ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 19/01/2014

צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון), התשע"ד-2014

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
19/01/2014

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 186>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום ראשון, י"ח בשבט התשע"ד (19 בינואר 2014), שעה 13:00
סדר היום
<צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון), התשע"ד-2014>
נכחו
חברי הוועדה: >
מירי רגב – היו"ר
מוזמנים
>
סגן שר החוץ זאב אלקין
רחל גור - יועצת לסגן שה"ח, משרד החוץ

גרשון קידר - לשכת סגן השר, משרד החוץ

רחל שני - מנהלת מח' קשרי חוץ וזרים- קונסולרית, משרד החוץ

אורית קרמר - מח' אמנות במשפט, משרד החוץ

עודד יוסף - משרד החוץ

מיכל יוספוב - ממונה ביקורת גבולות ומעברים, רשות האוכלוסין, משרד הפנים

תניה גולדשטיין - לשכה משפטית, משרד הפנים

אביטל שטרנברג - ראש תחום יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

אילנה דרורי - רכזת המוצר התיירותי, משרד התיירות
ייעוץ משפטי
תומר רוזנר
מנהל/ת הוועדה
יפה שפירא
רישום פרלמנטרי
יפה קרינצה
<צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון), התשע"ד-2014>
היו"ר מירי רגב
שלום לכולם, אני מתכבדת לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון), התשע"ד-2014. אני מקבלת בברכה את סגן שר החוץ, ידידי חבר הכנסת אלקין, את אנשי משרד הפנים, משרד החוץ, משרד המשפטים ומשרד התיירות.
חוק הכניסה לישראל קובע ששר הפנים יכול, רק לאחר התייעצות עם ועדת הפנים והגנת הסביבה, להחליט על פטור של בעלי דרכונים משורה של מדינות מצורך בקבלת אשרת ביקור לתקופה של עד שלושה חודשים, כפי שמפורט בצו הכניסה לישראל (פטור מאשרה),התש"ד-1974.
הדיון לפנינו הוא בקשה של שר הפנים להתייעץ עם הוועדה לעניין הענקת פטור כאמור לבעלי דרכון גיאורגי. זה פטור הדדי - גם של אזרחים ישראלים וגם של אזרחים גיאורגים. אז אני מבקשת ממשרד הפנים להציג את הבקשה. לאחר מהן יסביר את מהותה משרד החוץ, יקראו את הצו ונעבור להצבעה. בבקשה.
מיכל יוספוב
תודה רבה. אני ראש תחום ביקורת גבולות ומעברים ברשות האוכלוסין ואני אחראית על כל הנושא של פטור מאשרות כניסה, בין היתר עוסקת בנושא של הסכמים.
לאחר פנייה של משרד החוץ בנושא עשינו התייעצות פנימית אצלנו במשרד. בדקנו את הנתונים הסטטיסטיים לגבי הזרים שנכנסים מגיאורגיה. לא ראינו שום מניעה למנוע את ההסכם מבחינת הגירה, ושר הפנים נתן את הסכמתו העקרונית למשרד החוץ להתחיל במשא ומתן להסכם אשרות פטור של אזרחי גיאורגיה.
היו"ר מירי רגב
כמה תיירים גיאורגים מגיעים לארץ?
אילנה דרורי
כ-4,000 בשנה.
מיכל יוספוב
ב-2013 הגיעו לארץ 3,843 מגיאורגיה; ב-2012 זה 3,200; ב-2011 - - -
היו"ר מירי רגב
כמה מהם יצאו?
מיכל יוספוב
אחוז הנותרים בארץ זה 4.4% בממוצע שנתי, כאלה ששוהים בארץ שלא כחוק.
היו"ר מירי רגב
איך אתם מגיעים אל אותם אנשים ששוהים כאן שלא כחוק?
מיכל יוספוב
מינהל האכיפה שלנו אחראי לנושא הזה. הם עושים אכיפה כנגד מעסיקים ומקומות, ואם תופסים אזרח גיאורגי ששוהה בארץ שלא כחוק מוציאים כנגדו צו הרחקה. בשנים האחרונות הוצאו צווי הרחקה כנגד אזרחי גיאורגיה.
היו"ר מירי רגב
כמה?
מיכל יוספוב
בשנה שעברה הוצאנו בסביבות 200 צווי הרחקה.
תומר רוזנר
זה אחוז גבוה או נמוך מהממוצע, מבחינת הנשארים בארץ שלא כדין?
מיכל יוספוב
זה בממוצע. זה גם תלוי, יש שנים שפחות ויש שנים שיותר. מ-2008 ועד היום האחוז הוא 4.4%.
היו"ר מירי רגב
הבעיה פה היא שזה לא יגדל.
מיכל יוספוב
אנחנו לא רואים סיבה שזה יגדל.
תומר רוזנר
ההחלטה של הוועדה צריכה להיות לבטל את חובת האשרה. המשמעות היא שיש פחות אמצעי פיקוח של המדינה על מי יבוא לארץ. זה השיקול שהוועדה צריכה לשקול.
היו"ר מירי רגב
אוקיי. משרד החוץ, בבקשה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. אתן את כל ההשתלשלות. קודם כול, גיאורגיה ביטלה את חובת האשרה לאזרחים ישראלים באופן חד-צדדי לפני כשנתיים, עוד לפני תחילת המשא ומתן הנוכחי. התוצאה היתה של זה היתה מיידית בתחום התיירות - יש כ-40,000 תיירים ישראלים לגיאורגיה כל שנה. כמובן, זה לא קורה לכיוון ההפוך בגלל העניין של האשרה.

