PAGE
3
ועדת הכלכלה
24/02/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 220>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ד באדר א התשע"ד (24 בפברואר 2014), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 24/02/2014
תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רשיון זר
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רישיון זר>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד צור – מ"מ היו"ר
רונן הופמן
משה זלמן פייגלין
מיכל רוזין
יריב לוין
שולי מועלם-רפאלי
אורי מקלב
מוזמנים
¶
>
עו"ד חוה ראובני - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ציון מזרחי - מנהל בכיר אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבנר פלור - סמנכ"ל תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ברק טייכמן - עוזר מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אוהד מעודי - מנהל תחום ביטוח רכוש, אגף שוק ההון, משרד האוצר
עו"ד יערה למברגר - ייעוץ וחקיקה (כלכלי-פיסקלי), משרד המשפטים
רפ"ק שרון שלאין - ר' חוליית יעוץ וחקיקה באגף התנועה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
עו"ד עדי מויאל - הלשכה המשפטית, משרד הקליטה והעלייה
עו"ד אפרת לב ארי - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים
אורטל אלבז - אגף קשרי חוץ וזרים וקונסולריים, משרד החוץ
עו"ד אילן חגי - יועץ משפטי, קרנית
עו"ד נאוה מקובסקי - מנהלת מחלקת תביעות, קרנית
יצחק מילשטין - נשיא ממסי, מ.מ.ס.י
יצחק סלומיאנסקי - יו"ר ועד המנהל, מ.מ.ס.י
עו"ד עמי רוטמן - יועץ משפטי, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
נועה רוזנהק - תחום חקיקה וכנסת, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
עו"ד אריאל ארליך - ראש מחלקת ליטיגציה, פורום קהלת
מרדכי פדר - יושב-ראש "מתונה"
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, ארגון להשכרת רכב וליסינג
נועם קום - יו"ר פורום נוהגים היי-טק
דן קד - תנו יד לחירש, נכים למען נכים, ארגון ארצנו החברתית, עוזר של משה בר
ליזי מרטין - קשרי ממשל, נפש בנפש
ניצן שחר - משקיף, המשמר החברתי
עו"ד נעמי ווסטפריד - משרד גלעד שר קדרי ושו"ת, נציגת התאחדות עיתונאי החוץ בישראל
ויקטוריה פאנוס - משרד גלעד שר קדרי ושו"ת, נציגת התאחדות עיתונאי החוץ בישראל
ליאור רותם - דובר ועדת הכלכלה
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
<תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רישיון זר>
היו"ר דוד צור
¶
רבותי, תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רישיון זר. לדעתי, זה הדיון השלישי שאנחנו מקיימים בעניין הזה. התקדמנו קצת.
לאה ורון
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה רק להעיר הערה. יש בקשה של שר התחבורה שהתקבלה אצלנו אתמול בצהריים לדון במסגרת התקנות גם בנושא של טיפול בציבור הנכנסים לארץ שלא כדין, השוהים הבלתי חוקיים. מאחר והמכתב הגיע רק אתמול אני מבקשת לדון בנושאים האחרים של התקנות ולא בנושא הזה שהרי לא הזמנו את כל אלה שנוגעים לנושא של ציבור הנכנסים לארץ באופן שלא כדין.
לאה ורון
¶
משרד הפנים פה, בטח רשות ההגירה שאותם ביקשנו. אבל לא את אותם אלה שמייצגים את השב"חים. יש גופים וארגונים.
שולי מועלם-רפאלי
¶
למה אנחנו צריכים לחכות לגופים שמייצגים את השב"חים. להיות שב"ח במדינת ישראל זה עבירה על החוק. האם אנחנו אמורים לתת עכשיו פתחון פה למי שמייצג אנשים שנכנסים לפה בניגוד לדין? זה נשמע דבר והיפוכו.
היו"ר דוד צור
¶
קודם כל, כן, חברת הכנסת שולי מועלם, כי הכנסת נותנת. לא חייבים להתחשב במה שהם אומרים, אבל לתת להם פתחון פה - ודאי כן. יש את ארגון הסיוע לעובדים ועוד כהנה וכהנה.
אני לא מקבל את ההמלצה של מנהלת הוועדה. אני כן רוצה לדון בסוגיה, גם אם לא נסגור אותה, ולו מהסיבה שהנושא הזה כבר עלה בדיון הקודם. אנחנו התחלנו לדבר על זה. אני זוכר שהעלה את זה פה מפקד מרחב יפתח מר גז, במקרה פקודי לשעבר. הוא העלה את המצוקה הגדולה מאוד. ביקשנו ממשרד התחבורה בפעם הבאה שהוא מגיע גם להתייחס לסוגיה. זה נכון שיש פה בעיה שלא הזמנו - - -
לאה ורון
¶
אבל אז המשרד התבקש להעביר מכתב של שר מאחר ומדובר בתקנה שהיא תקנה שונה מהתקנות שמונחות על שולחן הוועדה. המכתב הגיע רק אתמול בצהריים.
היו"ר דוד צור
¶
ובכלל, העניין הזה שאתם שולחים יום לפני, כמו גם הדיון הראשון שקיימנו הבוקר, בנוסח שהעליתם בנזק הבטיחותי שהצבענו עליו סוף סוף. אבל הנוהג הזה שאתם לילה לפני מציפים אותנו בבקשות - - -
לאה ורון
¶
וגם לא הפנו את תשומת ליבנו לכך שזה המכתב של השר וכו'. הועברה בקשה בנוסח: "רצוף בזה חומר אשר במקביל נעביר אליכם גם ידנית. נודה על אישורכם על קבלת החומר" - זהו.
חוה ראובני
¶
אני חייבת לציין שהנוסח כשלעצמו הועבר כבר לפני כשבוע. מאז הדיון הקודם עבר פחות מחודש ימים. הספקנו לקבל אישור של הממונה על חקיקת משנה, העברנו נוסח בשבוע שעבר. כשנתבקשתי ביום חמישי אחרי הצהריים להעביר גם מכתב של השר אז זה לקח יום עבודה אחד.
היו"ר דוד צור
¶
מה שנקרא, כולם צודקים. מכיוון שהדיון כבר התקיים אני רוצה ברשותכם לעבור להקראה, אלא אם כן יש מישהו שרוצה לומר עדיין עקרוני.
היו"ר דוד צור
¶
רגע. אני אעבור להקראה ואז אפשר במסגרת ההקראה להעיר הערות, הסתייגויות, רביזיות, וכהנה וכהנה.
