PAGE
90
ועדת הכספים
04/03/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 305>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ב' באדר ב התשע"ד (04 במרץ 2014), שעה 11:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 04/03/2014
תקנות תאגידי מים וביוב (אמות מידה לזכאים להפחתה בתשלום), התשע"ד-2014, הנחה בתעריפי המים לאוכלוסיות נוספות, סיוע לנכי צה"ל - הנחה בתעריפי החשמל
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות תאגידי מים וביוב (אמות מידה לזכאים להפחתה בתשלום), התשע"ג-2013>
<2. הנחה בתעריפי המים לאוכלוסיות נוספות>
<3. סיוע לנכי צה"ל>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
גילה גמליאל
משה גפני
בועז טופורובסקי
יצחק כהן
יעקב ליצמן
חמד עמאר
עיסאווי פריג'
ראובן ריבלין
סתיו שפיר
מוזמנים
¶
>
שי בכר - ראש יחידת תגמולי נכים ותשלומים, משרד הביטחון
עו"ד שי סומך - משרד המשפטים
עו"ד זמר בלונדהיים - משרד המשפטים
יוסי בנישתי - מינהל שלטון מקומי, משרד הפנים
נעמי ברנפלד - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלון מסר - אגף התקציבים, משרד האוצר
עדי חכמון - אגף התקציבים, משרד האוצר
שרה זילברשטיין - המשרד לאזרחים ותיקים
נורית וייסברג - מפקחת ארצית, שירות פרט ומשפחה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ד תהל ברנדס - יועצת משפטית בפועל, רשות המים
דבורה בן ישעיהו - מינהל גמלאות, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד עירית ורונין - עוזרת היועץ המשפטי, מרכז השלטון המקומי
עו"ד עידן קלימן - מנהל האגף המשפטי, ארגון נכי צה"ל
עו"ד שי שפרבר - יועץ לענייני חקיקה, ארגון נכי צה"ל
רות פרמינגר - ארגון נפגעי פעולות איבה
דבי גילד חיו - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד מאירה בסוק - הלשכה המשפטית, נעמ"ת
אליהו יצחק - פורום מים
ירדן מוסקוביץ - פורום מים, ירושלים
יונה חרט - פורום מים, ירושלים
משה בר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
נורית - אזרחית
אשר רוכברגר - אזרח
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון - חבר המתרגמים
<1. תקנות תאגידי מים וביוב (אמות מידה לזכאים להפחתה בתשלום), התשע"ג-2013>
<2. הנחה בתעריפי המים לאוכלוסיות נוספות>
<3. סיוע לנכי צה"ל>
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני פותח את הישיבה. על סדר היום שלושה נושאים שיש קשר ביניהם אבל אני רוצה שנתמקד בכל נושא ולא נדבר על שלושתם ביחד. הנושא הראשון הוא המשך הישיבה שהתקיימה לפני שבוע בה דנו בהשוואת נכי צה"ל לנכים הכלליים בנושא של הנחה במים. התחלנו לדון בנושא ואמרתי למה הצלחתי להגיע עם האוצר אבל זה לא מספק ולכן ביקשנו מהם שיעשו עבודה ויחזרו אלינו.
בנושא השני נדון בקבוצות נוספות שלא נכנסו ונרצה לשמוע אותן בהקשר של הנחה במים.
הנושא השלישי יהיה הנושא של נכי צה"ל, בלי קשר למים, לגבי שלושה דברים נוספים בהם הם מופלים לרעה או לא מתייחסים אליהם.
אני מבקש שלא נערב בין הנושאים השונים אלא נדבר על כל נושא בנפרד.
בישיבה הקודמת ראינו באופן ברור שהנכים שנמצאים על הדיסקט של הביטוח הלאומי מקבלים הטבה בצריכת המים כאשר הכוונה היא שכל אזרח משלם סכום מוזל הסכום שהוא 8.89 שקלים למטר מעוקב עבור 3.5 הקוב הראשונים, מ-3.5 קוב ומעלה הוא משלם תעריף גבוה של 14.31 שקלים אבל מי שנמצא על הדיסקט של ביטוח לאומי עם נכות של שבעים אחוזים ומעלה, ויש שבע קבוצות אוכלוסייה שנכנסו לעניין, משלם לא על 3.5 קוב אלא על שבעה קוב. מכפילים לו את הכמות ועל שבעה קוב הוא משלם את המחיר המוזל של 8.89 שקלים למטר מעוקב וזאת הנחה יפה.
נכי צה"ל לא נמצאים על הדיסקט של ביטוח לאומי ולכן הם לא מקבלים את ההנחה הזאת אלא הם משלמים כפי שמשלמים אחרים כאשר התשלום הוא מה-3.5 קוב הראשונים.
בפעם הקודמת הצלחנו להגיע להסכמה עם האוצר כך שנכי צה"ל שיש להם שבעים אחוזי נכות ומעלה, גם הם יקבלו את ההטבה אבל אמרנו שזה לא מספיק. עשינו חישוב מהיר כדי לראות שגם ההחלטה שהייתה, אפילו עם אחוז וחצי מהגבייה, נשאר עוד הרבה כסף שלא מנוצל ולכן אפשר להכניס – גם בלי להגדיל – עוד אוכלוסיות. לכן ישבתי אתם בשבוע שעבר ואני חושב שהגענו לסיכום. נכי צה"ל מתחלקים לשתי אוכלוסיות כאשר אוכלוסייה אחת מסווגת לפי אחוזי נכות ויש אוכלוסייה שבלי קשר לאחוזים מקבלת מה שנקרא דמי קיום. לפעמים יכול להיות מישהו עם עשרים אחוזי נכות שלא יכול לצאת לעבודה והוא מקבל דמי קיום. ראינו את המספרים ומדובר בסדר גודל של 8,000 אנשים. בכל אופן, אנחנו ביקשנו, ויותר מאשר ביקשנו, להכניס את כולם, את כל נכי צה"ל שהם עם חמישים אחוזי נכות ומעלה, וכן את כל הרשימה הזאת. נכון שהרשימה הזאת, הרשימה של אלה שמקבלים דמי קיום והרשימה של נכי צה"ל עם מעל חמישים אחוזי נכות יש ביניהם חפיפה גדולה כך שזה לא זה פלוס זה, אבל אנחנו ביקשנו להכניס את כולם כך שיקבלו את ההטבה.
אלון, אתה האיש.
משה גפני
¶
עם כל הכבוד, למדתי בבית ספר חרדי ולכן אתה יכול לעבוד עלי. אני לא שואל כמה במשא ומתן שלנו ניתן לעניין הזה אלא אני שואל כמה בוצע בפועל מהשבעים מיליון שקלים. אתה אומר לי שבעים מיליון ואני קצת נעלב.
אלון מסר
¶
הקבוצה שהיום, לפני אישור הכללים, שמקבלת את ההטבות נקבעה על סמך חישוב שונה ממה שקיים היום בחוק, על סמך תקציב שמוערך בחמישים מיליון שקלים. אחרי שינוי החוק, במהלך השנה האחרונה, הוגדל האחוז וחצי מתשלום יותר גדול ולכן התקציב יעמוד אחרי האישור של האוכלוסייה הזאת על שבעים מיליון שקלים.
אלון מסר
¶
לרשות המים יש נתונים עדכניים. כעשרים מיליון מתוך 42 מיליון שהיו הקבוצות המקוריות. כמחצית מהתקציב שהוקצה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לנו סיכומים ואני רוצה לעשות סדר. האחד וחצי אחוז, אם אני לא טועה, מביא סדר גודל של בין 42 ל-50 מיליון שקלים.
אלון מסר
¶
כשבעים מיליון. אחד וחצי אחוז היום, הנוכחי, אמור להביא כשבעים מיליון. החוק אמור לאפשר הטבות בשווי של שבעים מיליון שקלים. משרד האוצר העביר רשימה שאנחנו חושבים שגם אחרי שאנשים לא ינצלו את כל ההטבה, בסוף ינוצלו שבעים מיליון השקלים. זאת הייתה המטרה שלנו בישיבה הקודמת. בסופו של דבר החוק מדבר על שבעים מיליון והבאנו קבוצה. אנחנו יודעים שלא כולם צורכים את כל ההטבה. עשינו חישוב וראינו כמה צרכו בפעם הקודמת, הבאנו אוכלוסייה שבהנחה שכולם יצרכו את מה שצרכו בשנה שעברה, ינוצל מלוא התקציב של כשבעים מיליון שקלים. זאת המטרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נעשה סדר. פעם הייתה רשימה של אלה שזכאים לקבל. כשראיתם שהצריכה שלהם לא מנצלת את רוב הסכום, אפילו לא חצי, באתם וביקשתם עכשיו להוסיף אוכלוסייה נוספת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
של עוד איקס רבדים או שכבות או איך שתקרא לה, שלפי הערכה שלכם אם הם יצרכו כמו שצרכו הקודמים, שזה לא צריכה מלאה של עוד 3.5 קוב אלא צריכה של עוד 2.5 קוב, אתם מגיעים לשבעים מיליון שקלים. זאת הבקשה המקורית שלכם לאשר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
על זה אנחנו באים ורוצים להוסיף עוד אוכלוסיות. אני רוצה שנדע על מה אנחנו מדברים. אנחנו רוצים להוסיף על זה גם את הנכים בשלב הזה של הדיון ואני מקווה שזה מה שנסכם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את נכי צה"ל בשתי הרמות, גם מחמישים אחוזי נכות ומעלה וגם את כל אלה שמקבלים דמי קיום והם חופפים בחלק גדול. אנחנו רוצים להוסיף את שתי הקבוצות האלה לרשימת הנכים שאתם מבקשים.
אלון מסר
¶
נכון. בנוסף גם עדכנתי את היושב ראש הבוקר שהוא עשה איזושהי טעות בנוסח של התקנות. יש קבוצה מסוימת של ניצולי שואה שהיו אמורים להיכנס לתקנות. רובם מקבלים אבל יש קבוצה מסוימת שנפלה בין הסעיפים השונים וגם אותם מכניסים.
אלון מסר
¶
כן. עשינו חישובים שוב, לאחר שביקשה הוועדה, ראינו מה מצב הניצול והכוונה שלנו באמת שמלוא התקציב הזה ינוצל. לא הבאנו קבוצות בגישה מאוד שמרנית כדי לחסוך בתקציב. החוק מאפשר לנו שבעים מיליוני שקלים ואנחנו מניחים שלא כולם יממשו את ההטבה ולכן אנחנו מאפשרים לקחת קבוצה מעט יותר גדולה מכפי שהייתה קודם מתוך כוונה שכל התקציב הזה ינוצל.
יעקב ליצמן
¶
אני מדבר כרגע על נכים. יש מוסד מסוג איל"ן בו יש פנימייה והשאלה היא האם הם זכאים לאותה הנחה עליה אתה מדבר? אם לא, אני רוצה להכליל גם אותם.
יעקב ליצמן
¶
אבל המוסד מחויב במים. הוא זכאי להנחה כשהוא בבית ולמה הוא לא זכאי לאותה הנחה כשהוא בפנימייה?
תהל ברנדס
¶
אדוני, אנחנו אפשרנו בחוזר שפורסם כבר מזמן כדי לפתור כבר את הבעיה של הכמות המוכרת ולא רק את ההטבה הזאת, את האפשרות של המוסדות הללו לעשות איזשהו תהליך של העברת המידע לגבי מי שמתגורר אצלם לספק המים תוך הודעה מקבילה לספק המקורי בבית המגורים המקורי שהוא כבר לא צורך את המים שם ומבקשים לצרוך אותם בפנימייה או במוסד הרלוונטי. זה תהליך בירוקרטי שצריך להיעשות אבל בסופו של דבר הוא מאפשר קודם כל את קבלת הכמות המוכרת ואם הם זכאים לכפל הכמות בהתאם לתקנות הללו, גם את זה אפשר יהיה לעשות. בוודאי המסלול הזה פתוח גם היום ועוד קודם לתקנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יש מישהו שידוע עליו, היא הכתובת להתקשר ולסיים את זה. היא אומרת שאין כזה דבר.
אלון מסר
¶
אם יש בעיה בנתונים, אפשר לפנות לרשות המים. האפשרות קיימת היום וצריך לוודא שמישהו אכן יבקש את הבקשה.
יעקב ליצמן
¶
אם אני אוודא שלא מקיימים, אני מבקש מהיושב ראש להזמין אתכם עוד פעם ביום שני לרבע שעה כדי שתסבירו למה לא מקיימים את זה. אני נותן לכם שלושה ימים.
יעקב ליצמן
¶
ניסן, אני אומר לך שזה לא עובד. אני בודק באופן אישי ואני אומר לך שזה לא עובד. לא מקבלים.
תהל ברנדס
¶
מי שמשנה את כתובת המגורים וזה מופיע בתעודת הזהות, הנושא פתור. אנחנו ניסינו לתת מענים למצבים שבאמת אותם אנשים שמתגוררים במוסדות הללו לא משנים את כתובת המגורים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לסכם את השלב הראשון. בשלב הראשון יש כאן את הבקשה שלכם שעוד מעט נקריא אותה, אליה מוסיפים גם את נושא של ניצולי שואה שתכף נגדיר אותם ואליהם אנחנו מצרפים את נכי צה"ל עם חמישים אחוזי נכותו ומעלה וכן את אלה שמקבלים את קצבת דמי הקיום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה קודם כל לומר מה סיכמנו ואחר כך להמשיך הלאה. אמרנו, כאלה שמקבלים דמי מחיה וכאלה שהם עם חמישים אחוזי נכות ומעלה. לגבי אלה סיכמנו.
עדיין יש קבוצות נוספות שנשמע אותן.
אלון מסר
¶
אני אחדד לפרוטוקול. מדובר על נכי צה"ל נצרכים, נכי צה"ל שהם עם מעל חמישים אחוזי נכות, קבוצה של ניצולי שואה שהוגדרו כך - שינו קצת את ההגדרות כאשר פעם, עד לפני כמה חודשים, ההגדרה המקובלת הייתה נזקקים נצרכים – ומספר אנשים.
רות פרמינגר
¶
אני מקבלת שכל מה שחל על נכי צה"ל, חל גם עלינו, נפגעי פעולות איבה, אבל אני מבקשת שזה יהיה כתוב.
משה בר
¶
אדוני, אני יושב ראש עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים וארגון ארצנו החברתית. אני רוצה להגיד דבר אחד ואני צועק אותו כבר מספר שנים. כל מה שאתם עושים, זה מוטעה לגבי הנכים. חירש, אילם, האחוז שלו יותר גבוה משלי והוא מקבל הקלות במים. אני נכה מרותק שצריך ארבע פעמים ביום להתרחץ, חמש פעמים ביום להתרחץ ורוחצים אותי, אני לא מקבל את ההנחות כי האחוז שלי פחות משל אותו נכה. אתם כאן עושים טעויות ואני כל הזמן צועק את זה. אתם טועים במה שאתם עושים. אנחנו מקבלים הנחות בחשמל אבל לא במים. אתם לא הולכים לפי ההסדר עליו דיברנו כל הזמן לפיו נכים שמרותקים לכיסאות, נכים שלא שולטים בצרכים שלהם, נכים שיש להם מכשור על גופם, נכים שיש להם בעיות עור, הם אלה שזקוקים למים ולא אנשים שאני לא אומר שהם בריאים אבל הם נכים באוזניים, הם לא יכולים לדבר, ומה הצורך שלהם במים?
