PAGE
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
03/12/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
<פרוטוקול מס' 299>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, י"א בכסלו התשע"ה (03 בדצמבר 2014), שעה 16:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 03/12/2014
חוק פיקוח על בתי ספר (תיקון מס' 8), התשע"ה-2014
פרוטוקול
סדר-היום
<הצעת חוק פיקוח על בתי-ספר (תיקון מס' 8) (השעיית עובד חינוך או עובד שירות מעבודתו), התשע"ד–2014>
מוזמנים
¶
>
דליה מזרחי - ממונה תנועת עו"ה, משרד החינוך
איל פרידמן-מירב - קב"ט ארצי, משרד החינוך
לירן שפיגל - עוזר ליועצת המשפטית, משרד החינוך
יעקב פרידברג - עו"ד, משרד המשפטים
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל, המועצה לשלום הילד
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
<הצעת חוק פיקוח על בתי-ספר (תיקון מס' 8) (השעיית עובד חינוך או עובד שירות מעבודתו), התשע"ד–2014>
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו בנושא הצעת חוק פיקוח על בתי-ספר (תיקון מס' 8) (השעיית עובד חינוך או עובד שירות מעבודתו), התשע"ד–2014, והדיון הוא הכנה לקריאה שנייה ושלישית. היוזמת חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה, קארין אלהרר, מיכל רוזין, אלעזר שטרן, עדי קול, שולי מועלם-רפאלי ואברהם מיכאלי. את רוצה לומר משהו, פנינה?
פנינה תמנו-שטה
¶
ברצוני לומר רק שאני מודה לך שכינסת את הוועדה בימים טרופים אלה, אפשר להגדיר את זה ככה. אני חושבת שזאת הצעת חוק חשובה, ולכן ברצוני להעביר אותה כי אי-אפשר לדעת מה ילד יום. אז יש כאלה שיש להם ביטחון עצמי גבוה והם רואים את עצמם מעבירים את זה בכנסת הבאה. עם זאת, אני חושבת שהעניין יותר חשוב מהדמות שהציעה, ולכן אני חושבת שנסיים את המלאכה בקדנציה הזאת.
לירן שפיגל
¶
אנחנו חושבים שיש דברים בחוק שלא בשלים, יש קשיים שאנחנו רוצים עדיין להציף בפני הוועדה. אני גם רואה שהמשטרה לא פה. לגבי נושא של שרתים, כרגע מבחינתנו אנחנו לא יכולים להעביר את החוק כפי שהוא לעניין שרתים. לא נוכל לבצע את החוק במידה שהוא יעבור כפי שהוא, ואנחנו חוששים להעביר חוק שבסוף זה יהיה אות מתה או איזשהו מנגנון שיבואו אחר כך בתלונה למשרד החינוך שלא מבצע אותו. אני חושב שזה לא נכון, לא מבחינת הכנסת וגם לא מבחינת משרד החינוך. אם אנחנו כבר מעבירים חקיקה אנחנו מעדיפים חקיקה שאנחנו יכולים לבצע אותה. היום אין לנו מנגנון בכלל לעניין שרתים. לגבי עובדי הוראה נצטרך - - -
לירן שפיגל
¶
לא, אדוני, אני לא מסתכל כרגע על השלטון המקומי. השלטון המקומי זה עוד המקרה אולי יחסית קל כאן.
לירן שפיגל
¶
במוכר שאינו רשמי ובגנים פרטיים שהם אפילו לא מוכר שאינו רשמי. כל גן עם 11 ילדים מקבל רישיון ומחזיק סייע או סייעת או משהו כזה. אז לגבי עובדי הוראה עוד איכשהו - - -
לירן שפיגל
¶
זה נכון, אבל הרישוי הוא הליך מאוד מאוד מורכב. אני בטוח שכבוד היושב-ראש נחשף אליו קצת מניסיונו הרב וגם פה בוועדה. הוא תהליך מאוד מאוד מורכב שאישור העובדים הוא רק חלק ממנו, כאשר המשקל הגדול שניתן עד היום ניתן לעובדי הוראה, זה המשקל העיקרי.