מיכל רוזין
¶
לא, אני רוצה להגיד משהו עקרוני. ביקשנו נתונים, קיבלנו נתונים. אני חושבת שחשוב להציג אותם לוועדה.
היו"ר דוד צור
¶
אני מקבל. שכנעת אותי מהר מאוד. חברת הכנסת רוזין, ניסיתי להיות יעיל. אבל אם אתה רוצה לדבר ברמה העקרונית, בבקשה.
מיכל רוזין
¶
כן. כפי שביקשתי מהמשטרה קיבלתי מסמך שמדבר על נתוני תאונות הדרכים של שוהים בלתי חוקיים. אני טענתי ובדקתי עם המשטרה וביקשתי מהם לקבל את זה בכתב. היתה טענה כללית מאוד שדיברה על מעורבות גבוהה מאוד של שוהים בלתי חוקיים בתאונות דרכים.
מיכל רוזין
¶
יפה, שזה שני דברים שונים. לכן, ביקשנו לקבל נתונים. היו כל מיני טענות לגבי איך מציגים נתונים והנה אני מקבלת את הנתונים. אני לא אלאה אתכם בכל הנתונים, אבל אני אקריא לכם משפט אחד ברור, מסמך של משטרת ישראל, לא שלי, של אגף התנועה, מדור מחקר שאומר: לא אותרו עבירות נהיגה עם רישיון נהיגה מזויף של אריתראים או סודנים באירוע תאונת דרכים. זה לאחר שטענו כי אריתראים וסודנים מעורבים באופן ניכר, באופן משמעותי, בתאונות דרכים. אני שאלתי האם הם מעורבים כי דרסו אותם או אם הם מעורבים כי הם גרמו לתאונה. אני חושבת שזו ההוכחה שלא ואפשר גם לדבר על הנתונים.
מיכל רוזין
¶
אני קיבלתי נתונים, כרגע זה על שולחננו. על סמך זה אין שום הצדקה לעניין, אלא אם כן רוצים סתם להרע, אם סתם רוצים לחפש. זה אפשר, אני יכולה להציע לך המון הצעות. אבל אם אנחנו מתבססים על נתונים אלה הנתונים שבפנינו.
שרון שלאין
¶
לא כל הנתונים מועברים למדור מחקר, לא הכול ניתן לפילוח, בטח לא ברגע נתון. מדור מחקר - מה לעשות, אין לו את פילוח של כל הנתונים.
מיכל רוזין
¶
אני לא מצליחה להבין את התשובה הזו. היה פה דיון אחרי שהיה אצלי בוועדה דיון. ביקשנו להעביר נתונים, העברתם נתונים. זה לא פנייה נפרדת למדור מחקר, זה בעקבות הפנייה בוועדה הגיעו הנתונים בבקשה אז - - -
יערה למברגר
¶
עוד לא דיברנו על הנוסח המוצע. בכל מקרה, זה נוסח שהוא צופה פני עתיד. דווקא כלפי עבר ההנחה שלנו עובדתית זה שזה לא יחול על אנשים רבים כי מהמידע שהועבר אליי רוב השוהים הבלתי חוקיים מבחינת הזמן שהם נמצאים בארץ מעל שנה וכמות השוהים בלתי חוקיים שמגיעים לישראל בשנה האחרונה, מהנתונים שהועברו אלינו נראה שהתקנה הזו תחול כיום על קבוצה מאוד מאוד מצומצמת של אנשים.
מיכל רוזין
¶
אז בכלל אתם מצמצמים לקבוצות אוכלוסייה מאוד מסוימת במקום לדבר על עיקרון. כאשר אתה מדבר על עיקרון אתה אומר: מי שנכנס לפה, זה לא משנה אם כדין או לא כדין ונוסע, ונוהג באופן שלא מסכן את הציבור.
שולי מועלם-רפאלי
¶
למה כל כך צמצמתם את זה? למה מי שנכנס כדין אבל אחר כך הוא לא נשאר פה כדין אתם מצמצמים ולא מחילים את זה עליו? הפוך אני אומרת - - -, כי אני בעד לפתוח את זה כמה שיותר.
היו"ר דוד צור
¶
אז על אחת כמה וכמה כשאתן מסכימות אתן מתקוטטות בצורה הזו אז מה יהיה כשלא תסכימו? תנו רגע לשמוע.
שולי מועלם-רפאלי
¶
בואו נקבל תשובה לשאלה למה זה לא מוחל על מי שנכנס כדין אבל נשאר לא כדין, זו השאלה.
חוה ראובני
¶
השאלה הזו עלתה, שקלנו את זה. היו עמדות שונות בנושא. הסיבה היא שיש שני רציונליים שרלוונטיים לעניין הזה: אחד, עצם השהייה שלא כדין בישראל והפרה של דיני ההגירה, האם היא מצדיקה או לא מצדיקה לשלול את הזכות לנהוג בישראל. חברת הכנסת רוזין לפחות בוודאי תחלוק עליי. חברת הכנסת אמרה פה בדיונים הקודמים שלא צריך להיות קשר.
חוה ראובני
¶
רציונל נושא נוסף הוא הנושא התעבורתי הישיר. מי שמגיע לארץ כדין בדרך כלל מגיע ממדינה שיש לישראל קשר איתה ועם הרשויות שלה ויש לה יכולת כשהוא מציג רישיון לאמת את הרישיון, לבדוק אותו האם הוא אמיתי או מזויף, האם הבן אדם מורשה או לא מורשה, מי זה הבן אדם הזה בכלל, לזהות אותו, מה שאנחנו לא יכולים לעשות עם המסתננים שמגיעים מארצות שאין להן שום קשר איתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור רישיונות הנהיגה שלהם, ולכן היכולת שלנו לכבד את הרישיונות האלה - - -
מיכל רוזין
¶
הרלוונטיות זה שאם היא יכולה לבדוק הולנדי שנמצא פה שלא כדין והיא יכולה לוודא שאכן יש לו רישיון נהיגה, היא יכולה לוודא גם שהאריתראי- - -
היו"ר דוד צור
¶
מכיוון שהיינו בדיון הזה כבר קודם למה שלא נדבר על הנוסח ואז תעירו הערות לעניין הנוסח? או שרוצים פה פיליבסטר עכשיו. כרגע הוא משרת אותנו, חברת הכנסת מועלם.
