PAGE
2
ועדת הכספים
04/03/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 304>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ב' באדר ב התשע"ד (04 במרץ 2014), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 04/03/2014
שכר הבלניות במקוואות - במסגרת ציון יום האישה הבינלאומי
פרוטוקול
סדר היום
<שכר הבלניות במקוואות - במסגרת ציון יום האישה הבינלאומי>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
מיכל בירן
גילה גמליאל
משה גפני
בועז טופורובסקי
עליזה לביא
יעקב ליצמן
אורית סטרוק
זבולון קלפה
סתיו שפיר
יעקב אשר
מוזמנים
¶
>
יחזקאל ליפשיץ - סמנכ"ל תשתיות, אנרגיה ומים, משרד האנרגיה, המים והתשתיות הלאומיות
אבי חליבה - סמנכ"ל בכיר למינהל ומשאבי אנוש, המשרד לשירותי דת
משה בכר - אגף התקציבים, משרד האוצר
נורית נקאש - משרד הרווחה והשירותים החברתיים
הרב יהושע ישי - ראש המועצה הדתית, ירושלים
הרב נתן נתנזון - ראש המועצה הדתית, מטה בנימין
עו"ד עידן קלימן - מנהל האגף המשפטי, ארגון נכי צה"ל
עו"ד שי פרבר - ארגון נכי צה"ל
עו"ד אסתר ביסוור - יועצת משפטית, מכון "עתים"
אלישבע קובארי לוי - רכזת פניות, מכון "עתים"
עו"ד דבי גילד חיו - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד צפורת שימל - יועצת משפטית, אמונה, תנועת האישה הדתית לאומית
עו"ד מאירה בסוק - הלשכה המשפטית, נעמ"ת
קרן חדד טאוב - מנהלת קבוצת אדוות
נחמה שולמן - בלנית, קבוצת אדוות
משה בר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
ירדן מוסקוביץ - פורום המים, ירושלים
אליהו יצחק - פורום המים, ירושלים
יונה חרט - פורום המים, ירושלים
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום שכר הבלניות במקוואות. הדיון שאנחנו מקיימים חשוב לגופו של עניין והוא גם משתלב במסגרת ציון יום האישה הבינלאומי. נכון שלא צריך תירוץ כדי לדון בנושא הזה שהוא נושא חשוב. הנושא הזה מתקיים בעיקר לבקשתה של חברת הכנסת עליזה לביא ואני מקדם בברכת ברוכים הבאים את כל האורחים, את ראשי המשרד ואת נציגי הבלניות שנמצאות כאן. מראש אני מתנצל בשמה של עליזה אבל מאחר וזה יום האישה הבינלאומי היא רצה בין הוועדות השונות. אנחנו נתחיל את הדיון אתה ונמשיך אותו גם לאחר שהיא תעזוב אותנו.
עליזה, זכות הדיבור שלך.
עליזה לביא
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני שמחה על הדיון בנושא שכבר ביקשתי לפני כמה וכמה ישיבות ועדה לדון בו. אני מזכירה לכולנו שהשאלה שהעברתי לאדוני וגם למנכ"ל משרד הדתות שהיה כאן היא הבקשה לקבל את הנתונים בתוך המועצות הדתיות שיאמרו כמה מהתקציב הולך למשכורות וכמה הולך לשירותי דת. אדוני, בתוך השאלה הזאת שאני מבקשת ומקווה מאוד שנקבל נתונים לגביה. לפי הטבלאות שקיבלתי, לפי תחקיר שאנחנו ערכנו, מעט מאוד נתונים פרוסים בפני הציבור לגבי המקוואות והתקציבים להם. נכנסתי גם לעיריית תל אביב, גם לעיריית ירושלים ואין ספק שבלניות הן חלק מאוד משמעותי מהעובדים. המקום של העובדות לא מוסדר, תנאי השכר לא ברורים והם קשים מאוד מאוד. אני שומעת לא אחת תלונות מבלניות שמגיעות אלי שנאלצות לעבור ממקווה למקווה כדי שלא יצטבר להן ותק וזכויות.
אני רוצה לצטט מכתב שקיבלתי: "אני אם לשמונה ילדים, אני גרה באזור הדרום, מפרנסת יחידה, בעלי לא עובד וזאת הפרנסה היחידה של כל המשפחה. אני עובדת כבלנית במשך חמש שנים, ממלאת מקום עבודה בכל העיר ובכל המקוואות ואני רוצה לשתף אותך ובאמצעותך את הוועדה במה שאני עושה בעבודתי. למחליפות אין תנאים בקליטתן כמו בכל עבודה מתוקנת. אצלנו בדרום זה עובד לפי כללי הפרוטקציה. אם את קשורה למישהו מהמועצה, את יכולה להיות מסודרת באיזה מקווה מבלי להסתובב בכל המקוואות בעיר. עובדות קבועות לא יכולות לבקש חופש כיוון שחסרות מחליפות. הרבה פעמים בלניות עובדות לבד במקומות חשוכים ומפחידים בשעות הקטנות של הלילה כי חסרות מחליפות. המשכורות הן אותו דבר ואין תזוזה, גם כשאת עובדת בתנאים הללו, גם כשאת עובדת שבתות וחגים ובאה ברגל לעבודה. בנוסף, אין שום תוספת על כך שאת עובדת לבד במשך כמה ימים ואין אתך אף אחת. הם מנסחים את התלוש כדי שלא תביני שום דבר. עובדים עלינו בעיניים. אני יודעת שיש מקומות עבודה. למשל נהגים ואם נהג לא מגיע לעבודה, הנהג שעובד לבד מקבל תוספת אחוזים למשכורתו. כמו שבכל מקום עבודה ציבורי יש חוק שאסור לקלוט קרובי משפחה, אצלנו זה מקום מיוחד בו כל מה שאסור, מותר. עובדים בו אחים, גיסות וכולי, כמו מקום עבודה פרטי. המשכורת של בלנית למשך חודש מלא כולל שבתות וחגים היא 4,000 שקלים, מתחת לשכר הממוצע במשק.
בסופו של דבר הקשיים מקרינים לצערנו גם על חוויית הטובלות. אנחנו רוצות שהמקווה יהיה מקום נעים אך כל התנאים העגומים שנעשים לבלנית פוגעים בהקרנת פנים לטובלת. אם אני אדע וארגיש שהשכר שלי הוגן ודואגים לתנאי העסקה שלי ולא מזלזלים בי, בטח שהמקווה יהפוך למקום מתוקן.
הרב צריך להיות פוסק הלכה ולא מנהל ואחראי על הבלניות. מצד אחד את מכבדת אותו בתור רב ומצד שני זה פחד והוא אדם שכועס עליך וקשה לבוא אליו כשיש בעיה וזה יוצר בלבול מאוד קשה", ואני שואלת האם הוא מעסיק או האם הוא סמכות הלכתית.
