PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
28/05/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 192>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ח באייר התשע"ד (28 במאי 2014), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 28/05/2014
חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 3), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 3) (אי-גילוי חוות דעת מומחה), התשע"ד-2014 – של חברות-הכנסת אורלי לוי אבקסיס ושולי מועלם רפאלי (פ/1486).>
מוזמנים
¶
>
מוחמד מסאלחה - הרשות לקידום מעמד האישה, משרד ראש הממשלה
שרונה עבר-הדני - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
רב כלאי רויטל אוברגוט-שליו - קצינת נפגעי עבירה, המשרד לביטחון פנים
ענת אסיף - ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
לירון בנית-ששון - יעוץ וחקיקה (חקיקה), משרד המשפטים
בת-עמי ברוט - יחידת הסיוע לנפגעי עבירה, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
ד"ר חגית לרנאו - סנגוריה ציבורית, משרד המשפטים
ענת הראל - מפקחת מחוזית נפגעי עבירה קטינים, שירות ילד ונוער, משרד הרווחה
חלי ברכה - עו"ד, הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
כרמית פולק- כהן - סגנית יועמ"ש, המועצה לשלום הילד
אריאל אבקסיס - ראש תחום עבריינות מין, הרשות לשיקום האסיר
ליאור שני - עו"ד, מרכז נגה, הקריה האקדמית קרית אונו
כרמית פולק-כהן - סגנית יועמ"ש, המועצה לשלום הילד
ליאת קליין - היועצת המשפטית, איגוד מרכזי הסיוע
מאירה בסוק - יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת
רישום פרלמנטרי
¶
חפציבה צנעני
<הצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 3) (אי-גילוי חוות דעת מומחה), התשע"ד-2014>
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח ישיבה חדשה, ואנחנו נעסוק עכשיו בהצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה. חברת הכנסת אורלי, בבקשה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אדוני היושב-ראש, אני מודה לך על קביעת הדיון היום. אני חושבת שבשורה התחתונה אנחנו דנו באמת בנושאים ובנקודות שעלו תוך כדי דיון לגבי האיזונים בין הייצוג ההולם של אותו עבריין לבין ההגנה על אותה נפגעת. אני מזכירה רק בשביל הפרוטוקול שאנחנו מדברים על עבריין מין מורשע שישב בכלא, ועכשיו, לפני חזרתו לחברה, אנחנו לוקחים בחשבון שיש טעמים שמהם צריך להבין שאם הוא חוזר לאותה סביבה של הנפגעת יש מקרים שבהם הדבר יכול לפגוע לא רק בשגרת חייה אלא באמת במרקם הנפשי העדין מאוד, ולעתים נפגעות עבירה מאוד חוששות גם להשתמש בהליך שהוא הליך שניתן – להביא חוות דעת על ההשפעה שיהיה לזה עליהן. לגבי חוות הדעת הזו, גם אמר שופט בית-המשפט העליון, אם אינני טועה, שנעשות מניפולציות, והמניפולציות האלה הן באמת לגבי אותם תכנים שמופיעים באותה חוות דעת, שכאשר הם מגיעים לידיים בדרך-כלל של העבריין נשים לא מעטות נרתעות מלהשתמש בהליך הזה שבא להגן עליהן. בעצם, בחוק הזה, ביחד עם משרד המשפטים, הסכמנו לגבי הנושא שרק כאשר מדובר בזה שיש לו סניגור, ואם אין לו סניגור – ימונה סניגור. היה לנו ויכוח לגבי זכות עיון, ופה התקפלנו ואמרנו: אוקיי, ובתנאי שאותו סניגור – יוכל לא רק לעיין כמה דקות בתוך בית-המשפט – יוכל לקבל את החומר, ובתנאי שלא יעביר את זה לעבריין. וזאת, גם כדי להסיר את החסם הנפשי הפסיכולוגי של אותה נפגעת עבירה משימוש בהליך הזה. היו פה טענות: האם אנחנו עכשיו שמים את הסניגורים, כי הייתה פה את החלופה, שאני חושבת שהיא חלופה מאוד? מה, אנחנו חושדים בסניגורים שהם - - -?
