הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 298>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ד' בסיון התשע"ד (02 ביוני 2014), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 02/06/2014
חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44), התשע"ד-2014, הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44) (שבתון ביום הבחירות הכלליות), התשע"ד-2014, מ/833>
<2. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ ניצן הורוביץ (פ/1927).>
<3. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ שמעון אוחיון, חה"כ דוד רותם, חה"כ רוברט אילטוב, חה"כ גילה גמליאל (פ/1979).>
<4. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ מירי רגב, חה"כ פנינה תמנו-שטה, חה"כ דב חנין (פ/1978).>
מוזמנים
¶
>
שר הפנים גדעון סער
ד"ר שוקי אמרני - מנכ"ל משרד הפנים
יוסף ברון - מפקח על הבחירות, משרד הפנים
יהודה זמרת - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הפנים
רון אלמוג - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הפנים
אפרת אורבך - דוברת, משרד הפנים
מירי כהן - יועצת שר הפנים
אמציה בר משה - יועץ שר הפנים
שלומי לוי - יועץ סגנית שר הפנים
עמי ברקוביץ - ממונה חקיקה, משרד המשפטים
יוסי עדס - רפרנט פנים, אגף תקציבים, משרד האוצר
אור רוזנמן - עו"ד, מחלקה משפטית, משרד הכלכלה
עירית בירן - סגנית מנהל המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
שאול פאר - דוברות, משרד החינוך
מיכל חורין - עו"ד, עוזרת ליועצת המשפטית, משרד החינוך
פיני קבלו - סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי
מיכל מנקס - ראש מינהל חינוך וחברה, מרכז השלטון המקומי
חיזקיה ישראל - מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
סיגל סודאי - יועמ"ש, איגוד לשכות המסחר
אלי יריב - ההסתדרות החדשה
אורלי עדס - מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית לכנסת
תמר אברמוביץ - לוביסטית, פוליסי, מייצגת את נשיאות הארגונים הכלכליים
רומן גרביץ - לוביסט, פוליסי, מייצג את נשיאות הארגונים הכלכליים
יוסף סיזל - משקיף, המשמר החברתי
שמואל חן - דובר הוועדה
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
<1. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44) (שבתון ביום הבחירות הכלליות), התשע"ד-2014, מ/833>
<2. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ ניצן הורוביץ (פ/1927)>
<3. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ שמעון אוחיון, חה"כ דוד רותם, חה"כ רוברט אילטוב, חה"כ גילה גמליאל (פ/1979)>
<4. הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, של חה"כ מירי רגב, חה"כ פנינה תמנו-שטה, חה"כ דב חנין (פ/1978)>
היו"ר מירי רגב
¶
חברים, בוקר טוב. אני פותחת את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בדיון בחקיקה של שבתון ביום הבחירות הכללי. נמצא אתנו פה השר גדעון סער, ושוב אני מודה לך שאתה מגיע לוועדה ואתה תומך ומסייע בכל נושא שאנחנו נדרשנו. בדיוק לפני כמה שניות דיברתי עם שוקי בעניין של המצילים. היועץ המשפטי של הוועדה הציע כמה דברים, אנחנו נעשה את זה כבר בדיון הבא שקשור למצילים, אחר כך שוקי ידווח לך מה נסגר.
אנחנו דנים היום בשתי הצעות חוק.
היו"ר מירי רגב
¶
אנחנו דנים בהצעת חוק ממשלתית (שבתון ביום הבחירות הכלליות), מטעם הממשלה, הכנה לקריאה שנייה ושלישית; הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון – יום שבתון), התשע"ד–2013, של חבר הכנסת ניצן הורוביץ, מספר (פ/1927); הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון – יום שבתון), התשע"ד–2013, של חברת הכנסת מירי רגב, חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה, חבר הכנסת דב חנין (פ/1978); והצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון – יום שבתון), התשע"ד–2013, של חברי הכנסת שמעון אוחיון, דוד רותם, רוברט אילטוב, גילה גמליאל (פ/1979).
בהצעות חוק האלה כולן אנחנו רוצים ליצור מצב, שכפי שיש בבחירות כלליות יום שבתון כך יהיה גם בבחירות לרשויות המקומיות, כדי להביא למצב של מעורבות התושבים בבחירות. תכף גם השר יפתח ויגיד כמה מלים, אנחנו קודם כול נביא להצבעה את ההצעה שלנו למזג את ההצעות.
היו"ר מירי רגב
¶
מי בעד ההצעה?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
<המלצת ועדת הפנים והגנת הסביבה למזג את הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44) (שבתון ביום הבחירות הכלליות), התשע"ד-2014; הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, (פ/1927); הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, (פ/1979); הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - יום שבתון), התשע"ד-2013, (פ/1978), נתקבלה.>
תומר רוזנר
¶
הצעה למיזוג לוועדת הכנסת. צריך לאשר את זה, והדיון יימשך על תנאי שוועדת הכנסת תאשר את המיזוג.
היו"ר מירי רגב
¶
אז אנחנו נצביע, כי היום אני רוצה כבר להצביע על הצעת החוק. אנחנו נצביע עליה וכמובן נקבל את האישור של ועדת הכנסת בהתאם. כבוד השר יפתח, לאחר מכן היועץ המשפטי יקריא את ההצעה. האם אנחנו צריכים להקריא כל הצעה?
שר הפנים גדעון סער
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. אני חושב שנכון מאוד שהוועדה מקיימת את הדיון הזה בחוק שעבר בקריאה הראשונה בכנס הקודם, בכנס החורף, בשעה הזאת, כי אני לקחתי על עצמי, בין היתר, בין האתגרים, לעשות כמה שינויים בדיני הבחירות לשלטון המקומי. והשינויים, עדיף שיהיו לא ברגע האחרון לפני בחירות – כמו שאנחנו מכירים ניסיונות מתחומים אחרים – אלא כשאתה רוצה לעשות שינוי בדיני הבחירות, רצוי שהוא יהיה זמן ניכר מראש.
ולכן, גם אם אנחנו נעשה את השינוי באחוז החסימה, מה שעבר בקריאה טרומית, וועדת שרים לחקיקה קיבלו החלטה לתמוך בקריאה הטרומית, בתיאום אתי – אני אמרתי שאני אדבר עם נציגי כל הסיעות, גם אלה שבאופוזיציה, להביא משהו מסודר ולא להביא משהו ברגע האחרון, כי ברגע האחרון אנשים נמצאים בתוך מערכת בחירות, הם הסתמכו, הם יודעים כללי משחק מסוימים ולא ראוי לעשות שינוי ברגע האחרון.
