PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
09/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 133>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ט' באדר א התשע"ד (09 בפברואר 2014), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 09/02/2014
הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (מס' 2), התשע"ה-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
שולי מועלם-רפאלי – מ"מ היו"ר
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
אלעזר שטרן
מרדכי יוגב
מוזמנים
¶
>
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
שמואל יסלזון - ראש אגף גיור, המשרד לשירותי דת
אברהם קטלן - יועמ"ש למערך הגיור, המשרד לשירותי דת
שמעון יעקבי - יועץ משפטי, בתי הדין הרבניים
ורד סויד - מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, משרד ראש הממשלה
איגי פז - משפטן, משרד המשפטים
רני נויבואר - ראש תחום, משרד המשפטים
רינה נשר - רשות האוכלוסין, לשכה משפטית, משרד הפנים
דסי צנגן - רשות האוכלוסין, לשכה משפטית, משרד הפנים
משה לאופר - קצין בית הדין לגיור, משרד הביטחון
אנדרו סאקס - רב התנועה המסורתית
אמילי שוחט - יו"ר, התנועה המסורתית
יזהר הס - מנכ"ל, התנועה המסורתית
גיל יותם - התנועה המסורתית
עדי שטיין - רכזת על משמר הכנסת, התנועה המסורתית
גלעד קריב - מנכ"ל, המרכז הרפורמי לדת ומדינה
נועה סתת - מנהלת המרכז הרפורמי לדת ומדינה
איילת גורן - דוברת המרכז הרפורמי לדת ומדינה
רבקה שפירא רוזנברג - מחלקה משפטית, המרכז הרפורמי לדת ומדינה
אלעד קפלן - מנהל המחלקה למדיניות ציבורית, מכון "עתים"
אסתר ביסוור - מכון "עתים"
סוזן וייס - עורכת דין, מרכז צדק לנשים
בועז אורדמן - עוזר נשיא בית מורשה
בת-שבע שרמן-שני - מנהלת יד לאישה ויו"ר הוועדה המשפטית
נסים עוג'ר - יועץ משפטי, אגוד הארגונים החברתיים
לורן פוריס - לוביסטית, מייצגת את "המרכז הרפורמי לדת ומדינה"
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית), התשע"ג-2013>
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח את הישיבה. אנחנו נעסוק היום בהצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית).
אני מבקש לפתוח את הישיבה בהתנצלות. שלא כמנהגי, אני אקריא מן הכתב. למרות שבדרך כלל אני לא עושה את זה, אבל חשוב לי הדיוק של הדברים ולכן אני אקרא אותם מן הכתב.
בשבוע שעבר, בתום הישיבה שעסקה בהצעת חוק של חברת הכנסת עדי קול, התבטאתי כלפי היהדות הרפורמית בצורה מוטעית ושגויה, וכתוצאה מכך נפגעו רבים. לא הייתה לי כל כוונה לפגוע באיש וכן לא בתנועה הרפורמית.
היו כאלה שניסו להטות את דברי לכיוון של אי-הכרתי ביהדותם של הרפורמים. ולא היא. הרפורמים וכמובן כל מי שנולד לאם יהודייה, הינם יהודים לכל דבר ועניין. כוונת דברי הייתה שבין הרפורמים לביני יש חילוקי דעות עמוקים לגבי הפרקטיקה ביישום של היהדות.
יחד עם זאת, בהיותנו כולנו יהודים בני דת אחת, עלינו לפתור את חילוקי הדעות בנושאים הרלוונטיים בשיחות ובהתדיינות סביב השולחן. אני חוזר ומביע ההתנצלות בפני כל מי שנפגע.
קיבלתי מכתב מרגש מנכדה של הרבנית גולדה, שהייתה אשתו של רב באוקראינה. אני מוכרח לומר שהמכתב הזה מאוד ריגש אותי. תודה רבה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, 10 דקות הפסקה, בסיומן שולי תחדש את הישיבה. תודה רבה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 11:05 ונתחדשה בשעה 11:15.)>
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
שלום לכולם, שבוע טוב. היום יום ראשון, ט' באדר א'. ה-9 בפברואר 2014. אנחנו ממשיכים את הדיון בנושא הגיור במדינת ישראל. אני שמחה שמתקיימות גם הישיבות כאן, אבל בעיקר הרבה מאוד עבודה של חברי הכנסת, חבר הכנסת שטרן וחבר הכנסת הרב אלי בן-דהן.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
והצוותים – לקחת לי את המילה מהפה. והצוותים הרחבים שנוגעים בזה, גם בשעות מטורפות רבות אחרות. מושקעים מאמצים רבים של כולנו להביא בסוף לדבר הנכון ביותר מבחינת עם ישראל ומדינת ישראל.
חבר הכנסת מקלב ביקש את רשותי להציע הצעה לסדר. בבקשה, אדוני.
אורי מקלב
¶
ברשותכם, ברשותך היושבת-ראש, חברי חברי הכנסת, אני מבקש להתייחס לחלק הראשון של הישיבה שבו - - -
אורי מקלב
¶
יושב-ראש הוועדה אולץ, נדרש, להתנצל על דברים שהוא אמר. זאת פגיעה בדמוקרטיה, זאת פגיעה בחסינות של חברי הכנסת. לא היו דברים כאלה מעולם שחבר כנסת נאלץ, נדרש, להתנצל על דברים שהוא אמר בתוך ועדה, על דברים שהוא חושב.
זאת משטרת דיבורים, מחשבות ודיבורים. קרה שחבר כנסת התנצל בפני אוכלוסייה מסוימת אם נשמעה איזו פגיעה בהם. עוד אף פעם לא קרה שחבר כנסת אולץ - - -
אורי מקלב
¶
- - או שהוא מצא לנכון להתנצל על דברים שהוא אמר מתוך מחאות של ארגון מסוים, קבוצה מסוימת. הוא דיבר על דברים רעיוניים, הוא דיבר על דברים של השקפה.
היום, קבוצת הלחץ הזו, שהיא התנועה הרפורמית, שלחה את זרועותיה לכל המקומות: חברי כנסת משוחדים על ידה, פוליטיקאים, אמצעי התקשורת. לכן הם יצרו קבוצת לחץ ענקית שאין כמוה ואנחנו כאן היום עוברים על זה לסדר-היום.
אני חושב שדבר כזה מצריך מחאה חמורה. כמובן שאם זה היה קורה בעקבות אחרים, היה נפלט קול זעקה. במקרה הזה כולם שותקים. אני חושב שבמקום שאין איש – גם צריך להיות איש, אני גם צריך להביע את המחאה הזאת.
אני אומר בפירוש את דעתי בעניין: התנועה הרפורמית מרסקת את העם היהודי. ההתבוללות וכל פעולותיהם שאנחנו רואים שנעשות מחוץ לישראל עד היום, מגיעות גם לארץ, הצעת החוק הזו היא דוגמה. אנחנו רואים ויודעים בדיוק מה ולמה המעורבות שלהם פה גדולה מעבר רק לנושא הזה של רק לפתוח את נושא הגיור.
אנחנו יודעים בדיוק מה עומד מאחורי הסעיפים פה, אבל זאת רק דוגמה אחת לפעולות רבות שבתקופה האחרונה הם יותר-יותר עושים את זה גם בגלוי, גם בסתר. קבוצות שלימות עומדות בהנחייתם, במימונם, ארגונים שונים וקבוצות שונות רודפים את הציבור החרדי, רודפים את העם היהודי, מנסים לרסק את העם היהודי מבפנים – מה שלא הצליחו מבחוץ, היום עושים את זה מבפנים. היום, מבחינת העם היהודי, הם האויב של העם היהודי. הם רודפים את העם היהודי, גורמים להתבוללות לגמרי של העם היהודי, פגיעה בעם היהודי.
אני חושב שחבר הכנסת אומר בצורה כזאת או אחרת, כל מסע הלחצים הזה שהתחיל מראש הממשלה וכלה במפלגה וכולל גופים אחרים, אנחנו בידינו צריכים למחות. אני חושב שהדבר הזה אסור שיעבור לסדר-היום.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אני לא מתכוונת לפתוח פה דיון, ברשותכם, מוזמני הוועדה. חבר הכנסת מקלב הביע את העמדה שלו, את המחאה שלו. אני לא מתכוונת לפתוח את הדיון הזה פה. זה לא נראה לי המקום. חזקה עלי שמטרתו של חבר הכנסת מקלב ומטרתי אני ומטרת חבר הכנסת שטרן ומטרת כל מי שיושב כאן היא חיזוקו של העם היהודי וקבלה מוחלטת של התגיירות שהיא לפי ההלכה בתוך מדינת ישראל. תודה.
אלעזר שטרן
¶
אני מבקש, כמו שאמר חבר הכנסת מקלב, כדי שלא יתפרש חס וחלילה ששתיקה כהודאה דמיה, אני לא מקבל את דבריו.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
תודה, חבר הכנסת שטרן.
