PAGE
23
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
02/12/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
<פרוטוקול מס' 335 >
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י' בכסלו התשע"ה (02 בדצמבר 2014), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 02/12/2014
הסדרי ביטחון לנהגי תחבורה ציבורית הפועלים באיזורי עימות
פרוטוקול
סדר היום
<הסדרי ביטחון לנהגי תחבורה ציבורית הפועלים באיזורי עימות>
מוזמנים
¶
>
סנ"צ עופר יצחק - רמ"ד גופים ציבוריים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק יאיר וקנין - קמ"ט תח"צ, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שבתי גרברצ'יק - דוברות משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
נועם רענן - מינהל הבטיחות, משרד הכלכלה
דני שנער - מנהל בכיר אגף חירום, ביטחון, סייבר ומידע, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דרור גונן - מנהל אגף רישוי, תכנון ותפעול תח"ב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
תמיר ניר - מחזיק תיק התחבורה בעיריית ירושלים
קרני גריפית - עוזרת למנהל אגף בכיר חירום, ביטחון, סייבר ומידע, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רועי בליטנטל - עו"ד, ממונה חטיבה ארצית באיגוד עובדי תחבורה, ההסתדרות החדשה
יוני בלבן - "כוח לעובדים" - ארגון עובדים דמוקרטי
ראיד משעל - יו"ר ועד אגד תעבורה, סניף ירושלים
יצחק קשקש - נהג תחבורה ציבורית, יו"ר ועד אגד תעבורה (כוח לעובדים)
שי אלמליח - קצין בטיחות ראשי, אגד תעבורה
אמיר לוי - מנהל ביטחון, חברת אגד
יניב זעפרני - "אגד תעבורה" סניף עוטף ירושלים
אהוד עוזיאל - מקדם מדיניות, האגודה לזכויות האזרח בישראל
ציון פת - מנכ"ל חברת קווים תחבורה ציבורית, פורום תחבורה ציבורית
פאדי נאדר סוב לבן - נהג מונית, ארגון נהגי המוניות
אשרת מימון - עו"ד, פיתוח מדיניות, "עיר עמים"
אנואר טוויל - נהג, חברת אפיקים
עווד אללה מוחמד - נהג, חברת אפיקים
עטון מבראד - נציג וועד חברת קווים
ג'ת נידאל - נציג ועד חברת קווים
עמאר אבו סמעאן - נהג, אגד תעבורה
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את הישיבה של וועדת העבודה הרווחה והבריאות. הנושא לדיון היום הוא: הסדרי ביטחון לנהגי תחבורה ציבורית הפועלים באזורי העימות.
נמצא אתנו חבר הכנסת אחמד טיבי. אני מברך את כולכם.
בבקשה מי מציג את הבעיה.
יצחק קשקש
¶
שלום, שמי קשקש יצחק, יושב ועד "אגד תעבורה". אני אשמח להציג את הבעיה. הגענו לוועדה מאחר ובתקופה האחרונה יש מקרים רבים וחוזרים של אלימות כלפי נהגים, תקיפה באבנים, זריקת אבנים ובלוקים על אוטובוסים. למעשה אנחנו מרגישים שאנחנו מופקרים על ידי מוסדות מדינה והמדינה לא מכירה בנו. אנו דורשים את חסות המדינה.
המצב, באופן יומיומי אנחנו חווים אלימות, בין אם זו אלימות מילולית, אלימות פיסית בין אם אלו בלוקים או אבנים שנזרקים על האוטובוסים שלנו במעלה אדומים, בעוטף ירושלים ובעוטף בנימין. במעלה האדומים האוטובוסים שהנהגים נוהגים אינם ממוגנים, יש לנו נהגים שנפצעו. הסכנה היא ממשית, זורקים עלינו אבנים ובלוקים תוך כדי נסיעה. המצב ממש קיצוני.
אנחנו רוצים שמוסדות המדינה ייקחו אחריות על המצב - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אתה יכול לתאר סיטואציה שבה חלילה אתה או מי מעמיתך נוסעים בצומת ומתחילים לזרוק עליכם אבנים, אתם מתקשרים למשטרה. מה קורה? המשטרה מגיעה? כוחות הביטחון מגיעים? יש התעלמות מהקריאות? מה קורה בפועל בשטח?
יצחק קשקש
¶
ברוב המקרים זה קורה באמצע הנסיעה. זה לא קורה במצב נייח, זה קורה באמצע הנסיעה. נמצא כאן אחד הנהגים שיוכל לספר לך על מקרה אישי שלו. ברשותך.
עמאר אבו סמעאן
¶
שלום לכולם, אני עמאר אבו סמעאן, עובד בחברה ציבורית "אגד תעבורה". צהריים טובים. באמצע קבלת נוסעים עלה לי חייל מהדלת האחורית. ביקשתי ממנו להראות לי את תעודת החוגר, לא רצה להראות לי. אמרתי לו 'אני עוצר עד שאתה מראה לי את התעודה'. זה החוק. לא רצה. כל הנוסעים שהיו באוטובוס ביקשו ממנו להראות את תעודת החוגר, 'זה חוקי, אתה חייב'. הוא בא אלי ואמר 'בוא, רד מהאוטובוס אני אראה לך, אני אקרע לך את הצורה, מי אתה חושב את עצמך, אני אראה לך'. אמרתי לו 'אתה מאיים עלי'. הוא אמר 'כן, בוא רד מהאוטובוס אני אראה לך'. כשהוא דיבר איתי היד שלו הייתה מאחור. לא יודע אם היה לו נשק, גז מדמיע, לא יודע מה היה לו. התקשרתי למשטרה - - -
עמאר אבו סמעאן
¶
ב-26 בחודש שעבר. שעה 15:40 התקשרתי למשטרה ומסרתי שיש חייל באוטובוס שמאיים עלי. השוטר אמר לי 'אם הוא חייל אני לא יכול לעשות שום דבר'. אמרתי 'בסדר' והמשכתי לנסוע. הוא אמר לי שזו הבעיה שלי. הוא אמר לי 'בסדר, אתה רוצה לראות תעודת חוגר, נפגש בפעם הבאה'. נסעתי. זה הכול.
יצחק קשקש
¶
יש מקרים אחרים. זה מקרה ספציפי בכיוון אחר לגמרי. יש מקרים של אלימות של נוסעים כלפי נהגים שמתרחשים באופן תדיר בין אם זה בסניפי עוטף ירושלים, סניף בנייני האומה, סניף מעלה אדומים, עוטף בנימין. גם באלעד אנחנו חווים. בכלל בתחבורה הציבורית חווים אלימות פיסית וגם אלימות מילולית. אין שום סוג של ענישה כנגד אלימות מילולית נגד נהגים בארץ. שוטרים שמגיעים לטפל במקרים האלה, ידיהם כבולות מלהגיב לאלימות מילולית.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
מעבר לתלונות האישיות, הייתה פנייה פורמאלית מצד הנהלת החברה למשטרה או לגופים אחרים על מנת לטפל בבעיה?
יצחק קשקש
¶
היו פניות של הנהלת החברה למשטרה. אני אגיד לך שנפתרה הבעיה, לא נפתר דבר, לא השתנה שום דבר.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
הבנתי, תודה רבה. אנחנו מיד ניתן למשטרה לענות לעניין זה. בבקשה נשמע תלונות נוספות.
רועי בליטנטל
¶
שמי רועי בליטנטל אני משמש כממונה חטיבה ארצית באיגוד עובדי התחבורה בהסתדרות החדשה, ההסתדרות הכללית. באופן פורמאלי לכל מה שאתייחס מתייחס לנהגים של "אגד" בהם אני מטפל. אני מניח שזה נכון לכל הנהגים של כל החברות הפועלות בירושלים רבתי.
אנחנו יודעים שלפני כשבועיים ימים נמצא תלוי באוטובוס שלו נהג "אגד" יוסוף חסאן חמוני, משטרת ישראל קבעה שמדובר בהתאבדות. פתולוג מטעם נציג המשפחה שנכח קבע שמדובר ברצח. לאחר קביעה זו הוכרזו, אני לא יודע אם בכל המגזר המוסלמי בירושלים או רק במגזר התחבורה הציבורית, אבל זה היה בכל חברות התחבורה, הוכרזו שלושה ימי אבל של כל בני העדה המוסלמית.
הדיון החשוב הזה, ימי האבל והקביעה של הפתולוג הנוגדת את קביעת המשטרה הם תוצאה של מסכת ארוכה ורבה של אירועי אלימות שמתרחשים. אם שאלת ממתי, אנחנו מבחינים בזה החצי השנה האחרונה, פחות מהשנה אחרונה. זו מסכת ארוכה ואלימה של אירועים כלפי נהגי תחבורה הציבורית הן מצד יהודים והן מצד מוסלמים, נהגי אוטובוסים ונהגי מוניות כולם סובלים מזה. אנחנו גם רואים מה קורה באופן כללי בירושלים מבחינת האלימות בין יהודים ולמוסלמים, גם זה קשור.
