PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
02/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 127>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ב' באדר א התשע"ד (02 בפברואר 2014), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 02/02/2014
צווים מנהליים, צווים מנהליים
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעה לסדר-היום: "צווים מנהליים", של חברת הכנסת אורית סטרוק>
<2. הצעה לסדר-היום: "צווים מנהליים", של חבר הכנסת יריב לוין>
מוזמנים
¶
>
אילן מלכא - ר' מטה פיקוד מרכז, משרד הביטחון
נועה דונקלמן - נציגת דובר צה"ל, משרד הביטחון
שרית שמר - ס' יועץ משפטי איו"ש, משרד הביטחון
ר' - יועמ"ש, משרד ראש הממשלה
י' - יועמ"ש, משרד ראש הממשלה
שלומי אברמזון - עורך דין, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
אסתר זנזורי - פריאל - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אהוד עוזיאל - מקדם מדיניות, האגודה לזכויות האזרח בישראל
עומרי אפשטיין - פעיל המשמר החברתי
נסים עוג'ר - יועמ"ש אגוד הארגונים החברתיים
שירה הדס - גלי צה"ל
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<1. הצעה לסדר-היום: "צווים מנהליים", של חברת הכנסת אורית סטרוק>
<2. הצעה לסדר-היום: "צווים מנהליים", של חבר הכנסת יריב לוין>
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אנחנו נעסוק היום בשתי הצעות לסדר-היום של חברת הכנסת אורית סטרוק ושל חבר הכנסת יריב לוין בנושא: "צווים מנהליים". מי מכם רוצה לפתוח את הישיבה? אורית?
אורית סטרוק
¶
היא עברה הרבה תלאות, חלק מהן לא תלויות בבני אדם, כמו השלג ודברים נוספים. אבל חלק כן היו תלויות בבני אדם כי אני הבנתי שהיה עיכוב מצד שר הביטחון ואחר כך מצד השב"כ.
אורית סטרוק
¶
לא היה עיכוב – הם רק לא הסכימו לדבר בנוכחות אדם מסוים.
בכל אופן, ביקשנו לדון בתופעה שמקיפה כמה עשרות אנשים, למיטב הבנתי, כולם יהודים, כולם תושבי יהודה ושומרון וכולם מורחקים מביתם או ממקום מגוריהם בצווי הרחקה מנהליים. צווים שלא מוצאים לשום אדם אחר. זאת אומרת, אין צווים כאלה נגד פלסטינים תושבי יהודה ושומרון ואין צווים כאלה נגד ישראלים, מכל דת וסוג, תושבי ישראל הקטנה שמעבר לקו הירוק.
רק ביהודה ושומרון נוהגים הצווים האלה באופן שנראה לא הוגן, לא דמוקרטי וגם לא חכם. אני אישית לא מצליחה להבין מה האנשים האלה יכולים לעשות ביהודה ושומרון שהם לא יכולים לעשות אם הם יגורו בצד השני של הקו הירוק.
למשל, אם מדובר בפעולות תג מחיר, אז ראינו כבר שהיה תג מחיר גם בצד השני של הקו הירוק – אפשר להגיע למשל, לאבו גוש. אפשר להיות מורחק לחלוטין מיהודה ושומרון ולהגיע לאבו גוש ולבצע שם תג מחיר – אגב, אני בכלל לא מבינה - - -
אורית סטרוק
¶
לא, אני משערת. אני, דרך אגב, בכלל לא מבינה למה תג מחיר זה דבר שמצדיק צו הרחקה, כי אנחנו רואים שיש דברים יותר חמורים שקורים במדינתנו הקטנה, לדוגמה: שמעתי שאשקלון הופכת להיות עיר שבה מבצעים חיסולים לאור היום או לאור הלילה ועוד פעולות מסוג זה שנראות לי יותר מסוכנות מתג מחיר – לא ראיתי שלארגוני הפשיעה מישהו הוציא צווי הרחקה מנהליים.
אורית סטרוק
¶
הוא אשר אני שואלת: אם לא משתמשים בצווי הרחקה ולא בצווי מעצר מנהליים ולא בכלום, כי אומרים לנו שזה בגלל שאין ראיות, נכון? אז אני מבינה שגם מבחינת הפשיעה הבעיה היא שאין ראיות – למה שם לא נוקטים באמצעים הדרקוניים הללו?
אמצעים כאלה, צווי הרחקה, שאדם לא יכול להתמודד אתם כי הכול הוא מידע חסוי שמגיע בארגזים לשופט – לך תסביר שאין לך אחות. מול עבירות שבאמת עם כל הכבוד, אני לא רוצה להשתמש במילה מינוריות כי כמובן אנחנו נגד כל התופעות האלה, אפילו אם זה גרפיטי על קיר, אבל לפעמים זה גרפיטי על קיר ולפעמים זה, לא עלינו, פגיעה ברכוש. על כל עבירות הרכוש נתחיל להוציא צווים מנהליים? לאיפה אנחנו נגיע?
זו הסיבה שרצינו להתכנס ולדון בעניין הזה ולראות איך אפשר להבין – הייתה החלטה של מליאת הכנסת, שמנהלת הוועדה בטובה מצאה לנו אותה, משנת 2006 שקבעה שלא למהר ולהוציא צווים כאלה. צריך לחזור לנורמה הזאת.
אורית סטרוק
¶
אלוף הפיקוד הוא בכלל בצו הרחקה טוטלי. הוא שולח את אחד הקצינים שלו כי לא מתאים לו להופיע בפנינו בעצמו. אני חושבת שזה מאוד לא ראוי כל העסק הזה.
אורית סטרוק
¶
אם כבר אנחנו דנים ומתכנסים, יש עוד דבר שקשור לעניין הזה: לכבוד תג מחיר, לפני זמן לא רב הוציאו תקנות חדשות – למנוע פגישה עם עורך דין מאנשים שחשודים בתג מחיר. ראינו שבשבוע שעבר או לפני שבועיים ניצלו את זה ואכן מנעו פגישה עם עורך דין.
אני רוצה לשאול גם לגבי זה, איפה עובר הגבול? זאת אומרת, אדם שחשוד בעבירות רכוש, אדם שחשוד בגרפיטי, אדם שחשוד בעבירות שהן לא ברף הכי גבוה שיש במדינת ישראל, ממנו צריכים למנוע פגישה עם עורך דין? זה נשמע סביר?
אורית סטרוק
¶
החברים שיושבים לפנינו. יש סיפור שפורסם בידיעות אחרונות, אז כנראה שהוסר צו איסור הפרסום, אלכס פישמן פרסם את זה, על בחור שם יהודה לנדסברג - - -
אורית סטרוק
¶
נכון. אבל אני רוצה להבין את המדיניות של משרד המשפטים. איפה עובר הקו וממתי אדם שפוגע ברכוש מותר לו להיפגש עם עורך דין ומתי הוא אסור לו – האם בגלל השקפתו הפוליטית? איפה עובר הגבול הזה?
אורי מקלב
¶
אפשר יהיה לקבל גם מספרים? כמה צווים מנהליים הוציאו בחצי השנה אחרונה, כמה בתוקף, לכמה זמן? תנו קצת נתונים שנדע על מה מדובר.
אורי מקלב
¶
שאלנו אם יש צווים חוץ מהצווים שהוצאו ב-2013? האם יש צווים שהוצאו בעבר והם מתמשכים בהארכות כאלו ואחרות?