"התחושה היא שהחשבונות נסגרים בין ראשי המועצות והפוליטיקאים והבלניות ממשיכות באותם תנאים ללא שינוי".
אדוני היושב ראש, המצב הזה הוא פשע נפשע שממשיך שנים רבות. גם כמי שנמצאת באוכלוסיית הטובלות וגם כמי שמכירה את הנושא של המקוואות, המצב הזה לא יכול להימשך. אני דורשת ומבקשת נתונים גם על תנאי העסקה של הבלניות, האם הם עומדים בהלימה למה שהחוק דורש, גם ביחס לבעלי המקצועות הנוספים במועצות הדתיות. אני מבקשת לדעת את הקואורלציה ואת הפריסה של התפקידים הנוספים באמצעות המועצות הדתיות אבל גם אני חוזרת לבקשה שלי ואני מבקשת לקבל נתונים במתח או בחלוקה שבין הוצאות של המועצות הדתיות על המשכורות, כולל פילוח וכולל בעלי תפקידים, ושירותי הדת.
תודה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר וביקשת את זה באותה ישיבה, בזריזות קפצו לחדרי והביאו את ספר התקציב והראו לך בדיוק את החלוקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שם פירוט ויש שם חלוקה לחלק הראשון של הדת, מה הולך על משכורות ומה הולך על דברים אחרים. יש שם את כל הפירוט ואנחנו גם אישרנו זאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ראשית, יש את זה ובאותו מעמד כבר קיבלת זאת. שנית, אמרנו שבעזרת השם נעשה גם דיון. אמרנו שמאחר ומשרד הדתות יהיה כאן, והוא יהיה כאן בהקדם, יש לנו את אמות המידה הוא צריך לתת ואנחנו נבקש שיהיה דיון על הנושאים הנוספים בהם אנחנו רוצים לדבר בהקשר של משרד הדתות. זה בנושא של משרד הדתות כמשרד דתות. מאחר וזמננו קצר, אני מציע שנתמקד עכשיו בנושא של הבלניות.
עליזה לביא
¶
הבנתי את תקציב המדינה, אבל ברמת הרשויות אני רוצה לדעת מה החלוקה ברשויות המקומיות עצמן ובערים. זה שאתה נותן לי את התקציב הגלובלי, זאת לא הייתה כוונת המשורר. ביקשנו דיון כדי להבין מה קורה בתל אביב, מה קורה בירושלים, מה קורה בנתניה. אדוני, אתה יודע שלפני שלושה חודשים בנתניה על דעת אני לא יודעת מי במועצה הדתית שם העלו את מחיר המקוואות פי שניים ולאף אחד לא ברור איך זה נעשה ולמה זה נעשה. הכניסו לשם קרוסלות על דעת עצמו והוא הוציא תקציב כדי שאישה שאין לה את הכסף, לא יכולה בכלל להיכנס לשם. ההפקרות בתחום הזה היא גדולה. אתה יודע שיש לנו היום דיון שלם ואני מבקשת לומר את כל הדברים ואחרי כן תמשיכו אתם, או שנדחה את הדיון.
משה גפני
¶
את לא הולכת לפני שאת עונה לי על שאלה שאני רוצה לשאול. אני מזדהה עם כל מה שהיא אמרה. היות והיא הגישה על הנושא של הבלניות הצעת חוק לוועדת שרים לחקיקה, למה את זה את מביאה לדיון כללי? למה לא שמת את זה בחוק של הבלניות, את כל מה שאת כותבת כאן? תשימו את זה בחקיקה ולמה רק החוק שפוגע בבלניות?
עליזה לביא
¶
המצב הרבה יותר חמור. החוק שלי היה אחר. הלשכה המשפטית שינתה לי אותו ואתה יודע למה? כי אין קשר בין הבלניות לבין המועצות הדתיות ואת זה אני רוצה לתקן בחוק.
משה גפני
¶
כמה מרוויחים חברי הדירקטוריון שהיום אתם רבים עם יושב ראש הכנסת? אנחנו חותמים יחד על הצעת חוק.
משה גפני
¶
את מביאה חוק נגד הבלניות. אני עברתי על החוק שלך. אני עובר כל יום חמישי על החוקים בוועדת שרים. התפלאתי. חשבתי שאת בעד הבלניות ולא נגדן. את זה צריך לשים בחוק ולא להביא לכאן לדיון. את חברת קואליציה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר וכיבדתי את חבריי, נתתי להם לשנות ממנהגי ואפשרתי לכם לדבר כך אבל התבזינו כולנו לעיני האורחים שהגיעו לדיון. אלה שהגיעו מבינים שאולי רק פוליטיקה משחקת פה כי כל המאבק והמלחמה, שר האוצר או לא שר האוצר, כל הדיון היה צריך אודות הבלניות שיושבות כאן. יכול להיות שאני צריך לשמור יותר ולא לסמוך על חבריי מהבחינה הזאת.
עליזה לביא
¶
אנחנו מדברים על שקיפות. זה הכול אדוני. בסדר? לא פוליטיקה. אנחנו מדברים על שקיפות של נתונים. על זה אנחנו מדברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אנחנו מדברים על בני אדם ולא על שקיפות. תוציאו לכם מהראש כמה אלילים. ביקשת דיון אמיתי על נפשות, על אנשים, ולמה להכניס כל מיני נושאים שעוד לא קשורים ולהעמיס הכול בחצי שעה שמוקדשת לנושא, ומראש דיברנו על כך. עברה רבע שעה ועוד לא התחלנו לדבר על הנושא עצמו ויש על מה לדבר.
אני מציע שנחזור עכשיו לנושא של הבלניות. בשמי אני מתנצל על החלק שהיה עד עתה.
עליזה לביא
¶
אני לא חושבת שיש על מה להתנצל. אני חושבת שבגלל הלחץ של הדברים, אני צריכה לעזוב בעוד חמש דקות, יש כאן מכלול דברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין מכלול. את ביקשת לדבר על בלניות ואם את רוצה לדבר גם על הנושא הזה ועל שקיפות כאן ושם, לא היינו צריכים להזמין אותן לכאן.
עליזה לביא
¶
אדוני, הבלניות הן תולדה וזה מקרין. כל השיח הזה מקרין על מקומן בתחתית הפירמידה של הבלניות.
נתן נתנזון
¶
כי הבסיס הוא בלנית. ברבים בלנית זה בלניות. אתה שואל למה בלן? בלן הוא אדם שלפי לשון המשנה עסק בחימום וטיפול במים.
משה גפני
¶
אני לא חוזר בי ואני אומר שאני מוכן לחתום אתה על הצעת חוק, שבלניות יקבלו 6,000 שקלים במקום 4,000 שקלים.