לירן שפיגל
¶
ולגבי עובדי הוראה, היום לפחות יש לי סמכות לפי חוק המרשם הפלילי לעיין במרשם גם בלי שאני צריך הסכמה של מאן דהו, ואני יכול לעיין במרשם, ואני יכול לראות גם עד תקופת המחיקה מה הסיפור עם אותו עובד. לגבי עובדי שירות אני אפילו לא צריך לתת אישור, אני פסיבי בהליך הזה. כלומר, אם נודע - - -
לירן שפיגל
¶
לא נוכל לתת לבתי-ספר סמכות לעיין במרשם הפלילי. הסמכות במרשם הפלילי למי ניתן לעיין היא סמכות מאוד מוגבלת. היום מעסיקים לא יכולים לראות מרשם פלילי, הם אפילו לא יכולים לבקש תצהיר - - -
לירן שפיגל
¶
לא, אחדד, אולי לא הובנתי. אני מדבר על הסמכויות של משרד החינוך. לבתי-ספר אין סמכויות בעניין הזה בכלל. הדבר היחידי שבתי-ספר יכולים לפנות לגביו זה לבקש אישור העסקה לפי חוק למניעת העסקת עברייני מין במוסדות מסוימים, הם חייבים כמעסיק לפנות למשטרה ולבקש ממנה אישור אם אפשר להעסיק את העובד או לא. מדובר רק על מקרים שהעובד הורשע או שיש איזשהו נתון אחר לפי החוק, שהמשטרה יכולה לאשר או לא לאשר בגינו. אנחנו מדברים פה על סיטואציה של איתור קבוצה מסוימת שהוגש לגביה כתב אישום, זו קבוצה שהיא יותר מוגדרת.
לירן שפיגל
¶
אסביר. זה בשני היבטים. אם אני מתייחס להיבט של חוק המרשם הפלילי, זה בהיבט הזה. היום לפי חוק המרשם הפלילי יש לי סמכות לעיין במרשם הפלילי גם בלי הסכמה של עובד הוראה, בלבד שדיווחו לי על עובד ההוראה הזה שרוצים שהוא יכנס לבית-הספר. יש לי סמכות מכוח סעיף 5 לחוק המרשם בפריט (מ). אני יכול לעיין כשמשרד המשפטים הסביר כבר שזה חריג לחריגים כי הם לא נתנו את זה לאף משרד אחר בהיקף הזה, ואז אני יכול לעיין במרשם הפלילי. ואחרי שאני עושה את זה – אנחנו עושים את זה בדרך כלל בשלב הכניסה ופעם בחמש שנים אנחנו עושים הרצה נוספת, אנחנו מתחילים לדלות את כל אותם עובדים שיש לגביהם כתב אישום או הרשעה או כל רישום - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
הרי גם אז דיברנו על זה שצריך לתקן לגבי עובדי שירות את החוק של המרשם הפלילי. אנחנו יכולים להגיד שלעניין סעיף של עובד שירות, כי לגבי עובד חינוך אמרנו שאין בעיה, שזה יהיה בכפוף ליום בו יכנס תיקון לחוק המרשם הפלילי.
לירן שפיגל
¶
לא. עוד לא נכנסתי לקושי שיש לנו היום. אסביר איך משרד החינוך עובד היום לגבי הנושא של מרשם פלילי. זה שלעובד יש מרשם פלילי זה לא אומר שאוטומטית אנחנו שוללים. מתכנסת ועדה של מספר גורמים במשרד לגבי כל עובד ועובד, קב"ט המשרד, כוח-אדם בהוראה, יועץ משפטי, מעיינים בכל מקרה, לפעמים אתה צריך לעשות שימוע לעובד הזה לפני שאתה מקבל לגביו החלטה אם כן או לא. זה מנגנון מאוד מאוד מורכב שקיים במגבלות של התקנון היום במשרד החינוך ברמה מוגבלת מסוימת.
כדי ליישם את החוק הזה רק לעובדי הוראה נצטרך היערכות. אתה צריך גם להבין מה המשמעות. היום איל הקב"ט של משרד החינוך יושב, ופעם בחמש שנים בוא נגיד שאנחנו רוצים לבדוק מה המצב, מוציא, מריץ את כל עובדי ההוראה שמצויים לנו במערכת ומתחיל לשלוף את אלה שיש להם עבירות, ואז צריך לגבי כל עובד ועובד לבדוק.
