PAGE
2
ועדת הכלכלה
04/12/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
<פרוטוקול מס' 406>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום חמישי, י"ב בכסלו התשע"ה (04 בדצמבר 2014), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 04/12/2014
תקנות הסדרת פעילות חברות דירוג האשראי, התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות הסדרת פעילות חברות דירוג האשראי, התשע"ד-2014>
מוזמנים
¶
>
עודד שפירר - מזכ"ל רשות ניירות ערך
שרה קנדלר - מנהלת מחלקת חקיקה, רשות ניירות ערך
אביטל קרופניק - עו"ד במחלקת יעוץ משפטי, רשות ניירות ערך
אבו סאלח מורהף - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
ערן היימר - מנכ"ל חברת מידרוג
יורם סמואל - עורך-דין, מייצג את חברת מידרוג
רונית הראל בן זאב - מנכ"לית חברת מעלות
שי ינובסקי - עורך-דין, חברת מעלות
רן מלמד - סמנכ"ל עמותת ידיד
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה. הדיון היום הוא תקנות הסדרת פעילות חברות דירוג האשראי. אני רוצה לומר, אגב, שזה סוגר מעגל היסטורי, כי בזמנו בתור שר משפטים עשיתי את החוק של נתוני אשראי, עם המון המון ויכוחים. ואם אני לא טועה, מאז באמת לא עקבתי אחרי העניין הזה, ואני זוכר שהוויכוח הגדול היה אם צריך לאסוף גם נתונים שליליים או רק חיוביים.
אתי בנדלר
¶
לא, זה גם לא אותן חברות שקיבלו רישיון לפי חוק שירות נתוני אשראי, ששם אוספים בעיקר מידע על יחידים. כאן זה חברות דירוג - - -
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מכיר את הנושא. ואני מבין שהיום אנחנו אמורים לאשר בעצם את הנוסח של החוק או התקנות?
אתי בנדלר
¶
לא. החוק אושר, התקבל בקריאה שנייה ושלישית. מכוח החוק היה צריך להתקין תקנות. היה כבר דיון בכל התקנות, למעט תקנה אחת שהיו לגביה חילוקי דעות, והיא תקנה 26, שעניינה בסכום האגרה השנתית שחברת דירוג צריכה לשלם לרשות לניירות ערך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אוקיי. מה שכתוב פה בתקנה, ואני מציע, אולי אפשר להקריא את זה בעצם, ב-26(א) – "חברת דירוג תשלם לרשות עד ה-1 באוגוסט של כל שנה אגרה בסכום קבוע של 200,000 שקלים חדשים וכן אגרה משתנה בסכום של 600 שקלים חדשים בעד כל מכשיר פיננסי מדורג במועד הקובע ובמקרה שבו דורג רק התאגיד כישות, תשלם חברת הדירוג את הסכום האמור בעד דירוג ישות מדורגת;" – הניסוח פה לא מוצלח ביותר – "דורג מכשיר פיננסי על-ידי יותר מחברת דירוג אחת באותה שנה, ישולם בעדו סכום של 300 שקלים חדשים; על אף האמור, לא תשלם חברת דרוג את האגרה המשתנה עבור שלוש מאות המכשירים הפיננסיים הראשונים המדורגים על ידה". זה היה (א).
"(ב) בעד שנת כספים שבה חל מועד הרישום, תשלם חברת הדירוג חלק יחסי של האגרה השנתית לפי תקנת משנה (א), השווה לסכום האגרה השנתית כשהוא מחולק ב-365 הימים ומוכפל במספר הימים ממועד הרישום, עד תום אותה שנת כספים". זה ברור.
"(ג) חל מועד הרישום של חברת הדירוג אחרי 1 באוגוסט, תשלם את האגרה לאותה שנת כספים עד ה-31 בינואר של שנת הכספים העוקבת.
(ד) על אגרה שנתית שלא שולמה במועד, יחולו הוראות תקנה 2(ט) ו-(י) לתקנות ניירות ערך (אגרה שנתית), התשמ"ט-1989, ועל אגרה שנתית ששולמה בסכום העולה על סכומה לאותה שנה, יחולו הוראות תקנה 2(יא) לאותן תקנות.
(ה) בתקנה זו –
"מועד רישום" – המועד שבו נרשמה חברת הדירוג לפי פרק ב' לחוק;
"המועד הקובע" – ה-31 בדצמבר של השנה שקדמה למועד התשלום."