משה בר
¶
אני לא אומר להוריד את אחוזי הנכות. אנשים שלא צריכים את המים, למה שיקבלו את ההנחה בזמן שאנשים שצריכים, לא מקבלים אותה? לכן גם אין צריכת מים.
דבי גילד חיו
¶
אני מהאגודה לזכויות האזרח. רציתי להתחיל בתחושה הקשה אתה יצאתי מהדיון הקודם. יצאתי בתחושה מאוד קשה כי זה חוזר על עצמו שוב ושוב כאשר אנחנו מדברים על שירותי רווחה והטבות בשירותי רווחה שמביאים אותנו לדיון שהוא שפל של השפל של הדיון. מכתיבים סכום כספי מסוים – אנחנו עכשיו עוסקים בזה במים אבל זה נכון לסיוע בשכר דירה, זה נכון לדיור ציבורי ולדברים אחרים – יש תקציב וכולנו, הוועדה וכל מי שמסביב, צריך להתיישר לפי הסד הזה וכולם, אחד בגרון של השני, רבים איפה יגזרו את הקריטריונים ומי ייכנס בתוך הקבוצה הזאת ומי לא.
דבי גילד חיו
¶
יש מה לעשות. עמדתי היא שבוודאי ובוודאי יש מה לעשות והייתי מצפה שמשרד המשפטים למשל יעמוד לצדי בעניין הזה וכמובן גם הוועדה וחברי הקואליציה בפרט.
דבי גילד חיו
¶
יש זכויות רווחה שיורדות לזכויות אדם בסיסיות. הזכות לקיום בכבוד, הזכות לקבל מים כצורך בסיסי וכך הלאה. זה נכון גם לגבי דיור ושירותי רווחה נוספים אחרים. הדרך הנכונה לעשות את זה היא כמובן קודם כל להחליט מה הקריטריונים ומי הקבוצות הנזקקות ולפי זה לגזור תקציב, ושזה לא יהיה ההפך. בסדר, הבנתי שאנחנו לא בעולם בלתי מוגבל באמצעים אבל עדיין אנחנו רחוקים מאוד מאוד מהעניין הזה. אנחנו רואים במים למשל איך הקריטריון הוא לגמרי שרירותי. לקחו, חתכו איזשהו אחוז מסוים וזהו, ועכשיו יריבו ביניהם כל קבוצות הנכים מי יצליח להיכנס בתוך הקריטריון הזה ולזכות בעוד שלושה קוב מים. מה עם כל האוכלוסיות הנוספות? הרי אם ההיגיון של מתן הטבה כזאת הוא שיש אנשים שזקוקים ליותר מים או שבאותו אופן גם לא יכולים לשלם עבור המים והם צריכים להשתמש בהם – זה יכול להיות גם כדי להתקלח, כדי לאכול וכדי לבשל וזה לא חייב להיות רק לצורך רפואי – אם ההיגיון הוא כזה, המדינה צריכה לסייע לקבוצות האוכלוסייה האלה כך שיהיה להם מספיק מים במחיר שהם יכולים לשלם עבורו.
אני חושבת שהדיון לא צריך להתנהל בתוך המקום הצר הזה של את מי אנחנו דוחפים לתוך השבעים מיליון שקלים.
דבי גילד חיו
¶
כן. אתם צריכים להחליט שאתם לא מוכנים לסד הזה של האחוז וחצי. דרך אגב, כל הדיון הזה, אני הייתי בכנסת הקודמת עת נקבעו שבעים מיליון שקלים והדיון – עת חבר הכנסת גפני היה יושב ראש הוועדה וניהל אותו - היה הרבה יותר נרחב והוא היה על מחירי המים ועל קבוצות שיקבלו הנחות במים, אבל בא האוצר ואמר שהוא מוכן להקצות לזה שבעים מיליון שקלים וגפני אמר שניקח את זה כי עדיף זה מאשר כלום, כך שלפחות הסכום הזה יהיה לנו בכיס. מה יוצא מהדברים האלה? שעכשיו אנחנו תקועים עם השבעים מיליון שקלים אלה לנצח נצחים.
דבי גילד חיו
¶
על זה אני אומרת שזה תיקון הקריטריונים עם הזמן. עכשיו הם יכניסו עוד שניים-שלושה אחוזים וימלאו את השבעים מיליון, אבל אנחנו תקועים עם הסכום הזה.
אני מצפה ממשרד המשפטים שעמדתו לא תהיה איך לעשות את תיקוני השוליים האלה אלא לדאוג לקבוצות הזקוקות ולומר שמי שזקוק למים, זה בלתי חוקתי שהוא לא יקבל אותם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הגדירו בחישוב שכל אחד יצרוך 2.5. אם הם יצרכו 3.5, הם יקפצו למאה וכמה מיליון שקלים. כלומר, מילאנו את השבעים מיליון בהנחה של מינימום.
יונה, בבקשה.
נורית
¶
אני אקרא את המקרה של יונה כי קשה לה. שמה יונה והיא תושבת ירושלים, אלמנה. היא טוענת שהיא עבדה כל חייה במשק בית, בסיעוד ואפילו אצל שרים. היא אימא לשמונה ילדים וסבתא ל-45 נכדים ו-10 נינים. כואב שהיא לא יכולה לתת להם שום דבר. היא מקבלת קצבת זקנה ושאירים ואין לה הבטחת הכנסה. יש לה חובות והיא לא מסתדרת עם החובות האלה. היא זקוקה לתרופות ואין לה כסף לשלם את חשבונות המים הגבוהים, ארנונה, חשמל, אוכל וגז. ההוצאה לפועל הגיעו אליה ואמרו שמה שיש לה בבית, זה רק שמעטס ואין מה לקחת. היא לא יכולה להסתדר בצורה הזאת והיא לא יודעת איך היא תחיה. ב-28 לחודש היא מקבלת את הקצבה והיא לא יודעת למי לתת ולא נשאר לה ממנה כלום. מה עם הקשישים שמקבלים הבטחת הכנסה?
נורית
¶
כן. שמי נורית. אני אימא לתשעה ילדים, אני גרושה וחד הורית. אני גרה במרכז קליטה. המשפחה שלי במצב כלכלי מאוד מאוד קשה. אני לא עובדת מזה שמונה חודשים היות ויש לי דלקת פרקים כרונית. החובות שלי הגיעו להוצאה לפועל וחשבון המים הגיע ל-12 אלף שקלים. אין לי גז בבית, אין לי חשמל, הכול מנותק. הילד שלי לפני ארבעה חודשים ניסה להתאבד בעקבות המצב הכלכלי. היום שביטוח לאומי הכיר בי, אחרי שמונה חודשים, הוא לקח לי חלק נכבד מהקצבה. מאחר ואני מקבלת את הקצבה, אני לא מקבלת את המזונות עבור הילדים שלי. אני מבקשת התחשבות והתייחסות למקרים של משפחות כמו שלי ולקבל את ההנחה המקסימלית והמרבית ובכך יעזרו לנו.
דבורה בן ישעיהו
¶
אני מהמוסד לביטוח לאומי, מינהל הגמלאות. הבהרה. כמו שאמרה דבי, אני חושבת שאנחנו עוסקים בכל מיני קבוצות קטנות, להוסיף עוד אחוז או פחות אחוז, אבל במסגרת הדיון הקטנוני הזה אני רוצה לציין גם את קבוצת נכי עבודה שלא הוכנסו. קובץ הביטוח הלאומי כולל רק את מקבלי קצבת נכות כללית או נכי איבה ולא את נכי עבודה והבעיה העיקרית בעיני בכל הנושא הזה היא מהות ההטבה שהיא מעודדת צריכה מוגברת במים אולי גם של מי שלא בדיוק צריך ולא לפי הצורך. חבל שההנחה היא לא באמת מהותית כמו בחשמל, בארנונה ובהרבה דברים אחרים שהיא מהקוב הראשון של השימוש. אז אולי זה היה מגיע לאנשים שזקוקים לזה.
אליהו יצחק
¶
אנחנו קבוצה ירושלמית ואנחנו נגד המדיניות הזאת של מחירי המים. יש שני הורים שעובדים ולא רוצים להיות מוכרים ברווחה אלא רוצים לגדל את הילדים שלהם בשקט אבל באים וסוגרים להם את המים בגלל חוב אותו הם לא יכולים לשלם. האימא שולחת את הילדים לקופת חולים לעשות את הצרכים או לישיבה הקרובה וזה לא בסדר. אם הם רוצים לשלם, ישר שולחים להוצאה לפעול ואז אתה מנותק ואתה לא יכול לקנות אפילו לחם. מצב כזה לא יכול להיות. זאת ממש בושה אבל זה מביא למריבות בין הבעל, האישה והילדים. לי לדוגמה יש בלי עין הרע שש-שבע בנות בבית ולכל אחת יש את הצרכים שלה ואני נעול וסגור והן לא יכולות לקנות כלום. הן משתמשות במים. הניקיון של האישה יותר חשוב מניקיון של גבר ובחורה בת עשרים או ילדה בת 12-13 שיש לה את האינטימיות שלה, אני כאבא – אני לא מדבר על נושא הדת – אסור לי להתערב בדברים האלו. איפה הצדק כאן של מחירי המים? זאת לא פעם ראשונה ולא פעם שנייה שבאים ולוקחים בלילה את השיבר והולכים. זה הגיע לכך, בושה וחרפה, עד לבית הדין הרבני לגירושין כי האישה כבר מרימה את ידיה מהבעל. תודה רבה.
עירית ורונין
¶
אני ממרכז השלטון המקומי. אני מברכת את יושב ראש הוועדה על היוזמה להרחיב את מעגל הזכאים. אנחנו מבקשים לציין שהתקצוב ייעשה כמובן מקופת האוצר ולא יבוא מקופת הרשויות המקומיות ותאגידי המים.
שי סומך
¶
משרד המשפטים. יש עוד אוכלוסייה באמת קטנה אבל בכל זאת היא נשכחה והאוצר הסכים להכניס אותה ואלה נזקקים ונצרכים שהם נכי המלחמה בנאצים.
סתיו שפיר
¶
אני אוסיף עוד שאלה. אני פניתי אליכם בשבוע שעבר בבקשה להבין כמה מאותם זכאים גם נותקו ממים בשנים האחרונות. הסוגיה של ניתוק המים עדיין לא דובר בה כאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם אדם שלא נמצא ברשימות האלה, סגירת מים זה סיפור. היה דיון בנושא ורצו לעשות גם חוק יסוד. אני אומר שזה דיון נפרד ולא נערב אותו כאן כי אנחנו רוצים לסיים נושא. ברגע שנתחיל להרחיב ולהרחיב, לא נצליח.
סתיו שפיר
¶
רשות המים לא יכולה להצליב נתונים? זאת הצלבת נתונים פשוטה שאומרת האם אלה שנותקו, הם גם אלה שנמצאים באוכלוסיות הזכאיות.
סתיו שפיר
¶
כמו שספק המים יודע שיש אנשים מסוימים שהוא נדרש לתת להם הנחה כי הם נכים וכולי, אותו דבר הוא גם יודע אם אותם אנשים במקרה נותקו או שלא נותקו.
אלון מסר
¶
הוא לא העביר לרשות המים את הנתונים האלה. יכול להיות שהוא יודע אבל הוא לא העביר את הנתונים לרשות המים. יכול להיות שהוא לא נשאל.
סתיו שפיר
¶
זאת שאלה שהעליתי והיא לא קשורה לניתוק מים. אני מדברת כאן על ממש הסבת נתונים פשוטה שנמצאת אצל הרשות. לי זה נשמע כמו התחמקות.
עדי חכמון
¶
אין כאן כל התחמקות. תאגידי המים לא מעבירים לרשות המים נתונים פרטניים על המנותקים. רשות המים לא יודעת באופן פרטני ושמי על כל אחד מהמנותקים ובטח איך הוא מוגדר בביטוח לאומי. רשות המים יודעת מי האנשים שמקבלים את ההטבות. את הנתונים האלה היא מקבלת מהביטוח הלאומי ומעבירה אותם לתאגידים והתאגידים יודעים שהאנשים האלה מקבלים את ההטבות. את מדברת על נתונים אחרים לגמרי.
זמר בלונדהיים
¶
אם אין צורך אמיתי להעביר נתונים, הנתונים על אנשים שנמצאים במצב כלכלי קשה, לא צריך להעביר אותם לגופים אחרים.
זמר בלונדהיים
¶
למה שרשות המים תדע שאדם מסוים שיכול להיות השכן של מישהו מרשות המים הוא במצב שצריך לנתק לו את המים?
סתיו שפיר
¶
רשות המים יודעת שאדם נמצא במצב לו הוא זכאי להנחה. היא לא יכולה לדעת אם אותו בן אדם מנותק מהמים? אנחנו עושים כאן משהו שהוא אבסורד כאשר מצד אחד אנחנו נותנים הנחות ומצד שני בגלל שהם לא שילמו את החוב, מנתקים אותם מהמים.
אלון מסר
¶
יכול להיות שבוועדת הכלכלה הנתונים האלו יגיעו כחלק מהתהליך, אבל צריך להבהיר שזה כאשר יש צורך אמיתי.
זמר בלונדהיים
¶
בימים אלה דנים בכללי הניתוק בוועדת הכלכלה. שנית, אין לי את הרשימה לפני כרגע אבל ב-99 אחוזים אני בטוח שהרשימה של הקבוצה הזאת היא ממילא בקבוצות החסינות מניתוק שנדונים בימים אלו. לכן השאלה הזאת היא תיאורטית.
עיסאווי פריג'
¶
אני רוצה להוסיף עוד נקודה. אני הקשבתי לכל החברים שדיברו כאן ומבקשים להיות חלק מההטבה וכולם ללא יוצא מהכלל צודקים. אני מאמץ את העמדה של דבי, בתפיסה שלי, אידיאולוגית והצדק שצריך להיות.
עיסאווי פריג'
¶
נכון אבל עד שנגיע ללוקסוס הזה ייקח לנו זמן. ברגע שאנחנו מדברים על כל הקבוצות – על נכי צה"ל, ניצולי השואה, המלחמה בנאצים ונפגעי פעולות איבה – צריך לדעת שיש אזרחים אחרים שגם הם עברו טראומות וגם להם מגיע כי המדינה הכירה באירועים שקרו להם כמו ניצולי טבח כפר קאסם שהם בודדים, כמה עשרות, אבל לאמירה יש משמעות מאוד מרחיקת לכת שהנה, אתם חלק מקבוצה. מדובר בגרושים כי לא נשארו הרבה.
עיסאווי פריג'
¶
ברגע שאומרים נכות, אמירה כזאת מבחינה כלכלית, מבחינה תקציבית, היא לא משמעותית אלא שיש אמירה מעבר לאלמנט הכספי.
