PAGE
3
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
15/07/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 142>
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום שלישי, י"ז בתמוז התשע"ד (15 ביולי 2014), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 15/07/2014
פתרון למשפחות מוחלשות - דיווח, תפקוד הוועדה המיוחדת ביחידת תנופה במשרד השיכון., מצב התושבים בנווה ים, הקמת אזור תעשייה חוף אשקלון, גני טל
פרוטוקול
סדר-היום
<1. פתרון למשפחות מוחלשות – דיווח>
<2. גני-טל>
<3. מצב התושבים בנווה-ים>
<4. הקמת אזור תעשייה חוף אשקלון>
<5. תפקוד הוועדה המיוחדת ביחידת "תנופה" במשרד השיכון>
מוזמנים
¶
>
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
מבקר המדינה יוסף שפירא
ישראל מלאכי - יועץ השר, "תנופה", משרד הבינוי והשיכון
ליאורה שמעוני - משנה למנכ"ל ומנהלת החטיבה לביקורת תחומי חברה ורווחה, משרד מבקר המדינה
שמואל גולן - משנה למנכ"ל ומנהל חטיבה, משרד מבקר המדינה
שי אהרונוביץ - מנהל אגף שומת מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
מרצדס צרפתי - יועצת, משנה למנכ"ל, משרד הכלכלה
שלמה חסידים - יועץ למנהל רשות המיסים, רשות המסים
דני מורביה - ראש המועצה, לכיש
יורם אוהב-ציון - סגן ראש מועצת לכיש
אילנית ואהל - יועצת, ראש מועצת חוף אשקלון
אבי פרחן - יו"ר קהילת אל-הים, נווה-ים, חבר ועד היישובים
בורשטיין אברהם - יו"ר באר-גנים
מעוזיה סגל - מנהל אגף רווחה, חברה וקהילה, חוף אשקלון
אליעזר אוירבך - מנהל הוועד, מתיישבי גוש-קטיף
חגית ירון - ס' מנהל ועד מתיישבי גוש-קטיף
יואב ברק - מזכיר, גוש-קטיף
אילן לפלר - מזכיר, גני-טל
יפתח עניא - עו"ד, מפרק מפעיל של קיבוץ נווה-ים
מרדכי אסיף - עו"ד, ממשרדו של המפרק המפעיל של קיבוץ נווה-ים
יוסי אטיאס - מפונה מנווה-דקלים, גוש-קטיף
מרים בן חמו - ועד מתיישבי גוש-קטיף
יוסף דיין - נציג, ועד מתיישבי גוש-קטיף
יפה חדד - מפונה מרפיח-ים, גוש-קטיף
דתיה יצחקי - מגורשת מכפר-ים, מזכירת גרעין "אל-הים"
אריה יצחקי - מגורש מכפר-ים, חבר גרעין "אל-הים"
אבישי נתיב - גוש-קטיף
סיגל סופר - ועד מתיישבי גוש-קטיף
דורון עמר - גוש-קטיף
איל קדמון - נציג נווה-ים
דיין רחל - נציגת ארז, ועד מתיישבי גוש-קטיף
חמוטל שפירא - ועד מתיישבי גוש-קטיף
ירון שעיה - נציג בעלי עסקים, ועד מתיישבי גוש-קטיף
יוני כהן - סיוע לאנשי גוש-קטיף
עוזיאל רפאלי - יועץ עסקי למפוני גוש-קטיף
עמיחי פרץ - חברת אשח"ר
מנחם הדר - עיתונאי
היו"ר אמנון כהן
¶
שלום לכולם, אני פותח את הדיון של הוועדה לענייני ביקורת המדינה, בכנסת נתבקשנו לקיים דיון לגבי עקירת יהודים מאזור גוש-קטיף, עברו תשע שנים ועדיין יש אנשים טובים שלא השתלבו, ואני יודע שהממשלה עושה מאמצים רבים, אבל אנחנו מקיימים את הדיון הזה.
היום י"ז בתמוז, ולעם ישראל קרו כמה פורענויות ביום הזה, כאשר נשתברו הלוחות הראשונים שהוריד משה, התבטל קורבן התמיד בבית-המקדש, הובקעה חומת העיר ירושלים, שרפו לנו את תורת ישראל, הועמד צלם בהיכל שבבית-המקדש. חורבן בית-המקדש גרם לזעזוע קשה לעם ישראל, בית-המקדש היה סמל לריבונותנו על ארץ-ישראל. אנו צמים לבטא את צערנו על מה שקרה בימים ההם, אך מטרת הצום היא גם לימינו אנו, כדי שלא נחזור על שגיאות אבותינו. בית-המקדש חרב בגלל שנאת חינם, ועלינו להרבות בימים אלו אהבת חינם.
אנחנו רוצים לשלוח מכאן את איחולי ההצלחה לחיילי צבא הגנה לישראל שנמצאים היום בדרום הארץ, חלקם בפעילויות שוטפות, שכולם יחזרו לביתם בשלום. מחזקים את כל התושבים באזור הדרום, בכל חלקי הארץ, ובעיקר באזור הדרום שרוב האזעקות והפגיעות הן שם. ולמעשה, על-ידי עקירת אזור גוש-קטיף נתנו הזדמנות לאויבינו להגיע גם לתל-אביב וגם לצפון עם היכולות שלהם.
מקווה שהקדוש ברוך הוא ישמור עלינו בפני כל אויבינו ולא נחזור על הטעויות האלה כי מדינת ישראל וארץ-ישראל שייכת לעם היהודי.
מכאן אני נכנס לדיונים. שמנו למטרה, כבוד השר, אנחנו מקדמים בברכה את כבוד השר אורי אריאל שר הבינוי והשיכון שגם מצא את זמנו למרות עיסוקיו הרבים לבוא לדיון היום, להשמיע גם בפנינו, כי הוא גם שר שאחראי על "מינהלת סל"ע", ואני מברך, ברכתי פעם שעברה, שלקחת את זה לתשומת לבך - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
"תנופה" היום. שלקחת לתשומת לבך גם את הנושא הזה ברגישות שיש לך כלפי אותן האוכלוסיות, בכלל כלפי הנושא הזה, אני בטוח שסוף סוף נשמע בשורות לאותם האנשים שעדיין עדיין לא משולבים. רובם כמובן שולבו, טופלו, אבל חלקם לא משולבים.
וכבוד השופט בדימוס מבקר המדינה מר יוסף שפירא, שלמרות שאתה קצת לא מרגיש טוב, למרות זאת באת ואתה יושב אתנו ומשתתף בדיון, אז קודם כול נשלח לך רפואה שלמה.
היו"ר אמנון כהן
¶
ועוד הרבה שנות עשייה למען עם ישראל, ובאמת אתה מביא דוחות מקצועיים ביותר של ביקורת יחד עם צוות המומחים שלך. אנחנו באמת נהנים מהם על מנת לתקן את הליקויים, ואנחנו עושים דיונים מעמיקים ומתקנים את הליקויים.
היה לנו דיון קודם, כבוד השר, בהשתתפותך, ולא אקרא את כל הסיכום, נלך למקומות שהיינו רוצים לקבל מאדוני תשובות, כי הנושא ששמנו פה, הנושא על סדר-היום זה פתרון למשפחות מוחלשות, אנחנו רוצים לקבל דיווח. הנושא השני: תפקוד הוועדה המיוחדת ביחידת "תנופה" במשרד השיכון כי היא חדשה, הוקמה, הכול בסדר; ונושא שלישי: מצב התושבים בנווה-ים; רביעי: הקמת אזור תעשייה חוף אשקלון; וכל הנושא של גני-טל.
בדיון הקודם, אני קורא את הסיכום שלו, כמה דברים רלוונטיים: הוועדה רשמה בפניה את דברי השר שאין בכוונתו לערוך הסכמים נוספים על אלה שנעשו, בסדר, ולגבי 170 משפחות מוחלשות שאינן יכולות לבנות את מבנה הקבע ייעשו מאמצים לשלבם במסגרת הקהילתית. על זה צריך לקבל תשובה.
נושא שני
¶
הוועדה רשמה לפניה את דברי השר על כך שהרעיון לתת למפוני ארז שטחים באזור התעשייה בתחום המועצה האזורית חוף אשקלון, בראשות יאיר פרג'ון, הוא רעיון טוב שיש לבחון אותו. עברה כבר כמעט חצי שנה, האם בחנתם והבאתם איזושהי ראייה, איזשהו פתרון?
נושא שלישי
¶
הוועדה מברכת את השר על תגבור הוועדות המיוחדות – תגברת את הוועדות שייתנו מענה, כדי לזרז את הטיפול במשפחות המפונים, זה בסדר. יושב-ראש הוועדה יקיים פגישת עבודה בנושא נווה-ים עם כל הגורמים הנוגעים בדבר - קיימנו פגישה וגם התרשמנו שדברים הולכים לקבל יתר תאוצה, והזמנו גם את אלה שלא היו בדיון הקודם, אני מקווה שנקבל דיווח חשוב.