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה בעצם הרשות צריכה לקבל כסף בכלל? אם חברה אחרת עושה את הדירוג, למה אתם צריכים לקבל כסף?
שרה קנדלר
¶
אנחנו צריכים לפקח על הפעילות של חברת הדירוג – לפקח שזה נעשה כדין, לפקח שהמשקיעים מקבלים את כל המידע הרלוונטי.
שרה קנדלר
¶
על זה התקנה. חברות הדירוג המפוקחות על ידינו, כמו כל הגורמים המפוקחים על-ידי הרשות, אנחנו מציעים להטיל עליהם אגרה שנתית. האמת היא שההצעה שלנו הייתה בסכום הרבה יותר גבוה, זה סכום אחרי דיונים ומשאים ומתנים.
בהיות שהרשות לא מקבלת תקציב מתקציב המדינה אלא היא חיה מאגרות, הכוונה היא שכל גורם, כל סגמנט של גורם, ישלם את העלות של הפיקוח עליו. זאת אומרת, לא שחברות ציבוריות יממנו את הפעילות של חברות דירוג או מנהלי תיקים את פעילות קרנות נאמנות, אלא כל אחד את העלות. פה במקרה הזה אנחנו גובים, בגלל שזה רק שתי חברות, אנחנו מבינים שאי-אפשר להשית עליהן - - -
היו"ר מאיר שטרית
¶
רק שאבין, נגיד "מעלות" או חברה אחרת, לא חשוב, חברה כזאת חיה ממה? מזה שמישהו מבקש ממנה לעשות לו דירוג?
היו"ר מאיר שטרית
¶
נלך רק על ההיגיון. עזבי רגע את החוק, אני מדבר על היגיון פשוט. לי יש אינטרס במדינה, אם אתם הרשות לניירות ערך שאמורים לפקח על כל החברות של ניירות ערך, כל החברות שמנפיקות בבורסה, לכם יש אינטרס ראשון במעלה שתהיה בדיקה הכי מדויקת והכי טובה לחברות האלה שמונפקות בבורסה, כי אחרת הציבור שם את כספו על קרן הצבי, כמו שקרה בהרבה מקרים, ראינו תספורות וכן הלאה.
עכשיו, אם אתם החברה שאמורים לעשות את זה – אני מתעלם רגע מהתקנות, בסדר? מצטער שלא הייתי בדיון הקודם, אבל אני בכל זאת רוצה לדעת מה אני עושה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם הייתם אמורים לעשות את הדירוג הזה, כלומר אתם לא עושים את זה בעצמכם, יש חברות שעושות את הדירוג הזה, מבחינתכם זה מכשיר שעוזר לכם למלא את תפקידכם. במצב הזה, כאשר יש לכם דירוג, אתם יותר שקטים לגבי החלטה לתת לו להנפיק או לא לתת להנפיק, כי אתם יודעים בדיוק מה מצבה הכספי או הפיננסי או הכלכלי של אותה חברה שרוצה להנפיק מחר בבורסה.
שרה קנדלר
¶
השירות של הדירוג ניתן לציבור המשקיעים, לא לרשות ניירות ערך. זאת אומרת, מישהו שרוצה להשקיע בבורסה.
שרה קנדלר
¶
יש גם דוחות אנליסטים, יש הרבה כלים אחרים. הרשות לא יכולה לממן את כל הפעילות הזאת בשוק ההון.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם הייתם רוצים לעשות את זה כאילו נקי, אתם אומרים: אם היינו מקבלים 1,200,000 שקל, היינו מאושרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
רגע, תן לי להסתבך לבד. עכשיו, מה באמת רמת הפיקוח שלכם? מה אתם מפקחים בעצם? אתם יכולים לבדוק מה שחברות הדירוג עושות?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אוקיי. וכל העניין הוא חדש. אתם רוצים לפקח על חברות הדירוג, כדי לוודא שהם לא נותנים העדפה למי שמשלם להם לעשות דירוג.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כן, זה מה שאני מדבר. עכשיו, אפרופו, תסלחי לי שאני שואל על הבורסה, בזמנו גרמתי לזה שהבורסה תעבור להיות בלי שולחן מסחרי. פעם כל חבר בורסה היה יושב על שולחן, ורק הוא יכול לעשות מניות. זה שהבורסה עברה להיות פתוחה לכולם, וכל אחד מהמחשב יכול לעשות, זה אני עשיתי.
