PAGE
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
05/11/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
<פרוטוקול מס' 402>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, י"ב בחשון התשע"ה (05 בנובמבר 2014), שעה 10:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 05/11/2014
החלת התוספת השלישית לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998 על הרשויות המקומיות לעניין אבטחת אישיות מאויימת לפי סעיף 341א לפקודת העיריות (נוסח חדש)
פרוטוקול
סדר היום
<החלת התוספת השלישית לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998 על הרשויות המקומיות לעניין אבטחת אישיות מאוימת לפי סעיף 341א לפקודת העיריות (נוסח חדש)>
מוזמנים
¶
>
פ.מ. - משרד ראש הממשלה
ע.ר.ג. - משרד ראש הממשלה
גבריאלה פיסמן - עו"ד, ממונה, ייעוץ וחקיקה, פלילי, משרד המשפטים
יוסי הדס - רפרנט פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
אורית מלמד - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
איתי קורן - שלטון מקומי, משרד הפנים
יואל הדר - עו"ד, היועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ קלוד גוגנהיים - עוזר היועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
נצ"מ יהודה פרץ - רמ"ח מעברים ותשתיות באג"מ, המשרד לביטחון פנים
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון, מרכז השלטון המקומי
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
<החלת התוספת השלישית לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998 על הרשויות המקומיות לעניין אבטחת אישיות מאוימת לפי סעיף 341א לפקודת העיריות (נוסח חדש(>
היו"ר מירי רגב
¶
שלום לכולם. אני מתנצלת על האיחור. אני פותחת את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר היום החלת התוספת השלישית לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998 על הרשויות המקומיות לעניין אבטחת אישיות מאוימת לפי סעיף 341א לפקודת העיריות (נוסח חדש(.
זה לא סוד שראשי הערים, סגנים, חברי מועצה מאוימים ולא פעם דרשנו גם מהמשטרה להרחיב את סל האבטחה כדי לאפשר לאותם נבחרי ציבור ליישם את המדיניות שלהם. לא יכול להיות שינסו לפגוע בהם כאשר יש עליהם איומים מכל מיני כיוונים של בעלי עניין כאלה ואחרים, גם בעלי עניין כלכלי וגם בעלי עניין פוליטי כאשר נבחרי הציבור מוצאים את עצמם מאוימים וחלקם אף נפצעו ונפגעו.
הרבה מאוד ראשי ערים אמרו לי שמרגע שהם צריכים לשלם את האבטחה, לא נעים להם. לא נעים להם לקחת תקציב ציבורי ולשלם עבור האבטחה עליהם ולכן הם מעדיפים להיות בלי אבטחה, כי מה יגידו? יראו אותי מסתובב ומישהו יאמין שהם זקוקים לאבטחה? אם הם זקוקים לאבטחה, למה הציבור צריך לשלם את האבטחה עליהם? הם אמרו שאם זה כך, הם לא מוכנים להיות מאובטחים. למרות שהמשטרה אפשרה סל אבטחה כזה או אחר, הם לא מיישמים אותו. אני יודעת שבאשכולות 1 עד 6 משרד הפנים מסייע.
היו"ר מירי רגב
¶
משרד הפנים ירחיב בעניין הזה. אני מבינה שיש איזשהו פער בין הסמכות שמוקנית למאבטחים על פי חוק הסדרת הביטחון לגופים הציבוריים. לפי ההבנה שקיימת כיום, מה בדיוק תחולת אותו מאבטח שמאבטח את ראש העיר, את סגנו ואת חברי המועצה. אני מציעה שהמשרד לביטחון פנים יסביר את הצו. משרד הפנים ייתן הבהרה לגבי אותן רשויות שאומרות שאכן הן זכאיות לאבטחה אבל אין להן כסף ולא רוצות לעשות זאת מהכסף של הציבור. תגידו אתם מה אתם חושבים שצריך לעשות עם זה, לאחר מכן נעבור לשאלות חברי הכנסת ואחר כך להצבעה.
