלו עליהם ותגידו להם שזה לא מספיק חשוב.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כן. אם פקידי האוצר יסיטו את הכסף של המכירה של דיור ציבורי, אז פקידי האוצר לא בסדר. החלטת ממשלה 746 היתה צביעת הכסף. מישהו, פקיד באוצר, עשה את זה בניגוד להחלטת ממשלה. 2.75 מיליארד שקלים הוסטו לסלילת כביש למעלה אדומים, לשיפוץ מבני ציבור. גם היום אתם רוצים לשים מקלות בגלגלים? את מי תאשימו הפעם?
מעין נשר
¶
זאת לא חכמה להתחיל את הדיון בלתקוף את פקידי האוצר ולהגיד לי להסתכל בעיניים של הגברת הנכבדה פה. זה מאוד בעייתי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אולי, אני מבקש ממך. תני לה לסיים ואל תפסיקי אותה. בסדר? כל אחד יכול לדבר פה בזכותו.
מעין נשר
¶
מספר דברים לעניין הצעת החוק. קודם כל, הצעת החוק כמו שהיא מנוסחת היום לעמדתנו מנוסחת באופן בעייתי. אין כל תקרה לשכר הדירה שמוצע בשוק החופשי. ההצעה כמו שהיא היום בעצם מעודדת את הזכאים לשכור דירות יקרות מאוד, כי בעצם משתמע ממנה שכל שכר דירה שהם יגידו שהם משלמים בשוק החופשי, צריכים לשפות אותם על הדבר הזה.
דבר שני, הצעת החוק היא הצעת חוק תקציבית.
מעין נשר
¶
הצעת החוק היא תקציבית. כל עוד אין לה תקרה, ההצעה יכולה גם לעלות מאות מיליונים של שקלים נוספים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אורלי. אני לא מדבר על המרות. אצלי בוועדת הכלכלה אחד מסיים לדבר והשני מגיב. רק על זה אני מדבר, כמו שחינכת את הילדים שלך. תני לה לסיים ותגידי מה שאת רוצה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני הולך להצביע ולגמור את זה. ביקשת, כינסנו, בואי נגמור עם זה. היא עושה את תפקידה, זה הכול.
מעין נשר
¶
ככל שתהיה לה תקרה נוכל לבוא ולהעריך. כמו שההצעה מנוסחת היום, ברור שהיא תקציבית ועלותה מעל 5 מיליון שקלים. יש לנו את הנתונים על מספרי הזכאים, גם של משרד הקליטה וגם של משרד השיכון. אנחנו מכירים את זה ואין לנו אפשרות כרגע רק להגיד כמה עשרות או מאות מיליונים הדבר הזה עולה.
דבר שלישי. צריך לציין שכבר היום הזכאים לדיור ציבורי הם אלה שמקבלים את הסיוע הגבוה ביותר בשכר הדירה, מבין הזכאים לסיוע בשכר דירה. יש היום 141,000 זכאים לסיוע בשכר דירה. מתוכם יש 2,000 ממתינים של משרד השיכון. יש לנו בעיה עם המספרים שמעביר משרד הקליטה אבל הבנתי שמדובר קרוב ל-4,000. הם מקבלים את הסיוע הגבוה ביותר.
אורלי לוי אבקסיס
¶
תקשיבי, 3,000 זה 0.6%, אפילו פחות מ-1% שכל הזכאים מקבלים. זה גם אחרי ועדת חריגים. אם אתה באה, אז תבואי עם שיעורי בית מוכנים כי אנחנו הח"כים עושים שיעורי בית. אני רוצה להאמין שבמשרד האוצר יש כאלה שעושים שיעורי בית ולא מסתכלים רק על מספרים. את יודעת מה? אפילו על מספרים אתם לא מסתכלים. לא בכדי אמר מבקר המדינה שהם באים בלי שיעורי בית ובלי נתונים ואנחנו חברי הכנסת נאלצים להצביע על סמך מסד נתונים שקרי. לכן יש עיוותים במה שאנחנו מעירים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני אגיד למבקר המדינה שאמרת שזה לא לעניין הדוח שלו. או אולי לא קראתם אותו, זה יותר מידי שיעורי בית.