אורלי לוי אבקסיס
¶
אז, דודו, זה חשוב לי מאד. אז ניסיתי לעשות איזו שהיא הגבלה, כי אני חושבת שזה דווקא יוריד לחצי מהסניגורים אם יידעו. גם תמיד יוכל לומר הסניגור: "תשמע, אם אני מעביר לך את החומר, אני מסתכן בשנת מאסר". מצד שני, אני אומרת: רגע, למה אנחנו פוגעים בהם? הרי מישהו יכול לומר שעצם החוברת הקטנה הזאת שיש לנו זכויות של חברי-כנסת, אז אומרים שיש לנו הגנה וחיסיון מפני חיפוש בבית, מפני חיפוש בדברים האישיים וכו', אבל בכל מה שקשור למכס ולכניסה לישראל יש את העניין - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
בדיוק, באותה חוברת. אנחנו חייבים לפתוח ולתת. מישהו מעלה על דעתו שכל חברי-הכנסת עכשיו רוצים להבריח?! לא. זה כדי שמראש תדע מה הזכויות. בסדר, בנו לנו את המגבלות, שמו אותנו בתוך איזו שהיא מערכת עם גבולות מאד ברורים. יכולנו לטעון: האם אתם חושדים או באים להפיל עלינו עכשיו איזה שהוא עניין?
אני חושבת שזה בדיוק אותו מקום. זה אפילו מגן על הסניגורים מלחץ של אותם עבריינים, ואני חושבת שצריך להעביר את זה ככה, אדוני היושב-ראש.
ניצן רוזנברג
¶
אקריא את הנוסח, ואני קוראת בנוסח הצעת החוק שמופיע בסעיף 2 במסמך ההכנה:
הצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 3) (אי-גילוי חוות דעת מומחה), התשע"ד-2014
תיקון סעיף 4
1.
בחוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה, התשס"ה-2004, בסעיף 4 –
(1)
בסעיף קטן (ב) –
(א)
בפסקה (1), בסופה יבוא "התיר בית המשפט - - -
ניצן רוזנברג
¶
בעמוד 2 – בסעיף 2 שכותרתו: נוסח הצעת החוק.
(1)
בסעיף קטן (ב) –
(א)
בפסקה (1), בסופה יבוא "התיר בית המשפט להביא עדות נוספת כאמור, יחולו עליה הורואת פסקה (4), בשינויים המחויבים;";
(ב)
אחרי פסקה (3) יבוא:
"(4) חוות הדעת תימסר לבעלי הדין, ובית המשפט ישמע כל ט ענה באשר לכתוב בו; בית המשפט רשאי להחליט, מטעמים שבטובת נפגע העבירה, שלא למסור לעבריין המין את חוות הדעת או חלק ממנה; החליט בית המשפט כאמור יחולו הוראות אלה:
(א)
בית המשפט יעביר לעבריין המין תמצית מהמידע העובדתי הכלול בה, ככל שניתן לעשות כן בלי לפגוע בטובת נפגע העבירה;
הנוסח שהיה בהצעת החוק, שעברה בקריאה ראשונה, הוא כדלקמן:
(ב)
בית המשפט ימסור לסניגור של עבריין המיון את חוות הדעת, ואם אינו מיוצג – ימנה לו סניגור לשם ייצוגו בהליך לפי סעיף קטן זה; הסניגור לא יעביר חוות דעת שנמסרה לו לעבריין המין או לכל אדם אחר, אולם הוא רשאי להעביר מידע שקיבל לפי סעיף קטן זה, לצורך ניהול ההליך המשפטי שבקשר אליו נמסר המידע, ולמטרה זו בלבד.
