PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
29/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 126>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ח בשבט התשע"ד (29 בינואר 2014), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 29/01/2014
חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 62), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (העלאת אחוז החסימה והגברת המשילות), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
ג'מאל זחאלקה
יריב לוין
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
אורי מקלב
אורית סטרוק
אברהים צרצור
אלעזר שטרן
דוד אזולאי
רונן הופמן
דב חנין
אחמד טיבי
דב ליפמן
רשם פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (העלאת אחוז החסימה והגברת המשילות), התשע"ג-2013>
רונן הופמן
¶
אדוני יושב-הראש, ביקשתי רביזיה בעניין פיצול החלק שמדבר על העלאת אחוז החסימה משאר הסעיפים בהצעת החוק, החוק להגברת המשילות. הסיבה היא שאני חושב שאף סעיף או אף חלק נפרד בהצעת החוק הזו איננו בעצם עומד על רגליו שלו.
כשמסתכלים על הצעת החוק, צריך להסתכל עליה כחבילה – גם מי שתומך וגם מי שמתנגד. זה לא נכון לקחת סעיף שנוי במחלוקת ככל שיהיה ולהפריד אותו משאר הסעיפים. בסופו של דבר מדובר על רפורמה שהיא רפורמה משולבת ולסעיף אחד או לחלק אחד יש השלכות על חלקים אחרים ולהיפך.
על כן אני חושב שההפרדה הזאת או הפיצול הזה הוא פיצול מאולץ ופשוט לא נכון למהות כל הצעת החוק. תודה.
דב חנין
¶
אדוני היושב-ראש, למען ההגינות, אני רוצה לומר לחברי הכנסת שמבחינתי אני מעוניין למנוע את העלאת אחוז החסימה, כפי שכולם יודעים. אני הייתי תומך במהלך שהתוצאה שלו הייתה לגרום לזה שאחוז החסימה לא יעלה.
אלא שיש אנשים חכמים בכנסת ומחוץ לכנסת שמשוכנעים שפיצול יכול לתרום למניעת העלאת אחוז החסימה ויש אנשים חכמים בכנסת שחושבים ההיפך. אז במצב שבו אנשים חכמים חושבים כך ואנשים חכמים אחרים חושבים אחרת, אני שם בצד כרגע את השיקול התועלתני ואני רוצה לחשוב על זה ברמה האנליטית.
קודם כל, אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה להסביר בכמה מילים מהי בעצם המשמעות של הפיצול, מהו הרציונל של פיצול או אי-פיצול מבחינת המבנה של החקיקה ואחר כך אני - - -
דב חנין
¶
אני רוצה לדעת אם לתמוך ברעיון של לפתוח בכלל את הנושא הזה להצבעה. אני רוצה לדעת מה המשמעות של הסוגיה בכמה מילים ואז אני אביע את דעתי.
סיגל קוגוט
¶
יש משמעות משפטית, כמובן, לרוב הדרוש לחלקי החוק השונים. חבילה של חוקי היסוד דורשת רוב של 61 בכל הקריאות וגם תיקון לאחוז החסימה דורש רוב של 61 בכל הקריאות. לעומת זאת, התיקונים של חוק מימון מפלגות, כפי שהם היום, יש גם תיקונים בחוק מימון מפלגות שצריכים לפעמים רוב של 61.
אבל ההסדר, כפי שגובש בוועדה בהסכמה, הוא לא פוגע בשוויון להערכתי, לכן התיקונים בחוק מימון מפלגות אינם דורשים רוב כזה. לכן ברור שמי שרצה את הפיצול – רצה יותר אפשרות תמרון, מתוך מחשבה שמצד אחד אפשר להעביר את כל החוקים האלה ביום אחד אם רוצים, אבל מצד שני, לא חייבים.
שמבחינה אורגנית, אמנם חבר הכנסת הופמן יכול, כמובן, לומר שמבחינתו זו חבילה אחת – להיות או לחדול. אבל מי שחושב אחרת, אני לא יכולה שלא לומר שמימון מפלגות והתפלגויות זה לא אותו נושא כמו אחוז חסימה. ברור שהכנסת רשאית להגיד שהיא רוצה לדון בנפרד בדברים האלה.