מרדכי פדר
¶
לא פיליבסטר, אבל יש לי עניין עקרוני בכל זאת וזה עניין של המדיניות של משרד התחבורה לתת רישיון לתושב זר רק לשישה חודשים ולחדש את זה כל שישה חודשים. דיברתם על זה בפעם שעברה והתשובה היתה, הייתי אומר, נאיבית, אם לא על סף הטעיה. למה? כי צריכים לחדש את זה כל שישה חודשים. יש פה הרבה סטודנטים, הרבה תלמידים, שבאים לפה ומקבלים עם האשרה ומתחילים ללמוד. הם אומרים שהם ימשיכו. הם מגיעים למשרד הפנים ומשרד הפנים אומר: תבואו אליי עוד חודשיים, שלושה, כדי לחדש את האשרה. יש פסק זמן שאין להם אשרה בתוקף, יש להם פתק ממשרד הפנים שאומר: יש לך עוד שלושה חודשים תור במשרד הפנים. אין שום הצדקה שאנשים אלו לא יוכלו להמשיך לנהוג. ברם, במשרד התחבורה לקחו על עצמם את התפקיד של אוכפי אשרות כניסה ומי שנכנס לחדש רישיון שקיבל כדין והוא נמצא עם פתק אומרים: לא, ויזה. אם הייתי אני הנציג של ישראכרט הייתי מאוד מאוד נעלב, כל הזמן רק ויזה.
מרדכי פדר
¶
סליחה, גברתי. אני לא מפריע לך, את לא מפריעה לי. המצב הזה הוא לא תקין. אנחנו צריכים לתת מענה. יש פה בתקנות התעבורה שני סעיפים רלוונטיים שהם לא בהצעת החוק הזו שצריכים לתקן כדי שמשרד התחבורה לא ימשיך להפלות אנשים שנכנסו כדין.
חוה ראובני
¶
אורך תקופת הרישיון הישראלי איננו מונח על השולחן כרגע ואת הדיון הכללי בסוגיה שמעורר כאן מר פדר גם קיימנו בשתי הישיבות הקודמות וזה פשוט חזרה פעם שלישית.
יערה למברגר
¶
אני חייבת לעזוב. רציתי רק להתייחס לאבחנה שעשינו. ניסינו לבדוק מה נעשה בעולם. התלבטנו בשאלה הזו וראינו שהאמנה מדברת בלשון של admitted. זאת אומרת, בוחנים איך בן האדם admitted נכנס לאותה מדינה וגם ראינו את הפרשנות שארצות הברית כתבו פרשנות - - - את אותה אמנה וראינו שהדגש האם האדם נכנס למדינה באופן חוקי או לא חוקי, לא - - - באופן אחר כך של האשרות במהלך שהוא נמצא במדינה כי יכול להיות באמת שהאשרה פקעה ושיש בעיה עם חוקיות האשרה בזמן שהוא נמצא אבל הוא נכנס כדין. לכן, נקודת הכניסה נראתה לנו כנקודה הרלוונטית לאור פרשנות האמנה.
מיכל רוזין
¶
הרי אתם לא משרד הפנים, אתם לא המחליטים בן אדם נכנס כדין, לא נכנס כדין, או נמצא פה כדין או לא נמצא. זה לא החלטות שלכם. למה מבחינת רישיון נהיגה יש הבדל בין מי שנכנס כדין ונשאר פה עשר שנים שלא כדין לבן אדם שנכנס לא כדין והמדינה לא מגרשת אותו והוא מקבל ויזה שכל שלושה חודשים מחודשת לו? למה? מה ההבדל?
יערה למברגר
¶
אני רק אגיד שלאור האמנה אנחנו הסתכלנו על המחויבות הבין-לאומית שיש לישראל ובאיזה תנאים לא חייבים לתת את אותה זכות או אותה הכרה של שנה. ראינו שבסיטואציות שאומרים: אם אתה נכנסת למדינה מסוימת שלא כדין, הפרת את חוקיה, אתה לא משחק לפי כללי המשחק, לגיטימי שהיא לא תשחק לפי כללי המשחק - - -
יערה למברגר
¶
זה הפרשנות שאנחנו - - - שכך זה מיושם. אני לא אומרת שאי-אפשר לעשות כך. שתי האפשרויות נראו בעינינו ראיות. בשלב מסוים גם הצענו לעשות, אבל זה לא שאי-אפשר לעשות. מבחינת המחויבות הבין-לאומית זה לא שאי-אפשר לבחור באופציה שמשרד התחבורה מציע.
מיכל רוזין
¶
זאת אומרת, בגלל שיש לנו מחויבות למדינות לבנות אז אנחנו על זה נעמוד. אבל מדינות אפריקה אין לנו מחויבות אז זה לא מעניין.
היו"ר דוד צור
¶
לא, אני אקרא גם אפילו למקלב לבוא ולהשמיע את דעתו ושיתרום לדיון. יש הרבה מאוד מה לדון בסעיפים ותעירו את הערותיכם בסעיפים. זה לא מייתר את הדיון בזמן ההקראה. בבקשה.
חוה ראובני
¶
תודה, אדוני. לפני שאני מתחילה להקריא אני רוצה להסביר איך זה בנוי כי בפעם הקודמת התחלתי את ההקראה וראיתי שיש קושי מסוים. תקנה 567, התקנה הראשונה, בנויה על שני שלבי בדיקה: האחד, האם אדם נכנס לקבוצת הזכאים לנהיגה עם רישיון זר. מרכיב שני, כמה זמן הוא זכאי?
לאה ורון
¶
בפני חברי הכנסת מונח נוסח שכתוב נוסח משרד התחבורה לישיבת הוועדה ב-24 לפברואר 2014. זה נוסח מתוקן שהעבירו אנשי המחלקה המשפטית של משרד התחבורה. זה הנוסח עם הצבע האדום.
חוה ראובני
¶
כך בנויה התקנה: האחד, קבוצת הזכאים. שנית, מי שנמנה עם קבוצת הזכאים הזו למשך כמה זמן.
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 70 לפקודת התעבורה, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א (א) לחוק יסוד: הכנסת, וסעיף 20ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מתקין תקנות אלה:
1. תיקון תקנה 567 בתקנה 567 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות)
(1) האמור בה יסומן "(א)" ובה –
במקום "מי שאינו תושבת ישראל" יבוא: "עולה חודש או מי שמרכז חייו מחוץ לישראל";"
דהיינו, קבענו כאן את הזכאים לשתי קבוצות אוכלוסייה : אחד, עולים חדשים. שתיים, מי שמרכז חייו מחוץ לישראל. הם בגדר הזכאים. אחר כך יבוא התקופות. ההגדרות שלהם נמצאות בהמשך.
