PAGE
2
הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול
02/06/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 19>
מישיבת הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול
יום שני, ד' בסיון התשע"ד (02 ביוני 2014), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 02/06/2014
החופש הגדול טומן בחובו סכנות רבות - סמים ואלכוהול
פרוטוקול
סדר היום
<החופש הגדול טומן בחובו סכנות רבות - סמים ואלכוהול>
מוזמנים
¶
>
סוני הינגר - קצין נוער, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
יעקב נוי - ראש אגף הקהילה ברשות למלחמה בסמים ובאלכוהול, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
סוזן בן עזרא - המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
סאלח בוקעי - מנחה במגזר ערבי - דרום, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
ווליד חדאד - מנחה במגזר הערבי, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
סימונה מורלי - מתאמת המאבק בסמים, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
דפנה גיגי - המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
תמי חצ'ואל - מתאמת המאבק בסמים - נהריה, המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול
בלה גולדנברג - המשרד לביטחון פנים והרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול
איציק בן אבי - משרד החינוך
רותי תווינה - מדריכה ארצית ביחידה למניעת שימוש בסמים ואלכוהול, משרד החינוך
תהילה עמר - מנחה במינהל חברה ונוער, משרד החינוך
תמי דיסקין - מפקחת ארצית התמכרויות, משרד הרווחה
פאולה רושקה - מנהלת המח' לטיפול בסמים והתמכרויות, משרד הבריאות
מיקי אריאלי - מנהל היחידה למאבק בפשע הפרמצבטי, משרד הבריאות
אהוד אורטל - ראש מדור בכיר יחידת מבצעים, מטה סמים, מכס
טל פדידה - מועצת התלמידים והנוער
אירינה לוית - עמותת "אליס"
ליאורה טורלבסקי - עמותת "אליס"
היו"ר מוחמד ברכה
¶
שלום לכולם וצהרים טובים. אנחנו מתנצלים על האיחור בתחילת הישיבה של חמש דקות. העיכוב המתוכנן היה עשר דקות אבל זה לא התכנון שלי, כמובן. אנחנו היום מתכנסים לדון בסכנות, כביכול, שטמונות ביציאה לחופש הקיץ, לחופש הגדול של כלל התלמידים והנוער בישראל. זה לא דיון ראשון, זה כמעט הופך דיון מסורתי לקראת החופש הגדול, אנחנו מכנסים את הדיון הזה על מנת לשמור על ההכנות של הגורמים השונים והגופים השונים, הממלכתיים והחוץ-ממלכתיים, על מנת לצמצם ולמזער עד כמה שאפשר את הנזקים של מחסור במסגרות במהלך החופשה הזאת, והאפשרות של זליגה לכל מיני כיוונים בלתי רצויים.
השנה אנחנו מתכנסים בעקבות תכנית של משרד החינוך, שלדעתי היא תכנית חשובה, של קיום פעילות בתוך בתי הספר, מה שנקרא: מחנות קיץ של שלושה שבועות ביוזמת משרד החינוך, ותוך מתן עדיפות או תוך מתן תמיכה על בסיס מפתח סוציו-אקונומי של ישובים ושל בתי ספר. אני רואה בזה דבר מבורך, אני גם הבעתי את עמדתי בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. אני חושב שהיוזמה הזאת של משרד החינוך, של שר החינוך, היא יוזמה ברוכה, שמשיגה שתי מטרות: מטרה ראשונה – לאפשר פעילות קרובה לליבם של התלמידים בתוך בית הספר, וזה יכול לקרב את בית הספר, וגם כן למנוע אפשרות של ספסרות בכל מה שקשור במחנה קיץ ותמיכה בשכבות החלשות. אני רואה בזה דבר חשוב ביותר.
אני מציע, לצורך הדיון, שנשמע בהתחלה שתי סקירות, שתי דעות – הדעה של הרשות והדעה של משרד החינוך ואחר כך, נמשיך בדיון. מי נמצא מטעם משרד החינוך? נתחיל עם הרשות, בבקשה אדוני.
יעקב נוי
¶
שלום לך אדוני. תודה רבה על ההזדמנות שוב להופיע בפני הוועדה. אני מתנצל בשמו של יאיר, שלא יכול להגיע היום. רק לפני שבועיים היינו כאן, בוועדה, ובאנו עם צוות מתוגבר של אנשי שטח. גם הפעם הגיעו לכאן אנשי שטח, מתאמים, של נהרייה, אשדוד וחיפה. אני אשמח, אם יתאפשר להם גם להציג את הפעילות הספציפית של כל ישוב. וכמובן, המנחים שלנו של הקהילה הערבית ושל מגזר חבר העמים.
אני אפתח בשתי מילים ואומר שהשנה הוצאנו גם פקודת היערכות לקראת הקיץ לכל המתאמים שלנו כאשר הפקודה נסמכת על פקודה של רמ"ח נוער במשטרת ישראל, והיא באה לתת דגשים לפעילות של המתאמים, של ההורים, של סיירות ההורים בתוך הישובים.
ברשותך, אני אבקש מסוזן מהרשות הלאומית שתמשיך ותאמר מספר דברים כלליים ונעבור לאחר מכן לישובים ולמגזרים.
סוזן בן עזרא
¶
אני מנהלת תכניות ופיתוח, אגף הקהילה. כמו כל שנה, אנחנו נערכים השנה בתוך תכניות ה - - - להפעלת תכניות קיץ ומתן מענה מותאם לשעות הפנאי, זאת מתוך ראיה של לתת את כל נושא החלופות, לתת מענים בתוך הישובים. הדגשים שלנו הם כמובן דגשים של רגישות תרבותית, מענה למגזר האתיופי, הרוסי, הערבי. בתוך המגזר הערבי, כמובן גם את החלוקות השונות. הפעילות שלנו היא פעילות מותאמת על פי אוכלוסייה. אנחנו נראה פעילויות שונות בין הערים הגדולות, ישובים קטנים, מועצות אזוריות. תהיה פעילות מותאמת בכל ישוב בהתאם לצרכים שעולים בישוב, אם זה אירועים גדולים קהילתיים, אם זה יותר קבוצות פרטניות, חלופות בשעות הערב, קייטנות לילה וכדומה. שיתוף הפעולה שלנו הוא כלל משרדי, עם כל המשרדים הקיימים, עם כל הגופים שקיימים בתוך ישוב. בחינוך אנחנו נכנסים לתוך הפרויקטים יחד עם עיר הילדים ועיר הנוער, והמתאמים שלנו נותנים שם את ה"פוש" ואת המקום שלהם. עם הרווחה עבודה נרחבת – ילדים, נוער, יחידות האיתור שיש, שיתגברו את הפעילות בקיץ. כמובן, עם האכיפה – המשטרה. יעקב הזכיר את פקודת ההיערכות שיצאה עם רמ"ח הנוער ואת העבודה המתוגברת עם סיירות ההורים. העבודה בכל הנושא של התייחסות לאלכוהול, סמי פיצוציות ויישום החוקים החדשים. פרויקטים בין-משרדיים גדולים שיש לנו זה את "חופים", שמתקיים השנה באילת, טבריה, דוגית וירושלים ותל-אביב. למעשה, שם יתנו את המענה לכל הילדים שנוסעים לפרוק כל עול מחוץ לבית הוריהם. בנוסף, דיברת על יחידות האיתור שיפעלו במתכונת מתוגברת. נמצאים אתנו גם המתאמים שישמשו בתוך הישובים שלהם את הדוגמאות הספציפיות.
סוזן בן עזרא
¶
ההתחדשות היא בעיקר פר ישוב. זאת אומרת, ישוב לומד מה עבד או לא עבד בשנה הקודמת ואיך לשנות ולשפר את זה לשנה הזאת. בסך הכל, יש לנו חודשיים מאד עמוסים של עבודה. גיוס מתנדבים, גיוס סיירות ההורים. העבודה האינטנסיבית הזאת מאד גדולה. כמובן שיש לנו גם את כל האירועים הקהילתיים, שפה נכנס כבר הנושא של חוק האלכוהול. כל הנושא של לתת את הדגשים עם האכיפה, העבודה המתוגברת עם האכיפה. החוק החדש, יוצא מהפיצוציות והערנות של כל המתאמים בישובים לממכר של חומרים כאלה ואחרים בתוך הפיצוציות. אלה דגשים שאנחנו מעבירים אותם השנה יותר חזק כיוון שיש חוקים חדשים שמסייעים לנו לעבוד.
יעקב נוי
¶
אני אולי אוסיף עוד מילה, שאנחנו הגענו כבר למעל 50 ישובים בחברה הערבית מתוך 130 שאנחנו עובדים. 40% מהישובים הם בחברה הערבית.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
נדמה לי, לפעמים, שאנחנו מחפשים את המטבע מתחת לפנס. שוב, ההורים וסיירות הורים, כמעט הכותרת העיקרית של ה"השתוללות" זה למרוד בהורים. אני לא יודע אם זו הכתובת הכי יעילה ואפקטיבית לצורך טיפול בבעיות האלה. השאלה אם לא חשבתם להסתפק ב"ספקי השירות"? זאת אומרת, של מפיצים של אלכוהול, של פיצוציות. לתת תשומת לב, פוקוס מיוחד על מי שיכול לדרדר, לפתות? מי עוד רוצה לדבר?
סימונה מורלי
¶
שלום ותודה. אני מנכ"ל הרשות העירונית להתמכרויות ואלימות. עיריית אשדוד ראתה לנכון להקים חברה שכל עולמה זה נושא של התמודדות ביום יום - -
סימונה מורלי
¶
חברה עירונית, אחת מששת החברות העירוניות. דירקטוריון, ועד מנהל וכל מה שמשתמע.
אני רוצה לפתוח ולומר מספר מילים על עיר אשדוד: אז קודם כל, ההיערכות לקיץ בסימן קיץ בטוח ובסימן אופטימי שנפרדים מהאלימות לשלום – זה בעצם הסלוגן שמוביל דוקטור יחיאל לסרי, ראש העיר. התקיים פורום בראשותו ובראשות המנכ"ל עם כל הגורמים בעיר. זאת אומרת, כדי להתמודד עם התופעה הזאת, כל הגופים וכל בעלי התפקידים בעיר נרתמים לסוגיה הזאת כאשר התוצר של אותה פעילות הוא הקמת ועדות של אבטחה וביטחון. תפקיד האבטחה והביטחון - שזה כולל, לשאלתך, את השיטור המשולב, את רישוי עסקים, את המשטרה, את הביטחון העירוני, מפן אחד להתמודד עם אזורי הבילוי, שהם מפגע לנוער עם הפארקים, שיש חמישה מוקדים שאנחנו מתמודדים אתם, שזה החופים. יש לנו תשעה קילומטר של חופים עם אזורי הפארקים, שהם מוקד משיכה גם למפגעי רעש ובכלל, להתקהלויות ואזורי המתחם, אזורי הבילוי. כמובן, שיש לנו גם את האזורים המסחריים, ושם ההתמודדות, כמעט היומיומית, בנושא של סמי פיצוציות כאשר העיר התמודדה בצורה מאד טובה ובאמת, המועצה הוציאה נוהל להתליה של עסק שנמצא בו סם הפיצוצייה אפילו ללא בדיקה. מספיק שאין לו אישור שהוא רכש, כי אין רכישה חוקית, יש התלייה ל-30 יום של אותו עסק, וזה עובד מצוין כבר כמעט שמונה חודשים.