אנחנו ממשיכים את הדיון בחוק הגיור. אנחנו נבקש מאלעזר, היועץ המשפטי של הוועדה, להתחיל לקרוא מההתחלה. חבר הכנסת שטרן, אני רוצה את הסכמתך להליך שאנחנו נעשה: אנחנו מתחילים לקרוא מההתחלה ובכל מקום שבו אתה וחבר הכנסת, הרב אלי בן-דהן, הגעתם להסכמות – מישהו מכם יגיד את הנוסח אם הוא שונה מהנוסח שאנחנו מקריאים בוועדה. מקובל?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
זה הנוסח שעלה לאתר והונח בפניכם – כתוב עליו: נוסח מעודכן מטעם חבר הכנסת שטרן לדיון ב-9 בפברואר 2014, כמו שאמרתי, ט' באדר א'.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
הדיון הזה, שאת יושבת בקואליציה שלך מראש הממשלה ועד למטה שכולם פוחדים מהם, מתחבאים מתחת לכיסא, אז אל תפתחי. רק תנהלי חוקים.
אלעזר שטרן – הלשכה המשפטית
¶
>
הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית) או הצעת חוק הגיור. בדיון הקודם, אחת השאלות הראשונות שעלו הייתה: האם הצעת החוק תהיה הצעת חוק נפרדת או כתיקון לפקודת העדה הדתית (המרה). זה נדון בדיון הקודם אבל לא התקבלה החלטה.
רני נויבואר
¶
אנחנו בעד שזה בתיקון פקודת העדה הדתית (המרה), אנחנו מבקשים, למען הנוסח, שזה יופיע כפרק ב' בגלל שזה בעצם תוספת של משהו מאוד ספציפי לפקודה שהיא פקודה כללית. באופן כללי, מה שנאמר היום בפקודה ייהפך להיות פרק א' וזה יהיה פרק ב'.
אלעזר שטרן
¶
אפשר אולי, בדרך מסוימת, להכניס לפה את בתי הדין המיוחדים לגיור או ערכאות הגיור? אני מבין למה אי אפשר לקרוא לזה רק הגיור כולו, אבל האם אפשר לתת פה גם - - -
אלעזר שטרן
¶
אני בעד בתי הדין המיוחדים. כדי שזה לא יתפרש ליותר ממה שאנחנו עושים פה, ואני חושב שאין עם זה בעיה אם זה יהיה בתי הדין המיוחדים. לכם יש בעיה עם זה?
רני נויבואר
¶
אנחנו לא חושבים שזה עוסק רק בזה – זה עוסק גם במערך הגיור. לכן חשבנו לקרוא לזה הליכי גיור. אבל כל שם שהוא יותר מסביר שאנחנו לא עוסקים במהות של הגיור, שאנחנו קובעים עכשיו מהן מהויות הגיור – אפשר להציע שמות, אנחנו לא נדבקים לשם כזה או אחר, אבל אנחנו חושבים שהוא צריך לשקף ולבטא את מה שהחוק הזה עוסק בו, שזה לא הגיור.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"הגדרות
1.
בחוק זה –
"בית דין מיוחד לגיור" – בית דין שדייניו מתמנים לפי חוק זה;". אני מבין ממה שרני אמרה עכשיו - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אני אגיד. לפני ההגדרות הועלתה פה הצעה להכניס סעיף מטרה. הצעה של יוכי גנסין, אני מקווה שהיא תגיע עוד מעט. אני אקרא את הסעיף שהוצע על ידה: מטרת פרק זה להשיב אל חיק העם היהודי רבים ככל האפשר מקרב זכאי השבות.
אלעזר שטרן
¶
אני בעד סעיף מטרה, אבל אני חושב שכדאי שייכתב כאן: להשיב אל חיק העם היהודי רבים מקרב בניו. אני חושב שכל תוספות אחרות עלולות לסבך אותנו.
אלעזר שטרן
¶
בגלל שהם בניו. זאת שאלה מצוינת שאני שואל. אני מוכן לחתום על השאלה הזאת, שולי. אני מוכן גם לעצור לפני זה, במילים: רבים ככל האפשר.
אלעד קפלן
¶
אני מנהל את המחלקה המשפטית בעמותת עתים. אנחנו מסייעים לאנשים בתחומי הדת ובתחומים שונים, בין השאר בתחום הגיור. יש קהילות יהודיות רבות - -
אלעד קפלן
¶
- - יש קהילות יהודיות רבות ברחבי העולם, בין השאר בדרום אמריקה ובמזרח אירופה, בהן אין בית דין לגיור. כשאנשים רוצים להתגייר באותן קהילות, הם פונים למדינת ישראל, מדינת היהודים, כדי שיוכלו להתגייר ולהצטרף לאותה קהילה יהודית.
כשאנחנו כותבים אנשים שהם רק זכאי שבות, אנחנו בעצם מדירים את אותן קהילות ומוציאים אותם מקרב האנשים שיכולים להשתמש בשירותים של אותו בית דין לגיור שאנחנו רוצים להקים במדינת ישראל.
הרי לא יכול להיות שגיורים שנערכו במדינת ישראל, לא יהיו מוכרים לצורך חוק השבות. אנחנו רוצים שמדינת ישראל תהיה כתובת ליהדות התפוצות ולא תדיר אותה מאותו בית דין.
אלעד קפלן
¶
ברגע שהגדרת שרק זכאי שבות יכולים להתגייר באותו בית דין, למעשה אתה מדיר את הקהילות היהודיות - - -
אלעזר שטרן
¶
אני רוצה לתת לך דוגמה איפה יכולה להיות נפקא מינה: זכאי חוק השבות, כבר יש פה עכשיו דור שלישי, ככה הם באו. דור רביעי, על פניו הוא לא זכאי חוק השבות, ואז מה נגיד? לכן אני חושב שהפסקה הזאת לא צריכה לצמצם.
הילדים שלהם גדלו פה, משרתים פה אבל הם עצמם לא זכאים. לכן אני חושב - - -
רני נויבואר
¶
אני אבקש את התייחסות משרד הפנים אבל אנחנו חושבים שיש הבדל בין הפרשנות של המילים להתגייר בחוק השבות לבין הפרשנות של עמדת המדינה כפי שהיא מוצגת בבג"ץ. לכן כשאנחנו קוראים את החוק הזה, אנחנו מנסים לא לסטות לא לימין ולא לשמאל מדברים מסוימים.
מי שהתגייר לפי חוק השבות, מבחינת המדינה זה מישהו שהתגייר בחול. יש גם את ועדת החריגים וההסדרים ביחס לנתינים זרים. כרגע המדיניות היא לא לחרוג מהדברים האלה ולכן המשמעות היא של לקרוא לתוך החוק הזה אפשרות לקבל מעמד מכוח חוק השבות, הוא מבחינתנו פריצת גדר.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אתה יודע, הרבה דברים קרו בבג"ץ – סביב השולחן הזה היו על זה דעות כאלה ואחרות.
גלעד קריב
¶
לפחות שנציגת שרת המשפטים תאמר שהעמדה הזאת הובאה בפני בג"ץ לפני כמה שנים ונדחתה היא לא הדין המחייב היום במדינת ישראל. אבל זה מעניין לשמוע שעמדת המדינה היא - - -
אורי מקלב
¶
- - - זה גם הולך להיות לחוץ היום - - - זאת אומרת, גם עמדת משרד המשפטים כבר זוכה לביקורת.
רינה נשר
¶
אני עורכת דין מהלשכה המשפטית של רשות האוכלוסין. אני אגיד שני דברים: ראשית, אני לא חושבת שאנחנו רוצים כרגע לפתוח את הדיון לגבי פרשנות חוק השבות, אבל מה שנפסק היה לגבי גיור שבפועל התקיים בחו"ל.
אני רק רוצה להגיד שהנוסח הזה של המטרה, שמתייחס לזכאי חוק השבות והעובדה שמי שנמצא שהוא זכאי חוק השבות הוא אפילו לא מוגדר בתור נתין זר לעניין החוק הזה, יש לזה מצב שהוא אפילו מרחיב את המצב הקיים במובן הזה שלקהילות יהודיות בחו"ל – אנשים שלאו דווקא מימשו את זכות השבות שלהם – אבל נמצא שהם זכאי חוק השבות כי הם ילדים, נכדים, בני זוג, שעדיין נמצאים בחו"ל, דווקא הסעיף כמו שהוא נוסח באופן הזה נותן להם מענה ולא נדרש שהם יממשו את זכות השבות שלהם.
אלעד קפלן
¶
ואנשים שאינם זכאי שבות לא יורשו להתגייר במדינת ישראל? הם יוכלו להתגייר בכל מדינה ומדינה בעולם, חוץ ממדינת ישראל?
