PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
24/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 197>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ד באדר א התשע"ד (24 בפברואר 2014), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 24/02/2014
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - חופשת אבהות), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - חופשת אבהות), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
מאיה טאוסיג - עו"ד , לשכה משפטית, משרד הכלכלה
אורי שיינין - רפרנט תעסוקה באג"ת, משרד האוצר
ורד סויד - מנהלת הרשות לקידום מעמד האישה, משרד ראש הממשלה
עו"ד טלילה שחל רוזנפלד - מנהלת האגף לקידום נשים, נציבות שירות המדינה
דנה נאור מנדאל - מנהלת המחלקה המשפטית, שדולת הנשים בישראל
מאירה בסוק - יועצת משפטית, נעמ"ת
סיגל סודאי - מנהלת המחלקה לדיני עבודה, איגוד לשכות המסחר
אלי רייף - נציג צהר בכנסת, ארגון צוהר
גיא שיינפלד - פעיל, המשמר החברתי
ניצן שחר - משקיף, המשמר החברתי
אליאב גיל - לוביסט, מייצג את התאחדות המלאכה והתעשייה
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. יום שני בשבוע, מתחילים עוד שבוע חדש. כ"ד באדר א', 24 בפברואר 2014. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא הצעת חוק עבודת נשים (תיקון – חופשת אבהות), התשע"ג-2013 של חברת הכנסת תמר זנדברג. כל השאר לא חשובים לנו, החוק גם לא מעניין אותם. את רואה, הם אינם פה.
היו"ר חיים כץ
¶
שהאבות ייהנו זה בסדר. אבל כל אלה שרשומים פה, 470 איש, שהחתמת על הצעת החוק, זה לא מעניין אותם. זה עוד אחת שהם חתמו עליה סתם.
בואי, תציגי את הצעת החוק.
תמר זנדברג
¶
נכון, אני יודעת. ותודה על כך גם במקרה הזה.
החוק הזה הוא די פשוט, אבל די חשוב. אני אתחיל מהחשיבות. הוא חשוב מפני שבפעם הראשונה החוק הזה יבטיח שאבא יוכל להיות לצד אמא היולדת והתינוק או התינוקת בשמונת הימים הראשונים אחרי הלידה. אלה בעצם שמונת הימים הראשונים לחיי התינוק ושמונת הימים הראשונים לחיי המשפחה במתכונת המשפחה. כידוע, אלה הימים הכי קריטיים והכי חשובים. אני לא חושבת שצריך להכביר מילים על החשיבות ועל ההשלכות שמשפחה צעירה תוכל לבלות יחד את שמונת הימים הראשונים - -
היו"ר חיים כץ
¶
"לבלות" זאת הגדרה טובה. "להיות" זה משהו יותר טוב. "לבלות" בלילה כשהתינוק לא ישן, וכל רבע שעה שוקלים.
תמר זנדברג
¶
נכון. אז עכשיו גם האב יוכל להיות נוכח גם ביום ולא רק בלילה ולא רק בבוקר שאחרי הלידה או יום אחד אחרי כן לקום לעבודה כאילו בחייו שלו שום דבר לא השתנה.
תמר זנדברג
¶
אז זהו שאנחנו לא שואלות אותו. הוא יהיה שם גם אם הוא לא רוצה את זה. זאת חובה, זאת לא בחירה. אלה הימים הכי חשובים. אלה הימים הראשונים של ההתקשרות, אלה הימים של התהוות המשפחה, אלה הימים שבהם היולדת זקוקה הכי הרבה לנוכחות הזאת. אני אפילו לא קוראת לזה "עזרה" או "סיוע", אני קוראת לזה נוכחות משותפת וכניסה משותפת לחיים חדשים.