לפני כשבוע התקיימה בוועדה המיוחדת לפניות הציבור ישיבה בנושא דומה. יש שם עורך דין אוסמה איברהים שמייצג כמה עשרות נהגים של "אגד". הוא סיפר על עשרות פניות של נהגים שחוו אירועים שהם ממש בבחינת לינץ'. שברים, פגיעות פיסיות קשות.
אני מבקש לספר שב"אגד, נמצא כאן קצין הביטחון של "אגד", באזור ירושלים הנהגים המוסלמים מהווים נדבך חשוב במערך. אחרי האירוע של אותו הנהג ובתום שלושה ימי אבל למעלה מ-40 נהגים התפטרו ולמעלה מ-60, נכון לסוף שבוע שעבר, עדיין לא יצרו קשר ולא הגיעו לעבודתם. כלומר, 100 נהגים העדיפו להתפטר ממקור פרנסתם או לסכן אותו, לא להגיע ולא להתפרנס והעיקר לא לעלות חזרה להגה. אגב ,אני חושב שזה בגלל ביטחונם האישי. אני חושב שזה מלמד אותנו יותר מהכול - - -
רועי בליטנטל
¶
אמרתי, בהתחלה הוכרזו שלושה ימי אבל בכל המגזר המוסלמי ובתום ימי האבל למעלה מ-40 נהגים התפטרו ולמעלה 60 הם מנותקי קשר, לא הגיעו לעבודה, לא עונים לטלפונים.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
רבע מהעובדים לא הגיע. זאת אומרת שרבע מהאוטובוסים לא עובדים? איך מתגברים על הדבר הזה? הייתה פגיעה מהותית בתחבורה הציבורית.
רועי בליטנטל
¶
אגב אדוני, זה נכון בכל חברות התחבורה הציבורית, זה לא משהו שהוא ייחודי ל"אגד".
אנחנו בהסתדרות חושבים ששמירה על ביטחון ושמירה על שלום העובדים בתחבורה הציבורית זה צורך ראשון במעלה. זה גם ערך מוגן בפני עצמו וגם בגלל העובדה שאם לא נעשה כן לא יהיה, כמו שאדוני אמר, לא יהיו לנו נהגים שיסכימו לעבוד בירושלים.
אם תהיו מעוניינים לשמוע, יש לנו שורה של פתרונות.
רועי בליטנטל
¶
אנחנו חושבים שצריך להציב מצלמות באוטובוסים, הפרדת הנהג כפי שקורה היום בחלק מהאוטובוסים החדשים העירוניים של "דן", מיגון אוטובוסים, עלייה מדלתות אחוריות, הקמת היחידה להבטחת - - -
רועי בליטנטל
¶
אם להתחבר למה שאמר כאן הנהג קודם, תעדוף פעילות המשטרה בנושא גם משפטית, העמדה לדין וגם מבצעית יותר פעילות בנושא הזה.
אנואר טוויל
¶
שלום, אני מחברת אפיקים. כל מה שהוא סיפר זה בסדר. אני לפחות מבקש שהמשטרה תדאג. כשאני מתקשר לשוטר ואומר לו שאני במצב שמישהו מאיים עלי בתוך האוטובוס, הם אומרים 'בסדר, אנחנו מגיעים' ואתה מתקשר אליו אחרי 40 דקות והוא אומר לך 'הנה - - -
אנואר טוויל
¶
תאריכים מדויקים אני לא זוכר.
אתה מגיע למצב שמשהו מגיע עם עגלה עם תינוק, שם את העגלה באמצע הכביש כדי לחסום את האוטובוס. אני מתקשר למשטרה והמשטרה מגיעה אחרי שעה כשאני מחכה בתוך האוטובוס. חוסמים אותי, חוסמים את כל התנועה כי אדם רוצה לעלות לאוטובוס ולא לפספס אותו, לי אין מקום לעלות.
חוץ מזה, לנו באוטובוס יש כפתור לכל הנהגים שפותח את הדלת ואני מפנים וכשהוא נוגע במקום הזה אני לא יכול לסגור את הדלת. מישהו מוכן לשים את העגלה עם תינוק באמצע הכביש ולבזבז את התינוק שלו, ללחוץ על הכפתור הזה, הוא גם מוכן כי כמה חבר'ה - -
אנואר טוויל
¶
יצאתי מהחלון ואמרתי לו 'גבר, מה אתה עושה'. אם אני הייתי נוגע בעגלה אז אחר כך 'נהג ערבי נגע'.
אנואר טוויל
¶
עלו שני בחורים אמרו עוד מעט אנחנו נשלם'. אני לא יכול לתפוס אותם ולעמוד באמצע הכביש עד שהם ישלמו. עלו, שאלתי אותם 'חבר'ה אתם באים לשלם'. אמרו 'לא'. עצרתי, הזמנתי משטרה. הוא אמר בסדר. הגיע אחד מהנוסעים ואמר 'במקום שנבזבז זמן אני אשלם על החבר'ה'. אמרתי לו, בסדר. בסך הכול אני מבקש שמישהו ישלם. שילם, באו אלי 'יא חתיכת הערבי הזה זבל, למה לקחת ממנו כסף'. קודם כל בסדר, אני ערבי ואני גאה שאני ערבי, אבל את הבעיה פתרנו, אתה לא רוצה לשלם, הוא שילם עבורך'. אני לא רוצה לספר מה הוא אמר לי כי זה לא מתאים לאנשים פה. בסוף הוא אמר לי 'אם אתה גבר רד מהאוטובוס אנחנו נהפוך לך את הפרצוף' אמרתי לו 'בסדר, נגיע לתחנה הסופית ונראה מי הופך את הפרצוף'. הזמן הזה, מדובר בחצי שעה המשטרה בדרך.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אתה הודעת למשטרה שהם איימו עליך, קיללו אותך. מה אמרו לך בצד השני, מגיעים. מגיעים ולא הגיעו, 30 דקות.
אני מבקש לדעת דבר נוסף. אחרי האירוע הזה ניגשת להנהלת החברה, ביקשת שיגישו תלונה, מכתב, הוצאו מכתבים?
אנואר טוויל
¶
עלתה לי בחורה, אין לה "רב-קו" של נוער. אמרתי לה 'בלי רב קו של נוער אי אפשר לשלם לילדה שלך'. מה התשובה הייתה, 'אתה חתיכת ערבי מניאק, אתם פה יותר גרועים מחמאס בעזה'. מה תענה לה. הלכתי למנהל וסיפרתי לו ככה וככה. הוא אמר לי 'גבר, סבלנות בסוף זה יעבור, בסוף זה נסיעה'. זו נסיעה בסוף שאני חוזר ממנה עם השקית - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
מנהל החברה שלך נמצא פה במקרה? האם אתה יודע אם החברה הוציאה מכתב למשרד התחבורה, למשטרה.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
זה רע מאוד. צריך להמשיך להתלונן כדי שגם המשטרה וגם משרד התחבורה יבינו את היקף התופעה ואת היקף ההתנכלות. לפעמים יש מקרה ספוראדי שלא מטפלים, יתכן שאם יהיו הרבה תלונות זה יזיז למישהו משהו. להתלונן ראוי תמיד וזו גם אזרחות טובה.
אחמד טיבי
¶
אדוני היושב ראש, ראשית אני מבקש להודות לכם על קיום הדיון החשוב הזה. אני נפגשתי עם קבוצת הנהגים מירושלים המזרחית לפני מספר ימים. הם שטחו בפני מסכת תלונות קשה של התנכלויות על רקע היותם נהגים ערבים. על אירועים שהתגברו, התגברו מאוד בתקופה האחרונה. שמעתי את התלונות בפירוט, זאת הייתה אחת הדוגמאות הקשות. ראשית זה מטריד ומקומם. מה שמטריד עוד יותר זה שהם אומרים שהם פונים למשטרה והמשטרה לא מספקת את ההגנה ולא מגיעה מיד.
אני מבקש לעלות שאלה היפותטית, מעשית של נהג יהודי שעולה אליו מישהו חמוש, הוא לא חייל, שם את ידו מאחור ואומר את המילים הדומות למילים שנאמרו כאן - - -
אחמד טיבי
¶
מה היה קורה, האם המשטרה הייתה מתמהמהת שעה-שעתיים שלוש או שמיד הייתם רואים שלוש-ארבע ניידות, אוזקים אותו ועוצרים אותו מיד יחד עם הודעה לתקשורת של סיכול ניסיון פיגוע. אולי אדוני היושב ראש האם מקרה פשוט של אמירה גזענית כלפי יהודי, האם גם המשטרה יושבת בשקט. אולי של ערבי שחוסם אוטובוס במרכזה של עיר? יש כאן איפה ואיפה בהיענות המשטרתית. לכן, הנהגים האלה מרגישים רע, במיוחד אחרי המקרה הנורא של יוסוף. הם דורשים שיבטיחו להם מקסימום ביטחון אישי אדוני היושב ראש. למשל, נדמה לי שבתחנות הסופית גם אין תאורה. חשוך ואין שומר בתחנה הסופית. כאשר מגיעים לתחנות הסופיות, שם נמצאה גופתו של יוסוף. אין שמירה ואין תאורה וניתן לעשות שם דברים נוראים מבלי שתהייה תאורה.