מעין נשר
¶
כרגע אלה הדברים. יכול להיות שהיה לי עוד משהו להגיד אבל קשה לי עם כל ההאשמות האלה. זה באמת בלתי אפשרי.
דרך אגב, הנה הדוח.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותיי, אני לא יכול לנהל את הישיבה בצורה הזאת. את רוצה שאסגור את הישיבה ללא הצבעה?
לאה ורון
¶
אני מרגישה מאוד לא נוח שהציגה של האוצר שהגיעה לא יכולה להגיד את הדברים שלה. אני גם פקידה. אני מרגישה ממש לא נוח. תאפשרו לה כמה דקות לומר את הדברים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אורלי, את פוגעת בקייס שלך. למה הכנסת הזאת היא הגרועה ביותר בתולדות ישראל? בגלל שהתחילו פה דבר שהעיקר זה להשתלח. יכול להיות שהקייס שלך הוא מאה אחוז. אני לא יודע את כל הפרטים, אני תומך בך. זה מחליש את הקייס שלך, שאת לא נותנת לה לסיים את הדיבור.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להסביר משהו. לגבי עלות תקציבית. ישנם שני מונחים שהם רלוונטיים לטיפול בהצעות חוק פרטיות: אחד, עלות תקציבית. שניים, היותה או אי היותה של הצעת חוק, הצעת חוק תקציבית. את העלות התקציבית לפי הערכת האוצר, צריכים לציין בדברי ההסבר להצעת החוק, גם אם ההצעה אינה הצעת חוק תקציבית. גם אם הצעת חוק עולה 100 מיליון שקלים, ברגע שהממשלה נתנה את הסכמה, אז היא לא הצעת חוק תקציבית, אבל יש לציין את העלות התקציבית בדברי ההסבר של הצעת החוק.
אני קוראת את סעיף 93ד(2) לתקנון: "בדברי ההסבר להצעת חוק המתפרסמת לקריאה ראשונה, תצוין עלותה התקציבית. קבעה הוועדה שהעלות התקציבית עולה על הסכום הנקוב בסעיף 3ג לחוק יסוד משק המדינה, דהיינו, 5 מיליון שקלים, או הסכום המעודכן היום שמתקרב ל-6 מיליון שקלים, תצוין בדברי ההסבר גם היותה של הצעת החוק תקציבית, זולת אם הממשלה נתנה את הסכמתה כאמור בחוק היסוד, או אם חל לגבי הסייג האמור בסעיף 3ג(ו) לחוק היסוד".
עכשיו אני פונה לחוק היסוד וקוראת את ההגדרה מהי הצעת חוק תקציבית: "הצעת חוק תקציבית היא הצעת חוק שמתקיימים בה כל אלה:
1. היא הוגשה שלא בידי הממשלה.
2. בביצועה כרוכה עלות תקציבית של 5 מיליון שקלים. (הסכום המעודכן היום הוא 6,106,297 או יותר בשנת תקציב כלשהי)".
ככל הנראה שני התנאים האלה מתקיימים.
לגבי סעיף 3 יש כרגע מחלוקת.
"3.
הממשלה לא נתנה את הסכמתה לעלות התקציבית".
אורלי, את טוענת שהממשלה נתנה את הסכמתה ואומרת נציגת האוצר שהממשלה לא נתנה את הסכמתה לעלות התקציבית. הבנתי נכון, מעיין?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
את רוצה לנהל את זה? בואי תשבי כאן ותנהלי את זה. אני מבקש ממך. אני רוצה לקדם בדרך שלי. בדרך שלי אנחנו נותנים לדברים. את תשאלי את השאלות אבל לא באמצע.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל זאת שאלת הבהרה. אם היא אומרת שיש עלות תקציבית אבל הם לא חישבו את העלות התקציבית, מה דין הדבר בוועדה?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
את שואלת ועונה. אני מבקש איפוק. את תהיי בכנסת, אולי אני לא אהיה פה. מה שבטוח, בישיבה האחרונה שאנחנו יושבים יחד, תני לי לנהל את זה. אני אעביר את זה וזה יקרה, אבל זה יקרה בדרך שלי. לא רק התוצאה חשובה אלא גם הדרך, שתהיה תרבותית.
