PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
19/03/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 167>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ז באדר ב התשע"ד (19 במרץ 2014), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 19/03/2014
חוק החברות (תיקון מס' 25), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<בקשה לדיון מחדש – הוספת סעיף חדש להצעת חוק החברות (תיקון מס' 24), התשע"ד-2014>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
ג'מאל זחאלקה
יריב לוין
שולי מועלם-רפאלי
משה מזרחי
אברהם מיכאלי
מרב מיכאלי
אורי מקלב
אורית סטרוק
אלעזר שטרן
איילת שקד
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
<בקשה לדיון מחדש – הוספת סעיף חדש להצעת חוק החברות (תיקון מס' 24), התשע"ד-2014>
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני פותח את הישיבה בנושא: בקשה לדיון מחדש – הוספת סעיף חדש להצעת חוק החברות (תיקון מס' 24), התשע"ד-2014.
אחמד טיבי
¶
לא, לא. אדוני, לפי התקנון, כשאתה מודיע על שעה, אתה לא אמור לחכות לחברי אופוזיציה או קואליציה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אחכה לחברי הוועדה. בינתיים אני יכול לבקש מהמשנה ליועץ המשפטי, אבי ליכט, להגיד למה הם מתנגדים.
היו"ר דוד רותם
¶
הרביזיה היא בקשה שלי להוסיף סעיף שיאמר שהחוק לא יחול על חברות לתועלת הציבור, כמו: ההסתדרות הציונית, הסוכנות היהודית, קרן היסוד – המגבית המאוחדת לישראל, הקרן הקיימת לישראל, וכן תאגידים שבשליטתן.
היו"ר דוד רותם
¶
הנימוקים הם שהחוק הזה לא צריך לחול על גופים שהם גופים ממלכתיים שהוקמו עוד לפני קום המדינה, לפני כ-100 שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
את זה יגיד לך אבי ליכט; כי יש מי שרוצה לגרום נזק לקרן הקיימת, להסתדרות הציונית ולסוכנות היהודית.
אורית סטרוק
¶
אני רוצה לשאול שאלה, ברשותך, אדוני.
אני זוכרת שבראשית כהונתה של הממשלה הנוכחית, שרת המשפטים יצאה בהצהרה חגיגית מאוד שהיא הולכת להפוך את דיוני ועדת השרים לענייני חקיקה לדיונים שקופים, והיה מזה צרמוניה שלמה בתקשורת, וכולם הריעו לה. ואני, בדיוק באותו זמן, הגשתי הצעת חוק שעניינה אותו עניין, יחד עם חבר הכנסת מקלב, מיכאלי, נחמן שי, ואני לא זוכרת מי עוד היה שותף בהצעת החוק הזו.
מאז כבר הספיקה לעבור חצי שנה שבמסגרתה הוגשה עוד פעם הצעת חוק כזו, אם אני לא טועה, על-ידי חברת הכנסת זהבה גלאון ואחרים, ובינתיים הזמן עובר ודיוני ועדת השרים לענייני חקיקה לא הפכו להיות שקופים.
אורית סטרוק
¶
נכון, יריב, שכחתי אותך. גם אתה היית באותה הצעת חוק יחד אתי.
בזמנו היא הורידה את הצעת החוק ואמרה: לא, לא צריך את זה בחוק, לא צריך שקיפות בחוק, אלא צריך שזה יהיה בהסכמה, בהסכמה עם מזכירות הממשלה, בהסכמה עם כל הפקידוּת, בהסכמה עם ראש הממשלה; לא בחוק, לא בחקיקה, היא אמרה לי, אלה לא דברים של חקיקה. ואני כבר שלחתי לה שאילתה, ואני רואה שהיא מתמהמהת עם העניין הזה.
אורי מקלב
¶
אני חושב שהמתנגדים הם "יש עתיד", אבל לא משנה. מי שמתנגד לשקיפות בוועדת השרים – בואו לא ניקח מהם את הזכויות – זה "יש עתיד" שמתנגדים לשקיפות - - -
אורי מקלב
¶
מה לעשות? זאת המציאות.
תדגים את בעיית השקיפות בוועדת השרים, קודם כל, לפני שאתה מתחיל בכלל להסביר.
אבי ליכט
¶
אני לא מתייחס לדברים שלא הזמינו אותי עבורם.