אז כאן למעשה, אם אנחנו היום נחוקק את החוק בכנס הזה, הוא ייכנס לתוקף למעלה מארבע שנים לפני הבחירות המוניציפליות הבאות.
ולמה בעצם הגעתי למסקנה שנחוץ להחזיר את יום השבתון? יום השבתון למעשה – 30 שנה? כמה זמן הוא לא קיים?
שר הפנים גדעון סער
¶
33 שנה הוא לא קיים בבחירות מוניציפליות. האחוז בבחירות המוניציפליות האחרונות, שהיה מאוד דומה לאחוז בבחירות המוניציפליות שקדמו להן – קצת יותר מ-51% - אחוז נמוך לפי תפיסת עולמנו, אבל אני אומר בסוגריים, אני מופתע שהוא לא יותר נמוך, ואני אסביר למה.
אנחנו קודם כול צריכים לנתח למה האחוז נמוך. אז בדברים שתלויים בנו, היו שתי סיבות שתרמו מאוד לירידה באחוזי ההצבעה. סיבה אחת לא קשורה לדיון של היום, זה הפרדה בין בחירות מוניציפליות לבחירות בכנסת.
בשנים הראשונות של המדינה הבחירות היו מתקיימות באותו יום – הבחירות לכנסת והבחירות המוניציפליות – זה העלה את אחוז ההצבעה של הבחירות המוניציפליות.
יש בזה גם בעייתיות כזאת או אחרת, גם היום האינטרוולים של הזמן הם לא אותו דבר – בחירות מוניציפליות קבוע כל חמש שנים, בחירות לכנסת במקרה הטוב כל ארבע שנים, לפעמים פחות – זה לא כרגע על הפרק אבל אני נותן את זה רק ברקע, שנבין, זו אחת הסיבות שנוצר פער משמעותי, פער שהיום עומד על 15%. אגב, גם כשהבחירות לכנסת היו באותו יום של הבחירות המוניציפליות, קלפי ליד קלפי, בבחירות לכנסת היה אחוז הצבעה יותר גבוה. אנשים היו באים, חלק לא היו מצביעים בבחירות המוניציפליות. זו הייתה סיבה אחת.
סיבה שנייה - והנה יש גרף (שקף: השוואה בין אחוז הבוחרים בבחירות הכלליות וברשימות המקומיות) – אנחנו יכולים לראות שבהתחלה זה היה כמעט צמוד, ובמערכות הבחירות הראשונות שזה היה ביחד היה פער אבל הפער היה מאוד קטן, אנחנו רואים מקומות אפילו של הצטלבות, והפער הלך וגדל בעצם מנקודת הזמן בשנות ה-70, שאין יום שבתון, אז נוצרה עוד סיבה.
למה? אנחנו יודעים שאנשים הולכים לעבוד, הם עובדים עד מאוחר, לא כולם מחוברים למועמדים השונים, לא כולם מחוברים לפוליטיקה, חוזרים עייפים. עצם העובדה שיש יום חופשה, אנשים לא צריכים לעבוד, מעלה את אחוז ההצבעה. כמה? תלוי באיזה יישוב, תלוי בהרבה מאוד משתנים של תרבות פוליטית וכדומה, אבל אין ספק שזה מעלה.
אני רוצה לומר שזה לא מרשם קסם שפותר את כל הבעיות כי יש עוד סיבות אחרות שלהן אנחנו לא נותנים מענה בעניין הזה. לדוגמה, בהרבה מאוד רשויות מקומיות אין מאבק אמיתי נניח על ראשות העיר. כולם יודעים מי יהיה ראש העיר, ראש העיר מוביל ב-30%, ב-40%, בעצם הבחירות האמיתיות הן רק למועצת העיר. על זה רוב התושבים לא יוצאים להצביע.
בתל-אביב היה אחוז הצבעה של 31%, אנשים ידעו מי יהיה ראש העיר. למועצת העיר, מי שקשור לאחת הרשימות, יצא - -
שר הפנים גדעון סער
¶
- - אבל רוב התושבים, זה לא מעניין אותם. ולכן אני אומר, ככל שאין תחרות – בעיקר שזה קורה בערים גדולות, ראשי ערים פופולריים בערים גדולות – זה מוריד את אחוזי ההצבעה, וכן יום שבתון, לא יום שבתון, זה משתנה אחר לגמרי. זאת אומרת, שלא נחשוב שאם פתרנו את הסוגיה הזאת, פתרנו את הכול. לא פתרנו את הכול, אבל יצרנו תמריץ ללכת להצביע.
אנחנו הולכים על משהו מאוד מידתי, מה שאנחנו מחוקקים פה זה יום הבחירות הכלליות לרשויות המקומיות. למה? כי יש סיבוב שני. זה לא תופס, עדיין בסיבוב השני לא יהיה יום שבתון, אנחנו לא יכולים מבחינת המשק על כל דבר קטן להשבית את כל המשק.
שר הפנים גדעון סער
¶
בחירות למועצות האזוריות, לא יהיה יום שבתון, נישאר בלי יום שבתון, אבל 90% מהבחירות בסיבוב הראשון, נגיד הפעם היו 190 וכמה רשויות מקומיות שהיו להן בחירות, זה בהיקף כמעט כמו הבחירות הכלליות, אנחנו אומרים לזה מגיע יום שבתון.
הנזק שנגרם למשק פעם בחמש שנים, ובניגוד לבחירות לכנסת זה קבוע, אנחנו יודעים שבפעם הבאה זה יהיה באוקטובר 2018, אין סימן שאלה מתי זה יהיה, הוא מצדיק - -
שר הפנים גדעון סער
¶
- - האוצר לא כל כך אהב את זה, אני שכנעתי את שר האוצר שאפשר ללכת לכיוון הזה; גם אמרתי לו, אני לא בטוח שאתה תישאר שר אוצר גם ב-2018, אני משוכנע שאתה מאחל לעצמך דברים אחרים; אגב, אין לי בעיה עם זה שתהיה שר אוצר גם ב-2018, אבל בכל מקרה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אין לו בעיה שהוא יהיה שר אוצר ב-2018, אבל הוא לא אמר מי ראש הממשלה ב-2018. זאת השאלה החשובה, אבל נשאיר את זה.
שר הפנים גדעון סער
¶
במקורות שלנו יש דברים שאסור אפילו להרהר אחריהם. כך או אחרת, גברתי היושבת-ראש, אנחנו מגדילים את ההשתתפות האזרחית הדמוקרטית בתהליך.
