PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
03/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 175>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ג' באדר א התשע"ד (03 בפברואר 2014), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 03/02/2014
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 151), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 149), התשע"ד-2013>
מוזמנים
¶
>
עירית גוטמן - מרכזת בכירה, פניות הציבור, המשרד לאזרחים ותיקים
יפה זמיר - סמנכ"ל אגף גבייה מלא שכירים, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד חנן פוטרמן - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
גדעון בן ישראל - יו"ר הסתדרות הגמלאים
משה בסעד - מנכ"ל ארגון נכי ישראל
משה בר - יו"ר עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
דניאל גלילי - מזכיר עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
נסים מורביה - מנכ"ל מטה מאבק הנכים
יעקב כהן - מטה מאבק הנכים
היו"ר יעקב מרגי
¶
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. היום ה-3 בפברואר 2014, ג' באדר א' התשע"ד. הנושא שעל סדר היום הוא הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 149), השתע"ד-2013.
היועצת המשפטית תסביר לנו מה מהות התיקון.
חנן פוטרמן
¶
עורך דין חנן פוטרמן, המוסד לביטוח לאומי. התיקון לחוק נועד להיטיב עם ציבור המבוטחים ולאפשר למוסד לביטוח לאומי למחוק חוב בדמי ביטוח, כולו או חלקו, גם לגבי מבוטח שנפטר וקיימת מכוחו זכאות לגמלת שאירים או תלויים.
חנן פוטרמן
¶
שקיימת. להבדיל מהנוסח היום שלא מאפשר את המחיקה של החוב הזה. מחיקת החוב בדמי ביטוח תיעשה מטעמים מיוחדים המצדיקים זאת ובנסיבות המקרה שיירשמו בהתאם לקריטריונים שייקבעו על ידי המוסד.
חנן פוטרמן
¶
קריטריונים ברורים. כן. קריטריונים ברורים באילו נסיבות יימחק החוב, כולו או חלקו. לדוגמה במצב של יתום שמקבל קצבת שאירים או תלויים מכוחו של הנפטר וקיים חוב, זאת דוגמה שהמוסד יוכל לבוא לקראת היתום במקרה הזה ולמחוק את החוק, כולו או חלקו, על פי הקריטריונים.
לפרוטוקול אני רוצה לציין שאנחנו מדברים על חוב בדמי ביטוח כאשר הכוונה כאן היא לחוב הכולל, כולל הקנסות, ההצמדות, הקרן פלוס.
יעל סלנט
¶
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 149), התשע"ג-2013
1. תיקון סעיף 363
בחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995, בסעיף 363, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), עובד המוסד שהמינהלה הסמיכה לכך רשאי להחליט כי המוסד לא יגבה חוב של דמי ביטוח, כולו או חלקו, לגבי מבוטח שנפטר, גם אם קיימת מכוחו זכאות לגמלת שאירים או תלויים, מטעמים מיוחדים המצדיקים זאת בנסיבות המקרה שיירשמו".
2. תחילה ותחולה
תחילתו של חוק זה ב-1 בחודש שלאחר פרסומו (להלן – יום התחילה) והוא יחול על החלטת עובד המוסד שהתקבלה ביום התחילה ואילך לגבי חוב דמי ביטוח, לרבות חוב שנוצר לפני יום התחילה.
פה אני אומר שלמוסד לביטוח לאומי היה חשוב שיהיה כתוב שהוא יחול על החלטת עובד המוסד שהתקבלה ביום התחילה ואילך, ואולי כדאי שתסבירו לפרוטוקול מדוע.
חנן פוטרמן
¶
התיקון נועד למעשה למחוק חוב, גם חוב שנוצר לפני מועד התחילה והתחולה. גם חוב של דמי ביטוח שקיים היום כמה שנים אחורה, גם הוא בר מחיקה.
חנן פוטרמן
¶
אנחנו רוצים להבהיר שמדובר לא רק בחובות שיהיו מיום התחילה והתחולה, היינו מהיום, אלא גם לגבי חוב שכבר קיים במערכת.
