ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/06/2014

תוכנית החומש של המגזר הערבי והדרוזי

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת המשנה של ועדת הכספים

לקידום זכויות האוכלוסייה הדרוזית והצ'רקסית

17/06/2014

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 2>
מישיבת ועדת המשנה של ועדת הכספים
לקידום זכויות האוכלוסייה הדרוזית והצ'רקסית
יום שלישי, י"ט בסיון התשע"ד (17 ביוני 2014), שעה 14:00
סדר היום
<תוכנית החומש של המגזר הערבי והדרוזי>
נכחו
חברי הוועדה: >
חמד עמאר – היו"ר
אבישי ברוורמן

באסל גטאס

אחמד טיבי

ניסן סלומינסקי

עיסאווי פריג'
מוזמנים
>
אמיר וייס - ראש אגף מדיניות ממשלתית, הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי והדרוזי, משרד ראש הממשלה

האשם חוסין - מנהל תחום בכיר, מיעוטים, אגף פנים, תכנון ופיתוח, משרד ראש הממשלה

גונן ירום - מנהל תחום בכיר, עיר ללא אלימות המשרד לביטחון פנים

סיון להבי - תקציב, שלטון מקומי, משרד הפנים

יובל טלר - אגף התקציבים, משרד האוצר

מירי שמואלי - מנהלת תחום תכנון, אגף לאסטרטגיה ותכנון מדיניות, משרד הכלכלה

אימאן טרביה - מרכזת תעסוקה, לשכת תעסוקה, משרד הכלכלה

ראסם נאטור - פיתוח תעשייה, מגזר המיעוטים, משרד הכלכלה

נסרין שאמי - מנהלת תחום מיעוטים, המשרד לפיתוח הנגב והגליל

עאמר רשרש - ראש מינהלת הגליל והנגב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

סימונה טסטה - סגנית מנהלת אגף פרוגרמות, משרד הבינוי והשיכון

עו"ד חנאן נג'ארה - הלשכה המשפטית, משרד הבינוי והשיכון

אתי צור - מנהלת תחום בכירה לשירותי ייעוץ והשמה, שירות התעסוקה

נביה נאסר אלדין - יועץ למגזר הדרוזי, מרכז השלטון המקומי

רפיק חלבי - ראש מועצת דלית אל כרמל

עמאר חוסיסי - סגן ראש מועצת דלית אל כרמל

עובדיה קרא - עוזר ראש מועצת דלית אל כרמל

זיאד דגש - ראש מועצת מראר

סתאוי תופיק - יועץ לראש המועצה המקומית מראר

ד"ר גאזין פארס - ראש מועצה מקומית פקיעין

עלי שכיב - גזבר מועצה מקומית פקיעין

נזיה סויד - עוזר לראש מועצה מקומית פקיעין

ג'עבר פרח - מרכז מוסאווא
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון - חבר המתרגמים
<תוכנית החומש של המגזר הערבי והדרוזי>
היו"ר חמד עמאר
צהרים טובים לכולם. אני פותח את ישיבת ועדת המשנה של ועדת הכספים לענייני העדה הדרוזית בתכנית רב שנתית לשנים 2010-2014 ופיתוח כלכלי ביישובי מגזר המיעוטים הכולל את המגזר הערבי, לרבות העדה הבדואית. לא ידעתי שיש עדה בדואית וצ'רקסית. כבר בניסוח ההצעה אנחנו רואים את יכולת אותה תכנית.

סך כל התקציב לתכנית הוא 778 וחצי מיליון שקלים שהיו אמורים להתחלק בארבע שנים כאשר בשנת 2010 היה צריך להיות ביצוע של 130 מיליון שקלים, בשנת 2011 היה צריך להיות ביצוע של 175 מיליון שקלים, בשנת 2012 היה צריך להיות ביצוע של 200 מיליון שקלים, בשנת 2013 היה צריך להיות ביצוע של 163.5 מיליון שקלים ובשנת 2014 היה צריך להיות ביצוע של 110 מיליון שקלים.

אנחנו נמצאים עכשיו לקראת אמצע שנת 2014 ואני מקווה שאנחנו עומדים בביצוע של יותר משמונים אחוזים מהתכנית. לפי הנתונים שקיבלתי משני ישובים – מישוב אחד לא הצלחתי לקבל את כל הנתונים – הביצועים הם כמעט פחות מחצי וחלק מהביצועים שדווח לי עליהם כי ממשרדי הממשלה, כמו מראר, גם כאן לא מדויקים.

לכן תפקידה של הוועדה לבוא ולבדוק. יש תכנית, יש בעצם הקצאת כספים ולא העברת כספים גדולה. האמת היא שזאת פעם ראשונה שאני מקיים את הדיון הזה על הנושא של תכנית החומש של המגזר הערבי והדרוזי, תכנית ברוורמן. קיימתי דיון על התכנית של המגזר הדרוזי ושם קיבלתי נתונים מדויקים ומסודרים. האחראי על התכנית מטעם משרד ראש הממשלה בא ונתן לי סקירה מדויקת. ישבתי אתו יותר מפעם אחת אבל כאן אני לא מצליח לקבל שום דבר. ביקשתי ושלחתי גם מכתב למשרד ראש הממשלה ובו ביקשתי את הנתונים הבסיסיים אבל לא קיבלתי שום נתון.
אני רוצה לשמוע מנציג ראש הממשלה, מנציג משרד ראש הממשלה, את הנתונים. האם כל מה שכתוב כאן, שאמור להיות ביצוע של יותר מ-700 מיליון שקלים, האם זה בוצע, כמה בוצע, כמה חלקם של הישובים הדרוזים בנושא הזה. יש לי שלושה ישובים שאם אני לוקח בחשבון לפי מספר התושבים שיש בתכנית, הם מהווים חלק ניכר מהתכנית ואני רוצה לדעת מה חלקם של הישובים הדרוזים בתכנית הזאת וכמה בוצע. כאן היה כתוב הכשרה מקצועית – 3.25 וכתוב שבוצע כל הכסף להכשרה מקצועית אבל אני יושב עם ראש הרשות והוא אומר לי שלא בוצע אפילו שקל אחד מכל התכנית. אם כן, אני רוצה נתונים מדויקים ואני אבדוק אותם עם ראשי הרשויות כי הם נמצאים כאן. אל תיתנו לי נתונים על הנייר. אני לא אקבל נתונים על הנייר. הוועדה לא תסכים ולא תרשה לעצמה לקבל נתונים על הנייר אלא היא רוצה לקבל נתונים מדויקים על ביצוע, לא ביצוע, כמה בוצע וכולי.

אני אתן את רשות הדיבור לחבר הכנסת עיסאווי פריג' שיאמר כמה מלים. לאחר מכן נשמע את נציג משרד ראש הממשלה לגבי כל התכנית ולאחר מכן אני אשמע את ראשי הרשויות. תודה רבה.
עיסאווי פריג'
שלום לכל הנוכחים וליושב ראש אומר שאני חושב שזה צעד מאוד מבורך וחשוב, הדיון אותו אנחנו מקיימים שלטעמי היה אמור להתקיים הרבה לפני כן.

אני אחזור על הדברים שאמר חבר הכנסת חמד. ראשית כל, מי נציג משרד ראש הממשלה כאן? לפי מיטב הבנתי, איימן סייף, ראש הרשות לפיתוח כלכלי הוא שמוסמך לתת את הנתונים המדויקים בהמשך לשאלות שנשאלו.
היו"ר חמד עמאר
או מישהו מטעמו. אנחנו נקבל מישהו מטעמו שייתן לנו נתונים בדוקים ומדויקים. אם לא נקבל נתונים מדויקים, נצטרך לבקש מראש הרשות אייימן סייף להגיע לכאן. אל תשכח שאנחנו ועדת הכספים ויש כספים שמגיעים אלינו ממשרד ראש הממשלה אותם אנחנו צריכים להעביר.
עיסאווי פריג'
אם כך, חברים, אני לא רוצה להאריך. שם המשחק הוא שקיפות. התחושה הרווחת בחברה הערבית והדרוזית היא שאלה כספים על הנייר. תרגום הכספים לפרויקטים הלכה למעשה משאיר סימני שאלה גדולים. לפני כחודש הגשתי שאילתה למשרד ראש הממשלה לגבי חלוקת ה-788 מיליון שקלים ברמת המיקרו וקיבלתי ארבעה עמודים ברמת המקרו. קיבלתי תשובה שהשתרעה על ארבעה עמודים אותם חבר הכנסת אקוניס הקריא במליאה ואני יצאתי בתחושה שמורחים חבר כנסת בצורה מקצועית ולא משתמעת יפה.

אני מחדד את הדברים, דורש ומבקש לראות את חלוקת ה-788 מיליון שקלים ברמה פרטנית. כשאומרים לי שבישוב מסוים הקימו תחבורה ציבורית, אני רוצה לראות כמה היא עלתה. כאשר אומרים לי שבישוב מסוים השקיעו באזור תעשייה, אני רוצה לראות כמה השקיעו ומה עשו. התחושה שאני אישית מקבל היא תחושה שאומרת שאתם מורחים אותנו וכל משפט שתגידו - אני מבקש ממך שתעביר את זה גם למי שצריך – תראו לנו דברים בכתב בצורה מסודרת כך שנשתכנע. נכון לעכשיו אתם נמצאים במקום אחד ואנחנו נמצאים במקום אחר ובעינינו הרשות לא מתנהלת בשקיפות.

אני אומר דברים קשים אבל זאת המציאות. נטל ההוכחה הוא עליכם.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. אני מבקש לקבל נתונים מנציג משרד ראש הממשלה.
אמיר וייס
צהרים טובים. אני אמיר וייס, ראש אגף למדיניות ממשלתית ברשות לפיתוח כלכלי במשרד ראש הממשלה.

קודם כל, אני מצטער על מה שנאמר כאן על ידי שני המכובדים. מה שנאמר כאן ממש לא מדויק.
היו"ר חמד עמאר
תעשיר אותנו בדיוק.
אמיר וייס
עובדות. התכנית הזאת מתקיימת בשקיפות מלאה. התכנית הזאת מלווה על ידי מעקב של ועדת היגוי בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובהשתתפות כל המנכ"לים הרלוונטיים. מבחינת יישום התכנית, אנחנו עומדים עד היום על יישום של מעל 85 אחוזים ואני ארד יותר לפרטים.
עיסאווי פריג'
אפשר לקבל חומר כתוב?
אמיר וייס
אני עכשיו ארד קצת יותר לפרטים.

בעיקרון התכנית מתמקדת בארבעה נושאים מרכזיים. נושא ראשון הוא נושא של פיתוח כלכלי ותעסוקתי עם דגש על נושא של אזורי תעשייה ועם דגש על מרכזי הכוון. הנושא השני הוא נושא של שיכון ונדל"ן כאשר אנחנו מדברים בעצם על מספר מרכיבים. קודם כל, כל הנושא של השיכון, כל הנושא של הבנייה, אנחנו מדברים על בנייה רוויה במגזרי המיעוטים ועוד מעט נצלול לשם קצת יותר. הנושא השלישי הוא הנושא של קידום תחבורה ציבורית ותשתיות בתוך הישובים הערבים והכנסת תחבורה ציבורית שלא הייתה קיימת אל יישובי התכנית. המרכיב הרביעי הוא שיפור הביטחון והשירות לאזרח גם במרכיבים המשטרתיים וגם במרכיבים האזרחיים של נושאים כמו עיר ללא אלימות ורשות למלחמה בסמים.

מבחינת דברים שנעשו עד היום בתכנית.
היו"ר חמד עמאר
אני מבקש ממך להתמקד בשלושת הישובים. הדיון מתקיים על שלושת הישובים ויותר מאוחר נקיים גם דיון על הכול.
עיסאווי פריג'
יש לי בקשה אליך חבר הכנסת עמאר. אנחנו מדברים על תכנית חומש. 788 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
בדיוק. אני רוצה לקחת את החלק של המגזר הדרוזי בתכנית ויש לי שלושה ישובים עליהם שלחתי לכם את הזימון לוועדה. אני רוצה לקבל פירוט מדויק על כל ישוב וישוב, כמה הושקע באותו ישוב בנושא של תעסוקה, נגישות תחבורה, דיור ונדל"ן. אתה אמרת בנייה רוויה, אתה יודע שבמגזר הדרוזי אין בנייה רוויה כך גם במגזר הערבי ושם מוקצב תקציב אדיר לנושא השיכון של כמעט 300 מיליון שקלים. אני רוצה לקבל פירוט. אנחנו רוצים להתחיל בדליה, עוספייה, מראר, כל ישוב וישוב ולקבל עליו פירוט מדויק.
עיסאווי פריג'
אני רוצה בכתב כי הדברים שאני שומע עכשיו, שמעתי אותם מגורמים במשרד ראש הממשלה ואתם ממשיכים עם אותה תחושה ואתה ממשיך בגישה שיאללה, ידברו. תן לנו את זה במספרים באופן מסודר כדי שנגיב מקצועית.
אמיר וייס
אתה רוצה שאני אדבר או אתה לא רוצה שאני אדבר?
עיסאווי פריג'
אתה רואה את השיטה?
היו"ר חמד עמאר
חבר הכנסת עיסאווי, בוא ניתן לו להתמקד בשלושת הישובים עכשיו ונקבל נתונים מדויקיםף.
אמיר וייס
אתה לא רוצה שאני אתמקד בכלל התכנית?
היו"ר חמד עמאר
לא. אני שלחתי לך את הזימון על שלושת הישובים ואני רוצה קודם כל להתמקד בשלושת הישובים האלה. אחרי כן, אם נראה לנכון שתרחיב על שאר הישובים, אם יישאר לנו זמן, אני אשמח לקבל נתונים ועדכונים.
אמיר וייס
הזימון שאנחנו קיבלנו הוא לדיון על תכנית החומש, אבל אם אתה רוצה שאני אתמקד בשלושת הישובים, נתמקד בשלושת הישובים.
היו"ר חמד עמאר
כן. אני רוצה.
אמיר וייס
אם אנחנו מדברים, אחד הנושאים המרכזיים הוא נושא של שיכון ונדל"ן.
היו"ר חמד עמאר
מה חלקם של שלושת הישובים בשיכון ונדל"ן בתכנית?
אמיר וייס
שיכון ונדל"ן, אתה דיברת על 300 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
חלקם של שלושת הישובים. אני מקווה שאתם הגעתם מוכנים לישיבת הוועדה.
אמיר וייס
אנחנו תמיד מוכנים.
היו"ר חמד עמאר
אני לא באתי למרוח בוועדה הזאת. אנשים הגיעו מהצפון כדי לקבל נתונים מדויקים.
אמיר וייס
אנחנו מאוד מוכנים ומדויקים. אם תרצו – תשמעו, אם לא תרצו – לא תשמעו.
עיסאווי פריג'
למה השיטה הזאת?
אמיר וייס
כי לא נותנים לי לדבר.
עיסאווי פריג'
אתה לא הצגת אף מסמך. השיטה שלך היא לא שיטה.
היו"ר חמד עמאר
עיסאווי, בוא ניתן לו להתבטא.
אמיר וייס
לנושא של שיכון ונדל"ן מוקצים בתכנית 300 מיליון שקלים כאשר החלוקה מבחינת ההקצאה, יש בעצם חלוקה לשלושה נושאים ועוד שני תתי-נושאים בתכנית. נושא של תכנון ותכף אני אכנס אליו, נושא של סבסוד ונושא של פרסום ושיווק. הנושא של תכנון מחולק לשני חלקים: תכנון על קרקע מדינה ואני מדבר אתך עכשיו על 25 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
לשלושת הישובים
עיסאווי פריג'
לא. לכללי.
אמיר וייס
אני מדבר אתך על הכלל.
עיסאווי פריג'
לא היה יכול לכתוב לנו את זה במכתב מסודר?
אמיר וייס
25 מיליון מוקצים לתכנון על קרקע מדינה. 39.9 מיליון שקלים מוקצים לתכנון על קרקע פרטית כאשר לראשונה בעצם פה בתכנית הזאת המדינה מקצה תקציבים לתכנון מפורטות על קרקע פרטית. עד התכנית הזאת לא היה דבר כזה. נושא של פרסום ושיווק, חמישה מיליון שקלים. נושא של סבסוד פיתוח קרקע פרטית, 90 מיליון שקלים והיתרה, סבסוד פיתוח קרקע מדינה.