יואל הדר
¶
בוקר טוב גברתי. אני היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים. אכן כפי שגם הכנסת דרשה וכפי שסברנו לבד, אנחנו צריכים לתת את מלוא הסמכויות למאבטחים של אישויות מאוימות ברשויות המקומיות, כפי שהוגדר בחוק מי זאת אישיות מאוימת. מאחר שבעצם נכון להיום הסמכות היא רק בידי הזקיף בכניסה לעירייה ואין סמכות למאבטח ברגע שהוא מלווה את האישיות המאוימת מחוץ לבניין העירייה. לכן סברנו שיש מקום להקנות את הסמכות האמורה גם לגבי המאבטח שילווה את האישיות המאוימת מפני שהאיום לא פוחת בגלל שהוא עוזב את בניין העירייה ואולי אפילו גובר.
היו"ר מירי רגב
¶
בשנתיים האחרונות אין לנו איומים גם על חברי מועצה או מדובר רק בראשי ערים וסגני ראשי ערים?
היו"ר מירי רגב
¶
אני מזכירה לכם שהיו דיונים סוערים לגבי סגני ראשי ערים ואני חושבת שאת אחד הדיונים צורי ניהל.
היו"ר מירי רגב
¶
כן. חד וחלק מתייחס לחברי מועצה. אני פשוט לא זכרתי שהיה אירוע כזה. זכרתי שראשי ערים וסגני ראשי ערים מאוימים.
יואל הדר
¶
במקרה הזה אנחנו באים להקנות את הסמכות הזאת בעת הליווי כך שהמאבטח יוכל לפעול ולהפעיל סמכות.
פנינה תמנו-שטה
¶
ברגע שהוא מעכב, שלא יהיה מצב שהוא מעכב וגם לא מתקשר לשוטר. עיכוב כזה יהיה מחויב בכך שהוא מתקשר לשוטר ולא בתום העיכוב אלא בתחילתו.
יואל הדר
¶
זה בכל מקרה של עיכוב. הסמכות הזאת לא שונה מסמכויות אחרות שמישהו יש לו סמכות של עיכוב חייב לפעול לפיהן. אין כאן סמכות מיוחדת. גם לעוד סוגים שונים של מאבטחים ופקחים יש סמכויות.
יואל הדר
¶
הבנתי. היא חלה על כולם. כמו שהיום זה חל על כל מי שיש לו סמכות של עיכוב, זה יחול גם במקרה הזה. מהבחינה הזאת אין כאן חריגה. יש עוד אנשים שיש להם סמכויות של עיכוב שהוגדרו להם בחוק.
פנינה תמנו-שטה
¶
אני שואלת האם בחוק לצד זה כתוב שברגע שהוא מעכב הוא צריך להתקשר למשטרה במידי. שלא יהיה מצב שאותו אדם - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
המאבטח, למי שניתנה הסמכות לעכב – במקרה הזה זה המאבטח – שלא יהיה מצב שהוא נגיד מעכב ולא מתקשר למשטרה במידי.
פנינה תמנו-שטה
¶
זה אסור שיהיה לנו. אנחנו נותנים לו סמכות לעכב אבל ברגע שאתה מעכב, אתה צריך גם להזמין משטרה.
יהודה פרץ
¶
רמ"ח מעברים. סמכות העיכוב היא כלי לא לשם ענישה אלא היא כלי לשם סיוע בביצוע. כל הביצוע הוא לא לתהליך הענישה והעיכוב. הביצוע הוא עיכוב לשם המשך טיפול. הוא מעכב אותו. גם שוטר שמעכב, לוקח אותו לתחנת המשטרה.
דוד צור
¶
זה לא מדויק. אני רוצה להוסיף. יכול להיות מצב שהוא דווקא מעכב אותו, מברר את העניין ומשחרר אותו ולא צריך להביא שוטר. זה רק יכול להקשות.