וכמו שאמרנו
¶
הוועדה תקיים דיון מעקב בתחילת מושב הקיץ, והנה, הגיע מושב הקיץ, אומנם לקראת סופו, אבל מושב הקיץ הגיע. לכן, אנחנו יושבים פה בשלב שנרצה לקבל מאדוני השר, גם אמרת שזמנך קצת לחוץ כי זו הייתה התראה של שבוע. אני מודה לך שהגעת, אדוני, ואם יש לך לתת לנו דיווחים או שנשמע אותם, את הבעיות אתה יודע כבר, אז לגבי פתרון למשפחות מוחלשות אם יש לנו פה דיווח, איזה אזורים, מה, בבקשה, אדוני השר.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
תודה רבה, ברשות יושב-ראש הוועדה, ברשות מבקר המדינה, עובדי מבקר המדינה, עובדי מינהלת "תנופה", מנהלת הוועדה וראש המועצה או ראשי המועצות, אני רואה אחד.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
בסדר גמור. וחברי אחרונים חביבים, חברי המגורשים – צריך לומר רק שהמגורשים הם מגוש-קטיף וצפון השומרון, עוסקים בדרך כלל בגוש-קטיף, אבל צריך לזכור גם את אלה שהיו בצפון השומרון. בהחלט התקדמנו, אבל לצערי הרב לא סיימנו, וזה הבדל גדול מאוד. בסוף, המבחן הוא מבחן תוצאה, וצריך שיהיה לאנשים בית ולא יגורו בקרווילה או כמו שחלק קוראים לזה "חרטה-ווילה" ועם איזה צינור לידו שזה המיגון שלהם. מדינת ישראל פתרה את הבעיה, שמה צינורות גדולים, אפשר לומר מתוך ראייה חיובית שזה יותר טוב מלא כלום, אבל אף אחד לא מאחל את זה לשכניו, שככה הם יגורו וככה הם יהיו ממוגנים. ברוך השם עד עכשיו זה עבר בשלום.
ואני מצטרף לאיחולי היושב-ראש לחיילי צה"ל וכוחות הביטחון שעושים את עבודתם, ומאחל להם שיחזרו הביתה בשלום.
אנחנו נמצאים במצב שיש לנו כ-140 משפחות מוחלשות – בהמשך, נמצא פה ישראל מלאכי אתנו שעושה עבודה חשובה מזה שנה, ויוכל לרדת יותר לפרטים – אנחנו נמצאים עם 143 משפחות מוחלשות שטרם החלו בבנייה, אני מזכיר לכולנו, אחרי תשע שנים ולי אין טענות אליהם, שיהיה ברור.
אנחנו כמערכת, כמדינה, לא השכלנו לטפל בזה כנראה נכונה, ואני יכול להבין את המשפחות. יחד עם זה, אני אומר להם בצורה הכי ברורה, כמו שאמרתי כבר במספר יישובים שהייתי, אנחנו נסיים את זה. אם מישהו חושב שיש שם אתרים נצחיים שלעולם יישארו שם איכשהו אנשים, זה לא יקרה. וצריך לדעת, אני אומר את זה לחברי, אולי צריך להתמודד עם הדבר הנורא מכל, זה הפינוי השלישי, אבל לא נשאיר את האתרים האלה, אלה אתרים שפג תוקפם. ואני לא מדבר על הצד המשפטי ועל הצד של התכנון מול משרד הפנים, אני לא מדבר על זה, אני מדבר על זה בעיקר מהצד החברתי. והדבר הכי קשה שיכול לקרות זה שיישארו באתרים: פה חמש משפחות, שם תשע, ועוד 20 באיזה מקום אחר, ויחיו באין כלום. ולכן, בנינו תוכניות, שישראל יפרט אותן, שבעצם נותנות תשובה למשפחה משפחה.
לא מדברים על 143 אלא מדברים על משפחה מסוימת שהיא בבעיה מסוימת, אנחנו יודעים מה הבעיה שלה, ואנחנו יודעים גם לייצר פתרון שמותאם למשפחה הזאת. זה לא הולך עכשיו בהיקפים גדולים, זה לא קהילות גדולות. המרב עבר כבר, אלה היו הקהילות המסודרות, ונתייחס תכף לנווה-ים ולאמציה בנפרד כי זה סיפור קצת שונה, אבל המרב עבר. עכשיו אנחנו נמצאים עם משפחות באמת מוחלשות, כל אחת עם הסיפור שלה, זו הפסידה את כספה, זה לא משנה. הטענה שלי היא לא כלפיהם.
בנינו מספר תוכניות שמאפשרות לעבור, הבאנו את זה לוועדת שרים שקיבלה החלטה, ונעבוד עם משפחה משפחה כדי שהיא תוכל לעבור בחודשים הקרובים. יהיה לנו דיון בעוד כשבועיים, נדמה לי, כדי להשלים את ההחלטות האלה בוועדת שרים על שכר דירה, למחוק חלק משכר הדירה, לתת המשך לשכר הדירה, אני לא רוצה עכשיו להיכנס לפרטים. אנחנו עוברים עכשיו על הדברים הסופיים, התיאומים הסופיים עם משרד האוצר ועם החשב הכללי וכו', זה יעבור בשבועיים הקרובים ואז נפתור עם את בעיית שכר הדירה שמעיקה גם על כאלה שזכאים, גם על כאלה שהיו דיירי דיור ציבורי. אני חושב שכל האנשים שיושבים פה מכירים את המטריה הזאת, כבר דיברנו עליה הרבה פעמים. נביא את זה כדי שנוכל לתת עוד דחיפה אחת.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
לא, ועדת שרים. ישראל תיכף יפרט, זה קורה בעוד – מתי ועדת השרים? סליחה.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
אנחנו רוצים לגמור את זה בתוך מספר חודשים, לא יותר מחצי שנה, אני מקווה שנגמור את אחרוני המשפחות שעדיין תקועות באתרים הזמניים.
אבישי נתיב
¶
השר, סליחה, מפרסם שנדאג לכל משפחה ומשפחה. אדוני, אני זכאי למגרש, למה אני לא צריך לקבל את המגרש שלי בגלל שיש איזה איש אצלכם מהמינהלת שעשה לי בעיות וזייף לי מסמך? בשבילו אני סובל תשע שנים?
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
לפי דעתי זו השאלה הכי נכונה. זאת אומרת, אני אמור עכשיו להבין על מה אתה מדבר, לא קיבלתי ממך פנייה לפי דעתי, - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו כרגע דנים במקרו, כל אחד ספציפית זה עולם ומלואו, אבל בוא נראה רגע קודם כול את הדברים, - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - אחר כך נכנס לפרטים, ויש פה את מר מלאכי שישב אתנו, ישראל שגם יכול – מקרה מקרה בטח הוא מכיר. שאר הדברים, אדוני, שם.
אבישי נתיב
¶
פרסמת עכשיו באתר של ועד תושבי גוש-קטיף וגם בישיבת ועדת הביקורת הקודמת שהייתה, שכל משפחה תקבל את העזרה שלה, לא משנה עכשיו מה המצב של המשפחה - יכול להיות שמשפחה נפלה בגלל כסף, לא משנה מה - - -
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
אבל תסלח לי רגע, באמת, יש גם גבול לעניין הזה, בסדר? אני יושב בשקט, אשמע, לא אפריע לאף אחד מהמפונים, לא פוניתי ולא גורשתי מביתי, יש לי כבוד אליכם, יש לי הערכה אליכם, אני עושה כל דבר שאני יודע כדי לעזור לכם כקבוצות, ככלל וגם כפרטים. יש לא מעט חברים שיכולים להעיד על זה.
אומר עוד פעם, אני לא מפרסם פרסומים החוצה. אם תיתן לי לגמור את המשפט אז תבין. לא הודעתי שלכל מתיישב יש פתרון, ואני לא מתהולל על החבורה הנהדרת הזאת שישבה בגוש-קטיף ובצפון השומרון וחוגג על הראש שלכם, בסדר? אני כואב את כאבכם, אני שותף לזה, הייתי שותף להקמת חלק גדול מהיישובים הללו, כולל להביא חלק גדול מהאנשים למקומות האלה, ואני רק יכול להבטיח דבר אחד, אין דבר שאני יודע לעשות אותו ולא עשיתי אותו. יכול להיות שזה לא מוצלח, אתם תשפטו, זה בסדר גמור. כל הצעה שהגיעה אלי נבדקה, נבדקת הכי טוב שאנחנו יודעים. ועוד פעם, אני רוצה להגיד תודה לכל עובדי מינהלת "תנופה" שעושים עבודה לפי דעתי טובה מאוד. זה לא שאנחנו חפים מתקלות ולא הכול בסדר, אבל כן, אני משתמש בהזדמנות הזאת להודות.
אנחנו שתי קהילות שהתעכב פתרונן, האחת זה אמציה שתגיע לפתרון בימים האלה, אני גם פה רוצה להודות לדני מורביה ראש המועצה שאנחנו הולכים אתו יד ביד כל השנים האלה, בדברים רבים ביוזמתו. אין כמו ראשי המועצות לשיתופי פעולה שמאפשרים את התנועה קדימה - בלי ראשי המועצות ועובדי המועצות הדבר היה בלתי אפשרי. בנווה-ים הגענו לרמות ולהנעת העניין, התעוררה בעיה בימים האחרונים, כך הבנתי מישראל מלאכי אתמול, ואני מקווה שנמצא לזה פתרון.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
אין בעיות פנימיות, כל מה שקורה בקיבוץ משליך על כולם, אבל תיכף, תרשו לי להעביר לישראל את רשות הדיבור לפרטי הפרטים. אני עוסק בעוד מספר נושאים חשובים. בקשר לאשקלון, דיברתי על זה עם משרד המסחר והתעשייה, אזור התעשייה באשקלון זה דבר שמסור אליהם, זה לא בידי מינהלת "תנופה", ממש לא. אמרתי אז שאני חושב שהרעיון הוא רעיון נכון וראוי לדחוף אותו, זה מה שעשיתי מול משרד המסחר והתעשייה. לא בדקתי בזמן האחרון אז יכול להיות שאני לא מעודכן.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
לגבי תפקוד הוועדה המיוחדת, שיש הרבה תלונות לגבי תפקודה ויש בזה מן הצדק לפחות בחלק מהתלונות, נתקלנו שם עם ערבוב של דברים, נבחר שם מנהל ועדה חדש והוא יחל את עבודתו בתחילת החודש הקרוב. יש לנו הצעה יחד אתו לעשות שינויים מבניים וארגוניים שיקלו ויחתכו את לוחות הזמנים כך שנוכל לעבוד הרבה יותר מהר.
