PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
19/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 146>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ט באדר א התשע"ד (19 בפברואר 2014), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 19/02/2014
תקנות העבירות המינהליות (עבירות במעגנות), התשע"ג-2013, צו העבירות המינהליות (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות העבירות המנהליות (עבירות במעגנות), התשע"ג-2013>
<2. צו העבירות המנהליות (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
מיכל גולד - יעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
יערה למברגר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שושנה סומך - מתמחה, משרד המשפטים
אהרון זיסו - מרכז בכיר תפעול נמלים ומעגנות, משרד התחבורה ונציגי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
סיגלית ברקאי - וקאיל - לשכה משפטית, משרד התחבורה ונציגי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
גליה פסטרנק - מפקחת למניעת זיהום ים, אגף ים וחופים, המשרד להגנת הסביבה
יובל קרתא - מפקד יחידת שיטור ימי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שבתי גרברצקי - יועץ למגזר הדתי חרדי, המשרד לביטחון פנים
יורם גרינברג - מנהל נמל מרינה אשדוד, נציגי נמלי ים
ערן פורטוגלי - מנהל מרינה אשקלון, נציגי נמלי ים
יוסף אלי - מנהל מעגן "שביט", נציגי נמלי ים
ראובן אברמוביץ - מנהל נמל יפו, נציגי נמלי ים
אמיר צינדר - מנהל מרינה הרצליה, נציגי נמלי ים
סעדו זיינב - יו"ר עמותת דייגי נמל יפו
גיל ססובר - מזכיר עמותת דייגי נמל יפו
שוקי משעול - מזכיר הוועד, עמותת דייגי נמל יפו
עפר זרמתי - חבר עמותת דייגי נמל יפו
אילן מאירסון - יו"ר איגוד השייטים
פואד נסאר - יו"ר ארגון הדייגים בישראל
יעקוב פדידה - יו"ר ארגון הדייגים
עמוס גלמידי - עיריית טבריה
רון יציב - מנהל פורום שייטי ישראל
יצחק שישה - יו"ר הפורום לקידום השייט בישראל
עזריאל רהב - הפורום לקידום השייט בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
הילה מליחי
1. <תקנות העבירות המנהליות (עבירות במעגנות), התשע"ג-2013>
2. <צו העבירות המנהליות (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשע"ג-2013>
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את הישיבה. אנחנו נעסוק היום בתקנות העבירות המנהליות (עבירות במעגנות), ובצו העבירות המנהליות (שינוי התוספת הראשונה לחוק). אנחנו נמשיך לקרוא. לאיפה הגענו בפעם הקודמת?
אפרת חקאק
¶
דילגנו על כמה סעיפים. אני רוצה לחזור לסעיף 4 ו-5 לשנייה. קודם כל, לפני שנתחיל את דיון, אני רוצה להזכיר לכולם שאנחנו לא דנים בתקנות עצמן, אנחנו דנים אך ורק בעבירות שכבר קיימות, שאנחנו הופכים אותן פה לעבירות קנס, ואנחנו דנים בסכום של הקנס. אפשר להוסיף לפעמים סייגים לצמצם את העבירה הקיימת. אבל אנחנו לא נכנסים לטקסט של התקנה עצמה. בדיון הקודם היושב-ראש ביקש ממשרד המשפטים למצוא סייג שיכול לצמצם את העבירה בתקנה 4 ו-5, והבנו שבמשרד המשפטים רצו להעיר על זה.
אפרת חקאק
¶
בעיקרון, היושב-ראש אישר את הקנס לסעיף 4, 5, 6 ו-7. עכשיו הגענו לתקנה 8. משרד המשפטים, משרד התחבורה, אתם רוצים להציע?
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
אנחנו בחנו שוב את סעיפים 4 ו-5. ההצעה של הוועדה בדיון הקודם הייתה לבחון החרגה של כלי שיט שאינם עוגנים באופן קבוע במעגנה. בכל מקרה, מאחר וההגדרה הזאת של מתקן מימי קבועה במספר רחב של תקנות, אם באופן הזה ואם באופן אחר, אנחנו לא יכולים להכליל משהו שמבחינתנו אינו בגדר מתקן ימי. החרגה של אמירה כמו שהוועדה ביקשה, אנחנו לא יכולנו להסכים לה, כי אחרת זה יטיל הסדרים שלא אמורים להיות מוחלים על כלי שיט רגילים. אנחנו מציעים נוסח חלופי.
יערה למברגר
¶
ניסינו לאפיין את כלי השיט שהם סירה, ספינה או אנייה. לעניין כלי שיט מסוג סירה, ספינה או אנייה, זה יחול רק אם כלי השיט הזה מחובר דרך קבע לקרקעית הים. אני יודעת על סיטואציה בכנרת – זה פסק דין של תכנון ובנייה שבו לקחו כלי שיט וחיברו אותו - - -
יערה למברגר
¶
חיברו אותו באופן פיזי לקרקעית הים, הוא עומד שם עשרות שנים, ויש פסק דין שאומר שעשרות שנים כלי השיט הזה מחובר, הוא גם כלי שיט, אבל הוא גם כבר מחובר דרך קבע, הוא גם בניין. זו הייתה פסיקה של תכנון ובנייה באופן ספציפי. לכן יש כלי שיט כאלה שמחוברים ממש לקרקעית הים, ולגביהם אנחנו רוצים שזה יחול. אנחנו רוצים שזה יחול על כלי שיט שהוא סירה, ספינה או אנייה רק אם הוא מחובר דרך קבע לקרקעית הים, ואז הוא ייחשב ל - - -
יערה למברגר
¶
הגדרת מתקן ימי – אני אקריא מההגדרות: ""מתקן ימי" – מתקן או כלי שיט המוצב בים באופן קבוע, לרבות באמצעות עמודים, מערכת עוגנים או כל אמצעי אחר, כגון: שובר גלים, מִקשר, רציף, מצוף, דוברה וכן צינורות או כבלים העוברים בים".
היו"ר דוד רותם
¶
את מבינה שלפי 4(ב), אם אני נכנס עם הספינה שלי ואני זורק עוגן במעגנה, אני עובר עבירה?
היו"ר דוד רותם
¶
מה פירוש הוא לא מוצב באופן קבוע? אני מחבר אותו עם עוגנים? אז לפי ההגדרה, אני נופל לתוך הסעיף הזה.
יערה למברגר
¶
אולי אני אגיד, בכל מקרה, ההחרגה שהצעתי פותרת את זה. כי אתה נכנסת עם כלי השיט שלך – גם כשאתה מוריד עוגן, הוא לא מחובר דרך קבע לקרקעית הים. זה לא חיבור דרך קבע.
אהרון זיסו
¶
זה חיבור זמני. זה לא חיבור דרך קבע, זה לא עמודים, זה לא קידוח בקרקע ולא כלום. שתיים, הטלת עוגן בנתיב שיט במעגנה היא אסורה ממילא.
אהרון זיסו
¶
למקום הקשירה שלך? אין צורך, בארץ לפחות, להטיל עוגנים במקומות העגינה. יש מערכות עגינה חלופיות של המעגנה שאתה מתחבר אליהם.
סעדו זיינב
¶
שמי סעדו זיינב מוועד הדייגים. בקשר למה שהוא אומר, בזמן סערה אנחנו כל הזמן זורקים עוגנים בתוך המעגנה, אז שלא יגיד שאנחנו לא משתמשים בזה.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
ההחרגה שאנחנו מציעים, אני חושבת שהיא פותרת את הבעיה של המשוטים, גם את הבעיה של הדייגים. כלומר, היא פותרת את הבעיה של כולם. הם לא מחוברים באופן קבוע לקרקעית הים.
יערה למברגר
¶
הסיטואציה באמת יחסית נדירה, אבל אותה אנחנו לא רוצים לפספס, אנחנו רוצים שהיא תיכנס לעבירה. סיטואציה נדירה שבה כלי שיט מחובר דרך קבע, ואותו כלי שיט, אני רוצה שהוא יהיה בגדר מתקן ימי. כל כלי שיט אחר מסוג סירה, ספינה או אנייה, אני מחריגה פה וזה לא יחול עליו.
יערה למברגר
¶
אני מגדירה. אני אומרת: לעניין כלי שיט שהוא סירה, ספינה או אנייה, יחול רק אם הוא מחובר דרך קבע לקרקעית הים.
