PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/05/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 188>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ז באייר התשע"ד (27 במאי 2014), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 27/05/2014
צו סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<צו סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
גבריאלה פיסמן - ממונה, ייעוץ וחקיקה - פלילי, משרד המשפטים
ליאנה מגד - עו"ד, משרד המשפטים
שירה זמיר - רמ"ח מעבדות מידע פלילי, המשרד לביטחון פנים
אילנית קליימן - קצין מדור חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
אלעזר כהנא - יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אריאל סיזל - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
דנה צרנובלסקי - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
איילת עוז - עו"ד, סנגוריה ציבורית
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<צו סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ב-2012>
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: צו סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ב-2012. גבי, את מוכנה להגיד לנו מה הרעיון שעומד מאחורי הצו שלכם? מה אתם רוצים להכניס לצו הזה עוד בעתיד?
אריאל סיזל
¶
לא, זה צו של השר לביטחון הפנים, אדוני, וזה בהסכמת שרת המשפטים. אני אגיד כמה מילות רקע ואז נציגת משרד המשפטים גם תגיד כמה מילים. ראשית, אנחנו מדברים על סעיף 11ב לחסד"פ (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) שמעניק למשטרה סמכות ליטול אמצעי זיהוי מחשוד, מנאשם או ממי שהורשע בעבירה. על אף האמור, בהמשך הסעיף נכתב ששוטר לא ייטול ולא יורה ליטול אמצעי זיהוי להפקת נתוני דנ"א אלא מחשוד, מנאשם או ממי שהורשע בעבירה מהעבירות שמנויות בתוספת הראשונה. לפי הוראות סעיף 15א, אדוני, השר לביטחון פנים מוסמך בהסכמת שרת המשפטים ובאישור ועדת החוקה לשנות את התוספת, לשם כך התכנסנו.
אלעזר כהנא
¶
אני רוצה להפנות את הוועדה לדברי ההסבר של החוק המקורי. החוק המקורי התבסס על המודל האנגלי ששם הנטילה היא יותר רחבה, היא מאפשרת ליטול בכל עבירה שיש עליה מאסר. בהצעת החוק המקורית היה צמצום. הצעת החוק אומרת, אני מדבר על דברי ההסבר של הצעת החוק הממשלתית המקורית, שלאחר שהצטבר ניסיון בשימוש במאגר ויופנו משאבים נוספים לתכלית זו – כי זה היה נורא יקר, אין מה להשוות, אנחנו מדברים על - - -
אלעזר כהנא
¶
הבקשה יחסית די צנועה, אנחנו לא מבקשים כל כך הרבה ולא ביקשנו לשנות הרבה. יש כמה רציונלים, אני אגיד אותם.
אלעזר כהנא
¶
אני אגיד כמה רציונלים. לא בכל עבירה חלים כל הרציונלים. זה יכול להיות עבירות שמטבען יש בהן סיכוי למצוא דנ"א. אגב, מה שאפשר היה למצוא דנ"א לפני 5 או 7 שנים לעומת מה שקורה היום – זה לא דומה. הטכנולוגיות השתנו, היכולות השתנו, הרבה דברים שפעם אי אפשר היה להוציא דנ"א והיום אפשר להוציא דנ"א. מהבחינה הזו יש הרחבה של ההבנה אילו עבירות אפשר למצוא בהן דנ"א והיום זה הרבה יותר רחב ממה שהיה כשהגשנו את הצעת החוק המקורית ואת התוספת המקורית. עבירות שחומרתן כשלעצמה מעידה עליהן, כמו עבירות הביטחון, שנכנסו כפי שהן לתוך הרשימה, גם אם לא חשבו אם בכל עבירה יש דנ"א או אין דנ"א, חומרתן מעידה עליהן.
אחד הסוגים של זה אלה עבירות התקיפה, שבהן שני הדברים מתקיימים – גם עבירות חמורות וגם עבירות שבהרבה מקרים משאירות דנ"א. מתוך עבירות התקיפה, שכולן בפנים, הוציאו את עבירת תקיפת השוטר, מכול הסיבות שעכשיו גם כן עולות ההתנגדויות. אנחנו חושבים שזה לא סביר ולא מתקבל על הדעת שכל התקיפות במדינה נתפסות חמורות, שאפשר ליטול בגינן דנ"א, ובעבירת תקיפת שוטר – כי אנחנו חושדים בשוטרים – אנחנו לא ניטול דנ"א. בעיני זה טיעון מאוד מאוד קשה. קשה לי לקבל אותו, אני חושב שהוא לא נכון.
מה גם שבתוך עבירת תקיפת השוטר יש רמות, ציינו שני סעיפים: יש עבירת תקיפת שוטר רגילה, יש תקיפה בנסיבות מחמירות, אפשר לעשות חלוקה ביניהן למרות שלטעמנו לא צריך לעשות חלוקה כמו שלא עשו חלוקה בעבירות התקיפה הרגילות, בכלל עבירות התקיפה. אני לא רואה שזה נכון שכל עבירות התקיפה יהיו בתוך התוספת ורק תקיפת שוטר היא לא חמורה בעינינו, או שהיא חמורה אבל אנחנו חושדים בשוטרים. לנו קשה לקבל את זה.
אלעזר כהנא
¶
אלה טיעונים ששמעתי, יכול להיות שחלקם גם נכתבו בחלק מהמכתבים שהוגשו לוועדה וחלקם גם נאמרו לנו בעל פה, איזשהו חשש ששוטר יחשיד אדם בתקיפת שוטר כדי שהוא יוכל ליטול ממנו דנ"א ושמדביקים תקיפת שוטר כביכול גם כשזה לא מוצדק ולא נכון.