בחודשים האחרונים בהחלט הייתה בעיה קשה, עוד בעיה שאני מזכיר אותה, בינתיים היא כבר עברה, אבל המעבר ממשרד ראש הממשלה למשרד הבינוי והשיכון לא היטיב עם המגורשים. לא ביקשנו את זה, זו הייתה הנחיית ראש הממשלה, ובהנחייתו ביצענו את המעבר הזה. מה שביקשנו, ומצוטטים אותנו כאילו שביקשנו את זה, היה להיות בראשות ועדת השרים כדי לעזור לתפקוד, ראש הממשלה הרחיב את זה הרבה יותר. אני חושב שעצם המעבר בזבז לנו שבועות ארוכים, אם לא חודשים, מעבר של אנשים, קיצוץ בתקנים, הרבה מאוד בעיות. אנחנו אחרי זה, זה לא ישנה עכשיו, ואנחנו כן רוצים לעזור לעובדי "תנופה" שהיום עובדים, והגשנו בקשה גם לאוצר, גם לנציבות שירות המדינה לאפשר להם להשתלב כעובדי מדינה במשרדים השונים או לתת להם פיצוי פרישה מוגדלים. אנחנו נמצאים עם אנשים שבסך הכול מנסרים את הענף שעליו הם יושבים, הם בעצם צריכים לעבוד טוב, אפילו טוב מאוד בגלל החשיבות והרגישות וכל הדברים, אבל בכך שהם עובדים טוב הם מקצרים - -
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
- - את העבודה שלהם עצמם. יש פה איזו סתירה מינה וביה, בסדר, כולנו מבינים את המציאות המורכבת, אבל אנחנו מחויבים לעשות מאמץ נוסף לסייע לקליטתם בשוק העבודה או על-ידי, אמרתי, פיצויים מוגדלים או על-ידי קליטתם במשרות שמתפנות בשירות המדינה. אין לנו עדיין תשובות סופיות, אני מקווה מאוד שנוכל בזמן הקרוב לבוא עם תשובות ולעזור גם לעובדים הללו. עד כאן הדברים שאני כרגע רוצה לומר. אם אתה רוצה אז ישראל יוכל לפרט בכל הנושאים האלו יותר.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
אסביר. אסור לנו בהגדרה לעסוק באזורי תעשייה, אין לנו איזה סעיף בתקציב - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - שאתם מטפלים במפונים, המפונים האלה של אזור התעשייה ארז לא קיבלו פתרון. הרי כאחד הרעיונות אמרנו, סביב שולחן עגול לשבת ביחד, לשים על השולחן קודם כול, עזוב תקציב, קודם כול ברמת מקרו אם בכלל יש מצב שנעביר את זה למקום הזה, אחר כך תקציב.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
ראשית, צריך לומר שהם טופלו, וגם בעקבות מינהלת "תנופה", גם ועדה מיוחדת וגם בתי-המשפט הגענו למקום אחר לגמרי מאשר היינו בו לפני שנתיים-שלוש וארבע, בסדר? זה לא טוב, עוד פעם, למה זה נמשך ולמה ולמה, אני מדבר על היום, מצבם של התעשיינים שונה לאין ערוך ממה שהיה, ובעיקר זה הודות לעבודתם. אני רואה פה את יוסי דיין, אני רואה פה אחרים, הודות לדחיפתם, אבל גם דחיפת אחרים, הגענו למציאות שהם קיבלו פיצויים משמעותיים לאין ערוך, ממש, זו לא תוספת של 15%, זה יכול להיות לפעמים 300%, 500% מה שהם קיבלו - רק כדי שנדע איפה העובדות.
לגבי אזור התעשייה, אמרתי, דיברתי עם אנשי משרד המסחר והתעשייה, זה לא בית-ספרנו, אני לא יודע, יותר מזה אנחנו לא יודעים לעשות, בסדר? אם המשרד יודע לעזור לנו, אדרבה. אם נדע לעזור לו, אני כבר אומר, נעזור, אני לא יודע במה, אבל אם נוכל נעזור.
<
2. גני-טל>
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
נכון, דיברתי על זה עם החשבת הכללית, ולא הצלחנו נכון לעכשיו לקדם את זה ולהביא את זה לידי גמר, יש להם הרבה הסברים אבל זה לא משנה, כרגע התוצאה היא שלא. אני אומר לכם את הערכתי, שאנחנו לא יכולים להתגבר על זה. מה שאפשר להציע לכם, אתם יודעים את זה לבד, זה ללכת לבית-משפט, וזה עולה כסף לעורכי-הדין, אני מבין, זו הצעה של בדיעבד. אני לא חושב שנצליח לפתוח את זה. נעשה עוד ניסיון, נגיד ככה, אבל לא הצלחנו. נכון, זה עלה בפעם הקודמת.
אילן לפלר
¶
נחלות. לא ידענו שאנחנו צריכים לשלם מס רכישה, ואת מס הרכישה בעצם אמורה לשלם המדינה לעצמה, למשרד האוצר. ביוזמתנו באיזשהו שלב באנו למשרד האוצר ואמרנו: תשמעו, אנחנו צריכים לשלם מס רכישה, אמרו לנו: נכון, אתם צריכים לשלם מס רכישה. ואז התחיל מהלך, עשו לנו שומה, ואחרי שקיבלנו את השומה, אמרו לנו: ויתרנו על הקנס שזה קנס גדול, אבל בכל מקרה ריבית והצמדה נפיל עליכם. איזה היגיון יש בזה? הרי הכסף שכב במדינה, המדינה קיבלה את הריבית וההצמדה הזאת, ובסופו של יום אני גם משלם לה כפל מבצעים ונותן לה את הסכום הזה על סכום ששכב במדינה וקיבל ריבית והצמדה, אין בזה שום היגיון.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא צריך להגן על החלטה. תקשיב, אתה מצוין, אתה עושה עבודתך נאמנה ומסורה. הנושא הזה עלה בדיון הקודם, לכן חשבנו לנכון לעזור לאנשים האלה שהמדינה עקרה אותם, נגיד, כן, עקרה. אבל עכשיו פה יש מצב נתון, זה לא מקרה קלאסי שאתה מטפל בו ביום יום, זה לא מקרה שאחד רוכש קרקע, משלם לך את התשלום שמגיע למדינה. פה המדינה אמרה: הוצאתי אותו מביתו, עקרתי אותו ממקום, אני רוצה לפצות אותו, לתת לו איזשהו תחליף, רוצה לתת לו קרקע, רוצה שיבנה, כל אחד בכיוון שלו. לכן, אנחנו כמדינה צריכים לבוא לקראתו עד כמה שאפשר. אז יכול להיות שבכלים העומדים לרשותך כיום אין לך את הפתרון לתת לו כי זה מאותו כיס כביכול, תיקח מפה תיתן - איך פותרים את הבעיה הזו? למה ללכת לבתי-משפט? זה סך הכול אנשים שנפגעו כתוצאה מההחלטות שלנו כממשלה. לא שלי, כן? ממשלה שהייתה אז.
שלמה חסידים
¶
האמת היא שאני מסכים עם אדוני שבסך הכול יש פה אנשים פגועים, אני גם מסכים שהיה צריך לעזור להם ואולי עזרו להם מספיק, אני לא בקיא בזה כל כך. אבל מבחינתי אני אמור להפעיל את חוק מיסוי מקרקעין, וחוק מיסוי מקרקעין מחייב דיווח במועד, וכאשר לא מדווחים במועד – ולא חשובה הסיבה, באמת, בחוק לא כתוב סיבה כזאת או סיבה אחרת – הוא מטיל קנסות, ריבית והפרשי הצמדה. הנושא הזה הובא להחלטה שלי, הם דיווחו באיחור של כשלוש-ארבע-חמש שנים, אני יכול להגיד לך במדויק, ולכן הוטלו קנסות, ריבית והפרשי הצמדה.
שלמה חסידים
¶
זה שהכסף שוכב אצל החשב הכללי זה שונה לחלוטין מחיוב לפי רשות המסים, לפי חוק מיסוי מקרקעין, ואז כשדיווחו נוצרו קנסות וריבית הצמדה וקרן. את הקרן קיבלנו באמצעות מינהלת "סל"ע" – 50,000 שקל – אני פשוט מדבר באופן כללי כדי לא להיות פרטני. קיבלנו את זה באיחור של שלוש-ארבע שנים מסיבה כזאת, מסיבה אחרת, אבל זה לא רלוונטי. בגלל שהם לא דיווחו בזמן נוצר על כל עסקה כ-72,000 שקל קנסות. בנושא הזה הפעלנו שיקול דעת, ואמרנו - - -
שלמה חסידים
¶
בנושא הזה הפעלנו שיקול דעת, ואמרנו: חבר'ה, אנחנו יכולים לקבל שהיה לו תקלות כאלו בדיווח, תקלות אחרות, נבטל את 72,000 שקל קנסות. נוצרה הצמדה של 4,000 וריבית 8,000, וזה כבר שולם.