מיכל גולד
¶
אני אסביר. מה שאנחנו עושים בסייג, אנחנו לוקחים הגדרה שלמה ואנחנו אומרים מההגדרה הזאת חל. כל מתקן או דברים אחרים חלים, ורק לגבי כלי שיט אנחנו עושים את ההחרגה הזאת. כלומר, המתקן יחול כמו שהוא, לגבי כלי שיט, יש החרגה.
אפרת חקאק
¶
נכניס את הסייג גם לתקנה 4 וגם לתקנה 5. הוועדה אישרה בפעם הקודמת את תקנוה 6 ו-7. עכשיו אנחנו בתקנה 8. אתם רוצים להציג את תקנה 8 ואת הסכומים שהצעתם?
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
להקריא את כל הסעיף? בסדר.
"8. (א) לא ידוג אדם בחכה בתחום מעגנה, אלא ברשות מנהל המעגנה ובתנאים שהתנה לצורך הבטחת בטיחות השיט והשמירה על תקינות התעבורה הימית במעגנה".
הכוונה היא לאיסור בדיג שהוא בעל סיכון בטיחותי משמעותי. אני רק רוצה להגיד שניסינו לשאוב את הסכומים לגבי סעיף 8 בכללותו – הסכומים נלקחו גם ברוח התקנות עצמן, אבל גם ניסינו להתיישב פה באופן יחסי עם התקנות של העבירות המנויות של תקנות הדיג. למשל, לגבי איסור דיג בחכה, קיים איסור בסעיף 8(א) נניח של איסור דיג בתחומים מסוימים בים התיכון. הסכום שם הוא 1,000 שקל, אז פה קבענו 800 שקלים. יש גם איסור דיג לפי פקודה שלא לפי תנאי רישיון, 750, או כל מיני דרכים שונות של – זה גם כן 1,000 שקלים. אנחנו קבענו 800 שקלים. אני חושבת שזה גם משקף את הסיכון הבטיחותי גם בתוך המדרג של התקנות עצמן מבחינת העבירה. זה 8(א).
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"8. (ב) לא יפרוש אדם במימי המעגנה רשת דייגים או ציוד דיג אחר". הסעיף הזה מדבר על איסור פריסת רשת דייגים או ציוד דיג במימי המעגנה. ניסינו לשאוב את הסכום הזה מתקנות העבירות המנהליות של פקודת הדיג. יש שם איסור דיג באזורים מסוימים – בנמלים, שזה סכום של 2,000 שקלים, ופה קבענו 2,400 בגלל שהמעגנה היא תחום מצומצם יותר וקטן יותר.
"(ג) לא יפרוק אדם דגים או ציוד דיג בתחום מעגנה, אלא באישור מנהל המעגנה; הוראה זו לא תחול בנמל טבריה, נמל יפו, נמל עכו, ומעגן "שביט" בנמל חיפה". הסעיף הזה נובע מאותו עיקרון של איסור דיג בתחום המעגנה. יש פה סיכון מבחינת איך שאנחנו רואים את זה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הגיעה סירת דיג עם מלאי דגים עליה, מה אתם רוצים שיעשו עם הדגים, לא יפרקו אותם במעגנה?
אהרון זיסו
¶
הרצליה היא אינה מעגנת דיג, היא מעגנה תיירותית. אין שם ספינות דיג שעוגנות. יש שני מצבים שספינות דיג נכנסות למרינות כמו הרצליה – אחד, אם הן נתקעו בים ויש להן תקלה, וזה קרה. דרך אגב, המרינה מאשרת להם להיכנס, כי כמו שאמרנו, אם למשיט יש בעיית בטיחות, הוא יכול להיכנס. המצב השני שנתנו אישורים, למשל במלחמת לבנון השנייה, שהדייגים בחיפה יצאו לים, לא היה להם לאן לחזור. מעגנת "שביט" הייתה מטווחת, והם נכנסו לאשדוד ולאשקלון וסידרו להם גם מקומות מיוחדים לפריקה. זה החריג. השגרה במרינות תיירותיות היא שלא פורקים דגים. אנחנו לא מדברים על ההוא שירד עם סל דגים כי הוא יצא עם שלוש חכות לים.
יצחק שישה
¶
שמי איזי, אני יושב-ראש הפורום לקידום השיט. סעיף (ג) אומר: לא יפרוק אדם דגים או ציוד דיג במרינה. מדובר על מי שיצא לדוג לא בתוך המעגנה, אלא יצא ודג בים, ולאו דווקא ספינת דיג, כל אדם. אני למשל יצאתי עם הספינה שלי, וחזרתי עם שני דגים נחמדים.
יצחק שישה
¶
זה לא מוחרג. מחר בבוקר אני חוזר עם שני דגים, אני נופל בחוק הזה. אני עובר על החוק ואני אקבל 800 שקל קנס.
יצחק שישה
¶
תחריגו את זה. תחריגו – למעט כלי שיט שעוגנים באופן קבוע במעגנה. אם אני ספינת דיג, אז אני לא עוגן באופן קבוע במעגנה – תני לי רגע לסיים. אם אני ספינת דיג, כמו שהגדרתם את זה, אני ממילא לא עוגן במעגנה, אני ממילא לא אכנס למעגנה, ואם אני אעשה את זה, אני אעבור על החוק, על סעיף אחר. אם אני עוגן קבוע במרינה, אני משלם כסף עבור התענוג הזה. תפסתי שני דגים, למה אני צריך להיות עובר על החוק?
יצחק שישה
¶
אני רוצה לתפוס שני דגים, להוריד אותם מהסירה, תודה רבה, שלום. לא רוצה לדווח לאף אחד ולא לבקש מאף אחד. אני עושה את זה גם ככה במשך הרבה שנים.
יצחק שישה
¶
למה אני צריך לדבר אתו על כל דבר? למה אני צריך לבקש ממנו רשות? הרי אלו דגים שאני תפסתי בים, הם שלי, אני לא צריך - - -
עזריאל רהב
¶
אבל הם לא נמצאים מסביב לשעון. אני באתי ב-02:00 בלילה מהים, ועכשיו אני הולך הביתה. אז אני אחכה לבוקר שהוא יגיע - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תבקש מראש. תפנה מחר למנהל המעגנה, תגיד לו: אדוני, אני רוצה אישור להוריד את הדגים שדגתי בלב ים בתוך סל מהאנייה. זה הכול, הוא ייתן לך.
אהרון זיסו
¶
לא מדויק. יש ספינות, ואתה יודע, גם בהרצליה, שמגיעות עם דגים ופורקות. ושוב, יש הבדלה, אם אתה יורד עם סל דגים, אף אחד לא אומר לך כלום ולא אמר לך כלום שנים. אבל יש כאלה שניצלו את זה והגיעו, אתה יודע, גם עם שש ושמונה טונות, שצריך רכב קירור וכולי. זה לא המקום.
אהרון זיסו
¶
אם אתה בא עם טון דגים, עם כל הכבוד, סע ליפו, את ארבעת המַיילים האלה, תפרוק ביפו את המשאית שלך.
יצחק שישה
¶
שים גבול הגיוני, תגיד תפס שני דגים, עד עשרה דגים. זה לא ספינת דיג, זה לא מסחרי, זה אדם פרטי שיצא לשוט לתענוגות שלו, תפס שני דגים, בשביל זה - - -
יצחק שישה
¶
אנחנו מסכימים במאה אחוז עם מה שאתה אומר, רק שזה צריך להיות ברוח החוק. אתם כותבים חוקים, זה לא איזשהו - - -
סעדו זיינב
¶
אלה שדגים במקלות. יש הרבה אנשים מבוגרים שהולכים לדוג באזורים שם, שהם חיים על פנסיה וכל החיים שלהם הם דגים באזורים האלה. אפשר להטיל קנס מופחת הרבה יותר על האנשים האלה.
סעדו זיינב
¶
בסדר, אבל אם בן אדם לא יודע ולא קרא, ובן מבוגר – מי שאני רואה בנמל יפו, אנשים שבקושי הולכים, הם מבוגרים, והם מגיעים לנמל יפו כל החיים שלהם, היום אתה מטיל עליהם קנס והם לא יודעים על מה אתה נותן להם את הקנס. אז אני חושב שאם אתה נותן להם את הקנס, לפחות שיתחשבו במצב שלהם כי הם לא מבינים על מה אתה מדבר איתם. זה לא בן אדם צעיר, הוא מישהו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כן.