ניצן רוזנברג
¶
אנחנו הצענו לתקן את הסעיף הזה כך שיהיה כתוב בו: "הסניגור לא יהיה יעביר חוות דעת שנמסרה לו לעבריין המין או לכל אדם אחר, אולם הוא רשאי להעביר מידע שקיבל לפי סעיף קטן זה לאדם אחר לצורך ניהול ההליך המשפטי שבקשר אליו נמסר המידע, ולמטרה זו בלבד, ובלבד שלא יעבירו לעבריין המין". אנחנו התלבשנו על הנוסח שבעצם היה בקריאה הראשונה, והצענו בו תיקונים קטנים. הבנו שהיתה לסניגוריה בעיה עם המלים "למומחה מטעמו", מאחר שמעבירים את חוות הדעת גם לגורמים נוספים שאינם מומחים דווקא מטעם - - -
חגית לרנאו
¶
אנחנו רוצים פשוט שזה יהיה לצורך ניהול התיק הפלילי, וזה הכול. כאילו ברור שלא כשזה לא לצורך, אבל כל דבר שהוא לצורך ניהול התיק הפלילי, שזה בדרך-כלל מתמחה עושה - - -
ניצן רוזנברג
¶
אנחנו אמרנו, שאנחנו, מבחינתנו, מוכנים למחוק את המלים "למומחה מטעמו" כדי למנוע אי-בהירות.
בת-עמי ברוט
¶
הם רוצים להבין. אני לא יודעת. השאלה היא האם "אדם אחר" זה לא פתוח מדי ומסכן את נפגע העבירה.
חגית לרנאו
¶
התשובה היא: ממש לא. אם אי-אפשר להראות את זה לעבריין, בוודאי שאי-אפשר להראות את זה לבני המשפחה שלו. זה ברור לגמרי, וזה ברור לגמרי שלצורך ההליך הפלילי זה לא לבני המשפחה שלו, לא לחברים שלו ולדודה שמתקשרת. זה ברור.
אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה: אם מדובר פה, וזה סתם, בכך שהוא שכר בלש כדי להוכיח שהיא לא באמת עדינת נפש, מותר לו להעביר לו את החומר כדי לסתור את זה? הרי זה לצורך ההליך המשפטי הפלילי.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל, בסופו של דבר, סתם לדוגמא, אם הוא מעביר את זה לאותו בלש שהוא שכר כדי להוכיח וכדי לסתור את העדות שלה, כי זה גם לצורך ההליך, האם הוא פעל על-פי חוק או לא פעל על-פי חוק?
היו"ר דוד רותם
¶
מה כתוב? כתוב: "ובלבד שלא יעבירנו לעבריין המין". עבריין המין לא יוכל לדעת מה חוות הדעת.
חגית לרנאו
¶
אני יכולה להגיד לך שהחוק מטיל הרבה מאד מגבלות והגבלות גם לגבי שימוש בחוקרים פרטיים. עושים שימוש בחוקרים פרטיים בתוך החוק, אבל מראש זה דבר שהוא מאד-מאד מוגבל. הוא לא יכול לפנות אליה, הוא לא יכול להטריד אותה וכן כל החששות האלה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו רוצים להוציא את המניפולציות, את הלחץ הנפשי הרגשי המיותר. הרי זה יוסיף עליה בעצם העובדה שהיא תחת עין, ויכולים רק בשביל העניין הפסיכולוגי להשתמש בזה. זה מותר על-פי החוק הזה כפי שהוא כתוב.
חגית לרנאו
¶
לא. הרעיון שעורך-דין ייקח חוות דעת פרטית אישית שיש בה כל מיני חומרים מאד-מאד רגישים ויעביר חומרים בשביל להפעיל עליה לחץ פסיכולוגי, בשביל לבייש אותה, ויגיד שזה בתוך ההליך – זה בדיוק המקום שבו אנחנו חושבים שהחוק צריך לשים נקודה. ההנחה היא שצריך לעשות הפרדה ברורה בין עורכי-דין - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
אומר לי יושב-ראש ועדת חוקה, ואני סומכת על השכל והניסיון הכבירים שיש לך: כן, החוק מתיר את זה. אף אחד לא יעלה אותו לדין, ואף אחד לא יגיד שהוא סטה ממה שמתיר לו החוק.
חגית לרנאו
¶
ככלל, אני אומרת כאן: אני לא חושבת. אורלי, אני עונה לך. ככלל, השימוש בחוקרים פרטיים מאד-מאד מוגבל.
ליאת קליין
¶
הנושא הוא לא חוקרים פרטיים. זה קצת פרשנות שהיא רחבה במובן שזה באמת, לצורך העניין, יכול להיות לבן משפחה או לאדם אחר לצורך ניהול התיק.