מעין נשר
¶
עוד פעם, אני חוזרת. מאחר ולא נקובה פה תקרה אנחנו לא יכולים להגיד מספר מדויק. אני אתן דוגמה. עשינו סימולציה מסוימת. אם כרגע התקרה היא 3,000 שקלים ורוצים להעלות לתקרה של 4,000 שקלים – בשיחות עם הגורמים המקצועיים באגף הסיוע במשרד השיכון, אנחנו מעריכים שזה יכול להיות הממוצע. כרגע, כפי שההצעה מנוסחת זה מעודד אנשים לשכור דירות גם ב-8,000 ו-10,000 שקלים.
אם אנחנו מדברים - - -
מעין נשר
¶
אם אנחנו לוקחים בחשבון סכום של 3,000 עד 4,000 שקלים, אנחנו מדברים על עלות תקציבית של משהו כמו 40 מיליון שקלים בשנה. זאת הצעת חוק תקציבית.
אתי בנדלר
¶
בהנחה ששכר הדירה הממוצע שהמדינה תצטרך לשלם לפי הצעת החוק הוא 4,000 שקלים, העלות התקציבית המוערכת - - -
מעין נשר
¶
לא הממוצע, התקרה. אני לא יודעת בדיוק איך הממוצע מתפלג אבל יש רמת זכאות. מאחר ואנחנו מדברים על הרמה הגבוהה ביותר של הזכאים, שמקבלים בדרך-כלל את המקסימום בסיוע כי המדינה קבעה - - -
מעין נשר
¶
אני מקריאה לך מדור מבקר המדינה, חברת הכנסת אורלי לוי.
"רמת הסיוע בדיור הגבוהה ביותר שמעניקה המדינה לאזרחים שנמצאו זכאים לכך היא הקצה הדירה שבבעלות המדינה תמורת שכר דירה מסובסד (להלן: דיור ציבורי). במועד סיום הביקורת יולי 2014 התגוררו כ-60,000 משקי בית בדיור ציבורי. בנוסף להם נמצאו כ-2,570 זכאי משרד השיכון וכ-24,000 זכאי משרד הקליטה הממתינים בתור לקבלת דירות או להחלפת דירות בדיור ציבורי". זה לא נתונים שלי, זה נתונים של מבקר המדינה. אז בבקשה תפסיקי להגיד שאני מטעה את הציבור. זה לא נעים לי.
אורלי לוי אבקסיס
¶
תקשיבי טוב. אנחנו מדברים על אלה שמסתובבים עם תעודה.
קודם כל, צריך להיות לך לא נעים. זה דבר שני.
דבר שני, אלה שמסתובבים עם תעודה. תראי, כל הסיפור פה של הערכה תקציבית אני חושבת שזה גם לא נופל בגדר התקנון. מאחר שלא נעשתה פה עבודה אמיתית – ובאמת צריך לרדת לרזולוציות לקראת קריאה שנייה ושלישית, מה הוא שכר דירה ריאלי. אני הצעתי לראש הממשלה אחרי שהייתי איתו והעלינו את זה לוועדת שרים, מי ייחשבו דיירים של הדיור הציבורי. אנחנו מדברים על אלה שעומדים בקריטריונים ואנחנו מדברים על המתנה של 2000 ומשהו בשרד השיכון ו-2000 ומשהו במשרד הקליטה.
בנוסף לזה, איך ייקבע הסכום הריאלי? לפי הזכאות שלהם באזור שבו הם זכאים.
אתי בנדלר
¶
אני עדיין רוצה לגמור את העניין הזה. יש שני דרכים לקבוע הערכה תקציבית. המוסמך לעשות את זה אגף התקציבים. אם הוועדה חולקת על העלות שקובע לנו אגף התקציבים, יש הליך תקנוני, אפשר לפנות למחלקת המידע והמחקר של הכנסת ואז לעשות דיון. אני מציעה לא ללכת על הדרך הזאת כי אז בוודאות לא תהיה לנו הערכה תקציבית, אבל זה כמובן לשיקול דעתכם.
משכך הדברים, אין מנוס אלא להתבסס על ההערכה התקציבית שימסור לנו האוצר בכתב.