היו"ר עמרם מצנע
¶
עוד פעם, זה במקרה שהעובד לא מדווח, כי העובד מחויב לדווח אם חל שינוי. אם הוא לא מדווח, זאת אומרת, זה בעצם שלייקס על שלייקס.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תגיד, יש לי שאלה אליך, אליכם, יש היגיון לחוקק את החוק כך שיחול רק על עובדי מדינה ועובדי רשויות מקומיות - -
לירן שפיגל
¶
לגבי עובדי מדינה אחזור ואזכיר, חוק הפיקוח לא חל על עובדי מדינה, והיום הנציבות גם כך עושה את הבדיקה הזאת.
לירן שפיגל
¶
והיום כבר בשלב החקירה הנציבות מחליטה, מודיעה שצריך להשעות עובד. זה אפילו לא מגיע מאתנו.
לירן שפיגל
¶
חשבנו שאם כבר רוצים לקדם את החוק הזה אז כרגע לא לדבר על נושא של שרתים ומזכירים, ולתת לנו – יש לנו צורך להקים פה מנגנון גם מול המשטרה כי - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
לא, לגבי השרתים, אני אומרת לכם, גם אז סיפרתי לכם את הסיפור, אבל שם יש באמת בעיה רצינית.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני שואל אותך רגע שאלה, יש היגיון, זאת אומרת, יש משפט קיום לאפשרות שנחיל את זה על כל מי שהוא, עוד פעם, עובד מדינה או עובד הרשויות המקומיות.
פנינה תמנו-שטה
¶
זה לא נכון, עובדי חינוך זה עובדי קבלן. הוא אומר עובדי חינוך שאינם עובדי מדינה. אתה אומר כאילו לא צריך את החוק.
יעקב פרידברג
¶
הכוונה היא למורים שעליהם חל סעיף 16 כפי שהוא היום, וסעיף 5 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים. עליהם רוצים להוסיף את העניין של הגשת כתב אישום. השאלה אם אפשר לעשות את זה.
פנינה תמנו-שטה
¶
יש לי שאלה, נגיד שאנחנו, ובאמת אקבל את זה, וגם היושב-ראש, שעובדי שירות יצאו מהסיפור הזה, - -
פנינה תמנו-שטה
¶
- - האם משרד החינוך עצמו יפעל כדי לעשות את זה? הרי בסוף גם המשרד יכול להגיש. יש פה לקונה, יש פה מצב לא טוב לילדי ישראל. בסוף תצטרכו להמשיך עם העבודה הזאת עם עובדי השירות כדי שתהיה לכם האפשרות שיהיה מנגנון ושתדעו מי עובד עם הילדים האלה. אתם כיועצים משפטיים של המשרד תצטרכו לפעול למען זה כי יש הצעות. הרי אנחנו יודעים - - -
לירן שפיגל
¶
רק למען הסר ספק, הוועדה נתנה לנו ארכה לדון, כבר התחלנו לדיון בעניינים האלה. זה לא שכרגע - - -
יצחק קדמן
¶
אני רוצה לנסות להציע הצעה כי מצד אחד את הבעיות שהם מצביעים עליהם לגבי עובדי שירות, זה מה שאתם מצביעים כרגע, כנראה שאי-אפשר לפתור היום; ומצד שני, עובדי שירות זו קבוצה, איך להגיד את זה בצורה עדינה, לפעמים בסיכון הרבה יותר גבוה מאשר עובדי הוראה לעשות מעשים שלא ייעשו.
יצחק קדמן
¶
אני יכול להגיד לך שאדם שלא היה מורה והיה אחראי על חדר מחשבים, והוא לא נחשב עובד הוראה ויש לו השכלה מאוד גבוהה, פגע בילדים, אז זה לא קשור להשכלה. אבל בואו נלך רגע – מה שאני מנסה לעשות זה לפחות לגבי עובדי שירות, להציע הצעה שאם נודע למשרד החינוך שהוגש כתב אישום בעבירות שמנויות פה הוא יהיה חייב להשעות. זה יחסוך מהם את כל האקטיביות שהם צריכים והם עוד לא יודעים איך לעשות את זה מול המרשם.
