PAGE
2
ועדת הכספים
20/05/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 343>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ' באייר התשע"ד (20 במאי 2014), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 20/05/2014
שינויים בתקציב לשנת 2014
פרוטוקול
סדר היום
<שינויים בתקציב לשנת 2014>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
בועז טופורובסקי
זבולון כלפה
חמד עמאר
ראובן ריבלין
סתיו שפיר
דב חנין
דב ליפמן
שמעון סולומון
מוזמנים
¶
>
אנסטסיה הראל - רפרנטית פיקוד העורף ותעשיות ביטחוניות, משרד האוצר
איתי טמקין - רפרט תרבות וספורט, אגף תקציבים, משרד האוצר
שניר ניב - רפרנט אנרגיה, אגף התקציבים, משרד האוצר
מעין נשר - רפרנטית חקלאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
רועי קונפינו - רפרנט ביטחון, אגף תקציבים, משרד האוצר
אליאן רובנוביץ' - מנהלת תחום תקציבים ורכש, משרד התקשורת
קרן שפר - תקציבאית, משרד התיירות
יורם עוזרי - תקציבן, מנהל תחום בכיר תקציב, מינהל המחקר למדעי אדמה וים, משרד התשתיות הלאומיות
רון צור - ראש מטה יישום הרפורמה, נציבות שירות המדינה
רותי רוזנטל - משקיפה, משמר חברתי
צבי לביא - ynet
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אני פותח את הישיבה, העברות כספיות. העברה מספר 12 עד 14. מי נמצא פה מהמשרד לביטחון פנים?
רועי קונפינו
¶
הפנייה נועדה לתגבר את תקציב משטרת ישראל ושירות בתי-הסוהר בסכום של 33 מיליון שקל לתקציב הפיתוח של המשטרה, ושירות בתי-הסוהר בסכום של 77 מיליון שקל, בהתאם להחלטת ממשלה מספר 960 מה-24 בנובמבר 2013 בעניין תוכנית משולבת לטיפול בתופעת ההסתננות הבלתי חוקית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קבענו פעם כלל שאתם מגיעים ואתם מבורכים, אבל לקרוא אנחנו יודעים אז אל תקריא, קצר, בשני משפטים תסביר, ונתקדם.
רועי קונפינו
¶
מאה אחוז. הייתה החלטת ממשלה בנובמבר 2013 על טיפול בתופעת המסתננים, להחלטה הזאת יש שתי פניות, אחת צמודה להחלטה על ההפחתה הרוחבית שמחכה לאישור שלכם, וזאת הפנייה השנייה. הפנייה הזאת מטרתה להעביר תקציבים לפיתוח גם במשטרה וגם בשב"ס, בעצם לבנייה של מתקן המסתננים ופעילויות נוספות שלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה נושא חשוב מאוד. ממשלת ישראל החליטה וזה חשוב. יש הערות? שאלות? לא. מי בעד לאשר את ההעברות מ-12 עד 14? ירים את ידו. בועז?
מעין נשר
¶
אני פה במקום הרפרנטית של הנציבות ונמצא פה גם רון צור, הוא אחראי על יישום הרפורמה בנציבות שירות המדינה. הפנייה נועדה לביצוע התאמות פנימיות בתקציב נציבות שירות המדינה, בעצם נועדה להעביר 156 חודשי עבודה בלתי צמיתה לנציבות והתאמות פנימיות בתקציב מתקנות עתודה לביצוע הרפורמה בנציבות. אתן פה לרון להסביר כי הוא ראש הרפורמה.
רון צור
¶
הנקודה היחידה זה שהחלטת הממשלה ליישם את הרפורמה הייתה באמצע השנה כבר אחרי קבלת התקציב, לכן הבקשה להעברה היא מעבר לתקציב הרגיל של הנציבות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הצבעה אם אין שאלות. מי בעד לאשר את העברה 23 למשרד ראש הממשלה עבור הנציבות? ירים את ידו. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
פנייה 23 אושרה.
רועי קונפינו
¶
הפנייה נועדה – בעצם יש פה תוספות הוצאה מותנית בגין פעילויות שונות שמתרחשות בשב"ס, למשל, תוספת לרכש בקנטינות. כשאסירים רוכשים בקנטינות בעצם הכסף שמגיע לתוך הקנטינה, לשק"ם של האסיר ומשתמשים בו שוב פעם כדי לקנות דברים לקנטינות וכו', אז זה רכיב שמתוקצב בהוצאה מותנית. נושאים נוספים כאלה.
רועי קונפינו
¶
שלושת הנושאים הם כאלה - חלק מהכסף מהקרן לחילוט נכסים חוזר למשטרת ישראל בהתאם להחלטות של מועצת הקרן לחילוט, ויש פה גם כסף שהולך בגין התחשבנות של חברת מקורות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, שאלות? אם אין - מי בעד לאשר את פנייה מספר 30? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
פנייה 30 אושרה.
