ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/02/2014

חוק כלי הירייה (תיקון מס' 17), התשע"ד-2014

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
17/02/2014

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 225>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ז באדר א התשע"ד (17 בפברואר 2014), שעה 13:00
סדר היום
<הצעת חוק כשירות מאבטח (תיקוני חקיקה), התשע"ג-2013>
נכחו
חברי הוועדה: >
מירי רגב – היו"ר
דוד צור

מיכל רוזין
מוזמנים
>
יהודה פרץ - רמ"ח מעברים, המשרד לביטחון פנים

רפי עציון - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים

רעות בינג - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

שרונה עבר הדני - יועצת משפטית, משרד הבריאות

יוחאי וג'ימה - ראש מינהל בטחון, מרכז השלטון המקומי

דני כפרי - מנכ"ל, הסתדרות הפסיכולוגים

חדוה חזאי
ייעוץ משפטי
תומר רוזנר
מנהל/ת הוועדה
יפה שפירא
רישום פרלמנטרי
איה לינצ'בסקי
<הצעת חוק כשירות מאבטח (תיקוני חקיקה), התשע"ג-2013>
היו"ר מירי רגב
שלום לכולם, אני מתכבדת לפתוח את ועדת הפנים והגנת הסביבה, בהצעת חוק כשירות מאבטח (תיקוני חקיקה), התשע"ג-2013. הצעת חוק פרטית של חבר הכנסת דוד צור, הכנה לקריאה ראשונה. כבר דנו בהצעה הזו ואני מבקשת לשמוע את המציע, האם הגעת להבנות עם הממשלה בעניין הזה, כי באופן עקרוני זה צריך להיות מאד פשוט ואם הגעת להבנות, אנחנו נצביע.
דוד צור
כמו שציינת, עשינו דיון בעניין, ישבתי עם המשרד לביטחון פנים, הם בעיקרון יושבים על הנהלים ועל התקנות, שכוללים בעיקר את כל נושא ההיתרים והרישיונות לנושאי נשק פרטי, שהצעת החוק פה מתייחסת בעיקר לנושא כשירות המאבטח, אם כי אפשר להשליך מה גם לגבי הנושאים הפרטיים.

