PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
24/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 199>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ד באדר א התשע"ד (24 בפברואר 2014), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 24/02/2014
תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות (כללים להסעה וליווי של פעוטות למעון יום שיקומי וממנו), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות (כללים להסעה וליווי של פעוטות למעון יום שיקומי וממנו), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
עו"ד אדוארד וייס - סגן היועמ"ש, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
שוש זאב רשף - מפקחת ארצית אוטיסטים, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
גלית גבע - מנהלת השירות לשיקום בקהילה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
ד"ר הדר ירדן - מנהלת המחלקה להתפתחות הילד, משרד הבריאות
אביבה קוגוס - יועצת שרת הבריאות, משרד הבריאות
עו"ד שחר פרלמוטר - הלשכה המשפטית, משרד הפנים
איתי קורן - משרד הפנים
עו"ד מירה סולומון - ע. יועמ"ש מש"מ, מרכז השלטון המקומי
אסא בן יוסף - מנהלת תחום רווחה, מרכז השלטון המקומי
זהר פילבר - מנהלת המרכז לנסיעה בטוחה באלי"ן, אלי"ן
זיו מגור - מנהל האגף לקידום זכויות, אלו"ט
יוליה בן משה - מנכ"לית עמותת קול הזכויות והורה, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות
הניה מרמורשטיין - מנהלת מעון עמותת עלה, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות
לילך בר - רכזת הפורום, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות
עו"ד ולרי זילכה - רכזת הפורום, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות
לילך בר - פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות
רונית אילתי-ממן - העמותה לילדים בסיכון
ישראל אבן זהב - רכז תחום נגישות, מטה מאבק הנכים
בועז הרמן - מנכ"ל, מיח"א
אביטל ישר רוזנאי - מנכ"לית, מיח"א
אביבית ברקאי-אהרונוף - עו"ד, בזכות
שוקי שדה - מנכ"ל ארגון חברות ההסעה בישראל
בני פרץ - פעיל חברתי
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
<תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות (כללים להסעה וליווי של פעוטות למעון יום שיקומי וממנו), התשע"ג-2013>
היו"ר חיים כץ
¶
צהריים טובים. יום שני בשבוע, כ"ד באדר א', ה-24 לפברואר 2014. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, והנושא תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות (כללים להסעה וליווי של פעוטות למעון יום שיקומי וממנו). ואנחנו מפה מברכים את היועצת המשפטית שליוותה את כל התקנות האלה, את כל הנושא, נועה ברודצקי-לוי, שילדה בת בשעה טובה.
היו"ר חיים כץ
¶
ואנחנו מקבלים נועה אחרת, את עורכת הדין נועה בן שבת. אז מכולנו ברכות ליולדת וברוכה הבאה למצטרפת.
היו"ר חיים כץ
¶
היא כיועצת המשפטית הבכירה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היא בסוד העניין או בתוך העניינים, ולא צריך להשקיע בה יותר מדי שהיא תבין, והיא מבינה לא פחות מאיתנו.
ואנחנו עצרנו בפעם שעברה, הקראנו עד - - -
נועה בן שבת
¶
בעמוד 4. זאת אומרת, אנחנו הגענו לתקנה שנוגעת לחובה למנות ממונה. הסעיף הקודם אמר שרשות מקומית אחראית לליווי בהסעה של פעוט עם מוגבלות שמתגורר בתחום שיפוטו, ועכשיו איך היא מבצעת את, איך היא בפועל ממלאת את חובותיה. היא עושה את זה באמצעות מינוי הממונה שיש לו תפקידים מסוימים שמפורטים כאן. ודיברנו על הכשירויות שנדרשות מהממונה, ונמצא פה נוסח שאני חושבת שהוא די, יש לגביו הסכמה – הוצא על ידי משרד המשפטים – והוא אומר ככה:
(ג) "רשות מקומית תמנה עובד שמתאים לכך מבחינת כישוריו, ניסיונו והכשרתו, שיהיה אחראי על מערך הסעת פעוטות עם מוגבלות למעון יום שיקומי וממנו לשם ביצוע תפקידי הרשות לעניין ההסעות (להלן – הממונה); ככל הניתן, ימונה לתפקיד הממונה על ההסעות מי שאחראי על ההסעות במחלקת החינוך ברשות המקומית". זאת אומרת שאם יש אפשרות לאגם את התפקידים, לבצע את זה יחד עם גורמים אחרים ברשות המקומית, זה דבר מבורך.
"מינויו של עובד לתפקיד הממונה מותנה בכך שלא יהיה במילוי תפקיד זה כדי להפריע למילוי תפקידיו או עבודתו האחרת של העובד במסגרת הרשות". כדי שלא נפיל את התפקידים האלה על עובד שהוא כבר עמוס בתפקידים אחרים שמוטלים עליו.
"ככל הניתן, ימונה עובד בעל הכשרה קודמת בתחום הלוגיסטיקה, ולחילופין יעבור העובד הכשרה מתאימה טרם מינויו". ועכשיו אנחנו מפרטים את – "בין תפקידי הממונה יהיו כל אלה".
לפני שאנחנו נעבור הלאה אני מציינת פה: הייתה הערה, הבקשה של השלטון המקומי. השלטון המקומי אמר שכיוון שנקבע פה איזשהו מפתח חלוקה; זאת אומרת, אדוני ציין בפעם הקודמת, ביקש ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים להביא 12 תקנים, ומהרשויות המקומיות את ששת התקנים הנדרשים, הנוספים. הם ביקשו גם לקבוע מפתח תקינה. מובא פה למטה בהערת שוליים, כפי שהם ביקשו.
היו"ר חיים כץ
¶
אמרתי שהקטע הזה של המתקנים האלה הוא חריג וחד פעמי, והשער יישאר במתכונת שהייתה להם: אחד לארבע או 25%, אחד מארבע – אני לא נכנס לתקינות, מה שהן היו.
אסא בן יוסף
¶
אסא בן יוסף ממרכז השלטון המקומי.