רינה נשר
¶
להבנתנו, המטרה של החוק והמטרה של הקמת מערך הגיור בעקבות המלצות ועדת נאמן, הייתה לגבי אנשים שהועלו לארץ או במפורש כאלה שהם זכאי חוק השבות. זאת הייתה המטרה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אין לנו עניין בגיור של אנשים שהם – אנחנו לא מדברים עכשיו, אלא אם אני טועה, חבר הכנסת שטרן, אנחנו לא מדברים על מאות אלפי אנשים בעולם שהיו רוצים לעלות למדינת ישראל והדרך לזה היא גיור. זה לא מה שאנחנו מדברים עליו.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אנחנו לא מדברים על עובדים זרים ולא על אנשים בעולם שרואים במדינת ישראל את המקום להגשמת החלומות שלהם. אנחנו מדברים על מי שנמצא פה ואנחנו לא רוצים ליצור פה שני עמים או שתי מדינות או מה שזה לא יהיה. בוא נחזיר את הדיון - - -
אלעזר שטרן
¶
אני שואל גם אתכם מה המשמעות כיוון שהוא באמת מכסה את הכול – אני מקבל מה ששולי אומרת, אין לנו פה רעיון לגייר מיליונים – אבל השאלה היא אם נכתוב "מקרב בניו" בהקשרים האלה?
מרדכי יוגב
¶
אני חושב שהמטרה היא דבר חשוב, אבל אם היינו אומרים – סליחה שאני לא בקי מספיק – "להשיב אל חיק העם היהודי רבים ככל האפשר מקרב זכאי חוק השבות".
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לא נכון. נזרקים פה לאוויר כל מיני משפטים שנאמרים בחוסר תום לב או בחוסר ידע. אבל ישנן כל מיני החלטות שקודמות לדיון הזה. לגבי בני מנשה, מולי תכף ייתן את התשובה לזה. אבל חברים, בואו נתמקד בלשאול שאלות או בלהציע הצעות – לא לזרוק משפטים שיש עליהם מענה גם בדיונים שהיו עד היום וגם בהחלטות שהיו פה לפנינו.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
עוד הערה אחת עקרונית. ההנחיה של היועצת המשפטית של הוועדה בכלל, בלי קשר לחוק הזה, היא כמה שיותר להימנע מסעיפי מטרה. אני לא נוגע כרגע בתוכן. ככלל, חוק אמור לדבר בעד עצמו, ההוראות שלו מדברות בעד עצמן.
אני לא אומר שאין דבר כזה – יש סעיפי מטרה בחוקים כאלה ואחרים, אבל זה דבר שהוא יחסית נדיר וככלל ההנחיה של היועצת המשפטית של הוועדה היא להימנע מסעיפי מטרה בחוקים בלי קשר לתוכן שלהם.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הרב אלי, אני רוצה להרחיב בקשר למה שאמרת: ככל שרוצים לקבוע הוראה אופרטיבית, זה עניין של החלטת ממשלה ומדיניות, ככל שרוצים לקבוע שהחוק יחול רק על זכאי שבות, אז פשוט לכתוב את זה בתוך סעיפי החוק – לא כסעיף מטרה.
רוצים לכתוב שהחוק יחול רק על זכאי שבות? אז אפשר לכתוב את זה כסעיף בחוק. לא צריך סעיף מטרה. ככל שתגיעו להסכמה של מדיניות, זה בסדר, אבל שזה ייכתב כסעיף בחוק.
ורד סויד
¶
אבל חשוב לנו שזה יהיה בפנים מתוך הבנה ש-70% מהמתגיירים – נשים, ורק 30% גברים. לכן חשוב שיותר נשים תהינה מעורבות לכל אורך התהליך.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
את יודעת שעל פי הכללים של הנציבות, בכל ועדת איתור לפחות אישה אחת חייבת להיות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
הלוואי שדרך החוק הזה נצליח לתקן הרבה דברים שדורשים תיקון וגם את העניין הזה של ייצוג נשי הולם.
שמעון יעקבי
¶
יש צדק מסוים בהערות שנשמעו כי בתוך החוק הזה אנחנו עומדים להסדיר גם גיור של חריגים, היינו שהם לא זכאי שבות והם כן נמצאים בארץ. כמובן אנחנו לא רוצים לפתוח פתח לאיזשהו מבול סוחף, אבל אם אנחנו מגבילים את זה לזכאי שבות – אנחנו מפספסים את אותם חריגים שעל פי התנאים הצפויים בהסדר בין שר הפנים לבין השר לשירותי דת, הם אמורים להיות בפנים.
אלעזר שטרן
¶
הכוונה שלי בעניין הזה היא על פי מה שמקובל, אבל רבים ככל האפשר. זאת כל המטרה של החוק. אנחנו מבינים את הבעייתיות כאן בנוגע לחוק השבות והיא עלתה פה מכמה מקומות. אני מוד שהדורות הבאים הם הכי צועקים לי. אבל אני חושב שבאמת נשב אנחנו. דווקא בחוק הזה הייתי דווקא רוצה סעיף מטרה, אבל לא נילחם על זה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"הגדרות
1.
בחוק זה –
"בית דין מיוחד לגיור" – בית דין שדייניו מתמנים לפי חוק זה;". אני מבין ממה שרני אמרה שאתם רוצים להוריד את המילה "מיוחד", שזה יהיה "בית דין לגיור".
רני נויבואר
¶
אני מייצגת אותנו.
כן. אנחנו רק הקפדנו שלא יהיה "לגיור" אלא "בית דין לגיור – בית דין שהוקם לפי פרק זה".
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אנחנו נתייחס במסגרת הוראות מעבר לשאלה מה קורה לגבי בתי הדין הקיימים היום, בצורה כזאת שניתן להם את התוקף שניתן להם בהחלטת הממשלה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
נכון, אבל אם אתה כותב בהוראת מעבר שיראו את בתי הדין המיוחדים לגיור שהוקמו מכוח החלטת הממשלה כאילו הוקמו לפי חוק זה, אז בעצם פתרת את הבעיה שהעלית, כי אז העובדה שבהחלטת ממשלה הם הוגדרו בצורה כזאת או בצורה אחרת היא לא כל כך משנה, כי החוק עכשיו מעניק להם תוקף.
הוא אומר שרואים אותם כאילו הוקמו לפי חוק זה והם נכנסים להגדרה הזאת כך שיהיה רצף שלא יפגע במעמד שלהם.
רני נויבואר
¶
אנחנו חשבנו לכתוב בדיוק באותה רוח: "בית דין שהוקם", ולא "שדייניו מתמנים". כי "דייניו מתמנים" – זה, לדעתי, בא להתייחס לאותו בית דין שהוקם לפי החלטות - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"דיין גיור" – מי שמונה לדיין גיור בבית הדין המיוחד לגיור לפי חוק זה;". תרד פה המילה מיוחד: "בבית דין לגיור לפי חוק זה.". אם רוצים, אפשר גם להפנות לסעיף ספציפי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"המועצה" – כהגדרתה בסעיף 1 לחוק הרבנות הראשית לישראל, התש"ם–1980;".
מכיוון שהתיקון יהיה בתוך פקודת העדה הדתית (המרה) אין טעם לומר "פקודת העדה הדתית (המרה)" אלא נכתוב: "פקודה זו".
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
נשים את הרב הראשי קודם. הרב הראשי לישראל – הנוסח שכרגע מונח הוא: "הרב הראשי לישראל המכהן בתפקיד נשיא בית הדין הרבני הגדול לפי סעיף 17 לחוק הרבנות הראשית לישראל, התש"ם–1980.".
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
משרד המשפטים הציע: "הרב הראשי לישראל – כהגדרתו בסעיף 5 לחוק הרבנות הראשית, שנקבע בהחלטת ממשלה, להלן: הרב הראשי לישראל".
שמואל יסלזון
¶
יש החלטת ממשלה שהראשון לציון, הרב יצחק יוסף, הוא אחראי על הגיור לפי החלטת ממשלה. הצעת משרד המשפטים היא להסתמך על החלטת הממשלה.
שמעון יעקבי
¶
אני סבור שכפי שזה היה עד היום, שזה תמיד היה מיוחד לנשיא בית הדין הגדול, הרב הראשי המכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול – כך זה היה בתקופתו של הרב בקשי-דורון כשהוא היה נשיא בית הדין הגדול, כך זה היה עם הרב לאו כשהוא היה נשיא בית הדין הגדול וכך זה היה עם הרב עמאר כשהיה נשיא בית הדין הגדול.
צריך לקבוע שמי שאחראי על נושא הגיור הוא מי שמכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול. יש לזה גם כן נימוקים בהחלטת בג"ץ שכתב השופט חשין, שראש העדה הדתית הוא מיוחד לעניין הזה של מי שיחסה תחת חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין) ולכן אני לא חושב שזה צריך להיות קשור להחלטת ממשלה.
שמעון יעקבי
¶
זה אמור להיות מי שמכהן בתפקיד מכוח התפקיד. יש לצפות שמי שיכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול, הוא גם יעשה את זה. להעביר את זה מטעמים פרסונליים, על פי החלטת ממשלה – מעדיפים את הרב הראשי הזה ולא את הרב הראשי ההוא – נראה לי שיש בזה בעייתיות.
שמעון יעקבי
¶
אם יהיה רב ראשי אחד, זה יהיה גם נשיא בית הדין הגדול כי הוא זה שעסק בענייני נישואין וגירושין.
שמעון יעקבי
¶
הוא לא יהיה בהגדרתו הרב הראשי – אני חושב שהעדיפות היא למי שמטפל בענייני נישואין וגירושין. זה הקשר ההדוק, כי כל הפקודה עוסקת בנפקות לעניין נישואין וגירושין.