דוד צור
¶
הוא נאמר עיכב אותו ובשלב מסוים הוא משחרר אותו. לדוגמה, הוא סירב להזדהות. עדיף שלא להכניס דווקא את העניין הזה.
היו"ר מירי רגב
¶
אין את זה בחוק, אבל יש פרשנות. אומרת פנינה שכל הפעילות של המאבטח היא כדי לסייע. הרי אם היו לנו יותר שוטרים, לא היינו צריכים שום דבר אלא היינו שולחים אותם לכל המקומות, גם למשחקי הכדורגל כדי לאבטח שם.
היו"ר מירי רגב
¶
זה גם לא עזר בעניין יהודה גליק, אבל לא נדבר על זה עכשיו. אחר כך נראה אם צריך משטרה נוספת כתחרות או לא, אבל זאת לא השאלה.
אומרת פנינה שבהבהרה של החוק, לטובת הפרוטוקול נגיד שהוא לא צריך לעכב לשווא. אם הוא מעכב אותו לצורך בירור דבר והוא רואה שצריך שוטר, הוא קורא לשוטר מיד.
פנינה תמנו-שטה
¶
נכון. את החשד הסביר הרי אתה יכול להפיג תוך חצי שעה. אם יש מאבטח שמעכב אדם במשך שלוש שעות ורק אז הוא נזכר להזמין שוטר, זה מצב בעייתי. שלא יהיה מצב שהוא יכול לעכב אדם בכל פעם לשלוש שעות ולומר שהתפוגג החשד הסביר ולכן הוא משחרר אותו בלי להתקשר למשטרה. הוא יכול לעשות את זה פעם אחר פעם. צריכים להיות מאוד זהירים.
פנינה תמנו-שטה
¶
זה לא מופרך. גברתי היושבת ראש, לי למשל היה סיפור. אני לא אומר את השם של אותו ראש עיר שהוא פשוט היה מתנכל לאזרח מסוים. הוא במקרה היה ראש מועצה שפעל בניגוד לכל הגיון סביר, אבל הוא היה ממש מתנכל לאותו אזרח ואני לא רוצה שיהיה כלי כזה למרות שזה החריג שבחריג. לכן צריך איזון.
היו"ר מירי רגב
¶
הצעת החוק הזאת לא מתעסקת בתפקיד המאבטח אלא מתעסקת בהחלת החוק עצמו גם על ראשי הערים, סגני ראשי ערים וחברי מועצות או נבחרים נוספים, כמו שאמר עידו. אם אנחנו רוצים לדבר על מה סמכות אותו מאבטח או להגיש תיקון בחקיקה, יש לנו את האופציה הזאת אבל זה לא החוק הזה.
היו"ר מירי רגב
¶
תביאי הצעה. תקראי את החוק ותביני מה מוגדר בתוך החוק. אנחנו נעביר אליך את כל הפרטים דרך הייעוץ המשפטי ותראי מה מוגדר בתוך החוק כסמכויות המאבטח.
דוד צור
¶
האם אתם מחילים את אותם כללים כלפי ההרחבה הזאת שאנחנו מחילים כלפי אותם מאבטחים שזה אישי? זאת אומרת, אלה אנשים שיודעים מי הם, הם לא עובדי קבלן שמתחלפים כל יומיים וזאת לא סמכות גורפת לכל מי שיוצב שם.
היו"ר מירי רגב
¶
אני חושבת שזה דומה לסגל האבטחה גם לבריאות אבל גם כמו שיש את האבטחה המסוימת של קאדר מאבטחים לרמטכ"ל ולגורמים כאלה ואחרים.
יפעת קריב
¶
אנחנו צריכים מאוד להיזהר שזה לא יהפוך להיות משהו קבוע. זאת אומרת, שהגדרות האיום יהיו מאוד מאוד ברורות. בואו נבחן את עצמנו כדי שלא יקרה שפתאום בעוד חצי שנה או שנה כל ראש עיר יסתובב עם מאבטח.