שלומי אברמזון
¶
צווי הרחקה הם בדרך כלל לתקופה מוגבלת של עד שנה. שלושה חודשים, שישה חודשים עד שנה. למיטב זכרוני יש אולי צו אחד שהוארך מעבר לשנה.
שלומי אברמזון
¶
מי שממליץ על הוצאת הצווים זה שירות הביטחון. האלוף בודק בעצמו. הוא נבדק בשב"כ על-ידי כל הגורמים הפנימיים, לרבות ייעוץ משפטי. זה עולה עד לראש השירות שמאשר כל הוצאת צו הרחקה אישית. זה עובר גם במדרג הפיקוד בצבא, אצל אלוף הפיקוד, לרבות כל הגורמים המשפטיים שם. זה גם נבחן על-ידי פרקליטות המדינה. כלומר, 3 מסננות שונות שבודקות - - -
שלומי אברמזון
¶
אנחנו בודקים את טיב החומר החסוי, כלומר: מה עוצמתו, על סמך מה הוא נוצר, כמה ממנו מתוקף על-ידי גורמים שונים. אנחנו בודקים אם הוא מספיק באמת, האם הוא מספיק עוצמתי בשביל להוציא צו הרחקה: אם זה משהו בדיד או מספר מקרים שמראים על איזושהי מגמה של אותו מורחק. על בסיס זה אנחנו מקבלים – אפשר להגן על ההחלטה הזאת להוציא לו צו הרחקה.
שרית שמר
¶
דבר נוסף שאנחנו מוודאים הוא שאין חלופות אחרות, חלופות פליליות או חלופות גלויות, שניתן להשתמש בהן. רק במקרה שאין חלופות אחרות האלוף יחתום על צו. אמצעי אחרון לגמרי.
שלומי אברמזון
¶
זה באמת מאוד חשוב – אם אנחנו יכולים להעביר את זה למישור הפלילי – כמובן שזה המישור הראשון שבו אנחנו מטפלים בבעיה.
אורית סטרוק
¶
אבל אתה עוסק בזה בכל השבועיים האחרונים אז אתה מספיק מוכן. תסביר למה אתם לא נותנים להיפגש עם עורך דין לאנשים שבסך הכול חשודים בפגיעה ברכוש.
שלומי אברמזון
¶
גברתי עדיין לא יודעת לחלוטין מה החקירה. ראשית, אני לא הולך לענות על המקרה הספציפי שעדיין יש עליו צו איסור פרסום - - -
שלומי אברמזון
¶
אני עונה באופן כללי. ברגע שגופי החקירה חושבים שבתיק שנחקר על-ידי השב"כ צריך למנוע מפגש עם עורך דין על בסיס מה שקבוע בחוק – עבירות ביטחון שבעטיין מותר למנוע פגישה עם עורך דין – הם מבקשים למנוע פגישה.
גם לכך יש בעצם צורך, אתה יכול למנוע פגישה כדי לא לסכל את מעצרם של חשודים אחרים, או לא לשבש את החקירה או לסכל עבירה עתידית. גם פה אפשר, כמו לגבי צווי הרחקה, לתקוף את ההחלטה הזאת בבית המשפט כמו שקרה בנוגע למניעת פגישה עם עורך דין. זה נתקף מספר פעמים בערכאה מחוזית אצל נשיא בית משפט מחוזי או סגנו – גורם מספיק בכיר – ואחריו זה גם נתקף פעם אחת בבית המשפט העליון.
גם את צווי ההרחקה אפשר לתקוף: יש וועדת ערר צבאית ואחריה אפשר לתקוף בבג"ץ.
שרית שמר
¶
אני הופעתי במקרה כזה, אז אני מכירה אתו, כן. היה מקרה , אם אני לא טועה, שהמדינה הגישה עתירה לבג"ץ והעתירה התקבלה. אבל היה מקרה שבו ועדת הערר הצבאית התערבה בהחלטתו של - - -
שלומי אברמזון
¶
אני אוסיף עוד משהו בהקשר של צווי הרחקה לפני שאענה לחברת הכנסת סטרוק. גם בגורמים השונים שמשמשים כמסננות פה, לא תמיד כל בקשה עוברת: יש מקרים שמחליטים לא לאשר את צו ההרחקה או לצמצם את התקופה או לצמצם את המקום ממנו הוא מורחק. כלומר, זה לא קבוע שחותמים ישר אחרי שמבקשים.
שרית שמר
¶
לגבי שאלת עבירת הביטחון: המבחן הוא – הרמ"ט יוכל להסביר את זה – אם יש חשש ממשי וסיכון ממשי לביטחון האזור. לא מספיקה הגדרה אמורפית של מהות המעשה.
אורית סטרוק
¶
אני גרה באזור, מספר הפעמים שפגעו ברכוש שלי במהלך שנות חיי באזור הוא, אני חושבת, עבר את העשרות אלפים. אני לא חושבת שהוציאו אי פעם צו הרחקה למישהו מאלה שפגעו לי ברכוש. גם את אלה שפגעו לי בגוף לא תמיד הוציאו ולא תמיד טיפלו.
איפה עובר הקו הזה? אני למשל ראיתי המון פעמים שחיללו אנדרטאות של חללי טרור ביהודה ושומרון, שחיללו בתי קברות בחברון ובמקומות אחרים – לא ראיתי שזה הפך להיות עבירת ביטחון. למה כשהדברים האלה קורים הפוך, מה שנקרא אדם נשך כלב, פתאום זה נהיה עבירת ביטחון?
שרית שמר
¶
במקרים של סיכון ביטחון של אנשים, לגבי פלסטינים תושבי האזור הרבה פעמים משתמשים בכלל באמצעי מנהלי של מעצר ולא של הרחקה.
אורית סטרוק
¶
על מה? על גרפיטי? על חילול בתי קברות? על חילול אנדרטאות? על דברים כאלה אתם משתמשים במעצר מנהלי? את צוחקת עלי?
אורית סטרוק
¶
למה אם למשל עוקרים מזוזה במערת המכפלה או מחללים קברים בבית העלמין היהודי בחברון או בהר הזיתים, זה לא סיכון ממשי לביטחון האזור, אבל אם מציירים איזשהו גרפיטי על מסגד - - -
אורית סטרוק
¶
בסדר, אז בלי הר הזיתים. אם מציירים גרפיטי על מסגד, אז זה כן סיכון ממשי. אני לא מבינה איפה אתם שמים את הגבול: למה אם יהודי עושה פיפס וקורא לו תג מחיר, זה נהיה פתאום סכנה לביטחון האזור – אני רוצה להבהיר: אני לא בעד תג מחיר, אני נגד – אבל למה זה נהיה סכנה לביטחון האזור?
ניקח את האירוע שהיה לפני שבועיים-שלושה בקוצרא – היהודים שנכנסו לשם הם כנראה תג מחיר, אז הם סכנה. אבל הערבים שהרביצו להם ופגעו בהם, עשו בהם לינץ', הם לא סכנה לביטחון האזור. איפה עובר הגבול? יש פה שתי אמות מידה שונות לשתי אוכלוסיות? אני רוצה להבין את הדבר הזה.