לאחר הבחירות בגיאורגיה שהתקיימו לפני קצת יותר משנה החליטה ממשלת גיאורגיה לשנות באופן דרמטי את הכיוון המדיני שלה. היה להם הסכם עם אירן על פטור מאשרות, הם ביטלו אותו לחלוטין ופנו לכיוון הישראלי. בקיץ היה ביקור של ראש הממשלה, שהודיע על כך שהחליט להקפיא את מערכת היחסים עם אירן, ביטל את הסכם הפטור מאשרות ועשה עוד כל מיני פעולות כדי להקטין מאוד את הנוכחות האירנית בגיאורגיה, שהיה מאוד משמעותית בעיני הממשל הקודם. הבקשה העיקרית שלו מהצד הישראלי היתה הסכם פטור במסגרת תפנית מדינית כללית. ביקור מאוד מוצלח עם שר ת החוץ שלו, קדם לזה שר - - -פנינו במסגרת הנחיה מראש הממשלה ללכת לקראת גיאורגיה. קיימנו התייעצות וביקשנו לפתוח משא ומתן לקידום הסכם פטור מאשרות עם ישראל, במסגרת איזושהי תפנית מדינית כללית שבה הכריז עם יחסים מיוחדים ואסטרטגיים עם מדינת ישראל. היה לו ביקור מאוד מאוד מוצלח, יחד עם שרת החוץ שלו. קדם לזה ביקור השר לביטחון הפנים שלהם, שהוא אחראי על הנושא הזה, והיום הוא ראש הממשלה.