סימונה מורלי
¶
הרלוונטית מאד, במידי. זה לנושא של ההתמודדויות.
פן נוסף שאנחנו מתמודדים בנושא של סמי פיצוציות זה נושא של האינטרנט. ברגע שסגרנו את מקומות ההפצה בחנויות, ישנן הפצות באינטרנט. אז יש לנו נוער מתנדב וגם במשטרה עצמה, אנחנו באמת מנסים למגר את התופעה הזאת.
ועדה נוספת שעוסקת בכל הנושא של קיץ בטוח זה פרסום, אם זה במדיה האינטרנטית ואם זה בעיתונות המקומית ואם זה דרך הפייסבוק של הנוער. בכל הוועדות שלנו שותפים מועצת הנוער ומועצת התלמידים של העיר בכל ועדה, בכל אירוע, והם משמיעים את דברם. לא מה אנחנו יודעים עבורם אלא מה הם יודעים הכי טוב עבור עצמם.
מדיה נוספת - -
סימונה מורלי
¶
גם בהנהגת התלמידים וגם פריסה רחבה. דוגמה לכך הוא אירוע שאנחנו עושים בהובלה של הנוער יחד אתנו: "הכל כלול בראש צלול", שלצורך הענין, אנחנו עושים את זה – איך אפשר ליהנות גם אחרת. אגב, זה אירוע פותח קיץ ב-19 לחודש, כשהם יוצאים לחופשה. איך אפשר ליהנות בלי אלכוהול ובלי אלימות.
אנחנו הלכנו לכיוון נוסף של התמודדות עם הנוער בסיכון. יש לנו את ילדי הפנימיות שחוזרים לעיר, שאנחנו צריכים לתת את הדעת עליהם, ויש את הנוער שאנחנו מתמודדים אתו, לצורך הענין, ביום יום. אם ניקח בחשבון שאין את החלופה של המסגרת הפורמאלית במהלך היום, אז הם הופכים להיות סוג של פצצה מתקתקת שאנחנו צריכים להתמודד אתם. כאן אנחנו מתמודדים באיתור מקומות תעסוקה לנוער, כמובן לפי חוקי משרד התמ"ת, וליצור להם גם בצורה מלאכותית מקומות תעסוקה. יש לנו שני מיזמים מצוינים בעיר, שזה "נוף ישראלי", לילדים שעושים את כל הפרויקטים של הגינון של הגנים ושל בתי הספר בעיר במהלך החופש ושל הרובעים.
אנחנו נותנים את הדעת, וכאן אמרה נכון סוזן - אדפטציה למבנה של העיר. המבנה הדמוגרפי של העיר אשדוד שמונה 250,000 תושבים, 60,000 בני נוער הוא בעצם שליש חרדים, שליש עולים מ-99 מדינות כאשר החלק הארי זה חבר העמים, צרפתים ויוצאי הקהילה האתיופית, ושליש - הוותיקים. גם לאוכלוסיית החרדים, ואני אומרת "גם", אנחנו עושים פעילויות יזומות. למשל, פעילות של "בין הזמנים", כשהם "בין המצרים" יוצאים לחופשה, ואנחנו, בבתי הכנסת, מעסיקים אותם והכל, בשיתוף פעולה עם רבנים.
סימונה מורלי
¶
מאד. סיימנו עכשיו את "בין הזמנים" הקודם בסדר גודל של 700 ילדים, שהשתתפו בכל המיזמים. מדברים עם רבנים ועל הדרך שוזרים להם נושא של ערכים ו"ואהבת לרעך כמוך", וגם נושא של שתיית אלכוהול ואפילו, אנחנו נוגעים בנושא העישון. אנחנו עושים גם פעילות הורים וילדים. אימהות-בנות, אבות-בנים, כמובן שהכל מאושר על ידי הרבנים ועם זה אנחנו נכנסים. בנוסף, אנחנו עושים פעילות למגזר יוצאי הקהילה האתיופית. הרבה פעמים אנחנו מנגישים את השירות בשפה. יש הורים שאינם יודעים את השפה אז אנחנו מנגישים להם את השירות הזה.
בכל הפעילויות העירוניות, ששזורות לאורך כל החופש, יוצאת חוברת מטעם ראש העיר עם כל האירועים מה-1 לחודש ועד סופו, כמעט בכל יום יש אירוע. יש אירועים חוזרים כאשר פעמיים בשבוע אנחנו גם חוצים את הלילה, עד 2:00 לפנות בוקר, כמובן באירועים שלא מפריעים מכיוון שחלק מהתופעות של הנוער זה החלפת היום והלילה, אז אנחנו גם מתמודדים עם התופעה הזאת. במילה אחת – סנכרון מלא של כל המערכות במטרה אחת.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
לא. אני רוצה לתת עדות אופי. אני מבקש להעביר ברכות לראש העיר, קודם כל. הוא אדם רציני אבל גם ברמה האישית הוא חבר טוב, הוא שירת כאן, בכנסת וידוע כאדם נעים הליכות. מה שאתם מספרים על התכניות שלכם, זה רק מצביע על הרצינות של הטיפול.
אני רוצה לעבור למשרד החינוך ואחר כך, אנחנו נתחיל לעשות סנכרון עם הרשות ועם משרד הבריאות.
תהילה עמר
¶
שלום. אני רכזת ו עדת ההיגוי של משרד החינוך לקיץ, תכנית "קיץ אחר", שזו התכנית המשלימה לתכנית שדיברת עליה קודם - בתי הספר בחופש הגדול.
תהילה עמר
¶
- - הממשקים, החיבורים עם כל השותפים. בוודאי, אנחנו נתייחס לזה. קודם כל, חשוב להגיד שבעצם השנה משרד החינוך מגיע עם בשורה של אחריות. אנחנו לוקחים אחריות שהיא גם 365 ימים בשנה, זאת אומרת, גם בחופשה. לוקחים אחריות 24/7. לוקחים אחריות על הרצף החינוכי וגם מנכיחים מבוגר משמעותי, שזה חלק ממה שאנחנו מדברים עליו, כדי למנוע התנהגויות סיכון ולתת גם חוויית פנאי משמעותית לילדים ולבני הנוער.
דיברת על שותפויות – אז אנחנו מדברים על זה, זה היה המוטו שהוביל את משרד החינוך. אנחנו ישבנו בוועדה רחבה מאד גדולה, בין-משרדית ובתוך המשרד עם כל המינהלים ואגפי הגיל במשרד החינוך, שאנחנו צריכים להסתכל בראייה של טרום חופש הקיץ. אנחנו לא מדברים רק על החופשה, אנחנו מדברים גם על ההכנה לקראת החופשה של כל מערכת החינוך, ומדברים על מה שהולך לקרות בזמן החופשה.
התפיסה שמובילה את המשרד נקראת "מחנכים מסביב לשעון". סביב התפיסה הזאת נרקמו שתי התכניות: בתי הספר בחופש הגדול, מה שאתם יודעים שקורה בכיתות א'-ב', ג'-ד' ו-ה' בפריפריות, והתכנית המשלימה נקראת "קיץ אחר". לטובת הענין, אנחנו הוצאנו מודל של עבודה של שולחן עגול. אנחנו נצטרך לעבוד - -
היו"ר מוחמד ברכה
¶
אני שיבחתי את התכנית על אף שזה לא נוגע לעבודת הוועדה במובן החינוכי כי כיתות נמוכות, אני חושב שאנחנו לא דנים שם בסכנת אלכוהול ולא - -
תהילה עמר
¶
לא, אנחנו לא מדברים על א'-ב', זה משהו נפרד. אני עכשיו הולכת לפתוח צוהר לדברים האחרים - -
תהילה עמר
¶
לא, בוודאי שלא. מה שכן חשוב להגיד, שפנאי מיטבי, כמו שאומרת עמיתתי משפ"י, שבאמת זה הענין. אנחנו צריכים להתחיל מקדם-יסודי, יסודי ועל-יסודי, ולתת את הרצף.
מה שחשוב להגיד זה שמה שהוביל אותנו זה באמת, איך אנחנו מחזקים את הפעילויות ברשויות המקומיות. זה נכון שאנחנו צריכים לתת מענה-על ויש פה גם תכניות ארציות שנותנות מענה ולראות איך אנחנו נותנים מענים רוחביים אבל לעומק. זה היה הרעיון. לטובת הענין יצאה חוברת ארגונית מסודרת. מה שאתה רואה בעמוד 7, זו בעצם מפת הקיץ שלנו. לתת אינדיקציה לאיך אנחנו ערוכים. שתי התכניות, אבל כשאני מדברת על "קיץ אחר" אז איך אנחנו מתחילים מטרום-חופשה והלאה. לקראת טרום-חופשה, רק כדי להבין כי זה גם מענה לנושא של מניעה, איך אנחנו עושים פעילויות מניעה. התכנסה ועדה, כל אגפי הגיל וכל המינהלים, ובנו תכנים שהוכנסו לאתר המשרד ויצאה חוברת מסודרת שהוצפה. אפשר היום להיכנס לאתר "מחנכים מסביב לשעון", שזה האתר שמוביל את כל תכנית הקיץ ולראות סביב כמה תכנים – פנאי משמעותי, פרידה ומעברים. הנושא של ביטחון ובטיחות, ששם נכנס כל הנושא המניעתי והנושא של קשר הורים, מורים ותלמידים.
דבר נוסף, יש לנו מענה לקייטנות מתוקשבות. אני לא אתן על זה יותר מדי את הדעת כי זה מענה לגיל הצעיר יותר. תכנית הדגל שרצה במשרד השנה, מבחינתנו, שלטובת העניין הושקעו 11.5 מיליון שקל, זה ערי הילדים והנוער. התפיסה היתה ומה שעשינו, הוצאנו קול קורא שחילק את הרשויות המקומיות לשניים: מעל 30,000 תושבים - הרשויות הגדולות, ומתחת ל-30,000 תושבים - הרשויות הקטנות. המגמה היתה לחזק את כולם ולעשות תכנית קיץ משמעותית, כשמשרד החינוך בפעם הראשונה, וזו הבשורה, מעורב מבחינה כלכלית אבל זה אומר שהמעורבות שלנו היא גם פדגוגית, מן הסתם, והיא הכי משמעותית.