יצחק קשקש
¶
בנוגע לדבריו של חבר הכנסת אחמד טיבי. לידיעה כללית. אני יותר מעשור נהג תחבורה ציבורית, אנחנו חווים אלימות מכל הסוגים, מכל המינים, מכל העדות ומכל הגוונים. יש בעיה של ענישה נגד פורעי חוק בתוך התחבורה הציבורית החל מאלימות מילולית ועד אלימות פיסית ועד הפרעה לנהג בזמן הנהיגה. למשטרה אין תשובה כי המחוקק לא עשה דבר בנדון. אין חוק ספציפי לגבי אלימות בתוך תחבורה ציבורית.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
ניתן למשטרה להגיב. הטענות הן די קשות. אני מעריך שגם אתם לא מרוצים מהמצב. השאלה איזה מענה ניתן למצוקה ולטענות הללו.
עופר יצחק
¶
בוקר טוב. אני עופר יצחק ראש מדור הבטחת גופים ציבוריים בחטיבת האבטחה באגף המבצעים של המשטרה.
אני מבקש להתייחס באופן עקרוני, באופן כללי. קשה לי להתייחס לטענות או תלונות פרטניות שאותן צריך לבדוק בהמשך.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני אאפשר לך לומר את כל מה שאתה רוצה ובוודאי גם לגבי העניינים העקרוניים. זו לא תלונה אחת של אזרח או נהג אחד שאומר התלוננתי והמשטרה לא הגיעה. יש כאן מקבץ גדול של אנשים. גם אני קיבלתי תלונות בעניין עם תאריכים ועם מועדים. זה לא עניין אמורפי כללי. יש פה מצוקה אמתית שדורשת מענה.
עופר יצחק
¶
ספציפית קשה להתייחס לכל תלונה. צריך לקבל את התלונות לבדיקה שלנו ולראות מה היה שם.
באופן עקרוני אני מבקש לומר כמה דברים. אחת, התחבורה הציבורית או האוטובוסים, חברות האוטובוסים אינן מונחות על ידי המשטרה. משטרת ישראל או חטיבת האבטחה מטפלת בתחבורה הציבורית בעיקר בסוגיית האבטחה, בעיקר ברכבת ישראל וברכבת הקלה שבירושלים. נכון להיום חברות האוטובוסים אינן מונחות.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
סליחה שאני קוטע אותך. הרי יש לכם תעדוף, בוודאי אם יש אירוע ציבורי יש לו העדפה על אירוע שנמצא בבית פרטי. אם יש תקלה מהסוג שתוארה כאן כמו איום על נהג, מקללים נהג אומרים לו כך או אחרת והאוטובוס תקוע והמשטרה לא מתייצבת, זה תפקידה של משטרה. לא מדובר כאן על הגנה עקרונית או על הנחייה איך לאבטח אוטובוסים. מדובר על תלונות של נהגי אוטובוס על התנכלות. זה בהחלט תפקידה של המשטרה
עופר יצחק
¶
אני אתייחס. מיד אגיע למקרים ספציפיים אולי בתוך ירושלים. שוב, אני מבקש להישאר לרגע ברמה העקרונית.
אנחנו עושים עבודה מאוד הדוקה ומשותפת עם משרד התחבורה, עם מנב"ט משרד התחבורה בכמה נושאים. אחד מהם הוא טיפול או הכשרה של נהגי אוטובוסים ומתן סמכויות של מאבטח. סמכויות מאוד נרחבות לנהגי אוטובוסים - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אם אני מתרגם את מה שאתה אומר פה, לחבר שלנו כאן, אם אמרו לו שהוא ערבי מלוכלך ואמרו אתה לא תוכל לנסוע הלאה, הוא בתור מאבטח רשאי לעצור את המפריע - -
עופר יצחק
¶
היום ב"חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור" בצו שחתם עליו השר לביטחון פנים ניתנת אפשרות למתן סמכויות לנהגי אוטובוסים של חברות אוטובוסים, שרשומות בצו, לקבל את הסמכויות האלה. עשינו עבודה יחד עם דני שנער - - -
עופר יצחק
¶
עשינו עבודה יחד עם דני שנער שהוביל את העבודה הזאת, אני מניח שהוא ירחיב עליה. הסמכויות שנהגי האוטובוסים יכולים לקבל . יש כ- 50 נהגים קיבלו סמכויות כאלה.
עופר יצחק
¶
הסמכות היא פרטנית לנהג בחברת אוטובוסים מסוימת שאומרת: יש לו סמכות עיכוב, יש לו סמכות דרישה להזדהות, הוא יכול לבקש תעודת זהות מבנאדם, הוא יכול להוציא אדם מהאוטובוס היה והוא מסרב להזדהות. אם יש לו כלי נשק או כלי על גופו הוא יכול לבקש לבדוק אותו, הוא יכול להוציא אותו מהאוטובוס וכדומה. יש לו סמכויות - - -
אחמד טיבי
¶
נגיד שיש נהג ערבי שקיבל סמכויות כאלה, אתה מצפה מעצמך שבבני ברק הוא יוכל לבצע את המעצר הזה?
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
חבל שאתה מגיע לדיון שזה הנושא שלו ואתה לא יודע להגיד לנו כמה נהגים קיבלו סמכויות כאלה.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני רוצה לחזור ולהבין את הסמכויות. אני קצת מתקשה בהבנה שבדרך כלל לא הייתה לי עד היום. אין לי בעיה בהבנת הנשמע. אני מבקש להבין מהן הסמכויות המדויקות של נהג אוטובוס.
דני שנער
¶
אני מבקש לעשות סדר. אני דני שנער מנהל אגף ביטחון במשרד התחבורה.
ישנם שני אלמנטים של ביטחון שאנחנו משרד התחבורה, אגף הביטחון ומשטרת ישראל מתמודדים איתם. האלמנט כנגד טרור ואלמנט בנושא סדר ציבורי. מה ששמענו כאן הוא למעשה סדר ציבורי. סדר ציבורי, בגדול אגף הביטחון של משרד התחבורה - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אתה אומר לדעתך זה לא שייך לפח"ע (פעילות חבלנית עוינת) זה שייך לסדר ציבורי ואתם לא מטפלים בזה.
דני שנער
¶
משטרת ישראל. היא ממונה על הנושא הזה. יחד עם זאת, לפני שלושה חודשים מנכ"ל המשרד יזם פעולה שעל פיה אנחנו החלטנו לחייב את כל חברות האוטובוסים להעביר את הנהגים הכשרה בנושא התנהגות מונעת. זאת כדי למנוע את הוונדליזם שיש באוטובוסים ולתת להם סמכויות שמשטרת ישראל הכינה. הפנייה אל חברות האוטובוסים, עברנו כבר עם משטרת ישראל על הסילבוס ואנחנו יודעים בדיוק מה עושים. היינו מוכנים להתחיל בהכשרה, אבל החברות החליטו שהן לא מוכנות להשתתף. הן לא מוכנות לשלוח את הנהגים לא היהודים ולא הערבים, כשאמרו 'מה, אנחנו נלמד ערבים' וכך הלאה. אין שום שוני ולכן כשחבר הכנסת אומר 'האם נהג ערבי בבני ברק', כן, הוא ייקח את היהודי ויעצור אותו והוא ישתמש בכל הסמכויות שלו. אם אחד כזה יבוא יבואו שניים אחריו.
כלומר, אנחנו רוצים לאמן את כל הערבים ואת כל היהודים בכללי התנהגות מונעת. אנחנו היינו מוכנים אתמול. אבל, חברות האוטובוסים שלחו לנו מכתב באמצעות עורכי דין שהם לא מוכנים לקחת חלק - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
למה שאתם לא תממנו את ההכשרה? הרי זה אינטרס ציבורי מובהק. אני שואל שאלות הבהרה. זה אינטרס ציבורי מובהק שישמר הסדר הציבורי באוטובוס, שלא יפגעו בנהגים. אין כאן אחד שלא חושב שזה נושא חשוב.
דני שנער
¶
אתה צודק. יום הכשרה אחד, דיברנו על 10 אלף נהגים. אמרנו ש-5,000 נעביר כל שנה במיליון וחצי שקל. בשלב זה הדבר נפל על סוגיית התקציב. כלומר, אנחנו פנינו, רוצים להרים את זה. היום אני לא מסוגל להרים את זה בגלל סוגית התקציב. יש רצון של חברות האוטובוסים לבצע, אין תקציב. פה פעם אחת בנושא הוונדליזם.
בנושא הטרור, לאור ההסלמה האחרונה שישנה ובמיוחד בירושלים, קיבלנו הנחיה מהשר שאנחנו צריכים להיערך להקמת היחידה. סיימנו עבודת מטה. המשטרה אישרה אותה, אנחנו גם הצגנו אותה גם גם למטה. אנחנו מוכנים היום להפעיל את היחידה בסדר גודל של 300 אנשי אבטחה רק בירושלים.
דני שנער
¶
נכון, אבל הם יתעסקו בסדר אזרחי.
אני מבקש לומר לך שאני לא שמעתי על התופעה הזאת. אני מודע לה רק ברגע זה. אף אחד לא פנה אלי במזכר, לא תגיד מכתב, במזכר לא פנו אלי ואמרו שיש בעיה.
