PAGE
3
ועדת הכלכלה
17/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 212>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ז באדר א התשע"ד (17 בפברואר 2014), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/02/2014
חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 40), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - שעות ביקור במענו של צרכן), התשע"ג-2013 של חבר הכנסת חיים כץ (פ/1065/19)>
מוזמנים
¶
>
נעמי הימיין רייש - מנהלת תחום בכירה רגולציה וחקיקה, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה
עו"ד תמר פינקוס - הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן
עו"ד אפרת רחלי מאירי - ראש תחום יעוץ וחקיקה, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן
עו"ד הילה דוידוביץ - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד סוזנה שוש רבינוביץ - מנהלת המחלקה המשפטית, איגוד לשכות המסחר
רז הילמן - מנהל תחום החשמל והאלקטרוניקה, איגוד לשכות המסחר
זאב דוננפלד - מנהל קשרי לקוחות, חברת ישפאר (יבואני סוני), איגוד לשכות המסחר
יעקב גורמן - מנהל השירות הארצי, חברת ראלקו מוצרי צריכה בע"מ, איגוד לשכות המסחר
עו"ד אסף יצחקי - כלכלן באיגוד המתכת, התאחדות התעשיינים
טל בית הלחמי - מנהל שירות, אלקטרה מוצרי צריכה, נותני שירות למוצרי צריכה
יקי בר - מנכ"ל ח.י. שירות ולוגיסטיקה יבוא ושיווק מוצרי חשמל, אלקטרוניקה ותקשורת, נותני שירות למוצרי צריכה
יגאל עמר - סמנכ"ל שירות, תדיראן, נותני שירות למוצרי צריכה
עו"ד מיטל נעים - חברת יס
מירב שטרוסברג אלקבץ - מנהלת תחום הגנה על הצרכן, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
יהב דרורי - מנהל אגף רגולציה, חברת פרטנר, ספקי אינטרנט
עו"ד ליאת רזומוביץ - חברת פרטנר, ספקי אינטרנט
שרון פליישר בן-יהודה - סמנכ"ל רגולציה, חברת בזק
צור חרס - סמנכ"ל תפעול, פזגז, חברות הגז
אהרון אביטן - מנכ"ל גז יגל, חברות הגז
עו"ד אופיר הלל - גז יגל, חברות הגז
קרן גלנצר-מנצור - מנהלת מחלקת אכיפה , הגיחון, תאגידי מים וביוב
עו"ד וגיף אליאב - יועץ לרשות ההסתדרות לצרכנות, ארגוני צרכנים
אופיר גפן - פעיל, המשמר החברתי
איתמר וגנר - פעיל, המשמר החברתי
אורלי בן שמאי - לוביסטית, מייצגת את בזק
נועה גונן - לוביסטית, מייצגת את הוט
עמית יהל - לוביסט, מייצג את פרטנר
עו"ד עמוס טל - לוביסט, מייצג את יס
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
<הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - שעות ביקור במענו של צרכן), התשע"ג-2013 של חבר הכנסת חיים כץ (פ/1065/19)>
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – שעות ביקור במענו של צרכן), התשע"ג-2013, של חבר הכנסת חיים כץ, יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. חבר הכנסת כץ, בבקשה.
חיים כץ
¶
אדוני היושב-ראש, אנו חברי הכנסת, כאשר החלטנו ללכת לכנסת החלטנו שאנחנו רוצים לנסות לשפר את איכות החיים של האזרחים ששלחו אותנו. אנחנו מחוקקים מהחיים. יש לנו מכשירים שונים בבית, מכשירים גדולים, ולפעמים אפילו המכשירים האלה מתקלקלים ואז מזמינים טכנאי. טכנאי כזה שנותן שירות עורך בין 12-14 ביקורים ביום, ועל כל טכנאי 7 אנשים מאבדים 7 ימי עבודה במשק. כל טכנאי גורם לאובדן של 7 ימי עבודה במשק. הוא מודיע לך שעה או חצי שעה לפני שהוא מגיע אבל צריך לחכות לו חצי יום. אבל לא תמיד אתה עובד ליד הבית ולכן אתה צריך לאבד חצי יום עבודה.