הוצאנו, לטובת הענין, דגשים פדגוגיים – הערים הגדולות אמורות בעצם - -
איציק בן אבי
¶
אני אסביר: אנחנו צריכים איזה שהוא מפתח. המפתח הראשון הוא מפתח של תושבים או מספר ילדים. המפתח הקובע אחר כך זה הסוציו-אקונומי. זאת אומרת, שמשרד החינוך אומר לרשות: אני נותן לך 250,000 שקל ותשתתפי, תעשי מטצ'ינג לפי המפתח הסוציו- אקונומי שלכם. אז אם הם ב-1-5 הם נותנים בסך הכל 10%. הם מקבלים מאתנו 250 והם צריכים להשתתף ב-25,000 שקל. ואם הרשות טובה מאד, אז בסך הכל היא צריכה להוסיף 30%, שזה לא הרבה. רוב הכסף הוא כסף של המשרד.
מה שחשוב פה לראות, שזה באמת פריצת דרך, שהלכנו על כל הארץ כאשר מ-30,000 ומעלה ביקשנו גם תכנית קיץ אבל בעיקר, שבוע הילדים ונוער כאשר היום יש לנו 63 רשויות גדולות מאד, שהולכות אתנו על שבוע. זה אומר שבראיה הארצית אין הפסקה כי כל שבוע יהיו עשר רשויות בערך, ובצורה כזאת, לנער או נערה שירצו לתכנן תכנית קיץ, תהיה אפשרות לעבור ממקום למקום.
איציק בן אבי
¶
- - נכון, יכולים להגיע לשם. הדבר השני שעשינו - לכל הרשויות הקטנות גם נתנו כסף כדי להכין תכנית קיץ רחבה יותר בסיוע שלנו. בתוך כל התכניות האלה קבענו מספר דברים: 1. שהתכניות יהיו ערכיות. אם לא יהיה לזה ערך מוסף ממה שעשו עד היום, לא יקרה שום דבר. הדבר השני, פנינו לכל השותפים להיות שותפים בתוך שבוע הילדים והנוער ובכלל, להיות בתוך הקיץ. אנחנו פונים לא רק לרשות. יש לנו 63 רשויות – נא להיות ב-63 רשויות. אתם יכולים לעשות את זה? תוכלו לקחת את כל מה שנאמר בוועדה, כל מה שאתם דנים כל שנה, זה מתחם ענק שאפשר לתת תשובה. ככל שיהיו אנשי מקצוע שותפים, אני מאמין שנוכל לעמוד ביעד הזה של מניעת - -
היו"ר מוחמד ברכה
¶
למה אתה מזמין את הרשויות עכשיו, כשיש לך תכנית מגובשת ואתה מזמין אותן להצטרף? למה זה לא נעשה מלכתחילה?
תהילה עמר
¶
מלכתחילה זה נכתב, יש מה שנקרא "מינהלת רשותית", שבתוך המינהלת יש שותפים ואנחנו מבקשים להיות שותפים. אני אשדודית, אני מכירה את התשתית. מה שסימונה הציגה, מועצת התלמידים והנוער זה לא סתם. זה מוצב כקריטריונים שהם נמצאים בכל מקום. יחידת הנוער שנמצאת בכל מקום, שמפעילה את זה. הרשות, הרווחה, שפ"י. זאת אומרת, כל מי שנוגע בתוך הדבר נמצא בפנים ומשולב, וזו גם דריה.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
אני לא מחזיר אתכם אחורה. אני דיברתי על הצורך בשיתוף פעולה ותיאום כדי שלא ייווצר מצב שגוף מסוים פועל פה...
איציק בן אבי
¶
"אחורה" זו לא המילה הנכונה. הכוונה בעבודת תשתית שאנחנו עושים, יש ועדות מחוזיות, ועדות רשותיות, שולחן עגול רשותי, שהם דנים על כל זה לפני.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
לא הבנתי למה אמרת לרשות: אתם מוזמנים להצטרף ל-63 וכולי. להזמין אותם למה? הרי אתה אומר שהם שותפים.
איציק בן אבי
¶
אני אגיד לך למה: הם שותפים ב-100%, אבל פה יש מאמץ מאד רציני ממוקד לחודש וחצי, לא לשנה. ברגע שכל רשות, כל מקום כי לפעמים יש רשות שהיא לא בדיוק ב-100% בכושר ומעבירים אליה מרשות לרשות. הכוונה שאם יש 63 רשויות, נא לדאוג להעביר כוחות, לסדר, כי זה חתיכת שפגאט גדול לעשות את זה. אנחנו יודעים מה הולך להיות הקיץ הזה ולכן, מזמינים אתכם לנסות לתת מענה לכל הארץ וזו משימה לא קטנה.
נמשיך - יש לנו כמה דברים שאנחנו עושים כדי לסייע לקיץ: יש לנו "ידידים", שזו עמותה שהעמידה לרשותנו, בשותפות כמובן, 1000 סטודנטים כאשר 300 יורדים לאילת, כולל סיוע באילת. זאת אומרת, סטודנט ילווה אוטובוס, יעשה הפעלות. זה משהו שהצליח בשנה שעברה. יתנו להם חומרים, מחשבה לגבי מה שהם הולכים לבלות. יגיעו לאילת, יסייעו לאילת בלילות, יחזרו בחזרה עם הילדים. זה משהו שקורה תוך 72 שעות ויותר אבל זה מהלך שלם שקורה.
תהילה עמר
¶
רק כדי להוסיף בענין הזה: בשנה שעברה זה התחיל כפיילוט ו"אגד", שכל הזמן היו עוצרים אוטובוסים ומזמינים משטרה, היה ונדליזם בתוך האוטובוס, העידו בכל האוטובוסים שהיה הם ליווי - העידו על 50% ירידה בכל המקרים האלה שדובר ולכן, תגברנו את העשייה. מנכ"ל "אגד" בירך ורוצה ומשקיע בזה גם מבחינתו הרבה מאד. לטובת העניין נפתחה אופרציה מאד גדולה. זאת אומרת, יש לנו חדר מצב בירושלים, חדר מצב במחוז דרום שמופעל בבאר-שבע ומגויסות גם הרשויות המקומיות שנמצאות בתוך המחוז בנקודות עצירה.
איציק בן אבי
¶
אגב, אתם מוזמנים. מי שירצה להיות אתנו בחדר מצב, זה חדר מצב חי ונושם שיעבוד כל הקיץ וזו אפשרות להיות ביחד.
תהילה עמר
¶
- - ויש לנו אפיק נוסף שנקרא "ידידים לנוער בחצות", שזאת פעילות של לתגבר את אותה פעילות שמדוברת פה כל הזמן סביב השולחן, של סיירות האיתור, סיירות ההורים, ניידות "עלם" למיניהן וכולי, בפארקים ובמוקדים ההמוניים לטובת העניין. 631 סטודנטים משובצים ברחבי הארץ ומתוכם, אתה יכול לראות את הפילוח של המחוזות. בעמוד 16 אפשר לראות פילוח של המחוזות. אפשר לראות שבחברה הערבית יש לנו 165, אפרופו השאלה של החבר.
איציק בן אבי
¶
- - הדבר הנוסף - בתוך החברה הערבית אנחנו מדברים על מאות רשויות שניגשו. בכל הערים, לדעתי, אחוז נכבד של למעלה מ-85% נכנסו לתוך ה"קול קורא". מקבלים את הסטודנטים, שזה נדבך נוסף. התייחסנו לכל נושא הרמדאן שנופל בזמן הזה, לפי בקשתם, להאריך את הקיץ כי אנחנו רצינו עד 15 באוגוסט והם אמרו: יש לנו פה רמדאן, בואו נזוז עוד קצת והם קיבלו אישורים. ודאי שזה יעמוד לרשותם. אוהלי רמדאן שנפתחים במיוחד לחברה הערבית. יש לנו שותפויות... תדברי רגע על המתחמים בחופים.
תהילה עמר
¶
אנחנו מתחברים בחופים. היעד הוא פתיחת שישה מוקדים ברחבי הארץ, בשנה שעברה היו ארבעה. זאת אומרת, יש לנו הרחבה השנה. כרגע נפתחים חמישה, השישי נמצא כרגע בדיון - -
תהילה עמר
¶
כן, חיפה נמצא בדיון. אפשר לראות שהמוקדים באחריות המשרד בירושלים ותל-אביב. באחריות משרד הרווחה חוף גולן, טבריה ואילת. מה שנמצא שטיפול זה חיפה. גם שם, אגב, כל הנושא של ההכשרות נמצא בשיתוף פעולה מלא של כל הצוותים.
תמי דיסקין
¶
אני ארחיב את הדברים. אני מפקחת ארצית בשירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה. כפי שהוצג לפני על ידי הרשות למלחמה בסמים ומשרד החינוך, אנחנו באמת מדברים על שתי תכניות מרכזיות: אחת - שממשיכה לרוץ גם בקיץ וזה תכנית האיתור. תכנית האיתור בזמנים הבלתי פורמאליים, הגישור של בני הנוער שנמצאים ברחובות, מיפוי לאן הם אמורים להגיע אחר כך, לחינוך, להמשך טיפול. בקיץ אנחנו מתגברים את הפעילויות האלה על-ידי מתנדבים וחבירה לסיירות ההורים ולשיטור קהילתי, עיבוי של השעות, יותר שעות, יותר משמרות. התאמה, למשל, באום אל-פאחם יעבדו חמישה ימים בשבוע, לתת מענה נרחב יותר לרמדאן. כמובן, שאותה גישה של כניסה לתכניות העירוניות, כל עיר, כל ישוב מתאים את עצמו, את התכניות, לצורך בשטח. כמובן שגם יחידות האיתור יתנו מענה לאותם מתחמים שפועלים ותכניות שפועלות בקיץ.
מבחינת "מתחברים לנוער בחופים", אז כפי שנאמר, באמת, שיתוף פעולה של התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון. חלק מהמתחמים, המשרד שלנו מוביל וחלק משרד החינוך. ההכשרה, כמובן, של הרשות למלחמה בסמים בשיתוף משרד החינוך. צוותי הפיקוח הם בעצם של כל המשרדים - -
תמי דיסקין
¶
התכניות האלה, יש אלמנטים מעטים מעצם היות מבוגר שפוגש את בני הנוער במקומות הסיכון אבל הרעיון הוא יצירת קשר באיזו שהיא אבחנה לראות האם צריך המשך טיפול, המשך למסגרות חינוך, המשך תכניות שמופעלות בעיר, תיווך - -
תמי דיסקין
¶
- - לא אחרי שיש בעיה. מה שאנחנו רואים הוא שהרבה מבני הנוער הנורמטיביים, שמתפקדים ביום יום והם לא בני נוער שמוגדרים כבני נוער בסיכון, כשהם מגיעים לטבריה או לאילת, משהו קורה ומבוגר אחראי חייב להיות שם בשביל לזהות את אותם נערים, גם בשביל לתת את התמיכה ואת הפתרון באותו רגע שהם משתכרים אבל גם לעשות את האבחנה המבדלת, האם אותה נערה זקוקה להמשך קשר בהמשך או לחבר אותה לתכניות שהן קהילתיות, העשרתיות. מגוון הצרכים יכול להיות בחיבור לתעסוקה, לצבא, חינוך, טיפול, כל ההיבטים האלה. אנחנו כמובן מקדימים לזה קול קורא לרשויות המקומיות למציאת איש קשר, שיעשה את החיבור בין מה שקורה בשטח לרשות המקומית בשביל לחבר. צוותי הפיקוח, כמו שאמרתי, שייכים לכולנו, חינוך, הרשות הלאומית למלחמה בסמים, רווחה, בריאות באיתור אתנו חזק ואולי אחר כך...