אנחנו לא מדברים על צורת המימון של התקנים, שברור לנו שזה שליש ושני שליש, אלא על מפתח תקינה שיבטיח את מצב התקינה כך שהיא תישאר בפרופורציה לגידול עתידי של ילדים ולשינויים. מה שקורה היום, יש לנו 18 תקנים שאותם אנחנו נחלק על פי המפתח המוצע. אבל בעוד שנה, כשמספר הילדים יגדל, והוא יגדל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
תשמעי, אנחנו לא רוצים לפתור את כל הבעיות בבת אחת. זוכרת, פעם, אני מסתכל עלייך אז בטוח שאת זוכרת, למה זה היה בערך לפני עשר שנים, אז עשר שנים את זוכרת, לא אמרנו כלום. באה מפלגה חדשה, קראו לה שינוי. המוטו המוביל היה שנאה לחרדים. ובשינוי הייתה שנאה לחרדים, והעם שנא את החרדים, ונתן להם 15 או 16 מנדטים. והם באו ואמרו: אנחנו לא רוצים את החרדים בממשלה ופתרו את הבעיה. מה קרה כשהם פתרו את הבעיה? לא נבחרו לכנסת. אם עכשיו אנחנו נגמור את כל הבעיות מה יהיה לנו לעשות? אנחנו פה, ואם יהיה צורך בשינוי אז נבוא, ונתכנס ונשנה, ולא קרה כלום. אנחנו לא באים, עושים פה משהו ל-200 שנה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו לא עושים משהו ל-200 שנה. בואי נראה אם יגדל, ואם יהיה צורך. אתם תפנו, אנחנו נפנה, חברי הכנסת יבקשו שינוי תקנות קטן, ויבוא על מקומו בשלום.
אסא בן יוסף
¶
בעוד שנה, בספטמבר, כשמספר הילדים יהיה שונה בכל רשות ורשות, מה נעשה עם אותם תקנים? ניקח מרשות א', נעביר לרשות ב'? זאת הבעיה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא יודע. תראי, הנבואה לא ניתנה לי, ואני לא יודע מה מספר הילדים. היום את יודעת כבר על ילדים שנולדו, והם מחכים להיכנס, ושהוא שונה?
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. אז תדונו בשנה הבאה עם משרד הרווחה והשירותים החברתיים. אנחנו לא גומרים הכול. אנחנו לא באים ועושים חוק ל-2,000 שנה, לא יהיה לנו מה לעשות בכנסת. אנחנו צריכים לדאוג שתהיה לנו עבודה.
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. גם התקנות, אפשר בקלות, אם יהיה צורך, משרד הרווחה והשירותים החברתיים – יש שם אנשים רגישים והם פתוחים לשמוע.
נועה בן שבת
¶
נעבור עוד לתפקידים: (1) הממונה יוודא שנבדקה כשירותם של הנהגים והמלווים בהתאם לנדרש בתקנות אלה, ידריך וינחה את ספקי השירות של ההסעות, וידרוש כי אלו מדריכים ויוודא כי אלו מדריכים את הנהגים והמלווים בהתאם להנחייתו; הממונה יהיה זמין למלווה ולנהג ההסעה, וייתן, במידת הצורך, הנחיות להבטחת שלומו של פעוט עם מוגבלות במהלך הסעתו.
(2) "הממונה יוודא – (א) שברכב ההסעה יהיה טלפון נייד או אמצעי קשר אחר".
(ב) "שבכל רכב הסעה שיוסע בו פעוט עם מוגבלות בעל צרכים רפואיים מורכבים, תהיה ערכת החייאה בסיסית לפעוטות" – לאותם פעוטות שערכה כזאת נדרשת.
(ג) "שכל רכב הסעה יעבור בדיקות תקופתיות של קצין בטיחות בהתאם להוראות תקנות התעבורה, וכי תוצאות הבדיקה ידווחו לממונה אחת לשלושה חודשים". כמובן, הוא לא זה שצריך לעשות את הבדיקות, רק לוודא שהן נעשו במועדן.
(3) "הממונה ימסור לידי המלווה רשימת פעוטות המיועדים להיות מוסעים בהסעה; הרשימה תכלול פרטים אלה:
(א) שמות הפעוטות;
(ב) כתובות הפעוטות;
(ג) מספרי הטלפון, לרבות מספרי טלפון נייד של האחראים על הפעוטות בבית ובמקום העבודה;
(ד) כתובת מעון היום השיקומי שאליו צריך כל פעוט להגיע, ומספר הטלפון של המעון ושל מנהלו;
(ה) מסלול הנסיעה ומקומות האיסוף וההורדה של כל פעוט;
(ו) שמו של הממונה ומספר הטלפון שלו;
(ז) כתובות של תחנות מגן דוד אדום והמשטרה הנמצאות לאורך מסלול ההסעה, וטלפונים של שירותי ההצלה.
(ח) כיוון הושבת הפעוט בהסעה.
(ט) העתק כרטיס הנוסע שניתן לכל פעוט לפי תקנה 2(ט).
(י) הציוד הנלווה הנדרש לכל פעוט".
(4) "הממונה יקבע את מסלול ההסעה בהתאם לטובת הפעוטות, תנאי הבטיחות ומשך זמן ההסעה, וירכז את פרטי כל ההסעות, לרבות פרטי הנהגים והמלווים". כך הוא צריך בעצם למצוא את המסלול הכי יעיל והכי לטובת הפעוטות.
היו"ר חיים כץ
¶
בסדר, אם פעוט אחד מודיע שהוא לא מגיע אז הוא יכול לקצר. אם תודיע המשפחה לנהג או לממונה שהיום הם לא באים, שלא ייסע סתם אם הם לא באים.
נועה בן שבת
¶
(5) "הממונה יפקח כי תנאי הבטיחות בהסעה, משכה והתנהלותה נעשים בהתאם לדרישות התקנות, לחוזה בין הרשות למסיע ועל פי תנאי הבטיחות הקבועים בכל דין". זה כמובן לא מייתר את האחריות של - - - של המפקח שקיים על התקנות האלה - - -
נועה בן שבת
¶
כן.
(6) "הממונה ירכז ויבדוק דיווחים ותלונות המתקבלים לעניין ההסעה; בהתקבל דיווח על אירוע חריג, ידווח הממונה גם לאחראי על הפעוט ולמפקח; התקבלה תלונה הקשורה בבטיחות הפעוטות בהסעה, בשלומם הפיסי או הנפשי, יבדוק הממונה את התלונה באופן מיידי ויורה לספקי השירות של ההסעות או לאחראי על המלווים, לפי העניין, לתת מענה חלופי, מיידי והולם עד לתיקון הליקויים".