במסגרת הנחיה שקיבלנו מראש הממשלה ללכת לקראת גיאורגיה במסגרת אותה התקרבות, קיימנו ישיבת התייעצות עם משרד הפנים ועם משרדי ממשלה אחרים – משרד המשפטים ומשרדים נוספים – וביקשנו לבדוק אפשרות לפתוח במשא ומתן עם גיאורגיה לקידום הסכם פטור מאשרות, גם כדי לעשות את הצעד המקביל, כי יש כרגע מצב א-סימטרי, וגם כדי לעשות מחווה של רצון טוב מהצד הישראלי, במיוחד בהתחשב בצעדים שהם עשו, גם מולנו וגם מול אירן בפן הנגטיבי. בהתייעצות הזאת משרד הפנים תמך בעמדה שלנו. הוא קיים התייעצויות עם המשטרה ועם הגורמים האחרים – משרד המשפטים ומשרדים נוספים. כפי שראית, מספר הנשארים כאן הוא ממוצע, אין משהו דרמטי מגיאורגיה שהיה צריך להדליק נורה אדומה שיהיה מסוכן להתקדם בכיוון הזה. יש הרבה מדינות שאתן יש לנו הסכמים מהסוג הזה והאחוזים הם דומים, וזה לא הביא לעלייה לאחר חתימה על ההסכמים. לכן משרד הפנים נתן לנו אור ירוק בתחילת נובמבר להתקדם לכיוון משא ומתן.
הייתי בגיאורגיה ופתחנו במשא ומתן. הוא היה מאוד זריז, הם קיבלו את הצעת הנוסח של הצד הישראלי. ההסכם נחתם תוך שבועיים, נדמה לי, על-ידי סגנית שר הפנים שהיתה שם בביקור כשבועיים אחריי, פחות או יותר לפי הנוסח שמדינת ישראל רצתה. כרגע ההסכם הזה בתהליך אישור פורמלי כאן והיערכות לקראת הוצאת צו השר.
הבקשה אלייך לכינוס הישיבה באופן דחוף נובעת גם מסיבה מדינית – בשבוע הבא מגיע לכאן ראש ממשלת גיאורגיה, שאז היה שר הבט"פ והוא חתום על ההסכם באופן אישי. הם מצדם כבר סיימו את תהליכי האשרור והצד הישראלי רוצה לקבל את פניו בכך שגם אנחנו, בצד הישראלי, נסיים את תהליכי האשרור ותתחיל הספירה הרגילה עד שההסכם ייכנס לתוקף. זה גם מסביר למה באופן חריג הגעתי לפה לוועדה, כי חשוב לנו מאוד להשלים את ההליך.
תומר רוזנר
אנחנו מקווים שזה יהפוך ללא חריג.
סגן שר החוץ זאב אלקין
כשתרצו. כשמזמינים אותי אני בא, אבל פה זה בא ביוזמתי כי חשוב לנו מאוד לסיים את כל ההליכים השבוע.
היו"ר מירי רגב
תודה. משרד המשפטים, נמצאים פה? לא. משרד התיירות, יש לך משהו להגיד?
אילנה דרורי
אני רוצה לומר שעד כה יש לנו כ-4,000 תיירים בשנה לעומת כ-40,000 ישראלים שנוסעים, כפי שנאמר פה. אנחנו יודעים שרמת השכר בגיאורגיה הולכת ועולה, כך שהאיום של מהגרי עבודה שיישארו פה בארץ הולך וקטן.
היו"ר מירי רגב
את זה דווקא משרד הפנים צריך להגיד.
אילנה דרורי
נכון, אבל אנחנו למדנו את הסטטיסטיקה וקצת דנו בזה.