היו"ר מוחמד ברכה
¶
כן, זה הזמן לשמוע את מרכז השלטון המקומי. הם לא נמצאים. עורכת דין רות דיין מדר רשומה כאן אבל היא לא נמצאת.
רותי תווינה
¶
אני עובדת במשרד החינוך בשפ"י, ביחידה למניעת סמים ואלכוהול. אני נמצאת כאן במקום קרן, המנהלת שלנו שנמצאת בחופשת מחלה. היא בסדר גמור והיא תחזור בקרוב. אני רוצה לחדד דברים שהם יותר ייחודיים לנושא שבו היחידה שלנו עוסקת בו, שזה מניעת שימוש בסמים, אלכוהול וטבק: כפי שכבר נאמר כאן, יש הרבה שותפויות בין משרד החינוך ובין המשרד למשרדים אחרים וגם לרשות למלחמה בסמים, אבל יש דברים שהם יותר ייחודיים לפעילויות שאנחנו מבצעים כרגע בבתי הספר עם הפנים לקיץ, עם הפנים לחופשה, ומשלימות את כל הפעילויות שנערכות על ידי מינהל חברה ונוער ועל ידי משרד הרווחה והרשות ב"חופים", שאנחנו תומכים בהם גם כן.
כרגע, בבתי הספר, אנחנו פועלים בשני ערוצים של השפעה – אחד, זה דרך הפיקוח, גם הפיקוח הכולל וגם הפיקוח על הייעוץ, שמנחה את בתי הספר לעשות איזו שהיא פעילות בתוך הכיתות לטובת היערכות לקיץ בטוח. הסלוגן או הסיסמה זה: אני חופשי וכל אחת מהאותיות מייצגת – חושב, מתכנן, בוחר פעילויות ועיסוקים שייהנו ולא יסכנו אותי. בהקשר הזה, אנחנו נקיים בשבוע הבא, ב-8.6, שיעור מקוון שאמור להיות מונחה מאיזו שהיא עמדת בסיס באמצעות הרשת לכל בית ספר שבחר להירשם לשיעור הזה. יש שני שיעורים כאלה ברצף. זה מיועד לחטיבות הביניים. בתי הספר קיבלו קול קורא והתבקשו להירשם. שיעור מקביל נעשה בנושא של מניעת בריונות ברשת וכל הנושא של "גיבורי-האל", באל"ף, שגם זה סוג של פעילות שילדים מבלים בו הרבה מאד בחופשה, מול המחשב, בשעות הקטנות של הלילה. חוץ מהשיעור המקוון יש שיעורים כיתתיים רגילים שאמורים לעסוק במה זה חופש, מה זו חופשה בטוחה, איך נערכים, איך מתכננים את החופש מבלי לפגוע בחופשה וכל הדברים האלה.
השותפות שלנו בפרויקט "חופים" היא גם בנושא התכנים של ההכשרה וגם בהפצה של עצם הרעיון של התנדבות בחופים בקרב אנשי חינוך. היה מודל מאד מוצלח של השתתפות של מורים בפרויקט "חופים" בשנה שעברה בטבריה, במחוז צפון, ועכשיו הוא מתרחב למחוזות נוספים. יצאו במידע למפקחים במחוזות, למנהלי המחוזות. הם מפיצים את זה למנהלים, לבתי הספר ואנחנו מקווים שיותר מורים ירצו לקחת חלק בהתנדבות הזאת בפרויקט "חופים". יעברו השתלמות. בהשתלמות הזאת מפעילים אנשים של הרשות למלחמה בסמים והתכנים הם גם בשיתוף שלנו. וככה, בכוחות משותפים ועם האינפוט הייחודי של כל גוף, אני חושבת שאנחנו עושים הרבה.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
לא, חוץ ממועצת התלמידים. התלמידים, הקליינטים שלכם, שאמורים לדאוג להם וללוות אותם וכולי וכולי, האם יש מנגנון? השאלה היא לא רק לשפ"י אלא בכלל. את יכולה לענות.
רותי תווינה
¶
אני יכולה לענות מהזווית שלי: לנו יש תכנית דגל שנקראת "עמיתים משפיעים", שהיא תכנית שמכשירה בני נוער לעבוד עם העמיתים שלהם במהלך השנה בנושאים שלנו. הם מקבלים הכשרה וליווי על ידי היועצות. ויש דגשים גם שמתייחסים להתנהגויות סיכון בכלל, ולפנאי ועבודה מיטבית. באופן טבעי, בגלל שהפעילות בבית הספר מסתיימת ב-20 ביוני, אין כל כך אפשרות ללוות אותם בתוך העבודה בבתי ספר בקיץ כי אין עם מי לעבוד אבל החיזוק שלהם לאורך השנה, כאנשים שהם יותר בעמדה של מנהיגים ומשפיעים, אני מקווה שמלווה אותם גם כשהם לא רק בבית ספר ומעבירים שיעור בכיתה.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
הענין הוא שאני כמעט חוזר על זה כמנטרה, בכל מה שקשור בהשפעת תלמידים על תלמידים, נוער על נוער, שאין פה אפקט של מרדנות אלא אפקט של חברות. לכן, אני שואל את השאלה הזאת, על מנת שגם ברגע שהם בעצמם לוקחים אחריות בכל מיני פרויקטים ותכניות, אז התועלת כפולה.
דפנה גיגי
¶
נכון, זה מנהיגות חיובית. שלום, אני מנהלת את הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול בחיפה. אני לא רוצה לחזור על דברים שנאמרו פה אבל אני כן יכולה להגיד שהכוח המנצח של התכניות הוא באמת בשיתופי הפעולה הבין מערכתיים, בין התכניות של הפנאי, החינוך, הפורמאלי והבלתי פורמאלי, הטיפול, השיקום והאכיפה, כולם ביחד יושבים בתחילת הקיץ. למשל בחיפה, אנחנו התכנסנו בשבוע שעבר, ועדה שנקראת: הוועדה הסטטוטורית לנושא סמים ואלכוהול. בחשיבה משותפת בעצם מזהים את התופעות ה - -
דפנה גיגי
¶
של נגע הסמים והאלכוהול של עיריית חיפה, שבתוכה יושבים נציגי המשטרה, נציגי המערכת של הפיקוח, נציגי החינוך, נציגי הפנאי. יושבים ביחד ומעלים את הסוגיות, קצת באופן דומה למה שעולה כאן, ומזהים את הצרכים. אני חושבת שבתחילת דבריך דיברת על זה שמבובר משמעותי בשכונות הוא קריטי. חלק מתפיסת העבודה בחיפה היתה לשפוך כמה שיותר מבוגרים משמעותיים בהיבטים שונים. דיברת על זה שסיירת ההורים לעתים יותר אפקטיבית ולעתים פחות. תלוי גם מי הנער שעומד מולם. לכן, הוקמו גם סיירות נוספות כמו סיירת סטודנטים וסיירת ושל בני נוער, שהם חלק מהתכנית של "עמיתים", שאנחנו עושים יחד עם משרד החינוך, שהם עברו הכשרות בנושא סמים ואלכוהול.
חלק נוסף בתכנית שבעיניי הוא מיוחד הורשות לוקחת עליו אחריות זה הכשרת כל צוותי העבודה עם הנוער בנושאים של זיהוי סמים ואלכוהול. הרבה פעמים אתה בכלל לא יודע שמדובר בסם, במיוחד כשמדובר בסמים הקשים ביותר, הסמים הסינטטיים שנקראים "סמי פיצוציות", והם באים באריזות צבעוניות ונחמדות. אתה יכול לראות את זה אצל הילד שלך ולא לזהות שמדובר בסם. אז הנושא של הכשרת הורים לקראת הקיץ, הגברת הפיקוח ההורי על בני הנוער במהלך הקיץ גם אם אתה הורה עובד, איך אתה שומר על קשר במהלך היום עם הילד שלך? איך אתה מוודא שהוא נמצא במקום בטוח? הדרכה של מדריכי הנוער לקראת הקיץ ושל כל אנשי המקצוע שנמצאים במרכזים הקהילתיים. יש לנו חיילים בשנת שירות. כל מי שיהיה ברחובות עובר את ההכשרה בנושא סמים ואלכוהול. תחילת העבודה תהיה בשעה 17 מדי ערב ותסתיים לפנות בוקר. העבודה בחיפה מחולקת לשמונה שכונות כדי שבכל שכונה, במרכזים הקהילתיים, תתרחש פעילות. תהיה הארה של המגרשים השכונתיים כדי שהילדים יוכלו להגיע למקום מפוקח עם מדריכי נוער.
דיברת על האכיפה ואני חושב שזה נושא נורא חשוב. הענין של העבודה המשותפת שלנו עם המשטרה לקראת הקיץ - בין היתר, למשל, אנחנו שוכרים עבורם רכבים כדי שיעשו מעקבים על פיצוציות בנושא של מכירת אלכוהול לקטינים. אנחנו רוכשים עבורם ערכות לבדיקת סם, שזה לכאורה תפקידה של המשטרה אבל כיון שהרשות רוצה לשים יד חזק בנושא של סמים, אנחנו מוכנים לרכוש את הערכות בתנאי שיצאו ליותר מבצעי קיץ. אנחנו מקבלים את הדיווחים, אנחנו רואים מה קורה, אנחנו כל הזמן עם יד על הדופק.
הפעילות הזאת שמתבצעת בחופים, בחיפה אנחנו כרגע בבדיקות הנושא אבל זה ידוע שבקיץ בני נוער באים אל החוף ונשארים שם לעתים ימים רבים, לפעמים אפילו שבועות. זה גם נושא שמצריך עבודה כי האחריות על בני נוער, אלכוהול וים שוב, היא אחריות שמחייבת אותך לשיתופי פעולה רחבים. זה חלק ממה שאנחנו עושים בחיפה.
דפנה גיגי
¶
- - ולכן, הפעילות של החברה הערבית תדחה לחודש אוגוסט. המרכזים הקהילתיים, עבודה עם הורים ועם בני הנוער כי חודש יולי הוא בעצם חודש משפחתי מאד.