מה אנחנו משיגים? זה שכתוב 51%, 56%, 60%, מה זה משנה, אני מסביר מה התועלת של זה. קודם כול, רמת לגיטימציה יותר גבוהה. אדם שנבחר – והאדם נבחר על-ידי רוב התושבים – זה לא מערכת בחירות ששליש מהתושבים הלכו, ובעדו הצביעו 51%, אז בעצם הוא נבחר על-ידי שישית מהתושבים של הרשות המקומית. הלגיטימציה הציבורית של הבחירה היא יותר חלשה.
נקודה שנייה, כמה שאחוזי ההצבעה, גברתי היושבת-ראש, יורדים, מועצת העיר יותר מפוצלת ויותר מרוסקת.
שר הפנים גדעון סער
¶
קשה ביותר לנהל את העיר, קשה ביותר להקים קואליציה, מתפתחות קואליציות לעומתיות, לא טוב, לא טוב. אנחנו צריכים להביא למצב שהמודד יהיה מודד יותר גבוה.
יום השבתון, הוא גם מקל עלינו בנקודה נוספת לוגיסטית של הלימודים במוסדות החינוך. העובדה שבשנים האחרונות יש יום שבתון מצד אחד, אבל יש יום לימודים מצד שני.
שר הפנים גדעון סער
¶
במגזר הערבי פחות. ברוב הרשויות כן התקיימו לימודים. זה דבר מאוד מאוד קשה, איך אנחנו מקיימים את חוזר המנכ"ל, כשמצד אחד מתקיימים לימודים, מצד שני אין חיכוך בין התלמידים לבין מי שנכנס להצביע, וכדומה. לשטח בית-הספר בדרך כלל לא כל אחד יכול להיכנס. זה יצר ברדק בשטח, זה יצר או התמרמרות של הורים במקום שביטלו את הלימודים, או התמרמרות של המערכות החינוכיות והעירוניות שהיה להן מאוד קשה לשלב את שני הייעודים האלה כי עם כל הכבוד, עוד אין במדינת ישראל מענה מבחינת ההיקף להציב את הקלפיות כשאין לך בתי-ספר. אין כל כך הרבה מוסדות ציבור אחרים שפותרים לך את העניין הזה.
ולכן, אני חושב שמכל הבחינות האלה, אנחנו נעשה משהו מאוד מאוד חשוב שיבוא לידי ביטוי בבחירות המוניציפליות הבאות.
אנחנו נבלום תהליך שהוא מאוד מאוד מסוכן. הוא גם קצת מטעה. כשאנחנו אומרים 51%, אנחנו צריכים לזכור שביישובים הקטנים אחוזי ההצבעה מאוד גבוהים. זאת אומרת, ה-51% זה גם נתון מתעתע כי בערים הגדולות מזמן אחוזי ההצבעה הם פחות מ-50%.
שר הפנים גדעון סער
¶
תל-אביב ונתניה וחיפה, בכל המקומות האלה הם לא מגיעים ל-50% הצבעה. אם אנחנו מאמינים במה שאנחנו אומרים תמיד - -
שר הפנים גדעון סער
¶
- - הבחירות לרשויות המקומיות לא פחות חשובות מהבחירות לכנסת, זה לא פחות חשוב והרשויות מנהלות את מערכות החיים של האזרח, בחינוך, ברווחה וכדומה, אז בואו ניתן לזה את הביטוי באמצעות זה שכמו שאנחנו מעודדים השתתפות בבחירות לכנסת – זה גם לא חובה שיהיה יום שבתון – אנחנו רוצים שיהיה יום שבתון כי אנחנו רוצים אחוז הצבעה יותר גבוה, לעשות אותו דבר בבחירות המוניציפליות.
היו"ר מירי רגב
¶
תודה רבה לך, כבוד השר. ברוכה הבאה חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה, שהצטרפה כחברה קבועה בוועדת הפנים.
היו"ר מירי רגב
¶
לפני ההתייחסויות אני מבקשת שהיועץ המשפטי של משרד הפנים יקרא את ההצעה. לאחר מכן משרדי הממשלה, בעיקר פנים.
יהודה זמרת
¶
"הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44) (שבתון ביום הבחירות הכלליות), התשע"ד–2014
הוספת סעיפים 97ב ו-97ג
1. בחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה–1965, אחרי סעיף 97א יבוא:
"יום הבחירות הכלליות – שבתון
97ב(א) יום הבחירות הכלליות יהיה יום שבתון בתחומן של הרשויות המקומיות שבהן נערכות הבחירות
במועד האמור, אך שירותי תחבורה ושאר שירותים ציבוריים יפעלו כסדרם.
(ב) השר יחליט על סוגי השירותים שייחשבו שירותים ציבוריים לעניין סעיף זה, ושעות הפעלתם,
ויפרסם הודעה בדבר החלטתו האמורה ברשומות וכן בכל דרך אחרת הנראית לו, לא יאוחר מהיום
ה-35 שלפני יום הבחירות.
זכות לשכר בעד יום הבחירות הכלליות
97ג. עובד שעבד אצל מעביד 14 ימים רצופים לפחות סמוך ליום הבחירות הכלליות, ישלם לו המעביד את
השכר שהעובד היה משתכר אצלו ביום הבחירות הכלליות אילולא שבת."
היו"ר מירי רגב
¶
קודם כול, המציעים. אני כבר אמרתי את דברי בתחילת הישיבה. בבקשה, ידידי שמעון, לאחר מכן פנינה ולאחר מכן אורי מקלב.
שמעון אוחיון
¶
תודה, גברתי היושבת-ראש, אדוני השר. למעשה השר אמר את עיקר הדברים, אני מבקש רק להוסיף שתי נקודות לעניין הזה כדי לחזק את הדברים.
זה איננו סוד שהיום חלק גדול, משמעותי, שהאזרח מקבל מבחינת שירותים, ניתן ברשויות המקומיות – אני מדבר בעיקר על חינוך ורווחה.
חינוך מאוד מאוד חשוב, זה הדבר הבסיסי וזה ניתן ומתבצע לא רק באמצעות הממשלה אלא באמצעות הרשות המקומית, שבחלקן הגדול גם מגייסות תקציבים נוספים.
והנה אתה רואה שם באמת פעילות רבה מאוד, בעיקר בערים הגדולות, שמנהלות את הפעילות ואת התקצוב החינוכי, שם דווקא אחוזי ההצבעה נמוכים ויש לך תחושה, הנה הקהל או ציבור התושבים אינו מעורב דיו.