מיכל רוזין
¶
פעם שעברה אמרתם שעולה חדש, אני לא ידעתי את זה אבל גיליתי את זה פעם שעברה, לוקח - - -
הנה, גייסו גם את פייגלין. היית בלחץ שלא יהיה לך רוב.
היו"ר דוד צור
¶
פייגלין גייס את עצמו. אם לא למדת עד היום, את פייגלין אי-אפשר לגייס לכלום, רק אם הוא מחליט שהוא מגויס.
מיכל רוזין
¶
אמרו שעולה חדש יש תקופת זמן כשהוא מגיע לארץ שהוא עוד לא מוכר כעולה חדש. הוא עדיין על אשרת תייר. יש תקופה של חודשיים או שלושה שבהם הוא על אשרת תייר עד שהוא מקבל את ה - - -
היו"ר דוד צור
¶
אני מציע שכשנגיע לשם אז נדבר על זה. עולה חדש זה עולה חדש. כשנגיע לשם, לעניין מתי זה נקרא עולה חדש או לא, תקופת הזכאות, אז נדבר על זה.
מרב תורג'מן
¶
גם בדיון הקודם הקראנו את הפסקה הזו למעשה ועברנו להקריא את ההגדרות. אני מציעה אולי שגם עכשיו נעשה את הדיון במשולב עם ההגדרות על מנת שחברי הוועדה יבינו על מי יחולו התקנות.
חוה ראובני
¶
אני מציעה שאעבור להגדרות הרלוונטיות לקטע שהקראתי. הגדרת "מי שמרכז חייו מחוץ לישראל" - - -
חוה ראובני
¶
רגע, הסדר הוא פשוט אחר כי זה סדר א'-ב'.
" "מי שמרכז חייו לחוץ ישראל" - מי שאינו תושב ישראל וכן תושב ישראל או אזרח ישראל ששהו מחוץ לישראל לתקופה של שנתיים רצופות לפחות, ואם נכנס לישראל ברצוף אחרי התקופה האמורה - שהותו בה היתה לתקופה הקצרה משנה."
לכן, התשובה לשאלתך, חברת הכנסת רוזין, היא העולה החדש נכנס למי שמרכז חייו טרם כניסתו למעמד של עולה חדש, הוא נכנס למי שמרכז חייו מחוץ לישראל. זה כולל תושבי ישראל וגם תושבי ישראל ואזרחים ישראלים ששהו רצוף שנתיים מחוץ לישראל.
"עולה חדש" - כמשמעותו בתקנה - - -
מרב תורג'מן
¶
יש לציין שיש פה שינוי בנוסח ביחס לדיון הקודם, ובמקום בסמוך אתם ביקשתם לשנות את הנוסח כך שיהיה ברצוף. אולי גם את זה כדאי להבהיר.
חוה ראובני
¶
אני אסביר. עשינו את השינוי הזה. אני רואה שבעקוב אחרי שינויים זה איכשהו התפספס. היו כאן כל כך הרבה שינויים שניסיתי לנקות ולראות.
אנחנו רצינו שיהיה כמו שאמרנו לכל אורך הדרך. המטרה שלנו בתקנות האלה היא ליצור ודאות גם אם מידי פעם יהיה מישהו שאולי זה טיפה יכול להיות בדיוק בצד הלא נכון של הקו. כל קו ששמים אותו כשהוא חד-משמעי, למישהו הוא יהיה טיפה שרירותי והוא יוצא בדיוק על הסף בצד הלא נכון מבחינתו.
ברצוף - זה יוצר ודאות. ישראלים שחיו מחוץ לישראל שנתיים ויותר, בין אם זה בלימודי פוסט דוקטורט ובין אם זה מה שמכונה יורדים, אנשים ששהו מחוץ לישראל תקופה למעלה משנתיים, הם נחשבים מי שמרכז חייהם מחוץ לישראל כל זמן שלא היתה להם חזרה צמודה לשנתיים האלה שעלתה על שנה. זאת אומרת, אם הם חזרו לביקור של חודש, חודשיים, שלושה חודשים, הם ממשיכים להיות מי שמרכז חייהם מחוץ לישראל.
סיימו את שהותם בחו"ל, חזרו לארץ, תושבים חוזרים, אותם אנשי אקדמיה שסיימו את המחקר וחזרו לארץ אחרי שנתיים וחזרו, הם מפסיקים להיות מי שמרכז חייהם מחוץ לישראל. הרצוף יוצר את הוודאות. סמוך זה מעורפל, אני לא יודעת מה זה סמוך. סמוך זה רצוף - כן, אבל חודש אחרי זה סמוך? אולי כן, אולי לא.
אורי מקלב
¶
אבל אתה מבין שיש החמרה בזה. המשמעות של ההגדרה הזו היא משמעות חמורה. ביום הראשון שהוא מגיע לארץ הוא כבר לא יכול לנהוג מכיוון, שמצד אחד, הוא לא תייר כי הוא תושב חוזר. מצד שני, - - - . אתם לא יכולים ללכת לדבר כזה. את אומרת לי רק ככה מה שבצדדים. אנחנו לא יכולים לא להתחשב בו כתייר, מצד אחד. ומצד שני, לא להתחשב בו כמי שחי כאן בארץ בכל אופן תקופה ארוכה ושנתיים הוא לא היה פה. זה נכון שהוא לא היה פה שנתיים, אבל היה לו פה רישיון נהיגה, רק יכול להיות שהוא לא חידש אותו בשנתיים שהוא היה. כמובן שלא מדובר אם הוא חידש אותו. שנתיים הוא לא היה, הוא לא חידש, הוא לא ידע. הוא חזר לארץ. תייר הוא לא יכול להיות כי שנתיים, הוא היה כאן, הוא תושב ישראל, ואחרי זה הוא לא יכול לנהוג כאן אפילו יום אחד.
חוה ראובני
¶
אני חייבת להתייחס להערתו של חבר הכנסת מקלב. אני מנסה לקרוא את התקנה עוד פעם. אני מבינה את ההערה, אני מסכימה איתה. דהיינו, אותו תושב חוזר מגיע לו שנה. אני צריכה לבדוק אם הוא שהה למעלה משנתיים בחו"ל והוא בא לארץ שנה, והוא חזר לארץ, אני רוצה לתת לו שנה בדיוק כמו עולה חדש. אם הנוסח לא אומר את זה אז אני צריכה לתקן את הנוסח.