הדבר השני אותו רציתי לציין, בהמשך לדבריו של חבר הכנסת ליצמן ותשובת רשות המים לגבי הבירוקרטיה בקבלת ההטבה לנכים שחיים במוסד. זה לא קיים וזה לא יהיה כי הבירוקרטיה תחסום את זה. אנחנו רואים את הסוף ורואים את ההתנהלות ולכן בואו ניתן את הדעת על הנושא הזה עכשיו כי אם לא ניתן את דעתנו על כך עכשיו, בתי האבות האלו שהמבוגרים והנכים מתגוררים בהם לא יקבלו את ההטבה. בוא נקרא לילד בשמו. אם לא ניתן את הדעת על כך עכשיו, זה לא יהיה.
יעקב ליצמן
¶
בדקתי עכשיו ואכן הם לא מקבלים. אני לא יודע מה הסיבות לכך ואני אכן צריך לבדוק למה, אם אין טפסים או שלא יודעים. עובדה, אם הם יקבלו את זה בחוק, זה יהיה.
אלון מסר
¶
תשובה אחת. היו כאן הרבה דברים שנגעו למקרים פרטניים כאלה ואחרים כשאומרים שהם לא נכנסים תחת ההגדרה של הנכה או של נכות כזאת. בכללים יש סעיף – סעיף מספר 8 – שאומר: "הוחלט כי בשל סיבות רפואיות ובשל סיבות מיוחדות הוא צורך כמות מים חריגה". זאת אומרת, יש אפשרות לחריגים.
זמר בלונדהיים
¶
הערה לשאלת חבר הכנסת ליצמן, לגבי הבעיה של הכמות המוכרת. היא כמובן לא ייחודית לכללים האלה אלא זה באופן כללי. הרי כמות מוכרת יש גם בלי קשר לכללים, גם לגבי מי שלא נכנס לכאן. הבעיה של אנשים שגרים במוסדות כמו בתי אבות או בתים דומים, ניתנו למצב הזה שני פתרונות: אם הם מעבירים את כתובתם באופן רשמי בתעודת הזהות, זה אוטומטי אבל לא כך לגבי מי שלא מעביר את כתובתו. אם יש בעיה, אנחנו נשמח לשמוע על כך.
יעקב ליצמן
¶
אני חוזר ואומר שבדקתי באמצע הדיון והם לא מקבלים. עכשיו אני צריך להקים ועדת חקירה שתבדוק למה הם לא מקבלים. אני מניח שיש הרבה סיבות לכך והמוסד לא אשם בהן. לא יודע מי, אבל לא המוסד.
כפי שרובי אומר כל הזמן - מה שמובן מאליו, צריך לכתוב אותו. בוא נכתוב את זה.
זמר בלונדהיים
¶
אני אומר שזה נתון בכללים האלה כי הכמות המוכרת היא לא בעיה של הכללים האלה. כמות מוכרת יש גם מחוץ לכללים האלה. זאת בעיה שלא קשורה ספציפית לזה.
ראובן ריבלין
¶
אם לא תכתוב, הם לא ייכללו. יש מוסדות, לא רבים, שמטפלים באנשים שהם בהגדרה, כל אחד ואחד בנפרד, נמצאים זכאים לאותה הנחה בבית אבל הם עברו בגלל מצבם הקשה למקום אחר. תכירו בכל הפרטים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא הסביר לך שהם מוכרים. אם הם העבירו כתובת, אוטומטית זה מועבר. אם הם לא העבירו כתובת, יש פרוצדורה שהם צריכים להודיע והם יהיו מוכרים. קודם כל תעשו את הבדיקה. יכול להיות שהאיש במוסד ולא עושה את זה.
דבורה בן ישעיהו
¶
אדוני היושב ראש, אני רק רוצה שלא ייווצר מצב שהנכים היחידים שלא מקבלים את ההנחה, אלה נכי עבודה. זה יהיה חוסר שוויון.
דבורה בן ישעיהו
¶
יש כאלה שמקבלים מענק אם יש להם אחוז נכות נמוך, אבל מעשרים אחוזים ומעלה, הם מקבלים קצבה.
דבורה בן ישעיהו
¶
לא, הם לא בדיסקט שלנו. התקנות הן לפי מקבלי קצבה כלכלית לפי פרק ט' והם לא מקבלים לפי פרק ט' אלא הם מקבלים לפי פרק ה'.
אלון מסר
¶
האוכלוסייה של נכי הביטוח הלאומי נדונה ארוכות עם אנשי הביטוח הלאומי בעשרות ישיבות, טלפונים ומיילים ומעולם לא הובאה הטענה הזאת עד לשנייה זאת. לכן אני לא יכול להתייחס אליה ולהבין מה משמעות הדבר, כמה אנשים וכולי. לא ברור למה צריך להעלות את זה עכשיו כי דיברנו על זה שנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לסכם אתכם. אנחנו לא נכניס את זה כי באמת אי אפשר לשלוף לכם פתאום דבר כזה אבל אתם אחרי כן תשבו. אם יתברר לכם שזה נכון וזה עונה על כל הקריטריונים בגינם אנחנו מוסיפים, תעשו את זה. אני לא רוצה כרגע לשלוף ולא רוצה לעכב את התקנות.
אלון מסר
¶
אנחנו נשב עם אנשי הביטוח הלאומי ונבין את המשמעויות. ככל שנראה שיש דברים שצריך לשנות, זה ייעשה. התקנות בכל אופן מאושרות על ידי הוועדה.
נעמי ברנפלד
¶
תקנות תאגידי מים וביוב (אמות מידה ורשימת זכאים להפחתה בתשלום לשנת הכספים 2014), התשע"ד-2014
בתוקף סמכותי לפי סעיף 102(ב1)(1) ו-(4) לחוק תאגידי מים וביוב, התשס"א-2001, לאחר התייעצות עם מועצת הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
1. רשימה של סוגי זכאים לתשלום מופחת
(1) צרכן שמתקיים בו, או באחת מהנפשות המתגוררות ביחידת הדיור שבה הוא מתגורר, אחד מהמפורטים להלן, זכאי, במהלך שנת הכספים 2014, לתשלום מופחת בעד כמות מים נוספת על הכמות המוכרת, שלא תעלה על 3.5 מ"ק לחודש לכל זכאי, בגובה התעריף שנקבע לכמות מוכרת (להלן – ההטבה). ההטבה תינתן בכפוף לתקנה 3:
שלומית ארליך
¶
כמה שאלות. קודם כל, אתם מציינים כאן יחידת דיור. אין בתקנות הגדרה ליחידת דיור והשאלה מה כוללת ההגדרה הזאת והאם היא רחבה. מהי יחידת דיור?
תהל ברנדס
¶
על הנושא של זיהוי יחידת הדיור, יש התייחסות בכללים שקבענו כי כאמור הכמות המוכרת קיימת גם בכללים הרגילים.
עדי חכמון
¶
הכוונה להגדרה רחבה כמו בכמות מוכרת, משמע, גם במוסדות בהם יש זכאי שאמור לקבל את הכמות המוכרת – הוא יוכל להיות זכאי גם להטבה הזאת.
שלומית ארליך
¶
הערה נוספת. בסעיף קטן (א) השימוש הוא במילה צרכן. צרכן שמתקיים בו באחת הנפשות המתגוררות זכאי. יש כאן איזשהו כשל לשוני במובן הזה שיוצא שרק מי שהוא צרכן זכאי ולא גם מי שמתגורר עמו. בעצם המשמעות היא שאנחנו רוצים להגיד שלא רק הצרכן עצמו יהיה זכאי אלא גם לגבי כל אחד מהאנשים שמתגוררים אתו.
שלומית ארליך
¶
הבנתי את הכוונה אבל זה לא מה שכתוב כאן. כתוב שהצרכן זכאי ולא כל אחד מהאנשים שמתגוררים אתו שהם זכאים. צריך להבהיר את זה.
אלון מסר
¶
נכון, אבל כתוב שמתקיים בו או באחת מהנפשות. לכן הזכאות ניתנת לצרכן כי בסוף הוא בעל החשבון אבל זה חל גם ביחס למתגוררים אתו.
שלומית ארליך
¶
חשוב להבהיר שזה חל, אבל צריך לתקן את זה גם בנוסח כך שהמשמעות לא תהיה שהזכאי יהיה רק הצרכן.
שלומית ארליך
¶
עניין ניסוחי נוסף הוא לגבי "שלא תעלה על 3.5 מ"ק לחודש". למה השימוש כאן הוא במילים "שלא תעלה" ולא לכתוב פשוט שיהיה זכאי לכמות נוספת של 3.5 מ"ק?
עדי חכמון
¶
כי זה יכול להיות גם פחות. כמו שאמרנו, בפועל הם מנצלים פחות ולכן אנחנו גם מגדילים את כמות הזכאים.
נעמי ברנפלד
¶
(1) זכאי לגמלה לפי ההסכם בדבר גמלת ניידות שנערך לפי סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי).
נעמי ברנפלד
¶
(2) זכאי לגמלת נכות כללית לפי פרק ט' לחוק הביטוח הלאומי, שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור שבעים אחוזים לפחות.
רות פרמינגר
¶
גמלת ניידות, יכולים להיות פחות משבעים אחוזים. מי שיש לו בעיה בגפיים והוא פחות משבעיםא חוזים.
שלומית ארליך
¶
המשמעות היא שזה גם מי שזכאי לקצבת ניידות וגם מי שזכאי לקצבת נכות כללית. לכן אם יש לך פחות משבעים אחוזים אבל אתה כן זכאי לקצבת ניידות, אתה תהיה זכאי להנחה.
דבורה בן ישעיהו
¶
לא מצוין שאלה מקבלי קצבת נכות כללית אלא כל מי שנקבעה לו נכות על ידי המוסד לביטוח לאומי.
אשר רוכברגר
¶
בדיון הקודם העליתי את הנושא של הנכים שמקבלים פחות משבעים אחוזים נכות רפואית אבל יש להם למשל מאה אחוזי אובדן כושר עבודה. האם גם הם ייכללו בתקנות החדשות?
שלומית ארליך
¶
לא. הם לא נכללים במסגרת התקנות.
נבהיר לגבי פסקה (2) שבעצם בהחלטה המקורית הקבוצה הזאת אמרה שצרכן שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור שבעים אחוזים לפי חוק הביטוח הלאומי. לא נקבו בפרק לפיו נקבעה הנכות הרפואית. כאן בעצם פסקה (2) נוקבת בפרק ט'. פרק ט' הוא פרק הנכות הכללית. אמרה נציגת הביטוח הלאומי שבעצם נכי עבודה לא יהיו זכאים כי הם לא נכללים במסגרת פרק ט' אלא במסגרת פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי.
שלומית ארליך
¶
הם אומרים שבפועל לא שילמו. למרות שהיה כתוב שאלה שבעים אחוזים לפי חוק ביטוח לאומי, זאת אומרת, זה יכול היה לכלול תיאורטית גם את פרק ה', גם את נכי העבודה, הם אומרים שבפועל הם לא שילמו לנכי העבודה אלא הם שילמו רק לפי פרק ט'. לא היה כתוב לפי איזה פרק וכאן הם כותבים פרק ט' ומציינים במפורש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש כאן שני דברים. ראשית, יש כאן סעיף שאומר שכל מי שקיבל בעבר, לא נפגע מזה וימשיך לקבל. אם הם קיבלו, הם ימשיכו לקבל. שנית, אמרתי להם שהם ישבו ביחד כי אי אפשר לשלוף נתון כזה אחרי שיש להם מערכת של דיונים על גבי דיונים ואי אפשר פתאום להפתיע. הם ישבו ביחד. אם הם ישתכנעו שאכן זה עונה על הקריטריונים, זה יתווסף.
יעקב ליצמן
¶
לא. אני רוצה שיהיה ברור לפרוטוקול ואולי גם לתקנות. אומרת כאן היועצת המשפטית שיש כאן איזה שינוי לפיו באים אנשי האוצר או רשות המים ואומרים שממילא לא נהגו לפי הכתוב אלא נהגו אחרת.
יעקב ליצמן
¶
רבותיי, אני מבין עברית. אומרת היועצת המשפטית שכאן כתוב סעיף 9 וסעיף 9 הוא סוג מסוים שלא לפי כללי העבודה. תסבירי בדיוק.
שלומית ארליך
¶
אני אומרת שבהחלטה המקורית שנקבעה על ידי ועדת הכספים הקטגוריה אמרה צרכן שנקבעה נכות רפואית בשיעור שבעים אחוזים לפי חוק הביטוח הלאומי. לא היה כתוב איזה פרק בחוק הביטוח הלאומי.
יעקב ליצמן
¶
עכשיו הם אומרים לא כללית כל הסעיף אלא רק נקודה אחת. זאת אומרת שאת כל השאר מוציאים החוצה.
עיסאווי פריג'
¶
אנחנו נכתוב שהנכה הוא נכה ולא משנה סיבת הנכות. אין איפה ואיפה. לא נגיד פרק א' ופרק ה'. זה כבר איפה ואיפה וזה לא צדק. אי אפשר להיות שותפים למהלך כזה.
דבורה בן ישעיהו
¶
במסגרת הנתונים שהמוסד לביטוח לאומי העביר למשרד האוצר ולוועדה והייתה הגבלה של אוכלוסייה, אמרו עד מאתיים אלף, ובמסגרת האוכלוסייה הזאת הבאנו נתונים על כל מקבלי שירותים מיוחדים, סיעוד, נכות כללית ובנכות כללית דווקא כן נתנו נתונים על נכות כללית כי מדובר באוכלוסייה שלא רק היא נכה ומוגבלת אלא שיש לה גם מבחן הכנסות. הכוונה הייתה באמת רק לנכות כללית. הניסוח פתח את הפתח להרחבה. כשהיה עניין העברת הקבצים, אני הבאתי את זה בפני הוועדה וגם בפני משרד האוצר ואמרתי להם שישימו לב לפער בנתונים.
יעקב ליצמן
¶
אם האוצר יבהיר חד משמעית את מה שהוא אומר כרגע אבל יהיה בפרוטוקול, שמי שקיבל בעבר ימשיך לקבל.
יעקב ליצמן
¶
אני רוצה להסביר את הקטע הזה של הטעות. אם יהיה בפרוטוקול שמי שקיבל ימשיך לקבל גם אחר כך, אני אסתפק בזה.
עיסאווי פריג'
¶
אני רוצה לשאול את הביטוח הלאומי וזאת שאלה פשוטה של אזרח פשוט. האם כל נכה עם שבעים אחוזי נכות ללא קשר לסיבת הנכות, לא משנה מה הסיבה, מקבל את ההטבה?
עיסאווי פריג'
¶
אנחנו עושים צחוק מהעבודה. אסור לתת לזה יד. אסור לחוקק חוק מפלה, אפילו שהתקרה היא של שבעים מיליון שקלים. אסור בתכלית האיסור.
דבורה בן ישעיהו
¶
נכי עבודה, אין להם מבחן הכנסות. הקצבה נגזרת מגובה ההכנסה שהייתה להם לפני כן. נכות כלית, זאת קצבת קיום, יש להם מבחן הכנסות.