יש שלושה נושאים שהחוק מדבר עליהם, ועליהם שוחחנו, גם עם משרד הבריאות, שם ההבנות פחות חלוטות, יותר עם המשרד לביטחון פנים. אחד, הצעת החוק באה לדבר על הכשירות הנפשית ולא רק כשירות רפואית, כפי שהיום בחוק. הדבר השני היה בנושא האישום הפלילי ועל זה סיכמנו, שממילא זה נכלל, אז על זה לא הייתה שום הערה.
דבר שלישי, נושא שמשרד הבריאות פחות היה אתי אבל אני נשאר בעמדתי, זה לעניין שיקול הדעת להעברה. לא נחה דעתי מההסברים, שדברו על זה שממילא מתקיים מנגנון שבו יש חובה להעביר למשרד הבריאות ומשרד הבריאות מעביר את זה הלאה. לכן אני חושב שהחקיקה תאפשר סגירה של פרצה.
היו"ר מירי רגב
הגעתם להבנות?
דוד צור
לא עם משרד הבריאות. אני לא יודע מה העמדה שלהם בעניין הזה עכשיו, אם הם עדיין עומדים בדעתם.
מיכל רוזין
הרעיון היה להחמיר.
היו"ר מירי רגב
אם משרד הבריאות לא מתואמים אתך ואתה התחייבת להגיע בתיאום עם הממשלה, אז איך אני אצביע על החוק?
דוד צור
אני לא יודע מה עמדתם.
היו"ר מירי רגב
משרד הבריאות, אתם מתואמים?
שרונה עבר הדני
אם אני מבינה נכון את המציע, הוא מדבר על ההוראה שהייתה בנוסח שהיה לפני הקריאה הטרומית, כלומר בדיון הקודם, שם נכללה הוראה שאם התקבלה הודעת מטפל אז יש חובת העברתה הלאה, להבדיל מהמצב הנוכחי של שיקול דעת. זה נדון בפני הוועדה והייתה הצבעה בוועדה וזה נסגר. לא ידעתי שהנושא נפתח מחדש.
היו"ר מירי רגב
נסגר שם שזה חובה.
שרונה עבר הדני
העמדה שלנו, כפי שהוצגה בוועדה הקודמת, שאנחנו סבורים שחובה על משרד הבריאות להפעיל שיקול דעת בהעברת הודעות מטפל. אני אזכיר את הדוגמה שנתתי בפעם הקודמת, כשמתקבלת הודעת מטפל על אישה נשואה עם ילדים, אין שום טעם והיגיון להעביר את זה לצבא. אמרנו, בכל מקרה יש חילופי מידע שוטפים בינינו לבין הצבא לבין הגופים האחרים שמוסמכים שבהעברות התקופתיות הם שולחים אלינו.
היו"ר מירי רגב
אתם אומרים שזו תהיה סמכות ברשות.
שרונה עבר הדני
כפי שהיא קיימת היום.
היו"ר מירי רגב
כפי שהיא קיימת היום. אתה מתנגד לזה?
דוד צור
זה לא החלק החשוב. לכן אני מוכן להתפשר עם זה.
היו"ר מירי רגב
אז בוא נתקדם. מה לגבי הסעיף המרכזי, לגבי חובת בדיקת הכשירות הנפשית.
דוד צור
המשרד לביטחון פנים אמור לקבוע רשימה של פסיכולוגים וגם רצה לקבוע את משך הזמן, זאת אומרת כל כמה זמן יהיה צורך בעניין הזה. הם אפילו רצו להחמיר ממני, אני בטח לא אתנגד לזה. זה ייקבע ממילא בתקנות, כך שאני לא חושב שאנחנו צריכים להיכנס לרזולוציה הזו.
היו"ר מירי רגב
זה ייקבע בחוק עצמו, לא בתקנות. אנחנו רואים מה קורה עם מאבטחים ואחרים שיש להם נשק והם לא מפקידים אותו כראוי. יש לנו עוד דיון על כל תפיסת האבטחה.
דוד צור
בעניין הזה אני מצטרף למה שהמשרד לביטחון פנים ממילא מגבש בהנחיות שלו.
היו"ר מירי רגב
זאת אומרת שהבדיקה תערך כל 3 שנים. המשרד לביטחון פנים, הסיכום הזה מקובל?
רפי עציון
העמדה המקצועית שלנו הייתה אחת ל-6 שנים. האופציות היו או 3 או 6.
דוד צור
לא זה מה שאמר לי יואל.
רפי עציון
זאת מכיוון שרישיונות כלי ירייה מתחדשים אחת ל-3 שנים. כדי לא להכביד או לסרבל יותר מידי עושים את זה או אחד לחידוש אחד או אחד לשני חידושים.
דוד צור
לא על פרטי, אנחנו מדברים על כשירות המאבטח.
רפי עציון
גם המאבטח. הרישיון הארגוני למאבטח מחודש אחד ל-3 שנים.
היו"ר מירי רגב
אז מה הבעיה שפעם ב-3 שנים, מי שמחדש רישיון לירי, יבדקו גם את הכשירות הנפשית שלו.
רפי עציון
