PAGE
2
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
19/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 96>
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום רביעי, י"ט באדר א התשע"ד (19 בפברואר 2014), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 19/02/2014
הסדרי חניה ציבורית בתחומי הרשויות המקומיות והפעלתם - דוח מבקר המדינה על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2013, עמ' 275.
פרוטוקול
סדר היום
<הסדרי חניה ציבורית בתחומי הרשויות המקומיות והפעלתם - דוח מבקר המדינה על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2013, עמ' 275>
מוזמנים
¶
>
שמואל גולן - משנה למנכ"ל ומנהל חטיבה, משרד מבקר המדינה
זיאד אסעד - מנהל אגף בכיר, משרד מבקר המדינה
זיאד אבו-חמיד - סגן מנהל בכיר, משרד מבקר המדינה
אורית יהודה - מנהלת ביקורת ראשית, משרד מבקר המדינה
רוזמרי בן-עוז - מנהלת ביקורת בכירה, משרד מבקר המדינה
נדאל בלעום - סגן בכיר מנהל אגף בכיר, משרד מבקר המדינה
יפת חוה - עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אריאל צבי - המחלקה האזרחית, משרד המשפטים
אורית מלמד - עו"ד, משרד הפנים
איתי קורן - השלטון המקומי, משרד הפנים
מריה כהן-אתגר - ראש תחום הנדסת תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דויד אסולין - מנהל רשות החנייה, עיריית חיפה
ריטה לדג'ינסקי - ראש אגף חנייה, עיריית ירושלים
מירית דניאל - עו"ד, הלשכה המשפטית, עיריית ירושלים
נורית ברעם - מנהלת תחום מינהלי השירות משפטי, עיריית חיפה
מריה אמורוב - תובעת עירונית, עיריית חיפה
והבה והבה - סגן ראש המועצה, מועצה מקומית דאלית אל כרמל
סלימאן נסראלדין - מהנדס המועצה, מועצה מקומית דאלית אל כרמל
הילן דהרי - מנהלת מחלקת תחבורה, עיריית כפר סבא
רפאל כהן - מנכ"ל העירייה, עיריית עפולה
יצחק שריקי - גזבר העירייה, עיריית עפולה
פרנצ'סקה לביא - מנהלת מחלקת תנועה, עיריית רמת גן
רמי נחום - מנהל מחלקת פיקוח על החניה, עיריית רמת גן
נורית כספית - מנהלת אגף התנועה, עיריית תל-אביב-יפו
יואב ירדני - מנהל אגף הפיקוח, עיריית תל-אביב-יפו
עומר עואד - קב"ט הרשות, עיריית תמרה
מוחמד דיאב - מנהל על"א, עיריית תמרה
אלי לוי - יועמ" ש החברה למשק וכלכלה, מרכז השלטון המקומי
רישום פרלמנטרי
¶
חפציבה צנעני
<הסדרי חניה ציבורית בתחומי הרשויות המקומיות והפעלתם - דוח מבקר המדינה על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2013, עמ' 275>
היו"ר אמנון כהן
¶
אתה בין הראשונים שבאו. אתה רגיל לבוא. אתה כבר מכיר את לוח-הזמנים, מה קורה בכביש-1 ומה קורה בכביש אחר.
אני פותח את דיון הוועדה לענייני ביקורת המדינה. הנושא על סדר-היום הוא: הסדרי חניה ציבורית בתחומי הרשויות המקומיות והפעלתם – דו"ח מבקר המדינה על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2013 – עמוד 275. אנחנו משתדלים לשלב בדיוני הוועדה את כל דוחות המבקר גם בנושאים ביטחוניים וגם בנושאים אחרים, גם בנושאים שוטפים, משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות וגם שלטון מקומי. אמנם אלה נושאים שלמעשה הביקורת בהם הייתה במספר רשויות, אבל, מבחינתנו, הבעיה היא בשלטון המקומי בכלל ובעיריות רחבות יותר. לכן אנחנו עושים את הדיונים האלה – כדי ללמוד את הסוגיה ברמת מאקרו, ברמה ממלכתית, ומתוך זה כמובן לשמוע את אותם הגופים שמבוקרים בתוך הדוח כדי לראות איך הם מטפלים בתיקון הליקויים והאם יש עדיין איזה שהן בעיות חקיקתיות שאנחנו צריכים להתערב כמחוקק על מנת להסדיר את הנושאים האלה. זה ישליך גם בכלל על הרשויות המקומיות. בגדול, לגבי כל נושא הסדרי חניה ציבורית בתחום הרשויות המקומיות, אני חושב, בראייה מערכתית, שכל עיר צריכה לבנות לעצמה, אבל איזו שהיא הנחיה צריכה לצאת ממשרד הפנים כגוף המסדיר, כגוף הרגולטורי, ואולי באמת להכין אמות מידה ואחרות, כדי שבאמת לא יהיה מצב שנשאיר את זה להחלטתו של אותו ראש עיר שנבחר; לכל ראש עיר יש תפיסה אחרת. אבל אנחנו, כמדינה, גם צריכים לחשוב שהתושבים, שגרים כל אחד בתחומו ברמה המוניציפאלית, שיהיה להם גם הסדרי חניה מסודרים ושגם ננחיל מלמעלה, כמשרד הפנים, כמשרד התחבורה, ובאמת לתקצב את הדברים האלה ולראות שהדברים נעשים. ואז, כל עירייה תסדיר לעצמה חוק עזר עירוני כל אחת בתחומה היא, וזה כמובן יעבור גם ראייה של משרד הפנים שיאשרו באמת שנלקחו כל הדברים בחשבון בראייה מערכתית ושזה גם מסתדר בראייה כוללת.
אנחנו מטילים לא פעם החלטות וחקיקות על השלטון המקומי, וכמובן שאנחנו צריכים לעזור לשלטון המקומי לעמוד במטלות. לא פעם אנחנו גם מטילים עליהם איזה שהן חובות ולא משפים אותם על אותם החובות שאנחנו מטילים עליהם. אבל פה בנושא החניה כשעברתי על הדו"ח, אני רואה שעיריות מתקשות לגבות את אותם קנסות שצברו נניח מערכת הביטחון ורכבים של השכרה שנשכרו על-ידי תיירים ועוד כמה נקודות שתכף נשמע מדו"ח מבקר המדינה. לא יכול להיות שלא נוכל לגבות. בתפיסת עולם צריך שכל מי שעושה את העבירה צריך לשלם, ולא משנה אם הוא תייר, קצין, אזרח או תושב. מי שעושה עבירה צריך לשלם. לזה צריך לשאוף.
עוד נושא שראיתי – אם, נניח, פקח עירוני גילה את הרכב ושם לו רפורט ועכשיו הוא רוצה לשלוח אותו לביתו, הוא צריך לשאול של מי הרכב, ואז הוא צריך לשלם על זה למשרד התחבורה בשביל שיגידו לו למי שייך הרכב. אני חושב שבעידן הטכנולוגי היום לא צריך לשלם גם על זה. אפשר לעשות שבכל עירייה יהיה איש שיוכל להתחבר למערכת של משרד התחבורה ובקליק אחד הוא יכול להוציא את זה. לא צריך להחזיק בשביל זה פקידים ופקידות או עלות או לא עלות. כמובן שצריך לעשות את כל המיגונים שאפשר כדי שזה לא יהיה פרוץ ולא כל אחד יוכל להיכנס. גם בנושא הזה עירייה לא צריכה לשלם עבור איזו שהיא אינפורמציה למי שייך הרכב. כולנו במערכת אחת. לכן צריך לחשוב על הדברים האלה ומה צריך להסדיר בחקיקה אולי. יש דברים שאפשר בהכרה ובהבנה – לעשות עבודת מטה, לבחון את הסוגיות האלה. אבל אלה סוגיות שנוגעות לכל העיריות ולא רק לעירייה כזו או אחרת. לכן אמרתי שבמאקרו אני אדבר בדברים שנוגעים לכל העיריות, ופה במיקרו ניכנס לדו"ח מבקר המדינה שיצביע בגדול על אותם תיקוני ליקויים שנצטרך לתקן, ונשמע את התיקונים מהגופים המבוקרים.
מי פה ממשרד התחבורה?
היו"ר אמנון כהן
¶
מה נשמע? אנחנו צריכים היום לעשות דיון מקצועי, ותתני לנו תשובות לגבי מה שציינתי לגבי מבחינה טכנולוגית מה אנחנו עושים וכל מיני דברים. תכף נשמע ונתקדם.
משרד המשפטים – ראיתי שהוא ישנו. משרד הפנים – ראיתי. עיריות – הנציגים בטח כבר נמצאים, מי שאנחנו זימנו.
ממשרד הביטחון הספיקו להגיע?
היו"ר אמנון כהן
¶
לא ראית. ברגע האחרון ראיתי שגם הם מוזכרים פה בדו"ח, וביקשתי שישלחו. אולי עוד יצטרפו כי רק בבוקר אני דיברתי וחשבתי שגם הם יהיו.
מי פה מהשלטון המקומי? אלי לוי פה.
משרד המבקר, בבקשה. שמואל גולן, בבקשה. קודם כל, אני מודה לכם על הדו"ח שעשיתם – הראייה והפרספקטיבה ברמת מאקרו וכן לראות שהדברים מתוקנים ושאזרחי מדינת ישראל, תושבים, כל אחד בתחומו מקבל את החניה הציבורית במקום שלו. אנחנו עוד לא יודעים איך בנושא של תכנון ובנייה, אם מתכננים שכונה, האם דואגים גם לחניות; אם יש מתנ"ס, האם יש מספיק חניות שתושבים יכולים להגיע ולהחנות באותו מקום או אם יש משרד ממשלתי באותו מקום או המוסד לביטוח לאומי, האם יש מספיק חניות. האם מישהו בוחן ובודק את הדברים האלה? או קופת-חולים. לפעמים בן אדם חולה בא לקופת-חולים, ואין לו איפה לשים את הרכב. הוא בא למוסד לביטוח לאומי, ואין לו איפה לשים את הרכב. מישהו צריך לפקח על הדברים האלה. זה ברמת מאקרו. אבל בואו ונראה איך אנחנו מתמודדים עם זה.
שמואל גולן
¶
אדוני, אם תרצה, אני גם אתייחס. אדוני היושב-ראש, בוקר טוב לך ולכולם פה. משרד מבקר המדינה, בנוסף לדו"חות הנושאיים שאנחנו עושים פה, והספר הזה מצביע על דו"חות נושאיים שעשינו בתחום השלטון המקומי, עוסק גם בבדיקה של נושאי ליבה, ובין היתר אלה כל הנושאים שנוגעים לחיי היום-יום של האזרח. בדרך כלל, כשמסתכלים ברמת המאקרו, שוכחים שרמת המאקרו הזאת צריכה בעצם לתת את השירות לאזרח. דו"ח זה הוא אחד הדו"חות שהולך להצביע על אחד התחומים החשובים ביותר בחיינו – התנועה והנגישות לאזורים שנמצאים במחזור הפעילות שלנו היומית: מגורים, עבודה, מסחר וכמובן תרבות הפנאי וכל הדברים האלה. לצורך הדבר הזה של הזרמת התנועה ומתן אפשרות לפעילות לכל האנשים, אנחנו צריכים לבצע תכנון, כמו שאדוני אמר, גם להזרמת תנועה של עומסי תנועה, של פעילות של תחבורה ציבורית לצד תחבורה פרטית, וכמובן הסדרי חניה ונגישות למקומות שצריכים להגיע אליהם.