היו"ר אמנון כהן
¶
כבוד השר, לא צריך פה בתי-משפט, פה צריך באמת לתת להם כלים איכשהו להתמודד, זה חד-פעמי, פעם בחיים, ואכן זה תרחיש שקרה. כבוד השר, אני לא חושב שההצעה היא לשלוח אותם לבתי-משפט, אלא באמת לתת כלים לפקידים שיעשו את העבודה בכלים שאנחנו יודעים לתת מבחינה חקיקתית. לכן, אנחנו צריכים להגיש חקיקה במיוחד, כמו שעשו כמה חקיקות בנושא שלכם או שיש הוראת שעה לשבת מול האוצר, מול החשבת, הוראת שעה אד-הוק לנושא מסוים ספציפי שתהיה מכוסה מבחינה משפטית, מבחינה כזאת, שלא תהיה גורפת, שלא יהיה מצב שכל אחד מחר יקום בבוקר יגיד: גם לי מגיע הדבר הזה. לכן, למקד את הנושא הזה, כי ללכת לבתי-משפט עוד שלוש-ארבע שנים, סך הכול אנחנו רוצים לפתור את הבעיה, לא ליצור בעיה חדשה.
אני מציע איכשהו צריך לשבת ולפתור את זה חקיקתית. זה לא ייפתר בבתי-משפט, אני בית מחוקקים, אני צריך לפתור את הבעיה כמחוקק, לתת לו את הכלים כפקיד שיעשה את העבודה שלו. כרגע במגבלות שיש לו הוא בא לקראתכם עד כמה שאפשר, מה שאפשר להוריד ריבית, הצמדה, אבל אני דורש ממנו להביא לי תקציב למדינה. התפקיד שלו להביא כסף.
שלמה חסידים
¶
תראו, רבותי, יש סמכות, יש בידי סמכות לבטל את הריבית והפרשי הצמדה, אמיתית אני אומר. זה לא שאין בסמכותי לעשות זאת.
שלמה חסידים
¶
הנקודה היא שאני פועל באיזשהם קריטריונים אחודים, ואני לא חושב שעם כל הכבוד בתפיסת העולם שלי - ריבית והפרשי הצמדה זה שמירה על ערך הכסף, ככה אני עושה את זה לכולם.
שלמה חסידים
¶
בעיקר שריבית והפרשי הצמדה ששולמה, ואין לי שום בעיה לעשות ייעוץ, איך אומרים, מחשבה נוספת, אבל נכון לעכשיו התשובה היא - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
שלמה, תקשיב, אנחנו רוצים לפתור את הנקודה הזאת, יש פה הרבה נקודות. בוא נסכם ככה, אני מחוקק, אין לי אפשרות לקבל החלטות, או שאני מקבל חקיקה או לא חקיקה, שר יכול להביא את זה לממשלה, יש לו דרכים שלו, הוא יותר קרוב, יותר מהר, אני שלוש קריאות, סיפורים, אבל זה מה שאני יודע, אני מחוקק, ככה קבענו כמחוקקים. לכן, יש לך סמכות נרחבת בנושא הזה, ואני באמת רוצה שיהיה מידתי, ענייני, נקודתי, פרטני, שלא יהיה גורף. לכן, אתה איש מקצוע, אני סומך עליך, לכן יש לך סמכות עד מה ללכת, איפה להחליט, איפה אתה עולה מדרגה ללכת עד לחשבת או עד אשר הבוס שלך שם שייתן לך הנחיה. תעשו על זה שולחן עגול, אני לא יודע על כמה אנשים מדובר, כמה משפחות יש?
שלמה חסידים
¶
עשינו שיקול דעת שם. היו כמה מקרים פרטניים מתוך אותם 65, מקרה אחד או שניים שבדקתי לקראת הישיבה פה שאמרו: תשמעו, אומנם קיבלנו את ה-50,000 אבל אנחנו רוצים לפרוס את זה ביותר תשלומים ואנחנו מוכנים לשלם, למרות שהכסף היה אצלם, והסבירו, נימקו בצורה כזאת, בצורה אחרת, פרטנית, קיבלנו שיקול דעת, הפעלנו. קבוצתית זה לא בא בחשבון, לא בבית-ספרי.
שמואל גולן
¶
כדי לפתור את הבעיה, אדוני יודע, יש נציבות תלונות הציבור, אפשר לפנות לנציב תלונות הציבור פניות פרטניות, לא פנייה כוללת של כל ה-65 נחלות אלא פניות פרטניות, אני מאמין שהנציבות יכולה לפתור את הבעיה הזאת.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו לא עושים הכללות, ידידי. אילן, בוא נסכם ככה, אני לא מכיר את הסוגיה גם בשביל לתת הנחיה לגוף מקצועי, אני צריך ללמוד את הסוגיה לעומק. אבל מצד אחד אני צריך לשמור על השוויוניות וגם חמלה, אחד שמגיע לו, אחד שלא מגיע לו, אין 65 אותו דבר, אין אותו דבר. לכן, אני גם לא מכיר מה קיבלתם עוד - אני צריך לראות את מכלול ההטבות שהמדינה נתנה ואז להגיד: ההוא יכול להיות שאחד מכם קיבל ארבע הטבות אחרות, ואני לא יכול לדעת, ואחד לא קיבל כלום. לכן, שיקול הדעת פה צריך להיות מידתי.
היו"ר אמנון כהן
¶
לכן אני אומר, פה יש גוף מקצועי של נציב תלונות הציבור בראשותו של מבקר המדינה, יש לו אגף אחר, אז אני מציע אולי את הפתרון הזה. כמה זמן ייקח לכם לבדוק?
היו"ר אמנון כהן
¶
כן, שיקנו כרטיס. בואו נסכם ככה, אילן, תרכז, כל אחד פרטני יפנה, כל אחד לגופו של עניין, אבל אני לא שולל עדיין, תרימו טלפון אם זה משהו, אנחנו שומרים לנו את הדרך גם לפנות, אני יכול לשבת עם החשבת הכללית, עם ראש אגף נציב מס הכנסה, נשב ביחד עם השר, נמצא אולי עוד דרכים. אבל עוד פעם, אני חייב לבדוק את זה, לא כל ה-65 אותו דבר, ככה אני מבין, לכן יש פה קושי.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל
¶
אילן, תראו, חבל על הזמן, הפכתם את הנושא הכי קטן לעניין המרכזי של הדיון.
שמואל גולן
¶
תקשיב, גם אם אתה שולח פרטני, גם אם כמה אנשים שולחים פרטני ויש החלטת נציב שהיא מוצדקת, זה חל אחרי זה על כולם.
ישראל מלאכי
¶
- - כתבנו: הכנת המערכת ההסכמית לקראת סיום וחתימה – הסכם בין רשות מקרקעי ישראל לקיבוץ, בין משרד הבינוי והשיכון לקיבוץ ובין מינהלת תנופה למפונים – בעצם השלמת הסכם ההעתקה. ההערכה היא שעד סוף החודש ייחתמו שלושת ההסכמים ועבודות הפיתוח במשבצת הקרקע של הקיבוץ אשר חלקה מיועד למפונים, יחל באופן מיידי. זה היה נכון עד אתמול. אתמול התקבלה, לתדהמתנו כולם, - -
היו"ר אמנון כהן
¶
עד שאני פותר לך, יושב אתו, מסכן, מביא אותו ביום, מביא אותו בלילה, יושב אתו, והוא מדבר גם עם העורך-דין, איך קוראים לו, ממשרד - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
מה נשמע? אתך דיברתי בטלפון? דיברתי אתך. אני מנסה לקדם, מה עכשיו חדש? תגיד לי. טוב, בוא נשמע את מלאכי.
ישראל מלאכי
¶
צריך להבין שלמעשה הסכם ההעתקה עם קבוצת נווה-ים היה חתום והתבטלו התנאים המתלים ולכן הוא לא קיים. והייתה חלוקה ברורה בין משפחות המפונים לבין הבנים, איזושהי זכאות שיש לבנים, אבל תנאי ההיוון למינהל מקרקעי ישראל שאנחנו אדישים כלפיהם – בסוף הם לא מפונים, בסדר? הם בנים של מפונים – תנאי ההיוון למינהל מקרקעי ישראל היו אמורים לעמוד כתושב מן היישוב ולא מן הקיבוץ, לא כבן קיבוץ שגר וגדל בקיבוץ.
גם אני נלחמתי לטובת אי-ההשתה של חובות נוספים ותשלומים נוספים על הבנים בדמות של דמי אגודה, והדבר הזה בא לידי פתרון תוך טענה שבאמת אי-אפשר ליצור השוואת תנאים בין בנים של מפונים לבין מפונים. בסוף זה השלכות רוחב - - - מאישורנו ממש, ולכן מה שנקבע בהסכם ההעתקה יהיה קיים ולא יושתו תשלומים נוספים. וגם כשנשאלתי על-ידי רשם האגודות איך אנחנו בכלל מבקשים הטבות לבני מפונים כי הם לא זכאים, אז עניתי בכל הדיונים שאנחנו לא מביאים את בני המפונים למצב של המפונים אלא שמשלמים הרבה - - -
ישראל מלאכי
¶
אתמול התקבלה תביעה של הנחה בתשלום דמי ההיוון למינהל מקרקעי ישראל, שמבחינתנו לא רק שזו פריצה חדשה, בעצם כל המסלול שבנינו עם הרשם ועם המפרק נפרץ לחלוטין. כפי שאמרתי למפרק שתבע תשלום נוסף לדמי אגודה, אמרתי לו שאנחנו לא יכולים לעמוד בדרישה מול המפונים ולהגדיל את הסכום הזה, ואם זאת הדרישה נצא מהמשחק.
ישראל מלאכי
¶
בסוף בני המפונים אין להם שום – אז כפי שאמרתי למפרק לפני חצי שנה זה היה, משהו כזה, היום קצת יותר, שתביעה חדשה מבחינתנו גורמת לנו למשוך את ידינו מהסכם ההעתקה ולמצוא פתרון לכל מתיישב בצורה עצמאית ולא בתוך נווה-ים, ככה אני אומר למפונים. אנחנו לא יכולים לפרוץ את מערכת ההסכמים שלמעשה כבר נחתמה ולא נוכל לשקם את המפונים בנווה-ים.