איגי פז
¶
קודם כל, בפסק דין פסרו גולדשטיין מי שנקבע כראש העדה הדתית זה לא נשיא בית הדין הרבני הגדול אלא נקבעו הרבנים הראשיים, שני הרבנים הראשיים. המצב היום הוא לא שהממשלה ממנה אוטומטית את מי שהוא נשיא בית הדין הרבני הגדול אלא היא ממנה מינוי פרסונלי.
ברגע שהרב יצחק יוסף, לדוגמה, יעבור להיות נשיא מועצת הרבנות, הוא עדיין יהיה זה שהחלטת הממשלה תקפה לגביו, אלא אם הממשלה תקבל החלטה אחרת.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
יש פה משהו שעורך הדין יעקבי מציג, עניין מהותי: האם הרב שיעסוק או נשיא בית הדין הגדול, שהוא אחראי על הנישואין והגירושין, האם לא באופן הטבעי והנכון הוא גם אמור להיות אחראי על בתי הדין לגיור?
רני נויבואר
¶
גברתי, אנחנו מדברים על מצב קיים ומה הדבר הנכון. אנחנו חושבים שהדבר הנכון הוא שהממשלה תחליט בגלל שהנושא של גיור הוא נושא רגיש מאוד-מאוד ונכון הוא שהממשלה תיתן דעתה על הנושא הזה.
בהקשר הזה, הסמכויות האלה מוקנות לשני הרבנים הראשיים באופן כללי. באופן ספציפי לראש העדה הדתית. ולכן כתוב ראש העדה הדתית ולא נשיא ביתי הדין. כתוב ראש העדה הדתית וזה הרבה הראשי. כשיהיה, בעזרת השם, רב ראשי אחד, אז השאלה תתייתר.
רני נויבואר
¶
בסופו של דבר, ראש העדה הדתית הוא הרב הראשי – הוא לא נשיא בתי הדין הרבניים, לצורך העניין. אנחנו חושבים שיש מקום לשקול דעת. אני חושבת שכולם פה סביב השולחן מסכימים שזה נושא רגיש, ונכון שהממשלה עדיין תיתן דעתה על העניין הזה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
ולממשלה תינתן האפשרות לבחור מישהו אחר שהוא לא יהיה הרב הראשי, אם יהיה רב ראשי אחד?
רני נויבואר
¶
ראש העדה הדתית. אנחנו ממשיכים את הכלל של ראש העדה הדתית. זה המצב הקיים היום במובן שזה ראש העדה הדתית. נכון שהייתה תקופה מסוימת – בדרך כלל נתנו את זה לנשיא בית הדין הרבני, אבל אנחנו חושבים שעדיין זה נכון שתהיה פה החלטה של הממשלה.
שמעון יעקבי
¶
אם יורשה לי להעיר, אני חולק על מה שנאמר פה על פסק דין פסרו גולדשטיין. אני חושב שקריאה נכונה של פסק הדין של בג"ץ תומכת במה שאני אומר ולא במה שאומרי עמיתי במשרד המשפטים. אולי בדיון הבא אני אחפש את המקורות.
רני נויבואר
¶
אני חושבת שהדבר הנכון למערך הגיור זה להסדיר את אותה גמישות הקיימת היום בהחלטות הממשלה. ברגע שאנחנו - - -
אברהם מיכאלי
¶
אני רוצה לשאול את היועץ המשפטי של הוועדה, אלעזר – כל הכבוד ליועצים – איך אנחנו נותנים לממשלה להתערב בנושא? היא תכוון את מי כן ואת מי לא.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
חבר הכנסת מיכאלי, אני רוצה להקריא לך את החלטת הממשלה: הסמכת הראשון לציון, הרב יצחק יוסף, כפי שינחה את המדיניות ההלכתית של מערך הגיור הממלכתי. מחליטים וכולי וכולי. זה ניתן ב-28.12.2013.
אברהם מיכאלי
¶
אני לא מדבר כרגע על ההחלטה הזאת. אני שואל שאלה חוקתית: האם ממשלה יכולה להנחות את נשיא - - -
אברהם מיכאלי
¶
את אמרת שזאת סוגיה רגישה ולכן צריך להשאיר את זה לממשלה. הרבה סוגיות רגישות אנחנו משאירים לבג"ץ לבדו. אנחנו לא מתערבים לבג"ץ איך להנחות כך או אחרת.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
חבר הכנסת מיכאלי, בשביל לענות על השאלות שלך אני חושב שצריך להבדיל בין שני מישורים: המישור של הדין הקיים והמישור של הדין הרצוי. במישור של הדין הקיים, פקודת העדה הדתית (המרה) מסדירה את הנושא בצורה מאוד לקונית. היא כותבת שמיש רוצה שיינתן תוקף להמרת הדת שלו הוא צריך להביא אישור מראש העדה הדתית וצריך לרשום את זה אצל הממונה על המחוז. זהו.
יש וקום, אין הסדרה חוקית לכל הנושא של מערך הגיור. כל הנושא הזה מוסדר בהחלטת ממשלה. בג"ץ הכיר ביכולת של הממשלה להקים את בתי הדין המיוחדים לגיור מכוח סמכותה השיורית לפי סעיף 32 לחוק יסוד: הממשלה. זה המצב הקיים.
השאלות אם זה המצב הרצוי, האם רצוי להסדיר את זה בחוק, האם רצוי שהממשלה תתערב או לא – אלו שאלות שבעיני הן יותר שאלות של מדיניות ופחות משפטית. האם אתם רוצים להותיר את זה בידי הממשלה? זאת אפשרות. האם רוצים לקבוע בחוק שרב ראשי או נשיא בית הדין, מי שיחליטו, הוא יהיה הממונה? גם זה אפשרי.
אבל השאלה אם זה לא חוקתי? אני לא חושב שיש פה בעיה של התערבות, בוודאי לא במצב הקיים שהעסק לא מסדיר - - -
אברהם מיכאלי
¶
יש ועוד איך. הבלבול בין רשויות שאנחנו פה בכנסת מקפידים עם בתי משפט, פתאום בתי הדין זה בסדר – אפשר להתערב, אפשר לעשות הכול.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
ההבדל הוא שבבתי משפט יש חוק שמסדיר את המצב מבחינת הפעילות שלהם. לגבי הנושא של כל מערך הגיור, אין חקיקה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
לווקום הזה נכנסה החלטת הממשלה בשנים האחרונות וזה הוכר על-ידי בג"ץ. השאלה אם זה טוב או לא היא שאלה של מדיניות. השוני מבתי המשפט הוא שלגבי בתי המשפט יש לך הסדרים מפורטים.
אברהם מיכאלי
¶
אנחנו כנסת, אנחנו לא ממשלה, אנחנו שואלים שאלות כדי שאם מחר ישאלו מה ההיגיון החוקתי - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
עכשיו השאלה היא, אם אתה כמחוקק רוצה במסגרת החוק שאתה קובע להותיר גם מרחב לממשלה להחליט החלטות או לקבוע את זה בצורה מפורשת, זאת שאלה לגיטימית. אבל פה אתם צריכים להחליט אם זה מה שאתם רוצים.
אני לא חושב שזה יוצר בעייתיות חוקתית אם קובעים בחוק שהממשלה, לגבי היבט מסוים של מי אחראי, הממשלה תוכל לקבוע. הממשלה לא מתערבת פה בדין הדתי, לא מתערבת פה בשאלה מה בתי הדין יפסקו – אתה משאיר לה פתח להחליט אם מי שיהיה ממונה על המערך הוא גורם מסוים או גורם אחר.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
השאלה, אלעזר, אם אנחנו עכשיו עושים את החוק הזה, האם לא נכון יהיה לעשות את הדבר הנכון ולא להשאיר את זה להחלטת ממשלה?
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
זה מה שאמרתי – זאת שאלה לכם, שאלה של מדיניות, מה שאתם רוצים להחליט. אפשר להותיר את זה להחלטת ממשלה ואפשר לקבוע את זה במפורש בחוק.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הנוסח שהונח קובע בצורה ברורה מי זה יהיה ולא מותיר את זה להחלטת הממשלה. אפשר ככה ואפשר ככה.
שמעון יעקבי
¶
אני רוצה להצביע על קושי שיוצא מהפרשנות שנאמרה פה: נתאר לעצמנו שמחר יחליט הרב הראשי, שלא מכהן בתפקיד נשיא בית הדין הרבני הגדול, שהוא גם ראש העדה. כך, על פי הפרשנות שנאמרה פה, והוא יתחיל לתת אישורים על גיורים, כי אומרים שראש העדה הם שניים.
שמעון יעקבי
¶
לגבי מה שאמרה גברת בת שבע, לא הממשלה קובעת מי זה ראש העדה הדתית אלא זה נובע מכוח החוק עצמו. הממשלה החליטה שמי שיהיה ממונה על מערך הגיור יהיה הרב הראשי פלוני. זה לא עושה אותי מניה וביה לראש העדה, כי אם הפרשנות היא ששניהם ראשי העדה – אז שניהם ראשי העדה.
