PAGE
3
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק בעניין השוויון בנטל בשירות הצבאי בשירות האזרחי
ובשוק העבודה ולהסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות
18/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 40>
מישיבת ועדת הוועדה המיוחדת
לדיון בהצעת חוק בעניין השוויון בנטל בשירות הצבאי בשירות האזרחי ובשוק העבודה
ולהסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות
יום שלישי, י"ח באדר א התשע"ד (18 בפברואר 2014), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 18/02/2014
חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 הוראת שעה) (שילוב תלמידי ישיבות), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
איילת שקד- היו"ר
עפר שלח– מ"מ היו"ר
אריאל אטיאס
עמר בר לב
משה גפני
צחי הנגבי
דב ליפמן
מאיר פרוש
אלעזר שטרן
ישראל אייכלר
עליזה לביא
יוני שטבון
מוזמנים
¶
>
גדי אגמון - ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם, משרד הביטחון
אחז בן ארי - יועמ"ש, משרד הביטחון
הילה ארליך - לשכה משפטית, משרד הביטחון
עדי אברהם - פרקליטות צבאית, משרד הביטחון
שי טיילר - נציגת דובר צה"ל, משרד הביטחון
אוהד אלקבץ - משרד הביטחון
לירון דוד - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יונתן נד"ב - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רן רידניק - רכז תעסוקה באג"ת, משרד האוצר
יאיר דורנפלד - רח"ט תכנון וארגון, המשרד לביטחון פנים
עמוס צייאדה - מוסדות תורניים, משרד החינוך
מרים גראזי-רוזנבאום - יועמ"ש, משרד החינוך
מיכל צוק - משנה למנכ"ל, משרד הכלכלה
שירה ברלינר - מנהלת תחום תעסוקת חרדים, משרד הכלכלה
דקלה חורש - לשכה משפטית, משרד הכלכלה
מלכיאל דהן - מנהל תחום בקרה ופיקוח, מנהלת שרות אזרחי לאומי
יואב ארבל - יועמ"ש, מנהלת שרות אזרחי לאומי
נועם עמרן - יועמ"ש, מנהלת השירות האזרחי
איתן עוזרי - מנכ"ל, איגוד ישיבות ההסדר
שחר אילן - סמנכ"ל מחקר והסברה, עמותות
נתן נתנזון - יועץ, הבית היהודי
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 הוראת שעה) (שילוב תלמידי ישיבות), התשע"ג-2013>
היו"ר איילת שקד
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את הדיון בהצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 הוראת שעה) (שילוב תלמידי ישיבות), התשע"ג-2013. אנחנו ממשיכים מאיפה שהפסקנו אתמול, אחרי הבקשה לדבר עם שר הכלכלה. היתה בקשה של החרדים לדבר עם שר הכלכלה על תקופת ההסתגלות.
היו"ר איילת שקד
¶
אנחנו מצביעים עכשיו על סעיף 26ד, תקופת ההסתגלות, מסעיף 26ד עד סעיף 26ט. היתה הסתייגות אחת של חבר הכנסת פרוש, במקום גיל 24 בסעיף 26ט – גיל 26.
מירי פרנקל-שור
¶
אין לנו עדיין נוסח אבל אני אחזור על עמדתי כפי שאני מבינה את הצעת החוק הממשלתית. תקופת ההסתגלות מחלקת את הגילאים לבני 22 ומעלה – שהם יקבלו פטור, ולבני 18 עד 22 פחות יום – שאמורים לקבל פטור בגיל 24. זאת אומרת, תינתן דחיה משנה לשנה עד הגיעו לגיל 24. להבנתי, הצעת החוק הממשלתית היא כזו שב-2017 אין הפסקה של מתן הפטור.
מירי פרנקל-שור
¶
שניה, חבר הכנסת פרוש. לאותה קבוצה של בני 18 עד 22, האחרון שייכלל במסגרת ההסדר הזה הוא מי שמלאו לו 18 והוא יהיה בן 24 ב-2020. ואז אותה קבוצה, שהיא קבוצה צבועה, בעצם יגיע סיומה. זאת אומרת, ההדגשה היא שגם אם לא תהיה עמידה ביעדים לאחר 2017, חובת הגיוס לא תחול על אותה קבוצה, אלא הם יהיו זכאים לקבלת דחיית שירות עד לגיל 24. זו ההבנה שלי של הצעת החוק הממשלתית.
מאיר פרוש
¶
אני מבקש כך: לאלה שלא לומדים ומבקשים להתגייס – כאשר הממשלה מבקשת לראות שיש התקדמות בקרב החרדים שהם מתגייסים, עד היום ספרו את מספר המתגייסים כדי להגיע ליעד גיל שונה ממה שמוצע כאן. גיל שונה ממה שמציעים כאן – פה מציעים בגיל 24. אצלנו מבחינתנו הבריכה מתרוקנת. גם בקבוצה הזו של 18-22, אם זה בגיל 24 אז הבריכה מתרוקנת, וגם בהמשך, כשתדוני על הסעיף שמי שביום התחילה הוא בן 22 אז הבריכה מתרוקנת. ואנחנו אומרים לכם, לאלה שלא רוצים ללמוד ורוצים להתגייס, אם אתם לא תספרו את הגיל מעל 24 בסעיף הזה ובסעיף השני, תפטרו את כל אלה שנמצאים מגיל 22 ומעלה, לא יהיו מספיק כדי שהציבור החרדי יוכל להגיע ליעד. ואז אנחנו יודעים מה בדיוק הרצון של חלק מהחברים להגיע עם האוכלוסייה החרדית ומזה אנחנו חוששים. אנחנו אומרים: אם כנים דבריכם, אם כנים דבריכם, אנא אל תורידו את הגיל.
היו"ר איילת שקד
¶
תכף נגיע לסעיף השני. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת פרוש? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 4
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת פרוש נדחתה.
היו"ר איילת שקד
¶
ההסתייגות נפלה. עכשיו מצביעים על סעיפים 26ד עד 26ט. מי בעד 26ד עד 26ט? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 2
נמנעים – אין
סעיפים 26(ד) עד 26(ט) נתקבלו.
היו"ר איילת שקד
¶
עבר. אנחנו עוברים לתקופה השנייה, שזו "תקופת ההסתגלות מיועד לשירות ביטחון שמלאו לו 22 שנים". זה הפטור החד פעמי בגיל 22. איילת, בבקשה.
איילת לוי
¶
עמ' 12 אצלכם בנוסח, סעיף 26י: "26י.
(א) מיועד לשירות ביטחון, שניתן לו צו דחיית שירות לפי חוק דחיית שירות והצו עמד בתוקפו ביום הפקיעה, וביום התחילה מלאו לו 22 שנים לפחות, רשאי הפוקד לזמנו, בצו, להתייצב לשם בחינת שילובו בשירות סדיר או בשירות לאומי-אזרחי, במקום ובזמן שהפוקד או מי שהוא הסמיך לכך קבע בצו; בסעיף קטן זה "יום הפקיעה" – יום פקיעתו של חוק דחיית שירות בי"ג באב התשע"ב (1 באוגוסט 2012).
(ב) מי שנקרא להתייצב בצו לפי סעיף קטן זה, חייב להתייצב במקום ובזמן שנקבעו בצו כאמור.
(ג) בחר המיועד לשירות ביטחון להשתלב בשירות סדיר, רשאי הפוקד או מי שהוא הסמיך לכך, בצו, לקרוא לו להתייצב במקום ובזמן שקבע בצו, לצורך בדיקת התאמתו לשרת בשירות ביטחון והוא חייב להתייצב במקום ובזמן שנקבעו בצו כאמור;
(ד) מצא הפוקד, כי מיועד לשירות ביטחון מתאים לשרת בשירות ביטחון, רשאי הפוקד, בצו, לקרוא לו להתייצב, בתוך תקופות הקריאה להתייצבות הנזכרות בסעיף 20, לשירות סדיר, במקום ובזמן שקבע הפוקד, בצו, והמיועד לשירות ביטחון חייב להתייצב כאמור.
(ה) מצא הפוקד כי מיועד לשירות ביטחון שבחר לשרת בשירות סדיר אינו מתאים לשרת בשירות ביטחון, לאחר שבחן את כל אפשרויות הצבתו של המיועד לשירות ביטחון בשירות סדיר, רשאי הפוקד לזמנו, בצו, להתייצב לשם בחינת שילובו לשירות לאומי-אזרחי.
(ו) בחר המיועד לשירות ביטחון להשתלב בשירות לאומי-אזרחי, יפנה אותו הפוקד לשירות לאומי-אזרחי, ושר הביטחון ידחה, בצו, את מועד התייצבותו לשירות סדיר לצורך ביצוע השירות הלאומי-אזרחי .
(ז) בחר המיועד לשירות ביטחון שלא להשתלב בשירות סדיר או בשירות לאומי-אזרחי, רשאי שר הביטחון לפטור אותו, בצו, מחובת שירות סדיר ויחולו עליו הוראות סימן ג' לעניין שילוב בתעסוקה.
פטור משירות סדיר למי ששירת בשירות לאומי-אזרחי 26יא (א) מי ששירת בשירות לאומי-אזרחי לפי חוק שירות לאומי-אזרחי וניתן לו אישור על השלמת השירות לפי סעיף 8 לחוק האמור, יפטור אותו שר הביטחון, בצו, מחובת שירות סדיר.
(ב) הופסק שירותו הלאומי-אזרחי של מיועד לשירות ביטחון לפי הוראות סעיף 18 לחוק שירות לאומי-אזרחי, רשאי הפוקד לזמנו, בצו, להתייצב לשם בחינת שילובו בשירות סדיר יחולו עליו בהתאם להוראות סעיף 26י(ד)."
אלעזר שטרן
¶
אוקיי, אז למה אם הוא בוחר ללכת לשירות לאומי והוא רוצה לצאת אנחנו מרעים את מצבו ביחס למי שבכלל לא רוצה לעשות שירות לאומי?
אלעזר שטרן
¶
בגלל שכתוב פה שאם הוא בחר ללכת לשירות לאומי-אזרחי והוא שינה או הופסק שירותו אז "רשאי הפוקד", להבדיל מאשר אם הוא אמר: אני לא רוצה לעשות כלום.
גדי אגמון
¶
לחבר'ה מעל גיל 22, אם הוא בחר לעשות שירות אזרחי – לכולם, גם שירות צבאי לבני 22 עד 26 – רשאי הפוקד להעביר אותו לטובת השירות האזרחי על מנת שהוא יעשה את השירות. זו לשון החוק, דיברנו על זה אתמול.
מירי פרנקל-שור
¶
אלעזר, אני רוצה לראות שהבנתי את השאלה. אתה אומר: באופן עקרוני בגיל 22, מציעים לו את הצבא, הוא אומר: אני לא רוצה, מציעים לו את השירות האזרחי, הוא אומר: אני לא רוצה והוא יכול לקבל פטור. זה בחור אחד. בחור שני אומר: אני לא רוצה את הצבא, אני רוצה ללכת לשירות האזרחי אבל אם לא הסתייע לי לשרת שירות אזרחי אני חוזר לצבא.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו אומרים לי: אתה חוזר לצבא כי כך בנוי המנגנון של החוק, מי שלא מסתדר בשירות האזרחי חוזר לצבא ומקסימום צה"ל ייתן לו פטור.
מירי פרנקל-שור
¶
זה לא אומר שצה"ל ישלב אותו, הוא לא יכריח אותו אם הוא לא רוצה. למיטב הבנתי לגיל הזה צה"ל לא יכול לשחרר, אבל יש גורם אחד שמדינת ישראל - - -
מירי פרנקל-שור
¶
זו השאלה. המשמעות של הדברים היא שלקבוצה הזו אין חובה לשירות הצבאי מכיוון שהוא בא לצבא והוא אומר: אני לא רוצה צבא, אני רוצה שירות אזרחי. הצעת החוק הנוכחית מאפשרת לבחור בגיל 22 ומעלה לבחור את המסלול שאותו הוא רוצה. לא הלך לו, לא הסתייע לו, לא הסתדר, לא מצא את המקום, הוא בהחלט יכול לחזור לצבא וצה"ל – גדי, אתה תצטרך לעשות את זה – יצטרך לתת לו את הפטור. הוא לא יוכל לכפות עליו את השירות הצבאי.
עפר שלח
¶
האמירה היא זו: החליט אזרחי, הלך לאזרחי, אחרי כמה חודשים הוא בא ואומר: אני לא יכול יותר. מה שאלעזר מעלה זה שאם אנחנו אומרים לו אז: תעשה שירות צבאי, מתקיים אי שוויון לעומת בן גילו שממילא אמר: אני לא רוצה לא זה ולא זה וקיבל פטור.
עמר בר-לב
¶
לכן הוא צריך לדעת שאם הציעו לו שירות אזרחי אחד ולא מתאים לו, שני ולא מתאים לו, בסוף הוא אומר: לא מתאים לי כלום – אז כן, יש איזשהו איום מעליו שהוא יחזור לצבא ואולי הצבא כן ימצא לו תפקיד.
נתן נתנזון
¶
אז אם הוא עבד אתך שנה אז הוא שנה. אם הוא היה אתך שנה אז הוא שנה עמד ביעד, מי שלא עמד שנה לא סופרים אתו.
מירי פרנקל-שור
¶
תראה, עמר, זו קבוצת גיל ייחודית והוועדה תצטרך להחליט בשאלה הזאת כשהיא תדון בסוגיית היעדים. זאת אומרת, אם בחור כזה הלך לחצי שנה ואמר: אני לא יכול להסתדר, גיל 22 ומעלה, האם זה יחשב ביעדים או לא יחשב ביעדים?
עמר בר-לב
¶
בסדר, אז כשנגיע לזה נחדד את זה אבל זה לא שמישהו בא לשבועיים, אמר: לא מתאים לי ועכשיו כל המערכת יכולה להתווכח אם לספור אותו או לא לספור. בסוף הוא חוזר לפוקד.
עפר שלח
¶
אתה יודע מה? אם ככה ההיגיון שלך עובד אז גם למי שהלך לצבא, הוא גם יכול באמצע להגיד: אני לא רוצה.
אלעזר שטרן
¶
אין לי בעיה שכל מי שחוצה את הסף ובוחר ללכת לגדי או ל"מיטב" ולהגיד: יש לי שלוש אפשרויות - אחד, אני יוצא לעבודה, לחיים בכלל, או הולך לישיבה בכלל. אתה אומר: בסדר, הלכת - הלכת, משם אתה כן יכול לחזור, מתי שאתה רוצה נשמח לקבל אותך. יש שני מקומות שאם הלכת מהם אין חזרה: אחד זה צבא, שניים זה שירות לאומי-אזרחי, בסדר?
אלעזר שטרן
¶
יכול להיות. א', הצבא לא יכול להתנהל – ולדעתי גם שירות אזרחי-לאומי אבל לא משנה כרגע – עם אנשים שמחליטים מתי שמישהו מתנהג אליהם קצת פחות יפה שהם הולכים. בעיני אין דבר כזה. לצערי הרב יש דבר כזה בשירות לאומי-אזרחי, נתנו את הבחירה הזו, אלא אם כן נכון לחסום אותה או להגיד נקודת זמן, אחרי שנה. אמנם לא יחשב שעשית אבל תדע ששנה אתה לא יכול לצאת. אני חושב שאת זה צריך לעשות.
אלעזר שטרן
¶
אבל מבחירה. כשאתה נותן למישהו כל חודש את האפשרות להחליט אם הוא רוצה או לא רוצה, אם המפקד התנהג אליו יפה או לא יפה - - -
אחז בן ארי
¶
שירות אזרחי, הוא הולך, לא מרוצה – חוזר לצבא, מנסים לשדל אותו בכל זאת לעשות אולי משהו אחר ואם לא אז הוא הולך לפטור.
מירי פרנקל-שור
¶
זה ההסדר עכשיו, אתה אמרת לפני כן דברים אחרים. מה שאתה אמרת הוא שאם הוא לא רוצה צבא אלא הוא רוצה שירות אזרחי אז אפשר לאפשר לו ללכת. כלומר, הניואנס שלך היה ניואנס - - -
מאיר פרוש
¶
היתה לי הערה אוף דה-רקורד. בעצם אין פה אמירה שאומרת שכאשר הוא לא רצה בסדיר ולא רצה שירות אזרחי ולא לתעסוקה, הוא רצה להמשיך ללמוד - - -
מאיר פרוש
¶
אין פה שום דבר מכיוון שהסיפה של סעיף 26יז היא: "ויחולו עליו הוראות סימן ג' לעניין שילוב בתעסוקה", ואני אמרתי לך ש"הוראות" זה מלשון: אתה חייב כך. אם הוא ירצה להמשיך לשבת וללמוד? אין פה שום אמירה בדבר הזה.