הבעיה של התנועה בין האזורים האלה מחריפה משנה לשנה. מצד אחד, היא מחריפה בגלל שהמבנה האורבני של הערים שלנו לאט-לאט מעבה את עצמו כל הזמן ולא נותן פתרונות יצירתיים לתנועה הזאת או שהוא לא מסוגל לתת. כמובן שהדבר הזה מחייב כל הזמן הסתכלות איך אפשר להתמודד בסוגיה הזאת. לא ניכנס לסוגיות המאקרו של הסדרת אזורי חניה וכופר חניה, ויש הרבה פעילויות שנעשות היום על מנת לתת תשובה במקומות כאלה. כמו שאמרת, בנושא תכנון ובנייה לעניין הזה יש תקנות. אבל מטבע הדברים, נוכח הצמצומים בעתודות הקרקע, לאט-לאט עושים כל מיני פשרות בעניין הזה, והפשרות האלה גם באות לידי ביטוי אחרי זה בחוסר היכולת שלך לחנות, לנוע וכל הדברים האלה. לעניין הזה כבר התייחסנו בכמה דו"חות.
בעצם, הדו"ח הזה לוקח כמה היבטים שעוסקים בסוגיית הזרמת הפעילות היומית במרחב האורבני, ומתמקד במיוחד בהסדרים שאמורים להיות הסדרי התנועה והסדרי החניה. הוא עוסק במספר היבטים – והוא לא עוסק בכל התחומים – שלעניות דעתנו ראוי היה לבחון אותם. מטבע הדברים, אנחנו לא היינו בכל הרשויות, ולקחנו רק רשויות שהן בעלות פעילות רחבה מאוד של תנועה, ולכן גם היינו ברשויות הגדולות: חיפה, תל-אביב וירושלים, והיינו בנצרת, עפולה, רחובות ורמת-גן, ועשינו בדיקות השלמה בכל מיני מקומות אחרים. הוא עוסק במספר סוגיות שאנחנו נציג אותן מיד.
הצוות בראשות מנהל האגף זיאד אסעד והסגן שלו זיאד אבו-חמיד ושתי הנערות הצעירות האלה – צעירות זו מלה יפה – רוזמרי בן-עוז ואורית יהודה, הם אלה שעשו את כל הפעילות הזאת. ברשותך, כדי לרדת לפירוט של מספר נושאים, אני רוצה להעביר את רשות הדיבור לזיאד אסעד שהוא מנהל האגף.
זיאד אסעד
¶
אדוני היושב-ראש וכל הנוכחים, בוקר טוב. כפי שמר גולן אמר, הדו"ח הוא דו"ח רוחבי שעסק בסוגיית הסדרת החניה ברמה הארצית. נבדקו בעיקר רשויות גדולות, ובדיקות השלמה נעשו במשרד התחבורה ובמשרד הפנים. הדו"ח עסק או כלל הרבה סוגיות, מעל 15 סוגיות, אבל אני אנסה להתמקד בארבע-חמש העיקריות שאולי צריך לתת עליהן את הדעת. חלק מהדברים אולי כבר תוקן גם על-ידי השלטון המרכזי, אם זה משרד התחבורה ומשרד הפנים, ואם זה רשויות השלטון המקומי.
הדבר הראשון הוא סוגיית קביעת המדיניות של חניה. חשוב מאוד שבעניין הזה תהיה מדיניות ברורה בעניין החניה, בגלל שזה יכול להשפיע על חיי היום-יום של התושבים. זה יכול להשפיע על השימושים בקרקע. זה יכול להשפיע גם על עומסי תנועה וגם בנושא עידוד תחבורה ציבורית. אנחנו גוזרים מתוך המדיניות הזאת שהרשויות היו צריכות להכין תכניות-אב כוללות לעניין התחבורה. לרוב הרשויות שאנחנו בדקנו אין תכנית-אב לחניה כוללת, אלא לפעמים יש תכניות פרטניות לשכונות מסוימות או בעקבות פרויקט מסוים שנעשה בשכונה מסוימת. אין משהו בראייה כוללת. חלק מהרשויות המקומיות התחייבו שהן כן יעשו את זה. אני מקווה שזה כבר החל בעקבות הדו"ח.
הסוגיה הנוספת, שאני מאוד רוצה גם להתייחס אליה, היא סוגיית יחסי הגומלין בין משרד התחבורה, כרשות תמרור מרכזית, לבין רשויות תמרור מקומיות על-פי תקנות התעבורה. מצאנו שיש שונוּת מסוימת בין המחוזות של משרד התחבורה בעניין האצלת סמכויות בנוגע לוועדות תחבורה וועדות תנועה. משרד התחבורה התחייב בתשובה שהעביר לנו שהוא יכין איזה נוהל ושתהיה אחידות מבחינת הפעילות מול השלטון המקומי. אני מקווה שהדבר הזה כבר נעשה.
אפשר להתייחס לסוגיות נוספות. בעניין איתור נהגים, גם כסוגיה חשובה שהיושב-ראש התייחס אליה, זה היחס מול משרד התחבורה לגבי התשלום – אפשר לקרוא לו סמלי, אבל בסוף הוא מצטבר לסכומים גדולים. מדובר בסביבות עשרה מיליון שקל לשנה. זה יוצר תהליך מסוים שהוא קצת מסורבל. כשהרשות צריכה לפנות למשרד התחבורה כדי לאתר נהג מסוים, זה יכול לעשות סרבול בעניין של איתור הנהגים ואחר גם מול חברות הליסינג לאיתור נהגים. צריך לתת את הדעת בעניין הזה לגבי התשלום. אני לא יודע מה אפשר לעשות עם זה.
שתי הסוגיות הנוספות, שאפשר להתייחס אליהן ולשים עליהן דגש, הן: עניין דו"חות של רכבים של צה"ל ומשרד הביטחון. אנחנו מצאנו פה שבמשרד הביטחון הייתה התייחסות שונה לגבי הרשויות והעוצמה של הרשויות המסוימות. לגבי רשויות קטנות, היחס היה אחר. זה היה: כל רשות לפי הכוח שלה. למשל: עיריית תל-אביב, שהצליחה להגיע להסדר מול משרד הביטחון, הצליחה לקבל כסף בחזרה על אותם דו"חות. עיריית ירושלים מתוך תשעה מיליוני שקל רצתה להגיע להסדר על 3.3 מיליוני שקלים, ולא יודעים אם בסוף זה נגמר. היה דיון שהשתתף בו משרד המשפטים, הפרקליטות הצבאית וצה"ל לגבי מציאת פתרון לעניין הזה. זה התחיל ביולי 2011, ולא יודעים איפה זה עומד היום. אנחנו נשמח, אם נקבל עדכון ממשרד המשפטים איפה זה עומד היום. יש חברת גבייה שעבדה בשם חלק מהרשויות הקטנות מול משרד הביטחון. היו הסדרים לגבי חובות העבר, אבל לגבי החובות העתידיים או כל הדו"חות שקורים עכשיו יש בעיה מסוימת לגבי הגבייה, ושם הצטברו סכומי כסף גדולים. למשל: ברמת-גן בשנת 2011 מדובר על 2.6 מיליוני שקל. צריך לתת את הדעת לעניין הזה לגבי דו"חות של רכבי צה"ל ומשרד הביטחון.
הסוגיה הבוערת השנייה היא נושא הרכבים של התיירים וחברות ההשכרה. זו בעיה כאובה, ושם מצטברים סכומים גדולים, והרשויות מוותרות על סכומי כסף גדולים. למשל: עיריית תל-אביב בשנת 2011 מחקה סכום של 570,000 שקל, ובשנת 2012 היא מחקה 1.3 מיליון שקל. עיריית ירושלים מחקה 1.9 מיליון שקל בשנת 2010, ובשנת 2011 – שני מיליוני שקלים. אלה דו"חות של תיירים שהיא לא הצליחה לגבות אותם.
זיאד אסעד
¶
אף אחד. מול החברות זו בעיה רצינית לאתר את הנהג ואחר כך להתחיל לגבות את הכסף. אולי צריך שינוי חקיקה בעניין הזה - -
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. תודה רבה. אנחנו עוד ניכנס. אני כרגע רוצה לדבר מול משרדי הממשלה ואחר כך נגיע לעיריות. אנחנו רואים פה מספר בעיות ברמת ראייה מערכתית. משרד הפנים, האם יש איזו שהיא תכנית שאתם מורידים למטה לגבי כל נושא תכנית-אב להסדיר את כל נושא החניות בכל השטח של כל אחד ואחד בעירו הוא? האם יש איזו שהיא הנחיה מלמעלה גם בעקבות הדו"ח אבל אצלכם ברמת מאקרו, ברמת תכנון ובנייה, ברמת שינוי פני העיר, כשאתם נכנסים לפינוי-בינוי או לכל נושא אחר? יש משהו כזה במשרד הפנים?
היו"ר אמנון כהן
¶
תדאג שיביאו לי תשובה לדיון. אני רוצה לעשות פה את העבודה ולדעת מה הן התכניות. אני מבקש שתוך כדי דיון יבוא מנהל תכנון. תן לנו תשובות בנושא הזה, בסדר?
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. אנחנו רוצים שזה יהיה מסודר.
משרד התחבורה – יש פה שני מרכיבים שצריכים לתת להם את הדעת. אחד הוא נושא השאילתא שעושה העירייה לגבי רכב כדי לדעת של מי הרכב ולקבל נתונים. עיריות צריכות לשלם כסף על זה. האם בחנתם, בשיתוף פעולה עם השלטון המקומי – נציגי השלטון המקומי, אתה פה? תהיה קשוב רגע – שאתם צריכים לעשות עבודת מטה לראות, גם מבחינה משפטית, שאפשר היום בלחיצת כפתור לדעת למי שייך הרכב? אנחנו ודאי לא רוצים שזה יגיע לידיים לא נכונות, חס וחלילה, או שמישהו אחר יעשה שימוש לרעה בדברים האלה, אבל למצוא איזו שהיא הסדרה מול משרד התחבורה. משרד המשפטים צריך לשבת ביחד אתם בשולחן עגול ולמצוא איזו שהיא דרך שאיש אחד בעירייה או מספר אנשים או מחלקה מסוימת יטפלו בנושא דו"חות חניה, כך שזה לא יהיה פרוץ; אבל אחד יודע להיכנס למחשב, להוציא מידע למי שייך הרכב ואז לשלוח לו את הדו"ח הביתה כדי שהוא יידע שהוא עשה עבירה ושהוא צריך לשלם עליה. היום זה עולה כסף. אנחנו רוצים לפנות את תקציב העירייה לדברים אחרים. השלטון המקומי, נתתם לזה פעם את הדעת? דיברתם על זה? משרד התחבורה, היה לכם דיון בזה או משהו או שזה כסף קטן?
אלי לוי
¶
הטיפול בנושאים, שהעלה אדוני, בדרך-כלל, נעשה נכון להיום בעיריות. מה שמרכז השלטון המקומי לקח על עצמו, במסגרת סעיף 70(ב) לפקודת התעבורה, זה את אופן התשלום במסגרת הסדר חניה ארצי. היו רעיונות לייצר איזה שהוא מרכז מידע לתושבים בכל מה שקשור לתשלומי דמי חניה או לדו"חות, אבל הם כרגע במסגרת רעיונות ולא יצאו לדרך.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה המקום שלכם. אם אתה לא יודע, תביא את היושב-ראש שלך. אנחנו רוצים למצוא פתרונות. אנחנו רוצים שייכנס תהליך של עבודה. לעירייה יש באמת יוזמה, והיא עושה ובאמת רוצה, אבל זו לא תהיה עירייה אחת. אנחנו רוצים להסדיר את הנושא ברמת מאקרו. לכן, אמנם יש פה עיריות מסוימות שהזמנו בגלל שהן מבוקרות בדו"ח, אבל זה מערכתי. אנחנו רוצים לפנות את הכסף. גם שלושה שקלים כפול כך וכך רכבים זה הרבה כסף. מבחינתנו, בעיריות זקוקים לתת שירותי רווחה ושירותי חינוך יותר טובים.