יצחק קדמן
¶
רגע, שנייה, במיוחד באותם מקומות שאתם לא בעלי הבית. אני מתכוון לאותן בעלויות, זה יכול להיות מוכר שאינו רשמי, זה יכול להיות כל אותם בתי-ספר של רשתות שהם לא בעל הבית, הם לא המעסיק. ולכן, לפחות אם נודע להם - -
יצחק קדמן
¶
- - שיש מישהו כזה, שתהיה להם הסמכות לחייב השעיה שלו. אז הם לא צריכים ללכת למרשם הפלילי בכלל.
פנינה תמנו-שטה
¶
אם זה קיים, אתה לא אמור להתנגד כי זה בלאו הכי קיים, זה פשוט שלייקס. אם אתה אומר שזה גם ככה קיים אז אין לך מה להתנגד, אלא להסכים עם מה שקיים. אנחנו רוצים שזה יהיה כתוב.
לירן שפיגל
¶
חוק הפיקוח. כתוב: "המנהל הכללי רשאי לדרוש מאת בעל רישיון שיפטר מיד עובד שירות אם נתקיים לגביו אחד מאלה" – ואקריא את הסעיף הספציפי: "הוכח למנהל הכללי שיש בהתנהגותו של העובד משום השפעה מזיקה על תלמידים".
לירן שפיגל
¶
מה שאני מבין, ככה, אם הוגש כתב אישום ואני יכול לדרוש פיטורים, נראה לי שאני יכול גם לדרוש משהו מקל יותר. כלומר, כל עוד הוגש כתב אישום ולא הורשע האדם אני יכול לדרוש שישעו את אותו עובד והוא לא יהיה - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
אבל הסעיף נתון לפרשנות, ולכן אני חושבת, אם אתה אומר שזו גם ככה הסמכות שקיימת לי, אני חושבת שכדאי שנעגן את זה בחוק בצורה הזאת. זה הרבה יותר - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
שהנטל מגיע למשרד החינוך רק ברגע שנודע למשרד החינוך או הוגשה תלונה, אתה אומר שזה בלאו הכי קיים בסעיף הזה, רק שהסעיף הזה נתון לפרשנות.
פנינה תמנו-שטה
¶
לא, ממש לא. ממש לא. אני חושבת שאתה מפרש את זה לא נכון. מה זה מבקשת שיתוף פעולה מהמואשם?
היו"ר עמרם מצנע
¶
בואו רגע נגדיר על מה מדובר. מדובר על כך שבמידה שנודע למשרד החינוך. הלוא היום אני מבין שיכול להיות מקרה שבגן-ילדים או בבעלות, מזכירה או שרת או עובדי שירות אחרים, יש כתב אישום על פגיעה מינית וכולם יודעים את זה כי זה כבר פורסם בתקשורת, והיום אין כלי בעצם להשעות את העובד הזה. נכון?
לירן שפיגל
¶
אני חושב שאני יכול לפטר, אבל אני צריך שיוכח שיש השפעה מזיקה. אני חושב שאם הוגש כתב אישום נגד מישהו על פגיעה מינית בקטין, גם אם זה לא תלמיד, אני יכול לבקש שישעו או יפטרו אותו.
לירן שפיגל
¶
אתם רוצים להכניס את זה בצורה מפורשת באיזשהו אופן לחוק, אז ארצה להתייעץ ולבדוק את זה עם המשרד עכשיו.
פנינה תמנו-שטה
¶
אבל זה מביא אותם גם למצב של יותר עקשנות, והם לא רוצים כל כך לקחת את הסמכות, אני מבינה, אבל היום זה פרוץ מאוד.
איל פרידמן-מירב
¶
הוא לא יכול לדעת, אלא אם כן העובד דיווח לו ועדכן אותו. קודם כול, רציתי להגיד שאנחנו עושים הרבה מאוד פעולות, לא חיכינו לוועדה ולהצעת החוק כדי לעשות את הבדיקות ואת כל מה שנדרש בכלים הקיימים. כמובן שאם נודע לנו על עובד, גם עובד מינהלה, גם אם נפתחת נגדו חקירה, אנחנו פועלים כדי להשעות אותו וכדי לדאוג שהוא לא יכנס לבית-ספר עד שתתברר התמונה, בטח אם מדובר בעבירות מין. זה מבחינתנו קו אדום שאנחנו פועלים.