אני רוצה עכשיו להגיד למה היא הצעת חוק מתבקשת - -
תמר זנדברג
¶
אז בוא אני אגיד למה היא הצעת חוק פשוטה, וחבל בכלל שצריך חקיקה בשביל זה. מפני שאותם שמונת ימים לא משולמים על-ידי הביטוח הלאומי, והם לא משולמים כאקסטרה על-ידי אף מעסיק או מעסיקה. וכאן אני חייבת לתת את הקרדיט לשר וחבר הכנסת דאז אורי אריאל שבעצם התחיל את הצעת החוק הזאת, והוא בעצם הגיע לסיכומים שכבר כתובים בהצעת החוק עוד מהקריאה הטרומית.
הימים מתחלקים כך
¶
שלושה ימי חופשה על חשבון החופשה השנתית של העובד; ועוד חמישה ימי מחלה בתשלום. אנחנו לא הוספנו כאן שהמדינה משלמת ולא ביטוח לאומי, לצערי. המעסיק לא משלם ימים נוספים - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא "אבל". הוא מוציא מכיסו ומשלם. שוב המדינה נעשתה לארג'ית על חשבון המעסיקים. הם לא אויב.
תמר זנדברג
¶
אין בעיה. אני רואה שהנציג של מרצ לא נמצא, אזל אני אני אצביע במקומו. אם הוועדה מחליטה להטיל את הימים על ביטוח לאומי, אני כמובן מצטרפת, אני מצביעה בעד. אני חושבת שזה חשוב.
תמר זנדברג
¶
בשמחה. אני רק רוצה לחדד שבכל זאת לא מדובר בעול נוסף על המעסיקים מפני שמדובר בימי מחלה שעומדים לזכותו של העובד; ואם יש כאן מעסיק או מעסיקה או מעסיקים שחושבים שזאת לא מטרה ראויה לנצל עליה את ימי המחלה הלא מנוצלים - -
היו"ר חיים כץ
¶
בואי תלמדי אותנו. אנחנו בעד ייצוג הולם של העובדים. עשינו אכיפת דיני עבודה והכול. יחד עם זה אנחנו לא אויבים של המעסיקים. הם היו פה - -
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו לא אויבים שלהם. מה שקורה הוא שגם אותו עובד לא יקבל את כל חמשת הימים. כי אם זאת מחלה אז יש הימים הראשונים שהוא לא מקבל וכן הלאה; שנית, את מטילה על המעסיק עוד יומיים-שלושה של תשלום בלי קבלת תמורה. הוא מאוד שמח שלעובד שלו, במקרה הזה, נולד ילד, אבל הוא אומר שאם הוא יעשה ברית הוא ייתן לו מתנה 200 שקל או 300 שקל, אבל אני לא רוצה לממן לו שלושה ימים.
היו"ר חיים כץ
¶
הם לא עומדים לזכותו, הוא לא פודה אותם. הוא לא יודע לפדות אותם. זה ימי מחלה שאם הוא חולה - -
היו"ר חיים כץ
¶
יש פה בעיה עם הימים. אני מאוד רוצה להעביר את החוק הזה, אבל צריך לגמור את עניין הימים.
תמר זנדברג
¶
רק עוד מילה אחת, אדוני. בכל זאת אני באמת חושבת שצריך מידה רבה מאוד – ואני אהיה עדינה – אני בטוחה שכשבא עובד למעסיק ואומר לו, אני רוצה לקחת עכשיו ימי חופשה וימי מחלה בגלל שנולד לי ילד – מה יגיד לו המעסיק? אני רוצה לשמוע, אני לא רוצה לבוא לדרך השלילה.
היו"ר חיים כץ
¶
תיקח הכול על חשבונך, אני לא ממן אותך. למה? כי אני נותן לך 300 שקל מתנה לבריתה ולא 3,000 שקל. במצב כזה אני לא מוכן לתת לך 3,000 שקל.
היו"ר חיים כץ
¶
את יודעת מה אנחנו עושים פה? אני ואת מחוקקים חוק שהשכנה שלי מלמעלה תיתן לי 5,000 שקל אחת לשנה. למה? ככה.