כמו במפעל שקונה מכונה, עובדים על המכונה, אם היא יקרה, גם במשמרת שנייה ובמשמרת שלישית בשביל להציל את המשק ולא לאבד ימי עבודה. חברות גדולות – אני לא מדבר על אדם בחנות קטנה שנותן שירות אלא בחברות בהיקף גדול – שייתנו שירות של טכנאים גם אחרי שעות העבודה, כפי שעושות חברות הטלוויזיה שמתחרות ביניהן, שם יש שירות של טכנאים גם בשעות הערב. "הוט" ו"יס" נותנים לך שירות בערב, עד שעה 21:00. אני אומר שאדם יוכל להזמין טכנאי, להגיד שהוא רוצה שיבואו אליו בשעה 18:00 או ב-19:00 ויגידו לו: בין 16:00-22:00 יינתנו שירותי טכנאי, ומי שרוצה בבוקר יקבל שירות בבוקר. העסק הזה יעבוד כמו עסק והמדינה תהיה כמו מדינה מתוקנת ולא יזלזלו בימי עבודה של ציבור העובדים כאשר אנשים ממתינים לטכנאי.
עד לאחרונה, כאשר העברנו הצעת חוק בקריאה ראשונה, הטכנאי גם היה מתקשר אליך במספר חסוי ואז לא ידעת אם הוא מגיע. הוא היה אומר: צלצלתי, לא ענית לי, ואז גם איבדת חצי יום עבודה ולא ידעת לאן לחזור.
כאן יש הצעת חוק משלימה שתעזור למשק הישראלי ותעזור גם לעובדים שרוצים לעבוד לפעמים במשמרת שנייה, ויבוא לציון גואל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. לגבי הגאולה של ציון, זה לא בטוח. זה יעזור. כפי שכבר אמרתי בוועדה, "תנובה" הולכת החוצה, הפריון נמוך.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לכן, רבותי, לגבי הגאולה לציון יש לי עדיין כמה ספקות, אבל לגבי השיפור – יש פה שיפור. לכן אני פותח את הדיון, אם יש הערות כלליות, ואם לא אז נתחיל בקריאה. נרשמו מספר אנשים. עו"ד שוש רבינוביץ מאיגוד לשכות המסחר ואחריה טל בית הלחמי, מנהל שירות ב"אלקטרה מוצרי צריכה". אני מבקש שתדברו בקצרה.
שוש (סוזנה) רבינוביץ
¶
צהרים טובים. מדובר פה בהצעת חוק שיש בה שינוי מרחיק לכת בכל מבנה התעסוקה, עם עלויות כבדות מאוד. אנחנו מבקשים מהוועדה לבחון ולעשות את האיזונים הנכונים. כפי שאנחנו בדקנו, בחוץ לארץ זה לא קיים כחובה בחוק. הייתי רוצה לשאול את הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן האם התקבלו בכלל תלונות בתחום. לדעתנו אין בכלל כשל שוק וחייבים לעשות את האיזונים הנכונים.
שוש (סוזנה) רבינוביץ
¶
אנחנו לא ראינו שיש בעיה. כמובן הטכנאי צריך להגיע בזמן. אם הוא לא מגיע צריך לטפל בזה. לא צריך עכשיו להחיל את זה על כלל המשק.
טל בית הלחמי
¶
יש כאן מספר קשיים טכניים הנובעים מהרחבת שעות הפעילות. חשוב מאוד שנעלה אותם כאן.