איל פרידמן-מירב
¶
בדיוק. זה מצוין, אבל המנגנון של המידע הזה, אם הוא על בסיס וולונטרי אז זה משהו אחד, ואם זה על בסיס איזשהו מנגנון שצריך לבוא מאותה רשות מקומית, מאותו מנהל בית-ספר, מהמשטרה אלינו אז זה כבר סיפור אחר.
פנינה תמנו-שטה
¶
זה לא אולטימטיבי, עבורי זה פתרון של פשרה. כולנו פה מתפשרים עכשיו, אבל הייתי רוצה שהחוק יעבור as ia. לא נורא, ד"ר קדמן, במושב הבא, מצנע יהיה עדיין בעזרת השם יושב-ראש הוועדה.
מירב ישראלי
¶
לא, הוא היה צריך להוריד פשוט את הסעיפים שנוגעים לעובדי שירות. הרי לגבי עובדי חינוך זה - - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
לא, הבעיה לא סמכות, פנינה, היועצים המשפטיים מאוד זהירים, זה חוק, זה דבר מאוד רציני.
לירן שפיגל
¶
אבל כרגע אני אומר שזה במגבלות של מה שכבר יש לי היום בחוק, אין לי מעבר, ולכן אנחנו לא יכולים - - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
הוא אומר, לפי אותה סמכות שהם יכולים להשעות - הביא נזק לזה, זה עניין שיכולה להיות בו פרשנות, אבל רצית להכניס את זה לחוק, לחוק אי-אפשר להכניס את זה.
פנינה תמנו-שטה
¶
שוב אני חוזרת, השאלה היא כזו, היום לפי הסעיף שהקראת יש לך סמכות שלפי הפרשנות שלך מה שמזיק לילדים אתה יכול לעשות צעדים באופן אקטיבי.
לירן שפיגל
¶
אני אומר עוד פעם, כל תיקון יש לו משמעויות, וכרגע הונחיתי לא לתקן את הנושאים שנוגעים לעובדי שירות.
פנינה תמנו-שטה
¶
מצנע, אני לא מקבלת את זה. אם יש לכם סמכות – אני מבינה שהמשרד דואג לזה שלא יהיו עליו יותר מדי סמכויות.
פנינה תמנו-שטה
¶
לא, גם אם לא, גם בלאו הכי הם לא יכולים להגיש רוויזיה והכול תלוי בנו. אני ואתה, אני רוצה שנפעיל רגע את - - -
יעקב פרידברג
¶
נשאלנו לגבי מצב שבו נודע למשרד החינוך שהוגש כתב אישום. במקרה כזה כבר כיום בחוק יש הרי סמכות לבקש מידע מהמרשם הפלילי, הוא רק לפי סעיף 6 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, וצריך לקבל הסכמתו של העובד לקבל את המידע. במקרה קונקרטי, כך אני סבור, לא נראה לי שמשרד החינוך יתנגד לזה, אם יש כתבות בעיתון שהוגש כתב אישום נגד פלוני או שד"ר קדמן העביר אלינו מידע - -
יעקב פרידברג
¶
- - שהוגש כתב אישום כנגד פלוני, אפשר לבקש מאותו אדם את הסכמתו לבחון במרשם הפלילי - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
אני חושבת שכן, בגלל שהסעיף ההוא נתון לפרשנות. הרי שמענו את הסעיף והוא הקריא אותו בקול, ואשמח אם תקריא את זה עוד הפעם, אז מה הבעיה אם יש לכם סמכות - להתנגד לזה? אני לא מקבלת את זה. באמת אני אומרת לכם. אם יש סמכות, אין מה להתנגד. ואני חושבת שמה שד"ר קדמן אמר פה – ואני חושבת שכולנו פה סביב השולחן הזה אנשים שבסך הכול לא מנסים לכפות משהו שאי-אפשר לעמוד בו, אבל אם זה משהו שאתם גם ככה עומדים בו, ההתנגדות לא סבירה בעיני.
יצחק קדמן
¶
אני גם רוצה לשאול אולי את היועצת המשפטנית של הוועדה, אם העובדה שזה עבר בקריאה הראשונה "כולל עובדי שירות" ואחר כך הורידו את עובדי השירות, - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
היועץ המשפטי שמייצג את משרד החינוך דיבר עם האנשים במשרד החינוך, והם נזהרים מלתקן משהו שהם לא בדקו אותו לעומק, זו תשובתו.