אתי בנדלר
¶
זה דבר אחד. זה המכתב לגבי העלות התקציבית. באשר לשאלה אם העלות התקציבית הזאת הופכת את הצעת החוק להצעת חוק תקציבית, כי ברור שבכל מקרה הסכום יהיה להערכתם יותר מ-6 מיליון שקלים, יכול שמזכיר הממשלה יכתוב שהממשלה תומכת בעלות התקציבית הזאת ואז אני לא שואלת יותר שאלות.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני קצת בדקתי את הדרכים. כשאנחנו מקריאים במליאה את הצעת החוק ואנחנו מציינים בה שהאוצר טען שהיא הצעת חוק תקציבית, יש אופציה ששר, סגן שר, או מי מטעם הממשלה עולה מהצד ואומר שהם תומכים.
אופציה אחרת זה להעביר למזכירות תמיכה על-ידי מזכיר הממשלה. דיברתי עם איל ינון ועם ארבל.
אתי בנדלר
¶
"בדברי ההסבר להצעת חוק המתפרסמת לקריאה ראשונה תצוין עלותה התקציבית. קבעה הוועדה שהעלות התקציבית עולה על הסכום הנקוב בסעיף 3ג לחוק יסוד משק המדינה, תצוין בדברי ההסבר גם היותה של הצעת החוק תקציבית, זולת אם הממשלה נתנה את הסכמתה כאמור".
אתי בנדלר
¶
זה בסדר. זה נכון שיש את האופציה הזאת בסעיף קטן ג' כי כתוב כך: "הונחה הצעת חוק על שולחן הכנסת, רשאית הממשלה להודיע על שינוי עמדתה בעניין הסכמה לעלות התקציבית של הצעת החוק". זאת בהנחה שאני כתבתי שזאת הצעת חוק תקציבית. אז היא יכולה להודיע על עמדתה בהודעה במליאת הכנסת, שתימסר על-ידי שר או על-ידי סגן שר או בהודעה בכתב של מזכיר הממשלה למזכיר הכנסת.
זאת אומרת, שאם אני לא מקבלת מראש הסכמה, אני חייבת לכתוב שהיא תקציבית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לנו שתי אופציות. לפני שאנחנו כותבים את דברי ההסבר לגבי העלות התקציבית, תני לי את הזמן לנסות. קודם כל, בואי נעביר את החוק לקריאה ראשונה.
רן מלמד
¶
יש לי הערה שהיא חשובה להערכה של האוצר. הנושא של התקרה ידובר, אבל הצעת החוק אומרת שהאדם שמקבל את הסיוע המוגדל, הסיוע הזה יחושב פחות ממה שהוא היה משלם לו היתה זו דירה ציבורית. זה אומר שאם מישהו שוכר דירה ב-4,000 שקלים אבל על-פי ההגדרה של משרד השיכון, אם זאת היתה דירה ציבורית הוא היה צריך לשלם עליה 700 שקלים, הוא יקבל רק 3,300 שקלים. בהערכות של האוצר הם לא הביאו בחשבון את הסכום הזה.
סעיף 1 לחוק הדיור הציבורי כולל הגדרות ומוגדר בו
¶
"זכאי" - מי שמתגורר בדירה ציבורית תקופה של חמש שנים לפחות, ואין בבעלותו, או בבעלות קרובו, דירה או מקרקעין אחרים;"
מוצע כאן
¶
"תיקון סעיף 1
1. בחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי, התשנ"ח–1998 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1 –
(1) במקום ההגדרה "זכאי" יבוא:
""זכאי" – מי שהוגדר כזכאי לדירה ציבורית על פי הכללים או על פי כל דין;";
אני כבר אומרת שהכללים מוגדרים בחוק הדיור הציבורי בסעיף 1 כ"כללי משרד הבינוי והשיכון לעניין זכאות לדיור הציבורי".
אתי בנדלר
¶
אני לא בטוחה שהם נכנסים "על פי כל דין". חברת הכנסת לוי-אבקסיס, אני לא יודעת איך הם מוגדרים, האם הם נכנסים לקטגוריה של "על-פי כל דין". "על-פי כל דין", זה צריך להיות על-פי חיקוק. האם הם מקבלים את הזכאות שלהם על-פי חיקוק?
אורלי לוי אבקסיס
¶
טעות שלי. הם זכאים לדיור ציבורי. בגלל שאין דיור ציבורי, הם מקבלים סיוע בשכר דירה. אבל יש גם אחרים שלא זכאים לדיור ציבורי בגלל שהעלו בקריטריונים אבל זכאים לאחוז מאוד קטן של סיוע בשכר דירה. אז לא נכניס את כל האלפים לשם.