הרצון הוא לאזן. מדובר בעלות לא מבוטלת, מנגנון מסורבל והרצון הוא לאזן בין תוקף תפוגה של אבחון נפשי, עם אישיות יציבה יחסית לאבחונים אחרים לבין המנגנון המסורבל, נתן המלצה של 6 שנים. עם זאת אני צריך לסייג ולהגיד שאני שמח שזו רק קריאה ראשונה מכיוון שלאחרונה הוקמה אצלנו ועדה ציבורית מייעצת, שמורכבת מפסיכולוגים קליניים ומרצים בכירים, גם מתחום הדיאגנוסטיקה והם גם שוקדים בימים אלה על הדבר הזה ולקראת קריאה שנייה ושלישית אולי נוכל להתיישר בעניין של 3 או 6.
היו"ר מירי רגב
בסדר.
דוד צור
נשמע אשת מקצוע, שנפגשתי אתה.
היו"ר מירי רגב
לא. אני רוצה לקבל את המלצת המשרד לביטחון פנים, שלקראת הקריאה השנייה והשלישית נחליט אם זה 3 או 6.
עידו בן יצחק
אבל צריך לכתוב משהו עכשיו בהצעת החוק.
היו"ר מירי רגב
נכתוב כל 3 שנים.
רפי עציון
כיוון שעמדתנו הייתה עד עכשיו 6 שנים בוועדות המקצועיות שדנו עד היום, לפחות שתירשם הערה בעניין הזה.
דוד צור
בפגישה שלי עם יואל, שאחראי אצלכם על הוועדות, להפך, היה רצון להחמיר. 3 שנים למאבטח בהחלט נשמע סביר, בפרטי דובר על 6 שנים.
רפי עציון
גם זו אופציה שנשקלה, להבחין בין מאבטח של ארגון לפרטי.
היו"ר מירי רגב
אנחנו קובעים 3 שנים, כי אנחנו רוצים להחמיר עם כל אותם אלה שנושאי נשק, רוצים לצמצם את כמות הנשק בחברה הישראלית. רק לאותם אלה שבאמת מחויבים לשאת נשק.
רפי עציון
אפשר לשקול הבחנה בין פרטי לארגון?
היו"ר מירי רגב
אצל הפרטי, אשתו לא יכולה פתאום להוציא אותו מדעתו?
רפי עציון
המגע שלו עם הציבור רחב יותר.
היו"ר מירי רגב
אבל בסוף אנחנו מדברים על מאבטח שמגיע הביתה, המשרד שלכם נתן לו לקחת את הנשק ולשמור אותו בכספת בבית, שזה לא הגיוני, ואז הוא מוציא את הנשק מהכספת ורוצח את אשתו.
רפי עציון
זה יידון שוב לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
דוד צור
אני לא מסכים עם הדברים שנאמרו על ידי המשרד לביטחון פנים, לא בנושא של החוק הזה, אלא בהקשר של מי בכלל רשאי לשאת נשק במדינת ישראל. נוצר מצב, וטוב שיש פה חיילים כדאי לדבר על זה, משתחרר מ"פ, לוחם מסיירת בצנחנים או בשריון, אין ספק שהאיש עבר את כל המבחנים, את כל הכשירויות ובסופו של דבר אני חושש שהמשרד לביטחון פנים הולך לכיוון של להגיד, מסגן אלוף ומעלה. למה?
היו"ר מירי רגב
אנחנו לא דנים עכשיו על הקריטריונים לנשיאת נשק. זה יהיה חלק מאותה מצגת שצריכים להציג לנו על כל מערך האבטחה האזרחי, שם נדון בחיילים משוחררים. אנחנו סוגרים את סעיף 6.
רעות בינג
רעות בינג ממשרד המשפטים, יש לנו הערות לסעיף קטן (ב) ו-(ג), שקובע רשימה של פסיכולוגים שיוכלו לתת את האישור. יש כאן קושי עם הנוסח של הסעיף, כפי שהוא מנוסח היום, כי יש פגיעה בחופש העיסוק, בקביעה הזו שיש רק רשימה מוגבלת של פסיכולוגים שיוכלו לתת חוות דעת. העברנו לייעוץ המשפטי של הוועדה - - -
עידו בן יצחק
העברתם עכשיו, יש להדגיש.
רעות בינג
העברנו עכשיו נוסח שמוסכם גם על ידי המשרד לביטחון פנים.
עידו בן יצחק
פסיכולוג לעניין זה, הוא פסיכולוג שקיבל אישור מהשר.
היו"ר מירי רגב
את מוכנה בבקשה להקריא את הנוסח.
רעות בינג
"פסיכולוג לעניין סעיף זה, הוא פסיכולוג שקיבל אישור מהשר, ואשר עמד באמות המידה שפרסם השר, לאחר התייעצות עם שר הבריאות". הכוונה היא לפתוח את האפשרות לכל פסיכולוג שמעוניין ועומד באמות המידה.
היו"ר מירי רגב