לאחראי על המלווים הכוונה לגורמים ברשות המקומית שאחראים על המלווים. אני רוצה לבקש שפה, בפסקה 6, גם יתווסף שהוא יהיה זמין לאחראים על הפעוטות. כך, אם ההורה רוצה לדעת איפה, מה קורה עם ההסעה, מה, האם יש שינוי במסלול, האם יש ליקויים - - -
יעקב מרגי
¶
מי שנעזר בהסעה, הורה שנעזר בהסעה של ילד בגלל סיבה כזו או אחרת, זו דינמיקה שקיימת ומתבקשת.
ולרי זילכה
¶
עורכת הדין ולרי זילכה, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות.
באחד הנוסחים הקודמים הייתה פה עוד איזושהי תוספת, שאני רואה שהיא ירדה, בסעיף (6) – הממונה יהיה רשאי במקרים חריגים להורות על הפסקת ההתקשרות עם קבלן ההסעות, ולדאוג להסעה חלופית בתוך שבעה ימי עבודה.
נועה בן שבת
¶
תראי, אני רואה את פסקה (7) שמופיעה כמחוקה לגבי העיגון של החובות של סמכויות הממונה כלפי חברת ההסעות, לעגן אותן בהסכם, וגם הוראה על הפסקת ההתקשרות. אני חושבת שאולי ההסכם יכול לתת ביטוי. אני חושבת שאולי ראוי שההסכם ייתן ביטוי באמת לכל החובות של חברת ההסעות, כדי שהנהג יידע מה מצופה ממנו ולא יגלה את החובות שיש לו לפי התקנות האלה רק כשמגיעה תביעה כנגדו. אז אולי ההסכם יכול להיות.
לגבי הפסקת ההתקשרות - - -
ולרי זילכה
¶
אז אם יש אפשרות להבהיר אכן שהממונה, שתהיה לו סמכות בחוזה אכן להפסיק את ההתקשרות במידת הצורך.
הדר ירדני
¶
דוקטור הדר ירדני, מנהלת המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו במשרד הבריאות.
כתוב פה בהערה שזה יעוגן בחוזה, ולכן אני רואה שזה נמחק אבל רק - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כן, אבל תשמעי, אנחנו רוצים לעשות משהו ישים. אנחנו יושבים פה וכותבים, ואנחנו רוצים לעשות גם משהו ישים. ואותו נהג גם לא מקבל על יום הסעות כזה 7,000 שקל, ואם נשגע אותו יותר מידי; אנחנו רוצים שיביא את הילדים שלנו מהבית, ויביא אותם למעון בבטחה. ואנחנו לא אומרים שהוא יהיה בלונדיני עם עיניים כחולות ובגובה 1.90 מטר. זה מה שאנחנו רוצים. אוטו נקי, מסודר, ייקח את הילדים. אנחנו נהיה בטוחים שהוא נוהג נורמלי, לא משתגע, מביא את הילדים בבטחה – זה מה שאנחנו רוצים.
אדוארד וייס
¶
שמי עורך הדין אדי וייס, סגן היועץ המשפטי של משרד הרווחה והשירותים החברתיים.
בדרך כלל לא נהוג להיכנס לכל הנושא של היחס – איך בדיוק הרשות מבצעת את תפקידה. מדובר ביחסי חוזים. יש להבדיל בין התקנות שקובעות את הדרישות הפורמאליות בתור רגולטור לבין החוזים.
נועה בן שבת
¶
אנחנו נעבור ל-(ד).
(ד)(1) "רשות מקומית שצריכה להסיע פחות מחמישה פעוטות עם מוגבלות רשאית להתקשר עם רשויות מקומיות סמוכות לצורך הסעה וליווי של הפעוטות עם המוגבלות, במטרה להוזיל את הוצאות ההסעה והליווי, ובלבד שההסעה המשותפת כאמור לא תגרום להארכת משך ההסעה באורח בלתי סביר, ומשך ההסעה של כל פעוט לא יעלה, ככלל, על שעה אחת - - -".
אדוארד וייס
¶
סליחה, יש לי הצעה, הערה לגבי הסעיף הזה: קודם כל, לגבי הנושא של שעה, בעצם כבר יש הסדר לגבי הזמן המקסימלי.
אדוארד וייס
¶
שעה, אבל יש אפשרות של חריגים אם ההורים מסכימים. צריכים לחבר את זה לזה, כי אחרת יש הבדל בין מה שכתבנו שם. צריך להיות בכפוף - - -
אדוארד וייס
¶
כן, כן.
אני גם רוצה לציין שלמשרד הפנים גם הייתה הערה פה לגבי הנושא של פחות מחמישה פעוטות. הוא ביקש – טוב, אני אתן ליועץ המשפטי של משרד הפנים גם כן לדבר – אבל הוא ביקש בעצם להוריד את המספר הזה כי זה לא נדרש, ואנחנו מסכימים. החוק, כשהוא מדבר על חמישה פעוטות הוא מדבר על זה בהקשר של רכב בטיחותי ולא אפשרות - -
יעקב מרגי
¶
אבל סליחה, אנחנו מדברים על פעוטות. אתה רואה את המלווה ואת הנהג משתלטים על כמות גדולה יותר?
נועה בן שבת
¶
אני רוצה לנסות להבין. אנחנו מדברים על כך שרשות מקומית צריכה להיות אחראית לילדים שנמצאים בתחומה, לפעוטות שנמצאים בתחומה, שיגיעו למעון היום השיקומי, להסיע את ההסעות. עכשיו, כשאתה מאפשר לה להתקשר עם רשות סמוכה ואתה לא אומר: זה רק במקרים החריגים, כשיש לה מעט מאוד ילדים, אתה בעצם מאפשר לתל אביב להתקשר עם בני ברק ועם גבעתיים ועם חולון ועם כל מיני רשויות מקומיות סמוכות, כי זה יותר נוח לה להתקשר.
נועה בן שבת
¶
- - - אבל יכול להיות - - -. אתה בעצם לוקח את הכלל שאומר שרשות מקומית אחראית לילדים שלה, ואתה אומר לה: את יכולה לפתוח את זה מתי שאת רוצה. כשאני חושבת שהכלל אמור להיות שהרשות המקומית אחראית, ובמקרים החריגים, כשיש לה מעט מאוד ילדים ואין טעם שהיא תוציא הסעה, היא תוסיף רשות מקומית אחרת.