מבחינת הישובים הדרוזים. מתוך כ-39.9 מיליון שקלים עליהם דיברנו, במסגרת תכנית החומש ניתן מענה של כמעט 10,000 יחידות דיור כאשר מבחינת היקף התקציבים אנחנו מדברים על כמעט 15.5 מיליון שקלים. אם תעשו חישוב מתוך הסבסוד שמוקצה לטובת הנושא הזה, זה כמעט ארבעים אחוזים. אם אתם משווים את זה לחלקה של האוכלוסייה, ואנחנו מדברים על קצת פחות מחמישים אלף, זה אפילו לא 14 אחוזים מאוכלוסיית התכנית. אם אתם מדברים על החוסר בתקציבים, המצב הוא שונה.
עיסאווי פריג'
מה זה מפריע לכתוב את זה בכתב באופן מסודר?
היו"ר חמד עמאר
בסדר. אנחנו עדיין בסבסוד. מה עם קרקע מדינה, 25 מיליון שקלים?
ג'עבר פרח
אם מותר לשאול שאלה. כשאתה מדבר על 10,000 יחידות דיור, אתה מדבר על התכנון שלהן?
אמיר וייס
תכנון.
ג'עבר פרח
איפה זה?
אמיר וייס
אני מדבר על תכנון. אני יכול לתת פירוט.
ג'עבר פרח
אני חושב שרפיק ישמח לקחת 3,000.
רפיק חלבי
אני אשמח לקחת 500 אלף שקלים לכל מה שהוא אמר עד עכשיו.
היו"ר חמד עמאר
אנחנו ניתן לראשי הרשויות לדבר אחריו.
עיסאווי פריג'
הבנת למה לא מוסרים את זה בכתב? זאת הסיבה.
היו"ר חמד עמאר
אני רוצה לקיים דיון מקצועי. אני רוצה לצאת עם תוצאה ולא עם מספרים שהם לא מספרים מדויקים. אני רוצה לצאת עם תוצאה. לשם כך הזמנתי את ראשי הרשויות שייתנו לנו תשובות. מראשי הרשויות אני יודע שכמעט אין שיתוף פעולה בין משרד ראש הממשלה - לא כמעט אין שיתוף פעולה אלא אין שיתוף פעולה - לראשי הרשויות.

מתוך ה-15,5 מיליון שקלים, כמה נוצר עד עתה? מ-2010 עד מחצית 2014?
אמיר וייס
אני אומר שוב, מה שאני אמרתי לך זה כבר כסף שעד עכשיו נוצל.
היו"ר חמד עמאר
נוצלו מאה אחוזים מהתכנית?
אמיר וייס
אני אתן גם פירוט של הדברים כי נאמר כאן שלא יודעים על מה אני מדבר. ואדי אל פש, מדובר על 3,600 יחידות דיור. דרך אגב, שם נעשה לראשונה דבר שלא נעשה בשום מקום אחר מבחינת יישובי התכנית, כאשר לחלק לא קטן מהבתים שם עושים לגליזציה של הבתים.
רפיק חלבי
מה פתאום? עוד אין כלום. עוד לא אושרה התכנית.
אמיר וייס
שכונת אל וואנס, 1,800 יחידות דיור. זה בנושא של קרקע פרטית. קרקע מדינה ומעורבת היא פנינת הכרמל עם כ-700 יחידות דיור. זה מבחינת דליה.

מבחינת עוספייה, שכונת הזיתים א', 1,600 יחידות דיור פרטי.
עיסאווי פריג'
מה שם השכונה?
רפיק חלבי
עמק הזיתים.
אמיר וייס
שכונת הזיתים א'.
עיסאווי פריג'
אתה מאשר מה שהוא אמר על דליה?
רפיק חלבי
אני מאשר את השמות.
עיסאווי פריג'
לא הבנתי.
רפיק חלבי
אני מודה שהשמות נכונים.
עיסאווי פריג'
מה יש לך להגיד?
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. את ראשי הרשויות נשמע אחר כך. תמשיך.
אמיר וייס
שכונת הזיתים א', 1,600 יחידות דיור. שכונת הזיתים ב', 950 יחידות דיור. המתחמים המערביים, 600 יחידות דיור. השכונה הצפונית, 100 יחידות דיור. זה מבחינת עוספייה.
היו"ר חמד עמאר
כמה תקציב קיבלה עוספייה וכמה תקציב קיבלה דליה?
אמיר וייס
מבחינת תקציב, דליה קיבלה 6.1 מיליון שקלים, מתוכם עד היום מומש 5.1 מיליון שקלים. מבחינת עוספייה, היא קיבלה 4.29 מיליון שקלים ומומש סכום של 4.29 מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
זה כלום.
אמיר וייס
מבחינת מראר, אנחנו מדברים על שכונה צפון מערבית, 193 יחידות דיור. אנחנו מדברים על שכונת התאנים ואנחנו מדברים על שכונת חאלד אל שריף עם 187 יחידות דיור. יש להם תקציב של 5.1 מיליון שקלים ועד היום מומשו 3.5 מיליון שקלים.

מספר הערוחת לגבי הסיפור של דליה ומראר. יש להם יתרה של מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
לדליה, לפי הנתונים שלך, יש יותר ממיליון. יש להם מיליון ו-600 אלף שקלים. אמרתי 5.1 מיליון שקלים ונוצלו 3.5 מיליון שקלים.
אמיר וייס
לא. מתוך 6.1 מיליון שקלים נוצלו 5.1 מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
לפני שמתקדמים, חבר הכנסת עמאר, נשמע את רפיק לגבי הנתונים.
היו"ר חמד עמאר
אני אשמע אותו יותר מאוחר. בסדר.
אמיר וייס
לגבי היתרה של מיליון שקלים, סוכם עם מנהל המחוז ומשרד הפנים זה שהמיליון שקלים שנשארו ייועדו למתחמים אחרים אחרי שיגישו בקשות מסודרות שייבחנו על ידי הגורמים המקצועיים במשרד השיכון.

לגבי הסיפור של מראר. בכסף שניתן לשכונה אחת המתכנן תכנן את שלושת השכונות ואנחנו הבענו פליאה על הנתונים האלה. בדיון שהיה אצל ראש המועצה אמרנו ששוב תיעשה בדיקה ובמידה ויהיו יתרות תקציביות, הן יופנו למתחמים אחרים.
היו"ר חמד עמאר
אני מקבל כאן נתונים שלכם לגבי מראר. אתה אמרת שיש 6,1 מיליון שקלים מתוכם מומשו 5,1 מיליון שקלים. זה נייר שלכם ולא שלי. נייר של משרד ראש הממשלה.
אמיר וייס
אני לא יודע מה אתה מחזיק, אבל בסדר.
היו"ר חמד עמאר
מתי העבירו לכם את הנייר?
עיסאווי פריג'
הבוקר.
היו"ר חמד עמאר
תכנון שכונת חאלד אל שריף, 190 יחידות דיור – 1,6 מיליון שקלים, לא הועברו והמועצה לא דרשה. תכנון שכונת התאנים, 280 יחידות דיור - שני מיליון שקלים, הועברו. תכנון שכונה צפון מערבית, 160 יחידות דיור – 1,5 מיליון שקלים, לא הועברו והמועצה לא דרשה. הנה, אני מדבר על 3,1 מיליון שקלים שהמועצה לא דרשה אותם. סבסוד תשתיות על אדמת מדינה, 50 יחידות – 1,5 מיליון שקלים, אפס, המועצה לא דרשה. סבסוד תשתיות אדמה פרטית, 200 יחידות – 5 מיליון שקלים, אפס, המועצה לא הגישה בקשות.

זה נייר שלכם. אתה נותן לי כאן נתונים.
עיסאווי פריג'
על פי הנייר, כמה קיבלה מראר?
היו"ר חמד עמאר
שני מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
והוא אומר 3.5 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
על פי הנייר הזה הם קיבלו רק שני מיליון שקלים. יש להם יותר כסף מאשר אתה אמרת ושנית, הכסף לא הועבר. אני מבקש ממך, באמת, כשאני אמרתי לבוא מוכנים, לתת את הנתונים. זה נייר שלכם, משרד ראש הממשלה, שהועבר ב-17 לחודש בשעה 7:54 בבוקר. אתם סותרים את עצמכם.
אמיר וייס
אנחנו לא סותרים את עצמנו. אתה לא שומע מה אני אומר.
היו"ר חמד עמאר
אני שומע די טוב. אתה אמרת בעצמך שיש 6,1 מיליון שקלים, הועברו 5,1 מיליון שקלים.
אמיר וייס
נכון.
היו"ר חמד עמאר
אפילו אמרת מומש. כאן אתה אומר לי שיש 1,5 מיליון, אפס, המועצה לא הגישה בקשה לסבסוד.
אמיר וייס
אני מדבר על דליה ואתה מדבר על משהו אחר.
היו"ר חמד עמאר
לא. אתה הדגשת את מראר.
עיסאווי פריג'
אמרת מראר, 3,5 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
אמרת מראר. לא אמרת דליה. אני מדבר על מראר. אתה אמרת מראר, מומש 3,5 מיליון שקלים. נכון?
אמיר וייס
כן.
היו"ר חמד עמאר
יש לה 4,5 מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
יש 5,1 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
נכון. 5,1 מיליון שקלים. נכון?
אמיר וייס
כן.
היו"ר חמד עמאר
לפי הנייר שלך רק שני מיליון שקלים מומשו.
אמיר וייס
יש 5,1 מיליון שקלים ומומשו שני מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
עכשיו אמרת 3,5 מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
טעות של מיליון וחצי בשנייה. איך אתה רוצה שאני אבין שאתה לא מורח אותי?
היו"ר חמד עמאר
אני אמרתי לך מהתחלה שהדיון בוועדת המשנה לכל נושא המעקב של תכניות החומש של המגזר הדרוזי יהיו מעקב מאוד מאוד רציני. אני אדע על כל שקל ושקל שימומש. אני רוצה שיתוף פעולה עם הרשויות. אני לא יכול לדבר עם ראש רשות שיגיד לי שהוא לא יודע. התפקיד שלכם הוא ליידע אותו, התפקיד שלכם גם לשבת אתו והתפקיד שלכם הוא שגם הוא ידע לאן הולך כל שקל. זה סוג של שקיפות.
אמיר וייס
ראשית, זה מתנהל בשקיפות מלאה. שנית, חלק מיישום התכנית הוא שאנחנו מקיימים בכל אחד מהישובים בתכנית פורומים כלכליים מקומיים שמתבצעים בראשות ראש הרשות ובהשתתפות.
רפיק חלבי
סליחה, אני שבעה חודשים ראש רשות ולא מכיר שום פורום כלכלי. לא השתתפתי בשום פורום כלכלי. פעם אחת באתם לבקר, לא אתה אלא אחרים, והלכו אחרי חצי שעה כי הם מיהרו. זה כל מה שהיה.
אמיר וייס
אל תגרור אותי בלשון.
היו"ר חמד עמאר
בואו נמשיך עם התקציב. אנחנו עם ה-15,5 מיליון שקלים. יש לנו כבר מיליון וחצי שלא ידענו וחבל שגם ראש מועצת עוספייה לא שלח נייר ואני לא יודע מה קורה אתו. ממראר קיבלתי, מדליה קיבלתי ולכן בואו נמשיך. 15,5 מיליון שקלים תקציב פרטי. מה עם שאר התקציב?
אמיר וייס
אני אומר שוב שיש כאן נתון שאתם רוצים להתעלם ממנו - ואכן זה יפה שאתם רוצים להתעלם ממנו – של כ-15 וחצי מיליון שקלים מתוך התקציב של פחות מארבעים מיליון שקלים, עובר לשלושת הישובים האלה לטובת תכנון על קרקע פרטית. זה ארבעים אחוזים.
עיסאווי פריג'
מבורך. יפה.
אמיר וייס
זה ארבעים אחוזים מהתקציב.
עיסאווי פריג'
מצוין.
רפיק חלבי
סליחה, אין אדמות מדינה אצלנו. מה זה תכנון קרקע פרטית? אין לנו אדמת מדינה. מה שיש לנו, גם אותו לקחו.
אמיר וייס
לכן קיבלתם תקציב.
קריאה
לא קיבלנו. נרשם.
אמיר וייס
אני לא מתכוון להתווכח אתכם.
היו"ר חמד עמאר
בוא נמשיך בתכנית. 39 מיליון שקלים נתת על קרקע פרטית. קרקע מדינה יש 25 מיליון. כמה חלקם של הדרוזים?
אמיר וייס
זה באופן שוטף התקבל ממשרד השיכון. זה פול שיש לו. אלה כספים שהולכים למשל בדליה לפנינת הכרמל ולמתחמים המערביים בעוספייה.
היו"ר חמד עמאר
ולמראר?
אמיר וייס
זה משרד השיכון.
עיסאווי פריג'
שאלתי לגבי ה-25 מיליון ולא קיבלתי תשובה.
אמיר וייס
אין בתכנית החומש תקציבים שהולכים למראר בנושא הזה.
היו"ר חמד עמאר
אין תקציב בנושא הזה.
עיסאווי פריג'
וכמה הולך לדליה מתוך ה-25 מיליון?
היו"ר חמד עמאר
כמה דליה ועוספייה קיבלו מה-25 מיליון שקלים?
אמיר וייס
אני אומר. אלה שתי התכניות עליהן דיברתי.
היו"ר חמד עמאר
כמה כסף?
עיסאווי פריג'
נמצאת כאן נציגה של משרד השיכון.
אמיר וייס
למשרד השיכון יש פול כללי.
היו"ר חמד עמאר
אבל אתם אמורים להעביר למשרד השיכון.
סימונה טסטה
זה תקציב תוספתי. התקציב שנמצא בהחלטת הממשלה לקרקע מדינה הוא תקציב תוספתי. יש את התקציב שנמצא בשגרת העבודה של משרד השיכון שאנחנו מפעילים אותו.
היו"ר חמד עמאר
התוספתי, כמה מתוך ה-25 מיליון קיבלו שלושת הישובים האלה?
סימונה טסטה
דליה קיבלה לפנינת הכרמל מיליון שקלים. מראר קיבלה מאה אלף.
רפיק חלבי
אתם יודעים ממתי פנינת הכרמל? זה לפני קרוב לעשרים שנים.
סימונה טסטה
מה זה משנה? זה חלק מתקציב שלא נגמר כי עכשיו אנחנו עושים תכנון מפורט.
היו"ר חמד עמאר
כמה מראר קיבלה?
סימונה טסטה
מאה אלף.