מרב תורג'מן
¶
אני חושבת שזה אמור להיות בסעיף קטן (ג) בפסקה (2) שמתקנת את פסקת משנה (ב): ואם הוא עולה חדש או תושב חוזר אינה עולה על שנה אחת. אני כתבתי את זה גם כהערות, אני חושבת שיש בזה - - -
אורי מקלב
¶
זה גם לא יכול להיות. זה לא אומר שבגלל שהוא הגיע אחרי שנתיים שהוא כבר הולך להיות תושב ולחזור לארץ. הוא שנתיים, הוא בא לבקר את ההורים שלו והוא חוזר חזרה. אם בהגדרה אתם נותנים לו הגדרה של תייר הוא יכול להיות, אבל להציג אותו עולה חדש? הוא עוד לא עולה חדש. עולה חדש זה אקט של עולה חדש.
אורי מקלב
¶
נכון, אבל היא רוצה להכניס אותו בתור. עו"ד ראובני אומרת: אני אעשה אותו כמו אחד שהוא עולה חדש, לתת לו רק שנה בתוקף, ואחרי זה הוא חייב לעשות את רישיון הקבע שלו. זה גם לא הוגן. התושבים האלה הם לא עולים חדשים.
אילן חגי
¶
שמי אילן חגי, אני עו"ד שמייצג את קרנית. אתם זוכרים משני הדיונים הקודמים שקרנית היא קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים שמפצה נפגעים כאשר אין כיסוי ביטוחי, ובין היתר, כאשר נהג נוהג ללא רישיון נהיגה תקף בישראל ופוגע בהולכי רגל או הנוסעים שלו ואז אין כיסוי ביטוחי וקרנית צריכה לפצות והיא חוזרת אחר כך בתביעות שיפוי אל אותו נהג או הבעלים שהתיר את השימוש.
אילן חגי
¶
למעשה, התושב החוזר בכלל לא נמצא בחוק הזה בנוסח המתוקן, אף על-פי שבתקנה 567 שקיימת כיום הוא נמצא והוא קיים בכותרת התקנה. היום למעשה לתושב החוזר אין זכות משום שאם לפי הנוסח שכעת עו"ד חוה ראובני קראה לנו, אם הוא יבוא אחרי שנתיים של שהות בחו"ל, ייכנס לארץ ליום אחד בלבד, יצא ממנה וכעבור יום ייכנס אליה שוב הוא לא יוכל לנהוג בה דקה. מדוע? משום שהוא לא ברצוף לפני כניסתו האחרונה שנתיים בחו"ל. לא יעלה על הדעת שאנחנו נפלה אותו.
אילן חגי
¶
עוד מילה בעניין הזה. אני גם רוצה להדגיש את האנומליה שיש בכל התקנות האלה משום שכאשר אותו אדם יגיע עם אותו רישיון נהיגה זר שיש לו - סליחה, אם הוא היה שישה חודשים בחו"ל, לא שנתיים, אם הוא היה שישה חודשים בלבד בחו"ל, יכול היה להיכנס לישראל ולהמיר את רישיונו לרישיון נהיגה ישראלי. פה אומרים לו: לנהוג אתה לא יכול, להמיר את רישיונך - אהלן וסהלן.
חוה ראובני
¶
זה מאוד הגיוני כי יש היגיון ויש סיבה למה אנחנו רוצים. אם הייתי הולכת לשיטתו של מר חגי אז לא הייתי בכלל מגבילה נהיגה עם רישיון זר. אני רוצה שמי שמתגורר בישראל ומי שפה ינהג עם רישיון נהיגה ישראלי כי אז אני מפקחת על כשירותו לנהיגה ואני יכולה לאכוף עליו את החוק בצורה מסודרת.
חוה ראובני
¶
לכן, אני אומרת: אתה רוצה לבצע המרה? ביום שאתה מגיע לישראל תבצע המרה. מבחינתי, ברוך הבא, עדיף.
חוה ראובני
¶
אני נותנת לך - - - כי זה מחויבות בין לאומית, איזשהו סיכון שאני לוקחת על נהיגה של אנשים.
אילן חגי
¶
לא, אבל לא נותנים שנה. אנחנו מפלים את התושב החוזר לעומת סתם תייר שבא מארצות-הברית. זה שהוא אזרח ישראלי או תושב ישראלי ונסע לשנתיים ללמוד רפואה, או אני לא יודע מה הוא עשה, העוול הגדול שהוא עשה זה שהוא יצא מהארץ לשנתיים. הוא לא יקבל את הזכות שסתם תייר בא לישראל. זה לא הגיוני.
חוה ראובני
¶
מועלות כאן שתי בעיות שונות לגבי התושב החוזר, אם אני מבינה נכון את ההערות שנשמעו. ההערה הראשונה שהועלתה היתה שתושב חוזר, אם הוא בסטטוס של תושב חוזר, מהיום שהוא מגיע הוא לא יכול לנהוג. את זה אמרתי, התחייבתי שזה לא יקרה. צריך לקרוא בפינצטה את הנוסח פעם נוספת לוודא שתהיה לו את השנה הזו.
הערה שנייה של עו"ד חגי בנוסף לעניין ההמרה, היא איך אנחנו מגדירים בכלל את התושב החוזר הזה שניתן לו את הזכות. כשאני אמרתי שקראתי פה מהלשון שהוא חזר לישראל ברצוף אחרי השנתיים מחו"ל, הוא אומר: מה קורה אם הוא בא קצר והוא לא חזר לשנתיים מלאות פעם נוספת? הוא מאבד את הזכות שלו לגמרי. זו בעיה שחשבנו עליה רבות, אנחנו לא הצלחנו למצוא לה פתרון. כי בסופו של דבר מתישהו צריך להגדיר מיהו תושב חוזר בהגדרה חד-משמעית ואנחנו נקטנו כאן הגדרה שהיא שוות ערך להגדרות שמשתמשים בהן בדברי חקיקה אחרים. למשל, לעניין הטבות מס וכו' שמי שמגיע וחוזר לארץ אחרי שהות של שנתיים. זה לא זכות ששמורה לו לנצח. הוא בא הולך, בא הולך. בסוף הוא אומר: פעם, לפני עשר שנים, הייתי שנתיים רצוף בחו"ל, מאז הייתי פה שבעה חודשים כל שנה. תנו לי עכשיו את כל ההטבות.
שולי מועלם-רפאלי
¶
נראה לי שזה מפליג למחוזות שאפילו את לא מתכוונת. הרי ממה נפשך? מדינת ישראל מעודדת תושבים חוזרים, כולנו רוצים שהם יחזרו, אז רישיון נהיגה לא ניתן להם כי אולי הם משחקים איזשהו משחק?