עכשיו, הנספח הזה לא הומצא. אתה יודע, אתה אמרת לי בעצמך, זה מסעיף 4 לחוק – - -
נועה בן שבת
¶
- - חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות. ושם אומרים: הרשות המקומית יכולה במקרים החריגים, אם לא - - - רשות מקומית אחרת להתקשר עימה, יכולה להוציא את הילד אפילו ברכב שלא עומד בתנאים שבתקנות.
נועה בן שבת
¶
הרכב הלא בטיחותי.
השאלה היא למה אנחנו צריכים להפוך את זה להיות כלל? זה לא אמור להיות כלל, שהרשויות מתקשרות אחת עם השנייה - - -
מירה סולומון
¶
עורכת הדין מירה סולומון, מרכז השלטון המקומי.
אנחנו סבורים שצריך לתת לרשויות המקומיות את האפשרות להתקשר להסעת הפעוטות גם בהסעה משותפת, גם אם יש להם יותר מחמישה פעוטות להסיע. גם, בין היתר, אנחנו יכולים לחשוב, במקרים המיוחדים שעורכת הדין נועה בן שבת ציינה, על שני פעוטות ברשות מקומית אחת ועשרה פעוטות ברשות מקומית אחרת, כאשר - - -
נועה בן שבת
¶
אבל תקשיבי, זה אומר שרשות אחת יש לה פחות, יש לה שני ילדים, והיא מתקשרת עם רשות שיש לה 200 ילדים – זה לא משנה. אבל היא נסמכת. זה לא שרשות שיש לה 200 ילדים מתקשרת עם רשות שיש לה 300 ילדים. זה לא - - -
מירה סולומון
¶
אומרת עורכת הדין נועה בן שבת שרשות מקומית שיש לה שני פעוטות יכולה להתקשר עם כל רשות מקומית בכל מספר פעוטות שהוא. אנחנו אומרים: רשות מקומית שיש בה יותר מארבעה פעוטות יכולה להתקשר ולהסיע באותה הסעה, יחד עם רשות מקומית - - -
היו"ר חיים כץ
¶
הקשבת למה שעורכת הדין נועה בן שבת אמרה? מה שעורכת הדין נועה בן שבת אמרה זה לא מה שאת מדברת, למה לא הקשבת. את היית נעולה בשלך. עורכת הדין נועה בן שבת אמרה שלא יהיה מצב ששתי רשויות גדולות, שבאחת יש 200 ילדים ובאחת 300 ילדים ויעשו שירקעס.
מירה סולומון
¶
פשוט לא הספקתי להשלים את דבריי, אבל לעניין, הדבר השני, והשירקעס, והחשש של עורכת הדין נועה בן שבת, שהוא חשש חשוב מאוד, אני מבקשת להפנות לסיפא של סעיף 2, שמופיע בנוסח של התקנות: אין בהוראת תקנת משנה, ששתי רשויות מקומיות גדולות שמתקשרות, כדי לגרוע מהאחריות של הרשות המקומית בה מתגורר הפעוט להסעת הפעוט. כלומר, אנחנו מתייחסים לנקודה שהעלתה עורכת הדין נועה בן שבת.
שוקי שדה
¶
שוקי שדה, מנכ"ל ארגון חברות ההסעה בישראל.
אחד, חבל שלא קיבלנו זימון לדיון הזה. במקרה באתי מדיון אחר, הוציאו אותי עכשיו מדיון אחר וחבל.
שוקי שדה
¶
הדבר השני זה שישנם דברים שנעשים במסגרת התקנון ולא מופיעים אחר כך במכרז. הדברים האלה חייבים להיות מצוינים, שזה חייב להיות במכרז, כי מערכת ההסעות שונה מכמויות של רשות - - -
נועה בן שבת
¶
לא, סעיף קטן (ד)(2) יהיה. כי סעיף קטן (ד)(2) – אנחנו דיברנו על מצב שיש פה הסעה משותפת של מספר ילדים מועט עם רשות מקומית אחרת.
(2) התקשרו רשויות מקומיות סמוכות בהתקשרות כאמור בפסקה (1), רשאיות הן למנות עובד של אחת הרשויות שמתקיימים בו התנאים שבתקנה 4(ג) כממונה, והוא ימלא את תפקידי הממונה לפי תקנות אלה מטעם כל אותן רשויות לגבי כל הפעוטות עם המוגבלות המוסעים במסגרת ההתקשרות האמורה; אין בהוראת תקנת משנה זו כדי לגרוע מאחריות הרשות המקומית בה מתגורר הפעוט להסעת הפעוט.
נועה בן שבת
¶
כישורי המלווה ותפקידיו – 5(א) "המלווה לא יועסק על ידי נותני שירות ההסעות ברשות המקומית ולא תהא לו זיקה לנותני שירות ההסעות, אלא אם כן שירות ההסעות מבוצע ישירות על ידי הרשות המקומית". - - - תנאי שהמלווה לא, ולא שנהג ההסעות מביא את קרובו או מישהו שהוא מכיר לצורך הליווי.
(ב) "לא יהא אדם מלווה אלא אם כן התקיימו בו כל אלה:
(1) מלאו לו 18 שנים לפחות;
(2) הוא בעל ידע בשפה העברית או הערבית או שתיהן, לפי העניין, לרבות קרוא וכתוב" – זה אומר לפי האוכלוסייה שהוא מסיע?
נועה בן שבת
¶
(3) "אין לו מגבלה רפואית המונעת ממנו למלא את תפקידו;
(4) יש ברשותו אישור שעבר בסמוך לפני כניסתו לתפקיד קורס החייאה כאמור בתקנת משנה (ה)(1)".
שוב, אגיד בשם, התקבלה פה הערה של מרכז השלטון המקומי. הם אומרים: לפעמים המלווה זה תפקיד לא כל כך אטרקטיבי: מעט מאוד שעות ביום, כנראה השכר לא נהדר, ויש תחלופה רבה. ומה קורה אם יש לנו מלווה שעדיין לא עבר קורס החייאה? מה קורה אז? האם הוא יכול להיכנס לתפקיד במקרים האלה?