היו"ר אמנון כהן
¶
פרחן, אמקד אותך. אני לא הולך על היסטוריה, ישבתי בדיון קודם, שמעתי את זעקות לבכם, באמת, מתוך הלב דיברת, ישבת אצלי בחדר, כתבת אחר כך עוד מכתב, ואני לא נתתי מנוחה למלאכי, גם לא לכל המפרקים, דיברתי אתם טלפונית, הם פה, בדיון הקודם לא יכלו להגיע, ובאמת כולם יישרו קו איכשהו – כל יום טלפון, כי אמרתי: מתי אני עולה עם טרקטורים על השטח. מה קרה עכשיו?
אבי פרחן
¶
כבר אתייחס. קודם כול, מכובדי, מבקר המדינה, השר, וכולכם כל המכובדים, הסוגיה הזאת עלתה עכשיו על-ידי עורך-דין יפתח עניא שלא מכבד את עיקרון השוויון. בהסכם ההעתקה בעקרונות נקבע שאנחנו שווים בין שווים, בקיבוץ נהוג שווים בין שווים.
אבי פרחן
¶
הבנים והוותיקים. תיכף נדבר גם על הבנים שלנו כמו על הבנים שלהם. אם אתם רוצים להיכנס לסוגיה הזאת אז תשמעו את הכול בסבלנות.
היו"ר אמנון כהן
¶
שנייה, סליחה, אני לא הולך רק על זה עכשיו. יש לי שתי דקות לגמור את הסוגיה שלך. אני כיושב-ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה ראיתי מצוקה אמיתית שלכם.
יפתח עניא
¶
אני רוצה קודם כול להודות לשר השיכון ולאנשי מינהלת "תנופה" ולכול הגורמים שבאמת עשו מעל ומעבר לכל מה שנדרש כדי להביא את העניין. מאפריל 2014 אנחנו יושבים כמעט מול המינהל ומול משרד השיכון ואומרים מינהלת "תנופה" נון-סטופ לאורך כל – הגענו למצב שבו כבר יש לנו טיוטת הסכם עם המינהל שאושרה בהנהלת המינהל ושאושרה במועצת המינהל, הגענו למצב שכבר שיש לנו כבר טיוטת הסכם עם משרד השיכון וישבנו עם שר השיכון שלוש או – נדמה לי שלוש פעמים או פעמיים - - -
יפתח עניא
¶
כלום. למרות העובדה שבהסכמים של בני המפונים, שתזכרו טוב, לבני המפונים אין שום זכויות, הם - -
יפתח עניא
¶
אני חייב להגיד את זה בפה מלא, כי מישהו צריך להגיד את האמת, בני המפונים אין להם שום זכויות על-פי חוק פינוי-פיצוי, הם טרמפיסטים.
יפתח עניא
¶
בהסכמים אתם נקבע שהם משלמים 91% מההיוון למינהל, בהסכמים אתם נקבע שהם משלמים את מלוא עלויות הפיתוח למשרד השיכון. בהתחשב בעובדה שהם משלמים את מלוא הסכומים האלה, מהם תחילה דרשתי לשלם – מאחר שאנחנו בפירוק, כל אחד צריך להוציא מכיסו קצת כסף כדי - - -
יפתח עניא
¶
דרשנו שבני הוותיקים ישלמו סכום מסוים - 250,000 שקל. מאחר שהם משלמים פחות על-פי ההסכמים הבסיסיים דרשנו 400,000 שקל. כתוצאה מלחץ של מינהלת "תנופה" שאמרו: אם אתה משאיר את הדרישה מבני המפונים אז לא ייחתם הסכם העתקה, אמרתי: אוקיי, אבלע את העניין הזה, אוותר לבני המפונים.
יפתח עניא
¶
הם לא משלמים גם את ה-250,000. דרשתי רק מבני הוותיקים להוסיף כסף כדי שאפשר להוציא את הפרויקט לפועל, והכסף הזה הוא כסף חיוני, והמינהל צריך לקבל את דמי ההיוון שלו. אני לא גובה את דמי המינהל.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רוצה להבין. הגשת בקשה, על-פי בקשה שלך הם התחילו להתקדם, פתאום יש בקשה חדשה, זה אני מבין.
ישראל מלאכי
¶
אסביר. כפי שאמרתי למפרק המפעיל, בדרישה החדשה שלו ל-250,000 שקל שמבחינתנו לא מאפשרים לעבור לנווה-ים ולהקים קהילה נורמלית - הורים ולידם הבנים, ויש פה דרישה חדשה של תוספת של 250,000 שקל שאי-אפשר להסכים לה. אני אומר אותו דבר כלפי המפונים, יש פה דרישה חדשה של המפונים להוזלה בתשלום דמי ההיוון, דרישה חדשה לחלוטין, כשביטלנו - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
שנייה, ישראל, תסביר לי רגע, היה איזשהו הסכם שפרחן יחד עם הקיבוץ ויחד עם המפרק ישבתם על זה, נכון?
ישראל מלאכי
¶
לפרטי פרטים – שאמצה את כל מתווה נווה-ים. יש טיוטה של תשלום על הפיתוח שהמפרק המפעיל קיבל השבוע. אחרי הכול עלתה פה דרישה חדשה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - אבל השר מבין שהוא מחויב לנושא הזה של המפונים, ואנחנו לא נרפה כמו שהבטחנו עד שאחרון – אבל אל תקשו כל פעם מחדש – שאחרון המפונים ימצא את מקומו גם מבחינת ביתו, גם מבחינת תעסוקתו. לכן, משרד הכלכלה, נשמע אתכם עכשיו, אבל אי-אפשר להקשות כל פעם מחדש.
אבי פרחן
¶
במציאות, אורי, אני מבקש, כבוד השר, אני מבקש תן לדבר חמש דקות, שלוש דקות, באתי לפה מהבוקר בתחבורה ציבורית ואתה - - -
אבי פרחן
¶
אני רוצה שהשר, שהוא גם יושב-ראש מועצת המינהל ישמע כי דובר על שוויון, שאנחנו נכנס בשוויון.
אבי פרחן
¶
סליחה, אל תפריע, לא הפרעתי לך. דובר בשוויון, כולל הבנים, וגם הבנים שלהם חתומים על חוזה 91%, היום הוא שינה. הוא הולך על נוסחה במועצת המינהל בדיונים שהוא ניהל ומנע מאתנו, מנעו מאתנו מלבוא לדיונים האלה, לא היינו שותפים לדיונים, והיום הוא שינה את התנאים כשהוא נושא הנחה לבנים של הוותיקים ולא לנו. כאשר בהתחלה, כי יש לו בעיה, בהתחלה נתנו מתנות לבנים שלהם עם 105,000 שקל במקום הוצאות פיתוח בפועל, מקדמת דנא הבנים שלנו משלמים הוצאות פיתוח בפועל.
וחבל שהשר הלך, כי אני חושב כמו שהשר אטיאס בשעתו, כשהיו בעיות כאלה ואחרות, השר אטיאס נתן הוראה להתחיל לבנות, לשקם את העקורים ובמקביל לגמור את הבעיות הביורוקרטיות. ולעצם העניין, אני מציע לך, יפתח עניא, ולכבוד השר שהלך מפה, ולבנצי ליברמן, לשבת על הנושא, ללמוד אותו, אי-אפשר בסוגיה הזאת שמתקילים אותך - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה, הבנתי. מלאכי, תן לנו סקירה לגבי 143 משפחות מוחלשות. זה הנושא הראשון, קצת תתייחס, אבל אתה תכנס לעובי הקורה, תסביר לנו איפה עומדת כל משפחה פחות או יותר, מה התמונה המסתמנת.
ישראל מלאכי
¶
צוותי היישום של מינהלת "תנופה" עברו משפחה משפחה ודנו בפתרון שמוצע לה. ביום שני בעזרת השם תעבור החלטת ממשלה שבעצם מכתיבה לוחות זמנים לפתרון לכל המשפחות. תוך 60 יום כל משפחה תקבל פתרון:
מי שמסוגל לבנות את בית הקבע על-פי האומדנים שיש לנו ועל-פי חוות דעת כלכליות יקבל הארכה של עד 18 חודש במגורים הזמניים וקידום תשלומים של תשלומי הפיצויים שנמצאים בידי מינהלת "תנופה", בכפוף לליווי כלכלי וליווי של יועצי בנייה והם ישלימו את בניית בית הקבע.
מי שלא מסוגל בגלל שאין ידו משגת יועמדו על מגרש הקבע שלו פתרון מגורים של דיור להשכרה או לרכישה משפחתית, זה בעצם מבנה יביל שיוצב על מגרש הקבע ותמורת תשלום של כ-750 שקל שהוא ישלם מכיסו ו-750 שקל שינוכו לו מכספי הפיצויים הם יגורו - - -
ישראל מלאכי
¶
750 שקל לחודש. הם יגורו במבנה הזה, זה מבנה של 100 מטר שתוכנן ועוצב בשיתוף נציגות של הקהילות האלה, וזה בעצם יהיה דיור להשכרה שבכל רגע נתון הם יוכלו לרכוש אותו בכפוף להתחשבות בפחת שנצבר, ככה שלמעשה גם תשלום שכר הדירה בהימשכות הזמנים יגרמו להוזלת המחיר. ואני חושב שבזה למעשה אנחנו מביאים פתרון לכל מתיישב שזכאי והוא יקבל קורת גג.
יפה חדד
¶
אני בתוכם, אני חושבת שכן. אני מפונה מהיישוב רפיח-ים, המקרה שלי הוא אינדיקציה לאזלת היד של מינהלת "תנופה", ואני שמחה שיש פה כמה גורמים שאמורים להיות מעורים בסוגיה שלי. חבל שהשר אורי אריאל יצא כי לדעתי הוא מעורב מאוד, אמור להיות מעורב מאוד במקרה שלי.