נא תשומת לבכם, פנינת הכרמל היא יותר מחמישים אחוז קרקע פרטית ולא קרקע מדינה.
רפיק חלבי
נכון.
סימונה טסטה
וזאת אחת הבעיות שלנו עכשיו לשווק את האתר הזה.
היו"ר חמד עמאר
מראר קיבלה מאה אלף שקלים. נכון?
סימונה טסטה
מראר, על השכונה הדרומית, קרקע מדינה, 245 יחידות דיור, מאה אלף שקלים. זה תכנון לביצוע. אנחנו מבדילים בין תכנון תב"עי שהוא תב"ע קיימת ותכנון לביצוע. תכנון לביצוע שעל פיו אחר כך אפשר לפתח את האתר ולקדם את התשתיות. תכנון תב"עי הוא לא בהכרח כזה שבעצם אתה יכול להתחיל לפתח על פיו כי רמת התכנון שלו היא לא רמה מספיק גבוהה.
היו"ר חמד עמאר
כמה קיבלה עוספייה?
סימונה טסטה
בקרקע מדינה, לפי הנתון שיש לי, היא לא קיבלה.
היו"ר חמד עמאר
לא קיבלה.
סימונה טסטה
לא.
היו"ר חמד עמאר
מה-25 מיליון שקלים, היא לא קיבלה.
סימונה טסטה
סליחה, שנייה. אני מסתכלת בקובץ לא נכון. סליחה. אני מתנצלת. אין בעיה להעביר את הדוח הזה, כמו שהעברתי למשרד ראש הממשלה, אליכם.
היו"ר חמד עמאר
אנחנו זימנו ועדה ואני מקווה שאתם מכבדים את הכנסת ומגיעים לוועדה מוכנים עם נתונים.
סימונה טסטה
חשבתי שאני מדברת על תכנית 2861 אבל לא משנה. בין השנים 2010 ו-2013, דליה קיבלה קרקע מדינה – מיליון ו-532 אלף שקלים, מראר קיבלה 557 אלף שקלים ועוספייה קיבלה 3 מיליון ו-894 אלף שקלים על קרקע מדינה.

קרקע פרטית. עד 2013 מראר קיבלה 2 מיליון שקלים, עוספייה קיבלה ארבעה מיליון ו-291 אלף שקלים – אני מדברת כרגע רק על תכנון – ודליה קיבלה שלושה מיליון ו-900 אלף שקלים.
עיסאווי פריג'
מראר מסודרים. קיבלת הכול.
סימונה טסטה
צריך להבין עוד משהו. ההבדל בין תכנון קרקע מדינה ותכנון קרקע פרטית. תכנון קרקע מדינה, המדינה מפעילה את החוזים מול המתכננים. בתכנון קרקע פרטית, אנחנו מוציאים התחייבות לרשות המקומית, היא מתקשרת עם המתכננים והיא מבצעת את התכנון. התקדמות התכנון, ההתקשרות וכל תהליך התכנון, אנחנו מלווים אותו ברמה מקצועית אבל לא ברמה תקציבית. זאת אומרת, אם הרשות לא התקדמה, לא סגרה עם כל המתכננים ולא התקדמה בתהליך התכנון, בעצם זאת האחריות של הרשות המקומית. אנחנו מלווים אותה ועוקבים אחרי הדברים, אבל ברגע שההזמנה יוצאת לרשות המקומית – היא צריכה להתקדם עם זה.
היו"ר חמד עמאר
הבנתי את שתי הנקודות האלה של ה-25 וה-39 מיליון שקלים של הסבסוד של תשעים מיליון שקלים לקרקע פרטית.
אמיר וייס
אם נסכם את הנושא של התכנון.
באסל גטאס
ברשותך היושב ראש, יש לי שאלה. הרשות לפיתוח כלכלי נמצאת כאן?
אמיר וייס
כן. זה אני.
היו"ר חמד עמאר
כן. הוא המייצג שלה.
באסל גטאס
לא של משרד האוצר?
היו"ר חמד עמאר
לא. הוא הרשות לפיתוח כלכלי.
אמיר וייס
רק לסכם את הנושא התכנוני. כמו שאנחנו רואים, בנושא של תכנון גם על קרקע פרטית וגם על קרקע מדינה, שלושת הישובים האלה מקבלים מעל ומעבר לחלקם בתקציב.
היו"ר חמד עמאר
אין לי בעיה שהם מקבלים מעל ומעבר. הם יכולים לקבל עוד יותר. אני רוצה תוצאות בשטח.
ג'עבר פרח
המושג מעל ומעבר. בתכנית יש מעט כסף. עם כל הכבוד, אתם מדברים על התכנית אבל יש כאן צרכים. יש כאן ישובים בלי היתרים כבר שנים וצריך לפתור את הבעיות האלה. להגיד מעל ומעבר לתכנית, זה יפה אבל הצרכים שלהם יותר גדולים.
היו"ר חמד עמאר
עכשיו אני רוצה לשמוע על הסבסוד של 90 מיליון שקלים. רק לי אתה עונה.
אמיר וייס
סימונה, את רוצה לענות?
סימונה טסטה
כן. אני רוצה להבהיר לבית שהנושא של סבסוד קרקע פרטית הוא נושא מאוד בעייתי שאנחנו קיימנו לא מעט דיונים עם ראשי הרשויות כדי להבין איך להפעיל את זה. נזכור שעד ההחלטה הזאת בעצם משרד השיכון לא סבסד קרקע פרטית. המדינה מסבסדת קרקע מדינה.
היו"ר חמד עמאר
הייתה החלטה ב-2010 והתוצאות ב-2014.
סימונה טסטה
אני רוצה לתת רקע כדי שהאנשים יבינו מה המשמעות של סבסוד קרקע פרטית. הנושא של סבסוד קרקע פרטית הוא בעצם סבסוד הפיתוח. אתה מפתח מקום שבעצם בונים בו. כך המדינה יודעת לעבוד. היא לא משכיבה כסף על הקרקע במקום שבסופו של דבר אין יחידות דיור. זאת תפיסת העבודה שלנו. עת התקבלה התכנית הזאת ניסינו לעבוד באותה מסגרת. זאת אומרת, אנחנו נסבסד את הפיתוח ויצאנו בקול קורא לרשויות, הן הגישו לנו תכניות וכמה יחידות דיור, ועשינו איזה שהם כללים – היה לנו נוהל עבודה – והקצינו לכל ישוב את התקציבים שלו. מה שקרה זה שעם הזמן שעבר, השנה-שנתיים, פתאום ראינו שאין מימוש תקציבי. ניסינו להבין למה אין מימוש תקציבי. מה שקרה זה שהקצינו את התקציבים ואמרנו שתמשוך את הכסף עבור הסבסוד כאשר תתחיל לפתח. מה שקרה זה שהרבה רשויות לא הצליחו לפתח, לקדם את הפיתוח כי בעלי הקרקע הפרטית לא התחילו לבנות. מאחר וניסינו למצוא את הסנכרון בין התקדמות הבנייה לבין הפיתוח, מסתבר שנתקענו. הרשויות באו ואמרו לנו שהן לא יכולות להכריח בעלי קרקע פרטית להתחיל לבנות ולכן אי אפשר לבצע פיתוח. גם אי אפשר לבצע פיתוח בשביל בית אחד.
עיסאווי פריג'
כמה אחוזים לדוגמה היו קרקע המדינה?
היו"ר חמד עמאר
לא. בוא נתמקד.
סימונה טסטה
אבל זה עולם אחר.
היו"ר חמד עמאר
הבנתי את זה טוב מאוד. אני רוצה עכשיו נתונים מספריים.
סימונה טסטה
אני רוצה להשלים כאן משהו. ראינו את הדבר הזה יחד עם משרד ראש הממשלה ועם ועדת ההיגוי וקיבלנו החלטה החל מ-2014 להפעיל את התקציב במסגרת אחרת.
היו"ר חמד עמאר
השכבתם תשעים מיליון שקלים במשך ארבע שנים?
סימונה טסטה
לא. הוצאנו. אמרתי שהוצאנו כסף והוצאנו הזמנות.
היו"ר חמד עמאר
כמה הוצאתם לדליה, לעוספייה ולמראר בתכנית?
סימונה טסטה
הוצאנו בסך הכול 43 מיליון.
היו"ר חמד עמאר
שאלתי על דליה, עוספייה ומראר.
סימונה טסטה
שום דבר.
היו"ר חמד עמאר
אפס.
סימונה טסטה
אין תכניות והם לא הגישו. אתם צריכים להבין שאם אין תכניות על קרקע פרטית, לא הגישו בקשות.
היו"ר חמד עמאר
אני הבנתי אותך. אפס.
עיסאווי פריג'
אתה אומר לי 85 אחוזים מה-788 מיליון שקלים.
סימונה טסטה
אתם צריכים להבין איך זה עובד.
אמיר וייס
אתם יכולים לצעוק עד מחר וזה בסדר גמור.
עיסאווי פריג'
אנחנו לא צועקים. אל תטיף לי מוסר. אף אחד לא צועק. אנחנו רוצים לדעת את האמת.
אמיר וייס
יצאו ארבע פעמים קולות קוראים ושלושת הישובים האלה לא ניגשו אפילו פעם אחת לקול קורא.
היו"ר חמד עמאר
בסדר. אפס. בקרקע מדינה נשארו לי כמעט 150 מיליון שקלים, יותר מ-150 מיליון שקלים. מה היה חלקם של דליה, עוספייה ומראר?
עיסאווי פריג'
בוא נסגור את ה-90 מיליון.
היו"ר חמד עמאר
תשעים מיליון, אפס.
עיסאווי פריג'
הוא אמר 43 מיליון שקלים.
סימונה טסטה
אפס לדליה, עוספייה ומראר. הרשויות האחרות שהגישו, תקצבנו 43 מיליון שקלים.
עיסאווי פריג'
את אומרת תקצוב. יצא בפועל.
סימונה טסטה
הזמנה.
אמיר וייס
התחייבות. אתם לא מבינים את המטריה.
עיסאווי פריג'
אני מבין את המטריה אדוני.
סימונה טסטה
אתם צריכים להבין איך זה עובד. זה עובד בזה שאנחנו מוציאים התחייבות לרשות המקומית. כדי שהרשות המקומית תמשוך את הכסף, יש כללים. כדי למשוך את הכסף הייתה צריכה להיות התקדמות בבנייה. אם אין התקדמות בבנייה, אי אפשר לבצע.
היו"ר חמד עמאר
אני יודע לאן אני מוביל את זה. אפס. אמרתי אפס ואני יודע מה אני אומר.