שי סומך
¶
מבחינה משפטית אפשר להבחין בין שתי האוכלוסיות. אכן בנוסח הראשון הייתה הבחנה וזה בסדר כי כמו שהוסבר כאן, גמלת הנכות היא קצבת קיום וגמלת נכי עבודה היא יכולה להיות גם מאוד גבוהה כי היא אחוז מהשכר. מבחינה משפטית ההבחנה הזאת אפשרית.
אלון מסר
¶
לפרוטוקול. כל מי שקיבל את ההטבה בעבר, ימשיך לקבל את ההטבה גם אחרי הכללים החדשים. אכן כך יקרה. לא יהיה מישהו שקיבל את ההטבה וייקחו לו אותה.
דבי גילד חיו
¶
זה לא צופה פני עתיד. זה אומר שמי שהיה – יקבל, ומי שעכשיו יוצא – הוא כבר לא יהיה זכאי.
נעמי ברנפלד
¶
(5) זכאי לקצבה מיוחדת לפי תקנות 3(ב) או (ג) לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים), התשל"ט-1978.
שלומית ארליך
¶
ביחס לקבוצה הזאת, אנחנו דיברנו בישיבה הקודמת כאשר בעקבות הערת משרד המשפטים ביקשו לצמצם כאן את אחת הקבוצות שהייתה זכאית במקור ולקבוע שרק שתי הקבוצות הגבוהות, בדרגות הגבוהות של הקצבה המיוחדת של השר"ם, יהיו זכאיות.
שלומית ארליך
¶
הקבוצה הנמוכה יותר. יש בעצם שתי רמות גבוהות שזה נכה תלוי בעזרה רבה בביצוע כל פעולות היום, ברוב שעות היממה – הוא יהיה זכאי. גם נכה שתלוי לחלוטין בעזרה – יהיה זכאי.
עדי חכמון
¶
כמו שהסברנו בישיבה הקודמת אנחנו לא מורידים. כל מי שהיה זכאי להטבה לפי התקנות האלה, ימשיך להיות זכאי להטבה ולא משנה אם הוא שר"ם בדרגה נמוכה או שר"ם בדרגה גבוהה. שר"ם בדרגה נמוכה, לא עלינו, שיקבל את הקצבה הזאת מעכשיו ואילך, לא יהיה זכאי להטבה אבל מדובר באוכלוסייה קטנה יחסית ומרבית האוכלוסייה הזאת יש לה נכויות אחרות שזכאיות להטבה. זאת אומרת, כמו שאמר כאן שי, מדובר בערך על כעשרים אחוזים מתוך האוכלוסייה של השר"ם בדרגה נמוכה.
עיסאווי פריג'
¶
אבל זה לא השיקול שלכם. השיקול שלכם הוא כסף. כמה כל סעיף עולה מבחינתכם. זה השיקול שלכם.
אלון מסר
¶
אתה שואל כמה אנשים ייכנסו בעתיד. זאת שאלה היפותטית. כמה אנשים בעתיד ייכנסו לדרגת השר"ם שהיום נמצאים בעשרים אלף. אני לא יודע להגיד כמה אנשים כאלה יהיו בעתיד. אני מקווה שאף אחד לא.
אלון מסר
¶
כן. זה יוצר בעיה אחרת עם הגדרות אחרות שנמצאות כאן ברשימה. זה לא עניין כספי. המטרה היא, כמו שאמרתי גם לפרוטוקול, הבאנו קבוצה מאוד רחבה כדי שסך התקציב של כשבעים מיליון שקלים ינוצל. זאת הייתה המטרה של הרחבת הקבוצות האלה. לא עשינו שום שינוי במטרה להפחית מהתקציב. המטרה בסף שהתקציב הזה יצא. החוק אומר שמשרד האוצר יקצה, ואנחנו נקצה, ואנחנו רוצים שישתמשו בכסף הזה. זה מה שאני אומר שוב לפרוטוקול.
שי סומך
¶
ההערה שלנו למשרד האוצר הייתה שלא צריך להפלות בין הדרגה הנמוכה של סיעוד והדרגה הנמוכה של שר"ם. שניהם באותו מצב סיעודי עם אותם צרכים רפואיים וצריך לתת להם את אותן הטבות. אפשר היה לתקן את הליקוי הזה בשתי דרכים.
שי סומך
¶
או להוסיף את כולם, שהם שמונים אלף אבל יש קצת חפיפה עם זה, כך שאולי מדובר בשישים ומשהו אלף, להוסיף גם את הסיעוד הנמוך, או להוריד את השר"ם הנמוך.
שי סומך
¶
הבחירה הייתה, בגלל המגבלה התקציבית, להוריד את השר"ם הנמוך אבל להמשיך לתת למי שכבר מקבל. לגבי החדשים מהשר"ם הנמוך, צריך לומר ש-72 אחוזים מהם כנראה צפויים להיות עם שבעים אחוזי נכות כללית. זאת אומרת, הם יקבלו לפי עילה אחרת.
משה גפני
¶
מה הבעיה המשפטית? אפשר לעשות הפרדה משפטית. זכאי הסיעוד, יש להם הגדרה אחרת. אמרת שהם מקבלים קצבה וזה אחרי שהם פורשים.
שלומית ארליך
¶
בישיבה הקודמת שאלנו האם לא נוצר כאן חוסר שוויון במובן הזה שאלה שקיבלו קודם ימשיכו להיות זכאים באותה קבוצה ואלה שיצטרכו לקבל עכשיו, כבר לא יהיו זכאים.
משה גפני
¶
נכון. אני מציע להמשיך גם את השר"ם הנמוך. אם אכן יתברר שיש בעיה משפטית, שמישהו ילך לבג"ץ או מישהו יגיד שגם לו מגיע, אני חושב שיש הבחנה אבל אם מישהו יבוא וזה ייצור בעיה, הם יחזרו לוועדה. למה צריך ליצור בעיה? הרי יש הבדלים ביניהם.
משה גפני
¶
לא הבנת מה אני אומר. אנחנו לא מדברים עכשיו על כסף. אלון אמר לא לדבר על כסף ואני לא מדבר על כסף.
משה גפני
¶
שם זה מגיע אחרי הפנסיה. למה צריך לעורר את הבעיה הזאת? זה היה עד היום, תעזבו את זה. תתעורר בעיה משפטית, מישהו ילך לבג"ץ ויגיד שגם הוא זכאי, הוועדה תתכנס שוב. למה צריך להוציא את מי שכבר קיבל? הגמרא אומרת שהמוציא מחברו עליו הראיה. הם מוחזקים בזה. לא צריך עכשיו להוריד אותם.
שלומית ארליך
¶
זאת קבוצה חדשה, סעיף נוסף שהוספתם בתקנות האלה שמדבר על מי שהגיע לגיל פרישה והוא זכאי להשלמת הכנסה, הוא גם יהיה זכאי מעתה ואילך. זאת בעצם הקבוצה היחידה שהיא לא נוגעת למצב רפואי, לנכות מסוימת אלא היא קבוצה יותר סוציאלית.
דבי גילד חיו
¶
לגבי הסעיף הזה שעכשיו הוקרא המדבר על מתן הנחה, את המחיר המופחת לזכאי גמלת הבטחת הכנסה רק מגיל פרישה. זה בעצם הסעיף שבו צריך להכניס את האוכלוסיות הנוספות עליהן אנחנו מדברים שהן קבוצות סוציאליות שהן לאו דווקא מטעמי בריאות זקוקים לכמויות נוספות של מים.
אין שום הגיון שרק מגיל פרישה, בן אדם שחי מהבטחת הכנסה, יקבל את ההנחות במים. הרי כל ההיגיון של הסעיף הזה שהם בחרו להכניס אותו והוא מקוצץ שרירותית רק כי נוח להעביר באיזשהו מקום את הגבול, הסעיף הזה מטרתו היא לאפשר לאנשים שמקבלים הבטחת הכנסה שיהיו להם מים לשתות, לאכול, להתקלח וללכת לשירותים. זאת הקבוצה שצריך להרחיב אותה ולאפשר לכל מקבלי הבטחת הכנסה כמות מוגדל של מים במחיר מופחת.
אלון מסר
¶
לא סיימנו לקרוא את כל הסעיפים. יש כאן עוד הרבה קבוצות שתראו שחלקן מוכפפות לדברים אחרים. אולי כדאי שנסיים לקרוא את הסעיפים ואם יש עוד שאלות לגבי דברים נוספים, נתייחס אליהן כי כל פעם אני עונה על שאלה ושנייה אחר כך מגיע סעיף שפותר את הנושא.
שרה זילברשטיין
¶
לא יכול להיות מצב שבחברת חשמל קבוצות מסוימות קיבלו הנחות ודווקא במים שהם מצרך הרבה יותר חיוני מהנושא של חשמל הן לא ייכללו.
שרה זילברשטיין
¶
לגבי האזרחים הוותיקים מקבלי השלמת הכנסה, ברור שהם צריכים להיות בפנים. אותו הדבר לגבי ניצולי השואה. היו צריכים לומר מראש את הנושא הזה של חברת חשמל מבלי להחריג אחר כך אוכלוסיות אחרות. את הנושא הזה של מים אני מלווה זמן רב גם בוועדת הכלכלה וגם כאן ולא יכול להיות מצב בכלל של ניתוק המים אבל מעבר לזה. לא יכול להיות שחברת חשמל כבר יש בה הנחות מוכרות ובנושא של מים אנחנו ממציאים את הגלגל מחדש.
עיסאווי פריג'
¶
יש הבדל בהטבות של חברת החשמל לעומת ההטבות עליהן אנחנו דנים בנושא המים. יש קבוצות שלא קיבלו?
משה גפני
¶
אני רוצה לומר לך שכאשר דנו על המים, התברר לנו תוך כדי הדיון שיש את ההטבות של חברת החשמל בחוק ואף אחד לא ניצל אותן אלא התחילו לנצל אותן רק לאחר מכן. אנחנו דרשנו מחברת החשמל שתשלח הודעה על כך לצרכנים כי קודם לכן לא ניצלו את זה.
עדי חכמון
¶
אני רוצה לומר משהו לגבי העשרים מיליון שקלים. הניצול הזה לא באמת מבטא את ניצול ההטבה מאחר וההסכמים עם התאגידים הם שמשלמים להם לפי מקדמות. צריך לראות את ניצול ההטבה, כמה בפועל. לעניין הקובים, טיפלנו בזה לחלוטין. הסתכלנו כמה קובים נוצלו בפועל והתאמנו את האוכלוסייה כך שהאוכלוסייה הנוכחית, אם היא תנצל את כמות הקובים שהאוכלוסייה שהייתה זכאית עד עכשיו ניצלה, כל התקציב ינוצל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
התוספת של כל הקבוצות שנוספו פלוס הנכים שאנחנו הוספנו ואחרים, לפי החשבון אם הם ינצלו לא את כל ה-3.5 קוב אלא ינצלו רק 2.5 קוב מעבר ל-3.5, הסכום עובר את השבעים מיליון שקלים. אם הם ינצלו את כל ההטבה, הם יהיו בבעיה כי זה יעבור את המאה מיליון שקלים.
משה גפני
¶
אתם קיבלתם מהמים הון תועפות. אז מה אם הסכום יעבור את המאה מיליון שקלים? מכל אזרח הם קיבלו כסף על מים.
אלון מסר
¶
אזרחים ותיקים שלא נופלים בקבוצה הזאת ולא נמצאים כי מדובר, כפי שהבנתי, בקבוצה של 110 אלף אנשים.
שרה זילברשטיין
¶
יש לי הערה נוספת. לתשומת לבכם, אני רוצה לומר משהו לגבי מיצוי זכויות בנושא של מים לעומת חשמל. אנחנו ראינו בחברת חשמל שאנחנו באנו לעזרתם וגם על פי הבג"ץ, אנחנו מגיעים למיצוי זכויות מלא בנושא חשמל. לעומת זאת, ניסינו מול רשות המים ומול התאגידים. הנושא של מיצוי זכויות, גם אחרי שהם יקבלו, הוא מאוד בעייתי ואנחנו מדברים על הרבה תאגידי מים וגם הרשות עצמה לא עוזרת לנו.
שרה זילברשטיין
¶
כשאנחנו פונים מהמוקד שלנו, הנושא של ניתוק מים יצא מאתנו. לפני שנתיים ראינו ניתוקי מים זוועתיים לאזרחים ותיקים בחודש אוגוסט וגם הנושא הזה של תשלומים ותשלומי עודף ואיך אפשר לעשות משא ומתן מול התאגיד לגבי התשלומים לקראת ניתוקים. זה מאוד בעייתי מול תאגידי המים. זה למעשה בלתי אפשרי כי הם אומרים שזה לא באחריות שלהם ואני מטילה ספק. גם אם עכשיו אחרי שכל האוכלוסיות האלה ייכנסו, המיצוי יהיה מאוד בעייתי. לכן אני מפנה את תשומת הלב לכך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר ואת מייצגת את המשרד לאזרחים ותיקים, אני מציע שתנהלו משא ומתן עם רשות המים כדי לקבל עבור האזרחים הוותיקים את אותם תנאים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא נקיים עכשיו משא ומתן. תאמרי לשר שלך שאם אתם צריכים מתווך, אני מוכן אבל לא בפורום הזה.
נעמי ברנפלד
¶
(8) מי שהמנהל הכללי של משרד הבריאות, באישור הממונה על התקציבים במשרד האוצר, החליט כי בשל סיבות רפואיות או בשל התקיימותן של נסיבות מיוחדות, הוא צורך כמות מים חריגה. החלטות למתן ההטבה או סירוב לתתה יפורסמו באתר משרד הבריאות ובאתר רשות המים, אך ללא פרטים אשר יאפשרו את זהות מבקש ההטבה.
שלומית ארליך
¶
הקבוצה הזאת הייתה במקור אבל סעיף הסל הזה היה יותר רחב. זאת אומרת, במקור היה שאם צרכן שמשרד הבריאות – רק משרד הבריאות – קובע את הזכאות שלו בשל סיבות רפואיות או נסיבות מיוחדות, הוא זכאי. לא הייתה התייחסות לזה הוא צריך לצרוך כמות מים חריגה. כאן הוסיפו גם שיקולים תקציביים. זאת אומרת, הוסיפו את הממונה על התקציבים וגם סייגו את זה רק אם הוא צורך כמות מים חריגה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לגבי הנושא של הממונה על התקציבים, אני מניח שזאת אחת הדרישות שלו שהוא גם יהיה עובד סוציאלי או רופא.
אלון מסר
¶
מנכ"ל משרד הבריאות לא יודע להעריך בכל שנה לדוגמה מה אחוז הניצול באותו זמן וכמה תקציב נוצת באותה שנה. הוא רוצה להכניס קבוצה מאוד גדולה וכדי לדעת אם הדבר הזה אפשרי או לא, יש את הממונה על התקציבים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שכתוב באישור, זה לא לקבל אינפורמציה ממנו. זה באישור. אני מציע את הנושא הזה של "באישור הממונה על התקציבים במשרד האוצר", כמה שאנחנו באמת מכבדים אותו כאן בוועדה, במקרה הזה זה לא רלוונטי.