אחד זה כל נושא הבטיחות – בטיחות בעבודה, בעיקר בעבודה בגובה בכל תחום המזגנים ועבודות גז. שמענו מה קרה באירועים האחרונים של הגז. ברגע שיורדת החשכה יש קושי גדול מאוד להעניק שירות וזה חשוב מאוד, צריך לשים דגש על העניין הזה. אני יכול להגיד לכם מניסיון שאנחנו מודדים את תאונות העבודה ורוב תאונות העבודה שלנו קורות בשעות אחר הצהרים, כאשר החשכה יורדת.
דבר נוסף הוא נושא החניה. ידוע שהיום במקומות שונים אחרי שעה 17:00 יש קושי רב במציאת מקום חניה. טכנאים הולכים עם סולם 10 דקות ברגל כדי להגיע לבית לקוח כי אין איפה לחנות.
לפני שהפכתי להיות מנהל שירות ב"אלקטרה מוצרי צריכה" הייתי טכנאי. אני יכול לומר לכם שלקוחות בשעה 18:30-19:00 היו מסמנים לי ואיפשהו זורקים אותי מחוץ לבית: זה הזמן שלנו, אנחנו צריכים את הזמן בשביל הילדים. הם לא אוהבים את המטרד ואת הרעשים.
טל בית הלחמי
¶
אנחנו נותנים שירות – "אלקטרה מוצרי צריכה" וגם החברים פה – בתקופת הקיץ כאשר יש אור עד שעה 20:00. אנחנו מעניקים שירות ללקוחות ויש לנו חלון זמן בין 18:00-20:00.אני יכול לומר לכם שהביקוש לחלון הזמן הזה מאוד-מאוד נמוך.
אלו הטיעונים העיקריים, וזה בלי קשר לכך שאני בכלל בא לדבר כאן על נושא העלויות, שבסופו של דבר הענקת שירות כזה יש לה עלות. העלות בסוף תועמס על הצרכן וזה דבר שצריך לקחת אותו בחשבון.
אתי בנדלר
¶
יש לי שאלה כללית לחבר הכנסת כץ כדי להבין על מה אנחנו מדברים.
סעיף 18א לחוק, שבמסגרתו אתה מציע להוסיף את הפסקה החדשה, יש בו מספר סעיפים קטנים. סעיף קטן (א) שבו קובע: "השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי בתקנות, לחייב יצרן, יבואן, סיטונאי או קמעונאי של טובין או שירותים, לתת שירות לצרכן לאחר מכירה, וכן רשאי הוא לקבוע הוראות" בשורה של נושאים. בסעיף קטן (ב), השר הוסמך, באישור ועדת הכלכלה, לקבוע הוראות גם לגבי שירות שלא לאחר מכירה וגם לגבי סוגים אחרים של חוזים באופן כללי. השר קבע תקנות, ועיקר התקנות שאליהן התייחס נוגע לשירות שניתן לאחר מכירה. זאת אומרת, קודם כול, טובין שם זה מכשירים אלקטרוניים, בגדול.
חיים כץ
¶
ברור, אף אחד לא מזמין טכנאי שביקורו עולה 200 שקל בשביל מכשיר שעולה 100 שקל. הוא כבר יקנה מכשיר חדש.
אתי בנדלר
¶
מדובר על תקופת האחריות, שבדרך כלל לגבי רוב המכשירים האלה נמשכת שנה.
בסעיף קטן (ג), שבמסגרתו אתה מציע את התיקון, למרות שזה לא כתוב וזו השמטה, בדקתי את זה, נכתב: "נדרש ביקור טכנאי במענו של צרכן, לשם קיום חיובים לפי סעיף קטן (א) בתקופת אחריות שנקבעה לפי אותו סעיף קטן, או בהתאם לחוזה למתן שירות שבו השירות מותנה בתקינות הטובין הנמצאים אצל הצרכן", למשל ממיר לטלוויזיה- - -
אתי בנדלר
¶
"או בהתאם לחוזה למתן שירות מסוג שקבע השר," – אבל הוא לא קבע – "יתאם מי שמחויב לתת שירות לפי הוראות סעיף זה את המועד ואת שעת הביקור עם הצרכן". כאן אתה מבקש להכניס את הסעיף שבהצעת החוק, שמדבר על שעות הביקור.