אורי שיינין
¶
יש לזכור שלהצעת החוק הזאת יש עלות תקציבית, זה לא משהו שהולך רק על מעסיקים פרטיים. אמנם בממשלה קיים מנגנון הוראה שמאפשר לקחת שבוע חופשה - -
היו"ר חיים כץ
¶
ואללה, הנה פתרון. נעשה את זה רק על עובדי מדינה. תהיה לך אפשרות לתקן את זה הלאה. רק על עובדי מדינה. שהמדינה תממן.
המדינה מממנת לידה?
טלילה שחל רוזנפלד
¶
אני מנהלת האגף לקידום נשים בנציבות שירות המדינה. בשירות המדינה אפשר לנצל עד שבעה ימי מחלה לצורך התלוות לבת-הזוג - -
היו"ר חיים כץ
¶
אבל אצלכם זה לא חכמה כי אתם פודים ימי מחלה בפרישה. זאת אומרת זה כסף. אבל אצל אחרים לא פודים. אז זה כמו חופשה. מי שלא חולה שם מקבל כסף.
אורי שיינין
¶
אני רק רוצה להשלים את הדברים: בהצעות שעולות פה עלות יום ממוצעת לגבר שניצל את חופשת הלידה שלו היא בערך 540 שקל; עלות של גבר ממוצע אמורה להיות בערך 450 שקל - -
מיקי רוזנטל
¶
אנחנו לא מדברים על החופשה. החופשה היא תמיד על חשבון העובד. אנחנו מדברים על ימי המחלה שיש להם משמעות כספית. מי יממן את זה?
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי, עזוב את החופשה. חופשה זה מצוין. זה שהמעסיק יהיה חייב לתת לבן-אדם חופשה, ולא תהיה לו זכות להגיד לו שהוא צריך אותו לעבודה כי אחרת הוא יפטר אותו – צריך לעשות פה סנקציה שאם מישהו ייפגע בגלל זה, זה משהו אחר. איפה חמישה ימים?
היו"ר חיים כץ
¶
אז אני לא יודע איך - - - להתנהל פה. את צריכה להיות בקואליציה, כנראה, ולקבל תפקיד של יושב-ראש ועדה או שר - -
סיגל סודאי
¶
שלום, אני עו"ד סיגל סודאי מטעם נשיאות הארגונים העסקיים. היו ניסיונות להגיע לתיאומים ולא הגענו לתיאום. אני רוצה רק לדייק בעניין ימי המחלה – זה תשעה ימי מחלה לפחות. זה לא חמישה ימי מחלה. אני גם אסביר למה, אדוני.
סיגל סודאי
¶
המטרה של החוק היא בהחלט ראויה – אין לנו התנגדות לחופשת האבהות ולמטרות שהיא משקפת ומייצגת. אנחנו מתנגדים שיטילו את אידיאולוגית הרעיון הזה על כתפי המעסיקים. המדינה רוצה – תתכבד, תממן את זה. או אם העובד שזה יהיה על חשבון חופשה שנתית שלו או שזה יהיה חופשה ללא תשלום. ויש כבר תקדימים להיעדרויות שהן בבחינת - -
סיגל סודאי
¶
כמו שאדוני אמר, יש כאן גם היעדרות אז המעסיק גם מתמודד עם הנושא של ההיעדרות, והוא גם צריך לשלם.
סיגל סודאי
¶
מחקר כלכלי שעשו בהתאחדות התעשיינים – ניצול של שני ימי מחלה, העלות שלהם למשק זה 160 מיליון שקל - -
היו"ר חיים כץ
¶
מה זה את לא יודעת? את מקריאה לי פה שניצול של יומיים מחלה זה 160 מיליון שקל. כמה אנשים חולים? בן אדם אחד חולה?
היו"ר חיים כץ
¶
אתה צריך רק של גברים, אם הגבר עובד. ואם הוא עובד מדינה הוא מכוסה. רק אם הוא עובד במגזר הפרטי?