בעקבות ההתמוטטות של המעו"ף, דרשתי מהבורסה להיצמד לבורסה של שיקגו, אם אני לא טועה זה היה, ולעשות זירת מסחר חופשית ופתוחה לכל הציבור, דבר ששינה לגמרי את מבנה הבורסה. אבל יש לי כמה שאלות לגבי הבורסה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה שמציק לי הוא שהמון חברות מנפיקות בבורסה ואחר כך מסתבר שהן לא יכולות להחזיר את האג"חים של כל הציבור והציבור משלם מחיר כבד מאוד. הדוגמאות הן כל קופות הגמל וקרנות הפנסיה שקנו אג"חים ועשו תספורות במיליארדים.
ואיפה ההגנה של רשות ניירות ערך? חשבתי שאולי אתם, רשות ניירות ערך והבורסה, כושלים בתפקיד. כי במקומות אחרים, חברה שהייתה עושה תספורות, היו לוקחים לה את המניות. למה אתם לא לוקחים בטוחות ממי שמנפיק, שאם הוא באמת מפשל לוקחים לו את המניות של החברה? כמו שעושים בעולם.
שרה קנדלר
¶
יש פיקוח גם על זה. ויש – האמת היא, עכשיו לא יהיה – יש ועדה בין-משרדית שדנה בעניין הזה, שכנראה תפסיק את פעילותה כרגע, ועדת אנדורן, שבוחנת את הנושא הזה של הסדרי החוב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז אנשים לא היו מנפיקים בכזאת קלות, אוספים כסף מהציבור ועושים עם זה מה שהם רוצים. זה המצב היום. רוב המנפיקים מנפיקים עד 25% – לפעמים מקפידים על 25%, שלא יהיה זכויות מיעוט, לא יהיה 26% – והוא מקבל את הכסף, עושה עם זה מה שהוא רוצה. הוא יכול לשלם משכורות למי שהוא רוצה, לעשות מה שהוא רוצה.
היכולת של השליטה של המערכת בחברות היא שולית, היא אפס. אלא אם היו נוהגים כמו שנוהגים בחוץ לארץ. לא קורה באנגליה שמישהו עושה תספורת ונשאר בחיים. רק אצלנו זה קורה, הנס הזה, נס חנוכה. אז יכול להיות שכדאי לחשוב, אני רק אומר עכשיו, לא שייך לחוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתם צריכים ללכת הרבה יותר כאסח – אולי לא אתם, אגף שוק ההון באוצר. יש פה מישהו מהאוצר, מאגף שוק ההון? אתם ישנים, סלח לי שאני אומר לך. אתם ישנים. קופות הגמל וקופות הניהול לקחו דמי ניהול מהציבור בין 2005 ל-2011 – 11 מיליארד שקל. כמה הציבור הרוויח בכל השנים האלה על כספו בקופות הגמל, פנסיה? אפס.
אז אני שואל
¶
איך החבר'ה האלה עוד ממשיכים לעבוד כמנהלי קופות גמל שקיבלו משכורות בין 5,000,000 ל-25,000,000 שקל בשנה, כל אחד מהם? איך הם ממשיכים לעבוד שם? הם קנו את האג"חים – שותקים. הטייקונים עושים תספורות, והם יושבים בשקט, לא מעניין אותם, כי הם אולי מחר יהיו אצל הטייקונים. למה אתם שותקים, אני לא מבין. למה אגף שוק ההון לא מפטר את האנשים האלה? לא דואג לפיטוריהם או לקנוס אותם? זה פיקוח על שוק ההון. והציבור אוכל אותה, כל הזמן.
וגם עכשיו, תראו מה קורה לקופות הפנסיה. הם שודדים את הציבור, אין לי מילה אחרת להגיד – שודדים את הציבור. לוקחים אלפי שקלים לחודש מכל קופת פנסיה, מאנשים – זה גם הפנסיה שלך. בסוף תהיה זקן, לא יהיה לך מה לחיות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה באמת הקשר בין הדירוג שלכם לבין התוצאות המעשיות בבורסה? מישהו בדק את זה – מה הקשר לאורך שנים? מצליח, לא מצליח? אתם חוזים נכון את העתיד של בעלי ההון, האם באמת הם מצליחים או לא מצליחים?