לפי פרשנותי שלי, כפי שאני קורא את פסק דין פסרו, ראש העדה הוא מי שממונה על מערכת בתי הדין הרבניים והוא רק אחד. הממשלה יכולה להחליט שבנוסף לסמכותו כראש העדה, הוא ממונה על מערך הגיור הממשלתי. אבל זה נעשה מכוח הסמכות השיורית.
רני נויבואר
¶
אדוני, אני רוצה לחדד: פקודת העדה הדתית (המרה) היא לא פקודה דתית במובן הזה שהיא קובעת פונקציה מסוימת שהיא פונקציה, היא במקרה גם פונקציה דתית בגלל שזה ראש העדה הדתית, וכך עשו: שראש העדה הדתית הו אזה שחותם על תעודות האישור.
לצורך העניין, הממשלה מוסמכת גם מוסמכת לקבוע שאחד מהרבנים הראשיים הוא זה שיישא בתפקיד - - -
רני נויבואר
¶
סליחה, אדוני, אני לא הפרעתי לך. אני מבקשת לומר את הדברים. הממשלה מוסמכת לקבוע מיהו הרב הראשי הרלוונטי לצורך האחריות על מערך הגיור, בוודאי הרב הראשי השני, אני מניחה, יכבד את החלטת הממשלה ולא יעשה משהו שאיננו אמור לעשות.
על כן, לצורך העניין, ההחלטה פה העומדת על הפרק היא השאלה אם נכון לאפשר, לקבוע בחוק, את נשיא בית הדין הרבני, שאולי מחר גם יהיה רב ראשני, להיות ראש העדה? אנחנו חושבים שהדבר הנכון יהיה – דברנו על זה גם בדיון הקודם – לקבוע שראש העדה יהיה מי שהממשלה הסמיכה אותו מכוח סמכותה השיורית להיות ראש העדה.
הדבר הזה נכון משפטית ותקף משפטית ולכן אם למישהו יש כאן השגות והוא חושב שהמינוי הזה לא תקף – הוא היה צריך לקרוא לפני החלטת הממשלה, כשהיא עלתה לממשלה, ולהגיד שהוא מוסמך להגיד שזה לא. לכן, לצורך העניין, זה הדבר הקיים.
השאלה היא אם זה הדבר הנכון? אנחנו סבורים שזה הדבר הנכון בגלל שזה מותיר גמישות מסוימת ביחס למי שנושא בתפקיד לאור ההשלכות המאוד לא פשוטות שיש לנושא הזה. מהצד השני, מחר, בעזרת השם, יהיה רב ראשי אחד ואז הסמכויות יינתנו לו כראש העדה ולא כנשיא בתי הדין הרבניים.
אני מבינה שיש המעוניינים שזה יהיה תפקיד של נשיא בתי הדין הרבניים. לצורך העניין, אנחנו חושבים שהדבר הנכון הוא להותיר את הגמישות.
רני נויבואר
¶
אני לא חושבת שאמרתי שנשיא בית הדין הרבני הוא בהכרח לא הרב הרצוי, אני רק חושבת שיש גמישות מסוימת בנושא הזה - - -
אלעזר שטרן
¶
שולי, אני מקבל את עמדת משרד המשפטים, זה מה שדיברנו גם עם הרב אלי. אני חושב שכאשר אתה נותן פה סמכות כל-כך גדולה וכשמנסים לשכנע אותי למה בכלל רבנים חותמים פה, אז הרב אלי או מולי אמר לי לפני שבוע: בסוף, זאת כניסה לעדה בהקשרים האלה.
אלעזר שטרן
¶
בהיבטים האלה, אני חושב שנכון שהממשלה תחליט על זה באמת. אתה לא יכול לתת בלנקו. אני בעד עמדת משרד המשפטים, אבל אני הכי בעד להתקדם.
שמואל יסלזון
¶
המציאות בשטח הייתה שהיו שני רבנים ראשיים: אחד היה נשיא ואחד היה אחראי על נישואין וגירושין וישבו זה עם זה והעסק עבד. זאת אומרת שמה שאומר הרב פה נסתר מהעובדות בשטח – ככה זה עבד כשהיו שני רבנים ראשיים, על אחת כמה וכמה, כשלא נדע, מי האחד שיהיה.
גלעד קריב
¶
שתי הערות: אחת, דווקא מי שחפץ בהגנה על המעמד השיפוטי של בתי הדין הרבניים, לא צריך להפקיד בידי נשיא בתי הדין, שזה חלק מהרשות השופטת, תפקיד מנהלי. החוק פה מגדיר תפקיד מנהלי לרב הראשי, בהנחיית זרוע של הרשות המבצעת, של הממשלה.
לכן, מבחינה קונסטיטוציונית כבר נכון יותר שמי שהוא לא נשיא בתי הדין הרבניים – הוא זה שינחה זרוע של הרשות המבצעת.
עניין שני, גם הרבה הראשי שהוא לא נשיא בתי הדין הרבניים, על פי רוב הוא זה שמופקד על מועצת הרבנות הראשית, שהיא זו שמתקינה את הכללים לענייני הנישואין. לכן, אפשר דווקא לטעון שמבחינה עניינית, יותר הגיוני שהרב שעוסק בהתקנת כללי רישום נישואין, הוא זה שמנחה את מערך הגיור. לכן עמדת משרד המשפטים היא גם מתחייבת - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
ולכן הגמישות שמיוצגת פה בעמדת משרד המשפטים נכונה. תודה.
לא הגדרתי בתחילת הדיון שאנחנו נמשיך עד 12:30.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הגדרה נוספת שלא נמצאת בנוסח שלפני, אבל נמצאת בנוסח המוסכם, היא הגדרה של השר. זה יהיה השר לשירותי דת.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אמרנו כבר חייל קודם, זאת אותה הגדרה.
הגדרה נוספת שלא נמצאת בנוסח שמונח לפניכם אבל בנוסח המוסכם היא נמצאת זה "מערך הגיור".
אברהם מיכאלי
¶
בכנסת אנחנו עובדים לפי סדר מסוים: נוסח שלא מונח – הוא לא מונח, עם כל הכבוד. אל תצטט לי עכשיו, אלעזר, מה הוסכם ומה לא הוסכם.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אתה מכיר אותי כבר, בטח בחוק הזה שהוא דרמטי ומשמעותי לכל כך הרבה אנשים בעם היהודי. יש לנו עותק לחבר הכנסת מיכאלי, בבקשה? וגם לחבר הכנסת שטרן.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
כן, ברגע שחבר הכנסת מיכאלי יקבל את העותק של הנוסח שהגיעו אליו בהסכמות, נוכל להתקדם בהקראה משני הנוסחים, נוסיף עוד - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
חבר הכנסת מיכאלי, אני מוסיף הגדרה: "מערך הגיור" – מערך גיור ממלכתי לטיפול בנושא גיור בישראל;".
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
למה לא לכתוב את זה כמו שאנחנו כותבים לגבי בית דין לגיור ודיין גיור: "מערך גיור שהוקם לפי פרק זה;"?
רני נויבואר
¶
אין לנו קושי ובלבד שזה יקבל ביטוי בסעיף. לנו אין בעיה עם זה. בסעיף המהותי, כשמקימים את מערך הגיור, אנחנו היינו רוצים להתייחס.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
זאת שאלה ניסוחית-טכנית, בגלל שאת כל יתר ההגדרות הפננו להוראות המהותיות שאנחנו קובעים אחרי זה, חשבתי שגם פה, לשם האחידות, שיהיה כתוב: "מערך הגיור" – מערך הגיור שהוקם לפי פרק זה;".
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני עובר להגדרה של "נתין זר": "מי שאינו אזרח ישראלי או אינו בעל רישיון לישיבת קבע בישראל לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב–1952 או אינו זכאי לאשרת עולה או לתעודת עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950;".
רינה נשר
¶
בהגדרה הזאת אפשר לפתור את השאלה ששאלנו קודם, שהזכאי זה לא מי יקבע או איך, לכן חשבנו שנכון להגדיר "מי שנמצא זכאי לפי חוק השבות". זאת אומרת, הוא לא צריך לקבל אשרת עולה, אבל שיהיה ברור שזה לא רק שהוא טוען שהוא זכאי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הגדרה של רב עיר.
"רב עיר" – כל אחד מאלה:
(1)
רב עיר, כהגדרתו בסעיף 15(א)(2) לחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב],
התשל"א–1971;
(2)
רב יישוב ורב אזורי, כהגדרתם בסעיפים 7(3) ו-(4) לחוק הרבנות הראשית
לישראל, התש"ם–1980, בהתאמה;".
בנוסח המוסכם יש קצת שינויים.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
בנוסח המוסכם הכנסתם דברים שהם לא הגדרה – הם יותר תנאי כשירות שמתאים שיהיו במסגרת סעיף הכשירות ולא במסגרת ההגדרה, לדוגמה: בנוסח המוסכם הוספתם שהוא עבר בחינה וכולי. זה בסדר גמור, אבל מבחינת המיקום, זה מתאים להיות בסעיף הכשירות ולא בסעיף ההגדרה.