דני שנער
¶
אני חושב שהם היו צריכים לפנות אלי. אחת לחודש וחצי מתקיים אצלי פורום ביטחון של חברות התחבורה שמעלות בעיות. רק אחמד אפיפי בנצרת שהעלה את הבעיות - - -
דני שנער
¶
לא ידעתי שקיימת בעיה. ראשית, נא לעלות את זה בצורה מסודרת. שנית, אני חושב שהמאבטחים האלה ייתנו מענה גם לנושא.
דני שנער
¶
אם יהיה תקציב אנחנו יכולים להעמיד אחרי חודש ימים. לוקח לנו זמן לגיוס וכן האלה. חודש ימים אנחנו מעמידים 300 מאבטחים. בסדר גודל של שלושה-ארבעה חודשים אנחנו מעמידים את כל המצבת, כמובן צריך תקציב לכך. התקציב הוא בסדר גודל של 80 מיליון שקל לשנה.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני מבקש לחזור למשטרה. יש פה את העניין של משרד התחבורה ואת אבטחת התחבורה. יש את התלונות של הנהגים שנתקלים במעשה יום-יום והמשטרה לא מספקת מזור למצוקה שלהם. זה לא יכול להיות, זה לא מקובל, זה לא איזה אזרח שהייתה לו איזו טעות עם המשטרה.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני יודע על מה אתה רוצה לדבר. אני מבקש שתענה קודם כל על השאלה איך יכול להיות שמשטרת ישראל לא נותנת מענה למצוקה הזאת. אני רוצה לשמוע שהפנמתם את הבעיה ועכשיו בתלונה הבאה יהיה תעדוף. שזה יהיה מצב חירום א' א', ג'3 וכשתהייה תלונה של נהג אוטובוס יהודי או ערבי, בכל קו ובכל מקום במדינה, אתם תגיעו לשם במהרה. זה נקרא לטפל בעניין אחרת לא עשינו כלום.
עופר יצחק
¶
התלונות להתנכלות כנגד נהגים הגיעה וידועה בירושלים. אני דווקא מבקש לחדד את זה. היה ריבוי של התנכלויות בתקופה האחרונה. לכן אני מבקש לכוון דווקא למחוז הזה. בעיקרון משטרת ישראל לקחה את הנושא הזה בתעדוף מאוד גבוה. בעניין הזה מפקד תחנה שועפאט והקצינים שלו נפגשו עם מנהל הביטחון של "אגד" בירושלים, נעשה עם כולם כנס. בכנס הוא הסביר לכולם באיזו דרך הולכים לתקוף את הבעיה הזאת. לאחר מכן מחוז ירושלים כדי למגר את התופעה הזאת החל לעבוד בשני אופנים. האופן הראשון היה באופן סמוי. שוטרים שישבו בקווי אוטובוס בהם מיקדו את התופעה. זה היה בעיקר בשני מקומות עיקריים: נווה יעקב ורמות. ישבו באוטובוסים ויחד עם כוחות מעצר שהיו משולבים בנושא, טיפלו באופן סמוי באירועים. מיד אדבר על התוצאות. טיפלו בזה גם באופן גלוי. עשו עבודה מאוד רחבה באופן גלוי. שוטרים עלו על קווי האוטובוסים, נסעו באוטובוסים וטיפלו במקרים שהם זיהו כבעיות. הם ירדו בתחנות כאלה ואחרות והגיעו לתחנות סופיות. הפעילות הזאת נמשכה חודשים רבים.
ככל שאני בדקתי עם מחוז ירושלים, בחודשיים האחרונים היה אולי אירוע אחד של התנכלות לנהג ערבי. בתקופה כולה הצליחו למגר את התופעה הזאת. נעשתה עבודה מאוד- - -
ציון פת
¶
אנחנו מפעילים תחבורה ציבורית כמעט בכל רחבי המדינה. אכן הנהגים שלנו חווים תופעות כפי שתוארו כאן. יחד עם זאת אני חייב לציין שבכל מקום שיש הידברות ושיתוף פעולה עם שני גורמים: משטרת ישראל ועם הרשות המקומית אנחנו רואים ירידה בתופעה. כמובן שאין ביטול מוחלט של התופעה הזאת.
אני אתן שתי דוגמאות: בבית"ר עילית יש לנו שיתוף פעולה מלא עם משטרת ישראל ועם הרשות המקומית. זה בא לידי ביטוי בכך שתהליך התלונה הוא לא בדרך המקובלת של התקשרות ל-100. 100 זה בסדר כדי להזעיק מידית. יש לנו אנשי קשר במשטרה שאם הסדרן צריך הוא פונה אליהם ישירות והם מטפלים בעניין טוב יותר. אני חייב לציין, שזה לא המצב האופטימאלי, אבל הטיפול הוא הרבה יותר יעיל מהדרך הרגילה שלפעמים היא דרך חתחתים. גם כאשר אתה מתקשר למשטרה ומודיע הם לא מסתפקים בכך. אחר כך אתה צריך לבוא ולהגיש תלונה. זאת אומרת, אתה צריך להוריד את הנהג מההגה, לשלוח אותו, ואם הוא בביתר עילית לגוש עציון, בזבוז יום עבודה כדי להגיש תלונה.
במקומות שקיים שיתוף פעולה, כמו בבית"ר עילית, צמצמנו את כל הבירוקרטיה הזאת ואכן יש לכך תוצאות לא רעות. כמובן שיש עליות ומורדות - - -
ציון פת
¶
אני פניתי למשרד התחבורה לאחראי במשרד התחבורה כולל מר עוזי יצחקי וכולל דרור גנון שישב כאן לידי. דני למיטב הבנתי אמר שהוא לא מתעסק בסדר ציבורי ולכן לא פניתי אליו. פניתי גם - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
פנייה למשרד התחבורה. התלונות לא הגיעו אליך ואולי זה בגלל בעיות פנימיות שלכם. אתה היית צריך להיות מיודע לכך שיש.
ציון פת
¶
פניתי גם לניצב אהרון אקסול ולראשי הרשויות. אני מוכרח לציין שבאותם מקומות כמו בית"ר עילית וכמו באקה ג'ת, אגב גם שם היו לנו אירועים. סגן המועצה הרים אלי טלפון ואמר שיש תלמידים שבאמת הם פרחחים, 'אנחנו נעשה הסברה, אנחנו נטפל בהם' – וזה עזר. אני חושב שאם יהיה שיתוף פעולה בין משטרת ישראל לבין חברות התחבורה הציבורית ובין הרשויות המקומיות, באותם מקומות שניתן למקד את התופעה, זה יפתור חלק גדול מהבעיות.
לעניין של דני שנער, חברות התחבורה הציבורית לא מתנגדות להכשיר את הנהגים ולסמיך אותם. אבל אי אפשר באותה הנחייה להעביר אלינו את האחריות ואת הסמכות. זה לבוא ולהגיד שמרגע זה הנהג הוא האחראי והוא זה שיטפל בבעיות. לנהג יש מספיק מטלות, הוא גזבר, הוא גם פסיכולוג של הנהגים, הוא גם צריך לטפל בעיות של ניקיון ולא ניקיון, ביקורות עושים לו מסביב מכל הכיוונים. אי אפשר להטיל עליו עוד ועוד ועוד. בעולם, במדינות מתוקנות תפקידו של נהג לנהוג וכאן אנחנו רואים שרוצים להוסיף עוד ועוד מטלות ועוד ועוד סמכויות ויחד עם זה אחריות. אנחנו לא נגד. אנחנו בעד הכשרה ושמישהו גם יממן את ההכשרה הזאת. אנחנו לא בנויים למימון של זה. האחריות צריכה להיות האחריות של מי שאחראי על הביטחון.
דני שנער
¶
כפי שהנהג הוא לא כספר ולא לפסיכולוג הוא גם לא אחראי על האבטחה. אתה בעצמך אמרת את זה ואנחנו הסברנו לכם. אמרנו שאנחנו רוצים לתת בידי הנהג את הכלים היה ויש משהו כדי שידע מה הוא יכול לעשות.
רבותיי, הפתרונות הפרטניים שהם השיגו בתחנות כאלה ואחרות, בישוב כזה או אחר זה לא משהו ברמה האסטרטגית לאומית. אנחנו צריכים לקבל החלטה על עשייה ברמה הלאומית בנושא אבטחה כנגד וונדליזם. אני לא יודע מי הגוף שצריך לעשות את זה, אבל לאור האירועים שאנחנו רואים כאן אני חושב שאנחנו צריכים לתת תשומת לב לנושא הזה.
אם אתה שואל אותי בחשיבה מהירה מה צריך להיות פה, צריך לאתר את הקווים הבעייתיים ובקוויים הבעייתיים האלה לשים אולי מאבטחים. צריך להכשיר את הנהגים כדי שיבינו מהן הזכויות שלהם, מהם היכולות שלהם להתמודד. אם אתה נתקל בבעיה אתה צריך לדעת מהם היכולות שלך, מה הכוח שלך כדי שתפעיל אותו.