שאר הכסף של 300 מיליון השקלים לפי החלוקה שלך. נשארו יותר מ-150 מיליון שקלים. כמה חלקם של דליה, עוספייה ומראר בסבסוד קרקע מדינה?
סימונה טסטה
תנו לי להסביר.
היו"ר חמד עמאר
אני רוצה מספרים.
סימונה טסטה
אני לא יודעת להגיד לך.
היו"ר חמד עמאר
אם את לא יודעת לתת לי את הנתון הזה, אני לא רוצה לשמוע אותך יותר. סימן שקיבלתי אפס גם כאן. סימן שמתכנית של 400 מיליון שקלים, 300 מיליון שקלים שמוקצים, כמעט כל הביצוע לא מגיע לעשרה אחוזים. לכן כשאתם מדברים אתי - רק במספרים בשמים. 300 ו-400 מיליון שקלים ו-700 מיליון שקלים. כשאנחנו באים לבדוק את זה, מתברר שאנחנו מעבירים כסף משנה לשנה ושוב משנה לשנה ואנחנו מקבלים בסוף אפס. אם את לא יכולה לתת לי מספרים על דליה, עוספייה ומראר, אני לא רוצה לשמוע הסבר על מה שקורה ב-150 מיליון השקלים.
סימונה טסטה
זכותו של אדוני.
היו"ר חמד עמאר
תודה.
עיסאווי פריג'
שאר הישובים צריכים לעניין אותך.
היו"ר חמד עמאר
על שאר הישובים נקיים דיון. עד עתה דיברנו על השיכון והנדל"ן. תמשיך בשאר התכנית. דיברת על ארבעה סעיפים. על אחד קיימנו דיון ונשארו עוד שלושה סעיפים.
אמיר וייס
נעבור לתחבורה. לפני שאני עובר לתחבורה, עוד מילה אחת. שוב, הוצגו כאן כל הדברים שניתנו בתכנון. לגבי הסבסודים, אפשר להתווכח כמה שרוצים עד מחר, אבל עוד משפט אחד.
היו"ר חמד עמאר
אתה מסכים אתי שאתה לא יכול להקצות תשעים מיליון שקלים לנושא שאתה יודע שלא יצא לפועל ולומר שהקצית תשעים מיליון שקלים ובסוף, אני שומע ביצוע לכל המגזר, שמוקצה לו תשעים מיליון שקלים, בסכום של שלושה מיליון – זה אומר דרשני. לא צריך לתת יותר הסבר בנושא הזה. זה אומר דרשני. ארבע שנים אתה יושב ואתה לא יודע הכסף לא זז?
סימונה טסטה
ממש לא.
היו"ר חמד עמאר
זה ב-2010 עד מחצית 2014. יותר מארבע שנים הכסף לא זז. הרשות לפיתוח כלכלי הייתה צריכה לדון ולראות למה התשעים מיליון שקלים האלה לא זזים. אני גם לא מקבל הסברים לגבי ה-150 מיליון.
באסל גטאס
אתם יורים לעצמכם ברגל ויורים לנו כי עכשיו כאשר מתחילים לדון על תכנית חומש חדשה. יאמרו לכם למה שתקבלו בכלל מאחר וגם הכסף שנתנו לכם עוד לא הוצאתם.
סימונה טסטה
אבל שינינו את הכללים כדי לאפשר את זה.
באסל גטאס
הייתם צריכים לשנות הרבה לפני כן.
עיסאווי פריג'
אמרו 300 מיליון שקלים תכנון. אמיר וייס אמר 300 מיליון, 25 מיליון שקלים קרקע מדינה שזה תכנון, ארבעים מיליון שקלים תכנון על קרקע פרטית והוא נתן הסבר, תשעים מיליון שקלים שלא נוצלו ופרסום חמישה מיליון שקלים. הנתון החשוב הוא 140 מיליון שקלים סבסוד קרקע מדינה.
היו"ר חמד עמאר
אין להם נתון.
עיסאווי פריג'
אין לכם נתון?
סימונה טסטה
תנו לי להסביר. אדוני היושב ראש, כדאי שלפני שאתה אומר לא בסדר, תנו להסביר את המשמעות. אתם ועדת הכספים וכוועדת כספים אתם צריכים לדעת שהנושא של הסבסוד בכל המדינה, ולא משנה איזה מגזר, הוא פונקציה של עבודות הפיתוח שנעשות. גוזרים את המזומן – זה מזומן ולא הרשאה להתחייב – על פי קצב התקדמות הפיתוח.
רפיק חלבי
סימונה היקרה, הרי את עושה את הסבסוד הזה במקום בו יש היתרים. אין לך היתרים במקומות שאין תכנון.
סימונה טסטה
לא. אני מדברת על קרקע מדינה. בוא נפריד בין קרקע מדינה וקרקע פרטית.
היו"ר חמד עמאר
אנחנו מדברים על קרקע מדינה.
סימונה טסטה
נכון. זה מה שאני מסבירה. זה לא משנה אם זאת דליה, עוספייה או מראר, כרמיאל או קריית שמונה. גם אם תבוא ותשאל אותי היום על קריית שמונה, אני אומר לך שאני לא יודעת להגיד לך את הנתון.
רפיק חלבי
שם אין בעיה. לא בקריית שמונה, לא ביוקנעם ולא בשטחים. שם אין בעיה. רק אצלי יש בעיה. שם אין בעיות.
סימונה טסטה
כאשר יש עבודות פיתוח, איך אנחנו עובדים? תדעו את הרקע. יש שיווק מוצלח וכאשר יש שיווק מוצלח, מתחילות עבודות הפיתוח כי כמו שאמרתי אנחנו לא מפתחים במקום שלא הולכים לבנות בו. יש שיווק מוצלח, מתחילים לבצע עבודות פיתוח. מתחילים לבצע עבודות פיתוח, לוקחים את הסבסוד וכאשר הקבלן מתחיל לבצע את עבודות הפיתוח, משלמים לו. חלק משלמים לו מהכנסות המדינה וחלק משלמים לו מסבסוד הפיתוח. לכן זה נתון שקשה לי לבוא ולהגיד לך כמה משכנו כי זה כל פעם קצת. זה תלוי בחשבון שהקבלן נותן. כך זה עובד. תקציב מזומן עובד אחרת.
היו"ר חמד עמאר
אני שאלתי אותך שאלה פשוטה ואמרת שאת לא יודעת. אני שאלתי אותך לגבי דליה, עוספייה ומראר, כמה בסבסוד של 150 מוקצה להם. אם מוקצה להם שם כסף, תגידי לי כמה נוצל. אם את לא יכולה לתת לי את הנתון הזה, חבל.
סימונה טסטה
אני לא יכולה לתת לך כרגע את הנתון הזה. זאת עבודה מאוד מאוד מאוד מורכבת שאנחנו ברמה הזאת לא עושים אותה. זאת עבודה מורכבת של המשרד.
היו"ר חמד עמאר
אבל את מבינה איך את צריכה להגיע לוועדת הכספים. את מדברת על חמישים מיליון שקלים ואת לא יכולה לתת לי נתון לגבי ארבע שנים, כמה נוצל מהסבסוד הזה. זה אומר דרשני.
סימונה טסטה
הדבר היחידי שאני יכולה להגיד לך, כרגע לא כי לא הבאתי את הנתון הזה, מה היקף עבודות הפיתוח בארבע השנים האחרונות שעושה משרד הבינוי והשיכון בישובים האלה.
רפיק חלבי
אני רוצה לשאול אותה ואת מר וייס רק שאלה אחת פשוטה מאוד. איך זה שבהחלטה 2861 יש דיווח על ביצוע, יש ביצוע בפועל וכאן אומרים משהו אחר.
סימונה טסטה
כי זה עובד אחרת.
רפיק חלבי
איך עובד אחרת?
סימונה טסטה
החלטה 2861, כולה תקציב מענקים. כמו שנתתי לכם עכשיו נתונים על התכנון, יש שם תשתיות, יש שם מוסדות ציבור וזה תקציב שעובד אחרת. זה תקציב שעובד בהרשאה להתחייב. בתקציב שעובד בהרשאה להתחייב, אני יודעת להגיד לך מה ההתחייבות שמדינת ישראל הוציאה.
ג'עבר פרח
אתם נמצאים עכשיו באמצע 2014 והתכנית הזאת מסתיימת ב-2014. תקציב פיתוח כל שנה אמור להתחדש. זה לא אמור לגרור תכנית ל-2015.
סימונה טסטה
אנחנו מבקשים להמשיך את זה.
ג'עבר פרח
האם בתכנית הבאה שלכם היו הקריטריונים שהייתם צריכים להתאים?
אמיר וייס
כן.
ג'עבר פרח
יש כאן שלושה ראשי רשויות והם רוצים להתקדם. אני מכיר את זה מישובים אחרים. האם משרד השיכון ערוך לזה שתשעים המיליון וה-150 מיליון, גם אדמה פרטית וגם אדמת מדינה, הסבסוד, האם זה יתבצע ב-2014 או שאת יכולה להגיד שאין לך את הנתונים?
סימונה טסטה
אני בהחלט יכולה להגיד לכם שלגבי סבסוד קרקע מדינה, אין בעיה. הדברים עובדים. כל עוד יש שיווק, יש פיתוח, יש סבסוד.
קריאה
אין שיווק.
סימונה טסטה
לגבי סבסוד קרקע פרטית, שינינו את הכללים וראש מועצת דליה יודע זאת.
היו"ר חמד עמאר
אני מתחיל להסיק מסקנות על הרשות לפיתוח כלכלי.
באסל גטאס
זה זלזול מוחלט. זה זלזול, זלזול, זלזול.
סימונה טסטה
ממש לא.
רפיק חלבי
אני מודה לך. אני הסקתי מסקנות וברחתי משם.
באסל גטאס
חוסר השקיפות שלכם מביא לתחושה הזאת.
היו"ר חמד עמאר
אמיר, אנחנו יכולים להתקדם?
אמיר וייס
חבל שאתה לא נשאר לשמוע את הדברים.
עיסאווי פריג'
עם כל הכבוד, יש לי ישיבה לא פחות חשובה בשעה 3:00.
אמיר וייס
אני חייב משפט אחד ואחר כך אני עובר לתחבורה. נושא של שיווקים, לא לשכוח, זה תלוי אם יש לך מאגר של יחידות דיור. לכן עושים את כל התכנונים האלה ועושים ריכוז מאמץ לתכנונים האלה ובסופו של דבר מביאים את התכניות האלה לבשלות סטטוטורית כדי שיהיה אפשר אחר כך לתת מענה.
הערה שנייה, לפני שאנחנו עוברים לסעיף של התחבורה. מבחינת סבסוד הקרקע הפרטית, אל תגיד דברים שאינם מדויקים, אל תגיד אפס כי זה לא נכון. אתה מדבר על 14 אחוזים של תושבים בתכנית. כמו שנאמר כאן, חמישים אחוזים מהסכום הזה כבר יצא.

נעבור לתחבורה.
היו"ר חמד עמאר
היא אמרה אפס. אחד נוגד אתה שני.
אמיר וייס
היא לא אמרה אפס. אתה רק שומע מה שאתה רוצה לשמוע.
היו"ר חמד עמאר
על התשעים מיליון את אמרת שהוצא שלושה מיליון שקלים והישובים דליה, עוספייה ומראר, אמרת אפס.
סימונה טסטה
לא. הוצאנו התחייבות לרשויות על 43 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
מתוכם אפס לדליה, עוספייה ומראר.
סימונה טסטה
אפס לדליה, עוספייה ומראר.
היו"ר חמד עמאר
וביצוע שלושה מיליון מהתשעים מיליון.
סימונה טסטה
הרשויות לא מסוגלות לבצע. שיתחילו לבנות ויקבלו סבסוד.
רפיק חלבי
איך אנחנו יכולים לבנות כשאין תכנון? אתם לוקחים את הכסף למקום אחר.
סימונה טסטה
איך אין תכנון?
היו"ר חמד עמאר
תודה. בבקשה, אמיר, תמשיך. תחבורה.
רפיק חלבי
אני עושה את הדברים האלה. נכון? ארבעים שנים, תחושה קולוניאלית.
באסל גטאס
בדיוק מה שאמר לך.
סימונה טסטה
אני מצטערת שזאת התחושה שלכם.
רפיק חלבי
התחושה שלי.
באסל גטאס
תלכי ותסתובבי בכפרים, גם הדרוזים וגם הערבים, כפי שאתם קוראים להם, ותראי אות הדבר. מה השתנה? מה השתנה בארבעים שנים?
אמיר וייס
נעבור לנושא של תחבורה. מה שנעשה בתכנית מבחינה תחבורתית זה הכנסת תחבורה ציבורית לתוך הישובים מה שייתן מענה גם לקווים פנימיים שלא היה ביום הפעלת התכנית. גם מענה בקווים פנימיים וגם קווים חיצוניים שנוספים. גם שדרוג כל הנושא של תשתיות, כך שקווים ציבוריים בתוך הישובים יוכלו לעבור ושתהיה להם נגישות וכולי.

מבחינת מה שעשינו בתכנית, אני אצלול לשלושת הישובים. נכון להיום בכל אחד מ-13 הישובים בתכנית עובדת תחבורה ציבורית כאשר בתחילת התכנית רק בשלושה ישובים היא עבדה. נוספו קווים חדשים בישובים. שודרגו קווים, הוגדלו תדירויות והוזלו מחירים? נעשו כל מיני תשתיות מבחינת מתן אפשרות להפעלת תחבורה ציבורית כמו נושא של הקמת סככות, מעגלי תנועה, במפרים, אספלטים וכולי.

אם אנחנו רוצים לצלול לתוך הישובים. למשל בדליה הוקמו 11 סככות המתנה במפרצי חניה, נעשו תיקוני אספלט, הוסיפו שם פי האטה, הופעלו שני קווים פנימיים - אולי גם את זה ראש המועצה לא מכיר – והופעל גם קו לצומת אליקים וליקנעם.
רפיק חלבי
לא נכון.
אמיר וייס
זה מה שנעשה בדליה.
רפיק חלבי
אתה לא מדייק.
היו"ר חמד עמאר
רפיק, אנחנו נשמע אותך יותר מאוחר.

מה לגבי עוספייה? בתכנית אין תקצוב לכבישים בפיתוח אגף התשתיות במשרד התחבורה?
אמיר וייס
התכנית לא עוסק בפיתוח כבישים. אין שם תקציב לפיתוח כבישים, רק לנושא של תחבורה ציבורית. הכסף בעצם הולך לנושא של תשתיות ונושא של סובסידיות להפעלת כל הקווים.
היו"ר חמד עמאר
שאלה לרשרש. מאיפה מקבלים תקציב של פיתוח הכבישים? מאיזו תכנית?
עאמר רשרש
81539. תקציב שוטף של משרד התחבורה. יש שם חוסר כי הם לא שותפים להחלטת ממשלה. סגרו לנו את הפער הזה בתקציב של משרד התחבורה.
אמיר וייס
מבחינת התקציב, כל מה שהוקצה לדליה כבר ניתן שם, כמיליון שקלים.
עוספייה. נרד כאן לפרטים. 15 סככות המתנה, מפרצי חניה, תיקוני אספלט, הנחת פסי האטה. גם כאן הופעל קו חדש – 1.1 מיליון שקלים.