שלומי אברמזון
¶
אין פה שתי אמות מידה לשתי אוכלוסיות. ההכרזה על תג מחיר כהתאחדות בלתי מותרת נעשתה על-ידי הקבינט. אחרי זה שר הביטחון ואלוף הפיקוד הוציאו בעקבות זה הכרזה על תג מחיר בהתאחדות בלתי מותרת. גם את ההחלטה הזאת שהקבינט, אחרי מספר דיונים, המליץ עליה ושר הביטחון ואלוף הפיקוד הוציאו – אפשר לתקוף בבג"ץ.
שלומי אברמזון
¶
לא כל גרפיטי נענה, אם בכלל. גרפיטי לא הופך להיות עילה להוצאת צו הרחקה. מעשים יותר חמורים, כמו ניסיון פגיעה במסגדים, כמו הבערה שלהם, כמו שריפת כלי רכב – אתה לא יודע, אתה אולי מתחיל בשריפת רכב אבל אתה לא יודע לאן האש תתפשט, אם הרכב יתפוצץ, הוא יפגע בחפים מפשע. הצתה היא עבירה מאוד מסוכנת בחוק העונשין ולא הייתי מייחס אליה בשוויון נפש. לגבי המעשים האלה או מעשים אלימים אחרים, נעשה שימוש בצווי הרחקה.
שלומי אברמזון
¶
רק להשוות את מספר כתבי האישום של פלסטינים לגבי עבירות אלימות ליהודים – לא בטוח שהייתי נכנס להשוואה הזאת. אני חושב שמוגשים הרבה פחות כתבי אישום, בעיקר בגלל פיענוח, לגבי יהודים לעומת פלסטינים. אני לא חושב שיש פה בכלל מקום להשוואה.
מבחינת רצון רשויות האכיפה לפעול – הן פועלות בשני המישורים באותה תקיפות ובאותה נחישות על אותן עבירות.
אורית סטרוק
¶
כלומר, הצתה, גם בתוך ישראל הקטנה, היא דבר שהופך להיות עבירת ביטחון חמורה שבגלל צריך לאסור מפגש עם עורך דין, כן?
שלומי אברמזון
¶
זה תלוי אם יש פה עבירת ביטחון. האם יש פה איזשהו ממד שהוכרז כהתאחדות בלתי מותרת או לא. לא כל הצתה הופכת להיות עבירת ביטחון.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא מבין את האמירה שלי? אין לכם שום אפשרות להצדיק במדינה דמוקרטית, שיש בה שלטון חוק, את הצווים האלה, את איסורי הפגישה האלה. אין לכם שום הצדקה משפטית שאתם יכולים לשים על השולחן.
יריב לוין
¶
אני רוצה לשאול כמה שאלות ברשות היושב-ראש. אני חושב שאין חולק שהצווים האלה הם דבר דרקוני, דבר שהוא לא דרך המלך. הוא מנוגד תכלית הניגוד לכל העקרונות שלפיהם אנחנו אמורים לפעול באופן רגיל.
בוודאי שמכך מחויב שהשימוש בהם לא יהיה סלקטיבי כלפי קבוצה מסוימת אלא הוא יהיה בשימוש רוחבי והוא ייעשה על פי קריטריונים ברורים וקבועים וכתובים, שלאורם נבחן כל מקרה, שהוא ייעשה למידת הזמן הכי מינימלית שאפשר עם בחינה במהלך הדרך של האפשרות להסיר את הצו תוך כדי התקופה שבה הוא ניתן, וכן הלאה דברים שבעיני כולם מובנים לחלוטין.
השאלה היא, ראשית, האם מכיוון שמסתבר שבכל זאת נעשה שימוש בצווים רק כנגד קבוצה מסוימת של אנשים וכנגד אוכלוסייה מסוימת ממקום מסוים, ולא נמצא לנכון לעשות בהם שימוש באף מקום אחר, האם זה נובע מכך שהיו בקשות או ניסיון לעשות שימוש במקום אחר ונמצא שכלפי אוכלוסיות אחרות לא היו מקרים שהגיעו לרף המתאים?
שרית שמר
¶
יש אוכלוסיות אחרות בהם שנעשה שימוש באמצעי הזה ויש אוכלוסיות אחרות שכלפיהן נעשה שימוש באמצעי יותר קיצוני של מעצר ממש ולא מסתפקים בהרחקה או הגבלה, ולכן אני מבקשת - - -
יריב לוין
¶
אני שואל לגבי אוכלוסיות של אזרחים ישראליים – האם נעשה שימוש באמצעים האלה כלפי אנשים שהם אזרחים ישראליים רק גרים במקומות אחרים מאשר ביהודה ושומרון? השאלה אם נעשה לא רק במובן של אם זה קרה בפועל אלא אם היו בקשות כאלה שנבדקו והוחלט בסוף לא לאשר אותן.
שרית שמר
¶
כאשר מדובר במעצרים מנהליים – מה שיש לנו זה מעצרים מנהליים של אוכלוסייה פלסטינית – השאלה אם - - -
יריב לוין
¶
אני לא שואל על איו"ש. אני שואל אם כלפי אזרחים ישראליים שאינם גרים ביהודה ושומרון ושלא נתפסו בזה שהם ביצעו פיגוע תופת אלא שיש לגביהם כל מיני חשדות שהם ימרידו אנשים ועוד דברים שאתם מייחסים לאנשים האלה שאתם מוציאים כנגדם את הצווים – שתי שאלות פשוטות: אחת, האם היו בקשות כאלה מצד גורמי הביטחון? שנית, האם מי מהבקשות האלה נענתה או שהמצב הוא שיש בקשות כאל הרק לגבי האנשים האלה בגלל העובדה שהם גרים איפה שהם גרים.
זאת שאלה ראשונה. אני חושב שהיא מחייבת אתכם לבדוק את העניין, כי אחרת יש לכם כלי דרקוני שמופעל באופן סלקטיבי ונעשה בו שימוש כלפי אוכלוסייה אחת מסוימת. אני חושב שזה דבר שאתם צריכים להגיד: את זה אנחנו לא יכולים לסבול לפני שזה נבחן בבג"ץ ולפני שזה נבחן במקומות אחרים. לכן אני שואל אם זה המצב או לא?
יריב לוין
¶
זאת אומרת, אזרחי ישראל, יהודים, שגרים בתוך תחומי הקו הירוק, אין לגביהם שימוש במנגון הזה בכלל ולא התבקש מעולם.
יריב לוין
¶
כן, לא חשוב. תחכי עם זה בסבלנות, אני יודע לאן אני הולך.
אני שואל אם היו מקרים של אזרחי ישראל, יהודים, שגרים במה שנקרא תחומי הקו הירוק, שבהם הייתה בקשה לעשות שימוש בהליך הזה. ושנית, שנעשה בו שימוש בפועל.
יריב לוין
¶
עכשיו השאלה השנייה: האם נעשה שימוש באמצעי הזה כדי לאסור עליהם כניסה לא לתחומי יהודה ושומרון אלא למקומות אחרים. למשל להגיד לאדם: אתה לא תגיע לאזור פתח תקווה או לא תהיה באזור נהריה או לא תהיה באזור הדרום. היה מקרה כזה?
יריב לוין
¶
אני לא שואל את האלוף – אני שואל את הפרקליטות. או שהכלי הזה מיוחד רק לצורך זה שאומרים לאנשים: אתם ליהודה ושומרון לא נכנסים?