אלון מסר
¶
זה רלוונטי מאוד ואני אסביר שוב. יכול להיות שמנכ"ל משרד הבריאות יראה שיש קבוצה שהשנה ספציפית לא הכנסנו אותה או הוועדה לא אישרה במסגרת הכללים האלה ויכול להיות שהקבוצה הזאת היא קבוצה מאוד גדולה. הכנסה של הקבוצה הזאת תגרור בהכרח לגריעה של קבוצה אחרת. מנכ"ל משרד הבריאות לא מכיר את הנתונים האלה ולא יודע אותם.
אני מוכן להציע אולי בהתייעצות עם הממונה על התקציבים ולא באישור.
שלומית ארליך
¶
לא. היא קיימת. במקור הכוונה הייתה לאפשר איזה שהן נסיבות מאוד מיוחדות או מאוד חריגות או נסיבות רפואיות שפתאום משרד הבריאות ימצא לנכון שצריך להכניס אותן. גם במקור לא נקבע התקציב למרות שגם בהחלטה המקורית כן היו צריכים לקחת שיקולים תקציביים, אבל כאן אמרו שמי שבעצם יחליט על הנסיבות המיוחדות הרפואיות האלה, זה בעצם משרד הבריאות כי הוא יודע להעריך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. רגע. משרד הבריאות, באמת כל הכבוד לו והוא יכול לעשות אבל יכול להיות שהוא יכניס לנו כל מיני קבוצות שיתגלגלו לסדר גודל של מאה אלף אנשים או משהו כזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא החליט כי בשל סיבות רפואיות או בשל. סיבות רפואיות זה לא דווקא משהו מיוחד. לי אמרו שכל חולי השפעת מתקלחים המון פעמים ואז הוא יחליט שגם זאת סיבה ואז נכניס אותם כאן ככה סתם?
במקום באישור הממונה, יהיה באישור ועדת הכספים. אנחנו באמת נפעיל את השיקול האמיתי. כלומר, גם הכסף עומד לנגד עינינו אבל גם הצורך האמיתי ולא רק הכסף.
עיסאווי פריג'
¶
ניסן, ברשותך, עכשיו אנחנו מכריזים בוועדת הכספים שמי שיקבע את הנסיבות הרפואיות זה אגף התקציבים. תראה איזה קביעות חדשות אנחנו מכניסים. לשם מה קיים משרד הבריאות? זה בתחום האחריות שלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מצד אחד אני באמת רוצה שתהיה קביעה שאם משרד הבריאות אומר על גוף מסוים שיש צורך לתת לו, אני לא רוצה שמישהו יפיל את זה אך ורק בגלל תקציב. מצד שני, אני לא רוצה שיהיה מצב כמו שראינו כאן עכשיו שיש הרבה אוכלוסיות וכאן מדובר בקבוצה של מאה אלף אנשים שאי אפשר להכניס אותה. אני לא רוצה לתת כאן שיק פתוח.
אלון מסר
¶
כבוד היושב ראש, אני אציע כאן הצעת פשרה. בסוף המטרה של הסעיף הזה הייתה לתת פתרון מידי לאנשים שיש להם משהו נקודתי שלא נכנס תחת אף קבוצה אחרת. לכן אני חושב שדווקא להביא את המקרים האלה לאישור הוועדה, יכול לעכב את כל התהליך הזה.
אני מציע משהו אחר. קיבלתי את ההערה של היושב ראש. אנחנו לא רוצים לעצור מקרים חריגים, מקרים שהדבר הזה מתחייב מסיבה בריאותית. במקום אישור נעשה את זה התייעצות. נסביר למנכ"ל משרד הבריאות מה המשמעות של ההחלטה התקציבית. אם בריאותית הוא חושב שזה נכון, בסדר גמור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם כותבים כאן כי בשל סיבות רפואיות או בשל התקיימות נסיבות מיוחדות. כל מה שאמרת זה נכון אם היה כתוב רק נסיבות מיוחדות. אני מבין שאלה מקרים בודדים שצריכים לקבל, אבל בשל סיבות רפואיות, תאמין לי שמי שחולה בשפעת ויש לו חום והוא מזיע וצריך להתקלח חמש פעמים ביום, יכול להיות שזאת סיבה רפואית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שתי אפשרויות. או לכתוב באישור ועדת כספים או בהתייעצות, אבל בהתייעצות הכוונה שרק צריכים להודיע?
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, שנדע על מה אנחנו מדברים. קבענו את כל הקבוצות שמקבלות את ההטבה הזאת ואין יותר. עכשיו יש סעיף והוא אומר שיש בן אדם בודד.
משה גפני
¶
אנחנו דנו על זה גם בפעם הקודמת. יש אנשים בודדים. בא בן אדם ואומר שיש לו מחלת עור והוא צריך להתקלח חמש פעמים ביום ומשרד הבריאות מאשר את זה. משרד הבריאות גם אמר על זה. לא מדובר על קבוצות אלא על אנשים בודדים והאנשים הבודדים האלה, הממונה על התקציבים לא רלוונטי להם.
אלון מסר
¶
אני לא יודע בכמה מדובר. יש את המשך הסעיף שעוד לא קראנו אותו. "החלטה למתן ההטבה או סירוב לתתה יפורסמו באתר משרד הבריאות". לכן ברור לחלוטין שמדובר למעשה בסוג של קבוצה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו נכניס בידיעת. אתם תודיעו לראש האגף ואם הוא יחשוב שזה בסדר, בסדר, אם אלה בודדים. אם נניח הוא יעמוד על הרגליים האחוריות, תאמינו לי שכדאי לכם מראש להגיע כי אתם הרי מכירים את העסק.
זמר בלונדהיים
¶
מבחינת משרד המשפטים, כל יום יש לנו דברים כאלה. חובת ההיוועצות מקוימת בזה שפונים לבן אדם ואם הוא לא עונה תוך זמן סביר, חובת ההיוועצות קוימה.
זמר בלונדהיים
¶
בידיעה, הכוונה היא אחרי ההחלטה. להחלטה הזאת יש השלכות תקציביות ולכן ראוי שתהיה התייעצות.
דבי גילד חיו
¶
אני מבקשת להתייחס לסעיף הזה, או שלא תזמינו אותנו לדיונים. יש כאן עוד עניין. רבים על איזו מילה וכל המנגנון הזה הוא לא בסדר.
יעקב ליצמן
¶
עם כל הכבוד, אני אומר את זה בשמי ושם לפחות האופוזיציה. עם כל הכבוד, אין לך רשות להעיר לנו איך אנחנו רוצים לנהל דברים.
דבי גילד חיו
¶
אני רוצה להעיר הערות לסעיף. אתם לא רוצים לשמוע את ההערות שלנו לסעיפים, אז לא נבוא לדיונים.
יעקב ליצמן
¶
זה עניין של היושב ראש, אבל את לא יכולה להעיר לחברי הכנסת איך אנחנו מתנהלים ואיך אנחנו מדברים. יש לנו SAY לעצמנו. אם לא מוצא חן בעיניך, הדלת שם, בכל הכבוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נתנו לך זמן. באמת. נתנו לך במכובד ואנחנו נמשיך לשמוע אבל יש גבול. את כאילו מנסה להשתלט על הדיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה מה שאת חושבת, בסדר, מותר לך. את יושבת ומוסיפה לנו. את רוצה, תעשי הפגנה, תצאי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו באמצע סעיף (8) ועוד לא סיימנו אותו. אנחנו עדיין מתווכחים ואת בכוח מנסה להיכנס. עוד לא סיימנו את הסעיף הזה.
שלומית ארליך
¶
לגבי בידיעת – סגרנו את הנדבך הזה. הדבר השני הנוסף שבעצם התווסף כאן ולא היה במקור. במקור דובר על החלטות שהן בשל סיבות רפואיות או נסיבות מיוחדות אבל לא הייתה התייחסות לצריכה של כמות מים חריגה.
שלומית ארליך
¶
במקור דובר על צרכנים שמשרד הבריאות קבע את זכאותם בשל סיבות רפואיות או נסיבות מיוחדות. עכשיו מבקשים לקשור את זה גם לצריכה של כמות מים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת הייתה הכוונה גם אצל גפני, שהבעיה שלהם היא בגלל שכתוצאה מהבעיה הרפואית יש להם צורך כי אחרת מה הצורך שלהם למים? יש מישהו שיש לו כאב ראש ואין לו צורך בצריכת מים מיוחדת.
שלומית ארליך
¶
איך אנחנו מצדיקים את זה שעכשיו הם הכניסו קבוצה סוציאלית שמדברת על מי שהגיע לגיל פרישה ויש לו הכנסות נמוכות?
עיסאווי פריג'
¶
שלומית ירדה לסוף דעתי. אנחנו עכשיו בשמונת הסעיפים כתבנו שאלה ואלה זכאים להטבה וברישא כאן הגדרנו מה זה. הוספנו עוד קבוצה שהיא בסעיף (8) ולמה מתנים דווקא את (8) ב"צורך כמות מים חריגה"?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אסביר לך. בזמנו כשאנחנו לא היינו כאן, גפני אמר להם שיש מקרים בהם יכול להיות שאדם לא חולה אנוש אבל יש לו סוג מסוים של בעיה בגינה הוא צריך להתקלח פעמים רבות במשך היום ולכן הוא צורך הרבה מים. הסעיף הזה נועד למקרה הספציפי הזה. שכבות אחרות וגופים אחרים נכנסים בסעיפים אחרים. זה בא לומר שאם משרד הבריאות אומר שחולה גזזת, סתם אני אומר ואפילו לא יודע מה זאת המחלה הזאת – כל שנה אנחנו מאשרים את זה אבל לא יודעים מה זה – הוא צורך המון מים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. נותנים לו את ההקצבה. אדם רגיל, יש לו צריכה מסוימת. בא משרד הבריאות ואומר שיש אדם שהוא חולה במחלה מסוימת ויש לו בעיה רפואית בגינה הוא צורך יותר מים מאשר צורך אדם רגיל ולכן הוא אומר שגם אותו אדם ייכנס לכאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. סעיף (8) הוא לא ועדת חריגים. זאת ועדת חריגים פרטנית לנושא של מישהו שבגלל בעיה רפואית או שהוא צורך יותר מים, הוא ייכנס דרך הסעיף הזה כי אין לו הגדרה של קבוצה.
דבי גילד חיו
¶
נכון. זה מה שאמרתי. אני רוצה להתייחס לזה. בעיקרון בוועדת חריגים צריך לאפשר לבן אדם, לפרט – מדובר בפרטים שבאים לקבל מענה אם הם לא נכללים בקבוצות ויש להם בעיה, במקרה הזה בעיה רפואית שמצריכה יותר שימוש במים. אין כאן את המנגנונים שמקובלים בוועדת חריגים, בניסוח של ועדת חריגים, שיאפשרו לבן אדם למצות את הזכויות שלו. נראה לי שבדרג של מנכ"ל, ועכשיו בלי קשר לאישור או לא אישור של הממונה על התקציבים, אלה לא גורמים שיכולים לקבל פניות פרטניות. עוד מעט תגיד לי שיסדירו את זה בתקנות, אבל אלה התקנות וזה המקום להסדיר את זה. מי יהיה הגוף אליו פונים, מי ישב בגוף הזה, איך מקבלים, תוך כמה זמן מקבלים – אלה דברים שהם מקובלים בוועדות חריגים פרטניות בכל הגופים במדינה. אם לא מסדירים את זה כאן, בעצם אין היכן להסדיר את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר שוב שזאת לא ועדת חריגים אלא זאת ועדה פרטנית לנושא הזה של משרד הבריאות. אם נקים ועדת חריגים, זה לא שמדובר כאן, לא יצא מזה כלום. מדובר כאן במקרה כאשר רופא מגדיר מישהו שיש לו צורך ומשרד הבריאות אומר שלאיש הזה יש צורך. הרי משרד הבריאות כאן לא משלם את הכסף הזה ולכן בטח שהוא לא יחסום במקרה הזה את אותו אדם. לא צריך כאן ועדה.
דבי גילד חיו
¶
נניח שיש 700 מקרים כאלה בשנה של אנשים שהם חולים עכשיו למשך חצי שנה במחלת עור או דברים אחרים בריאותיים כי זה מוגבל לבריאותי בלבד. 700 אנשים שמישהו צריך לדון בעניינם, שזה צריך להיות רופא, צוות שיחליט על כך, ולהשיב לו תשובה תוך איקס זמן, להעביר את האישור וכולי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האחריות על מנכ"ל משרד הבריאות והוא ימצא את הדרך. הוא ייקח עוזר לצורך כך או יקים מה שצריך. לא נצא מזה ואני לא רוצה להיכנס לכל ההליכים האלה. הפנייה היא למנכ"ל והמנכ"ל יצטרך לעסוק בזה.
נעמי, תמשיכי.
נעמי ברנפלד
¶
(9) צרכן שהיה זכאי להטבה זו לפי כל דין ערב תחילתן של התקנות וממשיכים להתקיים בו התנאים בשלם הוא זכאי להטבה.
שלומית ארליך
¶
כאן אתם מבקשים להוסיף ארבע קבוצות נוספות. אני אקריא את זה כי פשוט תיקנתי את הנוסח ותגידו לי אם יש שינוי מבחינתכם.
הקבוצה הראשונה – צרכן שזכאי לקצבת נכות בשיעור חמישים אחוזים ומעלה לפי סעיף 5 לחוק הנכים (תגמולים ושיקום). כאן זה כולל גם את הנצרכים.
עידן קלימן
¶
יש לי הצעה מאוד פשוטה וברורה שלא תסבך אתכם.
"זכאי לגמלה מכוח חוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 (נוסח משולב) שנקבעה לו נכות בשיעור של חמישים אחוזים לפחות או נכה הזכאי לתשלומי מחיה קבועים מכוח חוק הנכים, התקנות שהותקנו מכוחו ולפי כל הוראה שתוקנה מכוח חוק זה".
כך אתם מכסים את זה. אלה שתי האוכלוסיות.
שלומית ארליך
¶
צריך להבין האם אנחנו רוצים להפנות לסעיף 5 או לא כי כאן זה יכול להשפיע גם על המהות של מי יהיה זכאי. לכן חשוב שזה יובהר כאן לפרוטוקול.
שי בכר
¶
לא, הם לא נכנסים לסעיף 5 כי תגמול לנצרך לא כולל את סעיף 5. כל מי שמקבל תגמול נצרך, לא זכאי לתגמולים לפי סעיף 5.
שי שפרבר
¶
כל מי שנצרך או תג"ם או חפ"ר, זה מכוח סעיף 7. כל מי שמקבל תגמול רגיל, זה מכוח סעיף 5. לכן אין סיבה לקבוע סעיף 5 אלא לקבוע כל מי שיש לו חמישים אחוזים נכות, מכוח חוק הנכים.
שלומית ארליך
¶
אני אקריא ואתה תשלים. אין צורך להפנות לתקנות כי אם אנחנו אומרים שזה לפי חוק הנכים, ממילא זה מפנה את זה.
עידן קלימן
¶
את כן צריכה כי יש כל מיני תשלומי מחיה שהם לא לפי החוק אלא לפי ההוראות. למעשה רוב העבודה באגף השיקום היא מכוח התקנות וההוראות.