היו"ר חיים כץ
¶
עכשיו אנחנו מדברים להחיל אותו רק על המגזר הפרטי. זה מה שהמדינה אמרה, וזה בטח מה שתמר יודעת.
סיגל סודאי
¶
מחלה זה סוג של ביטוח. כשקורה האירוע אתה מכוסה. אם לא קורה הביטוח אז אתה לא מכוסה כי אין צורך בזה. כאן, למעשה, אפריורי אתם אומרים – העובד הזה מקבל את ימי המחלה. עצם הלידה כבר מהווה זכאות של תשעה ימי מחלה על חשבון המעסיק.
סיגל סודאי
¶
כן. בחוק הקיים, לפי המצב המשפטי של התקנות, הזכות הזאת מסויגת רק כאשר יש סיכון לעובר או לאישה או כאשר הבדיקות גורמות לתלות של האישה. זאת אומרת שכשלא מתנים את זה, לא מסייגים את זה - -
סיגל סודאי
¶
אין בכלל סייגים. זאת אומרת שבכל מקרה עצם העובדה שהיא הולכת לבדיקה, הגבר זכאי לחופשה; לעומת המצב היום שזה רק כאשר יש סיכון לעובר או לאישה או כאשר יש תלות. וזה לא המצב. זאת אומרת פה הוא בטוח מקבל את זה. זה שלושה ימים.
לצורך נוכחות בלידה זה יכול להיות עוד יומיים כי זה 24 שעות מתחילת הצירים. אז זה כבר חמישה ימים. ואז עוד חמישה ימים. אז כמו שאמרתי, זה תשעה ימים, למעשה. זה הרבה יותר מהמצב כיום. וזה תשעה ימים על בלנקו, אתה מקבל את זה מיד, לא צריך להוכיח שום דבר. זה באמת הכבדה - -
מיקי רוזנטל
¶
אנחנו צריכים את החוק כדי שעובד לא יפוטר, חלילה, כשהוא לוקח חופשה. אבל מי יממן את זה? זאת עדיין השאלה.
תמר זנדברג
¶
לאור הדברים שאת אומרת אולי אתחיל קצת קודם כדי שנזכור על מה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים על עובד או עובדת שנולד לו ילד או ילדה ומלווה את אשתו לבדיקות היריון ולטיפולים, ולכולנו ידועה המשמעות. אני רוצה להגיד לך משהו מהלב – כשההצעה הזאת עברה בקריאה הטרומית והתפרסמה בתקשורת פנו אלי ואמרו לי, מה זה? זה פופוליזם, חוק על כלום. איזה עובד שבא למעסיק שלו ומבקש חופשה בגלל שאשתו ילדה לא מקבל? וכשאני שומעת אותך – תסלחי לי – אני פתאום מבינה איפה אנחנו חיים. באמת איזה עובד שנולד לו ילד צריך להתייצב בעבודה ואפילו לא לקבל על זה יום מחלה? היום הראשון ללא תשלום, היומיים הבאים ב-50% ורק מהיום הרביעי, כשאנחנו מתקרבים ליום האחרון כי מדברים על חמישה ימים – רק זה בתשלום. אני אומרת – לאן הגענו? אז אני מבינה עוד יותר שכנראה, צריך את החוק הזה. בגלל המצב הכלכלי – אנחנו לא נגד המעסיקים, אני לא מאשימה אף אחד. זה שנעשה הפרד ומשול בין אוכלוסיות, ומדינת הרווחה תתפורר מהמחויבויות שלה זה – ואני מבינה את ההפסד כשעובד נעדר – אבל את יודעת, זה עובד שנולד לו ילד. מה אתם מצפים, שהוא יבוא לעבודה?