כבוד המנהלת, תרשמי שאנחנו רוצים הסדר וניתן להם זמן, ואם לא – אנחנו נעשה את זה בחקיקה. אם זו חקיקה, נעשה חקיקה. אני חושב שלא צריך את זה בחקיקה. אפשר להסדיר את הדברים האלה. משרד התחבורה ודאי יתנגד כי אלה הכנסות בשבילו, אבל אנחנו צריכים למצוא בסופו של דבר - - -
זיאד אסעד
¶
בעקבות תחילת הביקורת, דווקא התחיל ונערך דיון בינואר 2013 בסוגיה הזאת בהשתתפות משרד המשפטים, משרד התחבורה, המשטרה והרשויות המקומיות ולא שיתפו את משרד הפנים. נשמח לדעת מה היה אחרי הדיון הזה ודווקא בעניין הזה איך לפתור את הסוגיה ולצאת מהפלונטר מול התיירים.
היו"ר אמנון כהן
¶
היא תגיד, אבל אני רוצה שתבררי במשרד מהי העמדה שלכם. חשוב לי המשרד. אתם הגוף שהולך מחר להפסיד כמה גרושים, ולכן אני רוצה לשאול על העמדה שלכם.
איפה זה עומד מבחינתכם? היה דיון אחד וזהו?
היו"ר אמנון כהן
¶
אחד-אחד. נגיע גם לנושא תיירים. כרגע אני מדבר על עירייה מול משרד התחבורה לגבי איתור הרכב, כשמשלמים 3, 7 או 5 שקלים. על זה אני מדבר.
היו"ר אמנון כהן
¶
הבנתי. זה בסוף הדיון. נראה מה יגיד משרד התחבורה. אולי הם עשו עבודת מטה.
תיירים – הבנתי שכשאני מתייר במדינה מסוימת בכייף ושכרתי שם רכב, ואם השכרתי רכב ועשיתי איזו עבירת תנועה ונניח שלקח להם זמן עד שאיתרו, בסוף זה מגיע לבית של הלקוח. אמרנו שהתפיסה שלנו היא שמי שעשה עבירה ישלם, ולא משנה באיזו מדינה הוא נמצא ובאיזה תפקיד הוא נמצא. כמובן שיש רגישות שלא לפגוע בתיירות, ואנחנו רוצים כמובן שתיירים יגיעו למדינת ישראל.
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל מישהו בסוף צריך לשלם. אם משרד התיירות אומר שזו פגיעה בתיירות נכנסת ושאנחנו נפסיד כתוצאה מכך כך וכך, יואיל בטובו לשפה, ועירייה לא צריכה לספוג: עיריית ירושלים – שלושה מיליונים פה ושלושה מיליונים שם, וזה בעיקר בערים תיירותיות, כלומר בערים בהן באמת מסתובבים הרבה תיירים. אני חושב שצריך למצוא לזה נוסחה או שמישהו ייקח על עצמו. בהתחלה הצבא לקח על עצמו את כל הרפורטים. אנחנו דאגנו, גם בדיון בוועדה, לכך שהצבא לא צריך לקחת על עצמו. יש צרכי צבא מרובים. כל אחד, קצין או בדרגה שיהיה, אם עשה עבירה, הוא ישלם מכיסו. ברוך השם, הנושא הזה נגמר. גם פה בנושא תיירות צריך למצוא פתרון. אם מדינה ברמה הלאומית אומרת שהיא לוקחת על עצמה, תואיל בטובה לשפות את העיריות. אם אומרים שלא רוצים לשפות, אין מנוס וחייבים להגיע לתייר הביתה וכמובן לתת לו ושכמו שדיברתי אתךְ קודם טרום הדיון, אמרתם שאתם רוצים להסדיר שתהיה לו גם זכות לראות אם זה הוא בכלל, יכול להיות שזה היה תייר אחר ופתאום מלבישים עליו, כלומר שתהיה את הדרך לבדוק שבתאריך הזה ובמקום הזה הייתי במסלול הזה ואני עשיתי את העבירה, ואז אני רוצה לשלם. איפה זה עומד, בבקשה? תעדכנו. אני רוצה עכשיו בנושא תיירות.
יפית חוה
¶
קודם כל, מבחינתנו כמשרד המשפטים, לא תקין מצב שבו אנשים עושים עבירות ולא משלמים. אני שמה בצד את כל הנושא של השיקולים הכספיים. אני לא מסתכלת על הדברים האלה כרווח לעיריות אלא כאנשים שעושים עבירות, ואלה יכולות להיות גם עבירות תנועה, וזה חל גם על עבירות של המשטרה. מבחינתנו, זו בעיה בנושא של פגיעה בחוק. זה נכון גם לגבי הצבא וגם לגבי הנושא של תיירים. שיקולי התיירות הם לא שיקולים שאנחנו בכל אופן שוקלים. כמובן שאם תבוא הצעת חוק, הממשלה תחליט בדבר הזה. מבחינתנו, העמדה שלנו היא שהנושא הזה צריך להיפתר.
כיון שזה נושא שבסמכות משרד התחבורה, זומן דיון במשרד התחבורה. התחילה עבודה בנושא הזה. מבחינתנו, כמו שאמרתי לך, אנחנו תומכים בזה. דבר אחד חשוב מבחינתנו הוא שכיון שקורות טעויות, ואנחנו יודעים גם כאזרחים שיכולות לקרות טעויות, שתהיה הזדמנות לאדם להגיד "לא אני עשיתי את העבירה" ושהנושא הזה ייבדק. מבחינתנו, אנחנו תומכים בזה. אני השתתפתי בישיבה שהייתה, וככל שהנושא הזה יקודם אנחנו נתרום - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אוקיי. תכף היא תבוא, ונשמע אותה.
עוד נושא שהיה פתוח ברמת מאקרו – היה עוד נושא שדיברתי אתךְ. מה זה היה?
שמואל גולן
¶
זה הוסכם בעבר הרחוק. כדי לאתר נהג בעבר הרחוק כנראה שהייתה איזו פעילות ושזה דרש עלות כספית. היום בלחיצת כפתור בכל סניף דואר אתה יודע מי הוא בעל הרכב. אז למה רשות מקומית לא יכולה לקבל נגישות למאגר הזה, רק נגישות של הסתכלות, ואז לא צריך לשלם. זה נראה מוגזם מאד שהשלטון המקומי שילם בשנת 2011 תשעה מיליוני שקלים למשרד התחבורה – מה שנקרא: מכיס אל כיס – עבור מה? כדי לדעת מי בעל הרכב.
נורית ברעם
¶
קודם כל, בנושא העקרוני של תכנית-אב לחניה הוקם צוות, ויש לנו כל מיני פורומים. זה מתחיל מפורום חניה שמתכנס באופן קבוע, וראש מנהל התפעול מסר לי, לקראת ההכנה לתיק, שכבר - - -
נורית ברעם
¶
אין לי לוח-זמנים, אבל בישיבה הקרובה, שתהיה החודש בפורום חניה, הנושא הזה יועלה. יכול להיות שהעירייה תצטרך לקחת חברה חיצונית שתעשה לה איזה שהוא סקר ובדיקה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רק מבקש בנושא הזה לעדכן את הוועדה ואת משרד המבקר, ברגע שהחלטתם בוועדת התנועה שתתכנס לדון בנושא, מה הן ההחלטות ומה הוא לוח-הזמנים, כדי שאנחנו נוכל לעקוב אחרי תיקון הליקויים.
נורית ברעם
¶
בנושא הצבת תמרורים, כמו שנאמר בתגובה שלנו לדו"ח המבקר, יש כבר תכנית ויש הנחיה, והכל מאושר. כמו תמיד, הבעיה היא בעיה של כסף. זה מופיע בתכנית העבודה של השנה הקרובה, וזה אמור להתבצע בזמן הקרוב. זה מה שאני יכולה להגיד.
היו"ר אמנון כהן
¶
"בזמן הקרוב" – אצלי זה בעייתי. אני צריך לדעת את לוח-הזמנים, כדי שאעשה דיון המשך. את מבינה? את יכולה לבדוק טלפונית אחר כך. תאמרי פחות או יותר כדי שנדע: חודשיים-שלושה?
נורית ברעם
¶
מי שאמור לבצע את זה בשטח לא קיבל את התקציב, אבל תינתן לו הוראה – כבר ניתנה הוראה לתת להם תקציב.
נורית ברעם
¶
קודם כל, כידוע, בחיפה יש קווים שכן פועלים בשבת. לאחרונה בחיפה נעשה שדרוג של כל מערך התחבורה הציבורית בעקבות הקמת המטרונית. זה התעכב, כי הגורמים שמטפלים בתכנון תנועה ביקשו לעכב את זה עד שיושלם מתווה המטרונית. מה שהודיע לי מנהל האגף לתכנון דרכים זה שכרגע יש איזו שהיא פעימה של הפעילות של המטרונית ושהם יבצעו את זה עכשיו.
נורית ברעם
¶
אפשר יהיה לשאול אז. אני חייבת לציין שהוא אמר לי שקרוב למחצית מהקווים פועלים בשבת. צריך לעשות ממש מיפוי. זו עבודה כפולה. זה גם מיפוי ואחרי זה הצבת התמרורים, - -
היו"ר אמנון כהן
¶
על חוק עזר אתם סיפרתם.
משרד הפנים ומשרד התחבורה, בעיקרון, אתם גם צריכים להתייחס ולתת לי תשובה לגבי ההנחיה שלכם לרשויות המקומיות לעדכן את חוקי העזר שלהן על-פי לוח התמרורים החדש בנושא תמרורים. איפה זה עומד?
מאריה כהן-אתגר
¶
הנחיה כזו אנחנו לא נתנו. ברגע שמתפרסם לוח התמרורים החדש, כשהוא התפרסם ב-2010 למעשה השתנה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
זה אתם ומשרד הפנים. כתוב בדו"ח: "נמצא כי משרד הפנים ומשרד התחבורה לא הנחו את הרשויות המקומיות לעדכן את חוקי העזר שלהן על-פי לוח התמרורים החדש".
אורית מלמד
¶
אנחנו, כמשרד הפנים, לא חשבנו, ואנחנו לא חושבים, שהיינו צריכים להוציא הנחיה, כי זה, בעצם, תיקון חקיקה שהוא לא בסמכותנו.
אורית מלמד
¶
בחקיקת עזר הוצאנו חוק מומלץ, ובחוק המומלץ שילבנו את התמרורים החדשים. זאת אומרת, היום, מבחינתנו, כשהרשות פותחת את החוק המומלץ היא רואה - - -
אורית מלמד
¶
זה כמו כל תיקון חקיקה. אם יש תיקון חקיקה שהוא רלוונטי לגביה, הרשות המקומית צריכה להיות מודעת - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. את צריכה להנחות קודם כל. הם קיבלו תמרורים חדשים על-פי הנחיה, על-פי מה שקבעה המדינה, משרד התחבורה?
מאריה כהן-אתגר
¶
הרי לוח התמרורים החדש התפרסם ב-2010, וזה לא תיקון אחד ויחידי ללוח התמרורים. לוח התמרורים מתעדכן מדי כמה שנים, בדרך-כלל, ולפעמים לעתים יותר קרובות. עד היום אנחנו אף פעם לא הנחינו רשויות מקומיות לעדכן את החקיקה שלהן בהתאם ללוח התמרורים, מכיון שהעדכונים האלה מתפרסמים ברשומות. המערכת המשפטית איכשהו מתיישרת לפי זה.