היו"ר חיים כץ
¶
ואנחנו חושבים ש-30 יום זה בסדר. 30 יום הוא גמר, הוא רואה את העבודה שלו. 14 יום זה פחות מדי.
נועה בן שבת
¶
זה לא כלל – במקרים חריגים רשאי הממונה, באישור מנהל המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית, לאפשר את תחילת עבודתו של מלווה, אף אם טרם סיים קורס החייאה, ובלבד שיסיים קורס כאמור בתוך 30 ימים לכל המאוחר מתחילת עבודתו.
נועה בן שבת
¶
הייתה פה דרישה נוספת, שאלה נוספת: מי פוגש, מי מאשר את מינוי המלווה? אני מבינה שיש הסכמה שהרשות המקומית היא זאת שבעצם צריכה לאשר את המינוי של המלווה, כי זה חלק מהדברים שהממונה הרי מטעם הרשות המקומית צריך לוודא שהמלווה הוא בעל הכישורים המתאימים. אני מבינה שהוויכוח היה על הריאיון האישי שהוא עובר או נדרש ריאיון אישי או רק מסמכים?
מירה סולומון
¶
נכון. העמדה שלנו היא שהממונה צריך לבדוק שמתקיימות הכשירויות במלווה לפי בדיקה של המסמכים שלו ולא על בסיס ריאיון אישי, ולא על בסיס דברים שמחזקים את הטענות ליחסי עובד - - -
אסא בן יוסף
¶
אני לא יודעת להגיד לך מה התדר במדויק, אבל ההחלפות הן סדרי גודל של מלווה שיכול לעבוד חודש ימים ויוחלף.
אסא בן יוסף
¶
עוד הפעם, השכר הוא שכר מאוד-מאוד נמוך, והעבודה היא עבודה קשה, מורכבת, ודורשת הרבה מאוד שעות. התחלופה היא מאוד גבוהה. מאוד גבוהה. אנחנו לא נעמוד בקטע של ריאיון אישי.
נועה בן שבת
¶
(ג) "המלווה אחראי על שלומם ובטיחותם של הפעוטות עם המוגבלות בהסעה ועל קיום הוראות התקנות - - -" – זה, למשל, שהילד חגור וכולי. אלה ההוראות - - -
"- - - ואלה תפקידיו
¶
(1) המלווה ידאג לשלומו של פעוט עם מוגבלות, יהיה קשוב לצרכיו וישמור על ציודו;
(2) המלווה לא ישאיר פעוט עם מוגבלות ברכב ההסעה ללא פיקוח והשגחה; לעניין זה, נוכחות נהג ההסעה ברכב לא תחשב כפיקוח והשגחה אלא במקרים חריגים ולזמן קצר".
היו"ר חיים כץ
¶
והוא גם עבר קורס החייאה, שאם מישהו צריך החייאה באותו זמן אז הנהג גם יוכל - - -
אוקיי. טוב, תמשיכי.
נועה בן שבת
¶
(3) "המלווה יוודא לפני תחילת ההסעה שיש בידיו רשימת הפעוטות המיועדים לנסוע באותה הסעה כאמור בתקנה 4(ג)(3), שמסר לו הממונה; המלווה אחראי לכך שכל הפעוטות המיועדים לנסוע בהסעה ייאספו לפי הרשימה האמורה;
(4) המלווה יושיב כל פעוט במושב הבטיחות, יהדק את מושב הבטיחות למושב הרכב, יחגור כל פעוט במושב הבטיחות, וידאג כי הפעוטות ישבו בטוחים וחגורים במושבי הבטיחות במהלך ההסעה;
(5) המלווה יוודא שאין ברכב כל חפץ שעלול לפגוע בפעוטות עם מוגבלות המוסעים בו, וידאג שכל חפץ כבד ברכב שמוסע בו פעוט עם מוגבלות יהיה רתום למושב פנוי או למהדקים ברצפת הרכב;
(6) המלווה יהיה נוכח במשך כל ההסעה והוא ישב חגור בחגורת בטיחות במקום שממנו יוכל לראות את כל הפעוטות בהסעה בקשר עין ישיר ולגשת אליהם; נוצר מצב שמחייב את המלווה לקום ממקומו במהלך הנסיעה, ידווח על כך לנהג הרכב ויבקש ממנו לעצור את הרכב בצד הדרך עד אשר ישוב למקומו; במקרה הצורך, יזעיק המלווה שירותי הצלה".
(7) פה, אדוני, יש מחלוקת, ולכן יש פה שתי גרסאות לאותה פסקה (7). הנוסח הראשון שהופיע בתקנות אמר שהמלווה צריך לדאוג שהילד יימסר לידי איש צוות המעון שיוצא ולוקח - - -
נועה בן שבת
¶
אוקיי. אז (7), זו הגרסה השנייה, החלופה השנייה שמובאת פה, אז אני אקרא אותה.
(7)(א) המלווה ילווה פעוט מהרכב אל תוך מעון היום וימסור אותו לידי איש צוות של המעון שיהיה אחראי לקבלו, וילווה את הפעוט ממעון היום אל ההסעה ובחזרה, ובלבד שבכל זמן היעדרותו מההסעה לצורך הליווי הנהג נמצא ברכב ומשגיח על הפעוטות שנותרו בו.
גלית גבע
¶
שמי גלית גבע, ואני מנהלת השירות לשיקום בקהילה ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים.
המחלוקת כאן שעורכת הדין נועה בן שבת ציינה היא - - -
גלית גבע
¶
לא, אבל היא מתפתחת, ואני אגיד לך למה הכוונה: הכוונה היא שישנם מעונות; קודם כל, אנחנו רצינו שגם אם המלווה, אם מחליטים ככלל שהמלווה הוא זה שיוריד את הפעוט ויביא אותו למעון, צריך לשים כאן סייגים מאוד-מאוד ברורים. ישנן הסעות שיש שם שמונה פעוטות, וכל יציאה, כניסה ויציאה של מלווה מאריכה את זמן ההסעה של הפעוטות האחרים שיושבים ברכב, ואנחנו צריכים להגביל את זה בזמן, שלפחות יש מינימום, למשל, של שלושה, מעל שלושה פעוטות ומעלה צריך שאדם מהמעון יגיע לרכב על מנת לאסוף את הפעוט - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אמרת שיהיו מעונות קבועים שישלחו נציג, ויהיו מעונות קבועים שלא ישלחו נציג. למה סדר העבודה הוא מסודר.