אלעזר כהנא
¶
זה מה שכל כך הפליא אותי – שאמרו לנו דבר כזה. זה מה שהפליא אותי כל כך. אני מסכים, זה באמת לא הגיוני.
אורית סטרוק
¶
כל האזרחים שתוקפים שוטר יושבים בלילה וחושבים: איך אני בבוקר הולך לתקוף שוטר, ואז הם יוצאים ובאופן מתוכנן תוקפים את השוטר, נכון?
אלעזר כהנא
¶
לא, חס וחלילה. אבל יש כאלה שתוקפים שוטרים באמת. יש כאלה. על כל פנים, זה פחות או יותר השיקולים: א', חומרה, חלק מהעבירות פה פשוט חמורות מאוד, וב', עבירות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז אני מבין למה את משפחות הפשע הכנסתם פה, אבל למה אתם מכניסים עבירות שהן לא עבירות?
גבריאלה פיסמן
¶
אדוני היושב-ראש, לפני שנכנסים לעבירות באופן פרטני אני רוצה לומר בכל זאת כמה דברים כלליים כי באמת המשטרה הגיעה אלינו עם בקשה שהיא הרבה יותר רחבה, בחנו את העבירות אחת אחת לפי אותן אמות מידה שהנחו אותנו בשלב הראשון של חקיקת החוק, אלעזר התייחס לדברים. אנחנו מדברים גם על חומרת העבירות, גם על רצידיויזם וגם על איזשהו מרכיב של זהות של דנ"א - - -
אורית סטרוק
¶
את יכולה אולי להסביר לפני הכול מה הרציונל. זאת אומרת, הרי המשטרה יכלה לבוא ולהגיד: אני רוצה שאני אהיה מסוגלת לזהות בכל עבירה לפי דנ"א מי הבן אדם אז אני רוצה לקחת דגימת דנ"א מכול אזרחי ישראל וכך יהיה לי הכי קל, נכון?
אורית סטרוק
¶
אתם לא אומרים את זה, גם הם לא אומרים את זה, אז מה הרציונל לקחת מאנשים שהם חשודים, כאשר אנחנו יודעים שחלק גדול מאוד מהחשודים לעולם לא יועמדו לדין ועוד חלק ניכר לא יורשעו, אז מה הרציונל לקחת מבן אדם שהוא רק חשוד?
אורית סטרוק
¶
אני, דרך אגב, שואלת גם על הקודם. אני רוצה פשוט להבין מה הרציונל, לא בטוח שאני מסכימה אתו אבל לפחות קודם כל שאבין אותו.
גבריאלה פיסמן
¶
הרציונל הכללי של החוק נועד בעצם לתת למשטרה מסד רחב יותר של כלים לפענוח עבירות. לגבי תצלומים ולגבי טביעות אצבע, החוק קובע שכל התצלומים וכל טביעות האצבע של חשודים, נאשמים ומורשעים יאגרו במאגרים המשטרתיים.
גבריאלה פיסמן
¶
יש תנאים למחיקה, יש סעיף שנוגע לתנאים למחיקה. באותן נסיבות שקבועות באותו סעיף נמחקים הנתונים.
לגבי דנ"א, ההחלטה – שאגב, היא גם נתונה לפרשנות – היתה שלאור האפשרות לפגיעה בפרטיות שנובעת מהמהות של דגימת הדם והמידע שניתן להפיק לכאורה מדנ"א, לאור הפגיעה בפרטיות ראוי בעצם לקבוע רשימת עבירות ספציפית ולא לאפשר נטילת דגימת דנ"א ביחס לכל עבירה.
גבריאלה פיסמן
¶
ולכן אמות המידה שאנחנו קבענו ביחס לאותן עבירות שלגביהן ניטלת היום דגימה והוועדה אישרה בשעתו, כשנחקק החוק, היו אמות מידה של חומרת העבירה, רצידיויזם שהוא רצידיויזם שגלום בעבירה ואיזשהו רכיב של דנ"א כתנאים חלופיים לא כתנאים מצטברים. אלה אותם מרכיבים של העבירה שחיפשנו.
אורית סטרוק
¶
אני רוצה להבין משהו, אני ראיתי למשל ברשימה הטרדה מינית, הטרדה מינית בעיני זו עבירה חמורה אבל מה הקשר בינה לבין דנ"א?
אלעזר כהנא
¶
אני אסביר למה חשבנו על זה. ההנחה שלנו היתה - בעבירות הטרדה מינית יש מנעד די רחב, גם מעשה מגונה לצורך העניין מוגדר כהטרדה מינית רק שמעשה מגונה נמצא בתוספת דרך חוק העונשין, לא דרך הטרדה מינית. מה שאנחנו אומרים, הטרדה מינית ברף החמור שלה, מתוך כלל המצבים של הטרדה מינית, היא על הגבול של עבירות מין שכולן נכנסות לתוך התוספת, מי שעושה לא רק הטרדה מנית אלא גם הטרדה מינית וגם התנכלות – והיתה לנו פה הסכמה עם הייעוץ המשפטי שאנחנו נלך רק על הסעיף החמור ביותר בהטרדה מינית - - -
אלעזר כהנא
¶
לא, מעשה מגונה נמצא בחוק דרך חוק העונשין, אלא הטרדה מינית והתנכלות, הטרדה מינית שגוררת התנכלות למתלונן.
אורית סטרוק
¶
אני לא מבינה מה הקשר בין הדנ"א? בן אדם עשה דברים איומים ברמה של הטרדה מינית, כולל התנכלות, אבל הוא לא עשה שום דבר פיזי.