מראר. 11 סככות המתנה, מפרצי חניה, נעשו תיקוני אספלט והנחת פסי האטה. היה תגבור תדירות בקווים בין עירוניים.
היו"ר חמד עמאר
מה היה התקציב שהוקצה בתחבורה לשלושת הישובים האלה?
אמיר וייס
אני אומר. לשלושת הישובים?
היו"ר חמד עמאר
כן. בתכנית החומש.
אמיר וייס
שוב, אני מדבר אתך רק על הנושא של תשתיות תחבורה ציבורית. הוקצה כ-3.1 מיליון שקלים וכל הכסף הזה יצא.
היו"ר חמד עמאר
3.1 מיליון שקלים לשלושת הישובים בחמש שנים.
אמיר וייס
כן.
היו"ר חמד עמאר
אם נחלק את זה לחמש שנים עם שלושה ישובים, יוצא מאתיים אלף שקלים בשנה לכל ישוב. זה היה רק לידע אישי. עשיתי את החישוב הזה לידע אישי. נמשיך לנושא של ביטחון אישי.
אמיר וייס
צריך להדגיש שמבחינת כספים שהוקצו לנושא של תשתיות הוקצו כעשרים וכמה מיליון שקלים לכל התשתיות מבחינת הכסף של תשתיות. בואו נהיה מודעים לדברים האלה.
היו"ר חמד עמאר
הוקצו 21 מיליון שקלים.
אמיר וייס
25 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
לשלושת הישובים או כללי?
אמיר וייס
אתה מכוון אותי לשלושת הישובים. אתה לא רוצה לראות את התמונה הכוללת.
היו"ר חמד עמאר
אני מקיים דיון על שלושת הישובים כי את שלושת הישובים האלה אני רוצה למשוך בחזרה לפורום ראשי רשויות דרוזיות ושהן יהיו חלק מתכנית החומש של הדרוזים שנעשה.
אמיר וייס
אתה יכול לפעול איך שאתה רוצה וזה בסדר, אבל כשאתה אומר 3.1 מיליון שקלים, צריך לראות על איזה קונטקסט אנחנו מדברים. כמו שהסברתי לך שהם קיבלו כארבעים אחוזים מהתקציב למרות שמבחינת האוכלוסייה הם מהווים1 4 אחוזים, גם כאן אותו הדבר וניתן מענה בהתאם לצרכים. אתה לא רוצה לשמוע את זה ולכן אני אחזור ואומר.
רפיק חלבי
אתה יכול להגיד לי מה הגודל של ערערה?
אמיר וייס
ערערה לא בתכנית.
רפיק חלבי
איזה גודל היא?
אמיר וייס
מה זה קשור?
רפיק חלבי
אני שואל אותך מה הגודל של ערערה.
היו"ר חמד עמאר
הוא לא יודע.
רפיק חלבי
איך היא קיבלה 17 מיליון שקלים על אזור תעשייה בעקבות טרכטנברג והכסף עבר דרככם?
אמיר וייס
אני לא מתכוון להתנצח.
היו"ר חמד עמאר
זה לא הנושא שלנו. נעבור לביטחון אישי ואכיפה.
אמיר וייס
ערערה היא לא חלק מהתכנית.
היו"ר חמד עמאר
ביטחון אישי ואכיפה. לאחר מכן נעבור לנושא התעסוקה כי הוא נושא כבד.
אמיר וייס
מבחינת ביטחון אישי. נעשה שם עיר ללא אלימות והרשות למלחמה בסמים. מבחינת התקציבים שהוקצו – 3.08 מיליון שקלים בדליה, 2.48 מיליון בעוספייה ו-3.75 מיליון במראר. התכניות האלה עובדות.

אני חייב להסביר את הראייה הכוללת ולומר מה עשינו בנושא של עיר ללא אלימות. חלק מהישובים שלא היו בתכנית נכנסו וישובים שכבר היו בתכנית עיר ללא אלימות, במסגרת התכנית דאגנו להמשך תקצוב כך שהתכניות האלה ימשיכו לעבוד. בנוסף לתכנית רוב הכסף של ביטחון פנים – שזה כ-150 מיליון שקלים - הרוב המכריע, כמעט 120 מיליון שקלים, יוצא למה שנקרא מרכיבים משטרתיים כאשר מרכיבים משטרתיים הם בעצם שני אורגנים שהקמנו, האחד בעיר נצרת.
היו"ר חמד עמאר
אתה רוצה לומר לי שהאורגנים המשטרתיים שהקמתם הם מהתקציב של תכנית החומש?
באסל גטאס
בטח. מה חשבת?
אמיר וייס
כן.
באסל גטאס
הריסת הבתים בנגב הם חלק מתקציב הפיתוח של הנגב.
רפיק חלבי
התקציב שלי בעיר ללא אלימות לא מגיע ל-140 אלף שקלים בשנה.
היו"ר חמד עמאר
זה נתון חדש שאני מקבל. סליחה, אני רוצה לאפשר לחבר הכנסת ברוורמן להתייחס – הוא צריך לחזור ולנהל את ישיבת ועדת הכלכלה - מה גם שהוא הכין את התכנית ואחרי כן נמשיך אתך.
אבישי ברוורמן
אני אומר לכם שלושה דברים. ראשית, זה לא סוד שמדינת ישראל, למרות שההכנסה לנפש לאוכלוסייה הדרוזית והערבית היא גבוהה מאשר ברוב הארצות השכנות, ובוא נגיד שהדמוקרטיה כאן היא לעילא ועילא ועולה על מה שיש בארצות השכנות, מדינת ישראל, על כל ממשלותיה, מפלה בהקצאת המשאבים שלה כלפי האוכלוסייה הערבית והדרוזית. זאת עובדה.

בכל הדברים האלה, הכול כאן זה פוטבול פוליטי. בממשלה של נתניהו-ברק, עת הוצע לי להיות שר לענייני מיעוטים – מכיוון שהייתי הכי רחוק בקרבתי הפוליטית לראש המפלגה – בא אלי חבר כנסת מסוים ושאל אותי מה אני אעשה, כי אפילו אם אעשה דברים טובים, מבחינה פוליטית זה לא ישנה כי קבלני הקולות במפלגה ממילא לא יעריכו את זה והיהודים לא מעריכים את זה. אני חשבתי שאחת הטעויות המרכזיות של מדינת ישראל כלפי האוכלוסייה הדרוזית וכלפי האוכלוסייה הערבית היא בכך שהיא לא מתנהגת בהתאם כי אם היא הייתה מתנהגת בהתאם, היינו במקום אחר מבחינה כלכלית, מבחינה מוסרית ומבחינה חברתית.

אז היה הסיפור הכללי שמדינת ישראל באופן כללי מקצה וזה לא משנה אם זאת ממשלת ליכוד, עבודה או קדימה. תמיד זה אותו הדבר. רבין היה אחד שהיה שונה בצורה משמעותית ואחריו לא היה כזה.

אני באתי אז לאוצר ושאלתי איך מתקדמים. אני מוניתי לשר בלי תיק ואמרתי שאני רוצה לבנות את הרשות בצורה יותר משמעותית ולצורך כך אני צריך כסף. אז הדרך היחידה להתקדם בצורה משמעותית, אמרו לי שאקבל 100-150 מיליון שקלים למספר ערים כי כל הסיפור שכולם יקבלו לא יהיה ובוא נתחיל באיזושהי צורה. עבדנו בצורה שיטתית, השגנו את ה-880 מיליון שקלים וביחד עם משרד המשפטים, כדי שיהיה קריטריון שיעמוד, הוכנסו 13 ישובים לפי קריטריונים.

היו שתי אוכלוסיות שלכל אחת יש מאפיינים שונים. לאוכלוסייה הכללית נכנסו שלוש רשויות דרוזיות. לאוכלוסייה הדרוזית יש סממנים מיוחדים ואני לא צריך להוסיף כאן כי כולנו יודעים זאת, והאוכלוסייה הבדואית. מבחינה פוליטית, מכיוון שאני רציתי להוביל את כל הנושאים האלה – ואני אומר כאן את האמת, אני כבר מבוגר מדי ורציני מדי כדי לשחק את הפוליטיקה העלובה שחוזרת כאן כל הזמן – ראש הממשלה לא רצה לתת לי את האחריות לנושא הדרוזי ולא לנושא הבדואי כי יש הרבה אנשים שחותכים קופונים בנושא הזה. לכן אני לקחתי את הנושא הזה ופיתחתי אותו. לגבי הדרוזים זה ממשיך כל פעם מחדש כאשר מישהו רוצה לחתוך את הקופון והולך עם הדברים. לגבי הבדואים יש עכשיו אסון. אני מכיר כל אחד. פתחתי את האוניברסיטה לבדואים ותראו איזה בלגן יש שם. למה? כי לא ישבו עם האנשים ועבדו נכון. אני צריך להגיד שלדרוזים מגיע? אני צריך להגיד שאחוז ההשתתפות בצבא של הדרוזים עולה על היהודים? אני צריך להגיד שהדרוזים בחלק מהמשתנים הם במקום כל כך נמוך באוכלוסייה? אבל רבותיי, זאת פוליטיקה. כל אחד רוצה להיות פטרון של אלה ואלה ולחתוך קופונים.

אני אמרתי פעם לחמד, וזה בכלל לא אישי, אני מעבר למשחק, שיש אוכלוסייה שיש לה יותר חברי כנסת מהדרוזים? בכנסת שעברה היו שישה חברי כנסת על, כמה דרוזים יש בארץ?
היו"ר חמד עמאר
130 אלף.
אבישי ברוורמן
חלקו 130 לשישים, יש אוכלוסייה שיש לה יותר? למה הם לא קיבלו את כל הדברים האלה? אני רק שואל שאלה רטורית ולא נותן תשובה. אני חייל של הדרוזים, חייל של הערבים, חייל של היהודים, אני בעד משילות שלא יצטרכו כל הזמן לעשות פוליטיקה. שייתנו כסף לרשויות. מי שלא עובד, שיורידו לו את הראש ומי שעובד, טוב. זה במקום שכל אחד יהיה פטרון.
באסל גטאס
הוא במפלגת שלטון.
אבישי ברוורמן
אני אמרתי את זה על העבודה, על הליכוד, על קדימה, על ישראל ביתנו ועל כולם. תמיד המשחק הזה. רבותיי, במה שתרצו אני אעזור לכם בוועדת הכלכלה. תודה חמד.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. תמשיך. מבחינת ביטחון פנים, הבנתי כאן נתון שלא ידעתי אותו למרות שאני יושב בוועדת הכספים. הבנתי שמתוך התכנית הזאת, 120 מיליון שקלים הולכים למשרד לביטחון פנים להקמת אורגנים.
אמיר וייס
כל הכסף הולך למשרד לביטחון פנים. העבודה שנעשית מבחינת המשרד לביטחון פנים מתחלקת לשני חלקים: מרכיבים משטרתיים ומרכיבים אזרחיים. במסגרת המרכיבים המשטרתיים, אני חוזר ואומר, במסגרת התכנית, הוקמו שני אורגנים משטרתיים, האחד בנצרת והשני בטירה.
היו"ר חמד עמאר
של כרמל לא מסובסד דרך התכנית הזאת?
אמיר וייס
אני אומר מה שבתכנית הזאת ולא דברים אחרים. יש תכנית יותר גדולה של המשרד לביטחון פנים שמסבסדת וכל פעם מוסיפים עוד. כל אחד מהמרכזים האלה בעצם נותן מענה גם לכל יישובי הסביבה. לכל אחד מהאורגנים האלה מגויסים כשישים שוטרים.
היו"ר חמד עמאר
120 שוטרים.
אמיר וייס
שישים שוטרים בכל אחד מהאורגנים האלה שנותנים מענה לכל הנושאים מ-א' ועד ת'.
באסל גטאס
מה העלות התקציבית של שניהם?
היו"ר חמד עמאר
הוא אמר. 120 מיליון.
באסל גטאס
זה לכל התכנית, כולל הפעילות האזרחית.
היו"ר חמד עמאר
לא. כל התכנית 150 מיליון שקלים. 120 מיליון הולכים להקמת האורגנים.
אמיר וייס
זה כמה שנים. הכסף הקטן, נקרא לו כך, הולך למרכיבים האזרחיים שזה עיר ללא אלימות והרשות למלחמה בסמים.
היו"ר חמד עמאר
והכסף הגדול הולך לאורגנים.
אמיר וייס
הפרמטרים לקביעת התקציבים שמוקצים לעיר ללא אלימות והרשות למלחמה בסמים זה לא אם אוהבים רשות מסוימת או לא אוהבים אותה, אלא למשרד לביטחון פנים יש קריטריונים מאוד ברורים לפי גודל אוכלוסייה וכולי וכולי, ועל סמך כל הדברים האלה הכספים מחולקים.
היו"ר חמד עמאר
אני מקדם בברכה את יושב ראש ועדת הכספים, ניסן סלומינסקי. תשמע את הנתונים. הם מאוד מעניינים.
אמיר וייס
יש קריטריונים מאוד ברורים לנושא של עיר ללא אלימות. זה מבחינת הנושא של ביטחון פנים.
באסל גטאס
שמעתי ממך שתי הצהרות ואני רוצה לדבר עליהן ולתת ממה שכבר יכולתי לחשוב על העניין הזה של תקצוב שוויוני למגזר או לאוכלוסייה הערבית.

אני הבנתי שאתה מכנס את הדיון הזה כדי להראות שהרשות לפיתוח כלכלי – של כל הערבים, דרוזים, צ'רקסים וכולי – זה כאילו הפלטפורמה המתאימה ואתה רוצה להוציא את הישובים הדרוזים ולעשות להם רשות נפרדת או תכנית נפרדת. אני לא שותף לעניין הזה. אני חושב שכל העניין המלאכותי של הפרדת הדרוזים, זאת עמדה פוליטית ולא עמדה כלכלית.
היו"ר חמד עמאר
לא ציפיתי שתסכים אתי בנושא הזה.
באסל גטאס
אני חושב שהדרוזים הם חלק מהעם הערבי, הם חלק מהחברה הערבית וגם מי שחשב אחרת והכניס אותם לצבא וכולי, בפועל, בתשתיות, באפליה, בהדרה, בכל מה שקשור בפיתוח כלכלי וכולי, לא רק התחשבו בהם כערבים אלא כפחות מערבים. אם כן, אני לא שותף לכוונות שלך, אבל יש לי טיפ.

אנחנו היום בעיצומו של הכנת תקציב 2015. אתה יושב במפלגת שלטון ואתה חבר בוועדת הכספים. אני רוצה שניסן ישמע את הדברים כי אני עומד על העניין הזה ואני אלך ראש בראש עם כל העניין של תקצוב. בערבית אומרים שמהפה שלך אני מרשיע אותך או אני מתווכח אתך. אם יאיר לפיד ואמיר לוי עמדו בסחנין לפני חודש וקבל עם ועדה אמרו שיש תקצוב אי שוויוני מצטבר כלפי הערבים בישראל. אפילו נתניהו אומר את זה.
ניסן סלומינסקי
הם אמרו שיתקנו את זה?
באסל גטאס
זה לא. אני אומר שעכשיו מכינים את תקציב 2015 ואני שואל איך אנחנו משפיעים על התקצוב. אני אומר לך, גם משיחות רבות שהיו לי עם אמיר לוי ועם איימן, יש שתי דרכים. יש דרך שהיא הדרך הנכונה, וכאן אני מסכים עם אמיר לוי, להשפיע על תקציב המשרדים והיא שתקציב המשרדים יהיה יותר שוויוני. למה שם? כי שם זה בבסיס התקציב. אנחנו צריכים לדבר נכון, לדבר במושגים נכונים. יש משהו שנקרא בסיס התקציב ואם אתה משנה אותו, אתה משנה אותו אחת ולתמיד, ויש פרויקטים שאלה תקציבי פיתוח לדוגמה.

אני לא אומר לזרוק את רשות הפיתוח כי עד שנגיע להשפעה של תקצוב יותר שוויוני בבסיס התקציב של כל משרד ומשרד, אנחנו זקוקים לכמה מיליארדים או לכמה מאות מיליוני שקלים בשנה דרך רשות הפיתוח.