חוה ראובני
¶
לא, היכולת להמיר רישיון היא קיימת מהיום שהוא מגיע. מהיום שהוא מגיע יכולת המרה, בדיקת ראייה, מבחן שליטה ברכב, זהו.
אורי מקלב
¶
תושב חוזר זה תהליך. זה לא סתם שהוא בא ואומר: אני תושב חוזר, זה תהליך וזכויות. יש עולה חדש ויש תהליך של תושב חוזר. החיוב שהוא יעשה תוך שנה זה רק במידה שהוא התחיל את התהליך של תושב חוזר עם זכויות. אם לא, מה העסק שלך עכשיו אם הוא תושב חוזר או לא תושב חוזר? הוא יכול להיות תייר בעניין הזה. תושב חוזר - אם כנים דברייך שכל מה שאת אומרת שאת רוצה באמת להסדיר את אלה שנמצאים בארץ ועיקר חיותם בארץ, את צריכה להקביל את זה למצב של עולה חדש.
אורי מקלב
¶
מתי לא יהיה לו את זה? כשהוא ביקש את הזכויות של תושב חוזר, שהוא הלך לתהליך של תושב חוזר. כי אם לא, תושב חוזר יכול להפוך לתייר והוא יכול לבוא אחרי שנתיים ואחרי זה לבוא ולצאת ולבוא ולצאת. בהתחייבות הזאת לרישיון נהיגה אנחנו נגביל אותו והוא לא ידע מה אנחנו רוצים ממנו.
היו"ר דוד צור
¶
חבר הכנסת מקלב, על העיקרון הסכמנו. עכשיו צריכים משפטנים שיגדירו. העיקרון של מה שאתה אומר שלתושב חוזר יהיו אותן זכויות של תייר.
אורי מקלב
¶
במקרה הזה המגבלות. זכויות - כשהוא ביקש את הזכויות. למה להתחיל עכשיו לסבך - - -? הוא יישאר תייר, הוא יהיה - - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
מהחיים שלי במערכת הבריאות, יש תהליך שלם מול הקופות כשאתה תושב חוזר. יש תהליך של תושב חוזר.
אילן חגי
¶
מדוע? אבל התקנות מדברות על נוסחים פורמליים. אתם אומרים שמיום שאדם הופך לעולה חדש הוא זכאי להמיר את רישיונו שלוש שנים. מה זאת אומרת? צריך ודאות.
היו"ר דוד צור
¶
עו"ד ראובני, האם נוסח שאומר: אדם ששהה שנתיים ברציפות בחו"ל ומגיע ארצה ייחשב כמי שיכול לנהוג שנה? זה משהו שהוא נכנס לתוך ההגדרה הזו של תושב חוזר?
היו"ר דוד צור
¶
מה אתה אומר? שבעצם לא צריך להטיל שום מגבלה והוא יבוא וינהג מתי שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה?
אילן חגי
¶
לא, ממש לא. הטענה שלנו, וזו גם ההצעה שהונחה בפני חברי הכנסת, עולה חדש, תושב חוזר ברגע שקיבלת את ה - - -
אילן חגי
¶
נכון. לכן, ברגע שהוכרת או כעולה חדש או כתושב חוזר אנחנו מחפשים פה ודאות גם שהמשטרה תדע לאכוף, גם שאנחנו נדע מבחינת כיסוי ביטוחי וגם שהאדם. זו עבירה פלילית, זה עבירת תעבורה. לכן, once קיבלת תעודת עולה יש לך שנה, לא חשוב מה היה קודם, וזו הוודאות.
אורי מקלב
¶
אדוני, הסברת בטוב טעם בישיבה הקודמת ובפעם הקודמת מדוע אנחנו דורשים מעולה חדש שיעשה המרה ואנחנו מגבילים אותו בזמן. אמרנו שמי שגר פה צריך לעשות איזושהי הסדרה של כל נושא הרישיון. דהיינו, עבירות תנועה - שידעו איפה הוא גר ושידעו לאן לשלוח את זה ושהוא לא ירגיש שמכיוון שהוא לא רשום אז הוא יכול לעשות ואולי אין לו מורא של מלכות ושל החוק - זו הסיבה. זו הסיבה שגם צריכה להנחות אותנו בנושא תושב חוזר. מעבר לזה אנחנו לא צריכים להכביד עליהם ולא צריכים לעשות שום תקנות. תושב חוזר הוא בהגדרתו תושב חוזר ולא בהמצאה של משרד התחבורה מה זה נקרא תושב חוזר. משרד התחבורה היום בתקנות האלה מגדיר לנו, ממציא לנו, מה זה נקרא תושב חוזר. תושב חוזר - מי שלא היה שנתיים בארץ. זו לא ההגדרה הנכונה. זה לא הגדרה חוקית, זה לא הגדרה שאנחנו רגילים בה.
היועצים המשפטיים לא מקשיבים לי. הם מאוד דורשים את הקשב שלנו בעניין הזה. אולי ניתן להם לעשות גם דיון בנפרד.
אורי מקלב
¶
תתייעצו אולי על מה שהיה קודם. בחמש דקות האחרונות הרגשתי שאני מדבר באוויר. היושב-ראש מסכים איתי והחברים שלי מסכימים איתי ורק אתם בסוף לא תסכימו.
דיברנו, ואני לא אחזור על הכול, יש חשיבה ויש לוגיקה, מה שאתם התכוונתם, מדוע לעולים חדשים אתם מגבילים בזמן. לטעמנו, קצר מדי, של שנה, אבל נשאיר את זה כרגע.
אורי מקלב
¶
אנחנו שמענו כאן הרבה עולים חדשים. ממש לא. יש לו כל כך הרבה דברים. אם היית יודע כמה בירוקרטיות לעולה חדש.
אורי מקלב
¶
אבל יש לו עדיין מציאת עבודה, ילדים בבית הספר, מציאת דירה. אנחנו הופכים אותו גם לעבריין ברגע שהוא לא, בשונה מתייר.