מאריה כהן-אתגר
¶
אנחנו מעדכנים את תקנות התעבורה, כלומר כל מה שקשור במספרי תמרורים חדשים שנכנסים, תקנות התעבורה ופקודת התעבורה, איפה שיש אזכור של התמרורים האלה, מתעדכן דרכנו. בחוקי עזר עירוניים אנחנו לא הנחינו את הרשויות.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה – משרד הפנים. אתם צריכים לוודא שהם עדכנו בחוק העזר העירוני את התמרורים החדשים, את ההנחיות החדשות. מישהו צריך לפקח על זה. מבחינת מדינה, בנושאים האלה אתם הגוף המאסדר, הגוף הרגולטורי. זה אתם. לא צריך לזרוק כל דבר לשם. אתם צריכים לעשות את העבודה ולהנחות אותם או להוציא איזו שהיא הנחיה מסודרת: פעם אחת בחוזר מנכ"ל או עדכון כזה שאתם מודיעים לכל העיריות "נכנס חוק חדש, ונא לעשות את זה", ומדי פעם לבדוק. מישהו צריך לבדוק מדגמית כך או אחרת, ולא כל היום לשבת במשרדים. מישהו צריך לצאת לשטח ולבדוק האם ההנחיות מתקיימות. יש מישהו שעושה את הדברים האלה במשרד או שכולם יושבים במשרדים במיזוג אוויר?
היו"ר אמנון כהן
¶
אתם שלחתם את החוזר. יש הנחיה? הן, העיריות, קיבלו הנחיה לגבי חוק עזר: "נא לעדכן את חוק העזר העירוני"? אתם לא יכולים להורות, אבל לפחות להגיד שיש משהו חדש. נניח שראש עיר חדש נבחר והוא לא יודע מה בדיוק התרחש ואיזה חוקים חדשים נכנסו. לא כולם יודעים. לכן, פה מישהו מלמעלה צריך לפקח.
אורית מלמד
¶
בסדר. אמרתי שהיה לנו את החוק המומלץ ושם פרסמנו את לוח התמרורים החדש והמעודכן יחד עם חוזר מנכ"ל.
מאריה כהן-אתגר
¶
יש נוסח אחיד לחוק עזר עירוני שהוא מומלץ לרשויות, ואפשר לעשות בו תיקונים מקומיים – כל רשות שרוצה. אפשר להסתמך על החוק הזה. בחוק הזה יש את העדכונים הנדרשים.
שמואל גולן
¶
הפלונטר הזה – אני רוצה שאדוני יבין מה הולך פה. משרד הפנים, במידה מסוימת, מתנער מאחריות בסוגיה הזאת. הוא המאסדר, הוא אחראי על כך שהשלטון המקומי יבצע את מה שמוטל עליו לבצע, והוא צריך לפקח על זה. משרד התחבורה הוא המנחה המקצועי, והוא זה שאומר מה לעשות ומהי התקנה, ומשם צריך לתרגם את זה לחקיקת עזר. אחרת, רשות מקומית לא יכולה לאכוף. אם אין לה חקיקת עזר, היא לא יכולה לאכוף. אפשר לדבר עד מחרתיים על אדום-לבן ועל כחול-לבן, אבל אם אין חקיקת עזר לעניין הזה אי-אפשר אחרי זה לבצע שום דבר. מי שצריך לבצע אכיפה על הרשויות המקומיות על מנת שיעשו חקיקת עזר הוא משרד הפנים. אגב, אנחנו הערנו על זה כבר כמה פעמים שנושא חקיקת העזר זה באחריות של משרד הפנים. אנחנו בדו"ח הזה אומרים של-40% מהרשויות המקומיות אין בכלל חקיקת עזר. אני מסכים עם זה שיש רשויות שאומרות: "אין לנו בעיית חניה", אבל יש כאלה שיש להן בעיות חניה. אני לא יודע אם מנצרת הגיעו לפה, אבל שנים שברנו את הראש עם הנתיב המרכזי בנצרת. אמרנו: למה אתם לא עושים אכיפה פה? אי-אפשר לזוז פה בתוך העיר הזאת. חונים שם שורה שנייה, שורה שלישית, שורה רביעית ושורה חמישית, וכל אחד חונה איפה שהוא רוצה. רק בשנה האחרונה לקראת הבחירות הייתה איזו התעוררות מסוימת. בדבר הזה מחויב משרד הפנים מפקח על כך שהרשויות המקומיות יבצעו את החקיקה, כי גם כל רשות ממציאה דבר. אני רוצה להגיד לך ששתי רשויות פה המציאו תקנה חדשה שנקראת: אדום-כחול. אתה ראית פעם דבר כזה? אנחנו מכירים אדום-לבן וכחול-לבן, אבל יש פטנט חדש שנקרא אדום-כחול.
היו"ר אמנון כהן
¶
מה זה קשור? אני הצבעתי על תיקון ליקויים. אני לא צריך כלכלן. חבר'ה, אני צריך תשובות. אני לא מקבל תשובות. זה לא בסדר.
איתי קורן
¶
בדקתי את נושא התקנות בנושא הסדרי חניה. תקנות לפי חוק תכנון ובנייה משנת 1983. הייתה ועדה שקמה.
איתי קורן
¶
זה לפי תקנים – הבנתי שיש תקנים אזוריים – לפי שימוש קרקע, פי מספר וכו'. זה איזה שהוא תקנוּן אזורי.
איתי קורן
¶
לצורך העניין, שוחחתי עם מנהל התכנון אצלנו במשרד הפנים, וקיבלתי עדכון שבקדנציה הקודמת השר הקודם קיבל טיוטה ובסוף זה לא נחתם. השר הנוכחי ביקש עוד פעם לחדש את הנושא הזה ולבדוק עוד פעם את קידום התקנות החדשות.
איתי קורן
¶
לפי מה שהבנתי, בגדול זה אומר לעשות שימוש יותר בתחבורה הציבורית, כלומר להוריד את התקנים בתוך מרכזי העיר ויותר להרחיב את התקנים באזורי תחבורה ציבורית, רכבות, אוטובוסים וכו'.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה לא קשור לזה. זה בכלל לא קשור. אין קשר לזה. בסדר, תכף נוציא סיכום לשר. אני נתקל פה במשרד הפנים שכל מיני אנשים שלא קשורים לזה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
עיריית חיפה, עוד לא סיימנו אתכם. מה לגבי התקשרויות למתן שירותי מדחנים של העיריה? לפני שנים רבות התקשרתם וממשיכים. אולי יש שחקנים חדשים בדרך.
נורית ברעם
¶
יש התקדמות בנושא הזה מכיון שחוזה האחזקה שהוא עכשיו בתוקף ועליו נסובה הביקורת עומד להסתיים, וממש בימים אלה הם מתחילים להיערך למכרז.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. יכול להיות שהוא טוב ושאפשר להמשיך אתו, אבל צריך לבחון את הסוגיה. אולי יש שחקנים חדשים.
נורית ברעם
¶
הסוגיה הזאת נבחנת מתוך מגמה מפורשת להחליף את המדחנים ולהציב בעיר מדחנים הרבה יותר מתקדמים. הנושא הזה יקבל טיפול סוף-סוף.
דוד אסולין
¶
לא רק משלמים, אלא משלמים הרבה כסף. אגיד יותר מזה: אם אנחנו מאחרים ביום אחד, הוא מוריד את השאלטר ואנחנו לא יכולים לעבוד.
דוד אסולין
¶
ממתין 30 יום, 90 יום, ואחרי 90 יום אני מנכה את אלה ששילמו. לגבי אלה שלא שילמו, אנחנו עוברים עם החברה לאוטומטיקה. הם מכינים קובץ ושולחים אותו לאיתור בעלות למשרד התחבורה. משרד התחבורה מלביש את הפרטים על הקובץ הזה, ואז אנחנו שולחים בדואר רשום את ההודעה השנייה, הודעת התשלום. משרד התחבורה, מאלף ואחת סיבות – איחרת, שכחת – אם אתה מאחר ביום אחד בתשלום, הוא מוריד את השאלטר.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רוצה לפשט את זה, כדי לא להעסיק מישהו אחר. אם מישהו נותן לך שירות, הוא צריך לקבל כסף, וזה מקובל. אבל אני רוצה שטכנולוגית תעשה את העבודה.
דוד אסולין
¶
כן, אבל בכמויות שאנחנו מדברים אתה חייב. זה אלפי דו"חות, וזה לא איתור שאתה רוצה לדעת עכשיו מי הבעלים של הרכב כרגע. אתה מדבר על אלפי דו"חות. אתה חייב להכין איזה שהוא קובץ, ועליו אחר כך אתה שולח את ההודעה השנייה ומדפיס ומעביר את הנתונים לדו"ח עצמו, מדפיס אותו ואתה שולח אותו בדואר רשום. יש איזה שהוא תהליך.
ריטה לדג'ינסקי
¶
- - וזה עולה לך יותר כסף מאשר כשאתה מזמין דו"ח. זה הכל. זאת אומרת, אם אתה רוצה לבדוק משהו פרטני, זה עולה לך, אם אני לא טועה, 12 שקל, ואם זה בקובץ – זה פחות כסף.
היו"ר אמנון כהן
¶
הבנתי. אנחנו ממשיכים הלאה. אנחנו לומדים היום. נלמד איזו חקיקה נעשה בעזרת ה'. אנחנו נדבר עם משרד התחבורה שיוותר על כמה הגרושים האלה כך שרק טכנולוגית נוכל למצוא.
דוד אסולין
¶
התיירים שלנו לא עושים עבירות. כבודו, אני חושב שבסוגיה הזאת התהליך צריך להיות אותו דבר כמו באירופה ובארצות-הברית.
היו"ר אמנון כהן
¶
בהסדרה הם ילמדו את הכל. אנחנו סומכים על גופים מקצועיים. הרי אתה גם משאיר כרטיס אשראי, כשאתה שוכר את הרכב.
היו"ר אמנון כהן
¶
הוא נשאר בתוקף מסוים עד מתי שהוא. לכן, צריך להסדיר את זה שהבן-אדם ששוכר את הרכב יידע שזה יישמר עוד שלושים יום, למשל, עד שבאמת נגלה שהכל בסדר. זאת אומרת, צריך להסדיר את זה שהבן-אדם יידע, ושלא פתאום זה מוריד לו כסף מהחשבון כשהוא בכלל לא היה מודע לו. אלה הדברים שיש לו בהם זכות ערעור ושיידע שזה שלו או שזה שלו. זה ברגע שהוא אומר "אכן הייתי במקום באותו יום, באותה שעה ובאותו רגע. אני משלם".
היו"ר אמנון כהן
¶
תגידו ישר כוח לראש העיר. אני אוהב לשמוע שמטפלים. תעדכנו אותנו און-ליין כדי שנדע אם לזמן אתכם עוד פעם, כי זמנכם יקר ואני לא רוצה שתבואו מחיפה.
אנחנו עוברים לעיריית ירושלים, עיר הקודש.
היו"ר אמנון כהן
¶
אל תוותרי על יותר מדי כסף לתיירים. צריכים תיירים בירושלים. יש המון תיירות בירושלים.
ריטה לדג'ינסקי
¶
צריכים תיירים בירושלים, ואנחנו גם מתארחים במדינות העולם, ואנחנו משלמים דו"חות כפי שציינתם.