דהיינו, אם קראתי את המכתב של איגוד לשכות המסחר, וכך גם הבנתי מדבריה של גברת רבינוביץ, הם מתייחסים למנעד הרבה יותר רחב של שירותים וטובין שניתן בהם שירות. אני רוצה להבהיר, הצעת החוק כפי שאני הבנתי אותה מתייחסת אך ורק לביקור של טכנאי בתקופת האחריות או כשהשירות- - -
חיים כץ
¶
נכון. אחרת זה פרטי, אחרת הטכנאי יבוא מתי שהוא רוצה, למשל כשאת קוראת לטכנאי פרטי לתיקון מכונת הכביסה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד רבינוביץ, זה כל-כך חשוב. בתור אדם שהתעסק פעם בפרסומים מדעיים, הפרסומים הטובים ביותר הם כאשר מישהו כותב טעות ואז הוא יוצר דיון ואחרי זה הכול ברור. אני חושב שהבהרת עכשיו שהנקודה כאן מצומצמת ולא באה ליצור איזה משא אדיר שיפגע בתעשייה ובמסחר. אני שמח מאוד שהערת את זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה. הדובר הבא הוא יקי בר, מנהל השירות והלוגיסטיקה ב-"ח.י. אלקטרוניקה". אתה בעצם חוזר על הדברים של טל בית הלחמיי או יש לך משהו להוסיף?
יקי בר
¶
יש לי כמה דברים להוסיף. קודם כול, לדייק מה נעשה היום. אין לקוח במדינת ישראל שאין לו פתרון לכל שעה שהוא רוצה שיגיעו אליו. אם הוא רוצה שיגיעו אליו בבוקר וזה בלתי אפשרי למחרת אז יגיעו אליו מחרתיים, וכנ"ל בצהרים וכנ"ל אחרי הצהרים. תמיד אנחנו וכולם מתאימים את השירות ללקוח, כולל בימי שישי.
יקי בר
¶
הכול מסודר, כך שאני לא רואה סיבה להצעת החוק.
איפה הבעיה? צריך להבין שברגע שאתה מקים מערך שירות של טכנאים בערב, זה לא אך ורק הטכנאי עצמו אלא סביב זה יש מערך שלם שצריך לעבוד. כלומר, צריך לעבוד שירות לקוחות, צריכים לעבוד מחסנאים, צריך לעבוד מוקד. בסופו של דבר מי שייפגע מהעניין הזה הוא הלקוח. הרי אם אגיע אליו בשעה 21:00 ויצטרכו לתת לו שירות ותהיה בעיה מסוימת שלא ניתן לתקן לו את המכשיר באותו זמן, לא נוכל באותו רגע לתת לו את הפתרון המיידי אלא נגיד לו שנבוא אליו בעוד יומיים.
יעקב גורמן
¶
הנושא הזה, של מתן שירות בערב, נוסה על-ידי באופן אישי בזמנו וקבענו שלקוח שרוצה שיבואו אליו בין השעות 17:00-21:00 ישלם 20 שקל. כל יום החזקתי בכוננות שני טכנאים ופקידה וסיכמתי איתם שכל מה שהלקוח ישלם הם יקבלו. הכוננות הזאת היא בדיוק כמו הכוננות של – איך אמר מור-יוסף על "הדסה": זה גרם להוצאות שלנו. למה? אחרי שבוע באו הטכנאים ואמרו לי: זה לא כלכלי לנו, בסך הכול שני לקוחות בערב ביקשו את השירות הזה, לא הרווחנו כסף. אמרתי להם: אתם יודעים מה, אעשה פיילוט במשך 3 חודשים, אשלם לכם את השעות הנוספות. אחרי 3 חודשים עשיתי חישוב. מספר הפניות זניח. רוב האנשים מעדיפים לקבל שירות בשעות היום ולא בערב. אם יש מישהו שרוצה שירות בערב שישלם עבור זה. אנחנו לא עובדים בחינם. אנחנו לא רוצים להגיע למצב של בית-חולים "הדסה".