הצבעה
בעד אישור סעיף 8(א), (ב) ו-(ג) – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"(ה) משיט סד"ג או איש צוות סד"ג –
(1) יפרוק דגים או ציוד דיג אך ורק ברציף שהוקצה לו לצורך כך על ידי מנהל המעגנה ובהתאם לתנאים שהתנה מנהל המעגנה;
(2) לא ישאיר דגים או ציוד דיג על הרציף בלא השגחה;
(3) לא יניח דגים או ציוד דיג על הרציף באופן המפריע למעבר הבטוח בו;
(4) בעזיבתו את המעגנה יבטיח כי כל ציוד הדיג וציוד הסד"ג פונו מהרציף והרציף נשאר נקי ומוכן לשימוש".
אהרון זיסו
¶
ציוד של סירת הדיג. סג"ד זו סירת דיג. אני רוצה להסביר במשפט אחד את (ה). כל סעיף (ה) מדבר על מעגנות שאינן מעגנות דיג. שוב, במעגנות דיג הסעיף הזה לא חל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
הרעיון הוא פשוט, ההסבר של התקנה שקבועה כאן הוא שהפעילות ברציפים – כל העיסוק בדיג יעשה בצורה מסודרת. אנחנו לא אומרים שאסור, ואין פה איסורים לעשיית דברים, ואין פה הגבלות, אלא רק שהפעילות תהיה סדירה כדי למנוע גם סכנות של בטיחות מכל מיני מתקנים, וגם מבחינת איכות סביבה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה רק היה צריך להיות כתוב כאן, שזה לא יחול בנמל טבריה, נמל יפו, נמל עכו, מעגן "שביט" בנמל חיפה.
אהרון זיסו
¶
טעות שלי בהגדרה. זה כן חל ברציפים שאינם רציפי דיג כי גם בהם לא כל הרציפים הם דיג. גם בנמל יפו למשל, רוב הרציפים הם דיג, אבל יש רציפים שהם רציפים של כלי שיט פרטיים, ובהם לא פורקים ציוד דיג.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
אני רוצה להבהיר, גם מקום שהוא רציף דיג, אני כן חושבת שגם מי שעובד – דייגים אחרים או אנשים אחרים – צריך לשמור גם על הבטיחות שלהם וגם על החיים שלהם מבחינת איכות סביבה.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
כלומר, זה לא שבגלל שהם עוסקים בצורה מסוימת, זה אומר שהם צריכים לפגוע בעצמם. זה ההיבט של הסעיף. הסכום, ניסינו לשאוב אותו – יש צו איסור פלילי לשמירת ניקיון שמדבר על השלכה מכלי שיט או השארת פגרים וכולי. הסכום הוא 1,000 שקלים, קבענו פה 800 שקלים. זה הסעיף.
היו"ר דוד רותם
¶
אין פה שום פגיעה בדיג. כל מה שאומרים לך שאתה הגעת עם הסירה שלך, אתה רוצה לעזוב? תפנה את כל הזבל שהשארת על הרציף.
סעדו זיינב
¶
אי-אפשר לפנות אותן כי עובדים רק על הרציפים ולא במקומות אחרים. אין מקומות אחרים. זה רק על הרציפים כל הרשתות של הדייגים. בכל האזורים שבהם עובדים דייגים נמצאות כל הרשתות על הרציפים. אין מקום אחר. ואלו דברים שאם אתה מוריד אותם ומעלה אותם, זה זמן עבודה. וכל הספינה שלך גם מלאה ברשתות. אז זה לא יכול להיות מה שהם אומרים.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"(ב)
לא יבצע אדם עבודות הלחמה, ריתוך, חיתוך או ליטוש באש או באופן העלול לגרום לגצים" - - -
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
אין עבירה על (א), רק על (ב).
"(ב) לא יבצע אדם עבודות הלחמה, ריתוך, חיתוך או ליטוש באש או באופן העלול לגרום גצים, ברציף, על כלי השיט או בכל מקום אחר במעגנה, אלא ברשות מנהל המעגנה ובהתקיים התנאים המוקדמים שהורה מנהל המעגנה לגבי עבודות כאמור".
אהרון זיסו
¶
אני הסברתי שאין לנו בעיה, ועושים את זה במרינות, רק מכיוון שיש פה סיכון אש גם לכלים אחרים, צריך שזה יהיה מתואם עם הוראות מנהל המעגנה, כמו למשל מישהו עם מטפה או ציבור כיבוי וכדומה.
סעדו זיינב
¶
אם אני צריך לקבל אישור בכל רגע שאנחנו צריכים לסדר את הסירה, אוי ואבוי לנו. אני מבקש להתייחס גם לזה. באזור הדייגים אנחנו - - -
סעדו זיינב
¶
לא, הדייגים נמצאים לחוד, לבד, הם לא נמצאים עם סירות אחרות. הם נמצאים בפינה לבד ולא מתערבבים עם היאכטות. היאכטות הן לחוד.
היו"ר דוד רותם
¶
מה הבעיה לפנות למנהל המעגנה ולהגיד לו: אדוני, אנחנו עושים א', ב', ג', ד', תן לנו בבקשה מראש אישור.
סעדו זיינב
¶
לא, אבל שם אנחנו חוזרים מדיג, נשבר משהו, אנחנו צריכים לרתך אותו, אנחנו נעיר אותו באמצע הלילה, בוא תרתך לנו?
היו"ר דוד רותם
¶
תבקש היום אישור ממנהל המעגנה שלך שאתה רוצה אישור לשנה הקרובה לרתך, להלחים ולעשות דברים כאלה.
אהרון זיסו
¶
והוא יגדיר לך את הוראות הבטיחות, וכל עוד אתה עומד בהן, אין לך בעיה. בכל פעם שאתה הולך לעשות ריתוך, שים מטפה, שיהיה צינור כיבוי אש פרוס. לא יודע. כל אחד במעגנה שלו בהתאם לאמצעים. איפה המגבלה?
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"27.
(א)
לא ישליך אדם כל חפץ או חומר בתחומי המעגנה, לא יניחו ולא ישפוך אותו, ככל שיש בכך כדי להביא לפגיעה בבטיחות השיט או לפגיעה בסביבה, אלא במקום שייעד לכך מנהל המעגנה".
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
שאנשים לא סתם יזרקו כל מיני חפצים בכל מיני מקומות. לזרוק לפח, זה הרעיון. עוד פעם, הזריקה והכול זה רק במטרה למנוע פגיעה בבטיחות סביבה או פגיעה בסביבה ולא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כשאת כותבת "ככל שיש להביא לפגיעה בבטיחות השיט" ואני שופך משהו למים, איזה פגיעה יש בבטיחות השיט?
אהרון זיסו
¶
אני אסביר. אני יכול לתת דוגמה נהדרת. עשינו חפירת העמקה בנמל עכו. הוצאנו 160 משאיות כפולות, יותר משני שליש מהם היו בגלל ששפכו משהו למים או שהטילו חומר. מכונות כביסה, מייבשים, תנורים, צמיגים, רשתות, עגלות סופר.
אהרון זיסו
¶
לשפוך – מדובר בעיקר בחומרים מזהמים. אתה מדבר על שמנים, על צבעים, על דברים כאלה. אתה מדבר על להניח או להשליך או לשפוך.
אהרון זיסו
¶
אלו סוגים שונים של חומרים. יש פה גם פגיעה באיכות סביבה, גם זיהום מי המעגנה, וזה יכול לגרום גם לבעיה בבטיחות השיט.
אהרון זיסו
¶
זה שפכים, זה משהו אחר. סניטרי וכאלה. הנחיות של בטיחות סביבה, אלו דברים שהם חומרים שונים, אז זה עובד שונה.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, אפשר לעבור.
הצבעה
בעד אישור סעיף 27(א) – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"27. (ב) לא יבצע אדם בתחומי המעגנה פעולות שיש בהן כדי לגרום למפגע או לנזק סביבתי, ובכלל זה צביעה בהתזה, ניקוי חול, ניקוי חלודה או שטיפת סיפונים או מפרשים בדטרגנטים, אלא באישור מנהל המעגנה, שיינתן בכפוף לרישיון העסק של מפעיל המעגנה, ובתנאים שיתנה כדי להבטיח מניעת זיהום מי המעגנה מפעילות כאמור".