אלעזר כהנא
¶
קודם כל, הטרדה מינית יכולה להשאיר גם דנ"א. אבל אני לא מדבר על זה, אני מדבר על השלב הבא. לקיחת הדנ"א מהחשוד לא נועדה לפענח את החוק הזה, היא נועדה לפענח חשש לעבירות נוספות.
אלעזר כהנא
¶
אדם שבאופן עקבי מבצע הטרדה מינית וגם מבצע התנכלות, החשש הוא שהוא יכול גם לבצע עבירות חמורות יותר בתחום הזה. זה לא הבדל גדול מעבירות המין שכולם בתוך.
היו"ר דוד רותם
¶
למה אתה צריך את הדנ"א שלי כשתקפתי שוטר, כדי שאחר כך תוכל למצוא שאני עושה עבירה של תג מחיר?
אורית סטרוק
¶
אתה יודע כמה אנשים נחשדים בתקיפת שוטר? הרי כל אחד שלא מצא חן בעיני השוטר, קל וחומר כל אחד שהשוטר במקרה עשה לו משהו שאסור לעשות, אז עכשיו הוא - - -
גבריאלה פיסמן
¶
כל עבירות התקיפה מנויות בתוספת, העבירה היחידה שמוחרגת היא עבירה של תקיפת שוטר. השאלה אם המחוקק באמת רואה לנכון לראות בעבירה הזו עבירת תקיפה שהיא במדרג נמוך יותר מעבירות התקיפה סתם.
אורית סטרוק
¶
אתם יודעים מה אתם אומרים עכשיו? אני אגיד לך מה את אומרת – את אומרת שמי שנכנס למאגר שלכם זה האנשים שעשו עבירות חמורות, זה הכלל.
אורית סטרוק
¶
אנשים שמגיעים לתקיפת שוטר הם על פי רוב מפגינים, נהגים שסתם נסעו בדרך והשוטר עצבן אותם או הם עצבנו אותו וכן הלאה וכן הלאה. אלה אנשים שלא תדרשו בהמשך, ברוב המקרים, לאמת את הקשר שלהם לעבירה באמצעות דגימת דנ"א שלהם. מה זה, זה סוג של אות קין?
אלעזר כהנא
¶
זה לא אות קין, כמו שאף אחד מהמקרים האלה הם לא אות קין. יש הרבה מקרים שאדם נחשד בתקיפה במסגרת סכסוך שכנים, יש סבירות גבוהה שהאדם הזה לא יגיע למשטרה, לא היה ולא יהיה במשטרה בעתיד, אבל הוועדה חשבה פה - - -
אלעזר כהנא
¶
גברתי, אני רוצה להסביר משהו. יש כמה מודלים בעולם מתי נוטלים ומתי לא נוטלים. הכוונה מצד אחד היא לתת למשטרה מאגר אפקטיבי, שהוא כמובן פועל יוצא של ההיקפים שלו, ומצד שני לא לפגוע סתם. פה נקבע איזשהו איזון בוועדה בזמנו שעל בסיס אחד המודלים, בעיקר המודל האנגלי – אם כי מצומצם – זה המודל שנקבע. אפשר להתווכח אתו, אפשר להגיש הצעת חוק שאומרת: לא, אנחנו רוצים לשנות את המודל שהמחוקק קבע, אבל כרגע יש מודל. המודל הזה קבע שכל עבירות התקיפה בפנים, גם אם מדובר בעבירה של תקיפת שוטרים. אפשר לשנות.
היו"ר דוד רותם
¶
אלעזר, המודל קבע שני דברים: שמצד אחד כל התקיפות הן בפנים אבל מצד שני צריך שהבדיקה של הדנ"א תוכל להוביל אותי למשהו.
גבריאלה פיסמן
¶
עבירות התקיפה הן דווקא עבירות פיזיות ולכן מבחינת הפוטנציאל כן יכולה להיות נפקות לדגימת דנ"א בסוג העבירות הזה. מעבר לזה, צריך לזכור שאדם שנחשד בעבירות תקיפה בדרך כלל – אין לי את הנתונים של המשטרה כרגע אבל עבירות התקיפה הן לא עבירות בדידות, אדם שתוקף שוטר באופן פוטנציאלי יכול לתקוף גם אדם אחר שאינו שוטר, ולכן ההחרגה של עבירת תקיפת השוטר היא בעינינו פשוט מוזרה.
אורית סטרוק
¶
בכמה עבירות תקיפה – תקיפה, לא תקיפת שוטר – נפתחים תיקים של חשודים במשטרה בלי שמוגש כתב אישום בסופו של יום?
אורית סטרוק
¶
הרבה מאוד אני חושבת. הרי מספיק שאת ואני נריב וקצת נדחוף אחת את השנייה – זו תקיפה. אם יש לך קשרים במשטרה את תגידי: יאללה, אני "אתקע" אותה, אני אפתח לך תיק על תקיפה. בסוף לא יגישו כתב אישום, אז צריך לקחת ממני דנ"א? אני יודעת שזה מה שקבעתם בחוק אבל בעיני זה מאוד לא מוצא חן.
אלעזר כהנא
¶
דרך אגב, אני רוצה רק לעדכן, אנחנו מוחקים דנ"א על פי החוק, מה שלא יכולנו לומר לפני שנה כי המחיקה היא אחרי 7 שנים, ומי שנלקח ממנו ולא הסתבך עוד פעם, לא היתה עילה חוקית ליטול ממנו שוב – נמחקים לו. אנחנו מוחקים כמויות די גדולות של דגימות, זאת אומרת, גם מחיקת הדגימה עצמה, גם מחיקת הנתונים מהמאגר. רמ"ח מעבדות פה, היא יכולה אולי לתת גם נתונים. אנחנו מוחקים עכשיו כל הזמן, זה מדי יום, זה רנדומלי, זה ממוחשב. אנחנו מוחקים הרבה מאוד. מי שנכנס ולא חזר אלינו באחת מהעבירות שבתוספת – לא יישאר במאגר. זאת הוראה, דרך אגב, שהחוק קבע ייחודית לדנ"א, היא לא קיימת לגבי טביעות אצבע ותצלומים. אז מהבחינה הזו זה לא לנצח, זה לא שמישהו נכנס והוא לא יוצא.