בהגדרה אנחנו מגדירים מונח מסוים שאנחנו משתמשים בו בהמשך ופה זאת הוראה אופרטיבית של מה צריכה להיות הכשירות של אותו רב עיר. זה פשוט יותר מתאים להיות בסעיף כשירות.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אבל יש תוספת שכתבנו: "המכהן בפועל כרב עיר". בסדר? כלומר לא בעל כשירות בלבד.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני לא חושב שצריך את זה. אני חושב שזה מה שעולה מההפניה לגדרה. ההגדרה בחוק שירותי הדת היהודיים היא של רב של יישוב שהוא עירייה או מועצה מקומית. לא מדובר על כשירות, לא צריכים לכתוב את המילה "בפועל", זה עולה ממילא מהגדרה של רב עיר לפי סעיף 15(א)(2) לחוק שירותי הדת היהודיים.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לפני שאני אתן ליעקבי להגיב. אני רוצה להגיד שבדיון הקודם כבר העלה עורך הדין יעקבי את העניין הזה שתחת ההגדרה של רב עיר, הוכנס גם רב עיר וגם רב יישוב ואזור.
שמעון יעקבי
¶
אני חוזר על הערתי שצריך להיצמד להגדרות הנכונות והאמתיות. אפשר להגדיר רב עיר כהגדרתו בסעיף 15(א)(2) לחוק שירותי הדת היהודיים והגדרה נפרדת לרב יישוב ורב אזורי כהגדרתם באופן נפרד. בתוך החוק, כשקובעים מי יכול להתמנות לדיין גיור, ייכתב שזה רב עיר שעמד בתנאים כאלו ואחרים וזה רב יישוב ורב אזורי שעמד בתנאים כאלו ואחרים, אבל לא לעוות את המשמעות של רב עיר.
רני נויבואר
¶
זה עניין של נוחות חקיקתית, אני חושבת. יענה לי היועץ המשפטי של הוועדה, לדעתי זה עניין של נוחות. מקובל על המשפטנים שגם בפקודת הדייג נאמר: "דג, לרבות שאינו דג". אז ממילא אני יכולה לכתוב רב עיר שהוא לצורך החוק הזה יש לו הגדרה ספציפית משלו. אנחנו לא רואים בעיה.
רני נויבואר
¶
אם היו מניחים שאפשר לכתוב משהו אחר אנחנו לא – זה נראה לנו עניין ניסוחי גרידא, ומחמת הנוחות של החקיקה אפשר לכתוב את זה פה ואפשר לכתוב את זה שם.
רני נויבואר
¶
אנחנו חושבים שאפשר לכתוב את זה ככה. אפשר גם לכתוב במקום רב עיר, אולי מילה שנושאת משמעות אחרת, אם זה מטריד.
שמעון יעקבי
¶
לא, זה יאמר רק במקום אחד. אנחנו מגדירים מי יכול להתמנות כדיין גיור. מרגע שהגדרנו מי יכול להתמנות כדיין גיור, אז מכאן ואילך - - -
רני נויבואר
¶
אדוני, אם היינו כותבים רב יישוב, אז ברור שיישוב כולל גם עיר וגם אזור. אז זה לא מטעה? כי הרי כל יישוב יכול להיות כל מקום שאדם מתיישב בו.
רני נויבואר
¶
אין לזה משמעות. כשאת כותבת בחוק מושג מסוים, את יכולה להגדיר אותו לצורך אותו חוק. לכן, כשאת מגדירה אותו, שורש העניין טמון בהגדרה ולא בכינוי שאת מכנה – לצורך העניין, את יכולה לכנות אותו בכל שם שבעולם.
אם הקושי, אני מבינה, שמשתמע אולי למישהו שרב עיר לא יכול להיות רב אזורי או רב יישוב כי ממילא לפי חוק שירותי הדת הוא לא רב אזורי או רב יישוב, זה נכון לשם – אבל כאן זה משהו אחר. אין לי קושי לכתוב רב יישוב כי אז הגדרת המכנה המשותף - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אני חושב שזה שהפרדנו את זה לסעיפים (א) ו-(ב) זה כבר נותן את ההגדרה השונה: רואים שרב עיר ורב אזורי ורב יישוב הם לא אותו דבר, אחד זה א' ואחד זה ב', הם שני דברים שונים.
שמעון יעקבי
¶
וממילא תנאי הכשירות שלהם שונים. אז אם ממילא תנאי הכשירות שונים והתנאים שלהם להתמנות כדיין גיור הם שונים, אז בשביל מה להגדיר את שניהם כרב עיר? מה הרבותא? מה מרוויחים?
רני נויבואר
¶
בגלל שאחר כך, בכל מקום שכתוב – אני מפנה את אדוני לסעיף 12: "רב עיר יהיה דיין גיור מתוקף תפקידו". המשמעות היא, אם אני צריכה לכתוב עכשיו: רב עיר, רב אזורי או רב יישוב, זאת כל הנוחות של הדבר הזה.
אפשר לקרוא לזה רב יישוב, אם אתם חושבים שהמכנה המשותף הנמוך יותר הוא דווקא רב יישוב, מאחר שרב יישוב לא - - -
רני נויבואר
¶
זה פשוט עניין של נוחות: אם נכתוב רב עיר או הרב הצבאי אז ייאמר: רב העיר, רב האזור, רב היישוב או הרב הצבאי הראשי. זה עניין טכני לגמרי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לא יורד במדרג בכלל. לפי מה שרני הסבירה, אפשר לקרוא לזה בכל שם ואז תחתיו להכניס את כל הרשימה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לא, לא. לפי ההסבר של רני, "רב מקומי" פה זה מי שבחוק הזה יוכנס תחת הכותרת הזאת – זה לא כל רב מקומי.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"מערך הגיור הממלכתי
2.
(א)
השר לשירותי דת יקים במשרד לשירותי דת מערך גיור ממלכתי (להלן – מערך
הגיור), שבראשו יעמוד ראש מערך הגיור.".
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
סליחה. ההצעה של משרד המשפטים היא להוסיף גם מה הכשירות לכהן כדיין ומה הכשירות לכהן כרב עיר.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני אקרא שוב.
"מערך הגיור הממלכתי
2.
(א)
השר לשירותי דת יקים במשרד לשירותי דת מערך גיור ממלכתי (להלן – מערך
הגיור), שבראשו יעמוד ראש מערך הגיור.".
תפקידי מערך הגיור הם
¶
(1)
טיפול שוטף בתיקי גיור, ובכלל זה הענקת שירותי מילה, טבילה והכשרה לגיור למתגיירים;
(2)
מתן כל שירות אחר הנדרש למתגייר לצורך גיורו;
(3)
הנפקת תעודת אישור לפי סעיף 2(2) לפקודת העדה הדתית (המרה);
(4)
גביית אגרות;".
בפסקה (3) יהיה "הפקודה" כי הגדרנו את הפקודה.
בדיון הקודם עלתה השאלה לגבי רישום נישואין. הוסכם שזה יהיה - - -
שמואל יסלזון
¶
הייתה שאלה כללית לגבי החלטת הממשלה על כל תפקידי מערך הגיור. אנחנו הצענו להיצמד פחות או יותר – יותר נכון, יותר – להחלטת הממשלה שהגדירה את תפקידי מערך הגיור כאחריות לבתי הדין לגיור - - -
שמואל יסלזון
¶
זאת אומרת, לקחת את החלטת הממשלה בעניין אחריות לבתי הדין לגיור, אחריות על תהליך ההכנה והלימוד לקראת גיור, סעיף הסברה, לרבות מתן מידע וטיפול בפניות ציבור, פיקוח וליווי תהליך הגיור בצה"ל, מימון טיפול ומימון מתן שירותי מילה וטבילה, רישום לנישואין של גרים וטיפול בהנפקת תעודה לפי הסעיף של הפקודה שזה פרק ב' - - -
שמואל יסלזון
¶
אחריות זאת אחריות. אחריות – כמו שאנחנו מנהלים את בתי הדין המיוחדים לגיור על כל המשתמע מבחינת ההפעלה, הפיקוח, המימון - - -
שמואל יסלזון
¶
אבל אין פה התייחסות לבתי הדין לגיור. בהחלטת הממשלה היה כתוב "בתי הדין לגיור" המילה "אחריות" באה לדבר על האפשרות למימון, לפיקוח, להסדרת כללים - - -
שמואל יסלזון
¶
בהתייעצות עם משרד המשפטים – זאת אמירה כוללת שמאפשרת לנו לשלוט כגוף מנהלי ולכוון ולהפעיל את המערכות האלה.