היו"ר מירי רגב
¶
נכון. יש לנו בעיה אתם כי הם לא רוצים את זה. בסופו של דבר אנחנו ככנסת, כרגולטור, אמורים לתת מענה לבעיה שקיימת. אם יש בעיה שקיימת, צריך לתת לה את הפתרון. אם רוצה אותו גורם להשתמש בזה או לא, זאת בעיה שלו.
יפעת קריב
¶
אני בעד הנושא הזה. אני רק אומרת שנשים לב שאנחנו לא הופכים את זה אחר כך למה שנקרא סמל סטטוס.
יהודה פרץ
¶
זה לא שראש רשות לוקח מאבטח ואז הוא מקבל את כל הסמכויות באופן אוטומטי. צריך אישור של המשטרה.
גבריאלה פיסמן
¶
אמות המידה לקביעת אותה אישיות מאוימת ייקבעו על ידי המשטרה, על ידי יחידת האבטחה של המשטרה שתקבע את הקריטריונים. הכול יהיה מעוגן בנוהל. התפיסה היא שזה בוודאי נתון רק באותן רשויות מקומיות שם יש את אותם פונקציונרים שמאוימים.
יהודה פרץ
¶
לעניין של המאבטח. המאבטח הזה הוא מאבטח בכיר שעבר הכשרה ספציפית לתחום והוא לא בעל סמכויות במשך 24 שעות ביממה אלא הוא בעל סמכות אך ורק בצמוד לראש המועצה. לגבי כל ראש עיר, כל ראש רשות, כל מאוים, הוא מוסמך באמצעות פק"ם.
יהודה פרץ
¶
הפק"ם הזה נותן לו את הסמכות בזמן העבודה ואך ורק בזמן העבודה. כשהוא מסיים את העבודה, גם אם הוא עדיין בעבודה ולא במשמרת, הוא לא בעל סמכות.
פנינה תמנו-שטה
¶
שאלה נוספת. האם אנחנו מדברים על תקן מיוחד שמוקצה למי שמאוים או שזה אדם שנמצא בדרך כלל ואלה תקנים שכבר קיימים בכל רשות ורשות?
יהודה פרץ
¶
אין תקנים כאלה. התקנים האלה נקבעים באמצעות ועדות שחלקן מחוזיות וחלקן ארציות בראשות של סגן מפקד מחוז או סגן ראש אגף במשטרה. הוועדות האלה יושבות על כל רשות לאחר שהמודיעין עבר עליהן וקטלג אותן מבחינה מודיעינית, מה הדירוג והרמה של אותו איום, ורק לאחר מכן נקבע סל אבטחה מאחד עד שש.
היו"ר מירי רגב
¶
לסעיף 4 במכתב השר: "לפיכך גובש הנוסח הרצ"ב, לפיון מוצע לעדכן את התוספת השלישית לחוק, כך שהחוק יחול על הרשויות המקומיות לעניין אבטחת אישיות מאוימת לפי סעיף 341א לפקודת העיריות (נוסח חדש)". מה הבעיה עם זה?
עידו בן יצחק
¶
ההגדרה בפקודת העיריות – אישיות מאוימת היא ראש העירייה, ממלא מקומו או סגנו, חבר המועצה, המנהל הכללי של העירייה, גזבר העירייה, היועץ המשפטי לעירייה, מבקר הפנימי או עובד בכיר אחר של העירייה אם קצין מוסמך קבע לגביו כי יש צורך באבטחתו.
יהודה פרץ
¶
הם יהיו בבגדי אזרח במהלך הביקור בגלל שחלק מהתפקיד דורש את זה. יחד עם זאת, תהיה להם סיכת זיהוי ויהיה להם תג זיהוי במקומות שצריך.