שלומי אברמזון
¶
כיוון שאני לא יזמתי את זה – אני לא יודע. אני יכול להגיד שלגבי אזורים מסוימים, לדוגמה הר הבית, יש הגבלות גם לאזרחים ישראליים.
יריב לוין
¶
אי הידיעה הזאת היא בעיני לא בסדר. כי כשאתה מאשר ונותן גיבוי משפטי למהלך כזה, אתה צריך לבדוק שהוא לא סלקטיבי, שהוא לא נעשה כלפי קבוצה מסוימת או כלפי אזור מסוים או כלפי אנשים על שום חטאם שהם מסתובבים במקום שמישהו מרגיש שלא נוח שהם מסתובבים בו.
אתה צריך לבדוק את זה כי כמו שאני שואל את השאלה הזאת אחרי 5 דקות של דיון פה, אני מניח שאתה היית אמור לשאול את השאלה הזאת כבר מזמן. ואני מניח שאם היית שואל – היית גם מקבל תשובה שאין דברים כאלה.
זה נעשה באופן סלקטיבי וייעודי כדי לקחת את האנשים האלה ולהוציא אותם מהאזור של יהודה ושומרון משום שזאת הדרך הקלה להתמודד אתם. אני לא אומר כרגע אם הם צדיקים גמורים או לא. אבל אם יש ראיות, ואם חושבים שהם עושים מעשים אסורים ואם הם עושים כל מיני פעולות שאסור להם לעשות – תעמידו אותם לדין, תשתמשו בכל הכלים שיש לכם.
הפתרון הקל הזה, לקחת אדם ולעקור אותו מביתו, לפעמים גם ממקום פרנסתו, מהסביבה שבה הוא חי ומכל מיני דברים מהסוג הזה, ולהגיד לו: אתה, אדוני, את הקו הזה לא יכול לעבור. אני חושב שהוא לא פתרון.
הוא לא פתרון, הוא לא ראוי, הוא לא נכון. אלא אם תגידו לי שבעיות הביטחון של מדינת ישראל הן כל-כך רחבות שאתם עושים שימוש בכלי הזה בהיקפים עצומים, בכל הארץ, בכל מקום, ואוסרים על אלה שעושים בעיות בנהריה לחצות את קו חיפה ועל אלה שעושים בעיות בבאר שבע, לחצות את קו גדרה.
אם יש מצב כזה – יכול להיות שאתם תגידו לנו: רבותי, אתם רוצים שנספק לכם ביטחון? זה המחיר שהמדינה צריכה לשלם בשבילו. אבל אם המצב הוא לא כזה, ונראה לי שהמצב לא כזה, אני חושב שאין מקום לדבר הזה.
שנית, רציתי לשאול שאלה בכיוון אחר: הצווים האלה, ממילא הם מוגבלים בזמן. אני גם מבין שיש לפעמים גם תהליך בו מבוצע צו, עובר הזמן והצו נפסק והאדם חוזר לכאורה לשגרת יומו ואחר כך פתאום עוד פעם מוציאים לו צו. גם הדברים האלה, אני מבין, קיימים.
אם הוא מסוכן היום להסתובב שם – איך הוא מפסיק להיות מסוכן בעוד חצי שנה? איך? זה הרי לא מתקבל על הדעת. לא צריך להיות מומחה גדול.
אילן מלכא
¶
גם חידוש של צו הוא על בסיס מידע ראייתי שמגיע מגורמי הביטחון. כשמחדשים צו – בודקים את זה. אם אותה סכנה לכאורה שבגללה הצו הקודם נחתם, ממשיכה להתקיים – אז יש כוונה גם להמשיך את החידוש של הצו. אם לא - - -
יריב לוין
¶
אז לא היה מעל שנה – כולם פתאום נהיו ילדים טובים ולא צריך כלום? אני אגיד לכם לאן אני חותר: זה נראה כמו אקט עונשי וזה נראה כמו דרך קלה להתמודד עם בעיה שצריך כנראה להתאמץ יותר ולהביא ראיות כדי להתמודד אתה במישור האמתי.
הרי אני לא חרד פחות מכם לביטחון ואתם לא חרדים פחות ממני לשלטון החוק. אבל משהו פה לא בסדר. משהו פה נראה לא במקום.
אורית סטרוק
¶
אני להוסיף על זה: אדם גר ביישוב ביהודה ושומרון, ביצהר, בקדומים, בקרית ארבע – אתם חוששים שהוא יפגע במישהו בתוך יצהר? בתוך קדומים? בתוך קרית ארבע? אתם הרי חוששים שהוא יפגע באיזה ערבי שלא גר בתוך היישוב, נכון?
אורית סטרוק
¶
או בערבי, בסדר. אבל לא מישהו שנמצא בתוך היישוב. אז נגיד שהוא נורא מסוכן – תגידו לו שהוא צריך להישאר בתוך הבית שלו. אבל להוציא אותו מהבית שלו, להפריד אותו מהילדים שלו - - -
אורית סטרוק
¶
אני לא בעד זה אבל תבין מה הם עושים: הם לוקחים אדם מהבית, הם לא נותנים לו מקום מגורים חלופי. הם עוקרים אותו מהפרנסה שלו – הם לא פותרים לו את בעיית הפרנסה. הם מפרידים אותו מהילדים שלו – הם לא נותנים לילדים שלו פתרון. כל זה למה? כי אולי במרחק איקס מהבית יש ערבים או מסגדים או אינני יודעת מה, שלא נמצאים בכלל בתוך היישוב שלו.
זאת אומרת, זה עוד ראייה לכך שבסך הכול מדובר באקט של ענישה ללא דין.
אילן מלכא
¶
יש מקרים ספציפיים שאני לא רוצה להתייחס אליהם. גם המידע, אני לא חושב שנדבר עליו פה. כנראה שיש סיבה מיוחדת למה ננקט מול אותו אדם צו כזה או אחר. אבל אני רוצה להסתכל על הסיפור הביטחוני ועל הסיבות.
אני לא חושב שיש פה דרך קלה לסיפור הזה. כשמסתכלים על האירועים האלה, אנחנו רואים זיקה מאוד ישירה, מאוד ברורה, בין הפעולות האלה, גם בפגיעה ברכוש, לבין טרור.
אילן מלכא
¶
אני אגיע לזה. היה לנו אירוע בשילה, פגיעה במספר עצי זית. למחרת בלילה היה אירוע ירי על ציר. אנחנו יודעים בוודאות שזו פעולה ישירה כנגד הדבר הזה. אנחנו יודעים שיש כוונה שאירועי טרור - - -
אילן מלכא
¶
אירוע טרור לאחר אירוע של פגיעה ברכוש פלסטיני. אני מדבר על הסיבות ועל הזיקה בין הפגיעה ברכוש ואירועי תג מחיר לאירועי טרור.
יריב לוין
¶
אם אין לך תשתית ראייתית אז אתה אומר: אין לי תשתית ראייתית, אז אני אחליט שהוא אשם ואני אגלה אותו מהבית שלו? זה נשמע סביר?
אילן מלכא
¶
זה באמת אחד הכלים והכלי האחרון. אני אומר לכם בוודאות – אני רואה את האלוף ואת שיקול הדעת שהוא מפעיל – הכלי האחרון שיש בידי המפקד, במקרה הזה האלוף, לעשות משהו כנגד אותה אוכלוסייה מאוד-מאוד ספציפית.