אורי מקלב
¶
דיברו כאן אנשים שיש להם ניסיון בקליטת עלייה. תושב חוזר - אתם לכאורה היום מגדירים מחדש מה זה נקרא תושב חוזר. יש תושב חוזר במשרד הקליטה, תהיה הגדרה חדשה לתושב חוזר של משרד התחבורה שהן לא חופפות לפי מה שאת אומרת עכשיו. מבחינתך, תושב חוזר זה רק מי שלא היה שנתיים בארץ ועכשיו צריך לנהוג. את מדברת כל הזמן על שפה אחת? אני דורש ממך שפה אחת. זה חייב להיות יחד - - -
אורי מקלב
¶
- - - בהגדרות בחוק היום, בתקנות, של תושב חוזר. זה לא בריא, אתם אלה תמיד שמתריעים בעניין הזה. אני עכשיו משתמש בשפה שלכם. אתם חייבים להיות צמודים למה שנקרא תושב חוזר ולמה שמקביל היום.
חוה ראובני
¶
לא הקשבנו די הצורך למה שאמר קודם חבר הכנסת מקלב כי ניסינו להציע פתרון. אנחנו מציעים, עוד לא בדקנו את זה עד הסוף אבל על פניו זה נראה לנו כפתרון אפשרי, להגדיר תושב חוזר כאזרח או תושב ישראל ששהה מחוץ לישראל שנתיים רצופות לפחות. קודם כל, זה תושב חוזר. ואז בתקנה שהקראתי מי שאינו תושב ישראל יבוא: עולה חדש, תושב חוזר או מי שמרכז חייו מחוץ לישראל. ברגע שהוא רכש שנתיים רצופות לפחות בחו"ל כמוהו כתייר.
חוה ראובני
¶
שינוי. מרגע שהוא הפך לסטטוס של עבר את המבחן שהיה בחו"ל שנתיים רצופות לפחות, כל פעם שהוא שוהה למעלה משלושה חודשים - - -
חוה ראובני
¶
זהו, זה נמשך לנצח. רציתי להציע שאז כל פעם שהוא יוצא לחו"ל שלושה חודשים. אז מה יקרה? הוא יצא לטיול שלושה חודשים ואז עוד פעם - - -
אורי מקלב
¶
זה ממש לא נכון. הוא בא אחרי שנתיים, הוא ממשיך לנסוע הלוך וחוזר. הוא בא ליום השנה של אבא שלו, הוא בכלל לא תושב חוזר. הוא הגיע אחרי שנתיים שהוא לא היה. אבא שלו נפטר והוא הגיע כאן לשבעה ימים והוא חוזר חזרה.
היו"ר דוד צור
¶
רבותי, מה שאני רואה כאן עוד פעם זה שהנוסח הזה לא מוכן כרגע להצבעה. הוא לא מוכן להצבעה כרגע. אנחנו עוד לא נתנו את הדעת על העניין הזה של הלקונה, החור הזה, שיש בתושב חוזר.
היו"ר דוד צור
¶
את זה הבנו. הבנתי אותך, עו"ד חגי. אני רק מחזק את מה שאתה אומר. אתה מתווכח איתי על משהו שאנחנו מסכימים.
היו"ר דוד צור
¶
אני אומר, הנוסח של תושב חוזר חייב להיות מעוגן בסוף באופן שהפרצה הזו תיסגר, מאוזנת.
לעניין עולה חדש - עם כל הכבוד, אני לא מתווכח. שנה להסדיר את זה זה נראה לי הגיוני, סביר. נצביע על זה.
היו"ר דוד צור
¶
לעניין המסתננים, מהגרים, אליבא דחברת הכנסת רוזין, יש פה השקפת עולם. מי שנכנס שלא כחוק למדינת ישראל, המדינה לא חייבת לתת לו את הזכות לקבל רישיון נהיגה. זו תפיסת עולם. לכן, אנחנו רוצים, בסופו של דבר, ללכת עם תפיסת העולם הזו ואיתה להתקדם בחקיקה.
מיכל רוזין
¶
אני שמחה שאתה עושה את ההפרדה. זה בדיוק מה שטענתי בתחילת דבריי, שאין פה עניין עקרוני של תאונות ומעורבות. יש פה עניין עקרוני לגבי כניסה לישראל. זו האמת על השולחן.
מיכל רוזין
¶
המשטרה מתרצת כאילו המסתננים לפי ההגדרה שלך הם מעורבים בתאונות דרכים ויוצרים תאונות דרכים.
שרון שלאין
¶
העובדות הן שאי-אפשר לעקוב אחריהם משום שאין לנו את הנתונים שלהם, אין לנו את תעודת הזהות שלהם. אנחנו לא יכולים לדעת בכלל מי נהג, אי-אפשר למצוא אותם בכלל.
היו"ר דוד צור
¶
חברת הכנסת רוזין, מה לא בסדר בניסיון שמדינה רוצה שיהיה סדר? מי שנכנס שלא כחוק לא יכול לנהוג כי אין לו אפילו תעודה.
מיכל רוזין
¶
אז תגידו את האמת, אבל תבואו בשם המשטרה, תבואו בשם משרד הפנים – זה כל העניין. זה מה שאני אומרת מלכתחילה, שהעניין הוא לא של המשטרה ולא מנסים להגן פה על הציבור. יש פה עיקרון ש- - -
מיכל רוזין
¶
זה משהו אחר, זה בסדר. זו העמדה שלך, אבל זו לא היתה עמדת המשטרה. שולי, את לא יכולה להכניס להם דברים לפה.
שולי מועלם-רפאלי
¶
לא, לא. אני אומרת רק את עמדתי. גם בחוק הזה אני רוצה להגן על דמותה היהודית והדמוקרטית של מדינת ישראל.
מיכל רוזין
¶
אז בואו נגיד את זה, את האמת, כמו שאומר תמיד חבר הכנסת פייגלין: תגידו את האמת. תגידו על השולחן. עם זה אני יכולה להתווכח.
חוה ראובני
¶
יש כאן שילוב של דברים. ראשית, יש את הנושא של המסוכנות התעבורתית ואני חושבת שאותם מקרים שנחקרו עד הסוף והגיעו למסקנה שהיה רישיון מזויף, זה רק חלק קטן מהתאונות הרלוונטיות כי לא תמיד עוסקים בשאלה הזו בכלל.
חוה ראובני
¶
דבר נוסף, יש מדיניות לממשלת ישראל בנושא האוכלוסייה הזאת שידוע לי שאת חולקת עליה, אבל המדיניות הזאת קיימת. בממשלת ישראל כל משרד נותן את חלקו.
משה זלמן פייגלין
¶
אני חייב לומר לך, מיכל. את לקחת את זה לפינה ממש, אם יורשה לי, כי אני בדרך כלל מסכים איתך בדברים האלה. אבל פה מדובר כאן בזכויות וחובות של נהגים בישראל. מי שנכנס לכאן שלא כדין לא יכול לדרוש את אותן זכויות.
