PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
26/05/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 186>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ו באייר התשע"ד (26 במאי 2014), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 26/05/2014
חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 17), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 17) (מעצרים), התשע"ד-2013>
מוזמנים
¶
>
מיכל גולד - עו"ד, יעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
יפעת רווה - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
נורית הרצמן אבי-יצחק - עו"ד, פרקליטה במחלקה הפלילית - רפרנטית נוער, פרקליטות המדינה
קרן ישראל שלום - עו"ס, מפקחת ארצית מעצרים, משרד הרווחה
נועה ווינשטוק-עסיס - ע' יועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
דפנה רון - ק' יעוץ וחקיקה נוער באח"מ, המשרד לבטחון פנים
דנה צרונובלסקי - ע' יועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
אתי אלקבץ - קצינת ניהול כליאה מרכז - שב"ס, המשרד לבטחון פנים
אפרת ליפשיץ-פרקש - מתמחה ביועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
שירי לנג - עו"ד, ממונה חקיקה בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
חנית אברהם בכר - עו"ד בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
רחל דניאלי - עו"ד, סנגוריה ציבורית
גלית מבורך - עו"ד, סנגוריה ציבורית
כרמית פולק- כהן - סגנית יועמ"ש, המועצה לשלום הילד
ענבר קונטס - סטודנטית
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
<הצעת חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 17) (מעצרים), התשע"ד-2013>
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. היום נעסוק בהצעת חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 17) (מעצרים), התשע"ד-2013, וננסה להכין אותו לקריאה שנייה ושלישית. משרד המשפטים, בבקשה.
מיכל גולד
¶
ביולי 2011 תוקן חוק המעצרים ולא היה תיקון מקביל בחוק הנוער שמתאים תקופות מעצר לקטינים. הצעת החוק מבקשת שלושה דברים: ראשית, את אותה תקופת מעצר שבית המשפט מוסמך להאריך בין הכרעת הדין לגזר הדין לקצר מ-90 ימים ל-45 ימים; לתת שתי תקופות של 45 ימים לערכאה דיונית; ולתקן את הסעיף כך שבמקום המילה "הרשיע" יהיה "הכריע את דינו" כדי שיהיה ברור שזה חל על קטינים כי לגבי קטינים ההרשעה היא חלק מגזר הדין ולא מהכרעת הדין.
מיכל גולד
¶
חוק הנוער אומר שבמקום 90 יום ייקרא 45 ימים. הוא אומר את זה על סעיף 61(ג). סעיף 61(ג) הוא גם 61. הכי טוב להבהיר כדי שיהיה ברור לכולם ולא תהיה פרשנות של 90 יום.
מיכל גולד
¶
לא, זה לגבי 150. פה יש החלטה של רובינשטיין שאומרת שלכאורה הסעיף הזה חל על קטינים, אבל הוא לא נכנס לזה, והכי טוב שהמחוקק יגיד את דברו ולא נישאר עם פרשנויות.
שנית, זה הסמכות להאריך בעוד 50 יום, ופה יש מחלוקת פרשנית האם זה חל או לא חל. אני רק אגיד שחוק הנוער קובע שחוק המעצרים ייקרא לעניין קטין בשינויים המחויבים. כלומר מה שיש בחוק המעצרים חל על קטינים, אלא אם חוק הנוער משנה או מתקן. אבל שוב, גם פה יכולות להיות פרשנויות לכאן ולכאן, והכי טוב שפשוט נכריע פה. כאן אנחנו מציעים לקצר את התקופה ל-75 ימים, והבקשה הזאת תוגש רק באישור היועץ המשפטי לממשלה.
תיקון נוסף אחד לגבי מעצר הגישור שמאפשר להאריך מעצר ב-72 כדי לבקש בקשה נוספת, אנחנו מבקשים גם להחיל את זה על קטינים.