ואם היינו צריכים חיזוק, הנה כתבת התחקיר שהיה ב"ידיעות אחרונות" בשבת, שמצביע שוב – כנראה זה גם נובע, חלק גדול מזה, מחוסר מעורבות של הציבור וממצב שבו קבוצה קטנה יחסית מובילה ומחויבת, ומנהלת את הדברים כאילו אין שם שקיפות.
ככל שנפתח את זה וניתן אפשרות לציבור רחב להיות מעורב, אני מתאר לעצמי שגם הדיון הציבורי יציב מועמדים, אנשים שבאמת מחויבים, זהירים יותר, הפעילות שלהם שקופה יותר, ובוודאי ימנע מאתנו כל מיני תחקירים כפי שאנחנו ראינו. זה לא מבטיח, אבל בוודאי שקיפות לעיני כלל הציבור, ככל שיש לך 70%–80% מן הציבור מעורב ומתעניין, בעניין הזה בוודאי יש לזה חשיבות.
יכול להיות שגם פה, חלק מן הסיפור של סוגיית לימודי אזרחות שלנו, שמשום מה אולי מדגישים את העניין של השלטון, הבחירות הארציות, המעורבות המקומית צריכה גם לבוא לידי ביטוי בשיעורי האזרחות שלנו כדי שציבור גדול ביותר ייקח חלק גם באחריות, גם בהובלה, ולכן אני רואה ברכה גדולה בהצעת החוק הזאת.
פנינה תמנו-שטה
¶
בוקר טוב. אין ספק שבהרבה מאוד הצעות חוק אנחנו יכולים לראות ויכוחים לכאן ולכאן. לא רבות הצעות החוק שאתה מסתכל עליהן ומבין שגם ברמה הדקלרטיבית וגם ברמה המעשית הן נחוצות מאוד.
אני מברכת אותך, היושבת-ראש, על הצעת החוק הזאת כי מלכתחילה אני חושבת, כפי שאמר שר הפנים, היינו צריכים לבוא ולשים על השולחן שהבחירות המוניציפליות הן לא פחות חשובות מהבחירות הארציות, בוודאי באופן ההשלכה על חיי האזרחים ביום-יום, כמי שנמצאים פה וגם כמי שתמיד מוצאים את המקום לאזן בין ההתערבות של השלטון הארצי לבין השלטון המקומי.
אבל, אני חושבת שבסופו של דבר, ההשפעה היא לא רק ברמה הזאת שאנחנו נוביל לשיעור אחוזי הצבעה גבוה, אלא גם מבחינת חינוך, מבחינת מודעות, מעורבות של ילדים, ויותר מכול, כפי שאמר חברי חבר הכנסת שמעון אוחיון, בוודאי כאשר אנחנו נראה אחוזי הצבעה גבוהים יותר, אז גם אנחנו נראה השפעה על ניקיון הכפיים וטוהר המידות של נבחרי ציבור כי ככל שיש ערנות של התושבים, של האזרחים, בבחירות של הפרובינציה שלהם, אין ספק שזה לא נשאר כנתח בידי אנשים מסוימים, כנתח בידי עסקנים, בידי אנשים שהם מתעסקים בפוליטיקה, אלא יש פה בחירה אמיתית של אזרחים שלא נאלצים לוותר על הזכות שלהם לבחור רק בגלל שיש להם את המעמסה הכלכלית.
אני חושבת שראוי לברך על כך שגם סעיף 97ג, בוודאי הוא חיוני וחשוב כדי לראות שאין מצב שמי שמפסיד מזה בסופו של דבר זה אותם עובדים חלשים.
אורי מקלב
¶
תודה רבה לך, גברתי היושבת-ראש, קודם כול, סתם תובנה שנדע, אני אומר את זה גם לשר, בקשר לאחוז הצבעה נמוך. מתוך ניסיון, כפעיל בחירות, איש מפלגה, כל שנה שהמדינה מזדקנת יותר, מבוגרת יותר, ככה אחוז ההצבעה יורד.
אנחנו, כמפעילים מטות – ואנחנו, יש לנו ציבור הומוגני – אנחנו רואים שככל שהשכונה או ככל שהעיר היא יותר ותיקה, כך אחוז ההצבעה יורד בגלל שיש הרבה אנשים שלא מאתרים אותם. אנחנו הרי מפלחים קלפיות לפי שכונות. לכן, אם אנחנו אומרים היום שבתל-אביב אחוז ההצבעה נמוך, זה לא רק בגלל שאחוז ההצבעה נמוך באופן המעשי אלא בתל-אביב, בגלל ניידות מאוד גדולה של תושבים, יש הרבה אנשים שרשומים שהם מצביעים בתל-אביב והם לא נמצאים, לא מוצאים ולא רואים אותם. את זה אני אומר באופן כללי, אני יכול להביא על זה דברים מדויקים. זה לא רק סטטיסטיקה אלא דברים מדויקים, אנחנו עוקבים אחרי זה. זה לידע.
עכשיו באופן אמיתי. אין ספק שחופש, שבתון, זה דבר טוב אבל השאלה היא אם הייתה פעם אחת אפילו בדיקה מקצועית אחת שקבעה שיש הלימה, שיש קשר בין חופש לבין אחוז ההצבעה הגבוה, האם אחוז ההצבעה הנמוך ברשויות המקומיות זה רק בגלל שאין שבתון באותו יום או שזה בכלל מוסיף משהו, או שזה בגלל סיבות אחרות – חוסר ודאות, חוסר עניין, אם לא מרוצים ממה שקורה ברשויות המקומיות, הדימוי שיש לרשויות המקומיות, בשונה מהכנסת.
ולכן, אנחנו משנים דברים בלי שאני שמעתי איזה בסיס ואיזה דבר מקצועי חוץ מהסברים שזה יביא, שאלה רק דברים תיאורטיים. אני מודה באמת שהנושא של מוסדות החינוך זה חלק משמעותי. השאלה אם זאת הסיבה שיכולה להכריע דבר כזה.
אני אציג את החסרונות, שהם ידועים לכולם, שאנחנו גורמים ביום שבתון. ראשית, ההשלכות הכלכליות הן ידועות – מה ההשלכות, העלות למשק ביום שבתון.
הדבר השני, יש הרבה עובדים שהם לא מקבלים את השכר שלהם, עובדים שעתיים וכו'. אם יש יום שבתון, הם לא יקבלו, והיום יותר ויותר, עובדים רבים ביום שבתון כזה שלא יעבדו, הם לא יקבלו וזה יפגע להם באופן ישיר בשכר.