מירי פרנקל-שור
¶
כיוון שאז חידדנו מה זה השילוב בתעסוקה, שאין פה איזשהו הסדר תעסוקה. לרוב הסעיף מדבר על העברת מידע, זאת אומרת, "ויחולו עליו הוראות סעיף תעסוקה" – יעבירו את המידע ממשרד הכלכלה.
מאיר פרוש
¶
לא כתוב אבל בסעיף 26י אם הוא בן 22 והוא לא רצה ללכת לשירות צבאי ולא רצה ללכת לשירות אזרחי – אז מה?
מירי פרנקל-שור
¶
אם אתה פוטר אותו אז הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה. אני אגיד לך מכיוון אחר, אין אמירה בהצעת החוק שאם אתה מקבל פטור אתה מחויב להשתלב בתעסוקה. אפשר להעביר את המידע. אין אמירה שקבלת הפטור שזורה עם החובה לתעסוקה. זה לא נאמר כאן. אתה מקבל את הפטור, יעבירו את המידע שאתמול דיברנו עליו, את המידע מהפוקד למשרד הכלכלה, והם יפנו אליו וינסו לשלב אותו בתעסוקה.
מאיר פרוש
¶
אבל אם כתוב בחוק "ויחולו עליו הוראות" אז הוא הילד הקטן שהולכים להחיל עליו הוראות – אז מה זה "הוראות"? שמה?
עפר שלח
¶
אף אחד לא יכול למנוע ממנו. מי יכול למנוע מבן אדם ללמוד בישיבה כשהוא פטור משירות? מי יכול למנוע ממנו לעשות את זה?
מירי פרנקל-שור
¶
כתוב: "בחר המיועד לשירות ביטחון שלא להשתלב בשירות סדיר או בשירות לאומי-אזרחי, רשאי שר הביטחון לפטור אותו, בצו, מחובת שירות סדיר".
מירי פרנקל-שור
¶
במקום "ויחולו עליו" נכתוב: "ויחולו לגביו הוראות סימן ג". זאת אומרת, העברת הפרטים מהמשרד למשרד הכלכלה. זה הכול. ואז הוא יקבל טלפון וינסו לשכנע אותו לתעסוקה.
משה גפני
¶
לא הייתי אתמול בקטע, אני רואה עכשיו בסעיף שיהיה דבר חדש בחקיקה הישראלית, שייקחו פרטים של אזרח ויעבירו את זה בחוק למפעיל פרטי. זה אנטי חוקתי בעליל. ממש. זה דבר שלא היה קיים עד היום בחקיקה.
מאיר פרוש
¶
מה זה? אין שום ועדה בכנסת, אני לא זוכר מקרה אחד שבו הכנסת החליטה בחקיקה – ודאי לא בנהלים – להעביר מידע אישי של אזרח, להעביר את זה לאיש פרטי. אתם נפלתם על השכל.
משה גפני
¶
בסדר, אז אני מגיש רביזיה על זה. זה ממש דבר אנטי חוקתי. אני לא מבין. היה אצלי בוועדת כספים בקדנציה הקודמת בחוק הסדרים שמשרד אחד יעביר מידע למשרד אחר – לא הבאתי את זה להצבעה.
מאיר פרוש
¶
אני חוזר שוב: אם הוא היה בן 22 ומעלה ביום התחילה "יחולו לגביו הוראות", אין הוראות אחרות שיחולו לגביו?
מירי פרנקל-שור
¶
הוא מקבל את הפטור ואנחנו נאמר שניתן יהיה להעביר את המידע לגביו בהתאם להוראות סימן ג'. הוא יקבל את הפטור.
מאיר פרוש
¶
מותר לי רגע לעיין בהוראות סימן ג' כדי לראות אם הכול בסדר? סימן ג' זה הסיפור של – איזה סעיף זה? תפני אותי לסעיף.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רוצה לחדד משהו שאני אבקש מהוועדה לחזור ולדון בזה כשאנחנו נגיע לתקופת הקבע. הנושא של השילוב התעסוקה בהצעת החוק הממשלתית בעצם, לפי מיטב הבנתי, היה עד 2020, זאת אומרת בתקופת ההסתגלות ובתקופת הקבע. המשמעות שאם הוועדה מחליטה שחובת השירות – אנחנו לא נאמר אמירה שהיא מגבילה את השילוב בתעסוקה – המשמעות שמכאן ואילך, לאורך כל תקופת הקבע, כל עוד שתהיה עמידה ביעדים, בחור שמלאו לו 18-21 שדחיית השירות ניתנת לו לשם לימוד התורה עם 45 שעות בשבוע וכו', ניתן יהיה לשלב אותו בתעסוקה. זאת אומרת שהמשמעות המעשית היא שהוא יוכל 15 שעות להקדיש להשכלה או לתעסוקה גם בתקופת הקבע, אז בעצם הלימוד הפרקטי שלו יהיה 30 שעות בשבוע. אני חושבת שהוועדה צריכה לתת את הדעת על כך.
מירי פרנקל-שור
¶
תני לי שניה לסיים. כאשר הוועדה תגיע לתקופת הקבע צריך לדון בזה, האם על דחיית השירות מגיל 18 עד 21 בתנאי לימוד של 45 שעות בשבוע בתקופת הקבע יחולו הוראות השילוב בתעסוקה.
מיכל צוק
¶
אני חושבת שכל עוד החסמים שהסברתי כאן אתמול לגבי גברים חרדיים צעירים ומאפייני הלימוד שלהם של לימודי קודש מגיל 14 זה אינטרס עליון של מדינת ישראל לאפשר את ה-15 שעות האלה.
מיכל צוק
¶
לא, חלק מהחסמים שהיו בחוק טל זה שעד גיל 22 לא ניתן היה לעסוק ולא ניתן היה לעשות שום דבר אחר.
גדי אגמון
¶
בחוק טל היתה תפיסה שמקבילה לחייל בגיל 18 ל-21, אתה לא יכול לעשות שום דבר שחייל לא יכול לעשות.
מיכל צוק
¶
אני חושבת פעמיים – בין אם אחרי גיל 21 מתגייסים ובין אם מקבלים פטור לפי מה שיקבע כאן –בכל מקרה זה שאנחנו נאפשר ללמוד 15 שעות לימודים שמכשירים אותם יותר לעולם העבודה, הכשרות מקצועיות וסגירת פערים כאלה ואחרים, משרתים גם את הצבא כשיתגייסו וגם את עולם העבודה. כך שאני לא רואה כזה - - -
אלעזר שטרן
¶
גם בפרק הזה יש כל מיני ישיבות, אני מבין שמה שאת אומרת זה רק לגבי אלה שמגיל 14 בחינוך העצמאי?
מיכל צוק
¶
אני אומרת, החסמים התעסוקתיים של הגברים החרדיים הצעירים הם לא מאפיינים את הישיבות הציוניות.
אלעזר שטרן
¶
זה בשביל לפצות על זה שאתם לא נותנים להם ללמוד לימודים אחרים קודם, שבחינוך הממלכתי-דתי נותנים.
משה גפני
¶
אין לי הרבה מה לבוא. כמו אינדיאנים – תתנו להם. הם שומעים לכם, מה שתתנו להם. הם ישמעו למיכל צוק. כל הכבוד.
איילת שקד
¶
כן, אני יודעת, אמרתי שאנחנו נדון בזה אחר הצהרים. האמת היא שאפשר כי יב זה כאילו תקופה אחרת.
משה גפני
¶
לא יאומן איך יושבים אנשים רציניים ליד השולחן הזה ועוסקים בשטויות. פשוט לא יאומן. תאפשרו לבחור החרדי ללכת ללמוד, לעשות, לאוניברסיטה. הם מחכים להוראות שלכם. רק זה הדבר שנשאר להם. האינדיאנים החרדים.
משה גפני
¶
הכשרת תעסוקתית – אהבתי את המינוחים האלה שמשרד הכלכלה מגיע אתם. אבל על העברת המידע הגשתי רביזיה. לא רביזיה דתית, רביזיה ממלכתית חילונית. אתם יוצרים פה תקדים שאתם לא מבינים לאן אתם מוליכים את המדינה. לאף אחד פה לא יהיו פרטים אישיים, כל אחד יעביר, כל משרד. ירצו לדעת על שידוך למישהו, האם יש לו כסף בבנק או לא, המשרדים יעבירו מידע, כל הכבוד, למפעיל פרטי. אתם פשוט לא מבינים מה שאתם עושים.
משה גפני
¶
תאמין לי, אלעזר, אצלכם ישאלו עוד יותר גרוע. יהיה לך איזה בן דוד שהוא פקיד באיזשהו משרד או שהוא מפעיל פרטי – הוא ייתן לך פרטים, חפש אותו.
משה גפני
¶
פשוט לא להאמין שזה קורה. ויושבים פה יועצים משפטיים – להוציא את היועצת המשפטית של הוועדה – היועצים המשפטיים לא אומרים כלום.
מאיר פרוש
¶
זה סעיף שרץ כמה פעמים. לגבי האפשרות ששר הביטחון יכול לתת דיחוי אז עד היום כתוב "אלא אם כן שוכנע השר שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת". הנוסח היום הוא בקטע של אותן מילים אבל הוא שונה: "ראה לנכון לעשות כן בהתחשב בצורכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים". אני שואל: למה אנחנו לא נצמדים לנוסח שהיה בחוק טל? זו אותה משמעות.
מירי פרנקל-שור
¶
חוק טל בסעיף (ג) קובע: "צו דחיית שירות יינתן לכל מי שמתקיימים בו התנאים שבסעיף 2, וכן התנאים המוקדמים... אלא אם כן שוכנע השר שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת".
מאיר פרוש
¶
אני מדבר על סעיף 26יב לדוגמה, זה גם נמצא קודם: הוא מקבל את הדיחוי – דיחוי, לא פטור – "וראה לנכון לעשות כן בהתחשב בצרכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים". אני שואל למה שיניתם את זה ממה שהיה בחוק טל ולפני חוק טל? כל השנים זה היה ככה.
מירי פרנקל-שור
¶
מה ששואל חבר הכנסת פרוש הוא האם התיבה: "אלא אם כן שוכנע השר שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת" – האם אפשר לכתוב את זה במקום: "וראה לנכון לעשות כן בהתחשב בצרכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים"?
היו"ר איילת שקד
¶
חד פעמי, כן. חבר הכנסת פרוש, ישבנו אתמול עם שר הכלכלה ודיברנו על זה. מי בעד העלאת גיל הפטור מגיל 22 לגיל 24?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת מאיר פרוש להעלות את הגיל מ-22 ל-24 נדחתה.
מירי פרנקל-שור
¶
אחז, כל פעם שיש דחיית שירות זה שיקול דעתו של שר הביטחון. אפשר להצביע מקסימום בסעיף הבא. אפשר להצביע על הסעיף ומקסימום אנחנו נחליף בין זה לזה, זה עניין של נוסח.
מאיר פרוש
¶
כתבתי לך את מה שכתבתי לך אבל אני אומר לך שישיבות ההסדר יעמדו גם אם הן לא יקבלו כסף גם פה וגם פה. הן יעמדו.
היו"ר איילת שקד
¶
אה, התחלת גם לקרוא "כיפה"? חשבתי שאתה קורא רק ראשיות ב-YNET. טוב, אנחנו ממשיכים לסעיף 26יב. בבקשה, איילת, תקריאי.
משה גפני
¶
תגיד לי, אתה איבדת את הצפון לגמרי. כשמשרד מחזיק מאגר – מה, אני מתנגד לזה שמשרד הביטחון יחזיק מאגר? מעבירים את זה על פי החוק למפעיל פרטי.
משה גפני
¶
בסדר, מפגר אני לא, יש לי חסרונות אחרים. יאללה. משרד האוצר ומשרד הכלכלה מתערב בנוסח לסמכות שר הביטחון על הכוחות הסדירים של מדינת ישראל.
משה גפני
¶
אני לא מזועזע, אני כבר הכול מקבל בהבנה. תגידו לציבור החרדי ללכת לתעסוקה, לצבא. תגידו. גם אני אגיד להם מה היה פה.
מאיר פרוש
¶
איך אתם כותבים "הביטחון": ה"א, בי"ת, יו"ד, טי"ת, חי"ת וי"ו, נו"ן? או שאתם כותבים את זה כמו בחוק טל?
מאיר פרוש
¶
אל תענה את התשובה שחוק טל לא קיים. אני שואל אותך מה ההבדל בין הצרכים הבסיסיים של צה"ל ומה שר הביטחון חשב? באמת, נו.
מאיר פרוש
¶
תגידו לנו מה אתם רוצים מאתנו. יכול להיות שנתייצב אבל תגידו לנו את האמת כי משהו מסתתר לנו. הוא אומר שגם משרד הכלכלה פתאום התחיל להיות מודאג מהעניין, רק תגידו מה זה.
אחז בן ארי
¶
להפך, כאן השיקול הוא הרבה יותר רחב. שיקול הדעת של שר הביטחון הוא יותר רחב והוא גם משתלב במונחים של - - -
אחז בן ארי
¶
בוא נראה מה אומר הסעיף: "צו דחיית שירות יינתן לכל מי שמתקיימים בו התנאים שבסעיף 2, וכן התנאים המוקדמים... אלא אם כן שוכנע השר שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת".
אחז בן ארי
¶
שר הביטחון צריך להיות משוכנע כדי שלא ייתן למישהו דחיית שירות שצורכי הביטחון אינם מאפשרים זאת. עכשיו אנחנו לוקחים את זה לחוק שירות ביטחון, יש לו ממילא שיקול דעת מאוד רחב בסעיף 36 – זה עולם המינוחים של חוק שירות ביטחון – והוא שוקל את זה לא בצורה החלטית אלא הוא מסתכל על היקף הכוחות הסדירים ועל צורכי הביטחון וזה נותן לו את הגמישות הנדרשת. אין כאן שום דבר - - -
עדי אברהם
¶
זה עכשיו תיקון לחוק שירות ביטחון וזה מנוסח בהלימה להוראות חוק שירות ביטחון שעוסקות בדחיית שירות.
היו"ר איילת שקד
¶
טוב, פרוש, נדון בזה אחר כך. אנחנו מסיימים את סעיף 26יב ואז סיימנו את תקופת ההסתגלות.
איילת לוי
¶
"26יב.
(א) מיועד לשירות ביטחון, שביום התחילה טרם מלאו לו 18 שנים ובמהלך תקופת ההסתגלות מלאו לו 18 שנים, רשאי שר הביטחון, לפי בקשת המיועד, לדחות, בצו, את מועד התייצבותו לשירות סדיר, אם מצא כי מתקיימים לגביו התנאים לדחיית שירות לפי הוראות סעיף" - - -
משה גפני
¶
רק שניה. הוא צודק, חבר הכנסת פרוש. אנחנו מבקשים את הנוסח הזה. אני הבנתי עכשיו למה משרד האוצר והכלכלה התערבו.
משה גפני
¶
אני הבנתי למה משרדי האוצר והכלכלה התערבו. לא הבנתי כל הזמן למה, לא קיבלתי את העמדה של אחז שהם מתערבים בכל דבר.
משה גפני
¶
לא. בדיוק הפוך. בדיוק הפוך. כאן כתוב "אלא אם כן שוכנע שר הביטחון" וכאן אתה נותן לו אפשרות לעשות מה שהוא רוצה.
משה גפני
¶
אחז, לקרוא אני יודע, אפילו בלי נקודות לימדו אותי בחינוך העצמאי – אמנם אני לא יודע פילוסופיה, זה רק מי שלמד באוניברסיטה – יש הבדל בין שני הנוסחים האלה. נכון שאתם רוצים להחמיר, נכון, וזו עמדת משרד האוצר ומשרד הכלכלה, הנה ההסכם.
היו"ר איילת שקד
¶
בסדר, אבל למה? בואו תסביר לנו למה זה יותר טוב, אולי נשתכנע. כשאתה מדבר בהיגיון אנחנו משתכנעים בדרך כלל.