אתי בנדלר
¶
השאלה מכוח מה הם זכאים? אני מפחדת שאחרת הם לא נכנסים להגדרה. האם אלה כללים של משרד הקליטה?
אתי בנדלר
¶
הזכאות בחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי הוא על-פי כללי משרד הבינוי והשיכון, כתוב כאן. אין זכאות בחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי, אלא על-פי כללי משרד הבינוי והשיכון. לכן אני לא רוצה לפספס אוכלוסייה שעשויה להיות זכאית והיא לא תיכנס.
אתי בנדלר
¶
אולי גם הם זכאים בסופו של דבר לפי כללי משרד הבינוי והשיכון רק את הסיוע הם מקבלים באמצעות משרד הקליטה, אינני יודעת. יש פה מישהו שיכול לענות על השאלה הזאת?
רן מלמד
¶
התשובה היא כן. הם מקבלים בדיוק אותו דבר. זכאי משרד הקליטה מקבלים דרך משרד הקליטה את התקציב של הסיוע בשכר דירה שלהם.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, לא, תקשיבו. הקריטריונים טיפה שונים בין הזכאים של משרד הקליטה לזכאים של משרד השיכון. עליה מאזורים מסוימים או מצב סוציו אקונומי קשה נותנים עוד נקודות זכות.
רן מלמד
¶
עורכת דין בנדלר, זה בדיוק לפי אותם כללים. אני אסביר לכם איך זה עובד. כשהיתה העלייה הגדולה עשו חלוקה כדי שיהיה קל לטפל בעולים והעבירו את הטיפול בדיור של העולים למחלקה חדשה שהוקמה אז במשרד הקליטה. הם פועלים בדיוק לפי אותם כללים.
לאה ורון
¶
אני רוצה לומר ששני נציגים של משרד הבינוי שנרשמו לדיון, הודיעו שיגיעו לדיון ומשום מה הם אינם. אנחנו יצאנו לברר. גם רונן כהן וגם יאיר לנג.
מעין נשר
¶
אם ההצעה כוללת גם את הזכאים של משרד הקליטה, שזה לא מה שלקחנו בחשבון, כמובן ההערכה התקציבית מאוד מאוד גדלה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כן. נסדר את זה לקראת הקריאה השנייה.
גם במשרד הקליטה, לא כל מי שמקבל סיוע בשכר דירה הוא זכאי לדיור ציבורי ולכן הרשימה הרבה יותר מצומצמת ממה שהאוצר הציג פה. זה מה שסופה אמרה לי.
מעין נשר
¶
אבל זה לא מה שוועדת השרים אישרה. ועדת השרים אישרה כשהיא לקחה בחשבון את הזכאים של דיירי הדיור הציבורי.
אורלי לוי אבקסיס
¶
ועדת השרים לקחה בחשבון שזה תקציבי, אז למה עכשיו אתם טוענים שלא? מתי שאת רוצה, ועדת השרים בסדר ומתי שאתם רוצים ועדת השרים לא בסדר. אי-אפשר טענות חלופיות במשפטים, נכון? אי-אפשר טענה לחלופין. אם לא הלך לנו עם זה, אנחנו נעשה טענה הפוכה לחלוטין אחרת. עכשיו ועדת השרים היא כן סמכות בעיניה.
מעין נשר
¶
רק חשוב להגיד עוד פעם. מה שאנחנו ראינו לנגד עינינו, וכך אני מבינה את הדיון שהיה בוועדת השרים. לא הייתי בו, אבל מוסרים לי שהוועדה ראתה לנגד עיניה שמדובר אך ורק על הזכאים של משרד השיכון, 2,750 זכאים ולא גם על הזכאים של משרד הקליטה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אפשר לבדוק את זה גם בפרוטוקול של המליאה בטרומית. יש פה אבסורד מסוים, שאת שוכחת שאני ממפלגת ישראל ביתנו ותיק הקליטה והעלייה בישראל ביתנו ולכן התמיכה שלנו היתה תלויה בזה שגם הזכאים של משרד הקליטה יהיו בפנים. אם היית עושה שיעורי בית היית יודעת לפחות מי השרים אצלנו שחשוב להם בנוסף למשרד השיכון להעביר את אותם זכאים.