שלומית ארליך
¶
אם אנחנו אומרים ש"צרכן הזכאי לקצבת נכות בשיעור של חמישים אחוזים ומעלה לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום)", בעצם אנחנו סוגרים את זה?
עידן קלימן
¶
לא. את לא סוגרת את זה כי זאת רק אוכלוסייה אחת מתוך השתיים. הזכאים, נכי צה"ל הזכאים, שמקבלים תג"ם, חלקם הם מתחת לחמישים אחוזי נכות.
עידן קלימן
¶
"זכאי לגמלה מכוח חוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 (נוסח משולב) שנקבעה לו נכות בשיעור של חמישים אחוזים לפחות או נכה הזכאי לתשלומי מחיה קבועים מכוח חוק הנכים, התקנות שהותקנו מכוחו ולפי כל הוראה שתוקנה מכוח חוק זה".
עידן קלימן
¶
אנחנו רוצים לתת דגש על ההוראה ואנחנו יודעים מה אנחנו אומרים. תסמכי עלי אנחנו יודעים מה אנחנו אומרים. אנחנו עובדים אתם הרבה שנים, עם החבר'ה האלה.
עידן קלימן
¶
מכיוון שאנחנו כבר נתקלנו בעבר בכל מיני פלפולי לשון שהביאו אותנו עד לבית המשפט העליון. אנחנו כבר היום נמצאים, במיוחד כשאתה מתעסק עם המדינה, בנושא אחר, בארנונה. עד היום נכי צה"ל מפסידים מיליוני שקלים בארנונה בגלל פלפולי הלשון האלה שאותם אני מקווה שהוועדה תתקן.
שי שפרבר
¶
אני אוסיף ואומר שיש מחלוקת בשאלה האם ההוראות של אגף השיקום הן דין או לא דין. זאת שאלה שעד היום נשארה בצריך עיון. כאן זה רק הניואנס ואני מחדד. אם בין כה ובין כה, אנחנו רוצים שזה יהיה מכוח הוראה. זה החידוד.
רות פרמינגר
¶
קודם כל, יישר כוח לארגון נכי צה"ל. יישר כוח על העניין הזה. אני רוצה להגיד שכל זכויות ארגון נפגעי פעולות איבה הן כמעט זהות לזכויות של נכי צה"ל אלא שאני לא בטוחה לעניין זה של נושא ההוראה יש משהו שהוא ממש אקוויוולנטי לכם. לכן אני הייתי רוצה לבדוק את זה מול הארגון וביטוח לאומי כי אנחנו לא רוצים להיות בחסר.
שי בכר
¶
צריכה להיות הוראה זהה לגבי נפגעי פעולות איבה ואני באמת לא יודע. צריך את הלשכה המשפטית בביטוח הלאומי כדי לבצע המרה מתאימה.
שלומית ארליך
¶
בעצם תהיה הוראה שמתייחסת לצרכן שזכאי לתגמול בשיעור חמישים אחוזים ומעלה לפי חוק נפגעי פעולות איבה ונעשה איזושהי התאמה.
עידן קלימן
¶
אדוני שאל לגבי החשמל, איזה קבוצות לא נמצאות. נכי צה"ל התחילו את היום הזה לא במים, לא בחשמל, לא בארנונה, לא בסיוע לשכר דירה ציבורי.
שלומית ארליך
¶
יש לנו עוד שתי קבוצות נוספות. האחת, צרכן שזכאי לתגמול לפי הכנסה לפי סעיף 4(ג)(1) והשנייה, זכאים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים ונכי המלחמה בנאצים, אלה ניצולי השואה. הקבוצה הראשונה היא צרכן שזכאי לתגמול לפי הכנסה לפי סעיף 4(ג)(1) או לתגמול מוגדל לפי הכנסה לפי סעיף 4(א) לחוק נכי רדיפות הנאצים, וצרכן שזכאי לתגמול לפי הכנסה לפי סעיף 4(ד) או לתגמול מוגדל לפי הכנסה לפי סעיף 4(ג) לחוק נכי המלחמה בנאצים.
בנוסף יש קבוצה שחבר הכנסת ליצמן ביקש להכניס.
יעקב ליצמן
¶
כן. המוסד בו נמצאים הנכים, יקבל אותו הדבר. הם אומרים שהם כלולים, אבל אני רוצה שזה ייאמר.
אלון מסר
¶
אם הצרכן לא העביר את הכתובת המוכרת שלו, למשל הוא משכיר את הדירה בו בזמן ואנחנו הרי לא רוצים שזה יישאר לשוכר שהוא לא הנכה שעבר למוסד.
אלון מסר
¶
זה לא המקום הנכון וחשוב להסביר זאת. גם בכמות המוכרת בכלל, השאלה הזאת רלוונטית בכלל לכמות המוכרת כי לכל אחד יש כמות מוכרת. אם אתה לא רשום כצרכן, אתה משלם את התעריף הגבוה.
אלון מסר
¶
אבל זה דורש פעולה אקטיבית מצד הבן אדם והוא צריך לומר שהוא מעביר את הזכויות שלו בגין כמות המוכרת.
זמר בלונדהיים
¶
אם גר בבית אבות סתם אדם שאינו נכנס לזה והוא עדיין זכאי לכמות מוכרת, אז לגביו לא כתבנו את זה. אם יש בעיות, תפנה אלינו ואנחנו נפתור אותן.
משה גפני
¶
מה הבעיה לכתוב את זה? מי שזכאי להנחות לפי התקנות הללו או לפי החוק הזה – אני לא יודע איך מגדירים את זה משפטית – אם הוא מתגורר במוסד שם הוא חי, זה כולל גם את אלה שהם נכים עליהם ליצמן מדבר וזה כולל גם בית אבות.
אלון מסר
¶
אני אסביר למה אנחנו חושבים שזה לא מקום טוב. לגבי הבעיות הפרטניות, רשות המים תנסה לבדוק שאכן זה ינוצל. אם נאמר את זה לגבי ההטבה, תהיה שאלה כללית לגבי הכמות המוכרת. היום אנחנו מנסים לעזור לאנשים האלה ולתת להם את האפשרות להעביר למוסד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
באיזה מקום הנושא שכל מי שעובר למקום אחר, למוסד, והוא מעביר את כתובתו לשם, הוא מקבל הכול?
יעקב ליצמן
¶
הם לא מבינים אותי. אולי אני לא מסביר את עצמי מספיק טוב. נוהל הוא לא חוק. נוהל זה בג"ץ. אני רוצה חוק.
אלון מסר
¶
אפשר להביא את כל הנוהל לחקיקה אבל זה לא המקום הנכון לעשות את זה. אם רוצים לעגן את הנוהל הזה בכללי המועצה שזה חקיקת משנה, אלה תקנות לכל דבר.
תהל ברנדס
¶
לא, הנוהל לא מעוגן בתקנות. ממה שאני מבינה שנאמר כאן, הבעיה היא לא תקפותו של הנוהל או המעמד המשפטי שלו אלא הביצוע. ולכן אני שוב אומרת שאם יש מקומות שנתקלו בבעיה של ביצוע, אנחנו נשמח לעזור בביצוע. הקושי הוא שכל מצב של הפרת כמות מוכרת, מחייב את הגריעה מהספק האחר, הספק מקורי מכתובת המגורים המקורית, כדי שלא נגדיל את הכמות המוכרת ונביא להעלאת תעריפי המים.
תהל ברנדס
¶
זה לא המקום המשפטי הנכון. הקושי אינו במדרג המשפטי. המעמד המשפטי של הנוהל הוא מספק. אין אי שיתוף פעולה כי זה לא כתוב בתקנות. יכול להיות שיש קושי בביצוע ובשל כך אנחנו יכולים להתערב ולעזור. צריך לעשות את התהליך, צריך שמנהל המוסד ייזום את התהליך, יפנה אל הספקים הרלוונטיים ויעשה את התהליך.
יעקב ליצמן
¶
אני אעשה אתך הסכם. אני הולך לבדוק את זה. אם המוסד לא פנה, היא צודקת. אם המוסד פנה וקיבל תשובה שלילית, זה ייכנס.
יעקב ליצמן
¶
אם הוא היה צריך לפנות אבל לא פנה, אני מרים ידיים אבל אם הוא פנה וקיבל תשובה שלילית, צריך להכניס את זה לתקנות.
משה גפני
¶
לא. עד עכשיו דיברתם על כך שאפשר להתווכח. מה שליצמן אומר, הוא אומר דבר מאוד פשוט. אם אכן כנים דבריכם וסביר להניח שכנים דבריכם, זה הנוהל הקיים היום ברשות המים. אם המוסד לא פנה, אתם צודקים. אם הוא פנה וקיבל תשובה שלילית חתומה על ידי רשות המים, צריך להכניס את זה לתקנות.
נעמי ברנפלד
¶
בגלל שהגענו לוועדה אחרי תחילת השנה, אנחנו לא רוצים שהקבוצות החדשות יקבלו טרם התקופה בה היו זכאים להטבות. אנחנו רוצים שההטבה תתחיל מ-2014.
אלון מסר
¶
אנחנו פשוט אומרים שאישרנו את זה בפברואר או במרץ, זה יהיה מינואר 2014 אבל לא לפני, לא משנת 2013. זה לא החזר רטרואקטיבי.
שלומית ארליך
¶
אין מצב שבו אתה לא זכאי להטבה. אם לא קבעת הטבה אחת, אתה ממשיך להיות זכאי לפי ההטבה הקודמת.
נעמי ברנפלד
¶
(1) מתן הטבה לפי תקנת משנה (א)(1) עד (7) תהיה ממועד הזכאות לקצבה או הגמלה האמורה בסעיף, לפי העניין.
שלומית ארליך
¶
החוק אומר בסעיף 102(ב1)(3) שאם חלפו שישים ימים מתחילת שנת הכספים ולא אושרו אמות מידה ורשימת סוגי הזכאים, בעצם יחול לפי ההחלטה הקודמת שנקבעה בשנת הכספים כל עוד לא פורסמו אמות המידה ורשימת סוגי הזכאים. אני לא בטוחה שזה מהוראות החוק כי בעצם מה שאנחנו רואים זה שההחלטה הקודמת תחול כל עוד לא פורסמו אמות המידה.
שלומית ארליך
¶
אם אתם כותבים כאן שזה לא לפני תחילת השנה, כאילו אתם רוצים שההטבות האלה שקבענו עכשיו יחולו מתחילת השנה אבל החוק אומר שכל עוד לא פורסמו ההחלטות האלה, מתחילת השנה יחולו ההוראות הקודמות.
אלון מסר
¶
כן, אבל מכיוון שהקבוצה הזאת כוללת את כל הקבוצה הקודמת ורק מרחיבה, אין בעיה בתחולה רטרואקטיבית מסוימת במובן הזה.
נעמי ברנפלד
¶
אנחנו יכולים לשנות גם את סעיף (6).
(2) מתן הטבה לפי תקנת משנה (א)(8) תהיה מן המועד שבו נדרשה לזכאי צריכת מים חריגה, לפי החלטת המנהל הכללי של משרד הבריאות.
משה גפני
¶
אם למשל הבן אדם לא ידע שהוא צריך לבקש. הוא חולה עור והוא משתמש במים כל הזמן, למה הוא לא יכול לקבל?
שלומית ארליך
¶
הם אומרים שברגע שבו החלטת שנדרשת לך צריכת מים חריגה, גם אם לפני חודשיים הייתה לך איזושהי מחלת עור, אתה תהיה זכאי.
זמר בלונדהיים
¶
לא הייתה כאן כוונה לצמצם. ממש לא. הכוונה היא שלבן אדם קרה משהו והוא פנה למנכ"ל חודשיים אחר כך והמנכ"ל יאמר שמכיוון שזה היה מינואר, הוא מקבל מינואר. כל שיקול הדעת למנכ"ל משרד הבריאות מהסיבות הבריאותיות. זה בכלל לא מצמצם.
נעמי ברנפלד
¶
(3) מימון התשלום המופחת לצרכן זכאי כאמור בתקנת משנה (א) יעשה מתקציב המדינה לפי סעיף 102(ב2)(1) לחוק. המימון יועבר לחסרה בכל שנה, בכפוף למסירת דיווח על מימוש הזכאות אצל הזכאים לתשלום המופחת.
נעמי ברנפלד
¶
(4) החברה תפרסם, אחת לשנה, בעלון המידע המצורף לחשבון המים או במסגרת חשבון המים, מידע כללי בדבר הזכאות לתשלום מופחת לפי תקנות אלה.
רוצים לוודא שהצרכנים ידעו על כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה יהיה לכבוד העניין. אני לא העליתי על דעתי שהנושא בו אנחנו דנים ייקח כל כך הרבה זמן. כל מי שנשאר עדיין בגין נכי צה"ל, אנחנו נקיים ישיבה נפרדת.
דבי גילד חיו
¶
בהקשר של סעיפים (ג) ו-(ד) אני רוצה להציע. הסעיפים האלה כוללים דיווחים על מימוש הזכאות ופרסום הזכויות לציבור. רציתי להציע כאן שתהיה חובה להעביר לוועדת הכספים דיווח שנתי על ניצול הזכאויות כדי שהוועדה תוכל לעקוב אחרי כן.
דבי גילד חיו
¶
אם אפשר, שזה יהיה לפי החתכים של הקבוצות הזכאיות כך שאפשר יהיה אחר כך - כשהם יביאו לכם הצעות לתיקון, שיפור ותוספת – לבחון.
אלון מסר
¶
זה רשות המים. אני מציע שרשות המים תעשה את זה. בסופו של דבר הם מבצעים את התקציב אותו אנחנו מעבירים אליהם. הם מבצעים את כל המהלך.
שלומית ארליך
¶
הסעיף יאמר שעד סוף הרבעון הראשון רשות המים ומשרד האוצר יעבירו דיווח לוועדת הכספים בדבר ניצול ההטבה של השנה הקודמת.
רות פרמינגר
¶
אחד הדברים שמאוד חשובים, אחרי שכבר עושים כזה דבר שהוא הטבה לצרכנים. יש לקונה בידיעה של האנשים על הזכאות שלהם.
רות פרמינגר
¶
מעבר לעדכון הפרטני. אני רוצה לומר בהמשך למה שנאמר עכשיו שמן הראוי שגם באתר שלכם תהיה כתובה שם הזכאות, מי זכאי וכל התנאים לזכאות.
אלון מסר
¶
זה מופיע כבר היום. שוב, ראיתי את האתר פעם אחרונה לפני שבוע ולדעתי זה מופיע כבר היום. היה גם קמפיין פרסומי נרחב בעיתונות ובתקשורת. זה מופיע.
נעמי ברנפלד
¶
2. העברת רשימות
(1) המוסד לביטוח לאומי (בתקנה זו – המוסד) או משרד הבריאות – צריך להוסיף כאן את אגף השיקום - לפי העניין, יודיעו בכתב לזכאי על זכאותו לתשלום מופחת, וכי מימוש זכאותו כאמור מותנה בהעברת מידע בעניינו לפי תקנות אלה לרשות הממשלתית למים ולביוב (להלן – רשות המים) ולחברה שכתובת מגוריו של הזכאי מצויה בתחומה. בהודעה כאמור יציין המוסד או משרד הבריאות כי אם הזכאי מסרב להעברת המידע לגביו, על הזכאי להודיע לו על כך בתוך שלושים ימים ואם לא יעשה כן, יועבר המידע לרשות המים וממנה לחברה.