גלעד קריב
¶
סוגיית הנישואין של המתגיירים – מה בדיוק כוונת הדברים? האם הדבר אומר שכל מתגייר שהתגייר בבתי הדין המיוחדים שיבקש להירשם לנישואין, צריך לעבור עוד פעם דרך מערך הגיור? האם זה חליפי למה שקורה במוסדות - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
קודם כל, זאת לא חובה, אבל היום מתגיירים אנשים שהם כבר נשואים. כדי למנוע מהם המתנה ועיכובים, אנחנו מאפשרים להם - - -
גלעד קריב
¶
בדיוק. השאלה איך אין פה ברגע מסוים פרשנות שאומרת שמכיוון שהסעיף קובע אחריות למערך הגיור על נושא נישואי מתגיירים לכל מאן דהוא בשלב - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אני אענה לך: אם מתגייר רווק והוא לא רוצה להתחתן היום. אם הוא רוצה להתחתן בעוד חצי שנה או שנה, אני אחזיר אותו - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
השאלה של גלעד קריב הייתה כזאת: הוא אמר שמהניסוח הזה יכול להשתמע שגרים יכולים להירשם אך ורק - - -
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
- - - לפני שאנחנו מגדירים את התפקידים של מערך הגיור כמי שאחראי לרישום הנישואין שלהם, כך עשוי להשתמע.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
לכן אמרו שאפשר לפתור את זה על ידי הוספה של רישום לנישואים של גרים המבקשים זאת – זאת אומרת שמעוניינים בכך.
אברהם מיכאלי
¶
איך זה עבד עד עכשיו לפי החלטת הממשלה הנושא של רישום נישואין? הקשיים שאני מבין ממה ששואלים פה זה שכביכול המערך לא קבע כלום בנושא הזה. הוא קבע עד עכשיו.
שמואל יסלזון
¶
יש בעיה מובנית בנישואין עצמם כיוון שמי שאין לו תעודת המרה – לא יכול להירשם לנישואין. ומי שלא יכול להירשם לנישואין – אין לו תעודת המרה. ממילא באים אלינו אנשים שהם כבר בעלי קשר מסוים ואנחנו רוצים, על פי החלטת בית הדין, לחתן אותם בסמוך ככל הניתן לטבילתם מבחינה הלכתית.
ביקשנו ממועצת הרבנות הראשית, וקיבלנו, יש רשמי נישואין ואנחנו מסדירים את זה כשרות. אבל גם היום אנחנו לא מונעים זאת מאנשים. להיפך, יש אנשים שמחליטים להירשם במקומות אחרים וזה לגיטימי לחלוטין.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
כן, בוודאי. נתתי גם דוגמאות: יש שבאים ומתגיירים והם כבר נשואים, כדי למנוע מהם המתנה עושים את הנישואין מיד בסיום הגיור.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אפשר לקרוא את זה פה, אבל אפשר גם – מבחינה מבנית, בנוסח הזה יש סעיף שמדבר על גיור של נתינים זרים שנקרא אותו בהמשך.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
אני לא יודע. זה נראה לי קצת לערבב מין בשאינו מינו – תפקידי מערך הגיור ואיפה מגיירים – המיקום של זה נראה לי יותר מתאים בהמשך.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
יש לנו בהמשך סעיף נפרד שמדבר על גיור של נתינים זרים. מבחינת הנוסח אני אדבר עליו שם, אבל מבחינת המיקום זה פשוט יותר מתאים שם.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
"ראש מערך הגיור
3.
(א)
כשיר להתמנות ראש מערך הגיור מי שכשיר להתמנות דיין גיור.".
בדיון הקודם הייתה פה שאלה, לפי איך שאני הבנתי את התוצאות של הדיון פה, הייתה הסכמה שזאת אמורה להיות הכשירות של ראש מערך הגיור.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
זה בנוסח המוסכם שלכם. אני מדבר על הנוסח שאני הנחתי – זה בעצם אותו דבר: הוסכם שהוא יהיה כשיר להתמנות כדיין - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לא. אלו שני דברים שונים – לדיין במערך הגיור יכול להתמנות גם מישהו שיש לו רק חלק מהכושר של רב עיר.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
הרעיון הוא שההצעה שלכם מגבילה, מצמצת – היא לא מרחיבה. להגדרה של מי שכשיר להתמנות דיין גיור לפי הנוסח בהמשך יש כמה חלופות, אתם בחרתם רק שתיים מתוך שלוש החלופות.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
זו לא הייתה ההסכמה שלכם בדיון הקודם. בדיון הקודם שהיה פה, ההסכמה בינך לבין חבר הכנסת שטרן הייתה – את זה הציע עורך הדין יעקבי ואתם הסכמתם – כשיר להתמנות ראש מערך הגיור, מי שכשיר להתמנות דיין גיור. זו הייתה ההסכמה, אם אתם רוצים לשנות אותה – זה בסדר.
שמעון יעקבי
¶
בבסיס ההצעה שלי עמד הרעיון שמי שאינו רב עיר ואינו בעל כשירות לדיינות, הוא יוכל להתמנות דיין גיור אם הוא יעמוד באותן בחינות שקבעה הרבנות הראשית, לא מספיקה סמיכה לרבנות יורה יורה. ממילא בעיני זה היה איזון מתאים. אבל אם לא מקבלים את הדרישה שלי לגבי דיין גיור שאיננו רב עיר ואיננו בעל כשירות לדיינות – אז בוודאי שאני מסכים להגדרה המצמצמת יותר של הרב אלי.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אני רוצה שהתמונה תהיה ברורה: במצב היום, ראש מערך גיור יכול להיות בשני תנאים: או בעל כשירות לדיינות לפי חוק הדיינים או בעל כשירות לכהן כרב עיר.
בת-שבע שרמן-שני
¶
כיוון שעיקר התפקיד הוא אדמיניסטרטיבי, אני לא מבינה איך אפשר למנוע גם מנשים שיש להן - - -
בת-שבע שרמן-שני
¶
אני מדברת במובן שזה לא תפקיד שיפוטי. אני לא מבינה איך אפשר בהגדרה כזאת לצמצם חצי מהאוכלוסייה. אני חושבת שצריך לפני הכול לעשות חשיבה.
אלעזר שטרן - הלשכה המשפטית
¶
בדיון הקודם הייתה מחלוקת אם התפקיד צריך להיות רק אדמיניסטרטיבי או גם הלכתי. זאת הייתה המחלוקת בדיון הקודם.
בת-שבע שרמן-שני
¶
- - - נעשית בזה חשיבה וגם שם הוא הואיל לעשות תיקון. בהחלט במקרה הזה, כיוון שכפי שנאמר קודם, 70% מהמתגיירים הם מתגיירות. אנחנו מדברים על מערכת כלל גברית. אני לא רואה מדוע צריך למנוע מנשים, בדרך של הגדרה לקונית בחוק, להגיש מועמדות גם לזה.
אם אנחנו רוצים להגיד שזה מי שעומד במבחנים כאלה ואחרים – אז צריך להגדיר מבחנים כאלה ואחרים שגם נשים וגם גברים יכולים לגשת אליהם.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אפשר לגמור – מה קרה לכם? אנחנו לא בורחים, אף אחד לא בורח. אני רוצה לחזור עוד פעם - - -
אורי מקלב
¶
זה או שחבר כנסת לוחץ על יושב-ראש ועדה, תוך כדי ועדה – דברים שלא רואים בוועדות אחרות - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
רגע, דברנו על הכשירות קודם. אני מציע לחזור ולהיצמד למצב היום שכשירות לכהן כראש מערך גיור זה מי שכשיר לכהן כדיין ומי שיש לו כשירות לכהן כרב עיר.
בת-שבע שרמן-שני
¶
לא, עושים פה בעיה חדשה – בעיה על בעיה – על הראשונים אנחנו בוכים, אנחנו עכשיו יוצרים מחדש, בשביל מה?
בת-שבע שרמן-שני
¶
בבתי הדין הרבניים, את ועדת המינויים לפחות תיקנו. פה – עוד נגיע לזה בהמשך – גם העניין של ועדות האיתור. אבל אני אומרת שראש מערך הגיור זה לא תפקיד שיפוטי. זאת מערכת שבניגוד לבתי הדין הרבניים, שזה חצי-חצי, פה זה 70% נשים המתגיירות לעומת 30%. מדוע שלא יאמר בצורה ברורה שזה תפקיד שצריך להיות גם לנשים?
שמעון יעקבי
¶
אני רוצה להזכיר את מה שדובר בדיון הקודם, דובר על שני תפקידים: יש את התפקיד המנהלי הטהור, האדמיניסטרטיבי, שזה ראש אגף ובזה אין הבדל בין גבר לאישה, כל אחד מהם יכול להגיש מועמדות ולזכות בתפקיד.
לתפקיד של ראש מערך הגיור יש ערך מסוף והוא: הסמכות ההלכתית שלו. בגלל שרוצים שבראש מערך הגיור, מי שינהל באופן שוטף את בתי הדין המיוחדים לגיור, תהיה לו סמכות הלכתית – יש לזה משמעות לגבי ההנחיות שהוא מקבל, ההנחיות שהוא נותן. כל התחושה הציבורית של מי שעומד - - -
שמעון יעקבי
¶
כן, אז זה עניין של איזון ועניין של עדיפויות. כשאנחנו מדברים על תפקיד שהוא מנהלי טהור, וזה התפקיד של ראש אגף הגיור, באמת אין הבדל מגדרי - - -
בת-שבע שרמן-שני
¶
איזו בעיה הלכתית, גם מעבר לעניין האדמיניסטרטיבי, יש בזה שהשיקול יישקל על-ידי מישהי ולא מישהו?
בת-שבע שרמן-שני
¶
אז הבעיה היא רק אם זה תפקיד של מרות, תפקיד של שיפוט, עד כמה שאני יודעת את ההלכה – קצת למדתי.