בכללי על סעיף 27(ב), פירקנו את העבירה הזאת בהתאם לסיכומים של הפעולות ושל המיקומים לסכומים השונים. 400, זה פעולות שהן בדרוג סיכון נמוך יותר, 1,600 במיקומים מסוכנים יותר, ואותו דבר גם לגבי טבריה.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
בגדול לגבי הסכומים, הסתמכנו באופן עקרוני על הסכומים שנקבעו בצו סדר-דין הפלילי (שמירת הניקיון) שמסדירים כל מיני היבטים שונים של שמירה על ניקיון סביבתי. שאבנו משם גם את המדרגים ביחס למדרג שלנו עם התאמות, וגם את הסכומים.
עזריאל רהב
¶
מה זה דטרגנטים? שטיפת סיפונים זה דבר שמתבצע מדי יום ביומו בכל מרינה על הרבה סירות. סליחה, מותר לי לדבר? לא ביקשתי רשות. אנחנו שוטפים את הסיפונים של הסירות – יש כאלה שיום-יום, פעם ביום, פעם בשבועיים, פעם בשבוע. משתמשים בסבון שנועד לסירות. מאיפה הבאתם את המונח הכללי דטרגנטים? מבחינתי, מחר אני אקבל קנס.
אהרון זיסו
¶
כתוב: "בכפוף לרישיון העסק של המעגנה בתקנה", מכיוון שלמעגנה יש רישיון עסק שמותנה גם בהנחיות איכות סביבה, זה חלק מהרישיון. המשרד להגנת הסביבה קובע באילו חומרים אסור להשתמש, כמו למשל מה שאתה כן מכיר, T.B.T, שאסור בצביעה בארץ. יש דטרגנטים - - -
אהרון זיסו
¶
נתתי דוגמה שאתה מכיר. יש דטרגנטים שאסורים בשימוש על-ידי המשרד להגנת הסביבה. הם מנחים את המרינה במסגרת רישיון העסק שלה. בהתאם להנחיות שהוא מקבל מהם, הוא יתלה מה אסור. החומרים הרגילים שבהם שוטפים ספינה עומדים בתקנות. החומרים שאסורים, דרך אגב, אוסרים לייבא אותם לארץ. תיאורטית, לא אמורה להיות לך בעיה, אלא אם כן אתה מייבא את החומרים מחו"ל ולא בודק מולם.
עזריאל רהב
¶
יש לי את אותה בעיה גם לגבי הסעיפים הקודמים. כשאתם מטילים על שייטים כל מיני דברים שאתם לא טרחתם לשים בתקנות מ-71' לגבי אניות – יש תקנות מ-71' בנמלים, הבעיה הזאת פי כמה חמורה יותר, ואף אחד לא טרח לתת להם קנסות על זה ועל כל הכספים שאושרו. שוטפים את הסירה – אפשר לחשוב איזה big deal.
עזריאל רהב
¶
יש תקנות – מה כן מותר, מה לא. יש דברים שמותר, לא צריך בכל פעם לשאול את מנהל המרינה. יש דברים שמדינת ישראל כבר אישרה.
יצחק שישה
¶
עדיין, אני חושב שלפני שמטילים קנס על שייטים ששוטפים את הסירה שלהם באופן שוטף, לפחות בתקנה הזו שאמורה להטיל עליהם את החובה הזו ואת העונש כמו שמוצג כאן, צריך שתהיה איזושהי חובה של מישהו שאחראי על התקשורת עם הציבור הזה, שיהיה חייב להודיע להם מה מותר ומה אסור. סבון בצבע ירוק – אסור. תכתבו, תגידו להם, שתהיה חובה כזאת. בכל יום הם יקבלו מכתב מהמשרד לאיכות הסביבה – אנחנו לא נגד זה, דרך אגב, אנחנו בעד התקנה הזו, אין לנו שום בעיה עם זה. בכל פעם שיוצא מכתב מהמשרד לאיכות הסביבה – אנחנו לא יודעים מזה, אנחנו לא מכותבים. לא אני, אני מדבר על השייט ההוא, אני במקרה חבר שלכם. אבל אחרים לא יודעים את זה.
יצחק שישה
¶
לוח המודעות של המרינה בהרצליה – אני לא יודע, אתה מכיר את המרינה בהרצליה. אתה יודע שלוח המודעות בהרצליה הוא לא דרך התקשורת עם השייטים.
גליה פסטרנק
¶
המרינה בהרצליה מעבירה מיילים כל שני וחמישי. המרינה בהרצליה מוציאה עדכונים כל שני וחמישי, עד כמה שאני יודעת. יש לכם עדכונים מהמרינות - - -
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"28. (א) לא יצבע אדם כלי שיט בתחום המעגנה בצבעים למניעת צמדת ים המכילים תרכובות בדיל אורגניות (T.B.T)" – זה חומר שהוא לא חוקי, שאסור להשתמש בו באופן מוחלט. בשביל זה חל האיסור, הסיכון לאיכות הסביבה הוא גבוהה מאוד. לכן השימוש בחומר נאסר.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"29. (א) לא ישפוך אדם שפכים למי מעגנה או באתר שממנו יכולים שפכים להגיע למי מעגנה, ולא יורה ולא ירשה אדם שפיכת שפכים כאמור". שפכים זה חומר סניטרי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מבין שיש בעיה, בעיקר לישראלים שהולכים לבריכה ולים, הדבר הראשון שהם עושים זה פיפי, תסלחו לי על הביטוי. זה תמיד יגיע אחר-כך למעגנה כי המים הם - - -
גליה פסטרנק
¶
הבעיה פה היא גם שהרבה פעמים בכלי שיט שעוגנים במרינה החבר'ה מתעצלים לרדת מהספינה, ללכת לשירותים הציבוריים, ופשוט עושים את זה בסירה. אמנם יש להם מיכל לאיסוף שפכים, אבל לא רוצים ללכלך את המכל, וכבר תפסנו - - -
אורי מקלב
¶
הרבה יותר מזה, זו לא בדיוק ההגדרה, אם אתה רוצה להגיד את זה, אז לא יעשה את צרכיו. בלשון נקייה - - -
אורי מקלב
¶
אז לאו דווקא – זה כל המקרים. אם זה לא המקרה היחיד – גם אמר היושב-ראש – מתוך ניסיון, הרבה שעות אני יושב אתו – הוא אומר אתה אומר מאיפה הכוונה היא – הלא אדם נמצא בעכו, הוא בסוף יגיע למקום אחר. איפה ההגדרה? איך הוא צריך לדעת שזה יגיע – בסוף, כשאתה רוצה לקנוס אותו בקנס 6,400? אדם לקח איזה דלי בחוף ים, בסוף אתה באת אליו ואמרת לו תשמע, זה יגיע – איך אתה אוכף כזה דבר?
אהרון זיסו
¶
התקנות האלה, קודם כל, הן תקנות המעגנות, הן חלות בתחום ההכרזה של המעגנה. מה שקרה בחוף הים אינו ממין העניין פה. זה לא בתקנה כאן.
גליה פסטרנק
¶
הנה, למשל, נקז מי גשם שמישהו שופך לתוכו בתוך תחום המעגנה – יש נקזי גשם – שפכים, ובסופו של דבר זה גם מגיע למי המעגנה.
עזריאל רהב
¶
לחוק הזה היה מקום – כמו שהיא הציגה – אם באמת היו אפשרויות בכל מעגנה בארץ גם ללכת לשירותים, סליחה על הביטוי, וגם לדאוג להוריד את השפכים. יש הרבה מעגנות בארץ, אפילו מרינה הרצליה, שלפחות חצי שנה, אולי שנה, אני לא יודע, שאין שירותים ברציפים, הם בתיקונים. ילד לא יעשה פיפי? בוודאי שכולם יעשו את זה מכיוון שאין ברירה, אף אחד לא ילך חמישה קילומטרים.
יעקוב פדידה
¶
- - שלא שייכות לנו כביכול. אני רוצה לדעת לאן הגעתי – אם הגעתי לכתובת הנכונה, לישיבה הזאת, מסודרת, או שהגעתי למקום שרק מנסה להטיל קנסות על הדייגים?
יעקוב פדידה
¶
אני מבין שנכנסתי פה למלכוד. לקחתם את מעגנות הדיג והפכתם אותן למרינות. פה אנחנו במלכוד.