תמר זנדברג
¶
אז קודם כול, בואו נזכור על מה מדובר. אני מציעה שתחזרי לאנשים שאת מייצגת ותשאלי אותם איזה סוג של עובד הם רוצים. אם הם רוצים עובד שנמצא בעבודה כשאשתו עם הצמיד על היד עוד בבית החולים, והוא כל הזמן בטלפון ומארגן את כל המשפחה, במקום שיפסיד את היום הזה, ויהיה בבית במקום שהוא צריך להיות באותו רגע.
שנית, צריך לדבר על המימון של זה. אני רוצה להזכיר שבסופו של דבר – אם ננכה את המגזר הציבורי שגם שם, אם שמעתי ברקע של דברי האוצר שכשדיברתם על עלות לא דיברתם על עלות תקציבית שיוצאת מכיס כלשהו, אלא דובר על עלות למדינה כמעסיק על אותם ימים שיצטרכו לפדות אותם.
תמר זנדברג
¶
אז אם ככה, נשאלת השאלה על איזו עלות. יכול להיות שדווקא בפרישה העלות יותר גבוהה כי זה צובר בינתיים. אם נחזור רגע למגזר הפרטי בעצם מדובר בפועל על שלושה ימים בתשלום בלבד; כי היום הראשון הוא לא בתשלום, היום השני – 50%, היום השלישי – 50%, ונשאר היום הרביעי והחמישי - -
תמר זנדברג
¶
- - ונדמה לי שזאת פשרה. דבר אחרון, אדוני היושב-ראש, החוק כבר בקריאה הטרומית שלו מייצג פשרה והסכמות שהמציע המקורי שהוא מי שהיום שר השיכון אורי אריאל, החיל לתוך הנוסח הזה. תודה.
מאירה בסוק
¶
אני עו"ד מאירה בסוק מנעמ"ת. יש לי שאלה לחברת הכנסת זנדברג, האם בדקת את הנושא של ביטוח לאומי? כי בסך הכול העובדים הגברים משלמים ביטוח לאומי.
היו"ר חיים כץ
¶
אני זקן, היא צעירה. היא תקבל את הקצבה אחרי שנת 42. היא עוד רוצה שתהיה לה קצבת זקנה קטנה. זה לא פופוליזם.
תמר זנדברג
¶
את רוצה לשמוע את נציג האוצר שגם ככה על חופשה ומחלה קיבלתי הערכה תקציבית שיש עלות תקציבית. עכשיו את רוצה להוציא את זה מביטוח לאומי - -
תמר זנדברג
¶
יש הרבה בעיות. גם שמענו בדרך שהביטוח הלאומי צריך לתת מלווה בשביל תקציב הביטחון אז יש הרבה בעיות.
ורד סוויד
¶
אני מנהלת הרשות לקידום מעמד האישה. כמי שעמדה בראש הוועדה לבחינת מקום עבודה בבית המשפחה אנחנו תומכים מאוד בהצעת החוק הזאת, יש בה משמעות רבה. אני רק אומרת שצריך לחשוב פני עתיד. יש מדינות באירופה שניתנת חופשת לידה מקבילה לא באותה תקופה, אלא באותו אורך, גם לגבר וגם לאישה מתוך תפיסה לחזק את תפקידי ההורות במשפחה. ברור שאם תקופת הלידה תהיה שלושה חודשים העלות לא תוכל להיות על המעסיקים, ולכן אנחנו צריכים לחשוב איך בעתיד אנחנו מרחיבים את היוזמה המבורכת הזאת ואולי אפילו עושים סעיף ביטוחי מיוחד לעניין הזה. אבל זאת צריכה להיות התפיסה. אנחנו צריכים לחשוב על האישה שחוזרת מבית החולים עם כאבים פיסיים ומתמודדת עם עוד ילדים בבית. לכן יש הכרח. מצד שני אנחנו יודעים היום שהרבה פעמים יש חסם סמוי במקומות עבודה בקליטת נשים בגילאי הפוריות – בלי שקוראים לזה ובלי שמדברים על זה - -
היו"ר חיים כץ
¶
לידה לא יכול להיות גורם שישפיע על קליטת נשים כי פה לא יצטרכו לקלוט גברים כי פה הגברים הם המעמסה - -
ורד סוויד
¶
שיהיה איזון. מקום העבודה ישקול אם הגבר בגיל הנכון. לכן לטווח הארוך צריך להביא לכאן את נציגי הביטוח הלאומי ולהידבר איתם על המשך תקופת הלידה.