ריטה לדג'ינסקי
¶
אנחנו פועלים בהתאם לחוק. יש את חוק העזר.
לגבי התמרורים שציינתם פה, חוק העזר כמובן תמיד כפוף לפקודת התעבורה. שינינו את חוק העזר בצורה כזו, סעיף 5(א) שהוא מפנה אותנו לפקודת התעבורה, ומאותו רגע הכל מוסדר והתמרורים שבפקודת התעבורה תקפים. כך אנחנו פועלים ברחבי העיר.
לגבי הבקרה, גם אזרחים הם הבקר הכי טוב שלנו, כי הציבור היום - -
ריטה לדג'ינסקי
¶
- - מבקש תעודות עובד ציבור והולך לבית-משפט. אבל, כמובן שגם רגולציה צריכה לעשות את הבקרה.
ריטה לדג'ינסקי
¶
הייתה פסיקה בבית-המשפט העליון, ובאותו רגע אנחנו שינינו וכל התמרורים אצלנו הם בשלוש שפות.
אצלנו עשו בדיקה לגבי רכבי תיירות, צה"ל ומשרד הביטחון. הביקורות התמקדו בנושא תיירות ובנושא של משרד הביטחון.
היו"ר אמנון כהן
¶
בעיקרון, בדיון אחר, הצבא שילם על כל הרפורטים. גם דו"ח מבקר המדינה ציין והאירו את עינינו, וישבנו פה עם האנשים הרלוונטיים, והסדירו שכל עושה עבירה ישלם בסוף: גם נגד וגם קצין. הדרך שלכם היא לא להגיע לאותו קצין, שכן אתם לא יכולים להגיע, ואז אתם פונים למערכת הביטחון או לאותו בסיס או יחידה שנמצאים בקרבת מקום שלכם. יש שיתוף פעולה? אתם מקבלים את הכסף?
ריטה לדג'ינסקי
¶
אתייחס לזה בקצרה. מה שקורה הוא שרכבי משרד הביטחון, צה"ל וכל האחרים – אין לנו גישה אליהם. זו הסוגיה. מי שצריך לשלם את הדו"ח זה העבריין, מי שנהג ברכב. כיון שאין לנו גישה לאותו חייל, שוטר וכו', אנחנו פנינו למשרד הביטחון במספר הזדמנויות שישלמו את הדו"חות. היו דיונים עם משרד המשפטים, והמשנה דאז במשרד המשפטים שמה יד והסכימה שיהיה הסכם. אני אישית לא אהבתי את ההסכם הזה, אבל, מה לעשות, אני לא קובעת. אני חושבת שכל עבריין, גם נגד או לא משנה מי, שעושה עבירה, צריך לשלם.
ריטה לדג'ינסקי
¶
לא. נכון להיום, שוב, יש אדם אחד אצלנו שפונה למשרד הביטחון. כידוע לכם, אנחנו לא יכולים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
ישר כוח. העיריות מתקשות לגבות את אותם רפורטים ממשרד הביטחון. לפעמים יש יחידה מסוימת קרוב לאזור, ואז הם באים אולי לקניות או לבלות ואולי באים לחופשות עם הילדים. אין מישהו שאפשר לפנות אליו. יש קושי. לא מספיק שאתה צריך להגיע למשרד הביטחון באופן כללי. אולי אפשר שזה יהיה כל אחד בתחומו, לעשות את זה אזורי, ולהקל עליהם. איך את מסתכלת על זה? לא הגיעו הנציגים ממשרד הביטחון.
יפית חוה
¶
אני אישית השתתפתי לפחות בחמש ישיבות בדבר הזה כדי לפתור את הבעיה הזאת, כי זה לא מתקבל על הדעת, כמו שאמרתי לפני כן, ואדם צריך לשלם את הדברים ולו כדי להשיג את המטרה של הענישה וההרתעה.
אני רוצה שזה מתועד פה. היו עוד ועוד ישיבות אצלנו. בסופו של דבר, משרד הביטחון צריך ליישם את זה ולקיים את זה. אני לא יכולה לדבר במקומו. הוא צריך להיות פה.
יפית חוה
¶
הם פשוט צריכים להעביר את זה. אנחנו יכולים להפנות את זה שוב. הישיבות היו אצל המשנה ליועץ המשפטי - - - האזרחי.
יפית חוה
¶
שוב, אנחנו יכולים לעשות ישיבות, אבל אין לנו משטרה שתאכוף. אנחנו יכולים לעשות ישיבה, להעביר סיכום דיון ולהגיד מה עמדתנו ומה החלטתנו. בסוף צריך ליישם את זה.
ריטה לדג'ינסקי
¶
כמו כל גורם אחר, משרד הביטחון צריך להעביר לנו מי נהג ברכב. אנחנו נתמקד באותו גורם ונפנה אליו וזה הכל.
אריאל צבי
¶
אני עורך-הדין אריאל צבי ממשרד המשפטים, ואני מהמחלקה האזרחית. בשעתו התקיימו אצלנו כמה ישיבות בנושא הזה, וניסינו באמת לתכלל את הנושא הזה ולתת פתרון מסודר. הבנתי שהפתרון היה אמור להינתן בשני כיוונים. הכיוון הראשון – משרד הביטחון חסר פה, אבל אם אני מבין הוא מתנגד להעברת השמות הפרטניים והוא רוצה שהכל יעבור דרכו ודרך השפיטה הצבאית, ולכן סוכם על ביצוע כמה תיקוני חקיקה מצדו בהקשר הזה. אני יודע שהתחילה עבודה כזאת. הם לפחות עשו כמה ישיבות בהשתתפותנו גם במחלקה הפלילית לגבי כמה תיקוני חקיקה שהיו. אני לא יודע איפה זה עומד, וחבל שהם לא פה בשביל להשלים את זה.
לגבי הסדרי הפשרה וחובות העבר, גם אנחנו לא חשבנו שהסדרי פשרה הם דרך המלך לעשות. אמרנו שלגבי חובות העבר אפשר לשקול את הסדרי הפשרה אבל, שוב, בתנאי שאנחנו נראה באמת שהצבא מציג התקדמות משמעותית לקראת ההסדרה של החובות בעתיד, כי אי-אפשר שכל פעם אנחנו נגיע עם הסדר פשרה פרטני כזה או אחר אלינו.
דבר שני שרצינו לראות הוא שאחוזי הגבייה הפנימית, זאת אומרת שהאחוזים שגובה הצבא עצמו יהיו באמת סבירים ומתקבלים על הדעת ביחס לאחוזי הגבייה הרגילים שהרשויות המקומיות עצמן גובות בעולם הרגיל.
שוב, משרד הביטחון לא נמצא כאן. אני לא באמת לא יודע לתת תשובות בהקשר שלו. אם יש צורך בדיוני מעקב מצדנו, אנחנו כמובן נעשה עוד דיוני מעקב ונבדוק.
היו"ר אמנון כהן
¶
קודם כל שיהיה נושא שנעקוב אחריו. קודם כל שיהיה נושא. נראה איפה הנושא, ואז בוודאי אנחנו תמיד צריכים אתכם כדי לראות את הפן המשפטי. הראייה שלכם חשובה מאד בכל תחום ותחום.
לגבי חיפה, פספסתי את נושא מינוי פקחים בלי לקבל חוות דעת מייעוץ משפטי. לפעמים, יש כאלה עם הרשעות.
היו"ר אמנון כהן
¶
תיירים – אני מסדיר את זה. אין לכם יכולת. אתם כרגע פשוט מוחקים חוב. אני הולך להסדיר את זה.
ריטה לדג'ינסקי
¶
לא. כרגע יש לנו משרד עורכי-דין שאנחנו מעבירים אליו, ויש לו נציגים בחו"ל, והוא כן מתחיל לגבות עבורנו. אבל, יש בעיות עם חברות השכרה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני לא רוצה: גובים. אני רוצה שזה יהיה מסודר ויפה בחיבוק ובאהבה, כדי שיבואו בפעם הבאה, ולא יגידו: אני לא חוזר יותר.
היו"ר אמנון כהן
¶
הראייה שלכם היא באמת לגבות, ואני מברך. אבל, אם המדינה לא תסדיר את זה יפה, ואנחנו רוצים את התיירים כאן, - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - אני חושב שזה ברמת מאקרו ובתפיסה הלאומית ובעדינות נמצא את המינוח כך שתהיה לו זכות ערעור. בסוף הוא ישלם, אבל באופן רך. אני לא רוצה שיבוא אליו גובה: "וואלאכ, מעקל לך את העסק מחר, מעקל לך את הרכב מחר". אני לא רוצה להגיע. בעיריית תל-אביב מעקלים את הבית בשביל מאה שקל.
ריטה לדג'ינסקי
¶
אנחנו פנינו למשרדי הממשלה, ובעקבות זה התקיימו כל מיני דיונים בנושא הזה.
אני רק רוצה להתייחס לחברות השכרה ומה הן עושות היום. גם היום אנחנו מנסים לקבל מהן פרטים מדויקים של אזרח שעשה עבירה. הרי הם מקבלים צילום של דרכון, ויש להם את כל הפרטים. הם מסרבים למסור לנו. אנחנו הגענו אתם לבתי-משפט.
ריטה לדג'ינסקי
¶
זה לא רק זה. יש מקרים של ישראלים שיש הם דרכון זר. הם משתמשים בדרכון הזה. כך אומרים להם: תשתמשו בדרכון, ויבטלו להם דו"חות. כבר קרו לנו כמה מקרים שלקחנו את האנשים לבית-המשפט. זה גובל בפלילים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אתם חלוצים והתחלתם לעשות עבודה, וישר כוח, אבל אני חושב שזו תופעה שצריכים לטפל בה ברמה הלאומית.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו נשים חקיקה, ואז זה יזוז. אני יודע לחוקק. אני אבקש. אני רואה שזה לא זז – אני שם חוק. ואז יגידו: "לא, לא. אני מסדיר את זה אחר כך". כשימצא הסדרה, אנחנו נוריד את החוק. חוק הוא אמצעי, קטליזטור.
מירית דניאל
¶
שמי עורכת-הדין מירית דניאל, ואני מעיריית ירושלים. אני רק רוצה להבהיר עוד נקודה שהיא חשובה בעניין התיירים. מעבר לשאלת הגבייה, אנחנו מדברים פה על בקשת הסבה שבעצם בעקבותיה מגישים דו"ח חניה, שהוא כתב אישום לכל דבר ועניין, וברגע שאין לנו את הפרטים המדויקים, הנכונים, חברות ההשכרה, שיש להן גם לובי מאד רציני, מסנדלות אותנו, קורה הרבה פעמים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
מירית, את עושה את הדברים ממש בכוח. אני צריך להסדיר את זה. אני מחוקק. אני צריך לתת לכם כלים.
היו"ר אמנון כהן
¶
מי שהוא עבריין והוא גר ותושב ישראל ומשתמש בדרכון שלו כדי לא לשלם, אני צריך לתת לו את הפריבילגיה הזאת?!
היו"ר אמנון כהן
¶
ודאי שגם תייר. עוד פעם, אנחנו רוצים להסדיר את זה, כמו שאמרו פה ממשרד המשפטים, בצורה שתהיה לו גם זכות ערעור לגבי האם הוא היה שם. אולי טעו ואולי לא טעו. אני לא רוצה להגיע לבן-אדם שבכלל לא היה שם.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה ודאי יהיה עם אותה חברה שהשכירו בה את הרכב. קודם כל, בתוך הבית שלי. אני מוודא שם האם אכן אותו תייר באותו תאריך זה היה אצלו. יכול להיות ששם כבר היה בלבול בטופס. יכול להיות ששם כבר פתרתי את הבעיה. צריך להסדיר את הנושא.