משה גפני
¶
עם השכנוע שלי אני יכול להגיע רחוק. עם מה שהולך פה – השכנועים שלי אני יכול לזרוק אותם לפח. אני קורא לך את הסעיף מחוק טל, את תביני לבד: "מיועד לשירות ביטחון שחלו עליו צווי דחיית שירות במשך ארבע שנים לפחות" – זה לא רלוונטי לענייננו, זה חוק טל – " ולא מתקיימים בו עוד התנאים שבסעיף 2, רשאי השר לדחות, בצו". הנה, סליחה: "צו דחיית שירות יינתן לכל מי שמתקיימים בו התנאים שבסעיף 2" – אנחנו מדברים על דחיית שירות – "וכן התנאים המוקדמים שנקבעו" – לא רלוונטי – "אלא אם כן שוכנע השר שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת". פשוט. יכול להבין כל בר בי רב. השר רשאי לדחות, על פי החוק ההוא, אלא אם כן שוכנע השר. זאת אומרת, השר צריך להיות משוכנע שצורכי הביטחון של מדינת ישראל אינם מאפשרים זאת ואז אפילו על פי החוק ההוא הוא לא דוחה את השירות. תראי מה שכתוב פה: "רשאי שר הביטחון לפי בקשת המיועד לדחות, בצו" – יש הסכם או אין הסכם? תגידו לנו.
משה גפני
¶
"רשאי שר הביטחון לפי בקשת המיועד" – אותו דבר, אותו מקרה ששר הביטחון רשאי לדחות – "אם מצא כי מתקיימים לגביו התנאים לדחיית שירות לפי הוראות סעיף 26לד" – שזה החוק פה – "וראה לנכון לעשות כן בהתחשב בצורכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים." זאת אומרת, הכול פה פוזיטיבי. הוא רשאי לעשות זאת – לא אלא אם כן שוכנע השר שזו פגיעה.
אחז בן ארי
¶
הנוסח הממשלתי, בגלל שהוא חלק מתוך מערכת המינוחים שיש בחוק עצמו. זה נכון שבחוק טל הכלל היה שכולם הולכים לדחייה אלא אם כן צורכי הביטחון – אם חרב מונחת על הצוואר.
אחז בן ארי
¶
עולם המינוחים שלנו הוא אחר, אבל הוא יביא לאותן תוצאות. בסופו של דבר הוא מביא לאותן תוצאות.
מאיר פרוש
¶
אתה לא צריך להסביר, אנחנו מבינים היטב ולא סתם הערתי על כך. אנחנו מבינים שבחוק טל כתוב שהם מקבלים דיחוי אלא אם הוא שוכנע שהוא לא יכול לעשות את זה. פה אתה מדבר על כך שכל דיחוי יצטרך להיעשות בהתחשב. אוקיי, הבנתי. אתם מבינים מה שאנחנו אומרים ואנחנו מבינים למה צוק העתים מעורב. אנחנו את הכול מבינים. צוק העתים.
הילה ארליך
¶
זה לא יהיה נכון לשנות את שיקולי שר הביטחון לגבי אוכלוסייה אחת אל מול אוכלוסייה אחרת. כלומר, אלה שיקולי שר הביטחון לחוק שירות הביטחון.
הילה ארליך
¶
נכון, אבל כל מלש"ב, השר יכול לתת לו דחיית שירות מהטעם שקבוע בסעיף 36 לחוק שירות ביטחון. אלה הטעמים שקבועים בחוק שירות ביטחון בסעיף 36 לכן אנחנו מתאימים גם כאן את הנוסח לסעיף 36 בחוק הביטחון.
משה גפני
¶
אוקיי, הבנו. אנחנו מדברים כל הזמן על מקרים שבהם שר הביטחון נותן דחיה, על זה אנחנו מדברים בחוק טל, על זה אנחנו מדברים כאן. כאן זה באמת הרבה יותר מצומצם, עם סנקציות, עם הכול, אבל אנחנו מדברים על אותו מקרה: שר הביטחון נותן אלא אם כן יש את הנושא של הכוחות הסדירים וצורכי הביטחון. משנים את הנוסח – זה ברור לגמרי. למה משרד הכלכלה ולמה משרד האוצר מתערבים בזה? בגלל שיש פה שינוי מהותי שהם רוצים כמה שאפשר ללכת בצעדים קדימה שלא יהיו בכלל דחיות.
איילת לוי
¶
"26יב.
(א) מיועד לשירות ביטחון, שביום התחילה טרם מלאו לו 18 שנים ובמהלך תקופת ההסתגלות" - - -
איילת לוי
¶
"26יב.
(א) מיועד לשירות ביטחון, שביום התחילה טרם מלאו לו 18 שנים ובמהלך תקופת ההסתגלות מלאו לו 18 שנים, רשאי שר הביטחון, לפי בקשת המיועד, לדחות, בצו, את מועד התייצבותו לשירות סדיר, אם מצא כי מתקיימים לגביו התנאים לדחיית שירות לפי הוראות סעיף 26לד, וראה לנכון לעשות כן בהתחשב בצורכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים.
<
(ב) צו דחיית שירות לפי סעיף זה יינתן לתקופה שלא תעלה על שנה אחת."
>
איילת לוי
¶
"(ג) שר הביטחון רשאי לחזור ולתת למיועד לשירות ביטחון כאמור בסעיף קטן (א) צו דחיית שירות לפי סעיף זה, עד הגיעו לגיל 21.
<
(ד) מיועד לשירות ביטחון שמועד התייצבותו לשירות סדיר נדחה לפי סעיף זה->
<
(1) מלאו לו 21 בתקופת ההסתגלות – שר הביטחון רשאי לחזור ולתת לו צו דחיית שירות לתקופה נוספת, שלא תעלה על שנה אחת; מי שניתן לו צו כאמור יחולו עליו לאחר מכן ההוראות החלות בתקופת הקבע כאמור בסימן ה' ומי שלא ניתן לו צו כאמור יחולו עליו הוראות סעיפים 26ז ו-26ח לעניין קריאה לשירות סדיר או הפניה לשירות אזרחי;>
<
(2) מלאו לו 21 בתקופת הקבע – יחולו עליו ההוראות החלות בתקופת הקבע כאמור בסימן ה'.>
<
(ה) פקע תוקפו של צו דחיית שירות שניתן לפי סעיף זה, יחולו הוראות סעיף 26ו.">
מירי פרנקל-שור
¶
רק שניה. אני מסבירה את זה בדרך שבה אני מנסה להבין את הצעת החוק. הצעת החוק אמנם מדברת על שלוש תקופות אבל בעצם היא מדברת על קבוצות גילאים. כשהפצנו את הנוסח אנחנו סרקנו את כל הפרוטוקולים שהיו בוועדה ואנחנו גם אספנו את כל השאלות וניסינו לתת מענה בנוסח לדברים שבעצם לא נאמרו בהצעת החוק ולומדים אותם על דרך הקש. במצבים כאלה, בחוק כל כך סבוך, נכון שהדברים יאמרו באופן מפורש ונבהיר את כל הסיטואציות.
סעיף (א) מדבר על קבוצה שביום התחילה לא נכנסת לגדר הצעת החוק כיוון שלא מלאו לה 18, אבל ביום שמלאו לה 18 היא נכנסת לתוך ההסדר. הוא יכול לבקש דחיה לשנה ושר הביטחון רשאי לדחות לשלוש שנים. אני מזכירה, לדחות לשנה ולעוד שנה ולעוד שנה, עד גיל 21. אני מזכירה שזו אותה קבוצה שבמקרה של אי עמידה ביעדים - רק על הקבוצה הזו, החל מהקבוצה הזו – יחולו הוראות תקופת הקבע במקרה של אי עמידה ביעדים.
מירי פרנקל-שור
¶
הוועדה עוד לא החליטה על המתווה ולכן אין בהצעת החוק הזו מתווה של אי עמידה ביעדים. תהיה קבוצה מסוימת שהיא למי שלא מלאו לו 18 ושימלאו לו 21 בתקופת ההסתגלות, ואז אנחנו אומרים: אותו בחור שימלאו לו 21 בתקופת ההסתגלות יוכל לפנות מיוזמתו לשירות לצבא והוא יוכל לבחון אפשרות לשילוב בשירות צבאי או בשירות אזרחי. מלאו לו 18 קרוב – כלומר, ב-2016 רק מלאו לו 18, הוא יכול לקבל את דחיית השירות אבל בגיל 21 הוא כבר יהיה בתקופת הקבע ואז יחולו עליו הוראות תקופת הקבע.
מירי פרנקל-שור
¶
עדיין אין לנו מתווה שלם. כיוון שתקופת הקבע מדברת על עמידה ביעדים אז אפשר להמשיך לדחות את השירות, אי עמידה ביעדים – הוועדה עוד לא החליטה.
מירי פרנקל-שור
¶
לא בהכרח. עוד פעם, אנחנו מדברים על הקבוצה שביום התחילה עוד לא מלאו לו 18. כחלק מהקבוצה הזו יש קבוצת ביניים - - -
מירי פרנקל-שור
¶
נכון. אבל מי שלא מלאו לו 18 – תהיה קבוצה שימלאו לו 21 בתקופת ההסתגלות. רובם, כמובן, יכנסו לתקופת הקבע אבל בהחלט בפרק הזמן שבין 2014 ל-2017 תהיה קבוצה שימלאו לה 21 בתקופת ההסתגלות ואז יחולו עליה הוראות תקופת ההסתגלות.
אריאל אטיאס
¶
בעצם את אומרת שזה יחול, תקופת ההסתגלות והקבע, בהתאמה, לכל מי שנכנס לתהליך הזה כשהוא לא בן 22? אני הולך הפוך כאילו, כדי שבמקום לעשות את בשלושה שלבים לעשות את זה בשלב אחד.
מירי פרנקל-שור
¶
לא. הצעת החוק מדברת על שלוש קבוצות כשאת הקבוצה השלישית אני מחלקת לשניים. הצעת החוק מדברת על: מי שמלאו לו 22 ומעלה – יש לו את ההסדר; מי שמלאו לו 18 עד 22 – רשאי לקבל דחיית שירות עד גיל 24, גם בתקופת הקבע; והצעת החוק מדברת על מי שלא מלאו לו 18 וכאן אני מחלקת.
מירי פרנקל-שור
¶
ביום התחילה. וכאן אני מחלקת את הקבוצה לשניים: הקבוצה הגדולה – ימלאו לו 21 בתקופת הקבע; אבל יש קבוצה שלא מלאו לו 18 ביום התחילה אבל ימלאו לו 21 בין יום התחילה לבין 2017.
מירי פרנקל-שור
¶
הדין שלה הוא בפסקה (1): שר הביטחון יכול לאשר לו דחיית שירות לתקופה שלא תעלה על שנה.
אריאל אטיאס
¶
לא, בגיל 18 הוא יכול עד 24. מי שבן 18 יכול לדחות עד 24, מי שמתחת ל-18 עד 22, זה מה שאת אומרת, נכון? זה פשוט מאוד.
לירון דוד
¶
ההצעה הממשלתית אמרה: מי שמתחת ל-18, יחולו עליו ההוראות שיחולו עליו, שהן שהוא יכול להיות גם קבע וגם הסתגלות.
מירי פרנקל-שור
¶
הצעת החוק הממשלתית לא מתייחסת לקבוצה ויש שאלה. מכיוון שיש לך פה תקופת ההסתגלות אז יש לך שתי קבוצות: יש לך קבוצה שהיא כמעט בת 18, נכנסת יום אחרי יום התחילה של החוק ל-18. זאת אומרת שמלאו לו 18 בתקופת ההסתגלות – אנחנו מדברים פה על גילאים ועל תקופות – הוא יכול לקבל דחיית שירות עד גיל 21. ואחר כך צריך להבהיר שלאותה קבוצה גם תהיה אפשרות לבחור בין שירות אזרחי לשירות צבאי. אבל אם מחליטים שזה יהיה בתקופת הקבע - - -
הילה ארליך
¶
מירי, אני אולי לא מבינה על מה אתם מתלבטים. אותה קבוצה בעצם, לפי הממשלתית, היתה בין אלה שטרם מלאו להם 18 ביום חקיקת החוק וההוראות של הממשלתית חלות עליהם. בגיל 21 אם עמדו ביעדים - - -
מירי פרנקל-שור
¶
לא, אבל הוא מגיע בתקופת ההסתגלות, עמידה ביעדים נהיית רלוונטית רק בתקופת הקבע, אז איך הוא יכול לדחות את השירות אחרי גיל 21? אתם רואים, בגלל שקשה צריך להבהיר את הדברים. אחז, יש קבוצה שמלאו לה 18 יום אחרי תחילת החוק, הוא מקבל דחיית שירות עד גיל 21, בגיל 21 הוא עדיין בתקופת ההסתגלות.
הילה ארליך
¶
לא, את נותנת לו דח"ש לשנה, למה לשנה? בעצם את רוצה לסדר את המצב, להבהיר שהוא מקבל דח"ש עד תחילת תקופת הקבע ואז חלות עליו הוראות תקופת הקבע.
מירי פרנקל-שור
¶
שיחליט שר הביטחון. תראי, אני לא חושבת שכדאי להכניס משהו זר, לשר הביטחון יש את הסמכות להאריך עד שנה, הוא לא צריך לתת לו - - -
משה גפני
¶
למה הוא לא נמצא בתקופת ההסתגלות? הוא אמנם לא היה בן 18, נניח והוא בן 17 ו-10 חודשים, אבל הוא נהיה בן 21 בתוך תקופת ההסתגלות.
מירי פרנקל-שור
¶
נכון, יש בעיה עם קבוצה מסוימת ומוגדרת שצריך להסמיך את שר הביטחון להמשיך לתת דחיית שירות.
מאיר פרוש
¶
רק רגע. אותו אחד שהוא פחות מ-18 ביום התחילה, יכול לקבל את הדיחוי עד 21 ואחר כך לעוד שנה?
מאיר פרוש
¶
אז על מה אני מצביע אם אני לא יודע על מה? הגברת שקד, שאלתי: אותו אחד שביום התחילה הוא פחות מ-18 והוא מגיע לגיל 22, מה אתו בהמשך? אומרת לי היועצת המשפטית שעדיין היא לא יודעת מה בהמשך, אז איך אני מצביע על החלק הראשון? איך אני מצביע על החלק הראשון של החיים של אותו בחור כשאני לא יודע מה ההמשך שלו? אולי אני רוצה להציע כך, להצביע כך? תגידי לי על מה מדובר פה, מה ההמשך שלו?
מאיר פרוש
¶
אם היה לי עד עכשיו סעיף שהיה כתוב בו "יחולו עליו הוראות תקופת הקבע" אז הייתי שואל מה זה הקבע, אבל מאחר ועד עכשיו לא נתקלתי במילה הזו - - -
מאיר פרוש
¶
אני בהסדר, אני חלק מההסדר. לא ההסדר של הישיבות, הסדר אחר, אבל אנחנו חלק מההסדר. מה זה "למה – ככה"? תביני שאת הולכת להצביע על עתיד בנינו. ככה? למה ככה?
מיכל צוק
¶
אני רק רוצה לראות כי משהו גם לי לא ברור דווקא על תקופת ההסתגלות, לא על הקבע. לגבי הקבע אני מבינה שמה שיחול בתקופת הקבע, כשייקבעו הוראות הקבע זה יוגדר בהמשך. לגבי מי שמלאו לו בעצם 22 בתוך תקופת ההסתגלות – האם מה שאתם מציעים זה שיחולו עליו בעצם כל ההוראות שהצבענו עליהן קודם לגבי תקופת ההסתגלות? כלומר, שיהיה אפשר לגייס, יהיה אפשר לתת שירות אזרחי, יהיה אפשר לתת דחיית שירות עד גיל 24 ופטור? זה מה שאני מבינה ואני חושבת שזו הצעה ראויה אני רק רוצה לוודא.
מירי פרנקל-שור
¶
לשאלה שלך כאן הצעת החוק נותנת מענה. אם מלאו לו 22 זאת אומרת שהוא היה בן 18 ביום התחילה, אז הוא נכנס לקבוצה שבין 18 ל-22, אז הוא יקבל דחיית שירות עד גיל 24.
מיכל צוק
¶
אתם הפרדתם, אתם אומרים: מלאו לו 21 בתקופת ההסתגלות, נכון? אמרת: יש חצי שנתון, חצי שנה כזאת. האם מה שאתם מציעים לגבי אותו חצי שנתון זה שאנחנו נתייחס אליהם כמו לקבוצה של גיל 18-22?
עדו בן יצחק
¶
זאת קבוצה אחרת. גם בהצעת החוק הממשלתית מדובר באנשים שעוד לא מלאו להם 18 בתחילת הצעת החוק ואנחנו מתייחסים אליהם בהתאם למה שבעצם מוצע בהצעת החוק הממשלתית – שהם נכנסים להסדר של מינוס 18. היה חסר לנו פער מה קורה לגביהם באותה תקופה של סוף תקופת ההסתגלות ואותו סגרנו באמצעות דחיית שירות לשנה נוספת.