אני רוצה להתייחס בקצרה לרביזיה של חבר הכנסת דוד רותם, ואני מבין שהוא מצפה מאוד להסברים שלי כי הוא כבר פנה להצבעה. אבל אני רק רוצה להעיר שמבחינתנו, על-פי הדין הקיים - - -
אבי ליכט
¶
אוקי.
על-פי הדין הקיים, קק"ל היא מקרה קלאסי של חברה לתועלת הציבור, היא עומדת בכל התנאים של החוק, ולכן על-פי הדין הקיים, יש חובה לרשום אותה - - -
אבי ליכט
¶
הדין הקיים ברור וחד מאוד: קק"ל היא חברה לתועלת הציבור, צריך לרשום אותה ואנחנו גם נרשום אותה, אלא אם הדין ישונה, ובשביל זה אנחנו נמצאים פה.
מדובר פה במקרה קלאסי של חברה שעומדת בכל התנאים של חוק החברות, לרישום כחברה לתועלת הציבור. אבל לא, אנחנו לא מתחבאים מאחורי אמירות טכניות, אלא יש פה גם אמירה מהותית.
מדובר בגוף שנלחם כל השנים נגד שקיפות, הוא נלחם כל השנים נגד רגולציה, כי הוא לא רוצה שיחילו עליו נורמות של מינהל ציבורי תקין. אבל מצד שני, חייבים להבין שמדובר בגוף שמקבל כספי ציבור בהיקפים עצומים.
אבי ליכט
¶
התרומות מגיעות מכל רחבי העולם, והכסף של הקרקעות מגיע באמצעות רשות מקרקעי ישראל, אל הגוף הזה.
הגוף הזה ממלא תפקידים ציבוריים, מתייעצים אתו, יש לו סמכויות שלטוניות הרבה פעמים, ואין גוף בישראל, בהיקפים כאלה, שפועל עם רמת שקיפות ורמת ביקורת כל-כך נמוכה. לא יכול להיות שגוף כזה יפעל בלי שום פיקוח ציבורי ובלי שום שקיפות.
אבי ליכט
¶
לכן אני שואל את עצמי מהי מטרת הרביזיה הזאת. כי אם אומרים, מטרת הרביזיה היא לפגוע בפעילות קרן קיימת לישראל – אין דבר רחוק מזה.
אבי ליכט
¶
לא, אין שום כוונה לפגוע בפעילות קק"ל. הפעילות של קק"ל היא פעילות רצויה, היא חשובה, ואין שום כוונה לפגוע. ואפילו היינו מוכנים לשבת עם קק"ל ולראות איזה הגדרות ואיזה הוראות בחוק יכולות לפגוע בפעילות קק"ל, ולתפור לה פתרון שמצד אחד, יאפשר שקיפות ופיקוח, ומצד שני, לא יפגע בפעילות.
אבל קק"ל לא מוכנה – וצריך לשים את זה על השולחן – קק"ל לא רוצה לפעול בשקיפות, היא לא רוצה שיהיה עליה פיקוח, היא מסתתרת מאחורי כל מיני מסכים והוראות, אבל האמת הפשוטה היא שהיא מסרבת לפיקוח, ואת הדבר הזה אנחנו רוצים למנוע. ולכן אני לא מבין את כל מטרת הרביזיה הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. אני עוצר את הדיון. אין היום דיון, אני אקבע את הדיון לתאריך אחר. ואני עומד לבקש מיושב-ראש הכנסת לכנס את הישיבה להמשך ההצבעות על הגיור.
אורית סטרוק
¶
אבל סליחה, אדוני היושב-ראש, באמצע רשות הדיבור אתה ביקשת להצביע, ולכן הפסקתי. אני הייתי רוצה להמשיך את דברי קצת, לא ארוך. הייתי באמצע משפט ממש.
אני רוצה להגיד ככה: לא יכול להיות ששרת המשפטים - - -
אורית סטרוק
¶
אדוני היושב-ראש, איך זה הולך? יש אנשים שמדברים מתי שבא להם. אני מבקשת יפה, ואז אתה נותן להם.
לא יכול להיות ששרת המשפטים, השקיפות בגרונה, ובפועל, היא לא נוקטת כלפי עצמה בשקיפות הזו. כתוב: קשוט עצמך תחילה, אז קודם כל שייתנו לאחד מהחוקים – אפילו לא שלי, מצדי של זהבה גלאון – על שקיפות בוועדת השרים לענייני חקיקה לעבור, ואחר-כך יבואו וידברו עוד שקיפות בעוד מקומות.