ערן היימר
¶
יש לנו סטטיסטיקות לא רעות בסך הכול. כמובן שבהסדרי החוב הגדולים, הם גם היו מדורגים, חלק אצלנו ב"מידרוג", חלק אצלם ב"מעלות". השאלה זה איך אתה בוחן. בסוף כשאתה מסתכל על הסדר חוב, השאלה אם היו מספיק התראות, אם הורדו מספיק דירוגים ולאן. לפעמים עשינו עבודה יותר טובה, לפעמים פחות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נעשה איזשהו מחקר בעניין הזה, בדיקה לאורך שנים של חברות הדירוג לעומת התוצאות הפיננסיות של החברות שהן דירגו?
ערן היימר
¶
אם אתה רוצה לעשות את המבחן האמיתי, אתה צריך לעשות מבחן לעומת החברות הלא מדורגות, ולראות האם חברות מדורגות יש כשל יותר גבוה - - -
היו"ר מאיר שטרית
¶
ולבדוק את שתיהן. דרך אגב, רשות ניירות ערך יכולה לעשות את זה באמצעות הדוחות שהיא מקבלת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עושים מחקר כלכלי לאורך חמש שנים אחורה, מה היה הקשר בין הדירוגים לבין התוצאות הפיננסיות של החברות ולהגיד. יכול להיות שתבוא לבוא לוועדה ותגידו – אגב, הייתי מבקש אם הייתי יודע מהחוק הזה בהתחלה, הייתי אומר לכם: אני רוצה לראות מחקר כזה. למה? כי אז היינו רואים באמת, האם חברות הדירוג שוות או לא שוות? האם יש להם באמת אחיזה או שהכול - - - סליחה, לא חלילה רוצה לפגוע בכם, אני חושב שזה שווה גם לחברות הדירוג לדעת את זה, עד כמה הם קולעים.
ערן היימר
¶
בסופו של עניין, הדירוג הוא צופה פני עתיד. וככל תחזית, אתה אף פעם לא יכול להיות 100% צודק. זה כלי עבודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא יודע. מערכת - - - לא יודעת להגיד את זה. אני לא יודע להגיד את זה, הם לא יודעים להגיד את זה.
שרה קנדלר
¶
אגב, במסגרת התקנות האלה, אחד מחובות הדיווח שלהם אלינו זה באמת בנושאים האלה, הדוח שנותן מידעים סטטיסטיים על הדירוגים שלהם ועל התחזיות, איך הם התממשו וכו'.
ערן היימר
¶
השאלה האמיתית שנוגעת לעניין שלנו היום זה האם זה שאנחנו נשלם מאות אלפי שקלים מההכנסות שלנו לרשות ניירות ערך יעשה את העבודה שלנו טובה יותר או טובה פחות?
ערן היימר
¶
בדיוק. אותם פנסיונרים שמשקיעים באגרות חוב, בסוף תתגלגל עליהם גם העלות הזאת. ובסוף השאלה אם המאות אלפי שקלים שמבקשים מאתנו לשלם - - -
היו"ר מאיר שטרית
¶
תראה, גם ככה, לא משיתים כלום ואתה רואה שלוקחים המון כסף. שודדים את הציבור, אני אומר לך, בקופות הפנסיה שודדים את הציבור. לצערי. טוב, אני מבין שאם כן הוויכוח הוא רק על הסכום.
שרה קנדלר
¶
מבחינתנו, לאור הדין הקודם, הרי היושב-ראש ברוורמן שלח אותנו לראות אם אנחנו יכולים, כי הטענה שלהם הייתה דווקא לא על הסכומים אלא על שיטת החישוב. ולכן שינינו את זה, וזה בנוסח המוצע.
שרה קנדלר
¶
אוקיי. בנוסח הקודם, אחרי שכבר עברנו נוסחים והורדנו את הסכומים, נשארנו עם סכום קבוע לכל חברת דירוג של 200,000 שקל בשנה, פלוס אגרה משתנה שזה מתחשב במספר הדירוגים שהם עשו, עם הנחה על 300 הדירוגים הראשונים.