לכן אני חושב שאם אנחנו נלך יד ביד, חמד, יש לנו עוד חודש. איימן ואמיר לוי התחייבו בכנס של השדולה לכנס את כל תקציבאי המשרדים אתנו, עם חברי הכנסת הערבים, עם העמותות השונות שעוסקות בדבר, והכנס הזה אמור להתכנס בתוך ימים, ולדבר על איך מסיטים תקציבים ואיך עושים תקציב בכל משרד. משרד השיכון, כמעט אפס. 1,9 אחוז מתקציב השיכון הולך למגזר הערבי וזה לא אני אומר אלא דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. אתה צריך להסתכל על זה כי זה מכשיר אדיר. אלה טבלאות על נייר הכנסת ולא על נייר של מוסאווא או של עדאללה או של מישהו אחר. נייר של הכנסת שמראה את הפערים האדירים בתקציבים.
אני אתך, אם אתה אתי.
היו"ר חמד עמאר
אני רוצה לשמוע על התעסוקה ואחר כך אתן את רשות הדיבור לראשי הרשויות.
אמיר וייס
לפני התעסוקה, יש גם את נושא תיירות שהוא נושא מרכזי.
היו"ר חמד עמאר
התכנית לא מדברת על תיירות.
אמיר וייס
זה נמצא.
קריאה
לא אצלי. אתה לקחת את הנתונים שלי.
אמיר וייס
זה נמצא תחת נושא תיירות כאשר שלושה ישובים בלבד מקבלים על כך מענה בתכנית החומש ואלה נצרת, דליה ועוספייה. אלה הישובים היחידים שמקבלים את המענה בתחום התיירות. זה נעשה בשיתוף ובתיאום עם משרד התיירות.

דוגמה לדברים שנעשים. בנושא של תשתיות פיזיות, למשל בעוספייה - שדרוג אן אל באלד בהיקף של שלושה מיליון שקלים, נעשה והסתיים. דוגמה נוספת בנושא של תשתיות בדלית אל כרמל, נושא של שיקום גרעין הכפר – מתוכנן ולקראת יציאה למכרז. זה התעכב בגלל מתכנן שהוחלף אבל שוב, מדובר בעוד שלושה מיליון שקלים שניתנים לטובת הנושא הזה. בנוסף ניתנים עוד שני מענים מבחינת נושא של תיירות, מבחינת מענקים ליזמים, כ-1.5 מיליון שקלים כאשר אושרו תשע בקשות בהיקף מענקים של 800 אלף שקלים בכל אחד בדליה ובעוספייה. נושאים של קורסים ושיווק, כ-1.5 מיליון שקלים. בעוספייה נעשה פסטיבל עוספייה פתח את הדלתות ובנוסף ניתנו 635 שעות ייעוץ ליזמים בדליה ובעוספייה. יש גם השתתפות בנושא של פסטיבל הזית.
רפיק חלבי
התקציב השנתי שלו הוא מאה אלף שקלים.
אמיר וייס
גם פסטיבל דליה אהלן וסהלן מבחינת דליה. שוב, בסעיף הזה בכל התכנית – אתה לא אוהב לשמוע את זה, אבל מה לעשות, צריך לראות את הקונטקסט –
רפיק חלבי
זה הנגב והגליל, אבל לא חשוב.
אמיר וייס
בכל התכנית, בנושא של סעיף תיירות מוקצים 25 מיליון שקלים כאשר מתוך ה-25 מיליון שקלים האלה, מחצית מהתקציבים מוקצים לדליה ולעוספייה. שוב, זה הרבה מעבר לחלקם באוכלוסייה בתכנית הזאת.
היו"ר חמד עמאר
כן, אבל אתה אמרת שרק שלושה ישובים נכנסים לנושא תיירות. בתיירות צריך להשקיע במקומות לשם אתה יכול להביא תיירים. 12 הישובים, לא כולם תיירותיים, אבל שני הישובים האלה הם תיירותיים. לכן גם 12.5 מיליון שקלים לא מספיקים.
אמיר וייס
שלושת הישובים האלה, לא אנחנו בעצמנו קבענו את זה. אני לא אכנס לזה אבל במשרד התיירות יש כל מיני נהלים לפיהם הישובים יכולים לקבל ואיזה לא.
היו"ר חמד עמאר
אני מכיר את זה. דווקא את משרד התיירות אני מכיר כי הייתי מעורב בכל הנושא של דליה ועוספייה.
אמיר וייס
בתכנית הוקצו 25 מיליון שקלים לנושא של תיירות ומתוך ה-25 מיליון האלה, חמישים אחוזים מהתקציב הולכים לדליה ועוספייה.

נעבור למשרד הכלכלה.
ניסן סלומינסקי
אני מתנצל. באתי רק להזדהות ולהגיד שיש לכם כאן נציג, הלוואי והיה לי עוד כמה נציגים כמוהו.
היו"ר חמד עמאר
תודה.
אמיר וייס
חבל שחברי הכנסת היו עשר דקות ויצאו וחבל שלא שומעים את כל הדברים. את זה אני אומר ליושב ראש הוועדה, אבל בסדר. נמשיך. הכוונה לאנשים שישבו כאן ויצאו.
ניסן סלומינסקי
יש חברים בוועדת המשנה ואני לא יודע להגיד אם הם היו. לא בא אף אחד מוועדת המשנה?
היו"ר חמד עמאר
עדיין לא.
טמיר כהן
לא.
אמיר וייס
נתחיל בנושא הראשון ואחר כך תדברו על אזורי תעשייה וכולי. בעיקרון, מבחינת מרכזי הכוון, מוקצים במסגרת התכנית כחמישים מיליון שקלים להקמת מרכזי הכוון כאשר עלות של מרכז הכוון היא 12.5 מיליון שקלים. עד היום הוקמו בסחנין, בטמרה, בטירה, באום אל פאחם ואחד בעוספייה. עוד אחד אמור לקום בנצרת במהלך השנה הזאת.
היו"ר חמד עמאר
מרכז הכוון, זה עלות של ההקמה של המרכז או של יישום התכנית?
אמיר וייס
כאשר מדברים על מרכז הכוון, זאת גם ההקמה, גם תקנים, גם תפעול וכולי. זה פרויקט ייחודי שאנחנו התחלנו בו ויש לו הצלחה מרובה.
היו"ר חמד עמאר
יש לכם נתונים מהמרכזים האלה לגבי כמה אנשים יצאו לעבודה?
קריאה
כן.
אמיר וייס
אפשר לתת אותם. זה סיפור הצלחה.
רפיק חלבי
איזו הצלחה.
אמיר וייס
כמו שאמרתי, הוקמו חמשת המרכזים האלה.
היו"ר חמד עמאר
אתה אומר לי שעלות מרכז אחד היא 12.5 מיליון שקלים. הוקמו חמישה. אם כן, הסכום הוא שישים מיליון שקלים.
אמיר וייס
נכון, כי הוספנו. יש כאלה שהבאנו אליהם כסף מהחלטה אחרת.
היו"ר חמד עמאר
אם כן, התקציב הזה בעצם הוא שישים מיליון שקלים.
אמיר וייס
בתכנית הסכום הוא חמישים מיליון שקלים, עד עתה הוקמו חמישה מרכזים ואנחנו עכשיו ב-2014 מקימים את המרכז השישי בנצרת.
היו"ר חמד עמאר
אני מקווה שבמראר.
אמיר וייס
אפשר גם לדבר על מראר. תכף נדבר על מראר, אם היא מעניינת אותך.

חשוב להדגיש שבמקרה הזה עשינו משהו שלא נעשה במרכזים האחרים. כאן הקמנו מרכז בעוספייה עם שלוחה משודרגת בדלית אל כרמל.
רפיק חלבי
אין שלוחה משודרגת ואין שלוחה ואין סניף ואין כלום בדלית אל כרמל. אתם עובדים עלי, עליו ועל כולם ואתם לא דוברי אמת. אין כלום. לא משרד, לא שדרוג, לא שלוחה, לא תעשייה, לא עבודה, לא מפגשים, לא כלום. כלום. זה פשוט לדבר לא אמת.
אמיר וייס
מבחינת כבודו של ראש המועצה אני אענה לך ואני אגיד לך בדיוק מה קורה בדליה ובעוספייה. ועדת ההיגוי שמאשרת מדי שנה את תכנית העבודה שעל סמך זה אנחנו פועלים ועל סמך זה מוקצים התקציבים, החליטה להקים את המרכז ושהמרכז יקום בעוספייה. המרכז בעוספייה אמור לשרת את עוספייה ואת דליה.
רפיק חלבי
למה אמרת שיש שלוחה משודרגת?
אמיר וייס
עוספייה ודליה.
רפיק חלבי
למה אמרת שיש שלוחה משודרגת?
היו"ר חמד עמאר
בסדר, רפיק, אנחנו שומעים. נאמר לפרוטוקול שאתה אמרת שאין כלום והוא אמר שיש שלוחה משודרגת.
רפיק חלבי
נכון. אני עומד על מילתי.
אמיר וייס
בא ראש המועצה הקודם ואמר שהוא מבקש, שהוא רוצה שהמרכז יהיה אצלו בדליה ולא בעוספייה. אמרנו, לא, נקבעה עוספייה, יש שם מנהל וכולי. אמרנו שאנחנו מוכנים לפנים משורת הדין שיהיה מרכז בעוספייה עם המנהל בעוספייה ונקים שלוחה בדליה עם שני תקנים של עובדים. נכנס ראש המועצה החדש ואמר שהוא לא מוכן לדבר הזה.
היו"ר חמד עמאר
אם כן, בעצם אין שלוחה.
אמיר וייס
רגע. בא ראש המועצה החדש ואמר שהוא לא מוכן לדבר הזה. באנו אליו, משרד ראש הממשלה, משרד הכלכלה וכל הגורמים שעוסקים בזה, שמענו את מה שהוא אמר ואמרנו שאנחנו מוכנים לפנים משורת הדין לעשות שלוחה בדלית אל כרמל ונשדרג אותה. זאת אומרת, יהיו שם ארבעה תקנים במקום שני התקנים. זה מה שהיה שם וזה מה שסוכם עם ראש המועצה. כמה ימים אחרי כן ראש המועצה אמר שהוא לא מוכן לדבר הזה, הוא רוצה שהמרכז יהיה בדליה ולא בעוספייה. אמרנו שהמרכז יהיה בעוספייה, יש מנהל וכולי, ולזה אנחנו מוכנים. אתה רוצה? זה מה שיהיה, אתה לא רוצה? לא.
רפיק חלבי
לא אמרתם את זה. אתה פשוט לא יודע כלום. אתה סתם מדבר מהאוויר. זה לא נכון.
היו"ר חמד עמאר
תודה, רפיק. מרכזי הכוון, חמישים מיליון שקלים.
אמיר וייס
אני רוצה להגיד לך שתהיה מודע. כל מרכזי ההכוון שאנחנו הקמנו במסגרת התכנית, ארבעת מרכזי ההכוון שהקמנו בתכנית - - -
היו"ר חמד עמאר
אמרת חמישה מרכזים.
אמיר וייס
רגע. הקמנו חמישה כאשר אחד מהם הוא בעוספייה. את השישי אנחנו הולכים להקים. אני אומר שחוץ מעוספייה אותו הקמנו, כל ארבעת מרכזי ההכוון האחרים, וגם החמישי שנקים בנצרת, הם מרכזי הכוון אזוריים. הם נותנים מענה למספר ישובים רב ולכמות אוכלוסייה מאוד מאוד גדולה. זאת שוב החרגה שעשינו לישובים הדרוזים וכאן למעשה ניתן מענה לעוספייה ודליה שם היקף האוכלוסייה לא משתווה למרכזים האחרים.
היו"ר חמד עמאר
אבל אתה מכיר את הייחודיות של העדה הדרוזית.
זיאד דגש
לא חשוב. אני כבר שומע משהו אחר לגמרי. לפני חודשיים אמרו לי שמקימים במראר מיידית ועכשיו אני שומע משהו אחר. אתם סוטרים את עצמכם.
אמיר וייס
יש לי גם תשובה לזה.
היו"ר חמד עמאר
בוא נתקדם. אני צריך לסיים את ישיבת הוועדה לפני הדיון במליאה. לגבי מרכזי הכוון אני יודע. הקמתם חמישה ואתם הולכים להקים את השישי, בנצרת. אני ביקשתי גם להקים במראר ואתה אמרת שזה נשקל. בוא נמשיך. מרכזי הכוון, חמישים מיליון.
אמיר וייס
רק מילה על מראר. מה שסוכם לגבי מראר, כי מראר בעצם הוא הישוב היחיד שלא קיבל מענה – והאשם יושב כאן – שהם ישימו מהתקציבים שלהם כסף להקמה ולתפעול ואם יהיה צורך, אנחנו נשלים תקציבים.
היו"ר חמד עמאר
מאיזה כספים? האשם לא אחראי על התכנית שלכם. להאשם יש תכנית משלו.
זיאד דגש
הבטיחו לי. לפני חודשיים באו אלי ואמרו לי שמיידית מקימים.
אמיר וייס
בואו לא נצעק. בואו נוריד את הטון. לפי הבקשות אלינו לקראת ההמשך, אנחנו רואים שאחד המקומות הבאים שאנחנו מבחינתנו לפחות מבקשים להקים מרכז הכוון הוא במראר.
היו"ר חמד עמאר
ואתם תתקצבו את זה מהתכנית.
אמיר וייס
אני לא יודע. אני אומר לך היכן אנחנו עומדים היום מבחינת התקציב.
היו"ר חמד עמאר
ברגע שאתה מצהיר על הקמה, אתה צריך לדאוג לתקציב. מאיפה תתקצב את מרכז ההכוון במראר? מאיזה תקציב?
אמיר וייס
שוב, תכנית החומש מסתיימת בסוף 2014 ואנחנו כרגע מסתכלים עם הפנים קדימה. אני אומר שבמסגרת הבקשות להמשך, אמרנו שאחד הדברים שאנחנו מבחינתנו רוצים זה שמרכז נוסף יקום במראר. זה מבחינת מרכזי הכוון.