אריאל אטיאס
¶
יש לי רק שאלה, אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית, וזה גם למשרד הביטחון, אם תוכלו להקשיב לי דקה. אני מנסה להבין את הרציונל בסעיף (1) ובכל הסעיף הזה, 26יב, שאומר שמבדילים בין מישהו שהוא בן 17 ו-9 חודשים – ואני בכוונה הולך לקצה – לבין מישהו שהוא בן 18. בסוף רוצים שבחורי ישיבות ילכו לצבא. כל ההסדר היה שבתקופת ההסתגלות אומרים: 18-24. אני לא אומר על מישהו שהוא בן 14 - - -
אריאל אטיאס
¶
למה עכשיו לוקחים קבוצה שהיא כנראה תהיה קטנה – כי הרי כל תקופת ההסתגלות היא שלוש שנים, היא מ-2014 עד 2017, אז יכול להיות שמדובר בכמה מאות – עושים להם סעיף שאומר: לא, אתם שנתיים פחות.
אריאל אטיאס
¶
זה סעיף, תני לי להשלים את השאלה. בשביל כמה מאות שאנחנו לא יודעים מיהם ומהם ועל מה הם נופלים, על בין הערביים ובין השמשות, עושים להם סעיף מיוחד שמשנים להם גם את השנים.
אריאל אטיאס
¶
אבל תני לי רגע להגיד למה אני הבנתי ככה ואז אני אשמח שתתקני אותי ונגמרה לי השאלה. אני מבין כך: מי שבן 18 יכול להגיע עד 24 – ככל שעומדים ביעדים וכו', עזבי את היעדים רגע. מי שבן 17 ו-9 חודשים או בן 17 ו-10 חודשים ביום תחולת החוק יכול להגיע עד 21, אם הוא הגיע ל-21 בתקופת ההסתגלות, שזה יולי 2017. ואם הוא לא הגיע אז גם לזה הוא לא יכול להגיע, זאת אומרת, יש לו 18-21. אז אני מנסה להבין למה בשביל כמה חודשים לקבוצה קטנה של כמה מאות – אולי הם יהיו כמה מאות, אני לא יודע מה השווי של הגיל הזה בדיוק – לשנות אותם ממה שמרגילים את כולם, ל-18 עד 24? מה ההיגיון בזה?
גדי אגמון
¶
להפך, מחברים אותם לקבוצה שיש לה למעשה יכולת, קבוצת ה-18 עד 21, ולא מחברים אותם לקבוצה שתחול עליהם חובת גיוס.
אריאל אטיאס
¶
אבל לכן שאלתי האם מי שנולד – תן לי לשאול בשפה שלי: מי שבן 17 ו-9 חודשים ביום תחולת החוק, האם הוא יכול גם לדחות עד 24?
מירי פרנקל-שור
¶
הצעת החוק חותכת, תמיד אתה צריך לחתוך והצעת החוק חותכת שמגיל 18 ומעלה יש הסדרים מסוימים: 22 הסדר אחד, 18-22 דחיית שירות עד גיל 24. הם נכנסים ליעדים אבל לא תחול עליהם חובת גיוס, אני מסבירה את זה כאן.
מירי פרנקל-שור
¶
כי מה שקורה, כשאתה מנתח את הקבוצה יחד עם התקופות של הצעת החוק יש קבוצה קטנה שמגיעה לגיל 21 בתקופת ההסתגלות ולא כתוב מה דינה, אז אנחנו אומרים שצריך לסגור את הפער עד לתקופת הקבע. אנחנו חושבים שזה מבהיר את המצב ושזה נותן סמכות לשר הביטחון לדחות כאשר יש פער, אחרת תחול עליו חובת גיוס. זה למיטב הבנתנו הצעת החוק.
אריאל אטיאס
¶
אבל דחיה עד גיל 21 יש בכל מקרה, גם בתקופת הקבע בין 18 ל-21 יש להם את האפשרות הזו. גם כשחלה חובת גיוס לפי הצעת החוק זה מגיל 21.
מירי פרנקל-שור
¶
נכון, אז לכן אנחנו סוגרים אותם, אנחנו סוגרים ונותנים לשר הביטחון בכל נקודת זמן שהיא לדחות את השירות בשנה עד גיל 21.
אריאל אטיאס
¶
אבל זה לא החבורה הזו, זה כל מי שנכנס בתקופת הקבע. זאת אומרת, אפשר להיכנס לתקופת ההסתגלות רק אם אתה בן 18 ביום תחולת החוק, זה מה שאת אומרת?
אריאל אטיאס
¶
אז זה נוסח אחר, בקיצור. זה נוסח מפולפל מדי, הנוסח צריך להיות מאוד פשוט: מי שבן 18 נכנס לתקופת ההסתגלות, מי שלא בן 18, חלות עליו הוראות תקופת הקבע, נקודה. זה מה שכתוב פה. בשביל מה כל הדבר הזה? עד שאנחנו מבינים, זה לא ברור.
מירי פרנקל-שור
¶
תראה, אם תחילת החוק תהיה ב-1 ביולי – הרי החוק עובד ליולי – אז אנחנו יותר מסודרים בחוק. כיוון שתחילת החוק תהיה נגיד באפריל או במרץ אז יש לנו את הפער של החודשים האלה.
אריאל אטיאס
¶
תמיד אתם יכולים לכתוב שבכל מקרה, גם כשהחוק עבר, התחולה תיכתב ביולי כדי לסדר להם את קבוצות הגיוס שלהם ולא להתחיל לבלבל אותם.
אריאל אטיאס
¶
אז כשיגיע החוק, אמרת בהתחלה שצריך לכתוב את התאריך ולכן השארת הכול פתוח, אז סכמו עם הצבא שזה מתחיל ביולי ואז כולם מיושרים על זה.
מירי פרנקל-שור
¶
אני שמחה עם הנוסח. תצביעו על העיקרון, אחר כך, אם נמצא נוסח פשטני יותר, זה רק עניין של נוסח.
מאיר פרוש
¶
אני בהסדר של מדינת ישראל, הקימו את המדינה יחד אתי, הייתי בהסדר.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 2
נמנעים – אין
סעיף 26יב נתקבל.
היו"ר איילת שקד
¶
אוקיי. עכשיו אנחנו מגיעים לסימן ז': "הוראות כלליות לעניין דחיית שירות". היתה את הרביזיה של פרוש, עברה חצי שעה. פרוש, היתה את הרביזיה שלך של 22 עד 24.
מירי פרנקל-שור
¶
למה? זאת אומרת שיהיה מצב שהוא יהיה בן 21. תבינו מה שאתם עושים. יהיה מצב שהוא יהיה בן 21 ולא תהיה סמכות לדחות לו את הגיוס.
אריאל אטיאס
¶
מה זה ההסתגלות? ההסתגלות זה עד 2017. מהתקופה שהחוק עובר, מיולי 2014 עד יולי 2017 זו תקופת ההסתגלות. אם אתה בן 18 – נכנסת, לא בן 18 – לא נכנסת, ואם לא נכנסת חלים עליך כל הוראות הקבע. זה מה שאני מבין כרגע. אז איזה מין בוננזה יש פה?
מאיר פרוש
¶
אני רוצה לשאול שוב: ב-22 תהיה לשר סמכות? – לא. את אומרת שאנחנו נאבד את האופציה שהוא יוכל לתת לו ב-21?
מאיר פרוש
¶
את אומרת שלא תהיה לו סמכות. אני שואל אותך: אם אותו אחד, לפי הנוסח שלך, בן 22 – תהיה סמכות לשר? אני שואל לפי איך שאת כתבת.
מאיר פרוש
¶
בסדר, אז כשנסדיר את הכול נסדיר את זה ואם לא אז המאבק יהיה בגיל 21 ולא בגיל 22. אבל אני הייתי בהסדר כשהקימו את המדינה, אמרו לנו שנוכל ללמוד פה. הייתי בהסדר כשהקימו את המדינה, אמרו לי שנוכל ללמוד פה.
היו"ר איילת שקד
¶
נכון ואז ביקשת רביזיה על ההסתייגות. בסדר, אז אנחנו צריכים עכשיו גם לעשות רביזיה על הסעיפים הקודמים, הבנתי.
היו"ר איילת שקד
¶
סעיף 26ד עד סעיף 26ט, חבר הכנסת פרוש הגיש רביזיה. כשאני שואלת מי בעד הרביזיה זה מי בעד לפתוח את ההצבעה מחדש.
היו"ר איילת שקד
¶
עד 26ט. מי בעד הרביזיה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד –4
נמנעים – אין
הרביזיה של חבר הכנסת מאיר פרוש נדחתה.
היו"ר איילת שקד
¶
לא, כי הצבענו כבר על הכול. עכשיו יש רביזיה על ההסתייגות שלך, רביזיה על הסעיף - - -
היו"ר איילת שקד
¶
חבר הכנסת גפני, אבל אני אומרת לך שזה לא קשור ואני יודעת על מה אני מדברת. מגיל 22 עד גיל 24.
משה גפני
¶
בסדר, נקבל החלטה, נביא לפני מועצת גדולי התורה אצלנו שההחלטה של הסיעה שלנו בכנסת היא לסמוך רק עליך.
היו"ר איילת שקד
¶
אני מצביעה על הרביזיה של חבר הכנסת פרוש להעלות את הגיל מ-22 ל-24. כשאני שואלת מי בעד הרביזיה זה מי בעד לפתוח את זה מחדש. מי בעד הרביזיה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
נמנעים – אין
הרביזיה של חבר הכנסת מאיר פרוש נדחתה.
היו"ר איילת שקד
¶
משרד האוצר ומשרד הכלכלה לא מתנגדים לשינוי הנוסח. חבר הכנסת גפני, משרד האוצר ומשרד הכלכלה לא מתנגדים לשינוי הנוסח אז אנחנו נעשה הפסקה, נדבר עם משרד הביטחון ואז נחליט, בסדר?
משה גפני
¶
אולי שנצא מפה עם משהו שהצלחנו לסדר? אפילו לא משמעותי, משהו. אוי להצלחה. באמת, סתם ההתעקשות הזאת. אני גם לא בטוח שאנחנו צודקים וזו החמרה. אני לא בטוח, אבל אנחנו מבקשים את זה, אני לא מבין מה - - -
משה גפני
¶
הוא צודק, עמר צודק. אני מציע שנצביע לפי הנוסח של חוק טל ושהם יגישו רביזיה ואם ירצו – באמת, שנצא עם משהו. יאללה.
מאיר פרוש
¶
איפה זיק? העוזר זיק גם עזב? אני רוצה שהוא ידווח לרבנים שהיה בסדר. זיק עזב? שידווח לרבנים שהיה בסדר.
איילת לוי
¶
"תנאים לדחיית שירות
26לד.
(א) לא יינתן צו דחיית שירות לפי פרק זה אלא למיועד לשירות ביטחון שהוא תלמיד ישיבה שמתקיימים בו כל אלה:
(1) הוא לומד בישיבה לימודים תורניים, באופן סדיר, בהיקף- - - "
איילת לוי
¶
"26לד.
(א) לא יינתן צו דחיית שירות לפי פרק זה אלא למיועד לשירות ביטחון שהוא תלמיד ישיבה שמתקיימים בו כל אלה:
(1) הוא לומד בישיבה לימודים תורניים, באופן סדיר, בהיקף שלא יפחת מ- 45 שעות בשבוע ובכולל מ-40 שעות בשבוע. למעט בתקופות חופשה שקבע שר הביטחון."
עמוס צייאדה
¶
אמור להיות שינוי. באחד הדיונים שהיה כאן העלינו אנחנו – אגף משרד החינוך –שבמוסדות יש המון פעילויות נוספות. ישב גם יגאל מהלשכה המשפטית, הסברנו שצריך להינתן כאן - - -
היו"ר עפר שלח
¶
זה ממילא לא יהיה בחקיקה הראשית. לא אכפת לי שנעשה את זה אבל זה ממילא לא יהיה בחקיקה הראשית.
עמוס צייאדה
¶
עד היום החופשות של המוסדות היו קבועות בתקנות והחופשות שנקבעו הן 3 תקופות בין הזמנים: בתשרי מיד לאחר - - -
עמוס צייאדה
¶
לכל היתר כאן: בניסן ומה' אב ועד ב' אלול. מהמציאות שהדבר הזה הוא בלתי אפשרי, הוא לא ישים, הוא לא סביר, אי אפשר להגיד לאנשים: תהיו בכלא, גם כשמדובר אפילו בלימודים מחוץ למוסד או בכל מיני השתלמויות שעושים להם, ביקשנו שתינתן מכסה של עד 10 ימים בשנה לכל מוסד, מכסה שתדווח אלינו במערכת הממוחשבת מראש. המבקרים יודעים מראש שבאותם ימים המוסדות נמצאים בהשתלמות.
עמוס צייאדה
¶
כן, כל אחד בוחר לפי הימים שלו. אם מישהו רוצה ביום ירושלים, ישיבה ציונית, להגיע פה לירושלים לאיזשהו לימוד, כמו לא מעט בקשות שקיבלנו, או ישיבות שרוצות לצאת להשתלמות - - -
עמוס צייאדה
¶
אז סוכם כאן, הלשכה המשפטית הודיעה כאן בדיון שהם מקבלים ויכניסו את הדבר הזה לתקנות ונאמר שלא צריך בחוק. אני מקווה שזה יבוצע.
אריאל אטיאס
¶
אבל לי יש שאלה אחרת: עד היום, מכל ההסדרים שהיו, מי שקבע את החופשות זה תקנות של שר הביטחון?
מאיר פרוש
¶
אבל פה כתוב שהוא יתייעץ – עם מי? הוא יקבע עם מי? הרי גם כאשר יש לכם כל מיני דברים שאתם לא קובעים לבד בישיבות אתם – נשאל את ההסדר, נשאל את הציוניות. עם מי הוא קובע את זה?
<(היו"ר איילת שקד, 11:37)>
עפר שלח
¶
חברים, זה לא יהיה בחקיקה הראשית ממילא. גדי, הדיון על התקנות לא צריך להיות עכשיו. איילת, תמשיכי בבקשה.
גדי אגמון
¶
אני צריך לעבור סעיף סעיף ולראות, בואו נעבור סעיף סעיף ונראה. לנושא החופשות קיבלתם תשובה.
משה גפני
¶
השעות אני גם יודע. אני שואל האם החקיקה עצמה ששר הביטחון יקבע וכו' ולימודים תורניים, אם זה מועתק מחוק טל או שיש פה שינויים? זה הכול. להערכתי זה מועתק מחוק טל אבל אני רוצה לדעת.
גדי אגמון
¶
הוא שואל על הניסוח שאומר "למעט בתקופות חופשה שקבע שר הביטחון". הניסוח "קבע שר הביטחון", האם זה שונה מחוק טל?
משה גפני
¶
לא, מירי היא אובייקטיבית, היא בסדר עם כולם. מירי, אמר עמוס צייאדה ממשרד החינוך שבישיבה הקודמת כשדנו על העניין הזה לגבי החופשה אמרו שזה בתקנות של משרד הביטחון, היועצים המשפטיים הסכימו. בסדר, אני כבר יורד מהעניין הזה, אני סומך על משרד הביטחון שיעשו את זה. אני שואל האם כל ההגדרות פה - - -
משה גפני
¶
כל הפרק הזה, "לא יינתן צו דחיית שירות..." כל הדברים האלה – האם בכל הניסוחים האלה נכנס ניסוח חדש?
איילת לוי
¶
"(2)
הוא אינו עוסק בכל עיסוק נוסף על לימודיו בישיבה;
(3)
הוא קיים את חובותיו לפי חוק זה ובכלל זה התייצב..."
איילת לוי
¶
"(3) הוא קיים את חובותיו לפי חוק זה ובכלל זה התייצב לרישום ולבדיקה רפואית לפי סעיפים 3 ו-5;
(4) הוא הצהיר, בתצהיר בכתב שניתן בהתאם לסעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א–1971, כי מתקיימים בו התנאים שבפסקאות (1) עד (3);
(5) ראש הישיבה שבה לומד התלמיד אישר, בתצהיר בכתב שניתן בהתאם לסעיף 15 לפקודת הראיות, כי הוא לומד בישיבה לימודים תורניים באופן סדיר בהיקף כאמור בפסקת משנה (1), והתחייב כי אם יחדל תלמיד הישיבה ללמוד באופן סדיר בהיקף כאמור ידווח על כך לפוקד בתוך 21 ימים.
(6) מתקיימים בו תנאים מוקדמים נוספים שקבע שר הביטחון לפי סעיף 26לט(א)(2)."
(ב) שר הביטחון רשאי לקבוע חובות דיווח נוספות אשר יחולו על ראשי הישיבות, הדרושות לצורך יישום הוראות פרק זה.
(ג) ביקש מיועד לשירות ביטחון לחזור ולקבל צו דחיית שירות לפי סעיף 22ב, יצרף מחדש לכל בקשה כאמור תצהירים והתחייבות כאמור בסעיף קטן (א)(4) ו-(5).