היו"ר אמנון כהן
¶
ישר כוח לכם על מה שאתם עושים.
אנחנו נתקדם. עיריית תל-אביב, מה נשמע? התקדמנו. תתחילי לדבר.
נורית כספית
¶
עיריית תל-אביב קידמה תכנית מתאר שנמצאת עכשיו בהפקדה. במסגרת תכנית המתאר, הוגדרו אזורים לחניונים ל"חנה וסע". במסגרת החניונים האלה, ניתן להסדיר שם חניונים גם למשאיות.
לגבי מדיניות חניה, במסגרת תכנית המתאר, הוגדרו, בעיקר באזור מרכז העיר, חניונים תת-קרקעיים ציבוריים מתוך ראייה לקידום המרחב הציבורי לטובת הולכי רגל. כלומר, במסגרת התכנית, הגדרנו ביטול של חניות ברחוב והסדרה של חניות בתת-קרקע.
יחד עם זאת, אנחנו רואים לנכון כן לקדם תכנית-אב לתחבורה כוללת, ולא רק תכנית-אב לחניה. אני מקווה שנתחיל בקרוב להסדיר את זה.
לגבי התמרור, אכן ישנם מקומות שיש סימונים של אבני שפה באדום-אפור.
נורית כספית
¶
נצבעו אבני השפה במקומות של מפרצים להעלאה, הורדה ופריקת טעינה. על-פי לוח התמרורים החדש, זה אכן לא תקין. במסגרת אישורים חדשים שאנחנו עושים עכשיו למפרצים האלה, אנחנו באמת מסדירים את זה לפי לוח התמרורים החדש, כלומר אבני שפה באפור ותמרור מתאים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אין הדרגה. זה מיידית. אין הדרגות. הוועדה לביקורת המדינה דורשת מעיריית תל-אביב מיידית לעמוד בתנאים, לעמוד בחקיקה, לעמוד בתמרורים הקיימים, ולא להמציא תמרורים חדשים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני לא יודע. יכול להיות שזה לטובה. אני אומר שאני רואה בזה שאתם מחפשים דרך איך להעניש את הציבור ואיך לגבות ממנו כסף נוסף.
היו"ר אמנון כהן
¶
מותר לקחת על-פי אמות מידה שקבעה מדינת ישראל. אם אתם רוצים ליצור משהו חדש, תבקשו בקשה. יכול להיות שזה מוצדק, יכול להיות שגם נעתיק את זה לערים אחרות ויכול להיות שזה משהו טוב. אנחנו חיים בעולם דינאמי ומתקדם. יכול להיות שבאירופה משתמשים בזה. הכל בסדר. אבל, לא לקחת חוק לידיים. זה כמו שאני לא רוצה שאף אחד ייקח כוח לידיים.
נורית כספית
¶
אני שוב מדגישה שכל המקומות החדשים שאנחנו מסדירים – אנחנו מסדירים את זה בצורה תקינה וחוקית. יחד עם זאת, עדיין קיימים מקומות שאנחנו נתקן אותם.
היו"ר אמנון כהן
¶
בנושא רחובות אנחנו גם נוציא להם מכתב מיידית לטפל בזה. אנחנו נבוא לבדוק את הדברים. אנחנו גם נדרוש שיהיו קנסות לגבי מי שלא עומד בדבר הזה, ונראה את הדרך איך אפשר יהיה לא להעביר אליכם תקציב כזה או אחר. אי-אפשר פה לקחת חוק לידיים.
אנחנו ממשיכים לסעיף הבא.
נורית כספית
¶
כיתוב בערבית – באזור יפו שילוט למוסדות ציבור ושילוט רחובות: הוצב גם שילוטים בערבית.
תמרור של חניה מועדפת וחניה מוסדרת – פה אנחנו קצת בבעיה היות, מי שמכיר את תל-אביב, התמרור א43 או 439 הוא תמרור מאד-מאד גדול, והוא בגודל של מטר, עם מלל מאד-מאד מסורבל לגבי בין איזה שעות זה וכן לפריקה לטעינה או לא וכן לפי אזורים. ברגע שנעשה את זה בעוד שפות, זה יהיה מאד-מאד מסורבל. אנחנו בודקים עכשיו איך עושים את זה.
היו"ר אמנון כהן
¶
שני מטרים לפני אולי. יכול להיות שיש תושבים באזור שלא דוברים עברית או שלא קוראים עברית, ואנחנו צריכים לכוון אותם. אין גם באנגלית?
היו"ר אמנון כהן
¶
אצלנו במקורות כתוב: לפני עיוור לא תיתן מכשול. אדם בא לתייר את הארץ ושם פה הרבה דולרים, ואני לא מעדכן אותו ושם לו ישר דו"ח. זה לא בסדר. שם באזור אפור – תקעתם לו דו"ח, שם באזור כחול – דו"ח, אדום – דו"ח. הכל דו"ח, ואתם גם לא שם לו שלט שיבין שאסור לשים פה. מי אחראי על התנועה? את?
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש תוך שבועיים מהיום להסדיר את המקום הזה גם באנגלית וגם בערבית, ולמצוא את המקום כדי לא להטעות את הציבור. מה בסך-הכל אנחנו רוצים. אני רוצה להסדיר תוך שבועיים, זאת אומרת להתארגן, כן? צריך לכתוב, לסדר מקום ושתהיה תכנית.
גברתי, ממשיכים. בבקשה. באנו פה לתקן, ואנחנו לא נגד תל-אביב. אנחנו אוהבים אתכם. מה עוד יש לך בדו"ח? את רוצה שאני אגיד?
היו"ר אמנון כהן
¶
תיירות – זה אני. אני עוזר לכם לתיירות. יש לכם עיר שבאמת קולטת הרבה תיירות, ואתם לא צריכים לקבל נזק מזה ולא לוותר על הסכומים. אנחנו נסדיר את הנושא הזה. אם המדינה רוצה, שהיא תממן ושמשרד התיירות ישפה אתכם. אם לא, בעזרת ה' אנחנו נמצא ובנושא הזה אנחנו לקחנו את הכפפה; אנחנו לא רק מטילים חובות עליכם, אלא גם רוצים לפנות לכם תקציב לדברים אחרים.
משרד המבקר, עיריית תל-אביב, יש עוד משהו? יש עוד משהו שפספסתי?
היו"ר אמנון כהן
¶
בסך-הכול, תל-אביב בסדר. יש לכם ראש עיר טוב. אני אוהב אותו. אתם באמת עושים עבודה טובה.
היו"ר אמנון כהן
¶
לגבי משאיות, זה לאט-לאט. הם אמרו שיש להם תכנית מתאר בכלל לכל נושא התחבורה. אני בטוח שהם יסדירו גם את הנושא הזה.
איזה עיריות נשארו פה? רמת-גן, מה נשמע? מי נמצאים פה?
פרנצ'סקה לביא
¶
הוא מנהל מחלקת דרכים, ולא תנועה. אני מנהלת מחלקת תנועה.
הייתה טענה אחת לגבי התמרורים בתחנות אוטובוס, ואנחנו הצבנו את התמרורים האלה עוד לפני שיצא הדו"ח ועוד לפני שפורסם. אנחנו מסודרים.
היו"ר אמנון כהן
¶
- - אני לא יודע אם מגיע, אבל זה לא כל אחד ואחד. זה לא עובד עירייה. על חבר מועצה אולי אפשר להסתכל כנבחר ציבור שבא במסגרת עבודתו לפקח ולבדוק דברים.
לפני כן יש לי לגבי רמת-גן את נושא חוות דעת של ייעוץ משפטי לגבי פקחים כדי שלא יהיה להם עבר. מי עונה על זה?
רמי נחום
¶
אני עונה על זה, רמי, מנהל מחלקת החניה. כל פעם שאנחנו מקבלים מפקח ולפני ההסמכות שלו, אנחנו מוציאים שאילתה למשטרה לגבי רישום פלילי לגבי המפקח. למרות הנושא הזה שבדקנו, בא המבקר ואמר שאנחנו צריכים חוות דעת מקצועית של היועץ המשפטי שלנו, וכך אנחנו נוהגים. בגיוס הקרוב שעשינו, וגייסנו שני מפקחים, בנוסף לרישום שביקשנו מהמשטרה העברנו את זה לחוות דעת של היועץ.
רמי נחום
¶
לכולם יש אישור מהמשטרה שאין להם רישום פלילי. ברגע שיש לו רישום פלילי, הוא לא יכול לעסוק בדו"חות, וזה לא משנה מה הוא עשה.
היו"ר אמנון כהן
¶
עובדים ברחובות, ולא נבחרים. לא, גם נבחרים שם. מצד אחד אנחנו חייבים לשמש דוגמא, גם נבחרי ציבור גם בכנסת וגם בעיריות. להפך, אם נותנים לנו מה שאסור לנו לקחת, יש עניין של נראות. אבל, בוא ונראה מה עושים.
רמי נחום
¶
ראש העיר דאז צבי השיב בנושא הזה ואמר שמאחר ואין לנו מקומות חניה למכביר בעיר ונבחרי ציבור עושים את העבודה שלהם לטובת הציבור, הוא הואיל לתת להם את הפטור הזה. כמובן שכרגע אנחנו מגבילים להם את זה בשעות. אנחנו נגיד שזה שעות העבודה בלבד.
בד בבד ראש העיר הנכנס רוצה להכניס נושא חניה חופשית לכל תושבי העיר, כמו בתל-אביב, כך שחבר מועצה, שעל-פי חוק חייב להיות תושב העיר, יהיה פטור מתשלום, ותו החניה שלו יהיה חוקי.
היו"ר אמנון כהן
¶
הבנתי. העיקר תסדירו את זה. המבקר יבדוק ויגיד לכם שאתם עומדים בחוק עזר עירוני. בסדר גמור.
היו"ר אמנון כהן
¶
הוא 'התלבש' עליכם. הוא משנת 1989. הוא עשה קופון-קופון. לבריאות שיהיה לו. אבל תן גם לאחרים. אולי יש מישהו יותר טוב.
רמי נחום
¶
לצורך העניין, אדם קיבל את הדו"ח ומיד רץ ושילם אותו ולאחר מכן הגיש ערעו, והתובע העירוני כן קיבל את הערעור שלו. לא בדרך כלל מקבלים.
רמי נחום
¶
אפרופו גירעון, נחזור למשרד התיירות לגבי התיירים. דווקא יש לי הצעה. יש חברה שאנחנו עובדים אתה שבאון-ליין אנחנו מקבלים, והיום כל המערכות עובדות באון-ליין וכל הדו"חות הם באון-ליין, ואני מקבל הסבה מידית מחברת ההשכרה מי שכר את הרכב.
רמי נחום
¶
מה שאנחנו כן צריכים זה חקיקה ואת עזרתכם כמובן, שבעמדת מסוף כשהוא מחזיר את הרכב, החברה תאמר לאותו תייר: "אדוני, יש לך דו"ח. אתה יכול לשלם או שאתה רוצה להגיש עליו ערעור". לדעתי, זו חקיקה שבה אנחנו נוכל לעצור אותם בזמן שהם מחזירים את הרכב. ואז, נימנע - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל, אם הייתה גם טכנולוגיה שאפשר לשלוח את הרפורט – פעם בחצי שנה היו מורידים את המצלמות.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מכל מי שיושב כאן, מהעיריות ומהשלטון המקומי: אם יש לכם איזה שהן הצעות קונקרטיות בנושא הזה, תשלחו לנו לוועדה, כי אני הולך להכין הצעת חוק. אני רוצה להתחשב ולהיעזר בניסיון שלכם כדי להכין את החוק טוב.