זה בסדר מבחינתי. הרי כל הרשימה של הפסיכולוגים היא כדי להוריד את המחיר. קבענו שאדם צריך לעשות בדיקה פסיכולוגית – זה עולה כסף. עכשיו הפסיכולוגים יחגגו עוד יותר, לא מספיק חוגגים עכשיו, שעל כל פגישה הם לוקחים בין 400 ל-450 שקלים. על הפרנסה של אותו מאבטח, שבסך הכול רוצה לשמור על הכשירות שלו, המחוקק מחייב אותו עכשיו גם לשמור על כשירות נפשית, אז הפסיכולוג יגיד עכשיו שיש לו עוד קהל שהוא פרה חולבת ואני לא רוצה שזה מה שיהיה. אני רוצה שיהיו פסיכולוגים, שהמחיר שלהם יהיה נמוך מהשוק. לכן אני רוצה שזה יהיה בפיקוח של השר לביטחון פנים. מבחינתי תעשי את זה באיזה נוסח שאת רוצה, אני רוצה שהמטרה תושג בסוף, קרי, שהפסיכולוגים ייקחו פחות כסף ויהיה מחיר סגור לאותם פסיכולוגים שצריכים לבדוק כשירות רפואית נפשית של מאבטחים.
דוד צור
איך זה פוגע בחופש העיסוק? שיתמודדו במכרז הזה.
רעות בינג
קודם כל זה לא מכרז - - -
היו"ר מירי רגב
למה כשיש מכרז של דירות, מחירי מטרה לחרדים זה בסדר.
רעות בינג
המשרד לביטחון פנים לא משלם לאותם פסיכולוגים, הוא בעצם פותח את האפשרות לעסוק בנישה הזו. ההגבלה של הסכום יכולה להיות אחת מאמות המידה.
היו"ר מירי רגב
הנוסח של משרד המשפטים, בתיאום עם משרד לביטחון הפנים מקובל עלי, התכלית היא אותה תכלית. אני מבקשת להכניס לתוך הנוסח הזה את עניין המחיר.
עידו בן יצחק
זה יהיה בסעיף קטן (ד).
היו"ר מירי רגב
תכף נגיע לזה. אני מסכמת את הסעיף הקודם, סוגרים 3 שנים, אם תהיה התנגדות חריפה של המשרד לביטחון פנים , נפתח לקראת הקריאה הנוספת.
דני כפרי
שמי דני כפרי, מנכ"ל הסתדרות הפסיכולוגים.
היו"ר מירי רגב
אתה דואג להם עכשיו לרווחים נאים.
דני כפרי
אני לא רוצה להתעמת עם דעתך על פסיכולוגים, המציאות שונה.
היו"ר מירי רגב
אתה לא צריך להתעמת עם דעתי, אני רואה מה אני מקבלת, כל ילד שצריך היום טיפול, המשפחה צריכה להוציא משכורת נוספת כדי שהילדים שלה יהיו בטיפול פסיכולוגי ואם אין לה, היא צריכה ללכת דרך מוסד, שהמוסד עובד מ-08:00 עד 16:00 ומה לעשות שהאמא עובדת בין 08:00 ל-16:00 אז היא לא יכולה להגיע למוסד הזה. אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה, אבל גם בזה אנחנו נטפל, כשיהיה לי קצת זמן לנשום.
דני כפרי
כתוב "אישור פסיכולוג קליני או שיקומי". אני רוצה להוסיף גם פסיכולוג תעסוקתי, שזו ההכשרה שלו.
היו"ר מירי רגב
אין לי בעיה עם זה. משרד הבריאות, יש לכם בעיה עם פסיכולוג תעסוקתי?
שרונה עבר הדני
הגורמים שהתייעצתי אתם במשרד, סבורים שהקליני והשיקומי מתאימים לעניין. ייתכן שגם התעסוקתיים, אני מציעה שנשים את זה גם לקריאה שנייה, שעד אז אקבל עמדה ברורה.
היו"ר מירי רגב
גם זה נשאיר לקריאה שנייה. נעבור לסעיף 3 - מתן אפשרות לפקיד הרישוי להורות על בדיקת כשירות נפשית יזומה. מה זה?
עידו בן יצחק
זה חדש, זה המשרד לביטחון פנים ביקש להוסיף.
רפי עציון
בחוק כלי הירייה כנוסחו היום, יש אפשרות לבדיקה יזומה, שפקיד הרישוי מבקש מבעל הרישיון ללכת לרופא ולהיבדק אצלו אם נדלקת נורה אדומה. שתהיה אפשרות גם לבדיקה יזומה אצל פסיכולוג, מעבר לפעם ב-3 שנים.
היו"ר מירי רגב
זאת אומרת, שאותו אדם צריך לעשות שתי בדיקות על חשבונו כי התחשק לפקיד הרישוי, כי נדלקה לו נורה. פקיד הרישוי הוא פסיכולוג? האם החוק הזה בא להקל על המאבטחים או להקשות עליהם? אם הוא בא להקשות עליהם, בואו נבטל את החוק. נניח יבוא מישהו לפקיד הרישוי, שהוא לא אוהב אותו, או שהוא מתחרה של החבר שלו, כולנו בני אדם.
רפי עציון
יש כזה דבר שימוש בסמכות לרעה. אבל גם כיום קיים לפקיד הרישוי אישור להפנות לרופא.
היו"ר מירי רגב
אין לי בעיה. אני מוכנה לקבל את זה, שהמימון של הבדיקה הנוספת יהיה על ביטחון הפנים. הפקיד החליט שאותו אחד שבא אליו, משהו אצלו לא תקין, עברו שנתיים מאז הבדיקה הפסיכולוגית שלו, עכשיו הוא רוצה שילך שוב לבדיקה פסיכולוגית, מי ישלם את זה? הפקיד. המשרד.