אורי מקלב
¶
יש הרבה שנפגעים. דבר נוסף, אי אפשר להתעלם מכך שגם כשיש יום שבתון, עדיין הרשתות עובדות, התחבורה הציבורית עובדת. האנשים, העובדים האלה גם צריכים סידור לילדים.
יש עוד דבר אחד. יכול להיות ששבתון רק יביא פחות מצביעים. יש שבתון, הוא יצא לחופש באותו יום, הוא יצא לטיול באותו יום כבר בבוקר. למה שילך להצביע, יש יום חופשי שאפשר לנצל אותו לדברים אחרים, ולא להצביע.
אורי מקלב
¶
לכן, מה שאני מציע, שהחופש יהיה חצי יום שבתון. דהיינו, במקום שיהיה יום שלם, יעבדו חצי יום. כשיש חצי יום, זה מצד אחד מקל בנושא הזה של בחירות. אתה מסביר למה אני אומר את זה?
שר הפנים גדעון סער
¶
פשוט בכל הנימוקים שלך נגד החוק, שכחת נימוק אחד, אז אני אגיד אותו ככה בצורה חופשית. אצלנו אחוז ההצבעה גבוה, לא מתאים לנו שגם במגזרים אחרים יהיה אחוז הצבעה גבוה כי זה יוריד פרופורציונלית - - -
אורי מקלב
¶
אתה לא צריך להגיד את זה. הרי ברור, כשמסתכלים עלי, ויודעים את זה – אדוני השר, לא חשבתי שאתה, כפוליטיקאי משופשף, תבוא ותיפול בעניין הזה ותגיד – אתם החרדים, יש לכם - - -
שר הפנים גדעון סער
¶
אני בעד אחוז הצבעה גבוה של חרדים ואני בעד אחוז הצבעה גבוה של מסורתיים ושל דתיים ושל חילוניים ושל כולם.
אורי מקלב
¶
במה זה סותר? ההצעה שלי הרי זה בדיוק הפוך. אני גם בא ואומר, אחוז ההצבעה יעלה ואנשים לא ישתמשו בחופש, ואני מדבר על חצי יום. בגני ילדים למשל – אתה לא צריך לעשות יום שבתון בגני הילדים, אפשר לשלוח לגני הילדים כי זה חצי יום. גני ילדים יכולים לפעול, בתי-הספר יכולים במקרה כזה באמת לא לפעול מכיוון שאולי צריך במקומות מסוימים בעת הצורך, אבל גם אם נניח נבטל את הלימודים באותו יום זה עדיין לא עושה את זה חופש לכל המשק. דווקא הורדתי את הכיפה כשאמרתי את ההצעה הזאת. זה יעלה את אחוז ההצבעה הרבה יותר ממה שאני חושב - - -
אורי מקלב
¶
אם הם נימקו כמו הנימוק שאני חושב שאמרתי עלה בקריאה הראשונה, אני חושב שזאת לא סיבה שאחוז ההצבעה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
בגלל שיש למשרד הפנים יכולת לבדוק את העניין, כמו שאתה רואה, לאורך שנים, אז אנחנו נראה מה קורה בבחירות הבאות.
אורי מקלב
¶
אם יש קשיים כשיש יום עבודה, גם אני מתמודד עם הקשיים האלה. כולם מתמודדים, ואחוז ההצבעה יעלה גם בכל המגזרים. דווקא אני יכול להרוויח הרבה יותר כשיש יום שבתון, אבל באופן כללי אם עושים את השיקול ואת האיזון - - -
אורי מקלב
¶
לא. בדיוק הפוך. אני אומר שגם אנשים שגרים בפריפריות, שעובדים ומגיעים מאוחר, והקלפי נסגרת מוקדם, אתה לא מספיק. אני יודע מה נעשה בקלפי, אבל כשאני מדבר על חצי יום, אנחנו נותנים מענה לכל. זה לא יום שבתון שהוא באמת גורם לכל ההשלכות.
אורי מקלב
¶
גם אנחנו לא גורמים לאנשים נזק כלכלי, אנשים פחות יצאו, לא יראו את זה כיום חופשי אלא יראו את זה שמשחררים אותם יותר מוקדם מהעבודה, מסיבה אחת. הוא כבר לא יכול לצאת לחופש, הוא ילך להצביע ויהיו לו כמה שעות, ארבע-חמש שעות. זה הרבה יותר הגיוני, הרבה יותר מקצועי.
פיני קבלו
¶
בוקר טוב. פיני קבלו, סמנכ"ל בשלטון המקומי. יושב-ראש השלטון המקומי, חיים ביבס, ביקש להודות באמת גם לשר, גם ליוזמים ולגם לממשלה על החקיקה של יום שבתון לרשויות המקומיות. זה דבר מבורך, אני גם מצטרף לאותן סיבות שהשר מנה ואני גם אוסיף שיש חשיבות מאוד גדולה שהקלפיות ימוקמו באותם מקומות, בתי-ספר חינוכיים, ולא במוסדות שאנחנו שוכרים אותם – זה יכול להיות משרד של איזשהו עורך-דין או כל דבר אחר, שאין בו לא נגישות ולא כל תהליך אחר שיוכל להביא.
אנחנו יכולים לציין גם שבארץ אצלנו אנשים לא אוהבים לעמוד בתורים. יש להם רצון להצביע, הם באים להצבעה ורואים את התורים המתמשכים סביב אותן שעות אחרונות לקראת הסגירה, אנשים – לא כמו באמריקה, אוהבים לעמוד בתור – הם פשוט הולכים הביתה ולא מצביעים, ולכן לעניין הזה יש חשיבות.
הנושא של חצי יום, אני חושב שזה רק יסבך. אני לא חושב שמקומות עבודה ירצו את החצי יום הזה, עם כל ההסעות וכל מה שמשתמע מכך, ולהתחיל את ההצבעה בצהרים.
אנחנו נתמוך בהצעת החוק הממשלתית כפי שהיא נכתבה.
אורלי עדס
¶
בנוסף לכל הטעמים שהציג השר אני אוסיף רק נקודה לגבי בעלי התפקידים שנדרשים ביום הבחירות מבחינה ארגונית.
לביצוע יום הבחירות נדרשים עשרות אלפי בעלי תפקידים, שזה 15,000 מזכירי ועדות קלפי, סדרנים, אבות בית ואינסוף בעלי תפקידים. יש קשיים בגיוס של עובדים, יעיד על כך אני מניחה יוסי, כאשר אין יום שבתון, ובסופו של יום הם כן לוקחים יום חופשה כך שאותם מקומות עבודה איפשהו מושבתים.