נתן נתנזון
¶
אני מבקש לומר שמי שבאמת מתעניין בפרטים, ואני בטוח שחברת הכנסת לביא בוודאי עסקה בנושא הזה רבות והיא יודעת שכל עובדי המועצות הדתיות, לא רק הבלניות, בכל הבדיקות שנערכו ב-15 השנים האחרונות או יותר על ידי הממונה על השכר באוצר, שהוא מפרסם כל שנה את הממצאים שלו, כולם יודעים שעובדי המועצות הדתיות כולם נמצאים בתחתית השכר הציבורי של כל מדינת ישראל. הדבר הזה עולה כאן בוועדת הכספים של הכנסת כבר למעלה מעשר שנים. הדבר הזה ידוע, כולנו כואבים אותו וכולנו מבקשים לשנות אותו. אנחנו כראשי מועצות דתיות, רוצים לשנות את העניין הזה למרות שזאת תוספת עלות תקציבית אבל ברור לנו שזה לא יכול להמשיך בצורה כזאת. לצערנו הרב באוצר באופן שיטתי דוחים את זה מפעם לפעם, מדיון לדיון, וכל פעם דוחים זאת בכל מיני אמתלות ואומרים שאלה השלכות רוחב, השלכות עומק וכל מיני קודים כאלה איך לעשות שזה לא ישתנה. מי שבאמת אכפת לו שלבלניות יהיה כסף, פשוט צריך לדאוג לזה כיוון שהמועצות הדתיות הן רשויות סטטוטוריות ולא יכולות לקבל החלטות עצמאיות על גובה השכר.
הגברת שכתבה לך את המכתב ואמרה שלא מקבלים ותק בגלל שעוברים ממקום למקום, זה קשקוש הדבר הזה. מה זה קשור? אם אדם עובד במועצה דתית, הוא עובד מועצה דתית והוא מקבל תלוש מסודר מטעם המועצה הדתית.
עליזה לביא
¶
כאשר הגשתי את הצעת החוק שחבר הכנסת גפני העיר עליה, ברגע שהגשנו את הצעת החוק, הטענה בייעוץ המשפטי הייתה שאין בעצם קשר בין המועצה הדתית לבין הבלנית.
נתן נתנזון
¶
אני אגיד לך מה שאלת ואולי על זה נתנו לך תשובה. אולי שאלת מה הקשר בין הבלנית לבין הרשות המקומית ושם באמת אין קשר מכיוון שיש שתי רשויות סטטוטוריות בעיר, יש רשות סטטוטורית שנקראת רשות מקומית, העירייה, ויש רשות סטטוטורית שנקראת מועצה דתית, אבל הבלנית היא עובדת ומועסקת של המועצה הדתית לכל דבר ועניין.
עליזה לביא
¶
אולי יש כאן כשל בהבנה או שיש כאן בעיה ששנינו לא מצליחים להגדיר אותה משום שההערה שאני קיבלתי אמרה שעד שלא יוסדר בחוק הקשר בין הבלניות למועצות הדתיות.
עליזה לביא
¶
אני רושמת את זה ואני אבדוק זאת משום שזאת התשובה שקיבלנו כאן מהייעוץ המשפטי ולכן הם שינו את החוק שלי ובצדק כועס עלי בעניין הזה חבר הכנסת גפני.
נתן נתנזון
¶
לגופו של עניין. אנחנו באמת חושבים שהעבודה של הבלנית היא עבודה באמת לא קלה ולא פשוטה. היא עובדת בלילות, היא עובדת כל השבוע כולל לילות שבת ומוצאי שבת, היא עובדת בשעות לא נוחות, במקומות בהם לפעמים היא נמצאת כמו שתיארו כאן קודם בודדה. הדבר הזה הוא מאוד לא פשוט. השכר שלה, כמה שהוא קטן, במקורו הוא עוד הרבה יותר קטן כי מתווספת אליו תוספת של פיצול, תוספת של רטיבות ועוד כל מיני דברים כאלה שאיכשהו יוצרים בסוף שכר שברוך השם הוא קצת יותר גבוה מכפי שאמרה כאן קודם חברת הכנסת עליזה לביא אבל עדיין הוא רחוק ממה שהוא צריך להיות.
נתן נתנזון
¶
שכר המינימום הוא השכר שמחייב את המערכת הציבורית. דרגות השכר נקבעות על ידי הממונה על השכר בתיאום עם משרד הדתות. סדר גודל המשכורת שלהן הוא באזור ה-5,000 שקלים.
נתן נתנזון
¶
החלקיות נקבעת בהתאם לשני דברים. מכתיבים למקווה את היקף אחוזי המשרה שלו ואז זה תלוי. אם אחת עושה את כל ההיקף, היא מקבלת את ההיקף בהתאם למספר הטובלות במקווה, אבל שוב, זה לא שכל חודש משתנה השכר בהתאם. עושים בדיקה של ארבעה-חמישה חודשים בתקופות מסוימות בשנה, רואים בממוצע מה מספר הטובלות באותו מקווה ולפי זה נקבע היקף המשרה במקווה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבלנית צריכה לפתוח נניח בשעה 7:00-8:00 בערב, אחרי השקיעה, והיא צריכה להישאר עד שעה סבירה. היא יושבת שם ויכול להיות שתגענה עשרים נשים ויכול להיות שאף אחת לא תגיע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איך אתם קובעים שבאזור מסוים היא יושבת ארבע שעות והיא תקבל רבע משרה ובאזור אחר היא יושבת ארבע שעות ותקבל חצי משרה?
נתן נתנזון
¶
אין דבר כזה. היקף המשרה מכתיב את שעות הפעילות. אחד תלוי בשני. כשיודעים שמקווה מסוים לצורך העניין יש בו 400 טובלות בחודש, זה מחייב יותר שעות פתיחה מאשר מקווה אחר שיש בו מאתיים טובלות בחודש.
נתן נתנזון
¶
דקה. תנו להבין את הקונספציה. המשרד קובע את היקף הפעילות של המקווה הזה בהתאם למספר הטובלות והוא היקף קבוע. זה לא היקף שמשתנה לא כל יום ולא כל חודש ולא כל שנה אלא זה דבר שהוא קבוע אלא אם כן יש שינוי משמעותי כמו אם נניח קמה שכונה חדשה והאוכלוסייה גדלה או דברים כאלה. באופן נורמלי זה היקף קבוע של אחוזי משרה על מקווה מסוים. זה תלוי כמה שותפות יש באותם אחוזי משרה. אם זאת אחת, היא מקבלת את כל מה שיש ואם יש כמה שותפות, הן מחלקות ביניהן את אותם אחוזים שיש לאותו מקווה.