בפעם הקודמת התבקשנו להעביר נתונים - -
אורית סטרוק
¶
קודם כול אני רוצה להגיד שיפה שהעברתם נתונים, והם היו נתונים מאירי עיניים, אבל חלק מהנתונים שביקשתי דווקא לא העברתם; כמו למשל על הבקשות האלה שמוגשות בעניינם של בגירים – באיזה נסיבות הן מוגשות ומה ההיענות של בתי המשפט.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אני נורית הרצמן, פרקליטה במחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה. למעשה, בשני התיקונים המרכזיים לאפשר לערכאה הדיונית ששומעת את התיק עצמו, להאריך את המעצר לאחר שכבר נקבע שהנאשם ביצע את העבירה. במהות זה המצב הקיים, אבל הבעיה היא שבחוק הקיים קיימת לקונה בגלל השימוש במילה "הרשעה", מכיוון שלגבי קטין, לפי חוק הנוער, לא מיד מרשיעים אותו, אלא קודם קובעים שהוא ביצע את העבירה, ולאחר שבית המשפט מקבל תזכיר של שירות המבחן לנוער שדן בשאלה, האם ראוי להרשיע או לא להרשיע – רק אז מחליטים אם לנקוט דרכי טיפול ללא הרשעה או בהרשעה ודרכי ענישה. אבל לגבי אותו קטין שכבר נקבע שביצע את העבירה כבר לא עומדת לו חזקת החפות. זאת אומרת השאלה אם ביצע את העבירה או לא אינה במחלוקת. לאחר מכן אם צריך להאריך את המעצר המטרה היא רק לצורך הכנת אותו תזכיר שירות המבחן שלוקח זמן. שירות המבחן לנוער מבצע בדיקות מאוד מעמיקות ויסודיות לגבי קטינים, והדברים האלה לוקחים זמן. מי שמכיר את עניינו של הקטין ויודע כמה מקום יש להאריך או לא, ומה המצב זה בעצם השופט שדן בתיק עצמו. לכן הפנייה לבית המשפט העליון בשלב הזה שאנחנו נמצאים כבר לאחר הכרעת דין רק מכבידה ומסרבלת את המערכת. לכן קבע כבוד השופט רובינשטיין שגם לפי החוק הקיים הוא נוטה לפרשנות שהסמכות היא לערכאה דיונית. אנחנו לשם הזהירות ממשיכים להגיש לבית המשפט העליון כדי שלא נימצא בבעיה. אז זה בעצם ראש אחד של התיקון.
אורית סטרוק
¶
העניין הזה שקטין שהוא כבר אחרי הכרעת דין בעניינו – זה הדבר היחיד בהצעה שלכם שנראה לי סביר; שיש שופט שכבר פגש אותו וכבר יודע מה הסיפור.
מיכל גולד
¶
אין פה תקופת מקסימום. השאלה היא אם זה יהיה 45 יום מהערכאה הדיונית, ואז יעלו את זה לעליון כדי שהוא יוכל להמשיך או שייתן פעמיים - - -
מיכל גולד
¶
עמדת שירות המבחן מעבר לזה שהם אומרים שהשופטת מכירה את התיק, הם גם אומרים שנכון יהיה לשמור מבחינת הקטין את בית המשפט העליון למקרים חריגים, לא שכל כך מהר הוא יגיע לבית המשפט העליון. צריך גם לזכור שזה בעיקר מציאת מקום טיפולי לקטין. זה לא ניהול מורכב - -
היו"ר דוד רותם
¶
למה שאני אאפשר לשופט דיוני להאריך ב-45 יום או ביותר מ-45 יום? הוא יכול להחליט, וזה הכול.
עדי קול
¶
אבל אתה יודע שיש היום 200 ילדים ממתינים למוסדות של חסות הנוער. אז זה לא יעזור גם אם יעבדו מאוד מהר. עדיין תהיה בעיה.
קרן ישראל שלום
¶
אני מפקחת בשירות המבחן לנוער. אני רוצה לחדד את הדברים שמיכל התייחסה אליהם. הרעיון שקטין יפגוש באופן מהיר את בית המשפט העליון, יש בו משהו שמפספס קצת את הערכאות בדרך. שירות המבחן בתחום המעצרים עושה כמה שיותר מהר את עבודתו בהתאם ללוח הזמנים שמכתיב בית המשפט. הימים האלה לאחר הכרעת הדין הם משמעותיים לבניית תכנית טיפול, לגיבוש המלצות סופיות. הימים האלה הם ימים חשובים לנו, וזה בדרך כלל פרק הזמן שאנחנו מבקשים לנו כדי לגבש את המלצותינו.
מיכל גולד
¶
כשגיבשנו את התזכיר עשינו בדיקה, וראינו שמתוך 15 תיקים שהיה בהם צורך בהארכות חוזרות ונשנות בלמעלה ממחצית מהם היה צורך ביותר מ-45 ימים בשלב הזה בשביל התזכירים והתזכירים המשלימים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל למה אני צריך לתת לכם 75 ימים? אני לא אתן לכם. אני נותן לכם 45 יום כי זה מה שמספיק לשירות המבחן.
קרן ישראל שלום
¶
אנחנו עושים מאמץ לאתר חלופות מעצר. כמובן, בהקשר הזה אנחנו נוהגים לפי החוק. אבל עדיין, לצערנו - -
אורית סטרוק
¶
בואו נוסיף מסננת שאם רוצים את 45 הימים הנוספים צריך להגיש בקשה מנומקת, למה לא הספיקו 45 יום בפעם הראשונה.
אתי אלקבץ
¶
כן. יש מעטים ששפוטים גם בבית דין פלילי רגיל, אבל הם עדיין מוגדרים ביטחוניים בשל אופי העבירה והמניע.