דני שנער
¶
צריך להחליט מי מוביל את זה. אני אומר לך שוב, לא חשבתי על זה מספיק ולא ברור לי מי צריך להוביל את זה. יכול להיות שהמטה ללוחמה בטרור כמתכלל בין הגופים. כנגד הוונדליזם הנקודתי הזה צריך לעשות פעולה יותר רחבה אחרת זה ימשיך להיות וגם להתגבר.
עטון מבראד
¶
שלום, עטון מבראד נציג ועד חברת קווים בית"ר עילית.
לגבי הסמכות של הנהג ומה הוא צריך לעשות, זו לא תקופה קצרה. מי שעובד בתחבורה הציבורית מבין שכמה שנים הנהגים סובלים מאלימות וגם חלק מהנוסעים סובלים מאלימות בתוך האוטובוסים. ועד העובדים והנציגים, פנינו לחברות והצענו להן שבמקומות הבעייתיים, בשעות החושך יהיו מאבטחים בתוך האוטובוסים. לדוגמה, בבית"ר עילית יש הרבה בעיות, סירבו ואמרו שאין להם שום סמכות לשים מאבטח בתוך האוטובוס.
ציון פת
¶
נהגים בכלל, זה לא עניין של ערבי או יהודי. יש שם קבוצות נוער שדורשים טיפול מיוחד. בסך כול יש שם שיפור, שוב, לא אופטימאלי, אבל כן יש שיפור.
עטון מבראד
¶
בתוך החברה אין נהלים להתמודדות עם מקרי האלימות. אמר האדון שעוקבים אחרי המקרים. אני אומר וגם מוכן להביא עדות של כמה נהגים, כשמתקשרים לסדרן ומודיעים לו שיש אנשים שמאיימים בתוך האוטובוס הוא אומר 'תתקשר ל-100, אתה תתקשר' ואתה תחכה 40 דקות. אין נהלים. צריך לעשות נהלים כמו שצריך, נוהל שאומר כשהנהג מודיע לסדרן הסדרן עוקב. הסדרן צריך להגיד המשיך בנסיעה או לתת לו הוראה לעצור. צריך לעשות נהלים מסודרים.
שנית, כעת יש תקציב בנוגע לאלימות בתחבורה הציבורית. אם יש את התקציב הזה צריך להשתמש בו בצורה הטובה והיעילה. אנחנו חושבים שצריך לשים מצלמות אבטחה במעגל סגור בכל האוטובוסים. כמו כן לתת לנהגים סמכות, שיהיה להם ביד גז מדמיע או טייזר כציוד צמוד לנהג. כמו שיש ציוד לנהג אוטובוס כשהוא עולה לאוטובוס שגם זה יהיה חלק מהציוד. למה זה, בגלל שהמאבטחים כמו שהיו בשנת 2002 הם היו תקופה קצרה, זה יהיה לכמה חודשים ואז זה ירד מדיונים ואף אחד לא ידע מכך.
במכרזים הבאים צריך לשים את זה כדרישה. משרד התחבורה צריך לשים במכרזים הבאים דדישה שהיא חובה מכל החברות שנכנסות למכרזים החדשים, לשים מצלמות, גז מדמיע או טייזר.
אחמד טיבי
¶
ברשותך, כל מה שנאמר כאן בעניין אלימות כלפי נהגי אוטובוסים קיים גם נגד נהגי מוניות ואולי לאחרונה יותר. יש כאן נייר עמדה של "עיר עמים" על ידי עורכת הדין אשרת מימון. יש כאן דוגמאות למשל של שוטרת שמספר פעמים, על פי מה שכתוב כאן יש נגדה תלונות, "אם לא טוב לכם כאן, תלכו לבית חנינא". או שוטר שענה "על פחות מרצח אנחנו לא מתערבים". אדוני היושב ראש זה דורש תשובה של המשטרה גם למקרים אלה.
אשרת מימון
¶
עורכת הדין אשרת מימון מעמותת "עיר עמים". אני חושבת שהבעיה המרכזית היא קודם כל החלוקה בין סדר ציבורי לבין פח"ע, אני לא מבינה למה פח"ע זה לא גם אלימות יהודית כלפי נהגים ערבים. אני חושבת שזה הסיפור. הסיפור הוא לא שאלות של סדר ציבורי, הוא לא סיפור של וונדליזם או נוער בעייתי. אני חושבת שזה סיפור המשך של השרפה של הכיתה בבית הספר הדו-לשוני ושל כל תופעות תג מחיר. אני חושבת שכמו שמס רכוש יודע לתגמל ערבים שנפגעים על רקע לאומי, אז גם המשטרה וגם משרד התחבורה הגיע הזמן שיתייחסו לזה כפח"ע ולא רק כעניינים של סדר ציבורי.
כעת אני אתמקד בעניין של נהגי מוניות, הבאתי כמה דוגמאות במכתב וגם נמצא כאן פאדי שהוא נהג מונית. אני חושבת שהיה לו סיפור. אני אשמח לשמוע. אתמול היה לו סיפור ברחוב קינג ג'ורג'. בשעת צהריים לאור יום כשנהג מונית ערבי הותקף בגז פלפל על ידי איש יהודי מבוגר בלי שום התגרות ראשונה מצד הנהג, אלא רק משום שהוא נהג ערבי. אנחנו שומעים על הרבה מקרים כשמתברר שזה נהג ערבי, או מכים אותו או משפריצים עליו גז פלפל וההיענות של המשטרה היא כמו בדוגמאות שמסרתי. אין שום הערכות מיוחדת סביב העניין. אני גם אשמח לשמוע את תמיר נושא תיק תחבורה בעירייה. אני יודעת שהוא מוכן להתעסק בעניין. לצערי בימים האחרונים שומעים על פיקוח מוגבר על נהגי מוניות , נמצאים במוקדים שבהם הם מותקפים ובמקום לעזור להם הפיקוח המוגבר של העירייה בא להתנכל להם בנוסף להתנכלויות הפרטניות. אני אשמח אם פאדי יוכל לתת דוגמאות מהשטח.
פאדי נאדר סוב לבן
¶
שלום. שמי פאדי, אני נהג מונית ערבי בירושלים. כל יום כשאני יוצא לעבודה אני מרגיש מאוים ואני לא יודע מאיזה צד. אם אני מאוים מעוד נהג יהודי שעובד איתי בשטח או שאני מאוים מפקח עירייה שנותן לערבי דוח ומוותר ליהודי, או משוטר שעושה את אותו דבר, נותן דוח לערבי ומוותר ליהודי או - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני מוותר על הטענה הזאת. יש מספיק טענות אמת סביב הפרשה הזאת. זו תחושה שלך, אבל אני חושב שהיא לא מבטאת מדיניות של המשטרה.
פאדי נאדר סוב לבן
¶
בקיצור אין פה ביטחון ואין למי לפנות.
אני אספר לך סיפור שקרה איתי לפני שבוע ימים בערך. אני יורד בתחנה המרכזית בירושלים והולך רגל חוצה את הכביש במהירות, הוא מסתכל בטלפון שלא במעבר חצייה. הוא פגע בצד האחורי של הרכב והוא יודע שהוא אשם. אני עוצר בצד ושואל אותו אם הוא צריך אמבולנס, אם הוא צריך עזרה, הוא אומר לי 'לא, אני אשם, אני לא שמתי לב ואתה יכול ללכת'. אני נשאר במקום ומכריח אותו לאמבולנס בשביל בדיקות כי עברתי מקרים כאלה של תאונות. אימא שלו חוצה את הכביש מהצד השני ומתחילה לצעוק, 'ערבי, ערבי דרס את הבן שלי'. מתחילים להתאסף בחורים עם מאבטחים, אני מקבל יריקות, קללות, איומים לכדור בראש.
הזמנתי אמבולנס ואני אומר להם 'אני אזמין גם משטרה'. עד שהגיעה ניידת משטרה לקח כרבע שעה כשאני נמצא במקום מאוד רגיש שיש בו הרבה קהל. רבע שעה לניידת משטרה, אפילו ניידת לא הגיעה, היה שוטר אחד שהיה בתוך התחנה שבא אלי. הבחור הזה כשהוא שמע את הקללות ואת הכול התחיל להגיד 'אתה העפת אותי שני מטר ואתה פגעת בי כי אני יהודי ואתה ערבי'. אתה מבין. הוא התחיל לצעוק 'לעצור את הבן זונה הזה' סליחה על הביטוי. אני מוכרח להגיד את זה. 'לעצור אותו כי הוא פשוט ערבי'. לעצור אותו ולהכניס אותו בפנים כי הוא ערבי. הדבר הטוב, שהיה שם שוטר טוב במקום. אני לא אומר שכל השוטרים הם שוטרים רשעים, לא. אבל במקרה הזה היה שוטר טוב. במקרה אחר עם אחד שלא ידע להסביר את עצמו אולי היה מקבל כדור בראש בגלל זהותו הערבית. תודה רבה.