דב חנין
¶
נוכח ההסבר של היועצת המשפטית וגם זה הרציונל ההגיוני של המהלך הזה, אני חושב שראוי ונכון, אם כך, להשאיר את ההחלטה הקודמת של הוועדה. היא תאפשר לנו מצב שבו שתי סוגיות מורכבות וכבדות, יידונו בנפרד.
יכול להיות שיש כאלה שתומכים או לא תומכים בהעלאת אחוז החסימה, ויש להם עמדה כזאת או אחרת לגבי פיצולים ונושאים של שינוי ורפורמה במימון המפלגות ובכללי ההתפלגויות. וראוי לאפשר לחברי הכנסת, בסוגיות שהן כל-כך כבדות ושונות מהותית אחת מהשנייה – הן לא כרוכות אחת בשנייה – לאפשר לחברי הכנסת גם את הדיון המושכל בכל אחת מהסוגיות האלה בנפרד, מצד אחד, וגם את האפשרות להצביע על כל אחת מהסוגיות האלה בנפרד, מהצד השני.
אני חושב, לכן, אדוני היושב-ראש, שבאמת – אני אומר את זה גם אחרי הרבה התלבטות – מבחינת הדיון הציבורי, התוצאה תהיה נכונה יותר כאשר באמת אפשר יהיה לבודד את השאלות שנמצאות במחלוקת עקרונית מאוד ומהותית מאוד וקשה מאוד, כמו אחוז חסימה. מצד שני, אפשר לנהל דיון אולי קצת אחר, גם בו אולי יהיו ויכוחים וגם בו יהיו אולי הצעות ואלטרנטיבות, אבל לנהל אותו בנפרד על שאלות שהן לא באמת שאלות של מלחמת עולם כללית כמו שאלת אחוז החסימה.
עוד נימוק אחד מעשי שהוא לטובת הפיצול בסיטואציה שנוצרה, הוא ששתי הסוגיות הן לא סוגיות פשוטות, טכניות וקלות. גם השאלה של מימון מפלגות וכללי הפיצול היא שאלה מורכבת מאוד, יש בה הרבה מרכיבים - - -
דב חנין
¶
אני ממש מסיים עוד 30 שניות.
גם השאלה של פיצול המפלגות היא שאלה מורכבת ומסובכת שיש בה הרבה וריאנטים והרבה אלטרנטיבות. כמו שאנחנו ראינו בדיון האחרון של הוועדה, אולי לא כל החברים השתתפו בו, גם הסוגיה של אחוז החסימה מעוררת מרחב גדול מאוד שלאופציות, גם רעיוניות, גם תיאורטיות וגם מעשיות.
לכן, אם אנחנו באמת רוצים למצות את שני הדיונים האלה באופן שאף אחד מהם לא יעיב על השני, נכון וראוי לקיים אותם בנפרד ונכון וראוי להשאיר את הפיצול שהוועדה החליטה עליו, ואני חושב שהחליטה עליו בתבונה.
אורי מקלב
¶
רק רגע. אני רוצה להתייחס למה שאמר המציע, חבר הכנסת הופמן, אנחנו היינו כאן בדיונים. לחוק הזה יש באמת כותרת שנקראת משילות, אבל היא בנויה מכמה סעיפים. אין שום קשר בין הסעיף הזה של אחוז החסימה לסעיפים האחרים, כמו שאתה אומר, להגשת אי אמון צריך 61 חברי כנסת, תהליך הדיונים.
לכן, כשחבר הכנסת הופמן אומר שהכול מקשה אחת, זה לא מה שהשתקף פה בדיונים. בדיונים, לכל סעיף יש את המשמעות שלו. משילות יכולה להיות על-ידי אי אמון בצורה כזאת, מי יכול להגיש, כמה יכולים להגיש אי אמון, אם צריך להגיש. הדברים האלה וכדומה ועוד דברים גם למימון.