והוויכוח בדיון הקודם היה לגבי הנושא הזה שאמרנו, תספרו את כל המכשירים הפיננסיים שאתם מדרגים, ואם אתם מדרגים רק את הישות, נגיד רק את בנק הפועלים ולא את כל המכשירים, אז בשביל לשלם אגרה תספרו את כל המכשירים הפיננסיים של בנק הפועלים. והם אמרו: זה נורא קשה, זה עושה לנו בעיה, גם מסובך, דרך החישוב.
לכן עשינו חושבים, ובעצם הורדנו את זה, ואמרנו: אם אתם מדרגים את הישות תשלמו רק 600 שקל, כאילו זה מכשיר. גם הורדנו וגם פישטנו את הסכום.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יועץ משפטי, בטח. רק לי אין יועץ משפטי. יש לי פה שניים. אז עליכם זה גם, זה אותו הנוסח, אתם מעדיפים את זה על מה שהיה קודם בעצם?
ערן היימר
¶
היה קשה. אבל היה לי גם סעיף הכנסות, כמו שלרשות יש. והיה לי סעיף הכנסות מנמלים. הנמלים היה להם גם סעיף בחוק שלהם, כמה הם צריכים לשלם למדינה. קיבלנו, קיבלנו, אחרי שנה שאלתי: למה הסכום הזה ולא זה? ולא ידעו לענות. זה מה שהנמל שולח, אנחנו רושמים, זה ההכנסה. אז שלחתי רואה חשבון, שיבדוק בכל נמל, מה היה צריך להיות ומה שולם. נמל אחד שילם יותר מדי, נמל אחד שילם פחות מדי, נמל אחד שילם בדיוק. כי הפרשנות לסעיפים מורכבים, כשעושים דברים מסובכים, תמיד תייצר ויכוחים.
ערן היימר
¶
בעיני, אני לא רוצה להשחית לא את הזמן שלי ולא את הזמן שלהם, להתווכח בעשר השנים הקרובות כל שנה על אם היינו צריכים לקחת ככה שקלים או קצת פחות. הייתי מעדיף שבמקום ה-200,000 שקלים יעלו את זה ל-250, ולא נספור סדרות כל היום, ולא נתווכח מי ומה. זה יחסוך להם זמן ומאמץ ויחסוך לי. מכיוון שאני משלם על הזמן והמאמץ שלהם, אז זה יחסוך לי פעמיים.
רונית הראל בן זאב
¶
אני מאחלת גם לנו וגם ל"מידרוג", שאי ההבנות היחידות שתהיינה לנו עם הרשות המפקחת, עם רשות ניירות ערך, תהיה בספירת מספר הסדרות. בסך הכול אני חושבת שהתקנות חיות לנצח. יכולה להיכנס עוד חברה, זה הגיוני למצוא איזשהו פרמטר קבוע יחד עם פרמטר שמבטא את הפעילות. אנחנו חיים בנוח עם הנוסחה של רשות ניירות ערך. אני חושבת שגם הדיווח משרת את הנוסחה הזאת, כי ממילא אנחנו צריכים לדווח על מספר החברות ומספר הסדרות.
כן הייתי מבקשת, לאור העובדה שחברות הדירוג תידרשנה לעלויות מאוד משמעותיות בשנתיים הראשונות, לתת לנו איזשהו "גרייס" – 50% הנחה על האגרות בשנה הראשונה, 25% בשנה השנייה, עד שהשוק הזה יתייצב, עד שנראה לאיזה כיוון הוא הולך. ולחיות עם הנוסחה הזאת, כשלצדה איזושהי הנחה מסוימת.
רונית הראל בן זאב
¶
אבל העלויות על כניסה לפיקוח, מי שבקיא בסעיפים השונים של החוק, העלויות הן מאוד משמעותיות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זאת אומרת, אם זה נגיד 100 חברות אפילו, על 200,000 שקל, מחלקים 200,000 שקל ל-100, נקבל סך הכול 1,000 שקל לאחד. זה לא ביג דיל. אני לא צוחק.
אתי בנדלר
¶
אני גם חושבת שהתחילה של זה כך וכך. אם תחילת התקנות ב-1 באפריל 2015, אז התחילה לגביכם נדחית מכוח החוק לעוד שנה. נכון?
אתי בנדלר
¶
אה, נו, אז בכלל. לא, כי החוק קבע שתחילתו של חוק זה ביום כניסתן לתוקף של התקנות; ואולם לעניין חברה שאושרה כחברה מדרגת על-ידי הממונה על שוק ההון ערב יום התחילה של שתי החברות האלה, יחולו הוראות חוק זה בתום שנה מיום התחילה.