רועי קונפינו
¶
הפנייה הזאת נועדה לעשות בעיקר שינויים פנימיים בתוך תקציב המשרד לביטחון פנים והמשטרה, וכן להוסיף סכום של 24 מיליון שקל לטובת העמקת המעורבות המשטרתית במגזר החרדי. יש פה מגוון נושאים שהפנייה מטפלת בהם, שינויים פנימיים, אני יכול לפרט אותם אם אתם רוצים.
רועי קונפינו
¶
בנוסף, יש מספר שינויים פנימיים בתוך תקציב המשרד לביטחון פנים והמשטרה, כמו למשל: 7 מיליון שקל בערך להצטיידות הימ"מ באמצעים טכנולוגיים, פרויקט המחשוב הנייד של משטרת ישראל, פיילוט מאגר ביומטרי, בינוי נקודת משטרה בהר מירון, ודברים נוספים.
רועי קונפינו
¶
כל הפרויקטים פה למעשה – למעט הנושא של ה-24.5 מיליון שקל לטובת העמקת המעורבות במגזר החרדי – היו ידועים בעת בניית התקציב, אבל קצב הביצוע שלהם, האופן שבו הפרויקטים האלה מבוצעים, הפירוט המדויק שלהם לתקנות לא היה ידוע. זאת אומרת, ידענו לצורך העניין שנצטרך לשים 7 מיליון שקל עבור הצטיידות הימ"מ, אבל עוד לא היה ברור איזה רכש טכנולוגי בדיוק זה יהיה, עוד לא היה ברור בדיוק הפירוט, קצב התקדמות הפרויקט, לכן הדברים האלה תוקצבו - - - >
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ומותר לשר בהחלט לחשוב שיש היום, שנה וחצי אחרי אישור תקציב, עדיפויות שהשתנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשהוא הוכן הרי הוא הוכן לקראת זה. מותר לשר לחשוב שהוא נותן עדיפויות והוא חושב שנניח במגזר החרדי – סתם אני נותן דוגמה – הוא צריך להעמיק את זה כתוצאה מההתפתחויות שיש. כמו שעכשיו הייתה החלטה – סתם אני נותן – - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - שוב, להקים נקודה ביצהר, סתם, אני לא מביע דעה, אני רק אומר, התפתחו דברים, המשטרה חושבת שיש צורך בזה, ואללה, מותר לשר.
סתיו שפיר
¶
אם עכשיו קורה משהו חדש וצריך אז צריך, אבל אם הדבר היה ידוע לפני - - - התקציב, זה צריך להיות בתוך התקציב, זה החוק, זה לא איזה דרישה, זה לא דרישה שלי.
רועי קונפינו
¶
לצורך העניין, הדברים האלה ברמת הפירוט הזאת לא היו ידועים בעת בניית התקציב. זאת אומרת, מה שהיה ידוע זה שיש סכום שצריכים לשים, לכן הסכום הזה גם תוקצב בבסיס התקציב, ואנחנו לא עושים פה העברה על שינוי, למעט נושא אחד של החרדים שלא היה ידוע בעת בניית התקציב, ולכן יש פה תוספת לגג של הסעיף. שאר הדברים היו ידועים מראש, אבל הפירוט שלהם, קצב ההתקדמות שלהם, האופן המדויק שלהם, אופן הביצוע המדויק שלהם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, מאה אחוז. מי בעד פניות 31 עד 33? ירים את ידו. מי נגד? ירים את ידו. מי נמנע.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
פניות 31–33 אושרו.
שניר ניב
¶
הפנייה נועדה לתקצוב סך של 18,865 אלפי ש"ח בתקציב מינהל האדמה והים, המינהל הוא יחידת סמך של משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים. התקציב נועד לשלושה נושאים עיקריים: תקצוב בסך 15 מיליון לצורך מימון רכישת אוניית מחקר עבור המכון לחקר ימים ואגמים לישראל מתוקף החלטת ממשלה 4291.
שניר ניב
¶
סך תקציב האונייה הוא 20 מיליון שקלים, האונייה נרכשת ממשרד הביטחון, מחיל הים, אונייה מ-1990 שמחליפה את האונייה הקודמת מ-1963. האונייה עצמה עולה 10 מיליון, ולצורך התאמות מחקר עוד 5 מיליון השנה ועוד 5 מיליון בשנת 2015, את זה אנחנו נעביר - - -
שניר ניב
¶
הנושא השני זה תקצוב מזומן על בסיס הרשאה להתחייב שניתנה ב-2013 בסך קרוב לארבעה מיליון שקלים עבור מחקרים גיאולוגיים מתוקף החלטת ממשלה 4254 לצורך פיתוח ושיקום אגן ים המלח; והנושא השלישי זה הסתות תקציביות פנימיות בסך של 33 מיליון שקלים. כרגע יש שלושה מכונים שעדיין לא אוחדו לתוך מינהל האדמה והים: יש לנו את האגף הססמולוגי במכון הגיאופיזי, ואת חיא"ל - זה חקר אגמים והימים לישראל. אנחנו בעצם מסיתים את התקציב מהוצאות השכר להוצאות התפעול ופעולות, שנוכל לשלם להם כי הם עדיין לא עובדי מדינה.