יעקב גורמן
¶
הכוונה שלנו לתת שירות טוב יותר בכדי למכור. אנחנו לא חברות שירות. אנחנו מחזיקים מערך שירות אך המטרה שלנו למכור. אנחנו מנסים בכל אמצעי. הענף היחידי שבו נקבעו כל-כך הרבה תקנות הוא רק בתחום מוצרי הצריכה. למשל, חוק באמת "דגול" חייב הצמדת מדבקה לאחורי המכשיר, ובעקבותיו גברת כהן צריכה להזיז את הטלוויזיה שלה של 80 אינץ' בשביל לראות את המדבקה המטופשת הזאת, הרי אף אחד לא רואה את זה, או להזיז מקרר ששוקל 150 קילו בשביל לראות מדבקה שמודבקת מאחור.
יעקב גורמן
¶
אי אפשר להדביק אותה בחזית המכשיר, אף לקוח לא ירצה שם מדבקה.
יש עוד דבר, "התקילו" אותנו עם שעתיים ביקור. זה עלה לנו כסף כי נאלצנו להחזיק יותר טכנאים. הטענה שטכנאי עורך בין 12 ל-14 ביקורים ביום אין לה שום בסיס. טכנאים מקבלים בין 8-10 קריאות ביום. מישהו יסביר לי איך יגיעו למר כהן במגדל העמק בשעה 21:00 ולמישהו אחר בחדרה, שזה אותו אזור שירות, בשעה 20:00. אולי יהיו גם תאונות דרכים, וזה בעיה הרבה יותר קשה למדינה. אין מקום בעולם – בדקתי את זה – בו יש חוק כזה.
יעקב גורמן
¶
חבר הכנסת כץ, לא מכובד לחייך בלעג לעבר כל מי שמדבר. אנחנו אנשים מן הישוב. אנחנו רוצים להתפרנס.
יעקב גורמן
¶
לא ראית, אתה יושב מאחוריו. אנחנו נותנים שירות בימי שישי כאשר עם ישראל לא עובד. כל הטכנאים עובדים בימי שישי. זאת האפשרות של אדם שלא יכול באמצע השבוע.
יגאל עמר
¶
הייתי רוצה לחדד נקודה אחת ולא לחזור על הדברים שאמרו פה חבריי. אני ב"תדיראן" מנהל השירות של תחום המזגנים, כאשר תחום המזגנים הרבה יותר בעייתי משאר התחומים. יש פה בעיית בטיחות מאוד קשה. 80%-90% מהפתרון לתקלות מחייב גישה ליחידה חיצונית, אם זה באמצעות סולמות ואם זה לגעת בחשמל. יש פה בעיה בטיחותית קשה מאוד. כך שהנקודה הזאת קריטית מאוד מבחינתנו. תודה.
נעמי הימיין רייש
¶
עמדת משרד הכלכלה בשלב שהצעת החוק עלתה לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה היתה שאנחנו מבקשים שהצעת החוק הזאת תחול רק על עסקים גדולים.
נעמי הימיין רייש
¶
הסוגיה פה מורכבת מבחינת איך עושים את החלוקה הזאת.
איפה הקושי מבחינתנו בכובע של העסקים הקטנים? הקושי הוא באותם יבואנים קטנים או משווקים קטנים שיידרשו להחזיק מערך מוגבר של נותני שירות בתחום של הטכנאים. ואם החברות הגדולות פה מדברות על עלות גבוהה אז על אחת כמה וכמה לחברות הקטנות זה עלות, וגם בחברות הגדולות עובדים פעמים רבות עם קבלני משנה שהם בעצמם חברות קטנות וגם הם יצטרכו לתגבר את המערך שלהם.
ההצעה שלנו מתחלקת לשתיים. האחת היא לצמצם את זה בצורה קטגורית, להגביל את מספר השעות, לא עד 22:00 אלא עד 18:00, לדוגמה.