יצחק קדמן
¶
אולי עוד ניסיון פשרה. אולי נשאיר את עובדי השירות ונעשה תאריך תחילה מאוחר יותר לעובדי השירות?
לירן שפיגל
¶
אבדוק את זה, אני פשוט לא יודע איך זה משפיע על החוק ומשפיע על היישום, אני באמת לא יכול לתקן את הסעיף הזה.
פנינה תמנו-שטה
¶
לטעמי, באמת, סליחה שאני אומרת את זה ככה לא ברמה האישית, אבל זה סוג של פחדנות משרדית של הרגולטור, ואני חושבת שלא נכון היה עם הנודע הזה ללכת לאיזה סוג של פניקה שלא תצליחו לאכוף, כי אתה אומר שיש לך סמכות. אני מקבלת את הצעתו של היושב-ראש שיתאמץ כדי לכנס את הוועדה הזאת, אני בלית ברירה אסכים עם הקו.
פנינה תמנו-שטה
¶
אני גם אבדוק ואעקוב אחרי משרד החינוך לראות כמה אתם באמת אקטיביים כמי שאמונים בראש ובראשונה – יותר אפילו מחברי הכנסת – להגן על הילדים האלה, אם תצליחו לפתח מנגנונים ולדאוג שגם עוברי השירות יהיו יותר מפוקחים.
מירב ישראלי
¶
בסדר, אין בעיה. אז בסעיף 18 "בכותרת השוליים, בסופה יבוא "או התלייתו"; (2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא: "(א1) המנהל הכללי יתלה אישור לפי סעיף 16 אם הוגש נגד עובד חינוך כתב אישום בחשד לביצוע עבירת מין או אלימות חמורה בקטין או בחסר ישע" – הורדנו את המילים: "אשר עליו הוא אחראי או היה אחראי במסגרת עבודתו", זה צריך להיות - - -
מירב ישראלי
¶
בחינוך מיוחד יש לנו את שזה, כן, במוסדות חינוך, בסדר. "אלא אם כן שוכנע כי קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים שלא להתלות את האישור, וכי לא ייגרם נזק לקטין או לחסר ישע" שוב, אנחנו מורידים את "שעליו העובד אחראי".
מירב ישראלי
¶
המשמעות – אבל אני שואלת, שבעצם זה לא "וכי לא ייגרם נזק לְקטין או לחסר ישע" לא "לַקטין או לחסר הישע", נכון? בכלל.
מירב ישראלי
¶
אני משאירה את זה ככה. "החלטה לפי סעיף קטן זה תהיה בכתב; בסעיף קטן זה", "אחראי" אנחנו לא צריכים יותר. "חסר ישע" אנחנו צריכים, "ועבירת מין" גם. אני מזכירה שהוספנו סעיף שאין בכך כדי לגרוע מהוראות חוק הרשויות המקומיות משמעת.
מירב ישראלי
¶
נבדוק אם רק זה או כל דין אחר. אנחנו מוסיפים גם הוראה כללית לגבי עבירות אחרות שנותנת למנכ"ל שיקול דעת להשעות עובד, אם אתם זוכרים, אם הוא עבר עבירה או הוגש כתב אישום, נכון?
לירן שפיגל
¶
אנחנו אומרים: למנכ"ל יש סמכות לשקול השעיה של עובד הוראה במידה שיש עבירות אחרות או עבירות חמורות.
מירב ישראלי
¶
הנושא של העבירות הנוספות שיצחק קדמן הזכיר, שתי עבירות נוספות, אני לא זוכרת אם זה היה בתוך הסעיף הראשון או שהחלטנו שזה יהיה בסוף בסעיף השני.
מירב ישראלי
¶
אז את זה צריך להוסיף בסעיף הראשון. בעצם בסעיף הראשון - "עבירת מין או אלימות חמורה" זה גם כהגדרתה בסעיף 47 לחוק שירות המדינה משמעת, ושתי העבירות שהיו, תזכיר לי.
מירב ישראלי
¶
נכון. אז את זה אנחנו מכניסים לסעיף של ההשעיה חובה. אז אנחנו מוסיפים גם סעיף שיקול דעת. "(3) בסעיף קטן (ב), בסופו יבוא "או להשעות עובד חינוך שאישורו הותלה כאמור בסעיף קטן (א1)". "בסעיף 19 לחוק העיקרי, אחרי "ולא יבטל" יבוא "או יתלה". את סעיף 22 בעצם אנחנו מורידים כי זה עובד שירות.