ערן היימר
¶
ההתארגנות מאוד יקרה, והחוק הזה דורש מאתנו הרבה דברים: מערכות מחשב, אנשים נוספים, ציוד וכו'. זה מעמיס מאוד על החברה.
ערן היימר
¶
לכן התהליך הזה יקר וקשה מאוד להשית בבת אחת את כולו על הלקוחות שלנו. ככל שזה יהיה יותר הדרגתי זה יעזור כמובן.
שי ינובסקי
¶
רק אם יורשה לי לחזק את הדברים, נוצר פה איזשהו מין מצב יחסית נדיר, שיש את העיקרון שעורכת-דין שרה קנדלר הסבירה קודם, שהרשות בעצם ממומנת באמצעות התאגידים המפוקחים. אבל פה בשוק הזה ספציפית יש רק שתי חברות שצריכות למעשה על כתפיהן לממן את פעילות הפיקוח.
רן מלמד
¶
בהחלט. רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד" וחבר הוועד המנהל של התנועה לחופש המידע. אני שמח על ההזדמנות ששאלת שאלות כאלה ואחרות, כדי אולי להכניס עוד כמה נתוני רקע שחשובים שתדע. כי באמת על השאלה הזאת של גובה האגרה, שאלתי את השאלה בפעם הקודמת, ולא כל כך רצו לתת לי את התשובה שניתנה עכשיו, שהסכום המקורי היה 600,000 שקל.
אגב, שאלתי בשביל מה צריך את האגרות האלה בכלל, והתשובה הייתה כי זה מממן את פעילות הרשות. אז לא ברור לי איך מורידים כל כך מהר מ-600 ל-200. אגב, תקציב הרשות הוא 178,000,000 שקל לשנה.
רן מלמד
¶
אני רוצה, אדוני, שיהיה ברור שבמהלך הדיונים שהיו פה, והייתי בכל אחד מהדיונים, בכל מקום שבאנו לדבר על הצורך בשקיפות והצורך שהדוחות שייצאו בסופו של דבר יופיעו בצורה נאותה, באו חברות הדירוג ואמרו: קשה לנו, זה מטיל עלינו עומס גדול מדי, אנחנו לא יכולים לשים את המסמכים, אנחנו לא יכולים לתרגם אותם לשפות נדרשות, פשוט קשה לנו, זה עולה לנו המון כסף.
כשעושים ירידה מ-600,000 שקל ל-200,000 שקל באגרה, אז אולי באמת צריך להעלות את האגרה ולקחת חלק ממנה, כדי שאפשר יהיה לחייב אותם מחדש לעדכן את אתרי האינטרנט כמו שצריך, כדי שאנשים, כמו שאמרת, שאני, שרוצה לעשות מסחר בבורסה, אוכל באותה מידה להיכנס ולקרוא בשפה שנוחה לי וברורה לי את מה שיש להם להגיד על החברות. זה לא קורה היום.
רן מלמד
¶
הם רוצים לפרסם למשל חלק גדול מהעסק באנגלית, לא בעברית, לא בשפות אחרות. אדוני, אני יודע מה שאני אומר, תקרא בבקשה את הסעיפים של התקנות הקודמות ותוכל לראות.
ולכן אני רוצה לבקש שהאגרה או שתעלה או שתמורת העלאת האגרה יתחייבו החברות כן להנגיש בצורה יותר טובה ובשפה פשוטה, ובעברית ובערבית, את הדוחות שלהם, לפחות את התקצירים באתרי האינטרנט שלהם.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להעיר להערתו של מר מלמד. בלי להיכנס כרגע לגובה האגרה, שזה הנושא הנדון כרגע, הנושא של ההנגשה מתחלק לשניים – אל"ף, דרך הצגת הפרטים שהתקנות מחייבות; ובי"ת, שפת הדוחות. באשר לדרך ההצגה יש הרבה מאוד פרטים, כפי שבאים לידי ביטוי בתקנות כפי שאושרו עד כה, ונדמה לי שעוד הוסף, ודווקא ביוזמתך אם אני לא טועה, המילים: בשפה ברורה ופשוטה, או אינני זוכרת - - -
מרב תורג'מן
¶
וגם שחברת הדירוג תפרסם בדוח השנתי שלה את הבקשות לפרסם בשפה הערבית, בשפות אחרות ואת - - -
אתי בנדלר
¶
רגע, תרשה לי. בקשר לשפות אחרות, ומצד אחד לפרסם את הדוחות בשפות שונות, כפי שביקשת, בעיקר בערבית, או לא לאפשר פרסום בנסיבות שהותרו בתקנות בשפה האנגלית – הבקשה הזאת נדונה, נדחתה והתקנות האלה אושרו כבר.