לכן אני אומרת שנשאיר את זה לקריאה השנייה והשלישית ואז נראה איך עובד כל המנגנון במשרד הקליטה.
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה להודות, מעולם לא כתבתי מילה בהצעת חוק שאני לא מבינה את המשמעות שלה. אני מוכרחה לומר, אני לא יודעת מה לעשות עם זה. אני מנסה לומר לך ש"על-פי כל דין" לא מכניס לך שום דבר. אם הם לא על-פי כל דין ואם הם לא מקבלים מכוח דין, אז זה לא נותן שום דבר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יפה. אנחנו פה בפרק במשפטים. בואו נלמד כי אני חושב שמלבד עורכת דין לוי-אבקסיס - - -
אתי בנדלר
¶
חוק הפרשנות קובע שדין הוא כל אחד מאלה: 1. חיקוק.
2. דינים דתיים.
3. אקט של הפרלמנט ודינים אוטונומיים".
זה לא רלוונטי. דהיינו, אנחנו מדברים על חיקוק. ומה זה חיקוק? חיקוק זה חוק או תקנה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אולי תקנות של דיור ציבורי? אולי תקנות של עולים חדשים? לי מאוד חשוב להכניס גם את אלה שברשימה של משרד הקליטה.
אתי בנדלר
¶
אני מבינה. אני מנסה לומר לך, שאם אני לא יודעת מה המקור לתשלום לעולים, יכול להיות שכשאני כותבת "או על-פי כל דין", אני לא מכניסה אותם כך וכך. אם הם לא זכאים, לא על-פי כל דין ולא על פי - - -
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת, אני צריכה תשובה לשאלה הזאת. זה מה שאני אומרת, אני קצת בבעיה. אני כותבת כאן מילים ריקות, שאני לא יודעת מה המשמעות שלהן במשמעות העניין.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כל העניין של הזכאים במשרד הקליטה, זה גם כן רשימה של 2,000 ומשהו איש שיש להם תעודת זכאות לדיור ציבורי.
רן מלמד
¶
במשרד הקליטה כתוב חד משמעי , שקבלת הדירה בדיור הציבורי, מותנית בהצגת תעודת זכאות בתוקף מטעם משרד הבינוי ומשרד הקליטה.
אתי בנדלר
¶
אז יש פה, אז אני לא צריך להוסיף "על-פי כל דין". זה מי שמוגדר כזכאי לדיור ציבורי על פי הכללים של משרד הבינוי והשיכון.
אם יסתבר אחרי הקריאה הראשונה שזה ממקור אחר, אנחנו נזכיר אותם בדברי ההסבר ולא יוכלו לטעון נושא חדש.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותיי, זאת רק קריאה ראשונה. מעיין, בממשלה הבאה שר האוצר הבא או שילך עם אורלי אבקסיס או שילך נגדה.
"בהגדרה "דייר ממשיך", בסופה יבוא
¶
לעניין זה זכאי כהגדרתו בסעיף 3".
כפי שאנחנו נראה, בסעיף 3 מוצע להכניס הגדרה של זכאי את ההגדרה שקיימת היום. לכן נראה לי שזה תקין. מבחינתי, אפשר בתיקון האמור להצביע.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מעלה להצבעה את סעיף 1. מי בעד? אורלי מחליפה את חבר הכנסת רוברט אילטוב.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – נגד
נמנעים – אין
סעיף 1 התקבל
אתי בנדלר
¶
סעיף 2 מדבר על תיקון סעיף 3. סעיף 3 עניינו בדייר ממשיך ואומר כך:
"2.
בסעיף 3(ב) לחוק העיקרי, בסופו יבוא "לעניין סעיף זה", "זכאי" – מי שמתגורר בדירה ציבורית תקופה של חמש שנים לפחות, ואין בבעלותו, או בבעלות קרובו, דירה או מקרקעין אחרים".
כאמור, זאת ההגדרה של זכאי הקיימת היום בסעיף 1 לחוק. סעיף 3 מדבר מתי תהיה זכאות לדייר ממשיך או מתי תישלל זכאותו להתגורר בדירה הציבורית. הוא אומר בעצם שבנסיבות מסוימות, דייר ממשיך לא יהיה זכאי לדירה הציבורית.