אורית סטרוק
¶
אני נגד שחרור מחבלים ובעד לתת להם עונשים קשים ככל האפשר, אבל אני חושבת שצריך להתייחס אליהם כמו אל בני אדם בכל ההליכים של המעצר, של המשפט. מה זה קשור עכשיו שהם ביטחוניים?
אורית סטרוק
¶
זה מה שאני אומרת. זה לא משנה בעיני שהם ביטחוניים. אני רוצה בתור מדינה לתת להם את מה שמגיע להם. אם הם בני נוער הם יקבלו את מה שמגיע להם כבני נוער.
מיכל גולד
¶
דבר ראשון, תזכיר לעונש יהיה קיים גם באיו"ש. שנית, תזכיר - - - הובא לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה וממתין להכרעתו. אבל גם זה וגם זה לא קשורים לחוק שאנחנו רוצים לתקן ולדיון הנוכחי. זה מטופל אצלנו אבל בהקשרים אחרים.
אורית סטרוק
¶
בואו נחזור למקום שהיינו בו. אנחנו מציעים שזה יהיה 45, ואם רוצים להוסיף אז עוד 20 ימים מטעמים שיירשמו.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אנחנו רוצים להציע אחרי שבדקנו עם שירות המבחן, לעשות את זה 45 ימים פלוס 30 יום מטעמים שיירשמו. אותם מקרים שלא מסתיימים ב-45 יום הם באמת המקרים המורכבים יותר שלגביהם שירות המבחן צריך לקבל חוות דעת פסיכו-דיאגנוסטיות שזה על ידי גורמים חיצוניים שלוקחים זמן; יש המתנה למקומות במעונות וכדומה. אני לא בטוחה שאותם 20 יום יספיקו. בית המשפט יכול גם לתת פחות. תמיד יש שיקול דעת.
אורית סטרוק
¶
אדוני היושב-ראש, ביטול - - - הוא מספיק כדי לוודא שיש שם בדיקה רצינית שאכן יש צורך בתוספת הזאת?
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אני רוצה לציין ששופטי הנוער שצריכים להחליט לגבי הדברים האלה הם ייחודיים לנושא הזה, והם מאוד רגישים לצורכי הקטין.
מיכל גולד
¶
גם הערה לנוסח: אנחנו תיקנו פה את הנוסח כדי שיהיה ברור שהכוונה היא גם בהכרעת דין ולא רק בהרשעה. אמרתי לאפרת שכתוב: "לתקופות שלא יעלו על 45 ימים". פשוט הושמטה המילה "נוספות". זה אמור להיות "לתקופות נוספות שלא יעלו על 45 ימים".
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
נעבור לאופציה השנייה. הדוגמאות שהבאנו להארכות מעצר ממושכות של בגירים. אנחנו יכולים לבקש 150 יום בדרך כלל במקרים של ארגוני פשיעה וגם אם יש מספר גדול של נאשמים ומספר גדול מאוד של אישומים ותיקים מאוד מורכבים.
אני יכולה לספר לכם בהמשך לדוגמה הראשונה שהבאנו כאן במידע על עניין הפרשה של בן-שטרית, ארגון הפשיעה מאילת. הופעתי בדיון בבקשת הארכת המעצר הנוספת של 150 יום בשבוע שעבר בבית המשפט העליון. מדובר במקרה קלאסי שבו מתבקש שהמעצר יוארך ב-150 יום כי זה באמת תיק מאוד מורכב. רק כתב האישום מכיל 45 עמודים, עשרות אישומים, ניסיונות רצח וכדומה – דברים חמורים מאוד. המשפט מתקדם בקצב מסחרר ויעיל. כך ביקשנו מבית המשפט העליון להאריך ב-150 יום משום שיש לנו עשרות מועדי הוכחות שקבועים עד סוף ספטמבר. עדיין כובד השופט דנציגר שקל, בחן, ולאור התנגדות הסנגורית החליט בסופו של דבר להאריך אך ורק ב-90 יום כדי לעקוב אחר התקדמות המשפט.
אני מנסה לומר שבית המשפט העליון לגמרי לא נעתר לבקשות שלנו במלואן, אלא אם כן הן בהסכמת הסנגורים. כאשר אין מדובר בבקשות בהסכמה של 150 יום הם יאושרו רק במשורה במקרים מאוד נדירים. זה לא קורה הרבה משום שבית המשפט העליון רוצה להיות עם היד על הדופק ולעקוב אחר ההליכים האלה ולראות שהם באמת מתקדמים בקצב הראוי. אגב, בעניין של בן-שטרית כולם הם בגירים עם עבר פלילי מכביד. לא נאשמים נורמטיבים, לא אנשים שהיה מצופה שתהיה רגישות כלפיהם עד כדי כך.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
בוודאי. הרי מה בוחן בית המשפט בסוג הזה של הבקשות? בית המשפט העליון בוחן מצד אחד את עוצמת עילות המעצר, והאם יש אפשרות להידרש לחלופת מעצר; ומצד שני הוא בודק את קצב התנהלות המשפט. אם הקצב הוא תקין, והערכאה הדיונית עושה מה שהיא צריכה לעשות, כלומר לקבוע הרבה מועדי הוכחות, ימים ארוכים, לשמוע עדים בקצב וכו' – לכאורה אין סיבה לא להאריך.