פרשתי מהסכם ההעתקה בנווה-ים מאחר שראיתי, עוד בטרם הופרו התנאים המתלים, שהקיבוץ שם בבעיה וזה בעצם להיכנס למיטה חולה והחלטתי לפרוש. מינהלת "תנופה" הערימה עלי קשיים על גבי קשיים ועברתי שבעת מדורי גיהינום כדי לצאת מהסכם ההעתקה כשבעצם זה זכות בסיסית, ואפילו יש סעיף בהסכם שמתיר יציאה. רק באוגוסט 2013 מינהלת "תנופה" הואילה בטובה לאפשר לי, לאשר לי לצאת מהסכם ההעתקה הזה כאשר - - -
יפה חדד
¶
תן לי לדבר. אני היום נמצאת לאחר שוועדה מיוחדת במינהלת "תנופה" אישרה לי פרישה מהסכם ההעתקה, ובעצם אני אמורה לקבל מגרש כדי לבנות את ביתי - -
יפה חדד
¶
- - תשע שנים אחרי הפינוי, ועד היום לא קיבלתי את המגרש, שנתיים. זה פשוט תהליך מייגע, ביורוקרטיה שמציגה אזלת יד של כל הרשויות: מינהלת "תנופה", שר השיכון, מינהל מקרקעי ישראל, חבל שלא נמצא פה נציג של מינהל מקרקעי ישראל. עשיתי את כל מה שנדרש ממני, עברו שנתיים ועדיין לא קיבלתי את המגרש לבנות את הבית שלי.
ישראל מלאכי
¶
כפי שנאמר פה, מדובר פה במשפחה שקיבלה זכאות ופתרון על-פי דין והיא חזרה בה מהסיכום, זה מה שנאמר פה. היה הסכם העתקה שהכיל - - -
ישראל מלאכי
¶
על זה אנחנו מדברים. מדינת ישראל העמידה אפשרות להסכם העתקה והגברת הנכבדה נכנסה פה להסכם העתקה של נווה-ים, בגלל הימשכות התהליך כנראה שעכשיו כל הסכם ההעתקה של נווה-ים יצטרך למצוא פתרון אחר.
ישראל מלאכי
¶
בגלל שלמעשה היה צריך לייצר גריעה מהסכם ההעתקה הנוכחי והכנסה להסכם העתקה חדש הייתה התדיינות משפטית כדי שהמשפחות האלה לא יפסידו. הימשכות התהליך הייתה כדי שנגיע למצב שהם לא יצאו קרחים מכאן ומכאן, שהם לא יאבדו את המגרש בנווה-ים וכדי שיקבלו המגרש המקביל בהסכם העתקה אחר, לכן הייתה התמשכות של התהליך. ארבע משפחות שבחרו לעבור להסכם העתקה – שלוש כבר חתמו, אז כנראה שזו המשפחה האחרונה שעורכי-דין שלהם הגיעו לסיכומים לפני כחודשיים על הנוסח המתאים.
היו"ר אמנון כהן
¶
היו 170, אני שמח שהם 143 עכשיו. בגדול אני מדבר, לא עליה כרגע, אמרת שהיא בתוך הארבע שהיו - כן הסכם, לא הסכם, בסדר. העיקר שאתה אומר שכולם בפול כזה שאו כך או אחרת, תוך חצי שנה כמו שאמר השר יהיה פתרון או לכאן או לכאן.
ישראל מלאכי
¶
כל המשפחות הזכאיות. יש 20 משפחות שאינן זכאיות ושלמעשה מינהלת "תנופה" או שאיננה יכולה לטפל או שקשה לה מאוד לטפל. זה אנשים שעברו אחרי היום הקובע. ל-20 משפחות מתוך 143 המשפחות עדיין אין לנו פתרון וישנן עוד תשע משפחות שנמצאות בתהליך בנייה והם תקועות. זאת אומרת, הם כבר בשלב של השלד, של - - -
ישראל מלאכי
¶
לשתי הקבוצות האלה של משפחות שאינן זכאיות ולמשפחות שעוסקות בבנייה עדיין לא מצאנו פתרון הולם, למעט זה, לכולם מצאנו פתרון.
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. חוף אשקלון. אני פה רוצה לשמוע את כולם. גם קיבלתי מכתב מראש המועצה שמופנה למעשה למשנה למנכ"ל משרד ראש הממשלה לגבי סיוע בזירוז תשלומי ממשלה, כנראה הוצאתם תשלומים כבר ועדיין לא מקבלים כסף. אני אישית אטפל בזה בכל מקרה, זה מופנה אליו, אבל קיבלתי גם לוועדה, אז בלי שום קשר למינהלת "תנופה" אטפל בזה. מה יש לכם עוד מול מינהלת "תנופה" לגבי אוכלוסיות מוחלשות? הבנתי שחלקם נמצאים אצלכם גם. בבקשה.
אילנית ואהל
¶
מרביתם, כן. קודם כול, אנחנו רוצים לפתוח בתודה כנה ואמיתית לכבוד השר, שיירשם בפרוטוקול למרות שהוא לא נוכח, על ההחלטה האמיצה מאוד לפנות את אתר הקרווילות "ניצן" ועל יישומה בשטח. דיבר השר קודם על שיתוף פעולה עם הרשויות הקולטות, אנחנו מרגישים את זה בפועל יום יום על-ידי בא כוחו מר ישראל מלאכי ראש מינהלת "תנופה", מסתבר לעתים שגם למשרדי ממשלה ולדמויות בכירות יש מצוקות, למרות חשיבותה של הוועדה יאיר לא היה יכול להגיע, הוא רץ עכשיו בין מקום למקום, הייתה נפילה בחממות של עמר ממש כשנכנסנו לפה. אנחנו סביב החירום. הוא ידבר אחרינו. גם לגבי המשפחות המוחלשות, תיכף מעוזיה ירחיב יותר, אבל שיתוף הפעולה קיים, רק יש צווארי בקבוק שאנחנו מתקשים לתפקד אתם.
מעוזיה סגל
¶
כבודו, צהריים טובים, קודם כול, אגדיר בשם ראש המועצה איך אנחנו חשים במועצה, הסכום הזה שחייבים לנו הוא לא מעט, זה משהו שקרוב ל-25 מיליון שקל, למועצה עם 16,000 תושבים זה המון המון המון כסף. אנחנו מרגישים כאילו עושים לנו איזה סוג של סיכול ממוקד.
היו"ר אמנון כהן
¶
מי היה אמור לשלם? משרד ראש הממשלה, אבל דרך "תנופה" אתם מקבלים? איך אתם מקבלים את הכסף?
היו"ר אמנון כהן
¶
אתה מומחה לעודפים, אבל זה ינואר, מינואר לא קיבלו כסף, הם לא יכולים בלי. זה כסף של המשכורות, ממה ישלמו?
מעוזיה סגל
¶
חס וחלילה, אני לא בא בטענות לאף אחד, אני רק אני אומר שמועצה כמו חוף אשקלון מרגישה שממוטטים אותה, 25 מיליון שקל - אם 6 שלכם ועוד 20 של מישהו אחר, לנו זה לא עקרוני של מי זה, מה שמשנה לנו - - -
ישראל מלאכי
¶
היום הייתה התקדמות בוועדת הכספים, אני לא יודע מה הנגזרת המיידית כי גם העובדים שלנו רובם ככולם גרים בדרום, הם קצת מושבתים. אני מעריך שבשבוע הבא תהיה לי תמונת מצב יותר ברורה.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה מה שיש לי כרגע, אז את זה אני מפנה למנכ"ל ראש הממשלה, מה שאפשר לסייע, אגיד לו בדחיפות, לפחות - - -
ישראל מלאכי
¶
רק כדי לדייק, אנחנו על 5 מיליון כי יש שם איזו טעות במסמך, הנחות של ארנונה לא רלוונטיות, זה איזשהו - - -
מעוזיה סגל
¶
לגבי המשפחות המוחלשות, כמו שאמרתי, אצלנו יש מספר לא קטן יחסית, אנחנו מכירים בעיות, אנחנו מטפלים בבעיות מאוד מאוד קשות. האנשים האלה איימו שאם יוציאו אותם ללא הסדר הם יקשרו את עצמם לבלוני גז, ומתוך ההיכרות שלנו זה לא איומי סרק, לא איומי סרק. מדי פעם אנחנו מטפלים באיומי התאבדות, אז יכול להיות שיש 100 איומי התאבדות, אבל אחד שיממש - - -
מעוזיה סגל
¶
תראה, אסביר לך, בהערכה שלי הטיפול של המפונים – ואני אומר לך כבר כאן ועכשיו – המעבר לדיור קבע לא פותר את הבעיות, הוא רק מגביר אותם, שיהיה ברור. כי אדם שאין לו כסף וחיי המשפחה שלו הם לא מי יודע מה והוא עדיין – אתה מכיר בטח את הביטוי "אל תעקור נטוע".
מעוזיה סגל
¶
כשאתה עוקר בן-אדם זה כמו שאתה עוקר עץ ולא משקה אותו כשאתה שותל אותו מחדש - הוא מתייבש, ואצלנו התייבשו הרבה מאוד אנשים, גם כאלה - - -
מעוזיה סגל
¶
הפתרון הוא שייתנו לנו את האפשרות: א', לטפל בהם, כי לוקחים לנו את האפשרויות האלה, לצערי; ב', צריך פתרונות כלכליים, משפחתיים, בצורה - - -
יוסי אטיאס
¶
הוא אומר "נטיות אובדניות", אני יוצא מכאן ישר מתאבד, לזה אתה מודע? וזה יהיה על הראש שלכם. אני נשארתי בלי כלום ועם טיפולים פסיכיאטריים, זה לא נורמלי.