חגית לרנאו
¶
לא. הוא לא יכול להיות לבן משפחה לצורך ניהול התיק. אגב, האיסור על העברת החומרים האלה לצורך ניהול התיק בסעיף הבא הוא לא רק על סניגורים, והוא גם על עורכי-דין של נפגעות עבירה והוא גם על פרקליטים ועל המתמחים של הפרקליטים.
חגית לרנאו
¶
בסדר. אבל, מה שאני אומרת הוא שהאיסור צריך להיות אותו איסור. ההנחה הבסיסית, שנמצאת כאן בחדר, שלא מבחינים בין עבריין המין לבין הסניגור שלו היא להנחה מאד-מאד בעייתית.
חגית לרנאו
¶
זה בין אם הם מייצגים עברייני מין ובין הם מייצגים נפגעות – ההנחה היא שהם פועלים לפי חוק, ואם אסור להם למסור, הם לא ימסרו, ואם כתוב לצורך העניין - - -
ענת אסיף
¶
קודם כל, הנוסח שאומר "לא יעביר לעבריין המין או לכל אדם אחר" – עד התיבה הזאת של "או לכל אדם אחר – זה נוסח שנלקח בהשאלה מחוק הגנה על הציבור בנוגע להערכות המסוכנות שהן מסמכים מאד-מאד רגישים שנוגעים לעברייני מין. אנחנו יודעים שהנוסח הזה כמו שהוא שם הוא בעייתי, מכיון שהוא טוטאלי והוא למשל – בפועל הדברים כנראה נעשים – לכאורה לא מאפשר להעביר למומחה נוסף ולא מאפשר להראות למתמחה.
ענת אסיף
¶
לכן, הייעוץ המשפטי של הוועדה ניסה לפתור את זה בדרך של "אלא לצורך ניהול ההליך המשפטי". אני רוצה להציע חלופה אחרת שהייתה על השולחן לפני הקריאה הראשונה ובגלל שרציתם לאשר, אמרנו שנדון בזה בשלב הזה. אני רוצה לתת חלופה אחרת שמדברת על כך שבסעיף קטן (ג) אנחנו מדברים על כך: "הסניגור לא יעביר חוות דעת שנמסרה לו לעבריין המין.". הסעיף הקטן הזה הוא זרקור ספציפי להחלטה של בית-המשפט.
ענת אסיף
¶
זה זה. זה הסעיף שאנחנו מדברים עליו ייגמר במלים "לעבריין המין", והוא נותן זרקור ספציפי על כך שבית-המשפט החליט במקרה הספציפי הזה להעביר לסניגור ולא לעבריין המין.
אחר כך, בסעיף קטן (ד) אנחנו מציעים לעשות סעיף שהוא בעצם סעיף סודיות על המסמך הזה: מי שהגיע אליו מידע מחוות דעת או מעדות נוספת כאמור... ישמרנו בסוד" – זה פורמט סטנדרטי של חובות סודיות בחקיקה – "לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש אלא לצורך ההליך המשפטי שבקשר אליו הוכן, - -
ענת אסיף
¶
- - ובכפוף להוראות סעיף קטן (ב) (4)" – שזה שהסניגור לא ימסור לעבריין המין – "או באישור בית-המשפט", שזו איזו שהיא תיבה שחשבתי להוסיף כי אולי יש איזו אפשרות שלא חשבנו עליה עכשיו שכן הנפגעת בעצמה אולי תרצה להשתמש בחוות הדעת, - -
ענת אסיף
¶
- - למשל בתביעה אזרחי. וכאן לצרף סנקציה על הפרת חובת הסודיות הזאת של שנת מאסר, כפי שהצעת החוק עברה בקריאה ראשונה. אני חושבת שזה נותן מענה - -
אברהם מיכאלי
¶
השאלה היא: האם עורך-הדין שמייצג את הלקוח כסניגור לא עובר מבחינתו על כללי אתיקה של ייצוג מלא? אני לא יודע איפה הוא יצטרך - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
הרעיון עבר כבר את ועדת השרים ועבר גם את הקריאה הראשונה. אדוני היושב-ראש, אני מקבלת, - -
חגית לרנאו
¶
אני אסביר. אתה צודק לגמרי שהכלל הוא שעורך-הדין מקבל חומרים רק כי הם מגיעים ללקוח שלו, ושככלל אנחנו מאד לא אוהבים הפרדות בין הסניגור לבין הלקוח כשהסניגור יודע דברים שאסור לו להגיד ללקוח. זה בוודאי לא מצב נוח, ואנחנו נמנעים ממנו בהרבה מאד הקשרים.