אילן מלכא
¶
זה אחרי בדיקה מאוד מקיפה ואינדיקציות ברורות שמגיעות מגורמי המודיעין, בדיקה בפרקליטות. זה לא שהוא קם בבוקר וידו קלה על ההדק והוא חותם על הצו.
אילן מלכא
¶
אני מבקש להבהיר את הדבר הזה – זה אחד הכלים האחרונים. אנחנו עושים לא מעט פעולות כדי למצוא את התשתית הראייתית על-ידי כוחות משטרה, על-ידי תשתיות בשטח. אם יש דבר כזה – אנחנו הולכים לערוץ הזה. זה לא הערוץ הקל שאנחנו הולכים אליו.
יריב לוין
¶
אני מבין. אבל אני שואל אותך ביתר שאת: אתה מדבר על אנשים שאתם מסמנים אותם ככאלה שהם עד כדי-כך מסוכנים שאתם מבצעים נגדם את האקט הזה בלית ברירה, וזה כתוצאה מהעובדה שלא הצלחתם, למרות שאתם עוקבים אחרים ולמרות שאתם עוסקים בהם, להשיג מספיק ראיות כדי להגיע בכלל למצב של העמדתם לדין. זה לא זועק לשמים?
אדם בחברה דמוקרטית הוא זכאי כל עוד לא הוכח אחרת. אם אתה, כגורם האכיפה, אומר: אני לא סוגל לייצר כמות ראיות מספיקה בשביל להביא אותו בכלל להעמדה לדין, אבל אני יודע שהוא אשם אז אני נוקט נגדו איזשהו הליך. הליך כל-כך דרקוני? לפחות תצמצם אותו, תגיד: אתה יכול לשהות ביישוב שלך, אתה צריך לא להסתובב בלילה. יש כל מיני דברים באמצע במקום לקחת אותו ולזרוק אותו מהבית לשנה.
יריב לוין
¶
ברמה המהותית, אני חושב שכאשר אתה אומר שלא הצלחת לאסוף ראיות – אני אומר שזה המחיר. אחרת לאן נגיע? אם כל אדם שמי מאתנו חושד שהוא עשה משהו ואין מספיק ראיות, נתחיל להוציא נגדו צווים – לאן נגיע עם הדבר הזה? אתם לא מרגישים שמשהו פה לא בסדר?
אורית סטרוק
¶
אני רוצה לספר לך עוד דבר שאתה אולי לא מכיר, כי אתה קצת חדש בתפקיד. אני לא יודעת כמה זמן אתה חדש, אבל אתה בטח לא נמצא בתפקיד מאז 2006.
אורית סטרוק
¶
ב-2006 אותו בועז אלברט שבעקבותיו הגשנו את כל הבקשה הזו, שוב קיבל צו הרחקה מנהלי. וכמו שהוא נהג, גם הפעם הוא סרב באופן מצפוני להיענות לצו ועל כן הוא נכלא, ישב בכלא. אחרי זמן מסוים שישב בכלא, באמצעות שיח עם מי שעמד אז בראש המחלקה היהודית בשב"כ, הוא טען כל הזמן שהוא לא עוסק בכל הדברים האלה שטענו נגדו – אותן קופסאות סגורות שאין אפשרות להתמודד איתן.
בסופו של יום הוא נפגש עם איש השב"כ, עם ראש המחלקה הזאת, בכלא. וראה זה פלא: אחרי חצי שעה של פגישה כזו הצו נגדו בוטל. זאת אומרת, כל צבר הראיות שדיברת עליו, אדוני ממשרד המשפטים, התמוסס. התמוסס בסך הכול בפגישה בינו לבין איש של השב"כ.
לאור הסיפור הזה, שבטח לא הכרת אותו, איפה אתם שמים את עצמכם כשאתם חותמים על הצווים האלה וגוזרים על אנשים גלות מביתם, הרחקה מילדיהם, הרחקה ממקור הפרנסה שלהם ונוקטים נגדם צעד שלא ננקט נגד רוצחים, נגד משפחות פשע, שכל שבוע אנחנו שומעים על חיסול אחר ברחבי מדינת ישראל. נגדם אתם לא נוקטים.
שרית שמר
¶
מסגרת אחריותו של האלוף היא מסגרת הסדר והביטחון באזור ולכן, מן הסתם, הוא נוקט בצעדים במסגרת אחריותו. אבל כמו שנאמר פה על-ידי הרמ"ט, הדברים האלה לא נעשים כלאחר יד, היד לא קלה על ההדק.
הם נעשים רק אחרי לפחות 3 מסננות משפטיות מכיוונים שונים, הם נעשים לאחר בדיקה מאוד-מאוד מדוקדקת של האלוף בעצמו - - -
שרית שמר
¶
קודם כל, ב-2006 גם אני לא הייתי בגזרה ולכן אני פחות מכירה. אני יכולה לספר מה שאני מכירה היום.
שרית שמר
¶
אני יודעת שהיום הבדיקה מאוד-מאוד מדוקדקת והאמצעי בהחלט האחרון ביותר, רק רע הכרחי ולא מעבר לזה. זה מודל שמדינת ישראל היא לא היחידה בעולם שנוקטת בו אבל לא נפליג למחוזות רחוקים - - -
שרית שמר
¶
תמונת המצב שהתקבלה על ידי חבר הכנסת, שנעשה פה איזשהו שימוש ענישתי או יד קלה על ההדק – אני יכולה לומר שזה ממש לא המצב.
שלומי אברמזון
¶
לגבי הוצאת אנשים מבתיהם, אני יכול להגיד שרוב המורחקים מאיו"ש הם לא אנשים שמתגוררים באיו"ש. מקרה בועז אלברט שגר ביישוב מסוים, משפחתו שם, עובד שם, הוא באמת מקרה חריג לכלל המורחקים ואת זה גם חשוב להבין.
אורי מקלב
¶
מ-2006 אותו אדם מקבל כל הזמן צווים? אני לא מכיר את האדם אבל זה משהו שנשמע לא סביר גם לצווי הרחקה. זה טוב כשיש אירועים צפופים ועדיין לא הצליחו לעשות משהו פלילי ולהגיש פקודת מעצר. אבל אדם אחד מקבל מ-2006 עד 2013 צווי הרחקה - - -
שלומי אברמזון
¶
אני אנסה להסביר כמיטב יכולתי: ראשית, בלא מעט מהמקרים – וזה אולי עונה למה שחברת הכנסת סטרוק התייחסה ולמה שאדוניי התייחס – נעשות באמת שיחות עם אותו מורחק על מנת לנסות להזהיר אותו ולגרום לו לשנות את דרכו.
היו"ר דוד רותם
¶
מה שקורה זה שמשרד המשפטים מדבר אתי, מזהיר אותי, ואם אני לא פעול כמו שהוא רוצה – אז הוא מוציא לי - - -
יריב לוין
¶
הבנתי, הבנתי. אתה יודע לאן נגיע בשיטה הזאת? אתה יודע לאן נגיע אם המשפט הפלילי שלנו יתנהל על בסיס "יש לי מידע חסוי ואני לא רוצה לחשוף אותו, אז אני לא יכול להעמיד אותך לדין, אז אני סתם מרחיק אותך מהבית לחצי שנה". אתה שומע מה אתה אומר?