היו"ר חיים כץ
¶
אז מי שקרוב - - - נשלח, ומי שרחוק המלווה יוריד. מעל שלושה או ארבעה המלווה ירד והם יחכו?
נועה בן שבת
¶
רגע, מה שמוצע פה בפסקה (ב), בפסקת משנה (ב), מוצע להגיד באמת שיש מקרים שבהם אפשר יהיה - - -
נועה בן שבת
¶
אולי אפשר לנסות להציע את מה שכתוב פה בפסקה (ב). אולי צריך להוסיף פה עוד נתונים, כמו שאת אומרת, זמן ההיעדרות מההסעה. מה שנמצא פה זה להגיד: יש מקרים חריגים שבהם באמת אפשר יהיה לאשר שאדם מתוך צוות המעון הוא זה שייצא וייקח את הילדים. ואז אנחנו צריכים להגיד: אבל יש תמהיל של נסיבות. אי אפשר לראות רק את - - -, צריך לראות גם - - -
נועה בן שבת
¶
(ב) "שר הרווחה והשירותים החברתיים רשאי להורות על נסיבות מיוחדות שבהן יהיה מנהל המחלקה לשירותים חברתיים ברשות מקומית רשאי לאשר, לאחר התייעצות עם מנהל המעון ועם הממונה על ההסעה, כי ליווי הפעוט מההסעה למעון ובחזרה ייעשה בידי איש צוות ממעון היום, לאחר ששקל את מספר הפעוטות והילדים בהסעה בעת ההגעה למעון היום, את סוגי המוגבלויות והצרכים שלהם, ואת הנסיבות הקשורות בהסעה - - -". למשל: אם יש גם ילדים גדולים בהסעה או לא. "- - - ואת מספר הפעוטות, סוגי המוגבלויות, והצרכים וכוח האדם במעון היום באותה עת, - - -". כי אני רוצה לציין שאמרו לנו שבמעון היום יש איזו תקינה חסרה של חלק מהסייעות, ולכן הן לפעמים לא מגיעות בבוקר. משרד הרווחה והשירותים החברתיים לא מתקצב בצורה מלאה את מלוא התקן. לכן אנחנו אומרים: "- - - וכוח האדם במעון היום באותה עת, את מבנה המעון ואת המרחק מרכב ההסעה, - - -". אולי פה צריך להסביר – את הזמן. את הזמן שבו ייעדר המלווה מההסעה.
היו"ר חיים כץ
¶
זה לא - - - במקום לפשט אנחנו עושים את הכול בלתי ישים. תשמעי מה אני אומר לך: אנחנו, במקום לפשט את החיים, אנחנו עושים, אנחנו כותבים. אנחנו, עורכי הדין, כותבים וכותבים וכותבים, ואנחנו עושים את זה לא ישים.
היו"ר חיים כץ
¶
המטרה שהילד יגיע בריא ושלם. איך שאנחנו כותבים – לא יגיע. יריבו אלה עם אלה ואלה עם אלה והסיפור יימשך שנים.
נועה בן שבת
¶
(8) "המלווה יוריד את הפעוט עם מוגבלות עם הציוד הרפואי הנדרש מהרכב מדלת שאינה פונה לכיוון הכביש".
יכול להיות שיש לו גם ציוד אישי, לילד, או שלא, או שהוא רק - - -?
נועה בן שבת
¶
(9) "המלווה ידאג כי בתום שהיית הפעוט במעון יום שיקומי, יועלה הפעוט על רכב ההסעה - - -". אנחנו מורידים את המשפט הבא, הוא מסומן פה בסוגריים - - -. "- - - ויוודא שהפעוט - - -" – לא יוודא, הוא מעלה את הפעוט.
נועה בן שבת
¶
"- - - ויעלה את הפעוט להסעה עם הציוד הנדרש - - -". אנחנו מורידים גם את הסיפא. ופה יש את ההערה שדיברנו עליה קודם.
(10) "בהגעת ההסעה למקום הורדתו של הפעוט בשובו ממעון היום, ימסור המלווה את הפעוט לידי האחראי עליו או אדם אחר שהאחראי אישר מראש; לא נמצא במקום האחראי או אדם אחר כאמור, לא יורד הפעוט מההסעה, והמלווה יצור קשר עם הממונה ברשות המקומית ויפעל לגבי הפעוט לפי הנחיותיו".
יעקב מרגי
¶
אדוני היושב ראש, אני אספר לך מהפרקטיקה של אשתי הפעם - - - כמנהלת מעון הרבה פעמים הייתה מתקשרת להורים. שמע, השעה 17:00 כבר – "שכחנו לבוא לקחת את הילד".
יוליה בן משה
¶
יוליה בן משה, קואליציית הורים.
זו הערה שנייה להורים ואני רוצה להגן על כבודם של ההורים. דווקא מטפלת במקרה אחר כרגע, לא ברווחה אלא בחינוך, שנהג ומלווה לא איתרו את ההורים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
בתוך עמנו אנחנו חיים, ולצערי בעמנו הזה יותר מדי ילדים בשנה האחרונה הושארו באוטו והלכו לעולמם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא, בגלל החום באוטו. לא, ההורים לא השאירו אותם. ההורה שכח את הילד, השאיר את הילד והלך - - - אז לא בגלל ההורים.
נועה בן שבת
¶
(11) "המלווה של פעוט עם מוגבלות בעל צרכים מורכבים יוודא, אחת לחודש לפחות, את שלמות ערכת ההחייאה הבסיסית ברכב ההסעה שיוסע בו הפעוט".
(12) "המלווה ידווח למנהל המעון ולממונה על כל אירוע חריג הקשור לשלומו של פעוט שהתרחש במהלך ההסעה, והממונה ידווח על האירוע האמור למפקח ולאחראי על אותו פעוט, סמוך ככל האפשר להתרחשותו ולא יאוחר מ-24 שעות לאחר שאירעו; לעניין זה יראו כאירוע חריג גם אי מילוי אחת מהדרישות המפורטות - - -" – בהתחלה זה צוין כתקנה 2. אני חושבת שאפשר להגיד בתקנות אלה, כפי שאמרנו לגבי האחריות של המלווה.