אהרון זיסו
¶
יעקב, אתה רק משדר, תקשיב. שאלת, אני מנסה לענות, אתה לא נותן לענות. את מעגנות הדיג לא הפכנו למעגנות, הן מעגנות מוכרזות, זה קרה לפני חמש שנים. זה לא הדיון. התקנות האלה קיימות חמש שנים. ישבו בדיון קביעת התקנות גם דייגי ישראל וגם משרד החקלאות. מעגן הדיג בטבריה שעליו אתה מדבר הוא של משרד החקלאות, אבל עדיין, הוא מוכרז כמעגנה. הדיון פה הוא על העבירות המנהליות לתקנות שנקבעו לפני חמש שנים.
אהרון זיסו
¶
אחת, כן, ושתיים, שוב אני אומר, זה לא הדיון עכשיו. אתה בדיון הלא נכון כנראה או שלא קראת את החומר.
יערה למברגר
¶
אני הייתי בשלוש שנים של דיונים על התקנות האלה. בוועדות הכנסת היו דיונים מסודרים. אין ספק שגם אז - - -
<(היו"ר אלעזר שטרן, 09:43)>
שוקי משעול
¶
שוקי משעול, דייגי נמל יפו. אומר זיסו בפרוטוקול ב-2007 – שואל אותו אדון אקוניס: למה עכשיו אתה רוצה? מה, המעגנות לא מוסדרות בחוק? אומר זיסו: "הן תחת פקודת הנמלים. הן גם יישארו תחת פקודת הנמלים. לנמלים יש תקנות שמסדירות מכוח פקודת הנמלים, ואילו למעגנות לא". אנחנו נמל. אם זה מה שאומר זיסו, אז למה אנחנו צריכים היום להיכנס למעגנה? הוא אמר לפרוטוקול שאנחנו נמל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
אני רוצה להסביר את מה שהוא אומר כי זה לא נכון משפטית. תקנות הנמלים חלות על נמלי חיפה, אשדוד ואילת. אין מה לעשות, זו ההגדרה שלהם.
אהרון זיסו
¶
תן לי לסיים את המשפט. כל המעגנות בארץ מוכרזות כנמל. בהגדרה, מעגנה היא נמל שנועד לעגינתם, טיפולם ושיפוצם של כלי שיט קטנים.
יעקוב פדידה
¶
מי ממונה על זה? איזה משרד ממשלתי ממונה על הנושא הזה? כי אף אחד לא משקיע שקל אצלנו בשום נמל.
יעקוב פדידה
¶
אני לא מקבל ממך כי אני יושב שם לא מכורח הטובות שלכם. אנחנו יושבים שם מעל 50 שנה, עוד כשהיו שם הסורים אנחנו שם, על מה אתה מדבר?
יעקוב פדידה
¶
הם רוצים רק לקחת את הסמכויות ולא לתת כלום. שיבואו וישימו קודם שירותים. המינימלי שירותים, אחר-כך נדבר.
שוקי משעול
¶
כבוד היושב-ראש, תוספת 1 לתקנות העבירות המנהליות על תקנות המעגנות היא תוספת שהיא חלק מהעניין. שם, בתוספת 1, מגדירים אותנו כמעגנה, ואומרים – על מי חל חוק העבירות המנהליות? על המעגנות. אז למה אי-אפשר להחריג אותנו מהתוספת הזאת?
שוקי משעול
¶
אנחנו אנשי עבודה. אני רוצה שתבין, אנחנו לא סתם מתנגדים. אני אסביר לך למה, כבוד היושב-ראש. מה שטוב למרינות לא טוב לנמלי דיג. זו הפרנסה של הדייגים, זו עבודה אחרת. הם צריכים לצלול מתחת לסירה 24 שעות ביממה כשקורה משהו, הם צריכים לזרוק עוגן. כאן, אם אני צולל ומנסה לחלץ חבל כשאני תקוע, אני אצטרך לקבל קנס.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא תקבל קנס, אתה פונה למנהל המעגנה ואומר לו: אדוני, במשך כל יום אני צריך לצלול מתחת לספינה כדי לשחרר חבל. תן לי בבקשה אישור.
שוקי משעול
¶
אני בעד רוב התקנות. אני רק אומר שצריך להבחין בין דייג לבין מי שלא עובד לפרנסתו בים. זה מה שאני מבקש. ויש תקנות שפשוט מפריעות לנו בעבודה, כבוד היושב-ראש. ואת ההבנה שלך אני מבקש. זה ממש פוגע בנו, אנחנו לא סתם פה. אם זה היה טוב לנו - - -
יעקוב פדידה
¶
שאנחנו נהיה חלק מאלה שלוקחים כספים מביטוח לאומי ומלשכת התעסוקה?
הצבעה
בעד אישור סעיף 29(א) – פה אחד
נגד – פה אחד
נמנעים – פה אחד
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"30. (ב) בכל עת שהיית כלי שיט במעגנה וטרם עזיבתו את מקום ריתוקו ליד המעגנה, ידאג המשיט או כל מי שכלי השיט נמצא באחריותו, לאיסוף הפסולת המצטברת בכלי השיט ועל הרציף במכלי פסולת מתאימים ובטוחים הניתנים לאטימה, ולסילוק מכלי הפסולת כאמור למיתקן איסוף פסולת שייעד לכך מפעיל המעגנה".
פואד נסאר
¶
סליחה אדוני, אם אפשר הערה קטנה. אני יושב-ראש ארגון הדייגים בישראל. שמי פואד נסאר, פופו. אני חולק על חברי, יכול להיות שהוא לא הבין נכון, אבל פה לא כתוב מעגנה אלא מעגן. הכוונה למעגן ולא למעגנה. יש הבדל בין מעגנה לבין מעגן. אז אם אדוני מאשר - - -
פואד נסאר
¶
סליחה, זיסו, אני לא מדבר אתך. אתה כל הזמן רב איתי, זה בסדר. בידידות. זה מעגן דיג לכל דבר ועניין.
פואד נסאר
¶
בבקשה רק להוסיף בהגדרה: מעגן דיג, אפילו בסוגריים, כדי שיהיה מובן. זה מעגן דיג. שלא יגידו שזה מעגן ליאכטות. יש לנו בעיה עם זה.
פואד נסאר
¶
בסך הכול זה ציבור מסכן, ציבור שמתעלל בו כל משרד שהוא במדינה הזאת. לדעתי אנחנו נמצאים פה בוועדה מכובדת. תבינו, אנחנו חלק מהעם הזה שמתפרנס בכבוד, ולא דופקים על הדלתות של הרווחה. אנחנו מודים לכם.
יצחק שישה
¶
אדוני, אנחנו דיברנו על סעיף 29, ואני מבין שאישרת אותו בעקבות דיון שהיה לא באותו עניין של 29.
אהרון זיסו
¶
אני אענה. חייבנו את המעגנות, והן רכשו בהרבה מאוד כסף מתקני איסוף שפכים. גם במרינה הרצליה יש. יש מכל עם משאבה לאיסוף שיפוליים, ויש מכל עם משאבה נפרדת לאיסוף שפכים סניטריים. אם אתה צריך, אתה מבקש מהמרינה ויגידו לך איפה המתקן. נדמה לי שבהרצליה הוא ליד תחנת הדלק. אני טועה?
אהרון זיסו
¶
במספנה ובתחנת הדלק. קנו במיוחד מתקנים בהרבה מאוד כסף כדי שיהיה לאן להוריק. אז אי-אפשר להגיד אני לא יכול להוריק.
גליה פסטרנק
¶
רגע. במקביל לתקנות האלה אנחנו עבדנו על תנאים ברישיון עסק למעגנות עצמן. הן עדיין לא - - -
גליה פסטרנק
¶
רגע, אפשר לגמור את המשפט? במקביל לתקנות האלה, אנחנו הוצאנו טיוטה לתנאים ברישיון עסק למעגנות. זה אמור להיות במקביל. זה התעכב קצת במשרד בגלל רפורמת הבר. כל המעגנות יצטרכו להתקין גם שירותים ציבוריים, גם מתקני איסוף שפכים וגם מתקנים לאיסוף מי שיפוליים.
עזריאל רהב
¶
אם ילד עושה פיפי למים מחר, סליחה על הביטוי, הוא לא יודע אם יש רישיון עסק או לא. אם היום אין שירותים ברציפים המערביים, אז אין.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
34. העבירות מ-34 והלאה הן עבירות על מפעילי המעגנות.