חיים כץ
¶
אני מבקש שנצביע היום בקריאה הראשונה. יהיה זמן אחרי הקריאה הראשונה לברר את כל הבירורים, וגם לבדוק את עניין המזגנים. יכול להיות שהם צודקים לגבי המזגנים ואז נכניס שינוי.
נעמי הימיין רייש
¶
החלק השני הוא, יחד עם צמצום מספר השעות לראות איך מצמצמים את התחולה של זה מבחינת גודל העסק.
וגיף אליאב
¶
עקרונית אנחנו מברכים על ההצעה, והסיבה פשוטה מאוד. בחלק לא מבוטל מן הענפים יש כמה שחקנים גדולים ואותם שחקנים גדולים נותנים שירות באותן שעות, כלומר בעצם לא קיימת חלופה לקבלת שירות בשעות אחרות. זאת הסיבה מדוע לדעתי חבר הכנסת כץ מגיש את ההצעה.
גם אני מסכים שאולי לא ניתן להחיל את זה על העסקים הקטנים, אבל אותם גורמים גדולים שנותנים שירות באותן שעות – גם עניין התחרות פה לא משחק תפקיד כי גם אם אדם יקנה בחברה אחרת הוא יקבל שירות באותן שעות, והוא לא יכול למשל להפסיד יום עבודה. אמורה להיות חלופה. כמובן שהחלופה הזאת אמורה להיות סבירה, בהתאם לגודל העסק ואולי בשעות סבירות, אבל החלופה כרגע לא קיימת לדעתי ויש בכך צורך.
וגיף אליאב
¶
דרך אגב, אני מתמצא קצת בדיני עבודה. עובד שעובד בשעות הערב ועובד שעובד בשעות הבוקר מקבל אותו שכר לשעה, אלא אם אתה דורש מאותו עובד לעבוד מ-8 בבוקר עד 9 בערב. אז בואו נפריד. העבודה במשמרות לא מייקרת את העסקת העובדים.
וגיף אליאב
¶
במקום ש-20 טכנאים יעבדו בשעות X אתה יכול ש-5 יעבדו במשמרות ערב ו-15 יעבדו במשמרות בוקר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני עוצר את הדיון ואגיד לכם על מה אני ממליץ. אין ספק שההצעה כרגע לא בשלה מכיוון שאנחנו לא רוצים להשית אותה – לפחות כך אני מרגיש – על עסקים קטנים ובינוניים, שזה יפגע בהם. לגבי עסקים גדולים אני לא מודאגים מהעניין הזה, זה לא משמעותי. עלה גם נושא המזגנים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
בנוסף לכך יש גם שאלה על מי משיתים את הדבר הזה ומה הן שעות השירות, על-פי מה שאמר יעקב גורמן ואמרו אחרים.
אני מקבל את עצתו של חבר הכנסת כץ. אנחנו נצביע על זה בקריאה הראשונה. בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית, לא אעביר את הצעת החוק הזאת בלי הגדרה מדויקת והסכמה, גם של משרד הכלכלה, גם לגבי מה זה עסק גדול לעומת עסקים קטנים ובינוניים, גם עם כל התיקונים. אני מבקש שתנצלו את חוכמת השולחן לאחר הקריאה הראשונה ולקראת ההכנה לקריאה השנייה והשלישית תביאו לי, בהסכמה עם כל הגורמים כאן, כולל עם יעקב גורמן, פתרון מתאים לכל הדברים. לכן ההצבעה כרגע באה מתוך הכבוד לרעיון, הכבוד לצורך והכבוד לחבר הכנסת כץ. לגבי הביצוע, הוא בטח לא מושלם. יש לכם את כל הזמן בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית לעשות את כל הדברים האלה.