היו"ר אמנון כהן
¶
בוודאי. אנחנו נכין ביחד. נביא משהו מוגמר, ואני חושב שאז כולם ייכנסו לתהליך שבאמת ימצאו את הפתרון החשוב. שוב, רמת-גן לא צריכה לספוג דו"חות של תיירים.
מוחמד דיאב
¶
לפני שהגעתי רציתי לבדוק אם קיבלנו דו"ח בכלל על מנת לבוא מוכן לכל מיני שאלות, אבל אמרו לי שלא קיבלנו דו"ח. בכל זאת וידאתי, כשדיברתי אתם בטלפון אתמול, אמרתי להם בשביל מה לי להגיע אם אין לי דו"ח.
היו"ר אמנון כהן
¶
אתה תקבל את זה ביד. שמך רשום. אתה דואג לעשות עבודת מטה בתוך העירייה. תיתן את זה לראש העירייה. תוך שלושים יום אנחנו רוצים התייחסות לדו"ח מבקר המדינה על-פי סעיפים שקשורים עליכם. יש פה את כל העיריות, אבל מופיע בדו"ח מה שקשור אליכם. תענו: בנושא א' – טיפלנו א', ב' ו-ג', בנושא ב' – טיפלנו בזה, בנושא אחר אני לא יכול לטפל כי אני-לא-יודע-למה. אני רוצה לקבל תשובה תוך שלושים יום. תגידי למזכירה שתוציא צילום כמו שהוציאו לי. אנחנו ניתן לך, תיקח את השלושים יום, ותיתן לנו תשובה.
מנהלת הוועדה, לגבי כל אלה שלא הצליחו להגיע – לאחד היה כנס, ולאחר היה משהו אחר – אנחנו נשלח להם את הדו"ח, וניתן להם לתת לנו תגובה תוך שלושים יום, ואם לאו נביא אותם בצו. לא יכול להיות שוועדה מבקשת להגיע והם לא באים. אם מביאים את התשובות תוך שלושים יום – הכל בסדר, ואם לא – לדאוג שהנציגים ההם יבואו. אנחנו צריכים להראות שאנחנו באמת רוצים לתקן ליקויים. הדיון היה בסדר וענייני, לא? לא חיפשנו אף אחד. אנחנו באמת רוצים לתקן. אנחנו גם לומדים ברמה הרוחבית והכללית, במאקרו, ומתקנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
והבה, תפקידי לעזור. אני צריך לעזור. דו"ח מבקר המדינה – יש חוק עזר או חוק כזה, והוא בודק ומה לא טוב על-פי חוק שקבעו אותה עיר או מדינה. הוא בודק מה הולכים לתקן. אתה ראית שבדיון שכל אחד בעירו זה משהו אחר, אבל במאקרו אנחנו רואים פה מה צריך לתקן ומה לעזור לאותן עיריות להתמודד מול תיירים או מול משרד התחבורה כדי לקבל את הדו"ח.
הבנתי שאתה לא באת מוכן. כדין טמרה, גם אתה תקבל את הדו"ח. אתה תיתן אותו לראש העיר המוכשר שלך, ותעשו דיון במטה. תוך שלושים יום תן לנו תשובה, ותראה איפה אני יכול לעזור לך – בשמחה. בשמחה אנחנו רוצים לעזור וגם בדברים שלא קשורים לדו"ח. אני ותיק בבית, ואני מכיר את הבעיות גם בעיר וגם באזור שלך. חבר הכנסת אזולאי גם דיבר אתי על כך שיש שם בעיות, והוא מנסה לעזור כי מתנועתנו הוא אחראי שם באזור הזה. יש פה משרדי הממשלה, משרד הפנים ומשרד התחבורה. אנחנו, בהחלט-בהחלט, נוכל לסייע. אם יש משהו שהממשלה הבטיחה והיא לא עומדת בו, בזה אני יכול לעזור, ומבקר המדינה יכול לעזור. אם יש החלטות כאלה ואחרות שלא מקוימות שאני יכול לעזור לך – בוודאי. לכן, תגיד לראש המועצה שיהיה בקשר. קח את הדו"ח. אם הוא ירצה פגישה גם כדי להציף את הנושאים שיש סיכומים שלא יוצאים לפועל, אני מוכן לעזור. אלה הדברים שאני יכול כן לעזור בהם. תיעזר, תראה פה בית. אתה נבחר ציבור.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו רואים בכם את חוד החנית של הגוף, של הכנסת ושל הממשלה. אתם צריכים לטפל בתושבים שהם תושבים של מדינת ישראל.
שמואל גולן
¶
דאלית אל כרמל הוא ישוב עם תיירות פנים גדולה מאד במיוחד לקראת סופי שבוע, ומי שמסתובב שם רואה שאין שם מדיניות אכיפה ואין שם מדיניות חניה.
שמואל גולן
¶
יש שם אי-סדר כללי בנושא תחבורה, וצריך לתת את הדעת לעניין. יש להם ראש מועצה חדש, רפיק חלבי, ואני מאמין שהוא יידע איך לטפל בבעיה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו רוצים להגיד שכפר-סבא לא צריכה ביקורת. כפר-סבא היא עיר – מה אמרתְ? – מוסדרת וטובה. אבל, אנחנו מצפים שתקראי את הדו"ח.
היו"ר אמנון כהן
¶
תראי שאתם עומדים שם בתנאים שבהם ביקשנו להיות: שאין לכם פה פתאום שפה אפורה או כחול-אדום ביחד.
היו"ר אמנון כהן
¶
תבדקי שאין. תראי לגבי הסדרי חניה שזה כתוב בשלוש שפות. גם שם יש תיירות טובה. נושא תיירות ורכבים, חניות ודברים כאלה – אנחנו הולכים להסדיר בעזרת ה'.
אני מסכם את הדיון, ואם יש משהו שאתם, השותפים לדיון, עדיין רוצים שייכנס לסיכום, תוכלו להגיד. גברתי, יש משהו חדש?
מאריה כהן-אתגר
¶
נשמח שהכללים ליישום תקנה 18(ב), מה שאמרנו שאין נוהל מוסדר אחיד לכל המחוזות שלנו - - -
מאריה כהן-אתגר
¶
כללים ליישום תקנה 18(ב) לתקנות התעבורה. עד ה-1 במרץ אנחנו ממתינים להערות של רשויות מקומיות. זה מסמך שכבר ערוך ומוכן לפרסום. אנחנו נהיה מה יהיו ההערות של הרשויות. חשבנו שיהיה נכון לקבל מהן בכל זאת פידבק לפני שהמפקח על התעבורה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
נציגי עפולה, מה נשמע? קשה להגיע מעפולה. יש פקקים. שבו מקדימה. באתם לכנסת ישראל לייצג את העיר. אתם מכירים את דו"ח המבקר?
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל הוא למד את הדו"ח, והוא בא והוא ייתן לך תשובות עכשיו על כל מה שקרה פה ויגיד מה העניינים. אתם מכירים את דו"ח המבקר ולמדתם אותו, כן? הגזבר, אתה ותיק שם. הדו"ח מציין: "בחוק העזר של העירייה בדבר העמדת רכב חניה וחנייתו נקבע כי החניה בתשלום מוגבלת לשעה אחת, אך בפועל תמרור החניה המוצב ברחבי העיר אינו מגביל את משך זמן החניה הרצופה בתשלום". זו מין הטעיה כזו, משהו כזה.
יצחק שריקי
¶
לא, זו לא הטעייה. היו פעם כרטיסי חניה, וכרטיסי החניה היו לשעה. אין היום כרטיסי חניה, כך שאין בעיה בכלל.
יצחק שריקי
¶
אנחנו ישבנו, צוות תיקון ליקויים, ואנחנו הולכים לשנות את חוק העזר בכל הנושא של הליקויים שהדו"ח העיר עליהם.
אנחנו גם הולכים לעשות שינוי בכלל במבנה חוק העזר, כך שזה יצא לנו טוב עם דו"ח מבקר המדינה ועם התיקון של החוק כי אנחנו הולכים לשנות את הנושא של חניה אזורית, וכמו בנצרת עילית למשל לתת איזה שהוא תו חניה שנתי לתושבי העיר באזורים שהם פחות בעייתיים. אני מקווה שחוק העזר יבוא בחודש הקרוב למליאת המועצה לאישור, ואנחנו נביא אותו למשרד הפנים ולמשרד המשפטים.
יצחק שריקי
¶
אני מקווה שתוך חודש וחצי עד חודשיים הוא יגיע למליאת המועצה מתוקן ומסודר. אנחנו רוצים לאמץ חוק עזר שכבר אושר על-ידי משרד הפנים ושהוא יהיה נכון.
היו"ר אמנון כהן
¶
- - ויעבור את כל התהליכים. תעדכנו גם את הוועדה וגם את משרד המבקר כדי שאנחנו נדע שהדברים תוקנו ולא נצטרך להטריד אתכם שוב להגיע מרחוק. תתעסקו בניהול העיר, וזה מה שחשוב לנו.
מה עוד היה לנו?
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. הוא הגון. לוקח למי שצריך לקחת, ומי שצריך לשלם לו משלם לו. הוא נתן שירות, מה? גם פה בן-אדם שילם ולא היה צריך.
יצחק שריקי
¶
זה היה אצל חברת "שוהר", שהייתה החברה קודמת, שזה היה בכלל בחברה הכלכלית, ועכשיו זה עבר לעירייה. אנחנו ביקשנו מחברת "שוהר" את המקרים האלה. אני לא ראיתי פרטנית את המקרים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אתה לא צריך את משרד המבקר. אנחנו רוצים שתדע לדבר אתה. אם יש לך קושי, שניכם תבואו לפה. מנהלת הוועדה, תכתבי בבקשה שתוך שלושים יום רוצים להסדיר את הנושא. מי שמגיע כסף ממנו אליך – עד הסוף תלך אתו, אבל מי שמגיע לו ממך – עד הסוף תלך אתו גם. אם יהיה לך קושי ללכת אתו כי אתה צריך לשלם, אנחנו נעזור לך איך ללכת אליו.
היו"ר אמנון כהן
¶
אוי ואבוי. כבוד הגזבר, אתה תדע גם מה שבתוך וגם מי שהיה קודם. יקירי, תודה. תוך שלושים יום תסדירו את הנושא.
מה עוד היה?
יצחק שריקי
¶
אבל, אדוני, בצוות תיקון ליקויים אנחנו ביקשנו ממנהל הפיקוח בעירייה שישים בכל תחנות האוטובוס שנמצאות באזורי חניה שלט שאפשר לחנות - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
יקירי, כמו שאני מבקש ממך להחזיר לתושב, אני דורש מהם גם להחזיר לך. לא הייתם פה, ואנחנו מטפלים גם בנושא תיירים. אני לא יודע כמה תיירים יש לכם. כרגע פוטרים אותם מתשלום. אנחנו לא רוצים שיפטרו אותם. אנחנו רוצים שהכסף יגיע אליכם.
היו"ר אמנון כהן
¶
עיריית ירושלים, יש פה בקשה לבחון סוגיה, כמו שתל-אביב בוחנת, והבנתי שגם רמת-גן, שהם רוצים לתת תעדוף לאלה שגרים בירושלים. יש כאלה שמגיעים לביתם והמקום שלהם תפוס.
ריטה לדג'ינסקי
¶
אני לא אדבר על תל-אביב. יש רשויות אחרות שיש מסה גדולה של כלי רכב שנכנסת לעיר, ויש להן הרבה חניונים עירוניים, והן יכולות להרשות לעצמן לכל התושבים בכל העיר לעשות חניה חנם.