יריב לוין
¶
איזה בקרות? אין אף עבריין שמסתובב במדינת ישראל שהסיכון שלו יותר גדול מהאנשים האלה ולפי שיטתכם היה צריך לנקוט נגדו את ההליך הזה כי הוא קיים בארסנל הכלים? אף אחד? אפילו לא אחד ב-10 השנים האחרונות.
יריב לוין
¶
אני שואל אותך: אין אחד כזה בכל תחומי ישראל שצריך היה לנקוט נגדו הליך כזה? איש משפחת פשע אחד?
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין, משרד המשפטים, זה סמכות של מפקד האזור – אנחנו כל הזמן מקבלים מכם הערות: זה לא חוקתי, זה לא הגון, את זה אי אפשר לעשות - -
היו"ר דוד רותם
¶
- - ואתם אומרים לי: זה בסמכות מפקד האזור. אני יודע שזה בסמכותו. אבל זה עדיין אומר שזה מתאים למדינה יהודית ודמוקרטית? אני רוצה שמשרד המשפטים יענה לי על השאלה הזאת.
שלומי אברמזון
¶
ברגע שיש פניה אלינו לגבי מקרה ספציפי שבסמכותנו להוציא או לאשר, כשיש בקשה מגופי החקירה – אין לי צבע, אני לא רואה אנשים - - -
יריב לוין
¶
פתאום אתה לא רואה? פתאום אתם לא רואים – הלוואי. אם הייתם מאמצים את זה לאורך כל הדרך, אני קונה. אתה יודע מה, אפילו האנשים האלה היו מוכנים לשלם את המחיר של צווי ההרחקה בשביל זה. הלוואי שזה היה ככה – שנינו יודעים שזה לא המצב.
יריב לוין
¶
יודעים טוב מאוד. תפקידכם, כמו שאתם לקחתם לעצמכם אותו, זה להתריע שיש אכיפה לא שוויונית, שהאמצעי הוא דרקוני, שהאמצעי הוא לא מידתי, שאין מקומו בספר כי הוא לא חוקתי כמו שאתם קוראים לזה עם כל הכינויים, פוגע בכבוד האדם וחירותו וכל הרשימה שאתם יודעים תמיד לצטט פה.
פתאום כל זה נעלם? לא קיים? פתאום בא רק המקרה הבודד – מסתכלים עליו ולא מסתכלים ימינה ושמאלה. באמת, אתה רוצה שנאמין לדבר הזה?
שלומי אברמזון
¶
אנחנו חושבים שהכלי הזה מספיק נכון ומידתי ואנחנו עושים בו שימוש מאוד-מאוד צר, מאוד צר.
יריב לוין
¶
אני חושב, עם כל הכבוד, שאתה צריך להיות זה שיוזם בדיקה ולוקח את כל המקרים 10 שנים אחורה ובודק למה מאפיינים רק פה, למה לא עושים גם שם? להוציא חוות דעת כמו שאתם תמיד יודעים לעשות, שהשימוש צריך להיות שוויוני וצריך להיות מידתי. תעשו את זה.
אורי מקלב
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב ראש, חברי מגישי ההצעה לדיון מהיר. אני לא הגשתי את ההצעה לדיון מהיר, אני הצטרפתי. אני בא לכאן בראש נקי בעניין הזה. ראשית צריך לציין שתג מחיר זה דבר חמור מאוד. אי אפשר להציג את זה רק ככתובות על קירות או נזק כזה קטן לרכוש. לא.
הטיפול בזה צריך להיות חמור בגלל שהוא גם פוגע במקומות קדושים. כל פגיעה במקומות קדושים היא חמורה. אנחנו גם יודעים שדבר כזה יכול להביא להשלכות מאוד חמורות של התססה מאוד גדולה ואנשים אחרים יכולים היפגע בנפש בעקבות אירוע כזה או אחר. אנשים מאבדים שליטה.
צריך להסתכל על פעולות תג מחיר כדבר חמור מאוד בגלל שזה יכול לחולל פשעים חמורים. את אמרת את זה גם בדברייך ואני חושב שכולנו צריכים להסכים. אי אפשר להסתכל על זה רק בנושא המצומצם של פגיעה ברכוש.
אורי מקלב
¶
זה לא סותר. מה שלא מידתי, מכאן ואילך אפשר למדוד כפי שאנחנו גם חושבים. בשונה מהפגנות שבאים אליהן גם יהודים בימי שישי ומתסיסים מאוד-מאוד ופוגעים בחיילי צה"ל במחסום בנעלין או במקומות כאלה, אני לא שמעתי שנגדם יצא צו הרחקה.
אם להם היה יוצא צו הרחקה, זה לא צו הרחקה מביתם – זה צו הרחקה של כניסה למקומות אחרים. זה הרבה יותר קל לאותו אחד שמקבל צו הרחקה. איפה צו ההרחקה? שם האלוף היה צריך לתת להם את צו ההרחקה הזה.
אנשים שמגיעים בכל יום שישי ופוגעים ומתסיסים. גורמים לתג מחיר בכיוון השני שהם נמצאים באותו מעגל. אני לא משווה למי שמקבל מעצר או לא מעצר כי יש דברים שהם פשעים כאלה ואחרים, מדובר על סגנון מסוים.
אני לא מבין גדול, אבל אני מבין שצווי הרחקה שניתנו היום – אתם לא הגבתם אחרת – כולם נתנו בעקבות תג מחיר. זאת התוצאה. אף אחד מכם לא אמר שצווי ההרחקה שנתתם הם לא רק בגלל תג מחיר אלא בגלל פעולות כאלה ואחרות או חשדות. אני מבין שצווי ההרחקה שקיימים היום ניתנים בגלל תג מחיר, מניעה כזאת.
אני שואל אותך, אדוני היושב-ראש, אתה יושב הוועדה כבר 6 שנים או 5.5 שנים אבל זאת קדנציה שנייה שלך אחרי קדנציה מלאה בפעם הקודמת. זאת לא הפעם הראשונה שאני מגיע לדיון אצלך כאן על השולחן – זה חוזר על עצמו ואני לא רואה שינויים העניין צווי הרחקה משנים קודמות. אנחנו צריכים לבקש פה לראות כמה היו בשנים קודמות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש החלטה של מליאת הכנסת מחודש דצמבר 2006, שהייתה על דעת סיעות האיחוד הלאומי, המפד"ל, קדימה, הליכוד, גיל, יהדות התורה, מר"צ, ש"ס, העבודה וישראל ביתנו.
היו"ר דוד רותם
¶
הם החליטו: "רשויות החוק, לקיים חקירה והעמדה לדין, של כל אזרח ישראלי החשוד בפלילים. לא יעשה שימוש בצווי הגבלה, מעצרים מנהלים ואמצעים אחרים שבהם מתקיימת ענישה ללא משפט, אלא במקרים חריגים שבהם יש חשש מובהק לפגיעה בביטחון המדינה.".