יהושע ישי
¶
ברשותכם, אני מבקש להשלים את דבריו ולפשט אותם. בעיקרון מקווה פתוח בזמנים נתונים. הוא לא יכול להיות פתוח משעה 9:00 בבוקר אלא הוא יכול להיות פתוח בסביבות 5:00 בערב בחורף או 7:00 בערב בקיץ ועד לשעות סבירות שהן 10:00-11:00 בערב, תלוי אם זה חורף או קיץ. מכאן מובן שסך כל הפעילות במקווה יכולה להתבצע בסדר גודל של בין שלוש שעות לארבע שעות, תלוי בעונת השנה. בממוצע זה שלוש וחצי שעות. לכן המסגרת של אחוז המשרה נקבע לפי שלוש וחצי שעות לערב בהתאם למספר הערבים שהיא עושה ביחס לשעות שבועיות לשבוע. שעות שבועיות לשבוע לצורך חישוב מאה אחוזי שכר, לפי החוק הן 42 וחצי שעות. אם אני עושה שלוש וחצי שעות בלילה ואני עובד רק לילה אחד, זה נגזר מ-42 וחצי שעות וזה אחוז המשרה שלי.
אתם שואלים אם טובלות עשרים טובלות, נכון בעשרים טובלות כבר לא מספיקה בלנית אחת אלא צריך תגבור והמשרד מאשר עוד בלנית אחת. אם יש ארבעים טובלות, הוא מאשר עוד אחת. אם יש חמישים טובלות, הוא מאשר עוד אחת. כמובן שזה תלוי במספר הטובלות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם כל אחד מאתנו שיושב כאן, חוץ מחברי הכנסת, עובד בלילה, הוא מקבל תשלום על שעות מיוחדות.
יהושע ישי
¶
לא. ראשית, אנחנו מדברים על העסקה שבעיקרון – לא משנה הסכמים קיבוציים – ההעסקה היא על פי חוק. על פי חוק שכר מינימום. במסגרת שכר המינימום, נגזר אחוז המשרה.
יעקב ליצמן
¶
כמה משלמים במשרדי הממשלה? תשווה את זה למשכורת במשרד הבריאות. כמה משלמים לעובד שעובד באותן שעות? גם במשרד הבריאות יש עובדים שעובדים בשעות הלילה והשאלה כמה הם מקבלים.
יהושע ישי
¶
ברשותכם, יש לי הצעה לסדר אבל אני אגיד אותה אחרי שאני אענה על השאלה, כולל השאלה של אדוני. בעיקרון השכר של הבלניות מובנה על בסיס אחוז משרה כאשר אחוז המשרה הוא שכר מינימום.
יהושע ישי
¶
במסגרת ההסכמים יש שתי תוספות שמתלוות לזה, תוספת כפיים של 15 אחוזים ותוספת משמרת שנייה של עשרים אחוזים. אלה שתי תוספות שמהוות בסך הכול 35 אחוזים. לכן מה שאמר נתנזון ששכר המינימום הוא 4,300 שקלים, תוסיף לזה עוד 35 אחוזים. השכר מגיע ל-5,000-5,500 שקלים אבל זה במשרה מלאה ואף בלנית לא יכולה לעבוד במשרה מלאה.
נתן נתנזון
¶
זה מה שאמרנו בהתחלה, שהבעיה המרכזית היא דירוג הדרגה של אותם עובדים. אנחנו נמצאים בתחתית הסולם. במשרד הבריאות אליו אתה רגיל, אלה דרגות הרבה יותר גבוהות.
יעקב ליצמן
¶
בזמנו השוו את כל התנאים שלהם. הם מקבלים כמו שמקבלים במשרדי ממשלה ואני שואל למה הבלניות לא מקבלות כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד מעט אני אאפשר לסמנכ"ל משרד הדתות להסביר כי אני מבין שלמעשה משרד הדתות הוא זה שקובע את הדברים האלה עבור המועצות. אחרי שיהושע יתייחס, אני אאפשר לסמנכ"ל משרד הדתות.
יהושע ישי
¶
אני רוצה להבהיר עוד נקודה אחת. אתה מתייחס לכך שהבלניות מועסקות – והטענה שלך היא צודקת – על פי הסכם קיבוצי. סתם שאלה באוויר, מאיזו שנה? מישהו כאן יכול לנחש?
יעקב ליצמן
¶
בסך הכול אנחנו רוצים לעזור לכם ושתעלו את השכר דבר שגם אתם רוצים בו. אני אומר לך שעד כמה שידוע לי, במשבר שהיה במועצה הדתית, נדמה לי שאז הישוו ועשו הסכם חדש.
יהושע ישי
¶
לאף אחד לא. כל המועצות הדתיות עובדות על בסיס הסכם קיבוצי משנת 1975. ההסכם אומר שהעובדים במועצה הדתית מושווים לעובדים ברשות המקומית. למי מושווית הבלנית ברשות המקומית? יש בלנית ברשות המקומית?
יהושע ישי
¶
הצעה לסדר שלי כדי שהוועדה תצא עם איזושהי החלטה ראויה שתקדם את הנושא של הבלניות היא לקבל החלטה שהמצב הזה הוא לא טוב והתיקון שלו הוא על ידי כך שנזמן את הממונה על השכר לכאן, אולי גם את נציג ההסתדרות, ונשנה את במסגרת ההסכם הקיבוצי באופן שנשווה את הבלניות למשל לאחיות, לסייעות וכולי. רבותיי, לפני שבועיים הייתה שביתה בבית החולים הדסה בגלל שלא קיבלו משכורת בסך הכול עשרה ימים. בירושלים הבלניות שישה חודשים לא קיבלו משכורת והן עבדו.
נתן נתנזון
¶
הרב גפני, בדיוק לשם כך יש רגולטור והתפקיד של משרד הדתות לבדוק אם הוא פעל בהתאם להוראות או לא.
משה גפני
¶
זה לא על דעת הרבנים. בגלל זה בחדרה הגיעה המשטרה. בנושא הזה היא צודקת כי למה פועלים בניגוד לדעת הרבנים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפני שאתן את רשות הדיבור לבלניות, אני מבקש מסמנכ"ל המשרד לענייני דת להאיר את עינינו ולומר לנו איך מתקנים את העוול הזה.
אבי חליבה
¶
קודם כל, בוקר טוב. אני סמנכ"ל המשרד לענייני מינהל ומשאבי אנוש. אני רוצה לעשות כאן קצת סדר בכל מיני חצאי דברים שנאמרו ולא תמיד הם נכונים.