אורית סטרוק
¶
לדעתי, יש דבר מאוד מרכזי חסר בסעיף הזה בהתייחס לנוער – תזכיר מעצר עדכני. כאשר אנחנו מדברים על נער עצור אנחנו יודעים – וזה גם מובא בפתיחת סעיף 10 לחוק הנוער – מה היחס שצריך להיות לנער כזה שהוא שונה מהותית מהיחס לבגיר. אני חושבת שתזכיר מעצר עדכני צריך לכלול בקשה כזאת. זה חיוני.
אורית סטרוק
¶
בדיון הקודם כשהיושב-ראש הציע לכם לרדת מ-75 ל-60 אמרתם, אז תוותרו לנו על הטיול ליועץ המשפטי. אני הייתי מוותרת על הטיול ליועץ המשפטי ומורידה את זה ל-45, ואני אגיד גם למה.
אורית סטרוק
¶
כי חשבתי שאם זה עולה לעליון אז בכל מקרה זה עובר לעיניים הרבה יותר בכירות ולידיים הרבה יותר בכירות.
היו"ר דוד רותם
¶
כי אני רוצה שהיועץ המשפטי לממשלה ייקח אחריות, ויגיד, אני רוצה להאריך את המעצר. לא פרקליט מחוז.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
לא, זה למשנה לפרקליט המדינה או למנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה. זה לא פרקליט מחוז.
משה מזרחי
¶
לא, אני אומר שבכל מקרה לא פרקליט מחוז כי מאחר שזה עולה מדרגה לבית המשפט העליון אז ראוי שתהיה עין יותר בכירה מהגורם - - - בזה אני מסכים איתם לגמרי.
אורית סטרוק
¶
לכן אני אומרת לך, אדוני היושב-ראש, בכל מקרה ברגע שזה עולה לעליון מי שייצג זה הפרקליטים של פרקליטות המדינה. זאת אומרת בכל מקרה זה יגיע לידיים ולהיררכיה הרבה יותר גבוהה. אם אנחנו יכולים לקבל מהם הכול אז הכול, אבל אם אני צריכה להחליט מה אני לוקחת אז אני מעדיפה לקחת 45 יום ולוותר על היועץ המשפטי כי בכל מקרה זה יגיע לאיזשהו פרקליט יותר בכיר שיסתכל על זה, והוא יהיה המסננת.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אני הסברתי בישיבה הקודמת, ואני אחזור – בכל מקרה כל הבקשות האלה ברגע שהן מוגשות לבית המשפט העליון – גם ל-45 יום – זה לא הפרקליטים במחוז, זאת לא החלטת פרקליט מחוז, אלא זה פרקליטים בפרקליטות המדינה שאנחנו מהווים עין נוספת שבוחנת את הנחיצות בכל מקרה ספציפי. שום דבר הוא לא אוטומטי, ובוודאי אם אנחנו צריכים בשביל לבקש אותם 75 יום אישור של המשנה לפרקליט המדינה או מנהל המחלקה הפלילית בוודאי שזאת בדיקה נוספת. זאת מסננת נוספת.
משה מזרחי
¶
כן. זה מספק בהחלט. זה גם לא תוקע את המערכת יותר מדי. ליועץ יש מספיק מה לעשות חוץ מלהתעסק עם הדברים האלה.
אורי מקלב
¶
זה שנותנים לפרקליט, גם אם הוא פרקליט כללי או מחוז זאת אותה שפה. אתה לא נותן משהו מאזן. יועץ משפטי לממשלה זה גורם מאזן שמסתכל על זה במבט אחר.
שולי מועלם-רפאלי
¶
בהמשך לדבריו של חבר הכנסת מקלב, האם היו סיטואציות שפרקליט מחוז העלה את זה, ובפרקליטות המדינה זה נעצר?