שירה זמיר
¶
אנחנו גם מוחקים את הפרופיל שלו מתוך מאגר הפרופילים הממוחשב וגם גורסים את הכתב עצמו, את הכתם הביולוגי שלו, מאות בחודש.
שירה זמיר
¶
אני יודעת שלוקחים דגימות דנ"א גם מתיקים שמתנהלים במח"ש, אני ניהלתי את המאגר עד לפני כמה חודשים.
אורית סטרוק
¶
עזבי, אני לא מדברת על "יודעת על מקרים שלקחו", האם באופן סיסטמתי על טייס אוטומטי – כמו שאתם רוצים פה – לוקחים מכול שוטר שאזרח אמר: הוא תקף אותי, דגימת דנ"א?
אלעזר כהנא
¶
זה לא "אזרח אמר", זו צריכה להיות חקירה באזהרה. מי שיש לו חקירה באזהרה – חייבים לקחת ממנו.
אורית סטרוק
¶
דרך אגב, אני מנצלת את ההזדמנות שאתם יושבים מולי כדי לברר: מה התהליך למחיקה של תצלומים וטביעות אצבע?
אלעזר כהנא
¶
אין מחיקה, פורמלית אין מחיקה. אנחנו לפעמים מוחקים על פי בקשות פרטניות של אנשים, בדרך כלל כשהנטילה היתה שגויה, לא מוצדקת, התברר בדיעבד שלא היה שום דבר וסתם נלקח אז אנחנו מוחקים.
אלעזר כהנא
¶
לא. אני רוצה להגיד משהו על המחיקה, למה אנחנו מוחקים. א', אנחנו מוחקים באמת במקרים חריגים. החוק לא קבע מנגנון של מחיקה של טביעות אצבע ותצלומים, למעט במקרים שהנטילה היתה בטעות. אם הסתבר שלא היתה הצדקה לנטילה אז החוק אומר שצריך למחוק ואת זה בוודאי מוחקים, יש סמכות, יש נוהל וכו'.
אלעזר כהנא
¶
לא, לפעמים עושים טעות. אני אתן דוגמה: נכנסו בטעות לבית של שני אנשים עם אותו שם שגרים אחד ליד השני, נכנסו ולקחו את הבן אדם ההוא בטעות – זו טעות וזה בוודאי ימחק.
אורית סטרוק
¶
אבל אם לקחו בן אדם מראש, חקרו אותו סתם ובסופו של יום לא הוגש נגדו כתב אישום אז הוא כבר בתוך אלבום פושעים.
אלעזר כהנא
¶
השאלה היא מה זה סתם. אם החוקר שחרר אותו באזהרה – היה לו בסיס אמיתי לחשד, אז זה לא סתם, גם אם אחר כך התברר שלא היה חשד, זה חוק. צריך לזכור את הדבר הבא: אם אני מוחק אני מוחק. אם מחר בבוקר יש איזשהו אירוע ואני לא מאתר אותו למרות שהיתה לי את הדגימה שלו ומחקתי – כי הוא ביקש ואני מאוד רוצה לעזור – אז הבעיה היא אצלי. החוק לא קבע מנגנון למחיקה של טביעות אצבע ותצלומים מתוך הנחה שהפגיעה פחותה.
דנה צרנובלסקי
¶
יש מגבלות מבחינת מתי התצלומים עולים. כלומר, התצלומים לא יעלו סתם, יש מגבלות אחרות, זה לא נמחק, אבל זה לא עולה סתם בדפדוף אקראי.
אורית סטרוק
¶
את יודעת כמה מקרים אני מכירה של אנשים שרק נחקרו בחשד למשהו ובסופו של דבר שום דבר לא קרה, התמונה שלהם נכנסה לאלבום פושעים ואז כל פעם כשמישהו בא למשטרה, מתלונן, ישר הוא רואה את התמונה שלהם? דרך אגב, קורים קטעים מצחיקים, בן אדם שצולם לפני 8 שנים, כשהוא היה בן 16, הולכים לאח שלו שהוא בן 16 עכשיו כי זיהו את התמונה – אלה באמת דברים מגוחכים, הם צריכים לעבור מן העולם.
גבריאלה פיסמן
¶
רציתי להגיד עוד דבר אחד לפני שאנחנו מתחילים בהקראה. חשוב לי להבהיר שהמאגר המשטרתי, המאגר שנוגע גם לתצלומים, גם לדנ"א וגם לט"א, הוא מאגר שונה במהות שלו למשל ממאגר המרשם הפלילי מבחינת הנגישות של גופים למידע הזה. המידע הזה מאוד מאוד מוגן ולכן מידת הפגיעה הפוטנציאלית שלו באדם היא פחותה לאין שיעור ממאגרים דומים מקבילים.
איילת עוז
¶
חלק מהדברים כבר נאמרו בדברים של חברי הוועדה ואני מסכימה, אני רק רוצה לחזור על המסגרת, כמו שגם אלעזר וגם גבי עמדו עליה. יש שלושה מבחנים: הרכיב הביולוגי, החומרה והרצידיויזם. בחלק משמעותי מהדברים – וכתבתנו את זה בפירוש במסמך שלנו – אין את הדברים האלה כך שצריך על כל סעיף וסעיף לחשוב האם הוא עומד במבחנים שלנו או לא. אלה מבחנים שאני יכולה להגיד שהם מוסכמים על כולם.