סוגיה יותר חשובה היא גיוס חברי ועדות הקלפי. רשימות המועמדים והסיעות מגייסות חברי ועדות קלפי. המטרה והעיקרון זה בעצם שמירה על טוהר הבחירות, הם גם לא מקבלים שכר.
לבוא ולדרוש מהם לגייס את אותם אנשים, גם כך יש קשיים, אין שכר, ולומר להם לבוא גם ביום חופש יוצר מצב שלמיטב ידיעתי בבחירות האחרונות היו המון ועדות קלפי בהרכב חסר, ויש בזה פגיעה לטעמי בשמירה על טוהר הבחירות, אז זו סוגיה ארגונית חשובה.
חיזקיה ישראל
¶
חיזקיה ישראל, התאחדות התעשיינים. מטבע הדברים אנחנו מתנגדים להצעה הזאת, אנחנו חושבים שניתן להשיג אותו דבר גם באמצעים אחרים, לדוגמה חצי יום היה אולי יכול לפתור את הדבר, ויש גם תופעה שאנשים עלולים לנצל את זה לצאת לחופשה ולא להגיע להצבעות. לפחות אם אפשר לצרף – אם הוועדה החליטה כן לקדם את הצעת החוק, בניגוד לדעתנו – בגלל העלות הכלכלית שיש לזה - - -
חיזקיה ישראל
¶
אני חולק על מר קבילו. אני חושב שחצי יום היה פותר את הבעיה שהוצגה פה. ויתר על כן, לפחות אנחנו מבקשים, אם תחליטו בכל אופן לקדם את ההצעה, שיהיה רק מי שהצביע בפועל. כלומר, יהיה מצב שבו אנשים ייקחו לעצמם חופשות, לא יבואו להצביע, וגם ייהנו מיום שבתון.
סיגל סודאי
¶
כן. עורכת-דין סיגל סודאי, לשכת המסחר. גם לשכת המסחר מצטרפת לעמדה של התאחדות התעשיינים. כל השיח הזה, הייתה לי תחושה שהוא מעל המעסיקים. זאת אומרת, מי שלמעשה מממן את יום הבחירות הזה זה המעסיקים, אז אני חושבת שהמינימום היה לשתף אותנו בעניין הזה ולשאול מה העמדה שלנו לפני.
מאוד קל להיכנס לכיס של המעסיקים. אני לא מדברת רק על החוק הזה, אני מדברת כמכלול של חקיקה, וזה עוד אחד מהם שמצטרף לכיס של המעסיקים.
אנחנו גם בעד דמוקרטיה ומעורבות של האזרחים ושל התושבים, על אחת כמה וכמה ברשויות המקומיות, ויש לי נגיעה אישית ברשויות המקומיות כי אח שלי התמודד בבחירות האחרונות ואני יודעת מה זה אומר.
סיגל סודאי
¶
אני פשוט עבדתי שבועיים ועזרתי לו. באמת, בשיא הכנות, אני ממש לא חושבת שהסיפור הוא שבתון או לא שבתון. יכול להיות ששבתון יכול להוסיף, לדעתי אחוזים בודדים. גם כבוד השר וגם חבר הכנסת מקלב, אני חושבת שהנימוקים שאתם העליתם פה הם דווקא ממחישים למה יום שבתון לא יכול לשנות את שיעור ההצבעה להרבה הרבה יותר גבוה באופן משמעותי.
היו"ר מירי רגב
¶
סליחה, אתה מנהל פה את הדיון? תן לה בבקשה לדבר. היא אמרה את עמדותיה, נתנו לך להגיד את עמדותיך. תן בבקשה לאחרים, אנחנו רוצים להגיע להצבעה. ב-11:00 יש לנו דיון אחר.
סיגל סודאי
¶
גם בגרף אפשר לראות שהירידה בשיעור ההצבעה הייתה עוד לפני שבוטל יום השבתון לרשויות המקומיות. אני חושבת שהסיבות הן אחרות, השלטון המקומי צריך לבדוק את עצמו, ואני לא אכנס לזה.
אבל באמת, המינימום שאנחנו מבקשים זה הנושא של להוסיף איזשהו סייג לחוק, שמי שמצביע – כי אנחנו בעד הצבעה ושיבואו לבחור ואנחנו בעד להגדיל את שיעורי ההצבעה – ואנחנו חושבים שיש לנו פה מוטיבציה משותפת ואפשר להשיג את זה, רק אם עובד יוכיח שהוא הצביע, הוא יקבל את התשלום. אם הוא לא הצביע אין שום סיבה שהוא יקבל פרס, עוד יום חופשה על חשבון המעסיק, מה גם שיש עובדים במסחר ושירותים שעובדים ביום הזה והם לא מקבלים את התשלום הנוסף או את יום החופשה הנוסף, שזה גם פה איזשהו סוג של פגיעה.
היו"ר מירי רגב
¶
אפשר לקבל בבקשה את טופס חברי הוועדה שמצביעים? מקלב, אתה אתנו או נגדנו? שאני אדע איך לקחת אותך בחשבון, אם אני צריכה גיוס או לא.
שר הפנים גדעון סער
¶
גם אני רוצה להגיד שאני - אם זה התפרש בצורה אחרת – גם מאוד מעריך את חבר הכנסת מקלב, שהוא מהפרלמנטרים המצטיינים בבניין הזה, וגם את האופן שהוא מייצג את הציבור שהוא מייצג, זה ציבור שאני אוהב באופן מיוחד.
שר הפנים גדעון סער
¶
אבל זה לגיטימי. אגב, אני גם רוצה להגיד פה בסוגריים שזה לגיטימי גם עבור נציג ציבור לבוא ולהסתכל על השיקולים הפוליטיים, איך הכוח של מי שהוא מייצג בא יותר לידי ביטוי. זה לא דבר בלתי לגיטימי, וזו גם זכותו, בשביל זה הוא גם נשלח לפה.
זה לא פוגע כמובן בכל השיקולים הענייניים שהעלה חבר הכנסת מקלב, שזכותי לחלוק עליהם, אבל הדבר הזה הוא לגיטימי והדבר הזה הוא לגיטימי.
שר הפנים גדעון סער
¶
אני רק רוצה להגיד דבר אחד. עלו הצעות שקשורות בחיוב של הצבעה, בואו ניקח בחשבון שגם אי הצבעה זאת אמירה דמוקרטית לגיטימית. אדם גם יכול לבוא לקלפי והכרחנו אותו, והוא ישים פתק לבן.
