PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
11/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 136>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"א באדר א התשע"ד (11 בפברואר 2014), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 11/02/2014
חוק לתיקון פקודת פשיטת הרגל (מס' 8), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת פשיטת הרגל (הקצבה לזכאי למזונות), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
דלית זמיר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יעקב ששפורטה - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
עדי בלוטנר - מרכז רקמן, אוניברסיטת בר אילן
מאירה בסוק - עו"ד, נעמ"ת
קרן גרינבלט - יועמ"ש, שדולת הנשים
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדה החוקה, חוק ומשפט, אנחנו נעסוק היום בהצעת חוק לתיקון פקודת פשיטת הרגל (הקצבה לזכאי למזונות), התשע"ג-2013, של חברי הכנסת קארין אלהרר, עדי קול ואורלי לוי אבקסיס, דב ליפמן, איתן כבל ועליזה לביא. איפה עליזה?
היו"ר דוד רותם
¶
ברוכים הבאים לחניכי המכינה הקדם-צבאית של התנועה הרפורמית, שלום לכם. כן, זה אני.
טוב, אנחנו נתחיל לעסוק בחוק. כן, קארין.
קארין אלהרר
¶
תודה רבה. אדוני היושב-ראש, בעצם הצעת החוק נכתבה על בסיס מפניות הציבור שקיבלתי ומפניות הציבור עלה שבתקופת הזמן שבין צו הכינוס ועד להכרזה על אדם כאדם פושט רגל, זו היתה תקופת זמן שבה הופסקו תשלומי מזונות להורה המשמורן ובעצם ההורה המשמורן נותר אל מול שוקת שבורה, לא היו לו את התשלומים הדרושים על מנת לכלכל בכבוד את הילדים.
אני אומר שבפסק דין של פשיטת רגל מבית משפט בתל-אביב – פסק דין בעניין בקשי דניאל נגד עורך דין אריה חגי – הוכר כבר הצורך בכך שתשלום המזונות לא רק יתחיל עם הכרזת החייב כפושט רגל אלא כבר בשלב מתן צו הכינוס, שלא תהיה בעצם איזושהי נקודה שבה האדם לא יהיה חייב בתשלום מזונות, כמובן הכול בהתאם ליכולתו. כונס הנכסים הרשמי הוציא איזושהי הנחיה שבעצם מאמצת את הוראות פסק הדין ואני חושבת שלאור חשיבות הנושא והחובה הבלתי מסויגת של תשלום המזונות, ראוי שהדבר יעלה בחקיקה ולא להשאיר את הנושא פרוץ לפרשנות בית משפט ובוודאי לא - - -
קארין אלהרר
¶
אמונה שלמה, בוודאי, אדוני. אני אומר, זה כמובן יהיה נתון לכישוריהם וקסמיהם של עורכי הדין הטוענים ואני לא חושבת שזה מצב שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו. אני רואה חשיבות רבה בעניין ועל כן הגשתי את הצעת החוק ואני אשמח לקדם אותה.
נועה ברודצקי לוי
¶
אנחנו רצינו פשוט לוודא שבאמת המצב הקיים הוא כזה שבעצם הקדמת המועד שבו אפשר לבקש את המזונות יהיה ממועד צו כינוס הנכסים, שאין בו חלילה כדי לפגוע בזכאים למזונות. זאת אומרת שאין בו כדי לגרוע מאיזושהי יכולת אחרת לגבות את המזונות כרגע ורצינו לשמוע את העמדה של משרד המשפטים בנושא.
דלית זמיר
¶
למיטב הבנתנו אין פה כדי לפגוע, בטח לא במצב הקיים, מאחר שלפי הפסיקה, לפי נהלי כונס רשמי, ממילא זה מוחל מרגע צו הכינוס. אני חושבת שגם בפועל אין פה פגיעה אלא יש פה בדרך כלל הטבה. זה נכון שבית המשפט במסגרת אותה פסיקה של 128 יכול להקטין את חוב המזונות אבל בעצם האפשרות לקבל מזונות מקופת פשיטת הרגל, בדרך כלל היא עדיפה בהרבה על ניסיון לגבות את זה בהוצאה לפועל, זה ניסיון בדרך כלל חסר תוחלת במצב של פשיטת רגל. לכן עמדתנו הינה שזו בעצם הטבה לאותה זוכת מזונות שיש לה אפשרות לקבל את הכספים מהקופה קודם לכן. זו גם הסיבה שבעצם לפי הפסיקה וגם לפי נהלי הכנ"ר זה מה שמיושם כבר היום.
דלית זמיר
¶
גם מצו הכינוס. לפי החוק זה באמת מהכרזת פשיטת הרגל אבל גם הפסיקה וגם נהלי הכנ"ר החילו את זה מצו הכינוס כבר.
נועה ברודצקי לוי
¶
"הצעת חוק לתיקון פקודת פשיטת הרגל (הקצבה לזכאי למזונות), התשע"ג–2013
תיקון סעיף 128
1. בפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 , בסעיף 128(א), לפני "לפי בקשתו" יבוא "ניתן צו כינוס, רשאי בית המשפט,", במקום "מפושט הרגל" יבוא "מהחייב" והמילים "רשאי בית המשפט" – יימחקו."
היו"ר דוד רותם
¶
פה אחד. תודה רבה. רבותי, העברנו את החוק לקריאה ראשונה, יניחו אותו, את צריכה לתאם עם המזכירות. תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:15.>