שניר ניב
¶
יש לנו שלושה גופים: מג"י כרגע בתוך המינהל, זה בעצם מכון גיאולוגי לישראל; יש לנו את האגף הססמולוגי, המכון הגיאופיזי; ואת חיא"ל שזה חקר ימים ואגמים בישראל. שתי החברות האחרונות הן עדיין חברות ממשלתיות, שני מכונים שטרם אוחדו יחד עם המינהל.
סתיו שפיר
¶
יש פה שלוש החלטות: אחת מ-2012, שנייה מ-2012 ושלישית מ-2009. 2009 זה יוצא שלוש שנים לפני המועד שבו העברנו את התקציב, למה רק עכשיו אנחנו - - - ?
שניר ניב
¶
צריך לשים לב מה הייתה ההחלטה בדיוק, ההחלטה ב-2009 הייתה על האיחוד, עשינו את שלנו ותקצבנו את זה כמו שצריך כאילו ההחלטה התקבלה. זאת אומרת, אגף תקציבים משרד האוצר מילא את חלקו והסית את התקציב בצורה הנכונה כאילו היה איחוד. האיחוד טרם בוצע, ולכן כל שנה אנחנו מגיעים לכאן ואתם מאשרים לנו להסית את הוצאות השכר להוצאות התפעול בשביל שנוכל לשלם לחוקרים האלה עד שמשרד האנרגיה יגיע לאיחוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, פניות 37–38, מי בעד לאשר? ירים את ידו. מי נגד? ירים את ידו. מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 37–38 אושרו.
קרן שפר
¶
הפנייה נועדה להעביר בעיקר תקציב שיווק של משרד התיירות בהתאם לסיכום תקציב 2013, 2014, ויש פה עוד תוספת קטנה שניתנה לנו בגלל שבאמת יש גידול מאוד מרשים במספר התיירים ואנחנו רוצים לנצל את המומנטום החיובי הזה. כמו כן, יש פה תקצוב של השלמה למימון הילולת הרשב"י של 2.3 מיליון ש"ח, ותקצוב של ארבעה צוערים למשרד התיירות שמצטרפים לקורס שיצא ממשרד הכלכלה.
קרן שפר
¶
זהו, זה שני דברים נפרדים. יש את התקציב של ההילולה שהיה אמור להיות 5.8, פה יש תוכנית תשתיות קבע שבמהלך השנה, במהלך התקדמות התוכנית אמור להוריד את ההוצאות השוטפות של ההילולה, כי חלק מזה זה גם תשתיות. התוכנית הזאת היא בסכום של 27.6 שזה חמישה משרדים שותפים להחלטה, 9.2 בכל שנה, זה מישור אחד. המישור השני זה ההילולה עצמה שזה תקציב של 5.8 לפי ההחלטה. נאלצנו להוסיף תקציב נוסף כי יש דרישות של ביטחון ובטיחות של המשטרה שאנחנו לא יכולים להגיד להם לא.
סתיו שפיר
¶
אבל תקני אותי אם אני טועה, נדמה לי שהגעת לוועדה בדיוק על הסיפור הזה כבר לפחות פעמיים, אם לא יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל משרד משלם את החלק הרלוונטי שלו למשרד הזה. אתם צריכים לקבל מהם, נכון? כל משרד משלם את החלק הרלוונטי שלו אליכם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי, זה מה שאני אומר. מי בעד לאשר את פניות 39–40? ירים את ידו. מי נגד? ירים את ידו. מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 39–40 אושרו.
אליאן רובנוביץ'
¶
אנחנו מדברים על יישום הסכם תקציבי לשנת 2013, 2014, זה תוספות תקציב לפרויקטי ייעוץ, תוספות כוח-אדם ומימון תמיכות בשידור קהילתי.
אליאן רובנוביץ'
¶
תמיכות - המשרד מחלק תמיכות בשידורים קהילתיים, זה כל המתנ"סים, השידורים, מתנ"ס באיזושהי שכונה בתל-אביב, בירושלים, אנחנו משתתפים, מחלקים תמיכה למתנ"סים האלה או ארגונים.
אליאן רובנוביץ'
¶
כן, ענינו גם. זו הייתה טעות בתקצוב, תקצבו את זה כהרשאה להתחייב בתקציב רגיל במקום תקציב פיתוח, ולכן כל שנה מחדש צריך לתקצב את זה, את החלק היחסי.
אליאן רובנוביץ'
¶
סליחה, היתרה. מדובר על תקציב של פיתוח משדרים של "עידן פלוס". הממשלה מממנת בגובה של 80 מיליון שקל, זה תוקצב כהרשאה להתחייב עד שהפרויקט הזה ייגמר. מכיוון שבטעות ה-80 מיליון האלו תוקצבו בתקציב שוטף ולא בתקציב פיתוח אי-אפשר היה לקבל עודפים בגין התקצוב הזה, לכן אנחנו מתוקצבים כל שנה בנפרד. לא ב-80 מיליון אלא באופן יחסי כמה שאנחנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אם תמו השאלות, מי בעד לאשר את פניות 41 עד 44? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
פניות 41–44 אושרו.