משרד התיירות ישמח מאוד להוביל פעולות שיווק, יחד עם מינהל השיווק, אם וכאשר יתבטלו הוויזות. זה אומר שמספר התיירים יעלה בעקבות כך. אנחנו גם למדים מההיסטוריה שבכל פעם שמבטלים ויזות כמות התיירים עולה, רוסיה היא אחת הדוגמאות הבולטות ביותר. היא הפכה להיות מהמדינה החמישית או השישית במספר התיירים לישראל למדינה מספר שתיים, אחרי ארצות-הברית, שזו קפיצה מאוד משמעותית. גם באוקראינה יש עליה יפה של מספר התיירים שמגיעים ארצה. לכן משרד התיירות מאוד בעד ביטול ויזות. אנחנו מבינים שביטול יביא להגברת התנועה מגיאורגיה.
היו"ר מירי רגב
תודה.
תומר רוזנר
קודם כול, מבלי להיכנס לשאלת ההסכם הספציפי הזה, רצינו לברך גם את משרד החוץ וגם את משרד הפנים על כך שלאחר שהיו חיכוכים בעבר לבין גורמי הממשלה בשאלה באיזה שלב צריך להביע לוועדה – האם לפני האשרור או לאחר האשרור - גובש נוהל עבודה, ואני רוצה לברך על כך שמקפידים על הנוהל והבקשה מובאת לוועדה לפני שההסכם מובא לאשרור בממשלה, כך שבפני הממשלה גם תעמוד עצתה של הוועדה בטרם שהיא מאשררת את ההסכם ושר הפנים חותם על הצו.
שאלה שמתעוררת בהסכמים מהסוג הזה, וראוי שגם הוועדה תיתן עליה את הדעת במקרה הספציפי הזה, היא לגבי תופעת הסחר בבני-אדם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה עלה בהתייעצות אצלנו. משרד המשפטים אמר שאין להם בעיה.
תומר רוזנר
חשוב מאוד שזה ייאמר לפרוטוקול.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני מעיד לכם. אמנם הם לא נמצאים פה, אבל בדיון שאני כינסתי לפני שהתחלנו במשא ומתן זה היה אחד הנושאים העיקריים שעלה. היה נציג רלוונטי של משרד המשפטים שאמר שעם גיאורגיה אין להם בעיה.
רחל שני
אני מהמחלקה המשפטית של משרד החוץ. אנחנו לא מתקדמים שום צעד אם אין את האישור של משרד המשפטים לחתום על הסכם. יש אישור מפורש של משרד המשפטים.
היו"ר מירי רגב
אוקיי, נקריא את הצו. משרד הפנים, רק חייבים לוודא בכל מה שקשור למהגרי עבודה, שלא יהיו לנו עכשיו מהגרים נוספים מגיאורגיה. יש לנו מספיק את מה שיש לנו מסודן ומאפריקה. המסר צריך להיות שגם השר ינחה את אמנון וגם אתם צריכים לבצע בדיקות, שמרגע ביטול האשרות לא יהיה מצב ותופעה של אנשים שמגיעים לכאן כמהגרי עבודה, משתקעים פה והופכים לנטל על האוכלוסייה הישראלית. יש לנו מספיק כאלה. צריך לשים דגש על העניין הזה.
לגבי הסחר בבני-אדם כבר דיברתם פה, משרד המשפטים התייחס לזה. אני שמחה שמשרד המשפטים אמר את עמדתו ואין כאן חשש לסחר בבני-אדם.
בסך הכול, אני חושבת שכל עידוד תיירות מכל מקום בעולם למדינת ישראל זה דבר נכון וחשוב, שיגיעו לכאן יותר תיירים, שיכירו את המדינה, שיכירו את האנשים, שיכירו את המדיניות שלנו מקרוב ולא רק מכלי התקשורת. פה יש עבודה גם למשרד החוץ וגם למשרד התיירות לעשות את כל מה שניתן כדי לשווק ולשגרר את המדיניות שלנו בצורה נכונה לעולם.
בבקשה, תקראי את הצו.
מיכל יוספוב
"צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון), התשע"ד-2014. בתוקף סמכותי לפי סעיף 17ב לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ולאחר התייעצות עם ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אני מצווה לאמור: תוספת לצו הכניסה לישראל (פטור מאשרה), התשל"ד-1974, אחרי "גואטמלה" יבוא "גיאורגיה". על החתום: גדעון סער."
היו"ר מירי רגב
אוקיי, נצביע.
הצבעה

בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין

הצו התקבל.
היו"ר מירי רגב
תודה. אני, כמובן, מאשרת את הצו. תודה רבה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:27.>

קוד המקור של הנתונים