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
בוודאי. הסעיף הזה לא היה קיים. מכיוון שאנחנו צריכים לתת דין וחשבון לבית המשפט העליון, הרי שלא כל בקשה שמגיעה מהמחוז מפרקליט שמטפל בתיק במחוז אנחנו נאמץ כלשונה. כלומר גם אם פרקליט במחוז חושב שתיק מתאים ל-150 יום, לא בהכרח הפרקליט במדינה והממונים במחלקה יחשבו שיסכימו עם הפרקליט במחוז. ייתכן מצב שנגיד, לא, אנחנו חושבים שצריך לבקש כאן רק 90 יום. אנחנו בוחנים את הדברים יותר ממעוף הציפור, אנחנו לא נמצאים בתוך ניהול התיק השוטף בבית המשפט, אלא מסתכלים על הדברים מלמעלה. אחרי שיקול הדעת של הבכירים אצלנו במחלקה יש בית המשפט העליון שכפי שאמרתי לא בהכרח נעתר לכל הבקשות, הוא לא בהכרח נעתר לכל הבקשות במלואן; לפעמים הוא שוקל שחרור לחלופה, לפעמים שולח לתזכיר מעצר גם לגבי בגירים. בוודאי הוא יכול לשלוח גם לגבי קטינים.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
זה שכתוב: "לתקופה שלא תעלה על 75 ימים, ולחזור לצוות כך מעת לעת וכן להורות על שחרורו של הנאשם בערובה ובלא ערובה". זה בסיפא של הסעיף שאני חושב שלא צריך אותו.
אפרת חקק
¶
זה התיקון שהממשלה מבקשת עכשיו להעביר. היושב-ראש שואל באלו מקרים ולמה יש צורך להאריך את המעצר של הקטין ב-75 יום בתיקים מסובכים.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
כמו שאמרנו בישיבה הקודמת יש מעט מאוד קטינים שמגיעים למצב שהם עצורים עד תום ההליכים לתקופה כזאת משום שהעדיפות היא לשחרור לחלופת מעצר, אם מצליחים למצוא חלופה מתאימה. כך שזה המוצא האחרון. מעצר עד תום ההליכים לגבי קטינים הוא מוצא אחרון, וגם הנתונים המספריים שקיבלנו משב"ס מאשררים זאת. כלומר אנחנו רואים שיש לנו כרגע שישה קטינים שעצורים מעל חצי שנה. אבל אותם מעט קטינים בודדים שעצורים לתקופות ארוכות – ואני מדברת על העבירות החמורות ביותר של רצח - -
מיכל גולד
¶
מעצר עד תום ההליכים זה לא מעל שישה חודשים זה על שוד, חבלה גופנית חמורה, תקיפה, איומים - -
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
במקרה כזה המורכבות נובעת, למשל, מניסיונות לטעון טענות פסיכיאטריות. כלומר כשהסנגור רוצה להראות שהאם לא הייתה שפויה בעת שביצעה את זה הוא צריך להיעזר בחוות דעת מומחה. חוות דעת מומחה מטעם ההגנה לוקחות הרבה זמן, ולכן כמו בדוגמה של האם שרצחה את הילדים, הבקשות מוגשות בהסכמת הסניגור משום שהאינטרס הוא של ההגנה כי ההגנה מבקשת עוד ועוד מומחים מטעמה.
אורי מקלב
¶
גם אם זה פרקליט המדינה ובין אם זה היועץ המשפטי – השאלה היא מה הנימוקים שהוא צריך לבחון? האם אנחנו מנחים אותו בנסיבות מיוחדות? השאלה היא האם הוא בוחר את זה מקצועית אם השופט ייתן לו, והוא לא רוצה? צריך לתת תוכן, מה המקרים והנסיבות אומרים. שנית, האם אנחנו עושים את הכול בפעימה אחת את כל הימים הנוספים או במעצר של הקטינים – גם אם אנחנו נותנים את המקסימום – האם זה בבת-אחת אפשר לתת 75 יום או שאנחנו מבקשים שזה יהיה בפעימות? אינו דומה 45 יום בבת אחת לעומת 30 ועוד 15 יום או 20 ועוד 25 יום.
עדי קול
¶
ביקרתי לאחרונה שוב בכלא "אופק", ואנחנו זורקים פה מספרים – 45 יום ו-75 יום. שיהיה ברור שזה ילדים בתא מעצר. אנחנו מתעלמים מזה. אלה תנאים שנמצאים בכלא בתא מאוד קשה ובתנאים מאוד קשים.
אורית סטרוק
¶
הם רוצים פה שזה יהיה בלי סוף, מעת לעת, כי הם לא יודעים מתי המשפט הזה יסתיים. יש בזה היגיון מסוים כי בסוף אנחנו גם לא רוצים לראות את הילד הזה - - -
מיכל גולד
¶
הסעיף עצמו כבר קובע שזה בשל סוג העבירה, מורכבות התיק, ריבוי נאשמים, עדים או אישומים. לגבי הפעימות – לגבי בגירים זה 150, ופה אנחנו מחלקים את זה ל-75 ימים, והבקשה תוגש רק באישור היועץ המשפטי לממשלה.