קרן שפר
¶
הפנייה נועדה להעביר 100 מיליון ש"ח עבור עידוד האחסון המלונאי בישראל, זה תוכנית המענקים שלנו. זה בעצם מענקים להקמת בתי-מלון, זה משלים את ה-100 מיליון שקיים לנו בבסיס, וזה תוכנית של 200 מיליוני ש"ח. חברת הכנסת שפיר שאלה אותי בעצם מה הקריטריונים, אנחנו מוציאים נהלים, הכול מפורסם באתר שלנו, כל הקריטריונים, מגישים בקשות וזה מגיע למינהלת השקעות ולפי זה מאשרים. כמו כן, יש פה גם תוספת של 70 מיליון ש"ח לתקציב התשתיות התיירותיות של משרד התיירות, גם כאן יש קריטריונים, כל הרשויות המקומיות פונות אלינו, יש ועדת - - - ששותפים לה גם משרד האוצר.
קרן שפר
¶
למשל, איזה תיירים באים? אם זה תיירות נכנסת או תיירות פנים, עד כמה זה פרויקט חדשני, הכול מפורסם בנהלים שלנו. יש לי אותם פה, אני יכולה להביא לך.
קרן שפר
¶
פה זה לא אכסניות, פה זה ממש - - - ומקודם זה היה בתי-מלון, זה מענקים לפי חוק לעידוד השקעות הון 20%.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היא מדברת על מה שהממשלה החליטה, זה רק פיזור של ההחלטה שהייתה כל שנה. למה הממשלה מחליטה, זה סיפור שצריכים לדון, אבל זה לא במסגרת הזו כי זה מה - - -
קרן שפר
¶
המנכ"ל גם דיבר עם חבר הכנסת כלפה והוא אמר לו שהוא ישמח לבחון עוד גורמים שיגדילו את האחסון הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, פניות 45–46, מי בעד לאשר? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 45–46 אושרו.
רועי קונפינו
¶
הפנייה נועדה להוסיף תקציב הרשאה להתחייב של 50 מיליון שקל למטה הסייבר הלאומי לטובת הקמת מרכז תגובה לאומי לאירועי סייבר.
רועי קונפינו
¶
נכון. קודם כול המרכז עוד לא קיים, אבל המטרה להקים את המרכז. בהנחה שהתקציב הזה יאושר, אם תחליטו לאשר את התקציב הזה, יצא מכרז, במכרז הזה יוגדר שאת המרכז תקים חברה חיצונית – זה לא יהיה עובדי מדינה אלא זה יהיה בחברה חיצונית מקצוענית שתעשה את זה – והם אמורים להקים את זה בבאר-שבע, במתחם ההיי-טק צמוד לאוניברסיטה וגם צמוד לבסיס החדש שתקשוב אמור לעבור אליו.
רועי קונפינו
¶
יש לו תקציב תפעול של כמה עשרות מיליוני שקלים, אני חושב 12 מיליון שקל אם אני לא טועה, ועוד תקציב פעולות של בערך 40, 50 מיליון שקל.
רועי קונפינו
¶
יש לו כמה רכיבים. חלק מהכסף שם זה בגין פעולות שבוצעו בעבר ואנחנו עכשיו מתקצבים אותם, למשל, אם המטה התקשר בעבר מול המדען הראשי על תוכנית לפיתוח סייבר במגזר הפרטי אז חלק מהכסף זה לזה. יש גם דברים שהם רב-שנתיים, ואני מניח שהם יתוקצבו גם בהמשך, בינתיים אין לנו עוד סיכום תקציבי או מסגרת תקציב לשנת 2015 אז אני יכול רק לשער, אבל - - -
רועי קונפינו
¶
שוב, יש תקציב פעולות שהוא מזומן ויש גם הרשאה להתחייב. יש הרשאה להתחייב של 50 מיליון שקל בערך, - -
רועי קונפינו
¶
לא. 12 מיליון שקל זה תקציב התפעול של השכר, זאת אומרת, שכר, דברים כאלה. תקציב הפעולות, הקניות, זה בערך 40 מיליון שקל ויש עוד הרשאה להתחייב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה תוספת, יש לכם 48 מיליון שקל הרשאה להתחייב, וזה תוספת עוד 50 מיליון של הרשאה להתחייב על תקציב של 57 מיליון.
סתיו שפיר
¶
כשהתקציב ל-2013 היה 38 מיליון, ככה זה מופיע בספר. אז זה היה 38 מיליון ועכשיו הוא בעצם מוגדל פעמיים.