דוד צור
באיזה מצבים אתה רואה את זה? הועבר מידע? הובא לידיעתו?
שרונה עבר הדני
או נבדק על ידי רופא פסיכיאטר שהמליץ להפנות לבדיקות.
היו"ר מירי רגב
אם הרופא הפסיכיאטר המליץ על זה, הוא לא ייתן לו את האישור לכשירות הנפשית.
דוד צור
הוא מציין משהו שיש בו היגיון. אם במהלך מרווח הזמן הזה של ה-3 שנים, נכנס מידע שהוא מעורער בנפשו, כמו אותו אחד מבנק הפועלים בבאר שבע, מתעורר חשד אצל פקיד הרישוי, הוא יכול לומר לו, שההתניה שלו להמשיך ולהחזיק בנשק זה ללכת לבדיקה.
היו"ר מירי רגב
אם זה יהיה רק אחרי מידע שיקבל, אני גם לא יודעת ממי הוא מקבל את המידע - - -
עידו בן יצחק
יש את הסעיף הקודם, הוא יכול לקבל מידע גם ממשרד הבריאות, גם ממשרד הרווחה, לגבי כל מיני סיטואציות.
קריאה
גם מהמשטרה.
היו"ר מירי רגב
גם מהמשטרה. אבל אם בן אדם עשה את בדיקת הכשירות המקצועית שלו ואת הכשירות הנפשית שלו, קיבל וי, והוא עובד כמאבטח.
דוד צור
אבל המצב שלו מתערער במהלך ה-3 שנים.
היו"ר מירי רגב
אחרי שנתיים המצב שלו מתערער, אני לא יודעת איך אתה יודע על זה, כנראה מנהל הקניון אמר לך את זה. קבלת מידע שהמצב שלו מתערער. אם קבלת כזה מידע, אני לא רוצה שהפקיד בעצמו יפנה, שתהיה דרגה יותר גבוהה של זה, או שהפקיד יחליט וביטחון הפנים יממן. תחליטו.
עידו בן יצחק
איזה גורם בכיר יותר מהפקיד יכול להיות?
רפי עציון
ראש אגף כלי ירייה.
דוד צור
ראש אגף זה טוב.
רפי עציון
הוא לא פיגורה, שבא לידי ביטוי בלשון החוק.
היו"ר מירי רגב
אז תמצא פיגורה. הסעיף הזה לא יוצבע עד שתמצאו פתרון. או שביטחון הפנים יממן את זה, או שראש אגף בכיר יותר מאשר את זה.
רפי עציון
אפשר מי שהשר ימנה לצורך כך.
היו"ר מירי רגב
מי ממנה את הפקיד? השר? תחשוב על מישהו.
דוד צור
ראש אגף כלי ירייה נשמע לי טוב.
היו"ר מירי רגב
הסעיף הזה לא יוצבע כרגע בחוק. אם יגידו ראש אגף כלי ירייה, שיגידו, אבל הם לא אומרים. הסעיף הבא על עיגון בחוק של העברת סמכויות משר הפנים לשר לביטחון פנים. מה זה?
רפי עציון
אגף כלי ירייה עבר לשר לביטחון פנים. זה עניין טכני.
היו"ר מירי רגב
מקובל. הלאה.
עידו בן יצחק
בסעיף 5, אם לא עושים הבחנה בין רישוי לפי כלי ירייה לבין מאבטח, ששניהם יהיו 3 שנים, אז אנחנו לא צריכים לתקן גם את החוק הזה. מה שכן, יש כאן את הסוף, שאותו נעביר למקום אחר בתוך כלי הירייה, שמעסיק של המאבטח יישא במחצית העלות. זו בקשה שלך מהדיון הקודם.
יוחאי וג'ימה
למה לא מלא? הוא עובד אצלו, עושה כשירות, דואג לכול, למה שלא יממן את הכול?
היו"ר מירי רגב
נמצא פה נציג חברות האבטחה?
דוד צור
אני חושב שמחצית זה די מאוזן.
היו"ר מירי רגב
נלך על המעסיק ישלם את זה באופן מלא, אם תהיה התנגדות, נפתח את זה לקראת הדיון הבא לקריאה השנייה והשלישית.
עידו בן יצחק
יש עוד שתי סוגיות שאין להם מענה בהצעת החוק הזו ונידרש אליהם לקראת הקריאה שנייה והשלישית. דבר אחד זו הסוגיה לגבי ממצאי בדיקת הכשירות הנפשית, האם גורמים נוספים יוכלו לקבל, למשל שירותי בריאות הנפש או שירותי רווחה.
היו"ר מירי רגב
לטובת מה?
עידו בן יצחק
זו שאלה לא פשוטה. מצד אחד הבדיקה נעשתה לצורך מסוים ומצד שני, אם לאדם יש בעיות נפשיות מסוימות, אולי כדאי שהגורמים הטיפוליים יהיו מודעים לזה.
היו"ר מירי רגב
מה ההצעה של הוועדה.
עידו בן יצחק
זה לא עלה. משרד הבריאות העלה את הסוגיה בשבוע שעבר.
היו"ר מירי רגב
מה ההצעה של משרד הבריאות?
שרונה עבר הדני