מיכל רוזין
¶
אנחנו שאלנו: ומה קורה עם אלה שנמצאים פה? ומה עם אלה שנמצאים פה, מאה אלף, שלא כדין? מה זה משנה איך הם נכנסו?
מיכל רוזין
¶
אבל הוא כן כחוק, לא מגרשים אותו. הוא נמצא פה עם אישור, עם ויזה של משרד הפנים. אם לא - תוציא אותו.
מיכל רוזין
¶
דרך אגב, הוא יותר כחוק מאשר אלה שבאו באשרת תייר כדין ונמצאים פה שלא כדין. נו, באמת. אל תשחקו עם ה - - -
משה זלמן פייגלין
¶
מיכל, אני חייב לשאול אותך שאלה. מסורב גט, אדם שלא מוכן לתת גט לאשתו, מותר לשלול לו את הרישיון או לא?
מיכל רוזין
¶
אני בעד גם לשלול מרוצחים ועוד כל מיני קבוצות, אבל לא קבוצות שהן אתניות והן באו לבקש - - -, זה ההבדל.
מיכל רוזין
¶
נכון. אני רק אמרתי שתתייחסו לזה. אל תגידו שזה מנותק מה - - -. המשטרה הציגה כאילו יש פה איזה תופעה, קטסטרופה ברחובות, שצריך לעצור אותה, ולא כצעקתה.
אילן חגי
¶
חצי מילה לפני הסיכום, לא יותר. מאחר והדיון הולך לקראת סיכום, אני רק רוצה שכבוד יושב-ראש הוועדה ינחה את משרד התחבורה - -
אילן חגי
¶
- - גם לעניין העולה החדש את מה שיושב ראש הוועדה מבין. היינו, שהשנה מתחילה מיום קבלת המעמד ולא אחורה - זה הכול. תודה.
שולי מועלם-רפאלי
¶
זה לא נושא אחר, גברתי היועצת המשפטית. הרי ממה נפשך? אנשים שבאים לבדוק אפשרות לעלות, את רוצה שהשנה תהיה עכשיו מהרגע שהם מתחילים את התהליך? לא.
שולי מועלם-רפאלי
¶
אבל אין טעם לבוא בפעם הבאה ואז אני אציג את הנקודה הזאת ואז נגיד: שוב נשלח את היועצת המשפטית של המשרד לבדוק את זה. הנה אני אומרת לך שיש פה עוד נקודה לבדוק.
שולי מועלם-רפאלי
¶
תקראי את המשפט ותסבירי לי איך את מבינה את זה. אני התחלתי היום תהליך בדיקה של עלייה לארץ, עליתי לארץ בעוד שנה. מתי כניסתי האחרונה? ממתי את מחשבת לי?
חוה ראובני
¶
אני אסביר. הצעה אחרת של כל זמן שהוא תייר יש לו את השנה כתייר, אחר כך הוא לוקח ויזה כתעודת עולה ואז יש לו עוד שנה, המשמעות היא שנתיים רצופות.
אריאל ארליך
¶
אפשר לפתור את זה. אפשר לקבוע שנה מרגע הכניסה האחרונה שאחריה הוא עשה עלייה. אבל כל הכניסות שהיו בשביל להכין את העלייה - - -
היו"ר דוד צור
¶
רבותי, אני מפסיק את הדיון. מילה אחרונה לאדון ואני הולך לסכם ברוח הדברים מה אנחנו היינו מצפים ממשרד התחבורה. אדוני, תציג את עצמך בבקשה.
דן קדרון
¶
קדרון דן, תנו יד לחירש, נכים למען נכים, ארגון ארצנו החברתית, עוזר של משה בר. פונים אלינו המון המון נכים שגם כן חוזרים וגם כן באים להוציא רישיונות ופשוט קשה להם. לא עוזרים להם, עושים להם את זה הרבה יותר קשה. אלו נכים קשים, על כסאות גלגלים והדברים האלה. תודה רבה.
היו"ר דוד צור
¶
תודה. הנוסחים כמו שאנחנו רואים שהובאו לוועדה ונשלחו חזרה וכן הלאה הם עדיין לא מסוכמים. מעבר למחלוקות, הם גם לא נותנים מענה לתשובות שנשאלו פה על-ידי חברי הכנסת. אגב, בלי קשר לעמדות שונות שיש והן עמדות. חברת הכנסת רוזין, מותר גם להכניס השקפה פוליטית או תפיסת עולם של מדינה, ממשלה, שתשקף - - -
היו"ר דוד צור
¶
לכן, הציפייה שלנו שפעם ראשונה - משטרת ישראל, תרכזו נתונים שגם ירצו או יספקו או לא יספקו את חברת הכנסת רוזין. דברו על איזה מסד נתונים. אגב, אפשר גם בלי נתונים עדיין להחזיק בהשקפת עולם שאומרת שמי שנכנס שלא כחוק למדינת ישראל, מדינת ישראל לא חייבת להעניק לו את הזכות לנהוג כי היא לא זכות מוקנית כמו בריאות, וכן הלאה.
היו"ר דוד צור
¶
דבר נוסף, חייבים לתת מענה לשתי מחלוקות בהגדרות: האחת, של תושב חוזר שאין לה ביטוי בתקנות האלה. השנייה, לעניין עולה החדש. אנחנו בעניין העולה החדש מאוד רוצים הרי לעודד עלייה. אין לנו פה כוונה להקשות עכשיו על עולים חדשים. לכן, אנחנו מבקשים שכן תיתנו את הדעת בתקנות החדשות שאתם מביאים לנו, בנוסח, שלעניין העולה החדש המדיניות תהיה כזאת שהיא מקלה עליהם ולא מקשה עליהם. לכן, ההצעה שאמר הבחור הצעיר אריאל לעניין מניין הזמן מהפעם האחרונה שהוא נכנס, ואני אומר את זה מה שנקרא בלשון העם, תמצאו את הנוסח המתאים מבחינה משפטית לעניין כדי לתת ביטוי לעניין הזה כי אנחנו לא רוצים להקשות על העולים החדשים, להקל עליהם.
היו"ר דוד צור
¶
לעניין מה שביקש חבר הכנסת מקלב, שנה מספיקה מיום באמת שיוכר לו הכניסה. לדעתי, אם המענה שיינתן שבשלב הראשון הוא יוכר כתייר ומהפעם האחרונה שהוא נכנס זה יהיה שנה, זה מאוזן וזה ירצה את כולם.
תודה רבה לכם.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:40.>