"34. מפעיל מעגנה, באישור הממונה על הנמלים, יסמן את נתיבי הכניסה והיציאה מהמעגנה, באופן ברור ונראה לעין ביום ובלילה".
עזריאל רהב
¶
לא, לא, אין כאן מחאה, סליחה, זה ביטוי לא נכון. אנחנו רוצים לומר כאן, הפורום לקידום השיט, שאין כאן פרופורציה בין הקנסות שמטילים על בעלי כלי שיט – דייגים או שייטים – לבין קנסות שמטילים פה על גופים כמו מרינות. אותם 6,000 שקל על איזו עבירה פעוטה מבחינתנו שעשה שייט, ושעשתה מרינה שלא סימנה את – לדעתנו יש כאן חוסר פרופורציה.
אהרון זיסו
¶
דרך אגב, פרופורציה במעגנה, על מפעיל המעגנה הקנס הנמוך ביותר שווה ערך לקנס הגבוה ביותר על המשיט. אם אתה אומר אין פרופורציה, הקנס הנמוך ביותר על המשיט הוא 800, והגבוה ביותר הוא 6,400. הקנס הנמוך ביותר על התאגיד הוא 6,400. יש פרופורציה. הגבוה ביותר הוא 29,000 שקל. רוצה לדבר על זה עוד פעם?
אהרון זיסו
¶
זה הכי גבוה שאפשר על-פי חוק. אתה יודע שרוב המעגנות זה לא איזה תאגיד טייקוני שגורף מיליונים. אתה יודע את זה.
אהרון זיסו
¶
כי זה מקביל לקנסות זהים בתקנות אחרות. איכות סביבה הן תקנות קיימות. יש עוד מקומות שהקלנו, כי יש מקומות שהקנס הוא 14,400 בעבירות של איכות סביבה, ושמנו 6,4000 כי אמרו לנו לעשות מדרג מסודר.
עזריאל רהב
¶
חלק קטן מהתקנות כאן זה איכות הסביבה. יש כאן הרבה תקנות שהן לא איכות סביבה. הקנסות האלה הם לא ריאליים.
עפר זרמתי
¶
אתה כל הזמן רץ על דגל הבטיחות, סימון נתיבי כניסה. אתה כל הזמן אומר בטיחות השיט, בטיחות השיט.
עפר זרמתי
¶
עפר זרמתי, איגוד הדיג, נמל יפו. תחת דגל הבטיחות אתה נותן 6,400 שקל לנתיב כניסה למרינה ויציאה מהמרינה? זה נראה לך מספיק, על המעגנה? ואני, אם אני עושה פיפי למים, 6,400 שקל. אתה משווה את בטיחות השיט לעומת פיפי במים?
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"35. (א) השתנה עומק המים במעגנה מהקבוע במפה הימית של המעגנה שהייתה בתוקף ערב תחילת התקנות, והמופקדת לעיון הציבור במשרדי הממונה על הנמלים (להלן – העומק הקבוע), באופן המסכן את בטיחות השיט, ידאג מפעיל המעגנה, לפי הוראות כל דין, לסילוק החול שהצטבר בקרקעית המעגנה, כדי שיגיע לעומק הקבוע בתוך פרק הזמן שיורה הממונה על הנמלים; עד סיום סילוק החול לעומק הקבוע יסמן מפעיל המעגנה את הנתיבים הבטוחים לשיט בתחום המעגנה".
מיכל גולד
¶
ההערה הנכונה של הייעוץ המשפטי – יש פה שתי דרגות חומרה. יש את תחילת הסעיף עד שיורה הממונה על הנמלים, שזה 29,000; ויש את הסיפה שעד שמסלקים את החול צריכים לסמן, והסימון הוא כמו 34. ולכן אנחנו רוצים שהסיפה תהיה 6,400, בדומה ל-34 והתחילה תהיה 35 כי מדובר על דבר חמור יותר.
אהרון זיסו
¶
בראייתנו, זו העבירה החמורה ביותר שיכולה מעגנה לעשות, כי אם עומק המים במעגנה אינו עומד בדרישות, כל כלי השיט במעגנה מוגבלים. הם לא יכולים לצאת לים ולא יכולים לממש את הייעוד שלשמו הם קיימים ומשלמים עבורו.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני עושה עכשיו הפסקה של עשר דקות.
<(הישיבה נפסקה בשעה 09:00 ונתחדשה בשעה 10:30.)>
פואד נסאר
¶
לפני כן, אדוני, דיברתי ואז יצאת להפסקה. אני רק רוצה להעיר הערה חשובה מאוד. זה גוזל את עניין המשך פרנסתנו כדייגים במדינת ישראל, ואני מבקש שאדוני היושב-ראש לא יקל ראש בנושא הזה. הרבה משפחות הולכות להתאבל על מה שהולך להיות פה. אדוני, אני מבקש לדחות את הסעיפים שנוגעים לדייגים - - -
פואד נסאר
¶
פה נעשה מעשה לא נכון, בילפו. זה לא אמור להיות מעגנה, זה מעגן דיג לכל דבר. זה שונה לחלוטין. יש הרבה גזירות, אדוני. אני מוכן שתתלווה אלינו עם כל הפמיליה המכובדת הזאת, ותבין על מה מדובר. אם היום דייג ישים רשת, יקנסו אותו. אל תעשה לי ככה עם הראש, אתה בילפת, אדון זיסו, ואני לא מסכים אתך, וזה לא בסדר. אלו אנשים שהולכים לחיות.
פואד נסאר
¶
אדוני, אני מכבד מאוד את הבנתך. אין לי שום בעיה, אני מכבד כל פקודה, אבל בינתיים אותו מנהל צריך לקבל ממני אישור כי אני לפניו שם. עוד לפני קום המדינה. זה שייך למשרד החקלאות, ואם אדוני יקרא מה זה תקנה מ-1937, אז אנחנו נוכל להמשיך הלאה. וחוץ מזה, אדוני, אין פה נציג של משרד החקלאות, ולא זימנו את משרד החקלאות. אני שאלתי, לא זימנו, וזה חלק חשוב ורלוונטי לנושא של הדיג.
פואד נסאר
¶
סליחה רגע, בפעם שעברה אני הייתי בדיוק בבית חולים. מישהו אצלכם בוועדה צלצל אלי ואמר שיזמן אותי, וזה לא היה נכון. אף אחד לא זימן אותי.
יצחק שישה
¶
אנחנו הורדנו מרשימת התפוצה, אדוני. אני הסברתי מה קרה פה. אני הייתי ברשימת התפוצה ובאופן קבוע קיבלתי זימונים. בישיבה הקודמת ב-21 לא הופענו ברשימת המוזמנים. אנחנו יכולים להגיד לך - - -
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"36. ציוד חירום והצלה –
מפעיל מעגנה יחזיק ויפעיל באופן שיהיה מוכן לשימוש כל עת, ציוד חירום והצלה אשר יכלול ציוד עזרה ראשונה, מערכת כריזה שתאפשר העברת הודעות לכל חלקי המעגנה, מכשירי קשר, סירת שירות, גלגלי הצלה בכל רציף וסולמות ביטחון ליציאה מהמים ברציפים".
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. הלאה. אושר.
הצבעה
בעד אישור סעיף 36– פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"37. מפעיל מעגנה יוודא קיום אמצעי עגינה ומיגון כלי שיט במעגנה ותקינותם, בכל בהתחשב בסעירות (אגיטציה) של הגלים במעגנה, ובממדי כלי השיט".
הצבעה
בעד אישור סעיף 37 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"38.
מפעיל מעגנה יחזיק מנוף או אמצעי אחר לצורך הספנת כלי השיט העוגנים במעגנה".
הצבעה
בעד אישור סעיף 38 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
אהרון זיסו
¶
נכון, לכל מעגנה יש ספינות בגדלים שונים, ואנחנו מגדירים בכל מעגנה את הגודל. לא בכל מעגנה המנוף צריך לדעת להספין את כל הכלים במעגנה. זה כמעט בלתי אפשר.
פואד נסאר
¶
זיסו, מעגנה זה לטובתך. זה מעגן דיג. זיסו, תתקן את עצמך בבקשה. מעגן דיג, לא מעגנה. אנחנו מעגן.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"39. (א)
מפעיל מעגנה יפעיל תחנת טלגרף אלחוטי כדין, לפי הוראות פקודת הטלגרף האלחוטי". זה היה (א).