תומר רוזנר
¶
שלוש הערות. אחת אני מביא בשם חבר הכנסת אזולאי, שביקש ממני להביא אותה בפני הוועדה כי הוא לא יכול היה להיות נוכח. הוא ביקש ממני לומר שבמקום ההצעה הזאת הוא היה מציע להעביר את הבחירות לחנוכה, שבו יש חופש לתלמידים ולכן עדיף בעיניו שהבחירות יתבצעו כך.
תומר רוזנר
¶
ההערה השנייה היא הערה טכנית, מבחינת נוסח החוק. מבחינת מיקום התיקון, מבקשים ממחלקת נוסח החוק לומר שהם חושבים שהמיקום צריך להיות במקום שבו הציעו חברי הכנסת בתחילת החוק ולא בסופו. אנחנו מבקשים שהוועדה תסמיך לתאם עם משרד הפנים את המיקום המדויק של הסעיפים בחוק יחד עם מחלקת נוסח החוק שלנו.
תומר רוזנר
¶
ההערה המהותית היחידה שלנו נוגעת לנושא ההצעה שמדברת על כך שהשבתון יהיה בתחומן של הרשויות המקומיות שבהן יהיו בחירות. אנחנו חושבים שצריך להתייחס, בסעיף השני שמתייחס למעבידים, על מי זה יחול. זאת אומרת, האם אנחנו מתייחסים למקום מגוריו של העובד או למקום העבודה, או למקום מגוריו של המעביד. כרגע לא ברור נגיד אם מורה שגר בתל-אביב ועובד במועצה אזורית ברנר למשל, האם יש לו שבתון או אין לו שבתון, או הפוך.
תומר רוזנר
¶
זאת אומרת שיהיה ברור, למשל היו שגרסו שהמקום הקובע הוא מקום העבודה, זאת אומרת אם בית-הספר הוא בתל-אביב - - -
יהודה זמרת
¶
הצעת החוק לקחה את הטריטוריה, אמרה באזורים איפה שיש בחירות, כל העסקים שנמצאים באותו מקום, לא יהיה בהם - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
ובכל זאת עולה פה סוגיה מאוד מעניינת. מה שהוא אמר, שאם אותו עובד עובד בעיר אחרת והוא צריך את היום חופש, את יום השבתון, אתה צריך ללכת לפי זכות ההצבעה כי זכות ההצבעה, בלאו הכי, ברגע שיש שבתון ויש בחירות בעיר מסוימת, נפתרת הבעיה של כל העסקים.
שר הפנים גדעון סער
¶
אתה לא עושה לכולם, כי נגיד יש רשות מסוימת שהבחירות כבר התקיימו, מה פתאום אתה עושה שבתון? נגיד בחדרה – סתם דוגמה – היו בחירות מיוחדות, או מועצות אזוריות, שזה לא באותו יום.
שר הפנים גדעון סער
¶
בסדר, זה החריג, אבל את לא תעשי יום שבתון, תשביתי מערכות חינוך במקום שאין שום בחירות.
תומר רוזנר
¶
מצד שני, עלול להיווצר מצב שאדם שמתגורר במקום שיש בו בחירות, לא יהיה לו שבתון כי הוא עובד במקום אחר.
יהודה זמרת
¶
המחיר השני הוא שמערכת החינוך במקום מסוים תהיה מושבתת כי המורים ילכו. לנהל מערכות שלמות כאלה שאתה מנהל אותן כשחצי מהאנשים מגיעים, חצי לא מגיעים - - -
היו"ר מירי רגב
¶
יהודה, אבל אולי תבהירו בחקיקה שהדבר הקובע בעצם זה זכות ההצבעה במגורים, מה שאמר קודם גדעון. זה הדבר הנכון.
יהודה זמרת
¶
יש שתי אפשרויות. ההצעה כפי שנוסחה הולכת לפי טריטוריה, לפי שטח שיפוט, אומרת – כל העסקים בתחום של אותו מקום שמצביעים בו, סגורים, מתוך הנחה שמרבית האנשים עובדים באזורים האלה - - -
יהודה זמרת
¶
מתוך מטרה שבאה ואומרת, אנחנו רוצים להשבית עסקים בשלמותם, אנחנו לא רוצים לעשות חצי יגיעו, חצי לא יגיעו, מי מגיע, מי לא מגיע, לפי זה, אלא בעצם אנחנו עושים קו חיתוך מסוים שיכול להיות ש-10% אולי לא ייהנו ממנו אבל בסופו של יום הוא יוצר ודאות.
אורי מקלב
¶
יש גן ילדים בגבעת ברנר שעובד. הגנן או הגננת גרים בתל-אביב, היא לא תבוא לגן באותו יום? ואז, איך יפעל הגן בגבעת ברנר?
היו"ר מירי רגב
¶
זה מה שצריך לעשות. זכות טריטוריאלית פלוס הזכות של מי שמתגורר במקום, ואז זה פותר לנו את הבעיה של זו שגרה בתל-אביב ועובדת בגבעת ברנר.
אורי מקלב
¶
אותה אחת שגרה בתל-אביב, היא הגננת בגבעת ברנר. הגן לא יוכל לפעול בגבעת ברנר, וכך הלאה. המפעל בגבעת ברנר, חצי מהעובדים שלו יבואו, חצי מהעובדים שלו לא יבואו?
היו"ר מירי רגב
¶
יש בית-חולים, יש כל מיני דברים, אי אפשר להגיע בחקיקה למאה אחוז. אתה מגיע לעיקרון. כשאתה מזהה את החריגים אתה מנסה לתת להם את אותו פתרון כמו שנתנו כרגע לזכות ההצבעה, על-פי מקום שרשום בפנקס הבוחרים, ואם יהיו עיוותים נוספים נטפל בהם תוך כדי.
שר הפנים גדעון סער
¶
לא, לא. יש רק מועד אחד. חבר הכנסת מקלב, אני מבהיר. יש כל מיני מועדים של בחירות מוניציפליות. יש מועד אחד שזה היום הבחירות הכלליות, הבחירות לרשויות המקומיות, מה שהיה ב-22 באוקטובר עכשיו. זה יום השבתון. אחר כך, בבחירות למועצות אזוריות, בבחירות סיבוב שני לבחירות מוניציפליות, בבחירות סיבוב שני למועצות אזוריות, אין שבתון. בבחירות מיוחדות ברשות אין יום שבתון. פעם בחמש שנים יש יום שבתון.