נועה בן שבת
¶
(13) "בסיומה של ההסעה, יבדוק המלווה את רכב ההסעה ויוודא שלא נותר בו פעוט".
(14) "בתום כל הסעה ימלא המלווה טופס לפיו מולאו כל דרישות התקנות במהלך ההסעה; נוכח מלווה כי אינו מסוגל לקיים הוראות תקנה זו בתחילת ההסעה, - - -" – התקנה הזו זה כל ההוראות שקראנו עכשיו – "- - - במהלכה או בסיומה או כי אירעה תקלה בהסעה או אירע אירוע חריג, ידווח על כך לממונה ויפעל על פי הנחיותיו".
(ד) "ככל שניתן, לא יוחלף המלווה במהלך כל שנת הלימודים". אני מבינה אבל שזה לא דבר - - -
נועה בן שבת
¶
אני רק רוצה להעיר: אנחנו קראנו קודם את סעיף (14) לעניין דיווח על אירועים חריגים, וקראנו קודם את סעיף (12) לעניין דיווח על אירועים חריגים. אולי ננסה לנסח את זה כדי שלא תהיה כפילות.
נועה בן שבת
¶
בסדר.
(ה) "הרשות המקומית תוודא כי לא יועסק כמלווה אדם שנמצא כי הורשע בעבירת מין כמשמעותה בחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, התשס"א – 2001 (להלן – חוק למניעת העסקה של עברייני מין)".
(ו) "הרשות המקומית תדאג לכך שכל מלווה יעבור –
(1) קורס עזרה ראשונה לרבות בנושא החייאה לילדים ולפעוטות, שנערך על ידי משרד הבריאות או מי מטעמו, סמוך ככל האפשר לפני כניסתו לתפקיד - - -".
נועה בן שבת
¶
אבל שינינו את זה, נכון. אז אנחנו צריכים להגיד. "ולאחר מכן אחת לשנתיים לפחות" – אז גם פה אנחנו נתאם את הנוסח כדי שזה לא יהיה - - -
ולרי זילכה
¶
היושב ראש, דובר על כך שהוא ינסה לעשות. הכלל יהיה שסמוך לפני כניסתו לתפקיד, אבל רק במקרים חריגים ושהוא לא יצליח - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא, לא, לא, הוא תוך 30 יום יעשה. יש נהג בפנים. הוא בא ביום הראשון, הוא לא יודע עם מה הוא נשאר ביום השני. הוא לא יתחיל עם קורס ההחייאה ואחר כך. יעשה תוך 30 יום. יש נהג שיש לו קורס החייאה.
בני פרץ
¶
בני פרץ. פעיל חברתי, אבל אני הלכתי בכוונה ללכת לעבוד כמלווה כדי לחקור את הנושא הזה, ובפרט בילדים עם צרכים מיוחדים. זאת מדברת שמלווה ילך לעבור. את יודעת איזה אנשים מסכנים שהם היום מלווים; את הגזל ואת העושק שעושים להם; על שעה אחת שנותנים להם הם צריכים לנסוע שעה וחצי; אחר כך עוד שעה וחצי לחזור לבית שלהם תמורת שעה שגם גוזלים ממנה כסף, שהוא יעשה החייאה, אנשים מבוגרים.
אני רוצה להגיד לכם רק בעיה אחת: לא הצרכים - - - צריך את החברות, חברות ההסעה – מישהו שיפקח עליהן. אני אגיד לכם: לא רק שחגורות הבטיחות הן על הזבל, ואני ראיתי את זה, אלה נהגים שהולכים לעשות עבודת לילה פרטית, ובאים, והם לא ערניים. אני למזלי עוד הייתי צריך להעיר אותו כדי שייסע. כל רגע לנמנם, יכול לעשות תאונה.
כל החיבורים וכל הצרכים, לפעמים הנהג לא מספיק להגיע בזמן והוא "טס" בשביל להביא אותם לבית הספר, כי הוא חייב ברבע לשמונה להוריד אותם. את זה אתם לא בודקים, אבל מי שצריך לבדוק רק את החגורות. לא איך יוריד אותם, לא איך יעשה החייאה. אין אחד, נהג ציבורי, הוא עובר, עזרה ראשונה. קודם כל, זה אחד מהחוקים.
נועה בן שבת
¶
אדוני, אז אנחנו נתאם גם את ההוראה הזאת, נתאם עם ההוראה כפי שקראנו אותה בנוסח הקודם של 30 הימים.
נועה בן שבת
¶
(2) "השתלמות מקצועית שיערוך משרד הרווחה והשירותים החברתיים או מי מטעמו, לפי תוכנית שיכינו במשותף המנהל הכללי של משרד הרווחה והשירותים החברתיים והמנהל הכללי של משרד הבריאות או מי שכל אחד מאלה הסמיכו לעניין זה".
מירה סולומון
¶
אנחנו מבקשים להבהיר, והדבר גם מוסכם בדיונים קודמים שהקורסים של משרד הבריאות ושל משרד הרווחה והשירותים החברתיים, לפי התקנה הזאת זה ממומן על ידי תקציבים של משרדים ולא מימון של הרשויות המקומיות, של השלטון המקומי, את הקורסים הללו.
נועה בן שבת
¶
(ז)(1) "פעוט עם מוגבלות בעל צרכים רפואיים מיוחדים או בעל צרכים רפואיים מורכבים יהיה זכאי לליווי צמוד של סייעת או אחות בהסעתו מביתו למעון יום שיקומי וממנו, אם נקבעה זכאותו לכך לפי תוכנית הטיפול האישית בהתאם לתקנות מעונות יום שיקומיים".
(2) "הסייעת או האחות תתלווה להסעה בנוסף למלווה ותהא אחראית על הפעוט במהלך ההסעה; הסייעת או האחות תשב ליד הפעוט המסוים במהלך ההסעה, או במקום ממנו היא יכולה לראות אותו ולגשת אליו באופן מידי במהלך כל ההסעה".
(3) "הסייעת או האחות תוודא שכל הציוד הרפואי שהילד זקוק לו תקין ומעוגן ברכב".