צור חרס
¶
אני סמנכ"ל התפעול של חברת "פזגז". הייתי רוצה להעלות נקודה נוספת שלא עלתה כאן קודם, בסוגיית הבטיחות. מעבר לסוגיית שירות הלקוחות והנקודות החשובות שעלו כאן לטובת הצרכנים, גם אני הייתי שמח לקבל שירות בסניף הבנק שלי בשעות הערב. לצערי הבנקים הם חברות "מאוד קטנות" וזה לא מתקיים שם.
צור חרס
¶
אני רוצה להגיד משהו לגבי הענף שלנו. בחוק המקורי ענף הגז הוחרג מכיוון שדובר שם על מכירת מכשירים חדשים במשך שנת האחריות, וכאן יש הרחבה של החוק. אני מבקש שגם במקרה הזה ענף הגז יוחרג החוצה, בשל שתי סיבות עיקריות. הסיבה העיקרית היא סיבה בטיחותית. טכנאי גז שבא לבית לקוח לתת שירות שלא קשור לחירום, אני מדבר כרגע על שירות שהלקוח הזמין, למשל העתקת ברז הגז במטבח כי הוא שיפץ את המטבח, הטכנאי עבודתו לא מתחילה ולא מסתיימת בבית הלקוח, היא מתחילה ומסתיימת בחוץ. הוא צריך לצאת החוצה, לנתק את הגז, לאתר את הברז הנכון ולא לנתק שכן בטעות, לבצע את העבודה, לבדוק אטימוּת, לבדוק שהמערכת תקינה, לחזור החוצה ולחבר מחדש, ובמידה ומשהו קרה הוא צריך לתקן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מכיוון שמחר נתקיים דיון על נושא בטיחות הגז עקב האסון שהיה בירושלים לפני חודש, צחוק הגורל הנורא שקרה האסון שקרה היום בעכו, לכן ההערה הזאת מאוד-מאוד חשובה ואני מקבל אותה. נצטרך להתייחס לזה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
לאה ורון
¶
אני רוצה לשאול את אדוני, גם כאשר באים טכנאי הגז לקיים את הבדיקות שחלה עליהם חובה לקיים בבתי הצרכנים, גם אז הם בודקים בחוץ?
שרון פליישר בן-יהודה
¶
אם אפשר עוד הערה. אני סמנכ"ל רגולציה של חברת "בזק". חלק גדול ממופעי התקלות אצל לקוחות "בזק" דורשים, כמו במקרה שנאמר כאן, עבודה של הטכנאי מחוץ לבית הלקוח. בעיקר בבתים ישנים הארונות נמצאים מחוץ לבניין, על הקיר, שזה דורש מן הטכנאי לטפס על סולם ולהגיע לארון, או לעשות כל מיני עבודות מחוץ לבית. התקלות בתוך הבית לא מטופלות על-ידי החברה. לכן יש כאן בעיית בטיחות מאוד-מאוד גדולה לשלוח טכנאים בשעות כל-כך מאוחרות של הערב ולבקש מהם לטפס על סולמות.
אסף יצחקי
¶
אני מהתאחדות התעשיינים. אני עורך-דין מאיגוד המתכת. אני רוצה לחדד את הנקודה הזאת, שנוגעת גם לענף האנרגיה הסולרית, שגם מדובר על דודי שמש והטכנאי עולה על גגות ועוסק עם חשמל ומים.
אופיר הלל
¶
אדוני היושב-ראש, אם אפשר שאלה בנוגע להצעת החוק. אני עורך-דין הלל מחברת "גז יגל". אני תוהה, למרות שנאמרו פה דברים נכונים לגבי החרגת ענף הגז, מלשון הצעה החוק, מה הנפקות אם אני בתור חברה לא מעמיד שירות, אם אין לי מערך שירות בשעות הערב? איך כופים על צרכן שהוא עוסק פרטי, שהוא לא גורם ממשלתי, להעסיק עוד עובדים, ומה הנפקות לשאלה כזאת ומה התוצאות? אני חושב שהצעת החוק המתוקנת צריכה לדון בזה.