כמו שמימון בנפרד ממשילות, גם כאן אותו דבר. אני אומר שהיה חשוב לדייק בדבריך ואני יודע שאתה משתדל לעשות את זה, אתה אומר שהכול מקשה אחת – זה לא משתקף בדיונים. זה נכון שהכול קשור למשילות, אבל מה הקשר בין אחוז החסימה לאי אמון, שזה מרכיב מרכזי בתוך החוק?
מה הקשר? יכול להיות אחוז החסימה כזה. או מספר השרים, מה הקשר בין מספר השרים בממשלה לאחוז החסימה? יש שני דברים: יש פעילות עד שמגיעים לכנסת ואחרי זה יש משילות תוך כדי. משילות שהיא משילות יומיומית ושוטפת.
לכן אני חושב שהיטב אמר חבר הכנסת דב חנין, כפי שהבנת שמימון המפלגות זה דבר בנפרד ולא קשור לכל הנושא של המשילות, באותה מידה גם הנושא של אחוז החסימה. אלו שלבים של עד שמגיעים, תהליך מערכת הבחירות, ולאחר מכן יש את המשילות בחיים, בהקמת ממשלה או בהקמת קואליציה או בהתנהלות של הבית הזה.
ג'מאל זחאלקה
¶
כבוד היושב-ראש, עד שהוועדה קיבלה החלטה נכונה ומתבקשת וראויה – הדיון באחוז החסימה הוא דיון שחשוב לכל מפלגה ולחברי הכנסת וצריך לתת לו את הזמן שלו, את המקום שלו ולא לקשור אותו לדברים אחרים.
לאלץ חברי כנסת להצביע על דברים שהם לא מסכימים להם בגלל ששמים את הכול בחבילה אחת, זה הרציונל המתבקש. אתה לא יכול לבקש ממני להצביע נגד חוק שאני מסכים לחלקים ממנו. אני רוצה שתיתן לי וגם לחבר הכנסת דב חנין, יכול להיות שיש סעיפים שאם תשים אותם לבד, אנחנו נתמוך בהם.
במיוחד סעיפים שקשורים לפיצול מפלגות – אנחנו נגד כלנתריזם ונגד קניית חברי כנסת. אז אני בטוח שסעיפים כאלה יקבלו רוב די גדול בכנסת והם פחות במחלוקת מאשר החוק הזה. אני ארשם בדברי הכנסת, אם ההצעה תעבור, שאני התנגדתי להם, שאני כאילו בעד מתן אפשרות לכלנתריזם. כלנתר – זה מהשורות שלכם בא האיש, הוא לא היה חרדי.
ג'מאל זחאלקה
¶
מפד"ל – בסדר.
אני חושב, כבוד היושב-ראש, שראוי כמו שהתנהל דיון – חבר הכנסת דב חנין, אני רוצה שתקשיב למה שאני אומר.
ג'מאל זחאלקה
¶
כמו שהתנהל דיון רציני לפני שפוצל החוק, צריך להתנהל דיון מחדש. אני מבקש ממך, פונה אליך, לנהל דיון. לא יכול להיות שנושא כזה כל-כך כבד, יעשה ככה בחטף. כל-כך דנו בפיצול, ופה, ביטול הפיצול זה ככה: תגיד מילה ונמשיך.
אני חושב שזה לא נכון. אני קורא לך, היושב-ראש, לעצור את ההצבעה, אפילו אם זה רביזיה, ולפתוח את הדיון מחדש.
אחמד טיבי
¶
תודה רבה. אין ספק שההחלטה על הפיצול הייתה החלטה ראויה – ההפרעה של חבר הכנסת יריב לוין למהלך הדיון היום היא הפרעה בולטת.
יריב לוין
¶
זהו. אני לא מרגיש מספיק – היושב-ראש, חבר הכנסת טיבי מבקש הפסקה של 5 דקות. הוא רוצה התייעצות סיעתית.
אחמד טיבי
¶
לא, לא. מיד בתום דברי אני אבקש התייעצות סיעתית, אני רק מודיע מראש. בתום הדברים שאני מנמק, אבקש להתייעצות סיעתית. התייעצות סיעתית אפשרית לפני כל הצבעה, לרבות רביזיה.