לגבי אזורי תעשייה, ניתן למשרדים שיציגו את הנושא.
האשם חוסין
היות ושמי עלה כאן, אני רוצה להתייחס. מה שסוכם ביני לבין איימן זה שמראר תועבר אלי ואז אני אוכל להקים את זה. אמרתי שאני מוכן להביא ולממן הקמת מרכז הכוון אם יהיה חלק מהתכנית של הדרוזים. הם הלכו ולא חזרו אלי. זאת האמת.
היו"ר חמד עמאר
מה זה חלק מהתכנית של הדרוזים? שהתקציב שלהם יעבור אליך.
האשם חוסין
לא. אני אממן מהתקציב שלי הקמת מרכז הכוון במראר אבל הוא יהיה שייך לתכנית של הדרוזים. הם לא היו מוכנים לכך. זאת האמת.
היו"ר חמד עמאר
נשמע על אזורי התעשייה ואיך הם מתפתחים. לאחר מכן נעבור לראשי הרשויות.
ראסם נאטור
אדוני היושב ראש, נתתי לך דף מסודר.
היו"ר חמד עמאר
כן. ראיתי.
ראסם נאטור
בו תמצא את הנתונים המדויקים. בסעיף של אזורי התעשייה יש לנו 82 מיליון שקלים שמתחלקים בין 12 הישובים. שני הישובים הרלוונטיים לדיון הם דליה ועוספייה.

מראר קיבלה ארבעה מיליון שקלים, תוקצבה בשני מיליון שקלים ב-2011 וב-2012, ועכשיו אנחנו נמצאים בשלב של ביצוע מכרז שני בהשלמת פיתוח אזור התעשייה. בסוף המכרז הזה הכסף יצא. הכסף המנוצל בפועל - זאת שאלה מטרידה ושאלה נכונה – הוא 3.15 מיליון שקלים. שלושה מיליון ו-150 אלף שקלים. תישאר יתרה וכמובן אחרי שתישאר יתרה אחרי החשבון הסופי, עוד פעם נבוא לראש העיר, לראש המועצה, לראש הרשות ונתדיין אתו לגבי המשך הפיתוח. זה לגבי מראר.

לגבי דליה. רק בשנת 2014 עם היכנס יושב ראש הרשות החדש לתפקידו, הייתה לי אתו ישיבה. הכסף לא נוצל בכלל ואפילו לא היה לו ייעוד ותכנון. הצלחנו עם רמ"י להגיע להסכמה על הרשאת פיתוח בדליה ולעשות תשתיות פיתוח הכבישים הקיימים כי האזור של דליה משווק לחברה אחת ורמ"י בהתחלה התנגד אבל אחר כך קיבלנו אישור להתחיל לעשות תשתיות פיתוח. עשינו הרשאה להתחייב לחברת אילון שהיא אמורה עכשיו לבצע עבודות בשני מיליון שקלים. ניצול בפועל – לא יותר מ-170 אלף שקלים.
היו"ר חמד עמאר
מכל התכנית של התשעים מיליון שקלים כמה נוצל? לא רק לדליה ועוספייה אלא לכל התכנית.
ראסם נאטור
הדגשתם שאתם רוצים התייחסות לדליה ועוספייה.
היו"ר חמד עמאר
בסדר. עכשיו אני מפתח את השאלה.
ראסם נאטור
באופן כללי הניצול בפועל של אזורי תעשייה בשאר המגזר הערבי עומדים על מעל 65 אחוזים.
היו"ר חמד עמאר
בכסף.
ראסם נאטור
בכסף. 65 אחוזים בכסף. בפועל. השיטה שלנו כאן היא יותר נוחה. את הכסף אנחנו לא מעבירים לרשויות. את הכסף אנחנו מעבירים לחברות מפתחות.
היו"ר חמד עמאר
כמה התקציב?
ראסם נאטור
81 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
מתוך הסכום הזה, כמה כסף עובר?
ראסם נאטור
כל הכסף עבר. אנחנו מעבירים את כל הכסף, חוץ מ-2014 שאמור להתקבל.
היו"ר חמד עמאר
יש לך ביצוע עד 2014.
ראסם נאטור
לא. אני רוצה להבדיל. יש הבדל בין הרשאה להתחייב כאשר אני מעביר הרשאה להתחייב לחברה מפתחת וכך אני שומר על הכסף אצלי והוא לא יחזור לאוצר לבין הביצוע בפועל.
היו"ר חמד עמאר
כמה ביצוע בפועל?
ראסם נאטור
בביצוע בפועל יש פערים בין הרשאה להתחייב. אני לא יכול להגיד לך כמה זה אבל אני יכול להגיד לך שהביצוע שלנו עובר ב-65 אחוזים בפועל. אני מדגיש. בוא ניקח את מראר, שם הביצוע שלנו מארבעה מיליון שקלים, 3.15 מיליון שקלים ביצוע בפועל. בדליה רק 170 אלף שקלים.
היו"ר חמד עמאר
מארבעה מיליון שקלים, רק 170 אלף שקלים.
ראסם נאטור
כן. זה סעיף אחד. התכנית מתייחסת לעוד שני סעיפים – סעיף שנקרא שילובים ועוד סעיף שנקרא תמיכה במינהלות. בתמיכה במינהלות, רק השבוע הצלחנו להוציא הוראת מנכ"ל כדי לתמוך במיליון וחצי שקלים לישובים שנמצאים ברשימת החלטת הממשלה. כל רשות תקבל מיליון וחצי שקלים להקמת מינהלת שתטפל באזור התעשייה, חוץ מדליה ועוספייה.
אמיר וייס
רשות שתגיש. תדגיש רשות שתגיש לקול קורא.
ראסם נאטור
כן. בקרוב יהיה קול קורא.
היו"ר חמד עמאר
הדבר הזה היה בהחלטת הממשלה?
ראסם נאטור
כן. זה חלק מהחלטת הממשלה. יש סעיף בהחלטת הממשלה.
היו"ר חמד עמאר
אבל זה היה לפני ארבע וחצי שנים.
ראסם נאטור
כן.
היו"ר חמד עמאר
ורק עכשיו יוצאים בקול קורא?
ראסם נאטור
אני באתי לתפקיד רק לפני שנה.
היו"ר חמד עמאר
כמה כסף זה בהחלטת הממשלה?
ראסם נאטור
15 מיליון שקלים לתמיכה במינהלות.
אמיר וייס
זה לא רלוונטי לדליה ועוספייה.
ראסם נאטור
תכף אני אתייחס לזה.
היו"ר חמד עמאר
לתמיכה במינהלות לא הוצא שקל.
ראסם נאטור
הסעיף הזה של המינהלות עדיין לא נוצל אבל בהוראת המנכ"ל שתפורסם החודש כל רשות שתגיש קול קורא, אנחנו נתקשר אתה בהרשאה תקציבית והכסף הזה יישמר לטובתה למשך שלוש שנים על ידי דוחות שיוגשו כל שנה. זה הנוהל שיהיה.

לגבי הסעיף השלישי, סעיף שנקרא שילוב רשויות. יש שם תשעה מיליון שקלים. השילוב היחיד שהצליח לנו זה שילוב של דלית אל כרמל ועוספייה עם מבוא כרמל, שם נעשה שילוב של הקמת אזור תעשייה מבוא כרמל ושם העברנו הרשאה בהסכם עם חברה מנהלת של מבוא כרמל בסך מיליון וחצי שקלים. העברנו להם 500 אלף שקלים כמקדמה והם הגישו לנו שני דוחות על 2011 ועל 2012 וקיבלו מאתנו. אישרנו להם מתוך הדוחות שלהם רק 494 אלף שקלים ועכשיו יגישו ל-2013.
רפיק חלבי
כבר הגשנו.
ראסם נאטור
הגשתם ותקבלו.
היו"ר חמד עמאר
מתשעה מיליון שקלים לכל הרשויות, ניצלו רק דליה ועוספייה בסכום של 400 אלף שקלים.
ראסם נאטור
לא. מיליון וחצי שקלים. יש הרשאה למבוא כרמל.
היו"ר חמד עמאר
ביצוע, 400 אלף שקלים.
ראסם נאטור
ביצוע 490 אלף שקלים.
היו"ר חמד עמאר
איך נקרא הסעיף הזה?
ראסם נאטור
תמיכה במינהלות. זה שילובים.
היו"ר חמד עמאר
אמרת תמיכה במינהלות, 15 מיליון.
ראסם נאטור
כן. עדיין הסכום לא נוצל.
היו"ר חמד עמאר
שילוב מה?
ראסם נאטור
שילוב רשויות.
אמיר וייס
זה לא מדויק.
ראסם נאטור
אני אומר רק מה שיש. אני אחזור על זה שוב אדוני היושב ראש כדי שגם אמיר ישמע. יש 15 מיליון שקלים בסעיף של תמיכה במינהלות. זה אמור לצאת עכשיו בקול קורא ואם יצא לפועל, אנחנו נשמר את הכסף לטובת הרשויות אבל ניצול בפועל עדיין אין שם.

הסעיף השני הוא שילוב רשויות. הצלחנו לעשות, מתוך השילוב, רק שילוב אחד עם מבוא כרמל ושם הכסף הופקד לטובת מבוא כרמל והוא שמור בהסכם עם הרשאה להתחייב.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. אני רוצה לשמוע את ראשי הרשויות.
אמיר וייס
לפני כן, אני רוצה לדייק.
היו"ר חמד עמאר
אני מבטיח לך שנקיים עוד דיון המשך.
אמיר וייס
תקיים כמה דיונים שאתה רוצה, אין לי בעיה, אבל אני רוצה לדייק בכמה דברים. קודם כל, מה שהוא אמר כאן לגבי שילוב ישובים מבחינת אזורי תעשייה משותפים. שוב, דליה ועוספייה הן היחידות ששולבו. כל אחד ייהנה מ-15 אחוזים מההכנסות. מה שהוא אמר כאן לגבי הסעיף של המינהלות של ה-15 מיליון שקלים, זה לא מדויק. ה-15 מיליון שקלים הם משותפים למינהלות והקמת חברות כלכליות כאשר התקציב מחולק חצי-חצי, 7.5 מיליון שקלים אמורים להיות להקמת חברות כלכליות ו-7.5 מיליון שקלים אמורים להיות לנושא של המינהלות. במסגרת התכנית, כפי שאמרתי, אנחנו מקימים חברות כלכליות – זה די לראשונה במגזר הערבי כי עד היום זה קיים רק באום אל פאחם ובחורה – כאשר אחרי תהליך מאוד מאוד ארוך ומתמשך, יש בעצם אישור להקים כבר היום שלוש חברות כלכליות רק בשפרעם ובסחנין. עברנו את כל התהליכים על ידי משרד הפנים. בוא נדייק, 7.5 מיליון שקלים הולכים לנושא של חברות כלכליות ו-7.5 מיליון למה שכאן נאמר, שמשרד הכלכלה מוציא עכשיו נוהל לגביו.
היו"ר חמד עמאר
תודה.
רפיק חלבי
אני רוצה לומר כמה דברים. הדיון הזה גורם לי הרבה מאוד כאב. באמת, הרבה מאוד עצב ואני אומר שאמיר הוא אדם אמיץ מאוד. אם הוא בא לכאן ואיימן לא הגיע, והוא עמד בקו האש, הוא אדם אמיץ.

בין מה שהוא אמר לבין המציאות בשטח, אין שום דמיון. אני אקח כמה נושאים ואני אסביר אותם אחד לאחד. קודם כל, יש ביני לבין המשרד הזה נתק מוחלט ולא מרצון. יש נתק מוחלט ואני הודעתי להראל לוקר, למנכ"ל משרד ראש הממשלה, בכתב, פעמיים, ויש לי אתו פגישה בעוד זמן מה, שאני פורש לא מסיבות אידיאולוגיות אלא בגלל היחס המזלזל והלא מקצועי ברשויות ובדרישות שלהן. הם באו אלי פעם אחת, כל הפורום, והצגתי להם את בעיית התכנון. לא אני אלא כל הפורום שלנו. הוא מדבר על ואדי אל פש א'. ואדי אל פש א' הוא מקום מובנה וכל מה שעשו שם, זאת לגליזציה ועוד לא סיימנו. קיבלנו כסף לתכנון ממישלן, מהוועדה המחוזית כיוון שלא העבירו לנו את הכסף. לגבי אל אן ואנסה שהוא מדבר עליה, שאין בה אפילו דונם אחד של מדינה אלא הכול אדמות פרטיות, צריך לקחת שצ"פים של 25 אחוזים עד 30 אחוזים ואין לי סבסוד ואין לי פיצויים ואין לי שום דבר. ביקשתי מהם להוריד את קו המתח העליון שעובר דרך השכונה ליד הר שוקף בעלות של תשעה מיליון שקלים. איימן רשם את זה לפני ארבעה חודשים ואמר שהוא הולך לוועדת החסמים של ראש הממשלה ועד עכשיו העסק הזה חסום.

אין לי תכנון שם. הוא מדבר על תכנון, אבל הוא בכלל לא יודע על מה הוא מדבר. אין לי תכנון שם ואין לי תכנון במקומות אחרים. אתה בעצמך, היושב ראש, הבאת שמונה מיליון שקלים להשלמת התכנון. איפה הכסף? עוד לא הגיע לשום מקום. הכול תקוע שם. זה לגבי התכנון.

אזורי תעשייה. הרי אחרי שהייתה החלטה, הייתה ועדת טרכטנברג והוסיפו ב-4193 סכום של 150 מיליון שקלים. דליה, עוספייה ומראר קיבלו אפס אבל ערערה קיבלה 17 מיליון שקלים. קלנסואה קיבלה שמונה מיליון שקלים. טמרה קיבלה 5.5 מיליון שקלים. שפרעם קיבלה 13 מיליון שקלים.
אמיר וייס
מה זה רלוונטי לדיון שלנו?
רפיק חלבי
ודאי שזה רלוונטי. זה מלמד איפה הכסף ואיך צובעים אותו ולמה צובעים אותו. לא במקרה אני אומר ערערה אלא יש סיבה קשה מאוד מדוע אני מזכיר אותה. אני אומר לכם שצדק ושוויון צריך גם להיעשות וגם להיראות וזה לא נעשה וזה לא נראה. יש לי תחושה שהדרוזים המסכנים האלה פעם אחת דופקים אותם כיוון שהם ערבים ופעם אחת דופקים אותם כיוון שהם דרוזים.

הכוון תעסוקתי. ריבונו של עולם, באו אלי ושיגעו אותי. קבעתי שאנחנו עושים הכוון תעסוקתי עצמאי בדלית אל כרמל. באה איזו גברת ועוד שני גברים וישבו אצלי בחדר במשרד וסיכמנו את הכול. אחר כך שולחים לי מכתב בו נאמר שאני אפגש עם המנהל מעוספייה. סליחה, עוספייה היא מטרופולין? היא ניו יורק? מה קרה? למה אני צריך לשלוח את האנשים שלי מדלית אל כרמל לעוספייה? יש לי עשרה מיליון שקלים תקציב, תן לי חמישה מיליון שקלים ואני אפתח את ההכוון התעסוקתי ואני אסתדר עם העסק הזה. אתה לא יכול להגיד לי, ועדת ההיגוי שאתם ישבתם בה, ולקבוע בשבילי איפה אני אהיה, עם כל הכבוד וההערכה.