סעיף קטן ב' אומר, שהוראות סעיף קטן א' לא יחולו על דייר ממשיך שמוקנית לו זכות לדירה ציבורית לפי הכללים, יראו אותו כמי שבא בנעלי הזכאי לכל דבר ועניין וגומר.
אחר-כך יש שימוש נוסף במילה "זכאי". לצורך סעיף זה ברור שהגדרת זכאי היא ההגדרה הקודמת.
אני מבקשת לאשר את הסעיף.
אתי בנדלר
¶
עכשיו אנחנו מגיעים ללב הצעת החוק.
"הוספת סעיף 4א
3. אחרי סעיף 4 לחוק העיקרי יבוא:
זכאות לסיוע בשכר דירה.
4א.
1. זכאי יקבל סיוע בתשלום שכר דירה; הסיוע בשכר הדירה יינתן עד ליום כניסתו לדירה הציבורית.
2. סיוע לפי סעיף קטן (א) יהיה בסכום הזהה לסכום שהיה משולם עבור השכירות של הדירה הציבורית, אילו היתה מוצעת בשוק החופשי; ואולם, מסכום זה יקוזזו דמי השכירות אותם היה משלם הזכאי בפועל עבור הדירה הציבורית".
יש לי מספר שאלות הבהרה לעניין סעיף זה. בעצם, מה שהסעיף מנסה לומר זה שזכאי יקבל סיוע בתשלום שכר דירה בסכומים ובשיעורים שקבע השר לפי סעיף 8ב(4), שזה הסעיף הבא.
יש איזו סתירה, וברשותכם אני רוצה להמשיך להקריא כדי להסביר את ההערה שלי. סעיף 8 זה סעיף שמסמיך את השר להתקין תקנות.
"תיקון סעיף 8
4. בסעיף 8 לחוק העיקרי, אחרי סעיף קטן (ב3) יבוא:"
"(ב4) השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע מעת לעת את שיעורי הסיוע בשכר דירה כאמור בסעיף 4א".
לכאורה, אם אני קוראת את סעיף 4א המוצע, שאנחנו מדברים בסעיף קטן ב', שהסיוע לפי סעיף קטן א' יהיה בסכום מסוים. מצד שני, בסעיף 8ב(4) המוצע, אומרים שהשר יקבע את שיעורי הסיוע. זאת אומרת, בעצם, אם אני מבינה נכון - - -
אתי בנדלר
¶
לא רק שאין לזה תקרה. בעצם את אומרת שהסיוע יהיה בהתאם לסכומים או לשיעורים שיקבע השר. השר, בבואו לקבוע בתקנות ובאישור ועדת הכלכלה, בבואו לקבוע את גובה הסיוע, הוא יביא בחשבון את שכר הדירה שמשולם בשוק החופשי. נכון? זה הרעיון ולכן צריך לשנות את הניסוח.
אתי בנדלר
¶
כי אחרת, כפי שזה נוסח כרגע זה סותר.
אני אנסח את זה אחרת. אני אכתוב: "ובלבד שקביעה תתבסס על סכומי שכירות דירות בשוק החופשי". כשאני מדברת על שכירות דירות בשוק החופשי, אנחנו יודעים שבכל אזור בארץ ובכל שכונה יש שכר דירה שונה. הרי השר לא יכול לקבוע תקנות כמה עולה דירה ברחוב מסוים בעיר מסוימת. לכן צריכים להביא בחשבון איזה ממוצע. אני לא יודעת אם זה ממוצע לפי ערים או ממוצע לפי שכונות.