ובכן, אין ספק שההצעה על הפיצול - - -
אחמד טיבי
¶
חכה, עוד לא ביקשתי, אדוני. בתום דברי אבקש.
לכן, ההצעה הייתה הצעה ראויה, כי היא קשרה בין דברים שהם לא דומים, לא מאותו מין, לא מאותו סוג, לא מאותה פרקטיקה, ולכן – איפה הם?
אחמד טיבי
¶
לא. לפי הוראות של אורי מקלב – מה שאתה עושה מעל הדוכן כשאתה יושב-ראש ועדה.
ולכן, אדוני היושב-ראש, זה מאוד תמוה שמבקשים עכשיו להפוך את הכול ולהחזיר את הדברים לקדמותם. אנטי-לוגי, זה לא מתקבל על הדעת, אדוני היושב-ראש, היעלה על הדעת? אני שואל אותך.
אחמד טיבי
¶
יעלה.
מנקודה זו אני אמשיך ואומר שזה לא יעלה על הדעת. כי זה דבר והיפוכו. אתה שם לב שזה דבר והיפוכו? שם לב. לכן זה משהו לא דמוקרטי שבאותו סוג של ישיבה, באותו אייטם, באותו נושא, הופכים הצעות ככה סתם אחרי דיון שהיה.
לכן, אדוני היושב-ראש – אני מבקש זמן פציעות בגלל ההפרעות שהיו לי.
אחמד טיבי
¶
אני מנסה – לא אל השכל ואל הלב שלך, לא אל השכל ואל הלב שלך – לבקש שלא תהיה הצבעה כזאת או שתידחה ההצבעה או שתתבטל או שנחכה לאנשי ש"ס.
אחמד טיבי
¶
תודה רבה. מקלב, תתחיל לעבוד לבד עכשיו, לך תביא אותם.
<(הישיבה נפסקה בשעה 10:23 ונתחדשה בשעה 10:28.)>
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני מחדש את הדיון ואני עובר להצבעה.
אני מבין שחבר הכנסת טיבי גמר את ההתייעצות הסיעתית.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מצביע: מי שבעד קבלת הרביזיה, ירים את ידו, בבקשה. אני רוצה לדעת לגבי כל אחד את מי הוא מחליף.
סיגל קוגוט
¶
רגע, רגע. הרביזיה נתקבלה – זה אומר שעכשיו פותחים את הנושא לדיון – לא חייבים כרגע. מה שעומד בפנינו עכשיו, הבקשה לפיצול הייתה בקשה של יושב-ראש הוועדה. אתה, אדוני, יכול לחזור בך ממנה ואז לא יהיה - - -
דב חנין
¶
לכן אני פונה ליועצת המשפטית: המשמעות המעשית של קבלת הבקשה לרביזיה היא שמתחיל עכשיו הדיון מחדש.
דב חנין
¶
הבנתי. אז אני מעלה בקשה, אדוני היושב-ראש, להעלות לדיון את הסוגיה של פיצול – אני לא מציע - - -
דב חנין
¶
מי נגד?
הצבעה
בעד הפיצול – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הצעת הפיצול של חברת הכנסת מרב מיכאלי נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
הייתה רביזיה על זה, אבל עכשיו הוא הגיש בקשה נוספת לפיצול – על ההצבעה שלו אני רוצה רביזיה.
סיגל קוגוט
¶
אי אפשר להגיש כאן רביזיה, היושב-ראש, אי אפשר. אני רוצה להקריא את הסעיף (ז): "הצבעה בבקשה לדיון מחדש תתקבל באותו נושא פעם אחת בלבד". עכשיו, יש בפסקה (2): "אם הוועדה החליטה לקבל בקשה לדיון מחדש ובדין מחדש שינתה את החלטתה הקודמת, ניתן לבקש רביזיה על השינוי.".
היו"ר דוד רותם
¶
לא. הוועדה החליטה לקבל את הרביזיה ולבטל את השינוי. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:35.>