סתיו שפיר
¶
איך אתם עוקבים אחרי ההרשאות להתחייב האלה? יש פה תמיד משהו שהוא קצת – נראה נורא מוזר, ההרשאות להתחייב תמיד מגיעות עם המילה "בערך", ואני לא כל כך מבינה איך אתם עוקבים אחרי ההתחייבויות, מתי שולמו, למי שולמו, ההתחייבויות הנוספות לאותו תחום - איך זה מתבצע?
רועי קונפינו
¶
כל פעם שנותנים לאיזשהו משרד תקציב הרשאה להתחייב, התקציב הרשאה להתחייב הזה ניתן בגין איזושהי סדרה של פרויקטים שמאושרת.
רועי קונפינו
¶
לסדרת הפרויקטים הזאת יש תזרים צפוי, זאת אומרת, אם עכשיו למשל, מטה הסייבר רוצה להקים מרכז תגובה לאומי לאירועי סייבר, אחרי עבודת מטה שהוא עשה הוא מעריך שהדבר הזה יעלה לו בערך 50 מיליון שקל ושהפריסה תהיה, נגיד לצורך העניין במקרה הזה 10 מיליון שקל בשנה. אז אנחנו מעריכים שנצטרך לשים מזומן של 10 מיליון שקל בכל אחת מחמש השנים הקרובות.
סתיו שפיר
¶
ואז איפה אתם שומרים את הכסף בפועל? כי נתתם הרשאה ל-50 מיליון, אבל זה הולך להתחלק על-פני חמש שנים, אז בזמן החמש שנים האלה לא משתמשים ב-50 מיליון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הכסף הזה משוריין, זה כמו נניח הקציבו לתחבורה, לעשות נניח כביש לוקח לו חמש שנים, הכסף נמצא בתקציב בשנה הראשונה וזהו. שם בתקציב של אותה שנה ראשונה, ואחר כך בעודפים מחויבים הוא עובר, כשמבחינת המשרד האוצר הכסף הזה סגור, לא נוגעים בו, זאת אומרת - - -
סתיו שפיר
¶
זאת אומרת שאם שמנו הרשאה להתחייב של 300 מיליון שקל אבל כל שנה מוציאים 10, אז אנחנו לא משתמשים ב-290 מיליון שקל באותה שנה.
רועי קונפינו
¶
לא, תקציב הרשאה להתחייב זה לא מזומן. תקציב הרשאה להתחייב זה אפשרות, זה הרשאה למשרד להתחייב על מזומן מסוים.
רועי קונפינו
¶
נכון, אבל אם לצורך העניין אני נותן 300 מיליון שקל הרשאה להתחייב, כל ה-300 מיליון שקל מנוצלים במובן הזה שאם עכשיו המשרד הולך וחותם או אם מקימים כביש והכביש עולה 300 מיליון שקל, הוא חותם מול החברה הקבלנית על חוזה בסך של 300 מיליון שקל. במובן הזה כל תקציב ההרשאה להתחייב מנוצל. אחר כך, לדוגמה, אם השנה הראשונה של החוזה היא השנה, ומתוכה אני צריך לשלם 10 מיליון שקל, אני צריך גם שיהיה מתוקצב מזומן של 10 מיליון שקל כדי לממן את ההתחייבות השנתית שלי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האוצר לא יכול להוציא – נניח, תקציב המדינה 300 מיליארד, בתוך זה יש את ה-300 מיליון האלו, האוצר מתייחס לזה כאילו ה-300 מיליון האלה מוצאים, הוא לא יכול להוציא על חשבונם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין לזה משמעות כי זה רישום. אבל הוא לא יכול – מבחינתו זה חלק בתוך התקציב וכאילו זה קיים.
שמעון סולומון
¶
אגיד כמה משפטים, כי זה נהיה פינג-פונג, אז אני רוצה גם להכניס כמה מילים. אני חושב שדווקא במקרה הזה שגם ביקרנו שם וראינו באמת, שמענו סקירה די רחבה במקום שאתה מדבר עליו בבאר-שבע, דווקא בגלל שזה התחלתי ומשהו שנבנה בהדרגה ולאט, נראה לי חבל לבזבז זמן, כי זה נראה לי הכי הגיוני לא לתקצב בבת אחת אלא משהו שהוא בהדרגה.
סתיו שפיר
¶
אין בעיה, אבל יש שאלה על פרקטיקה. אני לא בהכרח אצביע נגד, אני רק רוצה להבין. היו מקרים שהגיעו לכאן העברות, ובעיקר בהרשאות להתחייב, וכששאלנו איך אתם עוקבים אחרי היישום, הביצוע או מה קורה לכסף מהשנייה שהוועדה מאשרת אותו, קיבלנו תשובות שאמרו: אנחנו לא עוקבים או אין לנו יכולות לעקוב. זה תשובות שהגיעו מהאנשים הכי בכירים באגף תקציבים. אז אני שואלת במקרים כאלה שבהם אנחנו מתבקשים להעביר סכומים שהם מאוד מאוד גדולים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מישהו אמר דבר כזה? לא שמעתי אף פעם. קשה לי לדמיין שמישהו אמר את זה, אבל אני לא יודע, יכול להיות.