בהקשר הצר של כלי ירייה, מאחר שמשרד הבריאות מעורב בתהליך לעניין הבדיקה, סברתי שלפחות בקונטקסט הזה, אם לא התכנים המלאים אז לפחות השורה התחתונה, כשיר לא כשיר בבדיקה פסיכולוגית, זה יכול להיות רלוונטי אם אחר כך יש לנו הודעת מטפל או משהו אחר, שמציף חשש לאי כשירות, שהתמונה המלאה תהיה בפני אותו רופא מטפל שיקבל אותו.
היו"ר מירי רגב
לא הבנתי מה את אומרת. מה שאתם אומרים, אם מישהו עבד כמאבטח ועכשיו אותר כלא בריא לשאת נשק. שללנו לו את הנשק ועכשיו אנחנו רוצים לשלול לו את כל החיים. נעביר את זה לכל הגורמים והוא לא יתקבל לשום מקום עבודה. מצד שני, אני גם לא רוצה שאותו אחד, אם יש לו בעיה, ייקח סכין וידקור מישהו. איך אני עושה את האיזון?
שרונה עבר הדני
יש כאן רמות דיון שונות לחלוטין. אני רוצה להתחיל ברמה הסגורה , רק של כשירות.
היו"ר מירי רגב
לא אקדם את החוק לקריאה שנייה ושלישית אם לא תביאו לי פתרון אמיתי לעניין הזה. מצד אחד לא לפגוע באדם, ומצד שני לא ליצור מצב, שאותו אדם יכול לעשות מעשה של סיכון חיי הציבור ושל עצמו. תמצאו את האיזון המתאים, משרד הבריאות ומשרד המשפטים ונדון בזה לקראת הקריאה השנייה והשלישית. אם על זה לא תבואו עם תשובה זה לא יקודם.
עידו בן יצחק
נושא נוסף, שהעלה המשרד לביטחון פנים, האם לקבוע הוראות נוספות לגבי בדיקה. למשל אם מישהו מגיש ערר על זה שלא ניתן לו רישיון ולכן נשלח לבדיקה נוספת.
היו"ר מירי רגב
תמיד צריך להיות ערר.
עידו בן יצחק
יש לו את הערר, זה בטוח.
היו"ר מירי רגב
למי הוא פונה כזכות ערר?
רפי עציון
למשרד לביטחון פנים. חוק כלי הירייה ייסד מוסד של ממונה על עררים.
היו"ר מירי רגב
מי זה הממונה על העררים? אותו אחד ששומר - - -
רפי עציון
בפועל יש כמה ממונים. זה לא אותו אחד. יש מנהלי מחוזות ויש את ראש האגף.
עידו בן יצחק
בעיקרון, כל אדם שלא ניתן לו רישיון, מכל סיבה שהיא, לאו דווקא מהסיבה הזו, יכול להגיש ערר בעניין ואחר כך גם לפנות - - -
היו"ר מירי רגב
אבל למי? הערר חייב להיות לגורם מחוץ לגורם שקיבל את ההחלטה. אם מיש קיבל את ההחלטה זה אגף כלי הירייה, אי אפשר שהערר יהיה אצל אותו גוף שערערו עליו.
רפי עציון
ברמות מנהליות הרבה פעמים זה כן אותו אגף, רק אלה אנשים שונים.
היו"ר מירי רגב
ואין קשר בין האנשים? הוא לא יכול לדבר אתו?
דוד צור
הערעור יכול להיות, שקבעו שיש לו בעיה נפשית והוא מביא חוות דעת אחרת, שקובעת שאין לו בעיה נפשית. לכן הערעור צריך להתברר או אצל פסיכיאטר מחוזי או אצל גורם רפואי ולא כל כך באגף כלי הירייה.
היו"ר מירי רגב
גם בעניין הזה תמצאו גורם ערר, שהוא לא הגורם הפוסל. אם הגורם הפוסל פסל אותו, הוא לא יכול להיות הגורם שדן בערעור.
רפי עציון
היום יש עררים בעקבות המלצות משטרה ומידע של משרד הבריאות, כתוב בחוק, "הרואה עצמו נפגע מהחלטת רשות מוסמכת", שזה פקיד הרישוי, "רשאי להגיש עליה ערר בכתב" ואז כתוב ככה "אם התקבלה החלטה על פי המלצת משטרה, הערר יישלח גם לבדיקת המשטרה. אם התקבלה ההחלטה על פי המלצת משרד הבריאות, הערר ייבחן גם באמצעות משרד הבריאות". בעצם אותם גורמים יבחנו מחדש, אבל לא יהיו אותם אנשים, יהיו אנשים מעל.
היו"ר מירי רגב
גורם מעליו.
רפי עציון
זה לא משנה אם הוא נקרא אותו אגף או אותו משרד, הגורם מעליו.
חדוה חזאי
שמי חדווה חזאי, אני אדם פרטי, הרקע שלי הוא 32 שנים בשירות הביטחון הכללי. עבדתי עם עולם האבטחה, הייתי ראש החטיבה להתאמה ביטחונית. 6 שנים אני עוסקת בנושא של מהימנות עובדים, גם בעולם הפרטי העסקי. רגע לפני שאתם מקבלים החלטה, שהיא החלטה נכונה, כי הנושא הנפשי הוא אחד הנושאים המרכזיים בבדיקה, בעיקר כשנותנים רישיון לנשק.