לעניין תקיפת השוטרים, אני מסכימה עם מה שאלעזר אמר שאכן שאר עבירות התקיפה נמצאות בפנים, אבל בעבירות של תקיפת שוטרים – ואני מנסה להגיד את זה בצורה הכי עדינה שאני יכולה להגיד את זה על המשטרה – ישנה בעייתיות גדולה יותר. אנחנו יודעים את זה. אלה טענות שלא נשמעות בפעם הראשונה. אנחנו יודעים את הקשר של זה להפגנות ולחופש ביטוי, אנחנו יודעים את הקשר של זה לטענות על אלימות שוטרים. להתעלם מכל זה ולהגיד: מדובר רק בעוד תקיפה – אני חושבת שזה לכל הפחות היתממות.
אגב, דבר דומה זה גם לעניין התפרעות שסופה נזק, שגם הקשר שלה לחופש הביטוי הוא מאוד מאוד חזק וחייבים לקחת את זה בחשבון. כנ"ל גם אני מסכימה לדבריה של חברת הכנסת סטרוק לעניין ההטרדה המינית. התנכלות והטרדה מינית שלצדה התנכלות בדרך כלל נעשים ביחסים של יחסי עבודה. האמירה או הרמיזה של אלעזר שמדובר במקרים שאחר כך הוא מבצע עבירות אחרות – אני לא יודע על מה היא מבוססת. אם הוא יראה לי נתונים על כך שמי שמטריד במקום העבודה גם הולך ומבצע מעשים מגונים או אונסים – למיטב ידיעתי ברמה החברתית הן שתי תופעות שונות לגמרי. שתיהן פסולות כמובן אבל שתיהן שונות לגמרי, נובעות ממקומות אחרים לגמרי ואני לא יודעת על שום קשר כזה, ולהגיד שבגלל שמישהו מתנכל – אין לזה שום אלמנט ביולוגי ושום קשר לחוק הזה בכל אופן.
רק לעניין השהייה הבלתי חוקית גם חשוב לומר, מדובר, א', בעבירה שעל פי החוק היא לא חמורה, וב', אנחנו יודעים שבאמת מדובר במספרים מאוד מאוד גדולים. כן ניסו לרמוז לקשר לעבירות אחרות, אותי הנתונים רק שכנעו שהקשר הזה הוא חלש מאוד ואני חושבת שבצורה כל כך גורפת לכל מי שמורשע או חשוד בעבירה כל כך בלתי חמורה, לקחת דנ"א בצורה גורפת זה דבר מאוד מאוד לא מידתי.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, אתה יכול להתייחס למה שאתה רוצה, רק אם לא נתחיל לקרוא את החוק אנחנו לא נגמור היום.
אפרת חקאק
¶
אני רק אגיד שבעמוד 4 של המסמך כרגע יש את הטבלה של הסעיפים יחד עם נוסח הסעיף אז אולי נתבסס על זה כדי שנראה גם את הסעיף עצמו, לא רק את הטבלה.
גבריאלה פיסמן
¶
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 15א לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי), התשנ"ו-1996 (להלן- החוק), בהסכמת שרת השפטים ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, אני מצווה לאמור:
1. בתוספת הראשונה לחוק בפרט (1) -
(א) לפני פסקה (ב) יבוא: "(א1) עבירות של זנות לפי סעיפים 203ב ו-203ג";
(ב) בפסקה (ו)-
(1) אחרי "375א" יבוא "376";
(2) אחרי "376ב" יבוא "377";
(ג) בפסקה (ז), בסופה יבוא "ולפי סעיפים 273, 274 ו-368ו";
(ד) בפסקה (ח), לפני "402" יבוא "384א".
(ה) אחרי פסקה (ח) יבוא:
"(ט) עבירה של התפרעות לפי סעיף 157;
(י) עבירה של ארגון משחקים אסורים, הגרלות או הימורים לפי סעיף
225;
(יא) עבירות קשר לפשע לפי סעיף 499".
גבריאלה פיסמן
¶
מאה אחוז.
2. פרט (5) יסומן (7).
3. אחרי פרט (4) יבוא:
"(5) עבירות של התנכלות והטרדה מינית לפי סעיפים 5(ב) ו-5(ג) לחוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998;
(6) עבירה לפי סעיף 2 לחוק מאבק בארגוני פשיעה, התשס"ג-2003;"
גבריאלה פיסמן
¶
נכון, ובקשה נוספת של השר לביטחון פנים שניתן גם אישור של שרת המשפטים – לגבי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל.
אפרת חקאק
¶
נעבור עכשיו על העבירות אחת אחת לפי הסדר בחוק העונשין ונבקש הצדקה לכל עבירה.
העבירה הראשונה – אני הולכת לפי הטבלה שלי כי זה פשוט הסדר בחוק העונשין – לפי סעיף 157: התפרעות שסופה נזק. מה הערותיכם?
אלעזר כהנא
¶
העבירה הזאת נכנסה בגלל החומרה שלה. זאת עבירה שהעונש עליה, כפי שאפשר לראות פה, הוא 7 שנים או 10 שנים. אין הרבה עבירות כאלה.
אלעזר כהנא
¶
מעט. זו לא עבירה נפוצה אבל כשהיא קיימת היא חמורה. יש לה קשר לדנ"א, מדובר במגע פיזי. אם זה היה קשור לענייני התפרעויות והתקהלויות אז זה לא היה נשאר על משהו כמו 150 בשנתיים, אם אני לא טועה, לפי הנתונים שיש לנו. זה מעט עבירות, זה לא משהו נפוץ.