נקודה לפני אחרונה, ברשותך האדיבה. אני שמח שלידי יושב ידידי וחברי הטוב רשרש ואני אומר את זה ואני מתכוון לידידי וחברי הטוב. בא משרד התחבורה, הפיל עלי את 672, כביש שמגיע מאוניברסיטת חיפה עד לאליקים בואך יוקנעם, כביש 6, ואומרים שזה שלכם, דליה ועוספייה. אני אומר להם מה עם התקציב שלו? מה עם האחזקה שלו? מה עם הטיפול בו? אומרים, זה שלכם. אני כותב מכתב קצת חריף ואני מקבל תשובה לפיה קרן טרנר בודקים, העלות היא שבעים מיליון שקלים ופונים למשרד האוצר. סליחה, שבעים מיליון שקלים אני אביא אותם? כל התקציב שלי הוא שבעים מיליון שקלים. אני פונה אליהם עוד פעם ואומר להם שאני פונה לבג"ץ, ואומרים לי שבודקים אפשרויות איך לעזור לי בינתיים. בינתיים נהרגים אנשים בכביש הזה, אדוני היושב ראש, עמודי תאורה נפלו, הכביש לא מתוחזק, לא משופץ, זה כביש שנוסעים בו עשרות אלפי אנשים מעם ישראל כל שבוע, זה כביש שמגיע לאוניברסיטה, חוצה את דלית אל כרמל, נוסעים בו מהקיבוצים, מהמושבים ומהמקומות האחרים. אני אומר לך שזה פשוט זלזול באזרח ובחיים שלנו. אני אומר להם שיעזרו, אבל זה לא יעזור. אני כבר אמרתי את זה לרשרש לפני ארבעה ימים שאני הולך לבג"ץ. אני רוצה שמדינת ישראל תחליט אחת ולתמיד כמה היא יכולה להפלות אנשים אפליה כל כך ממוסדת. זאת אפליה ממוסדת, זאת מדיניות מכוונת כדי לפגוע בתכנון, כדי לפגוע בתחבורה, כדי לפגוע בכל דבר ודבר. מזל שיש לי את משרד הפנים. מזל מהשמיים שיש לי את גדעון סער. מזל מהשמיים. אם לא היה משרד הפנים, אני פשוט הייתי על הקרשים.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. ראש מועצת מראר.
זיאד דגש
נמאס לדבר על כל הבעיות שלנו.
היו"ר חמד עמאר
גם את חוצה מראר העבירו אליך?
זיאד דגש
לא. אני עכשיו מוצא את עצמי לא פה ולא שם. מה שאני רואה ומה שסקרו כאן החבר'ה, אני לא רואה את עצמי בקטגוריה כלשהי. תיירות אין. לא נכנסתי לתיירות. הכשרות מקצועיות עליהן דיברו כאן, מרכז הכוון תעסוקתי, באו אלי והבטיחו. פעם אחת באו אלי עת נכנסתי לתפקיד שלושה-ארבעה חברים, זה הצוות שבא, ישבו שעה, הלכו ונעלמו. אני מתקשר ומתקשר, אבל הם אינם. דיברתי עם איימן כמה פעמים אבל הוא לא עונה לטלפונים. דיברתי בקשר למרכז הכוון. עת ישבו אצלי סימס ..... שיקימו במראר אבל הוא בא אלי ולחש לי שיתחילו להקים במראר. עכשיו אתה אומר לי שבכלל לא היה. הייתם מדברים עם האשם שישתתף בעלויות. זה בכלל לא היה. אמרו שמיד יקימו. איפה זה היה כל הזמן? למה לא הקמתם את המרכז הזה?

תכנון מפורט. אנחנו עובדים על התכנון המפורט. יש לי חמישה מיליון שקלים עליהם אתם מדברים סבסוד תשתיות על אדמות פרטיות. מאתיים יחידות דיור. חבר'ה, זה לא יתממש. שמו קריטריונים שאי אפשר לממש את זה. אצלנו אי אפשר לממש וכך גם בשאר הישובים. זה לא יתממש. מאתיים יחידות דיור צריך לבנות במכה אחת ולפתח. זה לא ילך בכפרים.

עיר ללא אלימות. 150 מיליון שקלים עליהם דיברו כאן. במראר 170 דונם אזור תעשייה. איך זה יכול להיות ארבעה מיליון שקלים בלבד ובמקומות אחרים סכומים אחרים 17 מיליון שקלים? איך זה יכול להיות על חמישים דונם? על חמישים דונם 14 מיליון שקלים ועל 170 דונם, רק ארבעה מיליוני שקלים. איך זה יכול להיות?

צריכים להיות קריטריונים. לא יודעים כלום, הכול הולך כך, זה יקבל וזה לא יקבל. צריך לעקור את כל התכנית הזאת ולראות להיכן הלך הכסף.
רפיק חלבי
מדברים על הפסטיבל. התקציב שלי שהוא מאה אלף שקלים לפני שנתיים, עוד לא נתנו את הכסף.
היו"ר חמד עמאר
האשם, אתה רוצה להוסיף עוד משהו?
האשם חוסין
לא. שלושת הישובים לא נמצאים אצלי מ-2010 מלבד ארבעה סעיפים שהם מבני דת, מבני ציבור, חינוך ותחבורה. אנחנו העברנו לדליה במבני דת את כל מה שהתחייבנו ואפשר להעביר את הנתונים פר פרויקט. אותו דבר לגבי השיכון והחינוך. העברנו את כל הכספים עליהם התחייבנו עד השקל האחרון.
היו"ר חמד עמאר
אם כן, היה ביצוע של התכנית שעברה אליך.
האשם חוסין
ב-2011-2013 ביצוע מלא כי הסעיפים הם מאוד קטנים ומאוד מוגדרים כך שאפשר להוציא אותם. ב-2014 אנחנו מתחילים להעביר את הכסף.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. יש עוד מישהו שרוצה להוסיף משהו?
אימאן טרביה
צהרים טובים. אני ממשרד הכלכלה, מרכזת תעסוקה ופיתוח הון אנושי במשרד הכלכלה. רציתי להוסיף נתונים - ואני לא ארחיב יותר - לגבי מרכזי הכוון בדליה ובעוספייה, שאלה שעלתה כאן. יש 268 משתתפים בעוספייה ו-180 משתתפים בדליה. חלק נכבד התחיל כבר הכשרות מקצועיות. חולקו שם שוברים לתכנית הממשלתית של משרד הכלכלה.
היו"ר חמד עמאר
כמה שוקמו לתעסוקה שם?
אימאן טרביה
יש שם שמונים השמות מתוך 448 משתתפים.
היו"ר חמד עמאר
שמונים במשך ארבע שנים.
אימאן טרביה
לא. במשך שישה חודשים. המרכז נפתח ב-25 בינואר השנה. המרכז בעוספייה פועל והשלוחה בדליה עובדת.
רפיק חלבי
איך? איפה? תגידו לי איפה היא נמצאת.
אימאן טרביה
אם תרצה, אני יכולה להמציא לך את הכתובת. לא באתי ברזולוציה כל כך קטנה של המצאת כתובות.
רפיק חלבי
אין שלוחה.
היו"ר חמד עמאר
יושב כאן ראש רשות שאומר שאין שלוחה.
רפיק חלבי
אין שלוחה.
היו"ר חמד עמאר
בואו נגיד שאין שלוחה וזהו.
אימאן טרביה
לא.
רפיק חלבי
אין משרד ואין כלום.
אימאן טרביה
יש. תנו לי לסיים את המשפט. יש שלוחה ויש שם משתתפים. השלוחה עובדת. אם תרצו, אני יכולה לרדת לרזולוציות של כתובת.
היו"ר חמד עמאר
אני יכול לקבל לוועדה נייר בנושא הספציפי הזה?
אימאן טרביה
נראה לי שבאנו מוכנים ביותר. אנחנו נשלח לך.
היו"ר חמד עמאר
ראש המועצה אומר שאין שלוחה ואת אומרת שיש.
אימאן טרביה
יושב ראש הוועדה ורפיק חלבי, אני אשלח לכם היכן היא והיכן היא עובדת.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. אני גם אשמח לבקר שם ולראות אם יש שלוחה.
רפיק חלבי
אם יש שלוחה, אני אתנצל בפני כל הפורום כאן.
היו"ר חמד עמאר
אני בעצמי אבקר שם. אם תעבירי לי את החומר היום, בדרכי חזרה הביתה אבקר במקום. ביום רביעי אני אבקר שם.
אימאן טרביה
אני אדאג להעביר לך את החומר.
רפיק חלבי
לא תוכל לבקר. אין שום שלוחה.
היו"ר חמד עמאר
רשרש, אתה רוצה להוסיף משהו?
עאמר רשרש
ברשותכם, אני רוצה להתייחס לנקודה שלא שייכת לדיון והעלה אותה ראש מועצת דליה. 672. נכון שעלות הפיתוח היא שבעים מיליון שקלים ויש מה שנקרא פרויקט כבישים חוצים לכל המגזר ויש כביש שמשרד התחבורה עושה אותו בכל הישובים. העלות של פיתוח 672, נכון שהוא שבעים מיליון שקלים ולא הכוונה שדליה תעשה אותה אלא להביא את הכסף מהאוצר ומשרד התחבורה יבצע את הפיתוח. הבעיה היא נושא האחזקה ואם זה באחריות הישוב. אנחנו בוחנים את זה שוב ונראה מה אפשר לעשות בקטע הזה.
היו"ר חמד עמאר
תודה רבה. אני רוצה להודות לאמיר על הסקירה שקיבלנו כאן. אני רוצה להודות לראשי הרשויות שהגיעו ולאחראים מהמשרדים האשם ורשרש. אני רוצה לומר לכם שנדהמתי. שמעתי הרבה על הרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, הדרוזי והצ'רקסי ואפילו את השם אני לא מוכן לקבל. אני רוצה להוריד מהשם את המגזר הדרוזי והצ'רקסי ואני אצליח לעשות את זה ואני אעשה את זה.

הנקודה השנייה. אני רוצה להוציא את דליה, עוספייה ומראר מהרשות לפיתוח כלכלי ולהעביר אותן לנושא של המגזר הדרוזי כי שם אני קיבלתי סקירה יותר מפורטת, סקירה יותר מעשית, ואני אתן לכם רק דוגמה קצרה. כל התקציב הוא 778 מיליון שקלים לתכנית לחמש השנים. 778 מיליון שקלים.
אמיר וייס
כן. 778 מיליון שקלים.
היו"ר חמד עמאר
מתוכם 150 מיליון שקלים הם למשרד לביטחון פנים. כאן קיבלתי נתון ש-120 מיליון שקלים הולכים למשטרה להקמת אוגדנים. אם אנחנו מורידים 120 מיליון מ-778 מיליון שקלים, אנחנו נשארים עם 650 מיליון שקלים. אם נלך לנושא של סבסוד קרקע פרטית שהיא אפס, נוריד תשעים מיליון שקלים, אנחנו נשארים עם 560 מיליון שקלים. אלה נתונים שקיבלתי מכם. אני לא מוסיף שום דבר. אתה עובד מדינה, אתה יכול להישאר בוועדה ואני לא צריך אותך כדי לסכם את הדיון. אתה יכול לרשום מה שאני אומר כאן כי אני אזמין אתכם לכאן שוב. אני אומר לכם שכל ההתנהלות של הרשות לפיתוח כלכלי היא התנהלות לא נכונה וצריך להעמיד אותה במקום. הוועדה הזאת, ועדת המשנה של ועדת הכספים, תשב על הנושא של הרשות ותזמין אתכם עוד פעם ועוד פעם. גם על 150 מיליון שקלים של קרקע מדינה, לא הצלחתי לקבל נתונים. אם נוריד גם את ה-150 מיליון שקלים, נגיע לאן שנגיע. אם נלך לתמיכה מינהלית של 15 מיליון שקלים, ששום דבר לא עבר כי לא התחילו לבצע אותה, נוריד עוד 15 מיליון שקלים ונראה כמה נשאר מהתכנית. אם נלך לשילוב רשויות, תשעה מיליון שקלים, יצאה התחייבות רק על מיליון ו-200 אלף שקלים, נוריד אותם ואני לא מבין איזו תכנית זאת. אני לא מצליח להבין איזו תכנית זאת.

אני מאמין שגם לא נעשה מיפוי צרכים של המועצות המקומיות. אין שיתוף פעולה בין הרשויות לרשות לפיתוח כלכלי. הרשות לפיתוח כלכלי היא לא רשות מעל כולם אלא היא רשות שבאה לפתח את הנושא הכלכלי ברשויות הערביות והדרוזיות. לכן אתם צריכים להיות חלק ולשתף. אני לא יכול לשמוע כאן ראש רשות שמתווכח אתכם על כך שיש לו שלוחה כשאין לו שלוחה ואני נוטה להאמין לראש הרשות, כי הוא גר בישוב, שאין לו שלוחה. אני נוטה להאמין לו שאין לו שלוחה.

אם אתם לא מצליחים לבדוק ולהביא נתונים מדויקים בנושא הזה, אני חושב שאנחנו נקיים דיון המשך בוועדת המשנה בנושא של תכניתה חומש. אני מבקש לרשום אצלך שאנחנו רוצים לקבל נתונים מדויקים על כל התכנית של 778 מיליון שקלים, על ביצוע ולא על התחייבות לבצע. אנחנו בשנת 2014, במחצית שנת 2014, והתכנית אמורה להסתיים בסוף השנה. לכן אני רוצה לקבל נתוני ביצוע של התכנית. אני לא יכול לקבל מצב שלגבי תשעים מיליון שקלים, ביצוע כמעט אפס ושלושה מיליון, בסוף מתברר שאלה שלושה מיליון מכל התכנית שבוצעו מתשעים מיליון השקלים, ו-15 מיליון שקלים עכשיו מתחילים לבצע.

לכן אני מבקש לקבל נתונים מדויקים על התכנית החמש-שנתית של 778 מיליון שקלים ולדעת כל שקל להיכן הוא הלך, כמה בוצע, לא באחוזים אלא אני רוצה במספרים. כך גם לגבי דליה, עוספייה ומראר, במספרים.

תודה רבה. נקיים דיון המשך.

<הישיבה ננעלה בשעה 15:50.>

קוד המקור של הנתונים