PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
17/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 141>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ז באדר א התשע"ד (17 בפברואר 2014), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/02/2014
הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (מס' 2), התשע"ה-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
קארין אלהרר
יריב לוין
שולי מועלם-רפאלי
אברהם מיכאלי
מרב מיכאלי
אורי מקלב
אורית סטרוק
עדי קול
אלעזר שטרן
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
<הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית), התשע"ג-2013>
אורי מקלב
¶
אנחנו ביקשנו רביזיה בחוק הזה, ושלא ישתמע שאנחנו מסכימים לחלקו ולחלק לא מסכימים ושיש לנו רק שאלה של פרוצדורה - - -
אורי מקלב
¶
טוב שאיש הרשות נשאר פה, שיראה איך מתנהל מסע טרור נגד חברי כנסת, איך מכריחים להצביע, איך נהיית חברת אנשים שביחד מתאגדים כדי לאשר חוק שלפי דעתנו בא לפגוע באופן עמוק בתהליך הגיור הקיים היום במדינת ישראל, בייחוס של העם היהודי. הקלות שמבקשים לתת אפשרות להקים בתי דין לגיור שיפסקו בחוסר ידע, בחוסר הסמכה ובחוסר ניסיון לגבי יהדות של אדם. לפגוע בסמכות של ראש העדה הדתית, הגם שזה לא מופיע עכשיו בהצעה לקריאה ראשונה... אבל שכולם ידעו שקריאה ראשונה זה שלב...
אורי מקלב
¶
אני חוזר. זה בא לפגוע בתהליך הגיור שקיים היום, בייחוס של העם היהודי. זה בא לפגוע בפסיקה שקובעת את יהדותו של אדם. קריאה ראשונה זה שלב מכריע לקראת שנייה ושלישית, וכל הדברים שאמרו שלקראת שנייה ושלישית יסכימו או לא יסכימו – לא סתם המציע הסכים לשלב הזה. לנו הוא לא נתן מענה לכל הדרישות.
בסיכומו של דבר החוק הזה בא כדי להקל את המצב של היום.
אורי מקלב
¶
זה שאנשים רוצים להיות יהודים זה בסדר, זה לגיטימי, אבל הקלות שאנחנו מסכימים לקבל לעם היהודי – זאת הבעיה. יותר קשה היום לקבל ויזה, אבל בזה אנחנו מבינים שמעמידים קשיים, ואנחנו לא רואים בזה כמישהו שעוין לנו, וזה לגיטימי. אני מדבר בסך הכול על ויזה להיכנס, לא על אזרחות אמריקאית ולא רישיון עבודה, בסך הכול לבוא לטייל לשבועיים – איזה קשיים. אבל זה בסדר.
אבל הקשיים שרשות הגיור היום עושה... לכן אתם מביאים חוק שיקל על המקרים ויפתור את הבעיות שרשות הגיור, שהיא בעצמה מקילה מאוד גדולה... היא קמה כדי להקל וכל מהותה זה הקלה בגיור שהיה קיים עד לפני כמה שנים, וגם את זה אתם רוצים לערער היום ולתת בעצם אפשרות לכל מי שמבקש. מספיק שהוא מבקש, מספיק שהוא ירצה, אפילו אם יש לו מטרות אחרות בגיור, למשל נישואים או דברים כאלה – זה יספיק כדי לגייר.
ובגלל זה אנחנו צריכים להביא את זה לשולחן. לא צריך הרבה כדי לראות את ארגוני הרפורמים, שנמצאים מסביב לשולחן הזה בדיונים ואת המעורבות שלהם בחוק, כדי לדעת את הסכנה לעם היהודי בחוק הזה.
אורי מקלב
¶
זו בדיוק המהות, ומי שמנסה להציג את זה בצורה אחרת – מטעה וטועה. ולכן אני ביקשתי את הרביזיה – כדי להגיד לכל אלה שבאים להצביע שלא היו בדיונים ולא מכירים את החוק, שידעו בדיוק על מה הם הולכים להצביע.
אני גם רוצה להגיד שהייתה כאן הסכמה של סגן שר הדתות... הסכמה לא הייתה פה. הוא גם אמר את זה פה לא מעט פעמים. את זכות הווטו שלו הוא הפעיל לגבי סעיפים מסוימים, אבל במהותו של החוק אין הסכמה. ומספיק מה שאמר חבר הכנסת מיכאלי מטעם הרב הראשי לגבי אי-הסכמתו, לגבי ההתנגדות של הרבנות הראשית לחוק הזה.