אורי מקלב
¶
אני מוסיף על מה שאומר היושב-ראש: במכתב שמונח בפנינו כותב ראש הרשות שצווי הרחקה ניתנים על סמך - -
אורי מקלב
¶
- - ניתנים על סיכון ביטחוני חמור. זאת ההדגשה: כולל מידע המצביע על סיכון ביטחוני חמור הנשקף מאדם כלשהו. אנחנו לא מדברים על כל סיכון ביטחוני אלא על סיכון ביטחוני חמור. אני שואל אותך, אדוני היושב-ראש, כדי שנתקדם – נשב במחזוריות של פעם בחצי שנה, פעם בשנה, ולא נתקדם – האם בתוקף סמכותך כיושב-ראש ועדת החוקה - - -
אורי מקלב
¶
אני רוצה לקוות שחלק מההחלטה יהיה על דברים מעשיים. אני רוצה לשאול: כמה כתבי אישום יצאו במשך 5 השנים האחרונות על כל אלה שקיבלו צווי הרחקה. צווי הרחקה צריכים להיות בתוך מעשה פלילי ואתה לא יכול להגיש כרגע נגד החשוד צו אבל אתה רוצה למנוע את זה. זה צריך להיות משהו זמני עד שיהיו ראיות.
אני רוצה לדעת נגד כמה מהאנשים האלה הוגשו כתבי אישום. אתם לא יכולים לברוח מזה, אתם לא יכולים לברוח מהנקודה הזאת שיש אנשים שמרגישים – אני נמצא לגמרי בצד – ורואים בזה כמו גורם של ענישה, גורם של הרתעה, להראות כוח.
צו ההרחקה סובל מזה שהתקשורת לא מדווחת על זה כמו שהיא מדווחת למשל על צווי מעצר מנהליים. האגודה לזכויות האזרח, תשמע אותם מגיבים – אני מוקיר אותם על החלק הזה – על צווי מעצר מנהליים. בגלל שהתקשורת לא משקפת אותו, לא מציפה אותו: יש דיון בכנסת ואיזה עיתון בשבע וערוץ 7 ועוד איזה ערוץ כותבים עליו. אבל זה לא מספיק.
זה לא מספיק מרתיע את הגופים הביטחוניים ולכן אי אפשר להתעלם מהעניין הזה ואתם צריכים לדעת את זה. זאת ההרגשה שלנו, אנחנו משקפים הרגשה של אנשים אחרים. זה בן יתום, בן חורג, זאת ענישה שנדחקה החוצה ואפשר לעשות בה שימוש, גם לא כפי שאומר ראש השירות, בסיכון ביטחוני חמור, אלא זאת ענישה וגורם הרתעה.
בסך הכול, אני חושב שאנחנו נמשיך לדון בזה גם בעוד 5 שנים אם לא נעשה בדבר הזה צעדים של החלטות אך נעשה גם את המעקב, גם את ההסבר וזה יכול להיות שזה יקבל את הביטוי הנכון לגבי צווי ההרחקה האלה, שהם נוראיים כלפי מי שזה הוצא נגדו.
אורי מקלב
¶
אנחנו רוצים את זה במסגרת כמה נתונים: צווים מנהליים, מעצר מנהלי. הרי לא נתון אחד אנחנו צריכים לראות אלא שורה של נתונים שיכולים לתת את התמונה.
שלומי אברמזון
¶
אני מרגיש שאדוני אמר משהו נכון. אני קצת מרגיש לא נוח כי אנחנו רואים את המידע ואנחנו חשופים אליו. אנחנו לא יכולים להתייחס עכשיו ולספר מה המידע החסוי שעל בסיסו פעלנו. זה מידע שעולה כדי ראיה מנהלית כי אחרת הוא באמת לא היה כלום ולא היינו מתייחסים אליו.
לנו יש משהו שאנחנו רואים ואנחנו לא יכולים לחשוף אותו בפניכם. לכן הדיון פה נעשה בשני מישורים שלא יכולים להיפגש. אני מבין את מה שאתם אומרים אבל לי יש מידע אחר במקרה הזה.
שרית שמר
¶
גם את המקרים שהאלוף לא אישר אתם לא מכירים ויש מקרים כאלה. אני חושבת שאולי כדאי לתת לרמ"ט להסביר בכל זאת מה האופן שבו נעשית החתימה על הצווים.
שרית שמר
¶
אבל חברת הכנסת הייתה מודאגת קודם ממהימנות המידע, אם הבנתי נכון. יש חששות לחברת הכנסת לכן כדאי שהרמ"ט יסביר וישקף קצת יותר את התהליך ומה האלוף בודק.
אילן מלכא
¶
כמו שנאמר פה, המידע שמגיע לאלוף נבדק בכמה ערוצים. היו מקרים גם שהאלוף אמר לבסס תשתית ראייתית אפשרית ולעשות פעולה כזאת או אחרת, ובדרך הזאת ליצור את המעצר או כתב אישום בציר הפלילי.
יש מקרים ייחודיים, זה מאוד ייחודי, ואני מציע פה לסמוך על שיקול הדעת של מפקד הפיקוד, שעושה המון דברים בגזרה הזו, שאם בסוף הוא מחליט לחתום על צו – זה אחרי בדיקה הלוך וחזור. היו הרבה מקרים שהוא החזיר את גורמי הביטחון להביא לו עוד מידע ובדיקה של הפרקליטות ועוד הלוך וחזור.
זאת לא חתימה קלה על הצו בבוקר יום בהיר, ממש לא ככה. ולראייה, הירידה במספר הצווים. אני אומר לכם, רבותי, ומציע לא להקל באירועים, הקטנים לכאורה, שעולים פה: פגיעה ברכוש, גרפיטי וכולי. אנחנו יודעים להוכיח בוודאות שפגיעה ברכוש באירועים כאלה מביאה להסלמה והביא לאירועי טרור.
היו"ר דוד רותם
¶
תעמידו את האנשים לדין. יש בתי משפט בישראל, יש כתב אישום. תעמידו אותם לדין. אל תקבלו החלטות מנהלתיות שבהם אתם מענישים את האנשים בלי משפט.
אורית סטרוק
¶
האדם גר ביצהר, הרחקת אותו מיצהר ושמת אותו ברעננה, בטבריה – מה אתה חושב, הוא לא יכול לעשות משם שום דבר לשום ערבי? איזה אפקטיבי? האפקטיביות היא לא בזה שאתה מרחיק אותו מהשטח. האפקטיביות היא בגלל שאתה דורך עליו, רומס אותו, הורס לו את החיים ואז אתה עושה לו שיחה ואתה אומר לו: חמוד, הבנת מה זה אפקטיבי? אתה רוצה להמשיך? זה מה שאתה עושה.
שלומי אברמזון
¶
אני רוצה להבהיר משהו, בגלל מה שחברת הכנסת סטרוק אומרת, כל המטרות של צווי ההרחקה הן מטרות סיכוליות, הן צופות פני עתיד – הן לא עונשות.
שלומי אברמזון
¶
השיחות שנעשות עם אותם אנשים הן בדיוק מהכיוון הזה – הן בשביל לשמור על מידתיות. הרי היא הנותנת – ביחס למה שחבר הכנסת לוין אמר: איך אתם מחזירים אנשים מסוכנים? מה, עברה חצי שנה אז הוא מפסיק להיות מסוכן? כן, כך אנחנו חושבים. אין לנו מידע חדש - - -
אורית סטרוק
¶
תסביר לי, בהיגיון שלי אני רוצה להבין: הוצאת אותו מיהודה ושומרון ושמת אותו בפתח תקווה. הוא לא יכול לנסוע לטובא-זנגריה? תסביר לי, אני רוצה להבין את זה. הוא לא יכול לנסוע לאבו גוש?
יריב לוין
¶
זאת אומרת, אין לך ראיות להעמיד אותו לדין אז אתה מעניש אותו בדרכך. איך יכול להיות דבר כזה?