דפנה גיגי
¶
- - העבודה היא עם אנשי דת, לפני חודש הרמדאן. שבשיחות הקהילתיות ידברו על הנושאים האלה, ינהלו בצורה עדינה מול ההורים את הנושא של אחריות הורית. זה דברים שאנחנו עושים, זה מאחורי הקלעים. יש מקומות שבהם זה עובד יותר טוב ויש מקומות שבהם יש קושי מול אנשי הדת לגבי נושא האלכוהול למשל, שבאמת אלה דברים - -
דפנה גיגי
¶
אני אגיד מה הקושי: כשאלכוהול אסור על פי דת ואנחנו נדרשים לסוגיה, השיחה היא שיחה מאד מורכבת ומאד עדינה. לפעמים אתה לא יכול לדבר על זה בגלוי - -
דפנה גיגי
¶
בדיוק. אז זה מצריך את הרגישות התרבותית. יש לנו רכזת שמטפלת בקהילה הערבית, והיא עושה את החיבורים יחד עם המנחה שלה, עם וואליד, בצורה עדינה ומסודרת. זהו.
הפרסומים העירוניים מתייחסים בעיקר להורים ולאנשי מקצוע, שידעו לזהות זיהוי מוקדם ולהפנות את הילדים למי שצריך.
סוני הינגר
¶
יש לי תחשוה, אדוני, שידינו יהיו מלאות גם הקיץ הזה כמו בכל קיץ, למרבה הצער. אלו פני הדברים ואנחנו, אדוני, כמובן שנערכים בהתאם לתמונת הפשיעה שמייצרים לנו חודשי הקיץ. אני רק אתחיל בנתון: מפילוח שעות ביצוע עבירות הנוער שביצענו, מסתמן ששעות הפיק של ביצוע עבירות עבריינות נוער הן בין חצות ל-2 לפנות בוקר. אלה שעות השיא שבהן מבוצעות עבירות אלימות, סמים, אלכוהול. אז כמובן שאנחנו נערכים אל מול תמונת הפשיעה הזאת וגם ההיערכות המבצעית שלנו היא סביב אותן שעות.
כמובן שהיעדר מסגרת בחודשי הקיץ מגדילה את הפוטנציאל לביצוע עבירות אלימות של בני נוער, בדגש על עבירות סמים ורכוש אבל בעיקר סמים ואלכוהול. וונדליזם, עבירות מין, שאנחנו רואים עליה שלהם בחודשי הקיץ. אז תפיסת העבודה שלנו היא כמובן איגום כלל יחידות המשטרה, לאו דווקא יחידות הנוער והחקירות אלא גם יחידות הסיור הקלאסיות ויחידות משטרה נוספות שנותנות כתף למאמץ.
מבחינת שיטת העבודה – אנחנו נערכים בהתאם לתמונת הפשיעה, כפי שאמרתי. סיום שנת הלימודים - יש פשיעה סביב יום סיום הלימודים עצמו. יש אירועים שנקראים "רונדו" או כל מיני מסיבות שבני הנוער עושים, שמובאת להם שתיה ואלכוהול. אז אנחנו, כמובן, בהיערכות סביב מוקדי הפעילות הללו. אלכוהול, כמובן, עד חוק המאבק בתופעת השכרות, שפיכת האלכוהול במקביל לפתיחת תיקי חקירה והגשת כתבי אישום כנגד אותם אלה שמוכרים אלכוהול לקטינים.
אנחנו נערכים להגברת החיכוך במקומות מועדים לפורענות כגון: פארקים, גנים ציבורים, חופי הים ועוד כהנה וכהנה. אני לא אכנס לשלבים, איך קטינים ובני נוער מבריחים או מסליקים אלכוהול. אנחנו מכירים את התופעה ואת ה"בר בגאז'", שהחבר'ה באים ומתדלקים בכל מיני מקומות. אנחנו כמובן נערכים לזה.
מבחינתנו, - - - הוא סוג של "גיים צ'יינג'" והחוק החדש שנכנס באוגוסט 2013, שאנחנו היינו שחקן מרכזי גם בחקיקה וגם ביישום, זה חוק המאבק בחומרים מסכנים. כמות התפיסות עלתה בכלל, לאורך כל השנה, אדוני, והנוער כמובן מוביל את המאבק הזה. המפכ"ל הטיל את המשימה על מערך הנוער אבל אני יכול להגיד לאדוני שיחידות עילית במשטרה מתעסקות בנושא סמי הפיצוציות מכיוון שאנחנו יודעים שסמי הפיצוציות הן כר פורה למשפחות פשע, לכל מיני כאלה שאנחנו מכירים שמתעסקים בזה אז כמובן, כל יחידות המשטרה נותנות דעתן על הענין הזה. אנחנו מכווינים פעילות כנגד סמי הפיצוציות, כנגד הפיצוציות. אוספים מודיעין, מבצעים פעילות אופרטיבית בשיתוף עם החברים, עם משרד הבריאות, עם מיקי, ועם המכס והמע"מ. אנחנו יוצאים למבצעים ארציים בנושא הזה בכל המגזרים - -
היו"ר מוחמד ברכה
¶
מה אפיקי שיתוף הפעולה עם משרד החינוך, עם הרשות? אני יודע שאתם אמונים על מיגור התופעה, זה נכון, אבל יש גם היבטים של רווחה. בסופו של דבר מדובר על נוער ועל תלמידים.
סוני הינגר
¶
כמובן, אדוני, השאלה היא אכן במקומה: חוק הנוער בעצם מחייב אותנו להפנות קטינים לשירות המבחן. דיווחים. לא לכל הגופים כמובן אבל אם קטין, נער, עובר עבירה, אנחנו מחויבים, כמובן, לערב את שירותי הרווחה, את שירות המבחן לנוער.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
אני יודע שיש מסע נגד הוועדה ונגד העומד בראשה על אי ההכרה במוסד של סמים קלים. אני סופג חבטות מכל מיני כיוונים אבל בשמחה אני עושה את זה.
דפנה גיגי
¶
אבל הסם הזה הוא הקשה ביותר, זה לא החשיש ולא המריחואנה. זה הסם הסינתטי שגורם לנזק בלתי הפיך. לעשן אותו זו לא עבירה וזה פשוט לא הגיוני. יש ילדים שמתאשפזים במוסדות פסיכיאטריים על רקע שימוש בסם הזה. אנחנו רואים עליה מחודש לחודש, לא משנה לשנה של מספר הילדים.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
אנחנו נידרש לסוגיה הזאת מאוחר יותר. תודה.
אני אבקש עכשיו ממיקי או פאולה להתייחס לסוגיה הזאת. מה צריך בשביל זה? באמת צריך חוק בשביל זה? לא. אני חושב שזה יכולה להיות תקנה שאתם תתקינו אלא אם אתם רואים שזה נושא של חקיקה, כמו שנעשה בזמנו עם הפיצוציות והפתיחה והסגירה וכולי.
מיקי אריאלי
¶
אני אגיד לפחות מהאספקט שלי, ואני רוצה שפאולה תתייחס – הנושא של שימוש במקום להשוות את זה עם מוכר. - -
מיקי אריאלי
¶
נכון. אז אני אגיד לך מה שמדאיג אותנו, משרד הבריאות, זו תופעה חדשה וזה או עם שימוש או עם מכירה. בתפיסה אחרונה בבאר-שבע של מעבדה גדולה, מצאו אצטון. אנחנו דרשנו שהם יבדקו את האצטון. בתוך האצטון היתה תרופה שנקראה "דוקספין", שהיא תרופה אנטי-דכאונית והיא תרופה עם הרבה תופעות לוואי. זאת אומרת, שגם היה החומר הסינטטי, הקנבינואידים, גם תרופה נגד דיכאון, שהיא באמת רק תרופת מרשם עם הרבה תופעות לוואי וגם האצטון, שהוא בעצמו רעיל, ואת זה מוכרים. כל התופעות החדשות האלה מדאיגות אותי מכל האספקטים. אנחנו כל הזמן מוצאים דברים חדשים כולל שימוש בתרופות פעילות בתוך הסיפור הזה, שיש להן הרבה תופעות לוואי. אם באמת נשתמש נגד הבן אדם שמשתמש בזה, צריכה להיות חקיקה. אני חושב שבאמת צריך לדון בסיפור.
מיקי אריאלי
¶
שני דברים: היה מקרה מוות שאנחנו יודעים עכשיו, באיכילוב, על אדם שלקח "נייס גאי", שזה בא בתוך העלים ובסופו של דבר, הוא לקח את העלים, המיס את זה במים רותחים, לקח את התמיסה והזריק ומת. דבר שני, זו לא פעם ראשונה שעשינו פעילות עם המשטרה ועם המכס וכולי, שאנחנו מוצאים גם בקפסולות של "חגיגת" ממש חומר פעיל תרופתי, שיש לו הרבה תופעות לוואי יחד עם החומר הפסיכו-אקטיבי, וזה נורא נורא מדאיג אותנו. - -
מיקי אריאלי
¶
לא, זה הלך ככה: יום אחד אני אתן לך איך אתה הולך לעשות "נייס גאי". אתה לוקח את החומר הפעיל, הקנבינואיד הסינטטי, שהיא אבקה. המכס נורא מעורב בזה. מגיע למעבדה, הוא ממיס את זה באצטון. את האצטון הוא משפריץ על העלים המיובשים, שם את זה בתוך השקית שאנחנו מכירים, והוא מוכר.
סוני הינגר
¶
אדוני, רק הערת ביניים, ברשותך: יכול להיות שזה מצריך דיון נפרד, הנושא של החקיקה של השימוש אבל אאתגר את אדוני ואת הוועדה, שהמשמעות של פתיחת תיקים פליליים בשימוש עצמי, יש לזה משמעות מרחיקת לכת היות ולרוב זה קטינים שמשתמשים. אני לא יודע אם בטוח אנחנו רוצים שנפתח לקטינים תיקים פליליים, מה גם ההיבטים הטכניים. המעבדה האנליטית צריכה להיות ערוכה לבדוק כל תפיסה ותפיסה. יש משמעויות, כמובן, לקריאת הביניים הזאת.
פאולה רושקה
¶
- - במקביל, אנחנו עושים פעילויות מול חדרי מיון כדי שבאמת עם נערים הם יוכלו לזהות. יש עדין בעיה של הבדיקות, בדיקות מעבדה, שאין לנו בדיקות כאלה. לא רק לנו, גם בחו"ל לא כל כך וזאת גם בעיה, שלא תמיד ניתן לבדוק בדיוק מה החומר שבעצם נכנס לדם של אותו נער או של אותו אדם שהגיע ולכן, גם הטיפול, לפעמים, קצת לוקה בחסר וזאת בעיה מאד קשה. מה שכן, אנחנו עובדים על רצף טיפול עם מרכזי איתור וחדרי המיון. עכשיו סיימנו סקר באיכילוב ואני מקווה שבקרוב יהיו לנו נתונים, של אנשים צעירים עד גיל 35, שהגיעו לחדר מיון מכל מיני סיבות, לאו דווקא בגלל סמים ואלכוהול, שנוכל לבדוק מה האופי של האוכלוסייה, באילו שעות הם מגיעים, מה מאפיין את זה. אני מקווה שבקרוב נוכל לשתף אתכם בזה.