אני רוצה להצטרף לשותפיי. אמנם הם לא עובדי המשרד אבל הם שותפים מלאים שלנו, גם הרב נתנזון וגם הרב יהושע ישי והם מייצגים הרבה שלא נמצאים כאן. אני רוצה לעשות סדר בדברים ואולי אני לא מפתיע כאן אף אחד אבל חשוב שזה ייאמר. אמרו כאן בהתחלה ששכר כל עובדי המועצות הדתיות, כולם, לא רק הבלניות שלצערי יש להן מקום מכובד בנושא זה, הוא שכר נמוך מאוד בכל קנה מידה וזה לא אנחנו אומרים אלא אומר הממונה על השכר בדוח שהוא מוציא כל שנה אותו אפשר להוציא מהאינטרנט. אנחנו מככבים שם לצערי הרב בתחתית הרשימה. כשאני אומר אנחנו, אלה לא עובדי המשרד שגם הם במקום מאוד נמוך אלא אלה עובדי המועצות הדתיות. אמנם הדיון כאן הוא על הבלניות, אבל אם אנחנו רוצים לעשות סדר וצדק עם העובדים האלה שעושים ימים כלילות, חשוב לומר את הדבר הזה.
אבי חליבה
¶
אני אומר. חבר הכנסת, אני אומר הכול ואם אני לא אענה, תשאלו אותי שוב.
הדבר השני שאני רוצה לומר הוא שחלק מהבעיה – ואני אומר את האמת – היא שאותם עובדים של המועצות הדתיות הם עובדים מסורים שעושים עבודתם ולא מוצאים את הזמן והפנאי, בעיקר מתוך תחושת השליחות, לעימותים, עיצומים והפגנות. זאת הסיבה שיהושע קודם הזכיר בלניות שלא מקבלות משכורת וממשיכות לבוא ולפתוח את המקווה, קודם כל כי זה תפקיד עם המון שליחות, ושנית, זאת מצווה מאוד חשובה. אותן נשים, במקרה הזה הבלניות שממלאות את התפקיד, לא יכולות להרשות לעצמן שהדבר הזה לא יעבוד.
אבי חליבה
¶
אני מסכים. לגבי הבלניות. אני חושב שלא נכון לומר ששכר הבלניות הוא נמוך יותר מאשר במגזרים אחרים וכרגע הסברתי. יש בעיה מבנית בהיבט של בלניות שהיא קשורה לשני אלמנטים. האחד, דיבר עליה קודם יהושע, שמאופי עבודתן בשל הצרכים הן ברובן לא עובדות משרה מלאה כי באמת מעט מאוד בלניות עובדות כל במשך כל הערבים בשבוע. לכן הן מקבלות חלק יחסית.
אבי חליבה
¶
אני מיד אתייחס לזה. לכן חלק מהבעיות שהן מקבלות לא שכר נמוך יחסית לעיסוק אלא מכיוון שהן עובדות חלקיות קטנה של משרה, הן מקבלות מעט שכר.
אבי חליבה
¶
דבר נוסף שחשוב להבין. הזכירו קודם את התוספות שהן מקבלות ואני רוצה לדייק ולהוסיף. אכן הן מקבלות תוספת שנקראת תוספת רטיבות בגובה של עשרים אחוזים או 15 אחוזים מהשכר אבל אני רוצה לומר בשונה מהדברים שנאמרו, שאותה תוספת שנייה שהזכירו שנקראת תוספת פיצול, לא ניתנת למרבית הבלניות, ומדוע? כי הממונה על השכר, לו אנחנו כפופים גם בהקשר של עובדי המועצות הדתיות וגם כך הבלניות, לא מאשר לתת תוספת של פיצול במקרה שעובדת עובדת משמרת אחת, בניגוד לאחיות בתי החולים שעובדות במשמרת בוקר ויכולות לחזור למשמרת ערב, כי המקוואות לא פתוחות בבקרים.
אבי חליבה
¶
עובדי המשרד לשירותי דת, מבחינת שכר הבסיס שלהם, מקבלים שכר זהה לכל העובדים במשרדי הממשלה.
אבי חליבה
¶
אבל לצערי הרב גם כאן אנחנו מככבים בדוח הממונה על השכר. הרבה מאוד תוספות שכר שמחולקות למשרדים אחרים לא נמצאות היום אצל עובדי המשרד לשירותי דת וגם על כך אנחנו עובדים מול הגורמים המקצועיים, בהקשר הזה משרד האוצר שהוא הממונה על השכר ואגף התקציבים.
לשאלתכם מה עושה המשרד לשירותי דת.
משה גפני
¶
לא, לפני כן. יש שאלה אחת מאוד מרכזית שמסתובבת כל הזמן. עזוב את חלקיות המשרה, מכירים את כל העניין הזה אבל בלנית שעובדת בשעה 11:00 בלילה, שזאת העבודה שלה, במוצאי שבת, היא מקבלת על כך תוספת?
יהושע ישי
¶
היא מקבלת תוספת באופן הזה שהיא לא עובדת שלוש וחצי שעות במוצאי שבת אלא היא עובדת שעתיים וזה נחשב לה כאילו היא עבדה שלוש וחצי שעות.
נתן נתנזון
¶
לפי החוק, אם אתה מעסיק אדם בשבת, אתה צריך לשלם לו מאתיים אחוזים ואתה יכול להעסיק אותו בשבת במשך ארבע שעות ולשלם לו עבור שמונה שעות. אני מעסיק אותן במוצאי שבת.
קריאה
¶
חלק מהפיקציה היא שהיא לא יכולה ללכת לעבוד במשהו אחר. גם כשהיא באה לשעתיים, היא כבר בזבזה את הערב הזה.
אבי חליבה
¶
אני רוצה לומר כמה דברים שאנחנו מנסים לעשות. אני רוצה להסביר את המורכבות היותר גדולה. מה שיהושע ונתן אמרו קודם, ונמצא כאן גם נציג הממונה על השכר ואפשר לשאול גם אותו, ואני חושב שתבינו גם אתם כולכם, שהם אלה שנדרשים לתת מענה – לא אנחנו – לעבודה בפועל. לכן אנחנו כמשרד מתקצבים ומתקננים צורך במועצות לפי אותו מפתח תקינה עליו דיברו, לפי מספר טובלות, לפי משרה מלאה וזאת משרה מלאה, כמו שקבועה היום, גם בשירות המדינה. הבעיה היא שכאשר הם נדרשים לתת פתרון, הם מחלקים את אותו אחוז משרה בהתאם למספר הבלניות שעובדות ולכן זה קשור גם לזה כי במסגרת הסכם השכר שלהן נכנסת התוספת הכללית לכל אותו בסיס השכר וכולכם יודעים שאם מחלקים אחוז משרה קטן יותר, גם כל התוספות נחתכות בהתאם. זאת נראית לי מתמטיקה פשוטה.