ריטה לדג'ינסקי
¶
- - לאף אחד לא תהיה חניה, כולם יסעו עם הרכב למרכז העיר לעבודה ולכל מיני מקומות, ובזה נסתום את זה. גם כך העיר סתומה.
יואב ירדני
¶
כבוד היושב-ראש, יש לי הערה קטנה. שמי יואב ירדני, ואני מנהל אגף הפיקוח בעיריית תל-אביב-יפו. העבודה הגדולה, שנעשתה על-ידי המבקר, להערכתי, בנושא אחד היא לא נגעה. אין היום מקצוע פקח. כל רשות ורשות מסמיכה כל אחד על-פי הבנתה. אני חושב שהגיע הזמן שמשרד הפנים באמצעות - - -
יואב ירדני
¶
אין מקצוע פקח בשום תהליך. יש פקיד, יש עובד מנהלי, ואין הגדרה מסודרת בחוק, וגם אין הגדרה מה זה. לכן, אני חושב שמן הראוי היה שבהזדמנות זו - - -
דוד אסולין
¶
אני רק רוצה להוסיף משהו בנושא הזה. פעם ניסיתי להניע תהליך, אפילו בכנסת, לשים את המקצוע הזה כמקצוע מועדף, כדי שנוכל לקבל אנשים.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, אני לא אומר: הכשרה. אנחנו מדינה צעירה, וכל פעם יש לנו דברים חדשים וצומחים. ואז צריך לאט-לאט להסדיר את הדברים. בנושא הסדרה: מי הוא פקח? מה הכשרתו? מה מקצועו? מה אני, כמדינה, מצפה ממנו בעירייה שהוא יידע מה לעשות? מה הסמכות שלו? הרי בחוק אחר בוועדת הפנים, כשהייתי היושב-ראש, טיפלתי בשיטור קהילתי עירוני והסמכנו פקח.
היו"ר אמנון כהן
¶
שם קצת הגדרנו, אבל אני לא יודע אם זה משליך על כולם. שם יש הסמכות נרחבות יותר. הוא לא שוטר. הוא לא יכול להיות שוטר, אבל שם קצת הגדרנו. אולי במשרד המשפטים ביחד תעשו איזו שהיא עבודת מטה, וגם לשבת יחד עם השלטון המקומי, שולחן עגול כזה – לשבת ולהסדיר את הנושא הזה. אולי יש דברים, כמו שאת אומרת, בפיקוח עירוני שהסדרנו, שיטור עירוני קהילתי, ואולי משהו נגזר משם. אבל, כהסדרה, הנושא הזה לא מוסדר.
שמואל גולן
¶
יש ספר שנקרא: ניתוח עיסוקים. משרד הפנים מתעסק עם זה כבר הרבה זמן. צריך לגמור אותו כבר סוף-סוף, ושם צריך להיות מקצוע עם ההסמכות המותרות לפקח. אבל, זה, ביחד עם החקיקה של חוק העיריות, לוקח שנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. אנחנו צריכים להפריד אותו. אני לא מדבר על הפקחים.
נציג תל-אביב, אנחנו קיבלנו. הוועדה תכין הצעת חוק. מנהלת הוועדה, תרשמי. אני, יושב-ראש הוועדה, אני אכין באופן פרטי. אם יש לכם איזה שהוא ניסיון בנושא הזה – לשלוח לנו מה הייתם רוצים שיהיה בהגדרה, איך אתם רואים את התפקיד ומה אתם רוצים. חשוב לנו לשלוח, כדי שלא אפספס משהו. אני כמובן אעביר אלייך, למשרד המשפטים, ותראי את הדברים האלה גם מבחינה משפטית. אני אומר לכל אחד וזה לגבי כל דבר. אנחנו באמת רוצים להיות לעזר לכם. לכן אנחנו לא באים רק לתקן אלא במאקרו, מבחינה מערכתית, לראות מה אנחנו הולכים לתקן. אמרנו: הסדרת נושא הפקחים – מי הוא פקח? מה הוא פקח? מה תפקידו? איך ומה סמכויותיו? מה תנאיו? אולי להצמיד אותו לאיזה שהוא תנאי כזה, כי זה גם מסוכן לפעמים. לפעמים תוקפים אותו, ולפעמים הוא נכנס למקומות מסוימים, וצריך לתת לו גם את ה הגנה הזאת כך שלא יהיה שאם הוא יקבל פתאום איזה שהוא תרחיש בכלל לא יודעים לתת לו פיצוי. הוא כזה? הוא שוטר או לא שוטר? לכן צריך להגדיר גם את נושא הסיכון שלו – מה המצב כשאני שולח אותו, כמדינה, כעירייה, ושהוא גם מוגן מבחינה זו. אם, חס וחלילה, קורה משהו, משפחתו לא נפגעה כתוצאה מכך. נגעתי בדברים חשובים, כן?
היו"ר אמנון כהן
¶
פורום ה-15 בטח מכניס איזה 80 סוגים ביחד, ואז זה נתקע. רוצים אחד-אחד, פרה-פרה.
אנחנו ממשיכים הלאה בסיכום הדיון. בנושא פיקוח אנחנו מכינים חקיקה.
כל העיריות, כשאתם מטפלים בעוד דברים, אנחנו נותנים לכם זמן. אחרי הוועדות שאמרתם, תשלחו לנו.
העיריות שהיו כאן ולא הביאו חומרים ותשובות ועיריות שלא הצליחו להגיע – כל אלה יקבלו את הדו"ח חזרה, ותוך שלושים יום צריך להתייחס ולתת לנו תשובות לגבי כל הדו"חות שלהן, וכל אחת במה שמיוחס אליה.
בנושא משרד התחבורה אנחנו כותבים מכתב לשר התחבורה, והוא יצטרך לרכז את הנושא, השלטון המקומי, משרד המשפטים וכמובן משרד הפנים, לגבי הסדרה של שאילתות – שאילתות של עירייה מול משרד התחבורה – שלא תעלה כסף. אנחנו רוצים להסדיר את זה באופן טכנולוגי כזה שאתה נותן שאילתה, מקבל את התשובה וממשיך הלאה. אף פקיד לא צריך לעבוד. עוד פעם, אם אנחנו רוצים שירות - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רוצה שלא יעלה כסף. אנחנו נבחן את זה. אם צריך חקיקה, נביא את זה באופן חקיקתי ואז נביא לשולחן, ואז שר התחבורה ישקול ויישב - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו נשקול. אנחנו נבדוק את זה. בגדול, אנחנו רוצים לפנות כסף לעיריות לדברים אחרים, כי צרכי עמך מרובים בעירייה ואנחנו מטילים עליכם כל פעם דברים חדשים.
משרד התחבורה, אנחנו רוצים לקבל תשובה לגבי 18(ב), כמו שאמרת, אחרי שמקבלים את התגובות.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני לא צריך את הנוהל עצמו, אלא רק להגיד לי שהנוהל יצא ושהנושא הולך להיות מוסדר, כך שיקבלו הנחיה איך לטפל בדברים.
נושא משרד הביטחון – אנחנו מבקשים ממשרד המשפטים לעדכן את הוועדה, כי כרגע הם לא פה. אני גם אפנה לשר הביטחון על כך שמתקשים הרשויות לגבות את קנסות של חניות של קציניהם ועובדיהם ובכלל של כל מערכת הביטחון. לכן, לעשות עבודת מטה בשיתוף עם הגורמים: שלטון מקומי, משרד המשפטים והם, ומשרד הפנים אולי, ואני לא יודע מי עוד קשור לנושא.
היו"ר אמנון כהן
¶
המטרה היא למצוא מסלול ירוק וקל שהוא באמת נגיש, כדי שיגיעו ומי שעשה עבירה ישלם במקום, ולא למשוך אותו שנה-שנתיים, כי העירייה זקוקה לכסף לשלם גם לפקחים. נכנס לעירייה הכסף של ה- - -?
היו"ר אמנון כהן
¶
כן, פקחים צריכים לקבל משכורת, וכך גם אחרים. זה חשוב. הם נותנים שירות, והם צריכים לקבל גם תגמול על זה.
מדחנים – הבנו.
תיירים – הבנתי שיש איזו שהיא עבודת מטה. מי מרכז את עבודת המטה? משרד המשפטים? משרד התחבורה?
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו פונים לשר באותה פנייה ומוסיפים לגבי תיירים שאנחנו רוצים להסדיר את זה כמו שנהוג בעולם. אני גם אדבר אתו. אני חושב שצריך להסדיר את זה באופן חקיקתי שגם חברות השכרה, שנותנות את הרכבים – שיהיה שיתוף פעולה, וצריך להסתכל על כל המכלול, שקודם כל נעשה בדיקה בתוך הבית, בתוך חברות שמשכירות את הרכבים, כלומר באמת לנתב את זה נכון לאותו תייר שעשה עבירה, ורק לאחר מכן לשלוח. כמו שאמרה פה נציגת משרד המשפטים, צריך שתהיה גם זכות תגובה או ערעור, כדי לראות שזה הוא או לא הוא, וברגע שהוא כבר יודע שזה הוא רק אז הוא ישלם, ולתת לו את התקופה הזאת, את הזמן או את הדרך כדי שהוא יידע לבחון את הדברים האלה.
מאריה כהן-אתגר
¶
ביררתי עם היועצת המשפטית שלנו, והיא באמת ריכזה אצלה את הדיון על כך, והיא אמרה שהנושא לא צריך להיות מוסדר במסגרת תקנות התעבורה או דיני תעבורה אלא בחקיקה אחרת. זה לא קשור לעבירה עצמה. זה קשור ליכולת של המדינה או הרשויות להפעיל כרטיסי אשראי של מישהו שמסר אותו למטרה אחרת. לכן, זה לא עניין של תקנות התעבורה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבין. זה לא תקנות. כרגע זו בעיה שאנחנו רוצים לטפל בה. לכן, כל אחד מטעמו צריך לעשות את ההסדרה שלו. את תגידי: זו הסמכות שלי, אני רואה את זה כך, וזה על השולחן. משרד הפנים יבוא, ומשרד המשפטים ימצא את המינוח המתאים והנכון איך לעשות את זה. אבל, חייבים לשבת בשביל זה. שולחן עגול נועד רק בשביל זה – לשבת, להחליף דעות, לחשוב ולראות איך הולך בעולם, באיטליה כמו שאמרו, איך הולך בצרפת ואיך הולך באוזבקיסטן ובכל מקום. ואז, לומדים מכולם, ומוציאים איזו שהיא החלטה שתהיה סבירה ומידתית ומתאימה, שבסופו של דבר מי שהוא עבריין ישלם. הוא ישלם ויידע שבפעם הבאה גם במדינת ישראל צריך לשמור על החוק.
האם פספסתי משהו?
היו"ר אמנון כהן
¶
את זה אמרתי. ברמה המקומית, כל אחד תוך שלושים יום ייתן לנו תשובות וגם כל אחד לפי ועדת תנועה שמתכנסת ייתן לנו דיווח.
אני רוצה להודות לכל אלה שהגיעו לדיון הזה. הפריתם מאד את הדיון. אני רוצה להגיד לכם תודה על כך שאתם נותנים שירות לתושבים שנמצאים באזור תחום שיפוטכם. ישר כוח לכם. גם באתם באמתם מוכנים. מי שלא מוכן – יבוא מוכן. אנחנו גם נשלח לאלה שהיו מוזכרים בדו"ח ולא הצליחו להגיע, כדי שנדע.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:45.>