נעה בן שבת
¶
זה ברור. ברור שאין טעם להשאיר חובות ישנים במערכת אם כל מטרת הסעיף היא לאפשר שיקול דעת לגבי החובות האלה ואפשרות למחיקה שלהם, אבל למה אתם מדגישים החלטת עובד מוסד שהתקבלה ביום התחילה ואילך?
חנן פוטרמן
¶
יכול להיות שבעבר הייתה החלטה שאמרה כן לגבות את החוב וכיום, בעקבות התיקון, למעשה נוכל למחוק את החוב ולא לגבות את יתר החוב שנשארה.
נעה בן שבת
¶
אני מבינה שיש כאן משהו יותר. יתרת החוב כשלעצמה, ברור שאפשר למחוק אותה כי אפשר למחוק גם את כולו או חלקו. יכול להיות שאתה מתכוון שאולי מישהו שכבר גבו ממנו את החוב, שלא יוכלו לבקש בחזרה או משהו כזה.
חנן פוטרמן
¶
לא יהיה החזר. במידה והוא התחיל לשלם והוא נכנס לקריטריונים שמאפשרים על פי המוסד לביטוח לאומי למחוק את החוב - שוב, אני מדגיש, כולו או חלקו - נוכל למעשה להפסיק את פעולת הגבייה.
יעל סלנט
¶
כדאי להסביר שיש גם את סעיף 370 שבעצם גם הוא חל על נפטרים ומדבר על כל מה שנספח לחוב, להבדיל מהסעיף הזה שמדבר גם על החוב וגם על הנספחים לחוק. כלומר, הפקיד יהיה רשאי לפטור מהחוב ומהנספחים כמו קנס, הפרשים וכולי. זה משהו שחשוב להדגיש.
נעה בן שבת
¶
הסמכויות נשארות במקביל. יש אפשרות או למחוק את הכול כולל הקרן וכולל כל התוספות ובסעיף ההוא נשמרת הזכות גם לוותר על התוספות לדמי ביטוח לאומי.
נסים מורביה
¶
מנכ"ל מטה מאבק הנכים. שאלת הבהרה. כשאתם אומרים את כולו או את חלקו, למה אתם מתכוונים? למה את חלקו? אתה מתכוון להשאיר יתום עם חלק מהחוב על מנת שינסה לפרוע אותו?
השאלה השנייה. האם בכלל כאשר אתם מדברים על דמי ביטוח אתם מתכוונים רק לדמי ביטוח או שניקח למשל נכים שנפטרים ויש ברשותם רכב למשל.
חנן פוטרמן
¶
כולו או חלקו. זאת אומרת שיהיו קריטריונים. הפקיד יהיה רשאי לבטל או את מלוא החוב או חלק מהחוב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מודה ליועצת המשפטית שהפנתה את תשומת לבי. הנה דוגמה כאשר לפעמים אתה מתכוון לטוב ואתה יכול להזיק. אומרת היועצת המשפטית שאם לא תכתוב חלקו, יכול להיות שכבר חלק הוחזר. במצב שחלק הוחזר, ה-חלקו מתייחס אליו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני חושב שצריך להודות לביטוח הלאומי על התיקון הזה. הם צריכים את הכלי הזה כי עד היום הם היו כבולים. אני חושב שהתיקון הוא מבורך.
חנן פוטרמן
¶
גם המצב של הכול או כלום יכול להיות לפעמים לרעת המבוטח. לכן התיקון כולו או חלקו דווקא בא לטובתו במקרה שהוא לא נופל למחיקה הכוללת של החוק.
גדעון בן ישראל
¶
אני משבח את הביטוח הלאומי שעשה דבר נכון. לדעתי יש בזה מגמה חיובית ואני תומך בקבלת ההצעה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כל חברי הכנסת הנוכחים שהם אחד במספר וזה אני, הצביעו בעד התיקון. הצעת החוק אושרה פה אחד.
אני מודה לכולם. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:15.>