אני רוצה לומר מה אנחנו עושים. במסגרת העבודה שלנו, במסגרת תכנית העבודה לשיפור כל תנאי השכר של עובדי המועצות הדתיות וגם של הבלניות בהקשר הזה, אנחנו עושים מספר עבודות מקצועיות שלנו כמשרד. כדבר ראשון התחלנו - אחרי הרבה שנים שהדבר הזה לצערי הרב היה רדום למרות הרבה ניסיונות טובים – לכתוב ניתוח עיסוק חדש לבלנית שיגדיר את מהות תפקידה ויכול להיות שיתייחס גם לשם התפקיד. הדבר השני הוא התשתית. התשתית הזאת היא תשתית חשובה לתנאי, לדבר החשוב ביותר אותו אומרת חברת הכנסת סטרוק ובצדק, לשינוי הגדרות שעות של משרה מלאה. ברגע שמשרה מלאה של בלנית מוגדרת כמו משרה מלאה של עובד שגרתי בשירות המדינה, אותם 42.5 שעות שבועיות, ברור לכם שמכיוון שכרגע הסבירו לנו שגם אם היא תעבוד במשרה מלאה, שלוש וחצי שעות כפול חמש-שש פעמים בשבוע, היא לא תגיע לשעות האלה וכאן טמונה הבעיה ואת זה אנחנו מבקשים לשנות יחד עם הממונה על השכר. אנחנו כמובן צריכים את השותפות של הממונה על השכר כי בלעדיו גם אנחנו כפופים לו ואנחנו לא יכולים להיות מעל החוק. הדבר השלישי הוא מה שאמר קודם נתנזון.
אבי חליבה
¶
אני מסכים לגמרי אבל זה בידי הממונה על השכר. אנחנו באים עם המלצות.
הדבר השלישי, וגם כאן אנחנו מסכימים, הוא שינוי מתח הדרגות של הבלניות שהוא באופן ברור ישפיע גם על שכרן. ברגע שדירוג הבלניות הוא נמוך, גם השכר שלהן – וגם של כל עובדי המועצות הדתיות – הוא נמוך.
אבי חליבה
¶
הוא שאל משהו אחר. היום במסגרת זה שאין ניתוח עיסוק, הדרישה היחידה היא שבאמת בלנית תכיר את ההלכות ותהיה מקובלת על הרב המקומי שמפעיל. זה מה שקורה היום. אנחנו חושבים שצריך לעשות בזה שינוי.
אני רוצה לספר לכם על עוד שני דברים קטנים שכבר קורים.
אבי חליבה
¶
אני לא מזלזל בתפקיד הבלנית כי אני חושב שמעבר למה שאמרתי, זאת אחת המצוות החשובות. אני חושבת שהבלנית פוגשת את האישה באחד המקומות הרגישים ביותר ולא צריך לזלזל בזה.
אנחנו עושים עוד שני דברים והם כבר בעבודה. האחד, יחד עם נציגי המועצות הדתיות אנחנו עושים שיתוף פעולה לגבי קורסים לגמול השתלמות שגם זה מקנה תוספות שכר.
אבי חליבה
¶
אלה קורסים כלליים, לא אקדמיים. הדבר הנוסף שאנחנו עושים - ואם תרצה לשמוע את הפרטים, אני אשמח להעביר לך – זה קורס חדש להעצמת בלניות שכל תכליתו היא לא בהיבט ההלכתי, לשם כך יש את הרבנים ואנחנו לא מתיימרים להחליף אותם אלא להפך, אלא דברים שקשורים לקורס לשיפור השירות.
אבי חליבה
¶
העבודה הראשונה של ההכשרות כבר קורית ואפשר לראות אותה בשטח. היא תסתיים בסופף 2015 אבל היא כבר קורית.
אורית סטרוק
¶
אני רוצה להבין מתי הן ישודרגו.
<אבי חליבה>
הן ישודרגו מבחינת תכנית העבודה שלנו כבר השנה. אני אומר שוב, זה תלוי בממונה על השכר, אם הוועדה הנכבדה הזאת תחליט על תוספות תקציב.
צפורת שימל
¶
אני יועצת משפטית של אמונה, תנועת האישה הדתית לאומית. אני רוצה לומר שאנחנו באמונה בגישה מערכתית, גישה שרואה את ההגדרה של מקצוע הבלנית כמשהו מהותי. מבחינתנו כל הנושא, ככל שישתפרו כמובן תנאי העבודה והשכר של הבלניות, כך הפרופיל של הבלניות ייראה בדרך אחרת לגמרי מכפי שאנחנו אומרים היום.
הנושא של היקף המשרה הוא נושא מהותי וקריטי בכל ההיבט הזה. אנחנו פנינו למשרד לשירותי דת וביקשנו נתונים לגבי הנושא של שכר הבלניות. הדבר שמבחינתנו הוא אקוטי בצורה שלא תאמן בעניין הזה, זאת העובדה שסרגל התקינה של הבלניות והיקף המשרה שלהן נקבע בהתאם למספר הטובלות. זה בדיוק מה שנאמר לנו במכתב רשמי של המשרד לשירותי דת. העובדה שבלנית, סרגל התקינה שלה והיקף המשרה שלה נקבע לפי מספר הטובלות, הוא דבר שלא קיים בשום תחום אחר. אם אנחנו משווים את זה לתחום האחיות, אנחנו לא רואים מצב שאחות מקבלת בהתאם למספר האנשים בהם היא מטפלת. אם ניקח מתוך התחום של המשרתים בקודש, כפי שזה נקרא והבלניות הן חלק ממגזר המשרתים בקודש, אם אני אקח דוגמה קיצונית של מי שעוסקים בקבורה, הם הרי לא מקבלים בהתאם למספר פעולות הקבורה שהם היו אחראים להן. רק הבלניות משום מה מקבלות את השכר שלהן ואת היקף המשרה שלהן ביחס למספר הטובלות שהיו להן. לא צריך להיות שום הבדל בין בלנית שנמצאת בישוב בו יש מספר טובלות מסוים לבין בלנית שנמצאת בישוב בו יש מספר טובלות אחר.
צפורת שימל
¶
אני מדברת מתוך פניות של בלניות שפנו אלינו בעניין הזה ומתוך בדיקת תנאי ההעסקה שלהן. בהקשר הזה אנחנו משמשים להן פה ואני מבקשת שלפחות תתנו לנו את האפשרות הזאת.
אני חושבת שהעובדה שאופי העבודה של הבלניות הוא אופי כזה שהוא מורכב גם מהיבטים הלכתיים, גם מעבודות ניקיון ואין לזלזל בכך אלא נהפוך הוא, גם מהיבטים של כל מה שקשור בנושא של שעות נוספות שהן צריכות להישאר, אם אלה ערבי חג כאשר כולנו נמצאים בבית והן נמצאות במקום העבודה שלהן, אם אלה ערבי שבת, אם אלה מוצאי שבתות – כל הזמנים האלה הם זמנים שמבחינת הבלניות אלה הן שעות העבודה שלהן והן צריכות לקבל את ההכרה בעניין הזה ברמת השכר, בוודאי ובוודאי כאשר כמעט ולא קיימת היום בלנית אחת שתמצאו אותה כמי שעובדת במשרה מלאה. זה דבר שלא קיים היום אצל הבלניות. כמעט ולא תמצאו בלנית שהיקף המשרה שלה הוא היקף משרה מלאה.