עלתה ההצעה לגבי מסלול לבדיקת מועמדים לקבלת רישיון, בין אם מאבטחים ובים אם נשק להגנה עצמית, לתהליך שהוא תהליך של קביעת מסלול אצל פסיכולוג. אני חושבת שצריך לעשות משהו מקדים בתחום הזה, קיימים כלים היום בנושא הזה.
היו"ר מירי רגב
מה את מציעה?
חדוה חזאי
מה שאני מציעה, ישנם היום מבחנים, שהם מבחנים שיושבים על רשת האינטרנט, שיש להם תוקף מחקרי, גם בארץ וגם בעולם. הקמתי בצורה יזומה צוות פסיכולוגים ופסיכיאטרים - - -
היו"ר מירי רגב
דרך האינטרנט.
חדוה חזאי
לא דרך האינטרנט, צוות שישב ועבד. אני חושבת שכדי להקל על תהליך מבקש רישיון הנשק לפני שהוא מגיע לשיחה עם פסיכולוג, אני לא יודעת כמה מהאנשים חוו חוויה של ראיון אצל פסיכולוג, כשאנחנו מדברים על אוכלוסייה שלמעשה בחלקה היא אוכלוסייה קשת יום. אלה אנשים שבאים לתפקידי אבטחה - - -
היו"ר מירי רגב
אז מה את מציעה?
חדוה חזאי
אני מציעה שכמסנן ראשוני לפני אותו תהליך, תעשה בדיקה הרבה יותר קלה, הרבה יותר זמינה, הרבה יותר זולה, לא מגעיה לעלויות שמדברים עליהם. זה מבדק שאפשר לעשות אותו, כל חצי שנה, כדי לראות את השינויים שחלים.
דוד צור
המלצתי לוועדה של יואל לוי, בנוהל שהם קובעים, כי הרי אנחנו קובעים כאן את נושא הבדיקה, בסופו של דבר, הוועדה של המשרד לביטחון פנים אמורה לקבוע מה יהיה ההליך, איך הוא יהיה וגם את אותו פול של בודקים, לכן זה יכול להיכנס לתוך הדבר הזה.
חדוה חזאי
צריך לזכור שמדובר בתחנה, שתיצור בעיה, גם מבחינת איוש המשרות. כלומר, אם היום כל חברת אבטחה, שמחר צריכה להכשיר קבוצת מאבטחים עבור גוף כזה או אחר, כולל גוף ממשלתי, צריך לעצור באותו רגע, להיכנס לתהליך מורכב, כשאנחנו מציעים גם להקל על האזרח - - -
היו"ר מירי רגב
תציעי את זה למשרד לביטחון פנים, אם הם יראו את זה, יחד עם משרד הבריאות, כמשהו תקף ויעיל, אז הם יכניסו את זה לטובת התקנות. תודה.
שאול סרוסי
רציתי להתייחס להיבט, האם פקיד צריך לשלול רישיון לאזרח. אצלנו זה מאד פשוט, יש לנו חיילים שמקבלים נשקים לאורך 3 שנים. ביום שאנחנו מזהים, שומעים או רואים שיש שינוי כזה או אחר, יש לנו גורם מקצועי, שהוא אחראי בסמכות, שנקרא קב"ן, הוא הולך לקב"ן והקב"ן מחליט באשר לו. אם יש לו זכות לערער, ועל הקב"ן יש אחראי שנקרא פסיכיאטר. ככה הדברים צריכים לעבוד. בשרשרת פיקוד מסודרת, אחודה ושאינה מתפצלת.
היו"ר מירי רגב
הלוואי וזה היה כך גם באזרחות. נא להקריא את נוסח החוק.
יוחאי וג'ימה
יש לי משהו להוסיף לגבי העלויות. אנחנו מחזיקים כ-3,000 מאבטחים רק במוסדות חינוך, מדובר על 500 ₪ לבדיקה, העלויות כבירות, בסוף זה יושת עלינו.
עידו בן יצחק
אתה זה הצעת שהכול יהיה על המעסיק.
יוחאי וג'ימה
אני גם דואג למאבטח, בסוף לא יהיו מאבטחים, הם מרוויחים 3,000 ₪ בחודש.
מיכל רוזין
זה לא יהיה 500 ₪, אמרנו שנקבע את זה.
היו"ר מירי רגב
נצטרך לקבוע את מחיר העלות.
חדוה חזאי
אתם יודעים מה המחירים? אין ראיון קליני פחות מ-400 שקל.
יוחאי וג'ימה
המשרד לביטחון פנים משלם את החלק הזה במוסדות החינוך.
היו"ר מירי רגב
נעבור להקראת החוק. יש הרבה תיקונים לקראת הקריאה השנייה, ניסיתי לקדם את זה, אבל אני רואה שיש כמה פערים, תצטרכו לדבר עליהם, כולל הסוגיה של המחירים.
עידו בן יצחק
הצעת חוק כלי ירייה (תיקון – כשירות נפשית), התשע"ד-2014
1. תיקון סעיף 11א.