אהוד עוזיאל
¶
הגענו לדיון כדי להציג את עמדתנו העקרונית בנושא ואנחנו מציגים אותה הלוך וחזור, לגבי התנגדות לכל השימוש באמצעים מנהליים, בדיוק מה שהעמית ממשרד המשפטים אמר, אנחנו נמצאים בסיטואציה קצת ייחודית כי המידע גלוי בפניו אבל חסוי בפני כל שאר הנוכחים בדיון.
זה היסוד לכל הליך הוגן, והזכות להליך הוגן ניתנת לאדם בין אם פשעו קטן או גדול וכל השימוש באמצעים מנהליים פוגע בזכויות הבסיסיות ביותר האלה. כמו שאמרו כאן חברי הכנסת, אפשר להעמיד למשפט אדם, בין אם לפי הדין הצבאי ובין אם לפי הדין האזרחי במדינת ישראל.
מדובר פה לא רק על הפגיעה האישית באותו אדם, שכמו שחברת הכנסת סטרוק ציינה, לא מוצא ידיו ורגליו אל מול הארגזים החסויים. מדובר גם בפגיעה באינטרס הציבורי, ביכולת הפיקוח, החשש משרירותיות השלטון.
החשש מענישה או שימוש באמצעים מנהליים כענישה או כאמצעי לחץ הוא חשש מאוד קשה, בין אם מדובר בעשרות המקרים - - -
אהוד עוזיאל
¶
יש ביקורת שיפוטית של בג"ץ אבל זה לא פתוח לציבור ובוודאי לאדם שלא יכול לפגוש עורך דין. בין אם משתמשים באמצעים האלה למנוע מפגש עם עורך דין, בין אם משתמשים בזה להרחיק אותו ובין אם משתמשים, כמו שציינת, כלפי פלסטינים בשטחים במעצר מנהלי לתקופות קצרות או ארוכות.
אותם אנשים לא יכולים להתמודד וגם הציבור לא יכול להבין אם הם באמת מחבלים או לא מחבלים, האם זה אמצעי לחץ או לא, אין את היכולת הזאת. הדבר הזה, במיוחד כמו שציין יו"ר הוועדה. אנחנו בדרך לדיונים בכנסת על חוק למניעת טרור – חוק מאוד חשוב, אין חולק על כך – וגם בתוכו צריך לשים לב ולהעיר את תשומת הלב של חברי הוועדה שגם בו יש את החשש שיוטמע בו הכלי הזה, לא כתקנות שעת חירום אלא כחקיקה רגילה, והדבר מסוכן שבעתיים.
יש אמצעים בחוק כדי לבצע את הפעולות לשמור על ביטחוננו, לשמור עלינו מעבירות פליליות. צריך להשתמש בהם ולא להגיע לסוגיה המנהלית.
שלומי אברמזון
¶
אני חייב להגיב על האמירות האלה לגבי הארגזים ששופטים לא רואים – שופטי ישראל נכנסים פה לעובי הקורה, שואלים שאלות את גופי החקירה, את גופי האכיפה. זה לא עובר להם מתחת לרדאר וגם הפסיקה של בג"ץ קובעת שהם צריכים לשמש כסניגור בדיונים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
רק שאומרים לסניגור: אתה לא תראה את החומר ואתה גם לא תוכל לטעון כשאנשי השב"כ טוענים.
אורי מקלב
¶
האם מר אברמזון זוכר את מה שחברת הכנסת סטרוק אמרה לפני חצי שעה? אני אמרתי לפני רבע שעה ושאלתי האם הישראלים שהפגינו בנעלין או במקומות כאלה, יש מהם שקיבלו צווי הרחקה?
אורית סטרוק
¶
בסדר. ואלה שמסתובבים בסוסיא ואלה שמסתובבים בהר חברון? עזרא נאווי, למשל, כמה פעמים ביקשתי להוציא לו צו הרחקה ולא הוציאו לו שום צו הרחקה. הוא לא גר שם, הוא לא צריך להיפרד מאף בן משפחה שלו וממקור פרנסה שלו אם לא יתנו לו להגיע כל יום שישי וכל שבת להר חברון לחולל שם מהומות. לו אתם לו מוציאים. למה? כי הוא מהשמאל. אבל לאנשים מהימין – זה כן.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני רוצה לקבוע כך: הוועדה קובעת שאנחנו דורשים מרשויות החוק לקיים חקירה והעמדה לדין של כל אזרח ישראלי החשוד בפלילים. אנחנו דורשים שלא ייעשה שימוש בצווי הגבלה, מעצרים מנהליים ואמצעים אחרים שבם מתקיימת ענישה ללא משפט אלא במקרים חריגים.
היו"ר דוד רותם
¶
הכנסת תעקוב ותפקח על רשויות הביטחון והחוק שישמרו על המדיניות הנ"ל כיאה למדינה דמוקרטית המכבדת את עקרונות הצדק הטבעי. אני מבקש לקבל דיווח אחת ל-6 חודשים החל מהיום – תרשמו לכם – על כל הצווים שהוצאו.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, צווים מנהליים, צווים שלא להיפגש עם עורך דין. את כל הדברים האלה אני מבקש לקבל בכתב אחת ל-6 חודשים.
יריב לוין
¶
אני הייתי מוסיף, ברשותך, לפחות שני דברים: אחד, שהשימוש יהיה, כפי שהגדרת את זה, במקרים החריגים ובאופן שוויוני בין כל קבוצות האוכלוסייה - - -
אורי מקלב
¶
סיכון ביטחוני חמור. יריב, למה אנחנו צריכים רק במקרים חריגים? למה לא הנוסח של סיכון ביטחוני חמור?
יריב לוין
¶
הדבר השני, אדוני היושב-ראש, אני חושב שצריך לבקש שיהיו שם קריטריונים בכתב, נוהל כתוב שכל מקרה ייבחן לגופו.
אורית סטרוק
¶
היות והם אמרו שיש להם פה שיטה – אנחנו הרי מתנגדים לכל השיטה הזאת – אבל הם אמרו שיש להם פה שיטה כזו: הם מוציאים את האדם מהבית ואז מפעילים עליו שיטות ולחצים כאלה ואחרים כדי שהוא יחזור למוטב לשיטתם ויוכל לחזור לביתו.
אני מציעה שנצמצם את הזמן הזה. למה צריכים לתת לאדם להיות שנה מחוץ לביתו או חצי שנה? נדרוש להגביל את זה לזמן הרבה יותר מצומצם ושיעשו את הלחצים שלהם בזמן המצומצם הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בעיה, את יודעת, זאת חקיקה של יהודה ושומרון. אני לא יכול לחוקק ביהודה ושומרון.
אורית סטרוק
¶
אנחנו לא יכולים לעשות כלום, אבל אולי משרד המשפטים צריך אותנו לכל מיני דברים אחרים – אז אולי הם ירצו להישמע לבקשות שלנו?
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע שמשרד המשפטים ישוב ויבדוק את כל הקריטריונים שבהם הוא נוהג ויחזור אלינו עם רשימה כתובה של קריטריונים.
דורית ואג
¶
אמרת 3 חודשים. דיווח כל 6 חודשים וקריטריונים תוך 3 חודשים. זה מה שאני רשמתי. אם טעיתי - - -