המצב של הבלניות חייב להשתפר. מתח הדרגות שלהן נע היום בין חמש לשמונה וזה דבר שחייב לעלות. כל ההיבטים האלה הם היבטים שמבחינת אופי התפקיד שלהן, כיוון שהן מסורות לעבודתן, הן תמיד נזנחות ונשכחות וצריך לעשות שינוי רדיקלי בעניין הזה. תודה.
קרן חדד טאוב
¶
כן. אני מנהלת את קבוצת אדוות, נשים שעוסקות בנושא של מקוואות וחוויית הטבילה מהצד של הטובלות ומהצד של הבלניות, ואני בלנית. רציתי לתקן את הסמנכ"ל ולומר שהעבודה היא שבעה ימים בשבוע ולא שישה ימים בשבוע. בלניות במושבים עובדות שבעה ימים בשבוע. אין להן מחליפה והן עובדות שבעה ימים בשבוע. השכר שלהן הוא שליש. הגדרת המשרה שלהן היא שליש משרה מכיוון שיש להן בסביבות מאה טובלות. ברגע שהמספר עולה על מאה, יש רף אחר. כאמור, הן עובדות שבעה ימים בשבוע והן עובדות לפי קריאה. זאת אומרת, הן יכולות ללכת ולחזור שלוש-ארבע פעמים באותו ערב. העבודה כוללת החלפת מים, שזה כולל את שעות הבוקר. הן עובדות גם בבוקר וגם בערב. זה לא נכון שהמקווה לא עובד בבוקר. בבוקר הן מחליפות את המים. אלה לא שלוש וחצי שעות.
השכר שלהן הוא 2,500 שקלים לשליש משרה. אני מאוד שמחה שבמועצה הדתית מטה בנימין יש סדרים, אבל במועצות דתיות אחרות השכר שמגיע בפועל לכיס של הבלניות הוא מ-2,500 שקלים, הוא 1,800 שקלים במצב הטוב עד 1,200 שקלים ו-1,000 ו-700 שקלים במקומות אחרים.
קרן חדד טאוב
¶
אני מודה שאני לא אופיינית בקרב הבלניות. גם בגלל אידיאולוגיה כי בירושלים לא יקבלו אותי כבלנית כי אני לא הולכת עם כיסוי ראש מלא.
קרן חדד טאוב
¶
אני רוצה להדגיש שבלניות במושבים, אין להן מחליפות. המשרד מודע לבעיה אבל הוא לא מכיר בה כבעיה כי התשובה היא שזאת עבודה של נשים ונשים יסתדרו ביניהן. אותה בלנית שהתחלתי לספר עליה שפנתה אלי אתמול בערב, אמרה לי שלפני שבועיים היא פנתה לרב המושב שלה ואמרה לו שהיא צריכה לעבור צנתור ולכן היא צריכה מחליפה. הוא כעס עליה על כך שהיא לא הצליחה למצוא מחליפה. היא אומרת שלא פלא שהיא לא מוצאת מחליפה, כי אף אחד לא משלם למחליפות ולכן בשום מקום אין מחליפות. זה המצב של הבלניות היום.
נחמה שולמן
¶
לידיעת הרב ליצמן, אני גם אחות ואני גם בלנית מתוך אידיאל, חבר הכנסת ריבלין. זכיתי להקים מקווה בתל אביב יחד עם המועצה הדתית, שנתיים וחצי עבדתי בו במשרה מלאה, בהתנדבות, זכיתי שהמקווה שחלמתי עליו תשע שנים הוא התקיים, אבל שילמתי על זה מחיר מאוד כבד.
אני רוצה להגיד לכם שאני עובדת כרגע באופן רשמי יום בשבוע ומקבלת 450 שקלים לחודש. זה אפילו לא מממן את הנסיעות שלי מפתח תקוה לתל אביב. 250 שקלים הולכים על קנסות לחניה כי המועצה הדתית לא מוכנה לתת לי מקום חניה ליד המקווה שנמצא ברחוב מאוד צדדי. אני עושה את העבודה באמת בלב שלם ומתוך שמחה. אני אחות במקצועי. שכר בלנית הוא עשרה אחוזים משכר אחיות שגם שכרן הוא לא משהו בשנת 2014 בישראל. כשליש משכורת של עובדת משק בית.
נחמה שולמן
¶
בחורף זה לא נכון שזאת עבודה של שלוש שעות. הבלניות בתל אביב צריכות להיות בשעה 4:00, שעה לפני שקיעה, והן יוצאות משם סמוך ל-10:00 בלילה. זה שש שעות מלאות. הן עונות לטלפונים, מנקות, נותנות יחס, להדריך וכולי. הרבה פעמים אני עובדת במקווה ומשם הולכת למשמרת לילה בבית החולים וחושבת שהנה, עכשיו אני אוכל לנוח. אי אפשר לתאר במלים אבל אני יוצאת משם עם הלשון בחוץ. בתל אביב אין שום הבדל בין מקווה שמכיל מאות נשים בחודש לבין מקווה שהבלנית יושבת ולא מזיזה את עצמה. בכל אופן, במקווה שלנו אנחנו לא מקבלים שום עזרה.
בשנה ראשונה נשים מגיעות לטבילה בחינם ואף אחד לא סופר אותן. אלה יכולות להיות עשרים נשים כאלה בערב ואף אחד לא יודע שהן מגיעות. הבלנית צריכה לתת את אותו שירות לכולן. הבלנית שעובדת אתי היא עובדת חמישה ימים בשבוע, חמישה ימים מלאים והיא אימא לשמונה ילדים ומשתכרת 2,800 שקלים בחודש. היא אומרת לי שהיא מקבלת גם נסיעות, כך שהיא מגיעה ל-3,000 שקלים בחודש. חמישה ערבים האישה הזאת יוצאת בשעה 3:30-4:00 אחר הצהרים, עוזבת בית עם שמונה ילדים וחוזרת הביתה ב-12:00 בלילה.
אני אומרת לכם, אני פשוט מרגישה שאנחנו חיים בדור שגם אחיות וגם בלניות נמצאות במקצועות שהפערים בין מי שעושה את עבודת השטח למנהלים הם פשוט בלתי מוסריים.
נחמה שולמן
¶
כן. הגשם לא בא בגלל שאין עננים אלא זה בגלל שאנחנו חברה שפוגעת בחלשים, עושקת דלים ופשוט אנחנו לא מוסריים.