אתי בנדלר
¶
אדוני, אני מוכנה לקרוא את הצעת החוק ולהציע תיקונים.
סעיף 1 – תיקון סעיף 18א
"בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981, בסעיף 18א(ג), אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) ביקור טכנאי במענו של צרכן יהיה בין השעות 08:00-22:00 בימי חול, ובין השעות 8:00-13:00 בימי שישי וערבי חג," – כאן כתוב: "בהתאם לתיאום שיבוצע מראש מול הצרכן;"."
אני מציעה שזה יהיה "בהתאם לתיאום מראש לפי הוראות פסקה (1)", כי פסקה (1) כבר אומרת "נדרש ביקור טכנאי במענו של צרכן, לשם קיום חיובים לפי סעיף קטן (א) בתקופת אחריות שנקבעה לפי אותו סעיף קטן, או בהתאם לחוזה למתן שירות שבו השירות מותנה בתקינות הטובין הנמצאים אצל הצרכן, או בהתאם לחוזה למתן שירות מסוג שקבע השר, יתאם מי שמחויב לתת שירות לפי הוראות סעיף זה (בסעיף זה – נותן השירות) את המועד ואת שעת הביקור עם הצרכן". אני מפנה לפסקה (1).
אני מציעה, מכיוון שאדוני התחייב שאחרי הקריאה הראשונה יהיה דיון בהחרגות להוראה הכללית הזאת, כדי לתת פתח לעניין אני מציעה להוסיף לפסקה הזאת, שכמובן לא מחייבת לצורך הנוסח בקריאה השנייה והשלישית: "הוראות פסקה זו לא יחולו על מתן שירות לסוגי טובין שקבע השר בתקנות או על עוסקים שקבע השר בתקנות".
אתי בנדלר
¶
את זה אני לא צריכה לכתוב.
בדברי ההסבר אציין שלאחר הקריאה הראשונה תדון הוועדה בהחרגה של עבודות, כגון גז או מזגנים וכולי, שבשל תנאי בטיחות לא ניתן לבצע אלא באור היום, שדורשות עבודה מחוץ לדירתו של הצרכן בשעות האור, וכן באפשרות להחריג עסקים קטנים ובינוניים.
יעקב גורמן
¶
יש לי עוד הערה בנושא הזה. מכונות כביסה ומייבשי כביסה לעתים נמצאים במחסנים, בפינות חשוכות שאין בהן אפשרות לתת שירות. לפעמים צריך להזעיק טכנאי נוסף כדי לעזור להוציא את המוצר. בלילה לא יהיה טכנאי נוסף.
נעמי הימיין רייש
¶
קיבלתי עכשיו הנחיות. עמדת השר היא שלא להעביר את זה לקריאה ראשונה לפני שממצים את הדיון.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אל תעמידי אותי במצב הזה, זה מיותר. אני לא אוהב את הקונפליקטים. אני עובד עם השר בנט בכל הדברים. אני לא רוצה להיכנס למלחמות האלה. את הדברים האלה אתם צריכים לפתור בקואליציה לפני כן. כרגע זה עבר עם התיקונים שיוכנסו לקראת הסוף. תסלחי לי, אבל אם יש מלחמות בתוך הליכוד ועם משרד הכלכלה – זה לא במגרש שלי. את זה תפתרו לחוד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא במגרש שלי. אל תכניסו אותי בדברים האלה. כבר אמרתי שהרוב יהיה פה בהחרגות וכולי. אם יש לכם בעיות, גם לליכוד, גם לבית היהודי, תפתרו את זה לפני כן או אחרי כן. תודה רבה.
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – שעות ביקור במענו של צרכן), התשע"ג-2013, עם התיקונים שהוכנסו בה נתקבלה.
חיים כץ
¶
רציתי להציע, מאחר ומדברים על הרחבת השעות וחוששים משעות החשכה, אולי יום העבודה יתחיל ב-6:00 בבוקר לגבי כל הנושאים.