מעוזיה סגל
¶
פנינו למשרד האוצר, פנינו, למי לא פנינו. פנינו למינהלת, פנינו לשר הרווחה, פנינו לכל העולם, אני כבר פונה, אני מרגיש כמו איזה אדם שהולך במדבר וצועק "הצילו", "הצילו".
היו"ר אמנון כהן
¶
תשלח אלינו, אנחנו בוועדה נשתדל לסייע כמה שאפשר בעזרת השם, גם לגבי המכתב הזה ששלחתם נטפל.
היו"ר אמנון כהן
¶
כן, חייב תוכנית של כל אחד, בוודאי, תשלח ונעשה עבודת מטה לאחר מכן, נשב עם המשרדים ונחליט.
מרצדס צרפתי
¶
דיברנו עם ראש המועצה שלא נמצא פה כרגע כבר מספר פעמים.,הסברנו לו גם בקדנציה של השר הקודם וגם בקדנציה הנוכחית שאנחנו לא יכולים לפתוח אזורי תעשייה חדשים, לא משנה איפה במדינת ישראל. אם משרד האוצר שאמור להיות חלק מהשולחן הזה, ולצערי הוא לא נמצא פה, לא יתקצב אותנו, זו התשובה חד-משמעית.
היו"ר אמנון כהן
¶
הציע ראש המועצה שהיה בדיון הקודם של חוף אשקלון שיש לו מקום והוא יכול לתת. הצפתם כמה כסף צריך?
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, אל תגידי סתם, גב' מרצדס, אני רוצה לעזור, לכן סתם להגיד "אין כסף", ודאי אין כסף, אבל יש צורך.
היו"ר אמנון כהן
¶
שנייה. עכשיו נכנסים לדיוני תקציב במדינת ישראל, יש תקציב וצריך לדעת איך לחלק אותו לפי צורך, צורכי עמך מרובים. פה רוצים לכל משפחה להצמיד צוות, אולי בצדק הוא חושב שיש להם הרבה בעיות, גם רווחה, גם כלכלה, גם תעסוקה, גם דיור, הצוות צריך לטפל. אז זה השיקולים שבסוף צריכים להיות בעוגה הגדולה שיש, כמה צרכים יש לנו, למערכת הביטחון, צריכים עכשיו לשפות אותה. אבל צריכה להיות עבודת מטה שאתם יושבים עם האוצר, עם צוות "תנופה" שמכירים את הבעיות עם אלה שהיו באזור תעשייה ארז. אם רובם קיבלו כבר חלופה, כולם עובדים, בסדר, אבל יש עדיין קומץ שלא מצאו את עצמם - מבחינה גיאוגרפית הכי מתאים באזור התעשייה הזה. אז קודם כול לעשות עבודת מטה לבחון את זה, כסף זה אחר כך. אם רואים בכלל שאזור התעשייה הזה מתאים וסוג - - -
מרצדס צרפתי
¶
אנחנו רואים שמתאים למרות שיש מענה לרוב התעשיינים כולל אזור התעשייה פארק נועם שמתפתח, אנחנו מוכנים לשבת ולבחון את זה שוב פעם נקודתית. אני רק מבקשת מכבוד חבר הכנסת, לדיון הבא שאתה עושה, אתה צריך להביא לפה גם את משרד האוצר כי זה פרמטר מאוד מאוד חשוב. אתה אומר תקציב, אבל הוא לא נותן לנו כסף לפתח אף אזור תעשייה בכל הארץ.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו צריכים להגיד שזה אזור תעשייה ארז שפונה וראש המועצה מעוניין מאוד להחיל אותם בתוך תחום שיפוטו, לצורך אזור תעשייה לא צריך הרבה עבודה כרגע, איזושהי סקיצה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
גם לפתור את בעיות התעסוקה, גם האנשים האלה שכרגע אין להם תעסוקה שישתלבו בתוך התעסוקה שם בתוך המפעלים האלה, נעשה להם הכשרה מתאימה, כל אחד לפי יכולתו, ואז נקלוט אותם ואז את פותרת המון בעיות של אותו יישוב, שהאנשים האלה מתוסכלים, אין להם עבודה, אין להם זה, זה אחד מפרה את השני.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז תוך חודשיים אנחנו רוצים בוועדה לקבל מתווה מסוים מה אתם רוצים, מה עלותו ואז אשב עם שר האוצר לבד. אני רוצה לשמוע פה שצריך לפתור את הבעיה, אם צריך נתאים אצלנו קבינט ביטחוני כזה שנשב ביחד, ביטחוני לפתור בעיות של המפונים, כי תשע שנים זה הרבה זמן, לכן בדברים האלה צריכים לטפל. אז תוך 60 יום תביאי לנו לוועדה פחות או יותר דברים, ומנהלת הוועדה, רושמת? מי רצה להגיד פה משפט?
דורון עמר
¶
שלום, צהריים טובים, אני בן 40, אב לחמישה ילדים. בערך כחצי שנה לאחר ההתנתקות קיבלנו דרך המינהלת שטחים חקלאיים ויצאתי לדרך חדשה באזור זיקים, הקמתי עסק חקלאי בין הראשונים שהוקמו שהשתרע על כמעט 80–90 דונם חקלאות שהייתה מחולקת לשני ענפים: שתלנות מצד אחד, וחקלאות אורגנית מצד שני. במשך שבע שנים העסק הלך וגדל והתפתח יפה, הגענו להיקפי פעילויות גדולים מאוד, סדר גודל של 17–18 מיליון שקל מחזורים בשנה, כשבתוך העסק דאגנו להעסיק הרבה מאוד חבר'ה מהגוש - כ-15 משפחות, ועוד קרוב ל-20 עובדים זרים וכו'.
העסק נקלע לקשיים מכמה סיבות בשנתיים האחרונות: הסיבה הראשונה זה שהרבה חקלאים לא ידעו לשלם עבור התשומות שסיפקנו, שזה לרוב שתילים, ונפתח פער של כ-2 מיליון שקל חדלי פירעון, חקלאים, לקוחות שלי; בנוסף לזה, נכנס וירוס אלים לשתילים בעונה של 2012, ייצרנו פלפל לחקלאים וזה משך אתו כמעט מיליון שקל פחת.
דורון עמר
¶
שנייה. אין בעיה. בקיצור, כרגע אנחנו חסרי כל, אפשר לקרוא לזה ככה, התנתקנו מחדש, זה מה שאני רוצה להגיד. המשפחה שלי עברה התנתקות שנייה מבחינת העניין, כל מה שבניתי בשמונה שנים נאלצתי לוותר כדי לשלם לאנשים ולמי שאני חייב את הכספים. כרגע יושבים במינהלת סכומים לא מבוטלים לזכותי, רציתי לבקש במעמד הזה לקדם אותם כדי לסיים את בית הקבע שלי.
היו"ר אמנון כהן
¶
רציתי לתת לכם עכשיו, כן. אני רוצה התייחסות סופית. מרדכי, נכון? תשמע, המטרה שלנו לקדם דברים כמה שאפשר ובאמת להוציא אותם משלב א' לשלב אחר, ובאמת הייתה לי תחושה, וישבתי כמה פעמים עם ישראל, דיברתי עם המינהל, דיברתי אתכם בטלפון, ובאמת רציתי לקדם את הנושא, חשבתי שכבר סוף סוף שאבוא למעמד של טרקטור שם, לא לחנוכת בית, לפחות שהטרקטור יתחיל לחפור משהו.
מרדכי אסיף
¶
גם אנחנו בציפייה לישועה ולטרקטורים. אם אתה מקבל יום לפני ישיבת ועדה מכתב כזה מעורך-דין שאומר: בעצם חוזרים בנו מכל ההסכמות שהיו לגבי בני המפונים אז איך אפשר להתקדם? אחרי שכבר יש טיוטה - - -
מרדכי אסיף
¶
הפתרון הוא פירוק, כתבנו את זה לכולם. "תנופה" לא תבנה, הם לא יבנו, והפתרון יהיה פירוק של הקיבוץ.
אריה יצחקי
¶
בהחלט. בשעה טובה ומוצלחת היינו בטוחים שאחרי כל הקשיים שערמו עלינו נגיע סוף סוף אל - - -
אריה יצחקי
¶
ומה מתברר לנו? אני חייב להגיד שהתמונה שהוצגה כאן היא לא נכונה, ולמה? מהיכרותי את המפרק המפעיל עורך-הדין יפתח עניא הוא האיש שעשה הכול כדי להכשיל את הסכם ההעתקה. בפגישה הראשונה שלי אתו במשרדו בתל-אביב, פעם ראשונה, לא הכרתי אותו, הוא אמר לי דבר מקומם ביותר: אתם בני ערובה בידי כדי להשיג הסכם טוב מאוד לחברי הקיבוץ.
אריה יצחקי
¶
הוא אמר שהוא מנסה להשיג הישגים על חשבוננו ממשרד השיכון ממינהלת "תנופה". בעקבות זה - - -
אריה יצחקי
¶
פניתי לאורי אריאל, כבוד השר אורי אריאל שאני מכיר אותו - - - שלי שנים רבות וביקשתי ישיבת חירום במשרדו, והישיבה התקיימה בנוכחות מר ישראל מלאכי והפקידים.