מצד שני, זו לא הפעם היחידה שיש הוראות כאלה. הוראות כאלה קיימות גם לגבי תסקיר נפגע עבירה. אנחנו כן התרשמנו שבנושא הזה מדובר בחסם אמתי להגיש בקשות לנפגעת העבירה, שהוא חסם מיותר ושאפשר כחריג להסכים שהסניגור כן יקבל את החומר ולא יעביר אותו לעבריין המין; מדובר בחוות דעת מקצועית, ויש בה הרבה מאד עניינים פרטיים. כאילו כן התרשמנו שהידיעה הזאת יכולה לגרום באמת לנשים לא להגיש בקשה, ולכן האיזון הוא לא נכון. ואז הסכמנו לחסם הזה. היו לנו סייגים, ואמרנו ובתנאי שהוא מיוצג – כי זה לא הגיוני שהוא לא יהיה מיוצג ואף אחד לא יראה את החומר, וכן ובתנאי שעורך-הדין עצמו כן רואה את החומר, ובתנאי שהעבירה הפלילית לא תתייחס רק לסניגורים אלא באמת תתייחס למעטפת הכללית. בתוך המסגרות האלה אנחנו חושבים שזה איזון ראוי וסביר.
ליאת קליין
¶
זה נולד ממקרים בשטח שבהם מומחים לא רצו לקחת על עצמם את ההליך ולכתוב חוות דעת בגלל הנסיבות האלה שזה עובר גם לצד השני.
חגית לרנאו
¶
לא. אני יכולה להצהיר כאן שהם היו בדיון הקודם, שאני נמצאת בקשר עם גלית בש, הנציגה של לשכת עורכי-הדין שנמצאת בחוץ-לארץ. היא מכירה בזה.
ניצן רוזנברג
¶
אני מקריאה את החלופה של משרד המשפטים.
(ב)
בית המשפט ימסור לסניגור של עבריין המין את חוות הדעת, ואם אינו מיוצג – ימנה לו סניגור לשם ייצוג בהליך לפלי סעיף קטן זה; הסניגור לא יעביר חוות דעת שנמסרה לו לעבריין המין.
(2)
אחרי סעיף קטן (2) יבוא:
"(ד)
מי שהגיע אליו חוות דעת או מעדות נוספת כאמור בסעיף קטן (ב)(1) ישרמנו בסוד, לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש אלא לצורך ההליך המשפטי שבקשר אליו הוכן ובכפוף להוראות סעיף קטן (ב)(4), או באישור בית המשפט; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר שנה".
אנחנו מוסיפים פה הוראה נוספת שלא הייתה בקריאה הראשונה, וזה להערת הסניגוריה. נדרש פה תיקון עקיף לחוק הסניגוריה הציבורית, כדי שיהיה אפשר למנות סניגור. מינוי נעשה לפי חוק הסניגוריה, ולכן אני מקריאה את הסעיף:
תיקון חוק הסניגוריה הציבורית
2.
בחוק הסניגוריה הציבורית, התשנ"ו-1995, בסעיף 18(א)(13) – במקום "לפי סעיף 9" יבוא "לפי סעיפים 4 ו-9".
יש עוד עניין אחד קטן – אני הבנתי שרציתם לדבר על נושא משך העבירה הפלילית, שזה שנה.
ענת אסיף
¶
זו פשוט בעיה כי החקיקה מאד לא אחידה בעניין הזה. מלבד כאילו אם היה מוצע כאן משהו שנראה חריג לחומרה, אז אני לא יכולה לבוא ולהגיד משפטית שזה כן וזה – לא.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. רבותי, אני מצביע על נוסח החוק כפי שניצן קראה אותו. מי בעד – להכנה לקריאה שנייה וקריאה שלישית? פה אחד. תודה רבה.
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 3) (אי-גילוי חוות דעת מומחה), התשע"ד-2014, בשינויים שצוינו, נתקבלה.