אנחנו עושים עכשיו הכשרות בעוד חדרי מיון כדי שהצוות, גם הסוציאלי, של חדר מיון יוכל לעשות התערבות קצרה למניעת חזרה של שימוש. זה משהו חדש ואני מקווה מאד שנוכל להביא תוצאות.
מיקי אריאלי
¶
אין וזו בעיה רצינית מאד. זה לא קלבואיניד ולכן, כשאתה בודק ב-PHP אתה לא בודק ב-PHP וזאת הבעיה שלנו.
אהוד אורטל
¶
אני ממטה הסמים של המכס. אני יכול לענות ממש בקצרה על השאלה הזאת: רק בשבוע האחרון ביקשתי וקיבלנו ערכות ייחודיות ומיוחדות וראשונות, עד כמה שאני יודע, לנושא סמים סינטטיים, שאותם אנחנו תופסים. זה בשלב ניסיוני קצת, בעייתי, כי כל חומר כזה שאני דוגם אותו וגם אם התשובה חיובית, אני אמור לאמת את זה מול מעבדת מז"פ ויש קשיים בנושא אבל יש לנו ערכות מסוימות. אני מניח שזה ייקח הרבה חודשים לבחינה שלהן.
תמי חצ'ואל
¶
אני מנהלת את היחידה בנהרייה של המאבק בסמים ואת עיר ללא אלימות. נהרייה, אני מייצגת אותה פה, עיר קטנה וצפונית ונקיה. 65,000 תושבים. אנחנו מדורגים 5 במדד הסוציו-אקונומי. לפני ארבע שנים החליט ראש העיר שלנו, מר ג'קי סבג, שהנושא החשוב מבחינתו ומבחינת סדר העדיפות זה למצוא פתרון לבני הנוער בחופשת הקיץ מאחר ונהרייה סבלה, כמו שאר המקומות אולי, מהרבה אירועים פליליים, ונדליזם וכולי, ובעצם הקמנו מתחם, שעד כמה שידוע לנו ייחודי בארץ – מתחום הנוער "נהרייה ווילג'". מתחם שעשוי פיסית מכמה מגרשי ספורט, שבחופש הקיץ אנחנו תוחמים אותם, מגדרים אותם, מיפים אותם, בונים מהם מתחם בטוח לבני הנוער, כשאנחנו בעצם מבקשים להעסיק אותם בשעות הלילה. אנחנו יודעים שבחופשת הקיץ בני הנוער ישנים בדרך כלל עד 15:00,16:00, קמים, מתארגנים, ועכשיו, בא נצא לחפש מה לעשות. זאת בדיוק המשבצת שאנחנו נופלים עליה. הם לא צריכים אצלנו לחפש. אנחנו אוספים אותם מהבית באמצעות אוטובוסים שנוסעים כל הערב ברחבי העיר. פותחים בשעה 20:00 בערב את המתחם וסוגרים אותו ב-2:00 בלילה, כל ערב במשך שבעה שבועות מתוך חופשת הקיץ. ב-2:00 בלילה אנחנו מחזירים אותם הביתה בשלום. האוטובוסים סובבים את כל השכונות, ובאמצעות המענה הזה אנחנו נותנים להם אלטרנטיבה כיפית, אטרקטיבית, עם הרבה מאד פעילות ערכית, חינוכית ומעניינת. הרבה מופעים - -
תמי חצ'ואל
¶
הכל חינם. בני הנוער לא משלמים כלום. אנחנו עובדים בראשון עד חמישי. בשנה הראשונה ניסינו לעשות גם בסוף השבוע. גילינו שאנחנו לא רק מתישים את עצמנו, אנחנו באמת מתישים את בני הנוער. הם עייפים, הם רוצים את המנוחה בסוף השבוע. בשישי-שבת אנחנו לא עובדים. סיירת ההורים שלנו כן עובדת בסופי השבוע. הרחובות אצלנו ריקים ביולי-אוגוסט בשישי-שבת. יחסית, זה עובד.
המתחם שלנו מחולק לשניים – יש את הפעילות הקבועה, שמחלקים את האזור למתחם לבני הנוער הגדולים יותר, הבוגרים – י'-י''ב. הם לא רוצים לבלות עם בני נוער מכיתה ז'. לבני הנוער הצעירים, המתחמים צמודים אבל יש הפרדה, כשבעצם בכל אחד מהמתחמים יש ערכות מולטי-מדיה, עם "ווי" ו"אקס בוקס", שהם יכולים לשחק על מסכים גדולים. יש שולחנות הוקי, סנוקר, כדורגל. מה שתוחם ומפריד בין המתחמים זה בית קפה שאותו מפעיל הנוער. אם דיברנו על מנהיגות נוער, אז מועצת הנוער שלנו מחזיקה את בית הקפה. הם מוכרים, קונים, מנהלים עסק לכל דבר. הדברים כן בתשלום מאד סמלי והם רוכשים כל יום ליום למחרת את כל הציוד הדרוש להם. יש מתחם מרכזי שבו יכולים כולם להתאסף לפעילות שמתאימה לכולם, בעיקר מופעים של אומנים שאנחנו מביאים להם בחופשת הקיץ.
חשוב לי לציין שבני הנוער אצלנו קובעים את התכנית. אנחנו לא יושבים לנו בעירייה ואומרים: יאללה, נביא היום מופע כזה וכזה. אנחנו מפיצים להם שאלון בכל בתי הספר, הרבה לפני הקיץ, שואלים אותם, הם כולם בנהרייה מכירים את מתחם הווילג', מה הם רוצים השנה? איזה מופעים, איזה אומנים, איזה דיג'יי, להקות, מה הם מציעים, פעילויות שהם בוחרים. אנחנו אוספים את השאלונים ובאמת ובתמים מתייחסים לנתונים שאנחנו מקבלים, ולפי זה קובעים את התכנית.
יש לנו שותפים רבים בתכנית הזאת, צוות הדרכה מאד גדול שעובד. מי שמוביל את זה בעיר זה היחידה של העיר ללא אלימות, הרשות למלחמה בסמים, יחידת הנוער. סיירת ההורים נמצאים יום יום, ערב ערב בפעילות. המשטרה שותפה שלנו ועוד עובדי נוער וטיפול מרחבי העיר. יש פרסום רב שמתבצע בעיר גם להורים וגם לילדים. בנהריה כולם מכירים את מתחם הווילג'.
אהוד אורטל
¶
תודה לך אדוני. כמו שהזכרת קודם את הנושא של מה לגבי הספקים, לכאורה. בגדול, מטבע עבודתנו, אנחנו מתעסקים בנושא הזה. יחידת הסמים של המכס בכל השנה מטפלת בהברחות סמים בכמויות גדולות. לפני הקיץ, כהיערכות לקיץ, לפני מספר חודשים, בהנחיה של מר אבי ארדיטי, סמנכ"ל חקירות מודיעין וסמים יחד עם המפכ"ל והמטה הארצי, החלטנו לשים דגש יותר נרחב לנושא סמי הפיצוציות, כראיה לתוך הקיץ, וסמי האונס. לנושא סמי האונס – אני רוצה להדגיש שהיות וגיליתי שאין לנו ערכות שטח ראויות למעט ה-GHB - -
אהוד אורטל
¶
יש שבעה סמי אונס שונים שלצערי, הראשון שבהם הוא חוקי כמו אלכוהול, ויש עוד שישה סוגים שהנפוץ, ואנחנו מכירים אותו יותר זה ה-GHB וה-GBL, שזה הנוזלים השקופים בלי טעם וריח.
אהוד אורטל
¶
בעיקרון, ניתן לתת את זה לקורבן בצורה סמויה. הקורבן לא מרגיש וזה נעלם מהדם ואפשר לנצל. והיות וכמו שסוני הדגיש שגם לפני הקיץ יש הרבה עבירות מין, נתנו את הדגש על זה וגם על זה, וביקשנו מחברה ישראלית ופתחנו ערכה מיוחדת, ופה אני אומר את זה לכולם ודפנה, דיברת על זה, ל-GBL . הערכה הזאת היא לא לשים אותה בתוך משקה בפאב אלא בקטע שלנו, הקטע של היבוא של החומר הטהור. זאת אומרת, כל נוזל שמגלים בכל מקום שהוא. בממוצע, לפני הקיץ, התחלנו לתפוס בכל יום כקילוגרם טהור של החומר, שאני מניח שאם מיקי יפרוט את זה לגרמים או לאלפיות גרמים זה כמויות אדירות. כל יום כקילוגרם של חומר שונה מהסמים המיובאים, אותם אנחנו מעבירים - -
אהוד אורטל
¶
חומרי ניקוי ומצהירים על כל מיני שטויות. ידוע לנו שזה מגיע בעיקר מסין. לאחרונה, מתחילים להסיט את היבוא למקום אחר, גם משם אנחנו תופסים.
אהוד אורטל
¶
או בפקודת הסמים המסוכנים או בחוק החדש שסוני דיבר עליו. בחוק החדש, הנגזרות שהרשות והמשטרה, הבריאות ואנחנו הצליחו להרים, זה נכנס בפנים. אגב, חומר שלא נכנס לחוק הזה ואנחנו מצליחים לתפוס אותו כחומר חשוד והוא מזוהה - אנחנו מעבירים אותו בדרך כלל למשרד הבריאות, למר למיקי אריאלי, ואם הוא בוחן אותו ומוצא שאכן יש מסוכנות לגביו, אנחנו לא משחררים אותו. לא נעברה עבירה אולי אבל הוא לא משוחרר לשטח. ייתכן והוא גם נכנס בישיבה הבאה כסם. שוב, כקילוגרם בכל יום, אנחנו מעבירים את זה ליחידות משטרה שונות, בתיאום מלא עם מחלקת - - - המטה הארצי, בדרך כלל עם היחידות המרכזיות ימ"ר עם יחב"ל. יש מעצרים ויש פעילויות. לדוגמה: לפני כשבוע וחצי תפסנו שני משלוחים שונים לחלוטין במאפיינים שונים לחלוטין אבל מסתבר שזה לאותו אדם. הראשון היה מכונה לייצור קפסולות ואריזתן. החבילה השנייה שנתפסה במקום אחר הכילה סם סינטטי. לפני יומיים שלושה האדם נעצר ונתפסה מעבדה לכבוד הקיץ.
בנוסף, כל נושא הסמים הסינטטיים – באמת חשוב, אנחנו רואים את זה כסוג של תופעה. פעם היינו אומרים שסמים זה אופנות אבל זו אופנה שהתיישבה לנו חזק חזק, ואנחנו רואים את זה כתופעה. אגב, זה לא רק בישראל, זה באירופה וארצות הברית. באירופה זה גולש בצורה פראית. בעוד שבועיים אני נוסע לכנס שידונו רק בנושא הזה. יש להם בעיה אמתית בנושא הזה.