שלומית ארליך
¶
יש כאן שתי שאלות. קודם כל, כשאנחנו כותבים בעניינו, מה לגבי עניין המתגורר עמו? צריך להוסיף? אנחנו אומרים שזה מותנה בהעברת מידע בעניינו. ה-עניינו הוא כאילו הזכאי. זה רק הצרכן ולא התייחסנו למתגורר אתו.
זמר בלונדהיים
¶
זה בעניינו לפי תקנות אלה כי ההעברה היא לזכאי עצמו כי זה מי שרשום אצלי. הפרטים בתאגיד, רשום אצלי רק הזכאי עצמו ואני מעביר לו, אבל זה לפי תקנות אלה, זה חייב להיות לפי כל הזכאים.
שלומית ארליך
¶
דבר שני. צריך לשים כאן לב. החוק בעצם תוקן, סעיף 102 תוקן בתוך חוק תאגידי מים וביוב. כשאנחנו נוקטים כאן במילה חברה, למעשה אנחנו יוצרים כאן איזושהי הבחנה בין צרכנים ביתיים שמי שמספק להם את המים אלה תאגידי מים וביוב לבין מי שגר במועצות מקומיות או שהספק שלו הוא אגודת מים ואז המשמעות היא שהם כאילו לא נכללים כאן מכוח ההחלטה.
רשות המים, אם אפשר התייחסות לזה. האם מי הוא צרכן שנכלל בקבוצות האלה מכוח זכאות שהיא לא מכוח חוק תאגידי מים וביוב אלא חוק המים, בעצם יהיה זכאי לאותן הטבות?
זמר בלונדהיים
¶
מבחינה משפטית המצב הוא פשוט. מכיוון שאנחנו מתקינים תקנות מכוח חוק תאגידי מים וביוב, אין לנו אפשרות כאן להתייחס לצרכני חוק המים מכיוון שאנחנו תחומים לסמכות מכוח החוק. אבל קודם כל, כך היה גם בשנים הקודמות כאשר רשות המים נתנה את זה גם לזכאים מכוח חוק המים והכוונה היא להמשיך לתת. אין כוונה לשנות בעניין הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רשות המים, ניצלנו את צאתך כדי להטיל עליך זכות גדולה. לקראת סוף הרבעון הראשון של השנה, אתם תביאו לנו דיווח על ניצול המים לפי אלה של השנה שקדמה לה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תדרשו. מאחר שאתם הרשות, בוודאי שאתם יכולים לעשות זאת. אני חושב שזה חשוב מאוד כי הנה, הפעם התגלה לנו שרק אחוז קטן יחסית מהנכים ניצל את זה וצריך לבדוק כי אולי לא ידעו או בגלל סיבה אחרת. בסך הכול אם נותנים הטבות, בפרט לאוכלוסיות כאלה, אנחנו רוצים שהן כן ייהנו כי זה מגיע להן.
שרה זילברשטיין
¶
לגבי הסעיף הזה של יידוע אקטיבי. יש בעיה עם האזרחים הוותיקים לגבי הנושא הזה. בנושא של יידוע אקטיבי, גם על פי חוק היידוע אבל גם מעבר לכך, לפי הניסיון, יש לנו בעיה עם האזרחים הוותיקים כאשר יש כאלה שמקבלים מכתבים ולכן העמדנו לרשותם – במקרה של חברת החשמל – את הסיוע של המוקד שלנו. גם לפי הבג"ץ שהיה בנושא הזה, חברת החשמל חויבה ליידע את האזרחים הוותיקים בנושא הזה של ההנחה. מה שקורה זה שהמוסד לביטוח לאומי מודיע לאזרחים הוותיקים על ההנחה, אבל הם לא יודעים ולא מממשים אותה. לכן יש כאן עניין של אקטיביזם בנושא הזה של ניצול זכויות. אנחנו מציעים את אותו מנגנון לעשות גם בתאגידי המים.
זמר בלונדהיים
¶
מה הכוונה לא מממשים? רק אם הם צורכים מים. בחשמל הוא המנגנון הוא אחר, אבל כאן מה זה מממשים? הכוונה היא שאם הם צורכים מים מעל 3.5 קוב, אז התעריף שייגבה מהם, שזה התאגיד עושה אוטומטית, הוא יהיה התעריף המוזל.
שרה זילברשטיין
¶
הקטע הזה שמגיעה לי הנחה ואני יודעת עליה, אז אני מממש אותה. זה לא קיים בהרבה מאוד מקרים ולכן אנחנו עשינו בשנה הנוכחית 35 אלף שיחות לאזרחים ותיקים על פי סיכום שלנו עם המוסד לביטוח לאומי וחברת חשמל. כדי למנוע את הדבר הזה, אני מציעה שיהיה אקטיביזם בנושא הזה של הנחות.
תהל ברנדס
¶
המצב כאן, ואני לא מכירה את המצב בחברת החשמל, שהמוסד לביטוח לאומי או משרד האוצר יודיעו לזכאי על הזכאות כדי שיוכל לומר שהוא לא רוצה שימסרו את הפרטים שלו לספק המים שלו. אם הוא לא מודיע הוא מקבל כי העברת הנתונים - זה מנגנון מאוד מסובך שנבנה - נעשית אוטומטית. מקבלים את הרשימה מהם, בודקים אותה אצלנו, מחלקים למאות הספקים הקיימים במשק ומודיעים להם שייתנו לאדם הזה והזה.
איפה יכולות להתעורר בעיות. באותם מקומות שאותו אדם עדכן את ביטוח לאומי וזאת לא הכתובת בה הוא מתגורר ועל זה עושים מהלכים וגם הספקים עושים את המאמצים לאתר ולהצליב את המידע כדי לאתר את האנשים.
איפה אתם יכולים לעזור. אם אתם יודעים לפנות לאנשים הללו ולומר להם לעשות את ההתאמות בכתובת, לפנות לספקים אם המידע הרלוונטי, בוודאי זה יכול לעזור. המנגנון כאן הוא עובד על העברה אוטומטית של ההטבה כדי לעקוף את הבעיות שנוצרות מחוסר יכולת של אוכלוסיות מסוימות לנצל את זכויותיהן.
שרה זילברשטיין
¶
אני רוצה לציין שוב שהדברים מאוד דומים. בזמנו אנחנו פנינו לתאגיד המים להציע את עזרתנו. אני רוצה למנוע את הדברים האלה מראש. כל הזמן אנחנו נגררים אחרי התהליך הזה ואני מבקשת מראש שיהיה על פי חוק היידוע שנחקק ב-2012, שיהיה אקטיביזם בנושא של מיצוי זכויות וזה אומר שאנשים שלא התייחסו לקבלת המכתב מהמוסד לביטוח לאומי, צריכים לפנות אליכם וליידע אותם.
שרה זילברשטיין
¶
אני מסבירה לך שהאוטומטי הזה לא קיים כי יש הרבה בעיות בתקשורת עם אזרחים ותיקים. עובדה היא שאותו דבר היה עם חברת חשמל והסדרנו את הזכויות של 35 אלף אנשים.
שרה זילברשטיין
¶
על פי הנתונים של המוסד לביטוח לאומי, האזרח הוותיק לא יודע שיש לו הנחה והוא לא מממש אותה. זה קורה כי התאגיד עצמו לפעמים לא מממש אותה ואנחנו צריכים להגיע למצב שכל האנשים יש להם השלמת הכנסה, שהם ידעו שמגיעה להם ההטבה ושהם יבדקו את ההטבה הזאת, האם קיבלו אותה או לא. זה נקרא אקטיביזם של מיצוי זכויות. עובדה היא שבבג"ץ חייבו את חברת החשמל לעשות את זה. אני מקווה שלא נצטרך ללכת שוב לבג"ץ.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כמו לאחרים. אין להם כאן ייחודיות בנושא. כל אותם זכאי ביטוח לאומי על כל הגוונים, מודיעים להם או לא מודיעים? על זה היא מדברת ומבקשת להודיע להם הודעה אקטיבית.
זמר בלונדהיים
¶
הקשיש לא צריך לעשות שום דבר. הוא מקבל אתה מכתב ויכול להיות שהוא זורק אותו לפח ולא עושה אתו כלום אבל עדיין הוא מקבל את ההטבה.
דבי גילד חיו
¶
היה ומכל סיבה שהיא מבחינת לא נכנס למערכת, לא הוקלד נכון, יש טעות, את הייתם בסדר גמור אלא שנוצרה לבן אדם זכאות להחזר תשלום או להטבה הזאת.
דבי גילד חיו
¶
לכשידע על כך. יש הרבה מצבים שלאנשים מגיעה זכאות על מה שהגיע להם והם לא מקבלים אותה כי אומרים שהם לא יכולים להחזיר להם. האם הם יהיו זכאים במצב שלא קיבלו את הזכאות להחזר ועל פני איזה זמן?
אשר רוכברגר
¶
אדוני היושב ראש, עוד הערה קטנה בעקבות הערת הגברת מהמשרד לאזרחים ותיקים. אם אפשר ליידע גם בשפות אחרות חוץ מאשר בעברית כי יש הרבה מאוד אזרחים ותיקים דוברי רוסית, אמהרית וכדומה שאם ישלחו להם מכתב בעברית, הם יזרקו אותו לפח.
תהל ברנדס
¶
את הפרסומים עשינו בעת התחילו ההטבות האלה. זה מפורסם כל הזמן גם באתר שלנו. בזמנו פרסמנו גם בעיתונים ועשינו זאת גם בשפות שונות.
דבורה בן ישעיהו
¶
בהקשר הזה אני מבקשת שתתייעצו גם עם המוסד לביטוח לאומי, עם ההסברה שלנו, איך בדיוק לנסח את זה.
נעמי ברנפלד
¶
(2) לשם ביצוע תקנות אלה, יעביר המוסד בכל חודש לרשות המים קובץ מידע ממוחשב המכיל את שמות הזכאים אשר לא הביעו סירוב לכך כאמור בתקנת משנה (א), מספרי תעודות זהות וכן כתובת מגורים ותאריך שממנו הפכו זכאים או חדלו להיות זכאים.
נעמי ברנפלד
¶
כן, זה כתוב.
(3) קבע המנהל הכללי של משרד הבריאות כי צרכן מים זכאי להטבה לפי תקנה 1(א)(8), יעביר משרד הבריאות לרשות המים, לשם ביצוע תקנות אלה, את פרטי המידע כאמור בתקנת משנה (ב) לגבי אותו זכאי, אם לא הביע סירוב לכך כאמור בתקנת משנה (א).
נכניס עוד סעיף שיהיה רלוונטי גם לאגף השיקום, משרד הביטחון.
(4) קיבלה רשות המים פרטי מידע על זכאים לפי תקנות משנה (ב) ו-(ג), תעביר לכל חברה את פרטי המידע של כל זכאי שכתובת מגוריו מצויה בתחומה.
משה גפני
¶
לתאגיד המים יש את הפרטים של מי שהוא מספק לו מים. למה אי אפשר עם קוד? למה אי אפשר להעביר קוד? לא להעביר מספר תעודת זהות וכתובת.
משה גפני
¶
התאגיד מספק מים לכתובת, לתעודת זהות, לשם. למה צריך בתקנות את כל ההרחבה הזאת? להעביר את המידע, קיבלה רשות המים פרטי מידע על הזכאים, תעביר וכולי. אני לא אוהב את זה.
זמר בלונדהיים
¶
זאת דווקא דרישה של החברים מהגנת הפרטיות, לוודא שמעבירים בדיוק פרטים אלה ולא פרטים נוספים, שמעבירים רק לכל תאגיד ולא מעבירים את כל הרשימה לכל התאגידים. זה דווקא כדי לתחום את העברת המידע ולא להפך.
נעמי ברנפלד
¶
(5) הודיע זכאי למוסד או למשרד הבריאות על סירובו להעברת מידע כאמור בתקנת משנה (א) לאחר חלוף שלושים הימים, יעבירו המוסד או משרד הבריאות לרשות המים הודעה על הסירוב להעברת המידע. קיבלה רשות המים הודעה כאמור, תעביר את ההודעה לחברה שבתחומה מצויה כתובת מגוריו של הזכאי ותמחק את פרטי הזכאי שסירב להעברת המידע. קיבלה חברה הודעה כאמור, תבטל את מתן ההטבה לפי תקנות אלה לזכאי ממועד קבלת ההודעה, ותמחק את הפרטים לגבי הזכאי שקיבלה מרשות המים, בהקדם האפשרי ולא יאוחר משלושה ימי עבודה ממועד קבלת ההודעה.
נעמי ברנפלד
¶
(6) רשות המים והחברה ינקטו את כל האמצעים הדרושים לאבטחת המידע שהם מקבלים לפי תקנה זו ולשמירת סודיות המידע לפי סעיפים 16, 17 ו-17א לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981.
משה גפני
¶
אני אסביר לך. בזמני הפנוי אני עובד במשרד האוצר. תראה איזה קיצוצים הם עושים. כמה שאתה נלחם, לא עוזר לך.
משה גפני
¶
בסדר. נדבר אחר כך. אני לא רוצה שיהיה רשום בפרוטוקול שהצלחתם במשהו.
הסעיפים האלה מבטיחים את העובדה הזאת שאם חורגים בתקציב, הם יכולים להוריד לכולם כדי שהם יעמדו במסגרת ושלא תהיה חריגה.
משה גפני
¶
כן, סעיף 3(א) וסעיף 3(ב). אם מאבטחים את עצמם, חבל על הזמן. אין בעיה. לא צריך לשים את זה בתקנות וזה מיותר לגמרי. על פי המצב היום אם זה לא מופיע, אם הם חורגים, הם יכולים לצמצם את זה ואין מישהו שיפריע להם. אין חוק שאומר שאתם חייבים לתת. זה ביטחון על ביטחון על ביטחון ואולי במשך הזמן נשכנע אותם שזה לא יהיה סכום כזה אלא יהיו עוד עשרה מיליון שקלים.
אלון מסר
¶
אני אסביר את המהות וזמר יסביר את הצד המשפטי. כדי שיהיה ניצול מלא של ההטבה, יצרנו הנחה שלא כולם יממשו את הכול ולכן מראש הוספנו עוד קבוצות שאותן אני מקווה הוועדה תאשר בקרוב. תיאורטית יכול גם להיות מצב שטעינו במה שהיה עד היום ומה שהיה הוא לא מה שיהיה כך שמגיעים לאוקטובר וכל השבעים מיליון שקלים כבר מנוצלים כי כולם ניצלו את כל ההטבות. אז צריך לעגן את זה כך שאנחנו מורידים לכולם בהתאמה. זה לא יהיה שרירותי. לא נפסיק את זה.