דני שנער
¶
משרד התחבורה לפני כעשר שנים הכין עבודת מטה לאבטחת נהגי המוניות, איך לאבטח אותם. אנחנו עבדו בזמנו אל מול יושב ראש ארגון נהגי המוניות. אנחנו הגשנו את המסקנות לארגון. חלק מהמסקנות דיברו על מיגון המונית, הפרדה בין הנהג לבין הנוסעים כמו שיש בארה"ב, לחצנים למשטרה, הקמת מוקדים, טלוויזיה במעגל סגור שמצלמת את המונית וכדומה. כל ההמלצות שלנו לא אומצו על ידי חברות המוניות השונות בתואנה של מימון. למעשה ההמלצות קיימות היום. כלומר, יש שתי אפשרויות, מי שרוצה באופן פרטי לממש אותן יפנה אלינו ויקבל את החוברת. בחוברת כתוב בדיוק מה לעשות. פעם שנייה, אם מישהו רוצה ללכת ולעשות עבודת מטה כדי שהממשלה או גורם אחר ייתן מימון לכך, הדרך פנויה לפניכם. אגב, עבודת המטה נעשתה באישור משטרת ישראל שהייתה שותפה. יש מערכת סדורה מה צריך לעשות כדי להגן על נהגי המוניות.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
שאלה עקרונית. אם ההמלצה של המשרד היא לעשות הפרדה בין תא הנוסעים לתא הנהג, למה השר לא מתקין תקנות? לחייב אותם ובא לציון גואל.
יניב זעפרני
¶
יניב זעפרני, מ"אגד תעבורה" סניף עוטף ירושלים. הבעיה שאני רוצה להציג כאן היא לא בעיה שהיא אינדיבידואלית למכות לנהג. לא משנה מי יושב כרגע מאחורי ההגה, יהודי או ערבי. יש נקודות רגישות בדרך לישובים אליהם אנחנו נוסעים. נקודות בהן זורקים אבנים באופן מאסיבי. זה יכול להגיע למצב כשהאוטובוסים מלאים עם נוסעים בין 80 ל-100 באוטובוס. תחשוב מה קורה אם פח צבע, שקית צבע שנזרקת או אבן שנזרקת ונהג מאבד שליטה עם 80 איש באוטובוס. מה עושים עם הדבר הזה? אומנם יש שיתוף פעולה למשל עם הרשות במעלה אדומים ועם המשטרה והדבר הזה לא נמנע, זריקות האבנים נמשכות. הם יודעים את נקודת החיכוך הספציפיות שבהן הזריקות מתרחשות כמו ואדי ג'וז, עיסאוויה. מה עושים עם הדבר הזה? איך אנחנו אמורים להגיב לדבר הזה? ראשית, אנחנו לא יכולים לנסוע עם קסדות באוטובוס, אנחנו לא אופנוענים.
יניב זעפרני
¶
האוטובוסים שנוסעים למעלה אדומים הם לא ממוגנים וזו בעיה. אני אגיד לך את האמת, הנהגים פוחדים, גם היהודים וגם הערבים וזה לא קשור כי אף אחד לא מבדיל ביניהם.
תמיר ניר
¶
תמיר ניר, מחזיק תיק התחבורה בעיריית ירושלים. זו לא פעם הראשונה של אלימות כלפי נהגים או כלפי תחבורה ציבורית בכלל. חווינו מקרים גם בשנים עברו. נדמה לי שהתכנסו כאן היום, ואני מברך על הדיון, בעיקר סביב הנהגים הערבים בין אם נהגי מוניות ובין אם נהגי האוטובוסים. נדמה לי שהסוגיה הזאת הייתה צריכה להיפתר כבר לפני שנים רבות והיא הייתה יכולה להיפתר. זה שנעשתה עבודת מטה זה ראוי ויפה, זה שזה לא יושם לא במוניות ולא באוטובוסים זו שערורייה בעיני. אנחנו מדברים כבר בשנים על הפרדה באוטובוסים בין הנהג לבין הנוסעים. אני מזכיר שזה עלה בפעם הראשונה אחרי קו 405 אולי אפילו קודם, זה מה שאני יודע. זה היה לפני הרבה שנים עוד כשהייתי חייל. מאז הנושא הזה לא נעשה. הדבר הזה ראוי ונכון. אמרתי את זה גם לפני כשבוע בפגישה הקודמת שנעשתה כאן בכנסת בנושא הזה. אני חושב שזה הדבר שאנחנו חייבים אותו לנהגים שלנו בין אם לנהגי מוניות ובין אם לנהגי אוטובוסים. יש למצוא את הדרך - - -
תמיר ניר
¶
בדיוק כמו ברכבת. משרד התחבורה צריך לאפשר ולייצר את המנגנון שמאפשר. בכל מקרה נכון לעכשיו, לא יתכן המצב שאנחנו מפקירים את הנהגים. קשה לי כרגע לראות מה עושים עם נהגי המוניות. אני מוכרח לומר שאין לי פתרון. בוודאי שבאוטובוסים אפשר במידי להתקין מצלמות. סניף "אגד" ירושלים יאמר לזכותם, קיימתי פגישה בין הנהלת "אגד" ירושלים לנציגי הנהגים ביום חמישי שעבר. הם כבר אמרו שהם לוקחים את זה על עצמם ושהם מגישים כבר בקשות להצעות מחיר להתקנת מצלמות במידי באוטובוסים שלהם. אני חושב שאם תהיינה מצלמות ויהיה שילוט שיש מצלמות זה כבר יעשה עבודה טובה לפחות באוטובוסים. אני חושב שזה יכול להתחיל.
המשטרה, האווירה ברחוב, המשטרה וגם בקרב הפיקוח של עיריית ירושלים, נכון, היא מאוד שלילית. כמובן שצריך לעשות עבודת עומק וחינוך. שוב, בטווח המידי נדמה לי שראשי המשטרה חייבים לומר אמירה מאוד מאוד ברורה בנושא הזה. יש יותר מדי שוטרים או שמזלזלים בפניות או שמשתתפים ולוקחים חלק בחגיגה, זה לא חדש, זה רק התגבר עכשיו. אני נתקלתי בזה כמה וכמה פעמים מאז כניסתי לתפקיד. יש שוטרים שהם מאוד מתלהבים מהעבודה ומההזדמנות להיכנס בתושבים ערבים. אני מצטער על זה, זה המצב. ראשי המשטרה צריכים לעשות מעשה כאן.
הדבר האחרון שאוסיף, זה עניין של אירועי פח"ע. ההגדרה של הדבר כאירוע פח"ע, זה ברור שיש כאן עניין לאומני. לאומני לא שייך רק לערבים. ברור שיש כאן עניין לאומני וצריך לומר את זה.
יוני בלבן
¶
אני מרכז את הפעילות של "כוח לעובדים" בירושלים. אנחנו כארגון עובדים מייצגים גם את העובדים של חברת קווים וגם של חברת אגד תעבורה שרבים מהם עובדים בירושלים. אני חושב שיש פה שתי בעיות גדולות מבחינת אלימות כלפי נהגים. אנחנו צריכים להתייחס לשתיהן.
כפי שכולנו יודעים התקופה האחרונה בירושלים היא תקופה של מתח ואלימות מאוד קשה גם של ערבים כלפי יהודים ובעיקר גם של יהודים כלפי ערבים. אנחנו רואים את זה גם בתקיפות של נהגים ערבים על ידי יהודים. אבל צריך לזכור את התקיפות נגד נהגים יהודים וערבים שנוסעים בדרך למעלה אדומים או לישובים אחרים מעבר לקו הירוק. חשוב מאוד, הנציגים של "כוח לעובדים" הציבו ארבעה דברים כדברים מרכזיים שצריך לעשות. הראשון, מיגון האוטובוסים מבחוץ מפני תקיפות חוץ באזורים שיש זריקות אבנים או דברים אחרים שנזרקים על האוטובוסים.
הדבר השני, הצבת מערך משטרתי או אבטחה אחרת. אנחנו מבינים שזה משהו שיכול להיות על הדרך. האמירות של משרד התחבורה הן אמירות 'אם וכשיהיה תקציב, ואולי תוך כמה חודשים'. זה משהו שצריך לקרות מיד. המשטרה צריכה להתייחס ברצינות לתקיפות נגד התחבורה הציבורית. זה מסכן את כולם. בתוך האוטובוסים מיגון על תא הנהג ומצלמות במעגל סגור שיגבירו את הביטחון של הנהגים. בעיקר, התייחסות רצינית, לא יכול להיות שכל שורת הנהגים שכאן מספרים שהם מתקשרים למשטרה והם מגיעים אחרי 40 דקות. בינתיים הנהג יכול להיות מותקף.
אנואר טוויל
¶
אני מבקש לענות לו. אנחנו פנינו למשרד התחבורה ואמרנו שאנחנו רוצים אבטחה בתחנות. הוא אמר 'אי אפשר לשים מאבטח בכל תחנה, זה נותן הרגשה לא טובה לנוסעים, אנחנו רוצים לזרום. אם אתם ממשיכים בשיבושים שלכם עדיף לנו להתעסק עם נהגים שמביאים מרומניה ונעזוב אתכם'.
עוד משהו, אם אני מקלל שוטר, מה קורה, ואם נהג אוטובוס מקבל מכות, מה קורה. שנינו, השוטר והנהג הם ציבוריים.
מה שאתה אמרת לגבי המצלמות. לנו יש מצלמות באוטובוס, אבל אסור להפעיל את המצלמות. למה, כי אנחנו פועלים עם אנשים דתיים, חרדים, אסור, אשתו הוא, אסור להפעיל את המצלמות. זה מה שיש לנו בחברה.