(ד) בסעיף זה–
"עיסוק" – כל עבודה שמקובל לקבל בעבורה שכר, בין שהיא נעשית בשכר ובין שנעשית שלא בשכר, למעט הכשרה תעסוקתית מיועדת ולרבות כל עיסוק אחר שקבע שר הביטחון."
מרים גראזי-רוזנבאום
¶
החובה שמוטלת בפסקת משנה (5) היא על ראש הישיבה. אנחנו מתעסקים בעצם עם העמותות, שהן האורגן המשפטי שבעצם הישיבה פועלת במסגרתו. אנחנו רוצים להציע שזה יהיה ראש הישיבה ושני חברי ועד, שהם בעצם מחייבים את העמותה, כי ראש הישיבה בדרך כלל הוא לא בעל תפקיד פורמלי בעמותה. הרבה פעמים זה תפקיד שהוא לשם כבוד, תפקיד חינוכי. אנחנו חושבים במסגרת זה שמדובר פה בכל זאת במחויבות של העמותה שיש לזה השלכות גם עלינו אנחנו רוצים שיהיה אורגנים שלנו.
מירי פרנקל-שור
¶
תראי, יש פיקוח של משרד החינוך ויש פיקוח של משרד הביטחון. מה שחשוב כאן שאנחנו רוצים לדעת שהבחור אכן לומד 45 שעות בשבוע. מי שיודע אם הוא לומד 45 שעות בשבוע לעמדתנו, להבנתנו, וכנראה זה הרציונל מאחורי הצעת החוק הממשלתית, זה ראש הישיבה. זה לא קשור לשום חבר עמותה שהיא.
משה גפני
¶
ראש הישיבה זה לא תפקיד לשם כבוד. אנחנו מכבדים אותך אבל להענקת דחיה ראש הישיבה עומד מול משרד הביטחון ואם הוא משקר את משרד הביטחון הוא ייתן את הדין, לא חברי העמותה. תשאלי את גדי אגמון.
אריאל אטיאס
¶
חברי העמותה גם בחיים לא יודעים מי נמצא ומי לא נמצא, הם מתעסקים בעניינים האדמיניסטרטיביים, הכספיים. ראש הישיבה מחליט את מי לקבל והוא מחליט את מי להוציא.
מאיר פרוש
¶
אני מציע שבאותו גוף מפעיל שמקבל את השמות, אם חלילה מצאו שם של אותו גוף באיזו רשימה של פריימריז, כל חברי החברה של אותו גוף מפעיל, שהם יכנסו.
משה גפני
¶
בדיוק. חברי עמותה לא יודעים איזה בחור נמצא ואיזה בחור לא נמצא. מי שיודע ומי שחותם ומי שיקבל עונש אם יתברר שהוא שיקר זה ראש הישיבה. זה לא לשם כבוד.
משה גפני
¶
תשאלי את גדי אגמון או תשאלי את קודמיו בתפקיד. אם היו תופסים ראש ישיבה ששיקר לא היו הולכים לחברי העמותה, היו הולכים אליו והיו מענישים אותו.
היו"ר איילת שקד
¶
אף פעם לא הגשתי הסתייגות עד עכשיו. טוב, נתחיל מהסתייגות שלי. ההסתייגות שלי היא בעמ' 25 בסעיף עיסוק: "עיסוק" – כל עבודה שמקובל לקבל בעבורה שכר, בין שהיא נעשית בשכר ובין שנעשית שלא בשכר" – אני מציעה להוציא את "בין שנעשית שלא בשכר" כי יש תלמידים רבים שמתנדבים אני חושבת, לפי מיטב ידיעתי.
היו"ר איילת שקד
¶
הוא לומד 45 שעות בשבוע אבל חוץ מה-45 שעות האלה מותר לו להתנדב אם הוא רוצה בזק"א או איפשהו.
עמר בר-לב
¶
איילת, אני גם שקלתי את העניין הזה והחלטתי לא להגיש הסתייגות על העניין הזה, אני אגיד לך למה, כי אם הוא מצטרף למתנדבים אחרים באותו נושא אז זה לא נושא שבגינו מקבלים שכר, זה נושא שמתנדבים בו. אין שום בעיה להתנדב.
עמר בר-לב
¶
בסדר גמור, הוא לא יכול להתנדב בעבודה שמקבלים עבורה שכר. במקומות שיש מתנדבים והוא רוצה להתנדב, להצטרף למתנדבים האחרים וזו עבודה התנדבות, הוא יכול, זה לא פוסל אותו.
היו"ר איילת שקד
¶
אז אם יש חרדי שלומד בישיבה ורוצה בלילה להתנדב בזק"א, הוא יכול? כי בזק"א יש כאלה שמקבלים שכר ויש כאלה שלא.
עמר בר-לב
¶
זק"א זו דוגמה מצוינת. לפי מה שאני זוכר יש 8 אנשים בשכר עד היום ומאות בהתנדבות. אז אם הוא רוצה לעשות את העבודה של המאות אז זו לא עבודה בשכר, הוא יכול לעשות אותה. אם הוא רוצים שהוא יחליף את אחד מאלה או יעבוד לצד אלה שמקבלים שכר אז הוא לא יכול לעשות את זה.
משה גפני
¶
גברתי היושבת-ראש, אני רק רוצה להגיש לך שהעמדה שלי היא שמי שלומד תורה שילמד תורה, זאת ההתנדבות הכי גדולה לעם ישראל, אז אני מוריד את עמדתי מהעניין. אני רק רוצה להגיד בתור עוזר שלך – ראיתי שיש לך רק עוזר אחד אז מצטרף בתור עוזר נוסף – המציאות היא שאפשר להתנדב בשירות אזרחי בכל מיני דברים – יכול להיות שיש בחורי ישיבות שעושים את זה, אני מקווה שלא – אבל אז מקובל לקבל על זה שכר, זה לא המקרה שעמר מדבר בצדק. אם הוא מחליף את ה-8 האלה שמקבלים שכר אז זה לא בסדר, אבל יש מקרים שבהם יש התנדבות שבחור ישיבה יכול ללכת אליהם אבל מקובל לקבל עליהם שכר. יש בשירות אזרחי או בשירות לאומי, או לא חשוב במה, שמקובל לקבל על זה שכר אבל הוא מתנדב. הטענה שלך צודקת אבל אני חולק עליך.
עמר בר-לב
¶
אז כוונת החוק היא שבמקרה הזה הוא לא יעשה את זה כי אז משתמשים בהם לטובת – זו לא טובת הנאה אבל לטובת הארגון.
אריאל אטיאס
¶
אני רוצה, אם אפשר, לתת לכם זווית שונה מכל מה שכתוב כאן. אני חושב שצריך לעשות הבדלה בין מי שנשוי לבין מי שלא נשוי. לא נכון לא לאפשר לאדם נשוי עם ילדים, או אם אין לו ילדים, שמפרנס את משפחתו, שלומד 45 שעות בשבוע, שבשעות שמעבר - - -
אריאל אטיאס
¶
רגע, לפני המסלולים. זה כמו שכשדיברנו בשירות האזרחי אז אמרתם – היתה בהתחלה הסתייגות של עמר אם אני לא טועה, שאמר שמי שבשירות אזרחי לא יכול לעשות שום דבר, רק שירות אזרחי. אמרנו שזה לא סביר – מה הוא מקבל בשירות אזרחי? הוא רוצה להתפרנס, אתם רוצים להוציא אותו לשוק העבודה. עכשיו אני אומר לגבי בחורי הישיבות: שלא יתנדב לא בזק"א ולא במד"א, שילמד תורה ושלא יסתובב. גמר ללמוד בתור בחור ישיבה, התחתן, הקים את ביתו, יש לו פת בסלו, עכשיו הוא צריך גם להתפרנס. הוא לומד 40 שעות כפי שהחוק אומר, הוא רוצה להתפרנס אחרי זה בטלמרקטינג, לא חשוב במה, בדואר, לא משנה במה. הוא רוצה להתפרנס. זה טוב למשק, זה טוב למה שאמרה קרנית פלוג – שאני מוחה על מה שהיא אמרה – וזה טוב לגבי כל מה שהחוק רוצה לעשות.
משה גפני
¶
אני הגשתי בקשה להדיח אותה, ביקשתי דיון בוועדת הכספים. אני חושב שראש הממשלה צדק שהוא לא רוצה אותה.
אריאל אטיאס
¶
תן לי, הרב גפני, היא לא הנושא בכלל, גם יש לה הרבה זכויות מצד שני. היא לא הנושא, אני אומר ככה: אני מקבל את התכלית של הסעיף הזה – שישב וילמד. אם החרדים, והם מאמינים בזה, שלימוד התורה גם הוא משמר את ארץ ישראל, אז שישב וילמד. ככל שיתנו לבחורים רווקים לצאת מהישיבה ולעשות דברים נוספים זה פוגע בלימודים שלהם. אבל אדם נשוי - - -
אריאל אטיאס
¶
בין הזמנים לא רלוונטי. אתם אמרתם כל הזמן שהצבא לא מאפשר להם להתפרנס אז אני אומר: הוא לומד, הוא רוצה להתפרנס - - -
אריאל אטיאס
¶
אני מדבר כרגע על העיסוק. אני חושב שבעיסוק צריך להבדיל בין אדם נשוי לאדם לא נשוי ואז אנחנו משיגים את התכלית שאנחנו רוצים שהם באמת ישבו וילמדו ואנחנו לא חוסמים להם את הפרנסה כמו שאמרתם עד עכשיו. אני בטוח שמשרד האוצר לא יתנגד לזה שהם יעבדו אחרי 40 השעות שהם לומדים.
אריאל אטיאס
¶
לא מתנגדים, בסדר. אני לא רוצה לדבר על תופעה שיכולים לעבוד חלילה בשחור בגלל שרוצים להאכיל את הילדים, אז זה מעקר את התופעה, אם יש כזאת.
אריאל אטיאס
¶
ההסתייגות שלך? אם ההתנדבות תהיה במקום שלא מקובל לקבל שכר אז זו התנדבות, אבל אם מקובל לקבל שכר אז את יודעת, היום זה בלי שכר, מחר זה עם שכר. אם הם בחורים – שיישארו בישיבה.
אריאל אטיאס
¶
השאלה אם מישהו יכול להתנגד למה שאמרתי? האם הצבא מתנגד? האם משרד האוצר מתנגד? מי מתנגד לזה שאדם נשוי יעבוד?
היו"ר איילת שקד
¶
אני הלכתי מהסוף להתחלה, אתה צודק. סעיף (א)(1) המוצע: אחרי "בישיבה" יבוא "שאינה ישיבה גבוהה ציונית". זה לא חשוב כי אנחנו העתקנו את הכול. זה מיותר, עמר, כי העתקנו הכול לישיבה גבוהה ציונית, עשינו סעיפים נפרדים, זה לא חל על הישיבות הציוניות הגבוהות.
עמר בר-לב
¶
בסדר, אבל כמו שבסעיף 26כז(א) ראיתם לנכון לציין את זה – אני לא משפטן אבל אני כמו ידידי גפני שרואה משהו שהיה בחוק טל וכאן שינו, אז אם יש שם אז גם שיהיה פה.
היו"ר איילת שקד
¶
עמר בר לב, הסתייגות שניה, בסעיף (א)(5) המוצע: אחרי "בתצהיר בכתב" יבוא "הניתן באופן שמי ופרטני".
עמר בר-לב
¶
כן, אני אסביר למה הכוונה. אני חושב שזה לא מספיק שראש ישיבה נותן תצהיר שאומר: הכול בסדר - - -
עמר בר-לב
¶
אין בעיה, אני שמח שזה קורה באופן פרטני ואני שמח שקלעתי לדעתם של ראשי הישיבות בפועל אבל זה צריך להיות בכתב כי אני חושב שזה צריך להיות שעל כל תלמיד הוא יחתום שכן, הוא מילא את חובותיו על פי החוק – זה נראה לי דבר בסיסי – ולא הצהרה כללית.
מירי פרנקל-שור
¶
עמר, דחיית שירות – תסתכל על סעיף 26ד(א) בכותרת: "שהוא תלמיד ישיבה". זאת אומרת שהוא תלמיד ישיבה, הוא צריך להביא אישור מראש הישיבה שהוא לומד בישיבה מסוימת.
מירי פרנקל-שור
¶
עמר, בפסקה (5) אנחנו הוספנו: "ראש הישיבה שבה לומד התלמיד אישר, בתצהיר בכתב שניתן... כי הוא לומד בישיבה" – כי התלמיד לומד בישיבה לימודים תורניים. זה לגבי התלמיד הספציפי.
מירי פרנקל-שור
¶
יש לך שני דברים: אחד, רשימה, ויש אישור שאנחנו מבינים אותו כמו שעמר מבין אותו, שהתצהיר הוא שמי ופרטני.
מירי פרנקל-שור
¶
כל שנה הוא צריך. "תלמיד הישיבה הציג תצהיר מראש הישיבה שבה הוא לומד כי הוא לומד.." – בסדר?
מירי פרנקל-שור
¶
בסדר, אנחנו גם מבינים את זה ככה אבל זה מחדד שהתלמיד צריך להביא תצהיר מראש הישיבה שהוא לומד בישיבה המסוימת.
מאיר פרוש
¶
כבר דיברתי על זה אבל אני מסביר כי אני מפחד שאחר כך תגידי שלא אמרתי את זה ואת כבר לא רוצה לדבר על זה. אני דיברתי על העניין של חובת הבדיקות הרפואיות כאשר מדובר בקבוצת גיל וכו', אז אני אומר ששר הביטחון יצטרך לענות תשובה בעניין הזה. אני מזכיר שהערתי על כך.
גדי אגמון
¶
קודם כל, מה שכתוב כאן זה חלק מחובת השירות שלו, כל מי שמתגייס לצה"ל חייב רישום ובדיקה רפואית. זו ההתייחסות לגבי הסעיף הכללי. שניים, בדיקה רפואית, לאחר בדיקה, מחזיקה 7 שנים ואנחנו לא עושים בדיקות חוזרות – אני אומר את זה, לאחר בדיקה – 7 שנים אחרי התייצבותו. שלוש, ביקשתם לשוחח בעניין הזה עם מערכת הביטחון ומערכת הביטחון תשיב לכם.
משה גפני
¶
אבל השאלה שלנו היא אחרת. אם אתם מחליטים שהחובה – גם אם יהיה כתוב "קיים את חובותיו לפי חוק זה" – היא גם בדיקות רפואיות אז זה גם בדיקות רפואיות. אם אתם מחליטים שלא אז בדיקות רפואיות לא. זו החלטה שלכם. אם זה כתוב בחקיקה יורד מכם שיקול הדעת. זה הכול.
משה גפני
¶
הפוך. אם זה בחקיקה אין לנו מה לדבר, אז גמרנו. גם אם אתה מחליט, או הרמטכ"ל מחליט או ראש אכ"א מחליט או שר הביטחון, לא משנה מי, שאין בזה צורך כרגע, אתם לא יכולים, בגלל שהחוק מחייב לעשות בדיקות רפואיות. אם זה לא כתוב אז ההחלטה היא בידיכם.
גדי אגמון
¶
אבל הסעיף הזה איננו מדבר על הדחיה או על אי הדחיה, הוא מדבר על כשירות כתפיסה, כמועמד לשירות ביטחון.
משה גפני
¶
לא, אתה לא איתי. יש פה שינוי בחקיקה שאנחנו שואלים למה צריך אותו. ההחלטה היא בידיכם שהוא צריך למלא את חובותיו לפי חוק זה: שהוא צריך להתייצב, לתת את הפרטים ולעמוד לכל הדברים האלה ובדיקות רפואיות, הכול, זה לפי חוק זה. מה שאתה מחליט שהוא צריך לעשות לפי הנהלים הוא צריך לעשות. אם הוא לא מילא את חובותיו הוא לא מילא אצת חובותיו. האם צריך בדיקות רפואיות, כן או לא, בשלב כזה או בשלב אחר? ההחלטה היא בידיכם. אתם מחליטים שצריך אז צריך, אם אתם מחליטים שלא צריך אז לא צריך. אם זה יתווסף לחוק אין לכם שיקול דעת. זה הכול.
מאיר פרוש
¶
אני הגשתי הסתייגות, הנוסח שלי אומר: חצי שנה לפני שאתה מגייס אותו תעביר אותו בדיקות רפואיות.
היו"ר עפר שלח
¶
אני הייתי מחליף את הרבנים. ב"התופת" של דנטה כתוב על השערים של הגיהינום: "אבדו תקווה אתם הנכנסים בשער זה". אני הייתי מאמץ.