אני חושב שגם חובתי להגיב על זה שאמרו כאן שיש מסר של איומים בתוך דברי הרב הראשי. אני חושב שחבר הכנסת מיכאלי הוא זה שצריך – ואני מקווה שיעשה את זה – למחות על הדברים.
ובסיכומו של דבר, קול ענות חלושה אנחנו שומעים, לפי דברי פרשת השבוע. ולכן אני מבקש להצביע בעד הרביזיה שלי.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, צר לי שהחוק הזה הוגש מלכתחילה. החוק הזה הוגש בלי לשבת עם הגורמים המוסמכים ביותר במדינת ישראל בנושא של שינויים בתחום סמכויות של רבנים. בקדנציה הקודמת ניסינו לעשות שינויים וישבנו עשרות ישיבות עם הרב הראשי כדי להגיע להבנות – וכך צריך להיעשות.
אברהם מיכאלי
¶
הפוליטיקה של ראש הממשלה היא זאת שקבעה אז לא לקדם את זה, ואתה יודע את זה מצוין. וגם היום ראש הממשלה לא שולט ולא מושל, והקואליציה מתנהלת ככה שכל אחד מנסה להיות כוכב תורן בחוק מסוים.
החוק הזה לא תואם, לא מלכתחילה ולא תוך כדי החקיקה לקראת הקריאה הראשונה. הרב אלי בן-דהן הודיע לך והודיע לנו שאת החוק הזה הוא יתאם עם הרבנים הראשיים, ורק בהסכמתם ובתיאום עם הרבנים הראשיים הוא יקדם את החוק הזה. לצערנו הוא לא עמד בלחץ הזה. אני רואה בזה גם חולשה גדולה של הבית היהודי, שאת זכות הווטו שיש להם בהסכמים הקואליציוניים, גם אותה הם לא מפעילים. הרי בנושאים של דת ומדינה יכלו להגיד שאם אין הסכמה מלאה שלהם הם לא יקדמו את החוק הזה, אבל לצערנו מה לא עושים כדי לקבל כותרות, כדי לומר ש"השגנו הישג כזה והישג כזה". אני יודע שבעוד חודש יביאו לנו ארבעה-חמישה חוקים שכל מפלגה רוצה להתהדר בהם.
אבל לא כך נוהגים כלפי דברים שהם בבסיסו של העם היהודי. אנחנו לא עושים פה שיווק של היהדות בפני גורמים שלצערנו לא מבינים כרגע את המהות של איך לשמר את העם היהודי. אנחנו לא מתביישים לומר שאם העם היהודי היה מתנהל כך במשך דורות, העם היהודי לא היה קיים היום.
לכן אני אמרתי בבוקר, ואני חוזר על הדברים שלי, שהרבנים הראשיים, לא הם שמנעו את התיאומים במקרה הזה. וגם אף אחד לא יעמוד לרבנים הראשיים עם סטופר ביד ויגיד להם "אם לא קיבלת אותי היום, מחר אני מעלה את החוק הזה בכל מחיר". לא כך נוהגים כלפי אנשים במדרגה גבוהה כפי שהם.
ולכן אני רואה פה חבלה מכוונת, סדרת חוקים שמגיעים לכנסת נגד היהדות, נגד הדת היהודית. מה לעשות, אני חייב להשתמש במילים האלה. מי שהיום חותר לשנות בחוקים האלה דברים שלפחות מאז קום המדינה לא ניסו לנגוע בהם – אני חושב שאסור לעשות את הדבר הזה, ולכן גם אסור להביא את החוק הזה לקריאה ראשונה.
שולי מועלם-רפאלי
¶
אדוני היושב-ראש, אי אפשר שלא למחות על המילים הקשות של חבר הכנסת מקלב ביחס לרבני ערים במדינת ישראל, שהוצגו בתחילת הדברים שלו כחסרי ידע. אנחנו, שנלחמים לחזק את הרבנות, שנלחמים לחזק את בתי הדין, בסוף מקבלים פה השתלחות חסרת רסן ברבני ערים שיעמדו בראש מערך גיור. אנה אנו באים, חבר הכנסת מקלב?
שולי מועלם-רפאלי
¶
מעולה. מי שקיבל מרבנות ראשית במדינת ישראל כושר לרב עיר, הוא מוסמך לרבנות בעינינו.
אורי מקלב
¶
יש גם פתיחת אזור רישום נישואים, גם פתיחת אזור רישום גיור, גם הקמת בתי דין לגיור בכל קיבוץ, תחת כל עץ רענן – הכול-הכול כלול בתוך החוק הזה. עכשיו תגידו לי אם זה לא קלות, ואם לא כל אחד שיכול, יכול להצטרף לבית הדין הזה.