לירן שפיגל
¶
יש לי שאלה, קיווינו שנוכל לפקס את זה לפני. היום כשאיל בודק אז הוא פשוט מריץ את כל העובדים במרשם ובודק מה מצבם, בכמה מדובר? בכמה עובדים? 50,000?
לירן שפיגל
¶
60,000 עובדים בשנה, בהנחה שנעשה את זה עכשיו כל שנה ונריץ 60,000. השאלה אם יש אפשרות, בדומה למה שיש בחוק למניעת העסקת עברייני מין, שתהיה אפשרות לקבל דרך החוק, אבל המשטרה לא פה, לקבל את המידע לגבי העבירות הספציפיות האלה בנפרד. כי מה שקורה היום, כשהיום בא מעסיק למשטרה אז המשטרה מריצה באיזשהו אופן את הפרטים של העובדים רק כלפי העבירות שנוגעות למניעת העסקת עברייני מין. למעשה, מה שהיינו רוצים זה שתהיה לנו את אותה אפשרות. כלומר, כשמדובר על העבירות האלה תהיה לנו גישה אחרת, כי מה שקורה, המשטרה היום מבחינתה מעמידה או את המרשם הפלילי כסל מאוד מאוד גדול או סל מיוחד לחוק למניעת העסקת עברייני מין.
לירן שפיגל
¶
אני לא זוכר אם זה נובע מהחוק עצמו או שזה נובע מעצם זה שהם צריכים ליישם את החוק ואז הם בנו - - -
יצחק קדמן
¶
במקום להריץ את הכול אז היא עשתה תכנון שיאפשר לה לבדוק עבירות מסוימות, ואחר כך גם בחוק הזה הוספתם בשעתו - - -
מירב ישראלי
¶
הוספת סעיף 25א: "הותלה אישור של עובד חינוך לפי סעיף 18(א1) או הושעה עובד שירות" אנחנו מורידים. "תימשך ההתליה או ההשעיה, לפי העניין, עד למתן פסק הדין הסופי בהליך הפלילי נגדו או עד להפסקת ההליך; ואולם המנהל הכללי רשאי להורות על הפסקת ההתליה או ההשעיה במועד מוקדם יותר." כאן עוד ביקשתם - -
מירב ישראלי
¶
- - להוסיף את המנגנון של סעיף קטן (ב), אז נוסיף אותו עם ההתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה.
מירב ישראלי
¶
"בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), מי שאישורו הותלה" – לא הושעה – "רשאי לפנות למנהל הכללי בבקשה שיורה על הפסקת ההתליה או ההשעיה; פנה" - - -
מירב ישראלי
¶
הושעה זה עובד השירות. בעצם זה הסדר קצת שונה, כי לגבי עובד חינוך הוא מקבל אישור מראש מהמנכ"ל, אז למנכ"ל יש אפשרות להתלות את האישור. לעומת זאת, עובד שירות - יש רק רשימה, ולכן הפרוצדורה היא שהמנכ"ל פונה למנהל בית-הספר - -
פנינה תמנו-שטה
¶
השאלה שלי, אבל זה לא אומר שזה חלילה גורע מאיזו הוראת חוק אחרת שנותנת לו את הסמכות אחר כך לפטר.
מירב ישראלי
¶
"פנה עובד כאמור, ישקול המנהל הכללי בתום שישה חודשים מיום מתן ההחלטה בדבר ההתליה, בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, את האפשרות להפסיק את ההתליה באותו מועד; החליט המנהל הכללי שלא להפסיק את ההתליה במועד כאמור, ישקול מחדש בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, אחת לתשעה חודשים" וכו'.
ומה שעוד נשאר פתוח, לירן, זו שאלת התחילה, כי אמרתם שלגבי עובדים קיימים במערכת אתם צריכים זמן כדי להריץ את זה.
לירן שפיגל
¶
נכון, עשינו בדיקה. דבר ראשון, יש לי שאלה, אני חייב להגיד שלא התייעצתי לגבי זה עם המשרד, אבל היום אם אני דורש לפטר עובד אני יכול להוציא צו סגירה.