בחוק כלי הירייה, התש"ט–1949 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 11א(ב)(2), במקום "שיהא רשאי להעביר את הידיעה לפקיד הרישוי וגם" יבוא "שיעביר את הידיעה לפקיד הרישוי, ויהא רשאי גם להעבירה". זה נושא של העברת מידע ממשרד הרווחה.


2. הוספת סעיף 11ב1


אחרי סעיף 11ב לחוק העיקרי יבוא:

"כשירות נפשית.

(א) לא יינתן רישיון להחזקה ולנשיאה של כלי ירייה, אלא לאחר שמבקש הרישיון המציא אישור מאת פסיכולוג מומחה קליני או שיקומי – אנחנו נוסיף תעסוקתי - בדבר כשירותו הנפשית לשאת כלי ירייה; תוקפו של אישור כאמור יהיה לתקופה שלא תעלה על 3 שנים".
אני מקריא ממה שהקריאה נציגת משרד המשפטים:

(ב) פסיכולוג לעניין סעיף זה, הוא פסיכולוג שקיבל אישור מהשר ואשר עמד באמת מידה שפרסם השר, לאחר התייעצות עם שר הבריאות.
היו"ר מירי רגב
פה צריך להיות ברור שהתקנות מחייבות גם את המחיר.
עידו בן יצחק
(ד) השר לביטחון הפנים, בהתייעצות עם שר הבריאות, יקבע את הסכום המרבי שייגבה בעד בדיקת כשירות נפשית לפי סעיף זה.

(ה) השר לביטחון הפנים רשאי לקבוע, בהתייעצות עם שר הבריאות, הוראות נוספות לעניין בחינת הכשירות הנפשית לפי סעיף זה, לרבות לעניין השפה שבה תערך בדיקת הכשירות הנפשית.

3. תיקון סעיף 12. – מה שיישאר ממנו, אחרי שאנחנו מורידים כרגע את פסקה (1).


בסעיף קטן (ד), אחרי המילים "רישיונות במיוחד" יבוא "ובלבד שבדיקת הכשירות הנפשית לפי הוראות סעיף 11ב1 תתקיים אחת ל-3 שנים".
4. תיקון סעיף 21 – בסעיף 21 לחוק העיקרי –


(1) בכל מקום, במקום "שר הפנים" יבוא "השר לביטחון הפנים";

(2) בסעיף קטן (ב), המילים "והשר לביטחון הפנים" – יימחקו;



(3) בסעיף קטן (ב1), ברישה, במקום "לאחר התייעצות עם השר לביטחון הפנים ובאישור" יבוא "באישור";

(4) בסעיף קטן (ד), המילים "השר לביטחון הפנים ועם" – יימחקו.
במקום סעיף 5, נוסיף את הסעיף שאומר, שהמעסיק יישא בעלות בדיקת הכשירות הנפשית של המאבטח.
היו"ר מירי רגב
יש הרבה פערים. סכמו את כל הפערים לקראת הקריאה השנייה.
יוחאי וג'ימה
מופיע בחוק שר הפנים.
היו"ר מירי רגב
לטובת הפרוטוקול, כל מקום שכתוב "שר הפנים" יהיה "השר לביטחון הפנים" בהתאמה. חברת הכנסת מיכל רוזין מצביעה במקום תמר זנדברג.

הצבעה

בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה.
היו"ר מירי רגב
הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה, נא לבוא עם הפערים, לקראת הקריאה השנייה. תודה לכולם הישיבה נעולה.

<הישיבה ננעלה בשעה 14:20.>

קוד המקור של הנתונים