סתיו שפיר
¶
נאמר, אביא לך את הפרוטוקול. אביא לך את הפרוטוקול בשמחה. למזלנו כותבים פרוטוקול והוועדה אפילו מצולמת.
סתיו שפיר
¶
לכן אני שואלת, איך אתם מבצעים פה את המעקב, כי בכל פעם שמבקשים הרשאה להתחייב זה נראה לנו מאוד הגיוני, ופה באמת ופרויקטים חשובים חלקם. איך מתבצע המעקב אחרי היישום של הדבר ואיפה נמצא הכסף בכל נקודה מהרגע שהמדינה מוציאה אותו?
מעין נשר
¶
אענה על השאלה. קודם כול, האמירות שנאמרו לגבי מעקב לא קשורות לענייני הרשאה, צריך להבדיל. מה שרועי הסביר פה זה בדיוק נועד למנוע את מה שניסית להגיד שאולי קורה. ה-290 מיליון בגלל שהם רק רישומיים, הם לא נשמרים בשום מקום בפועל, ולכן אחזקת כסף בבנק עולה כסף. גלגול עודפים זה מה שאנחנו רוצים למנוע. הרשאה להתחייב היא אפשרות להתחייב על כסף שלא נמצא בתוך התקציב, וכשיצטרכו אותו הוא באמת ישכב שם ואז הוא יוצא כמה שיותר מהר. >
כשאת מדברת על מעקב אחרי התחייבויות צריך להבדיל. אנחנו מתקצבים מסגרת תקציבית למשרד, המשרד מוציא, בין אם זה הרשאה ובין אם זה מזומן, הוא מוציא התחייבויות לגופים שונים ותשלומים בפועל. מי שעוקב אחרי ההתחייבות זה החשבים של המשרדים שנמצאים תחת אחריות החשב הכללי. אנחנו כאגף לא תפקידנו לעקוב אחרי החשבוניות, אבל החשב הכללי עוקב אחרי ביצוע התשלומים וביצוע ההתחייבויות ברמת החשבונית. זאת אומרת, כל שקל מה-50 מיליון האלה שעכשיו עובר יש אגף של החשבות של מטה הסייבר שעוקב אחרי זה שכל שקל ששולם מתקציב המדינה מגובה בחשבונית שמביא הספק או מי שזה לא יהיה, ואף אחד לא זורק כסף לאוויר - - -
מעין נשר
¶
נמצא פה רפרנט מקרו שמנהל מעקב אחרי תקציב ההרשאה בכולל. אנחנו כאגף עוקבים אחרי ההרשאות שאנחנו נותנים בסך הכול כדי לדעת כמה מזומן נצטרך לתת בגינם כל שנה. אם נתתי פה 300, פה 50, מתוך ה-300 אצטרך שנה הבאה לתת מזומן 10, מתוך ה-50 עוד 20, אז אני צריכה לדעת ששנה הבאה אני צריכה לתת 30, זה בדיוק התפקיד שלו, לעקוב אחרי זה. אין דברים כאלה שלא עוקבים. אני חושבת שיש בלבול כי אולי אמרנו שאנחנו בפועל בתוך המשרד לא יושבים ועוקבים אחרי החשבוניות, זה החשב הכללי, אבל בוודאי שאנחנו עוקבים אחרי המסגרת התקציבית, הן של ההרשאה להתחייב והן של המזומן, אחרת יהיו גירעונות בתקציב, אי-אפשר, אנחנו לא רפובליקת בננות.
היו"ר בניסן סלומינסקי
¶
בעיקרון הם יכולים על כל שנייה, הם רק לא אומרים את זה, אבל בעיקרון בכל רגע נתון – וזה היום המערכת, המרכבה – הם יכולים להגיד לך בדיוק על השנייה כמה יש, כמה יצא וכו', רק הרבה פעמים זה שמור עמהם, אבל זה סיפור נפרד.
מעין נשר
¶
- - תלוי באיזה פרויקטים. יש מניעה לתת נתונים מאיזושהי סיבה של חיסיון או לא יודעת מה, לא ניתן, אבל בקבוע אין שום מניעה.
רועי קונפינו
¶
רק אגיד יותר מזה, הם גם נמצאים, לא יודע אם ברמת פירוט שאולי רצויה או מבחינתך או שאולי צריך להגביר אותם, אבל הם נמצאים גם באינטרנט באתר של החשבת הכללית ושל משרד האוצר data.gov.il, בסוף כל שנה יש גם את הביצוע של התקציב ברמת תקנות.>
זבולון כלפה
¶
מעין, עוד שאלה אחת קטנה, במסגרת כל אותן דוחות, מעקבים, בדיקות שאתם מבצעים, אתם גם מבצעים בדיקה כזו שאומרת לצורך העניין פרויקט מסוים תוכנן במקור x, בפועל בסיום הפרויקט יצא מה שיצא, מישהו עושה את המעקב הזה?