יהודה פרץ
¶
ברגע שהוא רוצה לבצע פעולה, הוא מחויב להציג גם תעודה מזהה וגם תעודה נלווית של מאבטח בכיר ורק אז הסמכויות עומדות לוף
דוד אזולאי
¶
כלומר, בעצם בתפקידו, בהגדרה, הוא מאבטח סמוי. ברגע שהוא נדרש לבצע איזו פעולה, הוא חייב להזדהות.
פנינה תמנו-שטה
¶
שאלה שחשוב לי לשאול. חייב להיות ברור בחוק איך מתבצעת אפשרות העיכוב. אם זה במתחם העירייה, אני מבינה שהעיכוב יהיה בתוך הבניין, אבל אם ראש העיר נמצא בסיור, האם אותו בן אדם יכול לקחת אותו לפינה חשוכה או לפינה שם לא רואים אותו? צריך לחשוב על הדברים האלה.
פנינה תמנו-שטה
¶
אני אסביר למה. יכול להיות אזרח שבאים ואומרים לו שהוא חשוד, אני מעכב אותך, תעלה אתי לאוטו.
היו"ר מירי רגב
¶
בואי נקיים על זה דיון נפרד. זה לא קשור לחוק. החוק כרגע מדבר על הרחבת החוק הזה גם לסגני ראשי מועצה וראשי ערים.
יוחאי וג'ימה
¶
במסגרת האבטחה יש נושא של זקיף שנמצא ליד בית ראש הרשות. כאשר ראש הרשות בא לביתו, המאבטח למעשה הולך ונשאר הזקיף. השאלה מה הסמכויות של אותו זקיף. למעשה עכשיו הוא המאבטח. ההכשרה שלהם היא שונה.
יהודה פרץ
¶
ההכשרה היא שונה והיא הכשרה ספציפית מאוד. יהיו שם אנשים מאוד מיוחדים ולא כל אחד יוכל להיות מאבטח אישי.
היו"ר מירי רגב
¶
נכון. הוא אומר שאלה הם אנשים ספציפיים. הוא נתן תשובה מאוד ברורה לחברי הכנסת. אלה אנשים ספציפיים שהוכשרו ספציפית לתפקיד הזה.
יהודה פרץ
¶
אף אחד לא ישלם את שכר השעה של מאבטח בכיר לזקיפות כי זה בערך פי שתיים. זקיף הוא זקיף ומאבטח הוא מאבטח.
ע.ר.ג.
¶
אני מהייעוץ המשפטי בשב"כ. הנושא הובא גם להתייחסותנו ורציתי לומר שאנחנו לא מתנגדים לתיקון. אנחנו רק היינו רוצים שלפני שהמאבטחים האלה יקבלו את הסמכויות, יהיו נהלים מסודרים של המשטרה גם לנושא גיוס, הכשרה, כשירות, הדרכה וגם לעניין הגדרה מי זאת אישיות מאוימת.
היו"ר מירי רגב
¶
אני כבר מבקשת להוסיף את זה, גם לאור ההערות של חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה וגם לאור הערות הייעוץ המשפטי של השב"כ, לתוך הפרוטוקול, למשטרת ישראל ולמשרד לביטחון פנים. משרד המשפטים צריך לגבות את זה.
ע.ר.ג.
¶
אנחנו מוטרדים מזה שבעצם יש מאבטחים שמסתובבים עם סמכויות שהן מאוד נרחבות, אלה מאבטחים שהם בעצם לא עובדי מדינה ויש להם סמכויות מאוד מאוד רחבות עם מתחם הפעלת סמכות מאוד רחב. היינו רוצים שיהיו לזה קריטריונים מסודרים ושיהיה איזשהו פיקוח על זה.
היו"ר מירי רגב
¶
אנחנו נקיים על זה דיון אבל דווקא היום, ביום הירצחו של רבין, השב"כ רוצה להחזיר אליו יותר סמכויות. זה יפה.