"(ב) מפעיל מעגנה יקיים, באמצעות תחנת הטלגרף האלחוטי, האזנה לערוצי התג"ם הימי שלהלן:
(1) ערוץ 16 – ערוץ מצוקה, בטיחות וקריאה;
(2) ערוץ 11 – ערוץ עבודה לצורך תפעול המעגנה, או ערוץ תג"מ אחר שצוין לצורך זה ברישיון לתחנת הטלגרף האלחוטי.
(ג) האזנה כאמור בתקנת משנה (א) תהיה רצופה, אלא אם כן הממונה על הנמלים הורה אחרת.
(ד) בתקנה זו, "תג"מ" – תדר גבוה מאוד".
יצחק שישה
¶
אני רוצה לשאול שאלה בסעיף הזה בבקשה. האם הכוונה היא שכשמפעיל מעגנה יפעיל תחנת טלגרף יהיה שם בן אדם שיאזין 24 שעות ביממה לקריאות בקשר?
יצחק שישה
¶
שעות פעילות המעגנה זה אומר שבשעה 16:00 סוגרים את המשרד, ואם ב-16:01 יש לו תקלה, אף אחד לא ישמע אותו בקשר?
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"40. מפעיל מעגנה יביא לידיעת משיטי כלי השיט העוגנים במעגנה, על גבי לוחות מודעות הנגישים להם:
(1) נתונים מטאורולוגיים עדכניים;
(2) נתונים לגבי הגבלות ניווט במימי החופים של מדינת ישראל, לרבות שרטונות, אזורים סגורים ומטווחים;
(3) הודעות לימאים לפי תקנה 57 ולפי הפרק השמיני לתקנות הבטיחות;
(4) שעות פעילות משרדי הנהלת המעגנה ושעות מתן השירותים במעגנה".
הצבעה
בעד אישור סעיף 40 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"41. תאורה –
מפעיל המעגנה יתקין מערכת תאורה להארת האזורים בתחום המעגנה המיועדים לעגינת כלי שיט ולמעבר בני אדם, באופן שימנע סנוור כלי שיט ובאופן שלא יפריע לזיהוי משואות הניווט.
42. מערכת כיבוי אש –
מפעיל מעגנה יקים בתחום המעגנה ובאישור רשות הכבאות אשר בתחום שיפוטה נמצאת המעגנה, מערכת לכיבוי אש שתכלול הידרנטים, משאבה ניידת ומטפים".
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
המדרג שעשינו – עבירות מהותיות בענייני בטיחות נקבעו כעבירות בסכומים של 6,400. עבירות בטיחות שיכולות להוות סיכון בטיחותי חמור מאוד.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
בטיחות שיט. העבירות לעניין מערכת כיבוי אש ואספקת חשמל במים, אלו שירותים שהם בסיסיים, זו העבירה הבאה. שירותים בסיסיים שצריכים להינתן.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
וגם כיבוי אש, שזה מהותי גם לשלמות המעגנה ומבחינה בטיחותית. דווקא עבירות של פרסום מידע בלוחות מודעות, זה משהו שהוא חובה לעשות, ומן ההכרח שהוא ייעשה. הוא לא סכום נמוך, אבל הוא קצת יותר נמוך מעבירות בטיחות אחרות. אותו דבר גם לגבי תאורה.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"43. (א)
מפעיל מעגנה יקים ויפעיל תשתית לאספקת מים וחשמל לכלי השיט העוגנים במעגנה.
(ב) לא יחובר כלי שיט לתשתיות החשמל והמים במעגנה אלא באישור מנהל המעגנה".
שוקי משעול
¶
אני רוצה לשאול פה, מה זה באישור מנהל המעגנה? אם הוא יחליט שהוא לא רוצה לתת לי כי אני לא עושה אצלו ביטוח למשל?
אהרון זיסו
¶
לעניין בית המשפט, על כל התקנות כאן כתוב בהמשך, אם קראת, שמשיט הרואה עצמו נפגע מהחלטת מנהל המעגנה רשאי לערור לממונה הנמלים תוך 30 יום. נכון? אני מצטט נכון?
אהרון זיסו
¶
ואם אני מקבל את הערעור – ודברים כאלה קרו, ויושבים פה מנהלי מעגנות שיודעים שלא תמיד קיבלתי את ההחלטות שלהם. היו מקרים שלא קיבלתי והם שינו.
אהרון זיסו
¶
ופנו אלי משיטים ושינינו את זה. התאורה לו הורדה ב-80% ושעות העבודה שלו קוצרו עד לשעה 23:00 בלילה. זה טופל.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר להמשיך לקרוא בבקשה?
הצבעה
בעד אישור סעיף 43 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
אהרון זיסו
¶
אני אומר לך. אחת, תערור, והיו כבר מקרים כאלה. שתיים, יכול להיות שאתה כלי חדש שמגיע למעגנה ויש לך בעיית חשמל ואתה יכול לקצר, וגם אלו דברים שקרו, אתה יודע, שקיצרו את - - - של כל הרציף.
ראובן אברמוביץ
¶
מה זה לא משנה? זה משנה. מה זה לא משנה? אני לא מבין. אתה מקבל חשמל? הוא מקבל חשמל? אתה מציג את זה כאילו לא מקבלים חשמל.
פואד נסאר
¶
זה לא מובן מאליו שמה שאדון זיסו אומר עובר חלק. אם אנחנו רק תמונה פה, תודה רבה לכם, אנחנו קמים והולכים ונגמר העניין. אין את משרד החקלאות, אין נציגים רלוונטיים לכל הנושא הזה. אדוני, אנחנו מאוד מכבדים אותך, אבל אתה תכבד אותנו, תכבד את המעמד שלנו. לפני שהייתם חברי כנסת, אנחנו נתנו לכם גם פרנסה בהמשך החיים שלכם, לאכול דגים. תעשו לנו גם את הכבוד הזה.
פואד נסאר
¶
אדוני, סימן שזה לא בסדר? זה סימן שאנחנו לא בסדר? אדוני, את האירוע הזה אני קיבלתי פה בגלל אחד מיושבי-הראש של הוועדה. הוא יכול להגיד לך שבגללו קיבלתי אירוע מוחי פה בכנסת, אדוני.
פואד נסאר
¶
אדוני, זה לא יפה. זה פוגע בנו, אדוני. אתה צריך לשמור עלי. אתה נציג שלי בבניין הזה, אדוני - -
פואד נסאר
¶
אדוני, אני אומר לך, כל החיים, עוד מ-1937, כשעוד לא נולדנו, וגם לא אתה כבודו – התקנה היא לא תקנה נכונה, מה שהם אומרים. אנחנו מעגן דיג ונמל דיג. למה משנים לנו את זה? בגלל שאדון זיסו יבוא ויגיד לו: בוא הנה, ג'וני, הרשת שלך – סליחה, אדוני, רק תקשיב. הרשת שעלתה 50,000-40,000 דולר זה פסולת וירשמו לו דוח? את זה אתה מקבל, אדוני? שדייג מסכן - - -
פואד נסאר
¶
ככה זה בכל העולם. אני בטוח שאדוני בילה בחוץ לארץ וראה את המקומות האלה. זו האותנטיות של מעגן הדיג. איפה נשים את זה, בבית? בסלון? אני לא מבין. זה המקום שלי.
פואד נסאר
¶
אני נמצא, אדוני. הוא בא, ואני נמצא. אדוני, אני מבקש ממך מאוד, תתחשב בנו. קח את זה לתשומת לבך. את הסעיפים האלה אנחנו מבקשים שתדחה לפחות עד שיהיה פה גם משרד החקלאות. סליחה, אל תעשה עם היד, זיסו.
פואד נסאר
¶
אני יודע, בגלל שלא הזמינו אותנו. אני מודה לך מאוד ואני מכבד – אדוני, אתה יודע שאני באתי מחיפה, יצאתי מבית החולים ובאתי לפה? בשביל לכבד את ההזמנה שלכם. אדוני, אז תכבדו לפחות את - - -
פואד נסאר
¶
לא בקנסות, לא בדברים האלה ולא בגזירות האלה, אדוני. אנחנו דייגים. אדוני, כשאניית המעפילים הגיעה לחופי חיפה, היהודים - - -
פואד נסאר
¶
סליחה רגע, אדוני. היהודים חיו את הזמן הזה בתוך הים בגלל שאכלו דגים. דגו דגים, אדוני. לחשוב על זה. כתוב בתורה, אדוני, מה זה דייג. אני מתפלא, אתם זורקים אותנו ככה – אני מסכים אתך, אני מכבד אותך, אבל הוא עושה מה שטוב לו. הוא חבר שלי, אין לי נגדו כלום, אבל הוא מייצג את מה שהוא רוצה. הדייג שלי שילך כל הלילה – מספיק ש - - - מקומות שאנחנו לא יכולים לעבוד, אדוני. לדייג עלתה יציאה ללילה 400-300 או 1,000 שקל, היום זה עולה לו 5,000 שקל, ועוד 5,000 שקל קנס. אז שייקחו אותנו לבית סוהר, את כל הדייגים, ונגמר העניין. מה רוצים במדינה הזאת, לחתוך את הדיג במדינת ישראל?