איתי טמקין
¶
אחד החלקים המרכזיים בבניית תקציב, כל פעם שבונים תקציב לשנה הבאה היא אומדן, בעצם כל משרד יחד עם משרד האוצר עושה אומדן של כל ההרשאות שניתנו בעבר, כמה יצא עד עכשיו וכמה צפוי לצאת בשנה הקרובה. לפי האומדן הזה שמתעדכן כל פעם מחדש יש לדוגמה דברים שהתחייבו עליהם ובסוף לא מתרחשים, כמו לדוגמה פשיטות רגל של קבלנים ודברים כאלה, דברים שהמדינה התחייבה ובסוף לא קורים. כלומר, הרשאות שניתנו ובסוף לא יצאו, גם זה קורה. עושים אומדן של כל הדבר הזה וככה בונים בצורה המיטבית את התקציב לשנה הבאה בעצם.
זבולון כלפה
¶
כן, אבל בפעולות בסופו של תהליך ממה שאני רואה ומכיר לפחות לא מעט פעמים, יש לא מעט הזדמנויות כאלה ואחרות שרוצים להיכנס לפרויקט מסוים, אז אומרים: האומדן על הפרויקט הוא x, בפועל האומדן על הפרויקט הוא x3, לא x, אלא מה, אז עכשיו המדינה מתחייבת, מתחילה את התהליך, נכנסים לביצוע, ואז לאחר מכן פתאום מגלים שיש פה איזה משהו גדול כשאתה כבר נמצא בתוך התהליך.
מעין נשר
¶
זאת כבר שאלה הרבה יותר מורכבת. כשהאומדן הוא פחות ממה שתוקצב מלכתחילה אז אין בעיה לקחת את ההרשאה שלא נוצלה ולא להשתמש בה. כאשר פרויקט, בדרך כלל זה בתחומי תשתית, מתגלה בתור משהו שעולה יותר ממה שהוא תוכנן, המשרד המבצע צריך לעשות היערכות מחדש, לבוא לדיונים תקציביים, אם זה שנה קדימה אז זה בדיון לתקציב שנה הבאה, אם זה קורה באמצע השנה אז בא מול הצוות. בשביל זה אנחנו פה, כדי לראות – לא יכול להיות שכשיטה המשרדים או מי שזה לא יהיה, שמבצע עבור הממשלה, יבוא ויגיד x ואז יבקש x3.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, מי בעד לאשר את פנייה 47? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – 1
פנייה 47 אושרה.
איתי טמקין
¶
הפנייה נועדה לבצע שינויים פנימיים בתוך תקציב משרד התרבות והספורט. יש פה הסתות בין מינהל התרבות למינהל הספורט ולתפעול של המשרד. רשום לכם פה בפנייה את עיקרי הפעולות שהמשרד יבצע בעקבות המעבר של הפנייה הזאת.
איתי טמקין
¶
שיפוץ מוסדות תרבות זה תקנה שיוצאת לפי קריטריונים של תמיכה, לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב. אי-אפשר לדעת מראש איזה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכמה הגענו שם? 200 מיליון? הנה, זה דוגמה שהתחילו עם משהו והוא נגמר פי שלושה או פי ארבעה או לא יודע פי כמה יותר.
איתי טמקין
¶
כשבנו את סך התקציב הכולל לא היה ידוע כמה כסף יוקצה לעניין של שיפץ מוסדות תרבות, בין היתר זה נגזר מכמה שסיימו לשפץ מוסדות תרבות בשנים קודמות, זה לא היה ידוע בבניית התקציב כל הזרם הזה. לכן אנחנו באים עכשיו ובעצם כשאנחנו יודעים את הסכום הוודאי, שזה הצרכים שעלו מהמשרד לקראת 2014, אנחנו מתקצבים את התקציב בתקנה הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, מי בעד לאשר את פנייה 48? ירים את ידו. מי נגד? ירים את ידו. מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פנייה 48 אושרה.
אנסטסיה הראל
¶
זה עוד לא עבר למשרד הביטחון, זה יעבור למשרד הביטחון עם הצעת המחליטים שצריכה להיות מאושרת בממשלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש החלטה להמשיך עם המסכות או להפסיק עם זה? אנחנו כל הזמן מתבלבלים, כבר החזרנו שלוש פעמים וקיבלנו.
אנסטסיה הראל
¶
אסביר. יש החלטת קבינט שהתקבלה ב-19 בינואר 2014 שאומרת: עד סוף שנת 2014 ייצור מסכות מגן יופסק, אבל יהיו 80 מיליון שקל שישבו בבסיס תקציב החל משנת 2015 שיופנו למגיבים ראשונים, שזה בעצם חליפות מיגון למגיבים ראשונים שמגיעים לאירוע נקודתי, אירוע חומרים מסוכנים.
אנסטסיה הראל
¶
אבל משרד הביטחון עדיין הונחה לעשות עבודת מטה יותר יסודית ועד שנת 2014 להמליץ בדבר המשך.