איילת עוז
¶
בגלל שבדרך כלל מגישים לפי 152 ולפי 157 בהתפרעויות החמורות יותר. זה בדרך כלל, מהבדיקה עצמה, התפרעויות של הימין הקיצוני והתפרעויות של ערבים, זה הנסיבות.
אלעזר כהנא
¶
אני לא יודע להגיד, זה כמו שאיילת אמרה, גרימת נזק היא לא התפרעות, גרימת נזק זה מישהו בא וגרם נזק, חתך צמיג, השחית משהו, השמיד תחנת אוטובוס. התפרעות היא יכולה לכלול גם אלימות – ההגדרות של הסעיף, אני לא יודע להגיד מעבר לזה.
אורית סטרוק
¶
אני רוצה להבין, התפרעות שסופה נזק זה שבן אדם הפגין ובסופו של דבר בתוך סיטואציה מסוימת הוא התלהם ואולי גם - - -
אלעזר כהנא
¶
זה גם מוגדר למה גרימת הנזק, זו לא גרימת נזק כללית – זה בניין, אוניה, מסילת ברזל, מכונות, מבנה.
איילת עוז
¶
אני יכולה רגע? במקרה עשיתי על זה מחקר משפטי אתמול לקראת הישיבה, עברתי על הפסיקה, לפחות הפסיקה שפורסמה. ברוב המקרים מדובר באמת בהפגנות מאוד מאוד סוערות, אני אסכים. בהפגנות פחות סוערות מדובר על 152. בהפגנות הסוערות – למשל היו מספר הפגנות של ימין הקיצוני שפירקו אבנים ממסגד, היתה עוד הפגנה נגד משפחה נוצרית משיחית כזאת שהרסו לה את החלון לדעתי. זאת אומרת, מדובר כן בהפגנות חמורות.
גבריאלה פיסמן
¶
יש כאן התייחסויות בגוף הסעיף לפגיעה למשל בצינורות לאספקת מים – ההשלכות של הסעיף הזה יכולות להיות מאוד חמורות.
אלעזר כהנא
¶
הסיבה שהסעיף הזה נכנס היא שארגון הימורים כמעט תמיד קשור לארגוני פשיעה. אף אחד לא מארגן הימורים – זה לא שזה לא קיים אבל זה יכול להיות ברמה הקטנה הביתית אבל זה לא מה שמעניין אותנו, מה שמעניין אותנו זה ארגוני פשיעה. זה מגיע לפה לוועדה בהקשרים אחרים לא מעט.
איילת עוז
¶
השאלה אם אתה נלחם בארגוני פשיעה או שאתה שוב תופס את הש"ג של הפשיעה ואומר: נלחמתי בארגוני הפשיעה.
אלעזר כהנא
¶
יש פה רשימה, זה יכול להיות אם: התכוון להכשיל את השוטר בתפקידו או למנוע או להפריע אותו מלמלאו; היה מזויין בנשק חם או קר; או התקיפה היתה בצוותא של יותר משני אנשים. אלה 3 הנסיבות המחמירות.
אלעזר כהנא
¶
אבל לא מאשימים בתקיפה בנסיבות מחמירות כששלושה באו ביחד, אלא מאשימים בן אדם שהוא תקף שוטר אם הוא - - -
אורית סטרוק
¶
אני כל כך מכירה את זה, מספיק שבסך הכול עמד עוד אחד בצד השני ורק נגע בשוטר – זה כבר הופך לך לנסיבות מחמירות.
אורית סטרוק
¶
אני עסקתי בזה שנים, מה לעשות? אני גם יכולה להראות לך את הסטטיסטיקות כמה מהמקרים של תקיפת שוטר זה תקיפת שוטר וכמה זה שהשוטר תקף. נו, באמת, זה לא לעניין.
אלעזר כהנא
¶
הרבה פעמים ההבדל בין קשר לעבירה לבין העבירה עצמה זה מתי הצלחנו לתפוס אותה – אם אני מצליח למנוע את העבירה מראש אז אני כבר לא יכול להאשים על העבירה, נשאר לי הקשר.
אלעזר כהנא
¶
הורדנו את 5(ב), השארנו את 5(ג) – שזה באמת הרף הגבוה ביותר, זה 4 שנות מאסר, עבירה חמורה, עבירה שהיא על גבול עבירת המין, אני לא יודע להגדיר מה זה עבירה - - -
איילת עוז
¶
זה לא רבים מהם, לפי המידע שהם נתנו זה לא רבים מהם. הם לא אמרו באיזה עבירות הם מעורבים, הם אמרו שיש 7% - - -
אלעזר כהנא
¶
אוקיי, אני אתחיל מהפשיעה הפלילית. זו באמת שאלה איך לחשב את זה. נניח אם נעצר שוהה בלתי חוקי שעל הדרך הוא גם הוחשד בהכשלת שוטר אז לא הכנסנו את זה לרשימה. כשאני אומר שסדר גודל של 25% מהם מעורבים בעבירות נוספות חוץ מהשהייה הבלתי חוקית אני לא מדבר על העבירות האלה שהן עבירות נלוות לשהייה הבלתי חוקית, אני מדבר על עבירות נוספות. סדר גודל של 25%. חלקם נתפסו לפני, חלקם נתפסו אחרי. יש לזה חשיבות כי אפשר לומר – ואני לא מבטל את הטענה הזאת – שאם הוא נתפס אחרי אז כבר לקחת ממנו על העבירה הקודמת, אתה לא צריך עוד פעם, אז אל תכניס אותו בסטטיסטיקה. אנחנו לא רואים את זה כך, אני מסתכל על זה באופן כללי, על המעורבות ועל הפוטנציאל של החשד שיהיה בעתיד. זה לגבי המעורבות שלהם בעבירות פליליות.