משה גפני
¶
הן מטרידות בגלל שאם יש כאלה שהגיוס שלהם נדחה, הבדיקות הרפואיות מיותרות. עובדה שבמשך שנים לא עשו את זה. לא עשו את זה. עוד רבין החליט על זה בהיותו שר הביטחון.
היו"ר עפר שלח
¶
אבל לצורך המיון שלו ליום שבו הוא יתגייס צריך לעשות את הבדיקות הרפואיות קודם, נורא פשוט.
מאיר פרוש
¶
אני לא מחפש עבור אלה שאתה רוצה לפטור. אני לא רוצה לפטור. אני אומר: אל תעשה בדיקות למי שהולך ללמוד ובינתיים לא מתחייל.
אלעזר שטרן
¶
אני חשבתי שיושבת-ראש הוועדה צריכה להיות כאן כיוון שאני חושב שהשאלה הזאת היא שאלת רוחב רצינית מאוד. חבר הכנסת גפני – אתה לא מצביע בעצם אז לא משנה. לימוד התורה – אין ספק שהוא ערך גדול כל יום ואני רוצה לדבר על שאלת תקנות החופשות של שר הביטחון, אחז. אני חושב שלימוד התורה הוא ערך ולפי מה שחבר הכנסת גפני אמר לי, לפחות במליאה, בחורי הישיבה לא צריכים את החופשות האלה.
אלעזר שטרן
¶
למעט בחופשות האלה בכול מסלולי הלימודים בישיבות. זה נכון לתורתו אומנותו, זה נכון, נדמה לי, לישיבות הציוניות – אני לא בטוח שכבר יש תקנות – לישיבות ההסדר זה נכון, כל מי שנהנה מהמסלול הזה. בתקנות משרד הביטחון היום יש למעלה מ-70 ימים בשנה. אני אומר את האמת, אני חשבתי שמי שצריך להוביל את ההסתייגות הזאת, לצעוק על זה, זה העולם החרדי, זה העולם הציוני, זה כל מי שבאמת מאמין בערך לימוד התורה.
למה אני מעלה את הנקודה הזאת כאן? בגלל שעל פניו אנחנו רוצים להוציא אנשים החוצה. אנחנו רוצים להוציא אנשים לשירות צבאי, לשירות לאומי, למסלולי שירות. מה אנחנו אומרים למי שילך לצבא מלא, כמה ימי חופש? 20 בשנה. זאת אומרת, עכשיו אתה שואל את עצמך האם להשאיר את זה לשר הביטחון, שעד עכשיו בתקנות שלו יש למעלה מ-70 יום? אני באמת חושב שהאמירה הזאת היא בניגוד לכל מה שקורה בוועדה, כול רוח הוועדה.
אלעזר שטרן
¶
שניה, רגע. ולכן מה שאני חושב, ואני אומר את זה באמת, אני חשבתי שצריך ללכת על 25 ימים. בתקנות, דרך אגב, זה מוגדר בתאריכים של שר הביטחון: מט' באב עד א' אלול, מי' תשרי עד א' חשוון, אני אמרתי שם זה בא מזמנים של כרכרות באירופה ואולי גם של עבודה בחוץ, את כל הדברים האלה פתרנו פה: א', המצאנו אוטובוס וב', נתנו גם עבודות. אני מזכיר לכולנו שעל הימים האלה משלמים לכולם.
<(היו"ר איילת שקד, 12:05)>
אלעזר שטרן
¶
משלמים לכולם, יש פה היבטים תקציביים. אם באמת אנשי אמת אנחנו ורוצים לתת גם את מה שאמר קודם משרד החינוך, 5 ימים לישיבה – למי שרוצה יום העצמאות ומי שרוצה יום ירושלים – נוציא את החגים ואת חול המועד, את מה שבישיבות לא לומדים, ואני מבין את זה, חגים או שבתות גם בצבא ממילא זה חופש ואף אחד לא מדבר על זה, ונגיד לשר הביטחון: אתה תקבע את התקנה ובלבד של יעלה על 35 יום. לא אמרתי 21 יום כמו לוחם בצבא. אני חושב שהמספר הזה שהוא לא מוגבל, או כשהוא כתוב "מעל 70 יום" הוא זריית חול בעיני המשרתים. הוא זלזול בזמן שלהם ובעיני הוא גם פגיעה קשה באמת בערך שך לימוד התורה, בגלל שאם לומדים תורה לא צריכים 70 יום בשנה חופש מעבר לשישי-שבת. ולכן אני מבקש לקבל את ההסתייגות ומה שנקרא על דעת כולם.
היו"ר איילת שקד
¶
לא, אני נגד. בשביל מה אנחנו צריכים להיכנס לזה? היום זה בתקנות של שר הביטחון? איפה זה היום?
אלעזר שטרן
¶
ובלבד שלא יעלה על 35 יום. אצל חיילים בתקנות יש 20 יום או 21 יום. אני אומר אומר: אוקיי, הוא בחור ישיבה, זה יותר קשה מלהיות חייל בצנחנים, אז לכן לא ניתן לו 21 יום אלא 35 יום, ושר הביטחון יגיד מתי בתקנות וגם שר הביטחון יקבע אם זה באמת 30 או 32 או 35 יום.
היו"ר איילת שקד
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת שטרן? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת אלעזר שטרן נדחתה.
מאיר פרוש
¶
אני רוצה רק שברביזיה הוא יסביר לנו: כ"ב ניסן זה אסרו חג, מה יהיה אם אותו תלמיד בן חוץ לארץ והוא לא יכול לנסוע מירושלים לבני ברק, לישיבה? מה יהיה אתו? מה אתה רוצה לקבוע לגביו בחוק?
עפר שלח
¶
כשנגיע לרביזיה הוא יסביר לך. תאמין לי, אתה מכיר את חבר הכנסת שטרן. הוא יסביר לך, תאמין לי שאתה גם תבין.
היו"ר איילת שקד
¶
אני חושבת שכשאתה תהיה שר הביטחון החיים של מדינת ישראל ישתפרו לאין ערוך. עד אז נשאיר את זה בידיו.
היו"ר איילת שקד
¶
אני לא יודעת איפה זה יותר גרוע, שהוא ראש אכ"א או חבר כנסת? עדיף כבר שיהיה ראש אכ"א. הלאה, 26לח.
אלעזר שטרן
¶
איילת, ההסתייגות היא לשירות ביטחון: או שהוא תלמיד ישיבה, או שתכתבי בכל המסלולים, או שתפרטי - - -
אלעזר שטרן
¶
אין בעיה אבל ההסתייגות למליאה היא על כל הדברים. אני אתן לך, לא הגשתי עדיין, אני אגיש את זה.
אלעזר שטרן
¶
איילת, את מכניסה לפה ישיבה ועוד שניה באים לפה כמה חברות ורוצות איך כל החוק הזה גם יתאים - - -
היו"ר איילת שקד
¶
סליחה, לא שמתי לב, רשימת הישיבות, לא דיווח. דילגתי בטעות. רשימת הישיבות, סעיף 26לה. בבקשה, איילת.
אריאל אטיאס
¶
אבל אני שאלתי גם את החבר'ה כאן והם אמרו שהם רוצים לחשוב על זה כי יש היגיון במה שאמרתי ומשרד האוצר מסכים לזה, אז סתם להגיד "לא" זה בסדר, יש לכם את הרוב, אבל זה לא חכם.
אריאל אטיאס
¶
אוקיי, אז אני מגיש את זה כהסתייגות. לא יכולים להצביע על זה עכשיו כי הם רוצים לחשוב על זה.
אריאל אטיאס
¶
יש רביזיה שלו, יש רביזיה על כל הסעיף, ויש את ההסתייגות שלי על העיסוק שמתייחסת לנשואים.
איילת לוי
¶
"26לה.
(א) שר הביטחון יגבש את רשימת הישיבות המוכרות לעניין פרק זה בהתאם לאמות מידה שיקבע בתקנות; קביעת רשימת הישיבות תיעשה בהתחשב בהמלצת ועד הישיבות בארץ ישראל. אין בהוראות סעיף קטן זה כדי למנוע מישיבה לפנות לשר הביטחון בבקשה להיכלל ברשימת הישיבות.
(ב) רשימת הישיבות תפורסם באתר האינטרנט של אגף כוח האדם בצבא הגנה לישראל ותופקד לעיון הציבור הפוקד את לשכות הגיוס האזוריות.
(ג) שר הביטחון רשאי להסיר ישיבה מרשימת הישיבות, לאחר שנתן לראש הישיבה הזדמנות לטעון בפניו, אם מצא כי התקיים אחד מאלה:
(1) שיעור מסוים, שקבע שר הביטחון, מקרב תלמידי הישיבה שהם מיועדים לשירות ביטחון, ואינם מתייצבים לרישום ולבדיקה רפואית לפי סעיפים 3 ו-5;"
מאיר פרוש
¶
נגיד שיש ישיבה של 300 תלמידים וחלק נכבד מהם לא ילך לבדיקות רפואיות. אם אתם מסירים את הישיבה הזו מרשימת הישיבות, לאותם בחורים אין לאיפה ללכת כי עמוס צייאדה ממשרד החינוך לא קולט אותם, יש לו אחוז מסוים שהוא קולט מישיבה לישיבה בבת אחת. אם נניח שבישיבה של 300 או 400 בחורים חלק מתייצבים לבדיקות רפואיות כמצוות החוק וחלק לא, נותנים פה עונש קולקטיבי על כל הישיבה? אין לו לאיפה ללכת, לאן הוא ילך?
מאיר פרוש
¶
אותו חלק שבא לבדיקות רפואיות. אני, מאיר פרוש, למדתי בישיבה, התייצבתי לבדיקות רפואיות. אריאל היה בישיבה הזו, לא התייצב. הוא לא התייצב – סוגרים את הישיבה, מורידים את כל הישיבה, אותי גם. לאיפה אני אלך? עמוס צייאדה לא קולט אותי.
גדי אגמון
¶
זה קודם כל נכון גם לגבי ישיבה שאיננה עומדת בתקנות, שזה סעיף נפרד של היקף הישיבה והיקף גודל הכולל.
מאיר פרוש
¶
אז אני מסביר את המציאות היום: עמוס צייאדה – אם נניח קבוצה גדולה של תלמידים החליטה לעבור מישיבה לישיבה, הוא לא מתקצב את אותה קבוצה אם היא גדולה מדי, רק אחוז מסוים, אני לא זוכר את הפרטים. במקרה הזה 200 בחורים לא התייצבו ו-200 כן התייצבו, ה-200 האלה שמתייצבים – אתה סוגר את הישיבה בשבילם, הם לא יכולים ללכת לישיבה חדשה כי עמוס לא יתקצב את הישיבה, מה קורה לאותם 200 שהם בסדר?
עמוס צייאדה
¶
מעבר של תלמידים בין מוסד למוסד או היכולת של מוסד לגדול במספר התלמידים מוגדרת במבחני התמיכה. מוסד יכול לגדול עד 50% בין שנה לשנה, כך שגם אם תלמידים מסוימים יאלצו לעזוב מוסד ולעבור למוסד אחר - - -
מאיר פרוש
¶
אני לא מדבר על זה. דיברתי על כך: ישיבה של 400 תלמידים, 250 לא יתייצבו, 150 יתייצבו. ה-150 האלה – מה אתם? הם יכולים לעבור לישיבה חדשה?
מאיר פרוש
¶
אבל נניח והוא לא מוצא ישיבה בעיר שהוא גר, נניח שה-150 עושה את זה פי שלושה מהישיבה – אז הוא לא יהיה זכאי? מה זה, עונש קולקטיבי עליו?
מאיר פרוש
¶
ישיבה של 400 תלמידים ש-250 מהם לא יתייצבו ו-150 כן יתייצבו, היא יורדת מהרשימה לצורך העניין, כן?
מאיר פרוש
¶
לטעמי לא אבל שר הביטחון יכול להחליט שהיא לא ישיבה. אותם 150, לא בטוח שהם יקלטו בישיבה אחרת, כי אם נניח הם גרים בעפולה ובעפולה יש ישיבה של 400 תלמידים ויש עוד ישיבה של 50, אותם 150, אם הם ירצו להיקלט בעפולה, הם לא יכולים לפי התקנות של משרד החינוך כי הישיבה של ה-50 תלמידים יכולה לקלוט עד 25 תלמידים נוספים בשנה. היא לא יכולה לקבל כמות גדולה.
עמוס צייאדה
¶
אני חושב שבמסגרת משרד החינוך, מבחני התמיכה, כן אפשר למצוא פתרון לנושא הזה. לא בטוח שזה עניין של חוק.
מאיר פרוש
¶
את שאלת למה – כי משרד החינוך טוען שהוא לא יכול לקבל נדידה של יותר מאשר 50% בשנה. הוא לא רוצה שיעמיסו עליו עוד ועוד שמות. אני לא יודע למה, זו ההחלטה אצלו.
גדי אגמון
¶
מה, אין תנועה של תלמידים בשל העובדה שראש הישיבה איננו ממלא את חובותיו לפי סעיף (2)? אין תנועה של ישיבות שבטלות וקמות בגלל שהן לא עומדות בסעיף תקנות שר הביטחון? אין ביטול של ישיבות בגלל שהן לא עומדות במבחני התמיכות של משרד החינוך?
מאיר פרוש
¶
יכול להיות שהשאלה היא שאלה רוחבית יותר אבל במציאות, כשאתה מעניש קבוצה אחת שהיא בסדר מבחינת החוק בגלל שקבוצה אחרת לא ואתה סוגר בפניהם את האופציה שתהיה להם ישיבה, אז צריכים לחשוב עליה.
מאיר פרוש
¶
לאותם אלה שחושבים שלימוד תורה זה דבר חשוב ואתה לא נותן להם להיות במסגרת ישיבתית, זה עונש בשבילם.
מאיר פרוש
¶
זה לא רק התמיכות, הוא לא יוכל להיות תלמיד ישיבה ואז הוא לא יוכל לקבל גם דיחוי. הוא לא ייקלט בישיבה.
מאיר פרוש
¶
חשבנו ואנחנו מצאנו בעיה, איך פותרים אותה? למשרד החינוך יש את העמדות שלו, הוא לא משנה את העמדה שלו לאור תפיסת משרד הביטחון.
עמוס צייאדה
¶
הנושא עלה בהקשר קצת יותר רחב, נגיד כשמוסד של 1,000 תלמידים נסגר, לאיפה עוברים התלמידים, או שבאיזשהו יישוב מקימים - - -
מאיר פרוש
¶
אני לא יכול לסגור את עצמי בחוק שלא תהיה אפשרות לתלמיד ישיבה להיקלט בישיבה, לא יכול להיות מצב כזה.
עמוס צייאדה
¶
אבל סיכמנו אז שבמקרים שיהיה צורך אנחנו ניתן החרגה בהגדלה. זה לא משהו כזה דרמטי שאי אפשר לבצע אותו.
מאיר פרוש
¶
אז צריך לרשום פה. משרד הביטחון, אני מבקש מכם פה ניסוח שידבר על כך שאותם תלמידים לא יישארו באוויר, איך מוצאים פה פתרון לדבר.
מאיר פרוש
¶
אני נתתי לך דוגמה. אתה תהיה בעפולה שיש שם ישיבה של 400 תלמידים וישיבה של 50 תלמידים, 250 לא יתייצבו, ה-150 לא יכולים להיקלט ב-50 כי הם פי 300.
מירי פרנקל-שור
¶
ששר הביטחון כן יוכל להפעיל את סמכותו ולא האמצעים הטכניים ולא הבעיות הטכניות של משרד החינוך לא יאפשרו.
אריאל אטיאס
¶
אני חושב שהגיוס פה הוא פרסונלי, הוא לא טריטוריאלי. הישיבה לא מוכרת – חובת הגיוס היא על כל אחד ואחד אז אין משמעות אם הישיבה מוכרת או לא.
גדי אגמון
¶
נכון, זה מה שאני אומר. מה אומר חבר הכנסת פרוש? הוא אומר: אם בעיר קטנה במקום פלוני אלמוני עכשיו יש ביטול של ישיבה - - -
אריאל אטיאס
¶
אז אני אומר שלא צריך להגיע למצב שמבטלים ישיבה, לא מבטלים אותה, דנים כל אחד לגופו: הוא התייצב – הוא מקבל את ההסדר. לא התייצב – יקבל את העונש. זו לא ענישה קולקטיבית.
אריאל אטיאס
¶
הישיבה מוכרת מעצם זה שהם לומדים 45 שעות, שהם חיים על פי הכללים. הכלל הזה שאם חלק כזה בא או לא זו ענישה קולקטיבית. כי הרי מה הרעיון של ישיבה, אם הם באים לעשות בדיקות רפואיות? לא. שהם יושבים ולומדים. אם הדבר הזה מתקיים צריך לשמור על זה. מי שלא בא – יקבל את העונש שלו. אם אתם לא מתנגדים לזה אז אין בזה בעיה.