אורית סטרוק
¶
מה שמבקשים ממך פה זה לא 75 יום; מבקשים ממך 75 יום כפול כמה שצריך. אני אומרת, 45 יום כפול כמה שצריך.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אני אסביר שוב. האב-טיפוס של המקרים שאנחנו מדברים עליהם שבהם נוצר צורך כזה זה תיקים של עבירות חמורות. במקרים רבים זה תיקי רצח, במקרים מסוימים זה יכול להיות למשל תיקים של אונסים קבוצתיים שיש קבוצה גדולה של נאשמים; זה תיקים עם מסכת ראייתית מורכבת שנשמעים בפני הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט המחוזי. זה לפעמים מאריך את ההליכים בגלל העומס שקיים על אותו הרכב של שלושה שופטים. אנחנו מוצאים את עצמנו בסיטואציות האלה מגישים בקשות להארכה לגבי מספר קטן של קטינים, למשל שישה קטינים. אבל כל 45 יום, שזה חודש וחצי, - הרוב המכריע של הבקשות מוגשות בהסכמת ההגנה. כך שבכלל לא מתקיים דיון בבית המשפט העליון.
אורי מקלב
¶
אין לי בכלל ויכוח עקרוני איתכם האם חוק נוצר עכשיו בגלל מה שהיה בעבר או חוק מסתכל על העתיד. הדוגמאות שהיו בעבר זה מאוד יפה, אבל כשאנחנו לוקחים חוק צריך לראות מה יכול להיות.
אורי מקלב
¶
אבל זה לא ממש בהסכמה. חלק מהארכות המעצר זה כדי לגרום ללחץ. אנחנו מכירים את זה גם בבגירים.
משה מזרחי
¶
עכשיו הולכים למקום לא טוב. אני מוכרח להגיד פה משהו. יש החקיקה הקיימת שנוגעת לבני נוער, יש החקיקה שנוגעת לבוגרים. לקחו את מה שהיה קודם וגזרו באופן פרופורציונלי בין קטין לבין בגיר.
משה מזרחי
¶
אלה אותן פרופורציות שהיו קיימות גם קודם. אתם כל הזמן אומרים "קטינים", וכל הזמן מדברים על ילדים. מדובר פה במספר מאוד קטן של מקרים, לא מדובר במשהו גורף. סטטיסטית, עובדתית, אמפירית לא מדובר במסות. מדובר במקרים ממש ספורים על כף יד - -
משה מזרחי
¶
- - גם אני הצטרפתי עכשיו לוועדה לזכויות הילד, אבל פה מדובר בקצה של הקצה של העבירות החמורות. מדובר בעבריינות שהיא בקצה הסקלה החמורה. זה מאוד נחמד, וזה נכון כל מה שאתן אומרות - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לקבוע תקופה שלא תעלה על 45 יום. אחר כך כל פעם אפשר לבקש מחדש, ואפשר יהיה להאריך בפעם השנייה עד 30 יום מנימוקים מיוחדים שיירשמו.
אורית סטרוק
¶
המצב הזה יימשך, ואנחנו נוסיף לו עוד סייג שצריך אישור של היועמ"ש וצריך תזכיר מעצר. אנחנו חושבים שמצב כזה שנער או נערה נמצאים במצב של עצור ולא של אסיר הוא מצב מאוד לא רצוי. אנחנו רוצים למזער את המצב הזה עד כמה שניתן. אנחנו רוצים שנער או נערה שהוגש נגדם כתב אישום – כמה שיותר מהר תהיה הכרעת דין בעניינם. אם הנער יוצא זכאי – ילך הביתה. אשם – ילך לבית-סוהר, ותהיה לו תכנית שיקום. זה מה שאנחנו רוצים.
אפרת חקק
¶
אני גם אזכיר שבית המשפט העליון יכול לבקש מה שהוא רוצה באותו דיון. הוא בהחלט יכול לבקש תזכיר אם הוא רואה שיש בעיה. לדעתי, זה יגרום לעומס יתר - - - מטילה עליהם את כל ה-45 יום.
מיכל גולד
¶
אני אסביר. היום החוק קובע שאם עברו שישה חודשים אפשר לגשת לבית המשפט העליון ולבקש הארכה של 45 ימים כל פעם. זה המצב שקיים היום. אין חובת תזכיר, אין חובת אישור יועץ. הדבר היחיד שהתיקון הזה ביקש לקבוע זה שאם רוצים להאריך לתקופה ארוכה מ-45 יום אז אנחנו נבקש אישור יועץ או דברים אחרים. אבל אם אין לזה הסכמה אז בטח 45 הימים שקיימים היום, אנחנו לא נוסיף עליהם תזכירי מעצר.
אורית סטרוק
¶
איזה עומס נכבד? לפי הנתונים שנתתם זה שישה קטינים. איזה עומס נכבד זה מוסיף? נו, באמת, על מי אתם צוחקים?