אנחנו יוצרים קשרים עד כמה שאפשר עם קולגות מחו"ל, בעיקר מאירופה. בעקבות הסיוע של אלינה ממשרד הבריאות, הצלחנו לתרגם, כמו שאמרנו בישיבה הקודמת, לתרגם לאנגלית את כל החוקים הנוגעים לסמים מסוכנים. מסרתי את זה לקולגות שלי בחו"ל בסיוע של הרשות, מסרנו את זה גם לאו"ם וכבר יש תוצאות. אני מתחיל לקבל משלוחים מבוקרים. דהיינו, גם אם בגרמניה אותו חומר, יש הרבה שמות וקללות לחומרים אבל גם אם אותו חומר בגרמניה הוא לא סם מסוכן, אבל הוא אומר: אוקי, אהוד מהמכס בישראל משגע אותי, בא נסתכל מה זה, והוא רואה שבישראל, בתרגום כתוב שזה סם, הוא יוצא אתנו קשר ואנחנו מתייחסים לזה כאל סם, משלוח מבוקר לכל דבר. יחד עם המשטרה מגיעים ללקוח השמח ומוסרים לו את החומר עם מעצרים וכל מה שצריך.
אהוד אורטל
¶
בהזדמנות הזאת מילה אחת על החבר'ה בשטח, זה גם חשוב להם שיהיה הקרדיט – יחידת יס"מ, שזו יחידת סמים מכס מרכז, שנמצאת בדואר במרכז, בין היתר, היא יחידת היס"מ בנתב"ג שיושבת בנתב"ג על כל הבלדרויות וכולי, תופסים באמת בממוצע בכל יום קילוגרם סם, וזה המון. הם נותנים את הדגש על הנושא הזה. כל זה, כשעד היום היו לנו ערכות כן, ערכות לא, עכשיו התחלנו לעבוד עם ערכות ותודה לאל, אמנם יש לנו סיוע מהמשטרה ומשרד הבריאות ואנחנו מצליחים במטלה הזאת.
דפנה גיגי
¶
אפשר להוסיף רק נתון מהשטח? ביחידת הטיפול בהתמכרויות של בני נוער בחיפה, אני יכולה להגיד ש-70% מבני הנוער שמגיעים היום לטיפול בעקבות התמכרות לסמים, מכורים לסמי הפיצוציות. אני יכולה להגיד שגדל בעשרות אחוזים מספר בני הנוער שמתאשפזים בעקבות בעיות נפשיות כתוצאה משימוש בחומר, בוודאות. פניות אלינו של הורים, לבירור מה זה השקיות – גדלו בעשרות אחוזים מתקופה קודמת. זאת אומרת, שהשימוש בסמי הפיצוציות והחשיבות לנהל דיון על הפיכת השימוש לעבירה הוא קריטי. זו מכת מדינה.
טל פדידה
¶
אני ממועצת התלמידים והנוער הארצית. באמת, בכל המועצות בארץ, בכל הרשויות, יש תכנית קיץ. ראיתי שדיברתם קודם על התכנית של אשדוד, אז זה באמת קורה בכל הארץ. לכל מועצה יש תכנית קיץ שאנחנו באמת מנסים להביא את הנוער, למנוע את השוטטות ולהביא קצת פעילות לעיר שלהם, שיהיה להם קצת מעש, שיהיה להם מה לעשות ולמנוע את חוסר המעש. יש לנו שיתופי פעולה עם המשטרה ועם משרד החינוך וגם עם הרשות למלחמה בסמים, שעכשיו אנחנו מתחילים קמפיין נגד אלכוהול. אנחנו נוציא צמידים וכמובן שזה יהיה קמפיין ויראלי, שאם זה בפייסבוק, בוואטסאפ, באינסטגרם, אנחנו נפיץ את הנושא.
זרקתי קודם משהו על ערב שישי - זה משהו שהוא לא רק בקיץ אלא במהלך כל השנה. יש רשויות שאמנם קצת מתנגדות לפעילות בערב שישי אבל זה יכול להיות פעילות ששומרת שבת, שלא שומרת שבת. אולי פעילות שהיא בתוך שכונה, יכולה להיות פעילות שהיא כן שומרת שבת אבל פעילות באזור התעשייה יכולה להיות ערב סרט ולא רק מעגלי שיח.
אמרתי שבקיץ אנחנו מביאים מסיבות, אומנים. אלה הדברים היותר פשוטים להביא לנוער כיף וחוויות בקיץ ולמנוע את השוטטות שלהם אבל כמובן שיש לנו דברים ערכיים. אני יכולה לתת לכם דוגמה מנתניה, אני מנתניה - אנחנו עושים ערב אהבת חינם. בשבוע של תשעה באב הרי אסור לעשות מסיבות, אסור להשמיע מוסיקה, אז אנחנו עושים ערב אהבת חינם. אנחנו מביאים את כל תנועות הנוער בנתניה ועוד בני נוער, כולם מוזמנים. אנחנו מביאים אותם למועדון נוער שלנו בנתניה. אנחנו עושים מעגלי שיח קצת על אהבת חינם, מזמינים אנשים מהעירייה וזהו.
ווליד חדאד
¶
אני מהרשות למלחמה בסמים. לענין החברה הערבית – אנחנו חילקנו את הקיץ לשני חלקים, כמו שהזכירו קודמי. ברגע שהרמדאן נופל על מחצית מחופשת הקיץ, זה עושה לנו הקלה מסוימת בעבודה כי באמת, כמו שהמשטרה ואנשים אחרים הזכירו, כמעט ואין שתיית אלכוהול, וונדליזם. כל התופעות השליליות, אנחנו לא מרגישים אותם בתקופת הקיץ. בעבר גם הייתי קצין מבחן ואני זוכר שכמעט לא עבדנו בתקופת הרמדאן אבל, וזה הענין כאן, ברגע שהחודש מסתיים, הנערים חוזרים וחוזרים בגדול לשימוש.
ווליד חדאד
¶
כן. בדיוק ניסינו לחלק את הפעילות שלנו לשני חלקים: יש פעילות שנעשית ביוזמת הרשויות המקומיות, שאין לנו התערבות. אנחנו יכולים להיות שותפים בתוך הפעילות הזאת כמו קייטנות של מתנ"סים ודברים כאלה. הרשות למלחמה בסמים בחברה הערבית, אנחנו בפנים, בפעילויות שלנו, אם זה סיפור של מכור נקי, סרטים, הצגות, פעילות ג'גלינג. כל מיני פעילויות שמתאימות לקיץ - הרשות נמצאת. סוכם בהובלת המתאם שלנו באום אל-פחם, הוא מוביל דרשה באחד מימי השישי ברמדאן על הנושא הסמים והאלכוהול. התאריך נדמה לי ב-12 ביולי. אני לא בטוח שזה התאריך הסופי אבל פחות או יותר זה התאריך, שתהיה דרשה בכל המסגדים על הנושא הזה.
יש לנו גם כל מיני תחרויות כדורגל, שזה מה שנקרא איגום משאבים. זה עם עיר ללא אלימות וכל מיני תכניות אחרות, שיהיו תחרויות כדורגל, שאנחנו מעורבים בפנים, המסרים שלנו מועברים, שאלכוהול וסמים זה כאילו אחרי הארוחה המפסקת של הצום בערב. יש מה שנקרא ערב רמדאן, שזה בגדול תחרויות כדורגל ודברים כאלה.
יש נקודה שלקחנו אותה בחשבון, ובקיץ זה גם בהנחיית הרשות למלחמה בסמים - בחברה הערבית, בערים ובכפרים, מה שנקרא מחלקות לרישוי עסקים לא פועלות כראוי, וזה נושא שלא מצאתי עד עכשיו, אפילו בערים הגדולות כמו נצרת ואום אל-פחם, אנחנו לא מרגישים שמחלקות לרישוי עסקים עובדות כמו שצריך ובגדול, הנושאים שהועלו, כל הפיצוציות ללא רישיון, אין שום קשר למשטרה. זו פעילות העירייה נטו, רישוי עסקים. המשטרה לא יכולה להתערב אם העירייה לא עושה את העבודה שלה.
ווליד חדאד
¶
מלא. יש מכירת אלכוהול שחורה. אם תגיד אום אל-פחם, אין מכירת אלכוהול אבל יש מכירה שחורה בהחלט, שזה גם הפיצוציות. הן מורכות בכל מיני כפרים, שאין מכירת אלכוהול באופן גלוי, יש מה שנקרא "מכירה שחורה".
ווליד חדאד
¶
אני אומר לך, אני התווכחתי עם אנשים על סמי פיצוציות ואמרתי שאין לנו התמכרויות. כשהלכתי לקהילה הטיפולית בטייבה, ראיתי המון נערים מכפרים שמוכרים לכולנו, שהם משתמשים. ברגע שאתה לא בפנים, אתה לא מרגיש את הדברים. צריך לעשות סיורים וללמוד את הדברים ואז אנחנו, מחלקות לרישוי עסקים, אנחנו כרשות היום לא נממן כוח אדם למחלקות רישוי עסקים אבל כן נממן פעילויות כמו שלטי אזהרה ודברים כאלה לקראת הקיץ.
אנחנו הנחנו את המתאמים שלנו - כל פעילות שדורשת מימון תקציבי מהתקציב שלנו שקשור לפיצוציות, לשלטי אזהרה וכל מיני דברים, אנחנו נממן למרות שהפעילות שלנו לא כל כך גדולה, וזה חלק מהדברים שלקחנו לקיץ אבל בהחלט, זה שווה מין הד תקשורתי או משהו כזה. כל הנושא של מחלקות רישוי עסקים שלא עושות את העבודה כמו שצריך. תודה רבה.
סאלח בוקעי
¶
רציתי להוסיף משהו לגבי החברה הערבית. אני מנחה במחוז דרום ומרכז. נכון, חודש רמדאן חופף עם חופשת הקיץ השנה, ובמסגרת הפעילות בדרום יש לנו קמפיין פרסום של פוסטרים ושלטים, שזה חודש הסליחות והסובלנות והסבלנות. במסגרת הפעילות יש לנו פעילויות ספורטיביות שם, וכל הפעילות תתקיים אחרי הארוחה של שבירת הצום, אחרי שבע וחצי. יש לנו בכמה ישובים פסטיבל מספרי סיפורים, שננצל את האוהלים ואת המנדט הזה בשביל להעביר את המסרים של הרשות הלאומית למלחמה בסמים. מוקד מאד חשוב שניצלתי ולא מזמן ערכנו שם איזה כנס או ערב תרבות מקומי, בערערה בנגב, הזמנו את כל אנשי הדת ואת השייחים והאימאמים של המסגדים בנוכחות חבר הכנסת טלב אל-סאנע, ויצאנו משם עם תובנות שהחזון של החברה הערבית בדרום, או במיוחד המגזר הבדואי, שזה להילחם בנגע הסמים והאלכוהול כתנאי לקיום חברה ערכית ובריאה. תודה.