אריאל אטיאס
¶
מה שיש פה זה כאילו כמו ענישה קולקטיבית. מאחר וכל החיוב הוא חיוב אישי על כל אחד, על הגיל שלו ועל תעודת הזהות שלו, אם הוא לא בא ולא התייצב אז יש את העונשים הקבועים. אם הוא כן בא אז יסדרו אתו את העניין, הוא כן ביעד, הוא לא ביעד וכו'. הסיפור הזה שיש איזושהי ענישה קולקטיבית שאומרים שלא מכירים בישיבה – הרי מה זה ישיבה? ישיבה זה לא איפה שהולכים לעשות בדיקות רפואיות, ישיבה זה איפה שלומדים 45 שעות בשבוע, שחיים לפי הכללים, שלא עובדים, כל מה שצריך. מי שעומד לפי הכללים האלה של משרד הביטחון הוא בתוך הלופ, אם יש מישהו שחטא אז על זה נאמר "האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף?".
מירי פרנקל-שור
¶
אם יש ישיבה ש-60% מתלמידיה אינם מתייצבים, או 40%, אינם מתייצבים לבדיקות רפואיות, האם היא צריכה להיות ישיבה מוכרת לצורך דחיית שירות? או שהדיווחים שלה הם לא דיווחים נכונים, האם זו ישיבה שצריכה להיות מוכרת?
מירי פרנקל-שור
¶
אז ראש הישיבה צריך לקחת בחשבון לפני שהוא פועל, שהוא לא מדווח נכון, הוא לא מעביר והוא לא דוחק בתלמידיו לפעול בהתאם להוראות החוק, האם זו ישיבה שצריכה להיות מוכרת לצורך דחיית שירות? זאת שאלה.
נתן נתנזון
¶
השאלה היא אחרת. השאלה אם אפשר לגרום לזה שבסעיף יהיה ובלבד שהתלמידים שכן התייצבו יוכלו להיקלט בישיבה אחרת, הרי אף אחד לא מתכוון להעניש אותם.
היו"ר איילת שקד
¶
אבל מה זה משנה? אין כאן ענישה קולקטיבית. אם התלמיד בישיבה היה בסדר הוא יכול לעבור לישיבה אחרת.
היו"ר איילת שקד
¶
עמוס, אם ישיבה נסגרת בגלל שתלמידים לא היו בסדר ואחרים היו בסדר, יש בעיה לקלוט את מי שהיה בסדר בישיבה אחרת?
עמוס צייאדה
¶
המקרה שחבר הכנסת פרוש דיבר עליו הוא על ישיבה נגיד של 500 תלמידים, 300 לא מתגייסים ול-200 – כי זה מספר גדול מדי – אי אפשר למצוא להם פתרון מהיר ומניח את הדעת. זה מקרה מאוד מאוד חריג כי הרי בדרך כלל המספרים הם הרבה יותר נמוכים.
מאיר פרוש
¶
אני מבקש לומר, אפשר לעשות אתנו מה שרוצים, גם כפרות בערב יום כיפור, זה יום חופשה של אלעזר. אפשר גם לעשות אתנו כפרות באותו יום, אלעזר. אבל בהחלט יכול להיות שמסיום העבודה של הוועדה הזו חלק מהרבנים יאמרו לאנשים לא להתייצב ואז חלק כן יתייצבו וזה לא יהיה תיאורטי. יכול להיות שזה יהיה בכמויות. אז אנא תפתרו את הבעיה לאותם אלה שכן יתייצבו, זה לא תיאורטי.
אריאל אטיאס
¶
אין צורך בזה. מספיק שיש לשר הביטחון סמכות ושיקול דעת אז נגמור את זה בזה. ברגע שזה כתוב בחוק - - -
אריאל אטיאס
¶
אבל אתם יודעים שכשכתוב בחוק עם נוסח כזה "רשאי", הוא צריך לנמק בק"ן טעמים ולהגיע עד בג"ץ להסביר למה הוא לא עשה לפי מה שכתוב פה. אני אומר, למה יש צורך בזה? בסוף אנחנו לא אומרים שמי שלא התייצב אז דינו כמי שכן התייצב. תדונו לגופו של איש ולא לגופה של ישיבה. אתם לא צריכים את זה בכלל.
מאיר פרוש
¶
אתם צריכים להתרכך עם הנוסח לשאלה שאני שאלתי, כי הרי כשניסחו את זה לא ידעתם על העובדה הזו, אז תתרככו, מה הבעיה? איך אומר גפני? לא למדנו ליבה אבל מעירים לתשומת לבכם.
אריאל אטיאס
¶
אין צורך בזה. יש לי שאלה: אם זה לא כתוב אתם יכולים לעשות את זה, נכון? גם אם זה לא כתוב אתם יכולים.
מאיר פרוש
¶
זה יהיה יום הכפרות, ערב יום כיפור יהיה ביום חופש. ט' תשרי זה יום חופש, אפשר לעשות כפרות אתנו.
אריאל אטיאס
¶
מירי, ממה שאני מבין מאחז, גם אם זה לא כתוב הוא יכול לעשות את זה. בשביל מה צריך לכתוב את זה?
אריאל אטיאס
¶
כדאי אבל כדאי גם לא. אני אומר, אם הוא יכול לבצע את אותה הפעולה גם אם זה לא כתוב – כשזה כתוב יותר קשה לו להפעיל שיקול דעת – אז למה צריך לכתוב את זה?
היו"ר איילת שקד
¶
אני מסכימה שזה לא דיון תיאורטי. אני מסכימה שזה לא דיון תיאורטי במצב שיכול להיווצר אחרי שיחוקק החוק, אני מסכימה. השאלה: עמוס, המצב שאחרי החוק יכול להיות שונה ולכן אנחנו מניחים עכשיו שזה לא תיאורטי. אם זה לא תיאורטי, כמו שהחוק כתוב עכשיו, האם אתם יכולים להתמודד עם בעיה כזאת?
עמוס צייאדה
¶
לתת למוסד הגדלה חריגה מעבר למספרים שקבועים במבחני התמיכה, לקבוע שבמקרים כאלה שמוסדות גדולים יאבדו את ההכרה שלהם - - -
אריאל אטיאס
¶
השאלה אם הוא עובר או נשאר באותו מקום. הם רשומים באותו מוסד, הם לומדים באותו מקום או שאתה רוצה להעביר אותם? הם לא יכולים לעבור.
עמוס צייאדה
¶
הנקודה שמעלה פרוש זה לאפשר למוסד אחר שהם עוברים אליו הגדלה מעבר למה שמוגדר במבחני התמיכה.
אריאל אטיאס
¶
לא, אני לא מדבר על מעבר פיזי, לא יהיה מעבר פיזי, אי אפשר להעביר אותם, זה לא חנות. אני מדבר על מעבר ברישום שלכם, אתם מגדירים אותו כמוסד אחר. אי אפשר להחליט מחר ש-200 בחורים עוברים לפה, מי יקבל אותם?
היו"ר איילת שקד
¶
הפתרון של היועצת המשפטית זה שנוסיף סעיף (5), או (3) – נשנה שם את הסדר – שלא יוסר מעמדה נגיד במשך חצי שנה עד שלא ימצא פתרון לתלמידים שהיו בסדר.
אריאל אטיאס
¶
יש עוד פתרון. אני רוצה לחדד את זה בהתחשב במה שם הוא אומר. הרי יש לעבור מוסד פיזי – זה כמעט לא ריאלי כי מוסד זה לא סתם אנשים שמעבירים אותם ממקום למקום, זו ישיבה עם תקציבים, עם תלמידים – ויש מעבר תיאורטי, שנמצאים אותם תלמידים באותם מקומות אבל משרד החינוך מגדיר אותם בצורה שונה. הם חיים לפי ההגדרה של משרד החינוך, הם לא חיים לפי ההגדרה שלהם. אם תשימי סעיף כזה פתרנו את הבעיה.
מאיר פרוש
¶
יש לי שאלה לעמוס: לפי התקנות של היום אתה יכול חוקית להוסיף מספר תלמידים באיזושהי חשיבה מיוחדת?
עמוס צייאדה
¶
תן לי לסיים, שניה. באופן כללי צריכות להתקיים נסיבות חריגות, נסיבות יוצאות דופן כדי שנאשר. אנחנו יודעים לאשר פטור משנתיים פעילות וגם יודעים לאשר החרגה כזו. איפה שיש צורך ומקום נאשר. אנחנו יודעים לאשר.
גדי אגמון
¶
כי אם ראש הישיבה איננו ממלא את חובותיו לפי הסעיף בחוק, אז למה אנחנו נותנים לישיבה חצי שנה התארגנות? ראש הישיבה איננו ממלא את חובותיו בהתאם להוראות בסעיף זה.
הילה ארליך
¶
אנחנו מדברים על התלמידים אבל המשמעות דה פקטו היא לתת יד להפרה, לתת יד לזה שראש ישיבה יאפשר לא להתייצב.
מירי פרנקל-שור
¶
נכון, היא לא צריכה להיות ישיבה מוכרת לצורכי דחיית שירות, אבל אם היו שם תלמידים שכן התייצבו, נכון? אם יש לך 60 שלא ו-40 שכן, אם הם לא יהיו בישיבה ופקע תוקף הצו, הם לא יוכלו לבקש דחיית שירות עם שהם לא יהיו שייכים לישיבה.
גדי אגמון
¶
אבל נתנו לישיבה הזו הכרה בהנחה והיא עומדת בכללים של מערכת הביטחון. הפה הנותן הוא גם זה שיאסור. נתנו לה הכרה מעצם העובדה שהיא לא מבצעת – כמו הדיונים שהיו פה אתמול – פעילויות שהן פעילויות נגד המדינה, בכך שהיא נותנת לאנשיה להתייצב בלשכת הגיוס ולבצע הליכים. מחר בבוקר יגיד רב כזה או אחר שהישיבה הזאת לא תתייצב בלשכות הגיוס כי הוא חושב - - -
מירי פרנקל-שור
¶
גדי, אם יש לך אפילו 30%, זו מגמה, 30% שלא מתייצבים ו-70% שהתייצבו, ופקע תוקף הצו, אם הם לא שייכים לישיבה הם לא יכולים לבקש דחיית שירות.
גדי אגמון
¶
אני חושב שבעניין הזה אנחנו מעודדים – ואני לא רוצה לפתוח פה על המציאות החברתית שקיימת בחברה החרדית היום על שיתוף פעולה עם הצבא או לא – מה אנחנו מעודדים, את אלה שלא משתפים פעולה עם הצבא גם היום?
מאיר פרוש
¶
אתה מוריד את ההגדרה של ישיבה מאותה רשימה שהבחור נמצא, איפה הבחור שהתייצב יקבל את הפתרון?
אריאל אטיאס
¶
אנחנו לא רוצים שתהיה סיטואציה שמי שכן שיתף פעולה חוטף. זה מה שאנחנו לא רוצים. אלה שלא משתפים פעולה – עזבו אותם. מי ששיתף פעולה שלא יחטוף. צריכים לעודד אותם ואז הם יראו את ההבדל בין מי שמשתף ומי שלא משתף. אבל אם יש ענישה קולקטיבית - - -
גדי אגמון
¶
אז בוא נדבר על כך שמי ששיתף פעולה ונאלץ לעזוב את ישיבה "איקס" בגלל שהיא מחולקת לשני רבנים: רב אחד שאומר שתפו פעולה ורב שני שאומר אל תשתפו פעולה, כל אלה שישתפו פעולה , ניתן להם זמן התארגנות לעבור לישיבות אחרות.
היו"ר איילת שקד
¶
בסדר, אפשר להכניס לחוק עוד סעיף כפי שהם הציעו שתלמיד שכן ציית לחוק, שר הביטחון - - -
אריאל אטיאס
¶
לא זו הכוונה, אני רוצה להסביר משהו. יש לכם טעות אחת בקטע של לעבור. בוא נתאר לכם את זה עם דימויים מעולם שוק העבודה: נניח שיש איזה עסק עם 200 עובדים ויש להם בעיה עם רישיון עסק, הם אומרים: תעבור למקום אחר. מה זה תעבור? זה לא עובד ככה. יש ישיבה שמוכנה לקלוט אותך וישיבה שלא מוכנה לקלוט אותך, יש מקום בישיבה, אין מקום בישיבה, זו לא איזו תוכנית כבקשתך.
אריאל אטיאס
¶
יש פתרון אחד שאני חושב שיהיה מקובל על משרד החינוך. אם הוא חי לפי משרד החינוך והוא לא חי בעולם משל עצמו, שמשרד החינוך – וכתוב את זה כאן, זה לא שהוא אומר את זה כאן בתיאוריה – באותה מידה שכתוב שפוסלים, באותה מידה כתוב שמשרד החינוך יוכל לאשר לישיבה סמל מוסד וכל מה שהוא עושה, גם בלי הכללים שקבועים אצלם שצריך שנתיים הסתגלות וכל העסק הזה. אם הוא מאשר לו מעבר ישיבה תיאורטי – זה לא מעבר פיזי, הסברתי לכם, זו לא קבוצה שמעבירים אותה - - -
אריאל אטיאס
¶
הם נשארים באותו מבנה, הם לומדים באותו מקום, מי שהלך – מתנהגים אתו בצורה אחת, מי שלא – יחטוף, אבל לא עושים ענישה קולקטיבית כי זה בדיוק גורם להקצנה עוד יותר. אומרים: אנחנו הלכנו ושיתפנו פעולה, תראו מה קיבלנו, וגם הם אותו דבר? אז אני אומר, זה חריף מדי, זה רחב מדי.
מרים גראזי-רוזנבאום
¶
אנחנו חושבים שכל הסמכות שלנו במבחני תמיכה, אם צריך לתמוך או לא צריך לתמוך, קודם כל אנחנו נתקן במבחן התמיכה. אנחנו לא נעביר את מבחן התמיכה פה לחוק, אנחנו עושים את הגמישות של מבחן התמיכה.
מרים גראזי-רוזנבאום
¶
יכול להיות שבמקרה מסוים יקרה המצב שתיארת, יכול להיות שתלמידים יתפזרו. רוב הישיבות הן הרבה יותר קטנות. אם יהיה מצב אקוטי - - -
היו"ר איילת שקד
¶
אומר גדי שהם יטפלו, נניח ישיבה מורדת מהרשימה של שר הביטחון, הם יתייחסו לפרט וימשיכו לתת לו דחיית שירות.
גדי אגמון
¶
מה שהצעתי הוא שפרט בישיבה שבוטלה, והיה והוא שיתף אתנו פעולה יקבל זמן של 3 חודשים לצורך העניין לעבור ישיבה.
אריאל אטיאס
¶
אני עונה לך למה, אני הסברתי לכם קודם. מעבר מישיבה לישיבה זה תרבות ואורח חיים, זה אפילו יותר ממקום עבודה מבחינת איך שזה מתנהל. ישיבה זה מקום שלומדים שם כל היום, זה לא איזה מקום בילוי שאתה אומר: היום אתה ביער הזה, תלך ליער אחר. זה לא עובד ככה. זה תלמידים, זה חברותא, זה עם מי הוא לומד, זו תמיכה, זה אם ישיבה אחרת מסוגלת לקלוט אותו או לא, זה מאוד מורכב.
יש לי הצעה יותר פשוטה
¶
אם אתם לא רוצים להתייחס למשרד החינוך, אתה תטפל. יש לך הרבה כלים לטפל באלה שלא באו, נכון? אתה לא צריך רק לא להכיר בישיבה. אתה עוצר אותו ואתה עושה עוד כל מיני פעולות. תטפל בפרט כמו שאתה מבין. אבל בפרט שהלך, הוא לא צריך להיענש. אז הישיבה מבחינתך, מי שבא נשאר. הרי תמיכות זה לא קשור אליך, זה קשור אליו, זה קשור למשרד החינוך. לגבי ההכרה – אל תפסול לו את ההכרה, תמיד יש לו יכולת אם הוא רואה - - -
אריאל אטיאס
¶
לישיבה. תמיד יש לכם יכולת במקרה קיצוני – כמו שאמרת, 90%, 95%, אתה מבין שזו מגמה, אתה מבין שזו הכוונה, אתה מבין שזו יד מכוונת ואז יש לך סמכות לעשות את זה גם היום. כשאתה כותב את זה בחוק אתה צריך להסביר למה לא עשית את זה. אתה לא כותב את זה – אתה צריך להסביר מה עשית ולמה. לכן זה האיזון הנכון.