אורית סטרוק
¶
אז שישה אנשים יעשו עוד תזכיר אחד? זה כזה עומס על תקציב המדינה? המדינה תקרוס עכשיו בגלל שהיא עושה תזכירים?
משה מזרחי
¶
אבל זה בשביל בדיקת בית המשפט. בדרך כלל כאשר הוא מבחין שיש בזה צורך הוא מורה לעדכן את התזכיר.
אורית סטרוק
¶
וצח הוא רוצח. הוא צריך לקבל את העונש הכי חמור, ואני גם חתומה על כך שלא תהיה לו חנינה. אבל אלה שני דברים שונים.
משה מזרחי
¶
אז כדי לתת משפט ראוי במקרים החמורים האלה מבקשים באופן מידתי ביחס לבוגר. זה לא אסון גדול. זה מקרים נדירים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לשאול שאלה, האם אפשר לקבוע כך: "רשאי הוא לצוות על הארכת המעצר לתקופה שלא תעלה על 45 ימים, ולחזור ולצוות כך מעת לעת וכן להורות על שחרורו של הנאשם, ובלבד שלא תוגש בקשה להארכת מעצר או למעצר מחדש, לפי סעיף קטן זה אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה".
מיכל גולד
¶
היא לא תוגש לפי סעיף קטן זה. היא פשוט תוגש לפי סעיף קטן (א). אנחנו פשוט נרד מהסעיף הקטן הזה, ונישאר עם המצב - - -
אפרת חקק
¶
אם אנחנו בפעימה של 45 יום אז אנחנו לא צריכים את המורכבות של התיק. כל פעימה של 45 יום אחרי שישה חודשים תהיה רגילה, כמו שעושים היום.
אפרת חקק
¶
יהיה רק 62(א). ואז אנחנו לא נכנסים לאישור יועץ ולא נכנסים לתוספת של תזכיר, אלא אם כן הם - - -
אפרת חקק
¶
לעניין קטינים. זה אומר שכל פעימה היא 45 ימים, ואין אפשרות לקבל פעימה של 75 יום לתיקים מורכבים. הם יצטרכו כל פעם אחרי 45 לחזור.
אפרת חקק
¶
ב-62(א) אנחנו מדברים על כל הארכה רגילה של 45 ימים. חברת הכנסת סטרוק אומרת שלגבי קטינים זה צריך להיות מנימוקים מיוחדים שיירשמו כל פעם שיש הארכת מעצר מעבר לשישה חודשים.
מיכל גולד
¶
אנחנו צריכים לזכור שחוק הנוער הוא תמונת ראי לבגירים. אצל הבגירים בית המשפט העליון אמר ש-90 ימים לא מספיקים במקרים מיוחדים, וצריך 150 יום. אנחנו אומרים, בסדר, לא צריכים את התקופה הארוכה הזאת. אבל 45 ימים שהיו מלכתחילה בוודאי צריך.
אורית סטרוק
¶
אנחנו צריכים לחזור תמיד לפתיח של סעיף 10 וללכת לפי הרציונל שיש שם. לכן אנחנו תמיד צריכים להתייחס למצב שבו קטין נמצא במעצר כמצב שצריך כמה שיותר למזער אותו, כמה שיותר לפקח עליו, כמה שיותר לעשות אותו במקרים שאין ברירה. לכן העניין "נימוקים מיוחדים שיירשמו" כן צריך להיות במקרה של הקטין ולא אצל הבגיר.
מיכל גולד
¶
- - - לא חל על קטינים. גם ככה פעם ראשונה שאנחנו רואים שיש סעיף שמאפשר - - - לא מחילים את זה על קטינים. אבל עכשיו אנחנו רוצים גם מה שקיים היום להחמיר.
מיכל גולד
¶
אבל זה מותאם. ההקדמה של סעיף 62(א) תוקנה יחד עם סעיף 10. זה חלק מתיקון 14 ומכל המערך שהיה שם. כלומר זה כבר נשקל אז ולא מצאו לנכון לבקש נימוקים מיוחדים שיירשמו.
אורית סטרוק
¶
מה לעשות? פתאום באו אורית סטרוק ועדי קול וחשבו אחרת.
אתם בעצמכם אומרים שאתם כבר לא צריכים ללכת ליועץ המשפטי - -
אורית סטרוק
¶
אתם בעצמכם אומרים שאתם עושים את זה מנימוקים מיוחדים. אז תסבירו מה זה נימוקים מיוחדים, והשופט – אם הוא ימצא לנכון הוא יכתוב אותם. זה לא יהיה דבר אוטומטי.
נורית הרצמן אבי-יצחק
¶
אבל זה אף פעם לא אוטומטי. אם זה לא בהסכמה בית משפט תמיד מנמק. אין מצב שבית משפט לא מנמק.