מיקי רוזנטל
¶
אנחנו אחת המדינות שבה חופשת הלידה היא הקצרה ביותר. בפינלנד, למשל, זה עשרה חודשים. בצרפת זה שנה.
תמר זנדברג
¶
זה גם חרב פיפיות כי אישה שאומרים לה, את עכשיו יוצאת משוק העבודה למשך שלוש שנים זה כמו להגיד לה, חמודה, תישארי בבית לטפל בילדים.
היו"ר חיים כץ
¶
אני הייתי מצפה מאלה שאישרו את הצעת החוק בוועדת השרים שגם יממנו אותה. לא יכול להיות שאני ואת נסכם שמיקי רוזנטל יעשה כל שבת על האש ויזמין את השכנים. זה בערך מה שאנחנו עושים פה. זה לא בסדר.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא מדתי, אבל צריך לשאול את הכלה. הכלה פה זה התעשיינים. את משיתה על התעשיינים הוצאה בלי לשאול אותם. הם היו פה ביום התעשייה והתחילו למנות לנו מה עשינו להם מאז שאני פה בוועדה. אני לא רוצה למנות לך. הם ישבו פה והתחילו לספור לי את החוקים. עשינו פה 50-40 חוקי עבודה. אלה המספרים. הכי דרמטי זה אכיפת דיני עבודה שיש שם פלילי ואחריות על המעסיק. החוק הזה ימגר, לשמחתי, את תופעת העסקת עובדי קבלן. לא יהיה להם כלכלי.
תמר זנדברג
¶
אז זה כמו שתגיד, אנחנו באים לבטל את העבודה הקבלנית, לא נשאל את עובדי הקבלן. הרגולטור לא תמיד שואל. לפעמים הוא משית חובה, וזאת חובה מאוד כללית.
היו"ר חיים כץ
¶
עד שלא תדברי עם המעסיקים אנחנו לא נצביע על הצעת החוק הזאת. ואף אחד לא חושד בי שאני אנטי חברתי או נגד העובדים.
תמר זנדברג
¶
אתה יודע מה היינו צריכות לעשות? היינו צריכות לבוא לכאן עם 14 שבועות חופשת מחלה ולהתפשר על תשעה ימים. באנו עם חמישה ימים - -
תמר זנדברג
¶
לפי מה שאתה אומר, על חשבון המעסיקים? אולי, למה לא? אז לא 14 שבועות, אז 14 ימים. אני הגזמתי.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיבי. תיכנסי להקשבה, את צריכה שעון שח כזה. את מדברת – תני לו דקה. הממשלה זה המעסיק הכי גדול. אבל יש להם ההסדר הזה, והם אומרים, נכניס גם את ההם לשכונה. אנחנו פה הקונטרול של הממשלה, ולדעתי, פה הממשלה הייתה לארג' על חשבון השכנים. זה מה שהיא עשתה.
היו"ר חיים כץ
¶
אדוני מהאוצר. תמר, די. ככה זה כשיש בחורה צעירה, תוססת, דינמית, חדשה. יש לך עוד הרבה שנים פה. מרצ הולכת ועולה. לאט-לאט.
היו"ר חיים כץ
¶
אז לך תבדוק. אם אנחנו מאשרים את הצעת החוק כפי שוועדת שרים אישרה, אין לה עלות תקציבית. גם אם לך, חברנו המלומד – ואני לא עורך דין – חושב שיש. אין.
תודה רבה. אני שולח אותך לתעשיינים. דברי איתם, תגיעי איתם להסכמות. תודה רבה, הישיבה נעולה.