אריאל אטיאס
¶
ואז מה הרווחת, גדי? אתה יודע מה הרווחת, גדי? שגם אלה שרוצים ללכת, אם הם קשורים לישיבה ולראש הישיבה ולקבוצה ולהווי הם לא יוכלו וגם הם לא יתגייסו, זה מה שאתה מרוויח.
אריאל אטיאס
¶
אני אומר: אל תכפה עליו לעבור ישיבה. אתה רוצה לטפל לו בתמיכות – לך למשרד החינוך. אתה רוצה לטפל בו – תעודד את אלה שכן משתפים פעולה.
אלעזר שטרן
¶
שני דברים קורים בחצי שנה: יכול לקרות שהוא באמת יעבור ישיבה אבל יכול להיות שראש הישיבה שלו גם ישתנה.
אריאל אטיאס
¶
אבל אתה יודע מה הוא מציע אחרי חצי שנה – שאתה חייב לעבור ישיבה. זה מה שהוא מציע. אתה חייב לעבור ישיבה. הוא לא מכיר בה, אתה חייב לעבור ממנה.
אריאל אטיאס
¶
כי חלק מהישיבה לא באו. זו ענישה קולקטיבית, זה לא נכון לעשות את זה. זה גם פוגע באינטרס שלכם ויש לשר הביטחון שיקול דעת לעשות את זה לבד, הוא לא צריך את הסעיף הזה.
גדי אגמון
¶
אני אומר שאפשר גם בעניין הזה לתת סמכויות לשר הביטחון בתקנות ולאפשר שהיה וישיבה מבוטלת, בתקופת ביטול הישיבה לפרט ששיתף פעולה עם צה"ל, אפשר שתהיה לו תקופת מעבר של "איקס" זמן. זה לא דבר שהוא בחקיקה ראשית.
היו"ר איילת שקד
¶
נכון. אטיאס, הוא יטפל בזה. שר הביטחון סך הכול לא רוצה להזיק לתלמידים שיתייצבו אז הוא יטפל בזה.
משה גפני
¶
אחרי החוק – אני לא יודע מה יהיה בחוק אבל אחרי החוק יכול להיות שיהיה מספר גדול של ישיבות כאלה.
אריאל אטיאס
¶
אז אני מציע שאל תכתבו כמה זמן, תכתבו ששר הביטחון יקבע בתקנות הוראות מעבר לישיבה שיחולו עליה כל התקנות שרציתם.
איילת לוי
¶
"(3) חדל להתקיים בישיבה אחד מהתנאים בהתאם לאמות המידה שקבע שר הביטחון כאמור בסעיף קטן (א);
(4) נתקיימו נסיבות אחרות המצדיקות, לדעת השר, את שלילת ההכרה בישיבה."
משה גפני
¶
ברשותך, אני לא אמרתי קודם, אני דיברתי עם משרד החינוך, הם אומרים שהיום לפי המצב הזה מעל גיל 23 אפשר לצאת לעבוד אם זה מעבר לשעות הלימודים.
עמוס צייאדה
¶
אפשר לעבוד מעבר לשעות הלימוד במוסד התורני אם אתה דחוי שירות לפי חוק טל. אם אתה פטור שירות או שרתת אז גם המגבלה הזו לא חלה עליך.
היו"ר איילת שקד
¶
היום מגיל 23, אז שווה להכניס את זה אם זה היום קורה, אני לא רואה סיבה שלא. תכף נדבר על זה. עמר בר לב, הסתייגות (ג)(1) במקום "שיער מסוים שקבע שר הביטחון" יבוא "עשרה אחוז מתלמידי הישיבה". עמר, מכיוון שאנחנו לא יודעים מה הולך לקרות אחרי חקיקת החוק אני מציעה להשאיר את זה לשר הביטחון בתקנות.
עמר בר-לב
¶
אני רוצה להתייחס: אחד, לפני כן היתה לי הסתייגות להחריג את הישיבות הציוניות בסעיף הקודם שהסברתם לי למה לא צריך, אז לפחות לפי שיחה של שיר, העוזרת שלי, עם עדו אתמול בלילה הוא אמר שהוא חושב שב-26לה(א) כן צריך להכניס את זה. זאת אומרת: "שר הביטחון יגבש את רשימת הישיבות המוכרות לעניין פרק זה, שאינן ישיבות גבוהות ציוניות".
עדו בן יצחק
¶
לא אמרתי שזה צריך להיות ב-26לד, אם כבר ב-26לה. יכולה להיות פה שאלה האם תיכנס לפה ישיבה גבוהה ציונית.
מירי פרנקל-שור
¶
יש פה 3 מסלולים: יש מסלול של ישיבות הסדר, יש מסלול של ישיבות מעודדות גיוס ויש מסלול של תורתו אומנותו. החוק לא אומר שישיבה ששייכת לזרם מסוים לא יכולה להיכנס להסדר של תורתו אומנותו. זה לא אומר. שר הביטחון יכול להכיר גם בישיבה שצבע הכיפה הוא לא שחור, הוא יכול להכיר בישיבה כתורתו אומנותו. זה לא מה שהחוק עושה.
עמר בר-לב
¶
אבל לא הבנתי, תחזרי עוד פעם. זה מיותר מבחינה משפטית לדעתך? אין כאן אי בהירות? זה ברור או שיש טעם להוסיף את זה?
מירי פרנקל-שור
¶
מה שחייב להיות ברור ומובן מאליו הוא שכל ישיבה, ולא משנה לאיזה זרם היא שייכת, יכולה לפנות לשר הביטחון להיום מוכרת לצורך ההסדר שמתגבש כאן.
מירי פרנקל-שור
¶
נכון, "אין בהוראות סעיף קטן זה כדי למנוע מישיבה לפנות לשר הביטחון". זאת אומרת, כל ישיבה - - -
היו"ר איילת שקד
¶
כן, אני אסביר למה היא מיותרת, כי מירי אומרת כרגע: נניח יש ישיבה של כיפות סרוגות שמחליטה להיות בהסדר של תורתו אומנותו ולא בהסדר של המעודדות גיוס, אתה צריך לתת להם את האופציה להיות בהסדר הזה אם הם רוצים. בפועל זה לא יקרה.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רוצה לחדד, זו לא דקות, זו מהות. ישיבה גבוהה ציונית שמתייחסים אליה היום בהסדר היא ישיבה מעודדת גיוס. כן יכולה לקום ישיבה גבוהה ציונית ששייכת לזרם מסוים ולהיות מוכרת בהצעת החוק הזו. השאלה מה אתה מבקש: אם אתה מבקש שההסדר הזה של תורתו אומנותו יהיה רק לזרם מסוים אז התיקון צריך להיות במקום אחר. זאת אומרת, השאלה מה אתה רוצה להשיג: האם אתה רוצה שההסדר הזה יהיה מכוון רק לבוגרי החינוך החרדי? זה בעצם מה שאנחנו אומרים.
עמר בר-לב
¶
זו הכוונה, זו הכוונה הכללית כאן אבל אין לי עניין להיכנס לזה אז אני מוריד את ההערה הזו. לגבי שתי ההסתייגויות לסעיף (5): כתוב כאן בסעיף (ג)(1) "שיעור מסוים, שקבע שר הביטחון" – אני לא יודע מה זה "שיעור מסוים", אני מבקש לקבוע שבמידה והשיעור הוא למעלה מ-10%. אני רוצה לקבוע מספר.
היו"ר איילת שקד
¶
אני מתנגדת לקבוע מספר, אני חושבת שצריך להשאיר את החופש לשר הביטחון כדי להתמודד עם המציאות. אנחנו לא יודעים כרגע איך תיראה המציאות וצריך להשאיר לו את החופש הזה ולא לעשות את זה בחקיקה ראשית.
עמר בר-לב
¶
אני לא חושב כמוך כי אנחנו יודעים שבעבר – לפחות היום נראה שהמגמה היא אחרת – אבל בעבר אצל בעלי תפקידים שונים לא היה ניסיון מאוד איתן של צה"ל לקלוט חרדים ולכן אני לא יודע מה זה "שיעור מסוים". "שיעור מסוים" זה 49%? מה זה "שיעור מסוים"?
אריאל אטיאס
¶
בשביל זה יש שר ביטחון שיש לו יועץ משפטי והוא אומר לו מה סביר ומה לא סביר, ומה שלא סביר, הוא יגיד לו: תשמע, זה מוגזם.
היו"ר איילת שקד
¶
עמר, הבנתי. זה לגיטימי שאנחנו חלוקים, בואו נעלה את זה להצבעה. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת בר-לב? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 2
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת בר-לב נדחתה.
עמר בר-לב
¶
כן, אני רוצה להוסיף ל-(1), (2), (3), (4) גם את הנושא של מעורבות פוליטית של בחורי הישיבה. זאת אומרת, אם יש ישיבה שבחורי הישיבה הם במעורבות פוליטית - - -
עמר בר-לב
¶
אני מדבר כאן, אני מדבר, אריאל, כאן, בסעיף הזה והסעיף הזה מתייחס לישיבות האלה. אני חושב שישיבה שיש בה מעורבות פוליטית, שר הביטחון צריך להוציא אותה או לפחות יהיה רשאי להוציא אותה מההסדר הזה.
מאיר פרוש
¶
קודם כל, אנחנו לא נגד הדבר, אני רק שואל מה זה פוליטי, אסור להם להצביע או שמותר להם להצביע?
אלעזר שטרן
¶
אני אגיד משהו, על פניו אני חושב שיש הרבה צדק בטענה של עמר והשאלה – אני דרך אגב חושב שהנושא של ישיבות ההסדר הוא כמובן במידה מסוימת מובהק יותר כיוון ששם הם חיילים בשל"ת. אבל אני, חבר הכנסת פרוש, רוצה לתת לך דוגמה ולכן אני לא בטוח שאתה בעדו אבל אני אסיים רק את הטיעון. אני חושב שלהחיל את זה על כל ישיבה זה קצת קשה בגלל שמה שאתה אומר הוא שכל מי שבדח"ש אסור לו לעשות פעילות פוליטית.
אלעזר שטרן
¶
תכף אנחנו נדבר על זה. זאת אומרת, שאם יש מישהו במכינה קדם צבאית לצורך העניין, שזה סוג של דח"ש, אז אסור לו לעשות פעילות פוליטית למרות שהוא הולך לשרת 3 שנים. אתה על פניו מצמצם, למרות שהוא עושה שירות מלא, את היכולת שלו להביע דעה.
אלעזר שטרן
¶
אני אומר ככה: אין לי ספק שחיילים במדים או שלא מדים לא יכולים ללכת להפגנות בעלות אופי פוליטי, אין לי ספק. ולכן ההפגנות - - -
היו"ר איילת שקד
¶
מה זאת אומרת, חייל שהוא בשבת בבית ורוצה במוצאי שבת ללכת להפגנת "העם עם הגולן" הוא לא יכול? בטח שהוא יכול.
אלעזר שטרן
¶
אין הבדל בין חייל לבין קצין לצורך העניין. זו מדינה דמוקרטית שהמעורבות של הצבא בפעילות פוליטית חייבת להיות בעלת רגישות גבוהה מאוד וגבולות ברורים מאוד. אני רוצה להגיד עוד דבר, איפה יש את העניין בטענה של עמר – למרות שאני חושב שהטענה יחסית חלשה – ביחס לבחורי ישיבות ששירותם נדחה, כיוון שעל פניו הם עוד אמורים לשלם ואמרתי את הבעיה.
אלעזר שטרן
¶
נכון, לכן זה יחסית חלש אבל הם ישרתו אולי פחות, אולי בהסדרים מיוחדים. לכן אני אומר, אני אמרתי לעמר גם, אני כמעט בטוח שאני לא תומך בהסתייגות שלו בגלל שבעיני היא גורפת מדי ויש לה השלכות גם לגבי כל מי שדוחה שירות.
עמר בר-לב
¶
אז אני אבקש לחדד את זה. אני אחדד את זה שיהיה לך יותר קל להסכים אתי ולקשור את זה לפעולה מאורגנת מטעם הישיבה. זאת אומרת, אם מישהו שיש לו דחיית שירות הלך במוצאי שבת להפגנה כזאת או אחרת, אין לי בעיה עם זה, אבל אם במסגרת הישיבה בהתארגנות כזאת או אחרת יוצאים בחורי הישיבה לפעילות פוליטית כזאת או אחרת, אני חושב שלא בשביל זה הם קיבלו דחיית שירות.
אלעזר שטרן
¶
אתה שואל אותי? זה מה שצריך לעשות, לא אמרתי לך שעשו. אני דרך אגב כתבתי מכתב לשר הביטחון על הנוער העובד שהיה פעיל בתנועה פוליטית, כקצין בצבא התלוננתי על זה ואני אומר לך שזה בעייתי.
היו"ר איילת שקד
¶
טוב, אני מצביעה על זה. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת בר-לב? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
ההסתייגות של חבר הכנסת בר-לב נדחתה.
היו"ר איילת שקד
¶
לא, החופשות זה בסעיף הקודם, ברביזיה, תכף נצביע על החופשות. סעיף 26לה, מי בעד הסעיף עם התוספת שאמרנו שנוסיף? מי בעד סעיף 26לה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד –2
נמנעים – אין
סעיף 26לה נתקבל.
היו"ר איילת שקד
¶
הסעיף עבר. אנחנו יוצאים עכשיו להפסקה. לפני זה נצביע על הרביזיה של חבר הכנסת שטרן, אתה רוצה להגיד משהו, אין בעיה.
היו"ר איילת שקד
¶
כן, בואו נצביע.
ההפסקה תהיה עד 17:30, ב-17:30 נמשיך מאיפה שהפסקנו. חבר הכנסת גפני, נדבר על הרביזיה שלך על התעסוקה.
היו"ר איילת שקד
¶
יצאתי כמה פעמים מכיוון שרציתי להצביע על ישיבות ההסדר והחלטתי לא להצביע על ישיבות ההסדר. בבקשה, חבר הכנסת שטרן.
אלעזר שטרן
¶
אני חושב שאנחנו צריכים להסתכל טוב טוב איזה עיוותים אנחנו עלולים לעשות שאחרי זה לא יתקנו אותם שנים, אני אתן רגע דוגמה.
היו"ר איילת שקד
¶
אני מבקשת, חבר הכנסת שטרן, שכרגע תתייחס לרביזיה על החופשות כי על זה אנחנו הולכים להצביע עוד דקה.
היו"ר איילת שקד
¶
שטרן, אתה רוצה להגיד משהו לפני שנצביע כי ברביזיה לא חייבים לדבר, אתה רוצה להגיד משהו על החופשות?
אלעזר שטרן
¶
איילת, אני חושב שבאמת אנחנו משתדלים ללכת לפי כל אחד והמערכת הערכית שלו, שבעיני לפחות יש לה תשתית שווה. יש לנו הבדלים על גבהים שלה, על עומקים שלה, כל אחד בא עם מערכת הערכים שלו. אני חושב שסוגיית החופשות בוועדה שקוראים לה "שוויון בנטל" או לפחות ניסיון לצמצם, מתן גושפנקה - - -
עפר שלח
¶
לא, הוא חושב שששר הביטחון כבר הוכיח שהוא נותן – שרי הביטחון לדורותיהם, לא שר הביטחון הספציפי הזה – כבר הוכיחו שהם נותנים חופשות בהיקף לא פרופורציונלי. זה מה שהוא חושב.
אלעזר שטרן
¶
בסדר, אנחנו מכירים את זה. אני אומר עוד פעם, הסוגיה הזו של החופשות בוועדה שקוראים לה "שוויון בנטל", בוועדה שגם רוצה להוציא אנשים על-ידי שהיא מציעה להם תנאים טובים יותר - - -
משה גפני
¶
אני הזמנתי את אלעזר שטרן בהסתייגות שלו כשהוא דיבר על זה במליאת הכנסת לבוא היום כשיש את בין הזמנים, את התקופה הזאת, ולראות האם לומדים או לא לומדים.
אלעזר שטרן
¶
אני מתייחס באמת, אתה רוצה להקשיב לי? אחז, יש לי שתי הצעות: הצעה אחת, פי שניים מחייל צה"ל, לא יותר מאשר פי שניים מהחופשות.
היו"ר איילת שקד
¶
נוס, שקט, אני מצביעה. לפני שאני מצביעה אני אומרת לאחז ולגדי להעביר את המסר של חבר הכנסת שטרן, אם זה לא יעבור, לשר הביטחון. מי בעד הרביזיה של חבר הכנסת שטרן?
היו"ר איילת שקד
¶
בסדר. עכשיו אנחנו מצביעים על סעיף 26לד. מי בעד סעיף 26לד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 1
נמנעים – אין
סעיף 26לד נתקבל.