בת-שבע שרמן-שני
¶
אני מוכנה להעביר לך קורות חיים.
אבל אני אומרת שהעובדה שזה לא אדמיניסטרטיבי גרידא, זאת לא תשובה – צריך להסביר למה לאסור על נשים ולא להסביר למה יש להעדיף גברים.
שמעון יעקבי
¶
נניח שיש סיטואציה שבה, בהתייעצות עם נשיא בית הדין הגדול, יש עניין שראש מערך הגיור ישב בהרכב של בית דין. היות ואנחנו דורשים ממנו את הכשירות שבאופן עקרוני הוא יכול להתמנות כדיין גיור, אז ממילא ראש מערך הגיור יכול לשבת בהרכב - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
חבר הכנסת שטרן, אתה רוצה להיצמד להסכמות שלך עם הרב אלי בן דהן או שאנחנו עוצרים פה לדיון יותר רחב? כמו שעשיתי עד עכשיו, אני שואלת את השאלה הזאת את שניכם: אתם רוצים להיצמד להסכמות, אתם רוצים לפתוח פה דיון אחר?
אלעזר שטרן
¶
למרות שאני ער מאוד לבקשות, ואני שמח שאת זה את מעבירה לי להחליט, שולי, הייתי מצפה שאת תתמכי - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
עמדתי ידועה. עמדתי ידועה, חבר הכנסת שטרן. העניין הוא שאני לא צד בהסכמות ביניכם.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
עמדתי היא שאם אין בעיה הלכתית שאישה תעמוד בראש מערך הגיור – אישה יכולה לעמוד בראש מערך הגיור.
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
רבותי, עם כל הכבוד, אנחנו נחזור לדיון הקודם, אני אזכיר עוד פעם ולא נחזור שוב. נושא של תפקיד ראש מערך הגיור הוא תפקיד הלכתי. אין מה לעשות. יש כבר תפקיד מנהלי אחד והוא ראש אגף הגיור וכפי שאמר הרב יעקבי, על התפקיד הזה גם אישה התמודדה. אני לא הייתי במכרז הזה - - -
סגן שר הדתות אלי בן-דהן
¶
אני אגיד את דברי, רק תני לומר שני משפטים בלי להפריע לי.
כבר הסברנו שיש בגיור שתי רמות: יש תפקיד של מנהל אגף הגיור שהוא אחראי על כל התחום המנהלי. בעניין הזה אין שום בעיה שאישה תציג מועמדות, ולמיטב ידיעתי הייתה אישה שניגשה למכרז אבל לא זכתה. אני לא הייתי חבר בוועדת המכרזים, לא הייתי קשור לעניין.
ראש מערך הגיור הוא תפקיד הלכתי, הוא מהווה את הזרוע הארוכה של הרב הראשי האחראי על הגיור. כיוון שכך, הוא גם מנחה הלכתית את הדיינים, הוא גם מנחה הלכתית - - -
בת-שבע שרמן-שני
¶
לאישה מותר להנחות הלכתית. הלכתי זה לא שווה גברי. אני שואלת, לנשים מותר לשאת בתפקידים הלכתיים, עד כמה שידוע לי, השאלה אם זה תפקיד הלכתי ייחודי לגברים, שזה מה שהמחוקק פה אומר, כי אתם מונעים את זה – לא ההלכה מונעת – ההלכה לא מונעת מנשים לקבל החלטות הלכתיות.
בת-שבע שרמן-שני
¶
כשהמחוקק אומר: אנחנו ניתן את זה רק למי שמוכשר כדיין או מי שמוכשר כרב עיר, אז אתם בעצם אומרים אנחנו מאפשרים רק לגברים להיות - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
האמירה שאני שומעת פה היא שראש מערך הגיור חייב להיות דיין כי אלה השאלות שהוא אמור לעסוק בהן.
בת-שבע שרמן-שני
¶
אז אם זו תהיה אישה ורב הראשי יחליט שאישה לא יכולה לשבת – אז הוא לא יבחר בראש מערך הגיור לשבת בערכת ערעור.
מרדכי יוגב
¶
אני לא חבר קבוע בוועדה אבל עדיין אני חושב שהשאלות הללו של גיור, כמו גם של נישואין וגירושין, הן שאלות של מהות, של שלמות עם ישראל. הן כן שאלות דתיות במובנן, הלכתיות. אני מסכים פה עם מה שנאמר, ואני אומר, כשם שבשאלות רפואה שואלים רופאים ועל חוזק מבנה או גשר שואלים מהנדסים, יש פה זרוע ארוכה של הרבנות הראשית לישראל. אני לא בא כרגע לדון ם זה הרבה הראשי או אחראי על בתי הדין.
לכן, כשם שאומרים פה שזו זרוע ארוכה – היא זרוע ארוכה גם לעניין פסיקה ולעניין יכולתו להשתלב או להנחות. על כן – אני לא בא לדבר על העניין המגדרי – צריכה להיות הפרדה בין ראש מערך הגיור לבין המנהל הכללי של האגף שהוא עוסק בפרוצדורה ושם אין שום בעיה.
בת-שבע שרמן-שני
¶
שייקבע שזה מי שעמד בבחינות הכשרה כאלה ואחרות שנקבעות על-ידי הרבנות. אבל למה לקבוע את זה כמישהו שהוא דיין?
מרדכי יוגב
¶
כי צריך שהוא יהיה גם דיין, כי צריך שגם יהיה בעל כושר כזה ובעל יכולת – הוא צריך להיות אחראי על המערך הזה, הוא צריך להיות הזרוע של נשיא בתי הדין או הרב הראשי או הדמות העליונה והוא הזרוע הארוכה שלה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לא, לא. אנחנו לא עושים הצבעה – אנחנו צריכים לסגור את הדיון הזה למרות שהגענו רק עד לכאן.
שמואל יסלזון
¶
לגבי ראש מערך הגיור, אני רוצה להדגיש שדיברנו על זה שיהיה מונחה תחת הנחיות הלכתיות של הרב הראשי, סעיף 9: שראש מערך הגיור יפעל לביצוע תפקידי המערך בהתאם להנחיות הלכתיות של הרב הראשי לישראל.
שמואל יסלזון
¶
סעיף 9(א) שהוסכם. זאת אומרת, ראש מערך הגיור מונחה על-ידי הנחיות הלכתיות של הרב הראשי לישראל.
שמואל יסלזון
¶
יש תפקיד הלכתי שהוא ראש מערך הגיור ולכן הכשירות שלו, כך דובר, שהיא תהיה או של דיין או בעל כושר לרב עיר – זה גם מה שעומד עכשיו במכרז וככה זה היה – היות והוא כפוף להחלטות של הרב הראשי.
אני אומר, שיכול להיות – לא נגענו בהמשך הסעיפים – שדברים מסוימים שראש מערך גיור יכול להיות שיהיה חלק בלתי נפרד מהמערכת המשפטית בהתאם להנחיות הרב הראשי. היום יש שלושה דיינים ולכן התפקיד שלו חייב להיות מוגדר הלכתית, לא לחסום אותו בעניין הזה.
אורי מקלב
¶
יש לי הערות לסדר הדיון. אנחנו כרגיל לא מקיימים דיונים בחוקים בימי ראשון. יש חוקים ארוכים מאוד, בעיקר מקצועיים, שקובעים אותם הרבה-הרבה זמן מראש על דיונים בימי ראשון ואז מקיימים סדרה של דיונים.
כמובן שהחוק הזה אינו דומה לזה – לא במתכונתו, לא בתוכנו, גם לא בזמן הדיון. 50 אנשים חיכו לי באולם ירושלים כדי לשמוע הרצאה שנקבעה הרבה זמן קודם ואנחנו לא יכולים לקיים את סדר-היום שלנו רגיל.
אני מבין שיש ימים – שני, שלישי, רביעי – שהכנסת מכתיבה את סדר-היום. אבל כפי שידוע צריך איזושהי התחשבות בדברים האלה. בימי ראשון קבעתם שזה יהיה עד 12:30, אתם חורגים גם מהזמן הזה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
כשביקשו ממני לנהל את הדיון, אמרתי שאני יכולה עד 12:30. אמר לי יושב-ראש הוועדה שממילא ב-12:30 הוא רוצה לסגור את זה - -
אלעזר שטרן
¶
הלחץ הוא שכל יום, בגלל שאין חוק כזה, אנשים מתחתנים לא ברבנות, תורמים לסוגיית ההתבוללות והממזרות, ויש כאלה שסגורים בתוך החדרים שלהם ולא מרגישים את זה, או בישיבות שלהם, לא יודע. אנחנו, שמרגישים ורואים, אנחנו חושבים שיש לחץ גדול מאוד כל יום. אני מתפלא עליך, אורי.
אברהם מיכאלי
¶
סגן השר, אני אשלח את חבר הכנסת שטרן לראש הממשלה – יש אצלו חוק מוכן שלוש שנים בכל הסוגיות האלה. ראש הממשלה שם את זה מתחת לכיסא. למה? כי הוא פוחד מהרפורמים, מה לעשות?