פואד נסאר
¶
אדוני, אנחנו דייגים חקלאים. אני מבקש שתשמור לנו על האינטרס הזה. אתה נמצא פה בשביל לשמור לנו על האינטרס הזה ולא לשמור על האינטרס של הקנסות ושל הגזירות, אדוני.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"44. (א)
מפעיל מעגנה יקים ויפעיל תחנת תדלוק לכלי השיט, אשר מיקומה ואופן הפעלתה ייקבעו באישור הממונה על הנמלים, לפי תנאי הבטיחות והתנאים למניעת מפגעים סביבתיים, לרבות מניעת זיהום הים, שקבעו הרשויות המוסמכות על פי כל דין.
(ב) בתחום מעגנה לא יתדלק אדם כלי שיט אלא בתחנת תדלוק כאמור בתקנת משנה (א), ולגבי נמל יפו ומעגן "שביט" בנמל חיפה – גם באמצעות רכב מכל; על תדלוק כלי שיט מרכב מכל במעגנות כאמור יחולו הוראות הפרק השישי לתקנות הנמלים (טעינה ופריקה של שמנים), התשל"ו-1975". הסכומים שונים בגלל שבעלת האחריות היא גורמים שונים.
אהרון זיסו
¶
שוב, (א) זה על המעגנה, (ב) זה על המשיט הפרטי.
הצבעה
בעד אישור סעיף 44 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"46. (א)
מפעיל מעגנה יתקין מתקני קליטה מתאימים לאיסוף וסילוק של כל אלה:
(1) שפכים סניטריים;
(2) מי שיפוליים;
(3) שמן ושמן משומש;
(4) פסולת כאמור בתקנה 30".
היו"ר דוד רותם
¶
אני רק רוצה שתוסיפו פה עוד כמה מילים, שעד שכל הדברים האלה לא יותקנו במעגנה, לא יוטלו קנסות על-פי הסעיפים - - -
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"46.(ד)
מפעיל המעגנה, ידאג, בכל עת, לרוקן את מתקני הקליטה ולסלק את השפכים או את הפסולת שנאגרו בהם למקום המיועד לכך לפי כל דין".
הצבעה
בעד אישור סעיף 46(א) ו-(ד) – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף נתקבל.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"47. מפעיל המעגנה יחזיק ברשותו ציוד לניקוי הים מזיהומו, הכולל סופגים וחוסמים, בכמות שאישר הממונה על הנמלים, בכפוף לכל דין, ובאופן שהציוד כאמור יהיה מוכן לשימוש בכל עת".
מיכל גולד
¶
אנחנו קיבלנו את ההערה של הוועדה שהסייג שהצענו הוא לא ברור. במקומו אנחנו מציעים: ובלבד שניתן אישור הממונה על הנמלים. כלומר, רק אם ניתן אישור, העבירה תחול.
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"49.(א)
מפעיל מעגנה יערוך תכנית מכנות למקרי חירום לרבות מקרים של מוכנות תאונה ימית בתחום המעגנה ושריפה, שנדרשת בהם התערבות המשטרה, צבא הגנה לישראל, אגודת מגן דוד אדום, מכבי אש וכל גורם אחר העוסק בפעולות אבטחה, ביטחון או כיבוי אש (בתקנה זו – גורם חיצוני), ובלבד שהגורם החיצוני יפעל בכפוף להנחיות צבא הגנה לישראל והמשטרה; התכנית תיערך בתיאום עם כל הגורמים האמורים".
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"49. (ג)
מנהל המעגנה ועובדיו יכירו את תכנית המוכנות ויתרגלו אותה פעמיים בשנה לפחות".
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
"50. (א)
מנהל מעגנה ידווח לממונה על הנמלים, בהקדם האפשרי, בכל אחד מעניינים אלה:
(1) איסור על כניסה ויציאה של כלי השיט מהמעגנה;
(2) משיית כלי שיט מהמים בלא הסכמת בעל כלי השיט" - - -
סיגלית ברקאי - וקאיל
¶
צריך לדווח.
"(2) משיית כלי שיט מהמים בלא הסכמת בעל כלי השיט;
(3) תאונה ימית בתחום המעגנה;
(4) שינוי משמעותי בעומק נתיב הכניסה למעגנה ביחס לעומק הקבוע לפי תקנה 35;
(5) אירוע שלדעת מנהל המעגנה חורג ממהלך העניינים הרגיל במעגנה;
(6) תקלה משמעותית באחת התשתיות;
(7) זיהום מי המעגנה או חשש לזיהום מי המעגנה;
(8) תרגול תכנית המוכנות לפי תקנה 49;
(9) אי-התקיימות הוראות תקנה 11, כולן או מקצתן, בעסק כהגדרתו בתקנה 10.
(ב) אירע האמור בתקנת משנה (א)(7) יודיע על כך מנהל המעגנה גם למפקח למניעת זיהום הים.
(ג) מנהל המעגנה ינהל יומן מעגנה שיתועדו בו הדיווחים האמורים בתקנות משנה (א) ו-(ב).
(ד) בלי לגרוע מהאמור בתקנות משנה (א) עד (ג), מנהל המעגנה יגיש לממונה על הנמלים, על פי הנחיותיו, מדי שלושה חודשים, דין וחשבון, בכתב, על השימוש בסמכויותיו ובסמכות מפעיל המעגנה על פי תקנות 3, 4, 5, 6, 11, 12, 18(ב), 19(ב), 22(ב), 24(ב), 25, 27(א) ו-49(ג)".
מיכל גולד
¶
רק הערה אחרונה, חשוב לזכור שגם אחרי שמוטל קנס, תמיד פתוחה הדרך לבית משפט. תמיד אפשר לפנות לבית משפט ולבקש לבטל את הקנס.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה שהאנשים האלה יתחילו לפנות לבתי משפט. אני לא רוצה שיטרטרו אותם, זה הכול. אני רוצה לומר דבר אחד, אני אפסיק עכשיו את הישיבה. אנחנו נקיים עוד ישיבה, ובה אנחנו נדון בכל הטענות שלהם כדי שלא נפגע בענף הדיג. אתם תדאגו - - -
(מחיאות כפיים)
אהרון זיסו
¶
אחד, אני אישית דיברתי עם נציג משרד החקלאות בשבוע שעבר על הדיון, ואמרתי לו שכדאי שיגיע. אני לא קובע לו אם לבוא אם לבוא או לא. זה אחד. הדבר השני, מה שנאמר פה, שלא יתנו וכן יתנו מנהלי מעגנות – תקנה 54, זו לא עבירה: "הרואה את עצמו נפגע מהחלטת מנהל המעגנה לפי תקנות אלה, למעט" – התקנה של המבנים הימיים – "רשאי לערור עליה לפני הממונה על הנמלים בתוך שלושים ימים מיום קבלת ההחלטה". זה קיים, זה אושר. אז אי-אפשר להגיד שאין - - -
פואד נסאר
¶
רוני, כבוד היושב-ראש נתן לך תשובה. אנחנו אנשים אנאלפביתים, דייגים, יודעים מה זה חכה, מה זה חוט 50. עזוב אותך עם כל התקנות. הוא אמר דבר נכון. אנחנו מודים לו מאוד, מודים לכל הנמצאים, מתנצלים אם מישהו נפגע מאתנו. אנחנו בסך הכול דייגים לכל דבר, לא מבינים בדברים אחרים.
היו"ר דוד רותם
¶
הם הוזמנו לישיבה היום. זה שהם לא הגיעו, זו בעיה שלהם. אתם רק תדאגו שהם יגיעו לישיבה הבאה. תודה רבה לכם רבותי, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:55.>