ראיד משעל
¶
שלום לכולם. אני ראיד מ"אגד תעבורה", ראש הועד. אני מודה לכל החברים על כך שהגענו למקום הזה כדי לדבר עם חברי הכנסת וגם שנדבר אתך ועם המשטרה.
כל החבר'ה כאן דיברו על הרבה דברים בקשר לתחבורה הציבורית. אני מבקש לספר על שני דברים שקרו לפני כמה ימים. חבר שלי שנמצא אתנו, עלה אתו חייל ב"אגד תעבורה". הוא סיפר? סליחה.
אני מבקש שיהיה לנו כפתור חירום כמו שהיה במוניות. אם חלילה קורה משהו אתה יכול להפעיל את הכפתור הזה מבלי שאף אחד מתוך האוטובוס ידע. המשטרה, היא או מישהו מהביטחון מסביב יכול לדעת שהנהג הזה מאוים או שיש לו משהו בתוך האוטובוס. אצלנו, בתוך האוטובוסים אין דבר כזה.
שנית, אני מבקש לענות לאדוני ממשרד התחבורה שהוא הרבה דברים לא יודע. אני במקצוע שלי כמעט 20 שנה. עבדתי במשך תקופה קצרה במוניות, אני יודע שכל הזמן אמרו שיש משרד התחבורה, בא מסתכל אם נהג המונית מפעיל מונה או לא. אבל ברוך ה' אנחנו עובדים לפי החוק. באוטובוסים אף אחד לא בא לדבר לא עם הנהגים ואפילו לא עם נציגי הנהגים באים ממשרד התחבורה לשאול מהם הבעיות שלכם. סליחה, אין לנו אבא ואין לנו אימא. אני בנאדם שיש לו ילדים, כשאני יוצא מהבית אני רוצה להביא פרנסה ורוצה לחזור לבית שלי וגם לילדים שלי. אני לא רוצה לחזור בשקית ניילון שחלילה זה הורג אותי או השני הורג אותי. בשביל זה אדוני אני רוצה ממשרד התחבורה, תעזוב אותי מההנהלה שלי. ההנהלה שלי אולי היא מדברת ואולי היא לא מדברת, אבל אני רוצה שיבואו וידברו מה חסר לנו הנהגים. לאן נלך? אנחנו לא יודעים לאן נלך. באמת, אנחנו במזרח ירושלים לא יודעים לאן ללכת. נגיד לך את האמת.
רועי בליטנטל
¶
עורך דין רועי בליטנטל, ממונה חטיבה בהסתדרות. יש לי שתי הערות קצרות והערת שאלה. אחת, התיאור, הסמנטיקה שהשתמשו בה פה של פרחחות וונדליזם היא שגויה, זו אלימות, זו בריונות. הסיפורים דומים בתיאורים שלהם לפח"ע ולא למעשה שובבות. לכן הדרישה שגם זה יטופל באופן שדומה לפח"ע ולא כמעשה שובבות.
שנית, לנושא ההכשרה של נהגי האוטובוסים כמאבטחים. נהג אוטובוס הוא נהג אוטובוס. הוא בחר להיות נהג אוטובוס ולא מאבטח. חלקם לא בנויים לא פיסית ואולי גם לא נפשית להיות מאבטחים. יש לזכור שיש גם נהגים מבוגרים, למעלה מ-60, אנשים עם מגבלות פיסיות כאלה ואחרות. לא יכול להיות שזה יהיה הפתרון.
דני שנער
¶
מי שהציל פיגועים, ארבעה נהגים מנעו פיגועים. ארבע פעמיים מנעו ממחבל מתאבד לעלות לאוטובוס ומילטו את האוטובוס ממחבל המתאבד. להערכתנו הם הצילו כ-60- 70 הרוגים וכ-100 פצועים. נהגים של "אגד" הצילו לפחות - - -
דני שנער
¶
אני אומר לך שמכל העולם באים אלינו ללמוד את הנושא הזה. האמריקאים מעבירים קורס נהגים, הבלגים מעבירים קורס נהגים.
קריאה
¶
קודם כל אתה אומר שזה הפתרון היחידי שהתחיל להיות מיושם ושום דבר אחר, אז כרגע זה הפתרון היחידי. שנית, הבנתי שלוקח להכשיר את המאבטח הראשון בערך יום. הבנתי שתוך ארבעה חודשים יהיו כ-300 מאבטחים בירושלים - - -
קריאה
¶
כעת אני מבקש לפנות לאדוני היושב ראש ולשאול אותו, הנה בדיוק הפינג-פונג, מאיפה התקציב? כי זה הרי אם יהיה תקציב. מאיפה התקציב? בשביל זה אין יחידה לאבטחת תחבורה ציבורית ולא נראה באופק שיהיה כי אף אחד גם לא עושה שום ניסיון להשיג את התקציב.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אתה רוצה לענות? תתייחס לנקודות ספציפיות שעלו כאן, למשל, סוגית התקנת לחץ מצוקה באוטובוסים.
עופר יצחק
¶
בהתחלה אני מבקש לומר, או יותר נכון למחות על הכללה שנעשית כאן כנגד השוטרים כולם. אולי יש אירועים ספציפיים שעליהם הצביעו שצריך לטפל בהם, אבל מכאן להגיד שיש בעיה עם משטרת ישראל, אני חושב שזה רחוק. צריך להגיד את זה.
כמו שאמרתי קודם, אם יש טענות או תלונות כלפי המשטרה, אנחנו נשמח לקבל אותם. נתייחס באופן פרטני, ספציפי לכל אחת ואחת מהן. נבדוק אותן.
המשטרה מתייחסת תמיד לנושא האלימות בצורה רצינית. בכלל בכל המגזרים אנחנו מכירים תופעות אלימות בהרבה מאוד תחומים, בבתי חולים, בבתי ספר וכדומה. אנחנו מטפלים בהם בצורה הכי רצינית שאפשר. גם לתחבורה הציבורית אנחנו נותנים מענה ונותנים תעדוף לנשואים האלה.
עלו כאן כמה דרכי פעולה ששווה או מומלץ לבחון אותן מעבר לנושא הטיפול המשטרתי. כפי שאמרתי, אחד, זה נושא של הכשרת הנהגים. תראו, הכשרה הזאת לא נועדה לייצר מצב שפתאום הנהג הופך להיות מאבטח של האוטובוס. ממש לא. הכלי של הסמכת הנהגים הוא כלי שמאפשר לו, אנחנו נותנים לו להשתמש בכלי הזה כדי שהוא יוכל להתמודד עם מה שקורה שם. יתרה מכך, יש הרחבה של סמכויות בנושא של "חוק אלימות" ספציפי. העברנו את זה לבתי ספר ולבתי חולים וכדומה. אפשר לעשות גם כאן הרחבה בעניין ולפתור את כל הפרשנויות פח"ע לא פח"ע – אפשר לפתור את זה.
הדבר השני הוא נושא המיגון. ישנן חברות שנכנסו ומיגנו את האוטובוסים. זה נאמר כאן ודיברו על זה. אמצעים כמו מצלמות או לחצנים שמחוברים למוקדי בקרה, מוקד הבקרה של חברת האוטובוסים, למוקד אזרחי, למוקד בקרה כלשהו שמתריע על בעיה שקיימת. אנחנו לא יכולים להנחות התקנה של אמצעים מהסוג הזה מאחר, אמרתי כבר בהתחלה, חברות האוטובוסים לא מונחות על ידי המשטרה. לי אין כלי חוקי לבקש את זה מהם. יכול להיות שזה יכול להיעשות דרך משרד התחבורה. אפשר גם לשנות את "חוק הסדרת הביטחון" ולהכניס את חברות האוטובוסים להנחיה. אגב, אנחנו פועלים, עושים עבודה בעניין הזה על מנת להכניס אותן להנחיה.
הנושא האחרון שדיבר עליו גם דני הוא נושא של אבטחת התחבורה הציבורית בכלל. היה ויינתן תקציב לעניין הזה אנחנו מוכנים עם כל ההנחיות בעניין. אולי אפשר להיכנס לזה.
אשרת מימון
¶
אפשר לבקש הרחבה לגבי הדבר היחיד ששמעתי, אבל בין הדברים שלך שמעתי שאתם עושים עבודה להכניס את זה ל"חוק הסדרת הביטחון" אתה יכול לפרט מה זה אומר?