זה לגבי ההבאה של הילד למעון – (4) "סייעת או אחות אחראית להבאת הפעוט עם המוגבלות בעל צרכים רפואיים מיוחדים או בעל צרכים רפואיים מורכבים מרכב ההסעה למעון היום ובחזרה".
שוש רשף
¶
שמי שוש זאב רשף, אני מפקחת ארצית בשירות לטיפול - - - עם אוטיזם במשרד הרווחה והשירותים החברתיים.
אנחנו הצענו בכל מקרה להכניס איזשהו סעיף שמתייחס לאחריות של המעון, לגבי איך הילדים מגיעים. אנחנו דיברנו על זה שהמעון יגדיר איש צוות - - -
נועה בן שבת
¶
נהג הסעה – 6(א) "לא יועסק אדם כנהג להסעת פעוט עם מוגבלות אלא אם כן בידו רישיון נהיגה תקף לפי תקנות 183א, 184 או 185 לתקנות התעבורה, ואם ניתן לו רישיון כאמור עד יום ח' בטבת התשנ"ו (31 בדצמבר 1995) - גם היתר להסעת קבוצת ילדים לפי תקנה 84(ה) לתקנות האמורות".
(ב) "הרשות המקומית תוודא שהתקבל לגבי הנהג אישור משטרה כאמור בחוק למניעת העסקה של עברייני מין".
נועה בן שבת
¶
כן, זה היה סעיף (ג) – "ככל שניתן". סעיף (ד) – זו צריכה להיות דווקא הוראה, כי אנחנו הסתמכנו עליה עכשיו כמה פעמים.
(ד) "הרשות המקומית תדאג לכך שכל נהג יעבור קורס עזרה ראשונה לרבות בנושא החייאת ילדים ופעוטות, סמוך ככל האפשר לפני כניסתו לתפקיד, ולאחר מכן אחת לשנתיים לפחות - - -".
נועה בן שבת
¶
(ה) "הנהג יבדוק ויוודא את תקינות רכב ההסעה לפני כל נסיעה".
(ו) "לא יעלה הנהג להסעה אדם זולת המלווה, הפעוטות עם מוגבלות והילדים האמורים לנסוע בהסעה, וסייעת או אחות המלוות פעוט עם מוגבלות בעל צרכים רפואיים מיוחדים או מורכבים, אלא באישור מראש של הממונה".
(ז) "הנהג ידאג לנעילת דלתות הרכב קודם שיחל בנסיעה".
(ח) "הנהג יציית להוראות המלווה בכל הקשור לשלומם של הפעוטות עם מוגבלות".
(ט) "אין בהוראות תקנה זו כדי לגרוע מהוראות תקנות התעבורה ומהוראות כל דין". כל מה שחייב נהג של הסעות ושל הסעות לילדים וכדומה.
(י) "הנהג יסרוק את הרכב בתום ההסעה כדי לוודא שלא נותרו בו ילדים".
(יא) – אנחנו מוחקים את הפסקה הזאת כי אנחנו מבינים ממשרד התחבורה שהסעיף חל ממילא בכל מקרה.
כאן יש אסופה של שני סעיפים, שתי תקנות: היעדרותו של פעוט מההסעה – 6א(א) "לא הגיע למעון היום השיקומי בהסעה פעוט עם מוגבלות שאמור להימצא בה, ולא נמסרה למעון הודעה מראש על היעדרותו, יודיע איש צוות ממעון היום על כך לאחראי על הקטין סמוך ככל הניתן למועד הגעת ההסעה ויתעד את השיחה".
נועה בן שבת
¶
(ב) "נודע לאיש צוות מעון היום השיקומי על תקלה בהסעה או הפרה של התקנות, ידווח למנהל מעון היום והמנהל ידווח לממונה ולמפקח". - - - בהתאם להוראות החוק.
נועה בן שבת
¶
על הפעוט, נכון.
חובת סודיות – 6ב. "מי שהגיע אליו מידע על פעוט עקב מילוי תפקיד שהוטל עליו לפי חוק זה, חובה עליו לשמרו בסוד ואינו רשאי לגלותו אלא לצורך ביצוע תפקידו".
אדוארד וייס
¶
רגע, לגבי סעיף 6ב, אני כבר הערתי בעבר ליועצת המשפטית של הוועדה. אינני בטוח שיש צורך בסעיף כזה. החוק, חוק מעונות יום שיקומיים, יש לו כבר סעיף שמירה על סודיות, וגם פה מדובר בסעיף - - -
מירה סולומון
¶
אנחנו מבקשים שבהתקשרויות קיימות, שקיימות לרשויות מקומיות, תינתן קופת מעבר בת 180 ימים כדי שהן יוכלו לצאת בצורה מסודרת מהתקשרויות קיימות שלהן וליצור התקשרויות בהתאם לתקנות האלה. אחת הסיבות העיקריות לבקשה הזאת זה כיוון שכיום יש כמה רשויות מקומיות שאצלן המלווים הם מאותו קבלן כמו הנהגים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
ו-90 את לא חושבת שזה מספיק? ו-60 את לא חושבת שזה מספיק? לא, אני רוצה להבין. ככה במשא ומתן אני רוצה להבין.
נועה בן שבת
¶
90 ימים זה רק לגבי ההתקשרויות - - -. זה 30 ימים ככלל, ו-90 ימים זה במקרה שיש התקשרויות קיימות.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, לא, אין צורך.
ואנחנו נעבור להצבעה. ואנחנו נאשר את התקנות כפי שסוכמו פה. ומי בעד, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות (כללים להסעה וליווי של פעוטות למעון יום שיקומי וממנו), התשע"ג-2013 נתקבלו.
וכל חברי הכנסת, שהם שלושה במספר ויש להם זכות הצבעה, אישרו את התקנות.
מה זה, את גם רוצה להצביע?
ולרי זילכה
¶
לא, אני רוצה להודות ליושב ראש. אנחנו כבר שש שנים בעניין הזה, ואני רוצה מאוד-מאוד להודות לכם שהגענו לפה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
רגע, אתם תפסתם אותנו בכנס באר שבע ואמרתם לנו: זה לא יקרה. ועל זה שהיושב ראש, אמרתי לכם: הוא לא יעביר חוק שהוא לא יהיה טוב, ותקנות שהן לא יהיו טובות, ואתם אמרתם: אם ככה, זה לא יקרה בכלל. אז הנה, עבר פה.