אנסטסיה הראל
¶
לא הייתה החלטה כי לא ידעו אם ממשיכים או לא ממשיכים, בתחילת שנת 2014 התקבלה החלטה שמפסיקים את הייצור של ערכות מגן, אבל השנה מתקציב ה-100 מיליון שקל לטובת הפרויקט כדי להפסיק לאט לאט את הייצור. בכל מקרה מתקצבים את המגיבים הראשונים שהסברתי שזה חליפות מיגון.
ראובן ריבלין
¶
אסביר לך. הייתה החלטה שמהאווירה שנוצרה בארץ כתוצאה מהנשק הלא קונבנציונלי שיש למדינות עימות אתנו, אז החליטו לקיים את האספקה של מסכות גז, כתוצאה מכך גם לייצר אותם. היו אנשים במשרד הביטחון, כמו משה ארנס בזמנו, שאמר: מבחינת הסכנה לעומת ההוצאה אנחנו חושבים שלא צריך בכלל לחלק מסכות גז. היה ויכוח גדול בכל ממשלות ישראל גם אצל ארנס, גם אצל שמיר, גם אצל רבין, גם אצל ברק, גם אצל ביבי, גם אצל אריק, וכל פעם הייתה התלבטות.
ברגע שיצאה השמועה, זאת אומרת, התקבלו החלטות בין-לאומיות שאין צורך, שהסורים מתפרקים מהנשק הזה, זה נתן תירוץ לממשלה לבוא ולשקול פעם נוספת. והאיל ויש 40% שלא סיפקו להם וזה דבר של מיליארד, מיליארד 400 מיליון, כאשר חלקם הם בעלי זקנים וחלקם, לצערי הרב, ערבים שהיישובים שלהם לא קיבלו את מסכות הגז, נוצר מצב של אי-שוויוניות. באו והחליטו בשכל רב לבוא ולומר: אין צורך יותר במסכות גז, אבל יש צורך ביחידות ולהמשיך ב"סופת חול" בכל המובן של ההתגוננות כאשר יהיה צורך. עם הנפילה שיבואו אנשים מוגנים וכל הדברים האלה, זה חוסך מיליונים אם לא מיליארדים למדינה. ולכן נשאר הכסף, עכשיו הם רוצים העברה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יישר כוח לרובי. מי בעד אישור פניות 49–50? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 49–50 אושרו.
מעין נשר
¶
51 ו-52 הן הולכות יחד. פנייה 51 נועדה לעשות שינויים פנימיים בתקציב הפעילות והתפעול של משרד החקלאות, ופנייה 52 נועדה לעשות שינויים פנימיים בתקציב התמיכות של משרד החקלאות. אם אתם רוצים אסביר פה את הסכומים שעוברים. יש פה בפנייה 51 - 3 מיליון שקלים שעוברים בהרשאה להתחייב בעצם ממשרד החקלאות למינהל המחקר החקלאי שהוא יחידת סמך שלו, ו-266,000 שקל במזומן שעוברים הפוך מהמינהל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני צוחק, אתם גם נהפכתם כבר למשרד רגולטיבי בלבד כמעט חוץ ממחקר, חוץ מהתחום של מחקר אתם רק רגולטיביים.
זבולון כלפה
¶
היא אומרת שיש חקלאים צעירים, למה המדינה לא עושה מספיק כדי לעודד אותם? זה עוד תקלה. אבל אני אומר לך את האמת, זה דווקא הישג. הנה, עכשיו תראה, מכים את המחירים ברשתות, הם מגיבים.
מעין נשר
¶
אז יש פה 3 מיליון שקלים שעוברים מהמשרד למינהל המחקר בהרשאה, נועדו לצרכי בינוי, והפוך, במזומן עובר מהמינהל למשרד שנועדו להתחשבנות בתפעול השוטף.
ראובן ריבלין
¶
מספר לך דברים מהחיים. איך אמר, הראשון אומר: אני בונה בניינים, עכשיו תעשה טובה שלא יהיו שביתות, הקדוש ברוך הוא, תשמור עלי, שלא יעלו המחירים, שלא יהיה פיחות בדולר, השני אומר: תעזוב, יש לי מאות מיליונים ספינות בים, אני שותף בחברת ספנות, תעשה שלא יהיה סערות - - -
ראובן ריבלין
¶
אחד מהאנשים מדבר על זה. וככה עולים כל בעלי העסקים עד שבא הקבצן של העיירה, הוא אומר לקדוש ברוך הוא: היום יום רביעי – יום כיפור יכול לצאת יום רביעי, נכון?
ראובן ריבלין
¶
היום יום רביעי, יום שישי מגיע, אין לי מה לאכול. באים כל הגבירים, אומרים: קח 50 רובל ואל תבלבל לאלוהים בשטויות האלה, מה אתה מטריד אותו? יש לו כל כך הרבה בעיות עם האוניות, עם הבניינים, וככה היא באה עם 3 מיליונים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, מי בעד לאשר את פניות 51 ו-52? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 51–52 אושרו.