משה מזרחי
¶
אנחנו באפקטיביות וביעילות של מערכת המשפט במקרים המיוחדים כשהעסק הוא סבוך, העסק הוא חמור, ויש כל מיני משתנים, כמו ששמענו את זה פה. למה לתקוע מקל בגלגלים גם כשמדובר בקטין או בוגר בעבירות החמורות והיוצאות דופן? אז אפשר להוסיף מיליון קשיים על בתי המשפט, ואני קצת לא מבין את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני אתן להם 10 דקות הפסקה כדי שהם יוכלו לברר את זה. בבקשה, יש לכם 10 דקות להפסקה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 10:50 ונתחדשה בשעה 10:57.)>
היו"ר דוד רותם
¶
אני חוזר לישיבה. אני רוצה לשאול האם אנחנו יכולים להצביע על סעיף קטן (א) ולהשמיט את סעיף קטן (ב)?
מיכל גולד
¶
אפשרות נוספת לתיקון לחוק המעצרים זאת הארכת מעצר ל-72 שעות – מה שנקרא מעצר גישור – לצורך הגשת בקשה להארכת מעצר. מכיוון שכתוב שם "תשעה חודשים" אז היום זה חל רק על קטין שהאריכו בשישה חודשים והאריכו עוד פעמיים עד שהגיעו לתשעה חודשים. אנחנו מבקשים להחיל את זה כבר אחרי שישה חודשים.
אפרת חקק
¶
בית המשפט שדן בתיק מאריך את המעצר כדי ללכת לעליון. אבל זה לא העליון שמאריך. 72 שעות זה סטנדרטי.
(הקראה)
¶
נוסח מוצע לדיון: חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' ...), התשע"ד–2014
החלפת סעיף 10יב
1.
בחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א–1971 (להלן – החוק העיקרי), במקום סעיף 10יב יבוא:
"שחרור קטין
ממעצר באין
הכרעת דין או
גזר דין
10יב.
סעיף 61 לחוק המעצרים ייקרא לעניין קטין כך
¶
(1)
בסעיף קטן (א), במקום "תשעה חודשים" יקראו "שישה חודשים";
(המשך הקראה)
¶
(2)
במקום סעיף קטן (ג), יקראו כך: "בלי לגרוע מהוראות סעיף 62, ניתנה הכרעת דין שלפיה נקבע כי נאשם ביצע את העבירה לאחר שהיה נתון במעצר לתקופה המצטרפת כדי שישה חודשים בשל אותו כתב אישום, רשאי בית המשפט שהכריע את דינו לצוות על הארכת מעצרו או על מעצרו מחדש - -
אפרת חקק
¶
פה אנחנו מתקנים את הנוסח לפי החלטת הוועדה: "לתקופה נוספת של 45 יום". נדבר עם הנסחית איך בדיוק לעשות את זה. בנוסף: "לתקופה נוספת אחת של 30 יום מטעמים מיוחדים שיירשמו אם מצא כי יש עילה למעצרו".
וההמשך
¶
"לא ניתן גזר דין בתוך 75 מיום שציווה בית המשפט כאמור לראשונה, ישוחרר הנאשם
מן המעצר".
גם פה נדבר עם הנסחית כדי שזה יהיה יותר אלגנטי.
סעיף 62 לחוק המעצרים ייקרא לעניין קטין כך
¶
(1)
בסעיף קטן (א), במקום "90 ימים" יקראו "45 ימים";
(2) הוראות סעיף קטן (ב) לא יחולו לגבי קטין;
אחרי סעיף 10יג לחוק העיקרי יבוא
¶
"סמכות מעצר לבית משפט עד לדיון בבקשה למעצר מחדש
10יג1.
בסעיף 62א לחוק המעצרים, לעניין קטין, במקום "תשעה חודשים" יקראו "שישה חודשים"."
אפרת חקק
¶
סמכות מעצר לבית משפט עד לדיון בבקשה למעצר מחדש – זה מעצר הגישור.
יש לנו תיקוני נוסח שזה הסעיף הבא. אפשר לראות את הנוסח המשולב בעמוד 3 ו-4. זה תיקון עקיף לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים).
(המשך הקראה)
¶
תיקון חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים)
4.
בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו–1996 –
(1)
בסעיף 61 – בכותרת השוליים, בסופה יבוא "או גזר דין";
אפרת חקק
¶
פה אני רוצה לשאול את הנוסח אם אנחנו צריכים עכשיו את התיקון הזה כי זה משהו שנשאר מההצעה המקורית של הממשלה.
אפרת חקק
¶
סעיף קטן (2) זה למען הסר ספק. אתם יכולים לראות את הסעיף בנוסח המשולב בעמוד 4 של מסמך הרקע.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר להצביע. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה-אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
התיקון לחוק אושר.
היו"ר דוד רותם
¶
נרשום שהוגשו בקשות רשות דיבור.
החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית. תודה רבה, רבותי, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:05.>