לירן שפיגל
¶
אסביר. כי מבחינת עובד שירות הוא יכול לעבוד רק אם נתתי לו אישור, אם לא נתתי לו אישור הוא לא אמור לעבוד בכלל. ולכן, אם אני מתלה את האישור שלו, זה כמו להשעות. כלומר, לעובדי שירות אני פשוט לא נותן אישור, הם פשוט לא עובדים.
פנינה תמנו-שטה
¶
אז זו טרמינולוגיה של אותה תוצאה. רגע, בן-אדם שהותלה לו האישור, הוא לא יכול בכלל לעבוד.
לירן שפיגל
¶
עשינו ישיבה גם לגבי המנגנון. אנחנו צריכים לעשות היערכות גם לגבי בדיקה של כל העובדים כל תקופה ולעשות התאמות מחשוביות לעניין הזה, כי זה מצריך איזשהם שינויים מבחינת המיכון והעדכון מול מערכת המנב"ס, המערכת שלנו. וגם נרצה לבדוק מול המשטרה בכל זאת את האופציה לעשות איזשהם מנגנונים יותר ישימים ויעילים. אנחנו חושבים שלפי הבדיקה גם נצטרך כנראה לגייס עובדים לעניין הזה כי היקפי העבודה יגדלו, כמו שאיל ציין, מדובר על 60,000 עובדים. אנחנו בודקים.
לירן שפיגל
¶
היום אנחנו בודקים ככה: דבר ראשון גם עושים יישור קו לגבי כל אלה שלא נבדקו, אבל חוץ מזה מה שהסבירו לי, לגבי מכללות הם כבר נבדקים בשלב המכללות. גם יותר קל לנו כי אלו מכללות שהן בקשר ישיר עם המשרד, זה מכללות להכשרת עובדי הוראה ואנחנו הרבה יותר מעורבים בכל השלב של ההכשרה, ואז לפני שהם נכנסים לשנה הרביעית של שנת הסטאג' הם נבדקים.
לירן שפיגל
¶
לא. אוניברסיטאות, רק אם הוא ניגש לאגף כוח-אדם במחוז ומבקש להיקלט, רק אז הוא עובר את שלב הבדיקה.
דליה מזרחי
¶
מנהל בית-הספר צריך לשלוח בקשה לאישור העסקה של עובדים חדשים בחינוך המוכר שאינו רשמי טרם העסקתם.
יצחק קדמן
¶
אבל לא צריך לבדוק את כולם. עברו חמש שנים וכתב האישום עוד לא התבשל למשפט, אז כנראה שאין שם שום דבר. זה לא שצריך לבדוק את כל האנשים - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
אגיד לך למה אני מוכנה להתפשר על שנה. אם במהלך השנה הזאת יגויסו עובדים לצורך הדבר הזה, יעמוד מנגנון שהוא עובד והאפקטיביות תגבר, מה טוב. יכול להיות מצב שאנחנו נגיד עוד חצי שנה ואז תעמידו איזה משהו יותר רעוע ועם זה הם יישארו. אז אני מעדיפה לחכות שנה עם משהו שנותן תוצאות יותר טובות.
פנינה תמנו-שטה
¶
הבנתי את החשש שלך, ד"ר קדמן, הם לא יתעלמו, הם אמרו שהם עושים, בלאו הכי הם יעשו הכול. בשנה הזאת הם רוצים להעמיד מנגנון טוב.
איל פרידמן-מירב
¶
מה שאנחנו עושים אנחנו עושים. ומי שיש לו כתב אישום, ומי שיש נגדו לא רק כתב אישום, מי שנפתח נגדו תיק ויש לו רישום פלילי גם במהלך השוטף, אנחנו עושים את מה שצריך לעשות.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני רוצה להכניס פה עוד סעיף, שאחת לשנה עם כניסתו של החוק לתוקף, משרד החינוך ידווח לוועדה על המספרים של עובדים שהושעו.
פנינה תמנו-שטה
¶
אנחנו מצביעים ומאשרים את זה עם התיקונים שהכנסנו בתוספות והמחיקות.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת החוק אושרה.
פנינה תמנו-שטה
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש, תודה לכם, נציגי המשרדים, וחבר הכנסת שמעון אוחיון.
<הישיבה ננעלה בשעה 16:56.>