שר הפנים גדעון סער
¶
נכון, אני אגיד לך מדוע. מכיוון שאתה לא יכול להביא את העיקרון הזה עד אינסוף. ביום הכללי, בעלי זכות הצבעה, למעלה מחמישה מיליון. כל הימים האחרים, זה במקסימום מאות אלפים. אתה לא יכול לעשות יום שבתון על כל דבר.
פנינה תמנו-שטה
¶
אז הולכים לכיוון של יום שבתון כללי? כי אני לא חושבת שצריך להסתכל פרטיקולרית על-פי רשויות.
שר הפנים גדעון סער
¶
אני חוזר ואומר. יום שבתון פעם בחמש שנים ביום הבחירות הכלליות לרשויות המקומיות, שהוא פעם בחמש שנים, מה שעכשיו היה ב-22 באוקטובר.
את מי כולל יום השבתון? הוא כולל את אותן רשויות שמתקיימות בהן הבחירות, פלוס אותם מצביעים בפועל, גם אם הם עובדים במקום סמוך. מאוד מאוד פשוט. ככה אנחנו לא מרחיבים מעבר למידה.
אורלי עדס
¶
נניח שאני גרה בתל-אביב, אני בעלת זכות הצבעה בתל-אביב, אבל אני עובדת של המועצה האזורית גזר. אין שם שבתון.
אורלי עדס
¶
היום בשוק העבודה זה משהו מאוד מאוד מקובל. תהיה פה אני חושבת בעיה, וזה לא כזה הבדל משמעותי.
פנינה תמנו-שטה
¶
אני עדיין מציעה לשקול יום שבתון כללי, וכל השאר – כמו שאמרת, כמו שלא נותנים על בחירות חוזרות יום שבתון - - -
שר הפנים גדעון סער
¶
אני חושב שזו טעות. אני חושב שזו טעות להשבית מקומות שאין בהם בחירות, לא קשורים לבחירות.
פנינה תמנו-שטה
¶
אבל רשויות יתכווננו. ברגע שאתה עושה יום שבתון כללי, רשויות גם יתכווננו, גם אם צריך לעשות תיקונים כאלה ואחרים, גם בחקיקה.
שר הפנים גדעון סער
¶
מועצה אזורית ערבה תיכונה לא מושפעת מזה שיש בחירות בעיריות כאלה ואחרות. היא לא מושפעת, למה להשבית את כל המערכת הזאת?
עירית בירן
¶
שמי עירית בירן, אני ממשרד החינוך. אני רוצה לציין שבבתי-הספר של החינוך ההתיישבותי יש אחוז יחסית גבוה, בסביבות 30% מהמורים שהם באים מיישובים עירוניים. צריך לקחת בחשבון שיכול להיות שיצטרכו לא להפעיל בתי-ספר בחינוך ההתיישבותי.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מתארת לעצמי שמשרד החינוך ידע להיערך לזה. הוא יודע מאיפה המורים. זה קורה פעם בחמש שנים, יודעים גם את המועד. זה לא כמו עכשיו, פתאום לא יודעים בעיריית תל-אביב שעונת הרחצה התחילה בקיץ. יודעים, אז יתמודדו עם זה. בבקשה.
אור רוזנמן
¶
הדברים נאמרו פחות או יותר. אנחנו כן מבקשים, לאור ההבהרה שנעשתה עכשיו, שהוועדה תתייחס לשאלה מה קורה לעובד שגר במקום שאין בו יום שבתון, אולם מקום העבודה שלו סגור.
אור רוזנמן
¶
אבל זה לא משתמע מלשון החוק. הוא לא יכול להגיע ליום עבודה ויצטרך לקחת על זה יום חופש. צריך פשוט להבהיר את זה בחוק.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נבהיר רק כשנהיה בטוחים שזה מה שאתם מתכוונים. אתם מתכוונים שבעצם אם מקום העבודה שלו בתחום הרשות המקומית , יש לו שבתון, ואם הוא גר בתחום הרשות המקומית יש לו שבתון.
אורי מקלב
¶
ולאחר מכן, שישולם שכר לכל העובדים שנפגעים באופן ישיר, כמו עובדים שעתיים שלא מקבלים ביום שבתון, שיקבלו פיצוי. בגלל היום הזה שהם לא מקבלים שכר אנחנו פוגעים בהם, לכן ישולם פיצוי לכל העובדים השעתיים.
אורי מקלב
¶
שהחופש, קודם כול שזה יהיה יום שבתון כללי – זו הסתייגות אחת – לא רק באזור שבו מתקיימות הבחירות. לפי מה שנאמר אני חושב שאנחנו הולכים כאן – השר אמר ש-30% שנמצאים, היום גם בתי-ספר אזוריים - - -
אורי מקלב
¶
חלק מהילדים לומדים במקומות ששם כן מתקיימות בחירות – אותם ילדים, זה לא רק המורים, זה גם הילדים עצמם, יש לזה השלכה.
אני גם מציע שבמקום 14 ימים רצופים זה יהיה 10 ימים.
שזה לא יחול - איך שלא יהיה, שגני ילדים, מעונות ומשפחתונים ימשיכו לפעול.
ההסתייגות הנוספת, שלאחר הבחירות הקרובות תהיה הכנת מסמך מקצועי שינתח את התוצאות, שזה בעצם המשך גם להוראת השעה, מה ההשלכות על אחוז ההצבעה – האם באמת עלה אחוז ההצבעה, האם אחוז ההצבעה עלה בגלל השבתון – שיפלח את זה. שהמשרד יכין את עצמו לבדוק את זה ביום הבחירות, מה קרה, מה ההשלכה, לטובה או לא לטובה, בחוק שמדבר על יום שבתון.
אורי מקלב
¶
גברתי היושבת-ראש, חצי יום אתם לא הכנסתם, זה ברור. חצי יום זה הסתייגות שאמרתי אותה קודם כבר.
היו"ר מירי רגב
¶
אנחנו מכניסים גם את החצי יום. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגויות של חבר הכנסת מקלב לא נתקבלו.
היו"ר מירי רגב
¶
פנינה, שמעון ואנוכי. ההסתייגויות שלו לא התקבלו. אני עוברת להצביע על הצעת החוק כפי שהוקראה, ובהמשך לסיכומים ולשינויים שדיברנו עליהם. מי בעד הצעת החוק כפי שהוקראה, עם השינויים? מי נגד? אתה נגד או נמנע?
אורי מקלב
¶
נגד.
הצבעה
בעד – 3
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 44) (שבתון ביום הבחירות הכלליות), התשע"ד–2014, עם השינויים, נתקבלה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר מירי רגב
¶
כמובן שההצבעה הזאת היא על תנאי של אישור ועדת הכנסת.
תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:00.>