אורית מלמד
¶
ברשותך, אני מבקשת קודם הבהרה. אנחנו לא מדברים כאן על צו שהמטרה שלו להחיל את כל החוק על הסדרת הביטחון ברשויות המקומיות. אנחנו מדברים רק על האפשרות לתת את הסמכויות בעת ליווי. למעשה אין צורך להחיל את כל החוק על הרשויות המקומיות וזה לא נדרש כי יש את סעיף 341א שממשיך לחול והכול כפוף לסעיף הזה, לכל התנאים שכתובים בו לרבות הדרישה בדבר כיסוי תקציבי.
הצורך שהתעורר היה בדבר מתן סמכות הליווי וזאת מטרת הצו. זה מקובל על כל המשרדים.
איתי קורן
¶
לגבי התקציב. יש חוזר מנכ"ל שמסדיר את העניין מפברואר 2008 והוא מדבר בנושא שנקרא מינהל השלטון המקומי, משרד הפנים. אנחנו משפים רשויות עם סוציו אקונומי אחד עד שש לפי מפתחות של סוציו אקונומי. כלומר, רשות שהיא סוציו אקונומי אחד עד שתיים, משופה בתשעים אחוזים מסל האבטחה. מצב סוציו אקונומי שלוש עד ארבע, 85 אחוזים. סוציו אקונומי חמש עד שש – שבעים אחוזים.
אני יכול לומר שלפחות בשנת 2013, וגם לגבי שנת 2014, התקציב גדל מעשרה מיליון שקלים ל-15 מיליון שקלים. על פי הדיווחים שמגיעים אלי, אני יכול להגיד לכם שהרשויות בסוציו אקונומי אחד עד שש שופו אפילו קרוב למאה אחוזים מהעלויות שלהן. למשל בעכו וטוראן, העלויות הגיעו למיליון שקלים והם שופו בסכומים נכבדים. לכן נושא התקציב, גם הוא הוסדר.
עידו בן יצחק
¶
לפני כן שתי הערות. מאחר שאני יודע שמרכז שלטון מקומי היה מוטרד, אני רק רוצה להבהיר. הוא כבר לא מוטרד אבל אני רוצה להבהיר לפרוטוקול. הצו הזה לא מוסיף חובות חדשות על הרשות המקומית מעבר למה שקיים היום לפי פקודת העיריות ולפי חוק להסדרת הביטחון. הדלתה של הצו הזה היא אותה תוספת של הסמכת המאבטחים לפעול בליווי ומחוץ לבניין הרשות המקומית.
הערה טכנית. מאחר שהצו הזה הוא צו של השר לביטחון הפנים בהתייעצות עם שר הפנים ובאישור הוועדה, ושר הפנים שאתו התקיימה ההתייעצות כבר איננו מכהן, תידרש לאחר מכן היוועצות נוספת עם השר החדש. נאשר את זה בכפוף לכך שבאמת ההתייעצות הזאת תתקיים.
עידו בן יצחק
¶
צו להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (שינוי התוספת השלישית לחוק), התשע"ד-2014
בתוקף סמכותי לפי סעיף 18(א) לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1988 (להלן – החוק), בהתייעצות עם שר הפנים ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה, אני מצווה לאמור:
1. שינוי התוספת השלישית לחוק
בתוספת השלישית לחוק, בסופה יבוא
¶
"6.
רשויות מקומיות לעניין "אבטחת אישיות מאוימת" לפי סעיף 341א לפקודת העיריות".
2. תחילה
תחילתו של צו זה שלושים ימים מיום פרסומו.
היו"ר מירי רגב
¶
בסדר. עוד לפני הפרסום. מיום ראשון אתה כבר יכול לעשות את זה. ניתן לשר החדש לנשום יומיים.
מי בעד אישור צו להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (שינוי התוספת השלישית לחוק), התשע"ד-2014?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצו אושר פה אחד