אתי בנדלר
¶
אזור זכאות זה לא אומר שום דבר כי אם אני מדברת רק על ירושלים, כמה אזורי זכאות יש? הוא הרי לא יגיד לפי שכונה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
הם לא מקבלים את הסיוע עד שהם לא מביאים. לכן אנחנו מדברים על הממוצע. אף אחד לא לוקח אותם לאזורים של שכר דירה מטורף. בואו נראה איפה בעיר יש דיור ציבורי. גם כשאנחנו מדברים על ממוצע, אם יש דייר בתל-אביב והוא זכאי לדירת שני חדרים. לעומת זאת, יש משפחה עם 5 ילדים עם 7 נפשות ואז הוא יהיה זכאי לדירה יותר גדולה. לכן גם אם שניהם בתל-אביב, זה יהיה בהתאם. לכן אנחנו אומרים "בהתאם לזכאותו ולמקום מגוריו"
אתי בנדלר
¶
עכשיו החוק אושר והשר רוצה לקבוע תקנות. צריכים לומר לו מה הוא אמור לקבוע בתקנות האלה. אני רוצה להגיד לו, האם הוא יקבע בשכונה איקס, כפר שלם למשל, ובדרום תל-אביב במקום אחר, מחיר ממוצע לדירת 2 חדרים, 3 חדרים ו-4 חדרים? 5 חדרים? זה מה שאת מצפה שהוא יעשה?
אורלי לוי אבקסיס
¶
גם היום, כשיש את הזכאות של אותם דיירים, שהיו אמורים להיות דיירים, זה נקבע גם ביחס לזכאות שלהם, לאיזה סוג דירה הם זכאים. לדוגמא, זכאי לדיור ציבורי יחיד, ההשתתפות היא 700 שקלים ולא 3,000 שקלים, למרות שלא תמצאי שום דיברה ב-700 שקלים באזורים האלה. לכן אנחנו אומרים שזה יהיה משהו הגיוני.
באותו אזור, משפחה עם מספר נפשות יותר גדול, הזכאות היא יותר גדולה. לכן הקריטריונים קיימים בתוך משרד השיכון.
רן מלמד
¶
זה כן שייך כי זה משמעותי לגבי הסכום בסופו של דבר. אם מישהו גר בלוד ורוצה לעבור לחולון כדי לשכור שם דירה, לא נותנים לו. אלה שני משרדים נפרדים, שני חלקים נפרדים של משרד השיכון. הוא יקבל לפי לוד ולא לפי חולון.
אתי בנדלר
¶
לפי רמות זכאות ואזורי זכאות.
"השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע מעת לעת את שיעורי הזכאות בשכר דירה כאמור בסעיף 4א, בהתאם לרמות זכאות ואזורי זכאות".
עכשיו השאלה של התקרה. הסיוע יהיה עד לתקרה שנקבעה בהתאם לתקנות האלה? זה מה שאת מנסה לומר?
אתי בנדלר
¶
"ואולם מסכום זה יקוזזו דמי השכירות שאותם היה משלם הזכאי בפועל עבור דירה ציבורית אילו התגורר בדירה כזאת".
אתי בנדלר
¶
זה יחייב ניסוח מחדש, אני מקווה שהבנתי את העקרונות של סעיפים 3 ו-4. אנחנו נעבוד על זה. אני רק רוצה להעיר שיש תיקון נוסף שנדרש בסעיף 6 לחוק העיקרי: "לעניין חישוב התקופות המנויות בהגדרת "דייר ממשיך" ו"זכאי" שבסעיף 1", כאן אנחנו נאמר, "דייר ממשיך שבסעיף 1 וזכאי שבסעיף 3" כי העברת את ההגדרה של זכאי לסעיף 3.
אתי בנדלר
¶
אנחנו מצביעים על סעיפים 3 ו-4 ותיקון סעיף 6 לחוק העיקרי, בהתאם להנחיות שקיבלתי. זה כמובן יחייב שינוי ניסוחים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מעלה להצבעה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיפים 3, 4 ותיקון סעיף 6 לחוק העיקרי התקבלו
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה לסיים. אני מודה לחברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס על המסירות שלה, על העבודה היסודית שלה, הרצינות שלה. במקרה אני ידיד של אביה ואני אומר שזה לא התפוח כי אי-אפשר לומר תפוחה, אז אני לא יודע לאיזה פרי אני אמשיל אותך, לא נפלה רחוק מהעץ.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כל אלה שעושים במלאכה. אני תמיד משרת את הציבור. תודה לאל שיש לנו את הגברת סמפולינסקי, את גברת בנדלר ואת הגברת ורון. אני מאוד מודה למעיין נשר שהיא מקצוענית. היא עובדת איתי בכל-כך הרבה נושאים והנשר שלה מעופף מעלינו תמיד בהרבה מאוד אצילות וחכמה.