אני יכול עוד לומר שבמינון בין עבירות אלימות לעבירות רכוש – עבירות הרכוש דומיננטיות יותר בצורה משמעותית, יותר מאשר בכלל האוכלוסייה. אם אנחנו מסתכלים באופן כללי על האוכלוסייה על עבירות אלימות מול רכוש – זה פחות או יותר מאוזן, יש יותר רכוש מאלימות אבל לא בהרבה. אצל השב"חים השכיחות יותר משמעותית לכיוון הרכוש לעומת האלימות.
לגבי מעורבות בעבירות ביטחון, כתבנו את המשפט "עבירות ביטחון", אני רוצה קצת לפרט על מה מדובר כשמדברים על מעורבות בעבירות ביטחון: הנתח המשמעותי ביותר זה זריקות אבנים, אני מדבר על מעל 5,000 עבירות שרשומות. מדובר על השנים מתחילת 2011 ועד היום פחות או יותר, עד סוף אפריל 2014, מעל 5,000 עבירות של שוהים בלתי חוקים בזריקות אבנים; 2,500 בתחום הנשק, סחר בנשק, החזקת נשק בלתי חוקית, כל התחום הזה; בסביבות 2,500 על התאגדות בלתי חוקית, חברות בארגון טרור, עבירות מהמשפחה הזאת; 3,900 בתחום כניסה לשטח סגור, שטח צבאי סגור. אלה העבירות המשמעותיות, יש עוד עבירות בשוליים אבל זה הנתח המרכזי. דיברנו על סדר גדול של קצת יותר מ-20% מעורבות של שוהים בלתי חוקיים בעבירות מהסוג הזה.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רוצה לציין עוד משהו ביחס לעבירות של שהיה בלתי חוקית. חשוב לזכור, קודם כל, שהיום יש כבר בתוספת עבירה לפי החוק למניעת הסתננות, שהיא עבירה שהאופי שלה דומה לא רק מבחינת אופי העבירה אלא מבחינת הקושי באיתור העבריינים. כשאנחנו מדברים על הקושי באיתור עבריינים בעבירה לפי החוק למניעת הסתננות, שנובע מזה שאנחנו לא מדברים על אזרחי מדינת ישראל, אותי קושי קיים גם ביחס לאוכלוסיית השב"חים, כשמעבר לרצידיויזם ולעובדה שהם כן מהווים סכנה במובן של עבירות ביטחון, ההעמדה לדין שלהם בעבירות האחרות בהיעדר דגימת דנ"א יכולה להיות מאוד מאוד בעייתית וזה איזשהו פרמטר שצריך להביא אותו בחשבון.
איילת עוז
¶
קודם כל, ממה שאמרו לנו, ממה שאלעזר עכשיו אמר, רוב העבירות הנוספות, של זריקת אבנים וכו', הן לא עבירות שדורשות זיהוי דנ"א. בזריקת אבנים אתה תופס את הבן אדם. בחלקן, בעבירות הרכוש וכו', כן. אז דיברנו על עבירות רכוש ונאמר הכניסה לשטח סגור, הגענו אולי ל-5,000, נאמר 8,000, כשאנחנו צריכים לזכור שמדובר ב-40,000 איש. רובם הגדול של ה-40,000 איש האלה – מדובר כן בעבירה שהיא עבירה לא חמורה, אני לא זוכרת אם העונש המקסימלי הוא שנה או 3 שנים, כשעבירת ההסתננות היא עבירה הרבה יותר חמורה, כך שאי אפשר להשוות ביניהן. עבירת ההסתננות היא הרבה יותר חמורה, ומדובר באנשים שהרוב הגדול שלהם – ואתה אנחנו יודעים ובתי המשפט אומרים את זה כל הזמן – נכנסים על רקע של מצוקה ועל הקשיים כלכליים.
עדי קול
¶
אנחנו רוצים לדעת מה המצוקות שלך, אנחנו רוצים לעזור. יש לך איזו מצוקה שאני ואורית יכולות לעזור אולי?
איילת עוז
¶
צריך לזכור שיש פה השלכות מאוד מאוד גדולות. לעניין הזיהוי שלהם, באמת קשה לזהות אותם, בגלל זה לוקחים מהם טביעות אצבעות, כלומר, זה לא שאחר כך קשה לזהות אותם אם הם חזרו שוב וביצעו עבירות. אז בשביל יחסית מעט עבירות הרכוש, לקחת מ-40,000 איש דגימות דנ"א, זה נראה לי מוגזם לגמרי כשבאמת אין לזה קשר לדנ"א, למה שאנחנו מדברים פה עכשיו. זה רצון לעקוב אחרי השב"חים, בואו נגיד את זה בצורה ברורה ונחשוב על זה ככה.
גבריאלה פיסמן
¶
אני שוב רוצה לציין מנתונים שקיבלתי מהמשטרה, התופעה של השב"חים היא תופעה שהמשטרה נלחמת בה בצורה מאוד מאוד משמעותית וכן שמה אותה בין המטרות המרכזיות שלה. זה כלי נוסף ללוחמה בתופעה הזאת ואני חושבת שהכלי הזה יכול לסייע.
גבריאלה פיסמן
¶
באותן עבירות שהן עבירות חמורות ואותם שב"חים הם אלה שמסכנים את האוכלוסייה בישראל אז זה בוודאי יסייע.
אורית סטרוק
¶
ברור שמי שלא מסכים לזה פשוט לא חי במדינת ישראל, אנחנו רואים מה שקורה. רק לפני שבוע שמענו מה קרה בגליל, זה דברים פשוטים, חייבים להסכים עם זה.