אתי בנדלר
¶
רגע, אבל תן לי רק לסיים, תן לי שנייה אחת לסיים. הבקשה נדונה כאן, יותר מאשר פעם אחת, ונדחתה, והתקנות אושרו. אין בקשה לדיון מחדש בתקנות האלה. התקנה היחידה שנותרה לדיון היא תקנות האגרות. ולכן אני חושבת שראוי למקד את הדיון בגובה האגרות המבוקשות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר גמור. הוא אמר את שלו, זה בסדר גמור. אבל אני גם לא מקבל את דעתך, אני לא חושב שצריך לפרסם בשפות נוספות, כולם צריכים לדעת עברית בארץ.
רן מלמד
¶
אשאל אותך שאלה, אדוני, אסיים בזה, אם מותר לי. אחד הסעיפים האחרונים שנדון בדיון האחרון היה איך ייראה אתר האינטרנט של החברות.
רן מלמד
¶
אדוני, שנייה. ושם מופיע למשל מידע בסיסי, שלא קשור אגב לדוחות, שהם צריכים לפרסם, מידע שהוא בדרך כלל מידע קבוע שלא משתנה, שזה מבנה החברה, מי הדירקטורים שלה, מי העובדים הבכירים שלה. דבר שלא משתנה כל יומיים, שהעלויות הכספיות שלו, מבדיקה של מי שעוסק הרבה בתחום האינטרנטי, הן עלויות קטנות מאוד. והתעקשו החברות שהמידע הזה למשל לא יהיה בהכרח בעברית.
אני חושב, אדוני, שמידע כזה חייב להיות בעברית, אני חושב שהוא לא משית על החברות. ולכן אני חוזר ואומר שיש פה הזדמנות, דרך תשלום האגרות האלה, לחייב גם את הדבר הזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
טוב, חברים, הם שמעו. את התקנות לא נוכל לשנות עכשיו ממילא, כי הדיון נגמר בתקנות, רק נושא המחיר. יש עוד הערות לגבי המחיר ממישהו? בבקשה.
שי ינובסקי
¶
לא לגבי המחיר, אדוני, אבל לגבי הערה תחבירית. בסיפה של 26(א) – הנחה ל-300 המכשירים הפיננסיים הראשונים המדורגים על ידה. לדעתנו צריך שיהיה ברור שמדובר באותה שנה.
שי ינובסקי
¶
לא, סליחה, בסיפה לא כתוב. באמצע כתוב, אבל בסוף: על אף האמור, לא תשלם חברת דירוג את האגרה המשתנה עבור שלוש מאות המכשירים הפיננסיים הראשונים המדורגים על ידה.
שרה קנדלר
¶
לא, הוא לא דייק. התקנות שאושרו אומרות שהכול יהיה בעברית, אלא אם כן הגישו בקשה לפטור לרשות, הרשות בחנה וראתה שאין פה כדי לפגוע בציבור המשקיעים.
ערן היימר
¶
לא, אבל יש לנו הנחה. אבל פה מדברים על ה-300 ראשונים, מה נכנס ב-200,000 שקל ששילמנו פיקס.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לבטל אותן. לבטל את ההנחות, להגיד: אין הנחות, ונגמר הוויכוח. אז משלמים על כל מכשיר.
שרה קנדלר
¶
זהו, רק רצינו, אם התיקון מתקבל ב-26, צריך לתקן גם את חובת הדיווח בתקנה 12(2)(ב), למחוק את הסיפה: לעניין זה, דורגה ישות, ייספר כל מכשיר פיננסי של הישות האמורה בנפרד – כי כבר לא צריך לספור בנפרד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אוקיי. נתקן גם את זה. אין למישהו הערות?
אני מצביע. מי בעד? פה אחד בעד. מי נגד? אין נגד.
הצבעה
בעד אישור התקנות – פה אחד
התקנות, בכפוף לשינויים, אושרו.