משה בכר
¶
לא. זאת דווקא ועדת חינוך.
אני חושב שהובן כאן, גם על ידי נציגי המועצות וגם על ידי נציגי המשרד לשירותי דת, שהבלניות לא מופלות לרעה לעומת עמיתיהם בשלטון המקומי. הן מועסקות בדיוק לפי אותה חוקת עבודה שחלה בשלטון המקומי, בעיריות.
משה גפני
¶
זאת ועדת כספים. ברגע שאתה אומר שהיא מושווית לשלטון המקומי, אתה לא יכול לדבר בסיסמאות. למי בשלטון המקומי היא מושווית? השכר שלה מושווה לראש העיר? לסגן ראש העיר? לגזבר? למי? למנכ"ל? למי בשלטון המקומי?
משה בכר
¶
אמרתי שהבלניות מועסקות לפי חוקת העבודה בשלטון המקומי והן זכאיות לכל תנאי השכר והתוספות להם זכאים עובדי השלטון המקומי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בגלל השכר הנמוך הזה, אתה מצפה שמי שיש לה תואר דוקטור תבוא לשם? הרי זאת הביצה והתרנגולת.
משה בכר
¶
התוספת שניתנת בעד העבודה בשעות לא שגרתיות, היא בדיוק אותה תוספת שניתנת לעובד של השלטון המקומי בעד העבודה בשעות לא שגרתיות.
יעקב ליצמן
¶
תן לי דוגמה. אתה מסובב אותנו. תן דוגמה לתפקיד אחד במועצה המקומית שמקבל אותה דרגה כמו הבלנית.
משה בכר
¶
אני מסביר שוב שהכללים להעסקת בלניות הם בדיוק אותם כללים להעסקת כל עובד בשלטון המקומי בדירוג המינהלי עם כל התוספות.
אני רוצה לומר משהו שלא נאמר כאן. לפני כשנה במסגרת הסכם המסגרת במשק, אנחנו באוצר חשבנו שנכון וראוי לתת במסגרת הסכם המסגרת תוספת מוגדלת לבלניות. הסתדרות המעוף אפילו הייתה מוכנה ללכת על זה, כמו שהם הלכו על אוכלוסיות נוספות בשלטון המקומי כמו הסייעות. הסייעות בגני הילדים, הסתדרות המעוף קבעה במסגרת הסכם המסגרת.
משה בכר
¶
לא. מי שסירב אלה המעסיקות, חבר המועצות הדתיות. משום מה הן לא רצו ללכת על הסכם כזה. אנחנו היינו מאוד בעד.
נתן נתנזון
¶
זאת חוצפה שאי אפשר להגיד אותה כאן. תסלח לי, עם כל הכבוד, זה לא כך. רצו שאנחנו ניקח ממישהו שמקבל עוד מאה שקלים פחות כדי שהם יאמרו שנתנו מאתיים יותר.
משה בכר
¶
דבר שני. במסגרת הסכמי המסגרת שחלים גם בשלטון המקומי, אנחנו תמיד שואפים לתת תוספת שכר יותר גבוהה דווקא לבעלי השכר היותר נמוך אבל בדרך כלל מי שמתנגד למהלכים האלה – ואגב, אלה מהלכים רוחביים והם לא רק לגבי בלניות אלא לגבי כל בעלי השכר הנמוך.
משה בכר
¶
בדרך כלל ההסתדרות כי שם מעוניינים לדאוג דווקא לבעלי השכר הגבוה. אני מציין לטובה את הסתדרות המעוף שלסייעות בגני הילדים הייתה מוכנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני עושה משהו שרק לעתים נדירות אני עושה. אני עוצר את הישיבה. אני חושב שאנחנו משחיתים את זמננו לריק. אנחנו נקבע בזמן הקרוב ישיבה עם קובי אמסלם ולישיבה זאת יבוא גם נציג ההסתדרות וגם נציג מעוף וכמובן אתם תגיעו והבלניות. פעם אחת ולתמיד נמצה את הדיון.
נתן נתנזון
¶
אדוני היושב ראש, אני מאוד מבקש, כאשר קובי אמסלם יבוא, אל תתנו לו לשחק אתכם את המשחק הזה של הדירוג המינהלי. בדירוג המינהלי יש אנשים שמקבלים דרגה 5 ויש אנשים שמקבלים דרגה 35.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם אתה תהיה בישיבה וגם יהושע. אנחנו ננסה לסגור את זה אבל לסגור את זה ממש כי כאן אנחנו רק משחיתים את המלים וכל אחד רק מדבר ואין מישהו שאתה יכול לסגור אתו דבר כלשהו, כך שזה סתם בזבוז זמן.
משה גפני
¶
יכול הממונה על השכר להגיד את מה שהוא אמר, יכולות המועצות הדתיות לומר את מה שהן אמרו, יכול המשרד לשירותי דת לומר את הדברים, אבל צריך להביא כסף. נמצא כאן נציג של אגף התקציבים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, אני מתנצל גם בפני הבלניות. אנחנו נקיים בזמן הקרוב ישיבה נוספת. בעוד שבוע או שבוע וחצי נקיים את הישיבה הבאה ואז נדבר עם אלה שיכולים לקבל החלטה. כאן אין מי שיקבל החלטה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני סוגר את הישיבה. אני מבקש גם מנציגות אמונה וגם מהבלניות, בעיקר ממך, שתגיעו גם לישיבה הבאה שנקבע כדי שנוכל לסגור את הנושא.
ראובן ריבלין
¶
אני שאלתי קודם שאלה פשוט כדי להמחיש את הבעיה שנמצא בפנינו שהייתי קורא לה שערורייה. את הרי תעשי את העבודה גם אם תצטרכי לשלם כסף מהטעם הפשוט שאת מאמינה.
ראובן ריבלין
¶
לכן כל כך מזלזלים ורואים אתכן כדבר מובן מאליו. לכן שאלתי את השאלה רק כדי להבליט את גודל הבעיה שנמצאת בפנינו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפני הפגרה בעזרת השם. נביא גם את הממונה על השכר וגם את נציג אגף התקציבים. אני מקווה שכל מי שהיה כאן היום, יגיע לישיבה אותה נקבע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נבדוק מי האיש ואותו נזמן.
תודה. הישיבה בנושא הזה נעולה. סליחה שאני מטריח, אבל אני רוצה כן לסיים את הנושא ולא תהיה רק ישיבה כל אחד מרגיש טוב כי אמר את מה שהיה לו לומר אבל כלום לא יצא ממנה. אני כן רוצה להגיע לאיזשהו סיכום. לכן נביא את האנשים הרלוונטיים לישיבה הבאה ואני מבקש מכן, הבלניות, נציגות אמונה ונציגות אחרות שנמצאות כאן, לבוא לאותה ישיבה.
תודה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:10.>