תהילה עמר
¶
רק רציתי לספר ולהגיד, כי לא סגרתי את הסקירה, שמשרד החינוך מוציא אפליקציה לקיץ. האפליקציה הזאת, תהיה בה האפשרות לראות בכל מקום, בכל זמן את כל הפעילויות, מגוון הפעילויות הערוכות, הטבות שיש לילדים, לבני נוער בגילאים השונים. זאת אומרת, זה סוקר מה נמצא קרוב אלי אבל אני גם יכול לעשות חיפוש לטווח הארוך ואני יכול לתכנן לעצמי את כל הפעילות שאני רוצה לצרוך לאורך הקיץ.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
אני מציע לכם לשלוח קישור או פרטים על האפליקציה לדפי הפייסבוק של כל חברי הכנסת, שכולם יהיו מחויבים להפיץ את זה, ואנחנו נעקוב מי עושה ומי לא עושה, לפחות את זה.
חבר הכנסת דוקטור עפו אגבאריה תפאדל, בבקשה.
עפו אגבאריה
¶
כמובן, כל פעם אני לומד דברים חדשים מהוועדה הזאת כשאני שומע אותם למרות שאני הרבה שנים עבדתי כרופא אבל כנראה לא נחשפתי לדברים האלה. אז כנראה שלומדים כל החיים ואני אשמח תמי לדעת, והלוואי שלא היינו יודעים.
אני רוצה לדבר, והשאלה שלי היא למשרד החינוך – אני ראיתי את הפריסה של עיר הילדים והנוער ב-63 רשויות כאשר מתוכן ספרתי רק שבע רשויות ערביות. למשל, אני ראיתי שיש בשפרעם ותמרה, שזה שתי ערים האחת ליד השנייה אבל לא ראיתי למשל בערבה וסחנין, ושם יש מעל ל-60,000 תושבים. אני חושב שזה לוקה קצת בחסר בפריסה במגזר הערבי.
השאלה השנייה היא לגבי הערים המעורבות – אני רואה תל-אביב למשל, אני לא רואה תל-אביב יפו. האם יש מעורבות של האוכלוסייה הערבית בערים המעורבות כמו עכו, לוד, רמלה ותל-אביב, שדווקא במקומות האלה אנחנו יודעים שהמקומות האלה מועדים לעבריינות יתר מאשר שאר המקומות, ומה מידת המעורבות שלהם בהנחיית משרד החינוך בפרויקט הזה? אני חושב שהיו צריכים אולי לתת דגש על הדברים האלה קצת יותר ממקומות אחרים, ומה ניתן לעשות מעכשיו ועד מימוש התכנית לא נשאר הרבה זמן אבל בסך הכל, הייצוג הוא כ-10% למרות שהאוכלוסייה הערבית היא כ-20%.
תהילה עמר
¶
אז קודם כל, אתה יכול לראות את הטבלה לפני, יצא קול קורא שהזמין את הרשויות לגשת סביב קריטריונים. כל מה שאתה רואה, ה-63, זה בעצם 30 רשויות ומעלה, שניגשו ויכולות לעמוד בכל הקריטריונים, גם הארגונים וגם הפדגוגיים. 2. חשוב לי להדגיש שבתוך הקריטריונים נכתב בוודאות שהם צריכים לכלול בתכנית מענה גם למגוון אוכלוסייה. זאת אומרת שאנחנו בודקים את זה והם כותבים לנו מה הרקע של האוכלוסייה, ומפקח רשותי שעובד בשטח לא יחתום על תכנית שהוא יודע שאין מענה לכלל האוכלוסייה. כמו כן, אנחנו מדברים על שלושה אפיקים: פנאי משמעותי ותחומי ענין, מעורבות חברתית ונושא של מניעת התנהגויות סיכון. זאת אומרת שהתכנית צריכה לכלול בתוכה מגוון פעילויות ותכנים שקשורים בדברים האלה. אני מניחה, וזה משהו שאנחנו עובדים עליו, שזה מה שיהיה.
אני אגיד עוד ואני אציין שזה פיילוט. זו שנה ראשונה שזה קורה שמשרד החינוך בכלל מתערב ונמצא ונוכח בקיץ. אנחנו נמצאים בבשורה השנה הזאת לדעתי. 63 גדולות פלוס 159 קטנות, מתחת ל-30,000 ומטה, שזה מאד משמעותי, ונקווה שנצליח לגדול בפעם הבאה.
ווליד חדאד
¶
ה"קול קורא" פתוח באוויר. אם הם לא נכנסים, אף אחד לא מאלץ אותם להיכנס. נכנסו 240 רשויות.
ליאורה טורלבסקי
¶
שלום לכולם. עורכת דין מטעם עמותות אליס – אימהות למען ילדים עם סיכון. אנחנו רוצות לומר כמה מילים: דבר ראשון, אנחנו מאד מחזקות את הדברים שנאמרו פה לגבי מניעת פעילויות לנוער שיפיגו את השעמום. אנחנו גם חושבות שהרבה מהפעילות המסכנת והמסוכנת בבית היא משעמום וחוסר מעש. דבר שני, אנחנו חושבות שצריך לתת מענה מיוחד לעיר תל-אביב בגלל התחנה המרכזית, שהפכה להיות מוקד לסמים ולמעשה, כל אחד יכול להשיג שם סמים בלי שום מגבלה. מעבר לכך, בתל-אביב, בכל סוף שבוע מגיעים אלפי בני נוער מכל רחבי הארץ במטרה לפרוק כל עול. אני, באופן אישי, גרה ברחוב אלנבי אז אני רואה מה קורה בכל סוף שבוע. זה נערות שאני לא בטוחה שהן אפילו בגיל 15, מסתובבות שיכורות, יוצאות ונכנסות מכל בר. לא אוכפים שם בכלל את ענין תעודת הזהות. מבחינתם, שיכנסו כמה שיותר נערות כי זה מושך נערים. שם משקים אותן ואחרי זה גם קל לפתות אותן לסמים, ואנחנו חושבות שצריך להקדיש מענה מיוחד לעיר תל-אביב ולאזור של מוקדי הבילוי.
היו"ר מוחמד ברכה
¶
תודה. רבותי, אני חושב שהדברים ששמענו הם דברים חשובים, והצרה היחידה שיכולה להיגזר מהדברים, שהדברים יתבצעו ללא תיאום וללא שיתוף פעולה. אנחנו כאן, בוועדה הזאת, מכנסים את כל הנוגעים בענין, את כל המשרדים השונים. אנחנו יודעים שיש שיתוף פעולה, כמובן, מחוץ לשולחן הזה אבל ההרגשה שלי שיש משהו שחורק, והתיאום והסנכרון לא מספיק עדין. חסרה לי המעורבות של התלמידים, למרות שטל אמרה מה שאמרה, שהם יוזמים, מועצת התלמידים. אני הייתי בכל גוף שמטפל בתופעות של סמים ואלכוהול בקרב בני נוער, במיוחד לקראת חופשת הקיץ, יהיו יועצי על שמורכבים משלושה תלמידים לפחות, שיגידו איך זה נשמע באוזניים שלהם ולא באוזניים שלנו, אנחנו, ההורים והמבוגרים.
חסרה לי, למרות הסקירות המאלפות של נציגים של רשויות מאשדוד, מחיפה ומנהריה, אני מאד לא רואה בעין טובה אי נוכחות נציגת מרכז השלטון המקומי, שהתפקיד של הרשויות המקומיות הוא תפקיד מכריע. חשוב לנו שיש פעילות במקומות שבאו מטעם הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול אבל הייתי שואף שהדבר הזה יעמוד על סדר יומה של מועצת השלטון המקומי, שיראו בזה עדיפות ראשונה. הרי אנחנו קבענו מזה שנים, שאם אנחנו רוצים להילחם בתופעות של עבריינות, של סמים ואלכוהוליזם, הדברים צריכים להתחיל משתי נקודות, ואני חוזר על זה כמו תורה מסיני, זה לא אני, אבל בסדר, נשתמש בביטוי, שצריך להתחיל אצל אודי, מהמכס, מגבולות המדינה, שהסם לא ייכנס למדינה והדבר השני, ממשרד החינוך, שהמגע הראשון בין הנער, הנערה, התלמיד, התלמידה, הצעיר, הצעירה, המגע הראשון עם הסם לא יקרה. אם אנחנו נבטיח את שני הדברים האלה, זה לא השקעה על מנת לעבור את הקיץ בשלום. זה השקעה על מנת - -
היו"ר מוחמד ברכה
¶
- - ולכן אנחנו, מהוועדה, נשלח מכתב לראש השלטון המקומי, להפנות את תשומת לבו לחומרת התופעה ולחומרת העובדה שלא הגיעו לכאן, לישיבה. אני חושב שמרכז השלטון המקומי צריך להעביר חוזר שיהיה מתואם עם משרד החינוך ועם הרשות ועם המשטרה, שיועבר לכל ראשי הרשויות בענין של ההיערכות. אמנם אנחנו אוטוטו יוצאים לחופשה אבל עדיף מאוחר מאשר אף פעם.
אני מבקש מכל הגופים שעוסקים בענין הזה לערב את חברי הכנסת. זאת אומרת, יש חברי כנסת שנואמים מעל הדוכן אבל יש גם מחויבות אישית של נבחרי הציבור. אם אתם רוצים שתהיה פניה לכל חברי הכנסת שתצא מהוועדה, תחברו אותה ואנחנו מוכנים להוציא אותה מהוועדה, אין לנו בעיה אבל חשוב שכל מי שידו בעשייה החברתית, בעשייה הממלכתית, צריך לתרום לכך שנעבור את התקופה הקרובה בשלום.
אני רוצה לברך את כל החברים והחברות שעושים בשקדנות ובמסירות את הפעילות הזאת. אמנם זה תפקידם אבל חשוב להגיד גם מילה טובה למי שממלא את תפקידו כהלכה.
בענין אחזקת סם הפיצוציות שאינה עבירה - אנחנו נתייעץ עם הייעוץ המשפטי של הכנסת ונראה איך לנהוג, אם זה על ידי תקנה או על ידי חקיקה, וגם הדעה של הרשות חשובה לנו. אתם תגבשו אותה דרך היועץ המשפטי שלכם ואולי נוכל לקדם משהו בענין הזה.
אני מקווה שנעבור את החודשים הקרובים ובכלל, שלא נדע תופעות כאלה אבל חופים וחופשות ושוטטות, מה שאמרה טל, אלה דברים שמועדים לפורענות. אני מאחל שנעבור את התקופה הזאת בשלום, שכל הנוער, הצעירים והצעירות ימצאו את הזמן והענין והדברים המרתקים, מבלי להזדקק לדברים האסורים האלה. תודה רבה לכם ויום טוב לכולם.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:35.>