עופר יצחק
¶
יש עבודה שהמשטרה עושה יחד עם המשרד לביטחון פנים בנושא של תיקון "חוק הסדרת הביטחון". "חוק הסדרת הביטחון" הוא חוק שמכליל גופים מסוימים להנחיה בנושא האבטחה, הנחית המשטרה, הנחית שירות ביטחון כללי. הגופים הרשומים בתוך החוק הזה, בתוך התוספות הם גופים שמחויבים בהנחיה בנושא אבטחה. נכון להיום, חברות האוטובוסים אינן מונחות. הן אינן נמצאות בתוך הרשימה- - -
ג'ת נידאל
¶
שלום. קודם כל אני לא יודע למה מבקשים מנהג תפקיד של ראש ממשלה והוא מקבל משכורת של פועל ניקיון וגם פחות. אני לא יודע למה החוק ברור רק על מסכנים וחלשים ולא על חזקים. אני גם לא יודע למה הנהלת כל החברות "אגד" "אגד תחבורה" "קווים" "אפיקים" משתפים פעולה עם המשטרה ומשרד התחבורה נגד הנהג. אני לא יודע איזה חוק נותן לחברה לגנוב את הנהג תחת שם הניקיון הסיבה שהוא לא קיבל כסף - - -
ג'ת נידאל
¶
אני קורא לפי החוק, לדעתי זה אסור. הצבא של המבקרים שיש להם. לכל חברה יש צבא של מבקרים שהם כל הזמן מקפידים על נהגים לקחת מהמשכורת של הנהג. אני לא יכול לקבל 8,000 וגם פחות 1,000 שקל בגלל שהאוטובוס לא נקי, בגלל שלא לקחתי כסף, בגלל שעשית ככה וככה. זה בסדר? גם אם קשה לך, זאת האמת.
ג'ת נידאל
¶
קודם כל בקשר למשטרה, אדוני, כשאתה עושה שביתה חוקית כדי לקבל ולשפר את המצב שלך, החברה מתקשרת אליהם אז תוך דקה בא צבא, משמר הגבול, ניידת ואם יש אפשר גם מטוס. תוך חמש דקות ואין בעיה. אבל אם יש בעיה לנהג, תסופר שעה-שעתיים. המשטרה מחפשת את הנהגים כל הזמן, היא נותנת דוחות לנהגים. כל השאר לא בסדר ואין שום בעיה. נגיד שאני הולך לעבודה דרך המחסום, כשיש הסעה של הנהגים בודקים נהג נהג לפי התעודה שלו. אבל כשאני בקו לירושלים מלא נוסעים, מלא תיקים בתא המטען, מלא הכול אז לא בודקים דבר, שום דבר, אני יכול להתלבש כמו דתי ולשים תיק ולעשות מה שאני רוצה. תראה, הבדיקה הביטחונית שלהם על מה הולכת, על הסעת נהגים. הם בודקים נהג נהג, אבל את הנוסעים לא צריך לבדוק. התלונות הלאה, זה הנשק נגד כל נהג. אם הם מסמנים נהג אין להם שום בעיה שיתלוננו עליו ולתפור לו תלונות, חבל על הזמן מפה עד השמיים.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אדוני, אני באמת לא רוצה להפסיק אותך, אבל זה לא נושא הדיון שלנו. אני מבין שיש הרבה סוגיות מסביב הנהגים. זה לא נושא הדיון. אם יש לך הערה לגוף הדיון, דהיינו ביטחונם של הנהגים - - -
ג'ת נידאל
¶
את זה רציתי להגיד בנקודה של ביטחון הנהג. הנקודה הביטחונית של הנהג, באמת אנחנו עובדים בפחד, באמת בפחד. אנחנו ממשיכים לעבוד עד השעה 01:00 כמעט. תעשו לנו משהו עם המשטרה. לדעתי המשטרה לא עושה כלום לטובת הנהג בכלל, גם ההנהלה.
לדעתי צריך לסגור על הגנה על הנהג שהגב שלו יהיה לפחות שמור. אני לא יודע מה קורה מאחורי כשאסור להסתכל במראה בתוך האוטובוס בגלל שיש בחורות דתיות. מה אני אעשה, מה אני אעשה באמת?
יצחק קשקש
¶
אפשר לומר משהו לגבי הכלים שיש למשרד התחבורה? נכון להיום במערכות הכרטוס החדשות בכל האוטובוסים יש GPS, בכל האוטובוסים יש מערכות כרטוס ממוחשבות עם תקשורת. בתוך המערכות האלה יש גם אופציה של חירום שלא ניתנת להפעלה באמצע נסיעה כי כביכול הנהג מטפל במערכות כרטוס רק בזמן עצירה. נכון להיום יש מערכות שניתן להשתמש בהן, רק צריך להפעיל, לשמיש אותן ולכוון אותן לכיוון הביטחון של הנהג. המערכות האלה הן עם תקשורת סולריות, מערכות GPS, המיקום של האוטובוס יכול להיות ידוע למשרד התחבורה ולחברה בכל מצב ובכל רגע נתון. פשוט לשמיש אותן, להקים מוקד שיטפל בלחצני חירום של אוטובוסים בהם קיימים מערכות כרטוס.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
תודה. נתחיל לסיים.
קודם כל המתואר הוא מצב מדאיג ביותר. תחבורה ציבורית תקינה היא אינטרס ציבורי מובהק, גם זמינותה, גם ביטחון הנהגים וגם ביטחון הציבור.
לפיכך, אני מבקש גם ממשרד התחבורה, משטרת ישראל והשלטון המקומי לחבור יחד ולהחליט כיצד מתמודדים עם הבעיה באמת. לא לספר לכל אחד מה השני יכול לעשות. אנחנו מבקשים שתשבו יחד ותתנו לבעיה מענה. הפתרונות יכולים לבוא מאמצעים טכנולוגיים, תקנות שקובעות הפרדה של הנהג. תקנות שקבועות לחצני מצוקה, צילומי האוטובוסים, הכשרה של נהגים להגנה על עצמם, יחידות אבטחה וכדומה. אני לא מתערב. אני לא איש מקצוע, אתם אנשי המקצוע. חייב להיות מענה. חייב להיות מענה. לא יכול להיות שהנהג ירגיש מאוים, לא יכול להיות שציבור הנוסעים ירגיש מאוים. הנהג צריך לדאוג להביא את נוסעיו בשלום ממחוז אחד למחוז שני. את כל היתר אנחנו צריכים לספק, תשתית ולעשות את זה כראוי. יכול להיות שאתם צריכים לשתף את החברות בדבר הזה.
האחריות מבחינתי על משרד התחבורה ועל שר התחבורה. אני אבקש ממנו גם לדווח לוועדה תוך שלושה חודשים. אם יש המלצות ומסקנות אנחנו רוצים לעקוב אחריהן ולראות את יישומן ואם יש תקנות בעניין הזה.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
מאחר ואני לא רוצה. לי יש כעת שורה של בקשות למשטרת ישראל, אתם תרכזו את זה. אנחנו מבקשים לקבל מענה מהמשרד - - -
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
תקשיבי, אני יכול לומר גם תוך יומיים, אבל זה לא יהיה רציני. שמעי, הסכיתי ובסוף תעירי. אני מדבר על פתרונות לטווח ארוך וראוי שיינתנו כאלה.
אני מבקש ממשטרת ישראל ופונה למפכ"ל המשטרה לתת עדיפות עליונה לסוגיית ביטחון הנהגים יהודים כערבים. הפניות של נהגים תענינה במהירות האפשרית כולל גם בעניין אלימות מילולית, שהיא המפתח והבסיס להתפתחות אלימות פיסית. משטרת ישראל תפעל בנחישות למגר את התופעה הזאת למען יראו ויראו ולמען יחששו.
מהחברות אני מבקש כדלקמן
¶
שכל החברות תעברנה את כל התלונות באופן מסודר למשטרת ישראל, על כל אירועים שהיו בחודשים האחרונים. שיידעו את משרד התחבורה. אני מבקש שיעבירו את כל הטענות האלה גם לוועדה הזאת כדי שנוכל לעקוב ולראות מה עשתה המשטרה עם התלונות הללו.
אנחנו מקיימים את הדיון הזה, אנחנו בפתחו של הר געש. חלילה לנו שאחר כך נגיד למה לא עשינו לפני. בואו נעשה לפני שיהיה אסון נורא נוסף.
תודה רבה.
תמיר ניר
¶
אדוני היושב ראש, אני מבקש, אם אפשר עוד חודש לקיים דיון על הדברים המידיים שאפשר לעשות. אפשר לעשות דברים מיידים, בעוד חודש תוצג תכנית לטווח האורך של משרד התחבורה, משטרת ישראל ושל החברות.
תמיר ניר
¶
מצלמות, חברת אגד מתקינה במידי, אין שום סיבה שזה לא יעשה במידי במקומות שאפשר. זה גם לא כל כך יקר, אין שום סיבה שזה לא יעשה במידי.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
אני אסביר לך אדוני הנכבד. אני לא השר הממונה. השר הממונה יכול לתקן מחר תקנה ולהחליט שתהייה מצלמה בכל אוטובוס ואז החברות תעשנה את מה שהשר חייב. אני הרשות שמפקחת על הממשלה, אני יכול לוודא שהם עושים את מה שצריך. אני לא יכול להחליט במקומם מה צריך. לפיכך קראתי לפתרון כמו שאני מבין אותו. כמובן שזה לא סותר את ההחלטה של חברה פלונית או משרד אלמוני להתקין מצלמות. לא צריך לחכות שלושה חודשים. חברה יכולה להחליט שהיא ממגנת את הנהג, שולחת אותו לקורס, מתקינה מצלמה מיוזמתה. לי, יש הרבה רעיונות, אני לא יכול לחייב. אולי אחרי הבחירות זה ישתנה.
כל טוב לכם.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:14.>