זמר בלונדהיים
¶
כדי שזה לא ייעשה שרירותית, אנחנו רוצים שהצרכנים ידעו עד מתי הם יודעים ושהם יקבלו על כך הודעה פרטנית.
אלון מסר
¶
תיאורטית, מתי אנחנו נדע על כך? אני אסביר. יש לי גם בחוק מגבלה. אני מניח שנידרש למצב הזה לקראת כל סוף שנה כי במהלך השנה אתה עוד לא יודע מה הניצול. בכל מקרה, בשנה שלאחר מכן מגיעים לוועדה ומספרים מה קרה ואם צריך, מאשרים כללים חדשים, מוסיפים קבוצות ומורידים קבוצות. הדבר הזה כבר קיים כך שאי אפשר להוסיף בדצמבר אלא צריך לראות את הניצול של כל השנה.
זמר בלונדהיים
¶
החוק מגביל במפורש. החוק אומר ובלבד שסך התמיכה מתקציב המדינה לא יעלה על סכום השווה וכולי.
משה גפני
¶
בסדר, אז החוק מאפשר לכם את זה ולכן למה אתם צריכים את הסעיפים האלה? אני רוצה שנשנה את החוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע ולכן אני שואל מתי רשות המים או מי שצריך לדעת יודע כמה הייתה הגבייה של המים בשנת 2013?
תהל ברנדס
¶
סדר גודל. אני מקווה שבמועד שביקשת את הדיווח, יהיו לנו הנתונים. אנחנו עובדים כל הזמן על האיסוף.
אלון מסר
¶
אתה יכול לראות באוקטובר את הניצול, אבל זה לא מתייחס לכל השנה אלא לחלק מהשנה ואם הניצול היה יותר גדול מכפי שצפינו ונגיע כבר לאזור השבעים מיליון שקלים, הדבר הזה יבקש להוריד את שאר התקציב לכולם.
משה גפני
¶
אני לא רוצה שתקבע ואני אגיד לך למה. ניסן צודק. היושב ראש צודק. מגיע אוקטובר ואתם תגידו שהיה ניצול, אנחנו נשאל אתכם מה היה הניצול ואז נלך לשבת עם האנשים ונגיד שנשנה את הדבר ונוסיף כסף. זה מחייב אתכם.
אלון מסר
¶
מחייב אותי לצורך שכולם יראו בשקיפות, שאני עושה את זה בהתאמה ושאני לא לוקח למישהו את ההטבה ונותן למישהו אחר. מדובר כאן במהלך שהוא שוויוני והוא בסך הכול לטובת הצרכן. צריך שהצרכנים ידעו.
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, את כל מה שכתוב כאן הם יכולים ורשאים לעשות ואף אחד לא מפריע להם. ברגע שזה יהיה כתוב בתקנות, סתמת את הגולל על זה שתוכל להוסיף כסף.
תהל ברנדס
¶
אני חוששת שזה לא מדויק מכיוון שהתקנות אומרות לתת את ההטבה והחוק קובע את המסגרת התקציבית. אם לא ניתנת ההטבה והתקנות עדיין מחייבות, אין לנו את המסלול שנקבע כאן בתקנה.
משה גפני
¶
אבל אנחנו לא רוצים, ברגע שאתם תגידו שהיה ניצול עד אוקטובר – ולפי דעתי אתם לא תוכלו לדעת - שיהיו תקנות שמחייבות אתכם להוריד לכולם. להפך. אנחנו רוצים אז לקיים דיון עם שר האוצר, לקיים דיון עם שר האנרגיה, לקיים דיון עם מי שמופקד על הדברים האלה ואז לעשות שינוי בחקיקה והחקיקה היא לא כל כך מחייבת. אנחנו עשינו את זה ואפשר לשנות. אז תימשכנה ההטבות כמו שהיום. אז לא הכניסו את מה שהיה צריך להכניס אבל היום מכניסים. יש שינויים במצב הזה, ככל שמתקדמים יותר. אנחנו לא רוצים שיהיו תקנות מחייבות ושום דבר אחר לא עושים אלא רק מפחיתים. אנחנו לא רוצים את זה.
זמר בלונדהיים
¶
אנחנו רוצים שהצרכן ידע. בסעיף (ב) כתוב שכל שנה זה יפורסם עד ה-20 בספטמבר והצרכנים יכולים לדעת אם כן או לא הולכים לקצץ להם וכולי.
זמר בלונדהיים
¶
אני מבין, אבל אם יורשה לי. החוק כרגע קיים. אנחנו צריכים לקבוע את התקנות לפיו. אם ישונה החוק, נשנה את התקנות. תמיד אפשר לשנות את התקנות אבל כרגע זה החוק. אין לנו דרך לעשות אחרת. אי אפשר לעשות אחרת. אחרי כן גם יבואו בטענות.
משה גפני
¶
הבנת משרד המשפטים, למיטב ידיעתי, לא ניתנה למשה בסיני. למה? מכיוון שכל אחד אומר אחרת. עם כל הכבוד למשרד המשפטים, אנחנו חושבים ציבורית שזה לא טוב. כך אני חושב.
משה גפני
¶
לא. מול הצרכנים אתם יכולים לעשות את זה ואף אחד לא מפריע לכם. חזקה על רשות המים שהיא תעשה את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח הגבייה שלכם הייתה שבעים אחוזים, אז אחוז וחצי משבעים אחוזים או מהמאה אחוזים?
תהל ברנדס
¶
זה באמת לא עובד אחד לאחד כי יש פערי מידע, אבל זה סך התשלומים המשולמים על ידי כלל הצרכנים הצורכים מים לצורכי בית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם מסתכלים בספטמבר ולפי זה אתם עושים. יכול להיות שבספטמבר יש עוד הרבה אנשים שלא שילמו, אבל אתם תוציאו להם הוראות עם קנסות והם ישלמו עד סוף השנה. כבר בספטמבר אתה תתחיל להוריד את ההטבות וזה דבר לא טוב. אם כבר, צריך לחכות עד סוף השנה. אם כבר, זה צריך להיות בזמן הדיווח שהיא מדווחת. זה צריך להיות נניח ב-2014 על כל שנת 2013 כאשר כבר גבו ויודעים ואז יש את התמונה האמיתית.
אני אומר שוב שלהערכתי האחוז וחצי צריך להיות ממה שאתם אמורים לגבות ולא ממה שאתם גובים בפועל. אם גביתם נניח שבעים אחוזים ממה שצריך, האחוז וחצי הוא לא מהשבעים אחוזים האלה אלא הוא צריך להיות ממאת האחוזים.
אלון מסר
¶
אם הייתה הערכה שגובים מאה ובסוף גבו תשעים, הכללים נבנו על סמך המאה. השבעים מיליון הם מתוך הערכה שיגבו מאה ולא לפי הגבייה בפועל. אם בפועל יצא קצת פחות, לא ניקח רטרואקטיבית.
אלון מסר
¶
נכון. בדיוק. אם כבר בספטמבר ראיתי שהגעתי לשבעים מיליון, אני יודע שאין לי מה לתת בחודשים הבאים אבל אני צריך ליידע את הצרכנים כדי שידעו זאת, כי יש מי שרוצה לחסוך בצריכה, שזה יחולק בצורה שוויונית והצרכנים ידעו על כך וההטבה תותאם בהתאם.
זמר בלונדהיים
¶
זה יצורף להודעת החיוב. אנחנו נצרף את זה לחשבון החודשי הרגיל שלו. לכן זה לא דיוור נוסף אלא רק הדפסה נוספת. שוב, הבן אדם חושב שיש לו 3.5 קוב ולא יכול להיות שיש לו פחות והוא לא יודע על כך. לכן הסעיף הזה נמצא. אם אתה מקבל בסוף שלושה קוב, אתה חייב לדעת על כך.
אלון מסר
¶
לא. כי יכול להיות שחרגנו. אני לא יכול כי כך אני מפר הוראת חוק. בסוף הסעיף הזה הוא לטובת הצרכן. אני לא מצליח להבין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא לא לטובת הצרכן כי אנחנו רוצים שמהרגע שנקבע, הוא יקבל את זה. אם חסר כסף, יוסיפו כסף וזאת טובת הצרכן.
אלון מסר
¶
זה מראה שבמידה ועברנו ואנחנו חורגים ולא מקיימים את הוראות החוק, אז זה מוריד. להוסיף כסף, זה לא הסעיף הרלוונטי. זה סעיף שנועד לכך שהגענו לניצול מלא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם כך, אני רוצה שתוסיפו כאן שבמידה וזה קורה, לפני שאתם מבצעים, תבואו לוועדת הכספים כדי שנקיים דיון על כך. יכול להיות שאנחנו נצליח למצוא דרך להביא תוספת כספית. כלומר, לא להוריד לפני שאנחנו מקיימים על כך דיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בדקתם בספטמבר והתברר לכם שאתם נמצאים על הקשקש ואתם כבר לא יכולים לתת ואתם צריכים להוריד כך שבמקום 3.5 קוב אתם צריכים לרדת ל-2.5 קוב. לפני שאתם עושים את כל זה, אתם באים לכאן ומקיימים דיון.
משה גפני
¶
על פי החוק אתה יכול לבצע את זה בכל מקרה. מה שאומר לך היושב ראש, ואני כבר מסכים שתכתוב את זה בתקנות, אבל לפני שאתה מבצע את זה, תבוא לוועדה. אתה הרי יכול לבצע את זה בכל מקרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה מודיע לי שבועיים מראש. אם אני לא מכנס תוך שבועיים ישיבה יחד אתכם, אתה פטור.
אלון מסר
¶
אני מציע לומר שלאחר שתימסר הודעה לוועדת הכספים. הוועדה תתכנס או לא תתכנס, זה לשיקול הוועדה. תימסר הודעה לוועדת הכספים.
אלון מסר
¶
ההתאמה בפועל תתבצע לאחר שתימסר הודעה לוועדת הכספים לא פחות משבועיים לפני תחילת היישום. משהו כזה.
שלומית ארליך
¶
זה יהיה: ובלבד שההפחתה כאמור תתבצע לאחר שניתנה הודעה לוועדת הכספים לפחות שבועיים מראש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הוא רואה כמה הגבייה שלו בשנה, זה רק ילך ויגדל. זה הראש שלהם אלא אם כן נקיים כאן דיון ונמצא פתרון.
דבי גילד חיו
¶
במידה ומורידים את הזכאויות האלה, כאן ההודעה אומרת שזה יישלח עם החשבון או באותו חודש או אם אפשר בחודש הבא. מדובר באוכלוסיות מאוד מאוד מוחלשות ששימוש במים מעבר הוא קריטי עבורן מבחינת המחיר והעלויות, ויכול אפילו להביא לניתוק מים אם הן לא יכולות אחר כך לעמוד בחשבון. אני חושבת שחייבים לזה הודעה מיוחדת או מכתב מיוחד ובטח לא אחרי שכבר מתחילים להפחית כי הבן אדם לא יכול להיערך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר לך יותר מזה. או שנצליח למצוא לזה תקציב, ולהערכתי נמצא לזה תקציב, אבל גם אם לא, יכול להיות שנעשה פילוח בין הדברים. יש כאלה שמבחינת העניין אסור לגעת בזה כי אי אפשר ויש כאלה שאפשר לצמצם. יכול להיות שלא נעשה את זה על כולם פלט על אותו סכום ויכול להיות שניכנס פנימה לעשות פילוח פנימי בתוך זה. חלק בכלל לא יקצצו ולחלק אולי יקצצו יותר. אני לא יודע לומר לך אבל לפחות יהיה לנו שיקול דעת. התחושה שלי היא שנמצא את הכסף. מדובר כאן על עשרים מיליון.
אשר רוכברגר
¶
אדוני היושב ראש, עוד הערה קטנה לגבי ההודעה לוועדה תוך שבועיים. בוא לא נשכח שבחודשים ספטמבר-אוקטובר, לפי הלוח העברי, נופלים הרבה פעמים חגים. שלא ייווצר מצב שבתוך שבועיים ייפלו לנו ראש השנה, יום כיפור וסוכות.
משה גפני
¶
אני רוצה לשבח אותך. אני משבח את יושב ראש הוועדה על כך שהוא העלה את העניין הזה של נכי צה"ל. אני הרגשתי מאוד רע עם הנושא ואני גם פניתי אליך במכתב מכיוון שאני הבנתי במהלך הדיונים שהתקיימו כאן שנכי צה"ל כלולים במשרד הבריאות אבל ברבות הימים התברר שזה לא היה נכון והם לא קיבלו. אני סברתי אז ואני סבור גם היום שהפגיעה בנכי צה"ל, מבחינת הקריטריונים שהם בחוץ, שזה עוול גדול והיה אסור שהוא יקרה. אני משבח אותך על כך שהבאת את זה. אני משבח את משרד האוצר.
משה גפני
¶
אני משבח את ארגון נכי צה"ל, את ארגון נפגעי פעולות איבה ואת כל הארגונים שעסקו בנושא הזה. אני משבח אותך על כך ואני מברך על ההחלטה שתתקבל כאן. אני אומר לך שלא הושלמה המלאכה. יש דברים רבים נוספים. גם הנושא הזה של משפחות ברוכות ילדים ועוד נושאים. תדע שיש בעיה עם הנושא הזה של מחירי הבית לבתי חולים ומקוואות.
משה גפני
¶
כן. אני מבקש שאתה תקיים על כך דיון אבל כפי שאמרתי, אני משבח אותך על כך אבל אני לא הולך להיסחף עם התשבחות.
עידן קלימן
¶
אני רוצה להצטרף לדברים של חבר הכנסת גפני. קודם כל, גם תודה לך על התמיכה ובמיוחד לך אדוני היושב ראש בשם חמישים אלף נכי צה"ל, חברי ארגון נכי צה"ל. תודה על התמיכה שלך. אני יודע על המסירות שלך והעמידה האיתנה וגם צריך להגיד תודה ומילה טובה לאנשי משרד האוצר ואנחנו לא מתביישים בזה. נכון, לא יותר מדי מה גם שיש לנו אתם עוד ישיבה קשה.
אדוני יושב ראש הוועדה, באמת תודה ואנחנו מצפים לישיבה הבאה ולאתגרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קודם כל נאשר את התקנות ואחר כך אני אומר מילת סיכום.
אני מעלה להצבעה את תקנות תאגידי מים וביוב (אמות מידה לזכאים להפחתה בתשלום), התשע"ד-2014 עם התיקונים שהתקבלו בוועדה. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
התקנות אושרו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
התקנות אושרו פה אחד.
אני רוצה להודות לכולכם, קודם כל לאוצר, לרשות המים ולכל מי שאתו עבדנו יפה. מצד שני אני רוצה להודות לאנשי הביטוח הלאומי, למשרד לאזרחים הוותיקים ולכל אלה שהצטרפו אלינו. אני רוצה להודות מאוד לארגון נכי צה"ל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה להודות לארגון נכי צה"ל ולומר שרק התחלנו את המהלך. עברנו את הנושא הראשון והנושא היותר גדול עומד לפנינו ואת הדיון נקיים בקרוב. כמובן אני רוצה להודות לחברי חבר הכנסת משה גפני שהתחיל בזה בקדנציה שלו כיושב ראש הוועדה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 14:00.>