איילת עוז
¶
אנחנו רואים עבירות רכוש ועבירות קשות שמבוצעות גם על ידי הרבה מאוד ישראלים, אז אם אנחנו לא לוקחים מכול הישראלים כדי לבדוק שהם מבצעים עבירות רכוש ועבירות חמורות אז לקחת מכולם רק מכיוון שהם פלסטינים זה קצת בעייתי.
איילת עוז
¶
אבל לא בגלל זה יש לנו דגימות דנ"א. אני לא אומרת: אל תמצאו אותם, תתנו להם ללכת הלוך חזור. זו לא העמדה. אבל מפה לדנ"א יש - - -
איילת עוז
¶
אני אפילו לא חולקת על זה שזו עבירה רצידיויסטית, הייתי יכולה לחלוק, אני מכירה את הנתונים. אני פשוט אומרת שלעניין הזיהוי יש לנו טביעות אצבעות, בשביל זה אנחנו לא צריכים את דגימות הדנ"א שלהם.
אורית סטרוק
¶
אם אנחנו מגיעים למצב שכרבע מהשב"חים מעורבים בעבירות פליליות בישראל אז זה בהחלט – עוד לפני שהגעתי לביטחוניות – הם באמת לא אמורים להיות כאן, כי ישראל נותנת אישורי כניסה לעבודה לעשרות אלפי ערבים מיהודה ושומרון כל הזמן. זאת אומרת, מי שאין לו אישור – יש סיבה שאין לו אישור.
אורית סטרוק
¶
כל אחד מהאנשים האלה היה יכול לקבל אישור כניסה לעבודה בישראל כי נותנים, אם הוא לא קיבל יש לזה סיבה. אם רבע מתוכם בסופו של יום מעורבים בגניבות ובדברים כאלה אני חושבת שיש לזה הצדקה.
עדי קול
¶
אז, אורית, כמו שאמרת שנסתכל על כל בן אדם כבן אדם, כשהבן הזה עשה עבירה אחת שהיא עבירה של הסתננות או כניסה בלתי חוקית, ועבירה שנייה עבירה פלילית – אני מסכימה, קחו ממנו דנ"א. אבל למה לקחת מכולם בהנחה פרוספקטיבית?
עדי קול
¶
לא, אתה לא תוכל לגלות את העבירה השנייה, אתה תדע על קיומו, זה לא ימנע שום דבר, זה לא יעזור למנוע מאף אחד את העבירה הפלילית הבאה שלו. אני אומרת: בואו נלך על שב"ח פלוס עבירה פלילית – אני מסכימה.
אלעזר כהנא
¶
או שזה יעזור לאתר עבירות שהוא כבר ביצע ויש לנו דנ"א מהזירה, אין לנו את הבן אדם ולא נמצא אותו גם לעולם כי הוא לא חי בישראל, רוב הזמן הוא נמצא פה, הוא מדי פעם מבצע עבירות.
עדי קול
¶
אבל אתה מניח שהוא עבריין פוטנציאלי, אתה אומר: אני אקח ממנו דגימה כי אני מניח שהוא פעם היה עבריין קודם ואולי הוא יהיה עבריין בעתיד אז אני לוקח את זה.
עדי קול
¶
אני אומרת, ברגע ששהייה בלתי חוקית היא לא עבירה שנובעת בהכרח מהתנהגות פלילית – אתם מסכימים אתי, נכון?
אורית סטרוק
¶
אבל, עדי, יש פה נתונים סטטיסטיים: רק רבע מתוכם היו מעורבים בעבירות פליליות ורק עוד כמעט רבע מתוכם בעבירות ביטחוניות, אז זה רק חצי מתוכם - - -
אורית סטרוק
¶
אז, בבקשה, בואו נחוקק את זה. אבל כל זמן שאתה לא אומר את זה ואתה אומר שמי שנכנס לשם זה סל מסוים של אנשים שהם מתויגים כעבריינים חמורים, אז אני חושבת שמפגינים שיצאו ונתקלו בשוטרים והיה להם איזשהו עימות כזה או אחר שלך תדע מי שם היה אשם – ולפחות ב-50% מהמקרים זה לא הם, באופן גס – לא מוצדק שייקחו מהם דגימת דנ"א ואני חושבת שגם אתה חושב כך.
איילת עוז
¶
אז היכולת של אדם להתנגד למדיניות הממשלה ולהביע מה שהוא חושב כשהוא יודע בדיוק שיידעו באיזו הפגנה הוא כן היה ובאיזו הפגנה הוא לא היה – אז הרבה אנשים יגידו: אז אני לא הולך להפגין וזהו.
אורית סטרוק
¶
אני מוכנה להתנות לקיחת דנ"א בתקיפת שוטר בדגימות דנ"א של שוטרים שנחקרים באזהרה על תקיפת אזרחים. ברגע זה אני מוכנה לאשר את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה. תוך כמה זמן אתם יכולים להביא לי נתוני אמת כמה דגימות דנ"א לוקחים משוטרים שנגדם יש - - -
אורית סטרוק
¶
באיזה אחוז מהמקרים ששוטר נחקר באזהרה על תקיפת אזרח לוקחים ממנו דנ"א? אם זה שווה שווה אני מוכנה, אין לי בעיה עם זה.
אלעזר כהנא
¶
סגן ראש מח"ש: הם לוקחים מכול שוטר, הם בעצמם במח"ש, כשהוא נחקר באזהרה בדיוק כמו כל אזרח.
היו"ר דוד רותם
¶
אוקיי. רבותי, אני עובר להצבעה על אישור הצו. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצו אושר.