אריה יצחקי
¶
לא, תשמע רגע, זה חשוב ביותר. אמרנו לשר: כדי לעשות צעדים בונה אמון בוא נביא קרווילות, מספר קרווילות לנו, אני גר בפזורה, יש ארבע משפחות כאלה, ונשב במחנה הזמני. השר אמר: בוודאי, מייד, נתן הוראה לפקידים. מר עניא הודיע: גפרור, סיכה, לא יכנס למקום הזה עד שלא יהיה הסדר כללי. פניתי לפקידים ואמרתי להם: השר הבטיח בפניכם. מה אמרו לי הפקידים? הפקידים אמרו לי: אז השר הבטיח, אנחנו קובעים. הלאה, הכי גרוע, בראש השנה תשע"ד, בחגים, פניתי לשר וביקשתי מיגוניות, בקוב שלנו, בקרטוניות אין מיגוניות, אין ממ"ד, אנחנו צמודים למחנה של - - - 13, שזה יעד אסטרטגי להפצצת טילים, קיבלנו אישור למיגוניות וגם לבית-כנסת, מי מנע את הצבת המיגוניות? אדון עניא שיושב בממ"ד בשוהם, ממ"ד מאובטח ומסודר. עד היום אנחנו ללא מיגוניות, האנשים בקוב חיים ללא מיגונית אחת, אפילו לא ביובית, לא צינור ביוב כמו שיש בניצן - זאת שערורייה.
אבי פרחן
¶
סליחה, תן לי לדבר, לא הפרעתי לך, אל תפריע לי, בבקשה, אל תנתק אותי. הוא ניהל משא-ומתן, המפרק מפעיל, עם המינהלת, עם המינהל, בלעדינו תוך שממש נטרלו אותנו. בדיונים הקודמים בקדמת דנא, בגיבוש הסכם ההעתקה בכל דיון היינו שותפים עם עורכי-הדין שלנו.
אבי פרחן
¶
עכשיו הוא שינה פתאום והוא עושה – כשסוכם שהבנים שלנו ושלהם ישלמו 91% לפי 979, לא אלעיט את הוועדה עכשיו פה בכל הסעיפים האלה, גם אני לא כל כך מכיר אותם, היום הוא הולך לפי 1155 שזה אומר בגלובל הוא משלם היוון של הקיבוץ, בגלובל, לא באינדיבידואלי של שיוך של משפחה, ואז לבנים שלהם מהגלובל, מההנחות שאנחנו הוותיקים מקבלים 33% הוא נותן הנחה - - -
אבי פרחן
¶
סליחה, אל תפריע לי. הוא נותן הנחה לבנים שלהם, ופה חוסר שוויון, אי-אפשר לדון בזה פה, אני מציע שאדון יפתח עניא יחד עם העורך-דין שלנו, יחד עם המינהלת, ישבו על המדוכה יחד עם המינהל ויגיעו לפתרון ואני בטוח, מבטיח שיהיה פתרון.
אבי פרחן
¶
צר לי, ישראל, שאתה במקום ללמוד את הנושא שלנו, אפילו לא ענית לי ואתה לא לומד את הסוגיה הזאת - -
ישראל מלאכי
¶
הנושא הזה לא יפתח, לא יהיה שום דיון על זה בגלל שהדברים האלה נסגרו כבר לפני שנתיים ושלוש, בסדר? ה-91%, כולל כל השקלול של הוויתור על ה-250,000, גם בכל הסימולציות הכלכליות בטבלאות בנינו את ה-91%. אני לא מבין גם מה עינך צרה בזה שבני הקיבוץ מקבלים, מה הקשר בכלל? אם אתה, כמו שאנחנו מבינים, אמרת לפני דקה, סיכמתם שיש 91% לבני הקיבוץ אז מה עינך צרה שבני הקיבוץ מקבלים? זה בכלל לא מובן מנקודת מבט מוסרית. דבר שני, מינהלת "תנופה" ודאי וודאי לא הייתה בשום דיון שקשור לקיבוץ נווה-ים ולהתקשרות שלו עם רמ"י.
ישראל מלאכי
¶
זה לא חבל כי יש פה סוגיה אחרת לגמרי של שיווק שכונת מגורים בקיבוץ שלא קשורה לא למפונים ולא לבני המפונים. לכן, כל הצגת הדברים כאילו יש פה איזשהו סנכרון של כל המשאבים והוזלה לבני המפונים על חשבון זו הצגה שאינה עולה בקנה אחד עם המציאות.
דני מורביה
¶
קודם כול, אני רוצה להגיד שבשנתיים האחרונות יש שינוי מאוד מאוד טוב וטיפול אצלי לגבי הרשות וטיפול במבנה ציבור מול מינהלת "תנופה", מול משרד השיכון, יש תוכנית תלת-שנתית, אומנם אנחנו בוועדת הביקורת אבל יש גם ביקורת חיובית. כן תוכנית טובה ומתוקצבת והכל עובד כמו שצריך ובתיאום יחד עם המפונים, עם משרד השיכון, עם ישראל ועם כולם, אז זה בשלב הזה.
רק יש דבר אחד שכן בעייתי, זה הסכם משבצת של שוק כרמי-קטיף שצמוד לאמציה. אין הסכם משבצת סגור מול מינהל מקרקעי ישראל, שם המעורבים זה מנכ"ל משרד החקלאות מול המינהל לסגור הסכם משבצת, כי אם אין הסכם משבצת החבר'ה של כרמי-קטיף לא יכולים להתחיל לבנות את בתיהם.
דני מורביה
¶
הם באתר זמני, והעסק הזה יימשך, אנחנו תשע שנים אחרי, הפקידות צריכה למצוא את הדרך לסגור את זה מהר. מבחינת תוכנית כללית למועצה, אני רוצה להגיד תודה והכל בסדר, אבל לפעמים דברים קטנים בנושא של פקידות העסק נמשך. יושב אתי כאן סגן ראש המועצה שלי, הוא גם תושב של כרמי-קטיף והוא מעורב בכל הנושא הזה, אולי הוא ייתן קצת יותר פירוט בעניין.
יורם אוהב-ציון
¶
אדוני, חבר הכנסת, שנייה, בבקשה, הבעיה הגדולה אצלנו בנושא של קטיף זה שעכשיו ברוך השם כבר נגמרו הארכיאולוגיה, נגמרו הירוקים, הכתומים, מינהל ותכנון - - -
יורם אוהב-ציון
¶
נכון, זוכר את הפרפרים ואת הכול? ברוך השם נגמר, ברוך השם גם משרד השיכון ביצע את הפיתוח. אבל דא עקא שמשבצת אי-אפשר לעשות כי משרד החקלאות באותה ועדה שנקראת ועדת קרקעות, שהיא בעצם הגוף שנותן את היכולת למשבצת ולאנשים את הבית במינהל, הביאה לאותו דיון גם את הקרקע חקלאות וגם את היישוב לאותה ועדה בגלל ההפרה של חוק לפני שנתיים. הוועדה עד עכשיו התעכבה, בשעה טובה בלחץ מאוד מאוד גדול של ישראל מלאכי שמעורב ועוד אנשים כולל פרקליטות תל-אביב שזה הגיע, בשעה טובה הסכם השותפות נחתם, נגמר. עכשיו צריכים במשרד החקלאות לכנס שוב פעם את הוועדה ולראות מה, ולהתחיל. אנחנו מבקשים לקצר תהליכים, הבקשה שלנו מהוועדה זה שתורה למשרד החקלאות, אין צורך לכנס, גם משרד החקלאות אומר שלא צריך, צריך לאשרר את הוועדה שאישרה את המשבצת ואז - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, יש פה ממשלה, יש פה זה, רק איפה שנופלים בין הכיסאות אנחנו מתערבים. אם ישראל יגיד שיש פה קושי ואם הוא לא יודע לדבר עם שר החקלאות, הוא רוצה את העזרה שלי, בוודאי שאתערב, אבל אני יודע שיש לו שפה משותפת עם שר החקלאות, הוא גם יהודי מאוד ערכי שר החקלאות, ככה שלאשרר בכלל זה פחות בעיה. לכן, ישראל, אני לרשותכם, אם תוך שבועיים קשה לך, דבר אתי, אני מטפל בשמחה רבה.
היו"ר אמנון כהן
¶
סליחה, יש לנו דיון המשך, השעה שתיים כבר, ואני כבר לפני רבע שעה כבר הייתי צריך לסיים.
יפתח עניא
¶
קודם כול, אני רוצה למחות על הדברים הלא נכונים בלשון המעטה שנאמרו כאן על-ידי מר פרחן ומר יצחקי. אני רוצה להגיד לכולם - - -
יפתח עניא
¶
- - לאוזני כולם כאן כי זה מאוד חשוב, אנחנו נמצאים ברגע האמת במובן הזה שהגענו לקצה גבול ההישגים שיכולנו להשיג עבור נווה-ים ובתוכם המפונים ובניהם - - -
יפתח עניא
¶
אני אומר את מה שאני – הגענו לקצה גבול היכולת, מכאן ואילך לא נוכל לקבל שום הישגים לא מהמינהל ולא ממשרד השיכון. החלופה, אם לא יימשך המכתב הזה של בני המפונים, החלופה היא פשוט ללכת לפירוק ואז אני חושב שהתוצאה תהיה פחות טובה גם למפונים, גם לקיבוץ וגם לבני המפונים ולבני הוותיקים.
היו"ר אמנון כהן
¶
ממינהלת "תנופה", ישראל, אני מבקש לעדכן את הוועדה - 143 המשפחות, כולל אמרת יש תשע כאלה ועוד 20 שעדיין לא מצאת להם פתרון. לנו חשוב למצוא פתרון עד לאחרון המפונים. הוועדה תעקוב עד אחרי שאחרון המפונים - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - ימצא את מקומו גם לגבי תעסוקה, גם לגבי מגורים בעזרת השם, נלווה, פעם בחודש נשב, נראה מה התקדמנו. תודה רבה, הישיבה הזו נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 14:01.>